Nieuws


27-09-2012 9:20

Livera Veldhoven is de eerste modespeciaalzaak in Nederland die het Philips StoreFlux verlichtingsconcept toepast. Het nieuwe interieurconcept van de winkel draagt bij aan een hogere merkbeleving dankzij een moderne en ruime uitstraling. De complete verlichtingsoplossing laat de kleurrijke collectie nog beter tot haar recht komen, waardoor de modezaak naar eigen zeggen nu een nog breder publiek aanspreekt dan voorheen.

Klik hier om de winkel te bekijken.

27-09-2012 8:44

Bent u werkzaam in of betrokken bij de retailsector? Dan biedt het minisymposium 'Verlichting in de retail' op 27 september u wellicht nuttige informatie. Het symposium over nieuwe lichtbronnen in de retail wordt gestart in een 'monument van de vooruitgang', een tijdcapsule uit de beginjaren van Hoog Catharijne: het Mirliton theater in Utrecht.

Geïnteresseerden kunnen vanaf 16.00 uur terecht bij het symposium, dat is georganiseerd door de NSVV. Om 16.30 uur opent Paul Settels, voorzitter van de NSVV-commissie Binnenverlichting, de middag, waarna Bob Gerritsen van Corio Nederland een lezing verzorgt. Aan de hand van de nieuwbouwplannen van Hoog Catharijne laat Bob Gerritsen de huidige visie op retailconcepten zien. Hoe gaat Corio om met het energievraagstuk, wie zijn hierbij belanghebbende, hoe wordt gebruik gemaakt van daglicht? Ook laat hij hierbij zien wat er veranderd is sinds de 'bedompte jaren '70-'80 winkelcentra' zo in zwang waren.

Svend Eric Panjer van BiqueLighting, onderscheidt in zijn lezing verschillende gebieden en functies. Een goed lichtontwerp wordt in zijn visie aangepast op die verschillende gebieden en functies. Toch blijken ook sommige winkels helemaal geen of nauwelijks aandacht te besteden aan verlichting van hun shop, terwijl ze wel succesvol zijn. Hoe kan dat eigenlijk?

Daarna is het de beurt aan Hans Rietveld, creative director van Tomorrow Design. Hij stelt de vraag waar retail zou zijn zonder de juiste verlichting? Vanuit de presentatie van een aantal voorbeelden, neemt Rietveld de aanwezigen mee door de wereld van verlichting in retail. Wat maakt het verschil tussen een goede en een slechte productpresentatie?

Na een praktijkbezoek in Hoog Catharijne verelt Nancy Westerlaken van TNO  over de metingen die zijn gedaan naar de verblinding (UGR) van het armatuur dat in de parkeergarage is aangebracht. Tegen welke problemen liep TNO aan bij de meting? Is op basis van de UGR-bepaling conform NEN 12464 een goede uitspraak te doen over verblinding en/of discomfort? Hoe hebben de aanwezigen de verlichting zelf ervaren?

Tussen 19.00 en 20.00 uur is er een buffet en borrel, waarna men kan deelnemen aan het 'Trajectum Lumen'. Een gids toont daarbij artistiek uitgelichte locaties in de Utrechtse binnenstad. Bij een aantal ontwerpen van Svend Eric Panjer en Hans Rietveld wordt in het bijzonder stilgestaan.

De kosten voor dit symposium bedragen voor NSVV-leden 35 euro. Niet-leden betalen 42,50 euro. De bedragen zijn exclusief BTW en inclusief buffet en Trajectum Lumen. Het aantal deelnemers aan het symposium is gelimiteerd tot vijftig personen. Aanmelden kan door een e-mail te sturen aan: info@nsvv.nl onder vermelding van 'Verlichting in de Retail'. Meer informatie: NSVV, telefoon: 0318-695394.
 

20-09-2012 9:16

Lichttherapie-specialist Davita opent op 12 oktober de eerste particuliere lichttherapie poli in Nederland.

"Herfstdip en winterblues zijn veel voorkomende problemen bij mensen in onze gematigde streken. Met het vallen van het blad raken elk najaar vele honderdduizenden mensen in een situatie waarbij men vermoeid is en ’s morgens moeilijk op gang komt. Daarnaast slaapt en eet men veel waardoor de kans op overgewicht toeneemt. Vaak is men prikkelbaar en chagrijnig en komt men tot niets. Gaan deze klachten vergezeld van somberheid dan spreekt men van winterdepressie, het vakgebied van de psychiater", aldus Toine Schoutens van Davita.

"De oorzaak van winterdepressie en de mildere winterblues is nog altijd onbekend, maar feit is wel dat lichttherapie de meest effectieve behandeling is voor deze problemen. Voor mensen met de milde winterblues echter is een behandeling in een psychiatrisch ziekenhuis in de meeste gevallen te hoogdrempelig."

Davita opent daarom de eerste particuliere lichttherapie poli in Nederland. Na verwijzing door een huisarts of eerstelijns psycholoog vindt een intake plaats door een ervaren lichttherapeut. Vervolgens wordt de cliënt vijf achtereenvolgende ochtenden begeleid in de lichttherapie. Hij/zij neemt gedurende 30 minuten plaats achter een lichttherapie-apparaat waarbij het veilige, intensieve licht (zonder UV) direct op de ogen wordt gestraald. Tijdens de lichttherapie kan de cliënt gewoon lezen of aan een pc of laptop werken. Na de laatste behandelsessie volgt een evaluatiegesprek waarin de cliënt kan reflecteren op het effect van de behandeling. Na afloop zal, in overleg, de rapportage van het verloop van de behandeling naar de betreffende verwijzer worden gestuurd. "Er wordt gebruik gemaakt van krachtige en veilige lichttherapie-apparatuur van een uitzonderlijk hoge kwaliteit die voldoet aan de Richtlijn voor Medische Hulpmiddelen", aldus Schoutens.

"Lichttherapie is een laagdrempelige en zeer effectieve behandeling met een natuurlijk effect op lichaam en geest. Verwijzing door een huisarts of psycholoog is gewenst, maar niet verplicht.  De behandeling wordt vooralsnog niet door zorgverzekeraars vergoed maar valt met een prijs van 195 euro, exclusief 21 procent BTW, nog ruim onder de eigen bijdrage binnen de GGZ", besluit Schoutens.

LichttherapiePoli.nl is gevestigd in het kantoorgebouw 'De Zwarte Zwaan' aan de Saal van Zwanenbergweg 11 te Tilburg

www.lichttherapiepoli.nl

  

17-09-2012 11:00

Importeur van geluid-en verlichtingsapparatuur voor de professionele markt Fairlight bestaat binnenkort 25 jaar en viert dit op 2 en 3 oktober van 14.00 uur tot 22.00 uur. Wat begon als een tweemans bedrijf in gebruikte apparatuur, is 25 jaar later een internationaal gerespecteerd bedrijf. Waarbij 25 medewerkers dagelijks zorg dragen voor advisering naar vele klantengroepen. Volgens Fairlight draagt de eigen technische dienst zorg voor snelle service en vertrouwen topmerken de distributie van hun producten al tientallen jaren aan hen toe.

In de afgelopen 2 jaar is het bedrijfspand rigoureus verbouwd en heeft Fairlight diverse interessante productlijnen aan hun assortiment toegevoegd. Op de Fairlight open dagen kan men onder andere het volgende verwachten:
 

  • Sensationele lichtshows in de entertainment showroom
  • Inspiratie verkrijgen door alle aanwezige vernieuwende licht- video- LED & audio technieken
  • Acht verschillende nieuwe CLF LED videoschermen bekijken
  • Productpremières van diverse fabrikanten
  • Directe communicatie met fabrikanten als Martin, Avolites, Eurotruss, LSC


Tenslotte maakt Fairlight bekend welke actie ze tijdens deze open dagen hebben en welke acties in het vierde kwartaal gelanceerd gaan worden. Deals kunnen gesloten worden en unieke gadgets kunnen gratis worden meegeleverd bij bepaalde productorders.

Voor meer informatie: www.fairlight.nl

14-09-2012 8:00

Gedurende 8 weken hebben leerlingen van het RSG Lingecollege uit Tiel meegedaan aan een Technasium- pilotopdracht. De leerlingen uit het tweede jaar Technasium hebben Metaglas geholpen een oplossing te vinden voor een technisch probleem in het bedrijf.

Op 13 juni presenteerden alle groepen hun idee aan Heske Groenendaal en haar vader Piet Groenendaal. De leerlingen kregen in groepsverband de opdracht een oplossing te vinden voor het makkelijker bevestigen van ‘koudebrugblokjes’ in raamprofielen. Deze kunststof blokjes zitten in de aluminium ramen van Metaglas en zorgen ervoor dat er geen geleiding is van kou van buiten naar de binnenkant van het aluminium raam.

De leerlingen hebben de huidige werkwijze van Metaglas bestudeerd en naar verschillende mogelijkheden gekeken die het probleem zouden kunnen oplossen. Vervolgens heeft elke groep een oplossing uitgetekend en daar een model voor ontwikkeld. De oplossingen voor het technische probleem zijn op 13 juni gepresenteerd aan directrice van Metaglas Heske Groenendaal en haar vader, tevens oprichter van Metaglas, Piet Groenendaal. Door middel van een demonstratie van elke ‘machine’ probeerden de leerlingen hun idee te verkopen. Heske en Piet kozen de winnaars en beloonden hen met een leuke attentie.

Het RSG Lingecollege uit Tiel heeft sinds oktober 2011 het predikaat Technasium. De school geeft beta-leerlingen extra uitdaging via speciale onderzoeks- en ontwerpopdrachten. Een kenmerk hiervoor is dat contact wordt gezocht met het bedrijfsleven. Bedrijven, zoals Metaglas, vragen leerlingen een oplossing te bedenken voor een reëel probleem dat binnen de organisatie speelt.

13-09-2012 9:00

XAL heeft enige tijd geleden Wever & Ducré overgenomen. Wever & Ducré is sinds jaar en dag bekend om de collectie architecturale verlichting. Het verlichtingsbedrijf wil met verlichting projecten een persoonlijk, artistiek of dynamisch karakter geven. "Onze visie op architecturale verlichting impliceert constant zoeken naar een optimaal evenwicht tussen esthetische waarden, functionele en op maat gemaakte oplossingen, technische perfectie en gebruiksvriendelijke montage", aldus Wever & Ducré.

De rechtbank van koophandel in Kortrijk gaf eind oktober 2011 groen licht om Dark en Wever & Ducré te verkopen. Voor beide overnames werd in totaal circa 2,84 miljoen euro betaald. De verlichtingsholding 2B Delighted had enkele maanden daarvoor bescherming tegen de schuldeisers. Toen bleek dat hoofdaandeelhouder KBC Private Equity geen extra geld meer wilde investeren, kregen twee gerechtelijk mandatarissen de opdracht om op zoek te gaan naar de beste overnameopties.

Dark kwam daarbij in handen van oprichter Marnick Smessaert en verhuisde naar de voormalige vestigingslocatie Maldegem. Wever & Ducré ging naar Muskovit, een onderdeel van de Oostenrijkse lichtproducent Xal.

Voor het derde deel van 2B Delighted, Limis, kwam geen bod binnen. Dit deel viel, net als de overige activa in de vennootschappen en de zowat zeventig overblijvende personeelsleden, naar een faillissement.

06-09-2012 13:53

In een fraai monumentaal pand, midden op de Brink in Deventer, heeft Shaila Fuljhari met Fuljhari Lighting de deuren geopend van haar eigen design studio. Vanuit deze historische loactie ontwerpt, produceert, presenteert en verkoopt Fuljhari Lighting haar exclusieve lichtcreaties.

Experimenteren met materiaal, design en veredeling staan centraal bij de lichtcreaties. "Eigen wensen van cliënten worden vertaald naar tailormade ontwerpen, die zorgen voor het ‘Struck by Lighting’ gevoel", aldus Fuljhari.

De lichtontwerpen bestaan uit: kroonluchters, wandlampen, vloerlampen, tafellampen en tafels met licht in verschillende designvarianten voor zowel de zakelijke- als de consumentenmarkt.

www.fuljhari.com

06-09-2012 12:59

Tijdens Interiors United in Nieuwegein (9 tot en met 12 september) introduceert TRIO een aantal extreem platte LED-armaturen. Door optimaal gebruik te maken van de nieuwste power LED- en prismatechnieken genereren deze energiezuinige armaturen comfortabel egaal licht zonder hinderlijke schaduwvlekken. e lange levensduur en prima utput maken deze armaturen behalve voor de woonomgeving eveneens geschikt voor de projectenmarkt.

www.triolight.nl

 

06-09-2012 12:36

Arpalight realiseerde in samenwerking met Nimbus de verlichting voor het Sigmax project in Enschede. Dit hypermoderne kantoorgebouw is volledig voorzien van LED-verlichting. Het nieuwe kantoorpand van automatiseringsbedrijf Sigmax BV in Enschede is voor de plafondverlichting volledig uitgerust met LED verlichting van Nimbus. Het moderne kantoorpand kenmerkt zich door een bijzondere architectuur met glazen gevels, afgeronde hoeken en overstekende (dunne) vloeren, die buiten bekleed zijn met mos.De visuele grens tussen binnen en buiten is minimaal, zodat het buitenlicht zo diep mogelijk het gebouw binnentreedt. Arpalight Projectverlichting uit Bavel heeft in opdracht van binnenhuisarchitect Odette Ex een lichtplan ontwikkeld, waarbij afstemming van ‘licht op lucht’ de grootste uitdaging bleek. Daarnaast waren de kernbegrippen duurzaamheid, efficiëntie en moderne vormgeving.
 Het kantoorgebouw van Sigmax is uitgerust met een geavanceerd luchtbehandelingssysteem, waarbij de luchtstroom langs het plafond wordt gestuwd en niet of nauwelijks door obstakels mag worden onderbroken om zo diep mogelijk het pand in te kunnen stromen. Dit vroeg om minimale afmetingen van de armaturen van de plafondverlichting en was daarmee een flinke uitdaging voor het lichtplan.

"De Modul R LED-verlichting van Nimbus bleek perfect geschikt door de aanbouw van armaturen met slechts 1 cm dikte. De voedingselementen van deze serie konden bovendien worden weggewerkt in de gevelstrook, waar ook het besturingssysteem van de luchtbehandeling was ondergebracht”, aldus Maichel Kusters, lichtadviseur bij Arpalight.

De Nimbus Modul R LED lampen zijn ‘at random’, in verschillende maten, tegen de plafonds geplaatst. Toch blijft daarbij de functionele lichtbehoefte behouden. Ook de 5 cm ronde noodverlichtingsarmaturen zijn in hetzelfde speelse patroon meegenomen. Ook de opvallende trappartij, die als sculptuur door alle verdiepingen heenloopt, zijn met LED-verlichting uitgerust.


 

Walter Rijk, directeur Sigmax BV: “Het lichteffect is bijzonder en draagt bij aan het aangename werkklimaat dat wij voor ogen hadden voor onze medewerkers, dat in onze ogen ook een vorm van duurzaamheid is. Arpalight Projectverlichting heeft vanuit het concept van de architect goed meegedacht en hun keuze voor de kwalitatief hoogwaardige en design LED-verlichting van Nimbus is een hele goede geweest.”

ARCHITECT:Odette Ex
LICHTADVISEUR:Maichel Kusters
TYPE PROJECT: Kantoorgebouw
PLAATS: Enschede
PROJECTNAAM: SIGMAX

Voor meer informatie is te vinden op de site www.arpalight.nl

03-09-2012 10:15

Thuiswinkel Lampenlicht.nl introduceert een nieuwe website. Er werd een forse investering gedaan om de algehele shopbeleving naar een nog hoger plan te tillen en de webwinkel technisch en qua groei klaar te maken voor de toekomst. Daarbij was er niet alleen focus op ontwikkeling van de automatisering en koppeling van backoffice en magazijn met geselecteerde platformen, maar er werd ook geïnvesteerd voor meer klantbeleving.

Op het gebied van automatisering springen de investeringen in SAP Business One en het warehouse managementsysteem Produmex in het oog. Dit zorgt voor naadloze integratie van de magazijnen met de administratieve en financiële bedrijfsprocessen. "We investeerden zo'n half miljoen euro in de technische backbone, een forse investering voor een jonge speler als Lamp & Licht", geeft directeur Erik Jansen toe. "Maar het is een noodzakelijke stap voor de toekomst. We kunnen efficiënter en beter werken. Daar profiteren in de eerste plaats de klanten van via lagere prijzen, snellere levering en betere voorraadinformatie. Maar het geeft ons ook de mogelijkheid de marges te verbeteren." De koppeling met Produmex maakt het mogelijk om klanten real time inzage te geven in de voorraad. "Zo kunnen we snelle levertijden garanderen en voorkomen we teleurstellingen als producten niet direct op voorraad zijn."

"De markt voor online aankopen groeit nog steeds. Willen we blijven profiteren van die groei, dan moeten we investeren in de toekomst. Dat is wat we nu doen. We zijn daarbij uitgegaan van wereldwijd gekende platformen. Dat past bij onze internationale ambitie. Komend jaar voegen we weer twee markten toe. Daarom ook dat we voortaan eenvoudiger landen kunnen toevoegen aan de website", aldus Jansen.

De vernieuwing ging overigens verder dan alleen de technische kant. Er werd nadrukkelijk ook gekeken naar klantbeleving. Zo zijn er voortaan meer betaalmethoden, betere fotografie en nieuwe mogelijkheden op het gebied van bezorging en retourzendingen. "Daarnaast hebben we de filtermogelijkheden sterk verbeterd. Daarmee wordt het voor de consument veel eenvoudiger om het passende product te vinden. En voor http://www.lampenlicht.nl/ geeft dat weer nieuwe kansen in online marketing."


Terug

Combinatieaanbieding: 25% korting op abonnement vaktijdschriften Inside Information + Verlichting

U betaalt € 141,00, in plaats van € 188,00, voor totaal dertien nummers van Inside Information en Inside Information Verlichting.

Klik hier om een abonnement te nemen
 


Nieuwsarchief
Kantoor- en Projectmeubilair

Vloer, Wand & Plafond

Verlichting

Ontwerp/Architectuur

Overig nieuws

Archief voor oktober 2006


Naast nieuws en de hoofdnavigatie bovenaan onze site hebben wij nog meer rubrieken, namelijk:

- Agenda met beurzen en evenementen
- Vacatures
- Projecten uit de branche
- Geselecteerde filmpjes
  


- Aanmelden voor een abonnement
- Inschrijven op de e-mailnieuwsbrief

 


Agenda
Agenda-overzicht >