Nieuws


28-03-2011 15:37

De Commissie Licht & Architectuur van de NSVV organiseert op dinsdag 12 april 2011 een bezoek aan The Bank in Amsterdam. De NSVV wil bezoekers graag het bijzondere gebouw de verlichting en het gebruik hiervan laten ervaren.

The Bank werd gebouwd tussen 1926 en 1932. Voor het schoolvoorbeeld van solide Statigheid tekenden de architecten B.J. en W.B. Ouëndag het ontwerp, alsook de grondlegger van de Amsterdamse School H.P. Berlage. Dit monument staat nu op het punt een volgende stap te zetten in de eigen evolutie.

Aan de buitenzijde toont The Bank zijn geschiedenis. En binnen weet het gebouw elke vergelijking met een nieuw kantoor te doorstaan. Ook op het gebied van duurzaamheid. In de eerste plaats omdat het (her)gebruik van een bestaand gebouw betreft. Maar ook door de energiebesparende verlichting, hightech isolatie en het geavanceerde systeem van warmteopslag.

Programma:
16:00 - Ontvangst in The Bank
16:30 - Welkom door de voorzitter van de NSVV commissie Licht & Architectuur,
Hay Dohmen
16:40 - Lezing over de geschiedenis/ontwerp en verbouwing van The Bank door
Architectenbureau Rijnbout.
17:00 - Toelichting op het lichtplan van The Bank, door Stefan Piek (LEDvice Licht en Design)
17:20 – 17:40 Pauze
17:40 Gebruik van dag- en kunstlicht bij kantoorprojecten, door Joke van Hengstum
(Van Hengstum Interieurachitecten)
Door de ontwikkeling van nieuwe materialen zijn er vele mogelijkheden om de toetreding van
daglicht in gebouwen te beheersen. Daglicht is het mooiste licht dat we hebben. De ontwikkeling van nieuwe lichtbronnen lijkt grote veranderingen teweeg te brengen. Het voorlopige belangrijkste argument voor toepassing van LED- verlichting is de lange levensduur van de lichtbron en het lage energieverbruik. Als we nieuwe generaties
gasontladingslampen vergelijken met LED-verlichting valt die energiebesparing nog wel mee.Lange levensduur is niet altijd een voordeel.
18:30 - Afsluiting met een hapje en drankje

Aanmelden
Via www.nsvv.nl/agenda/
Na aanmelding krijgt u een bevestiging toegestuurd.

28-03-2011 13:00

BP tankstation in Tilburg is het eerste Nederlandse tankstation dat 100 procent verlicht wordt met LED. “Energieverbruik is belangrijk, gevoel van veiligheid ook, maar het allerbelangrijkste is de klantbeleving. Klanten moeten de shop beleven als een prettige omgeving om in te verblijven.” Aldus Joost van Aardenne, Asset Manager BP Europa SE - BP Nederland.

BP is een van de grootste partijen op de Nederlandse brandstoffenmarkt met vierhonderd tankstations. Een sterke klantbeleving in en rond de shops is een belangrijke drijfveer voor BP. Het Wild Bean Café concept is daar een voorbeeld van. Met vers belegde broodjes en ruimte voor een koffiemoment wil de shop meer zijn dan een snelle in- en uitloop bij het afrekenen.
 

23-03-2011 13:54

Op donderdag 28 april kan bij TNO in Eindhoven de zogenoemde NL LED-dag bijgewoond worden. Deze bijeenkomst wordt georganiseerd door het Agentschap NL, de Nederlandse Stichting voor Verlichtingskunde (NSVV), de Nederlandse Lamp Associatie (NLA), Federatie Het Instrument (FHI) en uiteraard TNO zelf. Met dit NL LED-evenement willen de organisatoren een visie ontwikkelen om de Nederlandse LED-industrie te versterken en haar internationaal nog beter op de kaart te zetten. Dit zal gerealiseerd worden in samenwerking met de industrie, universiteiten, kennisinstituten, brancheverenigingen en de overheid. Geïnteresseerden worden van harte uitgenodigd om hun visie op de technologie en uitdagingen van de LED-markt te delen. Op basis van de inbreng, zullen pro-actief initiatieven ontplooid worden, die noodzakelijk zijn om de Nederlandse LED-industrie verder tot bloei te brengen.

www.nsvv.nl

23-03-2011 13:42

Op donderdag 28 april kan bij TNO in Eindhoven de zogenoemde NL LED-dag bijgewoond worden. Deze bijeenkomst wordt georganiseerd door het Agentschap NL, de Nederlandse Stichting voor Verlichtingskunde (NSVV), de Nederlandse Lamp Associatie (NLA), Federatie Het Instrument (FHI) en uiteraard TNO zelf.

Met dit NL LED-evenement willen de organisatoren een visie ontwikkelen om de Nederlandse LED-industrie te versterken en haar internationaal nog beter op de kaart te zetten. Dit zal gerealiseerd worden in samenwerking met de industrie, universiteiten, kennisinstituten, brancheverenigingen en de overheid. Geïnteresseerden worden van harte uitgenodigd om hun visie op de technologie en uitdagingen van de LED-markt te delen. Op basis van de inbreng, zullen pro-actief initiatieven ontplooid worden, die noodzakelijk zijn om de Nederlandse LED-industrie verder tot bloei te brengen.
 

23-03-2011 10:15

De vernieuwde Ledosafe van het Zweedse Ledolight is een dimbaar, vluchtwegsignaleringsarmatuur. De Ledosafe is door zijn dimfunctie geschikt om in bioscopen, theaters, musea, hotels of horeca gelegenheden toe te passen. In bioscopen of theaters wordt een 100 procent lichtoutput van de verplichte vluchtwegverlichting tijdens de voorstelling als storend ervaren. Door de lichtoutput van de Ledosafe standaard op 25 of 50 procent in te stellen wordt deze storende factor weggenomen. Het armatuur is toepasbaar voor inbouw, opbouw, wand-, haakse wand en pendel. Ledosafe is verkrijgbaar in een enkelzijdige of dubbelzijdige uitvoering en in een centrale (24 en 230 Volt) en decentrale uitvoering.

www.luccon.nl 

23-03-2011 10:12

Vaak speelt de zonwering in een interieur niet zo’n opvallende rol. Het belangrijkste is dat een rolgordijn praktisch is en niet al teveel uit de toon valt bij de rest van de inrichting. Bij Lola&Co is het echter mogelijk om een rolgordijn te voorzien van een bijzondere foto en er dus een woonaccessoire van te maken. Dit kan door een gewenste afbeelding te uploaden op internet of een keuze te maken uit een van de ontwerpen van verschillende kunstenaars op jefotoopeenrolgordijn.nl.

www.jefotoopeenrolgordijn.nl

21-03-2011 10:05

Voor de tweede maal op rij valt de lamp Santiago van lichtfabrikant Tal in de prijzen: na een eerdere bekroning met de iF Product Design Award, werd de Santiago zonet uitgeroepen tot winnaar van een red dot award. De Santiago behoort tot de collectie Kinetura Lighting.

De Kinetura Lighting collectie van Tal, ontworpen door het Kinetura architectenkoppel Xaveer Claerhout en Barbara Van Biervliet, bestaat uit een reeks designlampen die zijn gemaakt uit composietmateriaal. De lijn wordt gekenmerkt door lichtmodulatie en de vervorming van het verlichtingstoestel.

Tal en Kinetura zijn bijzonder trots dat het eerste uitgebrachte model, de Santiago, al meteen in de prijzen valt bij de internationale designjury’s. De inbouwverlichting Santiago kan naadloos in een wand of plafond worden ingebouwd. Bij het aanschakelen is in begintoestand enkel een lichtgevende lijn zichtbaar, zodat de lamp als oriëntatieverlichting kan dienen. Op wens van de gebruiker transformeert de lamp zich geleidelijk tot een volwaardige wand- of plafondarmatuur.

De Santiago lamp viel eerder al in de prijzen met een iF Product Design Award 2011. Ook bij de zopas bekend gemaakte Red Dot Awards 2011 kwam de Santiago als een van de winnaars uit 4.433 inzendingen voor productdesign uit de bus.

Karel Festjens, directeur van Tal: “Zowel het bewerken van de composietmaterialen, het uitdokteren van het mechanische aandrijfsysteem als de elektronische aansturing vereisten een hele dosis know how en creativiteit.”

De winnende producten, inclusief de Santiago, zijn te zien van 5 juli tot 1 augustus 2011 op de tentoonstelling 'Design on stage – winners Red Dot Award: product design 2011', in het Red Dot Designmuseum in Essen. Op 4 juli 2011 vindt de officiële uitreiking plaats in het Aalto Theater, de opera van Essen. De collectie Kinetura Lighting is ook te bewonderen op het Euroluce Salone del Mobile, van 12 tot en met 17 april in Milaan.
 

19-03-2011 8:00

Zumtobel heeft een aantal iF Product Design Awards gekregen. De LED-downlight Panos Infinity en de staanlamp Opura hebben dit jaar de jury van de iF Award weten te overtuigen. "Met het behalen van deze felbegeerde prijs onderstrepen de Zumtobel producten andermaal hun hoge designgehalte."

“We zijn zeer blij met deze internationale bekroning. Prijzen zoals de iF product design award sterken ons in ons geloof dat de producten die we vaak in nauwe samenwerking met gerenommeerde designers ontwikkelen, de esthetische kracht in zich dragen om nieuwe trends in te leiden en bakens te verzetten,” aldus de Marketingdirecteur van Zumtobel Reinhardt Wurzer.

In totaal werden 2.765 producten van meer dan 1.000 internationale deelnemers voor de gerenommeerde designprijs ingeschreven. Daarvan werden 993 bijdragen bekroond. De iF product design award is vandaag een van de belangrijkste designlabels wereldwijd. De jury is samengesteld uit internationaal gewaardeerde designers, ondernemers en professoren en bekroont elk jaar het 'uitstekende design van innovatieve ondernemingen'. De prijs geldt tevens als richtinggevend voor nieuwe trends en designontwikkelingen.

17-03-2011 9:31

Het ecodisplay van Niko heeft een Red Dot Award gewonnen, een internationaal felbegeerde Oscar voor productdesign. Met het display van Niko Home Control, de nieuwste generatie elektrische installatie, kan men het actuele energieverbruik aflezen en eenvoudig energie besparen. Na een eerdere Red Dot voor de Niko Mysterious schakelaars in 2009 is deze tweede bekroning voor Niko opnieuw een beloning in het streven naar een positie als trendsetter op het vlak van design.

Niko werd gekozen uit 4.433 inzendingen. Vanwege de combinatie van pure vormgeving en vernieuwende functionaliteit treedt het bedrijf toe tot het selecte clubje Red Dot Award-winnaars van 2011.

De jury van vooraanstaande designexperts liet zich overtuigen door het design van het ecodisplay: een puur ontwerp met vlakke toetsen en uitgebalanceerde verhoudingen dat discreet kan worden ingebouwd. Het display heeft een duidelijke gebruikersinterface en logische symbolen, waardoor gebruikers snel een keuze kunnen maken om een ruimte in ecomodus te brengen en sluimerverbruik te stoppen.
De red dot-jury kijkt ook naar het potentiële succes op de markt. Hier bleek de functionaliteit van het ecodisplay een grote troef. Luc Meirlaen, R&D manager bij Niko: “Met het ecodisplay kunnen de bewoners bij het verlaten van de woning met één druk op de ecotoets de woning naar een ecologische en zuinige status brengen. De verlichting en stopcontacten schakelen uit en de verwarming en ventilatie gaan naar een lager niveau. Een snelle blik op het scherm leert meteen wat de woning verbruikt. Ook aanwezigheidssimulatie kunnen de bewoners eenvoudig starten. Het ecodisplay combineert energiezuinigheid met comfort en veiligheid en is bijzonder gebruiksvriendelijk.”

Op de Belgische beurs Batibouw werd het ecodisplay reeds genomineerd voor de ECO Award 2011, een prijs voor het meest milieuvriendelijke product. Samen met de eerdere bekroningen van Red Dot is dit een bevestiging van de nieuwe weg die Niko enkele jaren geleden insloeg, waarbij het bedrijf inzet op innovatief design en milieuvriendelijke oplossingen. “Onze ontwerpers laten zich inspireren door wat zich afspeelt in de wereld om hen heen: van de nieuwste ontwikkelingen in de automobielsector of op het vlak van groene energie, tot de laatste evoluties in kunst en cultuur. Sinds een aantal jaar kunnen we daardoor uitpakken met tijdloos, strak en hoogtechnologisch design, met oog voor het milieu. Dit ecodisplay past perfect in die filosofie”, zegt Meirlaen.

De Red Dot Awards is een grote internationale designcompetitie. Een jury van onafhankelijke designexperts selecteert elk jaar de beste designproducten. Op 4 juli 2011 vindt de officiële uitreiking plaats in het Aalto Theater, de opera van Essen. De winnende producten zijn te zien van 5 juli tot 1 augustus 2011 op de tentoonstelling 'Design on stage – winners Red Dot Award: product design 2011', in het Red Dot Designmuseum in Essen.

Niko is een Belgisch bedrijf met vestigingen in zeven Europese landen en is gespecialiseerd in oplossingen voor schakelmateriaal, deurtelefonie, lichtregeling en huisautomatisering. Niko zet volop in op doordacht design en een milieuvriendelijke aanpak. Het investeert daartoe sterk in onderzoek en ontwikkeling.
Niko werd in 1919 opgericht door de broers Alphonse en Werner De Backer in Sint-Niklaas. Vandaag wordt Niko geleid door de derde generatie en is het familiebedrijf uitgegroeid tot Belgisch marktleider. Niko vertrekt voor al zijn oplossingen van de dagelijkse behoeften van zijn klanten en ontwerpt daarvoor vernieuwende producten, om het leven thuis en op het werk flexibel en gemakkelijker te maken. Het bedrijf telt achthonderd medewerkers in België, Denemarken, Frankrijk, Nederland, Polen, Slowakije, en het Verenigd Koninkrijk en haalt een jaarlijkse omzet van meer dan 120 miljoen euro.
 

16-03-2011 10:06

Traditech b.v. heeft op 16 februari de FGinnovatiepublieksprijs* ontvangen voor haar nieuwe verlichtingsconcept LED’s Lighting Architecture, dat bestaat uit LED’s Play, LED’s Line en LED’s Sign. Bezoekers van de vakbeurzen Facilitair en Gebouwbeheer vonden haar presentatie het ‘meest innovatief’. De decoratieve verlichtingslijn biedt vooral architecten, ontwerpers, adviseurs en eindgebruikers nieuwe, decoratiemogelijkheden voor wanden, vloeren en plafonds, zowel binnen als buiten.

De collectie LED’s Lighting Architecture bestaat uit kiezelvormige en rechthoekige armaturen,
respectievelijk LED’s Play en LED’s Line. Elk model is leverbaar als opbouw-, inbouw- en
hangarmatuur (evt. gecombineerd met indirecte verlichting). Er is keuze uit acht kiezelvormen,
drie rechte armaturen en een gebogen vorm. Standaard zijn er vijf kleuren LED-strips
verkrijgbaar en -tegen meerprijs- drie snelheden RGBkleurwissels. Overige (huisstijl)kleuren zijn op aanvraag te realiseren. De stalen behuizing is wit, zwart of zilvergrijs. Alle materialen zijn van hoogwaardig Europees fabrikaat.

De polycarbonaat lichtvensters zorgen voor egaal diffuus licht. De LED’s Lighting Architecture is toepasbaar in: kantoren, zorginstellingen, scholen, horeca, wellness, retail en outdoor. Doordat LED-verlichting niet warm wordt, zijn de armaturen ook binnen het bereik van kinderen, ouderen en gehandicapten veilig toepasbaar.

14-03-2011 10:46

Nieuwe fotonische technologieën en hun innovatieve toepassingen staan centraal tijdens het Fotonica Evenement 2011 op 29 en 30 maart in Nieuwegein. Het internationale kennis- en netwerkevenement slaat een brug tussen de onderzoekswereld en het bedrijfsleven. Centraal daarbij staat dat fotonica – de technologie van de wisselwerking tussen licht (fotonen) en elektronen – niet meer is weg te denken uit ons dagelijks leven, in toepassingen zoals displays, verlichting, glasvezels en hoogwaardige instrumenten zoals lasers en microscopen. Op het evenement staan de volgende onderwerpen centraal, Research, Industrie en Zonne-energie zijn dat onder meer ICT, Verlichting, Gezondheidszorg en Levenswetenschappen.

Volgens Europees onderzoek heeft fotonica, als faciliterende (‘enabling’) technologie, een grote impact op de economie. Dat meldt Bart Snijders, business developer bij TNO en voorzitter van het Photonics Cluster Netherlands. “In het leven van alledag kun je dat goed zien, als je weet waar je moet kijken.” Zo helpt fotonica, in de vorm van LED-verlichting, energie en geld te besparen en de CO2-emissie terug te dringen. Harry Verhaar van Philips Lighting zal dit onderbouwen tijdens het Fotonica Evenement 2011.

Hierop aanhakend stelt Bart H. Verbeek, voorzitter van het Innovatiegericht Onderzoeksprogramma (IOP) Photonic Devices, dat de maatschappelijke impact van fotonica nog veel meer terreinen bestrijkt waar deze technologie aan duurzaamheid kan bijdragen. “De industrie speelt nu al in op ‘groene fotonische doelen’ op gebieden als energie, gezondheidszorg, water, landbouw, mobiliteit en voeding. Wij verwachten dat de overheid in haar beleid de doelstellingen voor ‘groene fotonische technologieën’ zal blijven ondersteunen.” De hoogleraar Marc Goldchstein, hoogleraar aan de Vrije Universiteit Brussel, zal tijdens het Fotonica Evenement vertellen hoe bestaande bedrijven en start-ups de kansen kunnen grijpen die fotonica biedt. Hij zal daarbij putten uit zijn innovatieve onderwijsprogramma’s rond ondernemerschap in fotonica en zijn ervaring met samenwerking tussen industrie en universiteit.

Op dinsdag 29 en woensdag 30 maart 2011 vindt in Nieuwegein’s Business Center het Fotonica Evenement 2011 plaats. Mikrocentrum en Photonics Cluster Netherlands organiseren het gratis toegankelijke evenement in opdracht van het ministerie van EL&I. Het Fotonica Evenement beleeft dit jaar zijn eerste lustrum en is in vijf jaar uitgegroeid tot een toonaangevende en breed georiënteerde combinatie van congres en expositie. Dit jaar voor het eerst met een tweedaags programma. Zo zijn er drie interessante aan fotonica gerelateerde vakgebieden toegevoegd aan het programma, te weten LED’s, Microscopie en Lasers.

11-03-2011 13:09

Freedom Of Creation (FOC), het Nederlandse bedrijf voor innovatief design, is een samenwerking aangegaan met sterontwerper Karim Rashid. Hij ontwierp de “Cross”-lamp, die werd gelanceerd tijdens de IMM meubelbeurs in Keulen. “Ik had bedacht om een hypercollage te maken van mijn eigen iconen in een verlichtingsobject. Dit met wisselende schaal en massa om een spel van licht en schaduw te creëren. Eigenlijk om de ultieme driedimensionale kruisvorm tot stand te brengen, mijn symbool voor Globalove”, aldus Karim Rashid. De “Cross” tafel-, vloer- en hang lamp ontwierp hij exclusief voor FOC.
 

10-03-2011 12:39

Delta Light Nederland, specialist in architecturale verlichting, opende begin maart ‘The House of Light’. Goed voor 400 vierkante meter vernieuwende lichtoplossingen en designs, maar ook advies op maat, lichtplanning en vakgerichte opleidingen.

In navolging van het hoofdkantoor in België, zal de showroom in Amsterdam als ‘The House of Light’ fungeren. Men kan er terecht voor inspiratie en informatie. Onder meer over de nieuwste technologieën, lichtoplossingen op maat, technische ondersteuning of een oriënterend gesprek.

De ruimte zal ook regelmatig gebruikt worden als platform van creativiteit, met tentoonstellingen gerelateerd aan architectuur, kunst, design, fotografie of bijzondere projectmaquettes, waarbij natuurlijk licht en belichting een belangrijke rol spelen. Delta Light gaat hier ook seminars organiseren, rondom licht en aanverwante thematiek. Het doel is om inhoudelijk een meerwaarde te creëren en vernieuwende oplossingen aan te reiken – van trends over concrete applicaties tot technische informatie. Kortom, een inspiratiecentrum voor lichtoplossingen en veel meer.

Tijdens de officiele opening kregen de bezoekers live art van 'pencil paparazzi'-artiest Blue Logan, bekend om zijn artistieke schetstekeningen in de internationale wereld van kunst, design en mode. Blue Logan vereeuwigde de gezichten van de bezoekers op de wanden van de showroom. Zijn werk is meteen ook de eerste tentoonstelling in de Delta Light-showroom, te bewonderen tot eind april.
Blue Logan bewerkte ook enkele nieuwe ontwerpen van Delta Light, wat resulteerde in limited editions van de toestellen Husk en Magma, die overigens niet te koop zijn, maar wel geshowd worden.
 

09-03-2011 9:40

Energik vzw en Groen Licht Vlaanderen organiseren op 7 april 2011 voor de vijfde keer de Promotiedag Duurzame verlichting  die zal doorgaan in het Provinciehuis te Leuven. Het evenement zal weerom opgebouwd zijn uit een technologiebeurs en een krachtiger seminar. De lezingen handelen dit jaar rond het thema  ‘Intelligent Licht’, waarbij er niet alleen gesproken zal worden rond automatisatie van verlichting.

Er zullen 14 sprekers aan het woord komen en infmatie geven over verlichting als innovatief, duurzaam, energiezuinig,  flexibel, dynamisch of geautomatiseerd product dat  aanleiding geeft tot een optimaal visueel comfort met een minimaal verbruik. Onderwerpen zijn de nieuwe ontwikkelingen rond verlichting, vernuftige totaaloplossingen, nieuwe LED technologieën, bijzonder armatuur ontwerp met minimale verblinding, wagonverlichting, buitenverlichting in de toekomst, lichtplanning, glasvezeltechnologie, daglichtsystemen, en diverse cases.

Kijk voor meer informatie over het volledige programma of inschrijving op www.groenlichtvlaanderen.be
 

09-03-2011 8:00

LED's brengen momenteel een radicale verandering in de architectuurbelichting teweeg. Dat zegt de Duitse fabrikant Erco Lighting naar aanleiding van de vakbeurs Euroshop in Düsseldorf. "Onze lichtwerktuigen met lichtgevende dioden verenigen visual comfort, een lange levensduur en een gering stroomverbruik. Daardoor kunnen de retailsector en alle terreinen in de architectuur niet meer om hen heen“, zegt Kay Pawlik, bedrijfsleider van Erco.

"Het bewijs dat LED in combinatie met de juiste lichttechniek alle denkbare verlichtingstaken vandaag de dag al kan oplossen, brengt Erco naar de EuroShop 2011." Op de EuroShop liet de onderneming zien hoe de lichtwerktuigen typische verlichtingstaken in de handel oplossen en welke invloed verschillende eigenschappen van licht op kleuren, vormen en materialen hebben.

De Euroshop vond plaats van 26 februari tot en met 2 maart. Erco was één van de vele lichtfabrikanten die het ruimschoots toegestroomde publiek toonde hoever de LED momenteel al is. "Onze complete beursstand werd met LED's verlicht en had daarom in vergelijking met onze stand in 2008 65 procent minder energie nodig. Op die manier is het standconcept het bewijs: in de winkelverlichting kunnen LED's hun sterke punten – een lange levensduur en zeer gering stroomverbruik – volledig uitspelen."

Ook andere fabrikanten benadrukten de mogelijkheden van de nieuwe lichttechnologie. Daarbij was er aandacht voor niet alleen de energiezuinigheid van LED, maar ook voor het gemak waarmee middels de nieuwe technologie eenvoudig verschillende lichtscenario's gerealiseerd kunnen worden.

En het verhaal dat LED's niet kleurecht zouden zijn is definitief achterhaald", benadrukte Tom  Van den bussche van Bridgelux. "Wij tonen op de beurs oplossingen met een kleurweergaveindex van Ra 97. Dat is dus nagenoeg gelijk aan halogeenverlichting." 

08-03-2011 8:00

De Philips StyliD LED-spot is bekroond met de prestigieuze gouden iF Award voor productdesign. "De StyliD-reeks biedt een uitstekende verlichtingskwaliteit en een unieke flexibiliteit die de mogelijkheid biedt om zeer eenvoudig de uitstraling van een winkel of hotel aan te passen aan het imago van het merk", aldus Philips.

Nederlandse locaties waar StyliD geïnstalleerd is, zijn onder meer Sofitel The Grand (Amsterdam), PSV Certificaathoudersruimte (Eindhoven), Martini Plaza (Groningen), Corio (Utrecht) en Emte (Sint-Oedenrode).

Uit het rapport van de iF-jury: “Met de reeks StyliD LED-armaturen heeft Philips de eerste echt variabele LED-oplossing gerealiseerd die voldoet aan de eisen van het leveren van zowel optimale lichtkwaliteit als energie-efficiëntie. De StyliD is tegelijk mooi en baanbrekend voor winkelverlichting.”

Als onderdeel van de volgende generatie LED-winkelverlichting produceert de StyliD volgens Philips een 'sprankelend, warm licht dat een aangename sfeer schept in een gastvrije omgeving zoals in winkels en hotels'.

"Door haar hoge kleurweergave draagt de verlichting eraan bij dat de omgeving op zijn best uitkomt. De flexibiliteit van StyliD laat toe een verlichtingsstijl op maat te creëren die past bij het imago van het merk of het type producten, zodat bijvoorbeeld de kleur van fruit of een hotel lobby mooi wordt weergeven."

Verder levert het efficiënte ontwerp volgens Philips een aanzienlijke kostenbesparing op van zowel onderhoud als energieverbruik. De StyliD-reeks biedt een grote keuze aan afmetingen, kleuren en lichtniveaus waardoor deze uitermate geschikt is voor diverse retail-applicaties.

Rogier van der Heide, Chief Design Officer voor Philips Lighting, geeft als commentaar op de award: “Het écht spannende element in het ontwerp zal voor de klanten niet eens het meest zichtbare zijn. Wij hebben deze armatuur namelijk volledig gecreëerd met de winkelier in gedachten. Zo kan de behuizing van de armatuur bijvoorbeeld gemakkelijk van kleur veranderd worden door een andere ‘skin’ toe te passen. Ook het formaat, de lichtopbrengst en de functionaliteit kunnen gekozen worden zodat deze passen bij de wensen van de winkeleigenaar. Samen met de geavanceerde LED-technologie die erin zit, maakt dat de StyliD voor winkeliers tot een langetermijnoplossing die meer mogelijkheden biedt om hun merkwaarden tot uitdrukking te brengen.”

07-03-2011 10:44

Xicato Spot Modules werden geïntegreerd in Mike Stoane Lighting verlichtingstoestellen in de Aziatische galerij van het “Victoria and Albert Museum” in Londen.

Xicato LED Modules zijn ontwikkeld voor  installaties waar lichtkwaliteit van het hoogste belang is. De installatie werd ontworpen door DHA Designs, specialisten in museum verlichting met referenties zoals “the Imperial war museum” en “the London Transport Museum”.

Mike Stoane Ligthing  levert wereldwijd specifieke verlichting op rail voor museums en hun producten worden erkend voor hun eenvoud van gebruik, kwaliteit en vergrendelbaarheid. Track Type X is hun eerste spot die werd uitgerust met de Xicato Spot Module. Een tweede spot, die hun 7-reeks aanvult, wordt later dit jaar gelanceerd.

De drijfveren achter deze renovatie van het “Victoria and Albert museum” zijn zowel energiebesparing als de verbetering van de lichtindruk. De oude installatie, bestaande uit fluorescentie en halogeen verlichtingstoestellen werd vervangen door downlighters en LED spots waarbij meer modellering werd gecreëerd voor deze vermaarde Aziatische beeldencollectie.

De ontwerper van dit project, Jonathan Howard van DHA designs, heeft verschillende licht oplossingen tegenover elkaar gezet. De klassieke halogeen spot en twee verschillende LED spots, een met de traditionele fosfor op chip techniek en een met de Xicato Spot Module.
Howard; “We zijn zeer streng wat betreft de criteria voor lichtkwaliteit en tot nu toe was de IR gecoate halogeen spot het enige alternatief voor museum en galerij verlichting.

07-03-2011 10:30

Licht & Architectuur 2012 wordt dit jaar georganiseerd van 25 t/m 27 januari in Ahoy Rotterdam. Deze editie staat in het thema van ‘The next level’. Op de beurs kunt u de laatste nieuwtjes op  het gebied van licht verwachten, en zijn er diverse stands en lezingen.

Deelname op de beurs Licht & Architectuur 2012 is nog mogelijk.
Kijk op de website  voor meer informatie en de beursresultaten van 2010

02-03-2011 10:03

Op 21 maart, de Internationale Dag van Kleur & Licht, organiseren Stichting BNK en Stichting Kleurenvisie hun eerste gezamenlijk kleurcongres. Al geruime tijd is er kwalitatieve aandacht voor het onderwerp Kleur in Nederland. Organisatie van dit jaarlijks terugkerende congres met gerenommeerde sprekers uit de internationale kleurwereld is een antwoord op de vraag naar gedegen kennis omtrent kleur aan het interdisciplinaire veld van kleurvoorschrijvers.

Op dit congres over kleur in het interieur ontmoeten kleurvoorschrijvers elkaar; (interieur-) architecten, interieuradviseurs, projectinrichters, stylisten, opdrachtgevers en
projectontwikkelaars, kortom iedereen die op professioneel niveau keuzen moet maken op het gebied van kleur.

Sprekers:
Hildegard Kalthegener (kleurdesigner en docent NCS Kleurenschool Duitsland) over
kleurdesign en harmonie tussen artistieke intuïtie en rationele argumentatie.

Maud Hårleman (interieurarchitect, School of Architecture and Built Environment,
Royal Institute of Technology, Stockholm) over de invloed van daglicht op het
kleurontwerp.

Leonhard Oberascher (design consultant, kleurexpert, psycholoog en kunstenaar,
tevens voorzitter van de studiegroep ’Environmental Color Design’ van de International
Colour Association (AIC) over de invloed van kleur in het interieur op ons als mensen.

Stichting BNK en Stichting Kleurenvisie zijn twee organisaties die ieder vanuit eigen perspectief zich bezighouden met kennisoverdracht over kleur.

Informatie over het programma, sprekers en aanmelding is te vinden op
www.kleurenvisie.nl en op de speciale website: www.kleurcongres.nl
Locatie: FIT Figee Innovatie Theater te Haarlem
Programmatijden: van 10.30 – 17.30 uur

02-03-2011 10:00

Osram neemt het bedrijf Siteco Lighting GmbH over van Barclays Private Equity. Siteco is gevestigd in Traunreut (Duitsland) en is een toonaangevend Europees verlichtingsbedrijf met wereldwijd 1250 werknemers en een omzet van 220 miljoen euro over het fiscale jaar 2010. Het bedrijf levert armaturen en lichtsystemen voor stedelijke infrastructuur zoals openbare en commerciële gebouwen, straten, tunnels, luchthavens en sportstadions.

De wereldwijde verlichtingsmarkt bestaat voor meer dan twee derde uit armaturen en lichtsystemen. “Met deze overname richt Osram zich op deze belangrijke markt. Als toonaangevende fabrikant van lichtcomponenten breiden we onze competenties nu nog verder uit op het gebied van verlichtingsoplossingen. Dat geldt voor de conventionele energiezuinige verlichtingstechnologie, maar vooral voor de armaturen en lichtsystemen met LED-technologie, waar we de meeste groei verwachten”, aldus Martin Goetzeler, CEO van Osram. De overname moet nog goedgekeurd worden door de betreffende antitrust autoriteiten. De partijen zijn overeengekomen om de aankoopprijs niet bekend te maken.

Siteco produceert armaturen in Duitsland en China en heeft ruim vijftien verkoopkantoren in Europa en daarnaast een wereldwijd netwerk van verkooppunten. De overname verschaft Osram daarom brede toegang tot de markt voor verlichtingsoplossingen en een modern assortiment producten op het gebied van binnen- en buitenverlichting. Bovendien profiteert Osram bij de ontwikkeling van nieuwe producten van de rijke ervaring die Siteco heeft opgedaan in de samenwerking met eindgebruikers, architecten, lichtontwerpers en installateurs. Siteco is bijvoorbeeld verantwoordelijk voor de verlichting van de Allianz Arena in München, de Barajas luchthaven in Madrid en van één van werelds hoogste gebouwen, de Taipeh Tower in Taiwan.

De vraag naar innovatieve, zuinige verlichtingsoplossingen neemt snel toe. De complete markt voor componenten, armaturen en lichtsystemen wordt door analisten rond 45 miljard euro geschat, waarvan twee derde bestaat uit armaturen en lichtsystemen. Gedreven door semiconductor technologieën als LED en OLED zal de totale markt naar verwachting groeien naar circa 65 miljard euro in 2016.
 


Terug

Combinatieaanbieding: 25% korting op abonnement vaktijdschriften Inside Information + Verlichting

U betaalt € 141,00, in plaats van € 188,00, voor totaal dertien nummers van Inside Information en Inside Information Verlichting.

Klik hier om een abonnement te nemen
 


Nieuwsarchief
Kantoor- en Projectmeubilair

Vloer, Wand & Plafond

Verlichting

Ontwerp/Architectuur

Overig nieuws

Archief voor oktober 2006


Naast nieuws en de hoofdnavigatie bovenaan onze site hebben wij nog meer rubrieken, namelijk:

- Agenda met beurzen en evenementen
- Vacatures
- Projecten uit de branche
- Geselecteerde filmpjes
  


- Aanmelden voor een abonnement
- Inschrijven op de e-mailnieuwsbrief

 


Agenda
Agenda-overzicht >