Nieuws


25-02-2011 19:10

LightRec, het inzamelsysteem voor TL-, spaar- en LED-lampen en lichtarmaturen, gaat haar focus komend jaar verleggen van consumenten naar het professionele circuit. Aanleiding vormt een recent onderzoek door bureau Möbius waaruit blijkt dat de komende 5 jaar zo’n 80 procent van de in te zamelen lampen en armaturen uit het professionele circuit zal komen.

LightRec wil haar inzamelresultaten op termijn verdubbelen en richt zich daarom nu expliciet op installateurs en sloopbedrijven. Die blijken een sleutelrol te spelen bij het afvoeren van afgedankte energiezuinige verlichting.

LightRec liet al eerder een kleiner onderzoek uitvoeren onder installatiebedrijven. Daaruit bleek dat de branche minder lampen en armaturen inlevert dan op grond van de verkoopcijfers (put on market) mocht worden aangenomen. In totaal komen er per jaar rond de vijftig miljoen spaar-, TL- en LED-lampen op de markt en zo’n vijf miljoen professionele armaturen. Een deel van de armaturen zal in nieuwbouw worden geplaatst, waarbij er dus geen oude armaturen en lampen vrijkomen. Maar zeker gezien de malaise in de bouw komt het grootste deel uit renovatie en onderhoud.

Nu echter duidelijk is geworden dat juist vanuit het professionele circuit de grootste hoeveelheid afgedankte lampen verwacht moet worden, verlegt LightRec haar aandacht en gaat zij installatie- en sloopbedrijven actief benaderen, onder meer via de branchevereniging Uneto-Vni. Uiteindelijk doel is om alle lampen en armaturen die Wecycle namens LightRec te pakken kan krijgen, op een milieuverantwoorde manier te recyclen, waarbij ook zeldzame stoffen kunnen worden teruggewonnen.

Volgens LightRec-directeur Jeroen Bartels is nog niet helemaal duidelijk welke aanpak het meeste resultaat zal opleveren. “De installatietechnische branche is erg groot, er zijn meer dan vijfduizend bedrijven actief die in omvang heel verschillend zijn. In samenwerking met Uneto-Vni inventariseren we op dit moment waar we onze aandacht het best op kunnen richten. Wel is duidelijk dat installateurs en ingeschakelde sloopbedrijven een essentiële rol spelen bij het afvoeren van lampen en armaturen”, aldus Bartels.

Om het inzamelvolume te verbeteren wil LightRec ook beter gaan samenwerken met gemeenten en wordt er gezocht naar nieuwe locaties waar professionele gebruikers oude lampen in kunnen leveren, zoals technische groothandels. Bartels: “Grotere hoeveelheden vanaf circa 50 kilo worden gratis afgehaald door onze logistieke partner Wecycle, maar kleinere hoeveelheden moeten óf naar de gemeentelijke milieustraat worden gebracht óf naar een ander inzamelpunt. Die drempel willen we voor de ondernemers zo laag mogelijk maken.”
 

23-02-2011 12:32

Honderd meter 'zonnefietspad' langs de N203 bij Krommenie moet in de komende 5 jaar uitwijzen of zonnecellen onder een glazen wegdek een praktische en lonende combinatie vormen.

TNO ontwikkelde onder de noemer SolaRoad het 'energiefietspad' met Imtech en Ooms Avenhorn. 'Andere bedrijven kunnen ook in het consortium stappen', aldus wetenschappelijk onderzoeker dr.ir. Sten de Wit van TNO. Het doel: een groot deel van de ruim 137.000 kilometer Nederlandse wegen bedekken met SolaRoad-modules. Het Amerikaanse Solar Roadways biedt al zonnecelmodules aan voor autowegen. Net als de Amerikaanse uitvoering bestaat de Nederlandse versie uit een opgeruwde en doorzichtige glazen topplaat met zonnecellen eronder.
 

23-02-2011 11:50

Lichtvormgevers is begin dit jaar innovatiepartner geworden van museum NEMO te Amsterdam en sponsoort de verlichting van de nieuwe Innovatiezaal. Science Center NEMO heeft daardoor de primeur in Nederland van de Twisterspot met LED-verlichting. Lichtvormgevers heeft de spot ontwikkeld in amenwerking met Philips. Voor de spot in NEMO heeft Philips de Fortimo LED-module gesponsord. Lichtvormgevers staat, volgens eigen zeggen, 'voor innovatie en duurzaamheid en ondersteunt het belang van energiezuinige verlichting en bewustwording van onze omgeving. De exposities in de nieuwe Innovatiezaal sluiten hierbij aan en zijn een goed voorbeeld om met LED verlicht te worden'. Op 18 mei vindt de opening van de nieuwe Innovatiezaal plaats.
 

17-02-2011 10:08

Nederland bespaart steeds meer door het toepassen van energiezuinige verlichting. Dit blijkt uit het jaarverslag van de Taskforce Verlichting. Inmiddels is 80 procent van de kapotte gloeilampen in Nederlandse huishoudens vervangen door een energiezuinige variant. 85 procent van de Nederlandse gemeenten en alle provincies zijn actief om hun openbare verlichting te verduurzamen. Alleen in de utiliteitsbouw is van een echte doorbraak nog geen sprake, terwijl ook hier besparingen van meer dan 50 procent mogelijk zijn. De Taskforce Verlichting roept daarom op tot vereende inspanning op dit vlak.
In 2010 is - evenals in 2009 - hard gewerkt aan een informatie- en voorlichtingscampagne voor consumenten. Het resultaat mag er zijn; sinds de start van de Taskforce Verlichting in 2008 is het gemiddelde aantal energiezuinige lampen in een huishouden gestegen van 4 naar 10, ofwel 25 procent van het totale aantal lampen. Kapotte gloeilampen worden inmiddels voor 80 procent vervangen door LED- of spaarlampen.

Alle provincies en meer dan 350 gemeenten (85 procent) zijn aan de slag om hun openbare verlichting te verduurzamen. Veel gemeenten passen energiezuinige technieken toe, zoals actieve wegmarkering en dimmen en ook LED-verlichting is inmiddels een goed alternatief. Openbare verlichting blijft in 2011 een speerpunt. “We blijven werken aan bestaande knelpunten”, aldus Hetty Hafkamp, voorzitter van de Taskforce Verlichting. “Zo presenteert de Nederlandse Vereniging voor Verlichtingskunde (NSVV) nieuwe richtlijnen voor openbare verlichting, die minder belemmerend werken voor energiebesparing. Daarnaast creëert de Bank Nederlandse Gemeenten een speciale financieringsmogelijkheid voor energiebesparende investeringen en is er een labelsysteem in ontwikkeling, waarmee de energie-efficiënte van de openbare verlichting in gemeenten uitgedrukt kan worden”.

Ondanks de inzet van diverse activiteiten - zoals pilots met gebouwbeheerders en installateurs en trainingen voor lokale overheden in het kader van de Wet Milieubeheer - is er in de utiliteitsbouw (kantoren, scholen en gezondheidsinstellingen) nog geen sprake van een echte doorbraak. Hetty Hafkamp: “In 2011 gaan we daarom actief door in deze sector. Ook hier zijn immers besparingen van meer dan 50 procent mogelijk. We roepen geïnteresseerden daarom op om met ons mee te denken en werken. Door het oplossen van knelpunten en het verspreiden van kennis en ervaringen, kunnen we het besparingspotentieel gezamenlijk verzilveren en een doorbraak forceren”.

De Taskforce Verlichting voert, in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Milieu, activiteiten uit om energiezuinige verlichting in Nederland tot de standaard te maken en lichthinder te beperken. In de Taskforce werken marktpartijen, overheidsorganen en brancheverenigingen samen.

 

14-02-2011 15:41

Het bedrijf Luxexcel is erin geslaagd om via een gepatenteerd, digitaal printproces  driedimensionale optieken te vervaardigen waarmee lenzen en lichtdistributiestructuren kunnen worden gefabriceerd. Met dit productieproces wordt de LED-verlichtingsindustrie volgens het bedrijf nieuwe groeimogelijkheden geboden.

Richard van de Vrie, CEO van de Luxexcel Group: “Ik ben verheugd dat ons team erin is geslaagd om deze baanbrekende digitale technologie toepasbaar te maken voor het ontwikkelen van LED verlichtingsoptieken. Printoptical Technology zal daarnaast een basistechnologie worden voor vele andere doelmarkten.” Kurt Blessing, CTO van het bedrijf vult aan: “Dure werktuigen en lange ontwikkelingstijden voor optieken behoren definitief tot het verleden en er is voor de fabrikant geen noodzaak meer om grote voorraden verschillende lenzen aan te houden, door met een druk op de knop te kunnen printen. De toepassing van ‘Printoptical Technology’ kan zelfs transport uitsparen door optieken digitaal naar een printer op een locatie waar ook ter wereld te versturen.Het is een kwestie van grafisch design om in hetzelfde productieproces logo’s, technische data of designelementen toe te voegen. De optische structuren en elementen kunnen op meer dan de gebruikelijke materialen worden geprint. Bovendien zijn optische aanpassingen vrij eenvoudig te realiseren, wanneer bijvoorbeeld bivocale of trivocale optieken zijn gewenst of snelle productwijzigingen worden verlangd.” Paul Kallmes CIPO van Luxexcel en Managing Director van Luxexcel Technologies Inc. (Silicon Valley, California), voorziet eveneens grote mogelijkheden voor de vooruitstrevende Noord-Amerikaanse LED verlichtingsmarkt: “Luxexcel’s Printoptical Technology verkort de ‘time-to-market’ – waarbij lensontwikkeling meestal de bottleneck is – aanzienlijk. We leveren daarnaast een duurzame bijdrage aan de ‘energy saving’ LED-revolutie. “

Op 1 maart a.s. zal Commissaris der Koningin mevrouw Peijs officieel de allereerste LED-lens printen in het Luxexcel Technology Centre te Goes.

14-02-2011 10:30

Na de S-Sense, Allround, Plug-in en de Celo breidt Famostar haar LED-productportfolio verder uit met de Waterproof LED. De Waterproof LED voor vluchtwegaanduiding is volgens het bedrijf een energiezuinige LED-lichtbron, onderhoudsarm (geen jaarlijkse vervanging van de lichtbron nodig), waterdicht (IP65, dus geschikt voor natte en stoffige ruimtes en slagvast (IK10) waardoor de lichtbron vandaalbestendig is vanwege hoogwaardig materiaalgebruik.

De Waterproof LED is er in een centrale plafond- en wanduitvoering. Het pictogram wordt egaal uitgelicht via een lichtstaaf die door twee LEDS wordt aangelicht, vergelijkbaar met de Plug-in LED. De LED-lichtbron maakt het mogelijk om NiMh batterijen te gebruiken, die  minder milieubelastend zijn dan de traditionele NiCd batterijen. Famostar wil gebruik van LED’s in noodverlichtingarmaturen stimuleren en heeft daarom de Waterproof LED armaturen gelijk geprijsd aan de TL versies.

13-02-2011 8:00

Met ingang van 10 februari 2011 is lichtfabrikant Osram Benelux lid is geworden van Lichtgroep Holland HTC te Nieuwegein. En ook concurrent Philips heeft zich bij het initiatief aangesloten.

De Lichtgroep Holland is de vereniging van verlichtingsexposanten, gevestigd in het Home Trade Center (HTC) te Nieuwegein. Elke eerste maandag van de maand zijn alle stands van de Lichtgroep geopend.

09-02-2011 10:00

De Brede School De Zuidlanden in Leeuwarden is de winnaar geworden van de Velux Trophy 2010. De prijs werd tijdens de Bouwbeurs door jurylid Hans Ruijssenaars uitgereikt in het Bouwhuis.

De Velux Trophy bestaat uit een kunstwerk van de Vlaamse absurdist en cartoonist Luc Zeebroek, alias Kamagurka voor het winnende project en een geldbedrag van 7.500 euro, verdeeld over het architectenbureau Zerodegree Architecture uit Amsterdam, aannemersbedrijf Bouwgroep Dijkstra Draisma uit Dokkum en bouwmaterialenhandelaar NVB Ubbens Bouwstoffen uit Groningen.

De school kreeg de prijs vanwege het per ruimte te optimaliseren binnenklimaat, dat tot stand is gekomen op basis van een 'gedegen samenwerking tussen verschillende partijen'. “In het exterieur wordt op eigentijdse wijze verwezen naar de in de omgeving veel voorkomende stolpboerderijen", aldus de jury. "De dakramen zijn in verschillende formaten en onder verschillende hoeken in het dak geplaatst, waardoor het licht tot diep in de school doordringt."

De jury was onder de indruk van het effect die de plaatsing van de dakramen en het kleurgebruik op de kwaliteit van het binnenklimaat hebben. Niet alleen esthetisch, maar ook in praktisch opzicht. "Ventilatie is in schoolgebouwen altijd een probleem, maar door de grote hoeveelheid dakramen kan op elke situatie worden ingespeeld. Aan de detaillering, de inventieve technische oplossingen en de consequente uitvoering ziet de jury dat alle partijen al in een vroeg stadium hebben samengewerkt. Dat blijkt ook uit het feit dat zowel aan de buiten- als binnenzijde zichtbaar is dat de minidakkapellen (opgelichte dakvlakken) niet als massa, maar als ‘schil’ zijn behandeld. De hoeveelheid verschillende kleuren geeft desondanks geen druk beeld, doordat het directe daglicht zelf dankzij de reflectie op vloeren, wanden en plafonds, de bindende factor is.”  

De jury kende Huis Bierings in Leidsche Rijn een eervolle vermelding toe vanwege de manier waarop daglichttoetreding een poëtisch totaalconcept van licht en ruimte kan vormen, waarin het onderscheid tussen dakraam, raamkamers, dakerkers en vensterruimten is vervaagd en deze elementen gelijkwaardig bijdragen aan de lichtkwaliteit. De huid van het huis is abstract gehouden, waterafvoeren en andere uitstulpingen zijn weggewerkt achter de houten bekleding. Zo wordt alle aandacht opgeëist voor de raampartijen. "De sublieme detaillering is alleen mogelijk dankzij intensieve samenwerking tussen de verschillende partijen." Rocha Tombal Architecten ontwierp het woonhuis, aannemingsbedrijf de Hek bv uit Giessen/Oudekerk verzorgen de bouw en bouwmaterialen.

De Velux Trophy werd voor het eerst uitgereikt aan een woningbouw- of utiliteitsbouwproject waarin met Velux-producten optimale daglichttoetreding en een comfortabel binnenklimaat is gecreëerd. Daarnaast wordt de samenwerking tussen architect, aannemer en bouwmaterialenhandelaar beloond. In totaal dongen 34 ingezonden projecten mee naar de prijs.

De jury, bestaande uit Hans Ruijssenaars (Directeur Hans Ruijssenaars Architecten B.V.), Rob de Groot (Manager BouwGarant), Gert Smit (Voorzitter HIBIN) en Michel Sombroek (Algemeen Directeur van Velux Nederland B.V.), heeft bij de beoordeling gekeken naar de mate waarin de ambities van de Velux Groep in het project worden verwezenlijkt. Er was bijvoorbeeld aandacht voor optimale daglichttoetreding, een goed binnenklimaat en aandacht voor energetische waarde door gebruik van o.a. zonne-energie en CO2 neutraal energieverbruik.

07-02-2011 8:00

Koreman Lichtonderhoud is één van de 150 bedrijven die is toegelaten tot FastForward, een programma dat veelbelovende ondernemers helpt hun bedrijf nog sneller en beter te laten groeien. Het programma start in mei 2011 en is mogelijk gemaakt door het ministerie van Economische Zaken en overheden in Noord-Holland, Flevoland en Utrecht.

Alleen ondernemingen met de potentie om flink te groeien mogen meedoen. Snelle groeiers leveren namelijk een belangrijke bijdrage aan de werkgelegenheid en innovatie in een regio. 

Koreman Lichtonderhoud is expert in licht. Directeur Nico Koreman mag met de eerste groep in mei 2011 starten en wordt daarmee lid van de 'Gilde voor Groei', een selecte groep ondernemers met de ambitie en potentie om flink en goed te groeien. Nico Koreman is verheugd over de toelating: “Met FastForward wil ik, met nog meer focus op duurzaamheid en energiebesparing door innovaties in verlichting, doorgroeien naar 30 procent van de lichtonderhoud markt in Nederland.”

FastForward is speciaal ontwikkeld voor en met ambitieuze ondernemers in de zakelijke dienstverlening en R&D. Ondernemers worden binnen FastForward uitgedaagd hun dromen en ambities terug te brengen tot een strategisch plan van één pagina. Vervolgens pakken ze hun groeiuitdagingen beet door het volgen van business classes, persoonlijke coaching en nieuwe contacten met investeerders, experts en topondernemers. Ze worden hierbij ondersteund door experts als Hoogleraar Mirjam van Praag van de UvA, aansprekende ondernemers en talentvolle collega-ondernemers.

Het programma wordt uitgevoerd door een samenwerkings-verband van B&A, de Baak, het Amsterdam Center for Entrepreneurship, Maxwell Group en Parma Group.

06-02-2011 10:00

Er was weer veel te ontdekken voor menig professional tijdens Intersolution, de internationale vakbeurs voor zonne-energie, die van 27 tot en met 29 januari werd gehouden in een zonovergoten Flanders Expo in het Belgische Gent.  ER was vooraal veel aandacht voor het onderwerp 'duurzame energie'.

Ondanks de onzekerheid op de Belgische markt bracht deze derde editie een aanzienlijk aantal exposanten bijeen. Ruim 140 exposanten met internationale allure uit diverse landen hadden groots uitgepakt. Dit was dan ook te zien aan de indrukwekkende stands en de ruchtbaarheid die menig exposant aan deze beurs had gegeven.

Het evenement werd bezocht door 4.449 professionals uit 23 landen. Uit alle hoeken van onze aardbol vonden de bezoekers hun weg naar Intersolution, waarbij volgens de organisatie onder meer het hoge percentage Nederlandse bezoekers (21 procent) opviel.
De bezoekers konden genieten van de exposanten die op 12.000 vierkante meter beursoppervlakte hun nieuwste ontwikkelingen lieten zien.

De beurs bracht weer zijn eigen bijzondere allure met zich mee en menig bezoeker keek dan ook niet gek meer op van een jonge dame die al fietsend de aandacht trok en twee heren op scooters die uiteraard opgeladen werden met zonnestroom. Een teken dat de zonne-energie branche toepasbaar is op vele vlakken waren ook de vele carports die er te zien waren.

De branche- overschrijdende ontwikkelingen waren ook te vinden bij Schüco die gevelelementen van glas combineert met een dunne film technologie. “Ons kwam zelfs ter ore dat de zonweringsector ook bezig is met zonne-energie. De ontwikkelingen voltrekken zich zo razendsnel in deze wereld dat wij blij zijn dat wij met deze beurs hieraan een platform kunnen bieden”, aldus woordvoerster Marja Nieuwveld.

Zo was er bij een Amerikaanse exposant Solus Engineering een PP dakpan te zien met geïntegreerde zonnecellen. Een esthetische doorbraak, want het oog wil tenslotte ook wat. Maar ook op technisch vlak gaan de ontwikkelingen verder en worden oplossingen bedacht voor daken waar bijvoorbeeld geen zware constructies op gemonteerd kunnen worden. Hiervoor hebben diverse exposanten hun eigen oplossingen bedacht zoals o.a. CentroSolar een oplossing bedacht in de vorm van een laag gewicht dunne film constructie; een flexibel materiaal dat diverse mogelijkheden met zich mee brengt. De combinatie van PV en thermische systemen vond zijn primeur bij Intellisol die deze combinatie op de markt brengt en de oplossing biedt voor kleine daken.

De beursorganisatie meldt dat er ook in 2012 weer een editie van Intersolution zal plaatsvinden."Dan zal de beurs in hal 8 plaatsvinden met een beursoppervlakte van ongeveer 14.000 vierkante meter." De beurs vindt in 2012 plaats van 12 tot en met 14 januari.

05-02-2011 14:41

De gemeente Breda is sinds 1 januari volledig overgestapt op 100 procent groene energie van Greenchoice. Tegelijkertijd bespaart de gemeente fors op energiekosten, in het eerste jaar al meteen 200.000 euro. Alle aansluitingen van de gemeente Breda, bijvoorbeeld gemeentelijke gebouwen, straatverlichting, bruggen, rioolgemalen en stoplichten, krijgen groene stroom. Ook wordt de CO2-uitstoot van het gasgebruik volledig gecompenseerd.

Wethouder Boelema: ‘‘In tijden van bezuiniging is deze besparing een mooi resultaat. Tegelijk levert dit het bewijs dat ons streven naar 100 procent duurzaamheid zelfs gerealiseerd kan worden tegen lagere kosten.’’

Uitgangspunt voor de gemeente bij de keuze van een energieleverancier was dat de te leveren elektriciteit 100 procent groen moest zijn. Voor gas werden de aanbieders die CO2-uitstoot compenseren meegenomen in de beoordeling.

De gemeente heeft ruim duizend aansluitingen die jaarlijks gezamenlijk ongeveer 22,7 miljoen kWh stroom verbruiken. Omgerekend is dit het jaarlijkse stroomverbruik van ongeveer 6.500 gezinnen. De gemeente kan zelf kiezen van welke duurzame bron de stroom moet komen: buiten de landsgrenzen opgewekt door waterkracht, of van eigen bodem opgewekt met wind, biomassa of zonne-energie.

Daarnaast heeft de gemeente bijna zestig gebouwen (gemeentehuizen, sporthallen, zwembaden enz.) die samen ongeveer 1 miljoen kubieke meter gas verbruiken, oftewel het gasverbruik van bijna zeshonderd gezinnen. De hiermee gemoeide CO2-uitstoot wordt volledig gecompenseerd. Bovendien kan de gemeente bij de leverancier Greenchoice kiezen voor gas dat wordt verkregen door biovergisting.

Het energiebedrijf Greenchoice werd in 2001 opgericht en heeft inmiddels meer dan 250.000 klanten waaronder ook grote bedrijven en organisaties. Het in Rotterdam gevestigde energiebedrijf levert namelijk alleen 100 procent groene elektriciteit en gas. Zowel Consumentenbond als Vereniging Eigen Huis vonden Greenchoice in 2010 het voordeligste energiebedrijf met het hoogste aantal tevreden klanten. Daarnaast jaagt Greenchoice innovatie aan door samenwerkingen zoals met besparingsadviseur KiesGroenLicht.
 

04-02-2011 9:52

Ter gelegenheid van de Maison & Objet-beurs 2011 in Parijs, presenteerde het Amsterdam Freedom of Creation de Cresco, een driedimensionele bedrukte hanglamp. De lamp is van de jonge Finse ontwerper Pekka Salokannel. Hij won met deze lamp de FOC Talents Q3 2010-wedstrijd. Salokannel liet zich bij zijn ontwerp inspireren door de natuur, door het herhalen en vermenigvuldigen van kleine delen en zo te komen tot complexe structuren en organische vormen. De Cresco laat dit zien in de vloeiende lijnen en aantrekkelijke details. Salokanel: “Ik heb gekeken hoe planten in elkaar zitten, op zoek naar systemen en niet zo zeer naar vormen die ik kon kopiëren. Een basisregel in de natuur is dat er geen rechte lijnen zijn, dat is iets van mensen. Soms werken planten schijnbaar mathematisch en vaak herhalen ze zichzelf. Zo vermenigvuldigen paddestoelen zich via een ondergronds netwerk. Cresco is Latijn voor ‘vermenigvuldigen’. Mijn lichtontwerpen zijn geïnspireerd door de natuur en weerspiegelen de variëteit ervan.”

 

01-02-2011 15:24

Halverwege dit jaar zullen de aangepaste Nederlandse Richtlijnen Openbare Verlichting 2010 opgeleverd worden. Dat meldt de NSVV. Op dit moment worden de stukken van de werkgroep door de klankbordgroepen voorzien van commentaar. Deze cruciale fase van het proces is noodzakelijk om de kwaliteit te waarborgen en, minstens zo belangrijk, om het draagvlak voor de voorgestelde wijzigingen geaccepteerd te krijgen door de markt. Nadat dit proces is afgerond, zullen rond 1 juni 2011 de gedrukte exemplaren voor een ieder beschikbaar zijn. Nieuwe technologieën zoals LED’s en lichtregelen, maar zeker ook nieuwe maatschappelijke inzichten rondom veiligheid en duurzaamheid, zijn de drijfveren geweest om de huidige aanbeveling, de NPR13201-1, onder de loep te nemen.De Nederlandse Richtlijn OpenbareVerlichting 2010 wordt opgesteld door in totaal 35 lichtspecialisten, die in vijf verschillende subwerkgroepen hebben gewerkt.

www.nsvv.nl


Terug

Combinatieaanbieding: 25% korting op abonnement vaktijdschriften Inside Information + Verlichting

U betaalt € 141,00, in plaats van € 188,00, voor totaal dertien nummers van Inside Information en Inside Information Verlichting.

Klik hier om een abonnement te nemen
 


Nieuwsarchief
Kantoor- en Projectmeubilair

Vloer, Wand & Plafond

Verlichting

Ontwerp/Architectuur

Overig nieuws

Archief voor oktober 2006


Naast nieuws en de hoofdnavigatie bovenaan onze site hebben wij nog meer rubrieken, namelijk:

- Agenda met beurzen en evenementen
- Vacatures
- Projecten uit de branche
- Geselecteerde filmpjes
  


- Aanmelden voor een abonnement
- Inschrijven op de e-mailnieuwsbrief

 


Agenda
Agenda-overzicht >