Nieuws


29-03-2012 9:47

In vervolg op de succesvolle lezingenreeks 'Spatial Senses', organiseert de BNI in 2012 wederom een nieuwe reeks bijeenkomsten, dit jaar Spatial Experiences genaamd.  Delta Light sponsort de lezingenreeks.

Delta Light wil continue, op verschillende plaatsen, in contact zijn met de doelgroep. Sponsoring van de BNI lezingenreeks in Pakhuis De Zwijger in Amsterdam is daartoe een logische manier. Hier komen interieurarchitecten, kunst- en cultuurliefhebbers, metropolieten en personen met een brede interesse tezamen om maatschappelijk relevante, aan interieurarchitectuur gerelateerde lezingen bij te wonen. 'Bovendien zijn de sprekers bij de BNI lezingenreeks altijd toonaangevend en vooruitstrevend. Twee eigenschappen die bij Delta Light ook hoog in het vaandel gedragen worden', aldus het verlichtingsbedrijf in een persbericht.

Spatial Experiences bestaat uit zes lezingen in het teken van 'herbestemming'. De lezingen vinden plaats in Pakhuis de Zwijger. De eerste lezing was op 22 maart, gevolgd door bijeenkomsten op 24 mei, 28 juni, 13 september, 1 november en 13 december.
De entree is gratis, aanmelden kan via secretariaat@bni.nl. De lezingen duren tot 21.15uur, daarna is er uitgebreid gelegenheid om na te praten in het café onder het genot van een door Delta Light aangeboden drankje. Meer informatie over Spatial Experiences is te vinden op de website van Pakhuis de Zwijger en van de BNI: www.dezwijger.nl en www.bni.nl.

Naast de sponsoring van lezingen, neemt Delta Light ook zelf het woord. Zo was er eind februari het eerste Triple20 event – architectural solutions in practice, en zijn er weer DDD sessies – Delta Light’s Derde Donderdag. Deze netwerkborrels met interessante sprekers vinden plaats in de Delta Light showroom in Amsterdam.
Delta Light wil met lezingen, events en workshops de klemtoon op een sterk inhoudelijk programma en networking leggen, telkens gebracht in een aangenaam en ongedwongen kader. Aangevuld met productopleidingen en infosessies omtrent lichtplanning biedt Delta Light een breed educatief programma.
Zie ook: www.deltalight.nl

28-03-2012 11:00

Taipei, Taiwan. De wereldwijde verlichtingsindustrie is verheugd om de vorming en de lancering van de Global Lighting Association (GLA)  aan te kondigen. De GLA is de stem van de verlichtingsindustrie op een wereldwijde basis en, als de verzameling van de belangrijkste nationale en regionale verlichting verenigingen. En de GLA vertegenwoordigt meer dan 5.000 verlichting fabrikanten en US $ 50 miljard per jaar omzet.

 

De primaire missie van de GLA is om informatie te delen op politieke, wetenschappelijke, zakelijke, sociale en ecologische aspecten, die van belang zijn voor de verlichtingsindustrie. Binnen de grenzen van het mededingingsrecht.  En om de positie van de globale verlichtingsindustrie te ontwikkelen, implementeren en publiceren naar relevante stakeholders in de internationale sfeer.

 

De nieuwe GLA was oorspronkelijk opgericht in 2007 als het Global Lighting Forum en vertegenwoordigt dezelfde leden. Maar met een vernieuwde focus en een streven om actieve en invloedrijke deelnemers te zijn in het vormgeven van hoe de wereld is verlicht.

 

Jan Denneman, voorzitter van de GLA stelt: "De verjonging van de GLA komt op een moment dat de verlichtingsindustrie een enorme transformatie ondergaat naar LED's. Deze nieuwe technologie biedt geweldige nieuwe mogelijkheden, en onze missie is het bevorderen van het gebruik van duurzame, energiezuinige verlichtingsoplossingen. Wij ondersteunen een snelle en vlotte opname van de LED's, die ten goede zal komen voor de industrie, de klanten, de consumenten, en ook de planeet. "

 

De prioriteiten voor de GLA in 2012 zijn onder meer: ​​energie-efficiëntie, LED-kwaliteit en innovatie. Meer informatie over de Global Lighting Association is te vinden op: www.globallightingassociation.org.

26-03-2012 13:50

Het InterGemeentelijkoverleg Openbare Verlichting (IGOV) organiseert op 26 april bij Villa Sonsbeek in Arnhem in samenwerking met de Nederlandse Stichting voor Verlichtingskunde (NSVV) een kenniscafé  over stadsilluminatie.

 

Stadsilluminatie is het door middel van licht accentueren van bezienswaardigheden, zoals gevels en geveldetails, gedenktekens, kunstobjecten, bruggen en monumenten. Een stad wordt aantrekkelijker door afgewogen gebruik van licht. Integratie van de noodzakelijke openbare verlichting en de schilderachtige decoratieve verlichting is hiervoor een eerste vereiste. Stadsilluminatie en openbare verlichting zijn twee componenten van een groot lumineus plan: Een aantrekkelijke, leefbare en veilige stad waar de bezoeker ook in de donkere uren graag verblijft.

 

Bij IGOV-kenniscafés staat het uitwisselen van kennis en ervaringen tussen gemeenten, provincies en marktpartijen centraal. Onder leiding van de dagvoorzitter is er voldoende ruimte voor discussie en kennisuitwisseling tussen de sprekers en de overige deelnemers in de zaal.

 

Meer informatie is te vinden in de uitnodiging, waarin ook het programma en de aanmeldmogelijkheden zijn opgenomen.

22-03-2012 10:18

Het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie (NIOD) huist in een prachtig monumentaal eind19e eeuws pand aan de Amsterdamse Herengracht. Recentelijk werden in opdracht van de Rijksgebouwendienst (RGD) de bijzondere kroonluchters in het pand voorzien van LED-lampen, speciaal voor dit project ontwikkeld door Ramselaar Light Solutions. Ron Ramselaar en Maarten Brouwers, adviseur bij de RGD, vertellen in de nieuwste uitgave van het tijdschrift Inside Information Verlichting over het bijzondere project.Kroonluchters met spaarlampen. Kunt u zich daarbij wat voorstellen? Medewerkers van het NIOD wel. Zij werkten jarenlang in een monumentaal gebouw waar de historische kroonluchters daadwerkelijk voorzien waren van spaarlampen. Sinds afgelopen december is dat anders. De spaarlampen zijn vervangen door passender verlichting.“Eén van onze opdrachten was om een oplossing te vinden voor de kroonluchters. Deze historische armaturen waren namelijk toe aan een algehele renovatie”, vertelt Brouwers in de komende editie van Inside Information Verlichting, die dinsdag 27 maart verschijnt.

Brouwers werkt al jaren bij de RGD en heeft zich gespecialiseerd op het gebied van het onderhoud van monumenten. “Bij dit monument was het vervangen van de verlichting hoognodig”, stelt hij. “De armaturen voldeden niet aan de geldende norm NEN 1010 en dus waren we genoodzaakt de voedingsdraden onmiddellijk door te knippen. Maar vervolgens stonden we voor de vraag: ‘wat nu?’.”

Vanwege de historische waarde van het gebouw, wilde Brouwers ook de prachtige koperen kroonluchters in het gebouw als authentiek verlichtingselement behouden. “En dus kwamen we voor de vraag te staan hoe we dat zouden moeten realiseren.”

De nieuwe verlichting moest de sfeer van 1890 ademen en bovendien minimaal onderhoud vergen. “In 1890 werd er natuurlijk gebruik gemaakt van gloeilampen”, vertelt Brouwers. “Maar dat kan tegenwoordig niet meer door het gloeilampverbod. Ook los van dit verbod was de toepassing van deze technologie in dit project overigens niet verstandig. Gloeilampen gaan nogal eens kapot en sommige kronen – met name het hangende armatuur in het trappenhuis – zijn zo moeilijk te bereiken, dat de toepassing van gloeilampen ook vanuit dat oogpunt geen reële optie was.”

Via RGD-architect Rob van Beek kwam men uiteindelijk uit bij Ron Ramselaar van Ramselaar Light Solutions. Omdat Ramselaar al jaren gespecialiseerd is op het gebied van LED-verlichting, werd hem gevraagd een LED-oplossing te ontwikkelen voor het NIOD-gebouw. Ramselaar nam deze uitdaging met beide handen aan. Hij realiseerde een maatwerkoplossing in de vorm van een lamp die voorzien is van LED-technologie, maar met het uiterlijk van een heldere gloeilamp. “Dat laatste was erg belangrijk, omdat de lampen in de kroonluchters gewoon in het zicht zitten; om het karakter van de kronen te behouden, was het dus essentieel dat de lampen een historische uitstraling kregen”, aldus Ramselaar.

In totaal zijn in het monumentale Amsterdamse pand zo’n 250 door Ramselaar ontwikkelde LED-oplossingen geplaatst. De lichtspecialist deed er alles aan om de oplossing zo authentiek mogelijk te maken. Zo bezocht hij het Elektriciteitsmuseum in Hoenderloo, om aan de hand van lichtmetingen te achterhalen hoe groot de lichtsterkte van 19e eeuwse lampen was.Het artikel in Inside Information Verlichting bevat diverse inkijkjes in de ontwikkeling van deze opmerkelijke LED-toepassing. Ook wordt verder ingegaan op de techniek van de verlichting, de esthetische waarde en aspecten als onderhoud, energie en duurzaamheid.

Verder onder andere in de komende editie van Inside Information Verlichting, die dinsdag 27 maart verschijnt: 

 • Lichtadviseur Don Haaksman: ‘Licht maakt de wereld mooier’
 • Nieuwe energiezuinige verlichting in Hotel des Indes
 • Monumentaal lichtplan in een uit 1800 daterend appartement
 • Gemeentelijke diensten Haarlem: natuurlijk licht als leidraad
 • Light Challenge, ‘anarchistisch initiatief’ van Heerenveen, Groningen en Assen
 • Almere: van saaie polderstad tot hotspot
 • ‘Nachtelijk zonlicht’ in Borne
 • Onderzoek lichtdeskundige Peter Dehoff naar licht en gezondheid
 • ‘Gastkunstenaars’ treden in de voetsporen van Van Gogh
 • Light + Building: essentiële verlichtingsbeurs
 • De Nederlandse Licht Associatie (NLA) over kwalitatieve verlichting en besparingsmogelijkheden
 • Zin en onzin van LED
19-03-2012 9:05

Groen in, op en aan gebouwen is een bron van energie en vitaliteit. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat groen een positief effect heeft op ons welbevinden en onze gezondheid. Groen en daglicht vitaliseren, verlagen stress en ziekteverzuim, we worden er fitter, creatiever en alerter door. De positieve uitstraling, de akoestische kwaliteiten en opvang van fijnstof zijn belangrijke eigenschappen van groen. Om functionele groen- en daglicht toepassingen te realiseren moeten ontwerpers, bouwers en groenprofessionals kijken en werken vanuit samenhang. Leer van de internationale top groen- en daglichtarchitecten Ken Yeang (Maleisië), Martin Haas (Behnisch Architektur, Duitsland) en Torben Thyregod (Velux, Denemarken) hoe dat kan!

 

Het symposium staat in het teken van groen en daglicht binnen de gebouwde omgeving en geeft een overzicht van trendsettende toepassingen op dit gebied. Keynote spreker is de Maleisische architect Ken Yeang, grondlegger van bioclimatic design, waarin groen- en daglichttoepassingen een prominente rol spelen. Daarnaast presenteren de architecten Martin Haas (partner Behnisch Architektur Duitsland) en Torben Thyregod (VELUX Denemarken) Europese trends in groen- en daglichtarchitectuur met aansprekende voorbeelden uit hun portfolio. Onderdeel van het symposium is de uitreiking van de Daylight Award 2012, dé kwaliteitsprijs voor daglicht gebruik binnen de Nederlandse architectuur. Het volledige programma kunt u bovenaan downloaden. Het symposium vindt plaats in Villa Flora: het hoofdpaviljoen van de Floriade en toonaangevend op het gebied van duurzame innovatie.

 

Het symposium is bedoeld voor professionals uit de ontwerp-, bouw- en groensector, en voor beleidsmakers en adviseurs op het gebied van bouw en groen. Met het symposium willen we professionals inspireren door een boeiend overzicht te geven van uitgekiende groen- en daglichttoepassingen. Maar we willen sectoren ook verbinden. Want goede groen- en daglichttoepassingen zijn alleen te realiseren door ze integraal mee te nemen in het ontwerp van een gebouw. Alleen als architecten, groen- en bouwprofessionals samenwerken ontstaan toepassingen die een echte meerwaarde bieden voor het energetisch systeem van het gebouw, het binnenklimaat én de gezondheid en het welbevinden van de gebruikers. Synergie, samenwerking en kennisdeling tussen de bouw- en de agrosector is een voorwaarde voor succesvol groen.

 

Deelnemers aan het symposium wordt de mogelijkheid geboden om ’s ochtends deel te nemen aan een rondleiding 'op maat' over de Floriade, waarbij wij de mooiste groen- en daglichtprojecten voor u geselecteerd hebben.

 

Meer informatie is te vinden op de site van Bouwen met groen en glas

19-03-2012 8:50

Slechts een kwart van alle woningcorporaties heeft specifiek beleid geformuleerd op afvalscheiding, blijkt uit onderzoek door Partners for Innovation in opdracht van LightRec Nederland. Bij veel corporaties worden afgedankte lampen en armaturen dan ook niet ingezameld voor recycling. Dit terwijl bij onderhoud en renovatie van corporatiewoningen jaarlijks zo’n 1 miljoen lampen vrijkomen. Voornaamste probleem is dat onderaannemers – zoals gebouwbeheerders, facilitair managers en installateurs – vaak geen duidelijke opdracht krijgen om het afval te scheiden. Bovendien vindt er nauwelijks controle plaats.

 

Uit het onderzoek blijkt verder dat de woningcorporaties te weinig kennis hebben over de wettelijke verplichting om oude energiezuinige verlichting apart in te leveren voor recycling. Minder dan de helft 48 procent van alle ondervraagde corporaties is hier niet van op de hoogte. Bovendien voelen veel corporaties (17 procent) zich niet verantwoordelijk voor de afvalscheiding, omdat ze derde partijen inschakelen voor de uitvoering van het gebouwbeheer. Nog eens 17 procent geeft aan dat de inzameling van lampen en armaturen simpelweg geen prioriteit heeft binnen de organisatie. 

 

Een kwart van corporaties controleert ‘in enige mate’ of de inzameling van afval door eigen personeel of derden plaatsvindt. Bij driekwart van de corporaties vindt dus geen enkele controle plaats. Op installateurs – waar 80 procent van de lampen vrijkomt – wordt niet gelet. Slechts één corporatie gaf aan gescheiden inzameling bij deze groep te controleren. In het algemeen is er dus weinig zicht op wat er met de lampen gebeurt.

 

35 van de 52 geïnterviewde woningbouwcorporaties geven aan dat ze lampen en armaturen, deels of volledig, gescheiden inzamelen. Bij vier van deze corporaties worden echter alleen lampen ingezameld voor recycling, armaturen worden doorgaans afgegeven bij de oud-ijzerhandel. Daar bestaat geen registratieplicht, waardoor het onzeker is wat er daarna met de armaturen gebeurt.

 

De herkomst van de vrijkomende lampen verschilt: 39 procent van de lampen komt vrij door renovatie, 59 procent uit regulier onderhoud en 2 procent uit de eigen kantoren. Bij armaturen is deze verhouding totaal anders. Zeker 96 procent van de armaturen komt vrij na renovatie en slechts 4 procent uit eigen kantoor en regulier onderhoud. Armaturen worden dus vooral vervangen bij renovaties.

 

Volgens Jeroen Bartels, manager van LightRec, is dit onderzoek naar woningcorporaties exemplarisch voor veel professionele eindgebruikers waarbij lampen worden vervangen.“Ook bij scholen, onderwijsinstellingen, ziekenhuizen en kantoren worden veel lampen vervangen en komen veel oude lampen vrij. Toch zien we maar 35 procent daarvan terug in ons recyclesysteem. Veel lampen en armaturen worden dus ook hier niet gescheiden ingezameld en ingeleverd. We zullen ons daarom bij voorlichting in de toekomst niet alleen richten op de woningcorporaties, maar ook op andere professionele instellingen”.

 

LightRec bekijkt nu met uitvoeringsorganisatie Wecycle welke concrete maatregelen zij kunnen nemen om de inzameling bij professionele instellingen en hun onderaannemers te verbeteren. Ze zullen in ieder geval de woningcorporaties adviseren over hoe ze de gescheiden inzameling van lampen en armaturen in hun huidige beleid kunnen integreren.

 

Tijdens het onderzoek zijn 64 personen geïnterviewd, werkzaam bij 52 verschillende woningbouwcorporaties. Deze 52 corporaties hebben samen bijna 903.000 wooneenheden in beheer, ruim 38 procent van het totale aantal wooneenheden dat in Nederland door woningbouwcorporaties beheerd wordt. (Middel)grote corporaties zijn in het onderzoek relatief sterk vertegenwoordigd. Een bewuste keuze, omdat deze corporaties relatief veel meerwoningencomplexen in beheer hebben. Deze zijn van groter belang voor het onderzoek vanwege de aanwezigheid van algemene ruimtes met verlichting.

18-03-2012 8:00

Fagerhult is komende week op televisie te zien in het programma Businesslinks van RTL Z. In de aflevering van Het duurzame kantoor laat Fagerhult haar energiezuinige lichtoplossingen én de nieuwste LED technologie zien.

Uitzendingen zijn op RTL 7 op de volgende tijdstippen:
Maandag 19 maart: 10.20 uur
Dinsdag 20 maart: 12.30 uur
Woensdag 21 maart: 14.20 uur
Donderdag 22 maart: 16.20 uur
Vrijdag 23 maart: 09.20 uur

De uitzendingen zijn tevens terug te zien op de website van RTL XL.

14-03-2012 9:13

In vervolg op de succesvolle lezingenreeks Spatial Senses, organiseert de BNI in 2012 wederom een nieuwe reeks bijeenkomsten, dit jaar Spatial Experiences genaamd.  Delta Light sponsort de lezingenreeks.

 

Delta Light wil continu, op verschillende plaatsen, in contact zijn met de doelgroep. Sponsoring van de BNI lezingenreeks in Pakhuis De Zwijger in Amsterdam is daartoe een logische manier. Hier komen interieurarchitecten, kunst- en cultuurliefhebbers, metropolieten en personen met een brede interesse tezamen om maatschappelijk relevante, aan interieurarchitectuur gerelateerde lezingen bij te wonen. Bovendien zijn de sprekers bij de BNI lezingenreeks altijd toonaangevend en vooruitstrevend. Aldus het bedrijf.

 

Spatial Experiences bestaat uit zes lezingen door toonaangevende sprekers. De eerste start donderdag 22 maart om 19:30 uur en staat in het teken van herbestemming. De lezingen vinden plaats in Pakhuis de Zwijger. De volgende bijeenkomsten zijn op 24 mei, 28 juni, 13 september, 1 november en 13 december.

 

 

Entree is gratis, aanmelden kan via secretariaat@bni.nl. De lezing duurt tot 21:15 uur, daarna is er uitgebreid gelegenheid om na te praten in het café onder het genot van een door Delta Light aangeboden drankje. Meer informatie over Spatial Experiences is te vinden op de website van Pakhuis de Zwijger en op de website van de BNI.

 

Naast de sponsoring van lezingen, neemt Delta Light ook zelf het woord. Zo was er eind februari het eerste Triple20 event – architectural solutions in practice, en zijn er weer DDD sessies – Delta Light’s Derde Donderdag. Deze netwerkborrels met interessante sprekers vinden plaats in de Delta Light showroom in Amsterdam.

 

Delta Light wil met lezingen, events en workshops de klemtoon op een sterk inhoudelijk programma en networking leggen, telkens gebracht in een aangenaam en ongedwongen kader. Aangevuld met productopleidingen en infosessies omtrent lichtplanning biedt Delta Light een breed educatief programma.

08-03-2012 8:30

Osram presenteert op Light+Building 2012, van 15-20 april in Frankfurt, een reeks nieuwe producten: de eerste LED-vervanger voor de 75W-gloeilamp in Europa, de eerste LED-module die voldoet aan de Zhaga-normen, een veilige oplossing voor LED-straatverlichting en de nieuwste generatie lichtmanagementsystemen.

Op de verlichtingsmarkt vindt momenteel een grote technische omwenteling plaats. Halfgeleidertechnologieën als LED en OLED bieden talloze nieuwe mogelijkheden op het gebied van efficiëntie en lichtkwaliteit. Sinds de vorige Light+Building-beurs heeft Osram ruim vijftigduizend mandagen advies gegeven aan de detailhandel en een roadshow opgezet die door circa zevenduizend verlichtingsontwerpers, architecten en elektriciens is bijgewoond. Tijdens Light+Building 2012 presenteert Osram de oplossingen die het bedrijf in die tijd heeft ontwikkeld in reactie op de behoeften van klanten.

De Parathom Classic A75 is een LED-lamp die klanten volgens Osram een energiebesparing van 400 euro per lamp kan opleveren, gerekend over de volledige levensduur. Deze lamp is de eerste LED-vervanger voor de 75W-gloeilamp die op de Europese markt verkrijgbaar is en past in de standaard E27-fitting. De Parathom Classic A75 kan dus voor LED-retrofits gebruikt worden (dat wil zeggen als nieuwe lichtbron in een oude fitting) en biedt daarmee een oplossing voor klanten die graag op LED-technologie willen overstappen. Volgens een recent onderzoek door managementadviesbureau McKinsey zal het aantal retrofits in de komende 5 jaar naar verwachting verdrievoudigen en rond 2020 het aantal spaarlampen inhalen.

 Parathom Classic A75

 

De snelle veranderingen in het LED-tijdperk stellen armatuurfabrikanten voor grote uitdagingen. Vanwege de grote sprongen in de prestaties van LED’s en de daarmee samenhangende technische veranderingen, moet er voor vrijwel elke LED-generatie een compleet nieuw armatuurontwerp komen. Gestandaardiseerde LED-modules bieden een uitweg uit deze situatie. LED-modules zijn eenheden die bestaan uit meerdere onderling verbonden LED’s. Om ervoor te zorgen dat deze modules universeel toepasbaar zijn, hebben 170 bedrijven in de verlichtingssector hun krachten gebundeld in het zogeheten ‘Zhaga-consortium’. Dit consortium stelt interface-specificaties op voor LED-modules en voor de bijbehorende elektronica (voorschakelapparatuur), samen aangeduid als de zogeheten ‘LED Light Engine’. De specificaties worden opgesteld voor mechanische, thermische, fotometrische en elektrische interfaces. De door het Zhaga-consortium gecertificeerde Light Engines met hun vaste parameters zijn daarmee de tegenhangers van gestandaardiseerde lampen binnen de traditionele verlichtingssector, zoals gloeilampen of fluorescentielampen. Vaste basisgegevens bieden armatuurfabrikanten zekerheid bij het plannen van hun werkzaamheden en zorgen voor meer flexibiliteit, aangezien fabrikanten zich kunnen concentreren op hun kernactiviteit: het ontwikkelen van armaturen.

Osram presenteert op Light+Building 2012 zijn eerste Light Engine met Zhaga-certificaat: de ronde LED-module Prevaled Core Z2 voor spotlights en downlights, die met een lichtefficiëntie tot 108 lm/W ongeveer tien keer zo efficiënt is als een gloeilamp. Daarnaast introduceert Osram de lineaire LED-modules Prevaled Linear en Prevaled Linear Slim voor kantoortoepassingen en industriële gebouwen. De LED-lichtpunten van deze modules liggen dicht bij elkaar, zodat de modules een zeer gelijkmatig licht uitstralen en als uniforme lichtbron worden waargenomen.

De Siteco Streetlight10-serie voor straatverlichtingstoepassingen toont aan welke voordelen LED-modules bieden ten opzichte van vast gemonteerde afzonderlijke LED’s. Door armaturen en modules van elkaar te scheiden, kunnen modules voor verschillende toepassingen (van zebrapaden tot oppervlakteverlichting) in hetzelfde armatuur geïntegreerd worden. Dit zorgt voor lagere productie- en ontwikkelingskosten en heeft daarmee een positief effect op de toepasbaarheid van het product. Als de eisen in de loop der tijd veranderen, kunnen de armaturen dankzij hun modulaire constructie eenvoudig worden omgebouwd naar andere, krachtigere LED-modules. Streetlight10 is daarmee een uiterst flexibele, kostenefficiënte en toekomstgerichte oplossing voor gemeenten en exploitanten van straatverlichting die willen overstappen op LED-verlichting.

Het Osram Encelium-lichtmanagementsysteem wordt op Light+Building voor het eerst in Europa gepresenteerd en toont volgens Osram aan hoe in kantoorgebouwen, industriële gebouwen, ziekenhuizen en andere openbare gebouwen tot wel 75 procent op de energierekening kan worden bespaard. Dit wordt mogelijk gemaakt door een combinatie van zes verschillende strategieën die allemaal gericht zijn op energiebesparing. Met behulp van 3D-software kunnen gebouwbeheerders het systeem overal ter wereld via internet aansturen en in de gaten houden. Kantoormedewerkers kunnen bovendien de lichtsterkte op hun werkplek zelf instellen. In combinatie met de nieuwste generatie elektronische voorschakelapparatuur van Osram (die voldoet aan de DALI-norm), kan het Encelium-systeem het energieverbruik van de verlichting onvertraagd registreren en weergeven. De software geeft aan waar besparingen kunnen worden gerealiseerd en maakt zeer nauwkeurige interventies mogelijk. Dit stelt beheerders in staat om te profiteren van de voordelen van flexibele stroomtarieven. Encelium kan bovendien met behulp van een speciale interface in het gebouwbeheersysteem worden geïntegreerd.

De Osram-stand op Light+Building 2012 bevindt zich in hal 2.0.

07-03-2012 9:17

De Nederlandse Stichting voor Verlichtingskunde (NSVV) organiseert een werkcongres met als thema de introductie van de nieuwe Richtlijn voor Openbare Verlichting (ROVL-2011). Het congres vindt plaats op 29 maart tijdens de beurs Intertraffic in de Amsterdam RAI.

 

De introductie van de nieuwe Richtlijn voor Openbare Verlichting is een belangrijke stap voorwaarts geweest voor de toepassing van licht in de openbare ruimte in Nederland. Het sluit aan bij de wens om tot goed afgewogen, duurzame keuzes te komen. Toch resteren er nog enkele ‘open eindjes’ die om invulling vragen.

 

De ROVL is vooral toegespitst op de reguliere openbare verlichting. Er is echter meer te beleven in de openbare ruimte. Denk aan de inrichting van bijzondere gebieden, zoals uitgaans- en winkelgebieden en de  toepassing van camera’s. Ook het gebruik van reclameverlichting en het aanlichten van gebouwen heeft zo zijn effect op de omgeving. Het gebruik van materialen (type en kleur) heeft zijn reflecties en effecten op de beleving van licht in de openbare ruimte.

 

De Nederlandse Stichting voor Verlichtingskunde (NSVV) wil graag met belangstellenden en geïnteresseerden in gesprek over deze onderwerpen. Met dit werkcongres wil NSVV wensen inventariseren en vaststellen op welke speerpunten de NSVV zich in de (nabije) toekomst moet gaan richten. Dit kan leiden tot nader onderzoek en/of het ontwikkelen van  aanbevelingen voor de genoemde onderwerpen.

 

In 2012 is op soortgelijke wijze de ontwikkeling van de ROVL-2011 ‘gestroomlijnd’. Deze aanpak is door de Nederlandse markt, maar ook internationaal, als zeer waardevol ervaren. De NSVV roept belangstellenden daarom op om deel te nemen aan dit congres en wensen en ideeën met de NSVV te delen.

 

Het volledige programma is te vinden op de site van het NSVV. Geïnteresseerden die voorafgaand aan het congres vragen hebben die niet terug te vinden zijn bij de invulling van het programma kunnen deze vragen mailen naar info@nsvv.nl  De organisatie probeert vervolgens deze vragen in het programma in te passen.

 

Inschrijven kan door middel van het aanmeldingsformulier op de site www.nsvv.nl. NSVV-leden betalen € 125,- per persoon, niet-leden € 175,-

01-03-2012 2:03

In nauwe samenwerking met Philips Lighting voert de stad Rotterdam een eerste project uit met het intelligente lichtmanagementsysteem CityTouch. Dit biedt de gemeente Rotterdam volledige controle over hun lichtpark en de operationele aansturing daarvan. CityTouch maakt het mogelijk om pro-actief instellingen te bepalen of real-time te reageren op wat er in een beheersgebied plaatsvindt om daarbij altijd sociaal en verkeersveilige verlichting aan te bieden die voldoet aan de behoeften op dat moment.

 Alexandra van Huffelen, Wethouder van Rotterdam over CityTouch: “Met dit systeem voor lichtmanagement kunnen we de verlichting in Rotterdam ’s nachts effectief en efficiënt inzetten. Weinig licht waar het kan en extra licht waar het moet.”

 CityTouch geeft meer controle over veiligheid en operationele kosten. De dynamiek van een stadscentrum, woonwijken, doorgaande wegen en autosnelwegen verandert voortdurend ten gevolge van verkeersintensiteit, incidenten, weersomstandigheden en speciale gebeurtenissen. Het lijkt dan ook bijna onnatuurlijk dat de buitenverlichting zo passief, vast en onveranderlijk is. De gedachte is dat de stad, veiliger, comfortabeler en efficiënter wordt als alle systemen en diensten in die stad aan elkaar zijn verbonden en de prestaties inzichtelijker worden gemaakt.
 


Terug

Combinatieaanbieding: 25% korting op abonnement vaktijdschriften Inside Information + Verlichting

U betaalt € 141,00, in plaats van € 188,00, voor totaal dertien nummers van Inside Information en Inside Information Verlichting.

Klik hier om een abonnement te nemen
 


Nieuwsarchief
Kantoor- en Projectmeubilair

Vloer, Wand & Plafond

Verlichting

Ontwerp/Architectuur

Overig nieuws

Archief voor oktober 2006


Naast nieuws en de hoofdnavigatie bovenaan onze site hebben wij nog meer rubrieken, namelijk:

- Agenda met beurzen en evenementen
- Vacatures
- Projecten uit de branche
- Geselecteerde filmpjes
  


- Aanmelden voor een abonnement
- Inschrijven op de e-mailnieuwsbrief

 


Agenda
Agenda-overzicht >