Nieuws


25-07-2012 2:00

De onlangs opgerichte Lighting Control Systems-businessunit van Havells-Sylvania lanceert een nieuwe reeks energiebesparende lichtregelsystemen. Het gaat om standalone bewegingsdetectoren en -sensoren die eenvoudig te combineren zijn met alle armaturen die Havells-Sylvania op de markt brengt (Concord, Lumiance en Sylvania).

“Bedrijven hebben op dit moment te maken met drie belangrijke uitdagingen waar controlesystemen een antwoord op hebben: CO2-reductie, kostenbesparingen en het voldoen aan wet- en regelgeving”, zegt Sam Woodward, senior businessunitmanager Lighting Control Systems bij Havells-Sylvania. “Het laten branden van verlichting in ruimten waar geen mensen zijn of waar voldoende daglicht is, kan bedrijven veel geld kosten. Het installeren van aanwezigheids- of lichtsensoren helpt de energiekosten met wel 60 procent te reduceren. Nieuwe wet- en regelgeving vraagt hier ook om. Dankzij de beschikbaarheid van energiebesparende systemen die zichzelf terugbetalen, is het nu de tijd om sensoren op te nemen in alle lichtsystemen.”

De microwave- of PIR-sensoren van Havells-Sylvania werken op twee manieren: met aanwezigheidsdetectie schakelt de verlichting in zodra iemand een ruimte binnenkomt. De verlichting gaat na een bepaalde tijd automatisch uit wanneer de ruimte weer leeg is. Hierdoor is dit systeem ideaal voor gangen en vergader- en opslagruimten. Met afwezigheidsdetectie schakelt iemand de verlichting handmatig in. Deze gaat automatisch uit als de ruimte langere tijd leeg is. Dat maakt deze techniek vooral geschikt voor klas- en opleidingslokalen.

Havells-Sylvania heeft in de nieuwe oplossing de traditionele problemen van sensoren aangepakt. De nieuwe systemen zijn voorzien van twee onafhankelijk in te stellen gevoeligheidsniveaus: één niveau voor een ruimte waar al beweging is gedetecteerd en één voor lege ruimten. Zo is te voorkomen dat verlichting onnodig aangaat of juist te snel weer uitschakelt.

Met de nieuwe reeks detectoren van Havells-Sylvania is het ook mogelijk om de lichtniveaus in ruimten te reguleren met behulp van analoge of DALI-dimmogelijkheden. De microwave- en PIR-detectoren zijn beschikbaar voor wand- en plafondmontage, afhankelijk van de projecteisen.
Havells-Sylvania brengt een uitgebreide brochure uit met een overzicht van de nieuwe reeks van detectoren. De brochure is beschikbaar op http://www.havells-sylvania.com/ of te bestellen per e-mail info.nl@havells-sylvania.com.

De onderneming Havells-Sylvania, opgericht in april 2007, maakt deel uit van de Groep Havells India Ltd. Zijn omzet bedraagt meer dan een miljard dollar. Met 94 filialen en kantoren wereldwijd, die werk bieden aan meer dan achtduizend mensen in meer dan vijftig landen, kende Havells sinds zijn bescheiden start in Delhi in 1958 een snelle groei. Tegenwoordig telt de onderneming achttien productiefabrieken in India, Europa, Latijns-Amerika en Afrika. Havells-Sylvania biedt internationaal vermaarde producten aan, waaronder verbindingsapparatuur, kabels, snoeren, verlichtingsarmaturen en lampen.

Havells-Sylvania is een belangrijke leverancier van complete professionele en architecturale verlichtingsoplossingen. Het bedrijf, dat kan bogen op meer dan een eeuw expertise op het gebied van lampen en verlichtingsarmaturen, biedt geavanceerde producten en systemen voor publieke, commerciële en private sectoren over de gehele wereld.
 

22-07-2012 8:30

Verlichtingsbedrijf Havells-Sylvania lanceert een compleet nieuwe serie buitenverlichting. De architecturale buitenverlichtingsarmaturen van Sylvania zijn volgens de aanbieder 'stijlvol, robuust en geschikt voor een groot aantal toepassingen'. Het assortiment omvat architecturale, lineaire en compacte LED-schijnwerpers en een ruim aanbod van architecturale grondinbouwspots.

De Floodled LED zijn schijnwerpers met een zeer vlakke vormgeving. Sylvania levert de reeks als Floodled 12/27/48/75, met respectievelijk 25 Watt (1700 lumen), 48 Watt (3500 lumen), 83 Watt (6000 lumen) en 120 Watt (10.000 lumen). Alle versies zijn beschikbaar in 3.500 Kelvin, 4.500 Kelvin en 6.500 Kelvin. "De Floodled-schijnwerpers hebben een hoog rendement tot 82 lumen per Watt met een lichtoutput tot 10.000 lumen voor de Floodled 75", aldus de aanbieder.

Volgens Oliver Weiss, senior SBU Manager bij Havells-Sylvania, is alle kennis van het bedrijf samengebracht in deze nieuwe serie buitenverlichting. “Dat we nu een totaal nieuw pakket  buitenverlichting op de markt brengen, is een weloverwogen beslissing gebaseerd op feedback uit de markt. Er is duidelijk behoefte aan kwalitatieve producten voor buitenverlichting, waarin de allerlaatste, energiezuinige technologie is geïntegreerd. Bovendien is deze nieuwe reeks installatie- en gebruiksvriendelijk zonder concessies aan design. De Sylvania Outdoor Range is daarmee een aanvulling op ons bestaande portfolio en positioneert ons als een sterke projectpartner en de belangrijkste one-stop-shop-producent in de verlichtingssector.”  

Havells-Sylvania geeft 5 jaar garantie op de afwerking (de behuizing en mechanische onderdelen) van de producten in deze serie, en 3 jaar op de LED-drivers. Verder garandeert het bedrijf een werking tot 50.000 uur op de LED’s, een belangrijk argument voor architecten en installateurs.

19-07-2012 8:55

Geen gevelopeningen, nauwelijks ramen. Aan de buitenkant is het een zwarte doos, van binnen is het een met helder daglicht verlichtte woning. De translucente panelen van Rodeca Systems zorgen voor een specifieke beleving van de prijswinnende 'black box in Almere.

De 'black box' is een ontwerp van Courage Architecten en de officiële benaming van dit project luidt 'Licht Budget'. Het won onlangs de Daylight Award 2012 in de categorie woningbouw.

Van buiten lijkt de woning volledig afgesloten te zijn, ramen zijn er nauwelijks. Wie de 'black box' binnenloopt ervaart echter dat dankzij de translucente panelen het daglicht volop binnenstroomt.
"We zijn zeer subtiel te werk gegaan door gebruik te maken van onze speciale polycarbonaatpanelen", vertelt Remko Post van Rodeca Systems. "Die kunnen we elke gewenste kleur geven. In dit geval 'titangrau' dat aan de buitenzijde volledig dicht lijkt te zijn en toch licht door laat schijnen naar de binnenzijde. Eenmaal binnen blijft de warmte van het daglicht binnen, want de panelen hebben ook nog eens een betere thermische isolatiewaarde dan HR++ glas."

Reden temeer voor de jury om onlangs uit de 64 genomineerde gebouwen deze toepassing te belonen. Het oordeel luidt dan ook dat dit een knappe prestatie is om met een beperkt budget deze kwaliteit te leveren. 'Het concept inspireert, daagt uit en sluit  naadloos aan op de wensen van de opdrachtgever', aldus het juryrapport.

Eerder dit jaar riep de Bond Nederlandse Architecten het kantoor van IMd Raadgevende Ingenieurs uit tot BNA Gebouw van het Jaar 2012 in de regio Delta, dat eveneens gebruik maakt van lichtbouwelementen van Rodeca Systems. Niet in de traditionele zin als daglichtvoorziening, maar op een zeer prominente wijze als scheidingswanden en trapbekleding. Het toepassen van een 'modern' bouwsysteem als Polycarbonaat lichtbouwelementen binnen een traditioneel industrieel complex geeft een bijzondere beleving.
 

18-07-2012 15:00

Begin september verschijnt editie 4 van Inside Information Verlichting. En zoals gebruikelijk brengt dit vaktijdschrift weer volop lichtnieuws. Zo bevat de nieuwe uitgave een interview met ontwerpster Annet van Egmond en is er ruimschoots aandacht voor de nieuwe beurs Design District. Ook is er een verhaal te lezen over een opmerkelijk wereldrecord.

Het topmerk Brand Van Egmond heeft gedurende het voorbije jaar het eigen bedrijfspand ingrijpend onder handen genomen. Ter gelegenheid van de opening van het nieuwe hoofdkantoor annex showroom sprak redacteur Henk-Jan Hoekjen uitgebreid met ontwerpster Annet van Egmond. In het artikel durft Van Egmond de vinger op de zere plek te leggen. Zo maakt ze duidelijk dat de ontwikkeling op het gebied van LED – hoe revolutionair de technologie ook is – nog niet snel genoeg gaat voor een ontwerpmerk als Brand Van Egmond. “Vooral de kleurweergave blijft een probleem.”

Ook in het beursverslag vanaf de nieuwe beurs Design District – opvolger van de Rotterdamse beurs 100% Design – gaat het natuurlijk over LED. Maar meer nog tracht redacteur Gerrit Tenkink de sfeer te vangen van het Zaanse evenement. Opmerkelijk is voorts het artikel over het wereldrecord radio presenteren, dat de Vlaamse presentator Peter van de Veire vestigde. Een belangrijke bijdrage aan het wereldrecord werd geleverd door Toine Schoutens van Davita Nederland, die de presentator voorzag van lichttherapie.

In Inside Information Verlichting 4 zijn verder artikelen te lezen over onder meer de IGOV, Clemens Lichtadvies, de NSVV-commissie Binnenverlichting en de Daylight Award, die recentelijk werd uitgereikt door de Stichting Living Daylights.

16-07-2012 9:24

Branchevereniging Romazo organiseert in samenwerking met het Bucky Lab van de TU Delft een minisymposium over zonwering. "Uit onderzoek blijkt dat kennis over zonwering nog te wensen overlaat bij studenten, docenten en bouwprofessionals. En dat terwijl zonwering juist in deze tijd een goede positieve bijdrage kan leveren aan het duurzaamheidsvraagstuk." Het evenement vindt plaats op 7 september. 

Romazo Fabrikanten is een branchevereniging van zonweringleveranciers en –fabrikanten. In het Bucky Lab en de Bucky Lab seminars van de TU Delft worden architectuur en bouwkunde op een hoger niveau samengebracht. "Een betere plek voor samenwerking en kennisuitwisseling is dus bijna niet te bedenken", aldus Romazo. "Om een begin te maken wordt studenten van de TU Delft gevraagd om na te denken over innovatieve toepassingen en vormen van zonwering. Meer toegepaste kennis is nodig om een bijdrage te leveren aan de duurzaamheid en verblijfswaarde van gebouwen door een flexibel inzetbaar instrument als regelbare zonwering."

Zonwering kent nog steeds een lage toepassingsgraad in nieuwbouw maar ook bij de in toenemende mate belangrijker wordende renovatie van bestaande gebouwen en woningen. "De voordelige eigenschappen van zonwering op het gebied van licht- en warmtewering en aansluitend de kansen die het biedt voor energiebesparing zijn vaak niet bekend."

Romazo heeft recentelijk het 'HR Zonwering-label' ontwikkeld. "De introductie van HR Zonwering betekent een zeer belangrijke stap. Functionele automatische geregelde zonwering, die een genormeerde directe invloed heeft op de beperking van warmtetoetreding, kan hiermee worden geïdentificeerd."

Ter introductie van de samenwerking met Bucky Lab wordt op vrijdag 7 september een minisymposium bij de Koninklijke Metaalunie georganiseerd. Het symposium begint om 10.00 uur en heeft bijdragen van ondermeer: Bucky Lab, Romazo, Professor Jo Hermans en diverse toonaangevende bedrijven en sprekers uit de sector. Tevens zullen de overige leden van Romazo Fabrikanten & Leveranciers aanwezig zijn om ook hun bijdrage te leveren.

Romazo nodigt van harte alle belangstellenden in dit onderwerp uit om dit symposium bij te wonen. Deelname is gratis. Gezien het beperkte aantal plaatsen het verzoek om u van tevoren aan te melden via info@romazo.nl.

16-07-2012 8:30

'Een revolutie'. Zo noemen ze het zelf bij Modular. Sinds kort wordt een aantal LED-armaturen standaard met een kleurweergaveindex van meer dan 90 geleverd. "Bij andere fabrikanten is dit slechts optioneel mogelijk", aldus de Belgische verlichtingsfabrikant.

De kleurweergaveindex is een belangrijk kengetal in de wereld van de verlichting. Deze index geeft aan in hoeverre alle kleuren uit het kleurenspectrum in het zichtbare licht aanwezig zijn. Het ideaal is de zon (én de gloeilamp!) met een CRI van 100. Dit betekent dat kleuren in het zonlicht zijn wat ze lijken, een eigenschap die bijvoorbeeld in de retail van groot belang is. Want het rode bloesje dat men in de winkel koopt, mag in het buitenlicht natuurlijk niet plotseling bruin blijken te zijn.

LED-verlichting is een revolutionaire technologie, die onder meer geprezen wordt vanwege de duurzaamheid. Een nadeel van de LED is echter dat een CRI-waarde van 100 (voorlopig?) onmogelijk is. In de industrie wordt de standaard aangehouden dat een LED goed licht geeft zodra een kleurweergaveindex-waarde (CRI of ook wel Ra-waarde genoemd) van 80 is bereikt. Modular geeft nu aan dat het voor een aantal armaturen niet de grenswaarde van 80 maar van CRI-waarde 90 wil gaan hanteren.

De update geldt voor de producten Nomad, Lotus tubed, en de muur en plafondarmaturen Duell Surface. De zojuist geïntroduceerde producten Stove, Chapeau, Mini Cake, Kup en de Smart-familie werden al standaard geleverd met de hoge kleurindexwaarde.

Modular benadrukt dat de efficiëntie van de lamp gelijk blijft: "Een performantere LED leidde vroeger meteen tot een lagere efficiëntie in lumen per Watt. Bij de nieuwe module met CRI 90+ heeft Modular specifiek gestreefd naar een gelijkwaardige efficiëntie. Door de hogere lumenoutput blijft de efficiëntie op 72 lumen per Watt."

13-07-2012 8:29

In een koopomgeving is het effect van verlichting doorslaggevend voor de beleving van de klant, zo stelt lichtproducent Havells Sylvania in een pas verschenen whitepaper. Het vergroten van de perceptie en het tegelijkertijd besparen op energie zijn anno 2012 de belangrijkste drijfveren voor Nederlandse winkeliers om te investeren in verlichting.

Met de komst van led is een nieuwe stap gezet op het gebied van verlichting in winkels: doordat led van nature regelbaar is, voldoet deze techniek om de beleving in elke winkel te vergroten. Een optimaal lichtplan trekt de juiste doelgroepen aan en werkt de functionaliteit en aantrekkingskracht in de hand. Ook andere technieken, zoals verbeteringen in metaalhalogeen, bieden een breed scala aan mogelijkheden in sfeer, kleur, lichttemperatuur maar bovenal energie- en dus kostenbesparing.

Een groot deel van de Nederlandse winkels is nog steeds voorzien van verouderde verlichtingstechnieken met halogeen- of ontladingslampen. Lagere energiekosten zijn dus in de eerste plaats te realiseren door conventionele lichtbronnen te vervangen door alternatieven die energie omzetten in licht en niet in warmte. Vervanging van het veelvuldig toegepaste tl en halogeen door led bespaart tot 80% energieverbruik. In winkels zou zo met energiezuinige verlichting op jaarbasis zo’n 105 miljoen euro kostenbesparing mogelijk zijn.

12-07-2012 10:40

Flatfield is een zogenaamde solution provider voor de levering van PCB’s in alle mogelijke toepassingen. Met eigen kantoren in onder meer Hong Kong en China is Flatfield een partner voor vele fabrikanten wereldwijd. Het nieuwe hoofdkantoor in Tiel is hoofdzakelijk voorzien van CLS LED-verlichting.

Het lichtontwerp, levering en uitvoering werden verzorgd door CLS-partner Van Dalen Installatietechniek te Twello.

In de kantoren is met name gebruik gemaakt van Luxo 6 armaturen en Luxo 3 armaturen in verschillende configuraties. De totale besparingen ten opzichte van conventionele verlichting bedragen volgens CLS bijna 80 procent. "Daarnaast blijkt er door de geringe warmte-afgifte een veel aangenamer klimaat te zijn", aldus CLS. "Het is een compliment voor de kwaliteit van de CLS-kleurweergave dat onlangs op een open dag van Flatfield de bezoekers niet in de gaten hadden, dat het kantoor met LED-verlichting was uitgevoerd."
 

11-07-2012 8:30

Deze week vindt er in het Materia Inspiration Centre in Amsterdam weer een lezing plaats in de Xpert Serie over Solar Architecture. Aaanstaande donderdag 12 juli zal creatief directeur Els Zijlstra spreken over het onderwerp 'Let the sunshine in'.

De lezing, die om 14.00 uur begint, handelt onder meer over materialen die licht doorlaten, van kleur veranderen door UV en die door reflectie het zonlicht verder het kantoor of zelfs de kelder in kunnen brengen. Zijlstra zal uitweiden over de zes varianten van lichtdoorlatend beton en -hout alsmede glasprisma’s die zonne-energie supereffectief benutten. 

Op 23 augustus zal ook nog een lezing worden verzorgd in dezelfde serie. De lezing over  biomimicryNL wordt verzorgd door Saskia van den Muijsenberg. Hoofdvraag van deze bijeenkomst: hoe gaat de natuur om met zonne-energie en wat kunnen wij (architecten, designers) hierin leren van organismen en ecosystemen?

10-07-2012 12:11

Modular Lighting Instruments uit Roeselare in België is in Europa al langer bekend dankzij zijn trendy ontwerpen. Nu krijgt het midden in het hippe Soho (New York) zijn eigen plek. Het komende jaar zal Modular de Amerikanen doen proeven van acht van zijn meest succesvolle creaties. Voor elk ontwerp zijn de armaturen ook aangepast aan de Amerikaanse normeringen.

05-07-2012 11:46

Spectrum Advies & Design organiseert een symposium rond het thema Openbare Verlichting. Het lustrumsymposium wordt gehouden op 13 september in het Aviodrome te Lelystad en is gratis toegankelijk voor vertegenwoordigers van gemeenten, provincies en Rijkswaterstaat.

Op het programma staan onder meer lezingen en workshops van sprekers. Onder hen vertegenwoordigers van gemeenten en autocoureur Tim Coronel. Daarnaast presenteren uiteenlopende leveranciers en aannemers noviteiten op het gebied van openbare verlichting.

Deelname aan het symposium is kosteloos voor vertegenwoordigers van gemeenten, provincies, Rijkswaterstaat en andere partijen die verantwoordelijk zijn voor openbare verlichting. Op http://www.spectrumadvies.nl/ kunnen deelnemers zich inschrijven en meer lezen over het programma.
 

04-07-2012 8:21

Van november 2011 tot februari 2012 onderzocht het ZNL (transfercentrum voor neurowetenschappen en leren) samen met lichtfabrikant Osram op twee scholen in Ulm of licht het prestatievermogen van leerlingen beïnvloedt. De bedoeling was na te gaan of verlichting die daglicht nabootst, een positieve invloed heeft op de aandachtigheid en de cognitieve prestaties van leerlingen.

De resultaten waren positief over de hele lijn, zo meldt Osram. "Dankzij de biologisch geoptimaliseerde verlichting in de klaslokalen presteerden de leerlingen die deelnamen aan de studie beter en sneller op gestandaardiseerde concentratietesten dan de controlegroep."

Het ZNL en OSRAM begonnen hun veldstudie naar de effecten op de cognitieve prestaties in november 2011 op twee scholen in Ulm: de Ferdinand-von-Steinbeiss-school en de Robert-Bosch-school. In beide scholen werd één klaslokaal uitgerust met biologisch geoptimaliseerd licht. Jongeren van 17 tot 20 jaar kregen les in zowel het nieuw verlichte klaslokaal als in klaslokalen met traditionele verlichting. In de loop van studie moesten de leerlingen meermaals verscheidene gestandaardiseerde prestatie- en aandachtstesten afleggen. Vervolgens werden de testresultaten die behaald werden in de verschillende lichtomstandigheden vergeleken: biologisch werkzaam licht versus traditionele verlichting.

"De biologisch geoptimaliseerde verlichting wordt verkregen door een samenspel van blauwe en witte LED's", stelt een Osram-woordvoerder. "Op basis van een LED-armatuur van dochteronderneming Siteco ontwikkelde Osram speciaal voor de studie een armatuur dat kunstmatig daglicht brengt in de klaslokalen."

"Om een kunstmatige hemel te creëren in de klaslokalen gebruiken we strips met blauwe en witte LED's die onafhankelijk van elkaar aangestuurd kunnen worden. Zo kunnen we de lichtkleuren dynamisch mengen en de kleurtemperatuur van de hemel nabootsen in het gebouw", verklaart dr. Hannah Helbig, innovatiemanager bij OSRAM.

Dat licht van een bepaalde kleurtemperatuur en verlichtingssterkte een positieve invloed heeft op het prestatievermogen en het welbevinden van de mens, is al langer bekend. "Toch waren we onder de indruk van onze vaststelling dat de leerlingen onder biologisch geoptimaliseerde verlichting tot een derde minder fouten maakten in de aandachtstest", aldus dr. Katrin Hille, onderzoeksleider bij ZNL en verantwoordelijk voor de betreffende lichtstudie.

03-07-2012 8:30

Bij de uitreiking van de GreenLight Awards op light+building 2012 kaapten klanten van ETAP maar liefst vier van de acht awards weg. De gelukkigen waren Decathlon (Roemenië), Telenet (België), de Vrije Middenschool Zonhoven (België) en de stad Rijsel (Frankrijk).

GreenLight is een initiatief van de Europese Commissie om energiezuinige verlichting te promoten. Er gaat immers heel wat energie verloren door inefficiënte en verouderde verlichtingsinstallaties, of door onnodig gebruik van de verlichting. Daar wil de Commissie iets aan doen. Bedrijven en organisaties die zich vrijwillig engageren om een energiebesparend verlichtingsproject te ondernemen, kunnen in het GreenLight-programma stappen. Ze mogen zich dan GreenLight Partner noemen en het GreenLight-logo in hun communicatie gebruiken.

Ook de leveranciers van verlichtingsoplossingen worden in het programma betrokken. Zij treden op als GreenLight Endorsers en kunnen hun klanten overtuigen om GreenLight Partner te worden. 


Elk jaar maken deelnemende bedrijven en organisaties kans om een GreenLight Award te winnen. Daarmee beloont de Europese Commissie verlichtingsprojecten die uitzonderlijk scoorden op energiebesparing. De jongste uitreiking van de awards vond plaats op de internationale beurs light+building in Frankfurt. Van de acht awards gingen er vier naar klanten van ETAP. “De GreenLight Award is een mooie beloning voor onze inspanningen”, zegt Philippe Tostain, verantwoordelijke voor energie en milieu voor de stad Rijsel. “We slaagden er dankzij verlichtingsprojecten in vijftien scholen en zes sportcentra in om telkens 60 tot 80 procent energie te besparen op onze verlichting."

De vier ETAP-klanten die de GreenLight Award in ontvangst mochten nemen zijn: Decathlon, Roemenië (in de categorie Retail and Supermarkets), Mairie de Lille (Rijsel), Frankrijk (in de categorie Public Buildings), Telenet Group Holding, België (in de categorie Service and Office Space) en de Vrije Middenschool Zonhoven, België (in de categorie Public Buildings).anbrengen.

 

03-07-2012 8:30

Een ruimte in huis of op kantoor is volgens het Bouwbesluit alleen een verblijfsruimte als er sprake is van voldoende daglichttoetreding. De norm die hiervoor wordt gehanteerd is de NEN 2057. Met de ingang van het nieuwe Bouwbesluit op 1 april 2012 is ook deze norm vernieuwd. Belangrijke aanpassing in de norm is een nieuwe methode om de hoeveelheid daglicht door dakramen, erkers en dakkapellen te berekenen. “Door de aanpassingen sluit de vernieuwde NEN 2057 beter aan op de praktijk. De manier waarop voorheen gerekend werd hield geen rekening met licht van opzij. Nu gebeurt dit wel,” aldus Truus de Bruin,voorzitter van de NEN commissie.

Een verblijfsruimte moet volgens het Bouwbesluit 2.60 meter hoog zijn. Zolders voldoen hier vaak niet aan en worden in het ontwerp daarom als onbenoemde ruimte genoteerd. Tegenwoordig worden echter steeds meer zolders gebruikt als woon- of slaapruimte. Daglicht en frisse lucht is dan van groot belang en essentieel voor een gezond gebouw. “De vernieuwde NEN 2057 is opgesteld om beter aan te sluiten op de praktijk. Hij is zo laagdrempelig mogelijk gehouden, zodat iedereen vanaf het begin van een ontwerp rekening kan houden met voldoende daglichttoetreding,” aldus Truus de Bruin,voorzitter van de NEN commissie en Universitair Hoofddocent Bouwfysica aan de TU Delft.

“Dankzij de nieuwe rekenmethode kan de markt de zolder nu wel meenemen in de berekening en aantoonbaar maken of deze een goede daglichttoetreding heeft of niet. Dit biedt enorme kansen voor architecten om veel daglicht binnen te laten wanneer zij bijvoorbeeld zolders met dakramen ontwerpen. Gelukkig zijn er steeds meer tools voorhanden, zoals de VELUX Daylight Visualizer, waarmee al in een vroeg stadium van het ontwerpproces de daglichtprestaties van een gebouw kunnen worden bepaald,” aldus De Bruin.

Toch gaat het in deze vernieuwde norm nog steeds om minimale daglichtcondities. Het Bouwbesluit schrijft een minimale hoeveelheid daglichtoppervlakte in een woning voor van 10 procent van de vloeroppervlakte. Volgens de normcommissie had dit best wat meer mogen zijn. Daarom is er een appendix toegevoegd aan de NEN 2057. De Bruin: “In deze bijlage zijn vier niveaus van daglicht opgenomen, oplopend van D naar A en van de ondergrens tot zeer ambitieus. Deze appendix geeft partijen de ruimte om meer aan te bieden dan het minimum van het Bouwbesluit. De commissieleden die als bouwfysisch adviseur werkzaam zijn, zien in de praktijk gelukkig dat er steeds vaker met hogere waardes aan de slag wordt gegaan. De ambities van de opdrachtgever zijn hierin leidend en vaak geïnspireerd door instrumenten als bijvoorbeeld BREEAM of Frisse Scholen.”

Hogere normen komen met name voor wanneer er voor specifieke doelgroepen gebouwd wordt. Ouderenwoningen en woonzorgfuncties zijn een goed voorbeeld. Met de jaren wordt daglicht belangrijker voor je welbehagen en woonplezier. Dat vraagt dus om hogere standaarden. De Bruin: “Architecten moeten zich goed realiseren wat senioren nodig hebben. Een goede hoeveelheid daglicht kan mensen helpen prettiger in het leven te staan. Ik verwacht van de nieuwe generatie architecten dat ze vroeg in het ontwerpstadium nadenken over wat ze met daglicht willen en gebruik maken van visualisatietools. Wanneer je in je berekening alles meeneemt, zul je zien dat een goed plan vooraf, achteraf grote winst oplevert. Daglicht zorgt voor een prettig en gezond binnenklimaat en bespaart flink op de energierekening. In de winter en het voor- en najaar vervangen de warmte en het licht van de zon de centrale verwarming en het kunstlicht. De extra warmte die je met ramen in de zomer in huis haalt, kun je opvangen met goede buitenzonwering. De winst van goede daglichttoetreding over het hele jaar weegt zonder twijfel zwaarder dan welk nadeel ook. En helemaal op de langste dag van het jaar.”

Meer informatie over de NEN 2057 is te vinden op: www.nen.nl

02-07-2012 9:24

Vitadon uit Eindhoven heeft naar eigen zeggen een primeur: "De eerste cursus in Nederland gericht op de invloed van licht op de gezondheid van de mens 'Licht & Gezondheid in de zorg' gaat dit najaar van start."

Vitadon heeft naar eigen zeggen als eerste een cursus ontwikkeld die dieper ingaat op de invloed van licht op onze gezondheid, met name in de zorg. Met de cursus 'Licht & Gezondheid in de zorg' hoopt het bedrijf aan de toenemende vraag naar kennis over dit onderwerp te kunnen voldoen.

Don Haaksman, eigenaar van Vitadon, is voor het ontwikkelen en aanbieden van deze cursus een samenwerking aangegaan met de Lighting Design Academy. Dit is een bedrijf van lichtontwerper Berry van Egten. De cursus gaat dieper in op de werking van de biologische klok en hoe licht daar invloed op uit oefent. "Er wordt begonnen met een stukje basiskennis van de verlichtingstechniek, deze is noodzakelijk voor het kunnen begrijpen van de lesstof en afronden van deze cursus. Daarnaast wordt er ook dieper ingegaan op de normeringen en aanbevelingen vanuit de NSVV."

De cursus is bedoeld voor iedereen die werkzaam is in de zorg, van (aankomend) verpleegkundige, adviseurs, architecten tot aan huisarts en psycholoog. Natuurlijk kan iedereen die interesse heeft in dit onderwerp ook deze cursus volgen. Hoe meer mensen over deze kennis beschikken hoe meer mensen hier van kunnen profiteren. Berry van Egten: "Wij verzorgen al jaren tal van cursussen op het gebied van verlichting voor particulieren, bedrijven en overheidsinstellingen maar een cursus over de invloed van licht op onze gezondheid was er nog niet. Gezien de groeiende vraag vanuit de markt is dit een welkome aanvulling van ons cursuspakket."

Don Haaksman: "Deze cursus voorziet in een vraag vanuit de markt. Men is geïnteresseerd in de invloed van licht op onze gezondheid en de werking van de biologische klok. De meeste mensen hebben er wel eens iets van gehoord en willen hier graag meer van weten maar de informatie is niet altijd makkelijk te achterhalen. Zeker in de zorg is de interesse groot omdat hier erg veel mogelijkheden zijn om met goed licht een positieve bijdrage te leveren aan de kwaliteit van leven van de patiënt maar ook van de werknemers in de zorg."

Vitadon heeft het voornemen om in de toekomst meerdere cursussen over licht en gezondheid te gaan ontwikkelen. Iedere cursus zal gericht zijn op een specifiek onderwerp. Haaksman: "Hierbij is te denken aan een cursus speciaal gericht op de ouder wordende mens en voor bedrijven en instelling waar nacht- en onregelmatige diensten worden gedraaid."


Terug

Combinatieaanbieding: 25% korting op abonnement vaktijdschriften Inside Information + Verlichting

U betaalt € 141,00, in plaats van € 188,00, voor totaal dertien nummers van Inside Information en Inside Information Verlichting.

Klik hier om een abonnement te nemen
 


Nieuwsarchief
Kantoor- en Projectmeubilair

Vloer, Wand & Plafond

Verlichting

Ontwerp/Architectuur

Overig nieuws

Archief voor oktober 2006


Naast nieuws en de hoofdnavigatie bovenaan onze site hebben wij nog meer rubrieken, namelijk:

- Agenda met beurzen en evenementen
- Vacatures
- Projecten uit de branche
- Geselecteerde filmpjes
  


- Aanmelden voor een abonnement
- Inschrijven op de e-mailnieuwsbrief

 


Agenda
Agenda-overzicht >