Nieuws


28-06-2011 10:00

De Belgische Designer van het Jaar is bekend: Nathalie Dewez. Zij volgt Bram Boo op en is de zesde Belgische ontwerper die de titel ontvangt. De prijs is een initiatief van de Interieur Foundation en de magazines Weekend Knack en Le Vif Weekend. Nathalie Dewez staat bekend om haar creatieve verlichtingsobjecten, waarmee ze al verschillende internationale producenten wist te strikken. “Ze brengt dan ook licht in het leven”, weet Dieter Van Den Storm, artistiek directeur van de Design Biënnale Interieur.

Licht als magisch werkinstrument. Het is weinigen gegeven om er creatief mee om te springen. De Brusselse ontwerpster Nathalie Dewez maakte er sinds het begin van haar carrière haar handelsmerk van. Haar lampen zijn sculpturen die ook de ziel raken als ze niet branden. Het zijn meer dan functionele objecten. Het zijn sculpturen met een meerwaarde.

“Als lichtontwerpster is ze gefascineerd door het verschuiven van de zon, de inval van het daglicht en de reflectie op de muren”, vertelt Dieter Van den Storm, artistiek directeur van de Design Biënnale Interieur. “Haar verlichtingsarmaturen weerspiegelen dat gevoel. Ze heeft een fijne en heldere manier van werken. Met een paar uitgewerkte lijnen vertelt ze een heel verhaal.”

Soms vallen alle puzzelstukjes – waar zo lang naar gezocht werd – plots in elkaar. Dat geldt ook voor de 36-jarige ontwerpster Nathalie Dewez. Haar entree op internationaal niveau maakte ze met werk voor onder meer het Britse Habitat en het Franse Ligne Roset. Sinds dit jaar mag ze ook Established & Sons aan haar klantenlijstje toevoegen. Voor het MUDAM, het Contemporary Art Museum in Luxemburg, werkte ze net een gigantische lichtsculptuur af. En ook voor Senteurs d’Ailleurs, de Brusselse parfumerie die eind juni haar nieuwe ruimtes onthult, verzorgde ze de verlichting.

Trui Moerkerke, hoofdredacteur van Weekend Knack, is onder de indruk van haar werk: “Nathalie Dewez maakt poëtische lichtobjecten. Het zijn lampen met een uitstraling, ook als ze niet branden. Haar ontwerpen zijn licht, er wordt spaarzaam met materialen omgegaan, maar ze geven een ruimte een meerwaarde. De collecties van Nathalie Dewez worden overigens door prestigieuze labels op de markt gebracht.” Delphine Kindermans, hoofdredacteur van Le Vif Weekend, sluit zich hierbij aan: “Licht is een spel van evenwicht. Nathalie Dewez heeft echt gevoel voor ruimte. Hierdoor krijgt zij regelmatig totale verlichtingsprojecten toevertrouwd. Het MUDAM, in Luxemburg, heeft bij haar een monumentale lichtsculptuur besteld voor de grote hal. Een mooie blijk van erkenning.”

“Het actieterrein van Nathalie Dewez als designer is verlichten. Een moeilijk en groot vakgebied dat ze niet breed opentrekt maar geconcentreerd bewerkt in de vormgeving van huis- en sfeerlampen. Haar vormentaal is eenvoudig, zacht, schoon en geïnspireerd door het klassiek minimalisme. De promotie tot zesde Designer van het Jaar zal haar stuwen om verder te kijken, om te durven investeren in nieuw licht en om zich af te vragen welke plaats ze voor zichzelf ziet op het internationaal designtoneel”, aldus Moniek E. Bucquoye, bestuurder bij de Interieur Foundation.

Françoise Foulon, directeur van Grand-Hornu Images, is het daar volledig mee eens: “Er zijn maar weinig designers die, zoals Ingo Maurer en Nathalie Dewez (en het feit dat ik die twee namen in één adem vernoem, is ook al veelzeggend), een duidelijke koers kiezen en dan doelbewust, met een kenmerkende nieuwsgierigheid en onverzadigbare honger, daar alle mogelijkheden van verkennen. Sinds ‘La Plic’, een bescheiden lamp met een poëtische uitstraling, blijft Nathalie ons verbluffen met haar vermogen om de ruimte te hertekenen dankzij haar lichtarmaturen, die discreet en tegelijk verbazend efficiënt blijken. Naar mijn mening zijn evidentie en coherentie de voornaamste kenmerken van haar creatieve parcours.”

De prijs ‘Designer van het Jaar’ is een initiatief van de Interieur Foundation en de magazines Weekend Knack en Le Vif Weekend. De titel wordt ook ondersteund door het Design Museum Gent en Grand-Hornu Images. Nathalie Dewez is de zesde Designer van het Jaar. Sinds 2006 kregen Alain Berteau, Nedda El-Asmar, Stefan Schöning, Sylvain Willenz en Bram Boo deze prijs.

Meer informatie over  Nathalie Dewez is te vinden op de site: www.n-d.be

25-06-2011 8:00

Prokind scholengroep uit Spijkenisse ontving vandaag de prestigieuze GreenLight Award van de Europese Commissie. Prokind scholengroep ontving de award omdat zij het verbruik van energie in 2010 met maar liefst 80 procent verminderde door het plaatsen van hoogfrequente verlichting, daglichtsensoren en spiegeloptieken. De prijs werd uitgereikt door Agentschap NL in het kader van de Taskforce Verlichting.

De GreenLight Awards zijn een initiatief van het Joint Research Centre (JRC) van de Europese Commissie en bedoeld om organisaties in zowel de private als de publieke sector te stimuleren om met energiebesparing aan de slag te gaan. Dit jaar ontvingen acht organisaties in Europa, waaronder de gemeente Tilburg en de Prokind Scholengroep, een award voor hun inspanningen op het gebied van energiebesparing in de verlichting.

"Er valt op scholen veel geld te besparen op verlichtingsenergie”, aldus Ruud Vet, GreenLight manager van de Prokind Scholengroep, een stichting van zeventien locaties voor openbaar primair onderwijs in Spijkenisse. “Met eenvoudige maatregelen hebben wij op afzonderlijke locaties tot 80 procent bespaard, en dat zonder hakken of breken. De investeringen hebben we binnen 1,5 jaar terugverdiend. We zijn hier natuurlijk erg blij, zeker in deze tijd van bezuinigingen. Dat wij nu beloond worden met een GreenLight Award is een kroon op onze inspanningen en hopelijk een stimulans voor andere scholen en schoolbesturen ”. De stichting Prokind Scholengroep bespaart per jaar 26,5 MWh. In totaal is inmiddels 40.400 kWh bespaard.

Het GreenLight Programma is een initiatief van de Europese Commissie ter stimulering van kwalitatief hoogwaardige en energiezuinige verlichting. Het programma stelt zich tot doel verlichting kwalitatief te verbeteren, energiezuiniger te maken en zodoende geld te besparen, emissies te verminderen en ‘global warming’ terug te dringen.

24-06-2011 9:35

Aanstaande zondag 26 juni organiseert verlichtingsbedrijf Trilux weer een LedsRun. Deze sponsorloop vindt plaats in Rotterdam en het verzamelde geld komt ten goede aan KiKa (Kinderen Kankervrij). Deze organisatie werft fondsen voor een aantal verschillende kinderkankercentra in Nederland. Op www.ledsrun.com kan men op verschillende manieren betrokken raken bij dit charitatieve initiatief. “LedsRun is een sportieve en inspirerende manier om het maatschappelijke bewustzijn van medewerkers en relaties verder te vergroten. Iedereen kent wel iemand die kanker heeft gehad, dus het enthousiasme is erg groot”, aldus Moenier Oulad Abdelkrim, marketingmanager bij Trilux.

21-06-2011 9:00

Fagerhult presenteert met trots haar nieuwe brochure 'Licht en Onderwijs'. Fagerhult heeft een aantal aantal specifieke oplossingen voor het onderwijs ontwikkeld. De specialist in verlichting heeft een totaalvisie op verlichting.  Het bedrijf stelt de mens centraal en wil  een gezonde lichtomgeving creëren. Ontwerp en techniek gaan  daarbij hand in hand en  alles gebeurt vanuit de eigen organisatie. Bij al activiteiten wordt de nadruk gelegd op design, functie, flexibiliteit en energiebesparende oplossingen.

Om de oplossing optimaal af te stemmen op de specifieke wensen van de onderwijsinstelling, biedt Fagerhult met haar armaturen drie mogelijkheden: Basic, Comfort en Prestatie Plus.

Bij de Basic lichtoplossing gaat het om een eenvoudige toepassing en/of vernieuwing van de verlichtingsinstallatie waarbij de investering laag is en het energieverbruik naar beneden gaat. De lichtoplossing Comfort biedt optimaal lichtcomfort en energiebesparing, die wordt gerealiseerd door middel van aanwezigheidsdetectie en individuele daglichtregeling.
De lichtoplossing Prestatie Plus is vooral gericht op verbeterde prestaties. Hoe? Met de juiste hoeveelheid (kunst)licht in combinatie met de juiste kleurtemperatuur is het mogelijk om prestaties te beïnvloeden. De mogelijkheid van variatie in lichtkleur en hoeveelheid wordt Dynamisch Licht genoemd.

17-06-2011 14:57

 In opdracht van de Taskforce Verlichting heeft de Nederlandse Stichting voor Verlichtingskunde (NSvV) een energielabel voor de totale openbare verlichting in gemeenten en provincies ontwikkeld. Met dit zogenaamde macro-energielabel OVL kan de efficiëntie van de openbare verlichting van een hele gemeente of provincie op eenvoudige wijze inzichtelijk worden gemaakt. De energie-eficiëntie wordt uitgedrukt in één letter, waarbij A staat voor zeer energie-efficënt en G voor zeer onefficiënt.

 

Omdat beleidsmatig communiceren over energiebesparing in de openbare verlichting (OVL) lastig bleek, gaf de Taskforce Verlichting in 2008 opdracht tot het opstellen van een rekenmethodiek voor labeling van het energieverbruik van de openbare verlichting. Rob Metz, voorzitter van de projectgroep OVL van de Taskforce Verlichting licht toe: “Naast het reeds bestaande energielabel voor individuele OVL-installaties, dat gemeenten een goed inkoopcriterium biedt, kunnen gemeenten en provincies met het nieuwe macro-energielabel hun ambities op het gebied van openbare verlichting duidelijker formuleren. Door de koppeling met de Kengetallen Openbare Verlichting kan er bovendien gemakkelijker benchmarking plaatsvinden tussen overheden over behaalde resultaten”.  

 

Kengetallen OVL en benchmarken

Het nieuwe macro-energielabel OVL geeft een indruk van de energie-efficiëntie en kan gebruikt worden als een nulmeting. Het label is niet goed geschikt voor benchmarken tussen gemeenten. Om die vergelijking wel te kunnen maken, is het label gekoppeld aan de Kengetallenmethodiek Openbare Verlichting. Deze methodiek houdt rekening met de verschillen in behoeften en eisen die gemeenten stellen aan hun openbare verlichting. Teus Korteris, voorzitter van de NSvV-werkgroep macrolabel, licht toe: “Een grote stad heeft, bijvoorbeeld op het gebied van veiligheid, te maken met andere verlichtingseisen dan een kleine gemeente. Als dan enkel gekeken wordt naar de installatiegegevens worden als het ware appels met peren vergeleken. Toepassing van de Kengetallen OVL biedt wel een mogelijkheid voor een vergelijking tussen gemeenten.” 

 

Rekentool

Gemeenten kunnen het macro-energielabel OVL, door een deskundige beheerder of adviseur, eenvoudig berekenen aan de hand van de speciaal ontwikkelde rekentool. Voorwaarde voor het vaststellen van de juiste labelcategorie is een goed bijgehouden administratie- en beheersysteem. 

Het beheer van het macro-energielabel OVL en de database die daaraan ten grondslag ligt, is in handen van de NSvV. Leveranciers en fabrikanten worden opgeroepen om gegevens van nieuwe armaturen aan de NsVV door te geven.

17-06-2011 8:00

Een bekende naam uit de lichtbranche is niet meer. Onlangs werd het faillissement uitgesproken over het Centrum voor Lichtarchitectuur in Drachten. Met merken als Artilite en Indoor vormde het bedrijf een vaste waarde in de verlichtingssector.

Het CLA verkeerde al langer in zwaar weer. Enige tijd geleden werd bekend dat het bedrijf uitstel van betaling had aangevraagd. Naar nu bekend is geworden hebben de reddingspogingen niet mogen baten. Dat betekent dat het karakteristieke pand in Drachten – een voormalig pand van de Nederlandse bank – niet langer als ‘lichtknooppunt’ kan gelden.

Het CLA is nauw verbonden met de naam van Egbert Keen. Deze ‘lichtgek’ is echter al enkele jaren niet meer verbonden aan het bedrijf. Keen ‘runt’ onder zijn eigen naam een bedrijf in Lemmer:

15-06-2011 8:00

Stemmingen creëren, accenten plaatsen, ensceneren: Zumtobel laat de nieuwe, permanente tentoonstelling in het Übersee-Museum in Bremen onder een moderne LED-lichtoplossing stralen. Daarbij werd vooral het voor musea ontwikkelde spotprogramma Arcos gebruikt.  De museumdirectie is bijzonder enthousiast over de nieuwe verlichting: “Naast de energiebesparende effecten hebben vooral de veelzijdige toepassingsmogelijkheden van Arcos ons overtuigd. We kunnen met dit systeem accenten plaatsen, vlakken verlichten en het licht functioneel op het tentoongestelde object dimmen. Deze verlichtingsveelzijdigheid is voor een museum echt fantastisch”, aldus Wiebke Ahrndt, directrice van het Übersee-Museum in Bremen.

Het Übersee-Museum is één van de meest bezochte musea van Duitsland. Het verenigt onder één dak natuurkundige, etnologische en handelsgeschiedkundige collecties. De nieuwe permanente tentoonstelling neemt onder de titel ‘Beleef mee wat de wereld doet bewegen’ een volledige museumverdieping van in totaal 1.200 vierkante meter. Bezoekers kunnen via zeven ‘paden’ de expositie doorkruisen om globale fenomenen en hun verbanden op het spoor te komen. Het lichtconcept van Zumtobel ondersteunt deze integratiegedachte door het consequente gebruik van de spotserie Arcos. Doorlopend op stroomrails gemonteerd, zijn de LED-spots uitgerust met verschillende uitstralingshoeken van spot- tot floodlight en met kleurtemperaturen van 3.000 of 4.000 K. Zo wordt het licht doelgericht – nu eens diffuus, dan weer gefocusseerd, nu eens in warm, dan weer in neutral wit – ingezet om een levendige ruimtelijke indruk te creëren. Daarbij blijven de armaturen zelf op de achtergrond en passen ze zich qua kleur volledig aan het witte plafond aan. De hoogwaardige lenstechniek van de LED-module zorgt voor een gelijkmatige, zachte lichtverdeling. Dankzij het IR/UV-vrije licht kunnen de expositiestukken bij een kleurweergave van Ra > 90 veilig worden verlicht. Lichtingenieur Andreas Witt, von Enjoy Witt & Roggenkamp, legt uit: “Wanneer we over moderne verlichtingsoplossingen spreken, is de LED-technologie voor ons, lichtingenieurs, binnen de kunst- en cultuurscène reeds een vaste waarde geworden, dit omwille van het energiebesparingpotentieel, de lichtkwaliteit en de levensduur. Vooral de optie om de kleurtemperatuur te kunnen instellen, de lichtkwaliteit en het slanke design waren voor ons doorslaggevende argumenten om voor de permanente tentoonstelling het Zumtobel spotprogramma Arcos te gebruiken. “

09-06-2011 14:15

Dinsdag 21 juni is de langste dag van het jaar. Arpalight pakt deze gelegenheid aan om haar nieuwe Light Experience Center in Heerenveen te tonen. Er zijn diverse sprekers uitgenodigd uit de interieur- en designwereld. Zij laten volgens het bedrijf hun licht schijnen over spraakmakende projecten en producten. Aan het volledige programma wordt nog gewerkt: dit zal binnenkort bekend gemaakt worden. 
www.arpalight.nl

09-06-2011 14:09

De Koepelkerk van het Renaissance Amsterdam Hotel is gesitueerd aan de prachtige Singel en beschikt naast de karakteristieke koepelzaal over meerdere functionele subzalen. Een inspirerende omgeving, bereikbaar via een eigen aanlegsteiger vanaf de gracht, voor congressen, tv-producties, lezingen, trainingen, persbijeenkomsten, feesten, modeshows, veilingen en galadiners van internationale allure.

Livingprojects, LED-expert en partner van Philips, is verantwoordelijk voor de innovatieve LED-oplossing die perfect past bij het monumentale pand.


Opdrachtgever Renaissance Hotel Amsterdam zocht naar een betrouwbare, kostenefficiënte en eenvoudig te bedienen lichtoplossing. Daarnaast was het belangrijk dat de oplossing voldeed aan de regels die gesteld zijn aan een monumentaal pand. Livingprojects heeft de gehele lichtoplossing van A tot Z opgeleverd.

Bij het maken van het lichtdesign is rekening gehouden met de authenticiteit van het gebouw, door extra accentverlichting aan te brengen op de stijlvolle kenmerken van de ruimtes. De gigantische koperen koepel wordt verlicht met een minimaal aantal armaturen die zorgen voor een maximale output en kleurcreatie. Twaalf krachtige CK Philips ColorBlast Powercore armaturen zorgen voor een directe blik op de immense koepel. De eenvoudige besturing geeft de klant de mogelijkheid om iedere denkbare kleur in te stellen en zo de perfecte sfeer neer te zetten.

Ter accentuering van de acht pilaren en vier raampartijen heeft Livingprojects gekozen voor een compact maar krachtig armatuur, de CK Philips ColorBurst 6. Deze armaturen zijn volledig uitgevoerd in de kleur wit en evenals de CK Philips ColorBlast 12 PC armaturen bevestigd met speciale lijm. Er mocht absoluut niet geboord worden in het historische pand. Vanwege dit boorverbod en het kwetsbare gesteente waaruit de Koepelkerk bestaat heeft Livingprojects gekozen voor een speciale lijm die het gesteente niet aantast, maar waardoor de armaturen wel 100 procent vastgezet konden worden. Verder is alle bekabeling en de kabelgoten in stijl uitgevoerd om zo min mogelijk op te vallen.

Zie ook:
http://www.livingprojects.nl/

08-06-2011 8:00

In opdracht van Agentschap NL heeft de LED-commissie van de NSVV samen met NLA en UNETO-VNI een brochure gemaakt voor de beheerder, facilitair manager of eigenaar van een utilitair gebouw die graag kosten wil besparen op verlichting. 

Energiebesparing en maatschappelijk verantwoord ondernemen staan steeds hoger op de agenda. Door recente ontwikkelingen hebben energie-efficiënte lampen sterk de aandacht gekregen. Met energiezuinige verlichting kan volgens de NSVV soms wel meer dan 50 procent bespaard worden. “Dit kan op verschillende manieren. Eén van de mogelijkheden is om nieuwe energiezuinige lampen te plaatsen in bestaande verlichtingsarmaturen: dit noemen we retrofitoplossingen. Dit kan LED of fluorescentieverlichting zijn. Andere mogelijkheden zijn: toepassen van aanwezigheidsdetectie, daglichtregeling, et cetera."

De brochure gaat in op de retrofitoplossingen en is te downloaden via de website van de NSVV.

08-06-2011 8:00

Na het grote succes van vorig jaar reikt de Taskforce Verlichting dit jaar opnieuw de OVL-awards uit aan de meest ambitieuze en/of inspirerende gemeenten en provincies op het gebied van energiebesparing in de openbare verlichting. De OVL-awards zijn bedoeld om goede voorbeelden in het zonnetje te zetten, gemeenten en provincies te belonen voor hun inspanningen en hen verder te motiveren om met duurzame openbare verlichting aan de slag te gaan. Kandidaten kunnen zich aanmelden tot en met 1 september 2011. Naast de OVL-awards kunnen koplopers op het gebied van energiezuinige openbare verlichting ook in 2011 nog steeds een certificaat voor koploperschap aanvragen.

Nederland is één van de meest verlichte landen ter wereld en gemiddeld gaat 50 procent van het gemeentelijk energieverbruik op aan openbare verlichting. En dat terwijl hier door toepassing van moderne technieken snel veel kan worden bespaard. Daarbij kan lichthinder steeds gemakkelijker worden verholpen, bij gelijke of zelfs betere lichtkwaliteit. De Taskforce Verlichting spant zich dan ook in om het enorme besparingpotentieel in de openbare verlichting te verzilveren. Rob Metz, voorzitter van de projectgroep Openbare Verlichting van de Taskforce, licht toe: “De OVL-awards zijn een goed middel om de mogelijkheden van energiebesparing in de openbare verlichting in kaart te brengen en goed presterende gemeenten en provincies te belonen voor hun inspanningen. Tegelijkertijd willen we gemeenten en provincies die nog niet zover zijn motiveren om met duurzame openbare verlichting aan de slag te gaan”.

De OVL-awards werden in 2010 voor het eerst uitgereikt. Gemeenten en provincies maken dit jaar weer kans op de awards als zij voldoen aan een of meer van onderstaande eisen:
-          kunnen aantonen al veel energie bespaard te hebben in de openbare verlichting;
-          hard werken aan het realiseren van moderne en duurzame openbare verlichting;
-          dit jaar een ambitieus plan van aanpak hebben opgesteld om energiebesparing te realiseren;
-          nnovatief, creatief en/of inspirerend zijn (geweest) in het treffen van energiebesparende maatregelen en het tegengaan van lichthinder;
-          een gunstig energielabel* voor openbare verlichting hebben.

*Sinds kort kunnen gemeenten en provincies het energieverbruik voor openbare verlichting uidrukken in een energielabel. Gemeenten en provincies die de berekening van het energielabel insturen, maken dit jaar extra kans op een OVL-award.

Gemeenten en provincies die willen meedingen naar een OVL-award, sturen een schriftelijke motivatie (maximaal 1000 woorden) en hun plan van aanpak vóór 1 september 2011 naar openbareverlichting@agentschapnl.nl. Een vakkundige jury, onder leiding van Rob Metz, voorzitter van de Taskforce Verlichting - OVL, zal alle inzendingen beoordelen. De OVL-awards worden uitgereikt tijdens een bijeenkomst in het najaar van 2011. Nadere informatie over datum en locatie worden nog bekend gemaakt.

Naast de felbegeerde OVL-awards, kunnen koplopers op het gebied van energiezuinige openbare verlichting ook dit jaar nog een officieel certificaat van koploperschap ontvangen. Om een certificaat van koploperschap te ontvangen dienen gemeenten en provincies hun - door het college vastgestelde - plan van aanpak te zenden naar: openbareverlichting@agentschapnl.nl.

03-06-2011 9:00

Elektronicaconcern Philips heeft kenbaar gemaakt haar showroom in het Home Trade Center te willen uitbreiden naar meer dan 400 vierkante meter. Hiermee wordt de status van het Home Trade Center als leading platform voor de interieurbranche in Nederland nogmaals onderstreept. “Het verlichtingscollectief in het Home Trade Center is succesvol”, aldus Anne-Marie Burger, directeur van het Home Trade Center. Het grootste collectief van verlichting in Nederland presenteert zich sinds een half jaar in het Home Trade Center. Toevoeging van het verlichtingscollectief aan het aanbod in het Home Trade center sluit aan bij de missie van het centrum: “Alles in huis.”

Het Home Trade Center is het leading platform voor de interieurbranche. Aanbieders van interieurproducten en andere branchegerelateerde organisaties inspireren, presenteren en ontmoeten elkaar in Nieuwegein. De primaire bezoekersdoelgroep van het Home Trade Center bestaat uit retailers op interieurgebied, projectinrichters, interieurstylisten, interieurfabrikanten/agenten, vakopleidingen en haar studenten en vakpers.


Terug

Combinatieaanbieding: 25% korting op abonnement vaktijdschriften Inside Information + Verlichting

U betaalt € 141,00, in plaats van € 188,00, voor totaal dertien nummers van Inside Information en Inside Information Verlichting.

Klik hier om een abonnement te nemen
 


Nieuwsarchief
Kantoor- en Projectmeubilair

Vloer, Wand & Plafond

Verlichting

Ontwerp/Architectuur

Overig nieuws

Archief voor oktober 2006


Naast nieuws en de hoofdnavigatie bovenaan onze site hebben wij nog meer rubrieken, namelijk:

- Agenda met beurzen en evenementen
- Vacatures
- Projecten uit de branche
- Geselecteerde filmpjes
  


- Aanmelden voor een abonnement
- Inschrijven op de e-mailnieuwsbrief

 


Agenda
Agenda-overzicht >