Nieuws


29-06-2009 8:35

Eind 2008 heeft CONO Kaasmakers, bekend van onder meer Beemster kaas, een meervoudige opdracht uitgeschreven voor het ontwerp van haar nieuwe kaasmakerij. De winnaar van deze opgave is Bastiaan Jongerius Architecten. De beoordelingscommissie is van mening dat Jongerius met zijn inzending bewijst dat een moderne kaasmakerij goed inpasbaar is in werelderfgoed de Beemster.

CONO Kaasmakers heeft een meervoudige opdracht uitgeschreven omdat de huidige kaasmakerij, die al sinds 1930 in gebruik is, aan vervanging toe is. Aan de opgave hebben drie architecten deelgenomen. De nieuwe kaasmakerij is noodzakelijk om ook op de lange termijn kwalitatief hoogwaardige kaas te produceren op een economisch rendabele manier. Bovendien wil CONO Kaasmakers blijven voldoen aan de zware hygiëne- en arbo-eisen.

De beoordelingscommissie, bestaande uit Tjeerd Dijkstra (architect en oud-Rijksbouwmeester, voorzitter), Mels Crouwel (architect en eveneens oud-Rijksbouwmeester), Michael van Gessel (landschapsarchitect), Maarten Kloos (directeur Architectuurcentrum Amsterdam Arcam) en Wim Scholtens (directeur productie & technologie CONO Kaasmakers), is van mening dat het concept van Jongerius aantoont dat modernisering en uitbreiding van de kaasmakerij goed verenigbaar is met de status van de Beemster als werelderfgoed. De Beemster is van oudsher een werklandschap en handhaving van de kaasmakerij als aan de polder gebonden bedrijfsfunctie, helpt te voorkomen dat de Beemster een museaal toeristisch gebied wordt waaruit het echte leven is verdwenen. De nieuwe kaasmakerij is volgens de commissie een grote verbetering ten opzichte van de bestaande, geleidelijk aangegroeide, bebouwing en zal zich beter voegen in het landschap.

Jongerius is overigens geen onbekende voor CONO Kaasmakers. Hij heeft namelijk ook de weipoederfabriek ontworpen. Jongerius gaat nu op grond van het ingediende plan een voorlopig ontwerp te maken. Hierin werkt Jongerius samen met DS Landschapsarchitecten en ABT Adviesgroep. CONO Kaasmakers verwacht dat het voorlopig ontwerp vóór het einde van dit jaar gepresenteerd kan worden.

29-06-2009 8:22

V&D en Praxis (onderdeel van retailconcern Maxeda) hebben in samenwerking met Philips de verlichting in alle 62 V&D vestigingen en 136 Praxis vestigingen vervangen door energiezuinige verlichtingsoplossingen. Bij La Place wordt geëxperimenteerd met LED-verlichting die rekening houdt met de specifieke productvereisten voor voedsel. De samenwerking vloeit voort uit een omvangrijk programma van Maxeda op het gebied van duurzaamheid.

Bij V&D zijn tienduizend gloeilampen vervangen door zevenduizend energiezuinige varianten. Het toepassen van de nieuwe energiezuinige lampen, zorgt voor een energiebesparing van 70 procent bij V&D, terwijl tevens het lichtbeeld van de winkel verbeterd wordt. Daarnaast geven de nieuwe energiezuinige lampen minder hitte af, waardoor de winkelervaring aangenamer is. Hierdoor is  het minder noodzakelijk om de airconditioning te gebruiken, wat leidt tot verdere energie besparing. Ook Praxis heeft in al haar winkels energiezuinige armaturen en TL-lampen geplaatst. Dit  heeft inmiddels geresulteerd in een energiebesparing van 16 procent.

Bij La Place wordt geëxperimenteerd met Philips LED-verlichting. Met LED is het mogelijk om een betere winkelbeleving te creëren door de uitstraling en sfeer in de winkel regelmatig aan te passen door middel van de verlichting Daarbij wordt tevens rekening gehouden met de specifieke productvereisten voor voedsel.

Pieter Swarts, directeur Procurement Maxeda: "Economie en ecologie zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Tegen deze achtergrond hebben wij daarom in 2008 een duurzaamheidsprogramma ontwikkeld met initiatieven die bijdragen aan een beter milieu. Energie is hierbij een van de zes belangrijke projecten. Door te investeren in energiezuinige verlichting zoals die van Philips zetten wij verdere stappen in het halen van onze doelstellingen op het gebied van duurzaamheid, terwijl deze ook bijdragen aan een mogelijkheid tot kostenbesparing."

"LED-technologie  beantwoordt de vraag naar decoratieve én functionele verlichting van winkeliers die de sfeer in hun winkel op een flexibele, eenvoudige en snelle manier willen aanpassen en tegelijkertijd de kosten voor energie en onderhoud willen reduceren", aldus Frank van de Vloed, General Manager Philips Lighting Benelux.

26-06-2009 8:37

Het Delftse architectenbureau cepezed heeft plannen gemaakt voor een groot tijdelijk theater op het Haagse Malieveld. In 2018 hoopt Den Haag Culturele Hoofdstad van Europa te zijn en moet het bouwwerk een jaar lang fungeren als belangrijke eyecatcher en publiekstrekker.

Het schetsontwerp is gemaakt in opdracht van het Atelier Den Haag Culturele Hoofdstad 2018 (DHCH2018), dat deze week in het rapport Recht op Cultuur! zijn plannen presenteerde om de felbegeerde titel te verwerven. cepezeds theater speelt hierin een belangrijke rol en is een van de opmerkelijkste voorstellen.

Het is opgezet als hedendaagse versie van het Colosseum in Rome en moet zo’n 5.000 mensen kunnen bevatten. De constructie is opgebouwd uit stalen steigerwerk dat aan de buitenkant is bespannen met een reproductie van M.C. Eschers Metamorfose. Binnen kunnen zowel voorstellingen en concerten plaatsvinden als beurzen en exposities gehouden worden.

Het rapport Recht op Cultuur ziet de race om het predikaat Culturele Hoofdstad 2018 als grote kans om de cultuurparticipatie van de Haagse bevolking te vergroten. De residentie heeft wel veel concurrentie, onder meer van steden als Almere, Utrecht, Maastricht en Branbantstad (een combinatie van de vijf grote Brabantse steden). Pas in 2013 valt het besluit wie in 2018 echt Culturele Hoofdstad mag zijn.

26-06-2009 8:25

De LED-velichtingtechnologie kwam onlangs ongunstig in het nieuws naar aanleiding van een onderzoek van het Nederlands Metrologisch Instituut. Maar ondertussen gaan de ontwiukkelingen verder. Zo introduceert de Duitse aanbieder Nimbus de 'eerste staande bureaulamp met LED-technologie'.

De Office Air LED van de Nimbus Group uit Stuttgart biedt bedrijven volgens de aanbieder de gelegenheid om op twee fronten winst te boeken: verantwoord energieverbruik en een fikse kostenbesparing.

"Bedrijven besparen dankzij de led-technologie tot 70% op de elektriciteitskosten voor kantoorverlichting", aldus de woordvoerder van Nimbus. "Voor het eerst is een werkplek voor twee personen volledig te verlichten via alleen directe verlichting. Ook met maar één lamp voor twee werkplekken voldoet de Office Air LED aan de gewenste lichtsterkte van 500 lux op de werkplek, en daarmee aan de wettelijke eisen ten aanzien van werkplekverlichting. Het product voldoet bovendien aan de eisen die de arbonorm stelt voor het afsluiten van bedrijfsaansprakelijkheidsverzekeringen."

“Het licht komt precies daar terecht waar het nodig is, namelijk op de werkplek zelf, zonder dat mensen erdoor verblind raken”, licht Dietrich Brennenstuhl, eigenaar van de Nimbus Group.
De Office Air LED is een slank ontworpen, staande bureaulamp die voldoet aan veel economische en ecologische criteria. Een duidelijk herkenbare groene led geeft aan of de lamp de maximale hoeveelheid energie bespaart en de werkplek ideaal verlicht. Wanneer de indirecte verlichting wordt ingeschakeld, gaat het lampje uit. “Voor ons is het groene lampje een zichtbaar teken van verantwoord gebruik van onze energie”, zegt Brennenstuhl.

“Het is bedoeld om mensen er, op een speelse manier, toe aan te zetten om bewust met licht en energie om te gaan. Het ‘intelligente’ besturingssysteem (dat is voorzien van PDLS) schakelt bovendien de lamp automatisch in wanneer er iemand aanwezig is, en het stelt de lichtsterkte op de werkplek automatisch af op het omgevingslicht. En de verlichting gaat uit als iemand gedurende langere tijd niet aan zijn of haar bureau zit.”

De nieuwe lamp wordt inmiddels gebruikt in het nieuwe directiegebouw van Unilever in Hamburg. "Gerekend over een periode van vier jaar, betekent deze maatregel voor Unilever een besparing van meer dan 300.000", becijfert Nimbus.

24-06-2009 8:56

De wisselwerking tussen architectuur en mode is een hot item. Architecten zoeken inspiratie bij technieken uit de mode. Ontwerpers maken kleding die gebaseerd is op architectonische vormen. In het kader van SHAPE, de derde editie van de Arnhem Mode Biënnale, organiseert architectuurcentrum CASA morgen (donderdag 25 juni) een avond over Mode en Architectuur.

Flat Architects en theatermaker Theun Mosk ontwierpen speciaal voor de Biënnale negen paviljoens op palen rondom de Eusebiuskerk en het Arnhemse gemeentehuis. Zij presenteren tijdens deze avond hun ontwerp en vertellen over de fascinaties die ten grondslag liggen aan hun werk. ‘Wat kan de architectuur leren van de mode?’ is een vraag waarmee architect Amer Alhassan van AAArchitects zich al jaren bezighoudt. In zijn lezing zal hij nader ingaan op de manier waarop ontwerptechnieken van de mode worden gebruikt als onderlegger voor het architectonisch ontwerp.

De lezing in de showroom Arnhem aan de Kleine Oord (naast het Stadsatelier op nummer 179) start om 20.00 uur. Entree bedraagt 5 euro. De Arnhem Mode Biënnale laat iedere twee jaar de actuele stand van modevormgeving op internationaal niveau zien. In vier jaar tijd is de modebiënnale uitgegroeid tot sterk internationaal georiënteerd event. Naast de tentoonstelling biedt Arnhem Mode Biënnale een dynamisch programma met grote en kleine nevenexposities, modeshows, lezingen, moderne dans, films en workshops.

24-06-2009 8:41

De Hospitality Circle Group timmert internationaal naar eigen zeggen flink aan de weg. Met grote opdrachten in Duitsland, Afrika, India, de Verenigde Staten en de Arabische Emiraten zijn deze activiteiten succesvol te noemen. De laatste getekende contracten betreffen ontwerpopdrachten voor drie hotels in Nigeria en Ghana en een 'design & build-opdracht' voor een viersterren hotel in Duitsland.

De afdeling Interior Consult is momenteel druk bezig met de uitvoering van de renovatie van Golden Tulip Accra, Ghana en de divisie Hotel Supply heeft recent een compleet restaurant-meubilair pakket geleverd ten behoeve van Crazy Pianos in Miami.

Bovendien is zeer recentelijk de levering van operating supplies & equipement (OSE) bevestigd voor het nieuwe Howard Johnson hotel in India. De opdrachten worden volledig ondersteund vanuit de nieuwe vestigingen van de Hospitality Circle Group in Orlando, USA en Accra, Ghana. Edzo Bosma, directeur en eigenaar van de Hospitality Circle Group: ‘Wij hebben de afgelopen jaren onze positie op de Europese markt weten te versterken door een 'one stop shop' dienstenpakket te bieden middels onze diverse labels. Deze service is eenvoudig uit te rollen in markten waar wij al met regelmaat op afstand werkten. Het is nu een kwestie van verankeren en service bieden vanuit onze lokale kantoren. Ons Nieuw-Vennepse kantoor fungeert meer en meer als kenniscentrum in de wetenschap dat internationaal de contracten in Amerikaanse dollars worden afgesloten." Dat sluit volgens Bosma perfect aan bij de inkoopmogelijkheden die er gecreëerd zijn. "We hebben vier jaar geleden een eigen logistiek –en inkoopkantoor in het verre Oosten geopend. Wij verwachten met name dat de hospitality industrie in Afrika de komende tien jaar een enorme groeispurt zal doormaken. Dat is één van de hoofdredenen dat de Hospitality Circle Group een blijvende support zal geven aan deze regio.”

24-06-2009 8:17

Een aarden wal, honderden autobanden en duizenden lege flessen zijn gebruikt om in Zwolle een theehuis te bouwen. Het eerste earthship in Nederland wordt zaterdag geopend. Earthships of aardehuizen stammen uit de Verenigde Staten. Architect Mike Reynolds begon in de jaren '70 met afval en aarde in de woestijn klimaatneutrale woningen te bouwen.

Het Zwolse theehuis is door een internationaal bouwteam volgens dezelfde principes van Reynolds gebouwd, zegt projectleider Egbert Haas van woningcorporatie SWZ. "Het gebouw is volledig zelfvoorzienend. Zo wordt regenwater opgevangen, in plantenbakken gefilterd en vervolgens wordt er thee mee gezet.” Het earthship is gebouwd ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan van woningcorporatie SWZ, zegt directeur Eddy Veenstra. "Als corporatie staan we voor een grote opgave om energie te besparen en duurzaam te bouwen. Daar willen we ervaring mee opdoen.”

Energiebesparing levert ook wat op voor de inwoners. "We willen de woonlasten laag houden. Dat kan door gedrag maar ook door zelf het materiaal aan te passen. Wat hier in extreme vorm wordt gepresenteerd, willen we de komende jaren toepassen in onze woningen.” Het aardehuis bestaat uit een lange, glazen voorpui. De achterwand is door een aarden wal aan het zicht onttrokken. In deze wand en in de zijgevel zijn honderden autobanden verwerkt. Deze banden verwarmen de vertrekken in de winter en koelen deze af in de zomer. Anders dan in de Amerikaanse woestijn kregen de ontwerpers en bouwers te maken met de strenge Nederlandse regelgeving. "Dit gebouw is wel aan het waterleiding- en rioolnet gekoppeld, simpelweg omdat regelgeving dat vereist”, zegt projectleider Haas.

 

Op de bouwplaats in Zwolle trok een ware stoet aan internationale vrijwilligers voorbij. Zo kwamen studenten bouwkunde uit Oslo over om de bouw te bestuderen. "Deze bouw is simpel, maar erg arbeidsintensief”, stelt Haas. In de niet-dragende wanden werden glazen flessen verwerkt die onder meer bij hotels in de regio ingezameld werden. Afgeschreven tegels van de woningcorporatie vormen meterslange mozaïeken die door het pand lopen. Horecaleerlingen van onderwijsinstelling Landstede gaan het theehuis uiteindelijk bemensen. Theo Lalleman van de stichting Owaze legde het contact tussen de woningcorporatie en de Amerikaanse ontwerpers van het earthship. De Rotterdamse stichting is ooit opgericht met als doel een aardehuis in Nederland te krijgen. Lalleman denkt dat het theehuis helpt om een mentaliteitsverandering te bewerkstelligen. "De bouwwereld is conservatief. Bouwen met natuurlijke materialen is goedkoper en gezonder. Dit gebouw toont dat het werkt.” Volgens hem zijn in Deventer en Tilburg concrete plannen om ook bewoonde earthships te bouwen. "Het is een teken van de tijd. Nu het eerste schaap over de dam is, hopen we op meer.”

23-06-2009 9:59

Droog Design staat aan de basis van het succes van Dutch Design in binnen- en buitenland. Maar er lijkt een einde te komen aan de schittering van het designlabel. Oorzaak: ruzie tussen de beide oprichters.

Gijs Bakker en Renny Ramakers verschillen van inzicht over de koers van het in 1993 opgerichte designmerk. Bakker wil zich blijven inzetten voor het zoeken en ontwikkelen van (jong) designtalent, Ramakers wil inzetten op het uitbouwen van het designmerk tot een commercieel succesvol internationale brand.

Volgens Bakker raakt met de onlangs geopende Droog-winkel in New York, een initiatief van Ramakers, de filosofie van het bedrijf op de achtergrond. Ramakers is het daarmee (natuurlijk) niet eens. Zij is van mening dat de door haar gevolgde commerciele strategie essentieel is voor de lange termijn-gezondheid van Droog design.

Het conflict is in juridische zin geëscaleerd: Bakker wil uit Droog Design stappen en eist daarom geld. In afwachting van een financiële vergoeding geeft Bakker geen toestemming voor nieuwe activiteiten van Droog Design. En dat betekent dat het merk dat aan die wieg stond van de carrières van bijvoorbeeld Hella Jongerius, Marcel Wanders, Richard Hutten en Jurgen Bey te water dreigt te raken.

23-06-2009 9:37

Nederland is in snel tempo een echt spaarlampenland aan het worden. Dit blijkt uit een meting van het aantal verschillende lampen in huishoudens die is uitgevoerd door GfK Panelservices in opdracht van Stichting LightRec Nederland.

De dik zeven miljoen Nederlandse huishoudens hebben elk gemiddeld negen spaarlampen in huis, ruim meer dan het gemiddelde in veel andere Europese landen. Wel blijft de correcte inzameling en verwerking van deze energiezuinige lampen achter bij de verwachtingen. Bij de overhandiging van de onderzoeksresultaten aan Hetty Hafkamp, voorzitter van de Task Force Verlichting, pleitte LightRec-voorzitter Martin de Jager daarom voor intensieve voorlichting om consumenten bewust te maken van de noodzaak van recycling van energiezuinige verlichting.

De spaarlamp wint snel terrein, zo blijkt uit het onderzoek van LightRec, verantwoordelijk voor de inzameling en recycling van onder meer spaarlampen en Tl-buizen in Nederland. Ons land telt circa 7,2 miljoen huishoudens met in totaal bijna 407 miljoen lampen in en rond het huis. Dat betekent dat er in een doorsnee huishouden gemiddeld 57 lampen worden aangetroffen. Inmiddels is 16 procent hiervan een spaarlamp, in totaal 64 miljoen. Dat komt neer op gemiddeld negen spaarlampen per huishouden. In 1990 was dit er nog maar één spaarlamp, in 2000 nog slechts drie. Als deze stijging doorzet is te verwachten dat binnen nu en vijf jaar het grootste deel van de verlichting binnen- en buitenshuis energiezuinig zal zijn, temeer omdat vanaf september 2009 een begin wordt gemaakt met de uitfasering van de gloeilamp. Met deze cijfers loopt Nederland nu al voorop loopt in het gebruik van spaarlampen.

Marktleider Philips bevestigt deze resultaten. Uit cijfers van de lampenproducent blijkt dat Nederland samen met het Verenigd Koninkrijk de Europese top aanvoert, op de voet gevolgd door Denemarken en Duitsland. De Europese regelgeving verplicht gescheiden inzameling en milieuverantwoorde recycling van deze energiezuinige lampen. Nu de gloeilamp vanaf september 2009 in hoog tempo uit de winkelschappen verdwijnt, wilde LightRec inzichtelijk maken hoeveel spaarlampen de komende jaren door consumenten naar alle waarschijnlijkheid extra worden aangeboden voor verwerking. Volgens LightRec-voorzitter Martin de Jager is dit het komend decennium een ‘snel aanwassend stuwmeer’ aan spaarlampen. “Momenteel zijn er nog bijna 300 miljoen gloeilampen in huishoudens aanwezig. Deze zullen de komende jaren vervangen worden door energiezuinige lampen. Dit betekent dat over afzienbare tijd een explosieve stijging van het aantal in te zamelen lampen te zien zal zijn.”

Veel consumenten zijn nog niet op de hoogte van het feit dat energiezuinige lampen technisch gesproken ‘elektrische apparatuur’ zijn en dus niet (zoals een gloeilamp) als huisvuil mogen worden afgedankt. De Jager: “De consument trekt logischerwijs geen parallel tussen een spaarlamp en een wasmachine. Beiden vallen wel onder dezelfde Europese en Nederlandse regelgeving. Bovendien is een spaarlamp tot wel 94 procent te recyclen in herbruikbare grondstoffen. Kortom, alle reden om de komende jaren in te zetten op het thema: Spaarlamp stuk? Lever hem in!” LightRec neemt volgens De Jager al concrete maatregelen om de consument ertoe aan te zetten afgedankte spaarlampen gescheiden in te leveren. “Naast mediacampagnes proberen we het inleveren van kapotte spaarlampen zo laagdrempelig mogelijk te maken voor de consument. Wat ons betreft kun je ze straks gewoon kwijt bij de supermarkt, net als flessen, oud papier en batterijen.” Daarnaast onderhandelt LightRec met een aantal grote winkelketens over nieuwe inzamelingsactiviteiten die dit jaar nog moeten starten. Deze initiatieven hebben alleen effect als de consument weet dat een kapotte spaarlamp niet met het huisvuil weggegooid mag worden.

22-06-2009 8:17

Duurzame bouwprojecten, technische informatie, de Daylight Visualizer, de Indoor Climate Visualizer, trainingen, (product) nieuws en dealernet. Allemaal onderdelen die centraal staan op de website van Velux, die de afgelopen periode een metamorfose heeft ondergaan. Een nieuwe, open en transparante grafische vormgeving, met nog meer nadruk op inspiratie en visualisatie. Michel Kalis, commercieel directeur van Velux: "We willen gericht communiceren met al onze relaties en ik denk dat dit met deze vernieuwde opzet absoluut gaat lukken."

19-06-2009 9:57

Binnenkort in het Textielmuseum in Tilburg én in een boek van uitgeverij 010: het werk van ontwerpers Niels van Eijk en Miriam van der Lubbe.

Eerder was hun werk al wereldwijd te zien op op verschillende tentoonstellingen en werkten Niels van Eijk en Miriam van der Lubbe met Droog Design, Habitat, Royal Leerdam, Moooi en Friedman Gallery, om maar een paar namen te noemen. Het Textielmuseum in Tilburg was altijd al fan en geeft ze de ruimte voor hun allereerste overzichtstentoonstelling.

De tentoonstelling 'Subjects' is te bekijken vanaf 27 juni tot en met 11 oktober 2009. Wie meer wil lezen over de ontwerpen van het tweetal wordt door de Rotterdamse (architectuur)uitgeverij 010 op zijn wenken bediend: deze maand verschijnt bij 010 de monografie Subjects. HIerin is alles te lezen over onder meer stoelen van koeienhuid, kachels van keramisch textiel, de inrichting van een villa in de Zwitserse bergen, de bezoekerskeet van het Stedelijk Museum en al het andere werk van Van Eijk en Van der Lubbe.

19-06-2009 9:34

Adri Duivesteijn (wethouder Ruimtelijke Ordening en Wonen van Almere), woningbouwvereniging Stadgenoot en architectenbureau MVRDV hebben verschillende architecten uitgenodigd om elk twee gebouwen te ontwerpen binnen het stedenbouwkundig plan voor het Olympiakwartier, een stadsuitbreiding van Almere.

Om een zo groot mogelijke stedelijke verscheidenheid binnen het ambitieuze plan te realiseren zullen de in totaal 93 bouwblokken door 24 verschillende bureaus uit Europa, Japan en de Verenigde Staten worden ontworpen. Elke architectenbureau zal invulling geven aan twee verschillende bouwblokken tussen de 500 en 5.000 vierkante meter.

De genodigde groep architecten varieert van jonge bureaus tot meer gevestigde klassieke architecten om een grote diversiteit in de ontwerpen te garanderen. De projecten zullen worden uitgevoerd door een groep ervaren bouwbedrijven onder supervisie van MVRDV en Stadgenoot.

Dit gezamenlijke opdrachtgeverschap is een nieuwe, experimentele vorm van projectontwikkeling. Frank Bijdendijk, directeur van Stadgenoot: “Om een zo groot mogelijke stedelijke variëteit, flexibiliteit en een kwalitatief hoogwaardige stad te garanderen, hebben MVRDV en Stadgenoot een diverse groep van 24 architecten uitgenodigd, variërend van beginnende bureaus tot gevestigde architecten.

De uitgenodigde bureaus zijn onder meer 2012Architects, Atelier Bow Wow, Baumschlager & Eberle, Jürgen Mayer, Krier Kohl en Onix. 

De in Amsterdam gevestigde woningbouwvereniging Stadgenoot gaf MVRDV opdracht een stedenbouwkundig plan te ontwerpen voor 60.000 m² werkruimtes, 120.000 m² wonen (1.000 woningen), 15.000 m² onderwijsfaciliteiten, 2.000 m² commerciële voorzieningen, 2.640 parkeerplaatsen en diverse openbare ruimtes. Het totaal geplande programma is opgedeeld in 93 volumes waarvan MVRDV er 45 zal ontwerpen.

Na de realisatie van het nieuwe stadshart, moet het nieuwe Olymiakwartier het tweede centrum van Almere worden. Het project zal de ‘Almere Principles’ volgen, waarin richtlijnen vastgelegd zijn voor de ontwikkeling van een duurzame stad. De oplevering van het totale plan wordt verwacht in 2016. Het deelplan is onderdeel van het stedenbouwkundig plan van architectenbureau Mecanoo.

17-06-2009 19:45

Rijnboutt Van der Vossen Rijnboutt architectuur stedenbouw strategie en CH & Partners stedebouw en landschap fuseerden op 1 januari 2009. Ze maakten bekend dat later de nieuwe naam gepresenteerd zou worden: de keus is gevallen op Rijnboutt.

Rijnboutt ontwerpt en adviseert in de volledige breedte van de ruimtelijke opgave en ontwerpt op alle schaalniveaus, van interieur tot stedelijke ruimte en landschap.
De directie van Rijnboutt bestaat uit Mattijs Rijnboutt, Richard Koek, Bart van der Vossen, Frederik Vermeesch, Renée Liefting en Kees Rijnboutt.

17-06-2009 19:09

Het CDA is voor het uitlaten van lichtreclames tussen middernacht en 7 uur 's ochtends. CDA-milieuwoordvoerster Liesbeth Spies pleitte daarvoor op maandag 15 juni 2009 in de Tweede Kamer. Op die manier kan energie worden bespaard. De maatregel is deels symbolisch, zei ze in een debat in de Kamer over het energie- en klimaatbeleid. D66'er Boris van der Ham trok het effect in twijfel en vraagt zich af of het overal zoals in de grote stad zou lukken. GroenLinks-fractieleider Femke Halsema sprak van 'klein bier'.

17-06-2009 8:48

Twaalf oud-studenten van de Design Academy in Eindhoven gaan schadevergoedingen tot 50.000 euro per persoon eisen. De Volkskrant meldt dat 'de afgestudeerden vinden dat ze zijn misleid en gedupeerd, omdat de school hen bij de inschrijving ten onrechte de universitaire MA-titel (Master of Arts) in het vooruitzicht stelde'. De Design Academy blijkt volgens de berichtgeving echter een hogeschool te zijn die niet gerechtigd is tot het verlenen van de academische MA-graad.

De afgestudeerden, merendeels actief in het buitenland, kregen een diploma waarop slechts Master of Design staat. Deze titel is internationaal niet erkend.

Medio april oordeelde de rechtbank van Den Bosch dat de Design Academy is ‘tekortgeschoten in de nakoming van haar verbintenis tot toekenning van de titel Master of Arts’. De rechter veroordeelde de school tot ‘vergoeding van de daardoor ontstane schade’. Volgens advocaat Toine Hitzert zullen de gedupeerden de ‘schadestaatprocedure’ binnen een paar weken beginnen.

Hitzert sluit niet uit dat meer benadeelde studenten zich zullen melden voor een schadevergoeding. ‘De Design Academy heeft jarenlang internationale studenten naar Eindhoven gelokt met een belofte die ze niet heeft kunnen waarmaken’, aldus Hitzert in De Volkskrant.

De afgestudeerden vinden dat hun carrièremogelijkheden worden geschaad. Zonder academische graad kunnen ze niet aan de slag op universiteiten. Ook is de beloning van hbo’ers lager dan die van academici.

De Design Academy heeft hoger beroep ingesteld tegen het vonnis. ‘We zijn het niet eens met de zienswijze van de rechter’, aldus Henri Beelen, secretaris van het college van bestuur. Inmiddels stelt de hogeschool geen MA-diploma’s meer in het vooruitzicht. Beelen wil in het artikel van De Volkskrant niet zeggen wanneer de correspondentie hierover is aangepast.

17-06-2009 8:31

“De nieuwste LED-verlichting in de Ministerbuurt in Eindhoven onderstreept de ambitie van lichtstad Eindhoven om als laboratorium te fungeren en daarmee duurzame innovatie te versnellen.” Aldus Rik van Stiphout, programmamanager licht Gemeente Eindhoven.

De gemeente Eindhoven gaat alle openbare verlichting in rap tempo vervangen door LED-verlichting. De Ministerbuurt wordt, samen met het Tramstraatkwartier, de eerste met LED verlichte woonwijk in Nederland. De gemeente Eindhoven heeft daarbij gekozen voor CitySpirit LED, een energiezuinige LED-oplossing die bijdraagt aan een warme, comfortabele en sfeervolle leefomgeving. De openbare ruimte moet immers ook na zonsondergang uitnodigen om gebruik van te maken. “De CitySpirit LED is een uitstekende oplossing die wij graag verder in de gemeente Eindhoven willen gaan uitrollen.” In het project Ministerbuurt is volgens Van Stiphout een energiebesparing van circa 70 procent gerealiseerd.

14-06-2009 21:22

Meer dan zevenhonderd projecten staan op de longlist van de Dutch Design Awards, een aantal dat vergelijkbaar is met de vorige editie. Ook dit jaar is de meerderheid van deze projecten voorgedragen door de scouts van de selectiecommissies, naast de mogelijkheid tot open inschrijving.

Dit resulteerde in een longlist met een volgens de organisatie hoog kwaliteitsniveau. Tijdens de Awardshow op 17 oktober 2009 in Eindhoven worden de winnaars van de Dutch Design Awards 2009 (DDA2009) bekend gemaakt. Deze worden uitgereikt in de hoofdcategorieën Communicatie, Product en Ruimtelijk, waarin in totaal twintig Awards worden uitgereikt. Daarnaast wijst de jury The Golden Eye toe aan het meest succesvolle ontwerp van 2009, en worden speciale prijzen uitgereikt; de publieksprijs Audi Design Award, de Rado Young Designer Award en de Beste Opdrachtgever Award. De ontwerpen van alle finalisten en winnaars worden aansluitend één week geëxposeerd in de Brainport Greenhouse op het Stadhuisplein in Eindhoven tijdens de Dutch Design Week.

14-06-2009 20:58

Sinds in 2006 het startsein werd gegeven voor het festival Design September in het kader van het Jaar van Mode en Design, staan er telkens een vijftigtal evenementen op het programma die te maken hebben met design. Meubels, voorwerpen, industriële producten, grafische vormgeving, architectuur: deze industriële discipline komt aan bod in een brede waaier van toepassingen. En ze slaat aan bij een groot publiek. Voor het vierde jaar op rij hebben tal van verenigingen, instellingen en andere onafhankelijke organisaties de handen in elkaar geslagen om tussen 10 september en 2 oktober 2009 een rijk en gevarieerd programma aan te bieden: tentoonstellingen, conferenties, vernissages, filmvertoningen, debatten, bezoeken aan desingerateliers, vlooienmarkt, stadswandelingen, pecha kucha...

Design September heeft oog voor specifieke Belgische eigenschappen en verleent voorrang aan Belgische actoren, maar wil zeker ook de internationale toer opgaan. Dit jaar kan het festival er prat op gaan dat het een breed panel van internationaal erkende designers uitnodigt: Tom Dixon, Front Design, Mathieu Lehanneur en BarberOsgerby zijn de opvolgers van Ron Arad, Patrick Jouin, David Trubridge, de broers Bouroullec, Alberto Meda, de 5.5 Designers, Brendan McFarlane, Maarten Baas, Jurgen Bey of Ora Ito. Bovendien organiseert Design September dit jaar voor het eerst een internationaal colloquium over packaging design en de Europese awards voor design en innovatie.

Naar het voorbeeld van de meeste grootsteden laat ook Brussel zich een maand lang meeslepen op het ritme van design. Dit bundelende jaarlijkse evenement biedt een klankkast voor ontwerp en voor initiatieven van designliefhebbers in Brussel. De hoofdstad van Europa eert op die manier een avant-gardistische traditie van zoeken en ontwikkelen die ze sinds het begin van het industriële tijdperk in zich meedraagt, en kan hierbij steunen op haar imago en identiteit van gezellige stad op mensenmaat.

12-06-2009 10:18

Architectuurliefhebbers opgelet: tijdens de Dag van de Architectuur (28 juni) houdt het Van Schijndelhuis in Utrecht van 11 tot 18 uur open huis. Omdat het huis particulier bewoond wordt, is dit een unieke kans om dit virtuoze, sculpturale ontwerp, persoonlijk te kunnen ervaren. 

Ook voor wie op 28 juni onverhoopt verhinderd mocht zijn is er belangwekkend nieuws te melden: vanaf juli bestaat voortaan de mogelijkheid om iedere eerste donderdagmiddag van de maand het huis op afspraak te bezoeken.

De Utrechtse architect en ontwerper Mart van Schijndel (1943-1999) ontwierp in 1992 zijn woonhuis aan het Pieterskerkhof. Meest experimenteel en exceptioneel zijn de glazen deuren die op siliconenkit scharnieren en het tweetrapsscharnier waarmee glazen patio-deuren onder een scherpe hoek tòch geopend kunnen worden.

In 1995 ontving Van Schijndel voor zijn innovatieve ontwerp de Rietveldprijs. Tevens is het huis nu het jongste gemeentelijke monument van de stad Utrecht. In 2008 is de Stichting Mart van Schijndel opgericht met als doel de kennis en het gedachtegoed van Mart van Schijndel te beheren, te ontsluiten en te verspreiden.

12-06-2009 9:36

Sinds 1 juni heeft architectenbureau KOW een nieuwe directie. Op die dag aanvaardde Hans Kuiper, de grondlegger van het bedrijf, de positie van hoofd dienst Stedenbouw van de gemeente Den Haag. Het succesvolle Haagse architectenbureau wordt nu geleid door een jonge vierkoppige directie.

Hans Kuiper is door de gemeente Den Haag gevraagd hoofd dienst stedenbouw te worden. In deze rol gaat hij werken aan de grote masterplannen die in Den Haag op stapel staan en zal hij leiding geven aan de nieuwe afdeling Stedenbouw. Deze eervolle positie (eerder onder andere ingevuld door Berlage, Dudok en Maarten Schmitt) houdt in dat Hans Kuiper zijn rol als bestuurder van KOW neer heeft moeten leggen per 1 juni. Hij heeft zijn aandelen in een stichting ondergebracht om maximale onafhankelijkheid te kunnen garanderen in zijn nieuwe functie.

Het vertrek van Hans Kuiper en de focus van KOW op de kennisgedrevenheid van haar organisatie, hebben er toe geleid dat er ook een nieuwe directie is benoemd. Die nieuwe directie wordt gevormd door René Marey (1969) als algemeen directeur, Anjelica Cicilia (1977) als commercieel directeur, Edward van Dongen (1967) als operationeel directeur en Victor Verstappen (1968) als financieel directeur. Zij worden ondersteund en begeleid door een Raad van Advies die bestaat uit een aantal ervaren KOW'ers onder voorzitterschap van medeoprichter Aad Wubben.

12-06-2009 8:38

Milaan gemist en toch zeer geïnteresseerd in design-verlichting? Dan biedt Eikelenboom uitkomst. Het Amsterdamse bedrijf toont op 22 juni nog één keer alle nieuwtjes uit Milaan.

"Op maandag 22 Juni presenteren wij alle noviteiten die tijdens de Euroluce 2009 in Milaan door Luceplan, Belux, Lumina, Vibia en Leucos zijn gepresenteerd", aldus de woordvoerder in de uitnodiging. "Maak gebruik van deze unieke kans om u te laten inspireren door meer dan 30 nieuwe lampen van topontwerpers."

Het evenement vindt plaats in de Eikelenboom-showroom aan de Keienbergweg 54 in Amsterdam. Aanmelden kan via info@eikelenboom.nl.

12-06-2009 8:31

Het imago van de LED heeft recentelijk een kleine deuk opgelopen als gevolg van een onderzoek van het Nederlands Metrologisch Instituut. Dit laat onverlet dat er met de nieuwe verlichtingstechnologie al veel mogelijk is, binnen én buiten. Om dit laatste te onderstrepen organiseert adviesbureau LED EXpert een 'expertmeeting'.

Op dinsdag 16 juni worden de eerste resultaten en de mogelijkheden voor concreet gebruik en toepassingen van LED-buitenverlichting besproken in een expert meeting met een vijftigtal deskundigen van onder andere gemeenten en sportbonden en experts op het gebied van technische faciliteiten.

Enkele specialisten zullen het thema belichten vanuit de kant van de gebruiker, de techniek en aspecten van duurzaamheid. Via discussie en workshops zullen knelpunten en kansen aan bod komen. De bijeenkomst vindt plaats op Sportcomplex Eindhoven Noord, Vijfkamplaan 12, 5624 EB Eindhoven.
 

11-06-2009 8:50

Leert daglicht beter? Dat is de centrale vraag tijdens een door NSVV en FITLicht.NL georganiseerde bijeenkomst in de 1e openluchtschool in Amsterdam. Doel van de bijeenkomst die op 17 juni 2009 wordt gehouden is de ontwikkeling van een goede handleiding voor gebruik van daglicht in onderwijsgebouwen.

Daglicht is de basis van iedere goede verlichtingsoplossing. Gezondheid en leerprestaties worden sterk beïnvloed door daglicht, hoe moet daglicht in scholen worden toegepast? Wat zijn de voordelen voor de gezondheid van scholieren en leerkrachten? En hoe groot zijn de mogelijkheden voor energiebesparing in deze sector? Op al deze vragen probeert de NSVV-commissie Daglicht deze middag antwoord te geven. Inschrijven kan via www.nsvv.nl

De bijeenkomst begint om 13.00 uur (ontvangst met koffie/thee), daarna (13.30 uur) verricht dagvoorzitter Fons Maessen (SenterNovem) een welkomstwoord. Om 13.40 uur start een lezing 'Leren met gezond (dag)licht!' door Renz Pijnenborgh, architect. Onderwerpen die hierbij aan de orde komen zijn: openluchtscholen vroeger en nu, ervaringen daglichtscholen North Carolina en wat is het belang van daglicht en gezond kunstlicht? Om 14.15 uur is het de beurt aan Marielle Aarts. De docent verlichtingskunde aan deTUE spreekt over 'Licht, gezondheid en leerprestaties'. 'Wat doet licht met de leerlingen en leerkrachten in het onderwijs en waarom is daglicht de ideale lichtbron om te gebruiken?'. Vanaf 14.35 uur behandelt Truus de Bruin-Hordijk (docent TU Delft) het 'keuzevak daglicht'. In deze lezing wordt het gemiddelde Nederlandse klaslokaal bekeken. Wat voor activiteiten vinden er plaats en welke lichteisen horen daarbij? Wat verwacht je van daglicht?

Om 15.00 uur is er een pauze. 15.30 uur begint een lezing van Laurens Zonneveldt (TNO Bouw). 'Daglicht is grillig, maar met wat zorg de mooiste lichtbron', betoogt Zonneveldt. Hij biedt 'eerste hulp bij het zoeken naar goede daglichtoplossingen. Ofwel: tips, vuistregels en adviezen bij het vinden van een praktische daglichtoplossing'.
'Daglichtgebruik in scholen: de noodzaak van zonwering' is vanaf 15.50 uur het onderwerp van een lezing door Wouter Beck (Hunter Douglas). Zonwering maakt optimaal gebruik van daglicht mogelijk door warmte en licht te reguleren. Welke effecten kan zonwering in een school hebben? Waar en hoeveel helpt het? Wat zijn de praktische aspecten? Om 16.10 uur volgt dan de conclusie en afronding door de dagvoorzitter, waarna de deelnemers aan de bijeekomst naar hartelust kunnen gaan netwerken met een hapje en drankje.

De deelnemers ontvangen na de bijeenkomst een syllabus en informatie van NSVV en FITLicht.NL.

11-06-2009 8:40

Anet is een netwerk van tien architectenbureaus die gevestigd zijn in de regio noord west centrum. Anet richt zich op het versterken, verbeteren en delen van ervaring, kennis en ondernemerschap. Het netwerk wil oplossingen bieden voor ruimtelijke vraagstukken.

Anet heeft tien leden uit de regio noord west centrum: Blok Kats van Veen architecten, Amsterdam, Caas Architecten, Alkmaar, Cell Studio Architecten, Harderwijk, Corinne Bouwers, architectuur & design, Haarlem, Penning Architectuur en Stedenbouw, Almere, René Smit Architecten, Zeewolde, SA Design architectuur, Amsterdam, Sponge Architects, Amsterdam, Studio Klink, Amsterdam, TRZIN, Amsterdam.

 

10-06-2009 8:54

Hoogspoor uit Tilburg is onlangs partner geworden van het Italiaanse verlichtingsmerk Viabizzuno. Speciaal daarom komt de Italiaanse ontwerper Danilo Mandelli op 18 juni een lezing geven. Deze Engelstalige voordracht over licht heet 'The 8 rules of light'. De lezing is in Engeland een verplicht onderwerp binnen de architectuuropleiding. 

De verhandeling vindt donderdag 18 juni vanaf 11.00 uur plaats bij Hoogspoor aan de Ringbaan Zuid 380 in Tilburg. Na afloop van de lezing staat er een lunch klaar. Een ieder die gebruik wilt maken van de uitnodiging, kan een email sturen naar kvhees@hoogspoor.nl met vermelding van naam en adres. Hoogspoor reserveert dan een plek.

10-06-2009 8:40

KCAP Architects & Planners levert de woontoren The Red Apple in Rotterdam op. Dit gebouw van 124 meter staat op de kop van het Wijnhaveneiland, op een schakellocatie tussen de binnenstad van Rotterdam en de Maas. 

The Red Apple is een gevarieerd bouwblok met 231 appartementen, kantoren, winkels en horeca op een oppervlakte van 35.000 vierkante meter, ontwikkeld in opdracht van PWS Rotterdam. Ter gelegenheid van de oplevering brengt Uitgeverij 010 het boek uit: The Red Apple en het Wijnhaveneiland.

Het Wijnhaveneiland is herontwikkeld op basis van een dynamisch transformatiemodel ontworpen door KCAP. Daarbij zorgen bebouwingsregels voor een evenwicht tussen nieuwe en bestaande bebouwing en het behoud van voldoende uitzicht en bezonning in het gebied. “Aan de hand van het transformatiemodel wordt het Wijnhaveneiland zodanig herontwikkeld dat de capaciteit van het gebied flink wordt uitgebreid en de verblijfskwaliteit wordt verbeterd terwijl belangrijke kwaliteiten van de bestaande situatie behouden blijven”, zegt architect Han van den Born (KCAP).

Voor het lifestyle-concept en het interieur is samengewerkt met Jan des Bouvrie. “Met de grote variatie aan woningen in een intieme stedelijke omgeving komt The Red Apple tegemoet aan de levensstijlen van deze tijd”, aldus Van den Born. “Bijzonder is dat de bewoners gezamenlijk initiatief hebben genomen en een eigen open glasvezelnetwerk ‘The Red Apple Fiber’ hebben aangelegd.”

09-06-2009 9:50

Eind mei werd in Spijkenisse de eerste paal geslagen voor de bouw van de nieuwe Openbare Bibliotheek. Verwacht wordt dat het door MVRDV ontworpen gebouw in het najaar van 2011 zal worden opgeleverd.

De nieuwe bibliotheek is een prototype van een energie-efficiënt gebouw en vormt door haar uiterlijk – een letterlijke berg van boeken – een aanmoediging om te lezen. De nieuwe bibliotheek met een totale oppervlakte van 10.000 vierkante meter is gelegen in het centrum van Spijkenisse en ligt op de hoek van een belangrijke doorgangsweg, het centrale marktplein en het tegenoverliggende kerkgebouw. In aanvulling op de boekencollectie en de leesruimtes, biedt de bibliotheek ruimte aan een commercieel programma, kantoren, een auditorium, vergaderruimtes en een tentoonstellingsruimte. Het uiterlijk van de bibliotheek verwijst – zowel in vorm als in materialisatie - naar een traditionele Hollandse boerderij - een herinnering aan het agrarische verleden van Spijkenisse, dat over de decennia verworden is tot een voorstad van Rotterdam.

De bibliotheek is ontworpen om het lezen te promoten. Door de verschillende programma-onderdelen zoals kantoren, vergaderruimtes en auditorium vertikaal te stapelen, ontstaan er brede terrassen van verschillende groottes waarop de boekenkasten zijn gepositioneerd; samen vormt dit een imposante boekenberg. De terrassen worden door middel van trappen met elkaar verbonden en vormen een doorgaande route om de berg heen naar de top, waarvandaan een panoramisch uitzicht over Spijkenisse wordt geboden. De boekenberg wordt overkapt door een glazen stolp, waardoor het gevoel ontstaat van een bibliotheek in de openlucht. De stolp is een eenvoudige membraam, een bijna onzichtbare envelop die de scherpe kanten van het gebouw afzwakt. De stolp is ook een klimaatgecontroleerde openbare ruimte. Zonschermen (zoals ook gebruikt wordt in kassen) en ventilatie zorgen in de zomer voor een aangenaam binnenklimaat. Om het klimaat in de winter te reguleren is er vloerverwarming, individuele verwarmingselementen en dubbele beglazing. Het klimaatsysteem is een zorgvuldig uitgebalanceerde verzameling van duurzame elementen, die samen een vernieuwend, zeer duurzaam systeem vormen. Vanonder de glazen stolp kijkt de bibliotheek aan alle zijden uit op de omringende straten, waardoor de veiligheid van de openbare ruimte wordt vergroot. Omgekeerd kan men vanaf de straat in de bibliotheek kijken, waardoor mogelijk de nieuwsgierigheid van de voorbijganger gewekt wordt en de bibliotheek nieuwe bezoekers trekt.

Het klimaatsysteem is ontwikkeld in nauwe samenwerking met ingenieursbureau Arcadis en werd afgelopen jaar genomineerd voor De Vernufteling, een prijs die jaarlijks wordt toegekend aan een innovatief project van economisch en maatschappelijk belang. De nieuwe openbare bibliotheek is onderdeel van een groter centrumplan. Om het centrum te versterken en een hogere dichtheid te geven, ontwierp MVRDV naast de openbare bibliotheek een serie appartementsgebouwen die op een grotere schaal de plaatselijke typologie reflecteren. Het gehele plan zal uitgevoerd worden in baksteen, waardoor het bestaande stedelijke weefsel wordt doorgetrokken en de identiteit van het gebied wordt versterkt. Oplevering van de bibliotheek en de appartementen staat gepland voor september 2011.

08-06-2009 10:00

Nederland kleurt momenteel weer oranje en iedereen is in de ban van de wereldbeker. Op de bouwplaats is het WK-voetbal gespreksonderwerp nummer 1. Luxlight, fabrikant van daglichtstraten voor woningen, speelt origineel in op het WK-voetbal. Zolang de voorraad strekt geeft Luxlight een paar oranje werkschoenen weg bij elke vijfde documentatie-aanvraag op de website.

De goedgekeurde veiligheidsschoenen van een gerenommeerd merk zijn volgens de aanbioeder speciaal gemaakt voor het WK. Naast de oranje werkschoenen-actie heeft Luxlight een speciale online WK-poule opgezet voor de bouwwereld. Hiermee is een ballonvaart voor 2 personen te winnen. Via de website www.luxlight.nl kan iedereen doorklikken en meespelen. Behalve het voorspellen van uitslagen vinden belangstellenden hier alle actuele informatie over het WK-voetbal.

08-06-2009 8:24

Architectenbureau Cepezed heeft de aanbesteding van het ontwerp van de nieuwe ‘Rabobrug' gewonnen. De 275 meter lange fiets- en voetgangersbrug komt straks naast het station, over het spoor tussen de Croeselaan en het Moreelsepark.

Wethouder Stationsgebied Harm Janssen maakte de winnaar vorige maand bekend. Cepezed heeft een visie gemaakt voor een ranke, eenvoudige maar stijlvolle en gebruiksvriendelijke brug met toegang naar de perrons.De brug kost zo'n 14,5 miljoen euro, waarvan 8,6 miljoen betaald wordt door Rabobank Nederland. Het overige deel komt van het ministerie van Verkeer & Waterstaat en de gemeente.

De gemeente heeft de aanbesteding voor haar rekening genomen en ProRail gaat de brug uiteindelijk realiseren. Cepezed gaat nu aan de slag met het voorlopig ontwerp, waarna nog een definitief ontwerp volgt. In het eerste kwartaal van 2012 moet er over de brug gewandeld en gefietst kunnen worden. Zorgvuldige afstemming met partners, de selectieprocedure en de complexiteit van het bouwen op een ingewikkelde plek maakt dat de oplevering naar achter is verschoven in vergelijking met eerdere planningen.

‘Rabobrug' is overigens slechts een werktitel. Rabobank Nederland schrijft nog een prijsvraag uit om de definitieve naam van de brug te kiezen.

05-06-2009 9:15

BInnenkort is het weer zover. In het weekend van 27 en 28 juni 2009 vindt weer de jaarlijkse Dag van de Architectuur plaats. Het thema van dit jaar is Architectuur & Mobiliteit. In het hele land zullen activiteiten worden georganiseerd.

Het credo van het door de Bond van Nederlandse Architecten (BNA) Architectuur georganiseerde evenement is het onder de aandacht brengen van bouwkunst bij een zo groot mogelijk publiek. In 1985 riep de Union Internationale des Architectes (UIA) de eerste juli uit tot Dag van de Architectuur. Nederland was in Europa het eerste land dat de architectuurmanifestatie organiseerde. Sinds 1986 is de Dag van de Architectuur uitgegroeid tot een jaarlijks terugkerend groot evenement.

De Dag van de Architectuur wordt georganiseerd in samenwerking met onder meer lokale architectuurcentra, culturele instellingen, architecten, en vele vrijwilligers. Samen spannen zij zich in om tijdens de Dag van de Architectuur het grote publiek een interessant aanbod van bijzondere gebouwen voor te schotelen.

In Amsterdam worden bijvoorbeeld rondleidingen georganiseerd door het Centraal Station-gebouw. In 'architectuurhoofdstad' Rotterdam kunnen belangstellenden onder meer het Groothandelsgebouw bekijken en in Den Haag staat bijvoorbeeld het nieuwe Ministerie van Financien in de schijnwerpers.

Meer informatie over alle activiteiten is te vinden op de website www.dvda.nl

05-06-2009 8:57

Met de introductie van het nieuwe grootformaat plafondsysteem TechStyle Lay On glasvezel panels, beantwoordt fabrikant Hunter Douglas Architectural Projects de vraag naar een sterk akoestisch plafond met een grote vlakverdeling.

"De maximale maatvoering per paneel bedraagt 1200 x 2400 mm. waardoor het plafond in esthetisch opzicht rust schept op de werkplek", zegt de woordvoerder van de fabrikant. "Dit sterke staaltje van eigentijds comfortverhogende plafondarchitectuur verbetert de belevingswaarde van de ruimte in sterke mate."

Door een minimum aan grid ontstaat een grote regelmatige vlakverdeling. "Hunter Douglas biedt met deze nieuwe productlijn toegevoegde waarde door het ondergewaardeerde plafond zowel functioneel als decoratief te upgraden."

In functioneel opzicht wijst de fabrikant vooral op de akoestische eigenschappen van TechStyle. Op plaatsen waar de bezettinggraad van het vloeroppervlak hoog is en de geluidsbelasting recht evenredig stijgt (kantoortuinen), zorgt de holle kanaalstructuur in de panelen volgens de fabrikant voor een effectieve demping van geluiden. "Dit aspect oefent onmiskenbaar een positieve invloed uit op het comfort op de werkplek en stimuleert daarmee de productiviteit."

De geringe lichtabsorptie van het witte oppervlak, maakt volgens Hunter Douglas bovendien de plaatsing van extra lichtpunten in het plafond nagenoeg overbodig.

De standaard maatvoering van het product bedraagt 1200 x 2400 mm bij een dikte van 28 mm. TechStyle is echter ook in andere maten (maatwerk) leverbaar, bijvoorbeeld 600 x 3600 mm. "Het nieuwe plafondsysteem is met een gewicht van 1,4 kg/m2 ook een stuk lichter dan standaard systeemplafonds", aldus de fabrikant. "Door een minimum aan grid en grote paneelafmetingen kan dit plafond ook relatief snel gemonteerd worden."

Met de certificering voor brandwerendheid in de klasse B s2 d0 (CE markering), is het systeem voorts breed inzetbaar. Door de ingenieuze ophanging blijven de panelen ook na plaatsing altijd eenvoudig demontabel, waardoor technische installaties en voorzieningen boven het plafondsysteem goed bereikbaar blijven. "Door de homogene samenstelling van de glasvezel panelen is de milieubelasting bij productie beperkt", stelt Hunter Douglas tenslotte. "TechStyle is bovendien zonder kunstgrepen volledig recyclebaar."

03-06-2009 8:40

De Catwalk, het meeste recente armatuur van Fagerhult Retail Lighting voor winkelverlichting, krijgt een Red Dot award voor het excellente productdesign.

De Catwalk-familie is volgens de fabrikant een complete armatuurreeks met een hoog designgehalte en zeer goede lichtprestaties. De designwerkzaamheden hebben als uitgangspunt de passie voor een compromisloos product, zo meldt Fagerhult.

De laatste verlichtingstechniek wordt volgens Fagerhult gecombineerd met spannende materialen en exclusieve lak. Dit maakt de Catwalk-serie als iets heel bijzonders, aldus designer Olle Lundberg van Lundberg Design. De Catwalk is verkrijgbaar als inbouwarmatuur en railgebonden armatuur en bovendien als spot. Dat maakt een uniform design in de winkel mogelijk, ongeacht de verschillende plafondoplossingen en manieren van installeren. De spotlightversie is verkrijgbaar in drie uitvoeringen: Mini, Midi en Maxi. De Mini is voorzien van ingebouwde ballast bij de grotere uitvoeringen Midi en Maxi bevindt de ballast zich in een aparte behuizing naast de spot.

De prijs wordt deze maand tijdens een ceremonie in Duitsland uitgereikt. Met meer dan 11.000 bijdragen uit meer dan 60 landen is de ”Red Dot Design Award” de grootste designwedstrijd ter wereld.


Terug

Combinatieaanbieding: 25% korting op abonnement vaktijdschriften Inside Information + Verlichting

U betaalt € 141,00, in plaats van € 188,00, voor totaal dertien nummers van Inside Information en Inside Information Verlichting.

Klik hier om een abonnement te nemen
 


Nieuwsarchief
Kantoor- en Projectmeubilair

Vloer, Wand & Plafond

Verlichting

Ontwerp/Architectuur

Overig nieuws

Archief voor oktober 2006


Naast nieuws en de hoofdnavigatie bovenaan onze site hebben wij nog meer rubrieken, namelijk:

- Agenda met beurzen en evenementen
- Vacatures
- Projecten uit de branche
- Geselecteerde filmpjes
  


- Aanmelden voor een abonnement
- Inschrijven op de e-mailnieuwsbrief

 


Agenda
Agenda-overzicht >