Nieuws


29-04-2010 1:00

EVA Optic, ontwikkelaar van innovatieve LED onderwaterverlichting, introduceert haar nieuwe Multicolor Collection. Volgens het bedrijf is dit de eerste kleurveranderende onderwaterverlichting met zowel wit licht als gekleurd licht in één lamp.

Met deze nieuwe collectie is het mogelijk om een onderwaterlamp samen te stellen met een zelf gekozen kleurcombinatie. Men kan kiezen tussen acht verschillende kleuren, waaronder twee tinten wit licht. Dit betekent dat er nu een onderwaterlamp is met wit en gekleurd licht in één lamp.

EVA Optic ontwikkelt hoge kwaliteit LED onderwaterverlichting voor de internationale zwembadenmarkt. Na de introductie van de eerste 100 procent waterdichte onderwaterlamp in 2009 brengt het bedrijf opnieuw een innovatief product op de markt met de EVA Optic Multicolor Collection.

Andere kleurveranderende (RGB) LED onderwaterlampen maken gebruik van rode, groene en blauwe LED’s. Er zijn twee belangrijke voordelen van EVA Optic’s Multicolor Collection ten opzichte van deze standaard RGB onderwaterverlichting: een RGB onderwaterlamp kan geen wit licht produceren, men moet dus altijd kiezen tussen een witte of een gekleurde onderwaterlamp. In water wordt de kleur rood bijna volledig weg gefilterd,  een eigenschap van water. Het resultaat is dat een groot deel van de lichtopbrengst verloren gaat wanneer de lamp is ingesteld op de kleur rood. 

28-04-2010 8:38

Richard Out is onlangs professional member van de PLDA (Professional Lighting Designers Association) geworden. Na 6,5 jaar als onafhankelijk lichtadviseur (noorderlichtadvies en vormgeving) werkzaam te zijn geweest, was er voor Out de gelegenheid om zich bij de wereldwijde PLDA-organisatie te kandideren. Het gesprek vond plaats tijdens de beurs Light+Building in Frankfurt. Out heeft daar drie projecten gepresenteerd. Dit alles ondersteund met foto's, videosimulaties, lichtberekeningen en Engelse uitleg. Het interview werd afgenomen door drie collegalichtdesigners uit Finland, Engeland en Frankrijk, aldus Out. "Op 20 april kreeg ik een mail van the head office. Ze feliciteerde mij, ik was geaccepteerd als professional member binnen de organisatie van de PLDA", aldus Out. Sinds 2005 was Out al design member.

23-04-2010 8:30

Lemnis Lighting versterkt zijn positie met een nieuwe dochteronderneming voor het produceren van led lichtbronnen: Lemnis Technical Services. Het bedrijf  start volgens Lemnis met een ervaren team en lopende productielijnen die de lichtbronnen voor de hele range Pharox LED-producten kunnen gaan leveren.

"Met de recent opgehaalde groei-investering is dit een verdere stap in de strategie om zich breder in de markt van LED-verlichtingstoepassingen te positioneren", meldt het bedrijf. Lemnis Technical Services zal ook functioneren als research center voor het ontwikkelen en onderzoeken van nieuwe energie-efficiënte lichtoplossingen. Daarnaast kan het bedrijf de elektronica produceren die deze lichtbronnen aansturen.

Lemnis Technical Services B.V. is gevestigd te IJsselstein waar het over alle faciliteiten beschikt zoals cleanrooms en volautomatische productielijnen. De onderneming zal worden aangestuurd door Gert Grolleman in de functie van Managing Director. De verworven technologie zal ingezet worden voor het produceren van lichtbronnen voor LED-producten die Lemnis Lighting vandaag de dag op de markt brengt onder de naam Pharox.

Remko Gaastra, CEO Lemnis Lighting: “Met Lemnis Technical Services hebben we nu een grotere productie- en R&D capaciteit van LED-toepassingen in huis. Hierdoor zijn we voor de productie van onze Pharox-producten niet meer volledigafhankelijk van derde partijen hetgeen onze positie in de markt sterk verstevigt. We kunnen hierdoor ook het portfolio aan diensten op gebied van energiezuinige ledtoepassingen snel uitbreiden en verder innoveren. Lemnis Technical Services heeft hiervoor alle technologische kennis en expertise in huis en is daardoor een waardevolle toevoeging aan ons bedrijf.”

22-04-2010 11:30

Het wordt steeds belangrijker om daglichtniveaus in een gebouw nauwkeurig te kunnen voorspellen. Specifieke aanbevelingen en vragen hierover nemen toe, wat ook terug te zien is in de regelgeving. Hiervoor heeft de Velux Groep de Daylight Visualizer 2.5 ontwikkeld waarmee daglichtniveaus kunnen worden berekend en gevisualiseerd met de hoogste mate van nauwkeurigheid. Om aan alle vragen te kunnen voldoen wordt op 27 mei 2010 een speciale workshop georganiseerd voor (interieur)architecten, bouwkundigen, ingenieurs en lichtontwerpers die geïnteresseerd zijn in daglichttoepassing in gebouwen.

In deze workshop wordt uitgebreid getoond hoe architecten de Daylight Visualizer 2.5 zo optimaal mogelijk kunnen gebruiken en hij hen kan ondersteunen bij het ontwerpen van duurzame gebouwen. De workshop wordt in het Engels verzorgd door de Daglichtconsultant uit het Velux competentieteam, Nicolas Roy.

De Daylight Visualizer is een intuïtief en gebruiksvriendelijk simulatieprogramma voor nauwkeurige daglichtvoorspellingen. Het programma wordt door de Velux Groep kosteloos beschikbaar gesteld en is speciaal ontwikkeld om professionals op een toegankelijke en eenvoudige manier te assisteren bij het analyseren en ontwerpen van daglicht in gebouwen. De Daylight Visualizer simuleert de helderheid, lichtbronnen, daglichtfactoren en de ligging ten opzichte van de zon en is gevalideerd aan de CIE 171:2006 getest door L’Ecole Nationale Des Travaux Publics de l’Etat (ENTPE) in Frankrijk.

Tijdens de workshop wordt getoond hoe 3D-ontwerpen gegenereerd in CAD eenvoudig geïmporteerd kunnen worden in een Daylight Visualizerontwerp. Om het ontwerp te optimaliseren, kunnen vergelijkingen gemaakt worden tussen verschillende scenario’s zoals het plaatsen van de ramen op verschillende posities, verschillende typen beglazing met diverse eigenschappen, andere klimaatcondities, daglichtfactoren en een aanpassing van de geografische locatie en oriëntatie van het gebouw ten opzichte van de zon. Ook dit wordt tijdens de workshop toegelicht. Meer informatie over inschrijving voor deze workshop staat op www.Velux.nl/trainingen.


DLV 2.5 voorsituatie


DLV 2.5 nasituatie ill


DLV 2.5 nasituatie flc


DLV 2.5 nasituatie
 

19-04-2010 8:41

Elektronicaconcern Philips heeft in het eerste kwartaal van dit jaar een bedrijfsresultaat (ebita) behaald van 504 miljoen euro. Dat maakte het concern vandaag bekend.Het resultaat overtreft de gemiddelde verwachting van analisten gepolst door Reuters, van 294 miljoen euro, ruimschoots. De omzet steeg met 12 procent op jaarbasis tot 5,7 miljard euro. Ook dat cijfer lag ruim boven de analistenverwachting van 5,3 miljard euro. Philips profiteerde van de sterke groei in opkomende markten zoals India en China. Hier steeg de omzet met 22 procent op jaarbasis. Vooral de lichtdivisie profiteerde hiervan.

De omzet in de lichtdivisie steeg met 18 procent op jaarbasis tot 1,8 miljard euro. Ook de divisie consumentenelektronica presteerde ruim boven verwachting met een omzetstijging van 11 procent tot 1,9 miljard euro. Healthcare voldeed aan de verwachtingen.

Philips zei dat het goede sentiment van het eerste kwartaal waarschijnlijk in het tweede kwartaal aanhoudt. Financieel directeur Pierre-Jean Sivignon zei tegenover de Amerikaanse televisiezender CNBC dat een deel van de omzetstijging te danken is aan herbevoorrading bij afnemers. Vorig jaar bouwden bedrijven hun voorraden in versneld tempo af, vanwege de economische onzekerheid.

In het tweede halfjaar blijven de marktomstandigheden onzeker. Philips blijft daarom bezuinigen. Dit leidt in het tweede kwartaal tot een herstructureringslast van 100 tot 125 miljoen euro. Philips denkt in 2010 een ebita-marge van 10 procent te kunnen halen. Deze doelstelling liet Philips vorig jaar los vanwege de economische crisis.Sivignon zei maandag tegenover CNBC dat Philips zijn eigen weg volgt wat betreft overnames."Een specifiek goede tijd voor overnames bestaat niet.''

18-04-2010 15:46

Lichtfabrikant Aura Light introduceert een nieuw calculatiemodel op haar website. Met deze calculator kan worden berekend wat de besparingen zijn ten aanzien van onderhoud, energie en CO2-uitstoot indien Aura Long Life lichtoplossingen worden toegepast.

Het Long Life concept van Aura voorziet in lichtbronnen met een volgens de fabrikant tenminste drie keer langere levensduur vergeleken met standaard producten. Aura heeft een focus op het aanbieden van duurzame lichtoplossingen waarmee klanten geld en het milieu kunnen sparen.

"We willen de voordelen van onze producten op een eenvoudige wijze inzichtelijk maken. Dankzij deze webcalculator kan iedereen nu de besparingen voor zijn eigen organisatie berekenen," zegt Frank Veldhoven, General Manager Central Europe.

De calculator is een eenvoudige flash applicatie waarin standaard waarden al zijn ingebracht, maar deze kunnen worden aangepast indien dit wenselijk is. De resultaten worden duidelijk weergegeven met een vergelijking tussen Aura lichtbronnen en standaard producten.

Neem bijvoorbeeld een gebouw met duizend lampen. Indien de standaard lampen worden vervangen door een Aura eco lichtoplossing kan gedurende de levensduur van de lampen een besparing worden gerealiseerd van 6.500 euro op onderhoudskosten. De energiebesparing is over dezelfde periode 33.600 euro en de CO2-uitstoot wordt teruggebracht met 231.513 kilogram, zo berekent de calculator.

17-04-2010 8:30

Een originele samenwerking tussen de VELUX Group en de internationaal erkende ontwerper  Ross Lovegrove, heeft de reddot design award best of the best 2010 voor baanbrekende ontwerpen gekregen.

De daglichtarmatuur, ontworpen door Lovegrove als aanvulling op de VELUX daglichtspot, is een eigentijds en organisch vormgegeven product dat natuurlijk licht verspreidt door het dak in ruimtes, of delen hiervan, die anders alleen door kunstlicht zouden worden verlicht. "Het nieuwe ontwerp is weer een innovatieve manier om daglicht in gebouwen te brengen."

De reddot design award is wereldwijd een gewild kwaliteitslabel. Dit jaar zijn 1.636 bedrijven uit 57 landen met een totaal van 4252 inzendingen door de internationale jury beoordeeld. De winnaars zullen worden geëerd tijdens de prijsuitreiking in juli dit jaar.

Ross Lovegrove, ook wel ‘Captain Organic’ genoemd, staat bekend om zijn werk met nieuwe materialen en voor het toepassen van de allernieuwste technologieën. Hij is ook een voorstander van Green Design, milieubewust ontwerpen. Dit is ook het geval met zijn nieuwste product, de VELUX daglichtspot door Lovegrove. De nieuwe diffuser is een accessoire voor VELUX daglichtspots, die voor een prachtige lichtreflectie in de kamer zorgt, terwijl de gebruiker zelf de richting van het licht aan kan passen. "Toen VELUX contact met mij opnam, voelde ik direct verwantschap met hun producten, manier van denken en technologische innovaties die voor iedere doelgroep bedoeld zijn," zegt Ross Lovegrove. "Ik geloof in de oprechte toegankelijkheid van het ontwerp voor een brede doelgroep. De daglichtspot is een prachtig product met eeuwigdurende waarden waar mijn ontwerp op een elegante en universele manier aan bijdraagt. De daglichtarmatuur creëert een gevoel van verlichting in huis en dient als een eigentijdse interface tussen de daglichtspot en het interieur in de woonruimte. Hierdoor worden de lichteffecten in huis vergroot en de perceptie van de natuurlijke wereld binnenshuis gemaximaliseerd," aldus Lovegrove. 

16-04-2010 8:15

Uniekaas heeft in de Makro in Amsterdam besloten om LED-verlichting toe te passen. Dat heeft verschillende voordelen voor zowel de verkoper als de kaas. Het grote voordeel van het gebruik van LED-verlichting is het feit dat er geen UV- en infrarode straling in de lichtbundel zit, waardoor de versheid van de kazen niet wordt beïnvloed. Door het gebruik van licht met een warme kleurtemperatuur wordt de versheid en aantrekkelijkheid van de kazen nog meer benadrukt.

Dat leidde tot direct resultaat: volgens de General Manager van Uniekaas Willem Jan Rote  verdubbelde de omzet binnen een week. Maar naast die meevaller is het sowieso goed voor de portemonnee: de LED-verlichting (geleverd door Philips) is een stuk zuiniger dan de lampen die eerder gebruikt werden.

14-04-2010 8:15

Groen Licht Vlaanderen houdt donderdag 29 april samen met Energik vzw de 'Promotiedag Duurzame Verlichting'. Dit jaar geven 27 bedrijven advies rond de meest innovatieve technologieën in duurzame verlichting. De studiedag vindt dit jaar plaats in het Vormingscentrum Guislain – Campus Guislain, Jozef Guislainstaat 43 te 9000 Gent.

Op de planning staan 21 lezingen en een doorlopende technologiebeurs met 24 standen waarvoor we natuurlijk weer heel veel geïnteresseerden wensen te bereiken. Meer informatie is te vinden via de site www.groenlichtvlaanderen.be.

08-04-2010 15:37

Op woensdag 10 november 2010 organiseert Stichting Onderzoek Licht & Gezondheid SOLG een uniek wetenschappelijk symposium met als titel Light & Care 2010. Tijdens dit internationale evenement wordt de laatste stand van zaken gepresenteerd over het toepassen van intensief oculair licht en lichttherapie in relatie tot gezondheid, welzijn en functioneren. Aan de orde komt onder meer de behandeling met licht voor stemming- en slaapstoornissen en slaap/waak problemen die optreden bij dementie. Ook (dag)licht in relatie tot gedrag, comfort en productiviteit komt uitgebreid aan de orde. Doel van het symposium is om een multidisciplinaire groep onderzoekers en clinici bijeen te brengen om zodoende resultaten van onderzoek en ervaringen uit te wisselen. Daarnaast zal er een prijsuitreiking plaatsvinden voor een prijsvraag voor het beste ‘gezond licht’ ontwerp.

Het symposium vindt plaats in de lichttoren in het centrum van Eindhoven tijdens het internationale GLOW festival. Het symposium is bedoeld voor iedereen die beroepsmatig is betrokken bij het onderwerp. Meer informatie op www.solg.nl

07-04-2010 9:17

Philips heeft recentelijk de firma Luceplan overgenomen. Na het afsluiten van het tweede kwartaal van dit jaar zal de Italiaanse producent van designverlichting aan de divisie Philips Lighting worden toegevoegd.

06-04-2010 15:26

U houdt van mooi licht? Dan is er alle reden om op 23 of 24 april even naar Amsterdam te rijden. Eikelenboom houdt dan namelijk een showroomuitverkoop.

Eikelenboom is een leverancier van diverse vooraanstaande designlicht-merken zoals Luceplan, Lumina, Belux en Hollands Licht. De veelal prachtige showroom- en fotografiemodellen worden op 23 en 24 april tegen een sterk gereduceerde prijs aangeboden. Ook de uitlopende collectie moet de deur uit. Alle reden dus voor een dagje Mokum.

Eikelenboom is te vinden aan de Keienbergweg 54 in Amsterdam.

06-04-2010 15:25

Sensorgestuurd licht is energiezuinig. Maar is het daarmee ook in alle opzichten wenselijk? Niet als het aan wetenschapper Robbert Dijkgraaf ligt. In een column in NRC Handelsblad klaagt hij over de nadelen van de technologie.

We kennen het allemaal: sensorgestuurd licht. In menig modern kantoor gaat het licht aan wanneer je binnenkomt en uit wanneer er geen activiteit meer is. En om dit laatste gaat het Dijkgraaf: het licht gaat uit wanneer er geen lichamelijke activiteit meer is. Maar in Dijkgraafs stiel gaat het vaak niet om lichamelijke maar om geestelijke activiteit.

"Als ik langer dan tien minuten in gedachten verzonken zit, gaat het licht spontaan uit", aldus Dijkgraaf. "Ik zit dan plotseling in het donker en de gedachte is weg." Dijkgraaf noemt het in zijn conclusie 'treffend' dat dezelfde technologie die het universele symbool voor een goed idee - een elektrisch lampje boven het hoofd - heeft ontwikkeld, nu ongewild het lampje boven Dijkgraafs hoofd wil uitdoen.

02-04-2010 15:27

Philips onderzoekt in samenwerking met de Universiteit Twente hoe verlichting op school kan bijdragen aan het leerproces van kinderen in het basisonderwijs en de leerprestaties kan verbeteren. het onderzoek heeft reeds geleid tot een opmerkelijke conclusie: "Licht heeft direct en blijvend invloed op de concentratie van kinderen."

Het onderzoek vindt plaats bij de Veldvest-basisschool in het Brabantse Wintelre en maakt gebruik van een nieuw lichtsysteem van Philips, genaamd SchoolVision. De eerste onderzoeksresultaten, die zich richten op concentratievermogen, werden deze week door het onderzoeksteam gepresenteerd: licht heeft direct en blijvend invloed op de concentratie van kinderen. "Bovendien neemt de invloed toe in de eerste maand na installatie van Philips’ lichtsysteem SchoolVision."

De eerste onderzoeksresultaten onderschrijven de ervaringen van de schoolleiding. Jane van der Heijden, directrice van Veldvest-basisschool Wintelre: “In de ochtend beginnen we met een helder licht dat energie opwekt en we eindigen de dag meestal met warm licht dat rust geeft en waarbij een goed gesprek of creatieve activiteiten mogelijk zijn. Die wisseling van licht wordt zowel door leerlingen als leerkrachten gewaardeerd. Dat stemt ons positief over het effect van SchoolVision-verlichting in onze klassen.”

Het uitgangspunt van het onderzoek was om meer inzicht te krijgen op het weinig onderzochte onderwerp van licht en leren. De onderzoekvraagstelling luidt: ‘Kan variatie in sterkte en kleur van licht een positieve bijdrage leveren aan concentratie, het gedrag, het welbevinden en de leerprestaties van kinderen op de basisschool’? SchoolVision werd geïnstalleerd in november 2009 en sinds december 2009 vinden concentratie- en waarderingstesten plaats. Naast basisschool Wintelre neemt basisschool De Rank (Veldhoven) als referentieschool deel aan het SchoolVision-project. In totaal nemen 98 leerlingen verdeelt over twee scholen en vier groepen deel aan het onderzoek. Het onderzoek duurt driekwart jaar. 

02-04-2010 10:00

Groen Licht Vlaanderen organiseert op donderdag 29 april 2010 opnieuw samen met Energik de 'Promotiedag Duurzame Verlichting'. Dit jaar zullen 27 bedrijven opnieuw advies geven rond de meest innovatieve technologieën in duurzame verlichting.

"Op de planning staan 21 lezingen en een doorlopende technologiebeurs met 24 stands waarvoor we natuurlijk weer heel veel geïnteresseerden wensen te bereiken", meldt de woordvoerder.

De studiedag zal dit jaar plaatsvinden in het Vormingscentrum Guislain – Campus Guislain, Jozef Guislainstaat 43 te 9000 Gent. "Deze locatie bezit een ruime parking, is gemakkelijk bereikbaar met het openbaar vervoer en biedt tevens de mogelijkheid tot een bezoek aan het Guislain Museum."

Meer informatie over de themadag is te vinden via http://www.groenlichtvlaanderen.be/ en via http://www.energik.be/activiteitendetails.php?activiteit=54. Belangstellenden kunnen zich hier online inschrijven.

01-04-2010 5:00

Met ingang van 1 april 2010 zullen alle commerciële activiteiten  van Multiline verlichtingsarmaturen voor de Nederlandse markt verzorgd gaan worden door Multiline Nederland BV.

Multiline Nederland komt onder leiding van Erik de Gooijer en zal zich vestigen in het pand van Intra Lighting Benelux aan de Gildenstraat te Leerdam. "Ik ben enorm verheugd en trots dat een merk als Multiline ons de kans geeft hen in Nederland te vertegenwoordigen", aldus De Gooijer. "Het geeft mij de bevestiging dat wij met Intra Lighting sinds de start, nu 4 jaar geleden, goed bezig zijn geweest. "Een familiebedrijf, want dat is Multiline, geeft niet zomaar de touwtjes uit handen."

De Gooijer vervolgt: "Met deze overeenkomst hebben wij een kwalitatief zeer hoogstaand en modern aanbod buitenverlichting binnengehaald, dit is een zeer welkome aanvulling op het huidige programma dat wij met Intra Lighting voeren." Ook het werken met de profielen biedt de nieuwe onderneming volop kansen. "De aangeboden profielen lenen zich uitermate goed voor maatwerk, want waar andere producenten moeten afhaken beginnen de mogelijkheden met de profielen van Multiline".

"Multiline heeft de gehele productie in eigen hand en mede daarom is het gebruik van deze profielen zeer geschikt voor het ontwikkelen en leveren van specials. Dit is in de huidige markt absoluut uniek te noemen."

Multiline Nederland zal gaan werken met hetzelfde team van medewerkers als Intra Lighting Benelux. Dit team zal aangevuld worden met Frans van Tilburg die al 23 jaar werkzaam is voor Multiline België. Hierdoor blijft zijn kennis en expertise voor de Nederlandse markt behouden. 


Terug

Combinatieaanbieding: 25% korting op abonnement vaktijdschriften Inside Information + Verlichting

U betaalt € 141,00, in plaats van € 188,00, voor totaal dertien nummers van Inside Information en Inside Information Verlichting.

Klik hier om een abonnement te nemen
 


Nieuwsarchief
Kantoor- en Projectmeubilair

Vloer, Wand & Plafond

Verlichting

Ontwerp/Architectuur

Overig nieuws

Archief voor oktober 2006


Naast nieuws en de hoofdnavigatie bovenaan onze site hebben wij nog meer rubrieken, namelijk:

- Agenda met beurzen en evenementen
- Vacatures
- Projecten uit de branche
- Geselecteerde filmpjes
  


- Aanmelden voor een abonnement
- Inschrijven op de e-mailnieuwsbrief

 


Agenda
Agenda-overzicht >