Nieuws


29-11-2012 11:36

Het ambitieuze bouwproject van verlichtingsspecialist ETAP uit Malle verloopt volgens schema. Nu het oudste deel van de gebouwen is afgebroken, kan de heropbouw beginnen. Onlangs werd hiervoor de symbolische eerste steen gelegd.Het oudste deel van de ETAP-gebouwen wordt afgebroken en vervangen door een modern gelijkvloers blok van 1000 vierkante meter, dat later nog uitgebreid kan worden met een tweede bouwlaag. Deze nieuwe ruimte zal plaats bieden aan bijkomende demonstratie- , opleidings- en vergaderlokalen. Er komt ook een nieuwe, grotere en meer comfortabele personeelsrefter.

Dinsdag 16 oktober legde ETAP-bestuurder Anne-Marie Joris de symbolische eerste steen van het nieuwe gebouw, onder het goedkeurend oog van architect Danny Cabuy en managing director Johan Segers. “De ETAP-directie is ervan overtuigd dat investeren in de toekomst het beste antwoord is op de huidige economische crisis”, stelt Segers. “Door de stijgende energieprijzen is er in Europa een toenemende vraag naar onze energiezuinige verlichting. We verwachten dat de doorbraak van LED-verlichting tot een verdere toename van onze productie zal leiden.”

Ook het lichtpaviljoen van ETAP wordt volledig vernieuwd. Lichtbeleving is hier het sleutelwoord: in de showroom, de toepassingsruimtes en de geautomatiseerde ervaringsruimtes kunnen ETAP-klanten de nieuwste technologische ontwikkelingen leren kennen en de mogelijkheden ervan in de praktijk ervaren. Het nieuwe lichtpaviljoen wordt eind 2013 in gebruik genomen.

ETAP is sinds 1949 actief in de professionele verlichting voor kantoren, industrie, scholen, ziekenhuizen, winkels en hotels. Het bedrijf heeft al meer dan 50 jaar zijn hoofdzetel in Malle en is met 440 personeelsleden één van de grootste werkgevers van de streek. Daarnaast is ETAP ook een groeiende speler op de internationale markt, met kantoren in Nederland, Duitsland, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, Spanje, Portugal, Italië, Zweden, Polen en de Verenigde Arabische Emiraten. Wereldwijd stelt ETAP zo’n zeshonderd mensen tewerk.

www.etaplighting.com
 

29-11-2012 9:40

Van de vliegende schotel boven de entree tot aan de directiekamer, Livingprojects infiltreert met een hoog LED gehalte het hoofdkantoor van De Lage Landen aan de Vestdijk in de Lichtstad.

Welcome, Bienvenue, Welkom, de duizenden lichtblauwe LEDjes die gemonteerd zijn op de zes meter lange wand begroeten de gast enthousiast wanneer men de grote entree betreedt van het hoofdkantoor van de internationale financiële dienstverlener in Eindhoven. "De opdracht vanuit ontwerpbureau same-d was om een half ronde wand te creëren, nu is het niet makkelijk om met rechte profielen een ronde wand te maken, maar door de rechte wanden iedere keer een stukje te laten verspringen, oogt de wand wel rond." Aldus Patrick Veldman, projectleider bij Livingprojects.

Op de vraag of het niet makkelijker was geweest om gebruik te maken van gebogen profielen komt een heel eenvoudig antwoord; "Dan waren de kosten voor de LED wall ineens twee keer zo hoog geworden voor de klant. Met het oog op de glaswand waar de LED wall voor moest komen te staan en die eveneens niet gebogen was, besloten we de wall met de glaswand mee te laten verspringen. Een creatieve oplossing waarbij geen compromis werd gedaan aan het esthetische resultaat maar wel degelijk aan het financiële plaatje, wat voor de opdrachtgever misschien wel zo prettig is." Voor de besturing van de 6048 LED nodes is er gekozen voor het Madrix pakket en een 19 inch PC besturing die in het huisnetwerk is opgenomen. Via de PC kunnen werknemers zelf de content aanpassen en tevens is er aan een ingebouwde timer gedacht zodat de zelf aan en uitschakelt tijdens kantooruren.

Boven, op de eerste etage, waar de directiekamers zich bevinden, hangen twaalf Philips LCD schermen van ieder 46 inch die samen één groot videovlak vormen. Het resultaat is een spectaculair beeld van de Clipper Round the World Yacht Race, - gesponsord door De Lage Landen en met eigen mensen aan boord -, van maar liefst 229 inch. Naast indrukwekkende zeiljachten en schuimend water schuift ook het laatste nieuws en vanzelfsprekend de bedrijfsfilm vloeiend over het levensgrote scherm.

Bij het verlaten van het pand wacht men de laatste en wellicht meest grote "licht" impressie. De luifel met een doorsnede van 15 meter werd met zijn 20 ton aan gewicht als een onmogelijk te realiseren project beschouwd. Het plan van architectenbureau Arcadis om de luifel te laten zweven boven de ingang van het kantoor leek even ambitieus als onhaalbaar. Desalniettemin sloegen uitvoerder BAM en BRS Building systems de handen ineen en verankerden het enorme bouwwerk op drie punten in de betonconstructie van het gebouw. Het pièce de résistance hangt nu statig boven de entree en straalt een helder blauwwit licht, afkomstig van de LivingLight LED strips, uit boven de hoofden van de bezoekers.

www.livingprojects.nl 

28-11-2012 14:00

Ondernemend Nederland is meer dan ooit bezig met het verlichten van de winkelomgeving in de donkere maanden. Dat constateert Avontuur Thema Vormgevers, marktleider in winterse sfeerverlichting voor de openbare ruimte.

“De vraag naar winters sfeerlicht neemt fors toe; verlichtingsconcepten worden ook steeds imposanter,” aldus directeur Patrick Avontuur. “We hebben in sommige binnensteden al in september de eerste lichtbogen opgehangen. Nooit eerder installeerden we zo veel lampen als dit jaar.”

De lichtondernemer uit het Noord-Hollandse Wijdenes liet vorig jaar onderzoeken wat het effect was van sfeerverlichting op de omzet. “Een spectaculaire of juist vriendelijke uitstraling door een zee van licht roept bij consumenten gevoelens op van geborgenheid en warmte. Shoppers voelen zich welkom. De voornaamste reden voor de grote vraag  naar sfeerlicht is in deze economisch duistere tijden dus een zakelijke. Ondernemers die hun winkelomgeving goed verlichten, boeken fors meer omzet, blijkt uit onderzoek.”

Avontuur Thema Vormgevers opende het lichtseizoen gisteren thuis bij zanger en entertainer Gordon. Die had de lichtexperts benaderd om als eerste Nederlander de lichtjes aan te kunnen steken in zijn eigen, tot licht winterparadijs omgetoverde achtertuin in Blaricum. Gordon: “Ik wilde de eerste zijn, meteen op de eerste werkdag na het terugzetten van de klok. Alleen al het bezig zijn met het verlichten van mijn woning, helpt enorm tegen de winterdip. Licht is het goedkoopste antidepressivum. Ik ben vrolijker dan ooit, dit jaar aan het begin van het winterseizoen.”

 Avontuur: “De tuin van Gordon levert een voorbeeld van wat we tegenwoordig allemaal kunnen: energiezuinig, innovatief en vooral origineel en verrassend verlichten.” Avontuur Thema Vormgevers zal de komende weken tal van spectaculaire evenementen verzorgen die in het teken staan van licht. Zo worden op 7 december de lichtjes van de grootste kerstboom van Amsterdam aangestoken, pal voor het Centraal Station. Dat gebouw voorzien de lichtexperts dit jaar bovendien van een immense lichtfaçade.

Avontuur: “Dit wordt een drukker jaar dan ooit. We toveren de binnenstad van Maastricht voor het derde jaar achtereen om tot een winters wonderland. Op Schiphol verzorgen we alle kerstverlichting. Een nieuw hoogtepunt is het Amsterdam Light Festival, dat de hoofdstad wekenlang in een zee van licht zet, met een botentocht, aangelichte gebouwen en lichtkunstwerken door de hele binnenstad. Avontuur is een van de partners. In totaal zijn onze mensen in honderd gemeenten aan de slag om winkelcentra, stadscentra en pleinen, grachten en straten te voorzien van licht.”

Avontuur Thema Vormgevers verzorgt sinds 1989 3D-communicatie in publieke ruimtes. 80 procent daarvan behelst decoratie voor de winterperiode; daarin is Avontuur Thema-Vormgevers marktleider. Avontuur is specialist in LED verlichting. Onderdelen van Thema-Vormgevers zijn installatiebedrijf Marrenga (anno 1937) en showtechnisch bedrijf Soulmates Interactive. Avontuur is VCA- en BTR gecertificeerd en mede-initiatiefnemer van het programma ‘Duurzaamheidscoach’. Meer informatie: www.avontuur.net.

22-11-2012 9:44

Het Ramada Hotel in Amsterdam heeft na een ingrijpende verbouwing zijn deuren weer geopend. Een lichte inrichting met kleurige accenten kenmerkt dit hotel. Om het karakteristieke interieur te ondersteunen, werden armaturen ontworpen met een verrassend design. In nauwe samenwerking met Nijboer Architecten en lichtspecialist Marcel Kramer heeft Dijkstra Lampen invulling gegeven aan het lichtplan voor dit nieuwe hotel.
 
De verlichting is functioneel, onderhoudsvrij en levert een belangrijke bijdrage aan de sfeer van het hotel. "Alle armaturen zijn in de eigen fabriek in Amersfoort ontwikkeld en gebouwd. Hierdoor was kwalitatief maatwerk mogelijk", aldus Dijkstra Lampen.

Functionele ‘werkverlichting’ met een klassiek uiterlijk werd voorzien van LED. De receptie heeft strakke, robuuste kappen boven de balie, zodat een gastvrij en rustig geheel ontstaat. Een slimme oplossing werd bedacht voor de ventilatoren, waar verlichting omheen werd gebouwd. In de ontbijtzaal werd een constructie met een industrieel karakter gebouwd, bestaande uit buizen en lampen die lijken op klassieke autolampen. In de lounge hangen sfeervolle plafondarmaturen met LED en kralenkoorden waardoor een sfeervol lichtbeeld ontstaat.

Hala Nederlandsche Lampen Fabriek BV ontwerpt, ontwikkelt en produceert twee bekende Nederlandse merknamen in de wereld van het licht: Hala en Dijkstra Lampen. Dijkstra Lampen levert lichtoplossingen voor met name de projectmarkt en architecten, in binnen- en buitenland. Naast de standaard collectie vervaardigt Dijkstra Lampen ook maatwerk. Hala levert decoratieve verlichting én projectverlichting en opereert vooral op het gebied van woninginterieur.
 

21-11-2012 15:02

Imtech Nederland en LUXimprove hebben een samenwerkingscontract afgesloten voor het leveren van LED-verlichting.

De vraag naar duurzame oplossingen en energiebesparing neemt toe. Hierin neemt LED-verlichting een vlucht. Zeker in winkels, scholen en kantoorpanden waar verlichting gemiddeld 71 procent van het energieverbruik omvat, valt er met betrouwbare LED-verlichting veel te besparen. Met de snelle marktgroei neemt ook het aantal aanbieders van LED-verlichting toe. Technische dienstverleners stellen daarom hoge eisen aan de kwaliteit van LED-lichtbronnen en armaturen voordat deze worden toegepast in hun projecten.

Mark Barend, Strategisch Inkoper bij Imtech: “Wij merken duidelijk dat de vraag naar betaalbare energiebesparingen toeneemt. Imtech neemt hierbij een vooraanstaande positie in. We bieden onze klanten de beste kwaliteit voor een betaalbare prijs. Daarom selecteren wij onze leveranciers zeer zorgvuldig. Het merk Optiled is binnen de verlichtingsmarkt een interessant kwaliteitsmerk, mede door samenwerking met Cree, een Amerikaanse marktleider in LED-verlichting."

"Belangrijk voor ons is dat er, naast een hoge kwaliteit, kan worden teruggevallen op garanties en een solide organisatie. Imtech is tevens onderscheidend in duurzaamheid, 30 procent van onze concernomzet van 5,1 miljard euro komt voort uit groene projecten. Daarom neemt in ons inkoopbeleid duurzaamheid een belangrijke plek in. Het duurzame Optiled past prima in dit beleid."

Jan Willem Schlösser, CEO van LUXimprove: “Wij zijn trots dat Imtech, als grootste technische dienstverlener in de Benelux, ons bedrijf heeft geselecteerd als partner voor LED- verlichting. Ons team kijkt uit naar een vruchtbare samenwerking en wij zullen al het mogelijke in het werk stellen om samen met Imtech projecten succesvol af te ronden. Uiteraard kijken wij ook kritisch naar de duurzame kant van onze eigen organisatie. Daarom vonden wij het belangrijk om als één van de eerste verlichtingsleveranciers een notering op de CO2-prestatieladder te krijgen. Hiermee willen we laten zien dat wij jaarlijks actief onze CO2-prestaties proberen te verbeteren en onze bijdrage leveren aan een duurzame toekomst."

15-11-2012 10:00

Tijdens de uitreiking van de German Design Award 2013 werd Zumtobel tweemaal bekroond in de categorie “Goods and Materials”. De bekroning met de German Design Award 2013 voor de producten Microtools en Iyon onderstreept eens te meer de innovatie- en vormgevingskwaliteit van de Zumtobel producten.

Het LED-lichtsysteem Microtools overtuigt met zijn minimalistische vorm, hoogwaardige uitvoering en uitstekende lichtkwaliteit. De LED-lichtkoppen zijn momenteel de kleinste die op de markt verkrijgbaar zijn. Zo verzet Microtools met een hoogwaardig design en uitstekende lichtkwaliteit de bakens voor een toekomstgerichte shopverlichting.

De spotserie Iyon staat voor een moderne LED-technologie in een stijlvol design van de hand van Delugan Meissl Associated Architects. De vloeiende lijnen geven aan de spot Iyon een elegante uitstraling en bovendien staan ze garant voor een zeer hoge functionaliteit. Dankzij het innovatieve lens-/reflectorsysteem is een heldere accentuering met verschillende uitstralingshoeken perfect mogelijk.

De German Design Award is de internationale prestigeprijs van de Raad voor Vormgeving. De 30-koppige jury is samengesteld uit designkenners uit diverse disciplines en beoordeelde dit jaar 1.500 inzendingen. De officiële prijsuitreiking vindt plaats in Frankfurt op 15 februari 2013.

15-11-2012 9:16

Verlichtingsspecialist Lumeco en duurzame lampenfabriek QL Company gaan als nieuwe Nederlandse ‘endorsers’ het programma EU-GreenLight voor duurzame verlichting promoten. Dat is afgelopen donderdag bekendgemaakt tijdens het Nationale Lichtcongres van het NSVV (Nederlandse Stichting voor Verlichtingskunde).

Tijdens dit 75-jarige jubileumcongres liet de stichting ook weten dat het de namen van de nieuwe Nederlandse ‘partners’ van EU Greenlight binnenkort bekend maakt.

EU GreenLight is een initiatief van de Europese Commissie om duurzame verlichting bij organisaties en overheden te stimuleren. Agentschap NL vormt met het NSVV het Nederlandse contactpunt voor het programma.

Beide organisaties hebben het energiezuiniger maken van verlichting als kerntaak en -doelstelling. Lumeco is specialist op het gebied van energiezuinige verlichting in de utiliteit. Denk hierbij aan verlichting voor sportaccommodaties, bedrijfshallen, parkeergarages, scholen, kantoren en industrie. Werkzaamheden variëren van het renoveren van bestaande armaturen tot het aanleggen van volledig nieuwe verlichtingsinstallaties.
QL Company richt zich op geavanceerde toepassingen van inductieverlichting voor openbare verlichting en de industrie. Het bedrijf is ontstaan vanuit Philips Lighting en levert oplossingen aan klanten in onder meer Europa, Azië en de Verenigde Staten. In de oplossingen komt de duurzaamheid tot uitdrukking via een reductie van energie, onderhoud en de lange levensduur.

Naast deze nieuwe endorsers maken Agentschap NL en het NSVV binnen twee weken bekend wie de nieuwe Nederlandse partners worden van het programma. Partners van EU GreenLight zijn organisaties die aantonen dat ze zich gecommitteerd hebben om hun verlichtingsinstallaties te verduurzamen.
 

12-11-2012 8:00

Verlichtingsbedrijf  Concord (een dochterbedrijf van Havells-Sylvania) organiseert een fotowedstrijd. De competitie ‘One Beam of Light’ wordt georganiseerd in samenwerking met lichtdesignersvereniging Light Collective. 

Deelnemers aan ‘One Beam of Light’ worden geacht één of meerdere adembenemende en inspirerende foto’s te maken, die beginnen met één enkele lichtbron. Deze lichtbron brengen zij terug tot de essentie zodat er een uniek beeld ontstaat.

Een internationaal gastpanel van lichtdesigners en visionairs beoordeelt de ingezonden foto’s. Leden zijn onder meer Keith Bradshaw van Speirs & Major, Gerd Pfarre van Pfarré Lighting Design, Matt Clark van UVA en Terence Woodgate van Studio Woodgate. De geselecteerde foto’s worden afgedrukt en in première tentoongesteld in Londen, waarna een internationale tournee volgt in diverse wereldsteden.

"Het ‘One Beam of Light’ -project stelt deelnemers in staat een lichtstraal in zijn naakte essentie weer te geven, het medium te manipuleren en de inherente schoonheid van de lichtstraal prijs te geven”, zeggen Sharon Stammers en Martin Lupton van het Light Collective. “Daarna gebruiken we de beste foto’s om deze in te zetten voor de wereldwijde promotie van lichtdesign als een belangrijke, creatieve sector. We zijn enthousiast dat we bij dit fantastische initiatief kunnen samenwerken met Concord.”

“Concord loopt voorop als het gaat om lichtinnovatie en we verheugen ons erop lichtdesigners te ondersteunen bij het creëren van  een echt fantasierijk lichtontwerp”, zegt Kuldeep Vali, Strategic Business Unit Director Concord van Havells-Sylvania. “Een aantal geselecteerde deelnemers bieden we het gebruik aan van onze onlangs gelanceerde Beacon Muse LED-projector. Hiermee helpen we ze bij hun creatie van de foto. Sommige mensen ontvangen een projector met een gobo, sommigen met een iris en weer anderen met een kadreeraccessoire, allemaal om een extra element toe te voegen aan de creatieve uitdaging.”

Een bredere selectie van de foto’s wordt gebruikt om een prachtig naslagwerk te maken over licht. Dit boek wordt uitgegeven na de eerste serie tentoonstellingen, speciaal voor de lichtontwerpers, designers en architecten. Het boek bevat de beelden met een korte beschrijving en details over alle deelnemers.

07-11-2012 10:52

Een tandenborstel die werkt op lichtenergie met aan de steel lichtgevoelig materiaal dat oplaadt tijdens het poetsen. Door het opladen komen er negatief geladen elektronen vrij. Het zijn dezelfde elektronen die ontstaan als je met een ballon over een trui wrijft en die daardoor tegen de muur plakt. Als die elektronen uit de tandenborstel vrijkomen in een vochtige omgeving zoals je mond, wordt de plakkerigheid van bacteriën verminderd.

Speeksel in je mond bevat ook antistoffen tegen bacteriën. De elektronen versterken de werking van het eigen speeksel. Samen bestrijdt dit tandplak en aanslag, ook op moeilijke plaatsen. Je hebt dan ook geen tandpasta meer nodig voor schone gladde tanden. Dat beweert althans MvO Naturel Producten uit Heeze. De distributeur van de Japanse Soladeay ionentandenborstel citeert Frank Goossens van de Tandheelkundige Voorlichtingsdienst ter promotie van het nieuwe product. Volgens Goossens is de Soladey tandenborstel de investering waard, vooral voor mensen die al iets meer weten van de onnatuurlijke belasting van je lichaam met stoffen zoals die ook in tandpasta voorkomen (fluoride). De eco tandenborstel is verkrijgbaar vanaf 19,95 euro. De variant met een extra lichtcel, de J3X, heeft naar verluidt een sterkere werking en kost 39,95 euro.

"Die verbeterde werking van je eigen speeksel", aldus tandarts Goossens, "schijnt al eeuwenlang goed te werken. Dat blijkt uit de uiterst gezonde gebitten van afgelegen stammen die geen westers voedsel kennen. Die mensen kunnen zonder tandenborstel. Wij eten wel westers voedsel en kunnen die hulp wel gebruiken."Soladey is verkrijgbaar bij (reform)drogisterij en apotheek.
Kijk voor meer informatie op http://www.eco-tandenborstels.nl/ of http://www.soladey.nl/

07-11-2012 10:48

Voor lichtkoepels, daklichten en lichtstraten is een nieuwe BRL 0105 ontwikkeld. Deze BRL voorziet in het attesteren en certificeren van daklichten en lichtstraten.

Omdat afnemers behoefte hebben aan zekerheid over de kwaliteit van geleverde producten of diensten, kan een leverancier zijn product of dienst laten beoordelen of testen door een laboratorium, inspectie- of certificatie-instelling. Dit kan een afnemer onder meer laten doen bij SKG. Deze beoordelende instelling verstrekt bij goed resultaat een conformiteitverklaring, zoals een rapport of certificaat. Het is daarom belangrijk dat deze conformiteitverklarende instelling competent is. Laboratoria die het accreditatielogo mogen voeren, hebben bewezen dat ze testen uitvoeren met een hoge mate van zekerheid en volgen de gerefereerde standaarden of volledig gevalideerde eigen methoden.

SKG is een keuringsinstituut voor de bouw dat ruim 35 jaar geleden werd opgericht door de industrie zelf om de prestaties en de veiligheid van industriële producten voor de bouw duurzaam te borgen.
 

06-11-2012 9:00

De partnerondernemingen van het Europese onderzoeksproject ‘Solutions for Energy Efficient Lighting’ (SEEL), dat aan Duitse zijde wordt gesteund door het federale Ministerie voor Onderwijs en Onderzoek, hebben op drie punten belangrijke vooruitgang geboekt bij HID- en LED-lampen: ze hebben xenonkoplampen ontwikkeld met een lagere ontsteekspanning dan voorheen, ze hebben bij LED-koplampen een hogere temperatuursbestendigheid aangetoond en de dimbare HID-lampen voor algemene verlichting verbeterd. Het doel van SEEL om dynamische oplossingen met een grotere energie-efficiëntie te ontwikkelen voor algemene verlichting en autoverlichting, is dankzij deze successen binnen handbereik gekomen.

Aangezien hogedrukontladingslampen (HID) en LED niet alleen een goede lichtkwaliteit bieden, maar ook een laag energieverbruik hebben, vormen zij, naar verwachting, de toekomst van de algemene en autoverlichting. Momenteel voldoen ze echter nog niet aan alle voor deze toepassingsgebieden gestelde eisen. Zo zijn HID-lampen voor algemene verlichting slechts beperkt dimbaar, bieden ze niet onmiddellijk licht en is het hele systeem met voorschakelapparaat niet compact genoeg. LED en de bijbehorende stuurelektronica hebben te kampen met de hoge temperaturen in voertuigen. Bovendien zijn de aankoopkosten relatief hoog. Om HID en LED voor een breder publiek verkoopbaar te maken, hebben partners uit heel Europa zich in 2010 verenigd in een consortium voor het 3 jaar durende onderzoeksproject SEEL. Het project vindt op Europees niveau plaats in het kader van het onderzoeksprogramma Catrene (Cluster for Application and Technology Research in Europe on Nano Electronics) en wordt met in totaal zo'n 6,7 miljoen euro ondersteund door het federale Ministerie voor Onderwijs en Onderzoek (BMBF). Het BMBF beoogt hiermee verdere energiebesparingen mogelijk te maken.

Alle succesvolle onderzoeksresultaten op het gebied van HID en LED worden in de komende reeks SEEL-projecten overgezet van het laboratorium naar een demonstratieomgeving voor een nog betere afstemming op de werkelijke gebruiksomstandigheden.

06-11-2012 8:30

Onderzoek naar mechanismen die verantwoordelijk zijn voor de werking van lichttherapie bij winterdepressie. Dit voorstel heeft de prijsvraag van Stichting Onderzoek Licht & Gezondheid SOLG gewonnen. Promovenda Maan van de Werken van de vakgroep Chronobiologie van de Universiteit van Groningen wordt hiermee in staat gesteld om haar onderzoek krachtig te ondersteunen.

Lichttherapie wordt al enkele tientallen jaren met succes toegepast bij mensen met winterdepressie zonder dat bekend is hoe de behandeling precies werkt. Het Groningse onderzoek kan hier meer duidelijkheid over geven. Deze inzichten zullen bijdragen aan het vergroten van kennis over het ontstaan van depressie en kunnen leiden tot preventieve maatregelen. Aan de prijsvraag is een bedrag van 15.000 euro verbonden. Prof.dr. Domien Beersma, voorzitter van de wetenschappelijke adviesraad van SOLG stelt: “Het winnende onderzoek kan belangrijke nieuwe moleculaire routes voor licht effecten op depressie opleveren, en de resultaten kunnen van belang zijn voor depressie onderzoek in het algemeen.” Dr. Luc Schlangen, voorzitter van SOLG, reageert: “Dit onderzoek kan helpen om beter te voorspellen bij welke mensen lichttherapie wel goed werkt, en bij wie niet.“ Toine Schoutens, directeur van SOLG stelt: ” Het is goed om erbij stil te staan dat de overgang naar de wintertijd voor veel mensen betekent dat ze somberder worden, en dat licht kan helpen om deze somberheid te bestrijden.”

De stemmingsstoornis met een seizoengebonden patroon treft circa 11.5 procent van de Nederlandse bevolking in meer of mindere mate in het donkere gedeelte van het jaar. Er wordt onderscheid gemaakt tussen de winterdepressie en de mildere variant winterblues. Ongeveer twee derde deel van deze mensen is een vrouw in de leeftijd tussen 16 en 55 jaar. Lichttherapie is effectief bij ongeveer 75 procent van de mensen die deze behandeling ondergaan. In tegenstelling tot medicamenteuze behandelingen is de kans op bijwerkingen klein en kan vrijwel iedereen de therapie zonder problemen volgen.

De prijs zal worden uitgereikt tijdens het symposium Licht & Gezondheid voor de Eerstelijnszorg op 15 november in Eindhoven.

02-11-2012 15:07

Tijdens Interieur 2012 verraste Delta Light, specialist in architecturale verlichting, de bezoekers met een monolithisch ‘rotsblok’zwevend op een hoogte van 1,86 meter. Metalen pijlers ondersteunden de kubus en onder in het lage plafond bevonden zich tal van kijkgaten. “We wilden de bezoeker verrassen. Dat doe je niet door meteen alles prijs te geven”, verduidelijkt corporate strategy manager Jan Ameloot. “Onderaan onze stand zitten kijkgaten, in verschillende diameters. Je gaat van gat tot gat en ziet gaandeweg enkele toppers uit het assortiment. We tonen ze niet in een klassieke presentatie, maar in verschillende scenografieën. Afwijkende composities die professionals en consumenten inspiratie geven.” Met de stand beoogde Delta Light over te brengen dat licht de ultieme sfeerschepper is: hoe je met verlichting een ruimte warm of koud maakt, hoe je ze vergroot of verkleint, of hoe je structuren en materialen tot leven brengt. Zelf zien? Kijk dan op www.deltalight.com/interieur.

01-11-2012 9:25

Tijdens de elfde Dutch Design Week in Eindhoven is de Eindhovense lampenfabrikant Fonckel geëerd met een erkenning en een Special Award. Fonckel ontving naast de 'Erkenning Goed Industrieel Ontwerp 2012' ook een Special Award voor Functionaliteit.


Foto: Frank van der Burg


Een Erkenning Goed Industrieel Ontwerp, beter bekend onder naam ‘GIO’, is een prijs die het vakmanschap van ontwerper én opdrachtgever bekroont. Naast de 'Erkenningen' kent de vakjury vijf Special Awards toe aan de meest onderscheidende inzendingen op de aspecten respect, functionaliteit, gebruikswaarde, vormgeving en originaliteit. De dubbele winst voor Fonckel is een pluim voor de inzet die deze nieuwe onderneming de afgelopen jaren heeft getoond.

Het jonge en innovatieve bedrijf dat intuïtief bedienbare lampen ontwikkelt, wil de design verlichtingswereld verrassen met een geheel nieuwe ervaring op het gebied van verlichting. De interactieve designlampen van Fonckel zijn op sensitieve en intuïtieve wijze te bedienen en geven maximale flexibiliteit met licht. De richting, de intensiteit en breedte van de lichtbundel zijn te sturen met simpele aanrakingen op de multi-touch behuizing, zodat het licht naar wens afgestemd kan worden. De drang om te verrassen lukte in ieder geval tijdens de vakbeurs Interieur 2012 in Kortrijk, waar Fonckel eveneens aanwezig was met een stand. Vele duizenden bezoekers 'aaiden' de bureaulamp Fonckel One.


De jury van de GIO zegt over dit product: “De Fonckel One heeft de Special Award voor functionaliteit verdiend vanwege de geïntegreerde en uiterst innovatieve bedieningswijze die uitnodigt om je eigen lichtinstelling te bepalen. Het bedienen van dit verlichtingsarmatuur is ineens ‘leuk’ en geen ’last’ meer omdat eerst een gebruiksaanwijzing doorgelezen dient te worden. Bij de Fonckel One kom je daar op speelse wijze zelf achter. Bijkomend voordeel van de
integratie van de bediening is dat het armatuur glad en naadloos afgewerkt kon worden. Geen schakelaars of andere zaken die de vorm kunnen verstoren. Kortom: de Fonckel One is een terechte winnaar, met een toepassing van techniek die de ontwikkeling van verlichtingsarmaturen een grote stap voorwaarts gebracht heeft!”

Kamiel de Leur, managing director van Fonckel (links op de bovenste foto), over het winnen van de Awards: "Voor ons is dit een groot compliment voor het werk wat we de afgelopen jaren als team hebben verzet. We vinden het erg leuk om te zien dat de jury onze nieuwe omgang met licht zo heeft gewaardeerd. We zijn blij verrast en zeer vereerd dat we als jongste verlichtingsmerk van Nederland direct deze mooie award hebben mogen ontvangen!"


Foto: Frank van der Burg


www.fonckel.com


 


Terug

Combinatieaanbieding: 25% korting op abonnement vaktijdschriften Inside Information + Verlichting

U betaalt € 141,00, in plaats van € 188,00, voor totaal dertien nummers van Inside Information en Inside Information Verlichting.

Klik hier om een abonnement te nemen
 


Nieuwsarchief
Kantoor- en Projectmeubilair

Vloer, Wand & Plafond

Verlichting

Ontwerp/Architectuur

Overig nieuws

Archief voor oktober 2006


Naast nieuws en de hoofdnavigatie bovenaan onze site hebben wij nog meer rubrieken, namelijk:

- Agenda met beurzen en evenementen
- Vacatures
- Projecten uit de branche
- Geselecteerde filmpjes
  


- Aanmelden voor een abonnement
- Inschrijven op de e-mailnieuwsbrief

 


Agenda
Agenda-overzicht >