Nieuws


29-01-2013 10:30

De verbouwing  van het Scheepvaartmuseum in Amsterdam is onlangs afgerond. Om het resultaat te tonen is er op donderdag 21 februari de mogelijkheid tot het bijwonen van een rondleiding met daaraan gekoppeld een aantal inpirerende lezingen. De excursie wordt georganiseerd door de Commissie Licht en Architectuur van de NSVV.

Het Scheepvaartmuseum werd in 1656 gerealiseerd als pakhuis van de Admiraliteit en geeft nog altijd een indruk van het succes van de Gouden Eeuw. Sinds 1973 huisvest het gebouw het Scheepvaartmuseum. Zowel het gebouw als de inrichting van de tentoonstellingsruimten werden recentelijk zeer grondig en spectaculair vernieuwd. Licht en verlichting spelen hierbij op allerlei manieren een grote rol (daglicht, illuminatie, interieurverlichting, verlichting van de diverse collecties, ledverlichting). Een aantal deskundigen zal hier door middel van presentaties uitvoerig op ingaan. Restauratie architect Kees Doornenbal (Bureau Rappange & Partners) gaat uitvoerig in op de restauratie en modernisering van het complex. Vervolgens belicht Kees van de Lagemaat (Lichtontwerpers.nl) de diverse aspecten van de verlichting in het museum.

Doelgroep
Deze excursie is bedoeld voor een ieder die betrokken is bij ontwerp, beleid, beheer en gebruik van verlichting, maar ook voor architecten, gebouwontwerpers, lichtontwerpers, interieurontwerpers, facility managers en andere geïnteresseerden in lichtkunst.
De excursie combineert inhoud met netwerken. Want deelnemers aan de excursie leren niet alleen van de sprekers, maar ook van elkaar. Daarom is er tijdens deze excursie voldoende gelegenheid om vakgenoten beter te leren kennen.
Momenteel is er een tentoonstelling van dertig grote zeegezichten van schilder en dichter Jan Cremer. Tijdens de rondleiding komen we niet langs dit werk, maar deze kunnen wel voor het programma bekeken worden.

De kosten van deze excursie bedragen 135 euro (excl. BTW) per persoon voor leden van de NSVV. Niet-leden betalen 157,50 euro (excl. BTW). Dit is inclusief entree, koffie/thee, rondleiding met gids, borrel en walking dinner.
Daarnaast krijgen de deelnemers gratis het Praktijkdocument: Verlichting in musea en expositieruimten ter waarde van  30 euro.
Aanmelden kan via: http://www.nsvv.nl/agenda

26-01-2013 8:00

Lichtgroep Holland en Nederlandse Stichting voor Verlichtingskunde ( NSVV) organiseren tijdens de voorjaarsbeurs in HTC te Nieuwegein twee interessante workshops.

Op dinsdag 5 februari vin een bijeenkomst plaats over Licht & Gezondheid. Deze zal worden verzorgd door Paul JM Settels, Voorzitter van de commissie Binnenverlichting NSVV. De tweede workshop gaat over Licht & LED's en zal worden gegeven door Robert Jan Vos PLDA, voorzitter van de commissie LED NSVV. beide workshops vinden plaats op 5 februari.

24-01-2013 14:54

Stichting LightRec heeft een nieuwe mijlpaal bereikt: de vierhonderdste deelnemer meldde zich in januari van 2013 aan bij het collectieve inzamelsysteem voor energiezuinige verlichting. Maar liefst 48 producenten en importeurs van lampen zijn in 2012 lid geworden van de stichting, een stijging van ruim 13 procent ten opzichte van het jaar ervoor.

De groei van het aantal deelnemers is vooral te verklaren door een opkomend aantal producenten en importeurs van LED-verlichting, die ook wettelijk verplicht zijn om hun lampen aan het einde van de gebruiksduur te laten inzamelen en recyclen.

De stichting is verheugd over het groeiende aantal deelnemers. Alle importeurs en producenten van energiezuinige verlichting, zoals TL-buizen, spaarlampen, LED-lampen en armaturen, zijn namelijk verplicht om zich aan te sluiten bij een collectief, landelijk dekkend inzamelsysteem zoals LightRec of zelf een inzamelsysteem op te richten.  Energiezuinige verlichting die door Wecycle - de uitvoeringsorganisatie van LightRec -  wordt ingezameld, kan namelijk voor meer dan 90 procent worden gerecycled. "Wie verzuimt om de inzameling en recyclen te regelen is feitelijk een ‘freerider’", aldus LightRec.

"Van deze wettelijke verplichting waren nog niet alle producenten en importeurs van LED-verlichting zich bewust", vertelt Jeroen Bartels, manager van stichting LightRec. “We hebben ons daarom het afgelopen jaar met Wecycle flink ingespannen om deze doelgroep te bereiken en voor te lichten. Met resultaat: steeds meer LED-producenten en -importeurs melden zich aan bij ons inzamelcollectief. We verwachten dat deze trend zich - dankzij onze inspanningen - dit jaar voort zal zetten.”

Naast onwetende bedrijven, zijn er echter ook partijen die zich bewust onttrekken aan hun verplichtingen. LightRec en Wecycle zullen zich in 2013 naast voorlichting dan ook focussen op het identificeren van deze bedrijven. ”Bedrijven die willens en wetens niet bijdragen aan de inzameling en recycling van lampen en armaturen creëren daarmee een concurrentievoordeel. Dit is oneerlijk tegenover de partijen die de door de EU opgelegde wetten wel naleven. Wij willen ze daarom aanpakken, met steun van de overheid. In feite plegen ze een economisch delict, waarvoor de boetes erg hoog zijn.”

Toch gaat het volgens Bartels voornamelijk om onwetendheid. Dat is dan ook de reden waarom Wecycle ook in 2013 nog volop doorgaat met het voorlichten van producenten en importeurs.
 

22-01-2013 9:30

De ontwikkelingen op het gebied van Openbare Verlichting gaan razendsnel. Veranderende marktverhoudingen, introductie van nieuwe technieken, bezuinigingen, duurzaamheid, wijzigende inzichten, groeiende bewustwording van veiligheid en ga zo maar door.

Het minisymposium Highlights 2013 biedt de gelegenheid om snel, in één middag, bijgepraat te worden, over diverse actuele onderwerpen.


12.00 uur Ontvangst met broodjes
13.30 uur Lezingen voor iedereen
Opening (Menno van Noort)
Het juiste armatuur op de juiste plaats (Jan Ottens) Het aanbod is overweldigend, hoe maakt u de juiste keuze op basis van plaats, functie, standaardisatie, vorm en natuurlijk de kosten?
Wat is de esthetische waarde van licht? (Ronald Gijzel) Het belang van een lichtvisie voor uw gemeente.
14.30 uur Netwerkpauze
15.00 uur Interactieve keuzeworkshops
Beheer van ledverlichting (Ruben van Bochove) Wat is wijsheid? Installatieverantwoordelijkheid: Begrip en medewerking vanuit uw organisatie voor een veilige openbare verlichting. (Eric Vos)Hoe krijg ik de Installatieverantwoordelijkheid in mijn organisatie bespreekbaar en hoe krijg ik medewerking vanuit de organisatie?
15.45 uur Plenaire terugkoppeling keuzeworkshops / discussie
16.15 uur Informele afsluiting met drankje en hapje
17.00 uur einde

De symposia worden op diverse plaatsen in het land georganiseerd, zodat deze voor iedereen gemakkelijk te bereiken zijn en is exclusief bedoeld voor medewerkers van (lokale) overheden.
Beleidmakers, beheerders, toezichthouders, inkopers en andere betrokkenen bij de Openbare Verlichting / Openbare Ruimte.
De Cursusdata 14 maart, 28 maart, 30 mei, 13 juni en 27 juni. Locaties en prijzen staan vermeld op het inschrijfformulier.
Nadere informatie: 06 – 25 01 57 52, of  http://www.edu-lux.nl

21-01-2013 8:00

Van maandag 7 januari tot en met donderdag 10 januari stond InventDesign sterk vertegenwoordigd op de Horecava 2013 in RAI Amsterdam." Bezoekers werden in de beide entrees al verrast door de indrukwekkende 3D LED installaties. Daarnaast werd de Nachtleven hal verlicht door de spectaculaire stand van InventDesign."

Deze editie van de Horecava was met bijna 53.000 bezoekersweer een groot succes. Hét nationale platform voor professionals in de foodservice-industrie is elk jaar weer een beleving waar InventDesign een graag geziene exposant is. "De bezoekers waren erg onder de indruk vanwege het mooie stand ontwerp en de verschillende getoonde LED-producten. Met de Gen 2 DiGi Balls, de nieuwe DiGi LED lijnenen de12,5mm LED schermen wisten wij velen te prikkelen en te interesseren in onze producten. De bezoekers konden via de 24inch touch screens zelf effecten genereren."

Bezoekers konden zo op een speelse wijze kennis maken met de Madrix software waar de LED-installaties op draaiden. "Door de totaalbeleving die wij hebben gecreëerd zijn bezoekers nu beter op de hoogte van de mogelijkheden die wij bieden", aldus Stefan Verhoef, eigenaar van InventDesign.

20-01-2013 8:00

Modular Lighting Instruments, de Belgische ontwerper van designverlichting, is opnieuw in de prijzen gevallen. Deze keer ontving het bedrijf uit Roeselare de Good Design Award 2012 voor Chapeau, een downlighter die in het voorjaar van 2012 gelanceerd werd tijdens Light & Building en Il Salone. 

De Good Design Awards-competitie werd in 1950 opgericht door de bekende ontwerpers Eero Saarinen, Charles en Ray Eames en Edgar Kaufmann Jr. In totaal waren er dit jaar weer duizenden inzendingen, verdeeld over 25 categorieën. De prijzen worden toegekend door het Chicago Athenaeum en het European Centre for Architecture Art Design and Urban Studies. Het is de vijfde keer dat een armatuur van Modular een Good Design Award ontvangt.

16-01-2013 12:22

Het IGOV organiseert een kenniscafé over lichtmasten. Op donderdag 7 februari kunnen belangstellenden terecht in Sociaal-cultureel centrum 'De Twee Marken' in Maarn. Het kenniscafé begint om 11.15 uur en duurt tot circa 16.30 uur. 's Ochtends vindt tevens de reguliere landelijke IGOV-ledenvergadering plaats.

Het IGOV heeft voor het kenniscafé een gevarieerd programma met een diversiteit aan voordrachten samengesteld. Centraal staat het uitwisselen van kennis en ervaringen tussen gemeenten, provincies en andere overheden. Ook het kennisnemen van actuele ontwikkelingen in de OVL-markt is een doelstelling. Het 'Kenniscafé ‘Lichtmasten’ is openbaar en staat open voor
marktpartijen.

Er is ruime mogelijkheid voor discussiëren en netwerken, belooft de organisatie. Ervaringen, knelpunten en oplossingen van beheerders worden besproken. Leveranciers presenteren hun expertise en beantwoorden specifieke vragen op de bedrijvenmarkt.

De bijeenkomst is toegankelijk voor alle partijen die zijn geïnteresseerd in het thema. Deelname is gratis voor IGOV-leden en hun directe collega’s.Overige deelnemers van overheden en andere nonprofit instellingen betalen 150 euro per persoon, exclusief BTW. Voor deelnemers vanuit de commerciële sector geldt een bedrag van 250 euro per persoon.

Voor aanmelding of informatie: mail naar kenniscafe@igov.nl.
 

15-01-2013 14:00

Als de feestdagen achter de rug zijn zal de sleur van alledag weer keihard toeslaan. Van goede voornemens is niet veel terecht gekomen, de rekeningen en belastingenveloppen vallen weer onverminderd op de deurmat en de zomervakantie lijkt nog mijlenver van ons verwijderd. De economische recessie werpt wrange vruchten af en ook het weer zorgt voor toenemende somberheid en ongemak. Winterblues en depressies trekken in tergend langzaam tempo aan ons voorbij. De gemiddelde landgenoot heeft genoeg van de kommer en kwel en snakt naar betere tijden. Gelukkig schijnt er licht achter de horizon. Lichttherapie laat de somberheid verdwijnen als sneeuw voor de zon.

Het was de Engelse psycholoog Cliff Arnall die in 2005 de omstreden Blue Monday  theorie ontwikkelde die de meest sombere dag van het jaar voorspelde volgens de volgende formule:Hierin is W een maat voor het weer, D voor de schulden, d voor het maandelijkse salaris, T voor hoe lang geleden het kerst was, Q staat voor hoe goed men nog de goede voornemens volhoudt, M voor het motivatieniveau en N voor het gevoel om actie te ondernemen. Er wordt niet aangegeven wat de eenheden van de variabelen zijn.

Alhoewel wetenschappelijk discutabel blijkt toch dat in deze periode van het jaar de stemming van de gemiddelde Europeaan tot het vriespunt is gedaald. Gelukkig is er hoop. De economie zal vroeg of laat weer aantrekken en de zon komt op enig moment weer achter de wolken vandaan. In de tussenliggende periode kunnen we het gezonde licht opzoeken in het zonnige zuiden of door middel van lichttherapie, thuis of op het werk. Deze laatstgenoemde methode maakt een geweldige opmars door en wordt inmiddels door tienduizenden mensen met succes gebruikt om de stemmingsklachten in het donkere gedeelte van het jaar te bestrijden. Ook topsporters behalen goede resultaten met behulp van lichttherapie. Lichttherapie geeft meer energie door een toename van cortisol, een hormoon dat glucose uit de lever en spieren omzet in energie. Licht is de oplossing in de duisternis van deze sombere dagen en zal de komende maanden voor velen een bron van meer welbevinden en gezondheid zijn.

Meer informatie:  http://www.lichttherapiepoli.nl

11-01-2013 16:06

Budget, sfeer en veiligheid, dat waren de drie eisen aan recentelijk geplaatste glaskunstwerken in de Erasmus Universiteit Rotterdam. Architect en kunstenaar Gerard Frishert (GÉÈF) werkte onder andere samen met GlasBewerkingsbedrijf Brabant (GBB) om het sobere C-gebouw uit de jaren ’60 te verrijken met glaskunstwerken. Doel washet gebouw een sfeervollere uitstraling te geven en tegelijkertijd het oorspronkelijke karakter van het pand te behouden. Frishert nam in zijn ontwerp twee bijzondere glaskunstwerken op. Eén van de kunstwerken is de Broche, 85 gesmolten glaselementen die een zestig meter lange speld vormen. “Het werk is in een lange vide gemonteerd, waardoor het altijd zichtbaar is vanuit de openbare ruimte van de universiteit”, aldus Frishert.

Om de veiligheid van het zes ton wegende kunstwerk te garanderen, plaatste GBB het gesmolten en gekleurde glas op hardglas door middel van transparante tweecomponentenlijm. Daarnaast ontwikkelde de architect drie glazen wanden tussen de openbare ruimte en een drietal serres. “De kleuren op deze wanden realiseerden we door middel van ‘emaille airbrush’. Vanwege de veiligheid werden de frames afgewerkt met een transparante veiligheidsfolie. Dit materiaal houdt het glas bij elkaar als het breekt”, verklaart bedrijfsleider Ad van Hoven.

Gerard Frishert maakte in 2010 kennis met de mogelijkheden van glas:“Ik werkte destijds met GBB aan de restauratie van een glas-in-loodproject. Nu wilde ik meer met glas doen en daaruit kwamen deze kunstwerken voort. De Broche neemt licht op en geeft prachtige kleuren terug, wat een mooi effect heeft op de ruimte. De glazen wanden zorgen voor een bijzondere inval van het daglicht en ‘s avonds zorgt het kunstlicht voor een prachtige uitstraling aan de buitenkant van het gebouw.” Om de kosten binnen de perken te houden, combineerde GBBemaille airbrush met veiligheidsfolie in plaats van de duurdere oplossing van glasappliqué: het verlijmen van gekleurd glas op een dragende ruit.

11-01-2013 12:01

Epatra neemt een strategisch belang in LRS Solutions Deze samenwerking biedt dealers en klanten van beide bedrijven toegang tot een breder producten- en dienstenpakket. Het huidige dealerkanaal van LRS Solutions blijft gehandhaafd naast het distributienetwerk van Epatra.

LRS Solutions is specialist op het gebied van lichtregelsystemen, exclusief distributeur/importeur van iLight en leverancier van het draadloze systeem van Rako. Tevens levert LRS diverse drivers voor het aansturen van LED-verlichting. Epatra zal deze merken ook in zijn pakket gaan opnemen. Epatra legt zich al 13 jaar toe op het distribueren van een totaalpakket binnen de professionele markt voor presentatie- audio/video- en industriële oplossingen. Epatra biedt de mogelijkheid om gezamenlijk met haar dealers installaties uit te voeren. De kennis en ervaring van LRS Solutions stelt Epatra in staat een compleet lichtplan schrijven, in het voortraject van de bouw / verbouwing.

Voor Epatra en LRS heeft de samenwerking toegevoegde waarde op meerdere vlakken. Steeds meer eindgebruikers zoeken naar een totaaloplossing als het gaat om ICT-, audiovisuele en verlichtingsproducten. De klanten van Epatra kunnen nu, naast de traditionele audiovisuele producten, ook LED-verlichting en lichtbesturingssystemen aanbieden. De relaties van LRS Solutions krijgen per direct toegang tot een compleet pakket aan audiovisuele en ICT-producten en ‑diensten.

10-01-2013 2:00

Het onderzoeksteam van de Universiteiten van Antwerpen en Perugia, dat de impact van licht op schilderijen onderzoekt, heeft een publicatie gedaan waarin het team vaststelt dat een specifiek geel schilderspigment sneller verkleurt onder invloed van groen en blauw licht. De onderzoekers vermelden daarnaast dat blauw licht relatief veel voorkomt in LED-verlichting. Alle verlichting heeft in theorie effect op schilderijen. De Nederlandse Licht Associatie (NLA) is van mening dat dit effect in zijn totaliteit beoordeeld dient te worden, en bekijkt en interpreteert de integrale impact van de totale hoeveelheid licht over het gehele spectrum.

Volgens de NLA dient ook de impact van andere straling van lampen, zoals infrarood en ultraviolet in de beoordeling meegenomen te worden en gekeken te worden naar de impact op alle kleuren. Er kan volgens de NLA gesteld worden dat kunstwerken, in vergelijking met traditionele halogeenverlichting, relatief veilig zijn onder LED-verlichting.

De nieuwste generatie LED-verlichting, die ook in musea wordt toegepast, kent geen ultraviolette straling, nauwelijks infrarode straling en een veel evenwichtiger verdeling van het lichtspectrum dan tot nu toe mogelijk was met traditionele verlichting. Om die reden heeft deze verlichting een uitstekende kleurweergave en een warm witte tint.

De NLA is onder de indruk van de grondigheid en gedetailleerdheid van het onderzoek van de Universiteiten van Antwerpen en Perugia. Bedrijven vanuit de NLA-achterban hebben contact opgenomen met de onderzoekers met de uitnodiging om veroudering van schilderijen samen te onderzoeken. Deze uitnodiging is door de onderzoekers aangenomen. Dit soort onderzoeken helpen bij het verder verbeteren van verlichtingsproducten en bieden een mogelijkheid om LED-verlichting voor musea samen nog veiliger te maken dan zij al is.

Het NLA noemt als voordelen van museale LED-verlichting, vergeleken met bijvoorbeeld traditionele halogeenverlichting:
• Er zit geen warmte in de bundel van het LED-licht. Dat wil zeggen dat de kunst minder bloot komt te staan aan stralingswarmte. Daardoor blijven kunstwerken beter bewaard voor de generaties na ons.
• In de schilderkunst is de rol van licht en het spelen met lichteffecten altijd van groot belang geweest. LED is een digitale technologie en zo kan de belichting en kleurweergave optimaal worden ingesteld. 
• Daarnaast kan er met behulp van slimme regelsystemen gezorgd worden dat er per schilderij de juiste hoeveelheid licht schijnt en alleen op het moment dat het nodig is. Dit voorkomt dat een schilderij onnodig of teveel verlicht wordt op momenten dat het niet nodig is.
• LED-verlichting is duurzamer en zuiniger in gebruik, wat een groot voordeel is voor musea.
• LED-verlichting gaat veel langer mee dan conventionele lampen, waardoor ze minder vaak moeten worden vervangen, hetgeen ook in de exploitatie van gebouwen in kosten scheelt.

Museumverlichting is maatwerk en daarom is het van groot belang dat musea en lichtleveranciers gezamenlijk een bij de situatie passend lichtplan maken om problemen en schade aan kunstwerken te voorkomen.
 

03-01-2013 9:44

CLS realiseert tientallen projecten per jaar in Georgië. Er worden met name in de badplaats Batumi jaarlijks vele bijzondere architecturale gebouwen opgeleverd. Dankzij een meerjarenplan dat de lokale overheid in samenwerking met CLS heeft opgesteld, wordt getracht de stad een bijzondere uitstraling te geven, waarbij een laag energieverbruik en lage onderhoudskosten hand in hand dienen te gaan.

Een mooi voorbeeld is een recent opgeleverd casino. Ondanks de luxe uitstraling van het gebouw en het imposante lichtbeeld is het totaal opgenomen vermogen voor de Miriam GII RGB armaturen slechts maximaal 2,7 KW voor in totaal 25 armaturen. Dit komt overeen met het vermogen van drie traditionele 1 KW halogeen buitenarmaturen. In de praktijk is het stroomverbruik voor de CLS-armaturen nog lager, aangezien de meeste kleuren gecreëerd worden door slechts twee van de drie basiskleuren LED’s te mengen.

Naast de RGB kleurenversie is er ook een dynamisch witte versie van de Miriam GII, de zogenaamde Miriam GII Dynamic White, waarbij traploos de tinten wit tussen 2700 Kelvin en 5000 Kelvin ingesteld kunnen worden. Hierbij is het mogelijk om de verlichting op de cyclus van de seizoenen mee te programmeren.

Nadere informatie:
http://cls-led.com.apache11.hostbasket.com/nl/p_results/?productkeuze=Miriam%20GII

http://cls-led.com.apache11.hostbasket.com/nl/p_results/?productkeuze=Miriam%20GII%20Dynamic%20White
 

 

03-01-2013 9:11

Ter gelegenheid van het Sustainable Innovation Forum 2012, dat tegelijk met de VN-klimaatconferentie in Doha (Qatar) plaatsvond, heeft OSram het huidige milieuportfolio gepresenteerd. "Energie-efficiënte verlichting is een van de meest eenvoudige en effectieve manieren om energiekosten duidelijk te verminderen en tegelijkertijd de bescherming van het klimaat te bevorderen," aldus Constantin Birnstiel, Chief Sustainability Officer bij Osram.
 


Vissers in Kenia bij hun dagelijks werk met energie-efficiënte ‘O-lampen’ van Osram. 

Volgens het United Nations Environment Programme (UNEP) kunnen de kosten van het wereldwijde stroomverbruik, door de overstap op energie-efficiënte verlichtingstechnologieën, jaarlijks met 110 miljard dollar worden beperkt. Tegelijkertijd kan rond de 950 terawattuur aan stroom worden bespaard, wat ongeveer overeenkomt met het totale stroomverbruik van India en Mexico per jaar.

Als deelnemer aan het Sustainable Innovation Forum in Doha, presenteerde Osram zijn ideeën met oplossingen uit het Osram milieuportfolio. Tenslotte is licht een van de meest eenvoudige en tegelijk effectieve manieren om wereldwijd meer energie te besparen. Verlichting is verantwoordelijk voor bijna 20 procent van het wereldwijde stroomverbruik en voor 6 procent van de uitstoot van broeikasgassen. Met name met kunstlicht kan er snel en eenvoudig energie worden bespaard.

Osram heeft zich voor jaren verbonden met het thema duurzaamheid. Momenteel behaalt het bedrijf meer dan 70 procent van zijn totale omzet uit duurzame producten. In het boekjaar 2012 was dat rond de 4 miljard euro. Producten en oplossingen op basis van LED hebben daar een groot aandeel in. Deze zijn nu al verantwoordelijk voor meer dan 25 procent van de totale omzet van Osram  van 5,4 miljard euro.

Klanten van Osram hebben de afgelopen 5 jaar met energie-efficiënte producten en oplossingen al bijna 70 miljoen ton CO2-emissie bespaard. Dat komt overeen met de uitstoot van een airbus A380 die meer dan 30.000 maal om de aarde vliegt. Het bedrijf beschikt niet alleen over een breed portfolio aan energie-efficiënte producten, maar is ook verantwoordelijk voor duurzaamheidsprojecten, zoals het Off-Grid-project aan het Victoriameer in Kenia. Hier biedt Osram duurzame verlichtingsoplossingen in gebieden die niet op het elektriciteitsnet zijn aangesloten.

Bovendien is Osram betrokken bij verschillende duurzaamheidsinitiatieven, zoals en.lighten van UNEP. Het project staat voor een snelle markttransformatie in nieuwe geïndustrialiseerde landen en ontwikkelingslanden naar ecologische en duurzame lichttechnologie en zet vaart achter het verdwijnen van traditionele gloeilampen. Rond de vijftig landen hebben zich er via en.lighten toe verplicht dergelijke traditionele lichtbronnen voor 2016 af te schaffen. Daarbij is Osram lid van het Global LEAP initiatief, dat door de Verenigde Naties en de Wereldbank in het leven is geroepen. Een belangrijk doel van dit duurzaamheidsinitiatief is, om energie-efficiënt licht beschikbaar te maken voor zo veel mogelijk mensen ter wereld.

Osram zegt over het eigen milieuportfolio: "Producten en oplossingen worden op basis van een bepaalde selectiemethode gekwalificeerd voor ons milieuportfolio en deze kwalificatiebeslissingen worden eenmaal per jaar door experts van Osram herzien. Producten, systemen, oplossingen of diensten van Osram komen in aanmerking voor opname in het portfolio wanneer zij aan twee criteria voldoen:

1. Energie-efficiëntie: Producten, systemen, oplossingen of diensten van Osram leiden, in vergelijking tot traditionele technologieën, tot een verbetering van ten minste 20 procent in energie-efficiëntie of tot een overeenkomstige energiebesparing tijdens hun gebruiksduur bij de klant. Daartoe behoren bijvoorbeeld lichtmanagementsystemen of LED-lampen, die meer dan 80 procent energie besparen in vergelijking tot traditionele systemen of lampen.

2. Milieutechnologie: Milieutechnologie beschermt het milieu en gaat zuinig om met hulpbronnen. Ze beperkt of zwakt negatieve effecten door menselijk ingrijpen af en draagt bij aan een schoner en gezonder milieu. Producten, systemen, oplossingen of diensten van Osram zijn op zichzelf een vorm van milieutechnologie of dragen daar voor een belangrijk deel aan bij. Voorbeeld daarvan zijn UV-lampen als Puritec van Osram . Deze zijn geschikt voor het desinfecteren van lucht, water en oppervlakken en worden onder andere toegepast bij gemeentelijke en industriële afvalwaterbehandeling en in drinkwaterbereidinginstallaties."

www.osram-benelux.com

02-01-2013 2:00

De eerste hybride mobiele lichtmast van de Benelux is operationeel in Nederland. Workx Materieelverhuur heeft in een gezamenlijk keteninitiatief met bouwconcern Dura Vermeer als eerste verhuurder de 9 meter hoge hybride mast in het assortiment opgenomen. De inzet van deze mast draagt daarmee bij aan de doelstellingen van beide bedrijven op het gebied van duurzaamheid en mvo, kostenbesparing en veiligheid. Dura Vermeer zet de mast als eerste in Nederland in bij de weguitbreiding van de A10-Oost/A1 Diemen.

Het brandstofverbruik van de hybride mast is met 0,25 liter per uur tien keer lager dan bij een reguliere mobiele lichtmast. De CO2-reductie kan daarmee oplopen tot 90 procent. De mast kan op volle accu’s en dieseltank 5 maanden draaien zonder bijvullen. Dat laatste verkleint de kans op incidenten. De mobiele lichtmast is geluidsarm en beschikt over een ECO auto start/stop-systeem.

Directeur Age Vermeer van Dura Vermeer Divisie Infra: "We werken in het kader van een zo laag mogelijke hinderbeleving en een zo optimaal mogelijke verkeersdoorstroming steeds meer in de nachten en weekenden. De vraag naar licht stijgt hierdoor, maar de duurzaamheidcomponent weegt tegelijkertijd steeds zwaarder. We zijn daarom ontzettend blij dat Workx onze marktwens heeft opgepakt en een prachtig keteninitiatief heeft gebracht dat ons in staat stelt duurzaam te blijven werken. Dura Vermeer is daarnaast trots op de primeur als eerste bouwbedrijf deze hybride lichtmast in te zetten op haar complexe infraprojecten. Vele Nederlanders hebben hier – onbewust – profijt van."

Algemeen Directeur Marcel van Kesteren van Workx Materieelverhuur beaamt dit: "Alleen door gezamenlijke initiatieven tussen klant en leverancier is ketenintegratie in de praktijk mogelijk en kunnen wij onze toegevoegde waarde leveren aan een duurzamere, efficiëntere en veiligere sector. Onze samenwerking met Dura Vermeer is hier een fantastisch voorbeeld van."

www.duravermeer.nl


Terug

Combinatieaanbieding: 25% korting op abonnement vaktijdschriften Inside Information + Verlichting

U betaalt € 141,00, in plaats van € 188,00, voor totaal dertien nummers van Inside Information en Inside Information Verlichting.

Klik hier om een abonnement te nemen
 


Nieuwsarchief
Kantoor- en Projectmeubilair

Vloer, Wand & Plafond

Verlichting

Ontwerp/Architectuur

Overig nieuws

Archief voor oktober 2006


Naast nieuws en de hoofdnavigatie bovenaan onze site hebben wij nog meer rubrieken, namelijk:

- Agenda met beurzen en evenementen
- Vacatures
- Projecten uit de branche
- Geselecteerde filmpjes
  


- Aanmelden voor een abonnement
- Inschrijven op de e-mailnieuwsbrief

 


Agenda
Agenda-overzicht >