Nieuws


27-10-2010 8:16

Interlight Moscow is een verlichtingsbeurs voor decoratieve en technische verlichting. Deze beurs vindt van 9 tot en met 12 november plaats in het Expocentre in Moskou. Eén van de exposanten aldaar is Traxon Technologies. Traxon laat daar naar eigen zeggen een uitgebreid scala aan led-verlichting zien. Bij deze lichtoplossingen wordt volgens Traxon ingezet op flexibiliteit, innovatie en simpliciteit. Traxon is te vinden in de Forumhal, standplek D14. 

26-10-2010 9:45

‘Passion 4 Wood’ is een Belgisch bedrijf dat zich heel sterk gespecialiseerd heeft in het ontwerpen en de verkoop van verlichting, sculpturen, kunstobjecten en diverse andere decoratieve elementen waarin hout de belangrijke creatieve basis vormt.

Wie de producten van ‘Passion 4 Wood  bekijkt, komt meteen tot de conclusie dat de natuur een enorme rijkdom te bieden heeft aan diversiteit, kleuren en vormen. Elke gebruikte houtsoort bezit immers een eigen verhaal dat past in elk interieur, begrijpelijk, gezien hout van nature uit steeds warmte, sfeer en gezelligheid uitstraalt.Belangrijk in dit decoratief aspect van ‘Passion 4 Wood’ is en blijft ook de keuze van de verlichting. Een goed doordachte verlichting vervult dan ook in het interieur een grote rol. Evenwicht tussen licht en hout speelt daarbij een grote rol.Een lamp, die het grootste deel van de dag gedoofd is, moet eveneens perfect en harmonieus geïntegreerd zijn in het interieur. Het bedrijf in Oostende beschikt over een ruim en rijk assortiment uit hout vervaardigde lampen, met daarbijhorende aanvullende elementen voor woonruimte en kantoren.

25-10-2010 12:27

De gemeenten Helmond, Assen, Groningen, Stadskanaal en Heerenveen en de Provincie Gelderland zijn genomineerd voor de OVL-awards 2010. Dat heeft de projectgroep Openbare Verlichting (OVL) van de Taskforce Verlichting bekend gemaakt. De OVL-awards worden tijdens het Klimaatcongres op 17 november 2010 in de Fabrique in Utrecht uitgereikt. 

 

De OVL-Awards zijn ingesteld door de Taskforce Verlichting voor de meest ambitieuze en/of inspirerende gemeenten en provincies op het gebied van energiebesparing in de openbare verlichting. Alle gemeenten en provincies in Nederland zijn opgeroepen om mee te dingen. Dit om hen uit te dagen extra werk te maken van energiebesparing in de openbare verlichting én te belonen voor de reeds gedane inspanningen op dit vlak. Uit de aanmeldingen heeft de Taskforce Verlichting vijf gemeenten en één provincie geselecteerd.

 

Rob Metz, voorzitter van de projectgroep Openbare Verlichting, licht toe: “De gemeenten Assen, Heerenveen, Stadskanaal en Helmond dingen mee naar de awards op basis van hun ambitieuze en doortimmerde plannen en gerealiseerde resultaten. De gemeente Groningen blinkt uit op het punt van innovatie. Dankzij hun input is er een nieuwe dimmer ontwikkeld, die in vijf dimstanden en op elk willekeurig schakeltijdstip geprogrammeerd kan worden. Assen, Heerenveen en Groningen hebben bovendien het initiatief genomen tot de Light Challenge, waarmee studenten van HBO’s en Universiteiten worden uitgedaagd om met innovatieve vindingen op het gebied van openbare verlichting te komen. De provincie Gelderland is een kanshebber vanwege de enthousiasmerende en ondersteunende rol richting gemeenten en andere provincies, naast de 10 procent energiebesparing die ze zelf al gerealiseerd heeft”.

 

Een deskundige jury zal de genomineerden beoordelen en de uiteindelijke winnaars selecteren. Naast juryvoorzitter, Rob Metz, zijn dit: Wouter de Jong, gedeputeerde van de provincie Utrecht en lid van de Taskforce Verlichting, Mariëtte van Empel, directeur Klimaat- en Luchtkwaliteit van het ministerie van Infrastructuur en Milieu en Sandra Korthuis, directielid van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG).

20-10-2010 14:00

De jaarlijkse LED-conferentie vindt in 2010 plaats op 10 en 11 november in het Lindner Congress Hotel in Düsseldorf. De focus ligt niet alleen op de stand van de technologie en businesscases uit 2010, maar ook op de belangrijke rol van optica en materialen die nodig zijn om de beste LED-applicaties voor uiteenlopende markten te produceren. Doel is vertegenwoordigers van de industrie, overheidsinstituten, wetenschappers en eindgebruikers bijeen te brengen en zo  de meest recente technologische prestaties en zakelijke kansen te inventariseren op het gebied van solid state verlichting.

Daarnaast wordt ook vooruitgekeken, om kansen in de naaste en verdere toekomst te signaleren: nieuwe technologieën, nieuwe markten and nieuwe strategieën. De kansen in solid state lighting komen niet alleen voort uit ontwikkelingen in toepassingen en technologie, maar zeker ook uit de discussie over milieu en duurzaamheidsissues.
 

20-10-2010 10:07

Tijdens de Dutch Design Week opent Interieur Eindhoven haar deuren en is Eindhoven een nieuwe design hotspot rijker. Initiatiefnemer is ontwerper Gerard der Kinderen. Hij wil van Interieur Eindhoven een ‘bruisende, nieuwe designlocatie maken, waarbij meerdere zelfproducerende ontwerpers met merkpotentie, alsook interieurarchitecten een plek kunnen krijgen.’ De eerste gebruiker is zijn eigen label ZinX. Andere ontwerpers die inmiddels benaderd zijn, zijn o.a. Maarten Baptist, Jo Meesters, Ontwerplabel Vij5, Sander Mulder en het duo Kranen & Gille.

 

Het gaat allemaal gebeuren aan de Geldropseweg 41 waar voorheen Mega Bikes zat. Het betreft een pand van architect Cees Dam uit 1967, aangevuld met een ‘metalen’ derde etage van architect Rein van Wylick. De uitnodigende winkelruimte op de begane grond is 750 vierkante meter groot met een glazen pui van 15 meter breed. Naast zijn eigen merk ZinX, wil Gerard ook werk van andere ontwerpers neer zetten: "Professionele, zelfproducerende ontwerpers die niet alleen een constante hoge kwaliteit leveren, maar daarnaast ook duidelijk ‘merkpotentie’ hebben en (ook) rechtstreeks aan de consument leveren; al dan niet via interieuradviseurs. Een soort LAT-relatie dus: ieder z’n eigen shop of showroom in een goede, gezamenlijke omgeving", aldus Gerard der Kinderen.


Het is de bedoeling dat bezoekers in het nieuwe interieurcentrum direct producten kunnen kopen van de participerende ontwerpers. Ook kunnen bezoekers zich oriënteren bij de circa 5 tot 10 interieurarchitecten die zich ook in Interieur Eindhoven zullen gaan presenteren. Visueel wel te verstaan, middels panelen van circa 150 x 250 cm. Deze plannen zijn in een vergevorderd stadium. 

19-10-2010 9:00

Licht in de openbare ruimte, dat is het onderwerp  waarover gesproken wordt tijdens een thema-avond, georganiseerd door Social Urban Space. Deze thema-avond in het Designhuis in Eindhoven op 28 oktober vormt de aftrap voor het lichtproject ‘Licht over de Dommel’. Dit project gaat een jaar duren. De sprekers tijdens deze bijeenkomst zijn Bert Dierrix (architect Diederendirrix), Elke den Ouden ( TU/e Intelligent Lighting Institute) en de  lichtontwerpers Ellen de Vries  en Har Hollands. 

Licht over de Dommel heeft betrekking op de Dommelbrug in Eindhoven. Dit is een markant bouwwerk uit de eerste helft van de 20e eeuw, op de grens van binnenstad en villawijk. De balustrade is echter ontdaan van haar fraaie, oorspronkelijke verlichting. Social Urban Space wil, in samenwerking met de Gemeente Eindhoven, een proces op gang brengen om deze bijzondere brug aan de Dommelstraat weer te voorzien van een eigentijdse, aansprekende en betekenisvolle verlichting. De thema-avond begint om 20.00 uur ( inloop vanaf 19.30 uur)

18-10-2010 13:40

Drie prijswinnaars en acht eervolle vermeldingen werden op 16 oktober bekendgemaakt en geëerd tijdens de prijsuitreiking van de International VELUX Award 2010 in La Rochelle, Frankrijk. Joe Wu, een Chinese student aan de Technische Universiteit Delft was één van de prijswinnaars. Naast Joe behoorden zijn medestudenten van de TU Delft Yan Shi en Chung-Kai Yang en de Nederlandse Berte Daan tot de acht eervolle vermeldingen.

Het project van Wu 'Lightscape between gaps',  gebaseerd op een analyse van zonlicht in de extreem verticale stedelijke ontwikkeling van Hong Kong, won de tweede prijs die naast de eer bestaat uit een geldbedrag van 4000 euro voor hemzelf en 1000 euro voor zijn docente Daliana Suryawinata. In het voorstel wordt beschreven hoe reflecterende, verstelbare elementen op de gevel het zonlicht kunnen weerkaatsen. De jury beoordeelde het project als zeer werkbaar, gevoelig, eenvoudig en zeer goed gepresenteerd.

Gevarieerde ideeën
De 673 projecten van 280 architectuuropleidingen uit 55 landen die werden ingestuurd voor de International Velux Award 2010 vertegenwoordigen een grote variatie aan interpretaties van het overkoepelende thema 'Light of Tomorrow'. De jury vond de algemene kwaliteit van de projecten zeer hoog. Veel projecten toonden nieuwsgierigheid en de bereidheid om buiten gebaande paden te denken. Niet zozeer door het verstrekken van zeer complexe ideeën, maar ook door te focussen op simpele oplossingen of aspecten met een grote impact waar anderen nog niet eerder aan hebben gedacht, aldus Magda Mostafa, juryvoorzitter en UIA vertegenwoordiger.

“De oplossing die Wu aandraagt kan universeel worden toegepast in grote steden over de hele wereld. Vooral in dichtbevolkte stedelijke gebieden op de donkere kant van gebouwen die normaal nooit daglicht opvangen. Veel andere projecten behandelden ditzelfde probleem, maar geen van de oplossingen waren zo duidelijk als die van Wu", aldus Nathalie de Vries namens de jury.

Eigen ervaring
"Een raam zonder uitzicht of met uitzicht op muren is niet ongebruikelijk in Hong Kong waar ik vandaan kom. Hoe je natuurlijk licht in een leefruimte kunt laten komen in deze bijzondere stedelijke situatie is het basisconcept van dit project geweest", aldus Joe Wu over zijn project. "Ik was dan ook zeer verheugd toen ik hoorde dat ik één van de winnaars van de International Velux Award was. Het is een aanmoediging voor mijn architectonische opvattingen en een bewijs voor mijn ontwerpbekwaamheid,” aldus Wu.

Wu deelt de tweede plaats met Ma Xin, Wang Rui en Yang Meng van de Architecture School of Tianjin University in China voor hun project 'Condensation of variational sunlight influences'. Het winnende project 'Constellation of light fields' is gemaakt door Park Young-Gook, Kim Dae Hyun, Choi Jin Kyu en Kim Won Ziek uit Zuid-Korea en richt zich op de grote stedelijke ruimte en de belangrijke taak om het daglicht te controleren in plaats van te versterken. De jury vindt het idee erg sterk en intrigerend in de manier waarop het structurele, stedelijke en sociale kwesties aanpakt.

Eervolle vermeldingen
Yan Shi en Chung-Kai Yang, ook studerend aan de TU Delft, werden geëerd met een eervolle vermelding voor hun project 'Beauty in the UnDaylightable', over ondergrondse musea voor daglicht met behulp van zonne concentrators en optische vezels tegen de achtergrond van het Nederlandse landschap. Ook de Nederlandse Berte Daan die studeert aan de Eidgenössische Technische Hochschule Zürich kreeg een eervolle vermelding voor haar project 'Section of Light', die de behoefte van daglicht combineert met de behoefte om compacte gebouwen te bouwen.

De award organisatoren van Velux vonden de ideeën voor het licht van morgen allemaal erg interessant. "Wij vinden dat de deelnemende studenten zeer goed hebben ingespeeld op het thema en ze hebben veel energie in hun inzendingen ingestoken. De projecten bieden een grote verzameling aan inspiratie van onze toekomstige generatie architecten. En zij zullen de discussies niet alleen richten op daglicht, maar ook op duurzaam wonen in de toekomst,” zegt Michel Kalis, Commercieel Directeur van Velux X Nederland.

De International Velux Award voor architectuurstudenten vindt iedere twee jaar plaats, de volgende keer in 2012. De elf winnende projecten worden gepresenteerd in het speciale IVA Jaarboek. Alle 673 inzendingen worden tentoongesteld op iva.velux.com.

14-10-2010 10:10

​Lichtfabrikant Aura Light maakt bekend dat per 1 januari 2011 de verkooporganisaties in de regio Centraal Europa worden samengevoegd op één locatie. Door de snelle groei van de onderneming is ervoor gekozen om de administratieve werkzaamheden te centraliseren. Op deze manier kunnen klanten beter worden bediend.

Dit betekent dat de verkoopondersteunende activiteiten van Aura Light BV in Amersfoort worden overgeheveld naar Aura Light GmbH in Hamburg, Duitsland. Het verkoopteam in Nederland blijft ongewijzigd.

Aura Light ontwikkelt en verkoopt internationaal een breed assortiment Long Life lampen en energiebesparende producten. Binnen de onderneming is er continu een focus op het aanbieden van nieuwe, duurzame lichtoplossingen waarmee kosten worden bespaard en de CO2-uitstoot wordt verminderd.

“Door de ondersteunende werkzaamheden te centraliseren, bundelen we kennis en expertise van de markten in de regio Centraal Europa op één locatie. Op deze manier kunnen we nog efficiënter en sneller inspelen op de behoeften van de klant”, zegt Martin Malmros, CEO van Aura Light International.

De klanten van Aura Light BV zijn inmiddels persoonlijk op de hoogte gesteld. Aura Light GmbH wordt de centrale verkooporganisatie voor België, Duitsland, Luxemburg, Oostenrijk, Polen, Nederland, Rusland, Turkije en Zwitserland.
 

13-10-2010 8:20

Het symposium Light & Care 2010 vindt woensdag 10 november in Eindhoven plaats. Het belooft een uniek wetenschappelijk symposium te worden.

Tijdens dit internationale evenement wordt de laatste stand van zaken gepresenteerd over het toepassen van intensief oculair licht en lichttherapie in relatie tot gezondheid, welzijn en functioneren. Aan de orde komt ondermeer de behandeling met licht voor stemming- en slaapstoornissen en slap/waak problemen die optreden bij dementie. Ook (dag)licht in relatie tot gedrag, comfort en productiviteit komt uitgebreid aan de orde. Doel van het symposium is om een multidisciplinaire groep onderzoekers en clinici bijeen te brengen om zodoende resultaten van onderzoek en ervaringen uit te wisselen. Daarnaast zal er een prijsuitreiking plaatsvinden voor het beste gezond licht-ontwerp.
Nadere informatie via de internetsite www.solg.nl.

13-10-2010 8:10

Stichting Kleurenvisie organiseert voorafgaand aan de opening van de Dutch Design Week te Eindhoven een speciaal kleursymposium in het Van Abbemuseum. Kleur en Licht vindt vrijdag 22 oktober plaats. Er worden interessante lezingen gehouden door (internationale) experts. Sprekers zijn Mark Stolk, Cretien van Campen en Marike de Kruiff. De dag duurt van 9.30 tot 18.00 uur.

Het effect van kleur en licht op ons als mens en hoe dat in het dagelijkse leven (kan)worden toegepast. Dat is het thema van dit symposium voor interieurontwerpers, architecten, vormgevers, professionals uit de retail, marketing en kleur- en lichtdeskundigen.

Kleurbeleving en kleurervaring vergeleken met wetenschappelijke onderzoeken en feiten vormen de highlights van het ochtendprogramma met o.a. een intensieve interactieve lezing gegeven door internationaal kleurexpert Mark Stolk.
Onderzoeker en publicist Cretien van Campen presenteert zijn nieuwe boek Gekleurd verleden met een lezing over zintuigelijk herinneren aan de hand van hedendaagse experimenten in de wetenschap en beeldende kunst.
Marike de Kruiff, lichtontwerper en creative director lighting bij Philips Design, toont ontwerpen waarin licht en kleur betekenis krijgen. Niet alleen de mogelijkheden maar ook de grenzen van onze kennis op het gebied van gekleurd licht.
Tijdens het programma hebben bezoekers eveneens de mogelijkheid om het Designhuis te bezoeken dat zich op loopafstand bevindt van het Van Abbemuseum. Een tentoonstelling die laat zien hoe led's de wereld veranderen.
Voor het volledige programma en aanmelding voor deelname zie de website: www.kleurenvisie.nl.

Stichting Kleurenvisie Het Nederlands Platform Voor Kleur, telt inmiddels meer dan 450 donateurleden en brengt onder andere architecten, vormgevers, kleurspecialisten, product- , interieur- en grafisch ontwerpers, kennisinstellingen, wetenschappers en studenten met elkaar in gesprek over kleur. De stichting streeft naar eigen zeggen naar bewuster gebruik en toepassing van kleur door het bevorderen van kennisdeling en onderzoek over kleur.
 

12-10-2010 8:30

Mkb-ondernemers die een alternatief zoeken voor de steeds schaarser wordende gloeilamp, kunnen terecht bij Energiecentrum MKB, autoriteit op het gebied van energiebesparing in het mkb. Hoewel de uitfasering van de gloeilamp op 1 september 2010 al haar tweede fase ingaat, zijn volwaardige alternatieven nog niet altijd voorhanden.

Energiecentrum MKB helpt ondernemers bij het maken van de overstap met praktische informatie en handige online tools, zoals de nieuwe digitale Verlichtingscan en de brochure ‘Bespaartips voor verlichting’. De Verlichtingscan is een online tool die energiezuinige verlichtingsalternatieven op een rijtje zet. Door de Verlichtingscan in te vullen, krijgt de ondernemer een helder beeld van de investeringen en terugverdientijden, en derhalve van het rendement. De nieuwe brochure ‘Bespaartips voor verlichting’, gratis te bestellen op energiecentrum.nl, bevat alternatieven voor de gloeilamp, maar ook vele bespaar-  en onderhoudstips, rekenvoorbeelden, en een checklist om zo efficiënt mogelijk met verlichting om te gaan. “De tips zijn simpel en concreet. Iedere mkb-ondernemer kan ermee aan de slag”, zegt Loek Hermans, voorzitter van MKB-Nederland. “Het Energiecentrum MKB is wat ons betreft dé adviseur van de mkb-ondernemer op het terrein van energiebesparing.” Om het milieu te ontzien, worden gloeilampen in de EU versneld uitgefaseerd. Vanaf 1 september 2010 mogen er geen heldere gloeilampen vanaf 75 watt meer worden gemaakt. Sinds september 2009 geldt in de EU al een productie- en importverbod op heldere gloeilampen vanaf 100 watt en alle matte gloeilampen. In 2012 is het peertje voorgoed verleden tijd. Door de maatregelen raken de voorraden gloeilampen uitgeput. Niet alleen de consument, maar ook de ondernemer moet hierdoor op zoek naar een gelijkwaardige vervanger. Dat is niet makkelijk. “Er is veel rommel op de markt. Daar krijgen wij dan ook veel vragen over van ondernemers”, zegt Martin Kloet, directeur van Energiecentrum MKB. “We moeten snel duidelijk maken wat de beste opties zijn. Veel ondernemers hebben bijvoorbeeld het idee dat led een soort tovermiddel is, terwijl de ledlamp zijn beperkingen kent en in aanschaf nog erg duur is.”

In veel branches van het mkb, zoals de horeca en de detailhandel, is verlichting essentieel voor het creëren van de juiste ambiance. De gloeilamp geeft de beste resultaten als het gaat om kleurweergave, sfeer en dimbaarheid. De alternatieven (speciale halogeen-, led- en spaarlampen) zijn zuiniger en gaan gemiddeld langer mee, maar geven lang niet hetzelfde resultaat. Bovendien kosten ze gemiddeld drie tot zelfs twintig keer meer. “Het EU-verbod is eigenlijk te vroeg ingesteld”, zegt Robert Jan Vos, expert op verlichtingsgebied. “De alternatieven zijn nog mager en de informatie is matig tot slecht. Hoewel de ontwikkelingen snel gaan, is nog niet voor alle toepassingen van de gloeilamp een gelijkwaardig alternatief voorhanden.” Ook de Consumentenbond constateerde onlangs na onderzoek dat de ledlamp te weinig licht geeft en te duur is, de spaarlamp te ongezellig en de halogeenlamp niet zuinig genoeg.

 In 2009 maakten meer dan 200.000 mkb-ondernemers kennis met de diensten van Energiecentrum MKB. Dit resulteerde in een besparing van 25 miljoen euro aan energiekosten. Om in de toekomst nog meer ondernemers te bereiken, lanceerde Energiecentrum MKB onlangs een campagne ter verbetering van haar naamsbekendheid. Centraal in de campagne staat de Energiecoach, die ondernemers deskundige ‘speltips’ geeft op het gebied van energiebesparing. Deze rol wordt vervuld door energieadviseur Willem Hiddink, broer van voetbalcoach Guus Hiddink. “Ik vind het een eer om ondernemers in het mkb te mogen trainen in energiezuinig ondernemen”, aldus Hiddink. “Ik zal dan ook regelmatig zichtbaar zijn de komende tijd.”

08-10-2010 11:30

De Stela-serie, bestaande uit Stela Square en Stela Wide, is onlangs uitgebreid met de Stela Long. Dit led-armatuur is speciaal bedoeld als opschuifversie met toepassingen voor bijvoorbeeld hoofdwegen, secundaire wegen en wijkontsluitingswegen. Daarnaast introduceert Indal ook verbeterde versies van de Stela Square en Stela Wide. Efficiëntere DIRECTA™lenzen en krachtigere leds moeten de lichttechnische prestaties verbeteren en leiden tot besparingen op het gebied van energie en CO2-uitstoot.

De Stela Long is ontwikkeld voor bevestiging op opschuifmasten en paaltoppen met een hoogte van 5 tot 8 meter. Net als de Stela Square en Wide, is de Stela Long uitgerust met Indal’s REVOLED™ techniek. Deze led-technologie, bestaande uit DIRECTA™ lenstechniek en het COO-LED™ koelingprincipe, realiseert energiebesparingen van 25 tot 60 procent in vergelijking tot conventionele oplossingen. Om de led-armaturen nóg zuiniger en milieuvriendelijker te maken, zijn alle Stela-modellen verkrijgbaar in een dimbare uitvoering.

Om het licht zo exact mogelijk te sturen, zijn voor alle Stela-modellen drie nieuwe typen DIRECTA™ lenzen beschikbaar: smalle lenzen (toepasbaar in smalle straten, fietspaden of stegen), standaard lenzen (toepasbaar in woongebieden) en brede lenzen (toepasbaar in brede wegen en pleinen). De lenzen zorgen voor een minimaal verlies aan lumen door de geïntegreerde combinatie lens en led (rendement > 90 procent).

Stela Long wordt geleverd in diverse aantallen leds, te weten 10, 14, 18, 24 en 30, en op aanvraag ook in andere aantallen leds leverbaar. De vernieuwde leds in Stela maken het - in combinatie met Indal’s keuze in DIRECTA™ lenzen - mogelijk met veelzijdige lumenpakketten te werken. Zo kunnen bijvoorbeeld bij het overbruggen van grotere mastafstanden leds met hogere stroomsterktes (500mA en 700mA) worden gebruikt. De Stela-familie is leverbaar in warm wit, neutraal wit en koel wit.

06-10-2010 8:20

Fagerhult gaat een nieuw kantoor bouwen in Houten. Wethouder Geerdes van Ruimtelijke Ordening sloeg onlangs de eerste paal in de grond en gaf daarmee het startsein voor de bouw van het nieuwe kantoor. Fagerhult is naar eigen zeggen één van Europa’s grootste producenten van verlichting.

Alle werknemers en genodigden waren getuige van een vlotte bouwstart op bedrijventerrein de Meerpaal. Directeur Johan Everkes is trots dat een start gemaakt is met de bouw van het nieuwe kantoor. Momenteel is Fagerhult gevestigd in IJsselstein, maar het bedrijf is daar uit zijn jasje gegroeid. Het nieuwe pand moet een samensmelting worden van trends, kennis, duurzaamheid en techniek en wordt daarmee verheven tot één 'Light Experience Center'.
In moederland Zweden is Fagerhult al decennia lang marktleider. Fagerhult staat bekend om haar creatieve, duurzame en in elke omgeving prachtig integreerbare oplossingen. Alles bij Fagerhult draait om 'de bedoeling van licht'.

05-10-2010 8:30

De Duitse fabrikant Erco Lighting en Philips hebben een overeenkomst gesloten over de patenten van beide bedrijven. De beide bedrijven mogen in het kader van deze overeenkomst gebruik maken van elkaars productpatenten op het gebied van LED-verlichting en - lichtsturing. Financiële details werden niet bekend gemaakt.

"We zijn er blij dat we onze technologische positie verder hebben kunnen verstevigen door de patenten van Philips te verwerven", zegt Erco-directeur Kay Pawlik. "We zijn overtuigd van de grote mogelijkheden van de LED en zullen dus ook blijven investeren in vooruitstrevende duurzame LED-verlichting alsmede de aansturing van LED-verlichting op het gebied van de architecturale verlichting."

Ook bij Philips is men tevreden over de patent-overeenkomst: "We zijn erg blij dat Erco ons de mogelijkheid biedt om gebruik te maken van hun LED-controlesystemen", aldus Frank Bistervels, Senior Director Licensing bij Philips. "Wij geloven in 'open innovatie' en het delen van onze kennis middels licentie-overeenkomsten. Door onze technologie te delen met Erco, kunnen we allebei nieuwe kansen creëren op de markt."

04-10-2010 8:30

Techcomlight maakt bekend dat het Hof in ‘s-Hertogenbosch op dinsdag 21 september 2010 een 'vernietigend oordeel' heeft gegeven in de zaak over vergelijkende reclame.

"BIK Bouwproducten en Vaculux  vergeleken hun producten Tubelight en Skytube Helios met die van het  merk Solatube, de daglichtbuis die sinds 1997 door Techcomlight op de markt wordt gezet", aldus de woordvoerder. "Het Hof heeft in hoger beroep - evenals eerder de rechter in kort geding én de Reclame Code Commissie - de reclameuitingen van BIK en Vaculux verboden."

De drie meest bekende vergelijkende reclame uitingen, '65 procent meer daglicht, 15 procent sneller installeren en 50 procent kostenbesparend', zijn verboden. Dit verbod is uitgebreid met een vijftiental soortgelijke claims zoals 'maximaal daglicht'. Ook claims met een gelijke strekking zijn niet toegestaan. 

BIK en Vaculux hadden hun superioriteitsclaim over de lichtopbrengst gebaseerd op de zgn. OliNo I- en OliNo II-rapporten Lichtmetingen (uit mei 2008). Naar deze rapporten mag niet meer worden verwezen, aldus het Hof. Ook de Reclame Code Commissie had begin dit jaar al geoordeeld dat partijen hun claims over een hogere lichtopbrengst niet kunnen onderbouwen aan de hand van de genoemde rapporten.

"Verder heeft het Hof bepaald dat BIK en Vaculux hun reclamemateriaal moeten terughalen en vernietigen, hun websites moeten aanpassen en op korte termijn rectificaties moeten plaatsen. Ook moeten zij alles doen wat in hun macht ligt om ervoor te zorgen dat mededelingen door derden waarin de misleidende reclame nog voorkomt, worden verwijderd." 


Terug

Combinatieaanbieding: 25% korting op abonnement vaktijdschriften Inside Information + Verlichting

U betaalt € 141,00, in plaats van € 188,00, voor totaal dertien nummers van Inside Information en Inside Information Verlichting.

Klik hier om een abonnement te nemen
 


Nieuwsarchief
Kantoor- en Projectmeubilair

Vloer, Wand & Plafond

Verlichting

Ontwerp/Architectuur

Overig nieuws

Archief voor oktober 2006


Naast nieuws en de hoofdnavigatie bovenaan onze site hebben wij nog meer rubrieken, namelijk:

- Agenda met beurzen en evenementen
- Vacatures
- Projecten uit de branche
- Geselecteerde filmpjes
  


- Aanmelden voor een abonnement
- Inschrijven op de e-mailnieuwsbrief

 


Agenda
Agenda-overzicht >