Nieuws


28-05-2010 8:30

Aura Light viert feest. Het is 30 jaar geleden dat lichtfabrikant Aura Light het eigen Long Life concept heeft geïntroduceerd. Deze viering valt samen met het 80-jarige bestaan van het bedrijf.

Aura Light heeft in de loop der jaren de focus versterkt op het ontwikkelen van duurzame technologische lichtoplossingen. Tegenwoordig vermarkt Aura wereldwijd een breed assortiment Long Life producten en energiebesparende lichtoplossingen. 

Aura Light heeft een sterke focus op het ontwikkelen van Long Life-lichtoplossingen. "Gedurende het afgelopen jaar hebben wij een assortiment energiebesparende lichtoplossingen geïntroduceerd voor specifieke toepassingen waarmee 30 tot 80 procent energiebesparing kan worden gerealiseerd."

Martin Malmros, CEO van Aura International: “We zijn trots dat het Aura Long Life concept 30 jaar bestaat, in hetzelfde jaar als het 80-jarige bestaan van ons bedrijf. De steeds groter wordende vraag naar milieuvriendelijke lampen, zowel in Zweden als international, heeft tot een sterke groei geleid van Aura. Naast het continu ontwikkelen van nieuwe Long Life lichtbronnen, kunnen we zeggen dat we nu wereldwijd aanbieder zijn van complete energiebesparende lichtoplossingen met een lange levensduur.“

In 1980 verkreeg Aura het eerste patent op de kathode constructie en de speciale coating in de glasbuis. Deze technologische ontwikkelingen zijn nog steeds de basis van het Long Life concept. "Hierdoor zijn we in staat om hoogwaardige lichtbronnen aan te bieden met een ten minste drie keer langere levensduur dan standaard producten." 

"30 jaar geleden waren de omstandigheden compleet anders dan vandaag de dag en ik herinner me nog de dat we de eerste Long Life fluorescentielamp hebben gemaakt. De Long Life buizen werden met de hand gefabriceerd, terwijl we tegenwoordig vooral bezig zijn om de machines te bedienen. Het is fantastisch om continue vernieuwingen te zien op dit gebied," zegt Ingrid Hempel, werkzaam als  operator in de fabriek van Aura in Karlskrona, Zweden.

Nu, 30 jaar later, heeft Aura 200 medewerkers, vestigingen door heel Europa en levert het bedrijf wereldwijd duurzame lichtoplossingen.

18-05-2010 9:30

Wat moest doorgaan voor een stukje technische vooruitgang, is uitgelopen op een  flop. Een met LED’s verlicht zebrapad blijkt namelijk levensgevaarlijk te zijn.

Philips en het Eindhovense bedrijf Paleco bedachten en installeerden in januari op de HOV-busbaan op Strijp-S een nieuw interactief zebrapad, voorzien van 500 spotjes met LED-verlichting. De in de weg geplaatste lampen konden rood, groen en oranje worden en daarmee in theorie een stoplicht vervangen. In werkelijkheid bleek de LED-verlichting levensgevaarlijk te zijn en zaaiden ze verwarring. Op een van de drie trajecten waar het LED-zebrapad werd geïnstalleerd, sprong de verlichting gewoon op groen vlak voordat er een bus aan kwam rijden. Bij een ander traject werkte de verlichting helemaal niet en op een derde plek deden een paar rijtjes van de LED-verlichting het niet. Inmiddels is dus duidelijk dat de verkeersveiligheid met deze noviteit er op zijn zachtst gezegd niet mee gediend is.
www.philips.com

17-05-2010 8:00

LED is hot. Dat weet men ook bij Louis Poulsen. Het bedrijf presenteerde daarom onlangs de eerste proeven van bekaamheid op LED-gebied. Enkele designklasasiekers zijn nu leverbaar met LED.

"LED is een van de lichttechnologieën die een goede toekomst worden voorspeld, maar we moeten ons realiseren dat deze vorm van verlichting nog in ontwikkeling is", meldt het bedrijf. "Louis Poulsen test alle nieuwe soorten verlichting en neemt ze, bij gebleken geschiktheid, direct op in het assortiment. Wel stellen we altijd de eis dat nieuwe vormen van verlichting passen bij de producten waarin ze worden gebruikt. Er moet, met andere woorden, een onderling verband zijn tussen de technologie, het product en het gebruik ervan."

Tijdens de recente beurs Light + Building in Frankfurt presenteerde Louis Poulsen een aantal LED-producten. "We vinden LED een verstandig en bruikbaar alternatief voor de verlichting die we hier presenteerden: het begin van een ontwikkeling die we voortdurend zullen blijven volgen en die pas nu voet aan de grond begint te krijgen als algemene verlichting."

Producten waarin LED-varianten werden getoond zijn onder meer de AJ 50 Wand (design: Arne Jacobsen), de Rubbie (design: Peter Bysted), de Kipp Wand (design: Alfred Homann) en de Kipp Bolder (eveneens van Alfred Homann).

15-05-2010 10:00

De Stichting Living Daylights (SLD) is actief in het promoten van daglicht-oplossingen in de architectuur. Eén van de manieren waarop de stichting de markt informeert is door het organiseren van excursies. Ook dit voorjaar staat er weer een aantal op het programma.

De eerste excursie heeft reeds plaatsgevonden. Maandagmiddag 26 april werd de FPC De Oostvaarderskliniek te Almere bezocht. "Na presentaties van Martien Jansen (architect Studio M10), Rink Kaashoek (hoofd programma FPC) en Hans Korbee (Agentschap NL) werd een fascinerende rondleiding door de TBS-kliniek gegeven", aldus de SLD.

De volgende excusrie vindt plaats op dinsdag 8 juni 2010. Van 14:30 tot 18:00 uur zal Al-Light te Haarlem worden bezocht. "Voorafgaand aan presentaties van Henri Borduin (architect Border Architecture) en enkele andere sprekers zal het prachtige daglichtproject Al-Light worden opengesteld voor belangstellenden."

De kosten van deelname bedargen 30 euro per persoon; SLD-donateurs hebben gratis toegang.

 

13-05-2010 5:00

Met de nieuwe Archilede van iGuzzini, een straatverlichtingarmatuur ontworpen en geproduceerd voor Enel Sole, zijn voor het eerst in Italië LED's op grote schaal toegepast in straatverlichting. Enkele honderden van deze innovatieve LED-armaturen zijn inmiddels geïnstalleerd in verschillende Italiaanse steden.

Duurzame en efficiënte LED van Osram Opto Semiconductors verlichten nu de noordelijke Italiaanse steden Piacenza, Lodi en Alessandria en verlagen daarmee de energiekosten en de CO2-uitstoot. In het nieuwe straatverlichtingarmatuur Archilede van ‘iGuzzini door ENEL Sole’ zijn Golden Dragon Plus LED van Osram Opto Semiconductors met een kleurtemperatuur van 6.000K verwerkt. De kleurweergave van de LED zorgt voor een natuurlijke kleurimpressie die de veiligheid verhoogt. Dankzij hun gerichte licht voorkomen LED's verstrooiing en verminderen ze algemene lichtvervuiling. Bovendien hebben ze een lange levensduur.

De light emitting diodes gaven de ontwerpers van iGuzzini en Osram door hun kleine afmetingen aanzienlijke creatieve vrijheid. Het armatuur zelf werd speciaal ontwikkeld voor straatverlichtingtoepassingen en heeft een eigen, modern design. De Archilede is ontworpen voor gebruik bij elk type weg.

Door een intelligent sturingssysteem met verschillende programmeeropties kunnen de LED-armaturen bijvoorbeeld afhankelijk van de hoeveelheid verkeer automatisch meer licht in één richting schijnen of een kruispunt meer uitlichten dan de omliggende wegen. Daarnaast is het mogelijk de verlichting af te stemmen op verschillende ‘gebruikersgroepen’ zoals voetgangers, fietsers of motorrijders.

Vergeleken met de in straatverlichting wijd verbreide natrium- en kwikdamplampen, bereiken LED-lampen een energiebesparing van 40-60 procent. Omgerekend naar duizend armaturen met elk 84 LED's betekent dat een besparing in CO2-opname van meer dan 6.600 bomen vergeleken met conventionele lampen.

Dr. Markus Klein, Senior Director SSL bij Osram Opto Semiconductors, zegt: “Hoewel de investering in LED straatverlichting hoger is dan in conventionele lichtsystemen, kosten LED's na enkele jaren minder door hun hoge efficiëntie, lange levensduur en lage onderhoudskosten.”

“Met de hoogvermogen LED van Osram Opto Semiconductors zijn we in staat lokale overheden te voorzien van straatverlichtingarmaturen die er aantrekkelijk uitzien en tegelijkertijd een duurzame oplossing zijn door de gereduceerde stroomkosten, CO2-uitstoot en onderhoudskosten” aldus Adolfo Guzzini, President bij iGuzzini.

De Archilede is er in drie varianten: met 84 LED's en een vermogen van 100 Watt, met 59 LED's / 70 Watt en 39 LED's / 55 Watt.


iGuzzini ontwerpt efficiënte straatverlichting met LED's van Osram Opto Semiconductors.
 

13-05-2010 5:00

Na een positief bezoek, begin mei, aan Green Lighthouse, heeft president Medvedev besloten om het eerste CO2-neutrale gebouw in Rusland te gaan bouwen. Green Lighthouse, het eerste openbare CO2-neutrale gebouw in Denemarken laat zien dat het mogelijk is om gebouwen neer te zetten die CO2-neutraal zijn en tegelijkertijd zorgen voor voldoende daglichttoetreding, natuurlijke ventilatie met voldoende frisse lucht en een prettig binnenklimaat. Bovendien laat het gebouw zien dat het mogelijk is dat een klimaatvriendelijk gebouw voldoet aan de wettelijke doelstellingen van 2020 met de standaard bouwcomponenten van vandaag.

De President van de Russische Federatie Dmitri Medvedev heeft na het tweedaagse Russische staatsbezoek aan Denemarken besloten om in Rusland zijn eigen Green Lighthouse te bouwen. Dit besluit werd genomen één dag nadat de President Green Lighthouse bezocht, een Studenten Service Centrum van de Universiteit van Kopenhagen. Tijdens een vergadering van de Commissie voor Modernisering en Technologische ontwikkelingen van de Russische economie, kondigde President Medvedev het besluit aan om het eerste CO2 neutrale gebouw in Rusland te bouwen naar het voorbeeld van Green Lighthouse in Kopenhagen.

Bij het bezoek aan Green Lighthouse kreeg de Russische President Medvedev een rondleiding door de Rector Magnificus Ralf Hemmingsen, de Minister van Klimaat en Energie Lykke Friis, de CEO van de Velux Groep, Jørgen Tang-Jensen en de CEO van COWI, Lars- Peter Søbye. President Medvedev toonde grote interesse in het idee achter het gebouw met zijn visionaire energieontwerp.

“We zijn zeer verheugd te horen dat het CO2 neutrale energieontwerp en de hoge normen voor leefcomfort en binnenklimaat worden overgenomen in een soortgelijk Russische project. Als Project Manager van de Green Lighthouse Commissie heeft de Velux Groep aangeboden om de Commissie voor Modernisering en Technologische ontwikkelingen van de Russische economie te voorzien van advies”, vertelt Jørgen Tang-Jensen. “Dit is een zeer vruchtbaar resultaat van wat wij hebben ervaren als een succesvol bezoek van President Medvedev. Rusland staat voor een uitdagende overgang van het gebruik van fossiele energie naar duurzame energiebronnen en wij delen graag onze kennis over duurzaam bouwen met de Russische samenleving”, aldus Tang-Jensen.

Green Lighthouse is het resultaat van een unieke samenwerking tussen overheid en bedrijfsleven, waaronder de Universiteit van Kopenhagen, het Ministerie van Wetenschap, Technologie en Innovatie, de stad Kopenhagen, Velfac en de Velux Groep. De partners werkten samen met als doel het bouwen van een nieuw duurzaam kantoorgebouw met een optimale balans tussen energie-efficiëntie, visionaire architectuur, gezond binnenklimaat en goede daglichtcondities. In 2009 werd deze samenwerking bekroond met de ‘Innovative Cooperation Prize’ van de Deense Bouwmaterialen Industrie vanwege de uitgebreide samenwerking tussen de verschillende vakgebieden en de manier waarop zij allemaal hebben nagedacht over de CO2 neutraliteit van het gebouw, terwijl de gezondheid en het leefcomfort van de gebruikers het belangrijkste uitgangspunt bleven.10-05-2010 8:30

De eerste editie van de Lente Lichtdagen staat voor de deur. De beurs vindt plaats van 16 tot en met 18 mei 2010 in het Home Trade Center in Nieuwegein. Gedurende deze dagen tonen belangrijke aanbieders van verlichting zich gezamenlijk en presenteren diverse noviteiten.

 "Bezoekers van worden gastvrij ontvangen", aldus het HTC. "Naast alle productinformatie bieden exposanten ook gratis catering. Ook tijdens de maandagavondopening wordt een warme maaltijd voor de bezoeker verzorgd."

Er zijn volgens de organisatie van het gratis toegankelijke evenement tal van noviteiten te bewonderen in het HTC. Zo presenteert Pulz/Herstal bijvoorbeeld de Led 1.0 series. De laatste technieken en materialen op het gebied van LED-verlichting zijn in deze ontwerpen gebruikt. JoostH trekt de aandacht met zijn ontwerp De Glacier (gletsjer) ."Deze bijzondere lamp produceert een weldadig warm, zacht flonkerend licht dat voordurend wijzigt van vorm en compositie."

In het Home Trade Center in Nieuwegein zijn met ingang van september overigens een aantal nieuwe aanbieders te bewonderen. Anne-Marie Burger, directeur van het Home Trade Center: "Tijdens de Home & Interior beurs presenteren we een nieuw, breed en gevarieerd aanbod van verlichting.”

Expotrading Holland B.V., Freelight B.V., Highlight B.V., Kingson Lighting en Willemse verlichting B.V. hebben zich afgelopen week gecommitteerd aan dit nieuw te vormen verlichtingscollectief in het Home Trade Center. Het collectief zal de komende periode worden aangevuld met nog meer belangrijke aanbieders van verlichting.

"Het Home Trade Center is een podium voor de interieurbranche waar alle disciplines zich presenteren en met elkaar in contact treden", meldt het HTC." Uit marktonderzoek van van Es Marketing blijkt dat verlichting en wonen steeds meer met elkaar zijn verweven. De gemengd wonenzaken zien verlichting steeds vaker als een onderdeel van de te voeren collectie. Voor aanbieders van verlichting is het Home Trade Center mede daarom de uitgelezen locatie om zich permanent te presenteren."

Home Trade Center is onderdeel van een netwerk van internationale trade centra . Alle centra zijn verenigd door hun samenwerking met TCN, een projectontwikkelaar met jarenlange ontwikkeling- en managementervaring op het gebied van trade marts.

07-05-2010 8:30

Modular heeft een eigen vestiging in Milaan. De Belgische lichtfabrikant opende onlangs een showroom in de Zona Tortona.

De Zona Tortona is een hippe voormalige fabriekswijk, die sterk in opkomst is sinds de wijk het decor werd van de belangrijkste parallel-manifestatie tijdens de jaarlijkse designbeurs Salone del Mobile.

Sinds kort is Modular dus permanent vertegenwoordigd in de Zona Tortona. De showroom, genaamd 'Modular on Stage', werd opgebouwd met 'herinneringen van de world tour die MOdular tot nu toe heeft afgelegd'. Maar er zal zo hier en dar ook wel een Modular-product te zien zijn...

07-05-2010 8:21

De Belgische verlichtingsfabrikant Delta Light kijkt tevreden terug op de zesde editie van Light+Building in Frankfurt. "Innovatie was beloofd, innovatie was te zien", meldt het bedrijf..

Light + Building was over de gehele linie een succesvolle beurs. Met meer dan 180.000 bezoekers werd een nieuw record gevestigd. Hieronder waren onder meer veel Belgische en Nederlandse architecten en handelaars, die klaarblijkelijk volop bezig zijn met de laatste trends en innovaties.

Paul Ameloot, oprichter en designer van Delta Light: “Light+Building is een internationaal platform voor innovatie, dat de bakens uitzet van technologie, design en duurzaamheid. De beurs laat zien wat vandaag mogelijk is en geeft richting aan de toekomst, niet het minst door de vele internationale contacten tussen designers en producenten."

De stand van Delta Light® bleek een absolute eyecatcher te zijn in Hal 3. "De asymmetrische vormgeving en strakke zwart-witte invulling waren een ideaal decor voor de nieuwe collectie."

Delta LIght presenteerde meer dan 15 nieuwe productfamilies, LED-oplossingen, verrassende uitbreidingen en ecologische lichtoplossingen. Verrassende nieuwkomers in de collectie interieurverlichting zijn de Link, You-Turn en M-T, allen verkrijgbaar met LED.

"Opvallend bij zowel de Link als de You-Turn zijn de ongekende creatieve mogelijkheden en extreme flexibiliteit van het toestel, wat de mogelijkheid geeft verlichting op elk moment af te stemmen op het  interieur. De M-T ingebouwde lichtdoos tovert elke ruimte om tot een visueel aantrekkelijk decor. Naast de nieuwkomers werd er ook aandacht besteed aan enkele iconen uit de collectie, zoals de Vision en Visa, die nu beiden ook met LED verkrijgbaar zijn."

In de collectie buitenverlichting werd er verder gewerkt met de afwerking in grijsbruin, die ervoor zorgt dat de buitenverlichting opgaat zijn in omgeving. "Let daarbij vooral op de Ultra Scan en Tournesol, paaltjesverlichting die functionaliteit en design combineren. Met de Riva W en Topix L X kan je gevels een extra dimensie geven, terwijl de Tactic-collectie zowel binnen als buiten in de vloer geplaatst kan worden. Deze zijn ook verkrijgbaar met LED om ook buiten op een energiebewuste manier te verlichten."
 

03-05-2010 8:30

Het oogt als een normale lamp in de vorm van een cilinder, maar niets is minder waar. De Acusti-LED van Merford is een akoestische lamp voorzien van functionele en/of sfeervolle LED-verlichting. "Acusti-LED zorgt voor een esthetische, sfeervolle verbetering van het akoestisch klimaat in kantoren, winkels, openbare ruimten, entrees, vergaderruimten en horeca."

"Acusti-LED is een geheel nieuwe combinatie van geluidsabsorptie en verlichting", aldus Merford. "Het verbetert gelijktijdig het akoestisch en esthetisch klimaat van een ruimte."
Acusti-LED bestaat uit een akoestisch, cilindrisch schuim (baffle) met geïntegreerde LED-verlichting in wit of in kleur. De cilindrische baffle is afgewerkt met verchroomde designarmaturen. De diameter van de baffle is 150 milimeter, de lengte 450 of 600 milimeter. Het absorptiemateriaal is brandveilig (EN 13501-1 Brandklasse C), hittebestendig, lichtgewicht en duurzaam.

Er zijn drie verschillende uitvoeringen van de Acusti-LED: diffuus, functioneel en combi. "De diffuse verlichting is door middel van de bijgeleverde Traxon-DMX controller op twee manieren instelbaar: vastgezet op een kleur naar keuze en automatisch verkleurend op een ingestelde snelheid. De functionele verlichting is met een schakelaar aan of uit te schakelen."

Door haar vorm en mogelijkheden past de Acusti-LED volgens Merford uitstekend in elk interieur, van modern tot klassiek. Het product wordt via een pendel aan het plafond gemonteerd. Merford levert op verzoek ook andere combinaties van geluidsabsorptie met verlichting. Zo kunnen bijvoorbeeld Akuframe plafondpanelen, Akuart wandpanelen en Airrow baffles van voorzien worden van LED-verlichting.


Terug

Combinatieaanbieding: 25% korting op abonnement vaktijdschriften Inside Information + Verlichting

U betaalt € 141,00, in plaats van € 188,00, voor totaal dertien nummers van Inside Information en Inside Information Verlichting.

Klik hier om een abonnement te nemen
 


Nieuwsarchief
Kantoor- en Projectmeubilair

Vloer, Wand & Plafond

Verlichting

Ontwerp/Architectuur

Overig nieuws

Archief voor oktober 2006


Naast nieuws en de hoofdnavigatie bovenaan onze site hebben wij nog meer rubrieken, namelijk:

- Agenda met beurzen en evenementen
- Vacatures
- Projecten uit de branche
- Geselecteerde filmpjes
  


- Aanmelden voor een abonnement
- Inschrijven op de e-mailnieuwsbrief

 


Agenda
Agenda-overzicht >