Nieuws


27-12-2010 12:08

Delta Pro Lighting in Helmond bouwt een nieuw Lighting Experience Centre, kortweg LEC genoemd. In deze belevenisshowroom staat het creëren van verschillende sferen centraal. Diverse praktijkunits zorgen ervoor dat de klant samen met de lichtadviseur kan spelen met het licht om de gewenste setting te bereiken.
 

27-12-2010 12:04

Per 1 januari 2011 gaat de verlichtingslijn van Piet Boon over naar Maretti Projectverlichting. Maretti zal voor Piet Boon een complete verlichtingslijn voor binnen en buiten creëren en neemt de productie van de bestaande ontwerpen over. Deze worden voorzien van LED-lampen.
 

22-12-2010 8:19

Glass Inside Lelystad heeft een glazen LED-vloer geleverd die in Hilversum veelvuldig wordt ingezet bij televisieprogramma's, zoals The Voice of Holland. De glazen panelen worden van onderaf door LED aangelicht  waardoor elk beeld kan worden geprojecteerd.

De glazen vloer is gemaakt in opdracht van Ledgo uit Baarn, een bedrijf gespecialiseerd in video rental en in innovatie en ontwikkeling op het gebied van videoled. Dit voor alle grote tv-producenten in Nederland, Europa en het Midden-Oosten.
De door Glass Inside Lelystad geleverde vloer is te zien op YouTube 
(onder andere levend ganzenbord). Een speciale glasopbouw zorgt er voor dat het gewenste resultaat wordt bereikt.

Glass Inside Lelystad is de vijfde Glass Inside vestiging en maakt deel uit van de GSF glasgroep, het voormalige Glasservice Flevoland.

21-12-2010 9:00‘Uit niets iets maken en met een minimum aan materialen maximale vormen creëren’. Uit deze basisgedachte ontstaan sinds 1994 de lichtobjecten van Jacco Maris Vormgeving. Dat geldt dus ook voor de Idée Fixe. Deze lamp is ontworpen door Jacco Maris zelf, samen met Ben Quaedvlieg. Volgens de ontwerpers is de Idée Fixe ‘een hommage aan het poëtische, vanwege zijn eigenzinnige compositie, zijn zachte schaduwspel en zijn sierlijke reflectie’. Maar het is ook een roestvrijstalen lichtobject, dat bij nader inzien anders is dan op het eerste gezicht lijkt. Door de losse, wegneembare voet wekt de hanglamp namelijk de intrigerende suggestie van een staande lamp. De Idée Fixe is verkrijgbaar in een vergulde, verzilverde en witte versie. De klassieke voet is matzwart of matwit.

www.jaccomaris.com

20-12-2010 9:30

Met ingang van 1 januari 2011 zal Modular Lighting Nederland verantwoordelijk zijn voor de verdeling van Luceplan in Nederland.

Luceplan en Modular Lighting Instruments zijn twee gevestigde merken in de verlichtingsmarkt. Luceplan is gekend in de decoratieve verlichting, met onder andere  de klassieker Costanza en de succesvolle nieuwkomer Hope. En daarmee vormt Luceplan een goede aanvulling op de architecturale verlichting van Modular.

Modular zal de rol van importeur van Luceplan in Nederland innemen. Dat betekent dat Luceplan-dealers bij Modular terecht kunnen voor het plaatsen van bestellingen, documentatie, advies in lichtplanning en voor aanvullende vragen en informatie over Luceplan.
 

20-12-2010 9:23

Interpolisanalyseerde het aantal inbraakmeldingen dat bij de verzekeraar binnenkwam tussen 2000 en 2009. Hieruit blijkt dat de donkere wintermaanden het populairst zijn bij inbrekers. Maar liefst 50 procent van de diefstallen met braak vindt plaats in de vijf donkere maanden oktober, november, december, januari en februari.

Met de langste nacht in het vooruitzicht op 21 december 2010, vestigt Interpolis de aandacht op inbraakpreventie. Want met een aantal simpele maatregelen kan inbraak in veel gevallen voorkomen worden. De verzekeraar biedt daarom preventieadvies en -producten. Want verzekeren is niet de enige oplossing.

In de langste nacht, 21 december 2010, is in theorie de kans op inbraak groot omdat het dan lekker lang donker is. Uit de analyse van Interpolis blijkt ook dat de beide kerstdagen en Nieuwjaarsdag een piek vertonen in het aantal inbraakmeldingen. Op deze dagen vindt 25 procent meer inbraken plaats dan op andere dagen in december en januari. In vergelijking met een gemiddelde dag in juli wordt zelfs ruim twee keer zo vaak ingebroken. De gemiddelde schade per inbraak bedraagt 2900 euro. Om maar niet te spreken over de angst die een inbraak met zich meebrengt na een bezoek van onbekenden aan jouw woning.

Gelukkig kun je met een aantal simpele maatregelen de kans op inbraak beperken. Een 'schriklicht' bijvoorbeeld, werkt vooral in de donkere wintermaanden goed om ongewenste bezoekers af te schrikken. De lamp met bewegingssensor werkt beter dan permanente verlichting, omdat deze de inbreker juist kan helpen om goed te zien wat hij doet. Ook worden bewoners en buurtbewoners eerder geattendeerd op onregelmatigheden, als het licht opeens aanspringt. Het trekt de aandacht van omstanders.

Simpelweg ramen dicht en deuren op slot als je weg bent en dievenklauwen installeren, maken het dieven ook moeilijk. Uit de gegevens van Interpolis blijkt namelijk dat de meeste inbraken plaatsvinden door het forceren van een raam of deur. Zorg ook dat dingen als tuinmeubilair en kliko's geen handig opstapje vormen voor een openstaand raam op een hogere verdieping. Daarnaast zijn tijdschakelaars op verlichting, hang- en sluitwerk met het SKG-keurmerk en ook inbraakwerende strips bescheiden, maar zeer effectieve investeringen om de kans op inbraak aanzienlijk terug te dringen.

Ruim 10 jaar geleden was 'glashelder', in de zin van duidelijke voorwaarden en begrijpelijke verzekeringen, vernieuwend in de verzekeringsbranche. Later breidde Interpolis haar aanbod uit met 'de mannetjes van Interpolis', die concrete hulp bieden bij schade. 2 Jaar geleden riep de verzekeraar Nederland op om alleen te verzekeren wat er echt toe doet, met de Verzekeringscheck als hulpmiddel. Nu gaat Interpolis nog een stap verder door te zeggen dat verzekeren niet de enige oplossing is. Dat preventie loont. Niet alleen omdat dit de schadelast reduceert, maar vooral omdat het helpt niet-materiële schade te voorkomen en beperken. Iets wat verzekeringsproducten of 'de mannetjes van Interpolis' niet kunnen.

In de online preventiewinkel op www.Interpolispreventiewinkel.nl biedt Interpolis nu een speciaal anti-inbraakpakket aan.
 

16-12-2010 10:33

Rijkswaterstaat heeft samen met opdrachtnemers Gebroeders Van der Lee, adviesbureau Spectrum en leverancier Philips op de A44 de eerste autosnelweg ter wereld met LED-verlichting gerealiseerd. De verlichting is aangebracht op een traject van circa 7 kilometer tussen knooppunt Burgerveen en de Kaagbrug.

De officiële opening vindt plaats tijdens een expert-meeting op 17 februari 2011. Duurzaamheid staat hoog in het vaandel bij Rijkswaterstaat. Door de duurzame LED-verlichting en de diminstallatie wordt ruim 40 procent op energie bespaard en kan de CO2- uitstoot met hetzelfde percentage worden gereduceerd.

Op dit moment wordt bij Rijkswaterstaat circa 60 procent van het energieverbruik op snel- en vaarwegen gebruikt voor verlichting. Dankzij energiezuinige LED-lampen met een langere levensduur is het mogelijk om het energieverbruik te verminderen. De LED-verlichting op de A44 gaat per jaar 180.000 kWh besparen, dit is het verbruik van circa vijftig huishoudens. LED-verlichting vereist een hogere investering dan traditionele verlichting, maar de kosten worden volgens Philips binnen 10 jaar terugverdiend. De langere levensduur van de LED's zorgt voor minder en eenvoudiger onderhoud. Via het project A44 wil Rijkswaterstaat ervaring opdoen met deze innovatieve manier van snelwegverlichting.

Naast energiebesparing heeft de nieuwe verlichting ook voordelen voor de weggebruiker, beklemtoont Philips. Zo wordt via het toegepaste dimsysteem de juiste hoeveelheid licht gebruikt tijdens drukke tijdstippen, zoals de spits. Wanneer het rustiger is op de weg, wordt het licht automatisch gedimd. Daarnaast kan met deze nieuwe verlichting het licht preciezer gericht worden op de weg, waardoor lichtvervuiling aanzienlijk vermindert.

“Ons partnerschap met Rijkswaterstaat op het gebied van duurzaamheid en mobiliteit houdt in dat we samen verlichtingsoplossingen implementeren die energie besparen en waarvoor minder onderhoudswerkzaamheden op de weg nodig zijn. Samen zorgen we voor een sterk verbeterde mobiliteit tegen een lager energieverbruik,” zegt Frank van der Vloed, General Manager Philips Lighting Benelux.

De investering in LED-verlichting heeft een dubbel voordeel: een lager energiegebruik en minder economische hinder, aldus de lichtproducent. Door Philips’ Speedstar LED-systeem gaan de onderhoudskosten omlaag en kan onderhoud beter gepland worden waardoor verkeersproblemen vermeden worden. De lange levensduur van LED’s in combinatie met het kunnen uitlezen van de staat van de verlichting via een computer op afstand, maakt dit voor Rijkswaterstaat mogelijk. Door dit systeem kan centraal bekeken worden of er aanpassingen of reparaties nodig zijn. Het beheer kan hierdoor efficiënter gepland worden en dit zorgt voor een betere mobiliteit voor de weggebruiker.
 

14-12-2010 9:00

Thonet introduceert de LUM staande leeslamp naar een ontwerp van architect Ulf Möller. De lamp is gemaakt uit verchroomde stalen buizen, gebaseerd op de vele stalen buismeubelen van Thonet en de ontwerpen uit de Bauhaus periode. De minimalistische vormgeving en het elegante ontwerp maken van LUM een staande lamp, die in elk interieur inzetbaar is.

De lamp is eenvoudig in gebruik, heeft een zeer efficiënt lichtrendement, laag stroomverbruik en een warm leeslicht. De lamp kan aan en uit worden gedaan door met de hand over de touchdimmer te bewegen, waardoor de gebruiker zelf de hoeveelheid licht kan bepalen. De lamp is voorzien van een geheugenfunctie, die de laatste instelling opslaat. Bovendien heeft de lamp een slaapstand, waardoor hij na twee uur automatisch uitschakelt en een nachtstand, waarbij alleen het frame sfeervol wordt verlicht. LUM is verkrijgbaar in twee hoogtes: 110 en 125 centimeter.


“LUM is een typisch Thonet product: tijdloos, duurzaam en uniek”, zegt Ulf Möller, de ontwerper van de lamp. “De beste eigenschap van de lamp is dat je hem aan en uit kunt zetten door met de hand over de touchdimmer te bewegen. In deze ‘lichtfluit’ zitten kleine sensoren die elke verandering waarnemen en de hoeveelheid licht aanpassen”, vervolgt Möller. De kop van de lamp kan maximaal 340 graden worden gedraaid, waardoor de lamp naar wens kan worden gericht. Dankzij het lichte gewicht van de lamp kan LUM gemakkelijk worden verplaatst. Een infrarood sensor in de kop van de lamp meet de temperatuur van de lamp en zorgt ervoor dat deze nooit boven de 50 graden komt. LUM is verkrijgbaar in twee hoogtes: 110 en 125 cm en is ontworpen voor binnen. 8 zeer efficiënte LED lampjes creëren een plezierig, comfortabel licht met een kleur-temperatuur tussen de 2800-3200 K. Naast model LUM 110 en LUM 125 staande lampen, zijn verdere ontwerpen van verchroomde stalen buislampen in ontwikkeling.

De in 1969 in het Duitse Kassel geboren architect studeerde architectuur en stedenbouwkunde aan de Technische Hogeschool in Darmstadt. Nog tijdens zijn studie richtte Ulf Möller zijn eigen bureau op en was hij betrokken bij het ontwerp van diverse design-gebouwen. In 1998 werd hij partner bij architectenbureau Coordes Möller+Partner in Kassel, dat vooral woningen en bedrijfsgebouwen ontwerpt in Duitsland en daarbuiten. In 2005 nam Ulf Möller architectenbureau Möller+Partner over. Sindsdien houdt hij zich hoofdzakelijk bezig met architectuur, binnenhuis-architectuur en design.

13-12-2010 2:10

Bij Modular Lighting Nederland gaat de showroom ingrijpend ‘op de schop’. Daarom is de toonzaal de komende weken gesloten. Naar verwachting kunnen bezoekers begin februari weer terecht in de vernieuwde showroom.

Het kantoor van Modular Lighting Nederland is gesloten van 27 december tot en met 2 januari in verband met kerstvakantie.
 

11-12-2010 9:00

Uit onderzoek van de nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit (nVWA) naar de veiligheid van kerstverlichting blijkt deze in 2010 opnieuw verbeterd. Dit jaar daalde het totaal aantal tekortkomingen wederom: van 44 procent in 2008 via 36 procent in 2009 naar 22 procent in 2010. Net als in 2009 kent nog 15 procent van de monsters een ernstige tekortkoming. Ter vergelijking: in 2008 was dit nog 41 procent.
De nVWA neemt de monsters bij de import en in de detailhandel, vaak voor de producten in de winkels liggen. Op die manier wil de autoriteit zo veel mogelijk voorkomen dat mensen onveilige kerstverlichting kopen.

10-12-2010 13:00

Met de Piroled van Osram is voor het eerst een commercieel (O)LED‑armatuur verkrijgbaar. Het ontwerp bestaat uit vijf beweegbare orbeos-panelen in een dubbele spiraal van geborsteld aluminium. De panelen zijn aan de achterzijde weerspiegelend en vangen het gerichte licht van de led in de lampvoet op.

De 80 centimeter hoge dubbele spiraal van aluminium is gebaseerd op twee ideeën: de dubbele dna‑spiraal en een pirouette. Het ontwerp en de lichttechniek zijn ontwikkeld door lichtontwerper Martin Möck. Piroled is een hybride armatuur die bestaat uit een deel dat gericht licht uitstraalt door middel van led, en daarnaast vijf draaibare orbeos-panelen die een zacht en diffuus licht verspreiden. Het opgenomen vermogen van de LED bedraagt circa 6 Watt en het verbruik van de OLED ongeveer 4 Watt. De LED's zijn geïntegreerd in de lampvoet en schijnen naar boven op de Orbeos-panelen, die aan de achterzijde weerspiegelen, zodat de stralenbundel van de LED naar wens kan worden gebroken en verspreid.

De Orbeos-OLED's hebben een lichtsterkte van 1.000 candela per vierkante meter en een gebruiksduur van meer dan 5.000 uur. Orbeos is zowel een lichtbron als een materiaal en een symbool. Met name in Aziatische en Scandinavische landen staat de helder oplichtende cirkel voor de maan. De Orbeos-panelen hebben een interne diameter van 79 millimeter. Doordat ze elk afzonderlijk binnen de dubbele spiraal kunnen worden gedraaid, zijn ze eenvoudig te richten. De panelen zijn als dna‑moleculen van boven naar onder in de dubbele spiraal gerangschikt.

De Piroled is uitgerust met het orbeos-CDW‑031 OLED‑paneel. De warmwitte kleurtemperatuur (2.800 Kelvin) is vergelijkbaar met het warme licht van een gloeilamp. Het licht kan zonder enige vertraging in‑ en uitgeschakeld worden. Vijf Oslon SSL LED's zijn in een reflector in de lampvoet ingebouwd. De gerichte lichtbundel verlicht de weerspiegelende achterzijden van de Orbeos-panelen.

De Piroled is de eerste vertegenwoordiger van een afzonderlijke armatuurserie. Het concept werd onder andere gepresenteerd op de internationale SuperPiu‑ontwerpbeurs in Milaan in april 2010 en in het Berlijnse Bauhaus‑Archiv / Museum für Gestaltung in september 2010. Het ontwerp wordt nu in een beperkte opgave op de markt gebracht, uitgevoerd in aluminium.
 

09-12-2010 10:37

Het aantal gemeenten en provincies dat werkt aan energiebesparing in de openbare verlichting is - in vergelijking met voorgaande jaren - sterk toegenomen. De gemiddelde provincie verwacht tot 2020 21 procent energie te besparen op de openbare verlichting. Bij de gemeenten ligt dat op 15 procent, met uitschieters naar 40 tot 50 procent. Dit blijkt uit onderzoek dat Agentschap NL onlangs door DHV liet uitvoeren in opdracht van de Taskforce Verlichting.

Uit het onderzoek blijkt dat tweederde van de provincies en de helft van de gemeenten inmiddels een uitvoeringsplan voor energiezuinige openbare verlichting gereed hebben. 172 Gemeenten en de resterende provincies zijn hier nog mee bezig. Dit is een behoorlijke toename ten opzichte van vorig jaar; toen had een kwart van de gemeenten en een derde van de provincies een dergelijk plan gereed. Bovendien geeft een groeiend aantal gemeenten (50 procent) en provincies (70 procent) aan het energieverbruik door openbare verlichting zal dalen. Gemiddeld zal per gemeente 2 procent bespaard worden op openbare verlichting. Vorig jaar bedroeg het geschatte percentage nog 1,5 procent.

Ook de bekendheid met het duurzaam inkopen van openbare verlichting is toegenomen; 100 procent van de provincies en 78 procent van de gemeenten is hiervan op de hoogte. De bekendste maatregelen zijn het toepassen van dimbare openbare verlichting en het duurzaam ontwerpen van de installatie.

Rob Metz, voorzitter van de Taskforce Verlichting, projectgroep openbare verlichting (OVL) licht toe: “Energie besparen is een vorm van bezuinigen. Van het eigen energieverbruik van de gemeente gaat gemiddeld 50 tot 70 procent naar de openbare verlichting. Dat is een van de redenen dat gemeenten en provincies werk maken van energiebesparing in de openbare verlichting. Vermindering van het energieverbruik op dit punt zorgt dus direct voor lagere kosten."

Met het behalen van de huidige besparingsdoelstellingen van gemeenten en provincies zal de komende drie jaar maar liefst 170 kton CO₂-uitstoot vermeden worden. Uit het onderzoek blijkt ook dat er - vooral bij de gemeenten - extra inspanning nodig is om de ambities van de Taskforce Verlichting - 3 procent per jaar en 30 procent in 2020 (ten opzichte van 2007) - te halen. Rob Metz: “Het is zaak dat gemeenten en provincies nog een tandje bijschakelen. De Taskforce Verlichting zal zich ook in 2011 inspannen om hen daarbij te helpen door gesignaleerde knelpunten te verminderen en weg te werken."

De Taskforce Verlichting voert, in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Milieu, activiteiten uit om energiezuinige verlichting in Nederland tot de standaard te maken en lichthinder te beperken. De projectgroep Openbare Verlichting (OVL) richt zich op het realiseren van energiebesparing in de openbare verlichting. In de projectgroep werken marktpartijen, overheidsorganen en brancheverenigingen samen.

Het volledige onderzoeksrapport vindt u op http://www.agentschapnl.nl/openbareverlichting/publicaties
 

06-12-2010 10:07

Na twee jaar wederopbouw is het DeLaMar Theater klaar voor een scala aan onvergetelijke avonden. De uitnodigende sfeer van het theater komt nu ook naar voren door de aantrekkelijke lichtreclame.

In korte tijd bracht het signbedrijf 3Tac zowel binnen als buiten hoogwaardige lichtinstallaties aan. De LED-gevelreclame is volledig geïntegreerd op de glazen luifel boven de entree. Door middel van een inwendige constructie, verwerkt in de schaduw-letter, lijkt de lichtreclame te zweven. De RVS-doosletters zijn voorzien van een titanium coating en vervolgens hoogglans gepolijst. Hiermee wordt een imposant en chique effect gerealiseerd. De op maat gemaakte lichtreclame maakt het DeLaMar Theater duidelijk zichtbaar in Amsterdam.

Naast de opvallende naamsaanduiding boven de entree, heeft 3Tac ook signs geplaatst bij de artiesteningang en bij de entree van het Grand Café. De lichtinstallaties zijn allen voorzien van LED-verlichting, behalve de sign 'Grand Café'. Hier is uiteindelijk, vanwege de heldere uitstraling, toch gekozen voor neonverlichting.

Tevens zijn er binnen en buiten RVS-posterbakken geplaatst. De twee zuilen in de entree, voorzien van plasma schermen, informeren de bezoekers over de voorstellingen.

Het DeLaMar Theater is een theater met respect voor traditie en momenteel het belangrijkste project van Vanden Ende Foundation. Een belangrijke wens van de oprichters, Joop en Janine van den Ende, wordt verwezenlijkt; een eigen kunsthuis dat nieuwe kansen biedt voor uiteenlopende talenten in de podiumkunst.

3Tac BV is specialist op het gebied van lichttechniek. Zowel met betrekking tot LED als neon, in interieur of exterieur, als ornament of sfeerelement. Waarbij licht de beleving en het gevoel van een omgeving bepaalt, waar mogelijk duurzaam gevoed door middel van groene, zonne- en/of windenergie.
 

03-12-2010 8:43

Met de komst van zestien lichtexposanten naar het HTC in Nieuwegein is er nieuw elan ontstaan bij de Lichtgroep Holland. Onder deze naam zullen de exposanten in het beurscentrum gezamenlijk naar buiten treden om 'als elkaars collega’s de beurs te versterken', aldus Koos Eshuis, de nieuwe voorzitter van Lichtgroep Holland. Eén van de komende activiteiten is versterking van het collectief door nog meer exposanten aan te trekken.

De beurs Home & Interior, van 12 tot en met 15 september gehouden in het Home Trade Center (HTC) in Nieuwegein, was een succes voor de aanbieders van verlichting. Gezamenlijk stonden ze voor het eerst op deze beurs en dat trok veel klanten. Ook daarna - iedere eerste maandag van de maand zijn alle standhouders aanwezig - bleven de klanten komen en deze positieve ontwikkeling willen de standhouders graag doorzetten. Onder de naam Lichtgroep Holland zullen ze gezamenlijk naar buiten treden om zo winkeliers naar Nieuwegein te halen.

Koos Eshuis is de nieuwe voorzitter van Lichtgroep Holland en toont zich enthousiast over de jongste ontwikkelingen. ‘We zijn allemaal positief over de beurs en ook over wat daarna is gebeurd. Dat willen we vasthouden en versterkt doorzetten. Er zijn veel aanbieders die nog geen stand in het HTC hebben en daar wel goed passen. Hoewel we in feite elkaars concurrenten zijn, ondersteunen we elkaar want samen sta je sterk."
Eshuis, directeur van Expo Trading Holland,  is sinds 1 november de nieuwe voorzitter van Lichtgroep Holland en daarmee de opvolger van Jack Hoogland (Highlight) die 22 jaar de voorzittershamer hanteerde. Andere bestuursleden zijn Mark Kouters (Masterlight), Stijn Ketelaar (Herstal) en Frank Willemse (Willemse Verlichting).

Op dit moment telt Lichtgroep Holland zestien leden. Er worden gesprekken gevoerd met Philips en Osram om zich ook aan te sluiten bij het collectief. Beide bedrijven staan al wel op de beurs in Nieuwegein.
De komende maanden zal het bestuur actief op zoek gaan naar nieuwe exposanten. De website zal worden vernieuwd en ook wil Lichtgroep Holland zich actief roeren in de pers om dealers naar het centrum te krijgen.

Lichtgroep Holland is afkomstig uit Culemborg. Onder deze naam stond jarenlang een aantal aanbieders van verlichting in beurscentrum ETC. Dit voorjaar vertrokken vrijwel alle exposanten uit het centrum en een deel ervan verhuisde naar het HTC in Nieuwegein. Aangevuld met een aantal nieuwe exposanten vormen zij de vernieuwde Lichtgroep Holland.
 


Terug

Combinatieaanbieding: 25% korting op abonnement vaktijdschriften Inside Information + Verlichting

U betaalt € 141,00, in plaats van € 188,00, voor totaal dertien nummers van Inside Information en Inside Information Verlichting.

Klik hier om een abonnement te nemen
 


Nieuwsarchief
Kantoor- en Projectmeubilair

Vloer, Wand & Plafond

Verlichting

Ontwerp/Architectuur

Overig nieuws

Archief voor oktober 2006


Naast nieuws en de hoofdnavigatie bovenaan onze site hebben wij nog meer rubrieken, namelijk:

- Agenda met beurzen en evenementen
- Vacatures
- Projecten uit de branche
- Geselecteerde filmpjes
  


- Aanmelden voor een abonnement
- Inschrijven op de e-mailnieuwsbrief

 


Agenda
Agenda-overzicht >