Nieuws


30-08-2011 10:30

Vanaf het moment van bekendmaking van zijn intenties begin 2011, heeft het Lighting Business Center de aandacht getrokken van verlichtingsfabrikanten vanuit de hele wereld. Zij zijn getriggerd door het concept, dat gebaseerd is op het samenbrengen van verlichtingsfabrikantenen professionals. Het nieuwe center wordt opgezet rond Utrecht en geeft fabrikanten de mogelijkheid om hun product range effectief over het voetlicht te brengen bij lighting designers, architecten, distributeurs, system integrators, specifiers en installeerders. Dit alles vanuit permanente showrooms van 25, 45 tot 65 vierkante meter. Daarnaast profiteren participerende fabrikanten van diverse faciliteiten, zoals gratis gebruik van meeting en conference rooms, volledige management, technisch en netwerk support en branchegerichte media exposure.

Het LBC maakt de zoektocht naar voor verlichtingsprofessionals geschikte armaturen en aanverwante producten makkelijker. Het biedt hen de kans om producten te vinden van meer  honderd fabrikanten onder één dak, en dat vijf dagen per week, 52 weken per jaar. Ze kunnen in een ongedwongen sfeer en in eigen tempo armaturen bekijken, voelen en testen op de werking en uitstraling. Via computer gestuurde bedieningspanelen kunnen zij een demonstratieshow starten of de gewenste spot bedienen. Tegelijk kan men via een gekoppeld systeem productinformatie inzien of op afstand direct contact met u opnemen. En heeft men het juiste product gevonden, dan kan dat direct op een rustige werkplek in het ontwerp worden uitgewerkt.

Het Lighting Business Center brengt als onpartijdig platform vraag en aanbod samen en creëert transparantie in het aantal en soorten aanbieders van professionele verlichting. Daarnaast wil het als kennisinstituut bijdragen aan een verdere professionalisering van de huidige verlichtingsindustrie. Maar zie het LBC ook als meeting point voor vergaderingen, demonstraties, seminars, workshops en lezingen van fabrikanten, belangenverenigingen en scholen. Zo wordt iedereen in de branche onderdeel van het LBC.

Het LBC zal in het begin van 2012 rond Utrecht haar deuren openen. Op dit moment heeft het LBC drie locaties in optie. Het wordt een pand met een moderne maar rustieke en intieme uitstraling. Eén waar bezoekers bij binnenkomst zich direct thuis voelen, en die recht doet aan de professionele merkbeleving van de exposerende fabrikant.

De voorregistratie is al gestart. Verlichtingsfabrikanten die willen participeren in het Lighting Business Center kunnen contact opnemen via 0346 764 000 of via j.esmeijer@lightingbc.com.

29-08-2011 10:50

Vanaf vandaag kunnen verouderde lichtcatalogi in de papierbak. Met de lancering van de grootste online bibliotheek van lichtcatalogi creëert AtexLicht uit Raamsdonksveer een eenvoudige toegang tot alle actuele documentatie van Europese verlichtingsmerken.

 

Met de komst van deze online LichtBibliotheek is iedereen, die vanuit zijn professie behoefte heeft aan informatie, verzekerd van een actueel totaal aanbod. Vanuit de visie dat kennis met de markt gedeeld moet worden bedacht AtexLicht uit Raamsdonksveer de online LichtBibliotheek. Anderhalf jaar geleden ontving AtexLicht reeds de Prijs Creatief Ondernemerschap van de Kamer van Koophandel voor deze innovatieve plannen.

 

Na een ontwikkeling van twee jaar is nu de eerste release een feit. Directeur Louis de Wit van deelt zijn visie: “De markt verandert, informatie moet ieder moment van de dag snel en eenvoudig beschikbaar zijn. Daarnaast moet deze informatie up to date zijn. Dit vraagt om een vernieuwde informatie voorziening. Internet is de weg waarlangs deze informatie de markt bereikt. LichtBibliotheek.nl is geen webwinkel, het is een informatieplatform voor de lichtprofessional.”

 

 

 

De LichtBibliotheek is de grootste digitale verzameling van lichtcatalogi. Een team van specialisten maakt het mogelijk om de laatste informatie van lichtmerken online te raadplegen. Door deze continue aanvullingen en updates is alle informatie actueel. Binnen de LichtBibliotheek heeft ieder lichtmerk een gelijke presentatievorm en een objectieve omschrijving van het assortiment. Geen enkel lichtmerk heeft een voorkeurspositie. Via een alfabet van verlichtingsmerken is zoeken snel en eenvoudig.

 

Kennisdeling is een van de peilers van de LichtBibliotheek. De LichtBibliotheek geeft eenvoudig toegang door een gratis lidmaatschap aan te maken. Na een eenvoudige registratie ontstaat direct de mogelijkheid om producten te vinden van vrijwel alle Europese merken. Als er tijdens het online raadplegen vragen ontstaan kunnen deze middels een klik op de knop ‘stel een vraag’ direct worden gesteld. Het team van specialisten heeft een zodanige kennis van lichtmerken en producten dat op vrijwel iedere vraag snel een antwoord gegeven kan worden.

 

AtexLicht ontwikkelde de LichtBibliotheek vanuit 18 jaar ervaring als onafhankelijk lichtontwerper en leverancier van projectverlichting. Door de combinatie van deze onafhankelijke opstelling als adviseur/leverancier en een jarenlange inkoopervaring beschikt AtexLicht over de informatie vanvrijwel alle Europese verlichtingsmerken. Met de LichtBibliotheek geeft het bedrijf uitvoering aan de visie dat een onafhankelijke opstelling onderscheidend is en meer mogelijkheden geeft voor een juiste prijs/prestatie.

 

www.lichtbibliotheek.nl

25-08-2011 8:55

Als de voortekenen niet bedriegen, wordt de wereldwijd toonaangevende vakbeurs Light+Building 2012 een groot succes: 80 procent van het beursterrein in Frankfurt is nu al geboekt. Alle marktleiders hebben zich aangemeld, benadrukt de organisatie niet zonder trots.. Op ’s werelds grootste innovatieforum voor verlichting en gebouwentechniek presenteren circa 2.100 ondernemingen hun wereldprimeurs van 15 tot 20 april 2012 in Frankfurt/Main.

Het centrale thema van de Light+Building 2012 is energie-efficiency. De industrie toont hier toekomstgerichte oplossingen en technologieën die het energieverbruik van een gebouw verlagen en tegelijkertijd het wooncomfort verhogen. Van LED-technologie via fotovoltaïsche techniek en elektromobiliteit tot en met intelligent stroomgebruik met Smart Metering en Smart Grids is alles aanwezig. Door de combinatie van verlichting en netwerkgekoppelde gebouwentechniek presenteert de industrie een geïntegreerd aanbod, dat er in belangrijke mate toe bijdraagt het energiebesparingspotentieel in gebouwen optimaal te benutten.

Een belangrijke trend voor 2012 is de 'digitalisering van licht en gebouw'. Hand in hand hiermee gaan vergelijkbare innovatieve ontwikkelingen – zoals die in de mobiele communicatietechniek ettelijke jaren geleden – en daarmee ongekende mogelijkheden voor meer comfort, creatieve vormgeving en veiligheid in woning, kantoor, winkel en openbare gebouwen – bij aanzienlijke gelijktijdige besparingen op de energiekosten. De tweede trend is het nul-energiegebouw – waarin de zekerheid met betrekking tot voorzieningen volledig of grotendeels bepaald wordt door intelligente meting en regeling, netwerkgekoppelde gebouwen en stroomopwekking door hernieuwbare energieën.

De gebouwsector is met 40 procent van het totale energieverbruik een belangrijke doelgroep voor het realiseren van de CO2- en energiebesparingsdoelstellingen van de Duitse Bondsregering en de Europese Unie. Daarmee is de energiebesparing de belangrijkste overgangstechnologie voor het overschakelen op hergebruik van energie.

De Light+Building 2010 eindigde met een voor de beurswereld sensationeel bezoekersrecord. Ruim 180.000 bezoekers kwamen af op het aanbod van de circa 2.100 producenten. Het aanbod omvat de aandachtsgebieden verlichting, elektrotechniek, huis- en gebouwautomatisering alsmede software voor de bouw en breidt zich uit over een tentoonstellingsoppervlak van 240.000 vierkante meter. De vakbezoekers van de Light+Building zijn architecten, ingenieurs, ontwerpers, binnenhuisarchitecten, vormgevers of zijn afkomstig uit industrie, ambacht en handel.

De Messe Frankfurt is met een omzet van 448,3 miljoen euro en wereldwijd meer dan zestienhonderd actieve medewerkers de grootste Duitse beursorganisatie. Het concern beschikt over een mondiaal netwerk van 28 dochtermaatschappijen, vijf vestigingen en 52 internationale Sales Partners. Daarmee staat de Messe Frankfurt in meer dan honderdvijftig landen voor zijn klanten klaar. Op ruim dertig locaties ter wereld vinden evenementen 'made by Messe Frankfurt' plaats. In 2010 organiseerde de Messe Frankfurt 87 beurzen, waarvan meer dan de helft buiten Duitsland.

Op het 578.000 vierkante meter grote beursterrein van de Messe Frankfurt staan momenteel tien hallen met daarbij een congrescentrum. Alle aandelen van het bedrijf zijn in handen van de overheid: de stad Frankfurt bezit 60 procent en de deelstaat Hessen 40 procent van de aandelen.

Meer informatie: www.messefrankfurt.com
 

24-08-2011 8:00

Volgens velen is de zogenoemde organische LED-verlichting (OLED) de volgende fabelachtige innovatie, die de lichtbranche te wachten staat. Maar onderzoekers van Lux Research temperen de verwachtingen. Volgens hen zullen OLED-toepassingen ook in de toekomst veel te duur blijven voor mainstream-toepassingen.

Volgens de onderzoekers van het onafhankelijke Amerikaanse instituut zal de OLED-technologie de komende 10 jaar een flinke ontwikkeling te zien geven. Toch verwachten zij dat de OLED-markt omstreeks 2020 wereldwijd een omvang van ‘slechts’ 58 miljoen dollar zal hebben. Alleen in high end-toepassingen wordt een zekere opmars van de nieuwe technologie verwacht.

Voor het overige zullen we de OLED-technologie vooral tegenkomen in telefoons en andere mobiele apparatuur. “Het probleem met de OLED in de verlichting is, dat de technologie ook op termijn veel duurder zal blijven dan de beschikbare alternatieven”, zegt onderzoeker Jonathan Melnick. Naar verwachting zullen de eerste marktrijpe OLED-toepassingen vanaf 2015 gepresenteerd worden. Maar Melnick benadrukt dus dat deze de LED ook op de langere termijn niet zullen kunnen verslaan.

22-08-2011 9:17

In de Aura nieuwsbrief van 17 augustus jongstleden informeerde CEO Martin Malmros van Aura Light International zijn relaties over een verhoging van de prijzen van de fluorescentielanpen.

Er is sprake van een prijsstijging van zeldzame grondstoffen die ongekend is. De prijs van fosfor is de laatste zeven maanden toegenomen met 900 procent en stijgt nog steeds. Deze prijsstijging is een gevolg van de totale dominantie van China op het gebied van grondstoffen (96 procent van de productie wereldwijd) en van het besluit van de Chinese regering om de export aanzienlijk te reduceren.

Deze gebeurtenissen hebben effect op de beschikbaarheid van deze grondstoffen voor de productie van lichtbronnen en daardoor op de prijzen van fluorescentielampen. Dit treft de gehele verlichtingsindustrie. Aura is hierop geen uitzondering, aldus Malmros.

Per 1 september stijgen de prijzen van de producten gemiddeld als volgt:
- T8 fluorescentielampen Long Life: 9 procent
- T5 fluorescentielampen Long Life: 6 procent
- Compact fluorescentielampen Long Life: 4 procent
- Eco lichtoplossing SSC Outdoor :5 procent
Prijzen van andere lichtbronnen blijven op het huidige niveau.


Malmros waarschuwt dat het niet is uitgesloten dat Aura de komende tijd de prijzen opnieuw zal moeten aanpassen als gevolg van de verdere ontwikkelingen van de grondstofprijzen.
 

15-08-2011 10:31

Deze maand lanceert Arpalight met haar gezamenlijke partners Gira, Nimbus, Belux, Deltalight, Vibia, Flos en QC Lightfactory  www.impulseverlichting.nl. Impulse is een lichtportal om op de hoogte te kunnen blijven van innovaties op het gebied van licht en verlichting.

 

Impulse bevat achtergronden over verlichting , techniek, producten en toepassingen. Architecten, interieurarchitecten, facililty managers en opdrachtgevers kunnen er lezen en beleven. Ook wordt de bezoeker uitgedaagd om te reageren en deel te nemen. Daarbij zijn innovatie, inspiratie en interactiviteit sleutelbegrippen.

 

Naast het online portal organiseert Impulse ook events waarbij licht en verlichting centraal staan. Het eerste event staat gepland op 22 september. Hiervoor kan via de website ingeschreven worden.

11-08-2011 10:32

Met de collecties van Delta Light heeft K&W uit Wormerveer er een stijlvolle uitbreiding bij.
Delta Light staat bekend als trendsetter in architecturale verlichting. Een subtiele mix van sfeer, functionaliteit en design kenmerkt dit merk.

K&W heeft als specialisme het inrichten met licht. Thuis of in een zakelijke omgeving. K&W zorgt naar eigen zeggen voor sfeer, helderheid, kleur, attractie van producten, gevoel van ruimte, veiligheid, huiselijkheid en de juiste accenten. 

Zie ook www.deltalight.com en www.lichtinrichters.nl.
 

11-08-2011 10:24

Onlangs rondde Agentschap NL – in opdracht van de Taskforce Verlichting – de pilot ‘facilitair managers en verlichting’ af. De pilot werd in het najaar van 2010 ingezet met facilitair managers van diverse organisaties om inzicht te krijgen in de succes- en faalfactoren bij de overstap naar energiezuinige verlichting. Uit de pilot blijkt onder meer dat het enorme besparingspotentieel op het gebied van verlichting in de utiliteitsbouw beter kan worden benut door enerzijds projectmatig naar verlichting te kijken en anderzijds niet te lang in de voorbereiding te blijven hangen.

De pilot ‘facilitair management en verlichting’ ging in oktober 2010 van start met facilitair managers en –medewerkers van Rabobank Westland, de Gemeente Den Haag, Universiteit Tilburg, Fontys Hogescholen en het Kennemer Gasthuis. Deze deelnemers brachten alle een concrete case in en kwamen tot en met april 2011 verschillende keren bij elkaar onder leiding van ervaren adviseurs. Tijdens de bijeenkomsten wisselden de deelnemers ervaringen en kennis uit, waarvan nu ook andere facilitair managers kunnen leren.

De pilot laat zien dat het toepassen van efficiënte en duurzame verlichting als project benaderd dient te worden om verlichtingsprojecten succesvol uit  te kunnen voeren. De doelstellingen moeten daarbij zodanig geformuleerd worden dat effecten kunnen worden gemeten en draagvlak wordt gecreëerd. Daarnaast is het van belang om de beheersaspecten – in termen van geld, organisatie, tijd, informatie en kwaliteit – vooraf goed in beeld te brengen. Ook dient gezorgd te worden voor een duidelijk programma van eisen. Andere belangrijke factoren voor succes blijken het aansluiten bij bestaande plannen, zoals een meerjaren onderhoudsplan en een goede communicatie met en monitoring van extern ingehuurden, zoals installateurs en adviseurs.

Uit de pilot volgden vanzelfsprekend ook faalfactoren. De belangrijkste struikelpunten bleken 'het blijven hangen in de voorbereiding' en het 'doodpraten van het project'. Ondanks het belang van een goede projectmatige aanpak, blijkt het verduurzamen van verlichting dus vooral een kwestie van doen. Bij het budgetteren kan het verder misgaan als de interne uren niet worden meegenomen. De missie lijkt ten slotte bij voorbaat kansloos als het draagvlak bij management of directie ontbreekt.

De pilot laat ook op het punt van de motivatie om met duurzame verlichting aan de slag te gaan interessante resultaten zien. Het economische voordeel blijkt nog steeds doorslaggevend, maar argumenten als imago, maatschappelijk verantwoord ondernemen en het voldoen aan wet- en regelgeving winnen aan terrein. Ook wordt een voorzichtige tendens zichtbaar dat terugverdientijd plaats maakt voor argumenten als waardevermeerdering van vastgoed en verbetering van comfort.

De Taskforce Verlichting voert, in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Milieu, activiteiten uit om energiezuinige verlichting in Nederland tot de standaard te maken en lichthinder te beperken. Zie ook www.taskforceverlichting.nl.
 

09-08-2011 8:00

De Stichting Living Daylights in Utrecht? Das war einmal. Tegenwoordig huist de organisatie in de hoofdstad. Vanaf 1 augustus is de SLD operationeel in een gebouw aan de Cruquiusweg in Amsterdam.

Het SLD, dat zich inzet voor de toepassing van daglicht in gebouwen, is sinds kort actief vanaf de boorden van het IJ. Het precieze nieuwe adres van de stichting luidt: Cruquiusweg 111 f, 1019 AG, Amsterdam, Tel; 020 462 78 55.

 

05-08-2011 13:28

Léon Schrijnemaekers (58) volgt Con op den Kamp op als voorzitter van de NSVV. ZIUT, waar Schrijnemaekers werkzaam is als Manager Verkeers Regelsystemen en Mobiliteit, stelt hem in de gelegenheid twee dagen per week aan zijn voorzitterstaak te wijden.

03-08-2011 8:30

Tijdens de Euroluce eerder dit jaar in Milaan presenteerde Flos de Can Can. Ogenschijnlijk is deze nieuwe creatie van Marcel Wanders eenvoudig en rechttoe rechtaan. Maar een nadere inspectie leert dat achter de simpele buitenkant een decoratieve binnenkant schuilgaat.

Zoals vaker combineert Wanders klassieke vorm met traditionele versiering. De strakke lijnen van de Can Can contrasteren mooi met de fijne bloemdecoratie binnen in de lamp. De lamp is verkrijgbaar in wit en zwart, met een transparante binnenkant. Naar verwachting komen later dit jaar meerdere kleuren beschikbaar voor de binnenkant.


Terug

Combinatieaanbieding: 25% korting op abonnement vaktijdschriften Inside Information + Verlichting

U betaalt € 141,00, in plaats van € 188,00, voor totaal dertien nummers van Inside Information en Inside Information Verlichting.

Klik hier om een abonnement te nemen
 


Nieuwsarchief
Kantoor- en Projectmeubilair

Vloer, Wand & Plafond

Verlichting

Ontwerp/Architectuur

Overig nieuws

Archief voor oktober 2006


Naast nieuws en de hoofdnavigatie bovenaan onze site hebben wij nog meer rubrieken, namelijk:

- Agenda met beurzen en evenementen
- Vacatures
- Projecten uit de branche
- Geselecteerde filmpjes
  


- Aanmelden voor een abonnement
- Inschrijven op de e-mailnieuwsbrief

 


Agenda
Agenda-overzicht >