Nieuws


29-11-2010 8:21

Zwembad De Kragge in Zwartsluis heeft een primeur: het is het eerste zwembad in Nederland waar LED als basisverlichting is toegepast.  

Producent van de verlichting, EVA Optic rustte het Zwartsluizer zwembad als eerste Nederlandse zwembad uit met haar LEDline LED-basisverlichting. LED wordt vaker toegepast als sfeerverlichting in zwembaden, echter was er tot nu toe geen oplossing voor het vervangen van de conventionele basisverlichting in zwemzalen door LED. Om de veiligheid te kunnen garanderen worden er nu eenmaal strenge eisen gesteld aan de lichtopbrengst in zwemzalen. "EVA Optic heeft met haar LEDline als eerste een passende LED-oplossing weten te ontwikkelen welke voldoende lichtopbrengst heeft om te voldoen aan deze eisen", aldus het bedrijf.

EVA Optic is naar eigen zeggen uniek in het leveren van een totaaloplossing aan LED-verlichting voor zwembaden. "Niet alleen kan er veel energie worden bespaard door de toepassing van LED, juist ook de veiligheid  wordt door een combinatie van LED-verlichting boven en onder water flink verbeterd. Uit de praktijk blijkt dat bij veel zwembaden juist hierop nog de nodige winst te behalen valt."

25-11-2010 9:18

Het congres Geluid, Trillingen en Luchtkwaliteit (GTL) is het grootste congres in Nederland over deze onderwerpen. Tijdens dit jaarlijkse congres gehouden op 9 en 10 november 2010 in Nieuwegein, dingen bedrijven mee naar de innovatieprijs. Merford Noise Control won met haar innovatieve akoestische lamp Acusti-LED de publieksprijs.

Het publiek kon stemmen op één van de vijftien inzendingen. Op 10 november werd door Ans Bosgoed en Cristo Padmos van stichting Innonoise de publiekprijs uitgereikt aan Merford. Merford presenteerde met de Acusti-LED een geheel nieuwe combinatie van verlichting en akoestiekverbetering. Deze akoestische hanglamp is een combinatie van functionele en/of sfeervolle LED-verlichting gecombineerd met lichtdoorlatende geluidsabsorptie in de vorm van een cilinder. De vorm, het armatuur en de kleurmogelijkheden van de LED-verlichting zorgen voor een sfeervolle designuitstraling. De Acusti-LED verbetert gelijktijdig het akoestisch en esthetisch klimaat in bijvoorbeeld kantoren, winkels, entrees en horecagelegenheden.

Het congres voor onder andere architecten, onderzoeks- en adviesbureaus en ambtenaren van gemeente, provincies en Rijkswaterstaat behandelt de recente ontwikkelingen op het gebied van Geluid, Trillingen en Luchtkwaliteit. Het congres wordt elk jaar in november georganiseerd in samenwerking met diverse organisaties, waaronder de ministeries van VROM en V&W, en wordt gesteund door de stichting Innonoise en de NSG. Op de bijbehorende beurs tonen circa 35 bedrijven hun producten en nieuwste vindingen voor de analyse en de bestrijding van luchtverontreiniging, ongewenst geluid of trillingen. Innovaties worden aangemoedigd door middel van een innovatieprijs. Dit jaar werd de prijs voor de tiende keer in het veertienjarig bestaan van dit congres uitgereikt. Merford heeft één keer eerder meegedaan met de Inno demper en viel ook toen in de prijzen.
 

25-11-2010 9:05

Per 1 november 2010 heeft Elpro in Reeuwijk de vertegenwoordiging gekregen van Ledon Lamp. Het leveringspakket omvat Retrofit LED-lampen ter vervanging van de gloeilamp in E14-, E27- en MR16-uitvoering.

Ledon Lamp is gevestigd in Dornbirm (Oostenrijk) en  maakt onderdeel uit van Tridonic. Elpro is  reeds  distributeur van het totale pakket verlichting componenten van Tridonic.

Vanuit het magazijn in Reeuwijk zullen de Ledon LED-lampen worden gedistribueerd op de Nederlandse markt.
 

25-11-2010 8:57

Tijdens het goed bezochte Klimaatcongres 2010 in de Fabrique in Maarsen heeft de Taskforce Verlichting op 17 november de OVL-awards uitgereikt. De gemeenten Groningen en Heerenveen en de provincie Gelderland ontvingen de awards vanwege de bijzondere inzet en resultaten op het gebied van energiebesparing in de openbare verlichting en het terugdringen van lichthinder.

De awards werden uitgereikt door Rob Metz, voorzitter van de projectgroep Openbare Verlichting van de Taskforce Verlichting en tevens juryvoorzitter. Metz: “We zijn zeer te spreken over de inzet van de Nederlandse gemeenten en provincies. Nederland behoort tot de meest verlichte landen ter wereld, maar uit onderzoek blijkt jaar na jaar dat we vorderingen maken. Steeds meer gemeenten en provincies zijn actief bezig met energiebesparing en het terugdringen van lichthinder en ook de energiebesparingsdoelstellingen worden steeds ambitieuzer.”

De gemeenten Groningen, Heerenveen en de provincie Gelderland laten goed zien wat er allemaal mogelijk is als het gaat om energiebesparing in de openbare verlichting, aldus Rob Metz. “Ze ontvangen de awards als beloning en ter inspiratie van andere gemeenten en provincies.”

De gemeente Groningen werd verkozen tot winnaar in de categorie grote gemeenten (met meer dan tachtigduizend inwoners). De gemeente heeft bijna 20 procent energie bespaard door verlichting te dimmen. Daarnaast heeft de gemeente een nieuwe dimmer laten ontwikkelen om nog meer energie te kunnen besparen. De dimmer is bijzonder omdat hij vijf dimstanden heeft en op elk moment ingeschakeld kan worden. De dimmer is inmiddels in productie genomen en wordt nu ook door andere gemeenten ingezet.

Heerenveen is winnaar in de categorie gemeenten kleiner dan tachtigduizend inwoners. Ook deze gemeente heeft al veel bespaard en is bovendien bewust – en met succes – afgeweken van de landelijke richtlijnen voor verlichting. Daarmee heeft de gemeente er mede voor gezorgd dat deze richtlijnen thans worden herzien. Ook is Heerenveen initiatiefnemer van de Light Challenge, een wedstrijd waarin studenten worden uitgedaagd om innovatieve en energiezuinige verlichtingsoplossingen te ontwerpen.

In de categorie provincies is Gelderland ten slotte winnaar. De provincie bespaart veel energie op de openbare verlichting langs de provinciale wegen en is zeer actief in de ondersteuning van de eigen gemeenten. Ten slotte heeft Gelderland er als trekker van het IPO-project voor gezorgd dat alle Nederlandse provincies inmiddels werk maken van energiebesparing in de openbare verlichting.

De OVL-awards zijn ingesteld door de Taskforce Verlichting voor de meest ambitieuze en/of inspirerende gemeenten en provincies op het gebied van energiebesparing in de openbare verlichting. Dit om hen uit te dagen extra werk te maken van energiebesparing in de openbare verlichting én te belonen voor de reeds gedane inspanningen op dit vlak. Uit de aanmeldingen werden zes genomineerden geselecteerd: degemeenten Helmond, Assen, Groningen, Stadskanaal en Heerenveen en de provincie Gelderland. De jury – bestaande uit: Wouter de Jong, gedeputeerde van de provincie Utrecht, Mariëtte van Empel, directeur Klimaat- en Luchtkwaliteit van het ministerie van Infrastructuur en Milieu en Sandra Korthuis, directielid van de VNG – koos hieruit Groningen, Heerenveen en Gelderland als winnaars.

Zie voor meer informatie, filmpjes en uitgebreide projectbeschrijvingen van de genomineerden: www.agentschapnl.nl/openbareverlichting.
 

15-11-2010 13:35

Op 6 december 2010 organiseert het Home Trade Center, Business to Business trade mart voor de interieurbranche, in Nieuwegein een Marketday XL. Deze dag presenteren circa 150 agenten en fabrikanten in de interieurbranche zich met ongeveer 225 merken. Daarnaast biedt het Home Trade Center, in samenwerking met het vakblad Inside Information Verlichting, de verlichtingsspeciaalzaak en andere geïnteresseerde bezoekers een programma gericht op het bieden van informatie over de laatste ontwikkelingen op het gebied van LED-verlichting.

 

Gratis lezing en forumdiscussie: Zin en onzin van LED

De afkorting LED staat voor ‘light emitting diodes’. De LED-technologie wordt wel de verlichting van de toekomst genoemd. De toepassingen worden steeds handiger en talrijker. Inherent hieraan neemt echter ook het aantal misverstanden toe. Op 6 december 2010 zetten we daarom de zin en onzin van LED voor u op een rijtje. Aan de hand van een aantal stellingen laten we diverse experts aan het woord. De lezingen starten om 11.00 uur. Het programma wordt rond 14.15 uur beëindigd. Het aantal beschikbare plaatsen is beperkt dus meld u zo snel mogelijk aan (stuur een email naar info@insideinformation.nl) en zorg dat u op de hoogte bent en blijft van de verlichting van de toekomst.

Programma

11.00    opening

11.05 - 11.20 Hans Stalenhoef (Osram)

Stelling 1: LED is een energiezuinig en duurzaam alternatief voor de gloeilamp.

11.20 - 11.30 forumdiscussie stelling 1

 

11.35 - 11.50 Nico Koreman (Koreman Lichtonderhoud)

Stelling 2: Er zijn veel ondeugdelijke LED-lampen in omloop.

11.50 - 12.00 forumdiscussie stelling 2

 

12.00 - 12.30 pauze en gelegenheid om te lunchen

 

12.30 - 12.45 Ton Martinali (Philips)

Stelling 3:  In tegenstelling tot gewone gloeilampen en halogeenlampen produceert LED vrijwel geen stralingswarmte.

12.45 - 12.55 forumdiscussie stelling 3

 

13.00 - 13.15 Rienk Visser

Stelling 4: Het is hoog tijd voor een keurmerk voor LED-verlichting.

13.15 - 13.25 forumdiscussie stelling 4

 

13.30 - 13.45 Ron Ramselaar (Ramselaar Light Solutions)

Stelling 5: De verwachte levensduur van de meeste LED’s  ligt op circa 50.000 branduren

13.45 - 13.55 forumdiscussie stelling 5

 

13.55- 14.00 Afsluiting

01-11-2010 8:21

De gemeente Deventer wil het monumentale stadsfront - het ‘aangezicht’ van de stad - langs de IJssel beter verlichten. Hierdoor wordt de uitstraling van het IJsselfront verbeterd. Na de Bergkerk wordt nu met steun van onder meer de provincie Overijssel de verlichting van de Lebuinuskerk aangepakt. De werkzaamheden maken deel uit van het project Aangezicht Aangelicht.

Het project bestaat uit het aanlichten van een aantal voor de gemeente Deventer belangrijke bouwwerken: de spoorbrug, de Wilhelminabrug, de Lebuinuskerk (inclusief toren), de Wellekade en de Pothoofdkade. De verlichting wordt zo aangelegd dat het milieu er zo min mogelijk onder lijdt en omwonenden er geen last van hebben. Moderne, energiezuinige Led-verlichting blijkt hiervoor een prima keuze en wordt daarom zo veel mogelijk toegepast. “Aangezicht Aangelicht zorgt voor een veel betere uitstraling van het historische stadsfront van Deventer. Samen met andere boegbeeldprojecten zorgt Aangezicht Aangelicht voor een belangrijke economische impuls”, aldus wethouder Marc-Jan Ahne.

Na het verlichten van de Bergkerk is het aanlichten van de Lebuinuskerk en de toren het volgende onderdeel van het project dat wordt uitgevoerd. Dankzij nieuwe, subtiele verlichting van kenmerkende delen zien de kerk en de toren er binnenkort ook na zonsondergang erg aanlokkelijk uit.

Op de kerk en de toren komen verlichtingsarmaturen om de daken en toren aan te lichten. Rondom de kerk komen verlichtingsarmaturen in de grond om de muren van de kerk te verlichten. Om het dak van de toren aan te lichten wordt op drie omliggende panden een armatuur aangebracht. Daarnaast worden elektriciteitskabels aangelegd om alle verlichtingsarmaturen te schakelen en te voorzien van elektriciteit. Aannemer Ziut uit Apeldoorn zorgt voor de aanleg van de verlichtingsarmaturen en elektriciteitskabels. De werkzaamheden beginnen medio oktober en duren naar verwachting tot medio december.

Aangezicht Aangelicht is onderdeel van het boegbeeldproject Stad aan de IJssel. Met boegbeeldprojecten investeren de gemeente Deventer en de provincie Overijssel nadrukkelijk in de sfeer, bereikbaarheid en economische kracht van Deventer. Daarnaast zijn er grote financiële bijdragen van het ministerie van Verkeer en Waterstaat en het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling. De zes boegbeelden zijn Herstructurering woonwijken, Economische innovatie, Poorten van Salland, Stationsomgeving, Stad aan de IJssel en Innovatie.


Terug

Combinatieaanbieding: 25% korting op abonnement vaktijdschriften Inside Information + Verlichting

U betaalt € 141,00, in plaats van € 188,00, voor totaal dertien nummers van Inside Information en Inside Information Verlichting.

Klik hier om een abonnement te nemen
 


Nieuwsarchief
Kantoor- en Projectmeubilair

Vloer, Wand & Plafond

Verlichting

Ontwerp/Architectuur

Overig nieuws

Archief voor oktober 2006


Naast nieuws en de hoofdnavigatie bovenaan onze site hebben wij nog meer rubrieken, namelijk:

- Agenda met beurzen en evenementen
- Vacatures
- Projecten uit de branche
- Geselecteerde filmpjes
  


- Aanmelden voor een abonnement
- Inschrijven op de e-mailnieuwsbrief

 


Agenda
Agenda-overzicht >