Nieuws


30-05-2012 12:00

Tijdens de Week van het Ontwerpen vindt in de nmbs-loods op Kortrijk-Weide Shaping Light 2012 plaats over lichttechnologie. Zowel de huidige stand van zaken als de evolutie naar de toekomst toe staan centraal. De dag vindt plaats op 29 juni, van 9 tot 19.30 uur.

Elk jaar pakt het Industrial Design Center van Howest (de Hogeschool West-Vlaanderen) uit met een studiedag over verlichting. Shaping Light 2012 haalt de beroemde lichtontwerper Enzo Catellani (Ita) van Catellani & Smith design naar Kortrijk. Ook bedrijven, architecten en ontwerpers spreken over hoe ze conventionele en nieuwe technologieën inzetten om lichtbeleving en duurzaamheid te scheppen: Osram, Blackbody, Lichtartieste Melissa Coleman, Daan Roosegaarde van design studio Roosegaarde, DesignDrift, Giulio Antonutto van Arup (Eng) en ten slotte Katelijn Quartier (Bel), die onderzoek doet naar verlichting in een retail context. Je kunt op Shaping Light ook stands bezoeken van bedrijven die hun laatste ontwikkelingen tonen.

Shaping Light 2012 is een organisatie van het Howest - Industrial Design Center in samenwerking met Creative City Challenge. Kijk voor praktische info, het programma en inschrijfformulier:  http://www.howest.be/shapinglight

30-05-2012 9:00

World Light Design opent met ingang van september 2012 een showroom in het Home Trade Center. World Light Design is nieuw op de Nederlandse markt en kiest voor een showroom in het Home Trade Center vanwege de kracht van het grote collectief van interieurfabrikanten in Nieuwegein. Ronald Bogert, directeur en eigenaar van World Light Design: “Nieuwe klanten en bestaande klanten in een professionele omgeving ontmoeten op een centrale plaats in Nederland, dat is ons doel”.

World Light Design is een Nederlandse leverancier en producent van licht-oplossingen. “Jarenlange expertise en gedegen vakkennis staan borg voor innovatieve en kwalitatieve verlichtingsproducten. Van volledige Turn Key projecten tot levering van vervangingslicht-bronnen, het behoort allemaal tot de expertise van World Light Design. Met een eigen ontwerpstudio voor zowel lichtontwerp als custom made armaturen maakt World Light Design exclusiviteit en individualiteit in verlichting voor iedereen toegankelijk. Specialisatie op gebied van LED verlichting is samengebracht in de divisie World LED Design,” aldus Ronald Bogert. World Light Design zal in het Home Trade Center vertegenwoordigd worden door agent Guus van der Eerden.

24-05-2012 3:00

Het door Mecanoo ontworpen museum Kaap Skil op Texel heeft de Daylight Award 2012 gewonnen in de categorie Utiliteitsbouw. De prestigieuze tweejaarlijkse prijs van de Stichting Living Daylights lauwert projecten die het beste gebruik maken van daglicht in de architectuur. Door de transparantie van het gebouw is het weer bijna voelbaar volgens de jury. “Zon, wolken, onweer en regen: buiten komt binnen als beleving en emotie en dat is een kernkwaliteit voor een gebouw met de Waddenzee op een steenworp afstand.”Het museum van jutters en zeelui speelt op allerlei manieren met daglicht en het contrast tussen dag- en kunstlicht, licht en donker. De glazen wand achter de voorgevel van houten lamellen laat de bezoekers van het museumcafé de prachtige luchten en het beroemde Hollandse licht beleven. Binnenin het gebouw ontstaat er door het lamellenpatroon een strak lijnenspel van daglicht en mooie schaduwen, dat het museum een licht en tegelijkertijd beschut karakter geeft.Kaap Skil neemt het publiek 400 jaar mee terug in de tijd, toen de VOC-vloot vanuit de ankerplaats ‘Reede van Texel’ naar de Oriënt vertrok. Pronkstuk van het museum is een 18 meter lange en 4 meter brede maquette van de Reede van Texel in het souterrain, die tot in detail het indrukwekkende schouwspel van tientallen schepen voor de kust van Texel laat zien. Hier worden bezoekers via projecties, animaties en gebalanceerde verlichting door de Reede van Texel geleid, waardoor de intieme ruimte geheimen lijkt te verbergen. Op de eerste verdieping bepaalt het binnenvallende licht de belichting van de collectiestukken, afkomstig van scheepswrakken uit de Noordzee en de Waddenzee. Verplaatsbare, glazen vitrines laten door hun transparantie de voorwerpen haast zweven door de ruimte. De lichtbundels die door de dakramen van de hoge puntdaken naar binnen vallen, geven de bezoeker het gevoel alsof hij letterlijk onder water is. Voor het interieur en de inrichting van de tentoonstelling tekende het ontwerpbureau Kossmann.dejong uit Amsterdam.

 
 

24-05-2012 2:00

Afvaldienstverlener en grondstoffenleverancier Van Gansewinkel en lichtmastenfabrikant Valmont hebben circa 330 oude lichtmasten uit de Maastrichtse wijk Caberg een tweede leven gegeven als grondstof. Waardevolle, natuurlijke grondstoffen als ijzer, aluminium en koper konden hierdoor in het milieu blijven. Zo werd de uitstoot van 27 ton CO2 vermeden.

Valmont plaatste in de wijk nieuwe, CO2-neutrale masten terug (zogenaamde Zero Emission Poles). De gemeente Maastricht stelde duurzaamheid bovenaan bij de vervanging van de masten en kwam uit bij de cradle-to-cradle partners Van Gansewinkel en Valmont. Maar liefst 98,7 procent van de oude lichtmasten kreeg een tweede leven als grondstof. De fractie die niet meer te recyclen was werd via verbranding omgezet in energie.

Bij het recyclingproces zijn onder meer mensen met een grotere afstand tot de arbeidsmarkt ingezet. Werknemers van de sociale werkplaats MTB demonteerden armaturen en scheidden verschillende onderdelen per soort.

Valmont en Van Gansewinkel gebruiken de kennis die is opgedaan bij het project in de ontwerpfase van nieuwe lichtmasten. Doel is om de masten zodanig te ontwerpen, dat de materialen aan het einde van de levensduur weer kunnen worden ingezet voor de productie van nieuwe lichtmasten.

Van Gansewinkel Groep is behalve als afvaldienstverlener ook actief als grondstoffen- en energieleverancier. Het afval- en milieuconcern is werkzaam in negen landen (Benelux, Polen, Tsjechië, Hongarije, Frankrijk, Duitsland en Portugal). Met haar dochterbedrijven Van Gansewinkel, Coolrec, Maltha, Van Gansewinkel Minerals en AVR is Van Gansewinkel Groep actief in de gehele afvalketen. Bij de organisatie werken circa 7.500 mensen. Zij realiseren een jaaromzet van 1,2 miljard euro. Afval bestaat niet. Dat is het credo van Van Gansewinkel Groep. Centraal staat de visie dat afvalproducten als grondstof voor nieuwe producten dienen.

Valmont Industries is in 24 landen, met 98 locaties, wereldwijd actief in 'Engineered Infrastructure Products'; zoals lichtmasten, in 'Coatings'; zoals verzinken, anodizeren, natlakken en
poedercoaten, in 'Utility Support Structures', zoals transmissiemasten voor utiliteit en 'Irrigation', zoals gemechaniseerde irrigatie systemen. Het concern realiseert met circa 9.500 mensen een jaaromzet van  2,7 miljard dollar. Met de elf locaties, in zeven landen binnen Europa (Duitsland,
Estland, Finland, Frankrijk, Marokko, Nederland en Polen) zorgt Valmont ervoor dat zij lokaal zeer actief én betrokken zijn. Valmont is voortdurend bezig de balans te vinden tussen de producten in relatie tot de samenleving aan de ene kant en rentabiliteit aan de andere kant. En dat doen zij in het kader van het tegengaan van verspilling en het spaarzaam omgaan met natuurlijke grondstoffen. Al jarenlang is het credo van Valmont: Conserving Resources, Improving Life.

23-05-2012 15:00

De komende jaren vindt op de Veluwe en in Drenthe een uniek wetenschappelijk onderzoek plaats. Wetenschappers van de Wageningen Universiteit proberen met behulp van een achttal proefopstellingen minutieus de invloed van licht op planten en dieren in kaart te brengen. Dat is te lezen in de nieuwste uitgave van het vaktijdschrift Inside Information Verlichting, die dinsdag 29 mei verschijnt.

Licht op Natuur is een onderzoeksprogramma van Technologiestichting STW, mede-gefinancierd door Philips en de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM). Het project wordt wetenschappelijk geleid door het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW) en Wageningen Universiteit (WUR). Ervaren veldwerkers van de Vlinderstichting, Sovon (vogels), de Zoogdiervereniging, Floron (planten), Ravon (reptielen, amfibieën en vissen) en het Vogeltrekstation doen nauwkeurig onderzoek: verdwijnen of verschijnen er soorten nachtvlinders, vogels of planten door het nachtelijke licht? Gaan muizen en vleermuizen zich anders gedragen? Ervaren vogels het ritme van de seizoenen anders? En wat merken amfibieën van de lampen? Defensie, Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer, Gemeente Ede en het Drents Landschap hebben terrein beschikbaar gesteld voor het onderzoek.

 

Foto: Kamiel Spoelstra / NIOO-KNAW
 

Op de acht locaties zijn rijen lichtmasten met respectievelijk rood, groen en wit licht geplaatst. Op die manier kan heel precies bekeken worden wat de invloed is van licht en op welke wijze een andere spectrale samenstelling van het licht invloed heeft op de flora en fauna.

Er zijn tal van partijen die belangstelling hebben voor de uitkomsten van het onderzoek. Naast de al genoemde betrokken natuurorganisaties, doet ook lichtfabrikant Philips daarom aan het onderzoek mee. “We hebben natuurlijk al enige ervaring op dit terrein”, zegt Maurice Donners van Philips Research. “Zo hebben we bijvoorbeeld vleermuis- en vogelvriendelijke verlichting op de markt gebracht. Maar er is ook nog veel wat we niet weten. Dit onderzoek biedt ook ons een fantastische kans om de kwaliteit van onze producten verder te vergroten. Want ons uiteindelijke doel is om de mens optimaal licht te bieden, zonder dat dit negatieve effecten heeft op andere levende wezens.” André ter Velde van adviesbureau Spectrum kan zich hierin vinden. Maar hij voegt er een belangrijke kanttekening aan toe: “Lichtfabrikanten hebben de neiging om alle problemen te willen oplossen met licht. Maar dat is niet altijd de beste keuze. Je hoeft niet altijd te verlichten. Met een lichter wegdek en goede belijning is vaak ook al veel te bereiken. Met dergelijke oplossingen weet je namelijk zeker dat je vogels en andere dieren niet stoort.”
 

Verder onder andere in de komende editie van Inside Information Verlichting aandacht voor de volgende onderwerpen:

  • Wit, witter, witst. Auteur Henk-Jan Hoekjen vertelt zijn bevindingen en conclusies na het bezoeken van Light + Building.
  • ‘Ik ben gefascineerd door licht’: In gesprek met Lichtspecialist Edy ten Berge.
  • Slim OVL aansturen. Met een nieuw systeem is het mogelijk voor de gemeente Rotterdam om ’s nachts de openbare verlichting effectief en efficiënt in te zetten.
  • Luizenleven in licht Lyceum. Dankzij de slimme ingrepen van MAX Architectuur werd op het Cartesius Lyceum in Amsterdam extra vloeroppervlak gecreëerd en meer daglicht binnengelaten.
21-05-2012 10:45

Voor het aankomende Europees voetbalkampioenschap van 8 juni tot 1 juli 2012 in Polen en Oekraïne rust Osram vier stadions uit met ultramoderne verlichtingstechnologie. Grote blikvanger is het nationale stadion in Warschau, waarvan de gevel omgetoverd wordt tot een reuzegroot beeldscherm. “In stadions komen verschillende verlichtingssituaties, die elk een andere oplossing vereisen, samen op een kleine plaats. Hier kunnen we onze competentie als totaalaanbieder uitspelen door oplossingen uit één hand aan te bieden”, licht Klaus-Günter Vennemann, CEO van de business unit General Lighting bij Osram, toe. Niet alleen in het stadion in Warschau, maar ook in de arena's van Danzig en Kiev komen verlichtingsoplossingen van Osram tot inzet. Voor het stadion in Lviv is de planningsfase nog aan de gang.

Het hoogtepunt van het Europees voetbalkampioenschap is de buitengevel van het nationaal stadion in Warschau. Zo'n 1.700 LED armaturen van Osram’s dochteronderneming Traxon zullen de buitenzijde van het stadion verlichten in de Poolse nationale kleuren rood en wit en een sfeerlicht creëren dat zichtbaar is in de wijde omtrek. “We zijn erin geslaagd de gevel om te toveren tot een reuzegroot beeldscherm. Door te spelen met de kleuren kunnen we verschillende lichtvormen creëren en ook informatie weergeven, zoals de wedstrijduitslagen en de namen van de spelers en keepers”, legt Bogumil Stepan, CEO van Osram in Polen, uit. De segmenten van de gevlochten buitengevel zijn uitgerust met dimbare Linear XB 36 LED armaturen, die door middel van speciaal ontwikkelde houders zo verankerd zijn dat een uniforme verlichting van de individuele panelen mogelijk is. Door middel van een intelligent lichtbeheersysteem kunnen er unieke effecten gecreëerd worden.

Ook voor de floodlightverlichting in Warschau wordt gebruikgemaakt van innovatieve verlichtingstechnologie. Er zijn 450 energie-efficiënte HID lampen ingezet om het volledige speelveld te verlichten. De verlichting, die ook in het EK-stadion in Danzig toegepast wordt, voldoet aan de eisen voor televisie-uitzendingen in HD-kwaliteit, uiteraard zonder de toeschouwers of spelers in het stadion te verblinden.

Het tweede gastland van het Europees kampioenschap 2012, Oekraïne, heeft eveneens voor twee van zijn stadions gekozen voor lichttechniek van Osram. Het speciaal voor het EK 2012 verbouwde olympisch stadion in Kiev biedt plaats aan zo'n 66.000 bezoekers en wordt het strijdperk van de finale van het EK. Voor de verlichting van de tredes aan de ingang en het decoratieve lichtdesign van de bar zijn er zo’n 30.000 hoogvermogen LED van Osram Opto Semiconductors geïnstalleerd. “Met onze LED-technologie creëren we een energie-efficiënte, duurzame en veilige verlichting van de entreezone”, aldus Nikolai Dianov, CEO van Osram in Oekraïne.

In totaal worden er voor de binnen- en buitenverlichting in Kiev 2.000 hoogvermogenlampen, 3.400 energiespaarlampen en 1.300 halogeenlampen ingezet. Door de hoge energie-efficiëntie en lange levensduur van deze lampen zal dit aanzienlijke kosten- en CO2-besparingen opleveren.

Osram verlicht ook de Allianz Arena in het noorden van München, de thuisbasis van de profvoetbalclubs FC Bayern München en TSV 1860 München. Deze voetbalarena is de eerste ter wereld die dankzij de toegepaste lichttechniek de kleur van haar volledige buitengevel kan veranderen: rood als FC Bayern München speelt, blauw als er een wedstrijd is van TSV 1860 München en wit als het Duitse nationale elftal in het stadion te gast is.

In het verleden heeft Osram zijn competentie op het gebied van de verlichting van grootse sportevenementen al bewezen. Zo waren alle tien de stadions van het wereldkampioenschap voetbal 2010 in Zuid-Afrika uitgerust met hun energie-efficiënte technologieën. De bekendste installatie is de LED lichtboog die het hele stadion van Durban overspant.

 

20-05-2012 10:00

Bezoekers van de beurzen Light + Building en/of de Salone del Mobile weten het al: de Belgische verlichtingsaanbieder Modular presenteert zich dezer dag in cirvcusachtige sferen. Het thema 'circus' zal de komende 2 jaar centraal staan in de uitingen van Modular.

Lieven Messiaen,CEO : “De mensen die werken bij een circus vormen meestal een hechte familie, zijn jarenlang dag en nacht samen on the road. Parallellen tussen een circusfamilie en het Modularteam zijn dan ook makkelijk te trekken. Ze gaan allebei graag uitdagingen aan, blijven zoeken naar innovatie en nemen vaak risico’s.” Voor de bijbehorende campagnebeelden zorgde trouwens topfotograaf Marc Lagrange.

19-05-2012 10:00

Lichtvormgevers en het Nederlands Openluchtmuseum hebben een mantelovereenkomst gesloten. De komende 3 jaar zullen alle lichtadviezen en leveringen via Lichtvormgevers plaatsvinden. Hiermee wil het museum het lichtbeeld in het museum optimaliseren en de duurzaamheid vergroten. 

Het museum koos voor Lichtvormgevers vanwege de integrale dienstverlening van de analyse tot de oplevering, betrokkenheid in het begeleiden naar het eindresultaat en flexibiliteit door het inspelen op veranderingen tijdens het ontwerp en de realisatie.Centraal staan een optimale beleving van de presentaties en de ruimtes en lage energie- en onderhoudskosten.

Lichtvormgevers ontwikkelde speciaal voor het museum een vochtbestendige Twisterspot met LED. De spot geeft mooi, warm, sprankelend en schaduwrijk licht. Het lichtbeeld is contrastrijk en de kleurweergave is zeer hoog. Alle objecten komen optimaal tot hun recht.

“Op de locatie Marken wordt een oude werkbank verlicht, waarbij wij bang waren dat deze te koel zou overkomen”, aldus Henry Vos, sectormanager facilitaire zaken van het Nederlands Openluchtmuseum. “De ontworpen armaturen van Lichtvormgevers geven echter precies het gewenste resultaat. Ook over de expertise, begeleiding en flexibiliteit van Lichtvormgevers zijn wij erg te spreken.”

Lichtvormgevers ontwikkelde de Twisterspot aanvankelijk voor het licht in de expositieruimtes van het Museum aan de Stroom (MAS) te Antwerpen.

16-05-2012 8:22

Om letterlijk groen licht te geven voor functioneel groen in de architectuur organiseert Knooppunt Bouwen met Groen het symposium Groen Licht op de Floriade. Als aanleiding voor het symposium, dat wordt gehouden op 22 mei, meldt de bouworganisatie: 'Hoe kunnen we samen een nieuwe duurzame wereld bouwen? Door te leren van de natuur! Functioneel groen in de gebouwde omgeving is het credo voor nu en de toekomst. Groen en daglicht vitaliseren, we worden er fitter, creatiever en alerter door. En groen biedt belangrijke kansen voor het binnenmilieu en energetische systemen in gebouwen'.

Volgens Bouwen met Groen Licht geven internationale toparchitecten tijdens het symposium hun kijk op de samenhang tussen gebouwen, beplanting, natuur en ecosystemen. Het programma van het symposium is onlangs uitgebreid: Michael Pawlyn (UK), Martin Haas (Behnisch Architektur, Duitsland), Luis de Garrido (Spanje) en Torben Thyregod Jenssen (Velux, Denemarken) komen naar de Floriade om een overzicht te geven van wereldwijde trendsettende groen- en daglichttoepassingen. Om functionele groen- en daglichttoepassingen te realiseren, moeten ontwerpers, bouwers en groenprofessionals kijken en werken vanuit samenhang. 

Meer informatie over dit symposium en het programma staan op de agenda van http://www.knooppuntbouwenmetgroen.nl/agenda/237.  
 

11-05-2012 12:00

Het lezingenprogramma van de Nederlands Licht Associatie tijdens vakbeurs Gebouwbeheer (6, 7 en 8 juni) staat online.

Het programma is te bekijken op de website www.vakbeursgebouwbeheer.nl. Onderwerpen die aan bod komen zijn onder meer de financiering van duurzame verlichting en retrofittoepassingen in de utiliteit. Leden van de NLA zijn ook te bezoeken op het themaplein licht op de beursvloer.

10-05-2012 8:44

Philips gaat de nieuwe lampjes voor het Empire State Building in New York verzorgen. Dat maakte het bedrijf afgelopen dinsdag bekend. Met de lichtinstallatie kan het vermaarde bouwwerk vanaf september in ruim zestien miljoen kleurschakeringen worden verlicht. Dankzij het gebruik van LED- lampen zal bovendien het stroomverbruik fors verminderen. Het uit 1931 daterende Empire State Building was decennia was het het hoogste gebouw van New York, totdat het World Trade Center werd opgeleverd. Na de aanslagen van 11 september 2001 was het Empire State Building opnieuw de hoogste wolkenkrabber van de stad. Maar het nieuwe World Trade Center is sinds 30 april weer het hoogste gebouw in 'The Big Apple'.

(Foto: Bernie Tiano).

 

10-05-2012 8:37

Door de komst van LED-verlichting ontstaan er steeds meer (woon)gadgets. Zo'n gadget is de verlichte bloempot. Voor in de tuin of binnenshuis. Deze bloempotten zijn beschikbaar in vele kleuren en bestand tegen UV-licht en water.De verlichte bloempotten hebben één probleem: ze leiden af van de inhoud. Ze zijn al mooi zonder bloemen of planten erin. Bovendien bieden ze veel variatie, want veel van deze bloempotten beschikken over LED-verlichting in vele kleuren. De kleur is handmatig te selecteren, of - bij een aantal bloempotten - te programmeren. Deze veranderen dan de hele avond door van kleur.

www.verlichtebloempotten.nl

07-05-2012 11:00

Op Light+Building 2012 heeft het publiek kennis kunnen maken met de belangrijkste nieuwigheden van Osram op het gebied van algemene verlichting. In zeven toepassingsgebieden presenteerde de onderneming nieuwe en verder ontwikkelde producten, van componenten tot complexe verlichtingsoplossingen. “Osram heeft zich in de voorbije jaren gepositioneerd als totaalaanbieder en biedt tegenwoordig oplossingen voor klanten met de meest uiteenlopende behoeften”, aldus Klaus-Günter Vennemann, CEO van de business unit General Lighting bij Osram. In dit bericht behandeld Inside Information alleen de toepassing in kantoorgebouwen.

Voor kantoorgebouwen wil men verlichtingsoplossingen die energiezuinig zijn en tegelijkertijd het concentratievermogen en de productiviteit bevorderen. De nieuwe armaturenserie Mira van Osram voldoet aan deze eisen. Het uitgekiende lichtsturingssysteem – de zogenaamde prismastructuur – maakt grote afstanden tussen de armaturen mogelijk, zonder dat er verblinding optreedt. De Mira is verkrijgbaar voor T5-fluorescentielampen en voor LED’s in verscheidene formaten. Verder kan men het lichtbeheer optimaliseren door de integratie van daglicht- en aanwezigheidssensoren. Wanneer de voorkeur gaat naar een werkplekgerichte verlichtingsoplossing, is de Futurel LED een goede keuze. De zogenaamde dubbel-asymmetrische lichtverdeling garandeert een verblindingsvrije verlichting van de werkplek. Daglicht- en aanwezigheidssensor stemmen de lichtsterkte af op de behoefte, afhankelijk van de aanwezigheid van de medewerker en de helderheid van de omgeving.

Wanneer de beheerder de mogelijkheden van een ’intelligent gebouw’ nog beter wil benutten, is het lichtbeheersysteem Encelium de juiste keuze. Het combineert zes ‘energiebesparingsstrategieën’ – van daglichtafhankelijke regeling tot intelligente tijdplanning of piekafvlakking. De beheerder kan het systeem met de 3D-software ‘Polaris’ van Encelium van waar ook ter wereld via het internet sturen en bewaken. In combinatie met de nieuwe generatie elektronische DALI-voorschakelapparaten QTi DALI GII van OSRAM meet het systeem het energieverbruik van de verlichting in real time, zodat er direct ingegrepen kan worden om het piekverbruik te beperken. Kantoorwerkers kunnen de verlichting van hun individuele werkplek zelf regelen op hun pc.

In het gehele bericht op de site van Osram is meer te lezen over de toepassingen in detailhandelszaken, industriële toepassingen, straten en steden, sportarena’s en horecazaken.

04-05-2012 13:00

Energik vzw en Groen Licht Vlaanderen houden op 10 mei 2012 de Promotiedag Duurzame Verlichting, die dit jaar plaatsvindt in C-Mine te Genk. Het evenement biedt wederom de mogelijkheid om infosessies te volgen, panelgesprekken bij te wonen, nieuwe producten te ontdekken en mensen te ontmoeten. De lezingen hebben als thema  ‘Licht-Zinnig (?)’.  Zijn we onbedachtzaam als het op verlichten aankomt? Meer informatie op www.energiesparen.be/agenda/3178

04-05-2012 11:00

Stichting LightRec heeft twee nieuwe leden in haar bestuur verwelkomd: Julian Schaub (39), Director Collection Process bij Osram, en Tony Everett (51), SBU Project Director bij Havells Sylvania. LightRec is namens de Nederlandse lampenproducenten en -importeurs verantwoordelijk  is voor het inzamelen en recyclen van energiezuinige lampen en bijbehorende armaturen.

Everett volgt zijn collega Anja Stolte op, die vanwege promotie tot commercieel directeur bij Havells Sylvania Germany haar bestuursfunctie moet overdragen. Daarnaast heeft Frank Rosner, net als Schaub werkzaam bij Osram, zijn waarnemende functie bij LightRec neergelegd. Rosner was sinds eind 2010 waarnemend bestuurslid bij de stichting.

Het vernieuwde bestuur heeft de opdracht om de inzamelcijfers van LightRec de komende jaren naar een nog hoger niveau te tillen. Daarnaast wordt ingezet op verhoging van de inzamelingsresultaten onder consumenten.

 

Het bestuur van LightRec (v.l.n.r.): Paul Rotteveel (IKEA, secretaris), Tony Everett (HavellsSylvania), Judith Keirsmaekers (ETAP), Jeroen Bartels (4M Advies, manager LightRec), Martin de Jager (Philips, voorzitter), Frank Wensink (GE Lighting) en Julian Schaub (Osram). Penningmeester Gied van Hoorn (Erco Lighting) ontbreekt op de foto.

02-05-2012 10:00

De gemeente Utrecht organiseert in samenwerking met Ziut en Agentschap NL een bestuurlijke masterclass over ‘the next steps’ in duurzame openbare verlichting. De bijeenkomst is bedoeld voor burgemeesters, wethouders, gedeputeerden en dijkgraven en vindt plaats op 21 mei van 14.30 tot 20.00 uur in het stadhuis van Utrecht. Doel van de bijeenkomst is het initiëren van vervolgstappen voor de verduurzaming van de openbare verlichting in Nederland.

De afgelopen jaren is er in de openbare verlichting veel gebeurd om energie te besparen en CO2-uitstoot te reduceren. Veel gemeenten hebben tal van initiatieven ontplooid en op dit gebied een koploperspositie bereikt, maar hoe moet dat nu verder? Hoe blijf je aan kop? Hoe zorg je ervoor dat nog meer goede ideeën daadwerkelijk worden uitgevoerd? De masterclass ‘Duurzame Openbare Verlichting; the next steps’ geeft antwoord op deze prangende vragen.

Professor Jan Rotmans, landelijk aanjager van resultaatgerichte duurzaamheidsprojecten, zet de masterclass op scherp met prikkelende presentaties. De stadsregio Rotterdam deelt de resultaten van haar benchmarkonderzoek, naar het verduurzamen van openbare verlichting bij gemeenten en waterschap in de praktijk. Het ministerie van Infrastructuur en Milieu geeft inzage in haar werkwijze en de gemeente Utrecht presenteert de aanpak 'Utrechtse Energie!' waarmee zij tot 2020 de CO2-uitstoot met 30% terugbrengt. En, last but not least, presenteren TNO, BAM en Ziut een wereldprimeur: een lichtmast met een oplossing voor de fijnstofproblematiek.

Meer informatie over aanmelden en de uitnodiging als pdf-bestand is te vinden op http://www.utrecht.nl/masterclass

02-05-2012 8:00

Tijdens de jaarlijkse Awardceremony die gehouden werd tijdens de Prolight & Sound in Frankfurt, reikte het Italiaanse DTS Lighting een bescheiden aantal Execllence Awards uit voor bijzondere verlichtingsprojecten van het afgelopen jaar. Dit jaar is één van deze awards naar Nederland gekomen. 

In de categorie ´Buildings exterior´ is de award toegekend aan het project Nedalco Schoorsteen in Bergen op Zoom, gerealiseerd door Lichtpunt Theatertechniek. De Nedalco Schoorsteen in Bergen op Zoom kreeg zijn oorspronkelijke lengte van 75 meter terug. Met een 15 meter hoge staalconstructie die in één keer op de schoorsteen werd gehesen, is dit monument weer voltooid. Omdat de schoorsteen ernstig verzwakt was, moest een deel van de top worden verwijderd. Om het monument te kunnen redden heeft Stichting Schoorsteen Nedalco, een samenwerkingsverband van N.V. Monumenten Fonds Brabant en BOEi, in februari 2010 de schoorsteen gekocht van Koninklijke Nedalco.

De Nedalco Schoorsteen dateert uit 1938 en is één van de hoogste gemetselde schoorstenen van Nederland. Het bouwwerk is karakteristiek voor Bergen op Zoom. Bij Koninklijke Nedalco werd alcohol gemaakt uit melasse, het was jarenlang een belangrijke werkgever voor de Bergenaren. De schoorsteen werd een blikvanger voor de stad. Het stalen frame op de schoorsteen wordt ’s nachts aangelicht, wat in de wijde omgeving te zien is. Voor de kleur van de verlichting is gekozen voor lichtblauw, een verwijzing naar de spiritus en alcohol die daar gemaakt werd.

Voor het lichtontwerp tekende lichtontwerper Leon van Warmerdam die samen met zijn bedrijf Lichtpunt Theatertechniek de opdracht binnenhaalde voor dit unieke project. Omdat van Warmerdam de nadruk wilde leggen op de historie van de schoorsteen was hij op zoek naar een product dat de blauwachtige spirituskleur kon evenaren. DTS Lighting ontwikkelde in samenwerking met importeur Full AVL een armatuur wat perfect aan deze wens voldeed. 12 stuks DTS FOS33 armaturen zullen op grote hoogte weer en wind weerstaan.

Foto: DTS Lighting.

01-05-2012 12:00

1465 studenten uit 66 landen hebben zich aangemeld voor de International Velux Award 2012. Zij moeten hun daglichtprojecten nu voor 7 mei insturen. Daarna zal de jury bestaande uit internationaal gerenommeerde architecten in juni alle inzendingen beoordelen en vervolgens een selectie maken van de genomineerden. De winnaars van de International VELUX Award 2012 worden in oktober bekendgemaakt tijdens de prijsuitreiking in Portugal.

"We zien een voortdurende wereldwijde belangstelling voor daglicht in de architectuur. Het feit dat 1465 architectuurstudenten uit 66 landen voornemens zijn deel te nemen aan de International Velux Award (IVA) geeft een duidelijk signaal dat daglicht in de architectuur wereldwijd nog steeds een relevant onderwerp is. We kijken uit naar de verschillende interpretaties van het thema ‘Light of Tomorrow’, gezien vanuit verschillende culturele en geografische standpunten", zegt Per Arnold Andersen, architect en hoofd van de afdeling Daylight, Energy and Indoor Climate binnen de Velux Groep.

De prijs stimuleert architectuurstudenten het thema daglicht te verkennen in de ruimste zin van het woord en nog meer begrip te krijgen voor daglicht, dat als bron van energie en licht steeds relevanter wordt. Een belangrijke uitdaging hierbij is het transformeren van de bestaande gebouwvoorraad in een binnenstedelijk gebied of in voorsteden. Waarmee tegelijk het energieverbruik wordt verminderd en de gezondheid en het welzijn van mensen die wonen en werken in die gebouwen centraal blijft staan. De IVA promoot en prijst uitmuntend voltooide studieprojecten die de waarde van bewuste daglichttoetreding in ontwerpen herziet door experimentele benaderingen en door rekening te houden met de sociale, sociologische en ecologische dimensie van licht.

Alle ingezonden projecten worden door de jury beoordeeld tijdens de jurybijeenkomst in Kopenhagen in juni. De jury bestaat uit Alvaro Siza (Portugal), Brigitte Shim (Canada), Bijoy Jain (India), Peter Stutchbury (Australië) en Per Arnold Andersen van de Velux Groep. De winnaars en eervolle vermeldingen worden in oktober bekendgemaakt tijdens de prijsuitreiking in Portugal. Het totale prijzengeld bedraagt 30.000 euro. Nadat de winnaars bekend zijn gemaakt, worden alle projecten online tentoongesteld via iva.velux.com.

 


Terug

Combinatieaanbieding: 25% korting op abonnement vaktijdschriften Inside Information + Verlichting

U betaalt € 141,00, in plaats van € 188,00, voor totaal dertien nummers van Inside Information en Inside Information Verlichting.

Klik hier om een abonnement te nemen
 


Nieuwsarchief
Kantoor- en Projectmeubilair

Vloer, Wand & Plafond

Verlichting

Ontwerp/Architectuur

Overig nieuws

Archief voor oktober 2006


Naast nieuws en de hoofdnavigatie bovenaan onze site hebben wij nog meer rubrieken, namelijk:

- Agenda met beurzen en evenementen
- Vacatures
- Projecten uit de branche
- Geselecteerde filmpjes
  


- Aanmelden voor een abonnement
- Inschrijven op de e-mailnieuwsbrief

 


Agenda
Agenda-overzicht >