Nieuws


30-08-2010 8:00

De Grote of Sint Jacobskerk in het centrum van Den Haag wordt voortaan iedere avond in het zonnetje gezet. Afgelopen woensdag (25 augustus) vond de feestelijke oplevering plaats van de nieuwe aanlichting van de kerk. De gotische architectuur komt nu ook 's avonds tot zijn recht, dankzij het aanlichtingsplan van de lichtarchitecten van IPV Delft.

Hoewel de nieuwe aanlichting in vergelijking met voorheen meer lichtpunten kent, is het totale energieverbruik toch aanzienlijk gedaald. Volgens lichtarchitect Rob Kruizinga van IPV Delft komt dit doordat het lichtbeeld nu genuanceerder is. "Er is veel minder strooilicht en lichtvervuiling, en het lichtniveau is laag", aldus de ontwerper. Het licht komt nu alleen waar het nodig is.

De gotische kenmerken van de kerk zijn met gerichte ledverlichting geaccentueerd. Niet alleen de kenmerkende externe elementen als steunberen en raamlijsten, maar ook de gotische bogen in het interieur worden uitgelicht. Op deze manier ontstaat een evenwichtig beeld en blijft de transparantie en gelaagdheid van de Grote of Sint Jacobskerk ook 's nachts duidelijk zichtbaar.

De nieuwe aanlichting van de kerk is onderdeel van een groter plan voor een lichtlint door het centrum van Den Haag. Dit lint zal uiteindelijk lopen vanaf het Plein, via het Binnenhof, het Buitenhof en de Dagelijkse Groenmarkt naar het eindpunt, de Grote Kerk.

20-08-2010 8:59

Gisteren (19 augustus) is in het Nationaal Scheepsarcheologisch Depot van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed in Lelystad een nieuwe publiekspresentatie geopend: 'Licht aan boord'. In dit historisch overzicht van scheepsverlichting is een selectie uit de circa 33.000 voorwerpen van het depot opgesteld.

De getoonde voorwerpen zijn afkomstig uit 72 scheepswrakken en dateren van omstreeks 180 na Chr. tot het begin van de 20e eeuw. De presentatie is te zien tot 14 februari 2011.

In totaal werden 435 scheepsinventarissen doorzocht op verlichtingselementen en aansteekmiddelen. Meer dan 350 objecten werpen licht op de vraag hoe men zich in vroeger eeuwen aan boord van schepen bijlichtte. Ze geven een indruk van de veranderingen in het gebruik van verlichting aan boord. Ook laten ze de technische ontwikkeling ervan zien.
De getoonde voorwerpen zijn onder te verdelen in vijf gebruikscategorieën: toelating van daglicht, binnenverlichting door kunstlicht, secundaire binnenverlichting, buitenverlichting en aansteekmiddelen.

Bij de presentatie werd ook de catalogus 'Licht aan boord. Verlichtingsobjecten uit het Nationaal Scheepsarcheologisch Depot in Lelystad' gepresenteerd. 

De presentatie is te zien van 19 augustus 2010 tot 14 februari 2011, bij de afdeling Scheepsarcheologie van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, Oostvaardersdijk 01-04, op werkdagen vrij toegankelijk, in de weekenden bereikbaar via de Bataviawerf.
 

19-08-2010 13:00

Lichtontwerpster Nathalie Dewez neemt, in het kader van 101% Designed in Brussels, deel aan de beurs 100% Design London, die plaatsvindt van 23 tot 26 september 2010. Dewez specialiseerde zich na haar studie Visuele Kunsten te  Brussel in het ontwerpen van verlichting.

Haar werk wordt gekenmerkt door een strikte beperking van de middelen: vertrekkende van een minimum aan materiële componenten die gemakkelijk te verwerken zijn, ontwerpt ze lampen die een onmiskenbaar charisma uitstralen.  Daarbij houdt ze oog voor de functie en de kwaliteit van de verlichting,  evenals voor de aanschouwelijke aanwezigheid van het object als het gedoofd is. In haar ogen moet een lamp vanzelfsprekendheid bereiken, zowel  qua functie als qua vorm, productie en culturele gebruikscontext.

Dankzij haar aanwezigheid op tal van salons en exposities is Nathalie Dewez erin  geslaagd om samenwerkingsverbanden op te zetten met architectenbureaus en verlichtingsproducenten zoals Ligne Roset (F) en Habitat (GB). Op de meubelbeurs van Milaan stelde ze onder andere haar elegante Linea-lamp voor en La Plic (Zona Tortona). Daarnaast was er ook werk van haar te zien op de eigenlijke beurs Salone Satellite bij Vitra, waar ze de Disk lamp voorstelde. Bij Ligne Roset toonde ze de wandlampenserie Sakhaline, een ontwerp waarmee ze het kille imago van tl-verlichting wil verbeteren.
 

12-08-2010 9:19

 Arpalight Projektverlichting BV, gevestigd te Bavel, heeft QC Factory BV uit Venlo overgenomen. Door de overname van QC Factory door Arpalight is het aantal lichtadviseurs bij Arpalight sterk uitgebreid.

Verdeeld over drie regio’s worden de volgende mensen actief. Noord: Bauke Boersma, Martin Reitsema, Edwin Croes en Eric Kuhn, West: Frans van Hooijdonk en Norbert Staneke, Midden/ Zuid: Maichel Kusters, Nadja Smits, Tonko van Dijk en Leon Trieu.

Tevens worden de maatwerkmogelijkheden versterkt. Onder de nieuwe naam QC Light Factory BV zal dit bedrijf zich concentreren op het ontwikkelen, engineering en produceren van maatwerk lichtproducten.
 

07-08-2010 8:00

Vezelversterkt kunststof composiet vormdelen van Poly Products uit Werkendam zorgen voor een 'perfecte overgang' tussen spits en poten van de Lichtnaald. Dit vijftig meter hoge, lichtgevend kunstwerk van Florentijn Vleugels Architecten fungeert als blikvanger voor de lichtstad Eindhoven. 

Lichtstad Eindhoven is een blikvanger rijker. De vijftig meter hoge ‘lichtnaald,’ naar ontwerp van Florentijn Vleugels Architecten, is de eerste in een reeks van zes blikvangers die op belangrijke kruispunten van de ringweg rond Eindhoven geplaatst zullen worden. De 'naald' is voorzien van 300 in alle kleuren aanstuurbare LED verlichting -modules.

"Zo’n blikvanger verdient een uitstraling op niveau", aldus Poly Products uit Werkendam. "De spitse metershoge naald loopt in het ontwerp naadloos over in een vierpoot die over het onderliggende wegennetwerk is geplaatst. De overgang van de naald naar de vier poten is een ingewikkelde 3D constructie die in staal niet uit te voeren was. Onze technici zorgden voor een uitstekend alternatief in vezelversterkt kunststof composiet."

Het bedrijf vervaardigde composietkappen die de structuur en vorm van de naald naadloos overbrengt naar de poten. De productiemallen op basis van een 3D-model, het produceren en de montage op locatie is geheel door Poly Products uitgevoerd.

"Kunststof composiet blijkt ook in dit geval een perfecte oplossing", aldus de woordvoerder. "Het is weerbestendig, onderhoudsarm en licht van gewicht. Dankzij de grote vormvrijheid van de productietechniek, vormde de ingewikkelde detaillering van de kapdelen geen belemmering. De lichtnaald in Eindhoven krijgt hiermee een perfecte high-tech uitstraling die de Nederlandse lichtstad niet misstaat."

Poly Products is sinds 1969 producent van hoogwaardige vormdelen, constructies en bekledingen van vezelversterkte kunststof composieten.

02-08-2010 8:30

Arpalight Projektverlichting uit Bavel heeft QC Factory uit Venlo overgenomen. Dat meldt het bedrijf in een persbericht.

"Arpalight, als projectverlichter met meer dan 30 jaar ervaring in de hoogwaardige verlichtingsmarkt, heeft zich als betrouwbare partner de laatste jaren sterk ontwikkeld", stelt het bedrijf. "De activiteiten van de QC Factory sluiten hierbij nauw aan en door de bundeling van de activiteiten ontstaat een krachtige onderneming."

"QC Factory en Arpalight BV zijn beide toonaangevende ondernemingen in hoogwaardige projectverlichting gericht op het realiseren van lichtplannen en maatwerkproducten in samenwerking met architecten, installateurs en opdrachtgevers." Met deze overname bouwt Arpalight naar eigen zeggen zijn positie in het hoogwaardige lichtsegment verder uit.
 


Terug

Combinatieaanbieding: 25% korting op abonnement vaktijdschriften Inside Information + Verlichting

U betaalt € 141,00, in plaats van € 188,00, voor totaal dertien nummers van Inside Information en Inside Information Verlichting.

Klik hier om een abonnement te nemen
 


Nieuwsarchief
Kantoor- en Projectmeubilair

Vloer, Wand & Plafond

Verlichting

Ontwerp/Architectuur

Overig nieuws

Archief voor oktober 2006


Naast nieuws en de hoofdnavigatie bovenaan onze site hebben wij nog meer rubrieken, namelijk:

- Agenda met beurzen en evenementen
- Vacatures
- Projecten uit de branche
- Geselecteerde filmpjes
  


- Aanmelden voor een abonnement
- Inschrijven op de e-mailnieuwsbrief

 


Agenda
Agenda-overzicht >