Nieuws


29-01-2010 15:54

In Rotterdam zijn gisteren de Daylight Awards uitgereikt. Deze prijzen worden tweejaarlijks toegekend aan twee projecten (woningbouw en utiliteitsbouw) waarin een optimum is bereikt tussen daglichttoetreding, de toepassing van kunstlicht en het overige gebouwontwerp.

In de categorie Woningbouw is Al-Light in Haarlem de winnaar geworden van de Daylight Award 2010. Dit project van Border Architecture, toont met de plaatsing van strategisch geplaatste lichtkokers dat daglicht tot diep in de woning kan doordringen. "Architect Henri Borduin heeft ondanks een beperkte beschikbaarheid aan ruimte een optimale daglichttoetreding weten te realiseren", aldus de jury.

In de categorie Utiliteitsbouw gaat de Daylight Award naar FPC De Oostvaarderkliniek in Almere, van Studio M10. "Architect Martien Jansen heeft daglicht door het gehele gebouw bewust en effectief toegepast. Niet alleen voor de oriëntatie, het uitzicht en als dynamische verlichtingsbron, ook ten behoeve van de sociale veiligheid en het psychisch welbevinden van patiënten."

In vrijwel alle tachtig ingezonden projecten was volgens de jury een goed overwogen daglichtplan te herkennen. Hieruit blijkt dat daglichttoetreding voor opdrachtgevers, architecten en adviseurs 'serious business' is. Desondanks blijkt dat het kunstlichtconcept hier niet tot nauwelijks op wordt aangepast. Volgens de jury is er op dat vlak nog veel energiewinst te behalen.

De jury maakte een keuze uit tien genomineerden. De samenstelling van de jury: Ronald Schleurholts (cepezed, winaar DA2008), Paul van Bergen (DGMR), Peter de Winter (Reed Business), Michel Kalis (Velux) en Atto Harsta (Aldus Bouwinnovatie).

29-01-2010 15:51

Vrijdag 29 januari werd de tweejaarlijkse beurs Licht & Architectuur afgesloten. Het evenement in het Rotterdamse Ahoy kan geen daverend succes worden genoemd. Daarvoor was het aantal deelnemende exposanten simpelweg te klein. Maar exposanten en bezoekers waren vaak wel degelijk tevreden.

De tweede editie van het evenement, van 27 tot en met 29 januari in Ahoy Rotterdam, bleek niet de groei te hebben doorgemaakt die de beursorganisatie op basis van de reacties op de eerste editie verwacht en gehoopt had. Er ontbrak een hele serie marktpartijen die voor een serieus te nemen evenement op het gebied van licht en architectuur in feite onontbeerlijk zijn.

Licht & Architectuur was voor de wél deelnemende bedrijven overigens zeker geen teleurstelling. Vanwege het feit dat de beurs gelijktijdig werd gehouden met twee andere min of meer ‘architecturale evenementen’ – Gevel en Material Xperience – konden aanbieders als bijvoorbeeld Delta Light, Waldmann, Barrisol, Tre Ci Luce en TAO Light Systems tal van architecten en andere ‘specifiers’ op hun stand verwelkomen.

Blijkens de cijfers die de organisatie dagelijks bekend maakte, was het aandeel beslissers onder de bezoekers zelfs bijzonder hoog te noemen. Op de eerste beursdag was bijvoorbeeld slechts 12 procent van de bezoekers níet beslissingsbevoegd.

Voor exposanten was Licht & Architectuur al met al dus nog een redelijk succesvol evenement. De parallelevenementen Gevel en Material Xperience zorgden voor een gestage stroom bezoekers die – heel slim van de beursorganisatie – door de lichthal moesten om de beide evenementen te kunnen bezoeken.

Ook verschillende bezoekers reageerden positief op het ruim opgezette evenement. Dat leek echter met name te gelden voor hen die eigenlijk voor Gevel en/of Material Xperience waren gekomen en het kleinschalige evenement als een lichtverteerbaar extraatje beschouwden. Onder de bezoekers die speciaal voor Licht & Architectuur de januarikou hadden overwonnen, overheerste vaak teleurstelling over het gebodene.

28-01-2010 15:55

Op 26 januari 2010 is het volgens de initiatiefnemers eerste volledig met LED-verlichting uitgeruste industriepand ter wereld geopend. Zowel binnen als buiten het nieuwe industriepand van co-making en co-packing bedrijf Kompak in Etten Leur zorgen meer dan honderdduizend LED's van het Helmondse bedrijf LedNed voor een duurzame en energiezuinige verlichting.

"Kompak streeft al jaren naar zoveel mogelijk duurzaamheid in alles wat we doen", aldus Jan Spiering, Directeur van Kompak. "Tijdens het ontwerpen van ons nieuwe industriepand in Etten Leur besloten we daarom de volgende stap in dat proces te zetten door volledig over te gaan naar LED-verlichting."

Kompak koos voor LedNed omdat dit bedrijf de enige LED-fabrikant is met een KEMA CE keurmerk op haar hele productlijn. "Steeds meer bedrijven stappen over op LED-verlichting, maar Kompak is het eerste bedrijf ter wereld dat een compleet industriepand laat verlichten door LED-lampen, van de buitenverlichting tot de bedrijfshallen tot de kantoren", aldus André ten Bloemendal, commercieel directeur van LedNed. "We denken dat deze wereldprimeur een enorme aanmoediging zal zijn voor andere bedrijven om veel meer gebruik te gaan maken van deze energiezuinige en milieuvriendelijke verlichting."

Door de inzet van LED-verlichting bespaart Kompak jaarlijks circa 200.000 kWh aan stroom, wat gelijk staat aan een besparing van circa 135.000 kg CO2-uitstoot. Dat is vergelijkbaar met het zuiverende effect van ruim 6.600 volwassen bomen. Financieel levert de ledverlichting een besparing van 35.000 euro per jaar aan energiekosten.

De betrokkenen claimen met het door LED verlichte pand dus een wereldprimeur te hebben. Er zijn echter nog meer opvallende aspecten aan dit project. Zo ontwikkelde LedNed een nieuwe LED Lichtlijn van ruim 3.500 meter, speciaal voor ruimtes van 3,5 meter tot 15 meter hoog. Deze lijn bestaat uit verschillende individueel aanstuurbare segmenten en is voorzien van zoveel mogelijk direct toepasbare intelligentie zoals aanwezigheidsdetectie, daglicht sturing op instelbare niveaus, minimum licht optie en intensiteit verhoging op instelbare plaatsen waar een meer dan gemiddeld lichtniveau gewenst is voor specifiek zeer nauwkeurige werkzaamheden. Alle lichtlijnen zijn IP66 uitgevoerd en volledig KEMA CE gekeurd. Door de specifieke constructie en de scheiding tussen het elektrisch circuit en de lichtbronnen voldoet de verlichting ook aan de ATEX richtlijn.

De lichtlijn functioneert ook als noodverlichting binnen het pand. In geval van stroomuitval blijft de lichtlijn voor minimaal twee aaneengesloten uren branden op vol vermogen, ook al stonden ze op moment van stroomuitval uitgeschakeld of in gedimde stand.
De lichtlijn is in samenwerking met installateur TES uit Prinsenbeek geïntegreerd in de sprinklerinstallatie.
Voor de kantoren en publieke ruimten is gekozen voor de nieuwste generatie flexilight panelen, specifiek ontworpen voor 'verborgen' systeemplafonds. De ruimten zijn voorzien van aanwezigheidsdetectie zodat er alleen licht is als er ook mensen aanwezig zijn.

Buiten om het pand heen en bij de laad- en losruimten wordt gebruikt gemaakt van LedNed straatverlichting, waar in elke kop 72 High Power Cree LED's zijn verwerkt en in de grond- en voetpadlantaarns wordt gebruik gemaakt van losse standaard LED Spots. Het nieuwe industriepand van Kompak staat aan afslag 19 van de A58 bij Etten Leur en beslaat een totale oppervlakte van 10.000 vierkante meter. Het pand is ontworpen door architectenbureau Best Architecten, die nauw samenwerkten met LED-fabrikant LedNed aan het lichtplan om te zorgen dat de ledverlichting voldoet aan alle extra eisen die een industriële omgeving verlangen. Zo is de LED-verlichting bestand tegen vuil, trillingen, warmte en andere uitdagingen die een industriële omgeving met zich meebrengt. 

25-01-2010 16:16

Tijdens het congres Greenbuild op 28 januari in Ahoy Rotterdam is het hoofdthema: het veranderende proces voor duurzaam bouwen. Dit wordt toegelicht vanuit de praktijkervaring met nieuwbouw en renovatie. Onder andere door de ontwerper van het prestigieuze project ‘De Watertoren’ in Bussum.

De architect is een van de belangrijkste schakels in de verduurzaming van de gebouwde omgeving. De klant vraagt om een duurzaam eindproduct voor nieuwe bouw en renovatieprojecten. Maar duurzaam ontwerpen komt niet alleen door gebruik te maken van andere materialen. Het ontwerpproces bij duurzaam bouwen is 180 graden veranderd ten opzichte van traditioneel bouwen. Sprekers tijdens het congres Greenbuild zonder onder andere Menno Kooistra, Michiel Haas, Bob Kuster, Wouter Beck en Stafan van Uffelen. De dag staat onder leiding van Gerard Vos, de hoofdredacteur van het magazine Duurzaam gebouwd. Het volledige programma is te vinden op www.greenbuild.nl.

25-01-2010 8:47

De Dom kan opgelucht ademhalen. De Utrechtse kerktoren wordt in hoogte niet voorbijgestreefd door de wolkenkrabber Belle van Zuylen. Dit weekend werd bekend dat het volgens sommigen megalomane project definitief van de baan is. De Belle van Zuylen had met 262 meter de hoogste toren van Nederland moeten worden. Volgens de gemeente en projectontwikkelaar Burgfonds is het door de financiële crisis echter niet verantwoord het project door te zetten. 

Een woordvoerder van milieuminister Jacqueline Cramer reageerde vrijdag verheugd op de aankondiging. Eerder al zei Cramer dat het de verkeerde toren op de verkeerde plek zou zijn.

Burgfonds gelooft nog steeds in het concept van de 262 meter hoge toren, een ontwerp van de Architekten Cie. "De ontiwkkelaar streeft ernaar het concept van multifunctionele hoogbouw ergens anders toe te passen", zo meldt de gemeente Utrecht. "De ambitie om van Leidsche Rijn Centrum Noord een hoogstedelijke, levendige nieuwe stadskern te maken blijft onverminderd hoog. De realisatie van hoogbouw om de bouw van het nieuwe stadsdeel Leidsche Rijn te markeren blijft daar integraal onderdeel van uitmaken."

Belle van Zuylen was een omstreden project. Dit had onder meer te maken met het feit dat het ontwerp te rooskleurig werd voorgespiegeld aan de politiek. Eerder publiceerden wij op deze website een you tube-filmpje waarin de ontwerpplannen kritisch tegen het licht worden gehouden.

22-01-2010 16:29

Lemnis Lighting maakte gisteren bekend dat het een samenwerking aangaat met de Zumtobel Group uit Oostenrijk. Doel van de samenwerking is het gezamenlijk ontwikkelen van een volledig portfolio kwalitatieve LED-verlichting, voor zowel huiselijk als zakelijk gebruik.

Lemnis Lighting en de Zumtobel Group willen gezamenlijk voorloper zijn op het gebied van LED. Dit doen zij door een technologisch hoogstaand en uitgebreid productportfolio retrofit ledverlichting te voeren. Naast vervangers voor de reguliere gloeilampen, ontwikkelen zij ook vervangers voor bijvoorbeeld halogeenverlichting.

De partijen, die al sinds 2008 regelmatig samenwerken, verwachten samen de markt een impuls te kunnen geven door kwalitatieve en betaalbare producten neer te zetten. Voor Lemnis Lighting, dat onder de naam Pharox al diverse LED-lampen ontwikkelde, betekent de samenwerking een snelle uitbreiding van het huidige productportfolio.

Lemnis-CEO Remko Gaastra benadrukt het belang: “Deze samenwerking is een volgende stap in onze strategie om partnerships aan te gaan met grote spelers in de markt. Hierdoor zijn we in staat onze productontwikkeling te versnellen, zodat er steeds meer energiezuinige alternatieven komen voor de traditionele verlichting. Dankzij onze partners bouwen we onze leidende marktpositie verder uit en zijn we in staat voordeliger te produceren, waardoor we de consument prijsvoordeel kunnen bieden.”

De samenwerking stelt de Zumtobel Group in staat om schaalvoordelen te behalen en zo beter de LED-markt in Europa te bedienen. Andreas Ludwig, CEO van de Zumtobel Group, is verheugd over de samenwerking: “LEDON Lamp en Lemnis zijn de perfecte partners om samen een doorbraak te bewerkstelligen in ledverlichting. Ons gezamenlijke doel is het opbouwen van een substantieel marktaandeel op de verlichtingsmarkt.”

22-01-2010 10:42

Supermaker, het te ontwikkelen design-initiatief dat werd geïnitieerd door Platform 21, is van de baan. Dat meldt de nieuwsbrief design.nl. Na het terugtreden van Li Edelkoort bij het Designhuis in Eindhoven is dit een volgend veeg teken voor de Nederlandse ontwerpwereld.

Als incubator voor een nieuw te bouwen Designcentrum ontwikkelde Platform 21 Supermaker. Supermaker had een laboratorium moeten worden waar de herwaardering van het maken, het plezier in het maken én het spektakel van het maken centraal staan.

Het initiatief, waarvoor architect Lars Spuybroek reeds een ontwerp maakte (Supermaker DOCK), is nu dus definitief van de baan. Reden voor het stuklopen van het initiatief is het feit dat er geen subsidie kon worden verkregen voor het project. "Ik ben teleurgesteld", aldus Joanna van der Zanden,artistiek directeur van Platform 21. "Het heeft wellicht te maken met politieke keuzes, maar misschien was Amsterdam gewoon nog niet klaar voor een dergelijk initiatief."

Eerder deze maand vond ook in Eindhoven al een clash plaats tussen politiek en ontwerpwereld. Design-goeroe Li Edelkoort maakte bekend op te stappen bij het door haar geïnitieerde Designhuis vanwege de onkunde bij de gemeente inzake design. Is deze opeenvolging van design-nederlagen het teken dat het niet goed gaat met het lange tijd zo populaire Dutch Design? Het zou kunnen.

22-01-2010 9:37

Op dit moment te zien in Kunsthal KAdE in Amersfoort: een tenstoonstelling gemaakt door architect Rianne Makkink en topontwerper Jurgen Bey. Studio Makkink & Bey heeft het interieur ontworpen van Kunsthal KAdE. In de tentoonstelling wordt de filosofie van het werk van de studio belicht aan de hand van een selectie uit het oeuvre. Met de focus op kunstgerelateerde objecten en producten.

Studio Makkink & Bey heeft het interieur ontworpen van Kunsthal KAdE. In de tentoonstelling wordt de filosofie van het werk van de studio belicht aan de hand van een selectie uit het oeuvre. Met de focus op kunstgerelateerde objecten en producten. Ter gelegenheid van de tentoonstelling is een catalogus (NL en EN) uitgebracht, vormgegeven door grafisch vormgevers Koehorst In’t Veld, de grafisch vormgevers van Kunsthal KAdE.

De tentoonstelling is nog te zien tot en met 14 februari.

22-01-2010 9:14

JHK Architecten en Inbo in Rotterdam hebben als team de Europese aanbesteding voor de eerste fase van de nieuwbouw voor de Faculteit Wiskunde en Natuurwetenschappen van de Universiteit Leiden gewonnen.

De visie van de architecten Ad van Aert en Hans Toornstra weerspiegelt de hoge ambities van de eerste universiteit van Nederland. Fase 1 betreft een nieuwbouw op het Biosciencepark van 39.000 vierkante meter en zal in augustus 2015 worden opgeleverd. De totale nieuwbouw wordt in drie fases uitgevoerd en bedraagt in totaal 99.000 vierkante meter. Over de leverancier van het meubilair wordt (natuurlijk) pas later een beslissing genomen. Dringen!

21-01-2010 6:45

‘Licht doet leven' is het actuele thema van de tweede editie van Licht & Architectuur van woensdag 27 tot en met vrijdag 29 januari 2010 in Ahoy Rotterdam. In de afgelopen jaren heeft de verlichtingsbranche een grote slag gemaakt op het gebied van lichttechnologie en armatuurinnovatie. Met als resultaat dat hogere lichtsterktes kunnen worden bereikt met aanzienlijk minder wattage.

De nu geldende trend voor basis-interieurverlichting is dan een logisch gevolg: inbouwarmaturen zijn nog nauwelijks zichtbaar terwijl redelijk eenvoudig aan de normen wordt voldaan. De combinatie met daglicht wordt steeds belangrijker.

De vloer van hal 2 van Ahoy Rotterdam staat tijdens Licht & Architectuur geheel in het teken van licht, verlichting en lichttechnologie. Op dit tweejaarlijkse platform voor de verlichtingsindustrie worden de nieuwste ontwikkelingen gepresenteerd aan het ontwerpend en opdrachtgevend publiek, met name architecten en interieurontwerpers. De exposanten laten vooral de ontwikkelingen zien op het gebied van kunstlicht, maar ook daglicht komt aan de orde, met als hoogtepunt de uitreiking van de Daylight Awards op donderdag 28 januari 2010.

Verlichting is een essentieel onderdeel van het ontwerp van utilitaire gebouwen. Zeker in het interieur, maar ook steeds vaker voor het exterieur. Met de voortdurende aanscherpingen op het gebied van milieu en energie, is research & development voor de verlichtingsbranche een pure noodzaak. Dat uit zich niet alleen in de doorontwikkeling van LED-technologie en gasontladingslampen, zoals tl-verlichting en spaarlampen, maar heeft ook een duidelijke creatieve component. De armaturen die de letterlijke houder zijn van al deze innovaties maken zelf ook een ontwikkeling door. Tijdens Licht & Architectuur tonen de trendsetters in de verlichtingsbranche de nieuwste ontwerpen en gaan graag in dialoog met de bezoekers over de toepassingen en mogelijkheden van hun producten.

Integraal ontwerpen is een trend die behalve op Licht & Architectuur ook waarneembaar is op het gelijktijdig te houden evenement Gevel. Steeds vaker wordt gekozen voor gebouwbeheerssystemen en domotica om het klimaatsysteem centraal en integraal te kunnen reguleren. Verlichting is een essentieel onderdeel van deze systemen en de branche speelt daar dan ook op in met het aanbod van producten.

Cor van Beelen van Maretti: "De combinatie van daglicht en kunstlicht is een belangrijke component van gebouwbeheerssystemen. Het kunstlicht past zich flexibel aan als de mate van daglichttoetreding verandert. Ik zie voor bijvoorbeeld kantoren ontwikkelingen zoals multifunctioneel en dynamisch licht. Bij de laatste vorm verandert niet alleen de intensiteit, maar ook het kleurverloop van het licht naarmate de dag verstrijkt. Dat houdt de mensen fris."

Een ander gevolg van de inzet van gebouwbeheerssystemen danwel domotica, is dat het lichtontwerp al eerder in het ontwerpproces bekend moet zijn. Erik de Gooijer van Intra Lighting verklaart hiermee de deelname aan Licht & Architectuur. "Als producent van armaturen en lichtoplossingen zit je nu aan tafel met de architect en adviesbureaus in plaats van, zoals op de beurs Elektrotechniek, met facilitair managers en installateurs. Dat eist van je medewerkers een andere houding, een andere informatievoorziening en een intensievere participatie aan het project. Wij gaan daar graag in mee en willen in gesprek komen met die architecten en adviesbureaus. We willen graag weten wat er bij hen leeft. Daarom staan wij op Licht & Architectuur."

Steeds vaker wordt in lichtplannen een onderscheid gemaakt tussen een basisverlichting en lichtobjecten voor specifieke aanlichting of decoratie. Van Beelen bevestigt dit beeld: "Armaturen worden zoveel mogelijk weggewerkt in glad gestucte plafonds of metal studwanden. Dat verhullen dient ook om verblinding door rechtstreeks licht te voorkomen. De trend hierbij is heel duidelijk: less is more! De basis van de lichtplanning wordt dan aangevuld met een aantal lichtobjecten, hangende of staande armaturen, als de eyecatchers van het interieur."

Bij Intra Lighting wordt specifiek op deze twee productgroepen ontworpen. "Wij onderscheiden functioneel en decoratief licht", zegt Erik de Gooijer. "Voor het functioneel licht maken wij maatwerksystemen, aluminiumprofielen met geïntegreerde armaturen voor T5 of LED-lampen. Je ziet dat steeds vaker wordt gekozen voor minimalistische oplossingen, heel slanke profielen. Maar ook op het gebied van designverlichting wil Intra Lighting tijdens de beurs nieuwe ontwerpen uit eigen huis laten zien. De blikvangers van onze collectie zijn de Gwig en Gwail: hangende en staande designarmaturen. Deze zullen zeker een mooie plek in onze stand krijgen."

Zoals de deelnemers aan Licht & Architectuur al aangeven, zal het lichtplan voor gebouwen steeds vaker een combinatie zijn van daglicht en kunstlicht. De trends op het gebied van basisverlichting laten dan ook een nabootsing zien van het natuurlijk lichtverloop. En ondanks dat de gebruikte armaturen en lichttechnologieën steeds energiezuiniger worden, de meest aantrekkelijke bron voor licht blijft de zon. Tijdens de beurs wordt voor de tweede maal de Daylight Award uitgereikt, om dit te onderstrepen.

De Daylight Award is een initiatief van de stichting Living Daylights, VNU Exhibitions Europe en Reed Business. De inzendingstermijn is op 3 december gesloten. Een vakjury beoordeelt wie de Award, bestaande uit een bedrag van 1.250 euro en een glaskunstwerk van Han de Kluijver in ontvangst mag nemen. De winnaar wordt op donderdag 28 januari 2010 bekend gemaakt.

De PLDA (Professional Lighting Designers' Association), NSVV (Nederlandse Stichting voor Verlichtingskunde) en NLA (Nederlandse Licht Associatie) leveren alle drie een bijdrage aan het inhoudelijk programma in het theater op de beursvloer.

Gelijktijdig met Licht & Architectuur, van 27 tot en met 29 januari 2010, vinden de vakbeurs Gevel, het evenement Material Xperience en het eendaagse congres Greenbuild plaats. "Gevel wordt voor de vierde keer georganiseerd en staat binnen de architectuurwereld bekend als een geweldige beurs", aldus Butter. Voor de doelgroep is het interessant dat de evenementen tegelijk plaats vinden. Material Xperience is een combinatie van een bijzondere expositie en lezingen door keynote speakers die een bijzondere kijk hebben op de laatste materiaalinnovaties. Het voornaamste onderdeel van Material Xperience wordt gevormd door de Materia-expositie, een presentatie van de nieuwste materialen en de toepassingen. Greenbuild bestaat uit een interessant lezingenprogramma en is het congres op het gebied van duurzaam bouwen en energiebesparende oplossingen welke voor de eerste keer georganiseerd word. De datum van Greenbuild is donderdag 28 januari. Licht & Architectuur, Gevel en Material Xperience zijn met dezelfde toegangskaart te bezoeken.

21-01-2010 6:35

Van een stukje kunst in de tuin tot een innovatieve blikvanger in huis. Met de nieuwe verlichtingsarmaturen van Delta Light® opent er zich een speelse wereld om te ontdekken. Van eigentijds tot eigenzinnig, van functioneel tot sfeerscheppend, maar altijd met dat tikkeltje design extra. Delta Light presenteert dit alles tijdens de vakbeurs Licht en Architectuur, die van 27 tot en met 29 januari 2010 in Ahoy' Rotterdam wordt gehouden.

Opvallende blikvangers zijn de recente Award winnaars in de collectie, zoals de Topix, winnaar van de Red Dot Award & iF Design Award. Deze strakke LED-armatuur maakt originele en speelse composities mogelijk. Topix is dan ook een apart verlichtingstoestel. Hij garandeert een speels licht én geeft je veel vrijheid. Zo kan je, door een combinatie van meerdere toestellen, een attractief of artistiek geheel samenstellen. Of je kan kiezen voor een discreet, maar toch amusant lichtaccent. Daarnaast kan je ook de kleur van het licht helemaal afstemmen op je eigen smaak met warm wit, koud wit of blauw licht.

Endless, winnaar van de iF Design Award: een zeer minimalistische en doordachte lichtoplossing, speciaal ontworpen voor de uiterst slanke T5 seamless fluorescentie lamp. Walker, winnaar van de iF Design Award: sfeervolle innovatie in buitenverlichting. Daarnaast zullen ook enkele prominente en nieuwe trendsetters uit Lighting Bible 8® - de nieuwste cataloog van Delta Light® - aanwezig zijn. Zoals:

- De bekroonde NEC + Ultra-familie die binnen elk project zorgt voor een artistiek accent en verfijnde toets.
- De Minigrid in Semi en Minigrid On. Vrij eigenzinnige binnenverlichting ontworpen in samenwerking met ontwerper-architect Patrick Six van Ensemble.
- De Stripe, een uiterst strak en plat LED-profiel.
- Parallel, dat wordt gekenmerkd door zijn aparte geometrische vormgeving.
- Vision voor liefhebbers van een mooi afgelijnde parabolische lichttekening.

19-01-2010 8:26

Voor de zesde keer vond dit jaar tijdens de Horecava in de RAI te Amsterdam de prijsuitreiking van de Satelliet Design Challenge plaats. In 's werelds grootste Mobile Grand Café werden woensdag 13 januari de winnaars bekend gemaakt. De hoofdprijs ging naar 'Spygames' van ontwerper Alice Mulders.

In het winnende concept staan spiegels, zichtlijnen, spionage en oogcontact centraal. Het kijken en bekeken worden maakt het een spannend en sexy concept. De tweede plaats gaat naar het ontwerp 'U Bar' van Joop Bource, waarin de gast op speelse wijze achter in de zaak gebracht wordt. Desmond Ninaber van Eijben wint de derde prijs met zijn concept ‘BARRIèRE', een meubel dat 'de menselijke interactie vergroot'.

"Het viel ons op dat dit jaar veel deelnemers zich in collectieven hebben ingeschreven ten opzichte van 2009", aldus de jury van de Sateliet Design Challenge. "We kunnen dit alleen maar aanmoedigen. Het is goed om te zien dat mensen creativiteit met elkaar opzoeken, dit kan de kwaliteit zeker ten goede komen."

Tijdens Venuez Hospitality & Style Event op 13 en 14 april 2010 wordt het winnende concept nagebouwd op ware grootte in de Cruise Terminal Rotterdam. Tevens krijgt de winnaar ook een studiereis aangeboden naar de meubelbeurs Salone Internazionale del mobile in Milaan.

18-01-2010 10:24

Licht, dun, niet-reflecterend en warmwit: Orbeos is de eerste OLED lichtbron van Osram Opto Semiconductors voor hoogwaardige functionele verlichting. "De nieuwe energiezuinige oppervlaktestraler is in het bijzonder geschikt voor toepassingen in het premium segment: architectuur, hotels en gastronomie, kantoren, woonhuizen en winkels", aldus de verlichtingfabrikant.

Het OLED-panel Orbeos heeft een rond lichtoppervlak met een diameter van 80 mm, is slechts 2,1 milimeter dun en 24 grram licht. "De kleine afmetingen zorgen voor talrijke toepassingsmogelijkheden", stelt Osram. "Met een lichtopbrengst van 25 lumen per watt overtreft het panel de lichtopbrengst van een traditionele halogeenlamp."

"De warmwitte kleurtemperatuur (2.800 Kelvin) komt overeen met het warme licht van een gloeilamp en is daarom geschikt als sfeervolle en tegelijkertijd functionele verlichting." Vooral in woonhuizen, musea, restaurants of hotels zijn OLED dankzij hun aangename niet-reflecterende licht goed te gebruiken, meent de aanbieder.

"Nieuwe toepassingsmogelijkheden voor architecten en lichtplanners OLED maken volledig nieuwe toepassingsmogelijkheden mogelijk voor architecten, lichtplanners en ontwerpers: lichtgevende vlakken zoals verlichte plafonds of tussenwanden worden realiseerbaar."

“Onze Orbeos is een aanvulling op het uitgebreide lichtportfolio in het premium segment. Niet alleen de technische eigenschappen zijn belangrijk, maar vooral het compleet andere voorkomen van OLED”,  verklaart Markus Klein, senior director SSL bij OSRAM Opto Semiconductors. “Orbeos is een combinatie van energiebesparing en esthetiek.”

Orbeos kan zonder vertraging aan- en uitgeschakeld worden en is traploos dimbaar. Anders dan bij LED is het warmtemanagement eenvoudig. Het panel bevat geen kwik en stoot geen UV- of infraroodstraling uit. Bij optimaal gebruik is de levensduur zo'n 5.000 uur.

Orbeos is verkrijgbaar met een melkglasoppervlak. De panels kunnen eenvoudig gemonteerd worden met behulp van klemconnectoren. De snelle ontwikkeling van OLED in de algemene verlichting is niet in het allerminst tot stand gekomen dankzij de technische theorieën van het “Organic Phosphorescent Lamps for Applications in the Lighting Market” project (OPAL), dat is opgericht door het Duitse Ministerie van Onderwijs en Onderzoek (BMBF).

15-01-2010 10:14

Op 25 maart 2010 organiseert de Beroepsorganisatie Nederlandse Ontwerpers (BNO) de tweede editie van dè carrièredag voor ontwerpers in Nederland, Vroaam! De eerste editie uit 2009 werd bezocht door 400 startende ontwerpers en studenten.

Dit jaar verwacht de BNO 600 bezoekers. Het event vindt wederom plaats in Pakhuis de Zwijger, Amsterdam. De vier boegbeelden van de Vroaam! campagne zijn dit jaar: interieurontwerper Gilian Schrofer, directeur van het Graphic Design Museum Mieke Gerritzen, animator Fons Schiedon en Product ontwerper Sharon Geschiere.

Wat is Vroaam!? Jaarlijks worden er landelijke carrièrebeurzen voor studenten, starters en young professionals georganiseerd die op zoek zijn naar een vacature, traineeship of stageplaats. Echter, een carrièrebeurs gericht op de ontwerpindustrie, die was er nog niet. Daarom organiseert de BNO elk jaar Vroaam! Op Vroaam! vindt de starter/student alles en iedereen die maar van enig belang kan zijn voor zijn/haar ontwerpcarrière.

Naast een infomarkt is er een bomvol programma met presentaties, designbattles, inspiratietalks, lezingen, masterclasses, trainingen en 'on the spot' zakelijk en juridisch advies. Hoogtepunt van de dag zijn de portfoliobesprekingen met ruim 80 bekende ontwerpers, met onder andere 52 graden NB, Buro van Baar, Studio 't Brandt weer, Autobahn, De Designpolitie, Koeweiden Postma, Erik Hesen, Bob van Dijk, Total Identity, Overburen, Paul Maas Illustratie, Studio Joost Grootens, Fabrique, Total Active Media, Fons Schiedon, Springtime, Waacs, NPK, Goods, Opera Amsterdam en Gilian Schrofer.

In samenwerking met Dropstuff.nl is er speciaal voor Vroaam! een animatiebattle gestart. Voor deze battle moet een artistieke game worden ontworpen waarbij het publiek een interactie aan kan gaan met het kunstwerk. Het thema is ‘Op weg naar de top’. De 3 beste en meest innovatieve eindresultaten worden met prijzen beloond en opgenomen in de digitale ‘collectie’ van dropstuff.nl. De deadline voor het inzenden van het uitgewerkte concept is 20 februari 2010.

15-01-2010 9:49

De Belgische verlichting fabrikant Modular komt met een nieuw product: Lotis Tubed. "De Lotis-familie is binnen het uitgebreide gamma van Modular Lighting Instruments al jaren een topper", meldt een woordvoerder. "Totnogtoe was LOTIS enkel als inbouwarmatuur in diverse lamptypes verkrijgbaar. Met de Lotis Tubed die naast inbouw- deze keer ook als opbouwvariant op de markt wordt gebracht komt daar nu verandering in."

"Lotis Tubed is een Modular armatuur pur sang: minimalistisch, puur, en subtiel in haar toepassing." Het nieuwe product is een smalle cilindervormige koker die als plafondarmatuur moet worden gemonteerd. Kenmerkend is de diep verzonken en quasi onzichtbare lichtbron. "Bovendien zorgt een kleurenspel tussen buiten- en binnenkleur van het toestel voor een extra schakering."

De contrasterende kleurencombinaties van mat wit, mat zwart en goud worden afwisselend gebruikt als buitenkleur van de cilinder of als binnenkleur van de conische kelk. De geanodiseerde gouden binnenkant zorgt er bovendien voor dat het lichtkleur iets geler en dus warmer is.

De opbouwversie Lotis Tubed Surface is beschikbaar in twee halogeen lampuitvoeringen: MR16 voor gebruik met externe transformator en ES50 voor installatie rechtstreeks op 230V. Daarnaast is bij de inbouwversie  de MR16 halogeen en de compacte hogedruk ontladingslamp HIPAR C16 op de markt gebracht, beiden aan te sluiten op een externe transformator.

De contrasterende kleurencombinaties van mat wit, mat zwart en goud worden afwisselend gebruikt als buitenkleur van de cilinder of als binnenkleur van de conische kelk. De geanodiseerde gouden binnenkant zorgt er bovendien voor dat het lichtkleur iets geler en dus warmer is.

De opbouwversie Lotis Tubed Surface is beschikbaar in twee halogeen lampuitvoeringen: MR16 voor gebruik met externe transformator en ES50 voor installatie rechtstreeks op 230V. Daarnaast is bij de inbouwversie  de MR16 halogeen en de compacte hogedruk ontladingslamp HIPAR C16 op de markt gebracht, beiden aan te sluiten op een externe transformator. "De beschikbaarheid van zowel halogeen als hogedruk ontlading maakt dat deze uitgebreide familie zowel voor private woningbouwprojecten, restaurants, hotels als voor kantoorgebouwen, shops, en showrooms inzetbaar is."

15-01-2010 9:05

De vierde editie van de Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam (IABR) is begin deze week afgesloten. Gisteren maakte de organisatie bekend dat het evenement is bezocht door in totaal 600.000 bezoekers (!).

Met als overkoepelend thema Open City: Designing Coexistence, initieerde de IABR researchprojecten in steden op vijf continenten die resulteerden in vier tentoonstellingen en bijna 200 ‘events’ (debatten, lezingen, workshops, etc.) in Rotterdam én Amsterdam. "De Vierde IABR trok ruim 60.000 bezoekers, waarvan bijna een derde uit het buitenland", aldus de organisatie. "Onderdelen van de tentoonstellingen zijn nog te zien in Parijs, Istanbul, São Paulo en Jakarta."

Samen met de VPRO werd het project Eeuw van de Stad gelanceerd en de Biënnale bereikte zo in samenwerking met de publieke omroep meer dan een miljoen kijkers en luisteraars. "De IABR slaagde daarmee in haar opzet om het maatschappelijk debat over de toekomst van de stad op vele niveaus te organiseren, met een cultureel zeer diverse en mondiale input, en dat debat breed onder de aandacht te brengen."

15-01-2010 8:29

Architectenteam Ockenburgh architectuur en bouwkunde, A3 architecten en architecten Van Mourik zijn de winnaars geworden van de Nieuwe Stad Prijs 2009. Het was de 14e keer dat deze prijs, die gaat naar projecten die bijdragen aan de stedelijke vernieuwing van Den Haag, werd uitgereikt. De prijs werd toegekend aan het ontwerp Mixx Inn Den Haag.

Mixx Inn is een voormalige bejaardenhuis dat is omgedoopt tot een gebouw met een grote variëteit aan functies. In het gebouw zijn onder meer woonunits opgenomen waar jongeren korte tijd verblijven tijdens hun herintrede in de maatschappij. Ook is er dagopvang voor mensen met een lichamelijke beperking, een crèche en twintig hotelkamers.

De jury vindt het een bijzondere combinatie van doelgroepen in een mooi gerenoveerd gebouw. “Een gewaagd concept dat een bijzondere uitstraling heeft naar de hele stad”, aldus de jury. “Een ontwerpopdracht als Mixx Inn in Den Haag is de droom van elke architect. Een opdrachtgever die durft en een gebouw met een uitdagende ontwerpvraag. Het uiteindelijke succes is vooral te danken aan het versmelten van disciplines en het respecteren van elkaars belangen. Dat samen leverde dit magisch gebouw op”, aldus Hans Gijzen van A3 Architecten uit Rotterdam en Rob Hazelaar van Ockenburgh architectuur en bouwkunde uit Den Haag die samen met Joly van de Moosdijk van architecten Van Mourik garant stonden voor het ontwerp van Mixx Inn.

De jury beoordeelde in totaal zeventien projecten. De opdrachtgever mocht een prijs van 10.000 euro in ontvangst nemen. Mixx Inn won het onder andere van de renovatie van het Ministerie van Financiën en de herinrichting van het Lange Voorhout. 

13-01-2010 12:35

Is het beroepsdeformatie?. De Inside Information-redactie ziet overal design-spoken. Zo herkenden wij in het logo van Meld Misdaad Anoniem opeens de topontwerper Marcel Wanders. Toeval? Waarschijnlijk wel. Want Wanders is verre van anoniem. Met zijn vele eigenzinnmige interieurprojecten, producten, zijn designlabel Moooi en recent met het boek Amsterdam Creative Capital speelt hij zich voortdurend in de kijker. 

Beroepsdeformatie dus. Of ziet u het ook?

13-01-2010 11:50

AtexLicht uit Raamsdonksveer is de winnaar geworden van de Prijs Creatief Ondernemerschap 2009. Deze prestigieuze prijs werd voor de tweede maal uitgereikt tijdens de drukbezochte eindejaarsbijeenkomst van de Kamer van Koophandel op maandag 14 december in het Chassé Theater te Breda. Directeur Louis de Wit ontving uit handen van KvK-voorzitter Chris Rutten een  beeld met de toepasselijke naam  ‘Dwaallichten', van de Bredase kunstenares Tia van Dijke.

Samen met Akkermans Leisure & Golf uit De Heen en Bowltech International uit Made ging AtexLicht uit Raamsdonksveer de strijd aan voor deze tweede Prijs Creatief Ondernemerschap in West-Brabant. AtexLicht kwam uiteindelijk als winnaar uit de bus, omdat deze onderneming een schoolvoorbeeld is van een bedrijf dat innovatie structureel heeft ingebed in haar bedrijfsvoering en een uniek systeem kent voor kennisborging. AtexLicht volgt als winnaar de Martens Groep uit Oosterhout op die in 2008 de eerste editie van de Prijs Creatief Ondernemerschap won.

De jury is vooral onder de indruk van de manier waarop het bedrijf zichzelf iedere keer weer opnieuw uitvindt. Het bedrijf is constant bezig met de toekomst en om de zoveel tijd beginnen ze weer helemaal van voren af aan. Ook is de jury vol lof over de borging van kennis in een intern informatiesysteem dat uiteindelijk een databank moet worden voor architecten en ontwerpers. Allemaal voorbeelden van innovaties die zitten ingebakken in de organisatie. Bovendien geeft AtexLicht vorm en inhoud aan het thema Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen door niet alleen aandacht te schenken aan zaken als duurzaamheid maar ook door sociale betrokkenheid bij haar omgeving te tonen.

Louis de Wit, eigenaar van AtexLicht nam het bedrijf 16 jaar geleden over. Na een snelle marktanalyse vestigde hij zich met de renderende onderdelen van het bedrijf in Raamsdonksveer. Van oorsprong was AtexLicht importeur van armaturen, maar in de loop van de jaren is de onderneming zich gaan profileren als ‘ontwerper van licht'. Mede dankzij de eenwording van Europa en innovatieve ontwikkelingen in de lichtbranche heeft het bedrijf een sterke groei doorgemaakt.

AtexLicht werkt onafhankelijk van merken en leveranciers. Naast deze onafhankelijkheid werkt AtexLicht met een verkorte bedrijfskolom waarbij een aantal tussenschakels als de importeur en groothandel zijn weggevallen. Het lichtplan vormt bij AtexLicht het uitgangspunt, de levering van armaturen is daar het gevolg van. AtexLicht heeft ook het transport en de logistiek in eigen beheer.

Dankzij de opzet van een intern informatiesysteem beschikt AtexLicht over de gegevens van negenhonderd unieke fabrikanten. "Wij weten waar ze zitten en wat ze produceren. Uiteindelijk moeten hier de catalogi van dertienhonderd fabrikanten komen te staan." Maar daar blijft het niet bij. Uiteindelijk wil AtexLicht al deze dertienhonderd catalogi op het internet zetten met een inlogcode voor de architect.

De jaarlijkse Prijs Creatief Ondernemerschap van de Kamer van Koophandel is voor de tweede maal toegekend aan een ondernemer in West-Brabant die erin geslaagd is door een creatieve en innoverende bedrijfsvoering een vooraanstaande positie binnen zijn of haar bedrijfstak in te nemen. Het bestuur van de Kamer van Koophandel laat zich daarbij adviseren door een onafhankelijke commissie met zeer uiteenlopende achtergronden en netwerken in het West-Brabantse bedrijfsleven. Deze commissie kiest, uit tientallen kanshebbers, de genomineerden kandidaat-prijswinnaars aan de gehanteerde criteria. Vervolgens brengt zij een bedrijfsbezoek aan de genomineerden. Deze werkwijze staat borg voor een zorgvuldige keuze van de prijswinnaar.

13-01-2010 8:37

Het boek 'Building Passion - Sterke vrouwen in de bouw' van Laura Stevens is onlangs verschenen. In dit boek worden 101 vrouwen geportretteerd die een opvallende passie hebben voor hun werk in de bouw. De voorbereidingen voor het tweede boek, 'Building Passion - The International Edition', draait op volle toeren.

In de bouwsector ontbreekt vaak een gezonde balans tussen man en vrouw, aldus Stevens. Het is bewezen dat projecten waarbij gemixte teams samenwerken, betere resultaten leveren (McKinsey Rapport Women Matter). Op 8 december 2009 was de feestelijke presentatie van het eerste boek in Lijm & Cultuur te Delft. Met Building Passion heeft Laura Stevens naar eigen zeggen een begin gemaakt om vrouwen in de bouw ook echt zichtbaar te maken.
Bij de boekpresentatie werd ook de Building Passion Award 2009 uitgereikt. De jury onder voorzitterschap van Harm Tilman, hoofdredacteur van “de Architect”, koos uit de vijf genomineerden Anjelica Cicilia, commercieel directeur bij KOW, als winnaar. De andere juryleden waren Heleen Mees, Myrthe Hilkens, Ellen Sander en Hans Lensvelt.
Naast Anjelica Cicilia waren ook Maartje Lammers van 24H Architecture, Sabine van den Boom van Heddes Bouw, Michelle Prins van DEC, Volker Wessels en Elphi Nelissen van Nelissen Ingenieursbureau, genomineerd.

De internationale editie van het Building Passion-boek gaat een stap verder. Hier toont Stevens 101 Nederlandse vrouwen die in de bouw in het buitenland werkzaam zijn, of buitenlandse vrouwen die in Nederland hun carrière hebben opgebouwd. Hoe gaan zij om met cultuurverschillen in zaken doen? En welke toegevoegde waarde bieden deze culturele verschillen? Het boek geeft naar eigen zeggen inzicht in wat deze vrouwen vanuit hun achtergrond bijdragen in het buitenland, maar ook wat de bijdrage is van buitenlandse vrouwen in de Nederlandse bouwwereld. Vrouwen die denken te voldoen aan de aangegeven criteria voor boek 2 van de 'International Edition', kunnen zich aanmelden via het mailadres Anjelica Cicilia pakt prijs.

13-01-2010 8:28

De grootste hal van Ahoy Rotterdam staat vanaf woensdag 27 januari drie dagen lang in het teken staan van gevelinnovaties, exposities, lezingen en productpresentaties. Bij deze beurs Gevel 2010 is deze editie gekozen voor het thema 'Wereldarchitectuur'. Dit werpt licht op de milieuproblematiek en de internationalisering van de bouwpraktijk.

De beurs is bijna vijfduizend vierkante meter groot. Voor veel exposanten is Gevel 2010 'het belangrijkste platform om innovaties en nieuwe ontwikkelingen voor het voetlicht te brengen'. De editie van 2008 liet zien dat het voor bezoekers niet anders is. Zelden kwamen zoveel Nederlandse architecten voor een beurs bijeen. Het gevarieerde aanbod van de beurs speelt daar zeker een rol bij. Want niet alleen is de beursvloer verre van traditioneel ingericht, ook is er een zeer uitgebreid aanbod van activiteiten als lezingen en exposities.

12-01-2010 9:26

Creatieve mensen kunnen niet altijd door één deur met politici en hun ambtenaren. Het blijkt weer eens in Eindhoven. Aldaar is een sluimerend conflict tussen de gemeente Eindhoven en de bekende design-goeroe Lidewij Edelkoort tot een uitbarsting gekomen: Edelkoort, eigenaar en initiatiefnemer van het concept het Designhuis in Eindhoven, stapt op.

Li Edelkoort is boos omdat haar initiatief geannexeerd dreigt te worden door ‘onkundige marketing- en managementkrachten’. De design-godin maakte haar beslissing bekend in een brief die zij stuurde aan verschillende media. In het schrijven stelt Edelkoort dat de reden voor haar voortijdig vertrek ligt in de huidige politieke situatie in de stad Eindhoven en het beleid aangaande vormgeving.

Het Designhuis in Eindhoven opende zijn deuren tijdens de Dutch Design Week in oktober 2007. Inmiddels wordt door een aantal partijen (Design Academy Eindhoven, Brainport, TU Eindhoven, Dutch Design Week en Designhuis) gezamenlijk gewerkt aan een vernieuwde opzet. In hoeverre het vertrek van Edelkoort de beoogde vernieuwingsslag schade toebrengt, is vooralsnog onduidelijk.

De gemeente Eindhoven zegt het in een reactie jammer te vinden dat Edelkoort zich niet kan vinden in de nieuwe opzet van het Designhuis. "Design in Eindhoven krijgt een nieuwe vorm, een nieuwe lijn en dat kan spanningen opleveren. Toch hopen we Edelkoort in de toekomst op een positieve manier te ontmoeten'', aldus een woordvoerder van de gemeente.

11-01-2010 16:27

De wedstrijd voor het BNA Gebouw van het Jaar 2010 is gisteren gestart. Met de prijs wil de Bond van Nederlandse Architecten (BNA) de aandacht vestigen op de kwaliteit van nieuwe Nederlandse architectuur. De inzending verloopt geheel online.

Via de website http://www.gebouwvanhetjaar.nl kan iedere deelnemer maximaal vijf projecten inzenden. De wedstrijd staat open voor alle architecten, mits ze lid zijn van de BNA. De inzendingen worden beoordeeld door vakjury’s, voor elke regio één.

De landelijke jury bestaat dit jaar uit Nathalie de Vries (MVRDV), Ronald Schleurholts (cepezed), Marlies Rohmer (Architectenbureau Marlies Rohmer), Fred Schoorl (Ymere) en Adri Duivesteijn (Gemeente Almere). Zij beslissen welk project de eervolle titel BNA Gebouw van het Jaar 2010 krijgt.

Tot en met maandag 8 februari kunnen deelnemers hun inzendingen plaatsen. De regionale genomineerden en winnaars worden in maart en april bekend gemaakt. Op 22 april wordt de winnaar van het BNA Gebouw van het Jaar 2010 bekendgemaakt tijdens de feestelijke landelijke uitreiking. Deze zal plaatsvinden op The Why Factory tribune in het gebouw van de faculteit Bouwkunde van de TU Delft.

11-01-2010 9:47

Duurzaam ontwerpen en bouwen is 'in'. Maar niet iedereen is overtuigd van de loutere voordelen van deze trend. Toparchitect Winy Maas (MVRDV) plaatst in een interview met NRC Handelsblad enkele kanttekeningen.

"Glas is belangrijk voor duurzame gebouwen", aldus Maas in de NRC van vrijdag 8 januari. "Hoe meer glas, hoe meer licht, hoe minder elektriciteit je nodig hebt. Maar een groot glasoppervlak leidt ook tot energieverlies." Bovendien gaan alle kantoorgebouwen er volgens Maas hetzelfde uitzien. "Dit leidt tot sombere en sobere architectuur. Dat terwijl het rendement van duurzame gebouwen nog niet bewezen is."

De architectuur staat er volgens Maas momenteel sowieso niet bijzonder florissant voor: "Het is schraal op dit moment. Er is minder geld voor variatie, voor experimenten, voor nieuw materiaalgebruik en dat is zeker terug te zien." Beleggers en ontwikkelaars zijn volgens Maas bang om een 'onbewezen project' aan te gaan. "Tijdens de hausse moesten ontwikkelaars, en ook architecten, zich onderscheiden met opvallende projecten. Nu is er geen geld meer voor avontuur. De ruimtelijke kwaliteit gaat achteruit."

08-01-2010 16:31

Het Nederlandse Lemnis Lighting en het Amerikaanse bedrijf Advanced Thermal Solutions (ATS) hebben samen een koelsysteem ontwikkeld waardoor de nieuwe generatie Pharox LED-lamp kan branden op een lage temperatuur met dezelfde lichtintensiteit en levensduur.

Al eerder ontwikkelde ATS een praktische oplossing voor de warmtedaling van de nieuwe 6 W Pharox II ledlamp, die is bedoeld om de standaard 60 watt gloeilamp te vervangen. Hoge temperaturen verlagen niet alleen de levensduur van een LED, naar resulteren ook in een lagere lichtintensiteit, ongelijkmatige lichtopbrengst en kleurverandering.

Ruud Koornstra van Lemnis Lighting: “Wij zijn heel blij met de samenwerking met ATS. Het is een bedrijf dat veel ervaring heeft met de ontwikkeling en de productie van warmte management systemen. ATS heeft al diverse producten ontwikkeld speciaal voor het koelen van LED’s. Het bedrijf heeft veel kennis in huis om de warmtegerelateerde uitdaging die LED-verlichting met zich meebrengt aan te gaan. Daarnaast weet ATS precies wat de kosten- en prestatie-eisen zijn op de consumentenmarkt.”

De Pharox van Lemnis Lighting heeft volgens de aanbieder veel voordelen ten opzichte van de traditionele gloeilamp. "De lamp bespaart tot 90 procent aan energiekosten, gaat ten minste 25 jaar mee, geeft warm en zacht licht en bevat geen giftig en milieubelastend kwik. De lamp is een waardige opvolger van de gloeilamp en kan gewoon in de huiselijke omgeving of kantoorsetting in bestaande armaturen worden gedraaid. De energiebesparing en lange levensduur maakt deze ledlamp tot de meest kostenefficiënte lichttechnologie op de markt."

08-01-2010 16:23

Hala Nederlandse Lampenfabriek uit Amersfoort heeft Robert du Mosch (45) per januari aangesteld als directeur. Du Mosch heeft de afgelopen 10 jaar verschillende leidinggevende functies vervuld in de fashion-en sport industrie bij onder andere Nike en IC Companys.

De bedrijfsstrategie, die vorig najaar is ingezet met focus op export, uitbreiden van de projectenmarkt en het verder professionaliseren van het bedrijf, zal door Du Mosch worden voortgezet. Eigenaar Michiel Hendrikse zal zich gaan bezighouden met het uitbouwen van de projectenmarkt.

06-01-2010 11:22

Tijdens het Zuiderkerk Prijzengala in Amsterdam ontving architect Hans van Heeswijk de Geurt Brinkgreve Bokaal 2009 voor het project Hermitage Amsterdam. Deze prijs ontving hij uit handen van wethouder Hans Gerson.

De bokaal wordt jaarlijks uitgereikt aan het beste initiatief op het gebied van herontwikkeling of renovatie in Amsterdam. De jury, onder voorzitterschap van Tjeerd Herrema, zegt over Hermitage Amsterdam: “Het is een uitzonderlijk project en het betreft een forse transformatie. In die transformatie heeft de oude functie een passende plek gekregen. Het bestaande gebouw is met respect behandeld en in haar waarde gelaten.” Met de Hermitage Amsterdam is volgens de jury een nieuwe standaard in museumbouw gerealiseerd. Het ontwerp- en bouwteam zijn in staat gebleken een museum van on-Nederlandse, hoogwaardige kwaliteit te realiseren, en dan ook nog binnen planning en budget.

De jury vervolgt: “Vanwege het initiatief en het risico dat de opdrachtgever met dit project heeft genomen; de bescheidenheid en het respect waarmee de architect het gebouw heeft behandeld en gebruik heeft gemaakt van de bestaande kwaliteiten van het oorspronkelijke gebouw; de slimme technische ingrepen en de duurzame toevoegingen; de zorgvuldige wijze waarop de aannemer het gebouw tot in detail heeft gerenoveerd; en dat alles in een vruchtbare samenwerking met alle partijen wat heeft geleid tot een gebouw dat in letterlijke zin aan de buurt en zelfs aan de gehele stad is teruggegeven, heeft de jury besloten de Geurt Brinkgreve Bokaal toe te kennen aan De Hermitage Amsterdam.”

Architect Hans van Heeswijk reageert: “Dit was een enorme eer om te doen, een publieksgebouw creëren met een hoog afwerkingniveau. De vraag was hoe je een gebouw dat 324 jaar als verzorgingstehuis fungeerde en waarin veel was vertimmerd, weer licht en helder maakt. De classicistische structuur van het gebouw was daarbij leidend.” Pieter van Empelen, projectmanager van de stichting Hermitage a/d Amstel vertelt verder over het project: “Het is binnen twee jaar gelukt om zonder noemenswaardige problemen een modern museum binnen een oude gevel te laten ontstaan, met een ingang aan de Amstel naar de stad toe. Alles klopt, ook de nieuwe binnentuin en de entree.”

06-01-2010 8:30

'Licht doet leven'. Dat is het actuele thema van de tweede editie van Licht & Architectuur die van woensdag 27 tot en met vrijdag 29 januari 2010 in Ahoy Rotterdam gehouden wordt.

In de afgelopen jaren heeft de verlichtingsbranche een grote slag gemaakt op het gebied van lichttechnologie en armatuurinnovatie. Met als resultaat dat hogere lichtsterktes kunnen worden bereikt met aanzienlijk minder wattage. De nu geldende trend voor basis-interieurverlichting is dan een logisch gevolg: inbouwarmaturen zijn nog nauwelijks zichtbaar terwijl redelijk eenvoudig aan de normen wordt voldaan. Verder wordt de combinatie met daglicht steeds belangrijker.

De vloer van hal 2 van Ahoy Rotterdam staat tijdens Licht & Architectuur geheel in het teken van licht, verlichting en lichttechnologie. Op dit tweejaarlijkse platform voor de verlichtingsindustrie worden de nieuwste ontwikkelingen gepresenteerd aan het ontwerpend en opdrachtgevend publiek, met name architecten en interieurontwerpers. Een recente trend voor wat betreft nieuw ontwikkelde armaturen? 'Less is more'.

De exposanten laten vooral de ontwikkelingen zien op het gebied van kunstlicht, maar ook daglicht komt aan de orde, met als hoogtepunt de uitreiking van de Daylight Awards op donderdag 28 januari 2010.

05-01-2010 9:32

Kostenoverschrijdingen in de bouw zijn niet typisch Nederlands. Ook onze zuiderburen kunnen er wat van. In de Belgische krant De Standaard stond eerder deze week te lezen dat het Havenhuis in Antwerpen ruim 8 miljoen euro duurder wordt dan aanvankelijk begroot.

In plaats van 31 miljoen euro gaat het door Zaha Hadid ontworpen nieuwe kantoor van het Gemeentelijk Havenbedrijf van Antwerpen bijna 40 miljoen euro kosten. Woordvoerder Kurt Tuerlinckx van het Havenbedrijf stelt dat de kosten vooral opgelopen zijn als gevolg van de renovatie van de brandweerkazerne waar de nieuwe constructie op komt te staan.

Dit jaar of uiterlijk 2011 gaat de bouw van start. Naar verwachting zal het opmerkelijke gebouw in 2014 worden geopend.

04-01-2010 8:39

Daglichtliefhebbers opgelet. Op donderdag 28 januari zal de Daylight Award 2010 worden uitgereikt op het vakevenement Materia Xperience, tijdens de beurs Gevel en Licht & Architectuur. De Daylight Award wordt eens in de twee jaar uitgereikt aan projecten waarin een optimum is bereikt tussen daglichttoetreding,

Aan de Daylight Award is naast een glaskunstwerk een geldbedrag verbonden van 1250 euro per categorie. De Daylight Award 2010 is een initiatief van VNU Exhibitions, Reed Business en de Stichting Living Daylights en wordt mede mogelijk gemaakt door SenterNovem, Colt, Velux, VMRG, Metaglas en HunterDouglas.

Uit tachtig inspirerende projecten heeft de jury tien projecten genomineerd voor de Daylight Award 2010. Voor de categorie utiliteitsbouw zijn genomineerd (in willekeurige volgorde): - Caballerofabriek (GROUP A) - Conservatorium van Amsterdam (de Architekten Cie.) - Mulifunctioneel Centrum de Vrijheidswijk (Rudy Uytenhaak Architectenbureau BV) - FPC de Oostvaarderskliniek (Studio M10) - Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (Baldeweg/ADP Architecten).

De nominaties in de categorie woningbouw zijn (in willekeurige volgorde): - Crystal Court (Tangram Architekten) - Galeriewoning IJburg (Tom Bergevoet Architecture) - AL-light (Border Architecture) - Sterk Huis (Architectuurbureau Sluijmer & van Leeuwen) - Huis IJburg (Rocha Tombal Architecten).

De jury bestaat voor deze editie uit Ronald Schleurholts, architect bij cepezed en winnaar van de Daylight Award 2008, Paul van Bergen (DGMR), Atto Harsta (Aldus bouwinnovatie), Peter de Winter (Reed Business) en Michel Kalis (Velux). De juryleden waren zonder uitzondering zeer tevreden over het hoge aantal en de hoge kwaliteit van de inzendingen. "Het is een bevestiging van de toegenomen aandacht voor daglicht in de ontwikkeling van uiteenlopende projecten. In veel projecten was een interessante relatie tussen de gebruiker en het daglicht te herkennen, waardoor het niet eenvoudig bleek om slechts tien projecten te nomineren voor de Daylight Award 2010."

04-01-2010 8:29

De brancheorganisaties NLA en NSVV staan samen op de beurs Licht & Architectuur. Dat meldt de NSVV (Nederlandse Stichting Voor Verlichtingskunde) in een nieuwsbrief. Van 27 t/m 29 januari 2010 vindt in Rotterdam de beurs Licht & Architectuur plaats "NLA en NSVV hebben op deze beurs een gezamenlijke infostand en zijn daarnaast gevraagd om het middag lezingenprogramma op woensdag 27 januari te verzorgen", aldus de woordvoerder.

Er zijn twee lezingenprogramma's gekozen in samenspraak met de beursorganisatie: 1. (Dag)licht en binnenmilieu 2. Toepasbaarheid van LED (zin en onzin van LED). Licht & Architectuur vindt plaats in het Rotterdamse Ahoy-complex.

01-01-2010 21:09

Een nieuw bedrijf met een vertrouwde naam is, sinds 1 januari 2010, Kaspers Lighting. Kaspers Lighting focust behalve op Nederland ook op de rest van Europa, Zuid-Amerika en het Verre Oosten. In Nederland opereert men vanuit het nieuwe kantoor met magazijn in Oosterhout en voor het Verre Oosten heeft men een in- en verkoopkantoor in HongKong.

Door ter plaatse aanwezig te zijn verkrijgt men een belangrijke voorsprong en is het ideaal in de voortdurende zoektocht naar nieuwe producten. De internationale oriëntatie zorgt ervoor dat de marktontwikkelingen op de voet gevolgd worden en men voorop blijft lopen als het gaat om het bieden van innovatieve producten tegen concurrerende prijzen.

Speerpunt van beleid is in aanvang Nederland, hier richt men zich vooral op de groothandel en de installatiesector met onder meer twee Italiaanse topmerken die Kaspers Lighting exclusief vertegenwoordigt: SIDE en Buzzi&Buzzi.

SIDE is in 1982 opgericht, heeft door Italië heen zeven fabrieken en biedt een compleet pakket verlichting van een hoog niveau. Van railsystemen tot downlighters tot buitenverlichting, alles is aanwezig. Het design en de productie vinden plaats in Italië.

Het tweede is Buzzi&Buzzi. Dit merk is gespecialiseerd in de productie van hoogwaardige architectonische armaturen van een speciaal materiaal, te weten Coral. Dit gepatenteerde product is een hard soort keramiek. Het is dus harder dan metaal en daardoor schokbestendig en heeft het geen last van rek of krimp waardoor bij plaatsing van een armatuur in een gestuct plafond of wand er geen haarscheurtjes rondom op zullen treden. Een ander voordeel van Coral is dat het materiaal  anti-allergisch is waardoor het zeer geschikt is voor toepassing in medische omgevingen. Coral is ook met alle soorten verf en stucwerk af te werken.

Naast het bovenstaande is Kaspers Lighting gespecialiseerd in de levering van een breed scala armaturen voor binnen en buiten, trafo's, vsa's en lichtbronnen van de bekende topmerken Philips, Osram, Sylvania en General Electric.

Voor de Europese markt levert Kaspers Lighting een uitgebreid pakket innovatieve en kwalitatief hoogwaardige LED verlichting van het merk Excelled. Het gaat dan om LED-lichtbronnen, een TL-buis vervanger in LED, straatverlichting in LED, zeer platte LED-panelen en LED-drivers. De LED-producten onderscheiden zich door een vernieuwend design en een hoogwaardige techniek. Dankzij dit laatste is de lichtopbrengst en de warmtehuishouding perfect in balans. Dankzij speciale koeltechnieken wordt een levensduur gegarandeerd van maar liefst vijftigduizend uur. Het zeer geringe opgenomen vermogen leidt verder tot een besparing op de energiekosten, de remplacekosten en de CO2-uitstoot.

De ontwikkelingen op het gebied van LED-verlichting volgen elkaar in razendtempo op. Samenwerking met een partner met de juiste kennis van zaken, zoals Kaspers Lighting, is dan onontbeerlijk. LED is de toekomst en het zal niet lang meer duren of iedere conventionele vorm van verlichting is beschikbaar in LED.

Kaspers Lighting heeft de kennis in huis om de juiste adviezen te verstrekken, om besparingscalculaties te maken en om al deze producten in projecten te implementeren.


Terug

Combinatieaanbieding: 25% korting op abonnement vaktijdschriften Inside Information + Verlichting

U betaalt € 141,00, in plaats van € 188,00, voor totaal dertien nummers van Inside Information en Inside Information Verlichting.

Klik hier om een abonnement te nemen
 


Nieuwsarchief
Kantoor- en Projectmeubilair

Vloer, Wand & Plafond

Verlichting

Ontwerp/Architectuur

Overig nieuws

Archief voor oktober 2006


Naast nieuws en de hoofdnavigatie bovenaan onze site hebben wij nog meer rubrieken, namelijk:

- Agenda met beurzen en evenementen
- Vacatures
- Projecten uit de branche
- Geselecteerde filmpjes
  


- Aanmelden voor een abonnement
- Inschrijven op de e-mailnieuwsbrief

 


Agenda
Agenda-overzicht >