Nieuws


25-01-2011 9:30

Het aantal gemeenten en provincies dat werkt aan energiebesparing in de openbare verlichting is - in vergelijking met voorgaande jaren - sterk toegenomen. De gemiddelde provincie verwacht tot 2020 21 procent energie te besparen op de openbare verlichting. Bij de gemeenten ligt dat op 15 procent, met uitschieters naar 40 tot 50 procent. Dit blijkt uit onderzoek dat Agentschap NL onlangs door DHV liet uitvoeren in opdracht van de Taskforce Verlichting.

Uit het onderzoek blijkt dat tweederde van de provincies en de helft van de gemeenten in 2010 een uitvoeringsplan voor energiezuinige openbare verlichting gereed hebben. 172 gemeenten en de resterende provincies zijn hier nog mee bezig. Dit is een behoorlijke toename ten opzichte van 2009; toen had een kwart van de gemeenten en een derde van de provincies een dergelijk plan gereed. Bovendien geeft een groeiend aantal gemeenten (50 procent) en provincies (70 procent) aan dat het energieverbruik door openbare verlichting zal dalen. Gemiddeld zal per gemeente 2 procent bespaard worden op openbare verlichting. In 2009 bedroeg het geschatte percentage nog 1,5 procent.

 Ook de bekendheid met het duurzaam inkopen van openbare verlichting is toegenomen; 100 procent van de provincies en 78 procent van de gemeenten is hiervan op de hoogte. De meest bekende maatregelen zijn het toepassen van dimbare openbare verlichting en het duurzaam ontwerpen van de installatie.

 Rob Metz, voorzitter van de Taskforce Verlichting, projectgroep openbare verlichting (OVL) licht toe: “Energie besparen is een vorm van bezuinigen. Van het eigen energieverbruik van de gemeente gaat gemiddeld 50 tot 70 procent naar de openbare verlichting. Dat is een van de redenen dat gemeenten en provincies werk maken van energiebesparing in de openbare verlichting. Vermindering van het energieverbruik op dit punt zorgt dus direct voor lagere kosten.”

Met het behalen van de huidige besparingsdoelstellingen van gemeenten en provincies zal de komende drie jaar maar liefst 170 kton CO₂-uitstoot vermeden worden. Uit het onderzoek blijkt ook dat er - vooral bij de gemeenten - extra inspanning nodig is om de ambities van de Taskforce Verlichting – 3 procent per jaar en 30 procent in 2020 (ten opzichte van 2007) - te halen. Rob Metz: “Het is zaak dat gemeenten en provincies nog een tandje bijschakelen. De Taskforce Verlichting zal zich ook in 2011 inspannen om hen daarbij te helpen door gesignaleerde knelpunten te verminderen en weg te werken.”

De Taskforce Verlichting voert, in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Milieu, activiteiten uit om energiezuinige verlichting in Nederland tot de standaard te maken en lichthinder te beperken. Zie www.taskforceverlichting.nl. De projectgroep Openbare Verlichting (OVL) richt zich op het realiseren van energiebesparing in de openbare verlichting. In de projectgroep werken marktpartijen, overheidsorganen en brancheverenigingen samen. Zie www.agentschapnl.nl/openbareverlichting.  Het volledige onderzoeksrapport is te vinden op www.agentschapnl.nl/openbareverlichting/publicaties.

24-01-2011 12:56

Dagelijkse blootstelling aan extra licht helpt niet alleen tegen een winterdepressie, maar bij ouderen ook tegen ´gewone´ depressies. Door het extra licht verminderen de depressieve gevoelens en verbetert de slaap bij de ouderen. Het effect van de lichttherapie is vergelijkbaar met dat van een behandeling met medicijnen tegen depressie.
 

24-01-2011 12:40

Philips heeft een nieuwe LED-façade gecreëerd als onderdeel van de modernisering van het Sportpaleis Ahoy Rotterdam. Met deze op maat gemaakte LED-façade boven de hoofdingang van het Sportpaleis beschikt Ahoy voortaan over een gigantische blikvanger.“Licht en entertainment geven mensen inspiratie en maken een gewone omgeving tot iets buitengewoons. Met energiezuinige LED’s kunnen bovendien grote besparingen in energiekosten gerealiseerd worden, zeker in vergelijking met traditionele neonverlichting. Ahoy zocht naar een innovatieve manier om ook bij daglicht haar evenementenagenda duidelijk zichtbaar en grootschalig aan te kondigen. Met de Philips LED-façade is het nu mogelijk om voortdurend de inhoud te variëren, afhankelijk van het evenement en het programma-aanbod,” aldus Frank van der Vloed, General Manager Philips Lighting Benelux.

In de aanloop naar het 40-jarige bestaan van Ahoy in januari 2011, ging het Sportpaleis vanaf juli 2009 op de schop voor een grootschalige modernisering. Zo werd de bezoekerscapaciteit vergroot van 10.500 naar ruim vijftienduizend, is de akoestiek verder verbeterd en heeft de beleving van de bezoeker bijzondere aandacht gekregen. Gebouweigenaar Ontwikkelingsbedrijf Rotterdam heeft de noodzakelijke renovatie aangegrepen om het Sportpaleis zo te verbouwen dat de accommodatie bij de beste van Europa zal blijven behoren. Het vernieuwde Sportpaleis van Ahoy opende op 21 januari officieel zijn deuren voor het grote publiek met de dertiende editie van De Vrienden Van Amstel LIVE!

General Manager Venue van Ahoy, Peter van der Veer, voegt toe: “De LED-façade is een integraal onderdeel van de modernisering en het eerste grote project in ons zojuist afgesloten vijfjarige business partnership met Philips. Het is ‘het gezicht naar de stad’ en zorgt ervoor dat we het gesloten karakter van het Sportpaleis nu ook naar buiten kunnen communiceren.”

De op maat gemaakte LED-façade met Vidiwall™ DayPix-systeem is aangebracht op een zwarte voorgevel van circa 90 bij 13 meter. Met een onderlinge afstand van een halve meter zijn over de gehele breedte verticale banen van LED-lampen gemonteerd. De weergave van teksten of beelden is tot op grote afstand zichtbaar. De unieke constructie zorgt met 12 Candela per pixel voor een geschikte oplossing bij projecties overdag. Cruciaal voor een optimale display performance zijn ook de speciaal door Philips ontworpen bevestigingsstrips om de hellingshoek van de gevel te compenseren.
 

13-01-2011 9:20

De Velux daglichtspot by Lovegrove is gekozen als winnaar van de Green Good Design Prize 2010 in de categorie Product Design 2010. De eigentijds en organisch vormgegeven daglichtarmatuur ontworpen door de internationaal bekende ontwerper Ross Lovegrove werd gekozen uit duizenden inzendingen uit 46 verschillende landen door een selectie van internationale leiders uit de bouwindustrie als uitmuntend voorbeeld van een groen ontwerp.


De Velux daglichtspot by Lovegrove verspreidt natuurlijk daglicht in donkere ruimtes, die anders alleen door kunstlicht zouden kunnen worden verlicht. Het ontwerp is van 7 tot en met 11 februari 2011 te zien tijdens de Material Xperience in de Jaarbeurs.De juiste materiaalkeuze betekent per definitie een meerwaarde voor een product of project. Deze meerwaarde staat dit jaar centraal in het thema van Material Xperience: Adding Value. De Velux daglichtspot by Lovegrove zorgt ervoor dat natuurlijk daglicht niet alleen in inpandige ruimten terechtkomt, maar het daglicht tevens ‘dieper’ in de donkere gedeelten van een ruimte wordt verspreidt.

Ross Lovegrove, ‘Captain Organic’, staat bekend om zijn werk met nieuwe materialen en voor het toepassen van de nieuwste technologieën. Hij ontwierp de daglichtarmatuur als accessoire voor de Velux daglichtspot. De daglichtarmatuur creëert volgens Lovegrove ‘Een gevoel van verlichting in huis’ en dient als een eigentijdse interface tussen de daglichtspot en het interieur van de woonruimtes.

”Als daglichtingenieurs brengen wij bij Velux daglicht in het leven van mensen. Onze daglichtspot productlijn is hier een logische uitbreiding op. Met deze bekroonde daglichtarmatuur voor de Velux daglichtspot, bieden we bewoners een hele nieuwe manier om daglicht in hun woning te ervaren en te beheersen. Dit accessoire, ontwikkeld in een vruchtbare samenwerking met Lovegrove en zijn team, fungeert als het ware als een daglichtlamp waarbij de zon dient als lichtbron. Hiermee kunnen bewoners de buitenwereld binnenbrengen en daglicht in hun woonruimtes brengen, terwijl ze tegelijkertijd genieten van een ontwerp van wereldklasse van Ross Lovegrove", aldus Michel Kalis, commercieel directeur van Velux Nederland BV.

De design daglichtarmatuur is een accessoire voor Velux daglichtspots, die voor een prachtige lichtreflectie in de kamer zorgt, terwijl de gebruiker zelf de richting van het licht aan kan passen. "Toen Velux contact met mij opnam, voelde ik direct verwantschap met hun producten, manier van denken en technologische innovaties die voor iedere doelgroep bedoeld zijn," zegt Ross Lovegrove. “Mijn doel was om voor de daglichtspot een licht en artistiek accessoire te maken, ergens tussen kunst en design, die wereldwijd voor een brede doelgroep relevant is. Ik raakte geïnspireerd door het toevoegen van de puurheid van natuurlijk licht en zijn verheffende effect in huis. De daglichtspot zelf is een prachtig product met eeuwigdurende waarden waar mijn ontwerp op een elegante en universele manier aan bijdraagt. De daglichtarmatuur creëert een gevoel van verlichting in huis en dient als een eigentijdse interface tussen de daglichtspot en het interieur in de woonruimte. Hierdoor worden de lichteffecten in huis vergroot en de perceptie van de natuurlijke wereld binnenshuis gemaximaliseerd", aldus Lovegrove.De daglichtspot by Lovegrove won vorig jaar al de Reddot design award 2010. Daarnaast ontvingen Ross Lovegrove en Jesper Salskov Jensen, algemeen directeur van Velux Denemarken uit handen van de Deense kroonprins Frederick de Danish Design Prize 2010/11 in de categorie Product Design and Industrial Design.De Material Xperience vindt van 7 t/m 11 februari 2011 plaats in hal 1 van de Jaarbeurs in Utrecht.

Naast een ruim aanbod van dakramen en daglichtsystemen voor hellende daken biedt het Velux productprogramma oplossingen voor platte daken. Het assortiment van de Groep bestaat verder uit vele typen raamdecoratie, buitenzonweringen, rolluiken, op afstand bedienbare intelligente producten, producten aangestuurd door zonne-energie en zonnecollectoren.

De Velux Groep investeert uitgebreid in producten die bij een bijdrage kunnen leveren aan het terugdringen van het energieverbruik in gebouwen. In zes modelwoningen in het Model Home 2020 project wordt concreet getoond hoe gebouwen energieneutraal en energieproducerend kunnen worden gebouwd met gebruik van daglicht en behoud van een comfortabel binnenklimaat. De opgebouwde kennis uit het project wordt vertaald naar visualisatietools. De Velux Groep bezit productievestigingen in elf landen, verkoopmaatschappijen in bijna veertig landen en is één van de sterkste merken in de wereldwijde sector bouwmaterialen. Velux Nederland BV is een volledig autonome dochteronderneming van de Velux Groep, onderdeel van de VKR Holding A/S.
 

06-01-2011 10:46

Delta Light heeft de afgelopen periode hard gewerkt aan het interieur van de nieuwe Showroom & Office in Amsterdam. De specialist in architecturale verlichting is inmiddels verhuisd naar de Burgemeester Stramanweg 104 in Amsterdam, waar het relaties in een compleet vernieuwde omgeving kan ontvangen.
 

04-01-2011 8:45

Voldoende daglicht is van groot belang voor ons functioneren en onze alertheid. Een spoedcursus licht met praktische tips voor het toepassen van licht in het dagelijks leven vormt de basis van de nieuwe website www.lichtvoorlater.nl. De site informeert 50-plussers over het belang van helder (dag)licht en hoe licht kan helpen bij slapeloosheid, depressie en geheugenklachten. Licht voor Later is een initiatief van onderzoekers van het Nederlands Instituut voor Neurowetenschappen van de KNAW (NIN-KNAW) en de Stichting Onderzoek Licht en Gezondheid SOLG.

 50-plussers hebben meer licht nodig dan jongeren omdat ogen met het toenemen van leeftijd steeds verder achteruit gaan en de biologische klok aan slijtage onderhevig is. Hierdoor is er te weinig licht voor de biologische klok en heeft iemand van 70 drie keer zo veel licht nodig als iemand van 20. Met kleine aanpassingen zoals het optimaal benutten van buitenlicht, gebruik van lichte kleuren, extra licht, de juiste lampen en gelijkmatige verlichting kunnen mensen de lichtintensiteit in hun huis verhogen. Licht voor Later geeft ook tips voor verzorgingshuizen, waar het vaak veel te donker is. Helder licht heeft een positief effect op het functioneren van ouderen met dementie die in verzorgingshuizen wonen. Door ze aan helder licht bloot te stellen vermindert de achteruitgang van het oriëntatievermogen en het geheugen, de verschijnselen van depressie en de snelheid waarmee je functionele beperkingen krijgt.

Op de kortste dag van het jaar, 21 december, werd de nieuwe website officieel gelanceerd. De site bevat naast tips en informatie een aantal interviews met onder andere slaaponderzoeker Eus van Someren, bioloog Els Møst, deelnemers aan onderzoek naar lichttherapie en de directeur van een verzorgingshuis waar daglichtlampen zijn aangebracht.


Terug

Combinatieaanbieding: 25% korting op abonnement vaktijdschriften Inside Information + Verlichting

U betaalt € 141,00, in plaats van € 188,00, voor totaal dertien nummers van Inside Information en Inside Information Verlichting.

Klik hier om een abonnement te nemen
 


Nieuwsarchief
Kantoor- en Projectmeubilair

Vloer, Wand & Plafond

Verlichting

Ontwerp/Architectuur

Overig nieuws

Archief voor oktober 2006


Naast nieuws en de hoofdnavigatie bovenaan onze site hebben wij nog meer rubrieken, namelijk:

- Agenda met beurzen en evenementen
- Vacatures
- Projecten uit de branche
- Geselecteerde filmpjes
  


- Aanmelden voor een abonnement
- Inschrijven op de e-mailnieuwsbrief

 


Agenda
Agenda-overzicht >