Nieuws


29-07-2010 8:00

Recent onderzoek onder installatiebedrijven wees uit dat ook in het professionele circuit lang niet alle afgedankte lampen en armaturen op de juiste manier gescheiden worden gehouden. Opleidingsinstituut MLO van Meutzner Licht Design (MLD) heeft naar aanleiding hiervan besloten om het belang van aparte inzameling nadrukkelijk onder de aandacht te brengen in de opleidingen om zo het bewustzijn onder toekomstige installateurs structureel te vergroten.

De grootste winst is volgens hen te behalen bij de (TL-)armaturen die nog steeds regelmatig naar het oud ijzer worden gebracht. Bovendien kunnen oude armaturen PCB-houdende condensatoren bevatten, die als klein chemisch afval niet in het oud ijzercircuit mogen komen. Sterker nog, het niet inleveren van (TL-)armaturen bij een milieudepot kan binnen de Wet Milieubeheer als delict worden gezien. Daarom is Meutzner Licht Opleidingen direct gestart met het aanpassen van haar opleidingen. Het lesprogramma van MLO wordt vanaf nu uitgebreid met het onderdeel ‘duurzaam milieubeleid’. Het lesmateriaal wordt aangepast en aangevuld met informatie over het apart inzamelen en de mogelijkheden om energiebewust te installeren en op een juiste manier te verwijderen. “We realiseren ons dat juist in het professionele circuit veel te halen valt. Daarom vinden wij het onze plicht om hier in de opleidingen al aandacht aan te besteden”, aldus Jan Meutzner, directeur van het opleidingsinstituut.

LightRec, verantwoordelijk voor het bevorderen van milieuverantwoorde inzameling en recycling van verlichting en verlichtingsapparatuur, juicht dit initiatief van harte toe. Jeroen Bartels van Stichting LightRec benadrukt: “Hierdoor zal het professionele circuit nog meer retourneren en zullen we op den duur een slag kunnen maken in het bereiken van onze inzameldoelstelling. Het aantal energiezuinige lampen dat men professioneel gebruikt, zal de komende jaren snel stijgen. Het is voor ons van groot belang om een groter deel van de afgedankte lampen en armaturen in te zamelen zodat we ze kunnen recyclen.”

28-07-2010 3:15


Daylight & Architecture, het magazine dat uitgegeven wordt door de Velux Groep, is onlangs met goud bekroond. De jury koos Daylight & Architecture magazine als gouden winnaar van de BCP Awards 2010 ‘best of corporate publishing’ in de categorie vakmanschap, bouw en architectuur, omdat 'Daylight & Architecture daglicht in de complexe wereld van architectuur brengt door middel van prikkelende en inspirerende thema's. Tegelijkertijd brengt het magazine het merk Velux op een briljante manier naar voren, zonder producten te tonen', aldus het juryrapport. Het vernieuwende grafische concept was ook een belangrijk element voor de jury bij het nemen van het besluit voor de gouden prijswinnaar.

Al sinds Velux-oprichter Villum Kann Rasmussen in 1942 het dakraam uitvond en zijn bedrijf de naam Velux gaf, een samentrekking van de afkorting VE voor ventilatie en LUX, het Latijnse woord voor licht, vormen het belang van daglicht en ventilatie in architectuur en het creëren van een gezond leefklimaat de belangrijkste onderdelen van de visie van de Velux Groep. “In het magazine streven wij ernaar om onderwerpen en opvattingen over het gebruik van daglicht en ventilatie in de architectuur onder de aandacht te brengen. Het magazine heeft als doel de dialoog tussen professionals over architectuur en daglicht in het bijzonder te stimuleren en hierin tevens te inspireren en te faciliteren,” aldus Michel Kalis Commercieel Directeur van Velux Nederland B.V.

Daylight & Architecture werd voor het eerst gepubliceerd in 2005. Sindsdien zijn er dertien edities uitgekomen die kosteloos worden verspreid onder 45.000 architecten en opdrachtgevers in 25 landen. Iedere editie wordt ontwikkeld door een projectgroep binnen de Velux Groep in samenwerking met redacteur Jakob Schoof van het Institut für Internationale Arkitektur-Dokumentation, fotoredacteur en kunstenaar Torben Eskerod, creatief directeur Bjørn Kusoffsky en grafisch ontwerper Per Carlsson van het Stockholm Design Lab. Het magazine wordt gedrukt bij GZD, Designpress GMBH in Ditzingen.

De Best of Corporate Publishing Award ontving in totaal 650 publicaties in 34 categorieën wat de BCP Award tot de grootste prijs voor bedrijfsbladen maakt. De prijs wordt sinds 2003 elk jaar uitgereikt.
 

23-07-2010 8:00

Lichtvormgevers en Karma Design worden samen Lichtvormgevers. Dat meldt het bedrijf uit Dongen in een persbericht. Eeerder werd al bekend dat het Dongense bedrijf het failliete Karma Design overnam.

Met het integreren van de productieactiviteiten van Karma Design in de organisatie van Lichtvormgevers wordt de marktpositie versterkt en uitgebouwd, zo meldt het bedrijf.“Door de overname beschikken we over alle informatie van producten en gerealiseerde projecten, het alleenrecht op modellen en productnamen."

Karma Design ging eind vorig jaar failliet. Het bedrijf had een grote staat van dienst in het omzetten van een ontwerp naar technisch goed werkende producten. De productie vond plaats in eigen atelier. Karma Design ondersteunde vooral architecten, musea en lichtontwerpers bij het vervaardigen van op maat producten. 

“Een eerste resultaat van de nieuwe Lichtvormgevers zijn de LED-sculpturen voor Nike”, aldus de woordvoerder.

11-07-2010 5:15

De eerste editie van de Lente Lichtdagen in het Home Trade Center trok ongeveer 350 vakbezoekers. Nu volgt er opnieuw een uitbreiding van het aantal lichtexposanten.

Anne-Marie Burger, directeur van het Home Trade Center: "In september, tijdens de Home & Interior-beurs, presenteert zich in het Home Trade Center een nieuw, breed en gevarieerd aanbod van verlichting. Wij zijn erg blij dat Koninklijke Philips Electronics, Masterlight BV, Toplicht verlichting BV, Hala Nederlandse Lampenfabriek, Light Trend, Herstal, Pulz, Belid en G. Van de Heg BV ook meedoen en hiermee een belangrijke aanvulling geven op een representatieve weerspiegeling van het marktaanbod. De verwachting is dat in de komende periode het aanbod nog verder zal worden aangevuld met meer belangrijke aanbieders van verlichting."
 

09-07-2010 3:15

In de gemeente Lopik zijn alle hogedruk kwiklampen in de openbare straatverlichting vervangen. Daarnaast branden de lampen op 'groene stroom'. Hiermee loopt de gemeente samen met haar partner CityTec voor op de eisen die het ministerie van VROM stelt. Op 20 juli 2010 ontvangt wethouder Perlot de certificaten ‘Kwikvrij’ en ‘Groene stroom’ uit handen van CityTec.

Er staan in Nederland nog circa honderdduizend lichtmasten met een hogedruk kwiklamp in het armatuur. Dit type lamp bevat zes tot tien keer zoveel kwik als een moderne lamp. Kwik is een stof die schadelijk is voor het milieu. Daarnaast heeft deze lamp voor een gelijke lichtopbrengst het dubbele vermogen van een moderne lamp nodig, terwijl de levensduur de helft korter is. De Taskforce Verlichting die door het ministerie van VROM is ingesteld om energiezuinige verlichtingsoplossingen te stimuleren, benoemt het vervangen van deze lamp zelfs als prioriteit. In 2011 moet deze lamp uit het straatbeeld zijn verdwenen.

Het bedrijf CityTec stelt deze ambitie scherper en wil samen met zijn gemeentelijke partners alle hogedruk kwiklampen in 2010 hebben vervangen.

De gemeente Lopik loopt hiermee voorop. Deze gemeente en CityTec werken al jaren samen op het gebied van advisering en uitvoering van duurzame verlichtingsprojecten. Dit heeft er toe geleid dat in de gemeente Lopik alle openbare straatverlichting hogedruk kwikvrij is. Het gaat om circa drieduizend lichtmasten in totaal, waarvan recent de laatste dertig (op moeilijk te bereiken of minder in het oog springende plaatsen) zijn vervangen.

Daarnaast brandt de openbare verlichtingsinstallatie in de gemeente Lopik sinds enkele jaren op 'groene stroom', opgewekt door een Finse waterkrachtcentrale. Met het opwekken van deze ‘schone’ stroom wordt, in tegenstelling tot gas- of kolengestookte energiecentrales, geen CO2 uitgestoten.

Als erkenning van deze groene maatregelen zal wethouder Wim Perlot op 20 juli 2010 uit handen van Geert Meijer, directeur van CityTec, de certificaten ‘Kwikvrij’ en ‘Groene stroom’ ontvangen. 
 

07-07-2010 8:40

Met de nieuwe stadionverlichting van Philips verhogen zes voetbalstadions tijdens het WK in Zuid-Afrika de kijkbeleving voor zowel tv-publiek, toeschouwers en spelers, zo meldt de Nederlandse verlichtingsfabrikant in een recent uitgegeven persbericht .

Philips, naar eigen zeggen toonaangevend leverancier van sportverlichting, heeft de ArenaVision schijnwerpers geïnstalleerd in de stadions Soccer City, Ellis Park, Royal Bafokeng, Moses Mabhida, Peter Mokaba en Nelson Mandela. Deze stadions behoren hiermee op internationaal niveau tot de meest geavanceerde en best verlichte voetbalstadions. Meer dan de helft van de belangrijkste voetbalstadions ter wereld is overigens voorzien van ArenaVision sportverlichtingsschijnwerpers. Exclusief voor de nieuwe ArenaVision-systemen heeft Philips een nieuwe, krachtige 2000 W metaalhalogeenlamp ontwikkeld die in combinatie met een nieuw ontworpen optiek het rendement maximaliseert en een nauwkeurige lichtverdeling mogelijk gemaakt.

De nationale beleving van dit WK is tot nog toe inderdaad perfect gebleken. Maar of dat nu alleen aan de stadionverlichting van Philips ligt of wellicht ook een beetje aan de verrichtingen van het Nederlands eftal, dat is niet geheel duidelijk.

01-07-2010 10:20

BIK heeft een order gescoord voor het leveren van 165 BIK Nanogel lichtstraten, die zullen worden gemonteerd op daken van een grote winkelketen met superstores in Groot-Brittannië.

Deze winkelketen opent dit jaar 27 nieuwe vestigingen. Zij presenteren zich met een milieuvriendelijk concept als een 'zero-carbon store – generating more energy than it uses'. Na enkele proefprojecten heeft BIK bewezen niet alleen aan de standaardeisen voor lichtstraten te voldoen, maar ook aan de hoge eisen die voor dit project gelden. De speciale eisen hadden betrekking op de isolatie, diffuus licht en de Britse normen voor doorvalveiligheid.

Om de claim van 'zero-carbon store' hard te kunnen maken, is er bij het ontwerp en de bouw van de winkels veel aandacht voor de isolatie van het gebouw, energiegebruik en winning, de keuze van duurzame materialen en het in het gebouw binnenhalen van diffuus daglicht. Na intensief overleg, met de vele partijen die bij het bouwen van de superstores betrokken zijn, bleek BIK met haar Nanogel lichtstraten voor dit project de beste keuze voor het efficiënt binnenhalen van aangenaam daglicht. De lichtstraten zullen worden geleverd in lessenaars- en zadeldakvormen.

De keuze voor de BIK Nanogel lichtstraten werd volgens de leverancier zelf gemaakt op grond van de volgende eigenschappen:
- Isolatiewaardes met een U-waarde van 0,91 W/m2.K, hierdoor worden de stookkosten tot een minimum beperkt.
- Aangenaam diffuus daglicht dat leidt tot weinig schaduw, hogere productiviteit van mensen die er werken, maar ook klanten vinden daglicht prettig en zijn daardoor eerder geneigd tot aankopen.
- Er is minder kunstlicht nodig, dit is milieuvriendelijk en leidt tot besparing op energiekosten.
- Efficiënt gebruik van materialen en arbeid door prefab aanlevering volgens wensen van de klant.
- Laag in gewicht, voor de BIK Nanogel lichtstraten zijn geen zware constructies nodig.
- De BIK Nanogel lichtstraten zijn leverbaar in diverse vormen zoals gebogen, zadeldaken en lessenaarsdaken.
- De lichtstraten voor de superstores worden doorvalveilig uitgevoerd (mansafe), hierdoor is de veiligheid op het dak optimaal gewaarborgd.
- Deze bijzondere eigenschappen maken dat de BIK Nanogel lichtstraten geschikt zijn bij het 'groen ontwerpen en bouwen' en daarmee de CO2-emissie reduceren.

Andere voorbeelden van speciale projecten van BIK: Caballero in Den Haag, de domes van Center Parcs, Ecole Maternelle in Parijs, Waffenplatz in Thun (Zwitserland).
 


Terug

Combinatieaanbieding: 25% korting op abonnement vaktijdschriften Inside Information + Verlichting

U betaalt € 141,00, in plaats van € 188,00, voor totaal dertien nummers van Inside Information en Inside Information Verlichting.

Klik hier om een abonnement te nemen
 


Nieuwsarchief
Kantoor- en Projectmeubilair

Vloer, Wand & Plafond

Verlichting

Ontwerp/Architectuur

Overig nieuws

Archief voor oktober 2006


Naast nieuws en de hoofdnavigatie bovenaan onze site hebben wij nog meer rubrieken, namelijk:

- Agenda met beurzen en evenementen
- Vacatures
- Projecten uit de branche
- Geselecteerde filmpjes
  


- Aanmelden voor een abonnement
- Inschrijven op de e-mailnieuwsbrief

 


Agenda
Agenda-overzicht >