Nieuws


26-11-2011 8:00

Of het nu om spaarlampen, LED-verlichting of slimme TL-balken gaat: ondernemers besparen veruit het meeste op hun energierekening door op de verlichting van hun bedrijf te letten. Dat blijkt uit een onderzoek van TNS Nipo onder 653 bedrijven in het midden- en kleinbedrijf (MKB), variërend van zakelijke dienstverleners tot visserijbedrijven.

De onderzoekers vroegen eigenaars van bedrijven uit al die MKB-sectoren naar hun energieverbruik, en hoe ze dachten over verduurzaming van dat verbruik. Daaruit bleek dat verlichting veruit de meest voor de hand liggende post is waarop de ondernemers kunnen besparen. Op zich is dat ook logisch: na verwarming, goed voor 45 procent van het energieverbruik, is verlichting de grootste post op de energierekening van de gemiddelde MKB’er.

Natuurlijk zit er afhankelijk van het soort bedrijf enige variatie in de cijfers – de levensmiddelenbranche verbruikt bijvoorbeeld procentueel heel veel energie aan koeling – maar gemiddeld is verlichting met 18 procent de op één na grootste post. Dus daar valt veel te halen. 

Ondernemers verwachten ongeveer een kwart te kunnen besparen op hun verlichtingskosten – meer dan op hun verwarmingskosten, waar ze denken ongeveer 20 procent op te kunnen besparen. Een kleine groep denkt zelfs de verlichtingskosten met driekwart te kunnen reduceren door zuinigere verlichting te gebruiken.

Eén op de zes ondervraagde bedrijven is op dit moment actief bezig zijn energiekosten terug te brengen. Ruim een derde van die groep, doet dat door zuinigere lampen te gebruiken, zoals LED-lampen, spaarlampen of TL-balken. Daarna volgt het isoleren van daken, vloeren en muren (18 procent) of het gebruiken van een energiezuinige ketel (10 procent).

Veel bedrijven staan best open voor het verduurzamen van hun energie, al hebben investeringen op dat vlak vanwege de crisis niet de hoogste prioriteit. De meeste bedrijven willen ook niet per se vanwege het milieu hun energieverbruik verduurzamen, maar vooral vanwege de kans om de variabele kosten te verlagen. Ook de terugverdientijd van mogelijke duurzame investeringen is voor bijna de helft van de respondenten een belangrijke factor.

Duurzaamheid zit hem voor het MKB vooral in het besparen op het energieverbruik, niet zozeer in het zelf opwekken van alternatieve energie via bijvoorbeeld zonnepanelen. Ruim een derde van de bedrijven is nog wel in meer of mindere mate geïnteresseerd in het verduurzamen van de geleverde energie, door bijvoorbeeld groene stroom te gebruiken. Maar ook daar spelen kostenoverwegingen mee. Kortom, het MKB wil best besparen op energie, maar vooral omdat dat een lagere energierekening kan opleveren.

25-11-2011 15:01

De appèlruimte van Bureau Hoefkade van de Politie Haaglanden beschikt sinds kort over een bijzonder daklicht: Bubble, een combinatie van glas en sublimatietechniek. Zowel het ontwerp van ontwerpster Iris van Daalen als het productieproces is speciaal ontwikkeld voor dit project van het Deventer bureau M2uur bv.

Queeste Architecten uit Den Haag tekende het ontwerp voor de uitbreiding en verbouwing van het bureau. In de nieuwe appèlruimte stond architect Roland Hoekstra een toegepast kunstwerk uit glas voor ogen. De sfeer en de betekenis van deze ruimte, die het hart vormt van de politieorganisatie, komt in het ontwerp terug via kernthema’s als veiligheid, stevigheid, betrokkenheid, intimiteit en helderheid.

Foto: Studio Thier/Van Daalen

Iris van Daalen kreeg van M2uur bv opdracht voor het maken van een ontwerp. Voor deze opdracht ontleende ze inspiratie aan structuren, lijnen en kleuren uit de nanonatuur. De driedubbele gelaagdheid van het ontwerp zorgt voor een ruimtelijke illusie. “Het werk is opgebouwd uit geabstraheerde zeepbellen, gerangschikt als een organogram. Iedereen staat in connectie met elkaar. De fragiele belstructuur staat ook symbool voor de orde, structuur en gezag en de vergankelijkheid hiervan”, aldus Van Daalen. “De puur functionele ruimte wilde ik met mijn ontwerp veranderen in een ruimte waar plaats is voor verwondering en vervreemding. Een plek waar je mag dromen, verlangen en tot rust kunt komen.”

Van Dijken Glas uit Waddinxveen reproduceerde het ontwerp van Van Daalen via een speciaal voor dit project ontwikkeld productieproces. De kunstdragers zijn opgebouwd uit twee glasbladen, drie lagen gesublimeerde prints en een speciale backlit coating. Door toepassing van drie bedrukte lagen ontstaat een spannende dieptewerking in het ontwerp. “De combinatie van innovatieve technieken en een aansprekend gelaagd ontwerp komt bijzonder goed tot recht in de appèlruimte”, zegt Freekje Vervoord van M2uur bv. “Het kunstwerk geeft de ruimte een warme en ingetogen sfeer, die uitnodigt tot reflectie en verbondenheid.” 

21-11-2011 9:28

Osram heeft de resterende 49 procent aandelen van Traxon technologies overgenomen van haar jont venture partner. Traxon is gespecialiseerd in toepassingen voor de architectuur, winkel en hospitality segmenten. Osram had sinds 2009 een 51 procentbelang in Traxon. De joint venture is sindsdien actief onder de naam 'Traxon Technologies – An Osram Company'.

"De overname van Traxon is een belangrijke stap voor Osram, op weg om een ​​van de toonaangevende leveranciers van LED-verlichtingsoplossingen te worden", aldus Klaus-Günter Vennemann, CEO van de algemene verlichting business unit bij Osram. "Met onze technologie bieden wij het juiste licht, in de juiste hoeveelheid, op de juiste plaats, op het juiste moment."
 

21-11-2011 8:46

GroenLinks wil de 1.000 kilometer verlichte rijkssnelweg in drie jaar tijd van ledverlichting voorzien. LED-verlichting gebuikt minder stroom en bespaart hierdoor miljoenen euro's. GroenLinks zal aanstaande dinsdag bij de begrotingsbehandeling van Infrastructuur en Milieu dit voorstel doen. Tweede Kamerlid Liesbeth van Tongeren: “Als we in deze regeringsperiode elke dag 1 kilometer ledverlichting aanleggen, zijn we in drie jaar klaar. Dat lijkt me een haalbare ambitie.”

 

Sinds februari 2011 loopt een proef met LED-verlichting langs 6,5 kilometer op de A44 in Noord-Holland. Dat is meteen ook het eerste en enige stuk snelweg met ledverlichting wereldwijd. De energiebesparing op het proeftraject bedraagt jaarlijks 135.000 kWh. Dat staat gelijk aan 27 ton CO2 reductie. GroenLinks heeft berekend dat als alle verlichting vervangen wordt, jaarlijks 4.160 ton CO2-reductie bespaard wordt. Dat is 20 miljoen kWh, een besparing van 4 miljoen euro per jaar.
 

bron: Groenlinks

17-11-2011 2:00

De Velux Trophy wordt in 2012 voor de tweede keer door Velux Nederland uitgereikt aan een recent opgeleverd woning- of utiliteitsbouwproject. De inschrijving voor deelname is nu geopend. Een onafhankelijke jury beoordeelt de projecten aan de hand van verschillende criteria waaronder het met behulp van Velux-producten creëren van een optimale daglichttoetreding en een comfortabel binnenklimaat en de samenwerking binnen het project tussen architect, aannemer en bouwmaterialenleverancier.

Het winnende project ontvangt de ‘Velux Trophy’ en een geldbedrag van 7.500 euro verdeeld over de deelnemende architect, aannemer en bouwmaterialenleverancier. Inschrijven kan tot 1 oktober 2012.

Studies hebben uitgewezen dat daglicht een positieve invloed heeft op de gezondheid, prestaties en leercapaciteit van mensen. Om duurzaam te bouwen met optimale daglichttoetreding en een comfortabel wooncomfort is het belangrijk voldoende glasoppervlak en natuurlijke ventilatie toe te passen. Hierdoor ontstaat meer daglichttoetreding, een betere lichtspreiding en meer wooncomfort in een ruimte.Winnaar Velux Trophy 2010, De Brede school De Zuidlanden.


“Een goede hoeveelheid daglicht in een gebouw begint met de ambitie van zowel opdrachtgever, architect, aannemer als bouwmaterialenleverancier. Door samen te werken behalen ze een beter eindresultaat met optimale daglichttoetreding en een comfortabel binnenklimaat. Bij steeds meer projecten wordt hier in alle fasen van het ontwerp en bij de uitvoering over nagedacht. De Velux Trophy is ontstaan doordat Velux Nederland graag de gezamenlijke inspanningen voor deze projecten wil belonen. De Brede school De Zuidlanden van architect Yushi Uehara (Zerodegree Architecture), Dijkstra Draisma (aannemer) en NVB Vermeulen (Bouwmaterialenleverancier) is als winnaar van de eerste Velux Trophy een goed voorbeeld voor potentiële inzendingen voor dit jaar”, aldus Michel Kalis, commercieel directeur van Velux Nederland.Nogmaals de winnaar van de Velux Trophy 2010, De Brede school De Zuidlanden.Projecten die in de periode 1 september 2010 tot 1 oktober 2012 zijn opgeleverd, kunnen tot 1 oktober 2012 worden ingeschreven voor deze competitie. Het registratieformulier staat op www.velux.nl/trophy.
 

14-11-2011 10:07

Havells-Sylvania, leverancier van professionele en architectonische lichtoplossingen, kiest voor Lvtpr als nieuwe pr- en communicatiepartner voor de Benelux. Dit als onderdeel van een wereldwijde strategie om het bedrijf beter op de kaart te zetten. Havells-Sylvania en Lvtpr werken samen aan het realiseren van de communicatiedoelstellingen die het bedrijf in de Benelux-regio heeft. Havells-Sylvania, actief in meer dan vijftig landen, richt zich hierbij op zijn drie merken Sylvania, Lumiance en Concord.


 

09-11-2011 8:26

Net op de markt en dan al volop in de prijzen: die eer viel te beurt aan het Polaris LED-armatuur. Eerst werd dit product gehonoreerd met de prestigieuze ETOP Innovation Award 2011; de prijs voor het meest innovatieve product op de beurs Elektrotechniek in Utrecht. Hierbij liet de Polaris gerenommeerde partijen als Philips Lighting, Osram en ABB achter zich.
Daarna konden de ontwikkelingspartners HBI Bisscheroux en Spaapen Handelmaatschappij tijdens de Dutch Design Week in Eindhoven een GIO Erkenning (Goed Industrieel Ontwerp) ophalen.

De Polaris is een duurzaam en energiebesparend LED-armatuur dat is ontwikkeld voor de openbare ruimte zoals gangen, portieken, trappenhuizen en veiligheidsverlichting. Het armatuur kent een aantal kenmerkende eigenschappen. Zo zijn er speciale lenzen ontworpen voor het aanlichten van zowel galerijen (langwerpig lichtbeeld) als entrees (vierkant lichtbeeld). Ook de energiezuinige en veilige economy-stand kan worden gezien als een belangrijk USP. Zodra beweging wordt gedetecteerd springt het verlichtingsniveau om van oriëntatieverlichting naar vol vermogen. Dankzij deze stand kan met de Polaris veel energie worden bespaard en neemt de levensduur van de LED’s enorm toe.Naast opties als noodverlichting en schemerschakelaar is de Polaris voorzien van een efficiënte batterijverwarming, die de batterij voor noodverlichting verwarmt zodra het gaat vriezen. Zelfs bij buitentemperaturen van min 20 graden Celsius blijft zo de capaciteit van de batterijen gegarandeerd.

Het samenwerkingsverband tussen HBI Bisscheroux uit Geleen en Spaapen Handelmaatschappij uit Montfoort vormde de basis voor dit innovatieve traject. Het onderscheidend industrieel ontwerp werd geleverd door Marc Meijers van MMD Designconsultants uit Maastricht. Zo’n 1,5 jaar werd gewerkt aan de ontwikkeling en realisatie waarbij heel wat innovatiehobbels moesten worden genomen.

Het design van de Polaris kenmerkt zich door een goede balans tussen functionaliteit, styling en efficiency. Deze visie werd onderstreept met een erkenning Goed Industrieel Ontwerp; Nederlands enige keurmerk voor designvakmanschap. Meijers zegt hierover: "Het was een enorme opgave om een armatuur te ontwerpen dat alle functies in zich draagt, zo weinig mogelijk opvalt en er toch goed uitziet. Het geeft veel voldoening dat onze gemeenschappelijke inspanning op deze wijze wordt beloond."
 

09-11-2011 8:10

Maas & Hagoort Lampen is genomineerd voor de High Growth Awards 2011. De jury bestaat uit succesvolle groeiondernemers en deskundigen. Er wordt niet alleen beoordeeld op basis van de omzetgroei, maar ook op de kwaliteit van de groei, de voorbeeldfunctie, de strategie, de financiële gezondheid en meer. Eind november vind in Utrecht de bekendmaking van de uiteindelijke winnaars plaats.
 

08-11-2011 12:30

Bij de bekendmaking van de Erkenningen Goed Industrieel Ontwerp 2011 is Humanscale met de ZŌN luchtreiniger en de Horizon bureaulamp in de prijzen gevallen. Horizon kreeg daarnaast een Special Award for Excellence voor het meest onderscheidende product op het beoordelingscriterium functionaliteit.

Individueel beïnvloedbare verlichting draagt bij aan goede visuele ergonomie. De met de Special Award for Excellence onderscheiden Horizon is meer dan een gemakkelijk instelbare bureaulamp. Het is een innovatief verlichtingsobject met een mix van vorm en functie. Een reeks leds rond een diffuser van verschillende lagen polycarbonaat en optische film creëert een gelijkmatig vlak van niet verblindend warmwit licht. Door ingenieuze kogelgewrichten kan Horizon in alle mogelijke standen worden versteld, zodat de gebruiker het licht precies daar kan positioneren waar het nodig is. Ondanks de minimalistische vormgeving is er geen bedrading en zelfs geen techniek zichtbaar. Horizon is een ontwerp van Peter Stathis & Michael McCoy.

Slechte luchtkwaliteit in gebouwen kan leiden tot serieuze klachten. ZŌN van Humanscale is een handzame luchtreiniger die specifiek is ontwikkeld om lucht in de directe omgeving van individuele gebruikers te reinigen. ZŌN creëert een luchtbel waaruit ongeveer 99 procent van alle verontreinigingen, zoals fijnstof, pollen, schimmels, virussen en bacteriën, worden gefilterd. Daarbij is ZŌN stil, veroorzaakt hij geen tocht en genereert geen ozon. ZŌN is een ontwerp van Humanscale Designstudio.

02-11-2011 8:00

Onder het motto ‘licht maakt of kraakt’ ging Delta Light met de Belgische modeontwerper Tim Van Steenbergen – bekend om zijn duurzame, draagbare ontwerpen en passie voor het modevak – de uitdaging aan en maakte een 'cross-over' tussen moden en verlichting. Het resultaat van de samenwerking is een bijzonder lichtobject.

Delta Light rekende de voorbije 23 jaar voornamelijk op inhouse productdesign om tot verlichtingsconcepten te komen. Om bestaande klanten te verrassen én een nieuw publiek aan te spreken met een uniek ontwerp, vond Delta Light het tijd om haar horizon te verbreden.
 Paul Ameloot, zaakvoerder en designer van Delta Light, licht toe: "We hadden zin om de grenzen van onze creativiteit af te tasten. Binnen onze eigen sector, maar ook door op zoek te gaan naar raakvlakken met andere trendsettende sectoren. Brainstormen met creatievelingen uit diverse sectoren, culturen en werelden is immers enorm verfrissend."

Ook Tim Van Steenbergen reageerde enthousiast op de cross-over tussen mode en verlichting: "Dankzij mijn shows en werk voor het theater, begrijp ik maar al te goed hoe belangrijk de juiste verlichting is. Licht kan maken… of kraken. Doordat Delta Light net als ik staat voor tijdloze ontwerpen en kwalitatief vakmanschap, konden we samen een lichtobject creëren met meerwaarde."

Wat begon als een remake van model Husk, werd uiteindelijk een volledig nieuwe creatie. Husk blijft zichtbaar in het ontwerp, maar dan in een geëvolueerde versie. Van Steenbergen ging aan de slag met het oorspronkelijke lichtobject. Bedekte het met stof en maakte daar een knip in, die meteen inspireerde tot veel meer. "Tot een spel van licht en schaduw en tot wat uiteindelijk een stuk zou worden in de collectie van Delta Light. Van onder een waterval van witte aluminium stroken tovert warm licht een prachtig spel van licht en schaduw te voorschijn. Puur lichtplezier."

Met het nieuwe lichtobject wil Delta Light meteen ook de hand reiken naar de retail & fashion wereld. "De creatie van Van Steenbergen is immers zo veelzijdig, dat dit lichtobject geschikt is voor residentiële én niet-residentiële interieurs, zoals hotels, horecazaken en retail."

Het lichtobject van de hand van Van Steenbergen is vanaf 2012 verkrijgbaar en wordt gelanceerd als pendellamp in drie formaten; elk formaat zal in verschillende uitvoeringen beschikbaar zijn. In de toekomst wordt de collectie mogelijk nog uitgebreid met andere materialen, kleuren en versies.

01-11-2011 9:30

Het Duitse bedrijf Steinel, een specialist in bewegingsmelders en besturingen voor verlichting, is lid van KNX Nederland geworden. Binnen het KNX-netwerk zal Steinel, dat in Nederland wordt vertegenwoordigd door VSA Licht, meehelpen om de KNX-markt groter te maken. De producten van Steinel zijn bij uitstek geschikt om verlichting en klimaatinstallaties volledig automatisch te laten schakelen, zonder dat mensen daar omkijken naar hebben.

Steinel levert verschillende bewegingsmelders die via geavanceerde sensortechnologie ervoor kunnen zorgen dat licht automatisch aan of uit wordt geschakeld, maar ook, wanneer dat nodig is,  wordt gedimd in bijvoorbeeld een daglichtafhankelijke regeling. Bovendien zijn de sensoren te gebruiken voor het schakelen en regelen van klimaatinstallaties. Zo kan men zorgen dat in een kantoorruimte waar geen mensen aanwezig zijn, de verwarming, airco of ventilatie niet onnodig blijft draaien.

Steinel wil in de markt voor KNX-installaties de komende jaren meegroeien en verwacht dat haar producten zullen bijdragen om de KNX-markt in zijn geheel nog groter te maken. Zo zorgen de betrouwbare aanwezigheidsmelders ervoor dat er adequate schakelingen plaatsvinden en de installaties alleen worden uitgeschakeld als er gedurende een vastgestelde periode geen beweging is gedetecteerd. De lichtsensoren kunnen, op basis van het intredende buitenlicht, de kunstverlichting aan of uitschakelen, maar ook dimmen naar een niveau van 50 of 10 procent.

Steinel, opgericht in 1959, heeft als missie het produceren van techniek voor mensen. Daarbij gaat het vooral om intelligente lampen en sensoren die het leven veiliger en comfortabeler maken. Daarnaast werkt Steinel aan een merknaam die synoniem is voor gebruikersvriendelijkheid, een goede prijs-/kwaliteitverhouding en vooral voor een lange levensduur: German Quality. Momenteel ontwikkelt en produceert het bedrijf op zes Europese locaties. Dit betekent dat men de elektronica, kunststof en spuitgietdelen voor de producten in eigen huis fabriceert en volgens een DIN EN ISO 9001 gecertificeerd kwaliteitsborgingsysteem.

Steinel wordt in Nederland op de markt gebracht door VSA Licht uit Oirschot. VSA vertegenwoordigt een groot aantal toonaangevende fabrikanten van verlichting, opbergsystemen, bedrijfs- en bedrijfswageninrichting, metaalbewerkingsmachines, elektrisch en handgereedschap. Ter ondersteuning van de vakman heeft VSA Licht verschillende deskundigen in dienst die passende adviezen kunnen geven.


Terug

Combinatieaanbieding: 25% korting op abonnement vaktijdschriften Inside Information + Verlichting

U betaalt € 141,00, in plaats van € 188,00, voor totaal dertien nummers van Inside Information en Inside Information Verlichting.

Klik hier om een abonnement te nemen
 


Nieuwsarchief
Kantoor- en Projectmeubilair

Vloer, Wand & Plafond

Verlichting

Ontwerp/Architectuur

Overig nieuws

Archief voor oktober 2006


Naast nieuws en de hoofdnavigatie bovenaan onze site hebben wij nog meer rubrieken, namelijk:

- Agenda met beurzen en evenementen
- Vacatures
- Projecten uit de branche
- Geselecteerde filmpjes
  


- Aanmelden voor een abonnement
- Inschrijven op de e-mailnieuwsbrief

 


Agenda
Agenda-overzicht >