Nieuws


28-09-2010 9:00

Stichting Living Daylights organiseert in samenwerking met Velux Nederland een excursie naar een drietal fascinerende daglichtprojecten in Amsterdam. Op  donderdag 30 september op het Steigereiland bezoeken de deelnemers aan de excursie het woonhuis van Rocha Tombal Architecten en de galeriewoning van Tom Bergevoet. Tevens zal het woningcomplex Crystal Court van Tangram Architekten worden bezocht.

In Huis IJburg, een ontwerp van Rocha Tombal Architecten, speelt het daglicht een artistieke rol.  Dit is goed te zien op de prachtige foto’s van Christian Richters. Volgens één van de juryleden: “De woning is zo ontworpen dat de bewoners als het ware steeds naar het daglicht toelopen”. Bijvoorbeeld in het trappenhuis, waar een strook in het dak zorgt voor een aangename en richtinggevende daglichttoetreding. Lopen naar het licht, wie wil dat niet?

Kavel R205, ofwel de galeriewoning van Tom Bergevoet op het Steigereiland, valt op omdat de woning als het ware één groot communicerend vat is. Op de bad- en slaapkamer na, staan alle ruimtes met elkaar in verbinding. Het daglicht bereikt nagenoeg elke ruimte in de galerie en woning. Het contrast tussen de donkere en de lichte ruimtes wordt hierdoor benadrukt. De daglichttoetreding is duidelijk ontworpen met de woonfuncties van de verschillende ruimtes als leidraad.

Het derde bezoek, Crystal Court van Tangram Architekten bestaat uit enkele “stapels” woningen, verbonden door een imponerend atrium, waarin groen en glas een grote rol spelen. Door een goed overwogen manier van stapelen zijn er tussen de woningen allerlei doorkijkjes gecreëerd, waardoor er ruim zicht is op het park en het daglicht van veel kanten binnenvalt. De lichtval in het glasoverkapte atrium vond de jury zeer indrukwekkend. Bart Mispelblom Beyer en Charlotte ten Dijke ontwierpen dit bijzondere project.

Het vervoer van en naar Crystal Court vindt plaats per bus. Terug op het Steigereiland, zullen de verantwoordelijk architecten een korte presentatie geven over hun projecten en de speciale aandacht voor daglicht. Dit vindt plaats in de Kasstoor aan de Pedro de Medinalaan. De middag begint om 13.00 uur en wordt tegen 18.00 uur afgesloten met een informele borrel in het Design Café aldaar, kosten 25 euro.

Aanmelden voor deze excursie kan door een bevestiging te sturen naar: ev@livingdaylights.nl t.a.v. Erwin van Veldhoven. Zie ook  www.livingdaylights.nl

27-09-2010 8:21

De ventilerende Velux-lichtkoepel komt als één van de drie genomineerden in aanmerking voor de Innovatieprijs Veilig Wonen 2010 van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid. “Wij zijn zeer verheugd dat onze inspanningen om een energie-efficiënte en veilige daglichtoplossing te ontwikkelen met deze nominatie zijn erkend," zegt Michel Kalis, Commercieel Directeur van VELUX Nederland.

De winnaar van de Innovatieprijs Veilig Wonen wordt op 6 oktober 2010 tijdens het Congres Wonen 2010 in het Beatrix Theater in Utrecht bekend gemaakt. De stichting Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) heeft als doel een bedrage te leveren op het terrein van criminaliteitspreventie en veiligheid. Met de CCV Innovatieprijs 2010: Veilig Wonen in een veilige wijk, laat het CCV zien welke producten hieraan een bijdrage kunnen leveren.

Na de aanpassingen in de NEN 5087 staat in het BouwBesluit beschreven dat naast ramen en deuren in de gevel nu ook vrijwel alle openingen op het platte dak, waaronder lichtkoepels, aan inbraakwerendheidklasse 2 dienen te voldoen. De simpele toevoeging van extra sloten of tralies is hierbij niet langer toereikend. Een fabrikant kan aantonen dat een product hieraan voldoet door vooraf een testrapport te overleggen van een keuringsinstantie.

De lichtkoepels zijn door de jury van de Innovatieprijs Veilig Wonen bestaande uit vertegenwoordigers uit het Verbond van Verzekeraars, Uneto-Vni en de beveiligingsbranche, genomineerd voor onder meer hun innovatieve karakter, veiligheidsbevorderende effect, gebruiksvriendelijkheid, veelzijdigheid. 

20-09-2010 15:27

Nederland is de absolute Europees koploper in het gebruik van energiezuinige verlichting. Maar ook de gemiddelde ingezamelde hoeveelheid spaarlampen is met 0,11 kg per persoon bijna twee keer zo hoog als het Europees gemiddelde. Toch is het totaal aantal ingezamelde lampen in 2009 licht gedaald. Minder lampen vonden hun weg terug vanuit het professionele circuit. Niet alleen worden door de economische crisis veel vervangingswerkzaamheden uitgesteld, ook belanden nog steeds veel armaturen uit het professionele circuit bij de oud-ijzerhandel.

Dit alles blijkt uit het Jaarverslag over 2009 dat is uitgebracht door LightRec, het inzamelsysteem van afgedankte energiezuinige verlichting. Hoewel de stichting niet ontevreden is met de resultaten, blijkt dat nieuwe technologische ontwikkelingen zoals de opkomst van LED, de veranderende wereldeconomie en wijzigingen in de Europese regelgeving extra inspanningen vergen van LightRec om het huidige inzamelsysteem verder te optimaliseren.

Nederland doet het goed ten opzichte van de andere Europese landen. LightRec verwacht dan ook in de loop van dit jaar de vijftigmiljoenste lamp te kunnen inzamelen. Wel blijven er zorgen omtrent de inzameling en verwijdering van de zogeheten ‘historische voorraad’ – lampen die al op de markt waren voordat het inzamelsysteem werd opgezet en waarvoor nooit verwijderingsbijdrage is betaald.

LightRec-manager Jeroen Bartels: “We hebben absoluut onvoldoende in kas om de kosten van inzameling en verwerking van de historische voorraad te kunnen dragen. Deze worden geschat op 53 miljoen euro. LightRec heeft 19 miljoen euro in kas, dus het tekort is duidelijk. Daarbij komt dat er nog geen voorziening is gevormd voor de producten die ná de invoering van de regelgeving op 13 augustus 2005 tot nu op de markt zijn gebracht. Uiteindelijk zal hiervoor alsnog een voorziening moeten worden gevormd of dient te worden overgegaan op een omslagstelsel. Het bestuur van LightRec kiest in principe voor het laatste.”

Ook in 2009 heeft LightRec regelmatig onderzoek laten uitvoeren onder de deelnemers en onder consumenten. Daaruit blijkt onder meer dat een doorsnee huishouden gemiddeld 57 lampen in gebruik heeft, waarvan gemiddeld negen spaarlampen. De verwachting is dat binnen nu en vijf jaar het grootste deel van de verlichting binnen- en buitenshuis energiezuinig zal zijn, temeer omdat vanaf september 2009 een begin is gemaakt met de uitfasering van de gloeilamp.

Bartels: “De consumenten doen het goed, en doen het ook steeds beter. We verwachten een verdere verbetering van het inlevergedrag, gezien het succes van onze Wecycle-campagnes en de introductie van de Jekko, een slimme oplossing om thuis alle afgedankte producten zoals batterijen, lampen en kleine elektrische apparaten eenvoudig gescheiden te bewaren. Wel zijn we erachter gekomen dat het professionele circuit nog lang niet optimaal bijdraagt aan het apart inzamelen van spaarlampen, TL-buizen en armaturen. Dit is een belangrijk speerpunt op de agenda van 2010.”
 

17-09-2010 9:51

Op 6 september 2010 heeft Spectrus de contracten ondertekend voor de implementatie van de Prodin-P3 Suite. De Prodin-P3 Suite is een ERP-systeem, waarmee Spectrus de volgende bedrijfsprocessen wil beheersen en optimaliseren: CRM, financiële integratie, voorraadbeheer en inkoopbeheer.

Daarnaast wil Spectrus een link naar de webshop en de mogelijkheid voor klanten om in te loggen. Bovendien moeten medewerkers thuis kunnen werken. De functionaliteit van de Prodin-P3 Suite sluit hier volgens de groothandel in verlichtingsarmaturen en lichtbronnen prima op aan.

Ook een aantal voor Spectrus specifieke wensen zijn terug te vinden in de Prodin-P3 Suite. Deze hebben betrekking op de verwijderingsbijdrage, de aparte administraties van twee aparte BV’s, zonder een holdingadministratie, samengestelde artikelen, een maximaal aantal van twee deelleveringen en het blijven staan van een pakbon totdat een aanbetaling is verricht. Het laat zich raden waarom Spectrus voor de Prodin-P3 Suite heeft gekozen: deze ERP-oplossing is in staat alle gewenste onderdelen te verwezenlijken.

Groothandel Spectrus Licht & Advies biedt een uitgebreid assortiment met merken als Delta Light, Wever & Ducré, Flos, LTS Leuchten en Osram. Daarnaast heeft het bedrijf een eigen importlijn.

Spectrus biedt bovendien een breed dienstenpakket. Zo worden desgewenst de producten plug & play voorgemonteerd door de eigen montageafdeling, wordt het energieverbruik berekend, kostenbesparingscalculaties gemaakt, geassisteerd bij subsidie-aanvragen en gebruikt men ten behoeve van de lichtplanning moderne hulpmiddelen zoals digitale tekenprogramma's (Autocad) en lichtberekeningssoftware voor realistische visualisaties.
 

16-09-2010 12:00

Onder de titel Liberation of Light is van 25 september 2010 t/m 30 januari 2011 een tentoonstelling te zien in het Designhuis te Eindhoven. Deze expositie toont de stand van zaken op het gebied van led/oled en design in een breed palet van toepassingen: verlichting binnen en buiten, van kunst tot consumentenproduct, van conceptueel tot concreet. De bezoeker krijgt bovendien een sneak preview van de nabije toekomst.Daarnaast vindt de presentatie van de publicatie ‘Interactive Landscapes’ van Daan van Roosegaarde in samenwerking van NAi Publishers plaats met als sprekers Timo de Rijk, Hans Robertus en Daan Roosegaarde.

(O)led’s zijn in feite elektronica, en daarmee kan kunstlicht met behulp van computers gestuurd, op maat gemaakt en zelfs interactief worden. Dit opent geheel nieuwe wegen voor vormgeving van kunstlicht. Ruimtes, zowel binnen als buiten, kunnen op andere wijzen verlicht worden. Ontwerpers zijn in staat lichtobjecten te maken met andere vormen, materialen en functies dan tot nu toe gebruikelijk. Daglicht en kunstlicht zullen dichter bij elkaar komen en vaker in elkaar overlopen. Het gebruik en de bediening van kunstlicht zal veranderen, soms ingrijpend. “Het licht, dat gevangen was in een peertje, wordt als het ware bevrijd”, aldus Emile Aarts, vicepresident en wetenschappelijk programmadirecteur van Philips Research en hoogleraar TU Eindhoven. “Op allerlei vlakken in relatie tot licht - functioneel, emotioneel, biologisch, sociaal, cultureel en wat aansturing en duurzaamheid betreft - liggen er nieuwe mogelijkheden en uitdagingen.”
Gedurende de tentoonstelling zullen rond led/oled en design diverse events plaatsvinden zoals lezingen, workshops, excursies en andere activiteiten. Meer informatie op http://www.designhuis.com

16-09-2010 9:00

Lumigrip ontwikkelde onlangs de 'plug & play' accu, waardoor de bestaande trapleuning met geïntegreerde led-verlichting zonder extra breekwerk geplaatst kan worden. De geïntegreerde accu in de leuning voorziet na het opladen minimaal twee maanden van licht. Lumigrip is een geregistreerd merk van Lagusski, een producent die zich toespitst op de integratie van led-verlichting in rvs-toepassingen. Inmiddels zijn er drie systemen beschikbaar, waarbij onderscheid kan worden gemaakt in kleuren, bediening, sensor en binnen- of buiten gebruik. De geïntegreerde verlichting kan daardoor worden aangepast aan de gewenste uitstraling van een trappenhuis, entree of tuin: van warm wit en fris groen tot mysterieus rood en koel blauw.
Bij de kleurenprogramma's worden één- of meerkleurige (RGB) led-modules ingebouwd. De energiebesparing is optimaal dankzij de toepassing van led en de licht- en bewegingssensor. Deze zorgt er voor dat het licht alleen geactiveerd wordt wanneer er onvoldoende licht is en de sensor beweging waarneemt. Het systeem met licht- en bewegingssensor biedt gemak, duurzaamheid en persoonlijke veiligheid: zoeken naar het lichtknopje is niet langer nodig en de treden worden extra goed belicht.

10-09-2010 11:45

De gemeente Rotterdam start een openbare aanbesteding voor de ontwikkeling en exploitatie van twee, in de gevel van het vernieuwde Topsportcentrum Rotterdam, geïntegreerde LED-schermen. Deze LED-schermen, die naar verwachting circa 700 vierkante meter groot worden, kunnen naast het programma van het Topsportcentrum, mededelingen, kunsttoepassingen en reclame, ook live beelden van sport- en andere evenementen uitzenden.

Zo zou het zo maar kunnen dat je straks niet in De Kuip zit, maar toch meegeniet van bijvoorbeeld een concert of voetbalwedstrijd. Dat kan als de nu nog zwarte wanden van het vernieuwde Topsportcentrum Rotterdam zijn voorzien van twee spectaculaire LED-schermen. Met de oplevering van het Topsportcentrum in zicht start de gemeente Rotterdam de aanbesteding hiervoor.

De LED-gevels zijn een onderdeel van het ontwerp van het gebouw, voorzieningen in het gebouw zijn dan ook al aanwezig. Toch worden ze apart van het gebouw ontwikkeld. De gemeente Rotterdam, ontwikkelaar en eigenaar van het gebouw, wil de specifieke kennis uit de markt benutten en is op zoek naar een combinatie van partijen die de LED-gevels volgens het concept van ‘design, build, finance, maintenance en operate’ kunnen ontwikkelen en exploiteren. Bovendien verwacht de gemeente met een openbare aanbesteding te besparen op investerings- en exploitatiekosten.

Aangezien de openbare aanbesteding een vrij unieke combinatie is van ontwikkeling van moderne techniek, en beheer en exploitatie van media, wil de gemeente de verschillende partijen genoeg tijd geven elkaar te vinden. Naar verwachting zullen de LED-gevels in 2012 operationeel zijn.

De ontwikkeling van het geheel vernieuwde Topsportcentrum en de LED-gevels zijn de eerste zichtbare stappen in de ontwikkeling van Stadionpark.

De gemeente Rotterdam start de aanbesteding door het publiceren van de aankondiging. De informatie voor de aankondiging wordt de eerste helft van september 2010 gepubliceerd op www.aanbestedingskalender.nl, op de website van Tenders Electronic Daily http://ted.europa.eu en in diverse vakmedia. Geïnteresseerde marktpartijen kunnen zich vanaf de publicatiedatum aanmelden.


 

09-09-2010 13:37

Maas & Hagoort Lampen heeft het Rotterdamse RGG Lichtplus overgenomen.

Maas & Hagoort Lampen is een allround verlichtingsbedrijf met een historie van opgeteld bijna 80 jaar. Het bedrijf is bekend met alle facetten van licht.

De afgelopen jaren is de onderneming fors gegroeid. De overname van RGG Lichtplus past in het streven van Maas & Hagoort Lampen om verder te groeien in expertise, kwaliteit, omzet en marktaandeel.
 

06-09-2010 8:30

Het kan u niet ontgaan zijn: de gloeilamp loopt op zijn laatste benen. Niet omdat de lamp geen ongeëvenaard mooi licht zou geven (dat doet zij namelijk wel), maar omdat de Europese politiek onder invloed van het duurzaamheidsdenken (en van marktpartijen die deze strategie tot marketingtool hebben laten verwateren) een gefaseerd verbod op het goede oude peertje heeft afgekondigd. Om de waanzin van een dergelijke maatregel nog eens voor het voetlicht te brengen, organiseert een aantal vooraanstaande gloeilampliefhebbers de tentoonstelling 'Lumineus'.

"Naar aanleiding van het EU besluit om de verkoop van gloeilampen gefaseerd te verbieden, is er internationaal een discussie ontbrand", aldus de initiatiefnemers. "Wij, als lichtspecialisten en gloeilichtsympathisanten, zijn overtuigd tegenstanders van dit verbod vanuit een breed aantal perspectieven en standpunten. Daarom houden we de expositie 'Lumineus; Een Ode Aan De Gloeilamp'."

Deze tentoonstelling is tot stand gekomen door medewerking van Just van der Loos & Kiki Post (ontwerp en uitvoering), Bart Froeling en Henk van der Geest (Stichting Licht is Leven), Isabel Nielen, Bart Froeling, Martin Hilbrands, Henk van der Geest (Human Lights Watch) en lichtspecialisten JanChris Duijvendak, Edy Ten Berge, Koen Smits en Mardonio Guerra Ramirez.

Meer informatie is te verkrijgen via de website www.gloeilampenverbod.nl

01-09-2010 9:05

De Dokkumer Vlaggen Centrale (DVC) komt als eerste leverancier in Nederland met een duurzaam verlichtingssysteem voor vlaggen: PoleLed. Het systeem, gebaseerd op ledtechnologie, is voor het eerst toegepast tijdens Sail Amsterdam. Volgens DVC is de zichtbaarheid van logo- en reclamevlaggen daarmee maximaal.

Robert-Jan Hageman, directeur van DVC: “Vanuit gesprekken met klanten weten we dat optimale zichtbaarheid van bedrijfs- en reclamevlaggen, onder alle omstandigheden, een sterke wens is.” PoleLed is volgens de firma speciaal ontwikkeld met het oog op energiebesparing en duurzaamheid.”
De PoleLed verlichtingsunit oogt naar eigen zeggen simpel en werkt slim. Een rond armatuur met ledlampjes laat zich met gemak hoog in de mast monteren. Het effect? Vlaggen en banieren worden rondom gelijkmatig verlicht. De lichtbron zit heel dicht bij de vlag waardoor de zichtbaarheid veel beter is dan de gebruikelijke grondspot-verlichting. Hageman: “Dat is het attractieve van PoleLed. Ook in esthetisch opzicht is het een vooruitgang. Maar de besparing van kosten en energie staat bovenaan.”
Het verlichtingssysteem van DVC is volgens de firma toepasbaar op bestaande en nieuwe masten, conisch of cilindrisch, tot een hoogte van 12 meter. De unit is uitgevoerd in aluminium en heeft dezelfde kleur als de mast.


Terug

Combinatieaanbieding: 25% korting op abonnement vaktijdschriften Inside Information + Verlichting

U betaalt € 141,00, in plaats van € 188,00, voor totaal dertien nummers van Inside Information en Inside Information Verlichting.

Klik hier om een abonnement te nemen
 


Nieuwsarchief
Kantoor- en Projectmeubilair

Vloer, Wand & Plafond

Verlichting

Ontwerp/Architectuur

Overig nieuws

Archief voor oktober 2006


Naast nieuws en de hoofdnavigatie bovenaan onze site hebben wij nog meer rubrieken, namelijk:

- Agenda met beurzen en evenementen
- Vacatures
- Projecten uit de branche
- Geselecteerde filmpjes
  


- Aanmelden voor een abonnement
- Inschrijven op de e-mailnieuwsbrief

 


Agenda
Agenda-overzicht >