Nieuws


28-09-2011 8:30

De succesvolle Yksi Expo-tentoonstelling 'Liberation of Light', eerder te zien in het Designhuis te Eindhoven, gaat de wereld rondreizen. De expositie over LED's & design staat van 25 september tot en met 3 oktober in China op de Beijing Design Week. Een mogelijk tweede halteplaats in China is Guangzhou, begin december. Ook zijn er plannen om de expositie in het voorjaar in Moskou te tonen.

"Nederlandse kunstenaars, architecten en ontwerpers lopen wereldwijd in de voorhoede in het toepassen van nieuwe lichttechnologie zoals LED en OLED", aldus Yksi Expo. "‘Liberation of Light’ laat zien dat LED's veel meer zijn dan kleinere, duurzamere ‘lampjes’. Ontwerpers gaan lichtobjecten maken met andere vormen, materialen en functies dan tot nu toe gebruikelijk. Kunstlicht maakt in feite de overgang van analoog naar digitaal en kan nu met behulp van computers gestuurd, op maat gemaakt en zelfs interactief worden. Ruimtes, zowel binnen als buiten, zullen op andere wijzen verlicht worden. En ook het gebruik en de bediening van kunstlicht zal ingrijpend veranderen. Kortom, een revolutie in kunstlicht kondigt zich aan, even groot of misschien wel groter als de uitvinding van de gloeilamp bijna 150 jaar geleden."

Yksi Ontwerp heeft in nauwe samenwerking met Design Cooperation Brainport een plan opgesteld om de expositie te laten reizen. Ook het programma Dutch Design Fashion Architecture (Dutch DFA), dat de Nederlandse creatieve industrie in het buitenland meer bekendheid wil geven, draagt bij. Met de expositie reist ook een gezelschap van ontwerpers, ondernemers en onderzoekers mee om in China contacten te leggen op het gebied van licht en design. 

Deelnemers zijn onder (veel) meer Arup & Rogier van der Heide, Daan Roosegaarde, Ellen de Vries / The Lux Lab, Hans Wolff, Har Hollands Lichtarchitect, Lonneke Gordijn en Ralph Nauta / Studio Drift, M+R interior architecture & Flos, Mader Stublic Wiermann / GLOW festival, Philips Lumiblade Creative Lab, PlantLab, Raimond Puts with Ox-ID / Moooi, Tom Dixon, UNStudio en Van Eijk & Van der Lubbe.

22-09-2011 9:36

Het zijn bijzondere tijden in de verlichtingsindustrie. De snelheid van innovatie op dit gebied is ongekend. Om belangstellenden hierover uitgebreid te informeren is de eerste beursdag van Elektrotechniek, maandag 3 oktober, uitgeroepen tot 'Dag van het Licht'.

Onderdeel van deze dag is een lichtcongres. Tijdens dit congres staat het versnellen van de renovatie van bestaande gebouwen met verlichtingssystemen centraal. Aan de hand van concrete voorbeeldprojecten leert men meer over de toepassing van LED, zuinige TL, daglichtregeling, aanwezigheidsdetectie, dimmen en het gebruik van daglicht

Programma
10:30 uur: Lezing beter licht, minder kosten en meer productiviteit. Door: Wouter de Jong, dagvoorzitter.
10:40 uur: Nieuwe verlichting? Verlaag uw energielabel met twee stappen. Overzicht van de mogelijkheden. Door: André Derksen, ISSO.
11:10 uur: Nieuwe normen voor binnenverlichting. Door: Paul Settels, NSVV.
11:40 uur: Aandacht voor inzameling bij renovatie. Door: Jeroen Bartels, LightRec/WeCycle.
12:00 uur: Pauze met broodjes.
12:30 uur: Praktijk case 1 – Bespaar met Retrofit voor bestaande installaties. Door: Rob van Heur, NSVV.
12:45 uur: Praktijk case 2 – V&D. Door: Harold Lam, Manager Bouwburo V&D.
13.00 uur: Praktijk case 3 - Neckermann. Door: de heer Steijns, Neckermann.
13:15 uur: Praktijk case 4 – Duurzame investeringen en hoe verlichting hierin past. Door: Con op den Kamp, Enexia / Rogier Lony, Deerns.
13:30 uur: Praktijk case 5 – Bij renovatie: indekken voor aansprakelijkheid of echte veiligheid? Door: Herald Boertjens , Famostar namens NVFN.
13:45 uur: Opening Licht-Tour. Door Wouter de Jong (route langs de stands van NLA- en NVFN-leden met voorbeelden van diverse licht-oplossingen).
14.00 uur: Afsluiting.

Belangstellenden kunnen zich voor het lichtcongres aanmelden wanneer ze zich registreren voor een bezoek aan Elektrotechniek.
 

20-09-2011 9:30

Sinds de start in 2005 van Stichting LightRec, in Nederland opdrachtgever voor de inzameling en recycling van energiezuinige lampen en armaturen, is er inmiddels ruim 10.000 ton ingezameld. In 2010 zamelde de uitvoeringsorganisatie Wecycle voor LightRec bijna 1,7 miljoen kilo aan lampen en bijna 1 miljoen kilo armaturen in. Dat komt overeen met ongeveer 6 miljoen ingezamelde tl-buizen, meer dan 6 miljoen andere lampen en bijna 400.000 armaturen. Dat blijkt uit het jaarverslag dat LightRec onlangs publiceerde. Uit de cijfers blijkt eveneens dat de verkoop van spaarlampen in 2010 onverwacht afnam. De verkoop van ledverlichting stijgt echter erg snel. Steeds meer Nederlanders kiezen voor energiezuinige alternatieven voor de gloeilamp, waaronder dus ook de ledlamp.

Tussen 2005 en 2010 is er een duidelijke groeicurve waar te nemen in de totale hoeveelheid ingezamelde lampen en armaturen. Het afgelopen jaar stegen de inzamelresultaten met 20 procent(ten opzichte van 2009). Deze stijging is geheel toe te schrijven aan de inzameling van meer armaturen.

LightRec is trots op het behaalde resultaat. “Als we terugkijken op de inzamelresultaten van de afgelopen vijf jaar, zijn we letterlijk van niets naar heel veel gegaan,” aldus Jeroen Bartels, directeur van de stichting. “Maar dat betekent niet dat we nu op onze lauweren kunnen rusten. Als het aan ons ligt, zamelen we iedere lamp in die wordt afgedankt. Zover is het nu helaas nog niet, maar dat is wel ons streven. Daarbij zetten we via Wecycle zowel in op voorlichting aan consumenten, bijvoorbeeld door het verspreiden van de Jekko - de inzamelhulp voor thuis - als op voorlichting aan professionele partijen zoals installateurs en facilitair managers.”

Het aantal ingeleverde tl-buizen is iets afgenomen ten opzichte van 2009.Het uitblijven van een stijging vindt mogelijk zijn oorsprong in het uitgestelde onderhoud aan (kantoor)panden vanwege de financiële crisis, aldus LightRec. Het laatste kwartaal van 2010 laat een voorzichtig eerste herstel zien in de inzameling van deze lampen.

Toch verdwijnt er onder professionele gebruikers nog altijd een deel van deze lampen en bijbehorende armaturen in de container voor gemengd afval. Om die reden is Wecycle in opdracht van LightRec dit najaar een nieuwe campagne gestart, genaamd ‘Bakkie doen’, die gericht is op installateurs en de bouwsector. Naast de inzameling vanuit het professionele circuit spant LightRec zich in om het aantal inzamelingspunten voor consumenten te vergroten, onder meer via de detailhandel.

15-09-2011 11:20

Persbureau Reuters meldt dat volgens anonieme bronnen Siemens
de geplande beursgang van lichtdivisie Osram uitstelt tot 2012, 
vanwege het slechte beursklimaat. De beursgang van Osram is een van de speerpunten op vernieuwingsgebied die bestuursvoorzitter Peter Loescher in maart aankondigde. Siemens is er echter niet van overtuigd dat Osram genoeg interesse wekt bij investeerders tegen de beoogde prijs, beweren de bronnen.

Daarnaast bestaan er zorgen over de recente prestaties van Osram, schrijft persbureau Novum. De divisie rapporteerde afgelopen kwartaal een afgenomen winst door hogere grondstofkosten en prijsdruk, terwijl de omzet slechts marginaal toenam. De beursgang van Osram zou een van Duitsland’s grootste beursgangen in jaren kunnen worden. Een woordvoerder van Siemens heeft aangegeven dat er niets is gewijzigd aan de plannen voor de beursgang.

12-09-2011 9:33

Vanwege het grote succes in 2010 organiseert ETAP opnieuw informatiedagen voor de gezondheidszorg. Deelnemen kan op donderdag 29 september bij Erasmus MC te Rotterdam en dinsdag 18 oktober bij het UMC Radboud te Nijmegen.

Beide dagen staan in teken van de snelle ontwikkeling die LED-verlichting momenteel doormaakt en de energiebesparing en het comfort die men met verlichting in de gezondheidszorg kan realiseren.

Deelname is gratis , aanmelden kan via e-mail: christine.laureyns@etaplighting.com, fax: 076 - 542 09 62 of telefoon: 076 - 548 34 00. Het aantal deelnemers is beperkt tot zestig personen, opgeven kan tot 14 september.
 

10-09-2011 4:00

Arpalight organiseert de Dag van het licht, een dag die gaat over innovatie in licht. Boeiende sprekers, nieuwe producten, toepassingen en inzichten zijn aanwezig op 22 september in Heerenveen. Daarnaast is er voldoende gelegenheid om samen met collega's, fabrikanten en klanten van gedachten te wisselen.

De Dag van het Licht gaat over innovatie. Innovatie is niet iets wat zomaar gebeurt. In de branche is het een doel om de klant beter te kunnen bedienen en te kunnen onderscheiden. Waar zit deze innovatie en welke rol gaat deze spelen? Er zal stil gestaan worden bij de grote veranderingen en vernieuwingen die op dit moment plaatsvinden. Of het nu gaat om LED-verlichting of vermeende gezondheidsaspecten van licht. Welke rol licht heeft in duurzaam inrichten of de relatie met de kunstwereld. Vele aspecten van de vernieuwing worden belicht.

Diverse sprekers uit verschillende disciplines geven een lezing op 22 september. Onder hen lichtarchitect Har Hollands en interieurarchitect Odette Ex.

Har Hollands is een lichtarchitect met een duidelijke eigen visie. Verlichting voor architectuur of voor een plaats waar mensen samen komen vraagt om invulling van functionele, esthetische en emotionele behoeftes, aldus Hollands. Hij probeert deze verschillende aspecten te integreren in een lichtontwerp. Praktische behoeften combineren met een fascinerende night-time ervaring; dat is zijn visie. Een visie die hij al 13 jaar vertolkt tijdens zijn werk voor zijn eigen bureau Har Hollands.

Het viaduct bij de A2 rondom Eindhoven is een voorbeeld van een mooi project door Har Hollands. Hier legt de verlichting de verbinding tussen de architectuur, het praktische aspect én het inhoudelijke aspect. De verlichting op het viaduct geeft de hersenactiviteit van de mens weer. Daarmee wordt een koppeling gemaakt met de High Tech campus in Eindhoven waar de 'brains' zitten.

Odette Ex heeft als oprichter en eigenaar van Ex Interiors al tientallen malen vorm gegeven aan de toepassing van duurzaamheid binnen interieurs. Het terug laten komen van een rode draad is een eigen herkenbaar handschrift van haar werk geworden.

Verantwoorde materialen worden toegepast op een krachtige en sobere wijze. De rol van de verlichting is een essentiële binnen de ontwerpen. Ruimtelijkheid en harmonie zijn hiervoor kernwaarden.
Het nieuwe hoofdkantoor van TNT is één van de projecten van Ex Interiors waar al deze waarden samenkwamen.

Eén van de gestelde duurzaamheideisen was dat het energieverbruik niet hoger mocht liggen dan 8 Watt per vierkante meter. Het was een uitdaging om aan deze duurzaamheideisen te voldoen. Het ontwerpproces was een speurtocht naar geschikte materialen. Het leidde tot onverwachte avonturen, nieuwe inzichten, creatieve erupties, emotionele hoogte- en dieptepunten. Maar vooral tot een ongekend eindresultaat.

Odette Ex zal tijdens de Dag van het Licht met behulp van het project TNT Centre toelichten hoe zij tot zo’n krachtig ontwerp is gekomen.

Het programma begint om 14.00 uur.
 

01-09-2011 9:38

LUXimprove, distributeur van het merk OptiLED in de Benelux, en LED Lease & Finance, de ontwikkelaar van een concept om voor de zakelijke markt LED-projecten te financieren, hebben een samenwerkingsovereenkomst getekend.

Door deze samenwerking kan LED Lease de LED-lichtbronnen en -armaturen van het merk OptiLED in zijn projecten leasen en kan LUXimprove aan klanten eveneens het LED Lease-concept aanbieden.

Gijs de Rooij, managing director van LED Lease: “Ik ben verheugd over deze samenwerking. De producten van leidend expert OptiLED zijn van hoge kwaliteit en met de 3 jaar garantie en korte terugverdientijd versterken deze producten ons lease portfolio.” LED Lease is winnaar van de Duurzame Innovator Pitch 2011, heeft net als LUXimprove een voor de LED-industrie ervaren team en wist al een aantal aansprekende projecten te financieren.

Ook Richard van de Vrie, CEO van LUXimprove. bevestigt: “Wij zijn blij met deze samenwerking. Nu kunnen wij onze klanten, wanneer er wordt opgezien tegen de initiële investering van een project, de mogelijkheid bieden een leaseplan af te sluiten. Ik verwacht zowel voor het merk OptiLED als voor LED Lease een enorme groei in Europa. In Azië is OptiLED marktleider richting de projectmarkt. De combinatie kwaliteit met een korte terugverdientijd is essentieel om de transitie naar duurzaam licht te laten accelereren.”
 


Terug

Combinatieaanbieding: 25% korting op abonnement vaktijdschriften Inside Information + Verlichting

U betaalt € 141,00, in plaats van € 188,00, voor totaal dertien nummers van Inside Information en Inside Information Verlichting.

Klik hier om een abonnement te nemen
 


Nieuwsarchief
Kantoor- en Projectmeubilair

Vloer, Wand & Plafond

Verlichting

Ontwerp/Architectuur

Overig nieuws

Archief voor oktober 2006


Naast nieuws en de hoofdnavigatie bovenaan onze site hebben wij nog meer rubrieken, namelijk:

- Agenda met beurzen en evenementen
- Vacatures
- Projecten uit de branche
- Geselecteerde filmpjes
  


- Aanmelden voor een abonnement
- Inschrijven op de e-mailnieuwsbrief

 


Agenda
Agenda-overzicht >