Nieuws


23-02-2012 9:24

Light Matters constateert in haar digitale nieuwsbrief een aantal designtrends. De eerste designbeurzen van 2012 laten volgens Lightmatters de volgende trends zien: 'Hout is hot', 'Groen, bruin en oranje tinten', 'Retro design'.

'Het ziet er naar uit dat we terug gaan naar oude vertrouwde tijden', aldus Light Matters. 'Veel merken innoveren in nieuwe LED-verlichting, om deze vervolgens in een ‘ouderwets’ jasje te gieten'.

Hieronder de drie trends volgens het verlichtingsbedrijf.

Trend 1: Hout is hot
Het magische woord voor komend jaar is hout. Zowel in meubels als in verlichting is hout helemaal terug. Het geeft een vertrouwd en natuurlijk beeld, waarmee iedereen weer letterlijk en figuurlijk in de comfortzone van de jaren '50 zit. We zien dit terug in de nieuwe innovaties van Moooi. Maar ook in de populariteit van bijvoorbeeld de lampen van David Trubridge. Lampen met een bijzonder natuurlijke look.
Ook zien we steeds vaker verassende materiaalcombinaties. Hout wordt bijvoorbeeld gecombineerd met metaal of porselein. Een goed voorbeeld daarvan is de Scantling van Marset en de Milk van Ntradition.

Trend 2: Groen, bruin en oranje tinten
In de zomer gaan we veel producten zien in de kleuren groen, bruin en oranje. Typische kleuren uit de jaren ’70. Voorbeelden zijn de Chouchin lijn van Foscarini, de Blossom lampen van Belux en de Link houtfineerlamp van Luzifer.
Ook de Dalu van Artemide, de Semi van Gubi en de Arba van Belux passen in deze lijn van kleurrijke lampen.
Trend 3: Retro design
Veel nieuwe ontwerpen zijn geïnspireerd door het verleden. In sommige gevallen worden vroegere ontwerpen zelfs opnieuw geproduceerd. Een voorbeeld daarvan zijn de lampen van Gubi en Best Lite. Tijdloze designklassiekers. Het merk Frezoli laat oude tijden weer leven met haar bijzondere Loft-lijn, typische industriële lampen uit de jaren ’30. Ook de allereerste booglamp, de Arco van Flos, past in dit rijtje.
 

22-02-2012 9:42

De succesvolle Yksi Expo-tentoonstelling 'Liberation of Light', eerder te zien in het Designhuis te Eindhoven, reist de wereld rond. De expositie over LED’s & design reisde in 2011 al naar Beijing en Guangzhou in China. Ook zijn er plannen om de expositie in 2012 in Moskou te tonen. Van 9 maart t/m 18 mei is de geüpdate expositie in ieder geval nog een keer in Eindhoven te zien, bij Yksi Expo.

 

Nederlandse kunstenaars, architecten en ontwerpers lopen wereldwijd in de voorhoede in het toepassen van nieuwe lichttechnologie zoals LED en Oled. ‘Liberation of Light’ laat zien dat LED's veel meer zijn dan kleinere, duurzamere ‘lampjes’. Ontwerpers gaan lichtobjecten maken met andere vormen, materialen en functies dan tot nu toe gebruikelijk. Kunstlicht maakt in feite de overgang van analoog naar digitaal en kan nu met behulp van computers gestuurd, op maat gemaakt en zelfs interactief worden. Ruimtes, zowel binnen als buiten, zullen op andere wijzen verlicht worden. En ook het gebruik en de bediening van kunstlicht zal ingrijpend veranderen. Kortom, een revolutie in kunstlicht kondigt zich aan, even groot of misschien wel groter als de uitvinding van de gloeilamp bijna 150 jaar geleden.

Meer informatie: www.yksi.nl

20-02-2012 9:19

Op 22 mei aanstaande reikt Stichting Living Daylights voor de derde keer de Daylight Award uit, de prestigieuze kwaliteitsprijs voor de Nederlandse architectuur. Met de Daylight Award wil de stichting opdrachtgevers en ontwerpers stimuleren om daglichttoepassingen integraal in het ontwerp van een gebouw mee te nemen.

 

De Daylight Award is bedoeld voor gerealiseerde projecten waarin het samenspel tussen architectuur en dag- en kunstlicht tot een vernieuwend en vitaliserend gebouwconcept heeft geleid. Er zijn twee categorieën waarbinnen projecten kunnen meedingen naar de prijs: woningbouw en utiliteitsbouw. Ingediende projecten worden door een vakkundige jury beoordeeld. De prijs wordt op 22 mei uitgereikt tijdens het symposium Groen Licht, dat gehouden wordt in het hoofdpaviljoen van de Floriade (Venlo).

 

Meer informatie: www.daylightaward.nl

20-02-2012 8:38

Koreman Verlichting uit Ilpendam installeert al jaren verlichtingsconcepten in zorginstellingen, bij de overheid en industrie, maar ook in winkels. Daarmee heeft het bedrijf een grote reputatie opgebouwd. Koreman Verlichting komt nu met een nieuw concept: het Simply Light Concept. Daarmee kan de ondernemer niet alleen beschikken over een energiezuinige en hoogwaardige verlichting, maar weet hij ook exact wat hij per maand kwijt is aan verlichtingskosten.

 

Woordvoerder Maarten Loerakker: “Voor veel ondernemingen vormen dergelijke kosten de bottleneck in hun bedrijfsvoering. ‘Hoeveel ben ik deze maand kwijt aan energielasten voor de tl-buizen en (LED)lampen?’, is daarbij een veelgehoorde vraag. Dat zorgt voor onzekerheid. Als alles goed gaat, er zijn geen storingen en onderhoud is ook niet nodig, dan is het bedrag overzichtelijk. Maar het kan ook anders uitpakken.”

 

Het gaat fout bij mankementen en vervangen van lampen. Dan kunnen de kosten aardig oplopen. Koreman Verlichting wil de ondernemer die zorgen uit handen nemen door de mogelijkheid te bieden van een 5- tot 10-jarig leasecontract. De installatie, het onderhoud en service worden dan, tegen een vaste, maandelijkse vergoeding voor de ondernemer geregeld.

 

Koreman Verlichting wil niet alleen de ondernemer zekerheid bieden, uitgangspunt is dat er op energie wordt bespaard door led-lampen te gebruiken en dat er tevens voor wordt gezorgd dat er een omzetverhogende sfeerverlichting ontstaat.

 

Loerakker: “De ondernemer wordt voorzien van een lichtinstallatie die op maat wordt gemaakt. Een lichtplan, waarbij wordt bekeken wat nodig is, ligt daaraan ten grondslag. Daarna kan de ondernemer via een 3D-animatie een goede indruk krijgen van de uiteindelijke installatie.”

 

Koreman Verlichting is ervan overtuigd dat dit vernieuwende concept zal aanslaan in de verlichtingswereld.  Loerakker: “De ondernemer maakt geen grote investeringskosten en krijgt toch kwaliteit én zekerheid.”

15-02-2012 8:35

Op 27 en 28 maart  aanstaande vindt in Nieuwegein de 6e editie van het Fotonica evenement plaats. Fotonica is een breed toepasbare technologie op het gebied van o.a. lasers, optica, fotonische materialen, LEDs , OLED's, optische detectoren, displays, high speed imaging, etc.

 

De focus van het Fotonica Evenement 2012 ligt op netwerken tussen mensen die heel divers bezig zijn met Fotonica gerelateerde toepassingen. Deze grote verscheidenheid zal zichtbaar zijn op het gebied van R&D, technologische ontwikkelingen, applicaties en markttoepassingen. De impact op onze maatschappij en industrie neemt alsmaar toe omdat Fotonica een zeer breed inzetbare ‘enabling technology’ is.

 

Daarom gedurende deze editie een focus op de impact van Fotonica op de maatschappij en op de industrie. Iedereen is bewust of onbewust betrokken bij deze impact waardoor de markt voor Fotonica gerelateerde toepassingen een wereldmarkt is.

 

Fotonica 2012  biedt de gelegenheid om businesskansen te creëren of te vergroten door kennis te maken met de grote verscheidenheid van Fotonica gerelateerde toepassingen. Deze worden gerepresenteerd in lezingen, op de KennisExpo en verschillende meet&match activiteiten.

 

De toegang is gratis, meer informatie: www.fotonica-evenement.nl

15-02-2012 8:22

Op 30 januari 2012 werd de Schouwburg in Lochem feestelijk heropend na een ingrijpende renovatie. Eén van de opmerkelijkste vernieuwingen is de verlichting, zowel binnen in het pand als aan de buitenzijde. De verlichting is geleverd door 3TAC uit Oss.

In juli 2011 startte de renovatie van het theater en verhuisden alle voorstellingen tijdelijk naar een andere locatie. Tijdens de renovatie is gestreefd naar het energiezuinig en milieuverantwoord maken van het theater, waarbij de sfeer behouden moest blijven. De indeling van de Schouwburg werd gewijzigd, er is gewerkt aan betere zichtlijnen en er is veel aandacht besteed aan technische en akoestische verbeteringen. Ook heeft de Schouwburg een modernere uitstraling gekregen. Deze uitstraling is mede tot stand gekomen dankzij de verlichting, zowel aan de binnenkant als aan de buitengevel.
 


De keus voor de verlichting viel op 3TAC, specialist op het gebied van lichttechniek en als eerste bedrijf in Nederland MVO-gecertificeerd en partner van MVO Nederland. In de Schouwburg zijn op verschillende locaties RGB LED-verlichtingsinstallaties gemonteerd met als basis de primaire kleuren rood, groen en blauw. Dankzij bedieningspanelen zijn alle kleuren weer te geven. Deze installaties zijn onder andere in de zaal, aan de buitengevel, in de toren, bij de garderobe en bij de ticketbalie gemonteerd in de vorm van lichtlijnen. Het resultaat is een sfeervolle, flexibele state of the art en tegelijkertijd duurzame verlichting van de Schouwburg.
 

09-02-2012 9:39

Op maandagmiddag 13 februari 2012 ontvangt het IGOV belangstellende graag in Zwolle in het provinciehuis van Overijssel.  In het kenniscafé ‘Netbeheer en OVL’ komen vele zaken aan de orde die spelen op het gebied van kosten, regels, rechten en plichten en aanverwante zaken bij aansluitingen op het net van de netbeheerder.

Gemeenten vertellen zelf hun ervaringen en oplossingen. Ook netbeheerders en onafhankelijke specialisten in wet- en regelgeving zijn uitgenodigd. Dit kenniscafé wordt met identiek programma ook gehouden in  Eindhoven op 28 februari.

Bij IGOV-kenniscafés staat het uitwisselen van kennis en ervaringen tussen gemeenten, provincies en marktpartijen centraal. Onder leiding van de dagvoorzitter is er voldoende ruimte voor discussie en kennisuitwisseling tussen de sprekers en de overige deelnemers in de zaal.

De bijeenkomst is openbaar. Deelname is gratis voor IGOV-leden (vooraf aanmelden) en voor OVL overheidsmedewerkers die besluiten lid te worden van het IGOV (zie www.igov.nl). Van overige deelnemers van overheden wordt een bijdrage van 150 euro, exclusief btw gevraagd per persoon. Bedrijven betalen 250 euro exclusief btw per persoon.

Aanmelden kan door een mail te sturen aan kenniscafe@igov.nl.
Meer informatie over het programma: www.igov.nl

 

06-02-2012 8:25

Op donderdag 16 februari zijn duurzaamheidsadviseur Peter Buurman en lichtontwerper Mathijs Sommeijer van ingenieursbureau Deerns de gastsprekers bij een lezing over duurzame lichtbeleving en Breeam. De bijeenkomst wordt gehouden in de showroom van Delta Light.

 

Steeds meer opdrachtgevers streven voor hun gebouw naar een Breeam-label. Breeam is een beoordelingsmethode om de duurzaamheid van gebouwen te bepalen. Het gebouwontwerp wordt op verschillende onderdelen getoetst.

 

Ook daglicht en kunstverlichting spelen hierbij een belangrijke rol. Zo wordt er gekeken naar daglichttoetreding, het toepassen van energie-efficiënte lichtbronnen en individuele bedienbaarheid door de gebruiker.

 

Licht is naast beleving dus ook een belangrijk middel om tot een duurzaam gebouw te komen. Welke kansen liggen er hier voor architecten, lichtontwerpers en fabrikanten? Hoe ontwerpt u een prettig en tegelijkertijd een duurzaam lichtplan?

 

Peter Buurman van Deerns heeft als duurzaamheidsadviseur veel projectervaring op Breeam-gebied. Hij zal zijn visie geven op licht als duurzaamheidskans. Lichtontwerper Mathijs Sommeijer komt binnen Deerns dagelijks in aanraking met de combinatie Breeam en verlichting.

 

Meer informatie en inschrijven (plaatsen zijn beperkt):

www.deltalight.com/amsterdam

02-02-2012 9:05

“Zodra Al Gore zijn CO2-paniek in Europa had uitgezaaid en zijn centen had opgestreken, heeft de lichtindustrie het gloeilampenverbod geoogst en is lichtland veranderd in een groen-groen-groen-groen-knollen-voor-citroenenland.”

Dat zegt lichtdeskundige ir. Edy ten Berge*) in de nieuwste uitgave van het vaktijdschrift ‘Inside Information Verlichting’. In het artikel De achterkant van het gloeilampverbod zet hij grote vraagtekens bij de argumenten die zijn gebruikt om het aloude ‘peertje’ van de markt te krijgen.“De gloeilamp werd naar voren geschoven als grote boosdoener en in de sfeer die was gecreëerd, waren er weinig parlementsleden, die er in hun onwetendheid iets tegenin durfden te brengen. De lichtindustrie kreeg de regie van de uitfasering van gloeilampen inclusief halogeen en daarmee de vrijheid om de markt flink naar eigen hand te zetten… de consument (vooral de ouderen) en het milieu zijn het slachtoffer. Het wordt de hoogste tijd, dat de betreffende de uitfasering nog eens wordt geëvalueerd door een onafhankelijke commissie, voordat deze ramp zich daadwerkelijk voltrekt”, aldus Ten Berge, die zijn gloedvolle betoog met een reeks argumenten kracht bijzet.

“We worden verplicht om LED- en spaarlampen in de woonkamer te nemen met de lichtkwaliteit van ordinaire TL- buizen, die we al 70 jaar niet in onze woonkamer willen… Gloeilicht van lampen, kaarsen, vuur en de zon heeft een kleurweergavekwaliteit van 100 procent, omdat het volledige zichtbare spectrum gelijkmatig wordt uitgezonden. Wij kunnen bij dit licht elke kleurnuance kleurecht waarnemen en daarom voelen wij ons er bij thuis en is het ideaal woonkamerlicht… Fijne nuances in lichtverkleuring, zoals bij LED en spaarlamp, kunnen het verschil maken tussen spaghetti Bolognese en smurrie met gifsliertjes…”

Een ander aspect dat lichtfabrikanten volgens Ten Berge niet vermelden is dat de gepushte spaar- en LED-lampen ouderen in het donker laten zitten. “De op de verpakking vermelde lichtopbrengst is namelijk gebaseerd op een oogleeftijd van 25 jaar. Een 60-plusser ziet echter veel minder blauw. Dit blauw wordt meegerekend in de lichtopbrengst in lumen. Er wordt dus aan ouderen blauw licht verkocht, dat ze niet zien. En dat is niet weinig. Prof. Wout van Bommel heeft berekeningen gepubliceerd, waaruit blijkt dat 45 tot 80 procent meer licht nodig is voor 65-jarigen.”

Ten Berge vindt bovendien dat de lichtindustrie met het benadrukken van de energiebesparing van LED’s en spaarlampen maar een deel van het verhaal vertelt. “Of de woning nu groot is of klein, goed of slecht geïsoleerd… iedere kilowatt besparing van de verlichting in de woonkamer wordt onverbiddelijk door de centrale verwarming gecompenseerd. De thermostaat zorgt namelijk met de verwarming voor de energiebehoefte van de kamer. We besparen in een verwarmde kamer dus geen energie, maar ruilen kilowatturen energie uit het elektrische net in voor precies evenveel kilowatturen energie uit de gaskraan… Deze informatie wordt de consument bewust onthouden door de lidhtcommercie”, aldus Ten Berge in Inside Information Verlichting.

De treurnis is hiermee nog niet ten einde, voorspelt Ten Berge. “In de volgende uitfaseringsfase is halogeen aan de beurt. Halogeen steeklampjes worden dan vervangen door LED-steeklampjes. Deze gaan echter maar tot een vermogen van 5 Watt vanwege de noodzakelijke koeling van LED. Daarom moeten de armaturen in de woonkamer vervangen worden en gaan de lampenfabrikanten zich op de armaturenmarkt toeleggen. De consument mag zijn dure designarmaturen op de schroothoop gooien. Van deze kapitaal- en materiaalverspilling gaat de lichtindustrie de vruchten plukken, de consument het gelag betalen en is het milieu het slachtoffer”, aldus Ten Berge, die daarom pleit voor een milieuheffing in plaats van een verbod.

“Zet de uitfasering op stop en laat een onafhankelijke commissie evalueren hoe nu verder te handelen. De lichtlobby heeft nu lang genoeg halve waarheden en leugens kunnen verkopen. Waarom moet de belastingbetaler meebetalen aan de kosten van de handhaving, waarvan alleen de lichtindustrie de vruchten plukt ? Met een heffing kan er geld vrijkomen om echte milieumaatregelen te nemen”, aldus Ten Berge in het vaktijdschrift.

*) Edy ten Berge studeerde technische natuurkunde aan de Universiteit van Delft. Daar deed hij onder meer fundamenteel onderzoek aan licht in kristallen en zonnecollectoren. Hij ontwierp lichtmeetopstellingen en voerde verschillende lichtexperimenten uit. Na zijn afstuderen werkte hij als senior development engineer bij een Amerikaans bedrijf op het gebied van fiber optics. Sinds 1984 ontwerpt Ten Berge verlichtingsarmaturen. Daarnaast maakt hij lichtplannen voor binnen- en buitenprojecten.

Verder in de komende editie van Inside Information Verlichting, die volgende week (week 6) verschijnt:

  • Modular: Couturiers van het licht
  • LED op de Design Strip
  • Lichtarchitect Rardy Spruijt over verlichting als verlengstuk van het interieur
  • De psychologische effecten van verlichting onderzocht
  • Openbare verlichting: het kennisplatform IGOV
  • De Lange Hezelstraat in Nijmegen: winkelstraat met allure
  • Promotie-onderzoek: Lichttherapie als alternatief voor antidepressiva
  • Langer slapen dankzij optimale verlichting
  • Stijlvolle daglichtoplossing in het Rijksmuseum
  • Zin en onzin van LED


Interesse in een abonnement? Klik hier.

01-02-2012 10:17

Keramieken lampen in Dutch Design. En nog betaalbaar ook. Dat is wat Patrick Tummers van Lamp Atelier wil. In zijn ontwerpen kiest hij voor stijlvolle eenvoud mét een knipoog. Want er is immers al zoveel van hetzelfde. In zijn nieuwste ontwerp Amsterdam zijn op subtiele wijze de hoofdstedelijke grachtenpanden verwerkt. Een eigenzinnige lamp die, uiteraard in Nederland, met de hand is beschilderd.

 

 

Lamp Atelier ontwerpt lampen die warmte uitstralen en een zeker volume hebben. Keramiek is daarvoor een uitstekend materiaal. Bovendien vormt het vervaardigen van keramiek een prachtig, oud, Nederlands ambacht dat Lamp Atelier graag in ere wil houden. Tummers: “We mogen echt trots zijn op wat we daarin als land hebben bereikt. Het prachtige materiaal waarvoor mensen vanuit het buitenland ons al jaren bezoeken, hoort ook gewoon in ons eigen interieur thuis. Maar dan natuurlijk wel met een moderne twist. En écht gemaakt in Nederland.”

 

Ieder onderdeel van de lamp bij Lamp Atelier is apart te bestellen. Of het nu de lamp zelf, de kap, de voet of het snoer is. Zo is de voet bij model Balls onder meer te bestellen in ebben, beuken of bladgoud en wordt deze in kleur aangepast bij het keramiek. De kap is gemaakt van hoogwaardige stoffen naar keuze en de snoeren zijn afgewerkt met zijde, robuust katoen of een verfijnde metalen behuizing. Kortom, een lamp die design-minnend Nederland naar eigen interieur kan samenstellen. 

 

 

Lamp Atelier zorgt er met zijn lampen op maat voor dat een keramieken lamp niet alleen in een klassiek interieur, maar ook in een modern of landelijk interieur past. “Het is mijn doel te laten zien dat keramiek hoort bij ons land,” vertelt Tummers. “En hoe verschillend onze interieurs ook mogen zijn, keramiek geeft altijd een plezierige, warme uitstraling.”

 

Bijzonder is ook de prijs. Vanaf 145 euro heeft de liefhebber al een lamp in Dutch Design, geheel naar eigen wens samengesteld. Meer informatie: www.lampatelier.nl

01-02-2012 9:15

OSRAM biedt een nieuwe generatie PrevaLED Light Engines aan die tot 70 procent zuiniger zijn. De producten in de PrevaLED lijn Core Eco Z2, kunnen per module een efficiëntiewaarde tot 108 lumen/watt (lm/W) bereiken. Met haar LED Light Engines geeft OSRAM een planningszekerheid met betrekking tot de vastgestelde lichtsterkte per module. Dit ondanks de altijd weer verbeterende LED prestatiegegevens. De gestandaardiseerde waarden, zoals afmetingen, lichtstroom en lichtverdeling, zijn het equivalent van de Edison-schroeffitting in de wereld van het analoge licht.

 

De nieuwe PrevaLED producten zijn uitgerust met zogenaamde 'Chip on Board'-technologie: op de printplaat worden geen afzonderlijke LED meer gemonteerd, maar een homogeen, uit LED chips opgebouwd oppervlak. Dit zorgt voor een bijzonder homogeen licht, omdat de afzonderlijke LED niet meer zichtbaar zijn.

 

 

PrevaLED Core Eco Z2 is een alternatief voor hogedrukgas-ontladingslampen tot 70W, spaarlampen tot 2x 42W en halogeenlampen tot 100W, en kan daarmee de traditionele technologieën in het grootste deel van spot- en downlight toepassingen vervangen. In vergelijking met de vorige PrevaLED generatie kan daarbij ook tot 70 procent energie worden bespaard, mede dankzij het uitgebreide portfolio, uiteenlopend van 800 tot 5.000 lm.

 

Dankzij de LED technologie bevat het licht geen schadelijke UV- of infrarood straling, waardoor ook gevoelige producten als cosmetica of levensmiddelen veilig kunnen worden verlicht. De geringe warmteproductie wordt aan de achterzijde van de module afgevoerd via gestandaardiseerde thermische interfaces.

 

Het hoge tempo dat het LED tijdperk kenmerkt, stelt armatuurfabrikanten voor nieuwe uitdagingen: vanwege de grote sprongen in de prestaties van LED en de daarmee samenhangende technische veranderingen, moet er voor elke LED generatie een compleet nieuw armatuurontwerp komen.


Terug

Combinatieaanbieding: 25% korting op abonnement vaktijdschriften Inside Information + Verlichting

U betaalt € 141,00, in plaats van € 188,00, voor totaal dertien nummers van Inside Information en Inside Information Verlichting.

Klik hier om een abonnement te nemen
 


Nieuwsarchief
Kantoor- en Projectmeubilair

Vloer, Wand & Plafond

Verlichting

Ontwerp/Architectuur

Overig nieuws

Archief voor oktober 2006


Naast nieuws en de hoofdnavigatie bovenaan onze site hebben wij nog meer rubrieken, namelijk:

- Agenda met beurzen en evenementen
- Vacatures
- Projecten uit de branche
- Geselecteerde filmpjes
  


- Aanmelden voor een abonnement
- Inschrijven op de e-mailnieuwsbrief

 


Agenda
Agenda-overzicht >