Nieuws


27-04-2012 11:00

Amsterdam Airport Schiphol verduurzaamt het parkeerterrein voor personeel, P40, met nieuwe LED-verlichting. Hiermee wordt een energiebesparing van 70 procent gerealiseerd. Op het parkeerterrein zijn 544 conventionele hogedruknatriumlampen vervangen door witte Moonlight LED-verlichting. Dit levert jaarlijks een reductie op van 137.000 kWh (het energieverbruik van 39 huishoudens). Ook de CO2-uitstoot daalt met ruim 77,5 ton per jaar. De LED-verlichting zorgt bovendien voor minder lichtvervuiling en beperkt het beheer en onderhoud tot een minimum, omdat de levensduur van de LED-armaturen 20 jaar bedraagt.

De LED-verlichting op parkeerterrein P40 is van Innolumis Public Lighting BV; een 100 procent Nederlands bedrijf dat armaturen voor openbare verlichting ontwikkelt en produceert op basis van LED-technologie. In deze LED-armaturen is de kennis van visuele waarneming toegepast samen met de mogelijkheden van de meest geavanceerde LED’s. Een lange levensduur en laag energieverbruik zorgen voor duurzame verlichting met een typische terugverdientijd tussen 3 en 8 jaar.

26-04-2012 9:32

Verbatim introduceert OLED-modules voor dynamische verlichting en breidt het aanbod LED-lampen voor halogeenvervanging uit.

Verbatim introduceert de in kleur aanpasbare en dimmende OLED-module, met een helderheid tot 2.000 candela per vierkante meter. De nieuwste serie Velve-OLED-modules zijn volgens het bedrijf twee keer zo helder als hun voorgangers.Architecten en interieurontwerpers kunnen met OLED-technologie sfeerverlichting creëren zonder hete spotjes, schittering of fel licht. Met de Velve OLED-modules is bijvoorbeeld een dynamische muurverlichting te creëren. De modules zijn geschikt voor creatief gebruik voor bijvoorbeeld podiumverlichting en in disco’s en bars. Ze zorgen voor een harmonieus en zacht licht, geïntegreerde kalibrering en een gelijkmatige verspreiding van licht.

Verbatim lanceert een nieuwe reeks van compacte kant-en-klare modules, maar kan ook OLED-panelen op maat maken. Eén module heeft een omvang van 131 millimeter x 44 millimeter, terwijl de kleinste 65 x 72 millimeter groot is – een kwart van de originele omvang. Beide varianten hebben een diepte van slechts 5 millimeter. Het profiel van de OLED-modules binnen deze serie is kleiner, dunner en lichter doordat de printplaat niet langer aan de achterkant is geplaatst, maar in een elektronische controle-unit die via een kabel is verbonden.

"De nieuwe serie Velve OLED-modules met aanpasbare kleuren is perfect voor sfeerverlichting", aldus Verbatim. Elk paneel biedt een kleurcombinatie van rood, groen en blauw (RGB) met een helderheid van 2.000 candela per vierkante meter en een kleurtemperatuur van 3.000 Kelvin.

Verbatim introduceert verder nieuwe LED-lampen ter vervanging van halogeen. De dimbare PAR16 GU10- en MR16 GU5.3-lampen zijn prima in te zetten voor lichtaccenten of subtiele achtergrondverlichting in winkels, musea, restaurants en hotels, maar ook thuis. De PAR16 GU10’s zijn beschikbaar in 6,5 Watt en 9 Watt, hebben een hoge Colour Rendering Index (CRI) van 95 en een warmwitte lichtkleurtemperatuur van 2.700 Kelvin. Ook de AR111 is nieuw. Deze biedt een output van 850 lumen en een aangepast formaat, zodat deze geschikt is voor retailtoepassingen.

“Hoewel Verbatim bekend staat als pionier in dataopslag, zijn we al ruim een halve eeuw actief in verlichting. Het Verbatim-portfolio van LED- en OLED-producten, mede gebaseerd op expertise van Mitsubishi Chemical Corporation, biedt ongekende prestaties en kwaliteit, en een brede inzetbaarheid”, zegt Jeanine Chrobak-Kando, Business Development Manager led Eumea bij Verbatim.
 

26-04-2012 9:00

De nieuwste lichtinstallatie van LED-Art heet 'Push me!'. Dit interactieve duale display laat mensen op een laagdrempelige manier met licht communiceren.
Voor meer info zie: http://www.push-me.nl/ of http://www.led-art.nl/

De foto hieronder is van Rene Passet.

26-04-2012 2:00

Zo'n 196.000 bezoekers (2010: 183.111) kwamen naar ’s werelds grootste beurs voor verlichting en gebouwentechniek, die op 20 april eindigde. Dat is een toename van ongeveer 7 procent ten opzichte van het evenement van 2 jaar geleden, dat toen 183.111 bezoekers trok. Ook het aantal deelnemers steeg, van 2.154 in 2010 tot 2.352 dit jaar.

De deelnemers waren afkomstig uit vijftig landen en presenteerden onder het centrale thema energie-efficiency op een volgeboekt beursterrein hun nieuwe producten en trends voor verlichting, elektrotechniek, huis- en gebouwautomatisering en software voor de bouw. De toename van het aantal bezoekers geldt zowel voor de binnenlandse als de buitenlandse. Het internationale aandeel is verder toegenomen en ligt nu op circa 44 procent, wat wil zeggen dat bijna één op de twee bezoekers van buiten Duitsland kwam.

“De Light+Building is ’s werelds grootste beurs voor energie-efficiency. Gebouwen zijn met een aandeel van 40 procent de grootste verbruikers. Daarom spelen ze zo’n belangrijke rol bij de ‘smart grids’, dat wil zeggen de decentrale energievoorziening. Dit uitstekende resultaat laat zien hoe groot de wereldwijde behoefte is aan oplossingen op het gebied van licht- en gebouwtechniek, waarbij natuurlijke hulpbronnen worden ontzien – en daarnaast dat de Light+Building bij uitstek het trefpunt is voor industrie en beslissers. De hoge verwachtingen van de branche – zo hebben we in veel gesprekken tijdens de beursdagen te horen gekregen – zijn daarmee nog overtroffen”, aldus Wolfgang Marzin, directievoorzitter van de Messe Frankfurt.

De conjuncturele ontwikkeling van de branche wordt zeer positief ingeschat; 91 procent van de bezoekers en 83 procent van de exposanten zijn tevreden over de economische ontwikkeling. De landen met het grootste aantal bezoekers op de Light+Building 2012 – op Duitsland na – zijn: Nederland, Italië, Frankrijk, Oostenrijk, China, Groot-Brittannië, Zwitserland, België, Zweden en Rusland. Een duidelijke groei lieten de regio’s Noord- en Zuid-Amerika en Aziatische landen als India, Zuid-Korea en Japan zien. Qua achtergrond bleef het bezoekersprofiel in het algemeen onveranderd met de hoofdcategorieën ambacht, industrie, handel en architecten, lichtontwerpers en ingenieurs.

De belangstelling van de bezoekers was gelijk verdeeld over de lichttechniek en de gebouwentechniek. Maar liefst 98 procent van hen is tevreden over het beursaanbod. De gemiddelde verblijfsperiode bedroeg 2 dagen. De beoordelingen van de exposanten leveren al een even positief beeld op: 86 procent van de aanbieders zegt zijn beursdoel te hebben bereikt. De producenten uit de hele wereld noemden vooral de hoge bezoekerskwaliteit, dat wil zeggen de beslissingsbevoegdheid, de internationalisatiegraad, het aantal nieuwe contacten en de mogelijkheid om nieuwe doelgroepen te bereiken.

Verloop en resultaat van de beurs Light+Building worden door zowel industrie als ambachtelijk bedrijf positief beoordeeld. Friedhelm Loh, president van het overkoepelende Duitse verbond voor de elektrotechnische en elektronica-industrie (ZVEI): “De Light+Building 2012 heeft ruimschoots voldaan aan de verwachtingen van de Duitse brancheorganisatie voor Industriële Elektrotechniek en Elektronica (ZVEI). De uitstekende bezoekersaantallen en de hoge kwaliteit van de gesprekken stemmen optimistisch en geven aanleiding tot de verwachting dat de markten voor licht- en gebouwsysteemtechniek in 2012 zich positief verder zullen ontwikkelen. De geëxposeerde energie-efficiënte technologieën laten zien dat de energietransitie met de knowhow van de elektrotechnische industrie succesvol kan worden gerealiseerd.”

Walter Tschischka, president van de brancheorganisatie voor Duitse elektro- en ICT-bedrijven (ZVEH): “De elektrotechnische installatiebranche vaart een innovatieve koers. De Light+Building 2012 toont aan: zonder installatiebranche geen energietransitie! In het e-huis van de elektronicabranche wordt serieus werk gemaakt van energietransitie. Daarmee bewijst de elektrotechnische installatiebranche haar innovatieve kracht bij de implementatie van de doelstellingen op het gebied van milieubeleid. De exposanten informeren ons over de grote belangstelling van onze ledenbedrijven voor innovaties – duurzame systeemoplossingen zijn daarbij favoriet.”

Het aanbodspectrum van ’s werelds grootste beurs voor verlichting en gebouwentechniek wordt aangevuld met de speciale tentoonstelling 'Het gebouw als krachtcentrale in de smart grid' en het Building Performance Congress. Een enthousiast onthaal kreeg ook het Trendforum, waarin het stijlbureau bora.herke.palmisano in vier ruimtelijke inrichtingsconcepten de woontrends voor 2012/2013 presenteerde.

Na sluitingstijd van de beurs konden de vakbezoekers van de Light+Building en het algemene publiek zich laten verrassen door hoogtepunten van de Luminale, die Frankfurt en de Rijn-Main-regio omtoverde tot een fascinerende lichtwereld. Meer dan 140.000 bezoekers uit de hele wereld bewonderden de 170 licht-events in Frankfurt en het Rijn-Main-gebied.

De volgende Light+Building vindt plaats van 30 maart tot 4 april 2014 in Frankfurt/Main.

Statements van exposanten van de Light+Building 2012

Adalbert M. Neumann, directievoorzitter, Busch-Jaeger Elektro GmbH:
“Voor Busch-Jaeger was de Light+Building een grandioos succes. De bezoekersaantallen in onze beursstand hebben alle verwachtingen overtroffen. Onze klanten waren enthousiast – over de talrijke innovaties op het gebied van techniek en design en over de Brigitte Fashion Show, die elke dag circa vijftienhonderd bezoekers trok. Met dit evenement heeft Busch-Jaeger niet alleen hét hoogtepunt van de beurs gepresenteerd, maar tegelijkertijd een signaal afgegeven voor meer emotionaliteit in een door techniek gedomineerde branche.”

Christoph Hess, bestuursvoorzitter, Hess AG Form + Licht:
“De beursdoelstellingen van de firma Hess AG zijn ruimschoots bereikt. De bezoekers namen de tijd voor intensieve adviesgesprekken over nieuwe lampdesigns, LED-techniek met intelligente regelsystemen en ons uitgebreide LED-architectuurverlichtingsprogramma. De beursorganisator uit Frankfurt heeft opnieuw bewezen dat de Light+Building ’s werelds toonaangevende lichtbeurs is, waarvoor hartelijk dank.”

Walter Mennekes, directeur-vennoot Mennekes Elektrotechnik GmbH & Co. KG:
“Zowel kwantiteit als kwaliteit van de bezoekers waren voortreffelijk. Alle belangrijke doelgroepen als elektro-groothandel, elektronicabranche, elektrisch ontwerpers, industrie en overheidsinstanties waren hier aanwezig. Dit, én het grote aantal exposanten en bezoekers uit het buitenland, benadrukken het grote belang van deze beurs.”

Meer informatie: http://www.messefrankfurt.com/
 

19-04-2012 10:37

Waar kun je een noviteit op verlichtingsgebied beter introduceren dan tijdens Light+Building? Fonckel presenteert Fonckel One dan ook deze week tijdens 's werelds belangrijkste vakbeurs als het om verlichting gaat.Fonckel is een jong bedrijf dat, zoals het zelf zegt, 'intuïtief bedienbare lampen' ontwikkelt. Tijdens Light+Building in Frankfurt presenteert het nieuwe merk haar eerste model, de Fonckel One’. Deze interactieve designlamp, die geheel ontwikkeld en vervaardigd is in Nederland, is makkelijk en intuïtief te bedienen en geeft maximale flexibiliteit in de omgang met licht. De richting, de intensiteit en breedte van de lichtbundel zijn te sturen met simpele aanrakingen op de aanraakgevoelige behuizing, zodat het licht naar wens afgestemd kan worden.

Fonckel signaleerde het afgelopen decennium twee grote trends: allereerst dat de duurzame, zuinige en flexibele LED-technologie de lichtindustrie in een snel tempo aan het veranderen is. Daarnaast raken consumenten steeds meer gewend aan interactieve bediening, zoals bij de iPad. Tijdens zijn PhD-onderzoek aan de Technische Universiteit Eindhoven combineerde medeoprichter dr. ir. Philip Ross LED met design en interactiviteit en liet daarmee zien dat er veel meer met LED mogelijk is.

De bediening van de Fonckel One werkt met aanraking. Om de lamp aan te zetten, beweeg je met je hand van onder naar boven over de achterkant van de lamp. Uitzetten is juist weer naar beneden bewegen. De richting van het licht kun je bepalen door met je hand of vinger over de achterkant van de lamp te bewegen. Om de lichtbundel breder te maken, plaats je duim en wijsvinger vlakbij elkaar en maakt een open beweging, je trekt het licht als het ware uit elkaar. Om de lichtbundel smaller te maken, beweeg je duim en wijsvinger naar elkaar toe. Voor een fellere lichtbundel maak je met duim en wijsvinger een draaiende beweging met de klok mee, en juist tegen de klok in als je het licht gedimd wilt hebben.

Fonckel ontwikkelt de lampen op basis van gepatenteerde interactietechnologie 'Lumotion' en werkt samen met andere producenten bij het toepassen van specifieke kennis en patent. De armaturen worden volledig met Nederlandse partners ontwikkeld en geproduceerd. Mede door de samenwerking met ontwikkelpartners zoals ACE Ingenieurs & adviesbureau, Metatronics, Prodrive, De Vries, DPI en NTS Optel zijn innovaties als de geavanceerde gebaarherkenning, optica en organisch gevormde kunststof delen met hoogwaardige afwerking mogelijk gemaakt.

Fonckel is onderdeel van Aesthetic Interactions BV. De Fonckel One wordt eind 2012 geïntroduceerd in de kleuren fresh white, serious black en vivid red en zal in diverse landen beschikbaar zijn in design-, meubel- en verlichtingsspeciaalzaken en op internet. Adviesverkoopprijs € 699,-.

http://www.fonckel.com/

 

19-04-2012 9:21

Ruim zestig inspirerende daglichtgebouwen hebben meegedongen naar de Daylight Award 2012, de kwaliteitsprijs voor het gebruik van daglicht in de architectuur. Donderdag 12 april nomineerde de jury de tien kanshebbers voor deze prijs, stuk voor stuk gebouwen met een bijzonder en innovatief gebruik van daglicht.

De jury was zonder uitzondering ingenomen met de hoge kwaliteit van de ingezonden projecten. Het is volgens de jury een bevestiging van de toegenomen aandacht voor en kwaliteit van daglichtgebruik in de architectuur in uiteenlopende projecten.Eén van de nominaties: de uitbreiding van het Drents Museum in Assen.

Veel projecten lieten volgens de jury een interessante relatie zien tussen de gebruiker en het daglicht, waardoor het niet eenvoudig bleek om slechts tien projecten te nomineren voor de Daylight Award 2012.Toch konden alle juryleden zich na veel discussie, vergelijken, en evalueren, vinden in de nominaties.

De Daylight Award 2012 wordt toegekend in twee categorieën: utiliteitsbouw en woningbouw. De genomineerden in de categorie utiliteitsbouw zijn (in willekeurige volgorde): 1. Uitbreiding Drents Museum (Erick van Egeraat), 2. TNT Centre (Architectenbureau Paul de Ruiter, ontwikkeld door OVG projectontwikkeling & Triodos bank), 3. Kantoor BP Raffinaderij (Group A), 4. Kaap Skil, museum van jutters en zeelui, Texel (Mecanoo architecten), 5. Gemeentehuis Bronkhorst (atelier PRO architecten).

De genomineerden in de categorie woningbouw zijn (eveneens in willekeurige volgorde): 1. Low cost housing project Fabrik Facade (cc-­‐studio), 2. Dutch Mountain (denieuwegeneratie), 3. Licht Budget (Courage architecten), 4. Woonhuis Rieteiland (Hans van Heeswijk architecten), 5. Watervilla Amsterdam (Framework Architecten in samenwerking met Studio Prototype).

De omschrijvingen en afbeeldingen van deze proejcten en alle ingediende projecten zijn te vinden op www.daylightaward.nl.

De komende weken staan in het teken van het selecteren van de twee winnaars. De genomineerde projecten worden door de juryleden bezocht, zodat de daglichtervaring ter plekke beleefd kan worden. Elk genomineerd project wordt tevens ingevoerd in de Velux Daylight Visualiser, waardoor daglichtprestaties van gebouwen gemeten kunnen worden.

De prijsuitreiking is op 22 mei 2012 op de Floriade als onderdeel van het symposium Groen Licht, dat georganiseerd wordt door het knooppunt Bouwen met Groen. Meer informatie over het symposium is te vinden op www.knooppuntbouwenmetgroen.nl.

Stichting Living Daylights promoot sinds 9 jaar een goede toepassing van daglicht in de gebouwde omgeving. Bij steeds meer gebouwen is nagedacht over hoe dag- en kunstlicht kunnen bijdragen aan een duurzaam en energiezuinig gebouw. Maar de rol van daglicht om te komen tot leefbaardere en ‘gezondere’ gebouwen blijft nog vaak onbelicht.

Met de Daylight Award wil Stichting Living Daylight opdrachtgevers en ontwerpers stimuleren om daglichtambities integraal in het ontwerp mee te nemen en deze tijdens het het proces vast te houden. De Daylight Award wordt elke 2 jaar (sinds 2008) uitgereikt aan projecten waarin een optimum is bereikt tussen daglichttoetreding, toepassing van kunstlicht en het overige gebouwontwerp.

Zie ook www.livingdaylights.nl

18-04-2012 12:00

Werkomgevingspecialist Steelcase kondigt dash, zijn nieuwe LED bureaulamp aan voor individueel gebruik. Het LED licht biedt de gebruiker een productieve en energiezuinige lichtoplossing. Dash LED bureaulamp is ontworpen in samenwerking met de toonaangevende architectuur- en design studio Foster + Partners.

“Dankzij de combinatie van hoogwaardige functionaliteit en het ingetogen design geeft dash een keur aan rustgevende en intuïtieve mogelijkheden om het visuele aspect van een ruimte tot zijn recht te laten komen, zonder te overheersen. Dash heeft een strakke uitstraling en brengt technologie en functionaliteit op een verfijnde manier samen. De nieuwe bureaulamp garandeert een optimale lichtervaring door een evenwichtige lichtverspreiding, waarbij hinderlijke contrasten en schaduwvorming zoveel mogelijk worden voorkomen,” aldus Steelcase.

Gebruikers kunnen de intensiteit van het licht aanpassen aan de verschillende werkzaamheden die zij uitvoeren, dankzij de 35 procent dimfunctionaliteit. De met een vingerdruk te bedienen dimknop bevindt zich op de bovenkant van de lamp. De twee afzonderlijke armaturen en meervoudige draaipunten kunnen eenvoudig gepositioneerd worden. Bovendien kan de onderste armatuur 360 graden gedraaid worden. De gebruiker kan zo kiezen voor direct of indirect licht. Het ontwikkelproces  kenmerkte zich door duurzaamheid, met materialen en productieprocessen die voldoen aan BIFMA Level 1 standaarden. Dash gebruikt slecht 8 watt en is verkrijgbaar in een laag glanzend zwart, Artic White en platina.
http://www.steelcase.nl/
 

13-04-2012 10:00

Arpalight organiseert een Expert Tour tijdens Light+Building 2012 in Frankfurt.

Experts laten je de hoogtepunten van de beurs zien met een twee uur durende rondleiding. Je bent direct op de hoogte van de noviteiten op het gebied van verlichting. De verschillende Expert Tours vinden plaats op de volgende tijden:

Maandag 16 april 10.00 - 12.00  
Maandag 16 april 14.00 - 16.00
Dinsdag 17 april 10.00 - 12.00  
Dinsdag 17 april 14:00 - 16:00

Arpalight is actief in licht en verlichting.
Meer informatie: http://www.arpalight.nl/events

13-04-2012 8:00

Nieuw in de collectie van Light Matters: de Flowerpots van Ntradition. Deze vrolijke serie lampen kenmerken zich door de felle kleuren. Deze lamp is als serie verkrijgbaar en is nieuw in het assortiment.

Deense architect en ontwerper Verner Panton ontwierp eind jaren 60 een serie designverlichting voor zijn tentoonstellingen en restaurants. Het model is toen vernoemd naar de gelukkige dagen van de Flower Power. Nu zijn deze lampen weer helemaal van deze tijd. Eenvoudig van belijning in fraaie kleuren als:

Rood
Oranje
Geel
Turquoise
Paars

“Deze opvallende kleuren ogen nog helderderdoor de hoogglans lak waarmee de stalen lampen zijn afgewerkt. Een ware kleurexplosie waar je vrolijk van wordt in zachte ronde vormen, passend bij de Flower Power tijd in de 60-er jaren,” aldus Light Matters.

De lamp is up-to-date met de mogelijkheid om een spaarlamp toe te passen in de E27 fitting. Deze lamp wordt exclusief lichtbron geleverd.

12-04-2012 9:22

Om het 20-jarig bestaan van Trilux Nederland als verkoopkantoor nog meer kleur te geven, introduceert het verlichtingsbedrijf het 'Top 20 programma'; diverse producten die specifiek voor de installateur zijn ontwikkeld.

Trilux focust hierbij met name op tijd- en dus kostenbesparing bij zowel de montage als het onderhoud van de armaturen. Denk bijvoorbeeld aan het gebruik van de nieuwste LED-technologie, Wieland-stekers/-chassisdelen en snelmontageveren. Daarnaast zijn diverse productseries volgens Trilux aanzienlijk in prijs verlaagd en zijn al deze producten gebundeld in één productgroep tegen één korting.

Het Trilux Top 20 programma wordt continu aangepast op de marktvraag en de nieuwste ontwikkelingen. Naast meerdere al bekende productseries zijn er ook diverse nieuwe producten opgenomen in dit programma.
Verschillende T5-armaturen uit het Top 20 programma zijn verkrijgbaar met multilamptechnologie voor lampen met verschillende vermogens. Hierdoor kan men te allen tijde het wattage van de lichtbronnen wijzigen wanneer de armatuur al is geïnstalleerd.De Top 20 armaturen zijn landelijk verkrijgbaar via Rexel Nederland, Solar Nederland en Technische Unie. Bovendien is een snelle levering mogelijk doordat veel van de producten standaard op voorraad liggen bij deze groothandels. Voor een actueel overzicht welke Top 20 producten bij welke groothandel op voorraad liggen, kan men een e-mail sturen naar top20@trilux.nl. Zie ook:www.trilux.nl/top20. Op deze website is tevens de PDF-brochure te downloaden of zijn Top 20 productmodellen aan te vragen.
 

10-04-2012 10:00

Binnenkort kan de verlichtingswereld de kennis over LED en lichtregelsystemen bijspijkeren. In een informele setting, gebaseerd op ‘De Wereld Draait Door’, vertellen beleidsmakers en gebruikers over hun ervaringen met LED-verlichting en energiebesparende lichtregelsystemen.

Na een korte inleiding gaat gastheer Eric Holm van Holm-producties aan tafel met gastsprekers van Ernst & Young, Gemeente Almere, Stichting Carmelcollege, en Valstar-Simonis.Vanuit de zaal krijgen de gasten de mogelijkheid vragen te stellen. Deze gasten bestaan uit adviseurs, architecten, opdrachtgevers en installateurs. Deelname is kosteloos. De bijeenkomsten staan gepland voor op 10 mei 2012 bij Hotel/Restaurant ‘Oud London’ in Zeist en op dinsdag 12 juni 2012 bij Hotel/Restaurant ‘De Koperen Hoogte’ in Zwolle. Beide bijeenkomsten beginnen om 16.00 uur en eindigen rond 20.30 uur

Aanmelden: christine.laureyns@etaplighting.com, fax 076-542 09 62 of bel 076-548 34 00

05-04-2012 8:40

Lemnis Lighting BV is een joint venture aangegaan met het Indiase NTL Electronics (NTL). De nieuwe organisatie NTL-Lemnis is per 1 april 2012 volledig operationeel en heeft haar hoofdkantoor in Nederland. NTL-Lemnis zal zich in eerste instantie richten op de geografische markten Europa, Afrika en India.

In NTL-Lemnis bundelen de twee lichtproducenten hun krachten. Lemnis Lighting, producent van de Pharox LED-lamp, brengt kennis in op het gebied van design, innovatie en commercie van LED-verlichting. NTL Electronics is sterk op het gebied van ontwikkeling, productie en logistiek. Beide partijen werken al enkele jaren intensief samen.

De samenwerking met NTL past naadloos in de duurzaamheidgedachte van Lemnis Lighting, maar is bijzonder in het licht van deze tijd. Friedwart Barfod, medeoprichter van Lemnis: "Waar veel bedrijven momenteel defensief denken en hun kennis angstvallig binnenboord houden, willen wij onze kennis op gebied van duurzame verlichting juist delen. Alleen dan kan je als organisatie écht impact creëren. 20 Procent van de wereldwijde elektriciteit gaat op aan verlichting. Bij een gloeilamp wordt meer dan 90 procent van de elektriciteit verspild aan warmte. Deze nieuwe organisatie geeft vorm aan de mondiale noodzaak om verspilling drastisch terug te brengen."

In 2020 is meer dan 70 procent van alle verlichting in Europa op basis van LED-technologie, zo blijkt uit een recent onderzoek van McKinsey. Barfod: "Door de bundeling van onze krachten zijn we in staat om een hoogwaardige en verticaal geïntegreerde organisatie te bouwen. Beide organisaties zijn nagenoeg complementair, waardoor NTL-Lemnis een krachtige en slagvaardige speler in de LED-industrie kan worden. Met als uiteindelijke doel om de lampen geautomatiseerd lokaal te produceren; namelijk daar waar ze ook echt nodig zijn. Hiermee doorbreken we in feite de klassieke scheiding tussen een maak- en een kenniseconomie."

Lemnis heeft de afgelopen jaren een flinke ontwikkeling doorgemaakt. In 2009 lanceerde het de Pharox LED-lamp in samenwerking met de Nationale Postcode Loterij. De jaren erna bouwde Lemnis een productportfolio op met zowel LED-lampen (ook op basis van Solar), als LED-straatlampen. Lemnis heeft vestigingen in Nederland, de Verenigde Staten, India, Singapore, Hong Kong en Zuid-Afrika. Tijdens de toonaangevende Light & Building Exhibition in Frankfurt in april 2012 zal NTL-Lemnis zich voor het eerst als nieuwe organisatie presenteren.

NTL is in 1993 opgericht en produceert sinds 2002 verlichtingsproducten. NTL is gezeteld in Noida en is inmiddels de grootste producent van verlichtingsproducten in India. Het familiebedrijf heeft circa vijfduizend werknemers en heeft expertise in het ontwikkelen en produceren van verlichting en verlichtingscomponenten. Het productportfolio van NTL bestaat uit elektronische controlemechanismen, voorschakelapparaten, armaturen, TL-verlichting, LED-componenten en LED-lampen. In 2010 verwierf het Private Equity bedrijf CX Parters een aandeel van 20 procent in de organisatie.
 

04-04-2012 8:00

LED verovert de lichtwereld. Maar welke toepassingen zijn er nu zoal? Tijdens de expositie Liberation of Light bij Yksi Expo – te zien tot en met 18 mei – vinden lezingen en een lichttour onder leiding van een lichtarchitect plaats.

“Liberation of Light laat verrassende toepassingen van LED-verlichting zien in kunst, design en architectuur, met voorbeelden van opvallend gebruik van licht en verlichting in binnen- en buitenruimtes”, aldus de initiatiefnemers. “De expositie, samengesteld door Yksi Ontwerp, laat zien dat LED’s veel meer zijn dan kleine, duurzame lampjes.”

Op donderdag 12 april vind de lichttour plaats. Het betreft een fietstocht door de stad met uitleg van Tom Veeger (architect en licht architect), voorafgegaan door een lezing. Tijdens de lichttour zullen verschillende verlichte pleinen en gebouwen worden bekeken en besproken. Er is plek voor maximaal 25 deelnemers. De lezing begint om 20.30 uur in Yksi Expo en Capital D aan de Torenallee 22-04 in Eindhoven. Kosten van deelname bedragen 5 euro per persoon.

De lezingen Led Leeft vinden plaats op donderdag 26 april. Deze worden verzorgd door onder andere Gertjan Meeuws (ontwikkelaar bij Plantlab), Joost Verhoeks (LEDexpert) en Yvonne de Kort (TU/e). Ook deze bijeenkomst vind plaats in de Yksi Expo en Capital D. Aanvang 20.00 uur, entree 10 euro.

Aanmelden voor beide evenementen kan via expo@yksi.nlof 040-7805034.

03-04-2012 9:00

LED-verlichting wordt steeds populairder. Duurzame verlichting heeft veel toepassingsmogelijkheden, is bovendien energiezuinig en dus op termijn ook voordeliger. Maar waar moeten inkopers op letten bij de aanschaf van LED-verlichting? Om hen op weg te helpen, publiceert DuurzamerWerken het Whitepaper Inkopen van LED-verlichting.

LED-verlichting staat volop in de belangstelling. De technische ontwikkelingen gaan zeer snel en het aantal aanbieders in de markt groeit enorm. Voor eindgebruikers en inkopers kleven er echter nogal wat onduidelijkheden aan LED-verlichting. Reden voor Ambassador Lighting en DuurzamerWerken het whitepaper Inkopen van LED-verlichting uit te brengen.

In het whitepaper wordt onder andere ingegaan op LED als vervanger van huidige verlichting, de duurzaamheidsaspecten en de toekomst van LED. Auteurs zijn Thomas Wensma, oprichter van Ambassador Lighting en Yvonne Keijzers, eigenaar van DuurzamerWerken. Het whitepaper kan gratis worden gedownload vanaf de website www.duurzamerwerken.nl

Het is een website en social media platform waarop inkopers en eindgebruikers informatie kunnen vinden over het verduurzamen van werkomgevingen. De website is een initiatief van Pasklaar Communicatie.

Thomas Wensma is de oprichter van Ambassador Lighting, een adviesbureau voor professionele lichtoplossingen gericht op bedrijven en organisaties. Het adviesbureau werd in 2011 opgericht met het doel duidelijkheid te brengen over de mogelijkheden van onder andere LED-verlichting.

02-04-2012 13:30

Energik vzw en Groen Licht Vlaanderen zijn de organisatoren van een op 10 mei 2012 te houden Promotiedag Duurzame Verlichting  in C-Mine te Genk. Het evenement biedt de mogelijkheid om infosessies te volgen, panelgesprekken bij te wonen, nieuwe producten te ontdekken en mensen te ontmoeten. De lezingen handelen dit jaar rond het thema  ‘Licht-Zinnig (?)’.  Zijn we onbedachtzaam als het op verlichten aankomt? Waarschijnlijk niet. Wel staat vast dat nieuwe lichtbronnen en automatisering zullen leiden tot nieuwe maatstaven voor lichtontwerp. De veertien sprekers zullen de aanwezigen informeren over verlichting als zinvol, innovatief, duurzaam, energiezuinig en/of geautomatiseerd product dat  aanleiding geeft tot een optimaal  visueel comfort. Natuurlijk komt LED  - als innovatieve verlichtingstechnologie - op de voorgrond met lezingen rond kleuraspecten,  foto- biologische veiligheid, nieuw lastenboek 005 voor openbare verlichting, noodverlichting, veiligheidsaspecten bij retrofit en het renoveren van armaturen, dimmen,  lichtplanning (verblinding, TCO, LOR, depreciatie,…).  Ook andere onderwerpen komen aan bod, zoals innovatieve technieken voor energiemanagement en automatisering,  de gereviseerde norm NBN EN 12464-1, museumverlichting  en een  financieringssysteem voor duurzaam bouwen.

 

Zowel de ochtend als de namiddag worden telkens afgesloten met een panelgesprek, waarbij de volgende actuele vragen zullen worden gesteld aan een panel van experts.

- Hoe garanderen we de kwaliteit van LED verlichting? Normen, regelgeving, standaarden, keurmerken,…Wat is er al ? Wat moet er nog komen en wat wil Europa hieraan doen?

- De kosten van verlichting. Is energiezuinige verlichting te duur? Wat is TCO?  Zijn TVT te lang? Deugt ons aanbestedingssysteem? Wat zijn de nieuwe financieringssystemen?

Het publiek  kan interactief deelnemen aan dit panelgesprek.

 

Er zijn dertig deelnemende bedrijven: Alcom Electronics – Axioma – Delta Light – (Dekra) – Derbigum – Encon – Esylux – Electro Cirkel – Niko – Eandis – Etap – Havells Sylvania – Infrax – Integratech – Labo voor Lichttechnologie (KAHO) – Laborelec – LightPlus (Megaman) –  Odid –– Osram – PA Systems – Philips – REL-scan – Rexel – Recupel – Trilux – Uitrusting Schréder – Wago – WeThink – (WTCB) – Zumtobel

 

Dit evenement staat open voor:

  • de beslissingnemer (bedrijfsleider, gebouwbeheerder, financiële instelling, schooldirectie, winkeluitbater, gemeentebestuur, beleidsmaker)
  • de adviseur (interne of externe milieu- en energiecoördinator, energiedeskundige)
  • de voorschrijver (bouwpromotor, studiebureau, (interieur)-architect, verlichtingsspecialist)
  • de intermediair (elektro-zaak, distributeur, verlichtingszaak, importeur, groothandelaar)
  • de uitvoerder (elektro-installateur, technische dienst, winkelinrichter, onderhoudsbedrijf)
  • de eindgebruiker (industrie, KMO, gemeente, winkels, zorg- en verzorgingssector, recreatie, landbouw)


Datum & tijdstip: Donderdag 10 mei 2012. Ontvangst vanaf 9:00 uur met voorwoord om 9:30. Het evenement wordt afgesloten met een receptie vanaf 16:30.

 

Locatie:  C-Mine 10, bus 3 3600 Genk

 

Inschrijving en informatie: Inschrijving is verplicht en mogelijk tot 9 mei. Inschrijven kan via de site van Energik.be . Meer informatie is te verkrijgen via Catherine Lootens via Groen Licht Vlaanderen op info@groenlichtvlaanderen.be


Terug

Combinatieaanbieding: 25% korting op abonnement vaktijdschriften Inside Information + Verlichting

U betaalt € 141,00, in plaats van € 188,00, voor totaal dertien nummers van Inside Information en Inside Information Verlichting.

Klik hier om een abonnement te nemen
 


Nieuwsarchief
Kantoor- en Projectmeubilair

Vloer, Wand & Plafond

Verlichting

Ontwerp/Architectuur

Overig nieuws

Archief voor oktober 2006


Naast nieuws en de hoofdnavigatie bovenaan onze site hebben wij nog meer rubrieken, namelijk:

- Agenda met beurzen en evenementen
- Vacatures
- Projecten uit de branche
- Geselecteerde filmpjes
  


- Aanmelden voor een abonnement
- Inschrijven op de e-mailnieuwsbrief

 


Agenda
Agenda-overzicht >