Nieuws


24-03-2010 8:22

Light+Building 2010: Alle grote namen uit de sector licht, elektrotechniek en huis- en gebouwautomatisering zullen er vertegenwoordigd zijn. Van 11 tot 16 april 2010 zijn er in Frankfurt am Main zo’n 2.200 exposanten, waaronder alle nationale en internationale marktleiders, die hun nieuwigheden komen voorstellen. Op een volgeboekt beursterrein van meer dan 240.000 vierkante meter tentoonstellingsoppervlakte kunnen de bezoekers in het kader van het centrale thema energie-efficiëntie in licht, elektrotechniek en huis- en gebouwautomatisering innovaties en energiebesparende systeemoplossingen komen bekijken.

De ingedeelde tentoonstellingshallen maken het voor de bezoekers mogelijk om zich snel te oriënteren. Dankzij het geoptimaliseerde concept voor de gebouwtechniek is dit op Light+Building 2010 nog makkelijker geworden. Een eerste oriëntatie gebeurt al aan de hand van de driedeling in de producten licht, elektrotechniek en huis- en gebouwautomatisering.

Meer dan 1.500 bedrijven stellen op het grootste podium ter wereld voor de lichtmarkt het totale spectrum van de lichttechniek onder één dak voor – onder andere technische verlichting en lampen in alle variaties en voor alle toepassingen, designlampen in de meest uiteenlopende stijlrichtingen van klassiek tot modern, alsook een grote keuze aan lichttechnische componenten en toebehoren.

Op Light+Building vinden de bezoekers alle toekomstgerichte lichttechnologieën zoals led-lampen voor professionele en openbare gebouwen of gewoon voor thuis. Technische verlichting en lampen worden op deze belangrijke beurs voorgesteld in vijf hallen (3.0, 3.1, 4.0, 4.1 en 4.2.) en in de inkomhal en de feesthal.

Op Light+Building 2010 zullen in de sector technische verlichting en lampen vele nieuwe exposanten op het vlak van led-verlichting aanwezig zijn. De waaier aan buitenverlichting wordt in hal 5.0 voorgesteld onder de noemer Urban Lighting. Als  zwaartepunt wordt buitenverlichting voor openbare plaatsen getoond. Om alles nog beter tot zijn recht te laten komen, wordt de buitenverlichting bovendien gepresenteerd op de Boulevard der Buitenverlichting op de Agora, het buitenterrein van de beurs. Decoratieve verlichting voor gebouwen en woningen in de meest uiteenlopende stijlrichtingen treft men aan in hallen 5.1, 6.0 en 6.1. De decoratieve verlichting wordt onderverdeeld in de stijlrichtingen modern/design, klassiek/modern en klassiek/traditioneel.

Hoe belangrijk design is – en niet enkel in decoratieve verlichting, maar ook in technische verlichting – maakt de afdeling van de technische designgeoriënteerde verlichting duidelijk, die haar producten in hallen 1.1 en 1.2 tentoonstelt. Volledige assortimenten en decoratieve toebehoren ronden in hallen 6.0 en 10.1 het aanbod aan verlichtingsproducten af.

Ook op het vlak van elektrotechniek zal op Light+Building 2010 het gehele productgamma vertegenwoordigd zijn. Met de integratie van de nieuwe hal 11 is het brede spectrum van de elektrotechniek voor de bezoekers onderverdeeld in drie thematische delen. In totaal exposeren op Light+Building 2010 ongeveer 450 firma’s uit de elektrotechniek hun innovaties en trends in hallen 8 en 11. Het aanbod rond het thema energie-efficiënte gebouwsysteemoplossingen, elektro-installatie en gebouwinfrastructuur in hal 8.0 omvat onder andere expositiethema’s als energie- en gegevensoverdracht, kabelmanagement, bliksembeveiliging en beschermingssystemen tegen overspanning. Nog meer producten uit deze sector worden tentoongesteld in hal 9.0.

In hal 11.0 wordt het thema elektrische installatie- en netwerktechniek voorgesteld en draait alles rond componenten en systemen voor energieverdeling- en sturing, laagspanningsschakelkasten en schakelkastbouw, netwerkinfrastructuur en veiligheidssystemen. Voorts treft de bezoeker op deze expositie ook schakelinstallaties en sturingskasten aan, net als handwerktuigen en markeringssystemen voor elektro-installatie.

19-03-2010 15:30

De Zumtobel Group Award voor de categorie Built Environment gaat dit jaar naar Brazilië. Daar is kantoorgebouw en galerie HARMONIA 57 in de prijzen gevallen, ontworpen door Triptyque. Het gebouw heeft een begroeide, betonnen gevel en geïntegreerd irrigatiesysteem dat zowel regenwater verzamelt als het klimaat in het gebouw regelt. De ontwerpers kregen hier 80 duizend euro voor.

De prijs voor Research & Initiative van 60 duizend euro gaat naar New York voor de designgroep Terreform ONE. Gebaseerd op snel toenemende bevolkingsaantallen, stijgend water en grote klimaatveranderingen hebben zij de stad New York geheel zelfvoorzienend en autonoom geschetst. Zo hebben ze gekeken naar infrastructuur, energiegebruik, recycling en bestaande buurten vernieuwd. Volgens de jury is het een bron van interessante en duurzame ideeën voor de toekomst. 

19-03-2010 15:29

Televisiepresentatrice Floortje Dessing en lichtgigant Philips presenteerden recent een opmerkelijke kledingwinkel. In Floortjes conceptstore Nukuhiva in Amsterdam hebben traditionele gloeilampen plaatsgemaakt voor energiezuinig LED-design.

Floortje Dessing richtte Nukuhiva in 2006 samen op met haar partners Guido Keff en Peter Schuitema: “Nukuhiva was oorspronkelijk een bescheiden initiatief van een aantal gelijkgestemde mensen die iets goeds voor de wereld willen doen. Het oplossen van het klimaatprobleem vraagt om samenwerking, want alleen kunnen we het niet.”

In de winkel is in samenwerking met Philips onlangs een nieuw lichtplan gerealiseerd dat het merkconcept en de winkelformule ondersteunt en versterkt. Zowel de sfeer als de functionaliteit van het licht is verbeterd. Bovendien vermindert het jaarlijkse energieverbruik op basis van de nieuwe verlichting met meer dan 40 procent.

“Het nieuwe lichtplan geeft de winkel een fantastische uitstraling en ons assortiment komt veel beter tot zijn recht. En het is geweldig dat we tot zo’n energiebesparing zijn gekomen”, aldus Floortje. 

16-03-2010 11:14

Vrijwel alle provincies en gemeenten nemen momenteel of de komende jaren maatregelen om energie te besparen in de openbare verlichting. Dit blijkt uit onderzoek van Agentschap NL (voorheen SenterNovem). Het onderzoek laat tevens zien dat extra inspanning van gemeenten noodzakelijk is om de besparingsdoelstellingen van de Taskforce Verlichting te halen.

Alle provincies en 92 procent van de gemeenten zijn actief met energiebesparing in de openbare verlichting. Bijna een kwart van de gemeenten en een derde van de provincies heeft een uitvoeringsplan voor energiezuinige openbare verlichting gereed. Nog eens 50 procent van de gemeenten en de provincies heeft een dergelijk plan in ontwikkeling. Met enige extra inspanning haalt de Taskforce hiermee de doelstelling dat 250 gemeenten en alle provincies in 2010 een uitvoeringsplan hebben. Uit het onderzoek blijkt verder dat het bestuurlijke draagvlak voor energiezuinige openbare verlichting hoog is, zowel bij de provincies als bij gemeenten.

De besparingsambities van de Taskforce Verlichting – 15 procent in 2011, 20 procent in 2013 en 30 procent in 2020 (ten opzichte van 2007) – worden met de huidige plannen van gemeenten nog niet gehaald. De doelstellingen van de provincies liggen wel in lijn met de ambities van de Taskforce. Uit de plannen van de gemeenten komt een gemiddelde energiebesparing van 1,5 procent per jaar naar voren. De Taskforce mikt op het dubbele: 3 procent besparing per jaar. Hoewel de koplopergemeenten duidelijk voorlopen op hun collega’s, halen ook zij de doelstellingen niet. Extra inspanning is dus noodzakelijk; een schone taak voor de nieuwe gemeentebesturen.

Een gebrek aan budget wordt door de meeste gemeenten (54 procent) en provincies genoemd als grootste belemmering voor meer besparingsmaatregelen. Ook het gebrek aan ambtelijke capaciteit wordt door gemeenten vaak genoemd (39 procent). De Taskforce Verlichting komt dit jaar met initiatieven, die de knelpunten verminderen of wegwerken. Zo zal de Taskforce met voorstellen komen voor het creëren van investeringsbudget voor energiebesparing in de openbare verlichting.

Ook worden afspraken gemaakt met netbeheerders om de problemen die zich voordoen rond dimmen en onbemeterde netten aan te pakken. Daarnaast zal de Taskforce Verlichting in 2010 rapporteren over de uitkomsten van de LED-pilots. Ook gaat Taskforice diverse praktijkbijeenkomsten voor gemeenten en provincies organiseren. Taskforce zal gemeenten en provincies blijven informeren over actuele en technische ontwikkelingen, via onder meer de nieuwsbrief en website en Taskforce gaat samen met de NSVV de verlichtingsrichtlijnen aanpassen aan de huidige technische mogelijkheden Ook volgt de introductie van een energielabel.

De Taskforce Verlichting werd in december 2007 ingesteld door oud-minister van VROM, Jacqueline Cramer. Het doel van de Taskforce is energiezuinige verlichting in Nederland tot de standaard te maken en lichthinder te beperken. De projectgroep Openbare Verlichting geeft invulling aan dit doel door gemeenten en provincies te betrekken en te faciliteren bij het realiseren van energiezuinige openbare verlichting.

www.agentschapnl.nl/openbareverlichting

15-03-2010 14:06

Louis Poulsen viert het 50-jarig jubileum van Arne Jacobsens iconische AJ-lampen. Speciaal ter gelegenheid van dit jubileum lanceert de aanbieder vijf nieuwe kleuren die gebaseerd zijn op Jacobsens kleurenconcept.

"U kunt elke variant zelf op u in laten werken in vijf verschillende kamers in het Radisson Blu Royal Hotel, Kopenhagen", meldt een woordvoerder van Louis Poulsen. "Dit hotel is een levend monument voor deze designlegende."

De vijf nieuwe kleuren zijn gedempte tinten die zijn vernoemd naar de kamers waarin ze vanaf 1 maart 2010 in het Kopenhaagse Radisson SAS Royal Hotel te zien zullen zijn. "Ze zijn te vinden op de acttiende verdieping van het hotel, in zojuist verbouwde tweepersoonskamers en suites die zijn uitgekozen aan de hand van de kleuren die er het beste bij passen."

12-03-2010 9:49

U weet het: LED's zijn momenteel sterk in opkomst, ook wanneer het gaat om functionele verlichting van bijvoorbeeld kantoorruimtes. Om de markt te informeren over de nieuwe technologie lanceert de Nederlandse Stichting voor Verlichtingskunde (NSVV) een nieuwe website.

De nieuwe 'ledsite'  in een initiatief van de NSVV-Commissie Led. "De toepassing van leds is niet meer weg te denken binnen de verlichtingswereld", aldus de NSVV in een toelichting. "In de afgelopen jaren heeft de led een volwaardige plaats veroverd als verlichtingsmiddel. Omdat er veel misverstanden zijn ontstaan over toepassingen, voor- en nadelen, vindt de NSVV het belangrijk kennis hierover op een objectieve wijze aan te bieden." 

11-03-2010 15:46

Ter versterking van de marktpositie heeft Licht vormgevers op 19 februari 2010 de goodwill en de activiteiten van Karma Design overgenomen. Tevens is het voltallige personeel, met uitzondering van voormalig directeur Adry Geerts, bij Licht vormgevers in dienst getreden.

Voornaamste doel is integratie van de productieactiviteiten van Karma Design in de organisatie van Licht vormgevers om daarmee de marktpositie bij bestaande en nieuwe doelgroepen te versterken en uit te bouwen. De organisatie wil dankzij de overname nog beter inspelen op de vraag naar productontwikkeling, het maken van prototypes en het produceren van concrete producten.

Door deze overname beschikt Licht vormgevers over alle informatie van producten en gerealiseerde projecten, het alleenrecht op modellen en productnamen, waardoor in de toekomst de vertrouwde producten leverbaar blijven en een goede after sales service mogelijk is. Rob Oerlemans wordt de manager van het atelier van Licht vormgevers.

In de afgelopen jaren is in de projectenmarkt de vraag naar maatwerk in lichtbeleving toegenomen. Licht vormgevers is al jaren lang succesvol in het realiseren van kleine en grote lichtprojecten, waarbij maatwerk in lichtbeleving centraal staat. De kennis op het gebied van lichtvisies wordt daarbij gekoppeld aan het op maat ontwerpen en laten maken van concrete producten. Succesvolle projecten zijn onder andere de ontwerpen en realisatie van Stadhuis Vlissingen, Provinciehuis Overijssel, Hoofdkantoor Exact Software, Rechtbank Zwolle, Zwemparadijs Aquabad in Oberhausen, Showroom Nike in Hilversum, Boulevard Scheveningen, centrumgebied van Boxmeer en Soest.

Karma Design had een grote staat van dienst in het omzetten van een ontwerp naar technisch goed werkende producten. De productie vond plaats in eigen atelier. Karma Design ondersteunde vooral architecten, musea en lichtontwerpers bij het vervaardigen van op maat producten. De productie vond plaats in eigen atelier. Voorbeelden van succesvolle projecten zijn het maken van de kroonluchters voor Koninklijk Theater Carré, displays voor Nike in heel Europa, vitrines en op maat verlichting voor de museale wereld, waaronder museum Boymans van Beuningen, Kröller Müller Museum, Van Gogh Museum en Catharijneconvent te Utrecht, op maat verlichting voor bibliotheken, zoals die in Almere en Goes, en het maken van tafels van het nationale merk Label. Na een overname van Karma Design in 2006 is de omzet echter zo sterk gedaald dat de organisatie niet meer levensvatbaar was.

"Licht vormgevers sluit optimaal aan bij de activiteiten die wij binnen Karma Design realiseerden", aldus Rob Oerlemans. Hij was werkvoorbereider van Karma Design en in die functie verantwoordelijk voor de hele productie. Hij is nu manager van het atelier van Licht vormgevers. "Als team behouden wij onze kennis om producten te produceren en te koppelen aan de enorme ervaring, die Licht vormgevers heeft in het ontwerpen van specials. Licht vormgevers liet de specials extern fabriceren, maar met de uitbreiding van de activiteiten koppelen wij nu de kennis van het maken van lichtvisies en ontwerpen aan het kunnen produceren van op maat producten".

Yvonne van Schie was als stafmedewerkster nauw betrokken bij de interne organisatie van Karma Design. "Wat mij vanaf het eerste moment opviel, was de professionaliteit en klantgerichtheid van de organisatie", aldus Yvonne. "Je merkt dat er veel zorg is besteed aan de organisatie, waar in onze vorige werkomgeving te weinig tijd voor werd vrij gemaakt. Wij kunnen met onze kennis over fabriceren van verlichting een enorme toegevoegde waarde leveren. Wij waren al eindresultaatgericht, maar nu kunnen wij vanaf ontwerp tot oplevering de opdrachtgever helpen zijn doel te bereiken".

Het integreren van de activiteiten is snel verlopen. In februari hebben de overnameonderhandelingen plaatsgevonden en is in Dongen begonnen aan het inrichten van het atelier in een nieuw bedrijfspand. "Het is onvoorstelbaar om te zien hoe de culturen van de twee organisaties bij elkaar aansluiten", aldus directeur Filip van der Heijden. "Mensen werken samen alsof ze nooit anders hebben gedaan. Er ontstond vanaf de eerste dag een enorme synergie. In de korte tijd zijn al meerder projecten uitgevoerd met mooie resultaten. Het atelier is al direct operationeel en levert meteen resultaat. De nieuwe collega's werken al meer dan 10 jaar nauw samen en hun enorme bron van kennis heeft mij het vertrouwen gegeven om in deze tijd te investeren in uitbreiding en in een gezamenlijke toekomst", aldus Filip van der Heijden. 

08-03-2010 9:24

De Nederlandse lichtontwerper Berry van Egten is gevraagd zitting te nemen in de jury van het prestigieuze Illumination Award Program (IAP). Deze award-uitrteiking wordt elk jaar georganiseerd door de Amerikaanse organisatie IES (Illuminating Engeneering Society).

In het kader van het IAP worden prijzen uitgereikt aan prestigieuze lichtprojecten. "Ontvangers van deze prijzen behoren tot de absulute top", meldt Van Egten via zijn nieuwsbrief. "Er zullen 25 projecten door het jury team worden beoordeeld."

De prijzen worden uitgereikt in verschillende categorieën. Vorig jaar werden awards in de wacht gesleept door onder meer Speirs and Major Associates, Licht Kunst Licht en Lighting Design Alliance. 

05-03-2010 14:17

Op dinsdag 16 maart vindt de eerste netwerkbijeenkomst van 2010 plaats van  KNX Professionals. Dit symposium staat in het teken van nieuwe verlichtingstechnieken, zoals leds en spaarlampen, gecombineerd met besturingsystemen op basis van KNX.

KNX Professionals is een netwerkorganisatie van installateurs, system integrators, adviseurs en andere professionals die met KNX, de enige wereldwijd erkende domoticastandaard, werken. "Steeds vaker worden verlichtinginstallaties aan KNX-systemen gekoppeld", meldt de organisatie. "Bovendien groeit de vraag naar oplossingen om LED's en spaarlampen te dimmen. Uit praktijk blijkt nu dat, om deze combinatie op een goede wijze uit te voeren, meer kennisoverdracht noodzakelijk is."

Naast lezingen, waarin sprekers informatie geven over de koppeling tussen KNX en diverse verlichtingsystemen, zullen er ook voorbeelden van verlichtingsprojecten de revue passeren. Daarnaast kunnen de KNX Professionals aan 'speeddate-sessies' deelnemen, waarin diverse KNX-fabrikanten in circa tien minuten de highlights van één product of systeem in relatie tot verlichting belichten.

Behalve plenaire lezingen van onder meer Philips, Osram en het Duitse bedrijf Insta led zullen er parallelsessies zijn van Nederlandse en buitenlandse verlichtingspecialisten. De plenaire lezingen, zijn algemener van aard en/of voor alle KNX Professionals interessant. D parallelsessies gaan wat vaker op specifieke onderwerpen in.

Wie nog niet is aangesloten bij deze snel groeiende netwerkorganisatie, kan op de site lid worden om vervolgens gratis deze bijeenkomst bij te wonen. De bijeenkomst start op 16 maart om 09.00 en vindt plaats in Evenementencentrum WaterGoed te Valburg, in de buurt van Nijmegen.

04-03-2010 11:36

De gemeente Tilburg heeft een overeenkomst met Philips gesloten om maar liefst 2.400 LED-lampen te leveren. Hiermee is Tilburg de eerste gemeente in Europa die zo grootschalig overstapt op LED-straatverlichting. Voor het einde van het jaar is een groot deel van de verouderde straatverlichting in de hele stad vervangen door energiezuinige LED-verlichting van Philips.

Het project LED's GO! is gestart in de Vijverlaan in Tilburg. Wethouder Johan van den Hout (openbare verlichting) heeft samen met Frank van der Vloed (General Manager Philips Lighting Benelux) de Vijverlaan omgedoopt tot 'LED-laan'. De gemeente Tilburg is al jaren koploper in Nederland op het gebied van toepassen van energiezuinige verlichtingsoplossingen.

Door gebruik te maken van deze nieuwe LED-technologie bespaart de gemeente Tilburg jaarlijks 22.000 euro en neemt de CO2-uitstoot af met meer dan 56,000 kilogram. De gemeente bespaart hierdoor 26 procent energie ten opzichte van de oude situatie terwijl wel alle LED-lampen ’s nachts gedimd licht geven. LED-straatverlichting is een nieuwe technologie die ieder jaar efficiënter en energiezuiniger wordt.

Om ervoor te zorgen dat steden mee kunnen profiteren van deze verbeteringen, heeft Philips een toekomstbestendige oplossing ontwikkeld. Het bijzondere aan de oplossing, genaamd, Fortimo Led-straatverlichting, is het feit dat de LED's vervangen kunnen worden zodra er doorbraken zijn in LED-technologie. Hierdoor groeit de straatverlichting mee met technische ontwikkelingen en wordt het systeem steeds energiezuiniger. Tilburg is een van de eerste gemeenten die dit systeem toe kan passen.


Terug

Combinatieaanbieding: 25% korting op abonnement vaktijdschriften Inside Information + Verlichting

U betaalt € 141,00, in plaats van € 188,00, voor totaal dertien nummers van Inside Information en Inside Information Verlichting.

Klik hier om een abonnement te nemen
 


Nieuwsarchief
Kantoor- en Projectmeubilair

Vloer, Wand & Plafond

Verlichting

Ontwerp/Architectuur

Overig nieuws

Archief voor oktober 2006


Naast nieuws en de hoofdnavigatie bovenaan onze site hebben wij nog meer rubrieken, namelijk:

- Agenda met beurzen en evenementen
- Vacatures
- Projecten uit de branche
- Geselecteerde filmpjes
  


- Aanmelden voor een abonnement
- Inschrijven op de e-mailnieuwsbrief

 


Agenda
Agenda-overzicht >