Nieuws


29-07-2009 12:26

STAS picture hanging systems brengt met de Multirail een nieuw product op de verlichtingsmarkt. Met deze rail zijn kunstwerken in een handomdraai op te hangen én te verlichten.

De STAS multirail is behalve functioneel ook elegant en simplistisch vormgegeven. Hierdoor leent het systeem zich voor gebruik in huis of op kantoor en past het in elk interieur. In combinatie met de nieuwe LED-verlichting is het systeem zeer energiezuinig en voldoet het aan de laatste milieu- en veiligheidseisen.

De STAS multirail is gemakkelijk te monteren met de bijpassende montageaccessoires. Door de flexibele ophangkoorden en haken hangt men kunstwerken op elke plaats en blijven zij eenvoudig in hoogte en breedte verplaatsbaar. De gepatenteerde rail is voorzien van 12 Volts spanningsdraden, waarin de armaturen van 50 of 70 centimeter geklikt worden. Er is keuze uit vier verschillende lampen om kunstwerken mee te verlichten, waarvan de LED-lampen bovendien energiebesparend zijn. De transformator - die eveneens in de rail geklikt wordt - zorgt ervoor dat de lampen hun werk doen.

Het Multirail systeem past binnen het thema duurzaam gebouwbeheer; ruimtes zijn flexibel in te delen en met de bijpassende verlichting krijgen schilderijen, fotolijsten en andere versiering de aandacht die zij verdienen. Het boren en vullen van gaten op ongewenste plaatsen is hiermee verleden tijd.

STAS picture hanging systems is ontwikkelaar en producent van hoogwaardige schilderij ophangsystemen. Niet alleen in Nederland is STAS succesvol, wereldwijd wordt naar meer dan vijftig landen geëxporteerd. Op veel van de producten zijn patenten verleend en een aantal daarvan zijn met prijzen bekroond. Zo werd de STAS minirail in mei 2009 in Australië onderscheiden met de 'Best Product Design Award for Decorative Accessoiries'.

29-07-2009 10:53

De Duitse bevolking hamstert massaal gloeilampen. Sommige winkels melden een toename van de verkoop van gloeilampen met 150 procent. De burgers willen voorbereid zijn op de eerste fase van het gloeilampenverbod, die op 1 september ingaat: vanaf die datum mogen geen gloeilampen met matglas meer worden verkocht en geen lampen met gewoon glas van 100 Watt.

De regering wil de Duitsers aan de spaarlamp krijgen, maar die heeft bij onze oosterburen een slechte reputatie: de energiezuinige lampen zouden kil en onregelmatig licht geven, er zit giftig kwik in en ze gaan niet zolang mee als beloofd.

10-07-2009 14:58

Het Hermitage museum Amsterdam, waarvan Philips een van de hoofdsponsors is, heeft op 20  juni officieel de deuren naar zijn nieuwe vleugel openen. Deze stelt het museum in staat een nóg grotere selectie van kunstcollecties aan zijn bezoekers te tonen. Het sponsorschap markeert een verdere stap bij Philips' inspanningen kunst te ondersteunen, cultureel bewustzijn te bevorderen en de toegang tot nationale en internationale kunstschatten te verbeteren voor locale gemeenschappen.

De Hermitage Amsterdam werd opgericht om de rijkdom en grandeur van het artistieke erfgoed van het Russische Staatsmuseum Hermitage in St. Petersburg te brengen naar een van de fraaiste westerse hoofdsteden. Het sponsorschap heeft tevens grote symbolische betekenis voor Philips, gezien de in het verleden gewortelde relatie van de onderneming met Rusland en zijn historische band met de Russische Hermitage.

Vorig jaar vierde Philips zijn 110-jarig bestaan in Rusland. Philips is er dan ook bijzonder trots op opnieuw in de gelegenheid te zijn te voorzien in de verlichtingsbehoeften van de Hermitage Amsterdam, waaronder de verlichting van de buitenkant van het gebouw, de gemeenschappelijke tuinen en de ‘Hermitage voor Kinderen'. In laatstgenoemde gebouw, waar kinderen deel kunnen nemen aan diverse educatieve programma's, worden door een dynamisch verlichtingssysteem optimale verlichtingscondities gecreëerd die hun leerervaring ondersteunen en hun algemene gevoel van welbevinden vergroten.

Philips heeft een reeds lang bestaande relatie met Rusland, die ruim honderdtien jaar teruggaat. In 1898, reisde Anton Philips - een van de twee Philips-broers die de onderneming oprichtten - naar St. Petersburg en verkocht er vijftigduizend gloeilampen voor de verlichting van het hele Winterpaleis. In die tijd was het paleis het hoofdverblijf van de Russische tsaren en werd het later omgebouwd tot het hoofdgebouw van het schitterende Hermitage museum. Het Winterpaleis in St. Petersburg was een van Anton Philips' eerste buitenlandse zakelijke bestemmingen en tevens het eerste voorbeeld van hoe Philips met schitterende verlichting overal in de wereld de schoonheid van prachtige gebouwen en monumenten vergroot. Thans verkoopt Philips in Rusland elke zes uur 150.000 lampen.

In maart van dit jaar tekenden Philips en het Staatsmuseum Hermitage in Rusland een overeenkomst waaronder Philips twee belangrijke locaties van de Hermitage zou voorzien van innovatieve energiezuinige verlichtingsoplossingen. De nieuwe verlichtingstechnologie zal de energiekosten met 55 procent verlagen, waardoor geld beschikbaar komt waarmee het museum in staat is te investeren in de instandhouding van zijn collectie. Het ondersteunt daarmee de kunst en het behoud van zijn rijke culturele erfgoed. Daarnaast bieden Philips' energiezuinige lampen en ED-oplossingen een unieke kans om de exposities van het museum zo goed mogelijk te doen uitkomen.

10-07-2009 14:54

Nuon heeft op 24 juni 2009 de eerste proeffabriek voor flexibele zonnecellen in Nederland geopend. In de proeffabriek wordt een productiemethode ontwikkeld waarmee zonnecellen ‘aan de rol' te produceren zijn. Door de efficiëntere productie zullen deze flexibele zonnecellen goedkoper worden. Hierdoor kan zonne-elektriciteit concurrerend worden met gewone elektriciteit.

Nuon wil het aandeel zonne-energie in de totale energievoorziening de komende jaren fors vergroten. De zonnecellen kunnen aan de rol geproduceerd worden omdat ze flexibel en licht van gewicht zijn. Deze productiemethode biedt niet alleen het voordeel dat productie op grote schaal mogelijk is, ook de toepassing van deze zonnecellen in bestaande materialen of producten is eenvoudiger. De flexibele zonnecellen zijn makkelijker te verwerken in bijvoorbeeld dakbedekking, gevels of zelfs zonneschermen of geluidswallen.

Nuon-dochter Helianthos ontwikkelt een technologie om zonnecellen aan de rol te produceren. Tot de eerste resultaten behoorde zonnecellaminaat met een breedte van 30 centimeter. In de proeffabriek worden de eerste stappen van het proces binnenkort ook uitgevoerd op laminaat met een breedte van 120 centimeter. Zodra de doorontwikkeling succesvol is, start Nuon met de bouw van een productiefabriek voor Nuon Helianthos, ook in Arnhem. De productiefabriek zal naar verwachting ongeveer 1 miljoen vierkante meter zonnecelfolie per jaar kunnen produceren.

Wereldwijd loopt het Nederlandse Nuon Helianthos, samen met haar kennispartners, voorop als het gaat om de ontwikkeling van een nieuwe productietechnologie voor flexibele zonnecellen. Het streven is om zonne-energie aan te kunnen bieden voor het tarief van grijze stroom. De verwachting is dat door zowel de lagere kosten als betere toepassingsmogelijkheden, zonne-energie in de toekomst voor bedrijven en consumenten een stuk aantrekkelijker wordt.

10-07-2009 14:14

Onder de titel ‘Playing with tradition‘ presenteert Yksi Expo werk van NgispeN. De expositie is te zien van 15 juli tot en met 2 september 2009. NgispeN is het nieuwe label waarmee Gispen een nieuwe collectie is gestart speciaal gericht op design voor thuis.

Richard Hutten, internationaal gezien waarschijnlijk de bekendste en in ieder geval een van de meest onconventionele Nederlandse ontwerpers, is benoemd tot creative director van NgispeN. "De nadruk bij Gispen ligt gelukkig weer op design", aldus Hutten. Hij hoopt de collectie een eigen gezicht te kunnen geven. Voor Richard Hutten is Gispen cultureel erfgoed. Gispen zit in zijn roots. Niet alleen als ontwerper, maar ook als Rotterdammer. W.H. Gispen is in Rotterdam met zijn werkplaats begonnen, als industrieel ontwerper en ondernemer. Net als Hutten. Hutten vindt het geweldig om met en voor Gispen te werken, nieuwe dingen te ontwerpen en helpen om van NgispeN een mooie collectie te maken.

Huttens werkplaats annex studio is nog steeds in het Rotterdamse havengebied gevestigd, de ontwerper zelf vliegt de wereld rond, van beurs naar beurs, waar nieuwe ontwerpen van hem worden gepresenteerd. Voor Gispen gaat Hutten de komende tijd een aantal dingen doen: hij voert de creative direction over de collectie NgispeN en zal samen met Gispen en Hans Lensvelt andere ontwerpers bij de collectie betrekken. Hij maakt nieuw werk voor de verschillende collecties van Gispen én hij gaat onderzoeken of hij, al of niet samen met andere ontwerpers, bestaande beroemde klassiekers van Gispen nieuw leven kan inblazen. Wat dat laatste betreft: noem het ‘spelen met de traditie'.

Dit project is mede mogelijk gemaakt door Stichting Designhuis, Yksi Ontwerp en Bouwfonds Property Development.

10-07-2009 14:05

Hans Broekmeulen, directeur van de stichting Werelderfgoed Kinderdijk, maakte op 9 juli bekend dat alle 19 molens van 7 tot en met 20 september 2009 spectaculair worden uitgelicht met energiezuinige LED-lampen. Dit project komt tot stand dankzij de medewerking van onder andere Technische Unie en Philips.

Kinderdijk, dat deel uitmaakt van de Unesco werelderfgoedlijst, voorziet dit jaar zijn molens  van energiebesparende LED-verlichting die steeds van kleur en lichtsterkte verandert. Elke molen wordt op een andere manier uitgelicht, zodat er verschillende sferen ontstaan.

De molens in Kinderdijk worden ieder jaar verlicht. Tot een jaar geleden werd gebruik gemaakt van traditionele verlichting. Door gebruik van de nieuwste innovaties in LED-verlichting van Philips worden de historische molens op een meer energiezuinige manier verlicht. Bezoekers van Kinderdijk kunnen genieten van een onvergetelijk en sfeervol lichtspektakel. Door het toepassen van een bijzonder lichtontwerp, dat zowel gekleurde als functionele LED-verlichting combineert, zorgt Philips ervoor dat deze Nederlandse iconen nog beter tot hun recht komen.

Om alle negentien molens op een spectaculaire manier uit te lichten, is een combinatie van LED-lampen en armaturen nodig. Philips en Technische Unie stellen deze verlichting gezamenlijk beschikbaar en werken samen om een aantrekkelijk lichtconcept te creëren.
Technische Unie, dochter van Sonepar, ondersteunt met 36 verkooplocaties in Nederland duurzame oplossingen en beschikt over grote kennis en ervaring op het gebied van LED-verlichting. Om de mogelijkheden van deze verlichting te tonen en klanten nog beter te kunnen adviseren, zette het bedrijf samen met installateurs al eerder bijzondere gebouwen eenmalig in het LED-licht. Het sfeervol uitlichten van de molens in Kinderdijk is de volgende uitdaging.

Peter van Vliet, Lichtspecialist bij Technische Unie, is de initiatiefnemer en coördinator van het project. Hij geeft adviezen, koppelt partijen aan elkaar, levert middelen en materialen en zorgt voor een goede logistiek. Technische Unie werkt hierbij samen met Philips, de Stichting Kinderdijk, de lokale installateur Rijnsbergen Elektrotechniek en IBG Optics, specialist in lichttoepassingen.

10-07-2009 10:08

Als gevolg van de huidige economische crisis dreigt er een generatie jonge architecten tussen wal en schip te belanden. RIjksbouwmeester Liesbeth van der Pol tracht het tij te kleren met een 'onderzoekslab.

In het kader van het plan van de Rijksbouwmeester kunnen jonge architecten met behoud van uitkering werken in het laboratorium. Voorts zullen er wedstrijden worden uitgeschreven die uiteindelijk zouden moeten leiden tot concrete opdrachten.

"Ik koester niet de illusie dat we met dit plan de crisis oplossen", zegt Van der Pol over haar plan in De Volkskrant. "Ik denk wel dat we zo gehoor geven aan de behoefte om aan de slag te gaan met de ontwerpopgaven waar Nederland voor staat."

Van der Pol hoopt dat de jonge architecten in het onderzoekslab werkervaring kunnen opdoen waarvan de markt kan profiteren op het moment dat de economie aantrekt en de bouw- en architectenwereld uit het huidige dal klimt. In het Volkskrant-interview verwijst ze hierbij onder meer naar de jaren tachtig: "Toen werd met soortgelijke initiatieven de basis gelegd voor de grote bloei van de Nederlandse architectuur in de jaren negentig."

10-07-2009 9:44

Tord Boontje is terug in Londen. De Nederlandse ontwerper, eerder student aan de Royal College of Art, wordt de nieuwe 'head of design product'. Tord Boontje is de opvolger van de eveneens bekende ontwerper Ron Arad, die de post 12 jaar bezette.

Tord Boontje studeerde industrial design in Londen. Tussen 2000 en 2004 was hij vervolgens als tutor verbonden an het RCA. Vervolgens verliet hij de instelling en zette het succesvolle Studio Tord Boontje op. Vanuit zijn atelier in Zuid-Frankrijk - een voormalige fabriekshal in een idyllisch dorpje - veroverde Boontje de designwereld met barokke producten die vaak verwijzen naar de vormentaal in de planten- en dierenwereld.

Volgens professor Sir Christopher Frayling is Boontje de ideale opvolger voor Ron Arad: "Tord brengt zijn kritische inzicht als topdesigner mee, evenals een sterke leiderschap dat hij verwierf bij het opzetten van een succesvolle designpraktijk."

Ook Boontje zelf is blij met de aanstelling: "Het ontwerpdepartement van RCA heeft een fantastisch pluraal karakter: een experimentele sfeer, een cultuur van innovatie en een heel individuele gerichtheid op de ontwikkeling van studenten. Ik zal proberen deze sterke punten te behouden en hietop voort te bouwen."

10-07-2009 8:54

Vanaf deze week zal Philips in de Benelux alleen nog maar energiezuinige TL producten aanbieden. Dat meldt de lichtgigant in een persbericht. Dit betekent dat Philips stopt met de verkoop van een deel van zijn pakket TL fluorescentielampen en TL armaturen met conventionele voorschakelapparatuur.

De energiezuinige varianten hebben volgens Philips een 20 procent langere levensduur, geven 20 procent meer licht en bevatten ook 75 procent minder kwik. Philips verwacht in de Benelux op jaarbasis een afname van 112 miljoen kg CO2-uitstoot. Dit staat gelijk aan het energieverbruik van méér dan 50.000 woningen in één jaar. 

TL lampen en armaturen worden vooral in kantoren, industrie, scholen, gezondheidszorg en supermarkten, of wel de utiliteitssector, gebruikt. "Met 60 procent is de utiliteitssector de sector waar de meeste verlichting verbruikt wordt", aldus Philips. "Voor kantoren alleen komt dit overeen met ongeveer 200 miljoen euro aan elektriciteitsverbruik in Nederland. Tegelijkertijd is het de sector waar de grootste stappen kunnen worden bereikt op het gebied van energiebesparing door het toepassen van energie efficiënte lichtoplossingen."

Tot nu toe is de utiliteitssector volgens Philips de sector waar er de minste aandacht voor de besparingsmogelijkheden van energie zuinige verlichting is geweest. "Dit terwijl Philips onderzoek toont dat bijna 75 procent van de verlichting in gebouwen voorzien is van verouderde technologie." Met andere woorden: juist in de utiliteitssector zijn gigantische kostenbesparingen te behalen. 

"Op het gemiddelde kantoor gaat ongeveer 35 tot 40 procent van energieverbruik naar verlichting. Bij scholen is dit tot 80 procent en bij winkels 60 procent", weet Philips. "Hier wordt vooral gebruik gemaakt van TL-verlichting (meer dan 70 procent). Vervanging van oude energieverspillende TL-systemen door nieuwe elektronische energie efficiënte systemen kan een energiebesparing tot 70 procent opleveren."

Naast efficiëntere lampen zijn andere energiebesparende maatregelen mogelijk, zoals aanwezigheidsdetectie en daglichtafhankelijke lichtregeling. "Slimme lichtregelsystemen kunnen al zorgen voor 30 tot 50 proecnt energie besparing."

Philips kondigde vorig jaar tijdens het Al Gore’s Climate Change event aan te stoppen met de verkoop van standaard TL fluorescentielampen en de verkoop van TL armaturen met conventionele voorschakelapparatuur. De verlichtingsbranche heeft volgens Philips positief gereageerd op de maatregel. “Vele klanten realiseren zich niet hoe snel een investering in energiezuinige TL verlichting wordt terugverdiend. Tegelijkertijd gaan ze op het gebied van lichtkwaliteit en kleurweergave vooruit."

"De concrete maatregelen die Philips heeft genomen om het gebruik van energie-efficiënte verlichting te stimuleren dragen bij aan het bevorderen van deze kennis en bewustwording. Dit creëert een win-win situatie voor beide partijen” aldus Ton de Win, directeur ElektroNed, één van de grootste samenwerkingsverbanden voor installateurs in Nederland.

09-07-2009 9:39

De Brusselse ontwerper Sylvain Willenz (31) is door de Interieur Foundation, de magazines Weekend Knack en Weekend Le Vif/L'Express, het Design museum Gent en Grand-Hornu Images verkozen tot Designer van het Jaar. Met deze titel treedt hij in de voetsporen van de architect/ontwerper Alain Berteau, designer/zilversmid Nedda El-Asmar en productontwikkelaar Stefan Schöning, die eerder bekroond werden met deze eer.

Sylvain Willenz flirt al een paar jaar met de schijnwerpers van het internationale succes. In 2002 won hij de 'Design for Europe' wedstrijd van de Interieur Biënnale met zijn ontwerp Dr. Bamboozle, een zitbank gemaakt uit bamboestokken ondergedompeld in rubber. Van dit materiaal maakte hij sindsdien zijn handelsmerk : rubberen zakken die uitzetten naargelang de inhoud, een driepotige kapstok met rubberen doppen of een rubberen lampenkap. Zijn jonge en frisse aanpak leerde hij aan de Royal College of Art te Londen.

Hij mag dan misschien onbekender zijn bij Belgische designbedrijven, in het buitenland wist Willenz alvast op te vallen. Naast het merk Vlaemsch, waarvoor hij het boekenschap ‘Brackets incl.' ontwierp, gooide hij grote ogen door als eerste Belg bij het Britse Established & Sons een reeks lampen in productie te brengen. Zijn Torch lamp was onmiddellijk een schot in de roos. Ondertussen kwam er op de eerste collectie een vervolg, dat dit jaar op de internationale meubelbeurs van Milaan werd voorgesteld. Voor het grote Duitse multimediabedrijf Freecom bedacht hij de kleinste externe harddisk, de XXS. Deze werd dit jaar zelfs bekroond met een Red Dot 'Best of the Best' Product Design Award en een iF Product Design Award.

De jury was het dit jaar vrijwel onmiddellijk en volmondig met elkaar eens: Sylvain Willenz is een jonge, maar beloftevolle ontwerper die al een paar keer in de schijnwerpers liep met zijn keuze voor materialen, eenvoudige ontwerpen en nodige aandacht voor productiewaarde.  Met deze titel van Designer van het jaar hoopt de jury hem de nodige steun in de rug te geven.

08-07-2009 11:53

De Rotterdamse architect Hans van der Heijden is door AIR aangesteld als gastprogrammeur van de reeks ArchitectuurCases. Binnen het totale aanbod van activiteiten van AIR zijn de ArchitectuurCases bedoeld om afzonderlijke Rotterdamse gebouwen of fenomenen onder de loep te nemen en die via openbare gesprekken te verkennen. Hierbij worden lokale verschijnselen aan het internationale debat gekoppeld. Van der Heijden stelt nog nadrukkelijker dan tevoren de architectonische cultuur centraal. De ArchitectuurCases zullen gaan over concrete gebouwen. Het gesprek over architectuur zal worden gevoerd door praktijkbeoefenaren die worden uitgedaagd om over alle praktische aspecten van hun werk te vertellen. De architectuurkritiek wordt binnen de grenzen van het architectenvak zelf geformuleerd.

AIR-directeur Patrick van der Klooster vertelt over de keuze voor Van der Heijden: ´Onlangs is door een groep Rotterdamse architecten de Agenda Rotterdam gepresenteerd. Hierin wordt opgeroepen de architectuur van de stad te versterken. AIR neemt die handschoen op. Hans van der Heijden is een bouwende architect die ook schrijft en debatteert. Hij kent de Europese architectuur en is als geen ander in staat het gesprek over de architectuur in Rotterdam aan te jagen. AIR is daarvoor het uitgelezen platform.´

Tijdens de eerste ArchitectuurCase, onder de titel ´Nederland bouwt in baksteen´, zullen architect Paul Kahlfeldt (van het Berlijnse bureau Kahlfeldt Architekten) en architect Joris Molenaar (van het bureau Molenaar en Van Winden) met elkaar in gesprek gaan, met als moderator Christian Rapp ( van het bureau Rapp+Rapp). De ArchitectuurCase vindt plaats op woensdag 16 september 2009 in Zaal De Unie, te Rotterdam.

07-07-2009 9:25

Uit onderzoek dat in opdracht van de Vereniging Van Nederlandse Houtondernemingen (VVNH) is verricht blijkt dat de leden van de VVNH in 2008 58 procent duurzaam geproduceerd hout hebben geïmporteerd. Was voor enkele jaren terug het aanbod voor duurzaam geproduceerd hout het probleem, tegenwoordig is de uitblijvende vraag de grootste bottleneck.

Op 2 juli vond in de Tweede Kamer een Algemeen Overleg plaats over duurzaam inkoop. De VVNH heeft het ministerie van VROM en de Vaste Kamercommissie van VROM over de situatie geïnformeerd. Het effect van het uitblijven van de vraag naar duurzaam geproduceerd hout kan zijn dat ook de vraag naar duurzaam geproduceerd hout in de producentenlanden wegvalt. De stimulans voor boseigenaren om hun bossen onder duurzaam bosbeheer te houden zal daarmee eveneens afnemen. Het gevaar dreigt dat hierdoor jarenlange inspanningen teniet gedaan worden. De VVNH heeft de overheid dan ook opgeroepen actief duurzaam geproduceerd hout voorzien van een FSC en PEFC certificaat te kopen en daarmee het goede voorbeeld te geven.

Tevens heeft de VVNH aangedrongen op het maken van resultaatgerichte afspraken met alle relevante schakels in de keten. Bovendien heeft de VVNH de overheid nogmaals verzocht gebruik te maken van financieel economische instrumenten om duurzame producten ten opzichte van niet duurzaam producten prijstechnisch aantrekkelijker te maken.

05-07-2009 20:04

Samen met de architectenbureaus van Paulien Bremmer & Jarrik Ouburg is Twynstra Gudde tweede geworden bij de prijsuitreiking van de Transformation of Healthcare. Deze internationale prijsvraag is uitgeschreven door TNO Centrum Zorg en Bouw. TNO wil hiermee aandacht vragen van architecten, organisatieadviesbureaus en studenten voor een actuele uitdaging in Midden- en Oost-Europa. De uitdaging was om een nieuw ontwerp te maken voor een ziekenhuisterrein, dat model stond voor vele vergelijkbare locaties in Oost-Europa.

De inzending van Twynstra Gudde en de architectenbureaus bestaat uit een piramidevormig ziekenhuis met een eigen buitenruimte voor iedere patiënt. De jury waardeerde het rapport als volgt: 'De meest patient-georiënteerde inzending, waarin een gewaagd statement wordt gemaakt door iedere patiëntenkamer een eigen buitenruimte en voordeur te geven. De jury waardeert kwaliteit van de architectuur en het interieurontwerp.'

John Dols (adviseur Twynstra Gudde) en Marije Talstra (adviseur Twynstra Gudde) zijn erg tevreden met het behaalde resultaat: "Zo zie je dat met een beetje meer aandacht tot verfrissende en nieuwe ideeën kunt komen, in het belang van de patiënt, de zorg en dus de ziekenhuisorganisatie. Een prikkel voor de gevestigde orde om anders te denken en durf te tonen."

05-07-2009 20:00

Nederland is koploper binnen Europa als het gaat om duurzaam ondernemen. Het bedrijf Steelcase droeg samen met een aantal andere Nederlandse pioniers deze maand de cradle to cradle-filosofie uit in Denemarken, tijdens het goedbezochte cradle to cradle-congres in Sondeborg, waar Michael Braungart de hoofdspreker was.

Braungart: "Het is zeer bijzonder te zien wat er in Denemarken gebeurt op het gebied van cradle to cradle. En ik ben heel blij met de toewijding van koplopers zoals Steelcase, die hun engagement kenbaar maken en hun ervaring en kennis delen binnen de cradle to cradle-gemeenschap. Dit is essentieel om C2C in de toekomst wijder te verbreiden."

Meer dan tweehonderd geïnteresseerden kwamen deze maand naar het congres ‘Cradle to cradle - een bedrijfs- en gemeenschapsstrategie, groei en winst zonder verkwisting' in Denemarken, om te luisteren naar Michael Braungart, Duits chemicus en de geestelijk vader van deze filosofie en schrijver van het boek 'Cradle to Cradle - Waste=Food'.

Braungart vervolgt: "Nederland is vanaf het begin zeer ontvankelijk geweest voor het C2C-concept. Dit heeft te maken met de Nederlandse cultuur. De natuur wordt van oudsher gerespecteerd door de Nederlanders, waarbij het proces van nemen en geven aan de omgeving altijd in balans moest worden gehouden. De Nederlanders stonden daardoor al snel open voor het concept van cradle to cradle."

Zo'n 2 jaar na de uitzending van ‘Waste=Food', de Tegenlicht-documentaire van de VPRO die C2C in Nederland onder de aandacht van een groter publiek bracht, krijgt de filosofie nu ook buiten ons land steeds meer aandacht. Tot 1,5 jaar geleden hadden de Deense milieubewegingen, politieke partijen, architecten en industrie nog nooit gehoord van C2C, maar nu de documentaire ook in Denemarken is uitgezonden wint de filosofie ook daar aan populariteit. Tijdens het congres,  georganiseerd door het Centrum voor Regionale Economische Ontwikkeling van Sondebrog, werd veel aandacht besteed aan de manier waarop Nederland met het thema duurzaamheid omgaat en wat  ons land in de afgelopen 2 jaar op dit gebied heeft bereikt. Met een cradle to cradle-profiel wil het Centrum nieuwe perspectieven bieden aan het Deense bedrijfsleven en de industrie. Naast de meest relevante Deense initiatiefnemers waren de Nederlandse cradle to cradle-koplopers Steelcase, Philips, Desso en regio Venlo uitgenodigd als gastsprekers.

Rick Bomer, directeur van Steelcase Benelux, voegt toe: "Ik hoop dat de ervaring die we in Nederland hebben opgedaan de Deense gemeenschap zal inspireren om sneller tot de implementatie van de cradle to cradle-filosofie te komen. We hebben nu de kans op een meer duurzame manier zaken te doen en daar hebben we naast onze verworven kennis een zo breed mogelijk draagvlak voor nodig. Men ziet meer en meer de urgentie van dit onderwerp en is meer bereid in te grijpen en dat geldt ook voor steeds meer  overheden. Samen kunnen we daadwerkelijk naar duurzame groei streven."

03-07-2009 8:39

Een selectiecommissie onder leiding van Floris van Bommel heeft de zes finalisten van de Audi Design Award bekendgemaakt. Vanaf vandaag kan het publiek zijn favoriet kiezen via de online stemmodule op http://www.dutchdesignawards.nl/.

De finalisten dit jaar zijn: Firma Rieks Swarte voor beeldverhaal ‘L’enfant et les sortilèges’ van Maurice Ravel, Eddy Kaijser, Bart Cardinaal & Nadine Roos voor The Flying Grass carpet, Studio Wieki Somers voor Merry-go-round coat rack, Aldo Bakker voor porcelain table ware, Urban Alliance met Moodwall en Maarten Baas voor Real Time.

De winnaar van de publieksprijs van de Dutch Design Awards wordt tijdens de Awardshow op 17 oktober in Eindhoven bekendgemaakt.

De Audi Design Award is de publieksprijs van de Dutch Design Awards. Uit alle inzendingen selecteert de selectiecommissie van de Audi Design Award zes ontwerpen die hoog scoren op het vlak van innovatie, emotionele beleving, tijdgeest, styling in materiaal en kleurgebruik, oorspronkelijkheid, duurzaamheid, functionaliteit, gebruiksvriendelijkheid, ergonomie en veiligheid.

02-07-2009 8:47

Architectenbureau Marlies Rohmer heeft recent twee prijzen gewonnen. Zo werden de Brede School De Matrix in Hardenberg en het Masterplan voor het Dobbelmanterrein in Nijmegen bekroond.

Brede school de Matrix in Hardenberg is winnaar in de categorie 'Duurzame commercieel vastgoed(her)ontwikkeling'. Opdrachtgever is gemeente Hardenberg.

De jury, onder leiding van voorzitter Sybilla Dekker, oud-minister VROM, roemt het doordachte ontwerp dat de gebruikers veel flexibiliteit en uitbreidingsmogelijkheden biedt, de multifunctionaliteit, de innovatieve materiaaltoepassing, de toegepaste energiereductietechnieken en de grote bijdrage van de brede school aan de sociale duurzaamheid in de gemeente Hardenberg. De BB Golden Green Awards 2009 zet uitblinkende ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid in bouw en vastgoed in de schijnwerpers en moedigt daardoor vernieuwingen aan.

Het Masterplan Dobbelmanterrein Nijmegen omvat drie woonfabrieken en een woonzorgcomplex. Het plan werd winnaar van de Architectuurprijs Nijmegen 2009. Opdrachtgevers zijn De Principaal, Talis Woondiensten Nijmegen en gemeente Nijmegen. De jury, onder leiding van voorzitter prof. dr. Nico Nelissen, is zeer positief over het stedenbouwkundig plan en de uitwerking van de drie woonfabrieken en het woonzorgcomplex. Stedenbouw en architectuur gaan hier hand in hand in een poging om het oude industriële karakter tot een nieuw en ander leven te brengen. Dat nieuwe karakter en leven verwijst naar het industriële leven, maar imiteert het zeker niet. Het geheel straalt volgens de jury de sfeer en emotie uit die bij deze historische plek past. Er is nieuwe schoonheid tot stand gekomen die refereert aan het industriële verleden, maar er niet nostalgisch mee om wil gaan. De industriële gedachte is niet alleen in het stedenbouwkundig plan, maar ook in de architectuur terug te vinden.

Dit geldt voor de vorm van de blokken, maar ook voor het materiaal- en het kleurgebruik. Het gebied illustreert ook de gelaagdheid van de ruimte. De behouden schoorsteen, het behouden casco van een van de blokken en de Dobbelmanreclame getuigen nog van het industriële verleden, maar passen goed bij de manier waarop het gebied opnieuw is bezield. De buurt heeft een nieuwe bij de historie aansluitende identiteit gekregen met een grote betekenis voor de stad. De jury vindt deze transformatie van de plek een schoolvoorbeeld voor de manier waarop procesmatig en inhoudelijk met deze opgave kan worden omgegaan.

De Architectuurprijs Nijmegen is een jaarlijks terugkerende prijs die wordt uitgereikt door de gemeente Nijmegen en tot doel heeft een bijdrage te leveren aan de stimulering van de kwaliteit van de architectuur in Nijmegen.

01-07-2009 8:42

Het laatste weekend van september beleeft de Stad Antwerpen een première met [A.track], een designparcours in Antwerpen. Het initiatief komt van vijftien designzaken die de handen ineen slaan. Tijdens het [A.track] design parcours zal Fritz Hansen een tentoonstelling van Arne Jacobsen uit Denemarken laten overkomen (24 tot 26 september 2009).

Deze tentoonstelling werd samengesteld  door  de Amerikaanse architect & auteur  Michael Sheridan. De tentoonstelling  weerspiegelt  de belangrijkste aspecten van  Arne Jacobsen als ontwerper, daarnaast wordt u aan de hand van eenvoudige verhalen uitgenodigd om het complete Jacobsen universum te ontdekken.

De nieuwe Essay-tafel, in massief hout, ontworpen door de jonge Deense ontwerpster Cecilie Manz, zal eveneens  te zien zijn in de Fritz Hansen showroom, samen met de alom bekende en populaire stapelbare stoel van Arne Jacobsen, de 7-serie. Deze stoel  zal verkrijgbaar zijn in zeven nieuwe kleuren: van het opvallende neonroze, die een hele ruimte verlicht, tot de doffe, onopvallende doch verfijnde olijfkleur. Hierdoor krijgt deze klassieker een uiterst modern karakter. De kleuren zijn uitgekozen door zeven jonge, veelbelovende ontwerpers: Maarten Baas, Arik Levy, Fabio Novembre, Jaime Hayon, Sebastian Bergue, Nendo en Autoban.

In december 2008 opende Fritz Hansen een nieuwe vestiging  in België. De nieuwe showroom, ontworpen door architect Philip Mortelmans,  is gelegen aan 'het Zuid', een trendy en hippe wijk te Antwerpen.
De showroom is ontworpen en ingericht als een echte woonomgeving, waarin het Scandinavische erfgoed van Fritz Hansen goed tot uitdrukking komt, maar dan met een internationale touch. Er is veel gebruik gemaakt van natuurlijke materialen die zorgen voor een warme uitstraling en die de meubels van Fritz Hansen het best tot hun recht laten komen. 

Deze showroom is bestemd voor de verdelers van Fritz Hansen en voor de architecten, maar is tijdens werkdagen, na afspraak, ook open voor het publiek. De showroom is gelegen aan de De Burburestraat, 7a, te 2000 Antwerpen.


Terug

Combinatieaanbieding: 25% korting op abonnement vaktijdschriften Inside Information + Verlichting

U betaalt € 141,00, in plaats van € 188,00, voor totaal dertien nummers van Inside Information en Inside Information Verlichting.

Klik hier om een abonnement te nemen
 


Nieuwsarchief
Kantoor- en Projectmeubilair

Vloer, Wand & Plafond

Verlichting

Ontwerp/Architectuur

Overig nieuws

Archief voor oktober 2006


Naast nieuws en de hoofdnavigatie bovenaan onze site hebben wij nog meer rubrieken, namelijk:

- Agenda met beurzen en evenementen
- Vacatures
- Projecten uit de branche
- Geselecteerde filmpjes
  


- Aanmelden voor een abonnement
- Inschrijven op de e-mailnieuwsbrief

 


Agenda
Agenda-overzicht >