Nieuws


28-06-2012 11:15

Livingprojects, het Bredase LED bedrijf wat creatieve ideeën omzet in werkende lichtoplossingen, verlichtte de oudste nog werkende watertoren in Nederland; de watertoren op het terrein van drinkwaterproducent Dunea. De toren is gebouwd in 1874 en staat op de lijst van rijksmonumenten.
 


In opdracht van Dunea verlichtte Livingprojects het monument met de juiste armaturen, en vertaalde hiermee de wens naar een lichtoplossing. Bij de toren zijn diverse High-End RGBW LED armaturen geplaatst om het gebouw volledig uit te lichten en de details goed zichtbaar te maken. De armaturen zijn aangesloten op een Philips lichtcontroller. Hiermee kunnen zelfgemaakte lichtshows afgespeeld worden, of kan er gekozen worden uit enkele voorgeprogrammeerde effecten.

Het rijksmonument in de duinen van Scheveningen, is nu tot ver in de omgeving te zien en valt op door de vele details die goed zichtbaar worden gemaakt.

24-06-2012 3:10

Agenten zijn tijdens en na hun nachtdienst 'scherper' indien ze voorafgaand aan de nachtdienst een kort slaapje houden. Dit blijkt uit onderzoek van de Groningse chronobiologe Marijke Gordijn. Lichttherapie bleek geen merkbaar effect te hebben.

Gordijn baseert haar conclusies op onderzoek bij tachtig agenten van de Drentse politie, die geregeld nachtdiensten draaien. In drie blokken van 4 weken kregen de deelnemers in de eerste periode een slaapje van 20 minuten aan het begin van de dienst (een zogeheten 'powernap') en lichttherapie halverwege de dienst in de tweede periode. Om het verschil te meten kregen ze in het derde blok geen onderbreking.

Volgens Gordijn leidde de lichttherapie niet tot een duidelijke verbetering, maar de 'powernap' wel. Het risico op een ongeval tijdens of kort na de dienst zou met deze maatregelen met wel 40 procent kunnen worden verlaagd. In de periode dat de deelnemers geen onderbreking kregen, gaf 36 procens aan weggesuft te zijn bij het naar huis rijden na de nachtdienst. Bij agenten, die een powernap deden, was dit percentage gehalveerd.

(Bron: de Stentor 12 juni)

20-06-2012 14:30

Op 19 juni is in de Universiteitsbibliotheek Binnenstad Utrecht het boek ‘Licht: Ontwerp, Techniek & Architectuur’ door auteurs Rienk Visser, Evelien Pieters, Philip Allin, Robert Jan Vos en Beata Labuhn uitgereikt aan: Christine van Gemert (vertrekkend voorzitter van BNI), Léon Schrijnemaekers (voorzitter van NSVV), Nico Koreman (bestuurslid van vakgroep VEI van Uneto-VNI) en Nancy Westerlaken (bestuurslid van tijdschrift TVVL). Het boek ‘Licht: Ontwerp, Techniek & Architectuur’ is onlangs uitgegeven door Sdu Uitgevers, meer informatie vindt u op de website van de uitgever

 

 

Op bovenstaande foto zijn van links naar rechts te zien:
Léon Schrijnemaekers (voorzitter van NSVV), Beata Labuhn (auteur), Robert Jan Vos (auteur), Christine van Gemert (vertrekkend voorzitter van BNI), Philip Allin (auteur), Rienk Visser (auteur), Evelien Pieters (auteur) en Nico Koreman (bestuurslid van vakgroep VEI van Uneto-VNI). Het boek is ook uitgereikt aan Nancy Westerlaken (bestuurslid van tijdschrift TVVL), die op bovenstaande foto ontbreekt. 

20-06-2012 8:00

De Belgische Radio DJ Peter van de Veire van hitzender MNM (VRT) heeft gisteravond om 22:00 uur het Guinness World Record Radio Broadcasting gebroken. Hij was toen184 uur vrijwel onafgebroken bezig met presenteren en muziek afgewisseld met interviews en gesprekken met luisteraars en studiogasten. Het record werd mede behaald dankzij lichttherapie.

Peter maakte veel gebruik van lichttherapie en een speciaal dieet om wakker te blijven en om de beschikking te hebben over meer energie. Hij werd naast een arts en een inspanningsfysioloog ook intensief begeleid door lichttherapie-expert Toine Schoutens uit Tilburg. Van de Veire en zijn team zijn zeer tevreden over de samenwerking en over de unieke technische ondersteuning.

Schoutens is verbonden aan de Stichting Onderzoek Licht en Gezondheid (SOLG) en werkzaam bij Davita Nederland. Hij was voorheen ook betrokken bij het ondersteunen van zwemmers en schaatsers tijdens de Olympische Spelen in Beijing en Vancouver. Behalve lichttherapie heeft Schoutens mede het slaap/waak schema ontwikkeld en voorzien van powernaps en iets langere slaapperioden om de 43 uur.

Het is volgens de Guinness reglementen toegestaan om elk uur gedurende 5 minuten te pauzeren en om deze pauzes op te sparen. De studio was daarnaast voorzien van een zeer geavanceerd Visual Time Light systeem van het Zwitserse merk Derungs. Hiermee kan het daglicht volledig worden gesimuleerd en slaap/waak ritmen worden geoptimaliseerd.

Intensief licht en lichttherapie onderdrukken het slaaphormoon melatonine en kunnen tevens de aanmaak van het hormoon cortisol stimuleren. Dit hormoon maakt energie vrij uit glucose dat in het menselijk lichaam is opgeslagen in de lever en de spieren. Lichttherapie wordt ook gebruikt bij mensen met depressie, bij slaap/waak stoornissen als gevolg van de ziekte van Alzheimer, bij het terugdringen van jetlag en bij het verbeteren van arbeidsomstandigheden tijdens de nachtdienst.

19-06-2012 8:00

Er is een Nederlandse vertaling beschikbaar van de Europese norm NEN-EN 12464-1. Deze vervangt de versie uit 2003 én het ontwerp uit 2009. De norm geeft de minimumeisen voor verlichting van de werkplek. De vertaling is gerealiseerd door de heer Rienk Visser, lid van de commissie Binnenverlichting van de NSVV (Nederlandse Stichting voor Verlichtingskunde).

Ten opzichte van de versie uit 2003 zijn in deze vertaling veel nieuwe aspecten opgenomen. In het oog springt dat daglicht nadrukkelijk wordt meegenomen in de combinatie met kunstlicht. Ook is de minimum verlichtingssterkte op de muren en plafonds gespecificeerd. De grenswaarden van de luminantie van armaturen bij gebruik van Display Screen Equipment (DSE) zijn aangepast, waarbij de beschrijving van de Display Screens in overeenstemming is met ISO 9214-307.

Goede verlichting op de werkplek verhoogt de productiviteit en het welbevinden van werknemers. NEN-EN 12464-1 biedt slechts minimumeisen. Afhankelijk van de wensen en behoeften van werknemers, kunnen werkplekken uiteraard ook van meer verlichting worden voorzien.

NEN-EN 12464-1 is onder meer van belang voor lichtontwerpers, installateurs, arbo-deskundigen en architecten. In de periode 2003 - 2011 is de Nederlandse vertaling van de vorige versie van NEN-EN 12464-1 meer dan 1400 keer verkocht. Met deze cijfers wordt het belang van een Nederlandse vertaling ruimschoots aangetoond.

14-06-2012 10:15

Lichtvervuilingsbeleid, richtlijnen en rekenmodel, dat is het onderwerp van het IGOV-kenniscafé dat op donderdag 21 juni in Utrecht van 11:30 tot 16:15 uur wordt gehouden. Het InterGemeentelijk-Overleg Openbare Verlichting (IGOV) orginiseert dit kenniscafé in samenwerking met de Nederlandse Stichting voor Verlichtingskunde (NSVV).

Bij dit IGOV-kenniscafé staat centraal: het uitwisselen van kennis en ervaringen tussen gemeenten, provincies en andere overheden. Onder leiding van de dagvoorzitter is er voldoende ruimte voor discussie en kennisuitwisseling tussen de sprekers en de overige deelnemers in de zaal. Het eerste deel van de middag gaat over het beleid en de regelgeving op het gebied van lichtvervuiling en lichthinder. Het tweede deel over methodes en de IPO rekentool. In het derde en laatste blok gaat u onder deskundige begeleiding aan de slag met een praktijkcasus en leren rekenen met de IPO rekentool.

Het volledige programma is te vinden op de site van NSVV.

14-06-2012 10:01

Nog geen jaar na de lancering van de Lighting Bible 9, introduceert Delta Light wederom een reeks noviteiten. "Stuk voor stuk uitblinkers op het vlak van ontwerp, efficiëntie en energieverbruik", aldus de specialist in verlichting. De noviteiten waren te zien tijdens de beurs Design District van 7 tot en met 9 juni in Zaandam.

Verkrijgbaar als inbouw- en opbouwarmatuur voor het plafond, introduceert Tweeter volgens Delta Light een nieuwe kijk op flexibiliteit. Zowel in techniek als wat de gebruiksmogelijkheden betreft is Tweeter een opvallende nieuwkomer in het Delta Light-assortiment.

Innovatief is onder meer het ERS of Ex-centric Rotation System, waarvoor Delta Light octrooi in aanvraag heeft. Dit asymmetrisch scharniergewricht zorgt ervoor dat het armatuur in een vloeiende beweging kan draaien en kantelen, zonder gevolgen voor de bruikbaarheid. Deze techniek is zo ontworpen, dat het licht nooit 'gehinderd' wordt. Rond de centrale LED zit een aureool: een cirkelvormig licht, gebaseerd op Delta Lights gloednieuwe Oreo-principe. Welke hoek je ook kiest, er is altijd een volle lichtstraal. Interessant voor het creëren van een gezellig effect met strijklicht op de wand.

Als inbouwarmatuur gaat Tweeter naadloos op in zijn omgeving. De voorkant van de spot is identiek aan die van het opbouwarmatuur dat aanpassen en bijregelen eenvoudig maakt. Daarnaast voorkomt dubbele behuizing inkijk in het plafond. En met de beweegbare binnenkant is de verlichting optimaal naar wens af te stemmen.
"De Tweeter On is naast stijlvol ook zuinig zonder kwaliteit in te leveren", aldus Delta Light. Het armatuur is beschikbaar als enkele of dubbele spot, met de Reo LED array technology (met meerdere LED's in een matrixopstelling). Zo vormt het een alternatief voor 50 Watt halogeenlampen. Evenveel licht en warmte, maar met een verbruik van slechts 12 Watt.

De inbouw- en opbouwmodellen zijn zo ontworpen dat de behuizing alle warmte keurig afvoert, zodat de LED's makkelijk tot 50.000 branduren halen, beklemtoont Delta Light. Waar de Tweeter On enkel beschikbaar is met LED, is de Tweeter inbouwversie beschikbaar met LED, halogeen of ontladingslampen. Beiden zijn geschikt voor zowel residentiële en commerciële toepassingen.
 

11-06-2012 10:45

Licht speelt een belangrijke rol bij het resetten van de biologische klok. Dat zal de bekende Belgische radiopresentator Peter van de Veire binnenkort ondervinden. Vanochtend (maandag 11 juni) om 06:00u startte hij met een recordpoging radiopresenteren. Daarbij ontvangt hij speciale ondersteuning van Toine Schoutens van Davita Nederland.

Van de Veire zal proberen om het Guinness wereldrecord radiopresenteren, dat nu op 183 uur staat, te verbreken. “Vanuit Davita Nederland ben ik als adviseur en begeleider betrokken en heb samen met prof. Peter Hespel van de KU Leuven het slaap/waak schema ontwikkeld en de studio zodanig aangepast om de recordpoging te doen slagen”, zegt Toine Schoutens. “Lichttherapie speelt een voorname rol bij het reguleren van het slaap/waak ritme en om wakker te blijven op tijden dat andere mensen slapen.”

Sinds 2002 is bekend dat er in het menselijk oog een lichtreceptor gevonden kan worden die de biologische klok aanstuurt. Wanneer het oog ‘behandeld’ wordt met het juiste licht, wordt het ‘stresshormoon’ cortisol aangemaakt, waardoor slaap onderdrukt wordt. En precies dat hormoon zou Peter van de Veire gedurende zijn recordpoging wel eens hard nodig kunnen hebben…

10-06-2012 9:24

Lichtptoducent Havells Sylvania introduceert de campagne ‘Shoplighting’, specifiek gericht op de retailsector. Centraal binnen deze campagne staat het boterkuipje ‘Sylvania Light’, dat Havells onlangs presenteerde aan de Nederlande retailsector.

Met het boterkuipje slaat de lichtproducent naar eigen zeggen twee vliegen in één klap. "Enerzijds het afslanken van de energienota. Anderzijds het mooier maken van de koopomgeving."

Naast een folder met informatie over Havells haar nieuwste producten op het gebied van lichtbronnen en armaturen, zit er in het ‘Light-kuipje’ een USB-stick in de vorm van een lamp met een link naar een online calculator. "De gratis online calculator geeft inzicht in een mogelijke energiebesparing en de consument kan tegelijkertijd direct een afspraak maken met een Havells-energieadviseur voor een gesprek op maat."

Havells biedt met haar LED-verlichting naar eigen zeggen 'alle mogelijkheden tot meer beleving in en van een winkel en tegelijkertijd tot besparing op energiekosten'. Terence Ott, key-account manager Shoplighting van Havells: "Dit maakt led een kostenbesparend alternatief voor vrijwel alle conventionele lichtbronnen. LED produceert namelijk minder warmte dan conventionele verlichting, is kostenbesparend, maar behoudt en verbetert de presentatiekwaliteit in winkels. Bovendien biedt LED-verlichting alle mogelijkheden tot het creëren van méér beleving in en van een winkel. Een optimaal lichtplan trekt de juiste doelgroepen aan en werkt de functionaliteit en aantrekkingskracht in de hand. Dankzij het lage energieverbruik en de lange levensduur is LED-verlichting zowel een efficiënte als duurzame oplossing die bijdraagt aan verlaging van de CO2-uitstoot."

Een tweetal productseries van Havells Sylvania - retrofit LED-verlichting en de CMI-reeks (metaalhalogeenlampen) - zijn volgens de aanbieder geschikt om de huidige lichtbronnen in winkels te vervangen. "Deze producten kenmerken zich door hun energiebesparende karakter en gemak en eenvoud bij vervanging, zorgen voor minder onderhoud en restafval en hebben een lange levensduur.  Bovendien bieden de lichtinstallaties een hoge mate van betrouwbaarheid, hebben een perfecte pasvorm en hoge kleurweergave."

08-06-2012 14:25

Tijdens de uitreiking van de Energieprijs Ondernemend Groningen 2012 kreeg Bruins Visscher Licht onlangs de ‘Aanmoedigingsprijs’. Een blijk van waardering voor het programma ‘Groen Licht’ waarmee deze lichttechnische groothandel uit Groningen in 2009 startte. Doel van dit traject is niet alleen zelf klimaatneutraal te produceren, maar vooral de klanten te adviseren over, te stimuleren en te voorzien van duurzame energiezuinige lichttoepassingen. Met de Energieprijs Ondernemend Groningen beloont de gemeente Groningen die de beste energieprestaties uit het Groningse bedrijfsleven. Belangrijke criteria zijn innovatie en voorbeeldfunctie. De gemeente heeft de ambitie om energieneutraal te worden in 2035.

De jury prees de manier waarop het bedrijf zijn bedrijfsprofiel in ‘het licht’ van duurzaam ondernemen, technische productinnovatie en energiebesparing weet te plaatsen.Wethouder Ton Schroor van Economische Zaken: “De jury vindt het een voorbeeld voor andere bedrijven hoe de vele processen in de bedrijfsvoering tegen het licht zijn gehouden en er zuinige en duurzame alternatieven zijn ingevoerd. De resultaten: een forse energiebesparing door gebruik te maken van zuinige verlichting, groen gas, vermindering van verpakkingsmateriaal door hergebruik en innovatieve oplossingen.”

Dankzij het programma 'Groen Licht' was Bruins Visscher Licht in 2010 voor het eerst klimaatneutraal. De CO2-uitstoot die niet voorkomen kan worden compenseert het bedrijf met zogeheten ‘Gold Standard Credits’. Gelijktijdig werkt Bruins Visscher Licht intern aan het steeds verder verkleinen van die eigen uitstoot. Zo is onder meer het elektriciteitsverbruik in twee jaar van bijna 90.000 KWh naar iets meer dan 58.000 KWh gedaald. Ambitie is om rond het jaar 2015 nagenoeg volledig zelfvoorzienend te zijn bij de opwekking van elektriciteit. De prijs wordt besteed aan nieuwe duurzame technieken.


Terug

Combinatieaanbieding: 25% korting op abonnement vaktijdschriften Inside Information + Verlichting

U betaalt € 141,00, in plaats van € 188,00, voor totaal dertien nummers van Inside Information en Inside Information Verlichting.

Klik hier om een abonnement te nemen
 


Nieuwsarchief
Kantoor- en Projectmeubilair

Vloer, Wand & Plafond

Verlichting

Ontwerp/Architectuur

Overig nieuws

Archief voor oktober 2006


Naast nieuws en de hoofdnavigatie bovenaan onze site hebben wij nog meer rubrieken, namelijk:

- Agenda met beurzen en evenementen
- Vacatures
- Projecten uit de branche
- Geselecteerde filmpjes
  


- Aanmelden voor een abonnement
- Inschrijven op de e-mailnieuwsbrief

 


Agenda
Agenda-overzicht >