Nieuws


30-08-2012 14:00

De LED verovert stormenderhand de wereld van de verlichting. Toch gaan de ontwikkelingen niet snel genoeg. “Er is nog altijd geen LED-lamp die de gloeilamp kan doen vergeten”, zegt topontwerper Annet van Egmond in de nieuwste editie van vaktijdschrift Inside Information Verlichting. De gloeilamp verdwijnt niettemin met ingang van 1 september van dit jaar uit de schappen van de winkels.

U heeft een mooi designarmatuur boven de eettafel hangen? Dan is het zaak snel naar de winkel te rennen om een flinke voorraad gloeilampen in te slaan. Met ingang van 1 september van dit jaar is er in de hele EU namelijk geen gloeilamp meer te verkrijgen. “En toch is er nog geen volwaardig alternatief”, zegt Annet van Egmond van het topmerk BrandVanEgmond, bekend van zwierige designlampen. “De LED-industrie stelt mij teleur; onder een LED-lamp loop je nog steeds grote kans dat je rode wijn de kleur heeft van Goulash-soep.”

Annet van Egmond doelt hiermee op de matige kleurweergave van LED-lampen. Een gloeilamp heeft een kleurweergaveindex (ofwel Ra-waarde) van 100, net als de zon. Dit betekent dat elke kleur in het zichtbare spectrum in het gloeilamplicht aanwezig is, waardoor kleuren onder dit licht kleurecht zijn – rode wijn heeft de kleur van rode wijn. LED-licht heeft een stevige ontwikkeling doorgemaakt, maar een kleurweergaveindex van 100 is nog steeds toekomstmuziek voor de nieuwe technologie. Een flink deel van de huidige LED’s zit rond een Ra-waarde van 80; en zelfs de top (ook in prijs) komt nooit boven de 95. Dit betekent dus dat de kleurechtheid van LED-licht nog altijd te wensen overlaat. “LED is vanuit energieopzicht prachtig”, aldus Van Egmond. “Maar op dit moment is het nog steeds moeilijk om met LED een verlichting te realiseren die werkelijk aan onze eisen voldoet.”

Editie nummer vier van het vaktijdschrift Inside Information Verlichting bevat behalve een diepgaand interview met Annet van Egmond onder meer reportages over belangwekkende projecten en een verslag van de recent gehouden beurs Design District. Ook is er aandacht voor een opmerkelijk wereldrecord: de Vlaamse diskjockey Peter van de Veire brak het Guinness World Record Radio Broadcasting mede dankzij de lichttherapie van erkend lichtspecialist Toine Schoutens. Inside Information-redacteur Gerrit Tenkink doet in een reportage uit de doeken welke bijdrage Schoutens precies leverde.

De vierde editie van Inside Information Verlichting van dit jaar verschijnt op 4 september. Verder komen daarin de volgende onderwerpen onder de aandacht:

- Lichtplan voor een duurzaam hoogstandje. Een lichtplan regelen in een cradle-to-cradle-omgeving van duurzaamheidsgoeroe William McDonough. En ondertussen ook nog even voldoen aan de specifieke eisen van een showroom.
- Eerlijk over LED. De Belgische fabrikant ETAP belegde onlangs een tweetal informatiesessies in Nederland over de mogelijkheden van de innovatie in LED. Bezoekers kregen een opmerkelijk eerlijk verhaal te horen.
- Theater, theater, het is allemaal theater. Enige tijd geleden werd de schouwburg in Deventer ingrijpend gemoderniseerd. In dit artikel aandacht voor het ontwerp voor het ‘re-design’ en voor het lichtplan.
- Primeur in Putten. De bestaande verlichting van twee dorpspleinen is intact gelaten en gerenoveerd met nieuwe armaturen, ten behoeve van CPO 60 Watt-lampen.
- ‘Je profiteert van elkaars kennis’. In elke uitgave legt Inside Information Verlichting een aantal vragen voor aan een lid van het Intergemeentelijk Overleg Openbare verlichting (IGOV). Dit keer aan Saskia Haasnoot-Sieders van Ingenieursbureau Openbare Werken Katwijk.
- Gezond licht in vrije school. Kinderen varen wel bij daglicht. Niet vreemd dus, dat op de Doetinchemse vrije school De Kleine Prins onlangs een bijzonder daglichtsysteem werd geïnstalleerd.
- LED- en daglicht. Daglicht in een museum? Is dat niet slecht voor kunstwerken? Niet wanneer het daglicht op verantwoorde manier wordt toegepast, zo toont een recent voorbeeld in Frankfurt am Main.
- Baden in licht. ‘Ontwerp een comfortabele en duurzame villa in de duinen’. Architect Jack Hoogeboom kreeg deze opdracht en liet daglicht rijkelijk stromen. Resultaat: egale verlichting binnen en zicht naar buiten.
- Zin en onzin van LED. Iedere editie een expert aan het woord aan de hand van een aantal stellingen. Deze keer geeft Kaj Alexander de Vries, hoofd verkoop van LedItLight, zijn visie.

De volledige inhoudsopgave van editie 4 van Inside Information Verlichting in jaargang 2012 is te vinden op deze link.

30-08-2012 11:01

Het voormalige ‘Amerika Haus’ in Keulen is het nieuwe hoofdkantoor van de Fritz Thyssen Stichting. Dankzij de renovatie aan het gebouwencomplex, naar ontwerp van de Stuttgartse architecten van Cheret Bozic, werd de oorspronkelijke openheid van het gebouw hersteld. Zo werd het op de monumentenlijst geplaatste complex uit de jaren ’50 via nieuwe technologieën – waaronder de LED-armaturen van Nimbus – de 21e eeuw binnengeloodst.

Het ‘Amerika Haus’ werd in 1955 midden in Keulen in Noordrijn-Westfalen gebouwd als een ‘venster op Amerika’. Ruim 52 jaar lang gaf het inzicht in de verschillende culturele, sociale en politieke facetten van de VS. Maar niet alleen dat: de Amerika-huizen speelden een belangrijke rol bij de pogingen om na de Tweede Wereldoorlog de democratie in te voeren in Duitsland.

Van zijn opening tot aan zijn sluiting in het jaar 2007 onderging het complex aan de Apostelnkloster in Keulen helaas een architectonisch ongunstige metamorfose. Het was licht, geanimeerd en ontworpen in de architectuurstijl van de jaren ’50, met praktische elegantie en lichtheid. Maar het kreeg, met het verstrijken van de jaren en onder invloed van de politieke gebeurtenissen, stap voor stap het karakter van een vesting. Uiteindelijk was de oorspronkelijke openheid van het gebouw door de aanzienlijke veiligheidsmaatregelen nog nauwelijks te herkennen.

In 2008 kocht de Fritz Thyssen Stichting het gebouw om daarin zijn nieuwe hoofdkantoor te vestigen. Het bestond uit drie op elegante wijze samengebrachte structuren. Aangezien het gebouw op de monumentenlijst stond, moest het werk eraan beperkt blijven tot renovatie. Daarbij mocht de beschikbare ruimte worden uitgebreid en mocht een geschikte setting worden gecreëerd voor de ruime waaier aan activiteiten van de stichting. De opdracht ging naar het Stuttgartse architectenbureau Cheret Bozic, die er een conceptuele uitdaging in zag: ‘om een bescheiden ontwikkeling van de bestaande constructie’ te bewerkstelligen. Het wilde ook de oorspronkelijke openheid van het gebouw herstellen.

Een gebouw uit de jaren ’50 technologisch de 21e eeuw binnenloodsen, dat was het volgende aspect van het ontwerpconcept. Licht speelt een essentiële rol bij deze sprong naar het nieuwe millennium. Cheret Bozic heeft veel nagedacht over het onderwerp ‘Verlichting’ in zijn project voor de Fritz Thyssen Stichting. De klant en de architecten waren het met elkaar eens: "We wilden geen ontwerp van een lampenwinkel dat zou doen denken aan de jaren ’50."

In tegendeel: ze waren niet alleen op zoek naar ‘kleine verlichtingselementen met een uitstekende werking’, maar ook naar armaturen die ‘zeer discreet zijn, maar desalniettemin een mooie vorm hebben en de 21e-eeuwse verlichtingstechnologie doen uitkomen’. Het werd een intensieve zoektocht naar minimalisme – zo mogelijk van één en dezelfde familie van armaturen.

Hoewel LED-technologie om kostengerelateerde redenen oorspronkelijk niet als optie werd beschouwd, waren het de klanten zelf die de impuls gaven om de LED-armaturen van Nimbus eens nader te bekijken. Allereerst werd een analyse gemaakt van de economische uitvoerbaarheid, die liet zien wanneer de investering zijn vruchten zou afwerpen. Het was echter niet alleen het rendement, de levensduur en het minimale onderhoud dat de beslissing ten gunste van de Nimbus-armaturen liet uitvallen. Ook de ‘uitstekende esthetische kwaliteit, de hoge standaard van het design’ was een overtuigend argument. De bereidheid van de klant om bijkomende kosten te accepteren voor het installeren van LED-technologie in het gebouw was een zeldzaam geschenk uit de hemel voor de architecten. Dit kwam omdat prioriteit werd gegeven aan armaturen met een standaard die in overeenstemming was met de nieuwste technologie en met de hoge kwaliteitsnorm van de mediatechnologie in het hele gebouw.

De vierkante Modul Q49-armaturen die de basisverlichting verschaffen, gaan bijna ongemerkt op in hun omgeving. Draai- en kantelbare Modul Q36 TT-armaturen langs de randen van het plafond zijn bijvoorbeeld gericht op kunstwerken. Buiten wordt alles belicht door Q64 Aqua oppervlakgemonteerde armaturen met IP-waarde 44 (beschermd tegen solide objecten en spattend water). De bezoekers waren zonder meer verrast over het feit dat dezelfde familie van armaturen zowel binnen als buiten kan worden gebruikt. De drie conferentie- en vergaderruimtes worden opgeluisterd door een echte blikvanger: de verchroomde versie van de slim-line L 120-hanglamp is geïnstalleerd als één doorlopende lijn van LED-licht boven conferentietafels, waarvan sommige 13 meter lang zijn.

"De lange zoektocht naar de juiste armaturen was blijkbaar de moeite waard aangezien het originele idee, één volledig uniform verlichtingsconcept met een eersteklas ontwerp, inderdaad ten uitvoer gebracht werd met Nimbus-armaturen. En de reactie van de bezoekers die het gebouw bezoeken voor de vele verschillende evenementen is ook uitzonderlijk positief. Het licht wordt als zeer aangenaam ervaren en kan dankzij de dimfunctie perfect worden aangepast aan elke gelegenheid", aldus Nimbus.

De Nimbus Group is een internationaal georiënteerd bedrijf, dat 25 jaar geleden werd opgericht in Stuttgart. De groep voert twee erkende merken, Nimbus en Rosso, en is met name actief op het gebied van LED-interieurverlichting. Sinds 2006 heeft het bedrijf meer dan zevenduizend projecten gerealiseerd, waaronder grootschalige opdrachten zoals het onlangs voltooide hoofdkantoor van ADAC in München en het hoofdkantoor van Unilever in Hamburg‘s Hafencity. Stichter en algemeen directeur Dietrich F. Brennenstuhl is ervan overtuigd: "Onze klanten hebben altijd geloofd in onze innovatieve en duurzame verlichtingsconcepten. We zijn erin geslaagd compleet nieuwe en individuele oplossingen te vinden in al onze projecten.“

In 2011 lanceerde de Nimbus Group een opmerkelijke reclamecampagne in de handelspers genaamd ‘Nimbus Originals’. In deze campagne nemen medewerkers van Nimbus toegewijd of zelfs provocerend stelling tegen plagiaat. Het doel: mensen sensibiliseren voor de kwaliteit en originaliteit van Nimbus LED.next-armaturen.

www.nimbus-group.com

 


De LED-armaturen van de Nimbus-familie geven het gebouw van de Fritz Thyssen Stichting in Keulen zijn moderne binnen- en buitenverlichting. 
(Foto: Tomas Riehle/ARTUR IMAGES)
 


De verchroomde versie van de slim-line L 120-hanglamp is geïnstalleerd als één doorlopende lijn van LED-licht boven de 13 meter lange conferentietafel.
(Foto: Tomas Riehle/ARTUR IMAGES)

 


Vierkante Modul Q49-armaturen van Nimbus worden gebruikt als basisverlichting in het trappenhuis van de Fritz Thyssen Stichting
(Foto: Tomas Riehle/ARTUR IMAGES)De Modul Q36 TT-armaturen van Nimbus geven kunstwerken het juiste licht in het gebouw van de Fritz Thyssen Stichting.
(Foto: Tomas Riehle/ARTUR IMAGES)

27-08-2012 8:00

De Architectuur Biennale van Venetië staat op het punt van beginnen. Vanaf aanstaande woensdag 29 augustus is het belangrijke internationale evenement te bezoeken. Lichtfabrikant Foscarini staat er daarbij goed op; de Italiaanse onderneming sponsort het architectuurfestijn.

"We herbevestigen hiermee onze sterke band met de wereld van de cultuur", stelt de onderneming in een toelichting. Op de Biennale zijn onder meer lampen van Foscarini te zien. Zo zal in de Arsenal Bookshgop voor het eerst de 'majestueuze' hanglamp Plass van ontwerper Luca Nichetto te zien zijn. Overigens is Foscarini natuurlijk bij lange na niet de enige sponsor. Elk bedrijf dat zijn naam verbonden wil zien aan het evenement, wordt door de organisatie met open armen ontvangen.

Overigens is ook nederland dit jaar natuurlijk weer vertegenwoordigd in venetië. Dit jaar werd de inzending verzorgd door Inside Outside / Petra Blaisse. de presentatie Re-Set is te vinden in het Pavilion Giardini.
 

24-08-2012 14:15

De meeste Nederlanders gooien spaar- en ledlampen gewoon bij het gewone afval, hoewel een overgrote meerderheid weet dat dat niet moet. Dat blijkt uit een onderzoek van de Nederlandse Lichtassociatie (NLA) en Stichting Lightrec.

Ruim tachtig procent van de ondervraagden is zich ervan bewust dat de zuinige lampen apart moeten worden ingeleverd. Iets meer dan de helft zegt dat ook echt te doen. Uit de inzamelgegevens blijkt evenwel dat slechts twintig procent werkelijk de daad bij het woord voegt.

Het feit dat veel consumenten de zuinige lampen niet inleveren, baart de NLA en Lightrec zorgen. Negentig procent van de lamp kan opnieuw gebruikt kan worden, stellen de organisaties. Voorwaarde voor dit hergebruik is exhter wel, dat de lampen niet in de gewone afvalstroom terechtkomen.

24-08-2012 12:00

Het Elektrisch Kennis en Innovatie centrum Aviolanda (Elkina) en PulseNED lanceren een nieuw verlichtingsarmatuur met geïntegreerde beveiligingsmelder. Ter ere hiervan is er op 6 september in Breda een seminar over regelgeving rondom gebouwgebonden installaties.

Het nieuwe armatuur – de Pulseled – combineert LED-verlichting met een rook-, inbraak- of aanwezigheidsmelder én noodverlichting. "Hierdoor hangt het plafond niet meer vol met allerlei verschillende melders. Een ander groot voordeel is dat het systeem functioneert over het bestaande lichtnet. Nieuwe kabels trekken is dus overbodig." Hoe het systeem precies werkt, toont bedenker Cees Boons van PulseNED na afloop van het seminar.

"Er is veel verwarring over de NEN 3140, want deze norm is gemakkelijk verkeerd uit te leggen. Is het hebben van een installatieverantwoordelijke eigenlijk wel verplicht? En waar liggen de grenzen dan? Thuis doe je het toch ook niet?”, zegt Peter Treffers. Treffers is docent NEN 3140 bij Elektroraad en bekend van het tweejaarlijkse Inspectiecongres. Hij geeft de antwoorden en legt nuances.

Bij nieuwbouw of bij wijziging van het gebruik van een pand is het hebben van een gebruiksvergunning verplicht. Jack Pals van Installatiebureau Pals legt tijdens het symposium uit hoe dat efficiënt kan.
Als een gebouweigenaar- of beheerder de voorgeschreven inspecties aan gebouwen en installaties niet (juist) uitvoert, heeft dat gevolgen voor de aansprakelijkheid bij een ongeval. Peter Dols van Nationale Nederlanden: “Polisbladen worden vaak slecht of helemaal niet gelezen. Clausules over vereiste inspecties aan elektrische installaties zijn daarom niet bekend. Als de periodieke inspectie ontbreekt, keert de verzekering mogelijk niet uit.” Dols gaat hier in Breda verder op in.

Na afloop is er ruimte voor vragen. De middag wordt afgesloten met een netwerkborrel en de presentatie van het Pulseled-armatuur.

20-08-2012 10:30

Op maandag 27 augustus organiseert Agentschap NL in samenwerking met de gemeente Den Bosch een bijeenkomst gericht op de volgende stappen in duurzame openbare verlichting. Deze tweede Duurzame Verlichtingstafel van dit jaar is vooral bedoeld voor wethouders en gedeputeerden en vindt plaats van 13:30 tot 17:30 uur in het Bestuurscentrum van de gemeente Den Bosch. Thema van de bijeenkomst is bestuurlijke besluitvorming en verdienmodellen op het gebied van duurzame openbare verlichting. Doel is het initiëren van vervolgstappen voor de verduurzaming van de openbare verlichting in Nederland.

Veel gemeenten hebben tal van initiatieven ontplooid om energie te besparen en CO2-uitstoot te reduceren. Van deze gemeenten kunnen we leren, want hoe krijg je binnen het college de handen op elkaar voor nieuwe investeringen? Hoe financier je de benodigde maatregelen? Hoe organiseer je één en ander met de betrokken ambtenaren? En hoe zorg je voor een goede uitvraag richting leveranciers, een succesvolle samenwerking en dito resultaat?

Deze vragen worden beantwoord tijdens de Duurzame Verlichtingstafel in Den Bosch. Wethouders, ambtenaren en leveranciers vertellen hun verhaal en er is veel ruimte voor interactie tussen hen en het aanwezige publiek. Dagvoorzitter Martijn Vroom zal - door het stellen van prikkelende vragen - zoeken naar het verhaal achter het verhaal en de nodige discussie en interactie op gang brengen.

Programma
- 13:30 uur Ontvangst, met koffie, thee en informatiestands
- 14.00 uur Welkom door Ruud Schouten, wethouder gemeente Den Bosch en dagvoorzitter Martijn Vroom, wethouder gemeente Noordwijk.
- 14.10 uur Bestuurlijk blok; presentaties door wethouders van diverse gemeenten, waaronder wethouder Homan van Utrechtse Heuvelrug, gevolgd door interview en discussie.
- 14:55 uur Ambtelijk blok; presentaties door onder andere: Piet van de Hoef, gemeente Den Bosch (vervangingsfinanciering van OVL), Jos van Groenewoud, gemeente Tilburg, gevolgd door vragen en discussie .
- 15:40 uur: Pauze met koffie, thee en informatiestands.
- 16:00 uur: Leveranciersblok; presentaties door Jean Marc Pisters, product manager Innolumis (Total Costs of Ownership van OVL), Floriaan Tasche, Philips (OVL en innovatieve financieringen) en Martina Zwiers, Ziut (Kengetallen OVL als instrument voor bestuurlijke besluitvorming), gevolgd door vragen en discussie.
- 16:45 uur: Discussie met sprekers en publiek onder leiding van dagvoorzitter Martijn Vroom.
- 17:05 uur: Afsluiting door Ruud Schouten.
- 17:15 uur: Duurzame borrel (tot 18:00 uur)

Geïnteresseerden zijn van harte welkom om aanwezig te zijn en input te leveren aan deze Duurzame Verlichtingstafel. Deelname is kosteloos. Aanmelden is mogelijk door een e-mail te sturen naar openbareverlichting@agentschapnl.nl , onder vermelding van naam, functie, organisatie en e-mailadres. Meer informatie vindt u op de website van Agentschap NL.

17-08-2012 9:58

Dr. Yvonne Brentjens is in het kader van een onderzoek naar de Nederlandse vormgeving in de jaren 1940-1945 op zoek naar een Giso-verduisteringslamp. Deze werd tijdens de Tweede Wereldoorlog onder druk van de oorlogsmaatregelen vervaardigd door de firma Gispen. De lamp was zo geconstrueerd dat ze ’s avonds, zonder extra verduisteringsmaatregelen, gebruikt kon worden.

Tot op heden zijn de Giso-verduisteringslampen alleen bekend uit een advertentie van juli 1940. De Stichting Gispen Collectie komt daarom graag in contact met mensen die in het bezit zijn van een Giso-verduisteringslamp. Reageren kan via
museum@gispen.nl of per post: Stichting Gispen Collectie, Parallelweg West 23, 4100 AA Culemborg. Meer informatie op www.stichtinggispencollectie.nl.

16-08-2012 10:58

Een winkelruimte heeft vaak behoefte aan verplaatsing van lichtpunten aan het plafond en speciaal van richtarmaturen om producten goed aan te schijnen. De aan plafonds geïnstalleerde driefase eurotracks zijn hiervoor gemaakt. Je kunt er gemakkelijk om de zoveel tijd op willekeurige plaatsen spots in klikken. De verlichting in winkels blijft branden vanaf de opening tot de deuren sluiten. Dat vraagt om alternatieven om energiekosten te besparen. Zo'n alternatief is de dubbele LED-trackspot van Klemko.

Dit armatuur heeft twee afzonderlijk te richten modules, die kunnen kantelen in een hoek van 35 graden. Ze hebben elk 7 LED's van 2,5 Watt, zodat het totale lampvermogen 35 Watt bedraagt met een lichtstroom van 1560 lumen. Dat is dezelfde lichtstroom bij een conventionele spot van 350 Watt. Maar dit LED-armatuur verbruikt aanzienlijk minder elektriciteit. De powerfactor bedraagt 0,97, zodat ook het stroomverbruik efficiënter is. Een ander voordeel is dat deze trackspot trllingsongevoelig is. wat in winkels langs drukke verkeersaders van belang is. Conventionele lampen laten door trillingen veelvuldig het loodje. Nog een voordeel is dat leds een lange levensduur hebben van 35.000 branduren.

Klemko´s dubbele trackspot heeft een aluminiumkleurige behuizing, waarin eveneens de LED-driver is gemonteerd. De trackspot werkt op de normale nominale wisselstroom netspanning van 230 V-50/60 Hz. Het armatuur kan gemakkelijk op elke gekozen plek in een driefase eurorail worden geklikt. De twee afzonderlijke spots hebben elk een diameter van 120 millimeter. De afmeting van het geheel bedraagt 121 millimeter lang, 310 millimeter breed en 266 millimeter hoog. Het gewicht is 2400 gram. De trackspot is leverbaar met de lichtkleur 4000 Kelvin natuurlijk wit of met de lichtkleur 2800 Kelvin warm wi

www.klemko.nl

16-08-2012 10:00

Het Kerkplein in Assen wordt opnieuw ingericht. Hiervoor is verlichting ontworpen, bestaande uit drie individuele lichtmasten die elkaar op kunstzinnige wijze omarmen. Na een jaar aan de tekentafel zijn afgelopen week de tekeningen voor de masten goedgekeurd. Komende maanden worden ze geproduceerd en in november worden de masten geplaatst. Het lichtobject is in opdracht van de gemeente Assen door MD Landschapsarchitecten uit Groningen ontworpen. Voor de realisatie heeft de gemeente lichtspecialist Ziut als hoofdaannemer gecontracteerd, die PMF uit Veendam heeft betrokken bij de productie.

 


Foto: MD Landschapsarchitecten.

Het Kerkplein vormt het sluitstuk van de herinrichting van de singels, die komend najaar heropend zullen worden na een aanlegperiode van 1,5 jaar. Het Kerkplein bevindt zich op een unieke plek in Assen. “Het Kerkplein is nooit echt een plein geweest”, aldus MD Landschapsarchitecten. “Het was jarenlang niet meer dan een kruising tussen de Beilerstraat en Zuidersingel. Pas in 1884, toen de Jozefkerk op de kruising werd gebouwd, kreeg de plek meer betekenis, maar een echt plein is het nooit geworden.” Bij de herinrichting is de nadruk komen te liggen op de pleinfunctie. Aan de ene zijde vormt de kerk een prachtige wand voor het plein, maar aan de andere zijde mist een duidelijk focuspunt. Om deze plek te benadrukken, wordt er een bijzonder verlichtingsobject geplaatst.

 


Foto: MD Landschapsarchitecten.


Gemeente Assen heeft het ontwerp gegund aan MD Landschaps-architecten uit Groningen. Landschapsarchitect Mathijs Dijkstra: “We wilden niet dat er allerlei losse lichtmasten verspreid over het plein kwamen te staan. Die verstoren de zichtas die over de Torenlaan en Doctor Nassaulaan, van de Kloosterkerk naar het Asserbos loopt.” Na een modellenstudie is daarom gekozen voor een boeket van drie gebogen lichtmasten. Die staan geheel los van elkaar, maar door de verschillende hoogtes, lengtes en bogen ontstaat een geheel van elkaar omarmende masten.

De wens om het gehele Kerkplein vanuit één verlichtingsobject te verlichten vroeg om een integrale benadering. Lichtspecialist Ziut dacht daarom al vanaf een vroeg stadium actief mee over het ontwerp. Traditioneel plaatst men een armatuur bovenop een mast, maar dat zou dit ontwerp geen eer doen. Richard Jongman: “We zochten naar een oplossing waarbij de armaturen geïntegreerd werden in de masten, maar dat maakt de keuze voor het armatuur veel lastiger. Toch is het ons gelukt. We hebben drie energiezuinige ledarmaturen gevonden die het complete plein sfeervol verlichten.” Wat de keuze nog eens extra lastig maakte, waren de verschillende hoogtes van de masten. Je kunt niet simpelweg op elke mast hetzelfde armatuur plaatsen, dat zou een ongelijke verlichting opleveren.

De masten worden in de machinefabriek van PMF in Veendam gefabriceerd. De grote masten (7, 9 en 11 meter) vragen ook daar om maatwerk. In tegenstelling tot reguliere masten hebben deze namelijk een trapeziumvormige doorsnede. Dit betekent dat alle vier kanten van de mast los van elkaar worden gefabriceerd en vervolgens worden samengevoegd. Pas bij het plaatsen van de masten komen ze in de uiteindelijke compositie te staan, en vormen ze gedrieën samen één verlichtingsobject. Dan zullen ook de armaturen bevestigd worden en is het geheel vernieuwde Kerkplein ook 's nachts compleet.
 

14-08-2012 9:00

De Consumentenbond heeft voor de test 'Zuinige lampen' van mei 2012 verschillende energie-efficiënte lampen als volwaardige alternatieven van de verdwijnende gloeilamp getest. Bij de spaarlampen kwam de Osram Dulux Superstar 22W als beste uit de test, bij de LED-lampen was dit de Parathom Pro Classic A 60 12W.

In de top 5 van de spaarlampen kwamen liefst drie spaarlampen van Osram voor. De lampen werden getest op verschillende eigenschappen, zoals levensduur, rendement & lichtopbrengst, kleurweergave en informatie op de verpakking. Daarbij eindigde de Dulux Superstar 22W op de eerste plaats, direct gevolgd door de 30W variant van deze lamp. Het oordeel van de Consumentenbond luidt: “Deze spaarlampen zijn goede allrounders voor plaatsen waar veel licht nodig is. De lichtopbrengst van het 22W-model is bijna 1.500 lumen, wat ruim voldoende is om een gloeilamp van 100 Watt te vervangen.”

Ook in de categorie LED-lampen krijgt een Osram lamp het predicaat 'beste uit de test'. De dimbare Parathom Pro Classic A 60 12W scoort zeer goed op de eigenschappen levensduur & schakelbestendigheid en lichtopbrengst na 3 seconden. Bij het inschakelen levert de lamp direct 100 procent licht.

Met ingang van 1 september 2012 verdwijnt ook de gloeilamp met het laagste vermogen uit de schappen, evenals halogeenlampen met een energielabel vanaf D, als gevolg van de zogeheten ErP-richtlijn (ErP = Energy-related Products). Alternatieve producten met C-label (Halogen Eco Pro en Halogen Eco Superstar) zullen vanaf de zomer beschikbaar zijn.

13-08-2012 11:30

Verkrijgbaar als inbouw- en opbouwarmatuur voor het plafond, introduceert de Tweeter een geheel nieuwe kijk op flexibiliteit. Zowel in techniek als wat de gebruiksmogelijkheden betreft is Tweeter een opvallende nieuwkomer in het Delta Light-assortiment.

Innovatief is het ERS of Ex-centric Rotation System (octrooi in aanvraag). Dit asymmetrisch scharniergewricht zorgt ervoor dat het armatuur in een vloeiende beweging kan draaien en kantelen, zonder gevolgen voor de bruikbaarheid. Deze techniek is zo ontworpen, dat het licht nooit verhinderd wordt. Rond de centrale led zit een aureool: een cirkelvormig licht, gebaseerd op Delta Lights gloednieuwe Oreo-principe. Welke hoek je ook kiest, er is altijd een volle lichtstraal. Interessant voor het creëren van een gezellig effect met strijklicht op de wand.

Als inbouwarmatuur gaat Tweeter naadloos op in zijn omgeving. De voorkant van de spot is identiek aan die van het opbouwarmatuur dat aanpassen en bijregelen eenvoudig maakt. Daarnaast voorkomt dubbele behuizing inkijk in het plafond. En met de beweegbare binnenkant kan je de verlichting optimaal naar wens afstemmen.

De Tweeter On is volgend de producent naast stijlvol ook zuinig zonder kwaliteit in te leveren. Het armatuur is beschikbaar als enkele of dubbele spot, met Delta Lights unieke Reo led array technology (met meerdere leds in een matrixopstelling). Zo vormt het een sterk alternatief voor 50 watt halogeenlampen. Evenveel licht en warmte, maar met een verbruik van slechts 12 watt. De inbouw- en opbouwmodellen zijn zo ontworpen dat de behuizing alle warmte keurig afvoert, zodat de leds makkelijk tot 50.000 branduren halen. Waar de Tweeter On enkel beschikbaar is met led, is de Tweeter inbouwversie beschikbaar met led, halogeen of ontladingslampen. Beiden zijn geschikt voor zowel residentiële en commerciële toepassingen.

Een videoimpressie over de Tweeter is te vinden via deze link.

10-08-2012 15:00

Met de R6 lanceert ETAP een nieuwe reeks fluorescentiearmaturen voor onder meer kantoren en scholen. Alle uitvoeringen - uplight, wandstraler, één- of tweelampsversie - zijn binnen dezelfde behuizing mogelijk.

De R6-reeks is inzetbaar als algemene verlichting in uiteenlopende toepassingen. De opbouw- en de pendelversies hebben dezelfde behuizing met rechthoekig profiel, beschikbaar in twee lengtes (1.200 mm en 1.500 mm). De armaturen hebben een strakke vorm en een smalle afwerkboord.


De behuizing van R6 biedt plaats aan één of twee fluorescentielampen. Het reflectorontwerp en het HRSilver aluminium zorgen voor hoge rendementen tot 91%.
De pendelversies zijn steeds uitgerust met uplight.
De reflector is zodanig ontworpen dat geen extra lamp nodig is
voor het uplight. Hierdoor ontstaat een optimale verdeling tussen indirecte (34%) en directe verlichting (66%), zonder storende lichtvlekken op het plafond.

R6 is geschikt voor kantoren en scholen maar biedt ook in andere omgevingen stijlvol comfort. Ondanks
de compacte armatuurbasis biedt R6 een breedstralende lichtverdeling, zodat tussenafstanden tot 3 meter mogelijk zijn. Daarbij zorgt de Equilum-
reflector voor een UGR kleiner dan 19 en een luminantie onder 1000 cd/m².
Bovendien is elke R6 probleemloos te combineren met daglichtregeling en bewegingssensoren. Een inbouwmodule voor noodverlichting is ook mogelijk.

09-08-2012 10:05

Verbatim, leverancier van LED- en OLED-lichtproducten voor consumenten en bedrijfstoepassingen, heeft distributieovereenkomsten afgesloten met drie partijen in Nederland, waardoor de oplossingen van het bedrijf breed beschikbaar komen. De overeenkomsten zijn afgesloten met MediaMarkt, LEDLUX en Conelgro Schiedam.

Hoewel Verbatim bekendstaat als pionier in dataopslag, is het bedrijf ook al ruim een halve eeuw actief in verlichting. Het Verbatim-portfolio van LED- en OLED-producten is mede gebaseerd op de expertise van Mitsubishi Chemical Corporation.

Cristian Lissenberg, Country Manager Benelux bij Verbatim: “Wij zijn erg enthousiast over onze eerste partnerships met deze distributeurs. Zij onderstrepen hiermee het vertrouwen dat ze hebben in ons merk en in de talrijke voordelen van LED- en OLED-oplossingen. We hopen het netwerk snel verder uit te breiden, zodat de consument de LED-verlichting van Verbatim overal kan aanschaffen. We merken namelijk dat zowel consumenten als bedrijven op zoek gaan naar duurzame oplossingen om hun traditionele verlichting te vervangen. En met ons steeds groeiend LED-verlichtingsportfolio bieden we steeds meer innovatieve technologieën die ontworpen zijn voor een betere belichting en ervaring.”

www.verbatim.com

09-08-2012 9:35

Ontwerper Bertjan Pot is winnaar van de Woonbeurs Pin 2012. Zijn bekende kroonluchter Stairway to heaven is in een speciale uitvoering te zien op de Woonbeurs Amsterdam.

"Met zijn doordachte producten, die zowel inventief als praktisch zijn, begeeft Bertjan Pot zich al jaren op het hoogste internationale niveau. Dit jaar werd zijn opvallende kroonluchter Stairway to heaven -  een alledaagse keukentrap versierd met LED's - door Philippe Starck persoonlijk gekozen als winnaar van de nieuwe en prestigieuze Frame Moooi Award", aldus de jury.

De 20e editie van de Woonbeurs Amsterdam vindt plaats van zaterdag 25 tot en met zondag 30 september in de Amsterdam RAI. Ruim tweehonderd exposanten uit binnen- en buitenland presenteren de nieuwste collecties.

www.woonbeurs.nl

02-08-2012 11:20

Tridonic meldt de introductie van LED-modules met geïntegreerde noodverlichting. Op de modules zijn extra LED's aangebracht, die gaan branden wanneer de spanning wegvalt. "Er is dus geen aparte noodverlichting meer nodig", aldus Tridonic. Deze modules zijn beschikbaar in lineaire, vierkante en spotuitvoeringen.

www.elpro.nl
 


Terug

Combinatieaanbieding: 25% korting op abonnement vaktijdschriften Inside Information + Verlichting

U betaalt € 141,00, in plaats van € 188,00, voor totaal dertien nummers van Inside Information en Inside Information Verlichting.

Klik hier om een abonnement te nemen
 


Nieuwsarchief
Kantoor- en Projectmeubilair

Vloer, Wand & Plafond

Verlichting

Ontwerp/Architectuur

Overig nieuws

Archief voor oktober 2006


Naast nieuws en de hoofdnavigatie bovenaan onze site hebben wij nog meer rubrieken, namelijk:

- Agenda met beurzen en evenementen
- Vacatures
- Projecten uit de branche
- Geselecteerde filmpjes
  


- Aanmelden voor een abonnement
- Inschrijven op de e-mailnieuwsbrief

 


Agenda
Agenda-overzicht >