Nieuws


30-10-2013 11:26

Lichtliefhebbers opgelet. Het Nationale Lichtcongres van de NSVV is weer in aantocht. het evenement wordt gehouden op 14 november. Onderwerp: 'Samen innoveren'.

Het congrres bestaat uit plenaire sessies alsmede onder meer een Kennissessie Indoor, een Kennissessie Outdoor, Sessies in het kader van het IGOV-project OVL2030 en een Bedrijvenmarkt. Aansluitend aan het congres organiseert het IGOV Innovatie Platform een excursie naar Lichtfestival GLOW in Eindhoven.

Het Lichtcongres wordt gehouden bij Euretco in Hoevelaken.

26-10-2013 8:30

Het Belgische verlichtingsbedrijf ETAP uit Malle pakt wereldwijd als eerste uit met een noodverlichtingsreeks op basis van OLED's. “OLED's worden vandaag al gebruikt in de schermen voor tv’s en gsm’s maar bieden ook heel wat potentieel voor noodverlichting”, zegt Hüseyin Murat, Manager Productontwikkeling Noodverlichting bij ETAP. Met zijn K4-reeks vervult het Kempische bedrijf naar eigen zeggen een voortrekkersrol in de internationale verlichtingssector.

ETAP lanceert de noodverlichtingsreeks K4, de eerste verlichtingstoepassing op basis van ILED's. De ‘organic light emitting diode’ of kortweg OLED is een variant van de traditionele LED. Terwijl LED's opgebouwd zijn uit anorganisch materiaal, maken OLED's gebruik van organische macromoleculen (koolwaterstofverbindingen) om licht te produceren.

“LED's zijn  typische lichtpuntbronnen”, legt Pascal De Langhe, directeur productontwikkeling bij ETAP uit. “OLED's verspreiden daarentegen het licht over een bepaalde oppervlakte met een homogene uitlichting als resultaat.” Concreet worden de organische deeltjes op een plaat, bijvoorbeeld uit glas, aangebracht en verbonden met een kathode en een anode. Wanneer deze onder spanning staan, licht de laag op.

Voor signalisatie bij noodverlichting is OLED volgens ETAP de gedroomde lichtbron. Het pictogram wordt niet langer verlicht door een aparte lichtbron maar wordt zélf de lichtbron. Het resultaat is een signalisatie die qua herkenning en veiligheid zijn gelijke niet kent. “In noodsituaties kan goed verlichte signalisatie het verschil maken”, aldus Pascal De Langhe. "Bovendien is elke armatuur voorzien van een individuele lichtbronopvolging, een sensor die de effectieve helderheid van de signalering constant meet en waarschuwt wanneer deze niet meer voldoet aan de EN1838 norm."

ETAP besteedt ook veel aandacht aan het design van zijn noodverlichting. “Architecten zien noodverlichting vaak als een noodzakelijk kwaad. Door samen te werken met externe ontwerpers en designers, zorgen we ervoor dat de noodverlichting gezien mag worden”, aldus Pascal De Langhe.
De K4-serie – beschikbaar voor inbouw in plafond en wand - heeft een slank en discreet design. De afmetingen van de armatuur zijn gereduceerd tot slechts 4 millimeter dikte. Behuizing en elektronica worden in de wand of het plafond weggewerkt, zodat enkel de signaleringsplaat zichtbaar is.

"Een ander voordeel is dat de reeks in combinatie met het centrale batterijsysteem EBS Compact werkt. Deze toepassing vereenvoudigt het onderhoud van de noodverlichting. Qua design sluit EBS Compact bovendien perfect aan bij de K4-armaturen."

25-10-2013 9:28

Als eerste op de Nederlandse markt heeft Velux Nederland het officiële KOMO attest ontvangen voor zijn lichtkoepel. De lichtkoepel dateert van 2008. Een jaar later nam Velux zelf het initiatief voor het ontwikkelen van een beoordelingsrichtlijn. Eind vorig jaar was de BRL 0105 voor lichtkoepels, daklichten en lichtstraten een feit. En nu heeft Velux dus als eerste het KOMO attest in ontvangst mogen nemen van SKG. Michel Kalis, commercieel directeur van Velux Nederland: ”Door het KOMO attest kunnen we aantonen dat onze lichtkoepels voldoen aan de eisen die in de BRL 0105 beschreven staan en dat ze passen bij het niveau van kwaliteit en veiligheid op de Nederlandse markt. We zijn zeer verheugd dat we het KOMO attest desgevraagd kunnen overhandigen aan onze afnemers.”


Het ontwerp van de Velux lichtkoepel heeft een hoge isolatiewaarde door de keuze van materialen en de constructie, een hybride opbouw met aan de binnenzijde een glaselement van hoogrendementsbeglazing en aan de buitenzijde een polycarbonaat koepel. Hierdoor heeft de VELUX lichtkoepel een hogere energie-efficiëntie en regengeluidreductie dan de meeste andere producten op de markt. Daarnaast voldoen zowel de vaste als elektrisch ventilerende Velux lichtkoepels aan inbraakwerendheidklasse 2, waarmee ze de eerste lichtkoepels waren die in aanmerking komen voor het Politiekeurmerk Veilig Wonen.

24-10-2013 9:05

Modular Lighting Instruments, Belgisch pionier in high-end en architecturale verlichting, heeft zijn Zwitserse dealer overgenomen. Voor het Zwitserse team betekent dat meer ondersteuning, voor Modular een versterking van de positie binnen de Europese markt.

Modular Zwitserland bestaat sinds januari 2004 en is gevestigd in Zürich. Momenteel werken er elf mensen onder de leiding van CEO Heinz Rutishauser. “Door te focussen op één merk willen we uiteraard onze omzet verhogen”, zegt de Zwitser. “We zullen voortaan onmiddellijk toegang hebben tot alle info en voor 100 procent deel uitmaken van de Modular-clan. Door die geïntegreerde aanpak kunnen we onze klanten nog beter van dienst zijn”.

Lieven Messiaen, CEO van Modular Lighting Instruments is tevreden met de acquisitie: “Modular Zwitserland kent ons DNA door en door. De omschakeling zal dan ook eenvoudig verlopen. Door de overname verwachten we onze positie in Zwitserland en met uitbreiding Europa te versterken.”

21-10-2013 10:00

"De schitterend verlichte ramen van de Lichttoren tijdens de Dutch Design Week is een samenwerking van Lysno en Vlisco."Dat meldt aanbieder Lysno.

"Vlisco, dat in Afrika wereldberoemd is om zijn stoffen, stelt in een drietal ramen op de kop van de Lichttoren haar kunstige design tentoon. Deze kunstwerken worden verlicht door 150 Lysno Led-TL lampen van Lysno", aldus een woordvoerder.

De Dutch Design week is op 18 oktober van start gegaan en duurt nog tot en met 27 oktober. 

18-10-2013 14:00

Lonneke Gordijn van Studio Drift, Nathan Wierink en Joris Weerdesteijn namens Ontwerpduo, Michiel Geluk en Barth Vrijling van ontwerpduo Vrijling & Geluk en Maarten Collignon van Studio WM, gaan de uitdaging van QisDesign aan. Deze Taiwanese lichtfabrikant organiseert tijdens de Dutch Design Week een live workshop in het Klokgebouw, waarbij Nederlandse (licht)ontwerpers gekoppeld worden aan Taiwanese designers en engineers om samen te experimenteren met de menselijke interactie tussen LED-verlichting, beweging, aanrakingen geluid. Ook presenteert QisDesign een interactieve installatie waarbij naar licht ‘geluisterd’ kan worden.

Na deelname aan grote internationale (vak)beurzen zoals ICFF New York, Maison et Objet Parijs, 100% Design Londen en Light+Building Frankfurt, zet de Taiwanese lichtfabrikant QisDesign tijdens de Dutch Design Week in Eindhoven haar eerste stappen op Nederlandse designbodem. In hal 3 van het Klokgebouw staat 'The Melody of Light'; een interactieve installatie waarbij muziek wordt gevisualiseerd in een symfonie van licht. Bezoekers worden uitgenodigd om op een soort piano te spelen, waarbij de verlichting reageert op de muziektonen. Kom, en ontdek hoe licht klinkt. Aankomen mag! Tevens zal QisDesign diverse lampen uit de laatste collectie presenteren, waaronder de BE Light, Coral Reef en Hatha.

Onder hun design filosofie ‘Imagine another possibility’, host QisDesign maandag 21 oktober een workshop in het Klokgebouw, waarbij bekende Nederlandse (licht)ontwerpers samen met ontwerpers uit Taiwan de interactieve mogelijkheden gaan verkennen tussen LED licht, beweging, aanrakingen geluid. Doel is om samen te komen tot nieuwe, interactieve lichtconcepten. Door middel van een touch-sensor, microfoon-sensor of bewegingssensor, kan er met de lamp ‘gecommuniceerd’ worden. Deelnemende ontwerpers uit Nederland aan ‘Lighting another possibility’ zijn: Lonneke Gordijn van Studio Drift, Nathan Wierink en Joris Weerdesteijn namens Ontwerpduo, Michiel Geluk en Barth Vrijling van ontwerpduo Vrijling & Geluk en Maarten Collignon van Studio WM. Engineers van QisDesign zorgen voor de technische ondersteuning. De workshop is voor alle bezoekers live te zien en aan het einde van de dag zullen de lichtcreaties gepresenteerd worden.

De Taiwanese lichtfabrikant QisDesign is een sterke speler op het gebied van designverlichting met LED, waarbij vorm en functie elkaar versterken. Onder hun motto ‘Imagine another possibility’ verlegt QisDesign de traditionele grenzen van (LED) licht en verlichting. Ze experimenteren met nieuwe materialen, innovatieve technieken en geavanceerde ontwerpen. Hun out-of-the box denken, werpt – letterlijk en figuurlijk - een heel nieuw zicht op licht. Sinds de oprichting in 2009, heeft QisDesign al ruim 100 internationale design awards in de wacht gesleept, waaronder de Duitse iF awards en Red Dot awards en de Japanse G-Mark awards. QisDesign is voor Nederland nog op zoek naar dealers om hun netwerk te verbreden.

17-10-2013 9:42

Havells Sylvania’s showroom [LightCube] in de oude fabrieksgebouwen achter het Benelux-kantoor in Antwerpen werd de voorbije maanden grondig gerenoveerd en heringericht. In verschillende kubussen (‘cubes’) presenteert het bedrijf er nu zijn nieuwste verlichtingsoplossingen per toepassingsgebied, zoals kantoren, winkelomgevingen, industrie, musea enzovoort.

Op deze manier is voor de klant meteen duidelijk welke verlichtingsoplossingen specifiek voor hem mogelijk zijn. In de in totaal 250 vierkante meter grote ruimte is een prominente plaats voorbehouden voor het nieuwe assortiment architecturale en industriële buitenverlichting en het uitgebreide aanbod lichtbronnen van Sylvania, waaronder de 'Made in Belgium' LED-lichtbronnen. De loungebar op de etage maakt de showroom eveneens geschikt voor presentaties en bijeenkomsten.

In de entree van de vernieuwde [LightCube] worden de nieuwste producten aan de bezoeker getoond. Verder is er een functionele vergaderruimte voor vijftig personen en een nieuwe technische ruimte waar aandacht is voor de diverse schakel- en dimtechnieken en voor lichttechniek in het algemeen.

“We hebben de nieuwe [LightCube] ontworpen met de klant als uitgangspunt”, zegt Yves Bruyninckx, marketing communications manager bij Havells Sylvania. “Die denkt niet in producten of merken, maar wil meteen zien welke oplossingen Havells Sylvania heeft voor zijn specifieke situatie. Van kantoor tot modezaak en van museum tot magazijn: alle denkbare toepassingsgebieden komen aan bod. Een bezoek aan de nieuwe [LightCube] is een must voor iedereen die op de hoogte wil zijn van de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van verlichting.”

www.havells-sylvania.com15-10-2013 10:00

De jury heeft gesproken en het thema ‘Slimmer Samen Werken’ van Elektrotechniek 2013 kwam het best tot zijn recht in Ledotron, een innovatief product dat is ontstaan uit een samenwerking van Osram met Gira, Jung en Schneider Electric. Ledotron is een toekomstgerichte en direct toepasbare oplossing voor de dim- en regeltechnologie die compatibel is met alle moderne lampen.

Osram heeft samen met de fabrikanten Gira, Jung en Schneider Electric deze open industriële standaard ontwikkeld die in elk opzicht aan alle praktische eisen voldoet. Osram zegt trots te zijn op het resultaat, op de samenwerking, op het ontstane productpakket en zeker op de erkenning door het winnen van de Etop Innovation Award 2013.

De innovatieve dim- en regeltechnologie maakt voorgoed een einde aan de compatibiliteitsproblemen tussen het regelapparaat en de lichtbron. Wat de Ledoron regeltechniek ook aantrekkelijk maakt, is dat het niet aan een bepaalde fabrikant is gebonden. Zowel bedrijven maar ook gezinnen kunnen nu eenvoudig overschakelen naar deze nieuwe standaard voor digitaal dimmen. Het is een snel installeerbare en direct gebruiksklare oplossing, die optimaal lichtcomfort en absolute bedrijfszekerheid biedt. De toekomstgerichte vakman heeft met Ledotron een enorm marktpotentieel in handen.

11-10-2013 2:00

Geheugen- en opslagspecialist Integral heeft officieel aangekondigd per direct toe te treden tot de internationale LED-verlichtingsmarkt. Integral heeft uitgebreide ervaring op het gebied van geheugenproducten."Het is een logische stap om het assortiment uit te breiden naar de razendsnel groeiende markt van LED verlichtingsproducten, aangezien de belangrijkste componenten van LED verlichting – waaronder halfgeleiders – dezelfde technische basis hebben als die van geheugenproducten", aldus het bedrijf. "De LED-markt groeit zo snel, omdat de vervanging van conventionele verlichting door LED met name in openbare ruimten veel sneller gaat dan in eerste instantie verwacht werd. Het productassortiment van Integral wordt nu uitgebreid met de lancering van meer dan negentig LED-lampen en binnenkort ook met LED-strips, -panels, -downlights en -armaturen."

"We willen ons marktaandeel vergroten door dezelfde principes toe te passen waar we onze internationale IT-klantenkring aan te danken hebben”, aldus Samik Halai, Senior LED Product Manager. “Wat de komende jaren voor succes gaat zorgen is de snelle levering van hoogwaardige LED verlichting tegen scherpe prijzen.""Alle Integral LED producten ondergaan zeer uitvoerige kwaliteitscontroles en testprocedures in het eigen technische lab in Londen, voordat ze wereldwijd worden gedistribueerd naar de resellers. Daarnaast biedt Integral uitgebreide klantenservice en ondersteuning, met duidelijke en transparante informatie voor zowel de retailer als de klant. Om de revolutie in verlichting bij iedereen op een begrijpelijke manier onder de aandacht te brengen, zorgt Integral voor webinars, online Q&A’s en een reeks van gratis toegankelijke LED-seminars."

"Handelspartners van Integral hebben het voordeel van de beproefde methode van channel marketing support die Integral hanteert. Door een flexibele en snelle levering hoeven retailers slechts een minimale voorraad in huis te hebben. Daarnaast staat Integral staat garant voor de scherpste prijzen in de markt."
Sunil Kotecha, Managing Director van Integral, zegt hierover het volgende: “Ons business model is gerelateerd aan het succes van onze retail- en handelspartners. Het anticiperen op veranderingen in technologie en prijs is wat distributeurs en retailers verwachten van een partnerschap in de hi-tech sector. Dat is alleen mogelijk op basis van een solide en integere relatie.”

www.integral-led.com

08-10-2013 9:00

NSVV nodigt belangstellenden uit voor de workshop: ‘Kan het licht uit of kan het minder?’ Deelnemers aan deze workshop, op woensdag 9 okober, krijgen verschillende voorbeelden uit de praktijk voorgelegd en worden uitgedaagd om actief mee te denken of verlichting in de openbare ruimte De praktijkvoorbeelden worden gepresenteerd door: Pepijn Lyklema vanuit het OVL-project Texel, Julien Haffmans project ‘Sterren dichterbij’ en Gert-Jan de Blois vanuit eiland en de gemeente Goeree-Overflakkee.

In een actieve discussie komen de thema’s: draagvlak zoeken en participatie aan de orde. Dat alles gebeurt onder leiding van Martijn Vroom, wethouder in Noordwijk, voorzitter Duurzame Verlichtingstafel.

Dag van de Openbare Ruimte
Locatie: EXPO Houten, Meidoornkade 24, 3992 AE Houten
Iepenzaal 10:15 tot 11:45 uur.

Aanmelden: Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden als bezoeker van de Dag van de Openbare Ruimte in Houten (http://www.dagvandeopenbareruimte.nl) en moeten vervolgens aangeven dat zij aanwezig willen zijn bij deze NSVV Workshop. Toegang en deelname is na registratie kosteloos.

07-10-2013 10:00

LivingLight is een fabrikant van LED-strips, LED-modules, LED-profielen en LED-controllers. Het bedrijf sprak op de beurs Elektrotechniek (vorige week in Utrecht) de intentie uit om installateurs zoveel mogelijk tegemoet te komen bij de toepassing van LED-verlichting.

"Naast deontwikkeling van slimme, mooie en innovatieve producten is ook de kwaliteit van de LED-producten van groot belang", vertelt directeur Michael Sebregts. “Ons team van engineers heeft door jarenlange ervaring in de LED-verlichtingswereld een realistisch beeld gekregen van de behoefte uit de installatiemarkt. De zeerverfijnde en gevoelige LED-technologie is niet voor iedere installateur eveneenvoudig om toe te passen. Met ons concept om stekkerklare producten te leveren, willen we de installateur de handvatten bieden om ieder LED-project vanaf nu met beide handen aan te grijpen. Mocht een project uiteindelijk nog te ingewikkeld zijn, dan kunnen onze klanten de materialen kopen bij de groothandel en de bijbehorende dienstverlening betrekken bij een LivingLight projectpartner.“ 

LivingLight gaat samen met een netwerk van groothandels de markt bedienen met eenvoudig te installeren LED-producten om sfeer te creren.  Daar waar de uiteindelijke installateur problemen tegenkwam bij het toepassen van soortgelijke LED-producten, biedt LivingLight naar eigen zeggen uitkomst. "Het installeren van LivingLight LED-producten is kinderspel: simpel, snel en stekkerklaar.  Hiermee biedt LivingLight antwoord op  de vraag uit de installatiebranche."

De markt heeft volgens het bedrijf al zeer positief gereageerd op de producten, aanpak en strategie van LivingLight. Meerdere elektrotechnische groothandels zijn actief bezig met het opnemen van de LivingLight-producten in het pakket. "Binnen het netwerk van groothandels en installateurs zijn veel ideen en tips uitgewisseld, die nuworden doorgevoerd in de marktbenadering en  het productenpakket. De verwachting is dat het LivingLight-productenpakket verder wordt uitgebreid met slimme LED-oplossingen voor sfeer en beleving."

05-10-2013 8:00

Tijdens het NSVV Lichtcongres, dat op donderdag 14 november 2013 wordt gehouden, staat de gebruiker centraal. Het programma wordt mede ingevuld op basis van vragen die in uw praktijk leven en heeft dit jaar als thema: ‘Samen innovatief’.


Het Lichtcongres van de NSVV vindt staat dit jaar geheel in het teken van innoveren in en met verlichting. Gericht op een brede doelgroep van gebruikers, aanbieders en kennisinstituten van licht wordt een zeer uitnodigend programma samengesteld waarbij grote nadruk komt te liggen op de behoeften van lichtgebruikers.
 

Start en einde van het congres wordt plenair ingevuld met aansprekende inleiders. Tussendoor is ruime gelegenheid tot netwerken op de bedrijven-innovatiemarkt.


Het congres besteedt aandacht aan het thema ‘Samen innovatief’ in de ruimste zin van het woord en is ook bedoeld als ontmoeting- en netwerkgelegenheid voor een ieder uit de verlichtingswereld: gebruikers en aanbieders van licht, zoals de overheid, de industrie, de elektriciteitswereld, architecten, consultants, ontwerpers en installateurs, kennisinstituten en onderwijsinstellingen.

04-10-2013 9:11

Dimmen is een belangrijk onderwerp op de beurs Elektrotechniek. Tal van fabrikanten proberen installateurs tegemoet te komejn bij het dimmen van LED. "Het probleem is, dat er geen standaard is."

Het staat prachtig op de product-aanduiding van menig LED-product: 'dimbaar'. "Maar dat blijkt vaak niet te kloppen", zegt een woordvoerder van fabrikant Verbatim. "Hoe vaak hoor je niet de verhalen van installateurs die een dimbare LED toepassen, waarna blijkt dat de LED niet dimbaar is omdat de installatie niet compatibel is met de lichtbron. Daarom besteden wij als Verbatim veel aandacht aan de compatibiliteit van onze producten. We willen installateurs behoeden voor teleurstellingen."

Ook bij Osram wordt het probleem onderkend. "Dimmen is één van de stress-factoren bij het toepassen van LED-verlichting", hield Osram-medewerker Paul Brussee het publiek voor tijdens de lezing 'Géén LED-stress meer'. "Want het is voor de installateur vaak totaal onduidelijk welke dimmer geschikt is voor welke LED-lamp. Wij bij Osram proberen dit probleem op te lossen. Daarom hebben we samen met Ledotron een nieuwe digitale dimmer ontwikkeld. Ook testen we onze lampen voortdurend. Op onze site is een overzicht te vinden van de nu al 35 merken dimmers waarmee onze producten probleemloos dimbaar zijn. En de testen gaan door, dus dat aantal zullen we verder uitbreiden. Door onze site te bezoeken weet je van te voren dus al redelijk zeker of iets gaat werken."

Bij fabrikant Hager volgt men een andere strategie. "De compatibiliteit van dimmers is inderdaad een groot probleem", bevestigt medewerker Harnold den Ouden. "Om dat probleem op te lossen hebben we een zelflerende dimmer ontwikkeld. Dat wil zeggen dat de dimmer in staat is om zelf de eigenschappen van de aangesloten lamp te herkennen en de aansturing aan te passen." 

Vandaag (vrijdag 4 oktober)  is de laatste dag van de beurs.

04-10-2013 9:10

Het IGOV houdt binnenkort weer een kenniscafé. Onderwerp: ‘Meten van Openbare Verlichting’. De bijeenkomst wordt gehouden op donderdag 31 oktober 2013 bij Dekra Certification te Arnhem.

Het IGOV-kenniscafé biedt deelnemers onder meer inhoudelijke presentaties, technische kennisoverdracht alsmede een bedrijvenmarkt waar de nieuwste producten en diensten worden getoond.  Tijdens de pauzes is het bovendien mogelijk in groepjes het meetlab van Dekra Certification te bezoeken.

Overheden die IGOV-lid zijn gratis kunnen gratis deelnemen. Andere overheden, non-profit en leden van het IGOV-innovatieplatform betalen150 euro per persoon (excl. BTW). Commerciële partijen betalen 250 euro per persoon (excl. BTW).

Tijdens het kenniscafé zullen er lezingen worden verzorgd door onder meer professor Peter Hanselaer (Katholieke Hogeschool Sint-Lieven),  Nico de Kruijter (De Kruijter Openbare Verlichting), Johan G. Smits (Lichtconsult.nl), Marty Haaima (RIVM/ Centrum Milieukwaliteit) en Catherine Lootens (Groen Licht Vlaanderen, Vlaams innovatienetwerk). Ook zal Dekra Certification zich vcoorstellen.

03-10-2013 8:58

De NVFN heeft de 'Praktijkgids Noodverlichting' gepubliceerd. Ontwerp, installatie en onderhoud van noodverlichting is niet zo eenvoudig als het op het eerste gezicht lijkt. Met de Praktijkgids Noodverlichting helpt de branchevereniging voor de Noodverlichting NVFN adviesbureaus, installateurs en facilitair managers noodverlichtingsinstallaties te installeren conform de geldende regelgeving en normering op het gebied van kwaliteit en veiligheid.Met het lezen van de gids wordt de lezer niet belast met ‘de kleine lettertjes’, maar kan men aan de hand van praktijkvoorbeelden een goede basis leggen voor een goed noodverlichtingsplan. De praktijkgids wordt gratis ter beschikking gesteld en is te lezen en te downloaden op www.nvfn.nl/publicaties.

Om de veiligheid op de werkvloer te vergroten, is het belangrijk dat ‘de groene bordjes’ op de juiste plek hangen en goed onderhouden worden. Veiligheid is een onderwerp waarbij de overheid de verantwoording steeds meer neerlegt bij de gebruikers van een gebouw. Volgens de Arbowet is de werkgever verantwoordelijk voor de veiligheid van de medewerkers, bezoekers en leveranciers. Zo moet de werkgever ervoor zorgen dat er vluchtroutes en nooduitgangen zijn. Noodverlichting behoort tot de voorzieningen die noodzakelijk zijn om veilig gebruik te maken van de vluchtroutes en nooduitgangen. Installateurs kunnen de werkgevers en gebouwbeheerders op een goede manier adviseren en ondersteunen.

Bij ontruiming, al dan niet in de vorm van een oefening, blijken mensen eerder via de normale ingang naar buiten te gaan dan via de daarvoor bestemde nooduitgangen. Met de campagne ‘Volg de Pijlen’ wil de NVFN de bewustwording vergroten door het juiste gebruik van ‘de groene pijlen’ onder de aandacht te brengen. Het is daarbij van belang dat de noodverlichting op de juiste plek hangt en goed werkt. De installateur en de facilitair manager vinden in de praktijkgids de basisbeginselen over dit onderwerp. Wanneer men mee informatie hierover zoekt kan men bij de NVFN of haar leden terecht.

Op de website http://www.volgdepijlen.nl/ worden bhv’ers, gebruikers, en gebouwbeheerder van harte uitgenodigd om ervaringen op het gebied van ontruimen met elkaar te delen.

02-10-2013 9:19

Voor wie het vergeten mocht zijn: de vakbeurs Elektrotechniek in Utrecht is momenteel in volle gang. Op de beurs, die nog duurt tot aanstaande vrijdag 4 oktober, zijn onedr meer verschillende hoogtechnologische verlichtingsoplossingen te bewonderen.

"De tijd dat techniek uit louter draadjes en knoppen bestond is absoluut voorbij", aldus de beursorganisatie. "Het gaat vandaag de dag om slimmere apparatuur die gebruiksvriendelijk, bedrijfszeker en energiezuinig is. Door het steeds complexer worden van de installaties wordt de adviesfunctie van de elektrotechnisch installateur steeds belangrijker."

Op Elektrotechniek worden de nieuwste systemen, technologieën en producten op het gebied van onder meer industriële elektronica, meet-, regel- en bedieningsapparatuur, installatiemateriaal, verlichting, bekabeling, gebouwbeheersystemen en domotica gepresenteerd. "Naast een breed exposantenaanbod wordt er een uitgebreid inhoudelijk programma samengesteld over actuele vraagstukken binnen de markt."

Het evenement vindt plaats in de Jaarbeurs in Utrecht.


Terug

Combinatieaanbieding: 25% korting op abonnement vaktijdschriften Inside Information + Verlichting

U betaalt € 141,00, in plaats van € 188,00, voor totaal dertien nummers van Inside Information en Inside Information Verlichting.

Klik hier om een abonnement te nemen
 


Nieuwsarchief
Kantoor- en Projectmeubilair

Vloer, Wand & Plafond

Verlichting

Ontwerp/Architectuur

Overig nieuws

Archief voor oktober 2006


Naast nieuws en de hoofdnavigatie bovenaan onze site hebben wij nog meer rubrieken, namelijk:

- Agenda met beurzen en evenementen
- Vacatures
- Projecten uit de branche
- Geselecteerde filmpjes
  


- Aanmelden voor een abonnement
- Inschrijven op de e-mailnieuwsbrief

 


Agenda
Agenda-overzicht >