Nieuws


28-10-2011 12:24

Sinds deze week baadt één van de meest beroemde schilderijen ter wereld in een nieuw licht. Philips heeft de Nachtwacht van Rembrandt van Rijn aangelicht met innovatief LED-licht, in combinatie met een geavanceerd lichtregelsysteem. Dit doet de kleuren optimaal uitkomen en is veel duurzamer en zuiniger. Met dit project bestendigen het Rijksmuseum en Philips de intensieve samenwerking gericht op gezamenlijke innovatie op het gebied van LED-belichting. De samenwerking voor een aanvullende periode van vijf jaar werd deze week in het Rijksmuseum bezegeld door Frans van Houten, CEO van Philips, en Wim Pijbes, hoofddirecteur van het Rijksmuseum.

De LED-techniek is nu zo ver ontwikkeld dat het Rijksmuseum deze innovatie omarmt. De kleurweergave van de nieuwe lampen is optimaal, de objecten komen nog mooier ‘uit de verf’. Een vergelijking met de halogeenspot, geroemd om de warme kleur en het grote spectrum, wordt makkelijk overtroffen. Philips is al vanaf 2001 als Founder betrokken bij de grootste verbouwing, restauratie en vernieuwing in de 126-jarige geschiedenis van het Rijksmuseum.

27-10-2011 2:05

CLS LED uit Bemmel is winnaar geworden van een tender die uitgeschreven was door één van de lokale overheden in Georgië. De Georgische overheidsdienst zal een eigen voorraad van driehonderd stuks REVO gaan aanhouden, zodat snel geanticipeerd kan worden op de vele verlichtingsprojecten die haast wekelijks uitgevoerd worden.

De REVO Modular van CLS LED heeft een aantal kenmerkende eigenschappen. Zo kent het product een zeer compact IP67 design, en bevat het vele configuratiemogelijkheden qua openingshoeken en kleurvariaties. Opvallend zijn verder de koppelmogelijkheden, waarbij tot 25 stuks op een enkele 230V/16amp stroomvoorziening aangesloten kunnen worden. CLS LED wijst tot slot op de upgrademogelijkheden naar nieuwe generaties LED's, lenzen en voedingen.
 

26-10-2011 8:35

Lichtvormgevers biedt jong talent een verlicht platform om zich te presenteren tijdens Dutch Design Week 2011 te Eindhoven; in het bedrijfspand in Stijp-T bieden Joost en Kiki met de T-presentation een platform aan jonge ontwerpers om zich te presenteren aan internationaal publiek. De Dutch Design Week trekt veel bezoekers uit binnen- en buitenland en jong talent krijgt de kans om met hen in contact te komen.Lichtvormgevers steunt jong talent en het initiatief om hen bekendheid te geven in de creatieve industrie.

 
Ontwerpers die zich presenteren in de T-presentation:
rENs, Ontwerpduo, byAMT (USA), Marly Gommans, Kranen&Gille, Joris Weerdesteijn, Lisa Klappe, Debbie Wijskamp, Maaike Bertens (Public Pie), Nienke Janssen, Sander Lucas, Kazoe van den Dobbelsteen, Pepe Heijkoop, Paula Juchem.
 
T-presentation van 22-30 oktober, openingstijden 11.00 uur – 18.30 uur
Gebouw TAB Strijp-T
Zwaanstraat 1
5651 CA Eindhoven

 

Lichtvormgevers sponsort de tentoonstelling met maatwerk lichtbeleving, zodat de ontwerpen en objecten goed tot hun recht komen. Toegepast zijn Twisterspots met de nieuwste LED technologie.

19-10-2011 8:59

Op 26 september jl. zijn de de winnaars van de Benelux Products Awards 2011 tijdens de vakbeurs Paper & Convenience Show bekendgemaakt. Een van de winnaars is de Equo Led Desk lamp van Koncept. Exclusief importeur van Koncept is de firma Daniels Led Design in Soesterberg.

 

 

In 15 categorieën waren 51 producten en 3 marketingcampagnes genomineerd voor de prijzen in de boek- en kantoorvakhandel. De genomineerden zijn door een vakjury beoordeeld op innovatief vermogen van het product of de campagne. Henk Meinsma, juryvoorzitter en van het OFFI Instituut : “We waren als vakjury zeer te spreken over het niveau van de aanmeldingen en mogen ons prijzen met zoveel innovatie. Deze tijd vraagt om anders denken en er zijn veel bedrijven die zekerheid zoeken. We zeggen tegen deze bedrijven: 'Doe dit met innoveren.' Met de Benelux Office Products Awards hebben we al drie jaar een podium om dit te laten zien."

 

De Benelux Office Products Awards 2011 zijn een initiatief van OFFI Instituut, KBM en K&E. De prijzen zijn uitgereikt tijdens de Paper & Convenience Show 2011, gehouden van 25 tot en met 27 september 2011 in Autotron Rosmalen.

 

Overige winnaars Benelux Office Products Awards 2011:

 

Best Performing Product

BIC Cristal medium BIC, BIC Netherlands B.V.

 

Copier Fax Printer Doc. Sol.

PIXMA iX6550 Canon, Canon Nederland N.V.

 

Electronic Office Supplies / Computer Accessories

Keyfolio toetsenbordhoes (voor IPad en iPad2) Kensington, Acco Benelux B.V.

 

Furniture, General

media:scape HDVC Steelcase, Steelcase B.V.

 

Furniture, Seating

ANTEO KÖHL, KÖHL GmbH

 

Marketing Campaign

Marketing Campagne Professor Ergo Fellowes, Fellowes Holdings B.V.

 

Office Design

WINEA PRO wangen WINI, WINI Kantoordesign B.V.

 

Office Equipment

Auto+100 Rexel, Acco Benelux B.V.

 

Office Interior / Accessories

Scheidingswand naar eigen creatie Smit Visual Supplies, Smit Visual Supplies B.V.

 

Office Products

Easy Touch 20 Rexel, Acco Benelux B.V.

 

SOHO Products

X Mark I Mouse Canon, Canon Nederland N.V.

 

Stationery Products

Pritt Correctieroller ECOmfort Pritt, Henkel Nederland B.V.

 

Visual Communication Products

Focus Touch scherm Gen. 4 Focus Touch, Smit Visual Supplies B.V.

 

Writing and Drawing Instruments

digital pen (Art. nr. 990 01) Staedtler, Staedtler Benelux

14-10-2011 16:14

Het Belgische LED Lab introduceert een nieuwe hangarmatuur: HOLY Light. Het 'heilige licht' komt uit een Xicato-module van 700 lumen met een CRI van meer dan 95. Verdere gegevens: 12,3 Watt, 2.700 kelvin en een Bin van 1. De richtprijs van HOLY Light is 349 euro, exclusief btw. 

14-10-2011 16:04

Het Belgische LED Lab introduceert een nieuwe hang armatuur: HOLY Light. Het 'heilige licht' komt uit een Xicato-module van 700 lumen met een CRI van meer dan 95. Verdere gegevens: 12,3 Watt, 2.700 kelvin en een Bin van 1. De richtprijs van HOLY Light is 349 eurom exclusief btw.
 

14-10-2011 9:20

Tal is door het prestigieuze Londense warenhuis Harrods verkozen om de verlichting op twee nieuwe luxe-afdelingen te ontwerpen. In beide Rooms of Luxury zal de Belgische lichtfabrikant ruim 300 meter aan verlichtingssystemen volledig in chroom installeren voor een nog luxueuzere sfeer. Voor Tal, dat bij architecten al bijna 20 jaar bekend staat als trendsetter in verlichting, is dit de kans om zich nog beter op de internationale kaart te zetten.

De Belgische lichtfabrikant Tal maakte vooral met zijn white+chrome collectie bijzondere indruk op het prestigieuze warenhuis Harrods in Londen. Voor de twee nieuwe Rooms of Luxury van Harrods, de eerste zalen die bezoekers zien vanuit de hoofdingang in Brompton Street, zal Tal daarom kiezen voor het 4U-profiel uit de collectie, met een volledige afwerking in chroom. Met de profielen worden telkens grote rechthoeken met verschillende afmetingen gemaakt waarvan de samengestelde lengte meer dan 300 meter bedraagt.

“Dit profiel verspreidt via TL-verlichting een algemeen diffuus licht naar boven en kan ook via de spotlights langs de onderzijde zones extra gaan uitlichten”, aldus Karel Festjens, directeur van Tal. “Zo lijken de zalen in Harrods nog groter en imposanter en kunnen tegelijk extra accenten gelegd worden, waardoor de ruimtes in een nog luxueuzere sfeer baden. Bovendien zal Harrods dankzij deze klassevolle verlichting minder elektriciteit verbruiken.”

Karel Festjens: “Als relatief kleine speler in verlichting geeft dit prestigieuze project bij Harrods ons de nodige geloofwaardigheid op de internationale markt. Het was een moeilijk vraagstuk om de juiste verlichting voor Harrods te kiezen; we hebben tijdens het proces verschillende proefconcepten geleverd. Maar dat we tot een oplossing gekomen zijn die door Harrods meteen werd goedgekeurd, toont dat we als verlichtingsfabrikant heel wat in onze mars hebben.”

Harrods prees Tal eveneens als de enige lichtfabrikant die een excellente afwerking van de verlichtingstoestellen kan combineren met de nieuwste verlichtingstechnologieën. De proefopstelling die Tal reeds begin juni 2011 op de luxe-afdelingen plaatste, werd dan ook meteen goedgekeurd. Vanaf november 2011 zullen de profielen in de Rooms of Luxury van Harrods geïnstalleerd worden.

Tal is een Belgische lichtfabrikant gespecialiseerd in architecturale verlichting. Bij architecten staat de producent al bijna 20 jaar bekend als trendsetter in kwaliteitsvolle verlichting. Tal ontwikkelt sfeervolle verlichting volgens de hoogste technische eisen en heeft veel ervaring opgebouwd in LED-verlichting. Hun creaties zijn al meermaals in de prijzen gevallen, onder meer met een red dot award, de Henry van De Velde prijs en Design Plus. Bekende realisaties van het merk zijn onder meer de verlichting voor de lingerie-afdeling in Selfridges London, de Al Ain Mall in Abu Dhabi en het Olympische Museum in Barcelona.
 

10-10-2011 10:09

De lichtgeleidingsplaat LuxxPlex kan overal worden gebruikt waar een energiezuinige, vlakke lichtbron wenselijk is, bijvoorbeeld in de (interieur)architectuur als lichtwand, lichtvloer of -plafond, geïntegreerd in balies of bars, tafelbladen, kolomomkledingen of traptreden. Ook voor toepassingen in de reclame en signing; in combinatie met digitale print of folies op de PyraLed diffusorplaat kan Luxxplex gebruikt worden voor bewegwijzering, kunstuitingen en reclameborden.

 

 

 

LuxxPlex is een heldere acrylaatplaat waarin met de allernieuwste lasertechnieken een geoptimaliseerd patroon is 'gebeamd'. Deze techniek garandeert volgens Pyrasied de hoogste lichtopbrengst en een egaal verdeelde uitstraling

 

10-10-2011 9:55

In opdracht van de gemeente Almere heeft Lichtvormgevers in samenwerking met lichtontwerper Wouter Brave een integraal lichtplan ontworpen en gerealiseerd voor de Grote Markt. De openbare verlichting en de illuminatie van de objecten op het plein en de gevelwanden van totaal 450 meter zijn in één samenhangend lichtbeeld tot een eenheid gevormd. Het licht voegt daarmee een extra dimensie toe aan de totale beleving van het stijlvol heringerichte plein.

 

Op 12 oktober wordt het licht feestelijk geopend. Het programma begint om 20.00 uur met ontvangst in het Stadhuis van Almere door de gemeente Almere. Rond 21.00 uur wordt het licht op de Grote Markt op bijzondere wijze officieel in gebruik genomen.      

 

Wouter Brave heeft een lichtplan ontworpen met een asymmetrische lichtopbouw, waarbij de nadruk ligt op de voetgangersstrook aan de oostelijke zijde, de hoofdroute over het plein, en het midden van het plein wat donkerder is. De op het plein geplaatste objecten en bomen, die separaat aangelicht worden, komen in het wat donkerder middengedeelte beter uit en drukken daarmee hun stempel op stijl en sfeer van het plein. Het licht op de gevelwanden accentueert de begrenzing van de ruimte en versterkt de beslotenheid van het plein wat een sfeer van geborgenheid geeft. Dit lichtbeeld versterkt de ruimte en de rust, die het plein wil uitstralen te midden van alle drukte, die de horecafunctie van het plein met zich meebrengt. Gedurende het proces van ontwerp en installatie heeft Lichtvormgevers als ‘regisseur’ continue de kwaliteit van de lichtbeleving bewaakt.

09-10-2011 8:00

verlichtingsfabrikant Osram en de Duitse voetbalclub FC Bayern München zijn begonnen aan een omvangrijk samenwerkingsproject op verlichtingsgebied, waarmee beide partijen zowel op als buiten het veld van elkaar profiteren: Osram gaat alle ruimtes in de geplande ‘Bayern Experience’ uitrusten met de nieuwste verlichtingstechnologie.

In de loop van het huidige seizoen gaat Osram naar eigen zeggen 'unieke, op het gevoel inwerkende verlichtingseffecten' realiseren in alle ruimtes van de nieuwe themawereld, de Bayern Experience, waarbij tot mei 2012 in een aantal opeenvolgende fasen 'de meest geavanceerde LED-technologie' zal worden geïnstalleerd. In de Bayern Experience zullen daarvoor verschillende LED-componenten, intelligente lichtregelsystemen en OLED-lampen worden geïnstalleerd.

De veldverlichting van de Allianz Arena, de thuisbasis van FC Bayern, zijn al rond medio juli geschikt gemaakt voor Osram-producten. In totaal 224 metaalhalidelampen, met een lichtopbrengst van 2.000 watt per stuk, geven een speciale glans het voetbalstadion. "Met een lichtopbrengst die overeenkomt met die van 16.000 autokoplampen brengen de nieuwe Osram-lampen circa 10 procent meer licht op het veld. Vergeleken met de eerder gebruikte lichtbronnen wordt zo energie bespaard en tegelijkertijd voldaan aan de eisen voor tv-uitzendingen in HD-kwaliteit, maar zonder toeschouwers of spelers in het stadion te verblinden."

Een van de meest spectaculaire kenmerken van de Allianz Arena – de buitenste ‘schil’ die hetstadion tijdens thuiswedstrijden in een helder rood licht hult – wordt al sinds 2005 verlicht met lampen en voorschakelapparatuur van Osram en speciale armaturen van Osram-dochter Siteco.

“De samenwerking tussen FC Bayern München en Osram brengt twee in München gevestigde merken samen die wereldwijd naam hebben gemaakt door prestaties, succes, kwaliteit en emoties”, aldus Martin Goetzeler, bestuurslid van Osram. “Met onze producten leveren we een directe bijdrage aan de verrijking van de voetbalbeleving in de Allianz Arena. Dit project, in wat momenteel een van de bekendste bouwwerken in Europa is, getuigt van onze competentie op verlichtingsgebied.”

"FC Bayern is bijzonder verheugd om Osram te kunnen verwelkomen als nieuwe sterke partner”, aldus Karl-Heinz Rummenigge, CEO van FC Bayern München AG. “Dankzij de vernieuwende verlichtingsoplossingen van Osram en onze vaardigheden op het veld kunnen we de Allianz Arena nu in meerdere opzichten laten stralen. En met de nieuwe Bayern Experience wordt München een bezienswaardigheid rijker.”

07-10-2011 9:37

Gebouweigenaren en (ver)huurders kunnen voortaan zelf berekenen hoeveel geld zij kunnen besparen met de inzet van energiezuinige verlichting. En wel met een online rekenmodule die de Nederlandse Lichtassociatie (NLA) deze week lanceerde op de vakbeurs Elektrotechniek (www.verdiengeldmetbetereverlichting.nl). Zo is direct te zien wat de vervanging van lampen door energiezuinige alternatieven oplevert. Vervolgens kunnen geïnteresseerden de koe bij de hoorns vatten en contact opnemen met een van de verlichtingsspecialisten die op de site vermeld staan.

Reden voor de online rekentool is dat de NLA in de utiliteitsbouw nog een enorm besparingspotentieel ziet als het gaat om verlichting. In minder dan drie minuten krijgt de bezoeker inzicht in het bespaarpotentieel van kantoorverlichting. Doel is professionele gebruikers, onder wie gebouweigenaren, (ver)huurders, makelaars en facilitair managers, de voordelen in te laten zien van het renoveren van verlichting. Het vervangen van de huidige verlichting kan de energiekosten met gemiddeld 30 tot 70 procent verlagen. Daarnaast kan het plaatsen van energiezuinige verlichting ervoor zorgen dat het pand een hoger energielabel krijgt, waardoor het pand in waarde stijgt.

06-10-2011 8:10

De ETOP Innovation Award 2011, de prijs voor het meest innovatieve product op de beurs Elektrotechniek in Utrecht, is dit jaar toegekend aan de Norled Polaris / HBI Serie 200, een duurzaam en energiebesparend LED-armatuur voor de openbare ruimte.

Twee Nederlandse bedrijven hebben hun kennis en kracht gebundeld om dit armatuur te ontwikkelen. Spaapen Handelmaatschappij uit Montfoort en HBI Bisscheroux uit Sittard-Geleen mochten de juryprijs maandag 3 oktober  in ontvangst nemen uit handen van Aart de Geus, voorzitter van de vakjury.

De juryvoorzitter roemt het product om ‘de intensieve samenwerking tussen marktpartijen, wat heeft geresulteerd in een intelligent doordacht, functioneel ontwerp dat internationaal en praktisch toepasbaar is. Functionaliteit en vormgeving gaan in een natuurlijke symbiose samen. De vormgeving ondersteunt hierbij de functie'.

De jury prijst in haar eindoordeel de lenstechniek waardoor vrijwel al het licht nuttig wordt gebruikt en de lichtvervuiling aanzienlijk wordt gereduceerd. De verschillende lenzen voor galerijen en entrees maken het product daarmee breed toepasbaar. Daarnaast wordt de energiezuinige en veilige economy-stand als belangrijk voordeel genoemd en zeer geschikt voor oriëntatie- en evacuatieverlichting.

Dankzij deze stand kan met de Polaris veel energie worden bespaard en neemt de levensduur van de LED’s nog meer toe. De praktijk heeft inmiddels aangetoond dat mensen zich veiliger en prettiger voelen bij het licht van de Polaris. De jury roemt bovendien het goede design en de mooie combinatie met functionaliteiten als noodverlichting en schemerschakelaar.

Spaapen Handelmaatschappij BV voert de Polaris onder het merk Norled, HBI Bisscheroux onder de Serie 200.
Uitreiking ETOP Award (links op de foto F. Bisscheroux van HBI Bisscheroux en rechts B. Spaapen van Spaapen Handelmaatschappij).

03-10-2011 9:59

In het Duitse Regensburg startte Osram op 30 augustus een pilot-productielijn voor OLED (Organic Light Emitting Diodes). De fabriek is volgens Osram ten aanzien van de mogelijkheden en kwaliteitscriteria uniek en wereldwijd toonaangevend. Het Duitse ministerie van onderwijs en wetenschappelijk onderzoek heeft met haar initiatief ‘OLED 2015’ een belangrijke rol gespeeld. Het doel van OLED 2015 is om de ontwikkeling van organische elektronica te stimuleren.

 

“Vandaag gaat vanuit Regensburg een belangrijk signaal de wereld in over Duitsland als hightech-locatie en over het veiligstellen van hoogwaardige arbeidsplaatsen”, aldus Wolfgang Dehen, bestuursvoorzitter van Osram. “De ingebruikname van de OLED-fabriek in Regensburg toont aan dat Duitsland een leidende rol speelt bij de introductie van deze toekomstgerichte technologie”, aldus Annette Schavan, de Duitse minister van onderwijs en wetenschappelijk onderzoek. “Dit is bovendien een succes voor ons innovatiebeleid en goed nieuws voor consumenten.”

 

 

 

Osram heeft in het afgelopen jaar circa 20 miljoen euro geïnvesteerd in de ontwikkeling van de productiefaciliteit. Op dit moment werken er ongeveer 220 mensen op de locatie Regensburg West. Met de nieuwe pilot-productielijn kan men transparante OLED-panelen produceren, de helderheid van OLED verdubbelen en de levensduur en energiezuinigheid verder verhogen. In de laatste uitbreidingsfase zullen de productiekosten naar verwachting met 90 procent afnemen. “Twee jaar geleden waren wij het eerste bedrijf dat in serie geproduceerde OLED-producten op de markt bracht. De nieuwe productie is een grote stap vooruit op weg naar de algemene toepasbaarheid van OLED”, aldus Martin Goetzeler, bestuurslid en Chief Operating Officer van Osram.

 

Naast LED, een technologie die al geschikt is voor massadistributie, is OLED de lichtbron van de toekomst. Osram is de enige onderneming met productielocaties voor zowel LED als OLED in Europa. Momenteel investeert de fabrikant tweederde van haar onderzoeks- en ontwikkelingsbudget in LED- en OLED-technologie. In de afgelopen vijf jaar heeft het bedrijf circa 50 miljoen euro besteed aan onderzoek naar en ontwikkeling van OLED. Net als bij LED richt Osram zich tevens op alle integratiestappen ten aanzien van OLED. Het portfolio omvat OLED-panelen en -modules, evenals complete armaturen.

 

Zuiver technisch bezien verwijst het begrip OLED naar halfgeleiders die elektriciteit omzetten in licht, zoals ook geldt voor de verwante LED-technologie. LED geven puntsgewijs licht af op basis van een minuscule lichtgevende chip, waar OLED-panelen een lichtgevend oppervlak vormen. Hiertoe worden verschillende organische synthetische materialen door verdamping op een ondergrondmateriaal aangebracht. De lichtgevende laag van de OLED heeft een dikte van circa 400 nanometer, ofwel éénhonderdste van de dikte van een menselijke haar. Afhankelijk van het ondergrondmateriaal ziet de OLED er in uitgeschakelde toestand spiegelend, neutraal wit of transparant uit.


Terug

Combinatieaanbieding: 25% korting op abonnement vaktijdschriften Inside Information + Verlichting

U betaalt € 141,00, in plaats van € 188,00, voor totaal dertien nummers van Inside Information en Inside Information Verlichting.

Klik hier om een abonnement te nemen
 


Nieuwsarchief
Kantoor- en Projectmeubilair

Vloer, Wand & Plafond

Verlichting

Ontwerp/Architectuur

Overig nieuws

Archief voor oktober 2006


Naast nieuws en de hoofdnavigatie bovenaan onze site hebben wij nog meer rubrieken, namelijk:

- Agenda met beurzen en evenementen
- Vacatures
- Projecten uit de branche
- Geselecteerde filmpjes
  


- Aanmelden voor een abonnement
- Inschrijven op de e-mailnieuwsbrief

 


Agenda
Agenda-overzicht >