Nieuws


28-12-2012 9:19

Nieuwjaar 2013 markeert het dertiende achtereenvolgende jaar dat Philips optreedt als de officiële verlichtingspartner voor de iconische Times Square Ball in New York. "De verlichting laat het allernieuwste op het gebied van LED-innovatie zien, die energiebesparing, hogere lichtkwaliteit, langere lamplevensduur en dimbaarheid oplevert voor bestaande verlichtingsarmaturen", aldus Philips.

“De Times Square Ball is een wereldbekend icoon om naar te kijken, maar belangrijker, het is ook een realistisch voorbeeld van de manier waarop innovatie onze levens verbetert en een duurzamere maatschappij creëert”, zegt Ed Crawford, CEO van Lamps, Lighting Electronics and Controls North America bij Philips. “Hoewel dit voor ons de 'gelukkige' dertiende keer is dat we de Ball verlichten, weten we bij Philips dat er voor het leveren van zinvolle innovaties meer nodig is dan alleen geluk. Via gerichte en volhardende inspanningen gaan we voort met het uitbreiden van ons productenassortiment en maken we het voor steeds meer consumenten mogelijk in hun woningen gebruik te maken van energiezuinige, economische en lang meegaande LED-lampen van hoge kwaliteit.”

Volgens een recent Amerikaans onderzoek van Philips is bijna 60 procent van de ondervraagden het ermee eens dat licht een belangrijke rol speelt in het oproepen van de juiste stemming voor een speciale gelegenheid zoals de jaarwisseling. Daarnaast verklaarde 60 procent dat verlichting belangrijk is voor het verbeteren van iemands algemene stemming. Van de onderzochte mensen is 30 procent zeer vertrouwd met LED-verlichtingsoplossingen. Gevraagd naar de voordelen van de LED-technologie noemde 71 procent van de respondenten energie-efficiëntie en 61 procent was het ermee eens dat LED's langer meegaan dan traditionele gloeilampen.Dezelfde innovatieve technologie die in de Times Square Ball wordt gebruikt, is ook beschikbaar in LED-lampen voor gebruik door consumenten in hun woningen. Net zoals de 32.256 Philips Luxeon LED's, verbruiken ook Philips LED-lampen voor thuis tot 80 procent minder energie dan traditionele gloeilampen. "Als bijvoorbeeld iedereen in de USA overstapte op energie-efficiënte verlichting thuis, zouden consumenten de uitstoot van 87,5 miljoen ton kooldioxide voorkomen en 15,8 miljard dollar aan energie besparen", aldus Philips.
 
Voor meer informatie over Philips’ LED-lampen assortiment voor thuis, bezoek http://www.philips.nl/c/led-lampje/21703/cat/nl/
 
 

24-12-2012 12:55

De uitreiking va de Shell LiveWIRE Award 2012 vond plaats op 20 december. Fonckel ontving de prijs voor jonge innovatieve ondernemers uit handen van André Kuipers. Fonckel overtuigde de jury met hun vernieuwende lichtconcept en wist 10.000 euro in de wacht te slepen. Ook wonnen zij de publieksprijs met 38 procent van de stemmen die werden uitgebracht op http://www.livewire.nl/.

De Shell LiveWIRE Award wordt jaarlijks georganiseerd door Shell en Syntens Innovatiecentrum. De Award wordt ieder jaar uitgereikt aan de ondernemer die de jury weet te overtuigen van zijn innovatievermogen en ondernemerschapkwaliteit.

Juryleden Rinke Zonneveld van het ministerie van Economische Zaken, Louis van Garderen van Mazars, Wim Poelman van de Technische Universiteit Delft en Max Christern van het NRC beoordeelden de finalisten op innovatie, ondernemingszin en groeipotentie. Volgens de jury onderscheidt Fonckel zich met de introductie van lichtbediening op basis van gebaarherkenning en geven zij een nieuwe dimensie aan verlichting. Fonckel is volgens de jury één van de potentiële groeibedrijven van Nederland die direct bijdragen aan de Nederlandse economie en kan gezien worden als rolmodel voor de volgende generatie startups.

“We hebben jonge innovatieve ondernemers nodig om maatschappelijke problemen te kunnen aanpakken. Daarbij geven dit soort innovaties vertrouwen in de toekomst omdat zij bijdragen aan economische groei. Shell LiveWIRE laat zien dat Nederland bruist van ondernemerschap”, aldus Rinke Zonneveld, Directeur Ondernemerschap bij het ministerie van Economische Zaken. Hij feliciteerde de winnaar van harte.

Dick Benschop, president-directeur Shell Nederland: “Bijna tweederde van de Nederlanders is van mening dat innovatie nodig is om uit de huidige economische crisis te komen. Dat blijkt uit de Nationale Innovatie Enquête die Ipsos Synovate in opdracht van Shell heeft uitgevoerd. LiveWIRE begeleidt ieder jaar meer dan zeshonderd innovatieve ondernemers en geeft steun aan innovatie. Dit is juist in tijden dat de economie onder druk staat belangrijk. Vandaag kan een groter publiek kennis maken met de succesvolle combinatie van innovatie en ondernemerschap. Deze finalisten laten zien dat innovatie een verschil maakt.”

Piet van Staalduinen, directeur Syntens Innovatiecentrum: “Syntens Innovatiecentrum versterkt het innovatievermogen van ondernemers in Nederland. We werken samen met LiveWIRE door jonge ondernemers bij hun groeiambities te begeleiden en hen te helpen eerder, beter en sneller te innoveren. Deze finalisten laten zien wat innovatie betekent. Vandaag hebben deze ondernemers een welverdiend moment in de spotlight. Laat ze een voorbeeld zijn voor vele ondernemers.”

De eerste reactie van Philip Ross van Fonckel: “Ik ben enorm trots op deze prijzen. Als team zijn wij in het diepe gesprongen en hebben van een idee en product een onderneming gemaakt. De waardering van zowel de jury als het grote publiek maakt ons bijzonder trots.”
 

20-12-2012 10:00

Het zijn turbulente tijden. Tal van organisaties zijn op zoek naar manieren om geld te besparen. Zo ook Rijkswaterstaat. De organisatie maakte onlangs bekend op een aantal trajecten ’s nachts de snelwegverlichting te willen uitschakelen. Dat is echter geen goed idee, stelt lichtexpert Wout van Bommel in de nieuwste editie van vaktijdschrift Inside Information Verlichting. “Onderzoek wijst uit dat het aantal verkeersslachtoffers zal stijgen.”

De verlichting langs sommige snelwegen gaat 's nachts uit. Dat is één van de bezuinigingsmaatregelen die Rijkswaterstaat recentelijk bekend maakte. De dienst moet tot 2020 ruim anderhalf miljard euro besparen. Door de verlichting 's nachts uit te doen bezuinigt Rijkswaterstaat op energiekosten en onderhoud. Lichtdeskundige Wout van Bommel – in het verleden onder meer voorzitter van de internationale brancheorganisatie Commission internationale de l'éclairage (CIE) – stelt zich in een artikel in het vakblad Inside Information Verlichting teweer tegen deze maatregel. Volgens Van Bommel wordt een aantal relevante feiten niet voldoende meegewogen in de beslissing van Rijkswaterstaat. “Op mijn vakgebied – verlichting – moet ik helaas constateren dat communicatie van niet relevante en foutieve feiten het beeld ernstig vertroebelen.”

Van Bommel wijst erop dat uit eigen onderzoek van Rijkswaterstaat blijkt dat het uitschakelen van de verlichting een toename van het aantal slachtoffers tot gevolg heeft.  “Een essentieel relevant getal is dat bij snelwegverlichting ‘totaal uit’ het aantal dodelijke slachtoffers stijgt met 21 tot 23 procent. Het aantal ernstig gewonden stijgt met het percentage van 22 tot 24 procent. Deze getallen illustreren dat snelwegverlichting de verkeerssituatie belangrijk veiliger maakt.”

Rijkswaterstaat is overigens niet van plan om de snelwegverlichting geheel uit te schakelen. Bij de Rijkswaterstaatvariant blijft de verlichting aan in de vroege ochtend en vroege avond. “Men mag echter verwachten dat juist in de periode tussen 21:00 en 23:00 uur de ernstigste ongevallen plaatsvinden”, stelt Van Bommel. “De verkeersintensiteit is nog hoog en de verkeerstaak daarom complex, terwijl toch al met hoge snelheden gereden kan worden. Ik hoop daarom dat Rijkswaterstaat de uitschakeling, in elk geval tussen 21:00 en 23:00 uur, alleen gaat doen als dat acceptabel is op basis van actuele en continue metingen van de verkeersintensiteit. En waarom dan ook niet op basis van de actuele weerssituatie? Dat betekent dynamische wegverlichting.”

Behalve het gevaar dat het aantal ongevallen toeneemt wijst Van Bommel op nog een ander onbedoeld effect van het uitschakelen van snelwegverlichting in de nachtelijke uren. “Mijn angst: bij uitschakelen van de snelwegverlichting ’s avonds vergaat de lust bij ouderen om ’s avonds nog op pad te gaan. Sociaal heeft dit belangrijke consequenties, waarover nodig een discussie opgestart zou moeten worden.” De lichtdeskundige legt uit waar zijn zorgen op gebaseerd zijn: “Uit onderzoek is gebleken dat het oudere oog minder ziet dan het jongere oog. Dit komt onder andere omdat de pupil van het oudere oog bij gelijke lichtomstandigheden veel kleiner is dan die van het jongere oog. Het netvlies achter in het oog ‘vangt’ daardoor minder licht. Daarbij absorbeert de oudere ooglens achter de pupil vooral veel blauw licht door vergeling van die lens.” Het effect hiervan samen met het pupileffect betekent gemiddeld, dat het netvlies van een 65-jarig oog volgens Van Bommel slechts 28 tot 34 procent van het licht ontvangt vergeleken met het netvlies van een 25 jarig oog. “Het effect van deze verminderde ‘lichtvangst’ is hetzelfde als dat van een behoorlijk donkere zonnebril”, stelt hij. “Ik zou jongeren willen vragen om eens een donkere zonnebril op te zetten op een donkere, totaal onverlichte weg. De lol om in het donker te rijden is dan snel over.”

De laatste editie van Inside Information Verlichting van dit jaar is op dinsdag 18 december verschenen. Daarin is ook aandacht voor de volgende onderwerpen:
 

  • Wanden met bewegend licht. Philips introduceerde tijdens de vakbeurs Light + Building in april van dit jaar een opmerkelijke innovatie: Luminous Textile. Dankzij het in samenwerking met de Deense stoffenfabrikant Kvadrat ontwikkelde product kunnen wanden oplichten met de meest uiteenlopende motieven.
  • Licht, lucht en LED. In het Business & Science Park in Enschede, pal tegenover het voetbalstadion van FC Twente, staat sinds kort het nieuwe hoofdkantoor van ICT-onderneming Sigmax. Het gebouw, ontworpen door Architectenbureau Paul de Ruiter, valt onder meer op vanwege de glazen gevel, waardoor er voldoende daglicht in het gebouw kan doordringen. In het interieur is volop LED-verlichting toegepast.
  • Toegevoegd waarde levensader voor importeurs. Hij zit al jaren in het vak en kent de markt van haver tot gort. Als importeur (PD Lighting) voert hij een aantal gerenommeerde merken, waaronder sinds enige tijd de producten van de Firme di Vetro groep. Op de stand van deze fabrikant spreken we Dirk Stibbe tijdens Interieur 2012. Hoe houdt een importeur van architecturale verlichting en objectverlichting anno 2012 het hoofd boven water?
  • ‘Delta Light: dubbele groeicijfers’. “Het beste jaar ooit.” Zo omschrijft Delta Light 2012. In een krimpende markt noteert het bedrijf dubbele groeicijfers. Jeroen Drankier en Reggy Van den Branden leggen vanaf de meest spraakmakende beursstand van de beurs Interieur 2012 uit hoe dat kan.
  • Wethouders aan het woord. Licht is emotie. Dat weten we allemaal. Begin op een verjaardagsfeestje maar eens over straatverlichting. Iedereen heeft er een mening over en waarschijnlijk ontstaan er hevige discussies. Gemeenten weten dat ze het onderwerp voorzichtig aan moeten pakken, waarbij vooral een goede communicatie met de bevolking van belang is. Maar, doe je het slim, dan hou je geld over.
  • Kengetallen en andere innovaties. De Dag van de Openbare Ruimte is de grootste Nederlandse vakbeurs op het gebied van  het ontwerp, de inrichting, het onderhoud en het beheer van openbare ruimte. Ondanks de huidige economische tegenwind blijft het evenement groeien, Op 10 en 11 oktober werd de beurs bezocht door een recordaantal van 4.516 bezoekers. Een verslag.
  • Minder licht, minder gewicht. Wie het licht en de muziek in een fast food-restaurant dempt, zal zien dat gasten langer aan tafel blijven, maar uiteindelijk minder eten. Dit blijkt uit recent onderzoek van Brian Wansink (Cornell University) en Koert van Ittersum (Georgia Institute of Technology) met als titel ‘Fast food restaurant lighting and music can reduce calorie intake and increase satisfaction’.
  • Transparante volumes. Het nieuwe gemeentehuis van fusiegemeente Lansingerland is een uitnodigend en open gebouw geworden dat zorgvuldig is ingebed in de natuurlijke omgeving. Bij het spectaculaire ontwerp liet Hans van Heeswijk architecten zich inspireren door de tuinbouwcomplexen in het Westland. Resultaat; veel glas en (dus) daglicht.

 

Inside Information Verlichtingis het leidende vaktijdschrift op het gebied van licht en verlichting. Het vaktijdschrift wordt gelezen door lichtfabrikanten, lichtontwerpers (interieur)architecten, lichtadviesbureaus, facilitair managers, elektrotechnisch installateurs en inkopers bij overheden en het bedrijfsleven. Het tweemaandelijkse vaktijdschrift verschijnt in een oplage van 6.000 exemplaren.

17-12-2012 8:30

Lichtgroep Holland houdt begin volgend jaar weer een Voorjaarsbeurs. Het evenement vindt plaats van 3 tot en met 6 februari in het HTC in Nieuwegein.

De beurs is dagelijks toegankelijk vanaf 10:00 uur. Behalve de presentaties van exposanten kunnen bezoekers zich in speciale bijeenkomsten onder meer laten informeren over de onderwerpen Licht & Gezondheid en LED. Deze speciale workshops worden georganiseerd in samenwerking met de Nederlandse Stichting Voor Verlichtingskunde (NSVV).
 

15-12-2012 8:00

BIK in Opmeer en Vaculux in ’s-Hertogenbosch gaan vanaf 1 januari 2013 samen verder als Jet Bik. Het bedrijf maakt deel uit van de internationale JET Group, de Europese marktleider in daglichtoplossingen en systemen voor rook- en warmteafvoer.

"De portfolio’s van BIK en Vaculux worden samengevoegd en verrijkt met de kennis, ervaring en het productportfolio van de JET Group", vertelt een woordvoerder. "Dankzij deze schaalgrootte kan optimaal worden geïnvesteerd in sterke, innovatieve, klantgerichte daglichtoplossingen."

"Jet Bik biedt het grootste assortiment daglichtoplossingen in kunststof en glas, zowel standaard als maatwerk. In 2013 worden ook de eerste nieuwe producten uit het portfolio van de JET Group geïntroduceerd."

Jet Bik Producten is gevestigd in ’s-Hertogenbosch; vanuit hier vinden de verkoop en de productie van daglichtproducten plaats. Jet Bik Projecten zal zich vanuit het kantoor in Opmeer richten op het adviseren, verkopen en produceren van projectmatige daglichtoplossingen.

"De transitie naar één merk heeft grote voordelen voor aannemers, architecten, dakdekkers en handelspartners. Allereerst omdat nu optimaal gebruik kan worden gemaakt van de gezamenlijke expertise. De nieuwe organisatieopzet met efficiënte, gespecialiseerdeteams garandeert snelle levertijden en een doeltreffend antwoord op vragen van de klant. Daarnaast kan JET BIK door de schaalgrootte sneller en adequater inspelen op veranderingen in de Europese wet- en regelgeving."

13-12-2012 8:45

De jury van de iF Awards heeft drie ETAP-armaturen bekroond voor hun in het oog springende design. Zowel K9 (noodverlichting) als de LED+Lens-armaturen U7 en R7 wonnen een iF Product Design Award.

De iF Product Design Award wordt sinds 1953 uitgereikt en is een van de meest prestigieuze designprijzen ter wereld. De internationale jury beoordeelt de inzendingen onder meer op vormgeving, materiaalkeuze, afwerking, ergonomie en impact op het milieu.
De ETAP-inzending voor de iF Awards 2013 bestond uit drie nieuwe producten: de volledig vernieuwde K9 (noodverlichting) en twee LED-armaturen voor algemene verlichting U7 (inbouw) en R7 (opbouw en gependeld). Deze laatste maken gebruik van de door ETAP ontwikkelde LED+Lens-technologie: een combinatie van hoogvermogen LED's en individuele lenzen.

De iF-jury onder leiding van de bekroonde designer professor Fritz Frenkler kende een award toe aan alle drie de producten. "Nadat ETAP eerder al in de prijzen is gevallen voor onder meer de Flare-reeks en de UM1-armaturen is dit opnieuw een mooie erkenning voor de inspanningen van de ETAP-vormgevers en -ontwikkelaars", aldus een persbericht van de verlichtingsproducent.

U7 is een reeks vierkante en langwerpige inbouwarmaturen op basis van LED+Lens technologie. U7 biedt oplossingen voor alle soorten kantoorruimtes (van individueel kantoor tot landschapskantoor), scholen en publieke ruimtes. "U7 heeft een uniek design, is perfect afgewerkt en past in elk interieur", aldus ETAP. De armaturen hebben een inbouwhoogte van slechts 50 millimeter (100 millimeter voor inbouw in gipsplaten plafonds).

R7 is een reeks slanke opbouw- en pendelarmaturen, die zowel direct, als indirect licht (in pendeluitvoering) bieden op basis van LED+Lens technologie. R7 is beschikbaar als individuele of lijnarmatuur. Het toepassingsgebied is even breed als dat van U7: algemene verlichting in uiteenlopende omgevingen. De pendelversie geeft standaard 30 procent uplight.

"K9 bewijst al jaren dat noodverlichting en esthetiek hand in hand kunnen gaan", aldus ETAP. Maar de (LED)technologie staat niet stil en dus lanceerde ETAP een vernieuwde versie van de succesreeks. "Aan het basisconcept werd niet getornd – kwaliteit, discretie en prestaties staan meer dan ooit centraal."

ETAP ontwerpt en produceert al meer dan 60 jaar duurzame verlichting en noodverlichting voor kantoren, industrie, scholen, gezondheidszorg, winkels en hotels. Naast het hoofdkantoor in Malle (België) werkt ETAP met lokale teams van verlichtingsspecialisten in Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië, Italië, Nederland, Polen, Portugal, Spanje, Zweden en de Verenigde Arabische Emiraten.
 

11-12-2012 9:00

Energiebesparing in de openbare verlichting. Dat is het onderwerp van een bestuurlijke bijeenkomst in het kader van de duurzame verlichtingstafel op woensdagochtend 23 januari in het stadhuis Rotterdam.

De organisatie is in handen van Agentschap NL en CityTec in samenwerking met de gemeente Rotterdam. De bijeenkomst is speciaal gericht op wethouders en heeft als thema ‘Instrumenten voor energiebesparing in de openbare verlichting'. Doel is het initiëren van vervolgstappen voor de verduurzaming van de openbare verlichting in Nederland. Tijdens een beknopt programma wordt uiteengezet welke hulpmiddelen wethouders kunnen gebruiken en wat ze moeten weten van deze instrumenten in het kader van energiebesparing in de openbare verlichting.
Het programma begint om 9.30 uur met koffie en thee, waarna diverse sprekers het onderwerp vanuit diverse invalshoeken zullen benaderen. Aan het eind van de ochtend wordt het programma afgesloten meteen discussie en een netwerklunch.

Aanmelden kan door een e-mail te sturen naar http://openbareverlichting@agentschapnl.nl

09-12-2012 8:01

Afgelopen vrijdag 7 december ging in Amsterdam het Amsterdam Light festival van start. Van 7 december 2012 tot en met 20 januari 2013 zijn in het centrum van de hoofdstad lichtsculpturen van hedendaagse internationale kunstenaars gratis te bewonderen. 

“Dit is een cultureel festival van licht en water dat de pracht van de historische stad letterlijk in de schijnwerpers zet”, aldus de organisatie. “Het festival wordt mede mogelijk gemaakt en gedragen door heel cultureel ondernemend Amsterdam en in nauwe samenwerking met de kennisinstituten van de stad.”

Onderdelen van het festival zijn de Boulevard of Light (7 december- 20 januari), de wandeling Illuminade (vanaf 14 december – 30 december), de botenparade Christmas Canal Parade (op 15 december) en Socialight, bedoeld om Amsterdammers van alle leeftijden en verschillende stadsdelen bij de invulling van het festival te betrekken.

“In de partnerprogrammering haken de Amsterdamse musea, Artis, podiumkunsten, restaurants, winkels, stadsdelen en het bedrijfsleven in op het Amsterdam Light Festival”, besluit de organisatie.


Philips, partner van het Amsterdam Light Festival, werkt onder meer mee aan het  lichtkunstwerk 1.26 Amsterdam van Janet Echelman aan. "Voor dit kunstwerk wordt Philips LED-verlichting gebruikt. De intelligente en dynamische LED-verlichting verandert van kleur en is bijzonder geschikt voor architectonische buitenverlichting, zoals een groots lichtkunstwerk of lichtshow."   

Lichtkunstenares Janet Echelman geeft vorm aan het stedelijk luchtruim met monumentale, vloeiende en bewegende sculpturen die reageren op omgevingskrachten zoals wind, water en zonlicht. In India creëerde Echelman van vissersnetten een nieuwe vorm van volumineuze sculptuur, zonder zware en solide materialen. Om haar projecten vorm te geven werkt ze samen met een team van professionals uit o.a. de luchtvaart en de architectuur. Zij gebruikte voor het kunstwerk LED-verlichting van Philips Color Kinetics. 1.26 Amsterdam is een verwijzing naar de aardbeving in Chili van februari 2010 die ervoor zorgde dat de dag werd verkort met 1.26 microseconden.

Rogier van der Heide, Chief Design Officer Philips Lighting: “Philips en Janet Echelman delen een passie voor licht als kunstvorm. In een wereld waarin technologie, kunst en design steeds meer versmelten, groeit de belangstelling voor lichtkunst en lichtcultuur. De lichtkunstwerken van het Amsterdam Light Festival geven betekenis aan de openbare ruimte, laten de schoonheid van eenvoud zien en brengen mensen bij elkaar. Met het lichtfestival willen we de stad Amsterdam gedurende de donkerste tijd van het jaar verrijken én verlichten met kunst.”

07-12-2012 8:01

We zijn in Europa een lichtorganisatie rijker. Afgelopen woensdag 5 december werd in Brussel LightingEurope gelanceerd. Deze ‘stem van de Europese verlichtingsindustrie’ vertegenwoordigd volgens de initiatiefnemers lichtbedrijven in alle soorten en maten.

De nieuwe lichtorganisatie moet een tweetal oude organisaties vervangen. “LightingEurope vervangt de European Lamp Companies Federation (ELC) en de Federation of National Manufacturers Associations for Luminaires and Electrotechnical Components for Luminaires in the European Union (CELMA)”, aldus de initiatiefnemers.

“De nieuwe organisatie bundelt de krachten van de Europese lichtindustrie. Het doel is optimaal te profiteren van de mogelijkheden die de opkomst van de LED de markt bieden”, zegt de woordvoerder. “LightingEurope zal gaan fungeren als hét platform voor de ontwikkeling en communicatie van de positie van de lichtindustrie binnen én buiten Europa.”

De organisatie is volgens de woordvoerder gespitst op onderwerpen als duurzaamheid, innovatie, kwaliteit en leiderschap in verlichting. “We willen bijdragen aan het vormgeven van beleid en het vaststellen van normen en richtlijnen.”

Onder de ‘founding members’ van de nieuwe organisatie treffen we veel bekende namen. Om er een aantal te noemen: de Nederlandse Lichtassociatie (NLA), GE Lighting, Havells Sylvania, Osram, Philips, Toshiba en Zumtobel.

06-12-2012 10:56

Wegens de jaarlijkse magazijntelling is CLS-LED gesloten van 24 december tot en met 1 januari. Vanaf woensdag 2 januari is het bedrijf weer bereikbaar.


www.clsled.com


 

06-12-2012 9:35

ABN AMRO is officieel partner geworden van het programma EU-GreenLight voor duurzame verlichting. De bank heeft zich hiermee gecommitteerd om in haar gebouwen systematisch de  verlichting energie-efficiënter te maken. Op 21 november werd de EU GreenLight partnerplaquette door Rob Boerée, directeur Energie en Klimaat van Agentschap NL, uitgereikt aan Karin Kersten, directeur Facilitair Management van de ABN AMRO.

EU GreenLight is een initiatief van de Europese Commissie om duurzame verlichting bij organisaties en overheden te stimuleren. Agentschap NL vormt met het NSVV het Nederlandse contactpunt voor het programma en zij feliciteren ABN AMRO met hun toetreding als partner.  ABN AMRO en andere organisaties die zich langdurig committeren om hun verlichtingsinstallaties te verduurzamen, dragen op deze manier bij aan het realiseren van de EU-energiedoelstellingen op het gebied van duurzame verlichting.

ABN AMRO heeft een groot aantal kantoren in Nederland. Energiebesparing wordt op alle gebieden breed gedragen. Dit komt ondermeer tot uiting in deelname aan de meerjarenafspraken energie-efficiency (MJA3). Daarbij komt verlichting vanzelfsprekend ook aan de orde. De aanleiding om partner te willen worden was een groot renovatieproject  van het ABN AMRO-kantoor in Dordrecht.  In dit kantoor werd door de renovatie een energiebesparing op fluorescentie ('TL') verlichting gerealiseerd van 48 procent. Door het partnerschap aan te gaan, laat ABN AMRO zien deze verduurzaming breed te willen implementeren.

De ombouw  waarbij bijna zevenhonderd T8 armaturen geschikt zijn gemaakt voor energiezuinige hoogfrequente T5- verlichting  is door Greenfox BV gerealiseerd, een Nederlandse 'endorser' van het EU GreenLight programma.  ABN AMRO wil de Greenfoxmethode verder uitrollen in haar gebouwenbestand. Bij deze methode worden bestaande armaturen omgebouwd naar energiezuinige armaturen met energiezuinige lampen en nieuwe elektronica met 5 jaar garantie. Waar het zinvol is, wordt ook de nieuwste energie-efficiënte LED-verlichting aangebracht zoals in het Amsterdamse hoofdkantoor aan de Gustav Mahlerlaan. De bank levert hiermee een substantiële bijdrage aan de implementatie van de meerjarenafspraken tussen de overheid en de sector financiële instellingen.

06-12-2012 9:35

Ontwerper Peter van de Water (Internal Affairs) presenteert zijn nieuwste ontwerp: de tafellamp Shade. Het design is verwant aan zijn eerdere ontwerp, de Bottle kaars kandelaarserie. Ook in dit geval was de outline van een icoon het uitgangspunt voor een ontwerp."De Shade tafellamp is een gestileerde vertaling van de aloude schemerlamp. Door deze terug te brengen tot de essentie is er een herkenbare, maar ook nieuwe vorm ontstaan", aldus Van de Water. "De lamp, is behoudens zijn ronde voet en de fitting houder, plat en open. Door een (meegeleverd) kopspiegellampje te gebruiken, is het licht toch prettig en sfeervol."

Shade is gemaakt uit mat, zwart gepoedercoat staal, van 4 millimeter dikte. De lamp is voorzien van een zwart snoer met schakelaar. Hoogte: 38 centimeter. Verkoopprijs: 119 euro.www.internalaffairs.nl

05-12-2012 12:00

Bij Delta Light timmeren ze hard aan de toekomst met onder andere een nieuw gamma vol innovatieve producten. De West-Vlaamse specialist in architecturale verlichting heeft alweer enkele prijzen te pakken: drie iF Product Design Awards 2013 voor de modellen Tweeter, Boxter en Mohow.

Bijna 60 jaar staat de iF Product Design Award garant voor opmerkelijke designprestaties. Het wereldwijd erkende label bekroont jaarlijks producten die zich onderscheiden op het vlak van materiaalkeuze, vormgeving, afwerking en andere criteria. Een internationale, multidisciplinaire jury beoordeelde voor 2013 maar liefst 3011 inzendingen, verdeeld over 16 categorieën. In de categorie ‘Verlichting’ valt Delta Light drie keer in de prijzen. Drie nieuwkomers in het gamma – de Tweeter, de Boxter en de Mohow – dragen voortaan dus het alom gewaardeerde iF-logo.

Tweeter is verkrijgbaar als inbouw- en opbouwarmatuur voor het plafond en is zeer flexibel. Uniek is het ERS of Ex-centric Rotation System (octrooi aangevraagd), waarbij een asymmetrisch scharniergewricht toelaat het toestel in één vloeiende beweging te draaien en kantelen, ook onder extreme hoeken.

De Boxter is een tijdloze, makkelijk te gebruiken downlighter met een asymmetrisch ontwerp. Een vorm met een functie: het onderbrengen van de voorschakelapparatuur. En ook een vorm die gebaseerd is op rechtlijnigheid. Ontworpen om elke kamer richting en elegantie te geven. Door de voorschakelapparatuur naast en niet boven de lamp te plaatsen, ontstaat een opmerkelijk laag en compact opbouwarmatuur. De beide versies, met enkele en met dubbele lamp, zijn verkrijgbaar met halogeenlampen of met krachtige powerleds.

Mohow is een krachtige, functionele railspot voor commerciële toepassingen die tot 90° kantelbaar en tot 360° draaibaar is. De witgelakte kop heeft een licht conische vorm die naar drie centrale powerleds leidt, voor een maximale lichtopbrengst. Delta Lights unieke Equalising Filter Technolgy zorgt ook voor topefficiëntie gekoppeld aan een gelijkmatige lichtspreiding, zonder fragmentering of meervoudige schaduw. Geheel volgens Delta Lights vormtaal, zie je geen enkele schroef of verbinding.


Terug

Combinatieaanbieding: 25% korting op abonnement vaktijdschriften Inside Information + Verlichting

U betaalt € 141,00, in plaats van € 188,00, voor totaal dertien nummers van Inside Information en Inside Information Verlichting.

Klik hier om een abonnement te nemen
 


Nieuwsarchief
Kantoor- en Projectmeubilair

Vloer, Wand & Plafond

Verlichting

Ontwerp/Architectuur

Overig nieuws

Archief voor oktober 2006


Naast nieuws en de hoofdnavigatie bovenaan onze site hebben wij nog meer rubrieken, namelijk:

- Agenda met beurzen en evenementen
- Vacatures
- Projecten uit de branche
- Geselecteerde filmpjes
  


- Aanmelden voor een abonnement
- Inschrijven op de e-mailnieuwsbrief

 


Agenda
Agenda-overzicht >