Nieuws


29-09-2009 9:22

De Nederlandse LED-fabrikant LedNed presenteert deze week tijdens de Vakbeurs Elektrotechniek in de Jaarbeurs Utrecht de nieuwste innovatie op het gebied van LED-verlichting: de LED-Lichtlijn.

In 2008 stond innovatie op LED-gebied nog in het teken van dimbaarheid. In 2009 zet LedNed de volgende stap met een LED-Lichtlijn waarin aanwezigheidsdetectie, automatische dimbaarheid, daglicht correctie én noodverlichting volledig zijn geïntegreerd. Hierdoor wordt het licht in een omgeving automatisch gedimd als er geen mensen aanwezig zijn; branden lampen in de buurt van ramen minder fel vergeleken met plekken waar geen daglicht komt; en fungeert de lichtlijn ook als noodverlichting in geval van stroomuitval. De lichtlijn maakt gebruik van diverse optieken, waardoor het inzetbaar is in ruimtes van 2,5 meter tot 13 meter hoogte. Het design maakt het mogelijk om de lichtlijn in te zetten van laagbouw tot ruimtes van 13 meter hoog. 

28-09-2009 8:49

De Deense architect Michael Christensen geeft tijdens de SBR-bijeenkomst op 8 oktober 2009 zijn visie op Actieve Gevels. Christensen die onlangs nog de eerste prijs won voor een vernieuwend en duurzaam project in Almere Poort, is bekend geworden door de ontwikkeling van het Green Lighthouse in Kopenhagen.

Green Lighthouse is één van de zes Model Home 2020 projecten geïnitieerd door daglichtspecialist Velux, waarbij energieneutraal en energieproducerend bouwen in balans met een prettig leefcomfort in de praktijk wordt gebracht. De bijeenkomst Actieve Gevels vindt plaats in het Bouwhuis te Zoetermeer.

Bij de toekomstige ontwikkeling van gebouwen is het belangrijk het energiegebruik en de uitstoot van CO2 van het gebouw te verminderen. Hierbij moet niet alleen worden gefocust op de isolatiecapaciteit en de vermindering van energieconsumptie, maar moet ook optimaal gebruik worden gemaakt van zonne-energie met de nadruk op het leefcomfort. Green Lighthouse is een energieconcept dat bestaat uit een combinatie van stadsverwarming, daglicht, zonne-energie, zonneverwarming, koeling en opslag. Het concept verzekert het gebruik van duurzame energie. Het tweede gebouw uit de serie modelwoningen in het Model Home 2020 project, waarmee Velux concreet laat zien hoe gebouwen energieneutraal en energieproducerend kunnen worden gebouwd, is ontwikkeld door Christensen & Co architecten uit Kopenhagen.

Afgelopen voorjaar won Christensen & Co architecten de eerste prijs met het ontwerp dat zij samen met landschapsbureau ZUS maakten voor de Kustzone van Almere Poort. Door een langdurige samenwerking tussen gemeente en ontwikkelende belegger vast te leggen, wil de gemeente Almere in Nederland een voorbeeld zijn van duurzame stadsontwikkeling.

De projecten in Almere en Kopenhagen zijn prachtige en inspirerende voorbeelden van hoe je techniek en duurzaamheid kunt combineren. Energie besparen en opwekken gaan steeds vaker samen. Reden voor kennisplatform voor de bouw SBR om Christensen uit te nodigen zijn visie op het gebruik van Actieve Gevels te presenteren.

28-09-2009 8:38

De opening van de 4e Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam op 24 september 2009 in een overvol Nederlands Architectuurinstituut was een succes. Ruim 1.200 mensen bezochten de openingsceremonie in aanwezigheid van onder andere minister van VROM Jacqueline Cramer en burgemeester van Rotterdam  Ahmed Aboutaleb.

De burgemeester en de minister namen het boek Open City: Designing Coexistence en de dvd-box Eeuw van de Stad in ontvangst van IABR directeur George Brugmans en curator Kees Christiaanse.

Minister Cramer hield een pleidooi voor een betere benutting van ruimte in de stad (‘verdichting') in combinatie met duurzaamheid. Over de IABR zei de Minister: "Ik zie de IABR als een internationaal ondezoekslaboratorium, een ‘open source setting' waarin door verschillende disciplines innovatieve inzichten en oplossingen worden gegenereerd. Door met vereende kracht aan het programma te werken en door financiële ondersteuning op lange termijn, ondersteun ik deze Biënnale van harte."
Burgemeester Aboutaleb vergeleek de Biënnale met een stad die iedere keer opnieuw wordt gebouwd en steeds hoger reikt.

Nadat de minister de Biënnale officieel geopend verklaarde, werd de Biënnale feestelijke ingeleid door Dichter des Vaderlands Ramsey Nasr met het gedicht mi have een droom dat hij in opdracht van de 4e IABR schreef en dat met groot enthousiasme werd ontvangen.

Afgelopen dagen werden de tentoonstelling Parallel Cases//IABR@RDM op Rotterdam-Heijplaat en de tentoonstelling Vrijstaat Amsterdam in de Tolhuistuin in Amsterdam geopend. Op 29 september begint het 12 weken durende Open City Event Program.

Boek Open City: Designing Coexistence (SUN Architecture) en de DVD box Eeuw van de Stad (VPRO) zijn beide te verkrijgen op de IABR tentoonstelling in het NAi.

28-09-2009 8:18

Montagebedrijf MAT Nederland in Zaltbommel is de winnaar van de nationale Gyproc Trophy 2009 met het project Conservatorium Amsterdam. MAT Nederland was verantwoordelijk voor de binnenafbouw en architectenbureau De Architecten Cie voor het ontwerp. Saint-Gobain Gyproc reikte op 25 september 2009 tijdens de vierde Gyproc Professionals-dag de prestigieuze nationale binnenafbouwprijs uit aan Montagebedrijf MAT Nederland. Als Nederlandse winnaar dingt Montagebedrijf MAT Nederland volgend jaar mee naar de internationale Saint-Gobain Gyproc Trophy.

De kwaliteit van de ingezonden projecten was goed. De jury stond dan ook voor een moeilijke opgave. Het Conservatorium Amsterdam won van de andere inzendingen met als voornaamste redenen de diversiteit in materiaaltoepassing, de hoogstaande kwaliteit van de binnenafbouw en het succesvol omgaan met de complexe projectlogistiek. Daarnaast zorgt de samenhang van afwerking en architectuur voor een bijzonder geslaagde compositie.

Op het vlak van akoestiek en geluidsisolatie is het Conservatorium Amsterdam zeer vooruitstrevend te noemen. Door in de wandopbouw te variëren met de spouwbreedte en het aantal lagen Gyproc-beplating, bereikte MAT Nederland per ruimte het juiste niveau van geluidsisolatie. Het project vereiste in totaal drie verschillende klassen.

gyproc-2

Het bedrijf paste hiervoor verschillende varianten van het box-in-box principe toe. Hierdoor staan de ruimten als het ware los van elkaar en los van de betonnen hoofddraagconstructie. Zelfs extreme symfonische muziek bij een volledige orkestbezetting klinkt daardoor uitstekend zonder door te klinken in het gebouw en zijn omgeving. Bijzonder detail hierbij zijn de betonnen kolommen van de  hoofddraagconstructie in de grote Bernard Haitinkzaal. MAT Nederland pakte deze kolommen volledig in akoestische folie, rubber isolatiemateriaal en een dubbele laag gipskartonplaten in. De afwerking is prachtig met nauwelijks een naad en de kromming met kleine straal is perfect rond uitgevoerd.

gyproc-1

"Net als vorig jaar waren de vele inzendingen voor de Gyproc Trophy van uitzonderlijk hoog niveau. Dat belooft wat voor de internationale uitreiking van de Trophy volgend jaar in Amsterdam", zegt Peter Janmaat, algemeen directeur van Saint-Gobain Gyproc Nederland. "Nederland heeft een reputatie hoog te houden als het gaat om hoge-kwaliteit binnenafbouw. De vorige Nederlandse winnaar, Gerko Afbouw met het Agora Theater in Lelystad, won namelijk ook de internationale Trophy. Ongetwijfeld gaat het Conservatorium Amsterdam eveneens internationaal hoge ogen gooien. Zo zetten we Nederland nog beter op de kaart in de wereld van de droge binnenafbouw."

 

De Gyproc Trophy is een prestigieuze binnenafbouwprijs die Gyproc toekent aan Gyproc Professionals, een selecte groep van hoogwaardige montagebedrijven in de binnenafbouw. De Trophy gaat naar de Gyproc Professional die bij een specifiek bouwproject op de meest innovatieve, creatieve en vakkundige manier gebruik heeft gemaakt van Gyproc-systemen. Initiator van deze competitie is Saint-Gobain Gyproc, marktleider in lichtgewicht systemen voor de droge binnenafbouw. Elk even jaar wordt de internationale, elk oneven jaar de nationale Trophy uitgereikt. De Nederlandse winnaar van 2009 wordt afgevaardigd naar de Internationale Trophy op 4 juni 2010 in Amsterdam. Op de internationale Trophy strijdt het Nederlandse project samen met inzendingen uit veertig landen voor het meest prestigieuze bouwproject met Gyproc-producten ter wereld.

 

De jury beoordeelde de inzendingen op vakmanschap van de Gyproc Professional (perfectie, innovatieve toepassing en complexiteit), architectuur (originaliteit ontwerp en afwerkingsdetails) en technische criteria (brandwerendheid, akoestiek etc.). Om dergelijke aspecten goed te kunnen inschatten, zijn uitgebreide ervaring met en kennis van architectuur en binnenafbouw essentieel. Daarom hebben verschillende vaktechnische experts zitting in de jury. De jury bestaat dit jaar uit prof. ir. Hans Ruijssenaars (architect, em. hoogleraar Architectonische Ontwerpen, Technische Universiteit Eindhoven), ing. Jan Bol (bouwjournalist ), prof. dr. ir. Jos Lichtenberg (hoogleraar Bouwproductontwikkeling, Technische Universiteit Eindhoven) en ir. Ad Maas (manager Ontwikkeling en Technische Service  Saint-Gobain Gyproc.

 

Gyproc Professionals is een initiatief van Saint-Gobain Gyproc Nederland en gespecialiseerde montagebedrijven om een standaard te zetten voor de montage van Gyproc-systemen.

Saint-Gobain Gyproc Nederland is onderdeel van Saint-Gobain, de grootste producent van bouwmaterialen ter wereld.

Zie ook:
Bezoekersaantal ruim verdubbeld 
ArchitectatWork breekt records

Lezingen in het kader van 'Gezonde gebouwen'
Nominaties Nederlandse Bouwprijs bekend
 

 

 

 

25-09-2009 8:43

Ontwerper Maarten Baas heeft een mooie prijs gewonnen. Hij werd door Design Miami. uitgeroepen tot Designer of the Year. In het kader van deze titel zal er tijdens de 2009-editie van Design Miami een overzichtstentoonstelling van het werk van Maarten Baas ingericht worden.

De Designer of the Year Award wordt elk jaar uitgereikt aan een ontwerper die in de ogen van de jury 'een significante bijdrage heeft geleverd aan de vooruitgang van het design-vak'.
Eeerder winnaars van de prestigieuze award zijn Zaha Hadid, Marc Newson, Tokujin Yoshioka en de broers Campana. "Het is misschien wat controversieel om de award uit te reiken aan iemand die nog maar 31 jaar is", zegt de jury in een toelichting. "Maar Maarten Baas heeft in een onvergelijkbaar korte tijd een enorme invloed gehad op de designgeschiedenis."

24-09-2009 8:23

Vandaag, donderdag 24 september 2009, opent de vierde Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam haar deuren. Meer dan duizend gasten uit binnen en buitenland zullen in Rotterdam de officiële opening vieren.

Met drie tentoonstellingen, een samenwerking met de VPRO en een uitgebreid randprogramma van lezingen, filmvertoningen, debatten, workshops, een internationale masterclass en andere evenementen zet de vierde editie van de Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam (IABR) het najaar in het teken van het thema Open City: Designing Coexistence.

De hoofdtentoonstelling Open City: Designing Coexistence in het Nederlands Architectuurinstituut zal officieel geopend worden door de minister van VROM, Jacqueline Cramer, en de burgemeester van Rotterdam, Ahmed Aboutaleb. Dichter des Vaderlands Ramsey Nasr leest een gedicht dat hij special voor deze gelegenheid schreef.

Op 25 september opent de tentoonstelling Parallel Cases//IABR@RDM op het RDM terrein in het Rotterdamse havengebied. De tentoonstelling wordt geopend door Rijksbouwmeester Liesbeth van der Pol en Ricky Burdett, Chief Adviser van de Olympic Delivery Authority London 2012, Hoogleraar Architectuur en Stedenbouw aan de London School of Economics, en de drijvende kracht achter Urban Age.

Op zaterdag 26 september opent een derde tentoonstelling van de 4e IABR, Vrijstaat Amsterdam, in de voormalige Shell-kantine in de Tolhuistuin aan het IJ in Amsterdam-Noord. De opening start al in Rotterdam waar de HSL trein met honderden Biënnale gasten vertrekt voor een exclusieve rit naar Amsterdam. De Duitse filosoof  Peter Sloterdijk zal een lezing geven waarna minister van OCW, Ronald Plasterk, de tentoonstelling opent.

Tijdens de opening in het NAi wordt het boek Open City: Designing Coexistence gepresenteerd. Dit boek is uitgegeven door SUN in samenwerking met de IABR en de ETH Zurich.
Tijdens de opening van Parallel Cases wordt de winnaar van de Parallel Cases Biennale Award bekend gemaakt door een internationale jury onder voorzitterschap van de Rijksbouwmeester, Liesbeth van der Pol. De winnaar wordt gekozen uit inzendingen door studententeams en onderzoekers van 28 universiteiten en hogescholen uit 20 verschillende landen.

De IABR is een internationale biënnale gericht op stedelijk onderzoek en opgericht in 2001 in de overtuiging dat architectuur van publiek belang is. Het is een internationaal evenement met tentoonstellingen, conferenties, lezingen, debatten, theater en filmvertoningen gewijd aan thema's op het gebied van architectuur en stedenbouw. De vierde editie vindt plaats van 24 september 2009 tot 10 januari 2010 in Rotterdam en deze keer ook in Amsterdam. Centrale locatie is het NAi. Het theam is Open City: Designing Coexistence en curator is de Nederlandse architect en urbanist Kees Chrisitaanse, partner en oprichter van KCAP Rotterdam en als hoogleraar verbonden aan de ETH Zürich. Directeur van de IABR is George Brugmans.

23-09-2009 8:53

Hoe zien Elco Brinkman en Jeroen van Schooten de toekomst van duurzaam bouwen voor de gehele bouwsector? Dat is 30 september te horen op de twaalfde Nationale Dubodag in het WTC in Rotterdam. Wat daar nog meer te zien is ? Een rondetafeldebat over duurzaamheid en innovatie. Deelnemers daaraan zijn Jan Terlouw (PeGo), Hans van der Vlist (VROM) en Rob Boerée (Senternovem).

Verder is het project Living@Work van ROC Gilde Opleidingen dit jaar weer op zoek naar de nodige kennis en expertise en zijn er vijftien praktijksessies te bezoeken. Het programma is te bekijken op de site www.dubodag.nl. Duurzaam bouwen is volgens de organisatie de toekomst voor de bouwsector. 'Dat betekent dat een ieder er per direct mee aan de slag moet', aldus het persbericht van deze beurs.

23-09-2009 8:41

'Je suis dada' , de reizende tentoonstelling van Design Vlaanderen is van 10 september tot en met 11 oktober 2009 te zien in Wenen. Van 21 oktober tot en met 29 november is het Vlaams design te bekijken in het Museum of Decorative Arts in Praag. Daarna is de tentoonstelling te zien in het stadhuis van Eindhoven van 10 december 2009 tot en met 24 januari 2010.

België is volgens een schrijven 'het land van het surrealisme'. Een zekere vorm van gelaagdheid en desoriëntatie is de Belgen van jongs af aan meegegeven, aldus het persbericht. 'Ook de vormgeving ontsnapt er niet aan. Ongewoon is dit niet, als je ziet hoe surrealistische kunstenaars alledaagse voorwerpen gretig integreerden in hun composities. Daarom stelde Design Vlaanderen rond dit thema een collectie samen voor zijn reizende tentoonstelling'.
'Je suis dada' toont objecten met een dubbele bodem, vol poëzie, ironie en relativering. Ze doen je vooral weer dromen, fantaseren, glimlachen, maar ook het bewust schokken is niet uit den boze. De verbeelding viert weer hoogtij. Functionaliteit en schoonheid worden niet als enige of zelfs niet eens als voorwaarden meer gesteld. Meestal zijn het ambachtelijk vervaardigde voorwerpen, in beperkte oplages, maar ook de industrie zwicht vaak voor het erotiserende ervan. 'Je suis dada' groeide uit tot een totaalconcept, waarbij niet enkel de collectie maar ook de grafische vormgeving, de scenografie, de film en de muziek, deel uitmaken van dit hele surrealistische verhaal.

22-09-2009 9:00

Het Maleisische bedrijf Ledzworld heeft een nieuwe retrofitlijn LED-lampen ontwikkeld die vanaf nu op de Nederlandse markt verkrijgbaar is. De lampen veranderen van kleur tijdens het dimmen.

Sinds kort zijn er meerdere dimbare LED’s op de markt. Een nadeel van deze lampen is echter dat deze lampen wel dimbaar zijn in lichtsterkte, maar niet van kleurtemperatuur veranderen tijdens het dimmen. Dat betekent dat het grootste voordeel van de dimfunctie (het kunnen creëren van een bepaalde sfeer in een ruimte) verloren gaat. De nieuwe LED’s van Ledzworld zijn de eersten die tijdens het dimmen ook van kleurtemperatuur veranderen. De manier waarop dit gebeurt en het gebruikte kleurenscala is vergelijkbaar met traditionele gloei- en halogeenlampen.

De lampen van Ledzworld hebben een specifieke aansturing waardoor ze een erg hoge power factor behalen (tussen de 0.85 en 0.93). Dit is tot nu toe de hoogte power factor op de markt. Verder is uit onderzoek gebleken dat de zelfs 50 procent energiezuiniger zijn dan de gemiddelde spaarlamp. LED-lampen zijn bekend om hun duurzaamheid. Maar een probleem van deze toepassingen is dat deze bij zeer intensief gebruik een bepaalde temperatuur kunnen overschrijden. Dit verkort de levensduur van de lamp. Ledzworld heeft een temperatuurcontrolesysteem (TCS) ontwikkeld dat ervoor zorgt dat de elektronische onderdelen van de LED niet oververhit kunnen raken, ook niet bij zeer intensief gebruik. Zodra dit dreigt te gebeuren, dimmen de lampen automatisch lichtjes zodat de elektronica in de lamp even kan afkoelen. Dit dimmen gebeurt echter zo subtiel dat de gebruiker dit niet zal opmerken en er geen hinder van ondervindt. Dankzij deze functie kan Ledzworld garanderen dat de lampen ook echt de in de specificaties beloofde 35.000 branduren meegaan. De lampen hebben een gemiddelde lichtopbrengst van 300 lumen (het model met de hoogste lichtopbrengst heeft 410 lumen) en een Color Render Index (CRI) van 82-90.

21-09-2009 9:32

Het Klokgebouw, de Kennedy Toren en het Stadhuis worden vanavond, 21 september 2009, op een unieke manier verlicht. Tussen 20.30 uur en 23.00 uur staan drie lichtkunstwerken van de kunstenaars Ellen de Vries en Hugo Vrijdag geheel in het teken van voetbal. Het is een eenmalig kunstmoment dat hoort bij de inspanningen van Eindhoven om het WK-voetbal in 2018 of 2022 naar België en Nederland te halen.

De kunstwerken worden juist maandag vertoond, omdat eerder die dag de officiële kick-off plaatsvindt van The HollandBelgium Bid. Dit is de stichting van de Belgische en Nederlandse voetbalbond die een gooi doet naar het WK-voetbal in 2018 of 2022. Tijdens de kick-off worden de sponsoren en ambassadeurs van de bid-organisatie bekend gemaakt. Dit gebeurt in het Philipsstadion.

Alle drie de lichtkunstwerken verwijzen op hun eigen manier naar The HollandBelgium Bid. Met de kleuren oranje en rood straalt het lichtontwerp voor het Klokgebouw de kracht uit van het duo Nederland en België. De klok op het gebouw laat op een dynamische manier zien dat het tijd is voor voetbal. De Kennedy Toren toont een voetballer die de bal trapt naar een medespeler die staat geprojecteerd op het Stadhuis. De beelden van de voetballers worden onderbroken door portretten van mensen die gedichten voordragen van stadsdichter Arnoud Richter.

De projectie op het Stadhuis wordt gedaan met de zogeheten Betekenaar, een kunstobject op zich. Het concept van De Betekenaar is van Atelier Vrijdag uit Eindhoven. De gevelprojectie op de Kennedy Toren is een initiatief van Logica, dat de technische uitvoering in handen heeft. De artistieke invulling werd verzorgd door Hugo Vrijdag.

18-09-2009 14:47

De BNI-prijs 2009 is uitgereikt. de prijs is gegaan naar het project Meet & Greet van Marte van Maris, afgestudeerd aan de KABK in Den Haag. Daarnaast heeft de jury een eervolle vermelding toegekend aan Angela van Berlo van AKV St. Joost, Breda die het Evoluon in Eindhoven een nieuwe functie toebedeeld.

De jury wees het Meet & Greet project van Marte van Maris unaniem aan als het beste van de acht genomineerde afstudeerprojecten. Maris transformeert een oud pakhuis in Den Haag tot een Hostel / cultureel centrum van allure. Het vijf verdiepingen tellende gebouw wordt een laagdrempelige ontmoetingsplek waar verschillende nationaliteiten elkaar kunnen ontmoeten.

"Meet en Greet is goed onderbouwd en uitgewerkt. Door de grote omvang in oppervlak, niveaus en combinatie van functies was het makkelijk de grote lijnen uit het oog te verliezen, maar dat is hier niet gebeurd. Een degelijke uitwerking en een zeer actuele problematiek; de combinatie van work and pleasure speelt ook rond nieuwbouw en renovatie in grote steden."

Van Maris: ‘De trappen hebben een prominente plaats binnen mijn ontwerp. Deze vormen een verbinding tussen alle verschillende functies en ruimtes. De visuele beweging zit in het trappenstelsel. Hier ontmoeten mensen elkaar gemakkelijk, hier vindt de doorbloeding plaats."

De jury besloot verder een eervolle vermelding toe te kennen aan het afstudeerproject van Angela van Berlo van de AKV St. Joost. Zij koos voor een herbestemming van het Evoluon. Het Evoluon, het icoon van Eindhoven, jarenlang een expositieruimte voor wetenschap en techniek, is al 20 jaar niet meer toegankelijk voor het grote publiek. Van Berlo geeft het karakteristieke gebouw een interieur waar de zintuiglijke beleving centraal staat.

"Een moedige aanpak van een gebouw dat in de huidige gebruiksfunctie een weinig inspirerende indeling kent", zegt de jury in het juryrapport. "Het samenspel tussen de vorm van het gebouw en het interieur levert een spannend resultaat op."
Met winnaar en de eervolle vermelding wil de jury de breedte van het vakgebied van de interieurarchitectuur onderstrepen. "De interieurarchitect is een talentvolle alleskunner die ook bij complexe opgaven het overzicht behoudt."

De BNI-prijs De Beroepsvereniging Nederlandse Interieurarchitecten (BNI) reikt de BNI-prijs jaarlijks uit aan de meest getalenteerde, pas afgestudeerde interieurarchitect. Van elke academie die opleidt tot interieurarchitect wordt één student genomineerd voor deze felbegeerde prijs. De acht genomineerden van dit jaar, gekozen uit naar schatting 130 afstudeerprojecten aan acht academies, stonden van 14 tot en met 17 september geëxposeerd in The Village Office, het hoofdkantoor van kantoorinrichter ASPA in Houten, die als sponsor van de BNI-prijs optreedt.

Edward Vis, Algemeen Directeur ASPA: “De BNI-prijs is een uniek initiatief om jong talent te stimuleren. Daarom zijn we trots dat we ook dit jaar de BNI-prijs mede mogelijk gemaakt hebben. Dit event past goed bij onze ‘office identity’ filosofie. Wij hechten veel waarde aan interieur architectuur en innovativiteit en zullen dit in de toekomst alleen maar versterken.”

18-09-2009 14:41

Voor liefhebbers van film en architectuur: an oktober tot februari programmeert Filmtheater 't Hoogt in Utrecht voor het eerst één zondag in de maand een architectuurfilm in het Van Schijndelhuis. Films die voorbij zullen komen zijn onder meer Houselife, My Architect, Rem Koolhaas A Kind of Architect en Sybold van Ravesteyn. Iedere film wordt door een kenner ingeleid.

Omdat natuurlijk licht een belangrijke rol speelt in het huis, wordt de bezoeker bij daglicht ontvangen. De introductie is tijdens de schemering en de film start bij invallende duisternis. De entreeprijs is 12,50 inclusief een drankje.

18-09-2009 9:11

Geïnteresseerd in historische interieurs? Dan is de Theo Lunsingh Scheurleer Lezing wellicht iets voor u. De lezing wordt op 29 oktober verzorgd door architectuurhistoricus John Harris. Plaats van handeling: De Amstelkerk in Amsterdam.

Theo Lunsingh Scheurleer (1911-2002) is de grondlegger van de wetenschappelijke aandacht in Nederland voor het historische interieur. Hij was vanaf 1943 verbonden aan het Rijksmuseum te Amsterdam, aldaar 1954-1963 directeur van de Afdeling Beeldhouwkunst en Kunstnijverheid, en van 1964-1981 de eerste hoogleraar Geschiedenis van de Kunstnijverheid aan de Universiteit van Leiden.

John Harris John Harris (1931) is een van de bekendste en meest befaamde architectuurhistorici van Engeland. In 2007 verscheen Harris’ boek ‘Moving Rooms. The Trade in Architectural Salvages’, het onderwerp dat al ruim vijftig jaar zijn belangstelling heeft. Dit spraakmakende boek oogstte veel waardering.

De lezing van Harris draagt dezelfde naam als zijn succesvolle boek. Harris zal zich in zijn lezing afvragen of destructie en redding dicht bij elkaar liggen. John Harris stelt deze vraag al sinds de jaren ’50. In die tijd werden er in Engeland elke week gemiddeld drie historische landhuizen gesloopt. Waar zijn die 1500 trappen, 10.000 schoorsteenmantels of 2.000 complete interieurs gebleven? De handel in ‘geredde’ interieurs is al vele jaren levendig. Het viel Harris op dat in de jaren tussen de eerste en tweede wereldoorlog in Europa veel kastelen en landhuizen verdwenen, terwijl het tegelijkertijd in Amerikaanse musea (en bij veel particulieren) juist modieus was om Europese stijlkamers in hun volle glorie te installeren. 

In de ruim 60 jaar dat het onderwerp in Harris’ belangstelling staat heeft hij de handel in ‘tweedehands’ interieurs en interieuronderdelen zien veranderen. Betere regelgeving en waardestelling zorgen er voor dat er minder waardevols wordt gesloopt, en de ontwikkeling van de bouwtechniek maakt dat áls er gesloopt wordt er ook minder waardevols over blijft. Of zullen er bij de antieke bouwmaterialenhandel van de toekomst juist liften, wandcontactdozen, CV-ketels en roltrappen te vinden zijn?

‘Wees bewust van het feit dat gave, historische interieurs zeldzamer zijn dan topkunst’. Dit was een van de aanbevelingen aan het Rijk tijdens de grote Manifestatie Historisch Interieur in het jaar 2001. Kort tevoren, op 3 februari 2000, was de Stichting Het Nederlandse Interieur opgericht juist om cultureel Nederland bewust te maken van de kwetsbaarheid van dit waardevolle aspect van ons cultureel erfgoed. H

Het vragen van aandacht voor historische interieurs, ook uit het recente verleden, is het belangrijkste streven van de Stichting het Nederlandse Interieur. Inmiddels is de SHNI uitgegroeid tot een gezelschap van meer dan 400 vakgenoten en betrokkenen: wetenschappers die het interieur uit verschillende invalshoeken bestuderen en praktijkmensen gespecialiseerd in de conservering, restauratie en vernieuwing van het interieur.

De eerste Theo Lunsingh Scheurleerlezing vond plaats in 2005 en werd gegeven door Witold Rybczynski, hoogleraar aan de University of Pennsylvania te Philadelphia met als titel ‘Style, taste and the modern interior’.

De lezing van John Harris vindt plaats op 29 oktober in de Amstelkerk in Amsterdam. Aanvang: 20:00 uur, Toegangsprijs: 20 euro.

18-09-2009 8:37

Met de voltooiing van de fundering tot de kelderhoogte gaat de bouw van het hoofdgebouw van het nieuwe hoofdkantoor van de DnB NOR Bank in Oslo, Noorwegen haar belangrijkste fase in. Het gebouw werd ontworpen door het Rotterdamse MVRDV.

Het geclusterde hoofdkantoor voor de internationale bank met een totale oppervlakte van 80.000 vierkante meter wordt ontwikkeld door de Noorse ontwikkelaar OSU. Het door MVRDV ontworpen centrale gebouw met zeventien verdiepingen en een oppervlakte van 36.500 vierkante meter, zal naar verwachting eind 2011 worden opgeleverd.

Het gepixelde ontwerp reageert op de stedelijke context en respecteert de zichtlijnen. Het combineert een efficiënte en flexibele interne organisatie gebaseerd op kleinere werkunits met een verscheidenheid aan specifieke gemeenschappelijke ruimtes en een overdekte openbare passage.

In 2003 won MVRDV, samen met de Noorse bureaus DARK en A-lab, de prijsvraag voor de ontwikkeling van het Bjørvika Waterfront en ontwierp een verdicht masterplan langs Nyland Allé: de Oslo Barcode,dat in verschillende fasen ontwikkeld en gerealiseerd wordt.

Er werd een nieuw cluster van drie volumes en een ondergrondse passage ontwikkeld. MVRDV kreeg de opdracht voor het ontwerp van het centrale gebouw en was medeverantwoordelijk voor de ondergrondse passage van 3.000 vierkante meterdie de drie gebouwen onderling verbindt.

De ontwikkeling van het nieuwe geclusterde hoofdkantoor is een strategische operatie en streeft naar synergie en een duidelijke gebouwde identiteit. Het doel was om het sociale en democratische karakter van de organisatie te laten weerspiegelen in een gebouw met uitstekende werkomstandigheden en ruimtelijke kwaliteiten.

De structuur is ontworpen als een stalen frame dat in staat is zich aan te passen aan het flexibele karakter van de organisatie. Het stalen frame is omhuld met een bakstenen huid die voldoet aan de Noorse milieueisen. Het gebouw verrijst als een rots, een sterke vorm, binnen de begrenzing van de Barcode. De nissen van de rots bieden ruimte aan groen: door de positionering van de pixels ontstaan er daktuinen of buitenruimtes op elke verdieping van het gebouw.

Het grote volume flexibele kantoorvloeren is op verschillende plaatsen vervormd waardoor gemeenschappelijke binnen- en buitenruimtes en uistekende daglichtomstandigheden ontstaan. Tegelijkertijd reageert het op deze manier sterk op de stedelijke context.

Naast de meer dan 2.000 flexibele werkplekken heeft het gebouw een panoramisch restaurant op de bovenste verdieping met 140 plaatsen, een executive lounge met zicht over het fjord, meeting lounges, de trading room met 250 werkstations in het hart van het gebouw, en de hoofdentree met de receptie en de toegang tot de ondergrondse passage. Deze collectieve elementen worden verbonden door een verspringend doorlopende interne route die informele interactie en communicatie tussen de werknemers bevordert. De route meandert vanaf de receptie door het gebouw naar boven en verbindt alle kantoorverdiepingen met het gemeenschappelijke programma.

17-09-2009 1:20

De Beroepsvereniging Nederlandse Interieurarchitecten presenteert ook dit jaar in samenwerking met ASPA de BNI-prijs. Afgelopen vrijdag, 11 september 2009, vond het jury-overleg voor de uitreiking van de BNI-prijs 2009 plaats.

Ieder jaar biedt de BNI pas afgestudeerde interieurarchitecten de kans om zich op landelijk niveau te presenteren en om mee te dingen naar de BNI-prijs. Het doel van deze prijs is jonge talentvolle interieurarchitecten te stimuleren en te motiveren. Aan de vakjury de taak om een keuze te maken uit de genomineerde ontwerpen afkomstig van de diverse academies uit het hele land.

De vakjury bestaat dit jaar uit Freek Claessens (Claessens Erdmann), Ferdinand van Dam (OTH), Roelof Gortemaker (De Jong Gortemaker Algra Architecten), Frans Tauber (BRTArchitecten) en Hans Zwart (CIO van KPMG).

En waar let je dan op als vakjury? De genomineerde ontwerpen zijn erg uiteenlopend. Opvallend was het kunstachtige hangende vilten doek van 4 bij 6 meter met daarin een ruimte om te zitten. Verrassend de ultieme mannenwinkel waar onder andere je auto gewassen wordt tijdens het bezoek. En indrukwekkend de verschillende ontwerpen, de één nog gedetailleerder dan de ander, voor belevenis ruimtes die bestaande gebouwen in een geheel nieuw jasje steken.

Allereerst werd er met kritische blikken naar ieder ontwerp gekeken waarna het echte jury-overleg van start ging. Criteria als creativiteit, duurzaamheid en innovativiteit waren van belang. Maar ook of het onderwerp gebaseerd is op een gedegen onderzoek, op welke manier het gecommuniceerd wordt richting een opdrachtgever en of er toekomst is voor de ontwerper. Er werd zelfs geopperd om met categorieën te gaan werken omdat de ontwerpen zo uiteenlopend zijn dat ze moeilijk te vergelijken zijn. Maar naarmate de discussie vorderde was de jury het over één ding toch echt eens: het draait er bij interieurarchitectuur uiteindelijk om of een ontwerper de ruimtelijkheid snapt en hier ook echt iets mee doet.

Tevreden sloten de juryleden deze vrijdagochtend af, met een paar conclusies: ze waren onder de indruk van de ontwerpen, maar deelden ook de mening dat de verschillende academies een stempel drukken op hun studenten en daarmee ook op de verschillende ontwerpen. Er is tegenwoordig weinig ruimte meer om een eigen weg in te slaan; de juryleden hopen dat de studenten deze ruimte zullen ontdekken in hun verdere loopbaan.

De winnaar van de BNI-prijs 2009 wordt vandaag, donderdag 17 september 2009, bekend gemaakt in ‘The Village Office', hoofdkantoor en belevingscentrum van kantoorinrichter ASPA, te Houten.

16-09-2009 8:48

De Lensvelt de Architect Interieurprijs wil de interieurarchitectuur bevorderen en versterken en de uit elkaar gegroeide werelden van cultuur en opdrachtgevers dichter bij elkaar brengen. Woensdag 10 september heeft de jury uit liefst 82 inzendingen zes nominaties geselecteerd voor de Lensvelt de Architect interieurprijs van dit jaar.

De genomineerden zijn: Doepel Strijkers Architects i.s.m. LEX-Architecten, woonhuis Parksite, Rotterdam i29 interior architects, recycled office, reclamebureau Gummo, Amsterdam i29 interior architects en Snelder Architecten, poetry in motion, Panta Rhei, Amstelveen Martine de Maeseneer Architecten, Bronks Jeugdtheater, Brussel MVRDV met Richard Hutten, The Why Factory Tribune, TU Delft, Delft Merkx + Girod, Raad van State, Den Haag

De jury bezoekt in de komende weken de genomineerde projecten en zal op basis hiervan een winnaar aanwijzen. Deze wordt bekend gemaakt op 26 november 2009 tijdens een feestelijke bijeenkomst in de Schiecentrale te Rotterdam.

15-09-2009 8:54

Onder het motto ‘Gun jezelf goed licht in de ogen’ introduceert Edy ten Berge op de 50+beurs de eerste designlamp met 'gezond licht' en goed lichtcomfort. De Iris Skylight is een hanglamp die overdag boven tafel als een daglichthemel werkt, doordat koelblauw LED-licht uit de rand komt. Daarnaast werpt de lamp goed leeslicht (halogeenlicht) met een hoog lichtniveau en een gelijkmatige verdeling op tafel.

Het blauwe LED-licht zorgt ervoor, dat we s’winters beter slapen en ons fitter voelen. Bij voldoende blauw hemellicht overdag wordt onze bioklok op de lokale tijd bijgesteld, waardoor ons slaapwaakritme synchroon blijft lopen met het dagnachtritme. Bij onvoldoende daglicht, gaat de inwendige bioklok uit de pas lopen. Najaarsmoeheid, winterblues en winterdepressie zijn hier gevolgen van. Naarmate we ouder worden, zijn we hier gevoeliger voor, omdat onder andere de doorlaatbaarheid voor het blauw in ons oog afneemt. De LED- en halogeenlampen zijn ter plaatse afzonderlijk dimbaar. In de donkere jaargetijden werkt de lamp overdag als daglichtondersteuning. ‘s Avonds gaat het LED-licht absoluut helemaal uit en zorgt het gedimde halogeenlicht voor een warme intieme sfeer boven tafel. Gedimd halogeenlicht bevat namelijk geen blauw. Met het blauwe LED-licht gooien we ‘s avonds in de huiskamer onze bioklok namelijk weer in de war.
 

14-09-2009 8:29

Het nieuwe industriepand van co-making en co-packing bedrijf Kompak in Etten-Leur wordt een wereldprimeur: het eerste industriepand ter wereld dat volledig wordt verlicht met hoogrendement ledlampen. Zowel binnen als buiten zorgen meer dan 100.000 LED's van het Helmondse bedrijf LedNed voor een duurzame en energiezuinige verlichting die niet alleen mooi, maar ook uiterst milieuvriendelijk is.

"Kompak streeft al jaren naar zoveel mogelijk duurzaamheid in alles wat we doen", aldus Jan Spiering, directeur van het bedrijf. "Tijdens het ontwerpen van ons nieuwe industriepand in Etten-Leur besloten we daarom de volgende stap in dat proces te zetten door volledig over te gaan naar ledverlichting."

Kompak koos voor LedNed omdat dit bedrijf de enige LED-fabrikant is met een KEMA CE-keurmerk op haar hele productlijn. "Steeds meer bedrijven stappen over op LED-verlichting, maar Kompak is het eerste bedrijf ter wereld dat een heel pand laat verlichten door LED-lampen, van de buitenverlichting tot de bedrijfshallen tot de kantoren", aldus André ten Bloemendal, commercieel directeur van LedNed. "We denken dat deze wereldprimeur een enorme aanmoediging zal zijn voor andere bedrijven om veel meer gebruik te gaan maken van deze energiezuinige en milieuvriendelijke verlichting."

Door de inzet van LED-verlichting bespaart Kompak jaarlijks circa 200.000 kWh aan stroom, wat gelijk staat aan een besparing van circa 135.000 kilogram CO2-uitstoot. Dat is vergelijkbaar met het zuiverende effect van ruim 6.600 volwassen bomen. Financieel levert de LED-verlichting een besparing van 35.000 euro per jaar aan energiekosten.

Andere opvallende aspecten aan dit project:

1. LedNed heeft een nieuwe LED Lichtlijn van ruim 3.500 meter ontwikkeld speciaal voor ruimtes van 3,5 meter tot 15 meter hoog. Deze lijn bestaat uit verschillende individueel aanstuurbare segmenten en is voorzien van zoveel mogelijk direct toepasbare intelligentie zoals aanwezigheidsdetectie, daglicht sturing op instelbare niveaus, minimum licht optie en intensiteit verhoging op instelbare plaatsen waar een meer dan gemiddeld lichtniveau gewenst is voor specifiek zeer nauwkeurige werkzaamheden. Alle lichtlijnen zijn IP66 uitgevoerd en volledig KEMA CE-gekeurd. Door de specifieke constructie en de scheiding tussen het elektrisch circuit en de lichtbronnen voldoet de verlichting ook aan de ATEX-richtlijn.

2. De lichtlijn functioneert ook als noodverlichting binnen het pand. In geval van stroomuitval blijft de lichtlijn voor minimaal 2 aaneengesloten uren branden op vol vermogen, ook al stonden ze op moment van stroomuitval uitgeschakeld of in gedimde stand.

3. De lichtlijn is in samenwerking met installateur TES uit Prinsenbeek op een unieke manier geïntegreerd in de sprinklerinstallatie.

4. Voor de kantoren en publieke ruimten is gekozen voor de nieuwste generatie flexilight panelen, specifiek ontworpen voor 'verborgen' systeemplafonds. De ruimten zijn voorzien van aanwezigheidsdetectie zodat er alleen licht is als er ook mensen aanwezig zijn.

5. Buiten om het pand heen en bij de laad- en losruimten wordt gebruikt gemaakt van LedNed straatverlichting, waar in elke kop 72 High Power CREE LED's zijn verwerkt en in de grond- en voetpadlantaarns wordt gebruik gemaakt van losse standaard LED Spots.

Het nieuwe industriepand van Kompak wordt gebouwd aan afslag 19 van de A58 bij Etten Leur en beslaat een totale oppervlakte van 10.000 vierkante meter. Het pand is ontworpen door architectenbureau Best Architecten, die nauw samenwerkten met LED-fabrikant LedNed aan het lichtplan om te zorgen dat de LED-verlichting voldoet aan alle extra eisen die een industriële omgeving verlangen. Zo moet de LED-verlichting bestand zijn tegen vuil, trillingen, warmte en andere uitdagingen die een industriële omgeving met zich meebrengt.

De opening van het nieuwe pand staat gepland voor februari 2010.

11-09-2009 8:54

In New York werd eerder deze week het New Amsterdam Paviljoen van Ben van Berkel/ UNStudio onthuld in Battery Park. De onthulling werd uitgevoerd door de eregasten prins Willem-Alexander en prinses Máxima, de burgemeester van de stad New York Michael R. Bloomberg, Amerikaans staatssecretaris van buitenlandse zaken Judith A . McHale, en Frans Timmermans de Nederlandse staatsecretaris Europese Zaken. 

Het New Amsterdam Plein en Paviljoen, uitgevoerd in opdracht van de Battery Conservancy, is een geschenk van Nederland aan de stad New York ter ere van 400 jaar vriendschap. Wanneer het Plein en het Paviljoen voltooid zijn zal het naar verwachting meer dan 6 miljoen bezoekers per jaar aantrekken.

Het paviljoen biedt bezoekers een servicedesk en digitaal informatiepunt met informatie over zowel de omliggende wijk en New York City, alsmede worden er gegevens verstrekt over evenementen in Nederland en de gezamenlijke geschiedenis van New York en Nederland. Tevens dient het als ontmoetingsplek waar bezoekers wat kunnen drinken en eten bij het Paviljoen op het omliggende New Amsterdam plein.

Een deel van Battery Park, dat nu Peter Minuit Plaza is, zal worden omgedoopt tot New Amsterdam Plein. Samen met het paviljoen zal het een aantrekkelijke ontmoetingsplaats vormen voor New Yorkers, forensen en toeristen, maar ook dienst doen als een eerbetoon aan onze gemeenschappelijke geschiedenis en gedeelde waarden.

Deze locatie is in de woorden van architect Ben van Berkel, 'de ideale plaats voor een permanente herdenking van 400 jaar Nederlandse geschiedenis in New York, want het is doordrenkt met de sporen van een gedeeld verleden en het kijkt direct uit op de haven waar Henry Hudson 400 jaar geleden binnenzeilde. Het is ook een plaats die gericht is op de toekomst. De locatie is een modern verkeersknooppunt in het voortdurend veranderende toneel van Lower Manhattan. Dit is een site waar de geschiedenis de toekomst ontmoet."

10-09-2009 8:46

Van 17 tot en met 20 september 2009 vindt voor de eerste keer in Nederland de European Ethical and Fair Trade Market Place (Etfam) beurs plaats in Eindhoven. Op deze beurs presenteren producenten en importeurs producten uit ontwikkelingslanden.

Het doel van Etfam is om wereldwijd de marktkansen voor ethical en fair trade producten te vergroten. Voor de beurs werkt Etfam nauw samen met Dutch Design in Development (DDiD). Op een groot DDiD-plein staan producten in de schijnwerpers die door elf Nederlandse ontwerpers zijn ontwikkeld in samenwerking met fair trade en ethical producenten in ontwikkelingslanden. Met het DDiD-plein willen Etfam en DDiD Europese inkopers laten zien dat design en ethical en fair trade een goede combinatie vormen. Dit zorgt ervoor dat er nieuwe markten ontstaan voor dit soort bijzondere producten. Volgens de organisatoren heeft de aankondiging van de beurs al veel positieve reacties opgeleverd van inkopers, producenten en ontwerpers. Met het DDiD-plein willen Etfam en DDiD een bron van inspiratie zijn voor zowel inkopers als producenten.

09-09-2009 9:57

De vijf ontwerpen voor het nieuwe Stadskantoor Rotterdam zijn onlangs door wethouder Hamit Karakus in het Nederlands Architectuurinstituut (NAi) onthuld.

De plannen met maquettes zijn tot 13 september in het NAi (Museumpark 25, Rotterdam) te zien. Van 15 tot en met 20 september wordt dat getoond in het City Informatie Centrum (Coolsingel 197, Rotterdam).

Geïnteresseerden kunnen door middel van een invulkaart hun voorkeur voor een ontwerp kenbaar maken. Voor meer informatie, zie ook www.stadskantoor-rotterdam.nl. De competitie is stevig, Rotterdam hoort graag uw mening.

09-09-2009 9:48

Het Nederlandse designmerk Moooi heeft besloten een nieuwe stap te zetten in haar succesvolle evolutie. Vanaf 1 september is er een vestiging in België geopend: Moooi Belgium.

Dominique Meersman, iemand met een brede ervaring in de designbranche, zal de uitdaging aangaan om Moooi Belgium in Varsenare tot een succes te maken. Na gewerkt te hebben voor Modular Lighting Instruments, stond Meersman meer dan vijf jaar als ‘Little Boss’ van Extremis aan de zijde van Dirk Wynants. ‘We zijn blij om Dominique Meersman als zaakvoerder van onze nieuwe Moooi-vestiging te kunnen verwelkomen’, aldus Casper Vissers, CEO van Moooi. ‘Eén van de eerste stappen die wij zullen nemen, is het uitkiezen van een geschikte locatie voor de officiële Moooi Belgium showroom’, weet Meersman. ‘Deze zal dienen als uitvalsbasis en kan op afspraak bezocht worden door professionele klanten.'

09-09-2009 8:27

De driedaagse Top der Amerika’s vond van 17 tot en met 19 april plaats op het Caribische eiland Trinidad. Reden te meer voor het plaatselijke Hilton-hotel om zijn beste beentje voor te zetten.

De top ging namelijk door in hun vergaderzalen. Daarenboven mochten ze president Obama als hoge gast verwelkomen. Zowel het restaurant als de fitness zaal kregen een grondige facelift. Wat de vloeren betreft, kozen de interieurarchitecten van Hilton voor PAR-KY. De uitstraling, gecombineerd met het onderhouds- en leggemak waren doorslaggevend. Voor het restaurant ging de keuze naar een Sierra eiken-vloer, in de fitnessruimte werd een kersenvloer werd gelegd.

08-09-2009 8:45

De door de EU aangekondigde milieumaatregelen die op 1 september 2009 van start zijn gegaan betekenen dat de traditionele gloeilamp geleidelijk uitgefaseerd zal worden. Nieuwe innovaties op het gebied van energiezuinige verlichting, zoals LED, zorgen echter dat consumenten een brede keuze aan alternatieven hebben. Naast de besparing van energie en de verlaging van CO2-uitstoot ontstaan er nieuwe mogelijkheden op het gebied van ontwerp.

Energiezuinige verlichting is niet alleen goed voor het milieu. Wat design betreft, ontstaat er juist veel meer flexibiliteit met nieuwe energiezuinige technologieën zoals LED. Uit nostalgie refereren nieuwe ontwerpen nog regelmatig aan de oude, vertrouwde vorm van het traditionele peertje. Voor veel mensen is deze vorm toch een soort symbool en zit diep geworteld in het denken over licht: ‘een lamp moet rond zijn’. Ook Philips heeft een aantal ontwerpen behouden in traditionele vorm. Voorbeelden hiervan zijn de Novallure en de Econic serie. Laatstgenoemde serie geeft de praktische, algemene verlichting die nodig is voor dagelijkse activiteiten. Novallure-lampen handhaven de traditionele vorm van een gloeilamp en kaars waardoor ze zeer geschikt zijn voor open armaturen zoals bijvoorbeeld kroonluchters.

Maar er is nog zoveel meer mogelijk op het gebied van design. Philips laat op verschillende manieren zien hoe er geëxperimenteerd kan worden met verlichting in een scala aan vormen. Zo komt Philips met de Ledino-serie; een uitgebreide serie LED producten voor gebruik in en rondom het huis die een perfecte aanvulling vormen op modern interieurdesign doordat de LED-lamp geïntegreerd is in de armatuur. Omdat mensen in toenemende mate op zoek zijn naar moderne verlichting die past in hun eigentijdse interieurs, speelt Philips hierop in met verfrissende licht in aantrekkelijke designs. Een ander voorbeeld waarmee Philips voorloper is op het gebied van design is de nieuwe reeks interieuraccessoires met LED-verlichting. Functionele voorwerpen zoals een vaas, een wijnkoeler en een fruitschaal zijn door Philips ‘opnieuw uitgevonden’ door ze te verlichten met ingebouwde LEDs. Op die manier worden gewone producten, letterlijk en figuurlijk, in een totaal ander licht gezet. Zo zijn er nog veel meer mogelijkheden met LED verlichting; voor het eerst wordt de lichtbron en de behuizing één product.

En er komt nog meer. De perceptie van licht is een zintuiglijke ervaring met zowel fysische als emotionele aspecten. Ontwerpers verkennen in toenemende mate de wegen die verlichting buiten haar functionele rol kan afleggen om tegemoet te komen aan esthetische en emotionele behoeften. De opkomst van nieuwe technologieën – zoals OLED’s – veroorzaakt een dramatische verandering op verlichtingsgebied. OLED’s zijn uiterst platte panelen die over hun hele oppervlak gelijkmatig licht uitstralen. De verlichting die zij produceren is ‘kalm’, meer gloeiend en diffuus, en niet verblindend. De dunne, vlakke aard van OLED’s maakt het ook mogelijk licht te gebruiken en te integreren in verschillende voorwerpen en het interactief te maken. Op de Milaanese lichtbeurs Euroluce onthulde Philips eerder dit jaar de allereerste interactieve OLED verlichtingsconcepten, die OLED’s combineren met LED verlichting.

07-09-2009 8:35

Galerie WonderWood Amsterdam bestaat deze maand 10 jaar. Om dit te vieren heeft de galerie aan alle 'creatieve vrienden' van WonderWood een mooi afgewerkt grenen plankje van 15 x 20 centimeter gegeven.

Tweehonderd creatieve vrienden, onder wie schrijvers, dichters, designers kunstschilders, beeldhouwers architecten en fotografen hebben van het plankje een kunstwerkje gemaakt. Bekende namen als Remco Campert, Peter Brusse, Studio Job, Richard Hutten, Claudy Jongstra, Klaas Gubbels, Jeroen Henneman, Ton van Kints en Erwin Olaf verleenden hun medewerking.

Alle werkjes worden tentoongesteld bij WonderWood (Rusland 3, Amsterdam) van 16 september tot 25 oktober 2009. Alle kunstwerkjes zijn te koop voor prijzen tussen de 100 en 500 euro en de opbrengst is voor Artsen zonder Grenzen.
WonderWood geeft gelijktijdig met de tentoonstelling het boekje ‘Little Wonders' uit. (subtitel: 'The creative network of WonderWood.') De  tweehonderd creatieve uitingen op een plankje hout geven in het boekje  een beeld van originaliteit, creativiteit en passie. Ook van het boekje gaat bij profit deze naar Artsen zonder Grenzen. 

07-09-2009 8:26

Mecanoo architecten is geselecteerd voor de competitie voor een nieuw stadskantoor in Roxbury, een wijk in Boston. Het 16.000 vierkante meter tellende stadskantoor wordt geïntegreerd met het historische Ferdinand Building. Burgemeester Menino van Boston noemt dit project een uitgelezen kans om een modern, flexibel en duurzaam stadskantoor te maken, dat de service van de gemeentelijke diensten in de wijk zal verbeteren en bijdraagt aan het versterken van de cohesie van Roxbury.

Mecanoo architecten werkt samen met Sasaki Architects en Arup uit Boston. In totaal zijn tien teams geselecteerd voor de competitie. De bouwkosten van het nieuwe Stadskantoor bedragen circa 63 miljoen euro. 25 september wordt de winnaar bekend gemaakt.

Mecanoo architecten in Delft is opgericht in 1984. Het bureau heeft een multidisciplinaire, professionele staf van ruim negentig mensen, met onder meer architecten, interieurontwerpers, stedenbouwkundigen, landschapsontwerpers en een uitgebreide technische staf. Het bureau wordt geleid door Francine Houben. Het oeuvre van Mecanoo is breed, waaronder bibliotheken, theaters, stedenbouwkundige plannen, woonwijken, villa's, hoogbouw, universiteiten, kantoorgebouwen en zelfs een kapel. Momenteel werkt Mecanoo aan het ontwerp voor het Stadskantoor en Station in Delft (2014 oplevering) en aan het ontwerp voor het nieuwe Stadskantoor van Rotterdam (13 oktober bekendmaking winnaar).

07-09-2009 8:14

De 74 finalisten van de Dutch Design Awards zijn op 3 september 2009 bekendgemaakt in Eindhoven tijdens een persconferentie. Voor deze 7e editie van deze internationale vakprijzen zijn de finalisten door commissies van vakgenoten geselecteerd uit meer dan zevenhonderd projecten.

De winnaars, die strijden om de in totaal twintig prijzen in de hoofdcategorieën Communicatie, Product en Ruimtelijk - worden door een internationale jury gekozen en tijdens de feestelijke Awardshow op 17 oktober 2009 bekendgemaakt, evenals de winnaars van prijzen in de speciale categorieën: The Golden Eye (meest succesvolle ontwerp van 2009), de Audi Design Award (publieksprijs), de Rado Young Designer Award (aanmoedigingsprijs jong talent), de Beste Opdrachtgever Award en de BNO - Piet Zwart Life Time Achievement Award.

De ontwerpen van alle finalisten en winnaars worden aansluitend één week geëxposeerd in de Brainport Greenhouse op het Stadhuisplein in Eindhoven tijdens de Dutch Design Week.

04-09-2009 16:08

Alle modellen in de collectie van Designonstock.com tot september 2009 zijn ontworpen door Roderick Vos. Vanaf september verwelkomt Designonstock.com een tweede vaste ontwerper: Gerard van den Berg.

"Gerard staat bekend om zijn tijdloze vormgeving en het gebruik van eerlijke materialen", aldus de woordvoerder. "Zijn uitgangspunt is dat de kracht van een ontwerp in de essentie van het uitgangspunt zit, niet in de opsmuk.En dat sluit perfect aan bij de filosofie achter de collectie van Designonstock.com."

Gerard van den Berg over Designonstock.com: “Vanaf het eerste moment dat ik kennismaakte met Designonstock.com zag ik dat de mensen het echt snappen. Ik vind het belangrijk om goede relaties op te bouwen. Designonstock.com is een goed merk, daar wil ik graag voor ontwerpen. Daarnaast denk ik dat ik de collectie van Designonstock.com kan aanvullen met een paar lekker smeuïge meubels.”

Gerard heeft voor Designonstock.com een serie zitmeubels ontworpen die vanaf september verkrijgbaar is via de erkende Designonstock.com verkoopadressen. Het betreft het fauteuil Limec, de eetkamerstoel Gola en de eetkamerstoel Yaka.

04-09-2009 16:05

Onder supervisie van Mecanoo architecten wordt van 2010 tot 2018 het stedenbouwkundig plan voor Olympiakwartier en Olympia Office Park gerealiseerd. De ontwikkeling van Olympiakwartier, het centrumgebied van Almere Poort past in de schaalsprong van 190.000 naar 350.000 inwoners die Almere in de komende jaren door maakt.

Volgens het stedenbouwkundig plan van Mecanoo wordt Olympiakwartier een hoogstedelijk gebied met een combinatie van wonen, werken, winkelen en voorzieningen. Langs een brede wandelboulevard liggen het winkelcentrum en het treinstation, waardoor je binnen een kwartier in Amsterdam bent.

De kust is overal gemakkelijk te bereiken via lange open lanen. De lanen krijgen bouwblokken van 5 á 7 lagen hoog met hoogteaccenten tot 90 meter. Mecanoo wil een ‘San Franciscogevoel’ creëren, een wijk met 'een optimistische uitstraling door de toepassing van lichte kleuren, een ruimtelijke opzet en woningen met Bay Windows, geïnspireerd op de erkers in de kustwijken van San Francisco'.

04-09-2009 8:49

LED is cool. Dat vond althans Magnus Wästberg ook. Magnus, wiens vader reeds dertig jaar lichtarmaturen produceert, bracht een stel topontwerpers bij elkaar en vroeg hen een collectie lichtarmaturen te ontwerpen gebaseerd op de LED-techniek. Het resultaat is vanaf 19 september te zien bij The Frozen Fountain in Amsterdam.

"Tot nu toe waren de ontwerpen gebaseerd op de traditionele peervorm van de gloeilamp", aldus de woordvoerder. "De minieme maat van de LED lampjes, in combinatie met de technische kwaliteiten, gaven de ontwerpers nu totaal nieuwe mogelijkheden." Alle aandacht ging nu naar een maximale rotatie techniek, armbereik, goede balancering, efficiëntie en veiligheid. "De lampjes hoeven niet meer te worden verwisseld. De levensduur is circa 25 jaar."

"Het verbruik is wéér iets zuiniger dan de huidige energiezuinige lamp. Daarnaast is de lamp dimbaar en heeft de effectievere lichtopbrengst inmiddels een sprankelende kleurweergave. Tenminste wanneer men de juiste techniek gebruikt en dát doet Magnus." 

"Als eerste in Nederland, presenteren wij nu een compleet nieuwe lampencollectie van het merk Wästberg. Daar moeten natuurlijk wat flessen voor open getrokken worden. Dus organiseren wij weer een expositie." De opening vindt plaats op zaterdag 19 september, van 17.00 tot 19.30 uur.

04-09-2009 8:39

Het nieuwe industriepand van co-making en co-packing bedrijf Kompak in Etten Leur wordt een wereldprimeur. Het wordt het eerste industriepand ter wereld dat volledig wordt verlicht met hoogrendement LED-lampen. Dat meldt LED-aanbieder LedNed uit Helmond.

"Steeds meer bedrijven stappen over op LED-verlichting, maar Kompak is het eerste bedrijf ter wereld dat een heel pand laat verlichten door LED-lampen, van de buitenverlichting tot de bedrijfshallen tot de kantoren", aldus André ten Bloemendal, Commercieel Directeur van LedNed. "We denken dat deze wereldprimeur een enorme aanmoediging zal zijn voor andere bedrijven om veel meer gebruik te gaan maken van deze energiezuinige en milieuvriendelijke verlichting."

Door de inzet van LED-verlichting bespaart Kompak jaarlijks circa 200.000 kilowattuur aan stroom, wat gelijk staat aan een besparing van circa 135.000 kg CO2 uitstoot.

"Kompak streeft al jaren naar zoveel mogelijk duurzaamheid in alles wat we doen", zegt Jan Spiering, Directeur van Kompak. "Tijdens het ontwerpen van ons nieuwe industriepand in Etten Leur besloten we daarom de volgende stap in dat proces te zetten door volledig over te gaan naar LED-verlichting."

Kompak koos voor LedNed omdat dit bedrijf de enige LED-fabrikant is met een KEMA CE keurmerk op haar hele productlijn. Het nieuwe industriepand van Kompak wordt gebouwd aan afslag 19 van de A58 bij Etten Leur en beslaat een totale oppervlakte van 10.000 vierkante meter. Het pand is ontworpen door architectenbureau Best Architecten, die nauw samenwerkten met LedNed aan het lichtplan om te zorgen dat de LED-verlichting voldoet aan alle extra eisen die een industriële omgeving verlangen.

03-09-2009 8:35

De Nederlanders Ronald Schleurholts (cepezed), Nanne de Ru van de Powerhouse Company en Frederike Top zijn dit jaar verkozen tot één van de veertig belangrijkste opkomende Europese architecten en ontwerpers van onder de 40 jaar.

Het European Centre for Architecture, Art, Design and Urban Studies en het Chicago Atheneum, Museum of Architecture and Design maakten deze week de selectie van hun jaarlijkse Europe 40 Under 40 programma bekend. De laureaten vormen volgens de instituties de volgende generatie architecten en ontwerpers die een grote impact zullen hebben op de toekomstige Europese woon-, werk- en leefomgeving.
Ronald Scheurholts en Nanne de Ru zijn architecten en Frederike Top is industrieel ontwerpster.

Deelname aan Europe 40 under 40 staat open voor alle jonge Europese architecten, landschapsarchitecten, stedenbouwkundigen en ontwerpers op industrieel, grafisch, mode en textielgebied van onder de veertig jaar. De winnaars komen dit jaar uit negentien Europese landen en zijn geselecteerd uit honderden inzendingen. Hun projecten zijn onder meer beoordeeld op innovatiekracht.

In de Contemporary Space in Athene is van 16 september tot 1 november een tentoonstelling met projecten van de veertig geselecteerden ingericht. In de 2e week van november is deze tentoonstelling tevens te zien tijdens het symposium The city and the world, dat dan plaatsvindt in Florence. 

02-09-2009 9:02

House of Design houdt zondag 27 september een Open Design Dag in Groningen. Het is volgens de organisatie 'een unieke kans om een kijkje te nemen in huizen, ateliers, winkels, galeries en werkplaatsen van zelfstandige en/of zelfproducerende ontwerpers van meubels, sieraden, interieurs of interieurobjecten'.

Lokale ontwerpers zetten deze dag van 10.00 tot 18.00 uur hun deuren open voor publiek. In Het Paleis wordt een House of Design-expo gegeven. Een greep uit de deelnemers? Alex den Braver, AL Ontwerp, Paul Bloemers, Denkruim Interieurconcepten, Albert Geertjes, George van Engelen, Gerard de Hoop, Han Koning, Jeanet Metselaar, Kleur en Vorm, Melle Koot, ROEG HOLT, Ronald de Mul, Room 100, Carolijn Slottje, Tim Vinke, Woonfacetten en Wout Wessemius.

Nadere informatie over deze dag? Bezoek de Ontwerpwinkel van Paul Bloemers aan het Boterdiep 18 in Groningen. De Ontwerpwinkel is het centrale informatiepunt voor deze dag. Hier zijn de medewerkers van House of Design aanwezig om de bezoekers van kaarten, routes en informatie te voorzien.

02-09-2009 8:28

De firma IMT uit Gorinchem introduceert een nieuw en innovatief LED-armatuur in de markt. De naam? Aquarius ILED Indication/Signalisation. Het is een toevoeging aan het assortiment helideck verlichtingsproducten en zal naast de bestaande Aquarius IQL55 worden gevoerd.

Het nieuw ontwikkelde Aquarius ILED Indication/Signalisation is een energiezuinig armatuur dat met name in de offshore, olie en gas industrie als perimeter toegepast zal worden. De vraag naar energiezuinige verlichting neemt zeer snel toe. De Aquarius ILED is specifiek ontwikkeld voor onbemande platforms en helidecks, waar het opgenomen vermogen minimaal dient te zijn. Het armatuur is onderhoudsvrij en sealed4life en zal naar verwachting een levensduur van 50.000 branduren hebben. Er zijn twee uitvoeringen van dit armatuur leverbaar: het multivoltage model en de 24Vdc versie. De 24Vdc versie is speciaal ontwikkeld om the kunnen worden aangesloten op een UPS Systeem. Het armatuur, dat niet alleen als standalone maar ook als onderdeel van het Helideck Systeem kan worden gebruikt, voldoet aan de richtlijnen CAA (CAP437), ICAO (Annex 14) en IMO (ModuCode). 

02-09-2009 8:20

De tien genomineerden van de Rotterdam designprijs 2009 worden zaterdag 19 september bekend gemaakt in Museum Boijmans Van Beuningen. Peter van Ingen, voorzitter van de nominatiecommissie gaat dat doen.

Aansluitend opent Ahmed Aboutaleb, burgemeester van Rotterdam, de tentoonstelling. De tien belangrijkste creatieve bijdragen aan het actuele Nederlandse ontwerp zijn tot en met 10 januari te zien. Uit 167 inzendingen van diverse ontwerpers, bureaus, opdrachtgevers en bemiddelaars is de selectie gemaakt door de nominatiecommissie.
De winnaar van de Rotterdam designprijs 2009 wordt in de loop van de tentoonstelling door een internationale jury gekozen en wint een vrij te besteden geldbedrag van 15000 euro. Deze prijsuitreiking vindt plaats op vrijdag 20 november. 
De internationale jury bestaat uit Patrizia Moroso (artistiek directeur Moroso, It), Rick Poynor (schrijver en design criticus, UK) en Alice Rawsthorn (journalist Herald Tribune en design criticus, UK). Voorafgaand aan de prijsuitreiking houdt de Stichting Designprijs Rotterdam samen met Premsela – Dutch Platform for Design and Fashion een symposium over de huidige stand van zaken van het Nederlandse ontwerp bekeken vanuit een internationaal perspectief. Een aantal gerenommeerde gastsprekers uit het buitenland delen hun visie op de vooruitstrevendheid van het actuele Nederlandse design.

De tentoonstelling Rotterdam designprijs 2009 toont een serie projecten en de ontwerpmotivaties van tien toonaangevende ontwerpers en opdrachtgevers die de afgelopen twee jaar een bijzondere bijdrage hebben geleverd aan het Nederlandse ontwerp. Hun werk laat zien hoe actuele maatschappelijke en culturele ontwikkelingen vormgeving benvloeden en welke opmerkelijke en vernieuwende producten zijn ontstaan.
Naast de vakprijs wordt dit jaar ook een publieksprijs uitgereikt. Hiervoor kan een stem uitgebracht worden op de website en in de tentoonstelling. De genomineerden, hun werk en visie worden vanaf 19 september gepresenteerd in een serie videoportretten die gemaakt zijn door Hans Wessels.


Terug

Combinatieaanbieding: 25% korting op abonnement vaktijdschriften Inside Information + Verlichting

U betaalt € 141,00, in plaats van € 188,00, voor totaal dertien nummers van Inside Information en Inside Information Verlichting.

Klik hier om een abonnement te nemen
 


Nieuwsarchief
Kantoor- en Projectmeubilair

Vloer, Wand & Plafond

Verlichting

Ontwerp/Architectuur

Overig nieuws

Archief voor oktober 2006


Naast nieuws en de hoofdnavigatie bovenaan onze site hebben wij nog meer rubrieken, namelijk:

- Agenda met beurzen en evenementen
- Vacatures
- Projecten uit de branche
- Geselecteerde filmpjes
  


- Aanmelden voor een abonnement
- Inschrijven op de e-mailnieuwsbrief

 


Agenda
Agenda-overzicht >