Nieuws


24-10-2012 11:45

Verlichting is sterk in beweging. Fabrikanten ontwikkelen revolutionaire producten met de nieuwe technologie in LED maar ook met nieuwe vormgeving en materialen. Stuk voor stuk zijn ze elke keer weer in staat tot de verbeelding sprekende producten te ontwikkelen. In 40 minuten durende inspiratiesessies van Arpalight ontvangt men een schat aan informatie over innovatieve producten, toepassingen en lichtconcepten. Hieronder de data, het programma en de link om in te schrijven.

Data:

15 November 2012 in Bavel
29 November 2012 in Heerenveen
13 December 2012 in Bavel
17 Januari 2013 in Heerenveen

Programma
Toegang is gratis, inschrijven is verplicht

16:00   Ontvangst
16:15   Welkom (Ed van Rhijn, Arpalight)
16:20   De nieuwste (on)mogelijkheden van LED (Bert Koenen, Nimbus)
17:00   The right light for….. (Kurt Bruggeman, Viabizzuno)
17:40    Pauze
18:00    Beleef de toekomst nu! (Patrick Daelman, Occhio)
18:40    Meesterlijke toepassingen (Maichel Kusters, Arpalight)
19:20    Borrel en hapje
20:30    Einde

Klik hier om je in te schrijven

24-10-2012 10:30

‘Het Gloeilampplantsoen’ is door een internationale jury gekozen tot winnaar van de ontwerpwedstrijd Your Street in Eindhoven. De tweede en derde plaats gaan naar ‘Street Food Lighting’ en ‘Kwiek’. De drie concepten zijn tijdens de Dutch Design Week (van 20 t/m 28 oktober 2012) te zien in een speciale tentoonstelling in het Designhuis in Eindhoven.

Met ontwerpwedstrijd Your Street daagden Capital D, Premsela en Design Indaba creatieve geesten uit tot het bedenken van concepten ter verbetering van de straat en de openbare ruimte in Eindhoven. Ideeën, toepassingen en oplossingen konden van 18 juni tot en met 27 augustus online worden ingediend. Alle inzendingen werden in twee rondes beoordeeld op hun haalbaarheid, kwaliteit en relevantie. Nadat een commissie van professionals op het gebied van urban planning, architectuur en design kwam tot een shortlist van tien, verkoos een internationale jury de drie beste inzendingen.

 ‘Het Gloeilampplantsoen’ is gekozen tot winnaar. Dit concept van Designbrigade Beukenlaan (Berry Sanders, Cindy van den Bremen, Ellen de Vries en Vincent Wittenberg) moet de beleving van het gebied rondom station Eindhoven Beukenlaan verbeteren. Door de paden van het aangelegen, gloeilampvormige park in ere te herstellen, draagt het concept direct bij aan het gevoel van veiligheid. De inrichting moet ook andere mensen stimuleren om deze paden weer te gaan bewandelen.

De tweede en derde plaats gaan respectievelijk naar ‘Street Food Lighting’ van Jorge Mañes Rubio (Seethisway), een verlichtingsconcept met nieuwe media, en ‘Kwiek’ van ontwerpers Manuel Wijffels, Janne van Kollenburg en Lotte van Wulfften Palthe, waarmee sociale betrokkenheid en interactie van 65-plussers in de openbare ruimte van de wijk Woenselse Heide worden gestimuleerd.

Van alle inzendingen is ‘Het Gloeilampplantsoen’ volgens de internationale jury het meest concrete en contextuele voorstel, met de meest duidelijke toegevoegde waarde (winst). Het plan is goed gepresenteerd, doordacht en kan bovendien snel en gemakkelijk tot uitvoering worden gebracht. Het concept heeft grote historische waarde, draagt permanent bij aan de veiligheid en vangt de verbeelding met symboliek. Weliswaar eenvoudig, maar met een groot en langdurend effect op het gebied direct rondom station Eindhoven Beukenlaan.

De winnende drie concepten zijn van 20 tot en met 28 oktober te zien in een speciale tentoonstelling in het Designhuis tijdens de Dutch Design Week te Eindhoven. Voor de realisatie en uitvoering van de beste twee stellen Dutch DFA en de gemeente Eindhoven bedragen van respectievelijk 10.000 en 5.000 euro beschikbaar.

18-10-2012 9:06

Directeur Nico Koreman van Koreman Verlichting uit Ilpendam heeft de Gouden Bakkie Award ontvangen uit handen van Jan Vlak, directeur van Wecycle.

Recyclingorganisatie Wecycle voert campagne om aandacht te vragen voor de inzameling van afgedankte professionele energiezuinige verlichting. Drie inzamelpartners die het goede voorbeeld geven wonnen een Wecycle Gouden Bakkie Award. Naast Koreman Verlichting zijn dat Raymax uit Monster en Willems Installatiebedrijven uit Roermond. Raymax zamelde in een half jaar tijd ruim een half miljoen energiezuinige lampen in binnen de glastuinbouwsector. Willems Installatiebedrijven voert sinds begin dit jaar bij alle 24.000 huizen van een woningbouwcorporatie in Limburg de tl-buizen en armaturen af via Wecycle.

Koreman Verlichting verzorgt advies en installatie van professionele verlichtingsoplossingen. Het bedrijf heeft veel armaturen ingezameld in 2012. Ook zet het bedrijf in op voorlichting van eigen medewerkers over de verantwoorde afvoer van energiezuinige verlichting. In totaal is 80 procent van de afgedankte tl-buizen en armaturen afkomstig van installateurs en servicebedrijven. Naar schatting de helft daarvan wordt ingezameld.

Wecycle heeft vijftig inzamelpartners uit het professionele circuit geselecteerd die een goed voorbeeld zijn voor hun collega’s. Als dank voor hun inzet trakteren Wecycle koffiedames op de bedrijfslocaties op koffie met taart. Alle vijftig geselecteerde inzamelpartners staan op www.wecycle.nl/bakkie.


In 2011 zamelde Wecycle 3,5 miljoen kilo spaarlampen, tl-buizen en armaturen in. Met name de tl-buizen en armaturen zijn afkomstig uit het professionele circuit. Apart inleveren hiervan acht Wecycle belangrijk, omdat deze verlichting tot meer dan 90 procent kan worden gerecycled. Daarnaast kunnen armaturen PCB-houdende condensatoren bevatten en zit in tl-buizen een kleine hoeveelheid kwik. Deze stoffen worden tijdens de recycling verantwoord verwijderd.

Wecycle organiseert de inzameling en recycling van afgedankte elektrische apparaten en kapotte energiezuinige verlichting (e-waste). Wecycle wil zoveel mogelijk e-waste inzamelen en werkt hiervoor samen met gemeenten, kringloopbedrijven, installateurs, winkels, scholen en consumenten. Wecycle zorgt in opdracht van producenten en importeurs voor verantwoorde inzameling, garandeert recycling met een hoog milieurendement en rapporteert hierover aan de overheid.

18-10-2012 8:33

Heeft u een restaurant en wilt u uw omzet verhogen? Doe dan het licht aan. Fel licht en harde muziek stimuleren het eten. Wie het licht en de muziek dempt, zal zien dat gasten langer aan tafel blijven (en tevredener zijn), maar uiteindelijk eten ze minder. Dit blijkt uit recent Amerikaans onderzoek van Brian Wansink (Cornell University) en Koert van Ittersum (Georgia Institute of Technology) met als titel 'Fast food restaurant lighting and music can reduce calorie intake and increase satisfaction'.

http://bit.ly/PBzAlk

17-10-2012 11:30

Komende winter licht Amsterdam 44 dagen op tijdens het eerste Amsterdam Light Festival. Een cultureel festival van licht en water dat de pracht van de historische stad letterlijk in de schijnwerpers zet. Van 7 december 2012 tot en met 20 januari 2013 zijn in het centrum van Amsterdam lichtsculpturen van hedendaagse (internationale) kunstenaars gratis te bewonderen en zijn gebouwen en bruggen feeëriek of juist kunstzinnig aangelicht. Amsterdamse cultuurpanden zijn kunstzinnig belicht en prachtig verlichte boten varen binnen de grachten. Dit alles in de historische binnenstad van Amsterdam.
 

 
Foto: Eric Staller

Het festival wordt mede mogelijk gemaakt en gedragen door heel cultureel ondernemend Amsterdam en in nauwe samenwerking met de kennisinstituten van de stad. Onderdelen van het festival zijn :

  • Boulevard of Light (7 december- 20 januari): Aan de Amstel, tussen Munt en Amstel Hotel, worden gedurende het festival de cultuurpanden, hotels, bruggen en de sluis op een bijzondere of kunstzinnige wijze aangelicht.
  • Illuminade (vanaf 14 december – 30 december): Een wandeling door de stad met op verschillende plekken lichtkunstwerken van twintig kunstenaars uit zeven landen en drie continenten.
  • Christmas Canal Parade (op 15 december): Botenparade met licht en kunst.
  • Socialight : verschillende projecten betrekken Amsterdammers van alle leeftijden en verschillende stadsdelen bij de invulling van het festival.


In de partnerprogrammering haken de Amsterdamse musea, Artis, podiumkunsten, restaurants, winkels, stadsdelen en het bedrijfsleven in op het Amsterdam Light Festival.

Meer informatie: www.amsterdamlightfestival.com

17-10-2012 2:00

AGC Glass Europe is trots op de nieuwe collectie decoratief figuurglas van de hand van de Italiaanse ontwerper Michele De Lucchi. Het nieuwe gamma bestaat uit moderne motieven waarin het licht vrij spel heeft en waarmee architecten en designers de gelegenheid hebben om een geheel eigen stempel op het interieur te drukken.

De Oltreluce collectie bestaat uit drie verschillende motieven - Oltreluce Waves, Oltreluce Circles en Oltreluce Space - die allemaal verkrijgbaar zijn in een blanke, extra-blanke en verzilverde versie. Deze producten komen eind oktober 2012 op de Europese markt en worden geïntroduceerd tijdens de Interieur Biënnale in Kortrijk.

Oltreluce figuurglas filtert op delicate wijze alle mogelijke variaties van licht en is tegelijkertijd uiterst modern: de esthetiek van het oppervlak fungeert als het ware als medium voor de omgeving.
“Oltreluce is ontworpen om aan transparantie voorbij te gaan. Het is altijd fascinerend om te zien hoe alles - of het nu een wolkenkrabber is of iets anders - op licht reageert en met licht speelt”, vertelt Michele De Lucchi. En hij gaat verder: “De gedachte om alle expressies van glas te verkennen en zo zijn oorspronkelijke karakter te overstijgen fascineerde me. Daarom was het zo’n fantastische uitdaging om een nieuwe en spannende identiteit voor dit soort glas te mogen creëren.”

De collectie is meer dan alleen figuurglas, met ongewoon transparante oppervlakken die de natuurlijke eigenschappen van het glas veranderen - het licht heeft er zoveel vrij spel in dat een geheel nieuwe mate van expressiviteit wordt verkregen. Ontwerpers hebben de keuze uit drie verschillende motieven.

Allereerst Waves: 'scheiden zonder te verdelen'. Dit design creëert vloeiende bewegingen en eindeloze lichtreflecties en houdt zo een opvallend goed evenwicht tussen transparantie en opaciteit. Het tweede motief is Circles. Het oppervlak van dit design wordt gekenmerkt door gegraveerde druppels van uiteenlopende diepten, met een mate van transparantie die afhangt van het punt van waaruit men het glas bekijkt. Tot slot Space. Dit design heeft een ongebruikelijke golvende textuur. Het bestaat uit stippen die op verschillende afstand van elkaar zijn aangebracht en die niet allemaal even diep zijn. Het resultaat is moeilijk te definiëren, met af en toe een geheel onverwachte door het unieke glasoppervlak doordringende flinter licht.

Oltreluce figuurglas kan op vele manieren worden gebruikt, zowel binnenshuis (bijvoorbeeld ten behoeve van vaste of schuifwanden, deuren, meubilair of douchewanden) als buitenshuis (bijvoorbeeld voor ramen, deuren en gevels). "Of ze nu kiezen voor de geharde, gelaagde of in dubbele beglazing geassembleerde versie: met Oltreluce kunnen designers en architecten hun creativiteit de vrije loop laten", aldus AGV.

Van 20 tot en met 28 oktober 2012 krijgen bezoekers aan de designbeurs Interieur in Kortrijk een preview van deze nieuwe collectie. AGC is te bezoeken op stand 451 in Hal 4.

AGC Glass Europe produceert, verwerkt en verdeelt vlakglas voor de bouw (buitenbeglazing en interieurglas), de autosector (origineel en vervangglas) en de solar-industrie. Het is de Europese tak van AGC Glass, de grootste vlakglasproducent ter wereld, en is gevestigd in Brussel.

www.agc-glass.eu

13-10-2012 8:30

West 8 - in samenwerking met Speirs + Major | Designers working with light - is op 10 oktober 2012 uitgeroepen tot winnaar van het Verlichting Master Plan voor de toekomstige stedelijke uitbreiding Kruunuvuorenranta in Helsinki. "Onze inzending Luonnon Lyhdyt "Natuurlijke Lantaarns" deelt de eerste prijs met de "Into the Light" inzending van Team Bartenbach."

Op de locatie van een voormalige oliehaven wordt een nieuwe woonwijk bestaande uit 10.000 woningen en voorzieningen gerealiseerd. Het verlichting-Masterplan heeft tot doel richting te geven aan de stedelijke ontwikkeling van Kruunuvuorenranta door het maken van een functioneel verlichtingsplan en door het introduceren van een aantrekkelijk nachtlandschap, zichtbaar in de wijde omtrek.

Het gebied heeft een enorme potentie aan natuurlijke schoonheid. Het voorgestelde Masterplan benut deze potentie en versterkt de natuurlijke kwaliteiten zodanig dat de wijk haar identiteit hieraan zal ontlenen. Zowel het voorgestelde landschapsplan als het verlichtingsplan speelt in op de natuurlijke bronnen in termen van kwaliteit van donkerte, gebruik van lokale materialen en besef van lokaal erfgoed. De benadrukking van de natuurlijke omgeving verleent een sterke gewaarwording van aanwezigheid in Kruunuvuorenranta."

Het merendeel van de gebruikers dat dagelijks, na het donker, gebruik maakt van de locatie is bewoner. "Kunstmatig licht is essentieel in het creëren van een geweldige leefomgeving. Het wateroppervlak vormt een zeer reflectieve voorgrond die als het water stroomt een gebroken en geanimeerde reflectie van het verlichte beeld van het waterfront geeft – wat in essentie leidt tot een verdubbeling van het waarneembare licht bezien van veraf. Lichtelementen worden daarom minimaal ingezet om op een fijngevoelige manier toegangswegen, monumenten en lantaarnpinnen te belichten."

Twee fundamentele lichtbronnen worden in beschouwing genomen: daglicht en kunstmatig licht. Daglicht gaat over grote schaal, uitgestrekte open ruimte, een continu veranderend en vluchtig licht en een relatie met de natuur. Daglicht is relatief onvoorspelbaar en oncontroleerbaar, maar zal omarmd en benut worden door middel van strategische materiaalkeuzen. "Over de gehele locatie wordt de reflectie van materialen geoptimaliseerd ten behoeve van de lichtstrategie – het faciliteren van zowel passief als actief licht (i.e. zowel de reflectie van oppervlakken als de hoeveelheid licht die erop schijnt) in harmonie met elkaar om het energieverbruik te minimaliseren en een balans te creëren tussen lichtgevende en donkere oppervlakken."

11-10-2012 8:30

Lightronics introduceert drie wand- en plafondarmaturen: DOTT, DOTT XL en GEO. De armaturen zijn nieuw ontworpen en voorzien van LED. Voor de armaturen geldt een IP-waarde van 65 en een IK-waarde van meer dan 10. Het trio noviteiten wordt gepositioneerd onder het label ‘Hogro Plus’.

Martijn Beun, productontwikkelaar van de R&D-afdeling van Lightronics: “We wilden een familie ontwerpen die je als pakket bij nieuwbouw of renovatie kunt toepassen. De DOTT is een rond ontwerp met een wat bolle kap, die nu in twee maatvoeringen geïntroduceerd wordt: standaard en een XL-uitvoering.”  De DOTT XL kan bijvoorbeeld worden toegepast in hallen of bij liften, terwijl de standaard DOTT uitstekend naast de voordeur kan worden geplaatst. De DOTT wordt geleverd met 1.200 Lumen (120 Lumen per Watt), voor de DOTT XL is dat 3.200 Lumen. De DOTT kan met een frosted of een opalen kap worden geleverd.

Het meest verrassende armatuur uit het Hogro Plus segment is de GEO (zie foto). Leverbaar zonder afdekplaten of met één of twee afdekplaten. Standaard is de kleur antraciet.De armaturen die binnen het Hogro Plus-label gelanceerd worden, zijn ontwikkeld in samenspraak met de klanten. Jolande Wijman-Stokkink, Marketing Manager: “Tijdens Get Inspired sessies hebben wij interessante discussies gevoerd met onze klanten. Door stellingen voor te leggen en goed te luisteren naar de wensen en behoeften vanuit de markt heeft onze R&D-afdeling de prototypes verder kunnen ontwikkelen met als resultaat een drietal nieuwe Lightronics-armaturen onder het nieuwe label Hogro Plus.”

www.lightronics.nl

11-10-2012 8:30

Energie-efficiëntere LED-lampen en spaarlampen kunnen vaak niet normconform gedimd of aangestuurd worden met traditionele stuurapparaten. Om een gemeenschappelijke, toekomstbestendige en storingsvrije standaard te creëren, heeft lichtfabrikant Osram de handen ineen geslagen met fabrikanten van elektrotechnische componenten Gira, Jung en Schneider Electric. Samen hebben ze Ledotron ontwikkeld, een gestandaardiseerde digitale stuurtechniek die eenvoudig en in korte tijd door een vakman geïnstalleerd kan worden.

Het dimmen van spaar- of LED-lampen kan soms problemen opleveren. Enkele onaangename effecten die zich voordoen zijn flikkeren of een onrustig dimverloop. Bovendien wordt daarbij gedeeltelijk niet voldaan aan de wettelijke eisen betreffende harmonische vervorming en radio-ontstoring. Ontoelaatbare combinaties van apparaten leiden soms zelfs tot lampdefecten.
Op de markt manifesteert zich duidelijk een tendens in de richting van de zogenaamde sfeerverlichting. Afhankelijk van de stemming, de activiteit en het tijdstip van de dag wordt een ander lichtniveau gewenst. Digitaal aanstuurbare en traploos digitaal dimbare lampen in woonruimten besparen niet alleen veel energie, maar scheppen ook een passende sfeer van welbehagen.

Dimmers kunnen in de toekomst vervangen worden door Ledotron stuurapparaten, die digitale stuurinformatie via het netsnoer doorgeven aan de aangesloten Ledotron spaar- of LED-lampen. De aanwezige bedrading wordt onveranderd verder gebruikt. De speciale Osram Ledotron lampen - vooral compact fluorescentielampen en LED-lampen - zijn met hun geïntegreerde voorschakelapparaten in staat om deze informatie te ontvangen en in functies om te zetten. Bijkomende uitbreidingen, zoals radiosturing, businterfaces of nieuwe bedieningsconcepten behoren eveneens tot de toekomstige mogelijkheden. Osram lanceerde in september 2012 Ledotron spaarlampen, vanaf januari 2013 volgen Ledotron LED-lampen.

www.osram-benelux.com

 

  

10-10-2012 2:00

Met Norton Ledization presenteert Spaapen Handelmaatschappij een nieuw programma voor LED-verlichting. De bekende Norton-armaturen voor algemene verlichting zijn als uitgangspunt genomen. Hierin heeft Spaapen LED-licht geïntegreerd en verbeterd.

Met Ledization heeft Spaapen een nieuwe invalshoek gekozen. In plaats van de standaard armaturen aan te passen aan LED-licht, is het LED-licht aangepast en verbeterd voor de toepassing in standaard armaturen. Dit biedt gebruiksgemak voor installateurs die de vertrouwde Norton-armaturen gewend zijn. Bij renovatie kunnen zij in een handomdraai een bestaand armatuur vervangen door een duurzaam LED-alternatief. Bovendien is apart installeren van losse lampen en drivers niet meer nodig; Norton Ledization is een kwestie van plug & play.
De eerste Norton-armaturen zijn al in het Ledization-programma verkrijgbaar. De lijn zal steeds verder worden uitgebreid.

"In de Norton Ledization-lijn is een aantal verbeterslagen gemaakt, waardoor LED op alle fronten de beste lichtoplossing is geworden", aldus Spaapen. Die verbeteringen zijn onder andere:
- de PMMA diffuser (lichtverdeler van acryl) die zorgt voor een zeer gelijkmatig lichtbeeld en juiste sturing van het licht. De felheid van LED-licht wordt door de diffuser weggenomen, met minimaal verlies aan licht. Dit in tegenstelling tot reguliere afschermingen/optieken waarbij wel licht verloren gaat;
- de Active trimming waardoor elke LED-diode (lichtpunt) op de strip precies dezelfde spanning en levensduur heeft en verval in kleur en licht wordt geminimaliseerd;
• een driver met ‘soft start’ om interne beschadiging van de LED's te voorkomen;
• optimale warmtehuishouding door een metalen podium dat met dubbelzijdige, warmtegeleidende tape aan de LED-strip bevestigd zit. Deze tape maakt bovendien mechanische bevestiging overbodig.

Norton Ledization is het resultaat van samenwerking tussen de eigen lichtexperts van Spaapen en een internationaal team van licht- en elektronicaspecialisten uit Nederland, Duitsland, Frankrijk en Spanje. Voor de verschillende onderdelen zijn uitsluitend Europese leveranciers geselecteerd.

Spaapen Handelmaatschappij biedt lichtoplossingen voor een breed scala aan toepassingen. De merken die het bedrijf voert, zijn Norton armaturen (algemene verlichting), Norled (design LED-verlichting) en Economy armaturen (low budget lichtoplossingen). Ledization is een lijn binnen het Norton armaturenprogramma. Spaapen was in 2011 winnaar van de ETOP Innovation Award met de Polaris, een duurzaam en energiebesparend LED-armatuur voor portiek- en galerijverlichting.

www.norton.nl/ledization

09-10-2012 16:00

Verlichting kan een positieve invloed hebben op de concentratie en het welbevinden van scholieren. Dat is te lezen in de nieuwe editie van Inside Information Verlichting, vaktijdschrift over licht en lichtarchitectuur, dat op dinsdag 9 oktober is verschenen. Het vaktijdschrift bericht over een onderzoek dat werd uitgevoerd door het TransferZentrum für Neurowissenschaften und Lernen (ZNL) in het Duitse Ulm, in nauwe samenwerking met lichtfabrikant Osram. “Leerlingen maken onder biologisch geoptimaliseerde verlichting tot een derde minder fouten”, zegt onderzoeksleider dr. Katrin Hille.

Dat verlichting van invloed is op het welbevinden van mensen, is in feite al eeuwen bekend. Maar sedert de Amerikaanse wetenschapper David Berson in 2002 ontdekte dat het menselijk oog is uitgerust met een speciale receptor, die in rechtstreekse verbinding staat met de suprachiasmatische nucleus ofwel ‘biologische klok’, is de wetenschappelijke belangstelling voor de invloed van licht op allerlei biologische processen sterk toegenomen.
Onderzoekers hebben gedurende de voorbije jaren tal van ontdekkingen gedaan omtrent de grote invloed van verschillende lichtkleuren op het functioneren van het menselijk lichaam. Teneinde de precieze invloed van verlichting op de prestaties van leerlingen te meten, startte het TransferZentrum für Neurowissenschaften und Lernen (ZNL) samen met lichtfabrikant Osram eind 2011 een veldstudie naar de effecten van verlichting op de cognitieve prestaties van leerlingen van de Ferdinand von Steinbeiss-school en de Robert Bosch-school in Ulm (D).

Uit de studie kwam onder meer naar voren, dat de invloed van licht op de biologische klok groot is en dat precies deze invloed verantwoordelijk is voor een verbetering van de cognitieve prestaties bij leerlingen. “Het organisme wordt door het biologisch geoptimaliseerde licht gestimuleerd”, stelt een woordvoerder van lichtfabrikant Osram in Inside Information Verlichting. “Het dagritme van de leerlingen schuift op en de jongeren zijn vroeger fit. Dat maakt dergelijke verlichting geschikt om sociale jetlag – een vaak bij jongeren voorkomende ochtendmoeheid – tegen te gaan.” De onderzoekers van het ZNL benadrukken dat scholieren onder biologisch geoptimaliseerde verlichting tot een derde minder fouten maken.

Behalve een uitgebreid verslag over het onderzoek in Ulm is er in de nieuwe editie van Inside Information Verlichting onder meer een interview met lichtontwerper Aleksandar Rublek opgenomen. Ook is er aandacht voor lichtregelsystemen alsmede voor verschillende actuele verlichtingsprojecten, waaronder de installatie Lichtval in Heusden-Zolder, de bijzondere lamp Stairway to Heaven van de bekende ontwerper Bertjan Pot en de LED-verlichting in een lingeriewinkel in Veldhoven.

De vijfde editie van Inside Information Verlichting van dit jaar is op 9 oktober verschenen. Naast het artikel over het effect van licht op scholieren is er ook aandacht voor de volgende onderwerpen:

Licht in de val. Afgelopen zomer was een bijzonder lichtobject te zien van lichtkunstenaar Jaap van den Elzen: Lichtval. Het in Heusden-Zolder tentoongestelde object werd gerealiseerd in samenwerking met Smart Lighting uit Tilburg. Medeeigenaar Eelco Timmermans geeft tekst en uitleg.
Duurzaam en hoogwaardig. Oplevering van een zeer verfijnd kantoorproject in Hoofddorp bij een multinational in e-commerce en multimedia. Het projectteam bestond uit een stoffenleverancier, een ambachtelijke meubelmaker, een kantoormeubilairexpert en een kunstenaar. Het lichtontwerp is van Modular Lighting.
Trap naar de hemel. Het laatste ontwerp van Bertjan Pot: hij monteerde een aantal lampen op een ladder en hing het gevaarte op. Simpel? Pot won er toevallig wel even een prestigieuze prijs mee.
Technasium prikkelt.  Het nieuwe Technasium van het Jeroen Boschcollege te ’s-Hertogenbosch. Panelen dimbare en op kleur in te stellen LED-verlichting zorgen voor de nodige ondersteuning en ‘het goede gevoel’.
- ‘Lichtregeling? Besparing!’ De Belgische fabrikant ETAP belegde recentelijk een tweetal informatiesessies in Nederland, met aandacht voor de besparingen die gerealiseerd kunnen worden via het implementeren van lichtregelsystemen.
Energiebesparend squashen. Nieuwe verlichting en plafonds in squashbanen. Een energiebesparing van 40 procent, een nieuw ogende locatie en tevreden sporters.
Innovatieplatform in de maak. Bijzonder initiatief van het InterGemeentelijk-overleg Openbare Verlichting (IGOV). De organisatie houdt op de Dag van de Openbare Ruimte de oprichtingsbijeenkomst van het IGOV Innovatie Platform. Het doel van de bijeenkomst is het peilen van de interesse voor een dergelijk initiatief.
LED-markering zonder bedrading. Het markeren van fietspaden zonder ingewikkelde bedrading? Het kan. De bedrijven Falco en Geveko realiseerden onlangs een nieuw verlichtingssysteem in Uden. De zogenoemde LED-Marks werken op zonnecellen, in combinatie met batterijen.
Dag en nacht een topproject. In april van dit jaar is het nieuwe hoofdkantoor van energiebedrijf Eneco in Rotterdam Alexander in gebruik genomen. De verlichting speelt een belangrijke rol in het interieur. Enerzijds is er door een groot atrium sprake van volop daglichtinval. Maar het kunstlicht mag er ook zijn.

Inside Information Verlichting is het leidende vaktijdschrift op het gebied van licht en verlichting. Het vaktijdschrift wordt gelezen door lichtfabrikanten, lichtontwerpers (interieur)architecten, lichtadviesbureaus, facilitair managers, elektrotechnisch installateurs en inkopers bij overheden en het bedrijfsleven. Het tweemaandelijkse vaktijdschrift verschijnt in een oplage van 6.000 exemplaren.

08-10-2012 12:30

De spanning bereikte een hoogtepunt bij de presentatie van de vier winnaars en tien eervolle vermeldingen tijdens de uitreiking van de International Velux Award 2012 in Porto, Portugal. Een team van twee architectuurstudenten van ETHZ in Zürich, Zwitserland ontving de eerste prijs voor hun poëtische project 'resonance, memory'.

Volgens de winnende studenten is het idee van hun project ontstaan door een sterk verlangen om architectuur verder te brengen dan de fysieke wereld en emoties op te wekken. Geïnspireerd door de vele wandelingen die de twee studenten uit China hebben ondernomen tijdens hun studie aan ETHZ, is de basis van het concept een hypothetische modderstroom die in de Zwitserse Alpen een klein dorp heeft bedolven. In het project wordt gewerkt met transparante thermoplastische kolommen die in de aarde worden neergezet als een metaforische voorstelling van het voormalige dorp. Zonlicht wordt via de kolommen doorgegeven aan de ondergrondse ruimten, waar ze als een poëtische herinnering de voormalige kamers in de begraven huizen verlichten.

“Tegenwoordig proberen steeds meer architecten buiten gebaande paden te denken, maar het thema van de International Velux Award, 'Light of tomorrow', is precies het juiste onderwerp om terug te gaan naar de kern. Het is onze overtuiging dat hoe kunstmatiger onze wereld wordt, hoe meer we terug willen naar de natuur. Dus werkt het thema naar onze mening als een herinnering aan het feit dat we kunnen werken met zowel kunstmatig als natuurlijk licht en dat de twee kunnen samenwerken", zegt Bo Li, die het winnende concept samen met Ge Men ontwikkelde.
 “Het project is indrukwekkend omdat het zich op een zeer sprekende, krachtige en veel uitgebreidere wijze richt op drie verschillende schalen dan één van de overige inzendingen. Tegelijkertijd verbindt het ons aan de nagedachtenis van dingen die ooit waren. Het krachtige idee van herinneren en het onderbewustzijn zijn opgenomen in het project”, zegt juryvoorzitter Brigitte Shim in haar motivatie voor het winnende project.

Een team van vijf studenten van de Inje University in Korea ontving de tweede prijs voor hun fantasierijke en innovatieve project 'The Mongolian dandelion seed impregnated with light'. Het concept wil Mongoolse nomaden gedurende de dag van schaduw voorzien en tijdens de nacht van licht en warmte. De jury kenmerkt het project als opmerkelijk, karakteristiek en mooi gepresenteerd.
 
Een team van studenten van de technische universiteit in Krakau, Polen ontving de derde prijs voor hun zeer conceptuele project 'Light as a tool to break structure'. Ze delen deze derde plaats met een team van de Tongji University in China die de interactie tussen mensen en licht in gebouwen verkent in hun project 'Privatization of sunshine'. Als aanvulling op de vier winnende projecten heeft de jury ook tien eervolle vermeldingen toegekend aan teams uit China (vier projecten), België (twee projecten), Portugal (één project), Spanje (één project), Roemenië (één project) en Denemarken (één project).

De jury vond de thema's in de 983 inzendingen uit 59 landen, die op veel verschillende manieren vragen oproepen over de rol van licht in de architectuur, zeer krachtig. “Als jury hebben we de kans gehad om een groot internationaal forum te bekijken met vragen en experimenten over een aantal zeer belangrijke lichtonderwerpen. Voor ons als architect, maar ook als mens belangrijk, omdat licht fundamenteel is voor iedereen en in veel opzichten tijdloos is. Ik denk dat het uitvinden, het opnieuw uitvinden en het herzien van licht wat blijkt uit de honderden inzendingen, één van de echt stimulerende elementen van deze wedstrijd is”, zegt juryvoorzitter Brigitte Shim.

De organisatoren van de Velux Groep, zijn verheugd dat de kwaliteit van de projecten voor de International Velux Award toeneemt. “Studenten hebben de mogelijkheid buiten de gebaande paden te denken. Ze kunnen experimenteren en vrij met het onderwerp 'Light of tomorrow' aan het werk gaan. En we zien zeker grote experimenten en onderzoeken wanneer we de inzendingen doorkijken. Al met al een grote bron van inspiratie voor de toekomst”, zegt Per Arnold Andersen, architect en hoofd van de afdeling Daylight, Energy and Indoor Climate binnen de Velux Groep en vertegenwoordiger van het bedrijf in de jury.

De International Velux Award voor architectuurstudenten vindt om de 2 jaar plaats, de volgende keer in 2014. Alle winnende projecten worden gepresenteerd in het IVA jaarboek en alle 983 vermeldingen worden weergegeven op iva.velux.com.
 


 

04-10-2012 2:00

Iedereen is er ooit wel al eens aan begonnen: verzamelingen. Helaas blijven die vaak verborgen in een schoendoos of donkere hobbyzolder. Modular Lighting Instruments uit Roeselare geeft fanatieke verzamelaars een forum in een Brugse winkeletalage. Met deze keer een uitgebreide Batmanverzameling zetten ze datgene wat nooit de museale spotlights haalt volop in de (design)schijnwerpers.Modular gaat voor het onverwachte. Met The Fanatic Collectors kleden ze in samenwerking met conceptbureau Rotor twee vitrines van een leegstaande winkel in Brugge aan met originele verzamelingen. Lieven Messiaen, CEO van Modular: “We willen hiermee een forum geven aan mensen die out of the ordinary denken, net zoals wij dat zelf doen.”

De voorwerpen staan telkens een half jaar uitgestald. Tijdens deze derde editie word je ondergedompeld in de wereld van Batman met verschillende Batmobiels, poppetjes, maskers en andere kostuums. De tentoongestelde objecten komen uit de collectie van Pet van de Luijtgaarden, een Nederlander die verzamelingen verzamelt. Pet: “De collectie die je in Brugge ziet, vormt maar een klein deel van de volledige Batmancollectie die ik bezit. Voor de opbouw heb ik geprobeerd om ze van klein naar groot weer te geven. Het leukste vind ik zelf het masker. Het is het meest authentieke stuk. Mocht je het aandoen en ermee op straat rondlopen, dan zou het lijken alsof je net uit de film komt gestapt. Ik vraag me af wat de reacties zouden zijn.”

De eerste Fanatic Collectors-etalage draaide om balpennen - 6 500 stuks, geordend per land en kleur. De tweede had als thema ‘spelen met speelgoed’. Met links een uitgebreid aanbod Playmobilpopjes en rechts een He-Man in Barbietenue zag je hoe meisjes en jongens met hetzelfde speelgoed aan de slag kunnen. En nu is er dus de Batmancollectie.

Pet: “Het fascinerende aan deze collectie is dat het verhaal begint bij één stripfiguurtje dat getekend werd in 1939. Ondertussen is dat een heel eigen leven gaan leiden met vele variaties, commerciële merchandising en accessoires. De vraag die je je daarbij stelt, is: ‘Wie verzint
dit allemaal?’

De verzameling wordt verlicht door Spock van Modular, een energiezuinige LED-disc, die zowel technologie, ecologie als hoogwaardig design in één armatuur combineert.

Modular Lighting Instruments zoekt nog altijd enthousiaste verzamelaars van ongewone objecten voor volgende expo’s in de Fanatic Collectors-vitrine. Voel je je geroepen of ken je iemand die in het plaatje past? Stuur enkele foto’s en omschrijving van de verzameling door naar welcome@supermodular.com.

 

Modular Lighting Instruments uit België bestaat sinds 1980 en levert high-end architecturale verlichting, waarbij creativiteit en technologie telkens centraal staan.
Naast het hoofdkwartier in België heeft Modular showrooms in New York, Milaan, Amstelveen, Parijs, Malmö, Stockholm en Kopenhagen en verkooppunten in meer dan tachtig landen.

www.petsmarktplaats.nl

 


 

04-10-2012 2:00

Op donderdag 4 oktober worden de winnaars en eervolle vermeldingen van de International Velux Award 2012 bekendgemaakt. De prijsuitreiking vindt dit jaar plaats in Porto, Portugal. Voor het eerst is de uitreiking ook live te volgen via een livestream. Vanaf 19.45 uur via de banner op www.iva.velux.com.

De International Velux Award voor architectuurstudenten vindt om de 2 jaar plaats en wordt georganiseerd in samenwerking met de International Union of Architects (UIA). Een record aantal projecten dingt dit jaar mee naar de eerste prijs. Van de in totaal 986 ingezonden projecten voldeden 983 projecten uit 59 verschillende landen aan de verplichte bestandsformaten en specificaties. Hoe het totale prijzengeld van 30.000 euro wordt verdeeld wordt bekendgemaakt in aanwezigheid van de studenten(teams) met een winnend project of eervolle vermelding.
 

04-10-2012 2:00

LED-fabrikant Nimbus presenteert een nieuwe uitgave. De tweehonderd pagina’s rijk geïllustreerde brochure bevat fraaie fotografie en toont innovatieve lichtconcepten voor kantoren, winkels, hotels, openbare gebouwen en woonhuizen.

De Nimbuscollectie is uitgebreid met een range aan nieuwe armaturen die de gebruiker tal van lichtoplossingen biedt. Bijvoorbeeld de Roxxane collectie met een innovatief bedieningssysteem, het minimalistische Modul L 196 armatuur, de sculpturale Squeeze met de innovatieve Softlight Diffuser, of de extreem manoeuvreerbare Rim R. De catlogus bevat bovendien een collectie outdoor LED-verlichting.

De brochure is aan te vragen via info@deregelfabriek.com.

04-10-2012 2:00

DE NOOD Group uit Middelburg wordt in Nederland de nieuwe distributeur van de Duitse firma Hess.  Hiermee bestaat het productportfolio van De NOOD Group niet langer alleen uit klassieke straat- en buitenverlichting, maar bieden zij ook moderne straatverlichting en LED-lichtoplossingen aan.Hess AG is een gerenommeerde producent van moderne straatverlichting, architectonische verlichting en straatmeubilair. De NOOD Group is sinds 1924 gericht op het realiseren van vooral klassieke verlichtingsprojecten in de openbare ruimte. Beide ondernemingen staan bekend om hun exclusieve, hoogwaardige producten en de ambitie om internationaal verder uit te breiden.

Recent zijn De NOOD Group en Hess daarom een samenwerkingsverband aangegaan, waarbij Hess door De NOOD Group op de Nederlandse markt zal worden vertegenwoordigd. Tegelijkertijd zal Hess de internationale markt voor De NOOD Group gaan verzorgen. Het thema ‘Klassiek ontmoet Modern’ krijgt hiermee een letterlijke betekenis.Tijdens de Dag van de Openbare Ruimte op 10 en 11 oktober in Houten treden De NOOD Group en Hess voor het eerst publiekelijk als partners  naar buiten. Op 10 oktober om 16.00 uur zal in stand 2.118 de samenwerking op de beurs officieel beklonken worden tijdens de ‘Schwarzwald meets Zeeland borrel’.

http://www.denoodgroup.nl/

01-10-2012 14:00

Recyclingorganisatie Wecycle voert campagne om aandacht te vragen voor de inzameling van afgedankte professionele energiezuinige verlichting. Drie inzamelpartners die het goede voorbeeld geven winnen een Wecycle Gouden Bakkie Award. Willems Installatiebedrijven uit Roermond krijgt de award voor zijn inzet bij de inzameling van verlichting bij drie woningstichtingen.

Willems voert sinds begin dit jaar bij drie woningstichtingen in Roermond de tl-buizen en armaturen verantwoord af via Wecycle. Dat betekent dat de verlichting van ruim twintigduizend woningen op een goede manier wordt gerecycled. In totaal is 80 procent van de afgedankte tl-buizen en armaturen afkomstig van installateurs en servicebedrijven. Naar schatting de helft daarvan wordt ingezameld.

Wecycle heeft vijftig inzamelpartners uit het professionele circuit geselecteerd die een goed voorbeeld zijn voor hun collega’s. Als dank voor hun inzet trakteren Wecycle koffiedames op de bedrijfslocaties op koffie met taart. Drie van deze bedrijven ontvangen een Wecycle Gouden Bakkie Award voor hun bijzondere bijdrage. Alle vijftig geselecteerde inzamelpartners staan op wecycle.nl/bakkie.

 

In 2011 zamelde Wecycle 3,5 miljoen kilo spaarlampen, tl-buizen en armaturen in. Met name de tl-buizen en armaturen zijn afkomstig uit het professionele circuit. Apart inleveren hiervan is belangrijk, omdat deze verlichting tot meer dan 90% kan worden gerecycled. Daarnaast kunnen armaturen PCB-houdende condensatoren bevatten en zit in tl-buizen een kleine hoeveelheid kwik. Deze stoffen worden tijdens de recycling verantwoord verwijderd.


Wecycle organiseert de inzameling en recycling van afgedankte elektrische apparaten en kapotte energiezuinige verlichting (e-waste). Wecycle wil zoveel mogelijk e-waste inzamelen en werkt hiervoor samen met gemeenten, kringloopbedrijven, installateurs, winkels, scholen en consumenten. Wecycle zorgt in opdracht van producenten en importeurs voor verantwoorde inzameling, garandeert recycling met een hoog milieurendement en rapporteert hierover aan de overheid.


Terug

Combinatieaanbieding: 25% korting op abonnement vaktijdschriften Inside Information + Verlichting

U betaalt € 141,00, in plaats van € 188,00, voor totaal dertien nummers van Inside Information en Inside Information Verlichting.

Klik hier om een abonnement te nemen
 


Nieuwsarchief
Kantoor- en Projectmeubilair

Vloer, Wand & Plafond

Verlichting

Ontwerp/Architectuur

Overig nieuws

Archief voor oktober 2006


Naast nieuws en de hoofdnavigatie bovenaan onze site hebben wij nog meer rubrieken, namelijk:

- Agenda met beurzen en evenementen
- Vacatures
- Projecten uit de branche
- Geselecteerde filmpjes
  


- Aanmelden voor een abonnement
- Inschrijven op de e-mailnieuwsbrief

 


Agenda
Agenda-overzicht >