Nieuws


30-05-2011 14:38

Livingprojects heeft het contract ondertekend, waarmee overeenstemming is bereikt voor de distributie van de Martin Architectural producten door Livingprojects in Nederland.

Martin Professional is een toonaangevende Deense fabrikant van dynamische verlichting voor de entertainment-, architectuur- en commerciële sector. Martin Architectural, onderdeel van Martin Professional, biedt een assortiment aan architecturale schijnwerpers- en strijklichtarmaturen voor indoor en outdoor applicaties. Het gevarieerde aanbod van RGB, RGBW, Rgbaw, tri-color, mono-color en witlicht LED-schijnwerpers maakt het mogelijk om te voldoen aan de meest complexe vraagstukken uit de markt.

Livingprojects is een internationaal werkend bedrijf dat is gespecialiseerd in het creëren van dynamische lichtoplossingen met LED’s in gekleurd of witlicht.
 

30-05-2011 14:36

Emco heeft de verlichtingsmogelijkheden van zijn entreematsystemen uitgebreid met de serie Lumina Via. Lumina Via is een aluminium hoekprofiel met geïntegreerde LED-verlichting. Het profiel kan worden gecombineerd met alle Emco aluminium profielmatsystemen en diverse schoonlooptapijten, eveneens van Emco. De profielen kunnen zowel buiten als binnen worden toegepast door het grote temperatuurbereik van -40 tot + 85 graden Celsius en door de waterdichte en stootvaste constructie. Het verlichtingsprofiel zorgt voor meer veiligheid en geeft de entree een kleurrijke uitstraling.

Bij het nieuwe Emco Lumina Via lichtsysteem zijn de LED’s doorlopend geïntegreerd. Met de LED’s zijn alle kleuren weer te geven. De kleuren zijn individueel instelbaar met een afstandsbediening of via een iPad of Smartphone. De bediening kan bovendien in een gebouwbeheersysteem worden ingebonden. De duurzame LED’s hebben een levensduur van circa 100.000 uur, aldus het bedrijf.

26-05-2011 10:30

Staatssecretaris Atsma (Infrastructuur en Milieu) heeft op maandag 23 mei de nieuwe Richtlijn voor Openbare Verlichting 2011 (ROVL 2011) in ontvangst genomen. Hiermee zet Atsma het licht op groen voor duurzame en energiebesparende verlichting in de openbare ruimte. Gemeenten en provincies kunnen tot wel 30 procent van hun energieverbruik besparen met energie-efficiente straatverlichting. Dit kan leiden tot een kostenbesparing van bij elkaar opgeteld 22 miljoen euro.

De verouderde Richtlijn (NPR 13201) werkte belemmerend voor gemeenten en provincies om te kiezen voor energie- en kostenbesparende technieken. Dankzij de inzet van de Taskforce Verlichting en de Nederlandse Stichting voor Verlichtingskunde (NSVV) kan de nieuwe Richtlijn Openbare Verlichting 2011 nu in werking treden. Staatssecretaris Atsma en wethouder Van Huffelen van de gemeente Rotterdam voegden direct de daad bij het woord en verwisselden aan het Doelwater in Rotterdam een oude lichtarmatuur voor nieuwe, gedimde en energiezuinige verlichting.

Met de nieuwe Richtlijn Openbare Verlichting kunnen gemeenten en provincies hun steentje bijdragen aan het terugdringen van de CO2-uitstoot. Zo is het Rotterdam Climate Initiative voor Rotterdam het vliegwiel om voluit in te zetten op duurzame verlichting in de openbare ruimte. “Energiebesparing is samen met de inzet van duurzame energie het belangrijkste wapen in de strijd tegen klimaatverandering en om minder afhankelijk te zijn van fossiele brandstoffen”, aldus Atsma in een toelichting. “Daar komt bij dat gemeenten met duurzame verlichting kosten kunnen besparen. Geld dat beter besteed kan worden aan veiligheid op straat, de zorgsector of het onderhoud aan schoolgebouwen.”

De richtlijn is een dynamisch hulpmiddel voor beheerders van openbare verlichting bij het realiseren van de juiste kwaliteit van openbare verlichting op de juiste plek. Een aanpassing van de richtlijn was noodzakelijk omdat in de oude situatie weinig ruimte was voor innovatie en energiebesparing. Beheerders zochten daarom steeds vaker hun eigen weg en lieten de richtlijnen los. “Om beheerders weer de juiste handvatten te bieden en belemmeringen weg te nemen, hebben we de oude richtlijn aangepast”, aldus Rob Metz, voorzitter van de projectgroep OVL van de Taskforce Verlichting. “Vanzelfsprekend staat de kwaliteit van verlichting voorop, maar een richtlijn mag innovatie en energiebesparing niet in de weg staan.”

Ook het Rijk profiteert van de nieuwe Richtlijn. De helft van de energierekening van Rijkswaterstaat gaat op aan verlichting. Met LED-verlichting langs autosnelwegen kan het energieverbruik worden gehalveerd, zo blijkt uit de pilot langs de A44. Per 1 juni zullen langs de rijksvaarwegen zevenhonderd navigatielichten op energiezuinige en ondershoudsvrije LED-verlichting branden, in combinatie met zonnepanelen. Ook hier betekent dat een 50 procent besparing op de energiekosten. De nieuwe richtlijn biedt onder meer mogelijkheden voor innovatieve technieken op het gebied van dimmen en LED-verlichting.

Con op den Kamp, voorzitter van de Nederlandse Stichting voor Verlichtingskunde, voegt daaraan toe: “Het uitgangspunt van de nieuwe richtlijn is: 'donker tenzij' en 'duurzaam moet'. Er is bovendien veel meer ruimte voor het variëren van de hoeveelheid licht. Afhankelijk van het gebruik, periode en kenmerken kunnen nu in een gebied tot vier verschillende lichtniveaus worden aangeboden. De energiebesparing die dat kan opleveren is significant.”

De nieuwe richtlijn Openbare Verlichting is een uitgave van de Nederlandse Stichting voor Verlichtingskunde (NSVV) en kan worden besteld via www.nsvv.nl.

Staatssecretaris Atsma wil het stimuleren van energiebesparing op verlichting in de openbare ruimte verder stimuileren in het kader van de Lokale Klimaatagenda. Daarvoor wordt onder meer een bestuurlijk netwerk van regionale bestuurders ingesteld. Zie voor meer informatie: www.agentschapnl.nl/openbareverlichting onder 'Nieuws'.

De Taskforce Verlichting voert, in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Milieu, activiteiten uit om energiezuinige verlichting in Nederland tot de standaard te maken en lichthinder te beperken. Zie www.taskforceverlichting.nl. De projectgroep Openbare Verlichting (OVL) richt zich op het realiseren van energiebesparing in de openbare verlichting. In de projectgroep werken marktpartijen, overheidsorganen en brancheverenigingen samen. Zie www.agentschapnl.nl/openbareverlichting.

De Nederlandse Stichting voor Verlichtingskunde (NSVV) houdt zich sinds 1937 bezig met licht in de breedste zin van het woord. Doel is het bevorderen van kennis en het verspreiden van informatie, ter verbetering van de toepassing van licht, ten voordele van de samenleving. De NSVV organiseert daartoe onder andere congressen en workshops en schrijft aanbevelingen en normen. Tot haar doelgroepen rekent de NSVV gebruikers van licht, aanbieders van licht, regelgevers en het onderwijs. De NSVV is nauw betrokken bij de uitgave van het vaktijdschrift Inside Information Verlichting. Zie ook www.nsvv.nl.
 

25-05-2011 12:41

Om draagvlak en voortgang te creëren bij het realiseren van energiebesparing in de openbare verlichting, heeft de Taskforce Verlichting onlangs een bestuurlijk netwerk van ambassadeurs samengesteld. Het netwerk bestaat uit enthousiaste gemeentelijke en provinciale bestuurders die andere bestuurders enthousiasmeren, zorg dragen voor kennisuitwisseling en op bestuurlijk niveau afspraken maken over de ambities voor energiebesparing in hun regio. Uiteindelijke doel  van het netwerk is meer energiebesparing in de openbare verlichting te bewerkstellingen.

 

Het energiebesparingpotentieel in de openbare verlichting is groot. Door lagere energie- en onderhoudskosten leiden energiebesparende maatregelen in de openbare verlichting tot structureel lagere kosten voor gemeenten en provincies. Het overgrote deel van gemeenten en provincies is inmiddels dan ook aan de slag om energiebesparing in de openbare verlichting te realiseren.

 

“Toch blijft de tot op heden gerealiseerde en geambieerde energiebesparing achter bij de doelstellingen van de Taskforce Verlichting”, aldus Rob Metz, voorzitter van de Taskforce Verlichting – Openbare Verlichting (OVL). “Sommige OVL-beheerders zijn afhoudend of weten niet goed hoe ze het onderwerp effectief kunnen aanpakken. Zij worden onvoldoende ondersteund door bestuurders en/of het management om met ambitieuze plannen te komen. Het bestuurlijke netwerk van regionale en provinciale ambassadeurs moet hier verandering in brengen”.

 

De bestuurlijke ambassadeurs - vooral wethouders en enkele gedeputeerden -  zetten zich in om andere gemeentelijke en provinciale bestuurders enthousiast te maken en dragen zorg voor kennisuitwisseling tussen bestuurders. Hiertoe zullen zij onder meer regionale bijeenkomsten organiseren en voorzitten. Daarnaast worden waar mogelijk provinciale en/of regionale afspraken gemaakt over de te realiseren energiebesparing en de te treffen maatregelen. Ook kunnen zo nodig gezamenlijk afspraken worden gemaakt met netbeheerders en installateurs.

19-05-2011 9:33

Arpalight is nu gevestigd in het Noorden. In het spiksplinternieuwe Light Experience Center, tegenover het Abe Lenstra Stadion in Heerenveen, kan men de nieuwste lichtoplossingen zien en ervaren. Op dinsdag 21 juni viert Arpaligt, samen met belangstellenden, de langste dag van het jaar in het Light Experience Center. Sprekers uit de interieur- en designwereld laten hun licht schijnen over spraakmakende projecten en producten. Het programma begint om 16.00 uur en duurt tot circa 20.00 uur.
 

18-05-2011 11:25

Lichtvormgevers realiseert onlangs een verlichtingsproject in het MAS, waarbij in samenwerking met Philips Lighting de laatste LED-innovatie is geïntegreerd in armaturen voor een museale omgeving. Het resultaat: lagere exploitatiekosten en een optimale lichtbeleving en lichtkwaliteit.

Het MAS opende op 17 mei zijn deuren voor het publiek. De architectuur is spectaculair. Het museum herbergt topstukken uit collecties van andere musea in de stad en is een belevingsmuseum. Lichtvormgevers kreeg de vraag of het mogelijk is een lichtinstallatie te realiseren, die het belevingsaspect van elke expositie ondersteunt en voldoet aan de duurzaamheid die de Stad Antwerpen voorstaat.

Het resultaat van het  innovatieproces is de theatraal verlichte exposities met LED-verlichting, die voldoen aan de verwachtingen en eisen van de architect, het MAS en de Stad Antwerpen.

Lichtvormgevers heeft Philips Lighting door de al bestaande intensieve strategische samenwerking bij het onderzoek naar de kwaliteit van LED betrokken. De Stad Antwerpen, B-architecten en Meyvaert Glass Engineering, hoofdaannemer, werden gevraagd om in een open innovatieplatform mee te denken in oplossingen.

De Stad Antwerpen heeft gekozen voor de toepassing van duizend armaturen met LED-verlichting, omdat het op deze manier kon voldoen aan de specifieke verwachtingen van de architect voor de scenografie in het museum.

Lichtvormgevers ontwierp de Twisterspot, een armatuur, waarin de Philips Fortimo LED SLM module, de laatste innovatie in LED-technologie van Philips Lighting, is toegepast. Met een combinatie van kleurfilters, dimfilters, lenzen en snoods is een theatraal, accentvol lichtbeeld ontstaan.

Gedurende het proces van onderzoek, ontwerp en installatie heeft Lichtvormgevers als ‘regisseur’ de kwaliteit van de lichtbeleving bewaakt.
 

11-05-2011 9:20

Sinds kort is K&W Lichtinrichters dealer van het Duitse merk Spectral. De collecties van Spectral onderscheiden zich door de combinatie van lichttechniek en een innoverende vormgeving. "Wij worden vooral heel blij van de Iris, Jep en Soel collectie", aldus K&W Lichtinrichters. De ronde vormen van de Iris-collectie is in vele kleuren te verkrijgen. De Jep-collectie heeft het afgelopen jaar de Red Dot Award gewonnen in de categorie 'Product Design'.
 

09-05-2011 15:06

De zondere lamp Glacier (gletsjer) oogt als een sculptuur van bevroren water, maar produceert warm, zacht flonkerend licht, dat voortdurend wijzigt van vorm en compositie. De Glacier is opgebouwd uit kunststof vormen, die ogen als kristal. Het licht dat door de amorfe vormen straalt, zorgt volgens ontwerper Joost Heetman voor een aantrekkelijk schaduwspel in de naaste omgeving. De heldere kleur van de epoxy zal - met het verstrijken van de jaren - verder rijpen en een vollere gloed aannemen. De lamp wordt dus vervolmaakt door de tijd, aldus de ontwerper. Volgens Heetman past de tijdloze, natuurlijke vorm van de Glacier bij zowel een moderne als klassieke inrichting. De handgemaakte onderdelen van de Glacier wegen weinig, waardoor de lamp handzaam is. De Glacier-collectie bestaat uit verschillende modellen, die variëren in vorm, grootte en toepassing. Naast de vaste collectie is de Glacier ook ‘custom-made’ te verkrijgen. Joost Heetman: “Met andere woorden: het armatuur kan worden afgestemd op persoonlijke wensen, smaak en locatie. Of dit nu de breedte, hoogte, lengte of kleur betreft, of een hangende of staande variant.”

www.joosth.nl

05-05-2011 9:22

De nieuwe catalogus van Passion 4 Wood is uit en is online beschikbaar via www.passion4wood.be. De catalogus geeft een compleet beeld van het uitgebreide assortiment houten verlichting dat Passion 4 Wood voert.

Daarnaast kan men online ook andere producten en projecten volgen. 'Op regelmatige tijdstippen komen hier nieuwe ontwerpen beschikbaar', belooft het bedrijf in een persbericht.

 

 

 

02-05-2011 10:36

Op 4 mei vindt in het Industrial Design Center van Howest (de Hogeschool West-Vlaanderen) de studiedag Shaping light plaats. Een studiedag over LED, OLED en andere vernieuwende verlichting.

Solid state lighting (SLL) is in volle ontwikkeling. De verbetering in kwaliteit en performance van de LED-technologie van de afgelopen 2 jaar is daar een goed voorbeeld van. OLED-techniek is dan ook niet voor niets het onderwerp van een Tetra-onderzoek dat in januari door Howest in samenwerking met tien partners uit de industrie is gestart. Het onderzoeksteam van het Howest-Industrial Design Center dat zich specialiseert in lichttechnologie, verwelkomt op 4 mei acht experts.

Naast SLL komen ook innovatieve productontwikkeling en de relatie tussen mens en licht aan bod. Ook vormgeving (design) speelt een grote rol. Bedrijven, architecten en ontwerpers tonen op welke creatieve manier zij gebruik maken van zowel conventionele als nieuwe technologie. Ook Mark Ridler (UK) en Nacho Carbonell (ES) zullen deze dag aanwezig zijn.
De hele dag exposeren en demonstreren bedrijven hun producten en/of diensten.

www.howest.be/shapinglight2011.

01-05-2011 8:00

Onlangs is door het Duitse cosumentenprogramma Markt een onderzoek gepubliceerd waarin Duitse wetenschappers in een laboratoriumonderzoek hebben vastgesteld dat spaarlampen mogelijk kankerverwekkend zijn. Dat meldt verlichtingsdeskundige Jan Meutzner van de organisdatie FITlicht.

"Uit het onderzoek kwam naar voren dat duidelijk meetbare hoeveelheden aan fenol werden aangetroffen. Deze stof wordt ervan verdacht kankerverwekkend te zijn. Verder werden nog andere giftige stoffen ontdekt die het binnenhuisklimaat kunnen aantasten, zoals naftaleen en styreen."

Het Duitse ministerie van Milieu geeft als reactie op het rapport aan dat de hoeveelheid aangetroffen stoffen 'zeer gering' is waardoor de schade voor de volksgezondheid waarschinlijk zal meevallen.

Het onderwerp werd behandeld in een televisieuitzending op ARD op 19 april j.l. van het consumentenprogramma PlusMinus. "Het wordt in de uitzending niet geheel duidelijk welk instituut dit onderzoek heeft uitgevoerd", aldus Meutzner. "Enkel een 'Sachverstaendige Innenraumschadstoffe' Peter Braun geeft de resultaten van het onderzoek weer en Dr. Hermann Kruse,  'hoofd Toxilogie Universiteit Kiel' bevestigt de uitspraken van het onderzoek."

Er werden een aantal spaarlampen van diverse fabrikanten (onder meer IKEA, Muller Licht, Osram en Philips) onderzocht. "IKEA gaf aan, dat men intern gaat onderzoeken welke grenswaarden er gehanteerd moeten worden voor de hoeveelheden gevonden giftige stoffen. Muller Licht zei, dat zij de gevaren nu nog uitsluiten. Volgens Philips zitten er slechts geringe hoeveelheden fenol in de lampen. Osram tenslotte zei, dat de gemeten hoeveelheden als ongevaarlijk bescouwd moeten worden."

"Het Duitse Ministerie van Milieu gaf als eindcommentaar: dat de bronnen en hoeveelheden momenteel niet eenduidig zijn te bepalen en dat er verder onderzoek zal komen.Conclusie: Het onderzoek heeft wel bewezen dat er giftige stoffen in de spaarlampen zitten maar geen duidelijkheid gegeven of er aanwijsbare schade is voor de volksgezondheid."


Terug

Combinatieaanbieding: 25% korting op abonnement vaktijdschriften Inside Information + Verlichting

U betaalt € 141,00, in plaats van € 188,00, voor totaal dertien nummers van Inside Information en Inside Information Verlichting.

Klik hier om een abonnement te nemen
 


Nieuwsarchief
Kantoor- en Projectmeubilair

Vloer, Wand & Plafond

Verlichting

Ontwerp/Architectuur

Overig nieuws

Archief voor oktober 2006


Naast nieuws en de hoofdnavigatie bovenaan onze site hebben wij nog meer rubrieken, namelijk:

- Agenda met beurzen en evenementen
- Vacatures
- Projecten uit de branche
- Geselecteerde filmpjes
  


- Aanmelden voor een abonnement
- Inschrijven op de e-mailnieuwsbrief

 


Agenda
Agenda-overzicht >