Nieuws


29-05-2009 16:23


Trespa heeft een bijdrage geleverd aan een bijzonder architecturaal project in Los Angeles. IN de zogenoemde Kelly Residence werd gebruik gemaakt van Trespa Meteon Satin-panelen.

 

De Kelly Residence, ontworpen door het bekroonde architectenbureau Abramson Teiger Architects, is een prachtig huis dat uitkijkt op het Getty Museum in Los Angeles. Het huis, dat harmonieus opgaat in zijn omgeving, is op een licht hellend terrein gebouwd en bestaat uit drie onderling gekoppelde, verspringende kubussen waarin veel daglicht binnenvalt.

Het natuurlijke karakter van het huis wordt versterkt door het gebruik van Trespa Meteon Satin-panelen in de donkere houtlook Wenge uit het Wood Decors-assortiment. Kleine RVS-bevestigingsmaterialen zijn rond de panelen zichtbaar om de regenwerende toepassing van de gevelbekleding te benadrukken die zowel van buitenaf, als af en toe van binnenuit, te zien is.

"Het toegevoegde accent van rechthoekige witte frames die aan een kant uit elke kubus steken, verhoogt het dramatische effect en versterkt het contrast met de gevel van donker hout", aldus de woordvoerder van Trespa. In totaal is er voor het gebouw 390 vierkante meter aan Meteon-platen gebruikt, in combinatie met grote glasvlakken over de volle verdiepingshoogte.

Trespa Meteon Trespa Meteon-platen zijn gemaakt op basis van thermohardende harsen, homogeen versterkt met maximaal 70 procent vezels op basis van hout en vervaardigd onder hoge druk en temperatuur. De platen hebben een geïntegreerd decoratief oppervlak dat wordt gerealiseerd met behulp van de gepatenteerde EBC-technologie. "Dit levert een zeer weersbestendige en uitzonderlijk duurzame plaat op die qua maatvastheid en bewerkingseigenschappen te vergelijken is met hardhout."

Het gladde oppervlak, waarop vuil zich niet kan afzetten, is gemakkelijk te reinigen en draagt volgens Trespa daarom bij tot het realiseren van exterieurtoepassingen die weinig onderhoud vragen. "De platen zijn leverbaar in een groot assortiment verschillende kleuren en unieke effecten en structuren, in verschillende formaten en diktes."

 

Om ook andere architecten inspiratie te bieden bij het gebruik van Trespa Meteon als gevelbekleding biedt Trespa Perspectives aan (http://perspectives.trespa.com) waarmee nieuwe ideeën worden gepresenteerd op basis van de thema's Ritme, Diepte en Karakter.

29-05-2009 9:37


Na de daglichtspot voor het hellende dak heeft aanbieder Velux nu ook een toepassing voor het platte dak. "De daglichtspot zorgt voor daglicht in inpandige ruimten zoals het toilet, de gang of het trappenhuis, waar normaal gesproken alleen kunstmatige verlichting toegepast kan worden." 

Met de introductie van de daglichtspot voor het platte dak biedt Velux naar eigen zeggen 'een daglichtoplossing voor iedere dakhelling'. "Daglicht is van wezenlijk belang voor de gezondheid van mensen", aldus de aanbieder. "De zon is een natuurlijke energiebron en het potentieel van daglicht wordt vandaag de dag in gebouwen nog lang niet optimaal gebruikt."

Het nieuwe product wordt op 1 juni 2009 geïntroduceerd. "De daglichtspot brengt daglicht in ruimten waar normaal gesproken alleen kunstmatige verlichting toegepast kan worden. Hierdoor kan overdag bespaard worden op energie. Voor de avonduren is een optionele lichtkit verkrijgbaar."

De daglichtspot voor het platte dak bestaat uit een daglichtkoepel en een flexibele of stugge buis die het licht transporteert. "De daglichtkoepel sluit perfect aan op het dak en vormt hierdoor een esthetisch geheel met het dak." Door de keuze uit verschillende plafondringen, diffusers en lichtarmaturen kan de daglichtspot volgens Velux in bijna ieder interieurontwerp geïntegreerd worden.
27-05-2009 23:00

Het Stadhuisplein in Rotterdam is vanaf 28 mei een wel heel bijzondere horecagelegenheid rijker: café Fout. De gloednieuwe kroeg, gelegen tegenover het Stadhuis, staat garant voor ongelofelijke avonden gruwelijk fout uitgaan. Oubollige rode lichtjes, fluwelen banken en muziek waar iedereen met maar een béétje smaak zijn neus voor ophaalt. Máár ondertussen is het eigenlijk wel heel lekker om een keer lak te hebben aan alles wat hip, trendy en ‘normaal' is...

Foute Dj's, een foute inrichting, nóg foutere outfits en de allerfoutste muziek: het Stadhuisplein in Rotterdam wordt vanaf eind mei verrijkt met een nieuw foute café dat eigenlijk écht niet kan. Ieder weekend zijn er feestjes die volgens de regels van goede smaak nóóit zouden kunnen. De Dj's draaien er op los met bespottelijke tranentrekkers en nummers die iedereen zich nog herinnert van overdreven klassenavonden. Ook de outfits zijn nooit bizar genoeg in café Fout! De initiatiefnemers roepen bezoekers op te zoeken naar 'die afro-pruik met die oranje legging, dat foute tijgerprintje en schaamteloos te genieten in Café Fout!'.

Donderdag 28 mei 2009 vindt de exclusieve opening van café Fout plaats in Rotterdam om 20.00 uur.
27-05-2009 8:41


De eerste lichtmasten in Tilburg zijn onlangs gerecycled. Dit gebeurde in het bijzijn van wethouder Johan van den Hout (verkeer en vervoer). De gemeente Tilburg levert oude afgeschreven aluminium lichtmasten rechtstreeks retour aan Sapa Pole Products uit Drunen. 'Wij gebruiken het retourmateriaal om daar nieuwe aluminium lichtmasten voor de gemeente Tilburg van te produceren', zo meldt het Drunens bedrijf in een schrijven.

 

De Tilburgse wethouder Van den Hout heeft tijdens de bijeenkomst een certificaat ontvangen voor de compensatie van 290 ton CO2 in het eerste kwartaal van 2009. De uitstoot is gecompenseerd door een bijdrage te leveren aan een compost project in Egypte. Daarmee is een concrete en positieve bijdrage geleverd aan het klimaatprobleem. Van den Hout hierover: "Dit is een voorbeeld van het cradle-to-cradle principe. Producten worden uitsluitend nog gemaakt van verantwoorde, volledig recyclebare materialen. Concreet komt het er op neer dat we onze oude lichtmasten aan Sapa leveren en er nieuwe klimaatneutrale aluminium lichtmasten voor terugkrijgen."

 

26-05-2009 9:58

Leert daglicht beter? Dat is de centrale vraag tijdens een bijeenkomst op 17 juni, georganiseerd door NSVV en Fitlicht.nl. Deze bijeenkomst heeft als doel de ontwikkeling van een goede handleiding voor gebruik van daglicht in onderwijsgebouwen. Daglicht is de basis van iedere goede verlichtingsoplossing. Gezondheid en leerprestaties worden sterk beïnvloed door daglicht, hoe moet daglicht in scholen worden toegepast? Wat zijn de voordelen voor de gezondheid van scholieren en leerkrachten? En hoe groot zijn de mogelijkheden voor energiebesparing in deze sector? Op al deze vragen probeert de NSVV-commissie Daglicht deze middag antwoord te geven. De bijenkomst wordt gehouden in de 1e Openluchtschool Duiker Cliostraat 40 in Amsterdam. Inschrijven en informatie: www.nsvv.nl

 

 

 

25-05-2009 15:48


Het in 1996 door Diederik Fokkema opgerichte Fokkema Architecten is verhuisd. Het architectenbureau dat uitgegroeid is tot een omvang van dertig medewerkers is nu te vinden aan de Phoenixstraat 49B, 2611 AL in Delft.

Meer informatie over het bureau is te vinden via www.fokkema-architecten.nl
25-05-2009 9:33


LED-verlichting heeft de toekomst. Toch zijn veel bedrijven en consumenten nog niet gerust op de mogelijkheden van de nieuwe verlichtingstechnologie. Dat blijkt uit onderzopek van USP Marketing Consultancy.

"De lage energiekosten en lange levensduur wekken bij professionals de verwachting dat LED-lampen in de nabije toekomst het gros van de andere lampen zal vervangen", aldus USP Marketing. "Een brede acceptatie onder consumenten blijft vooralsnog echter uit. Lang niet alle consumenten zijn dan ook goed op de hoogte van LED-verlichting. Zo geeft de meerderheid aan meer voorlichting over deze lichtbron te wensen."

De voor- en nadelen van LED-lampen zijn bekend onder consumenten, te weten duurzaam (53 procent), energiezuinig (55 procent), duur in aanschaf (42 procent), soms onprettig licht (25 procent) etc. "De mate waarin de LED-lamp duurzaam en energiezuinig is, wordt echter flink onderschat. Een LED-lamp gaat gemiddeld 50.000 uur mee, waar een gloeilamp 1.000 uur kan branden en een spaarlamp 6.000 uur. De meeste consumenten denken echter dat de levensduur van een LED-lamp minder dan 10.000 uur bedraagt."

Ook verbruikt een LED-lamp aanmerkelijk minder energie dan de Nederlandse consument verwacht. "Wanneer de energiekosten van gloeilampen gemiddeld 600 Euro bedragen en die van spaarlampen 150 Euro in een gemiddelde woning, denken consumenten gemiddeld 120 Euro kwijt te zijn aan energiekosten van LED-lampen. In werkelijkheid zal dit nog lager zijn, namelijk 50 Euro." 

De meerderheid van de consumenten blijkt meer voorlichting over LED-verlichting te willen (55 procent). "Dit betekent dat er een hele markt te winnen is voor fabrikanten van LED-lampen. Zeker in tijden waar kostenbesparing hoog op de agenda staat, zijn grote kansen weggelegd voor energiezuinige producten. De aanschafprijs van LED-lampen is relatief hoog, maar gezien de geringe energiekosten is dit binnen een jaar terugverdiend."

"Verder zitten ontwikkelingen van LED-producten in een stroomversnelling en blijken ervaringen bovenal positief te zijn. Er heerst echter een stemming van ongeloof inzake de prestaties. Dit betekent dat fabrikanten de communicatie moeten intensiveren om het acceptatieproces van LED-verlichting te versnellen."
22-05-2009 7:33


Vandaag, vrijdag 22 mei, vindt bij The Frozen Fountain in Amsterdam de opening plaats van de tentoonstelling Truly Dutch. Vanaf 17:00 uur vanmiddag staat voor belangstellende de wijn klaar.

Op de laatste designbeurs Salone del Mobile te Milaan blonken de Nederlandse ontwerpers weer uit. Het Zuiderzeemuseum, inmiddels zeer actief op het gebied van de Nederlandse vormgeving, presenteerde drie spectaculaire projecten waarvan wij er hier twee belichten. Daarnaast waren er onder andere Piet Hein Eek, Hella Jongerius, Maarten Baas en was ook de Design Academy Eindhoven weer spetterend aanwezig. The Frozen Fountain heeft nu zoveel mogelijk meubels opzij geschoven om enkele van deze presentaties te laten zien.

22-05-2009 7:23


Het bekende Amsterdamse architectenbureau UN Studio heeft een competitie gewonnen in het Duitse Frankfurt. Het hotel dat het bureau van Ben van Berkel en Caroline Bos ontwierpen, kreeg de voorkeur van de jury boven een vijftal andere inzendingen.

illustratie

Het winnende gebouw gaat een vijf sterren hotel met ruim vierhonder kamers huisvesten.
Volgfens architect Ben van Berkel is het een complex ontwerp. "Vanuit een bepaalde kijkrichting lijkt het gebouw een naald, terwijl het vanuit een andere hoek een recht of licht getwist ontwerp lijkt."

Het te bouwen hotel krijgt 22 verdiepingen, een hoogte van 110 meter en een totale vloeroppervlakte van bijna 55 duizend vierkante meter.
18-05-2009 8:49


Onlangs vond in Kortrijk (B) opnieuw de architectenbeurs Architect@Work plaats. Evenals de voorgaande editie van dit evenement werd de bijeenkomst druk bezocht door architecten.

"Alle factoren zagen er uitermate gunstig uit en de verwachtingen waren na het succes van de editie 2007 hoog gespannen", aldus de organisatie. "Architect@Work heeft de belofte aan haar 255 exposanten waargemaakt met een stijging in bezoekers van 15 procent.

In totaal bezochten 4.690 voorschrijvers 'hét totaalconcept bij uitstek voor hun beroep'. De eerste reacties tonen aan dat zowel bezoekers als exposanten enthousiast zijn over deze unieke contactdagen voor de voorschrijver.
18-05-2009 8:33


Afgelopen week werd in Rotterdam het derde internationale Velux Daglichtsymposium in Rotterdam. In de Van Nelle Ontwerpfabriek presenteerden gerenommeerde daglichtexperts recente onderzoeksresultaten uit hun vakgebied. Conclusie: 'Daglicht is gezond'.

"De zon is een krachtige natuurlijke bron en het potentieel van daglicht wordt vandaag de dag in gebouwen nog lang niet optimaal gebruikt", aldus Velux. "Ramen verzorgen als daglichtopening deze schakel en zijn in gebouwen daarom van essentieel belang."

Op 13 en 14 mei verzamelden 200 professionals uit 22 verschillende landen zich in de Van Nelle Ontwerpfabriek. Hieronder waren architecten, wetenschappers, daglichtspecialisten, docenten, media en andere geïnteresseerden. Het thema dat centraal stond tijdens dit symposium was het voordeel dat daglicht biedt op het gebied van energie-efficiëntie en gezondheid.

Verschillende internationale daglichtexperts presenteerden hun laatste bevindingen op dit gebied. Onder hen Marilyn Andersen de Assistent-professor en Hoofd van het Daglicht Lab van de Massachusetts Institute of Technology van Cambridge in de Verenigde Staten, Adjunct-professor Tor Nørretranders van de Kopenhagen Business School in Denemarken en  Myriam Aries en Laurens Zonneveldt onderzoekers van TNO Bouw en Ondergrond uit Nederland.

"Velux ziet het als een belangrijke taak om mee te denken over toekomstige oplossingen en promoot daarom gezonde gebouwen die de kwaliteit van leven en de duurzame ontwikkeling van de samenleving versterken", aldus Michel Kalis Commercieel Directeur van Velux Nederland “Wij willen helpen de noodzakelijke kennis en tools te verzorgen en gedegen onderzoeken en analyses te promoten.”
15-05-2009 16:19


In het Vitra Design Museum in het Duitse Weil am Rhein opent deze week de nieuwe tentoonstelling: 'Antibodies' 'The works of Fernando & Humberto Campana 1989 - 2009'.

De Braziliaanse broers Fernando en Humberto Campana behoren tot de meest toonaangevende ontwerpers van Latijns Amerika. Zij werken samen met internationale fabrikanten van meubels, verlichting en interieur-accessoires. Daarnaast creëren zij in hun studio in Sao Paulo vele unieke objecten, meestal gebruikmakend van afvalmaterialen en handmatige technieken.

De overzichtstentoonstelling in het Vitra-museum laat zien hoe de broers de afgelopen twintig jaar te werk zijn gegaan en hoe hun experimentele ideeën tot stand komen. Van het kleinste sculptuur tot en met grootschalige, interdisciplinaire projecten.

Nooit eerder werd het rijkgeschakeerde oeuvre van de Campana's op een dergelijke manier bij elkaar gebracht en in een catalogus te boek gesteld.
15-05-2009 16:08


Arnhem is dezer dagen als gevolg van de perikelen ronom het Nationaal Historisch Museum voortdurend in het (architectuur)nieuws. Er is evenwel ook positiever nieuws te melden uit de Rijnstad: er werd een architectuurprijs gewonnen door Luxor én het Arnhemse gemeentehuis.

Dinsdag 12 mei werd voor de tweede keer de Willem Diehlprijs uitgereikt, de architectuurprijs voor het best gerestaureerde of gerenoveerde pand in de Arnhemse binnenstad.
Stichting Binnenstadsmanagement Arnhem (SBA) en architectuurcentrum CASA hebben deze prijs in 2007 in het leven geroepen om de aantrekkelijkheid van de binnenstad te verbeteren en een zorgvuldige omgang met de architectonische en cultuurhistorische kwaliteiten van de binnenstad te stimuleren. De winnaar van de eerste editie in 2007 was Bar Florian aan de Jansplaats.

Met acht genomineerden, waaronder een aantal spraakmakende projecten, stond de vakjury dit keer voor een moeilijke opgave. Uiteindelijk heeft de vakjury gekozen voor de recente renovatie van het Gemeentehuis, dat dankzij de ingrepen van ontwerper Ruud-Jan Kokke opnieuw in de schijnwerper staat.

"Deze architecture parlante staat haaks op de neutraliteit die het modernistische gebouw van zichzelf uitstraalt. Moderniteit heeft humaniteit gekregen", aldus de jury.

Naast de vakjuryprijs was er dit jaar ook een publieksprijs. Deze ging naar Luxor Live, een schitterend restauratieproject van Bureau Fritz eveneens in opdracht van de gemeente Arnhem.

14-05-2009 8:24


Het Rijksmuseum, het Amsterdams Historisch Museum en het Tassenmuseum assisteren bij de voorbereiding van de grootse openingstentoonstelling van de Hermitage Amsterdam.

2-www.marcuskoppen-internetDe vijftigkoppige bemanning van de twee Hermitages die in de Hermitage Amsterdam aan het werk is, wordt ondersteund door circa tien medewerkers van de Amsterdamse musea. Zij zullen assistentie verlenen bij de inrichting, het opmaken van conditierapporten van de objecten en administratieve werkzaamheden.

tentoonstellingszaal-internet
De Hermitage Amsterdam opent voor het publiek op zaterdag 20 juni aanstaande met de tentoonstelling 'Aan het Russische hof. Paleis en protocol in de 19e eeuw'. Medewerkers van de drie Amsterdamse collega-musea helpen de conservatoren van de Hermitage Amsterdam en de Hermitage St.-Petersburg bij de inrichting van de tentoonstelling, die met ruim achttienhonderd objecten van het moedermuseum in Rusland één van de grootste ooit in Nederland belooft te worden.

Zie ook:
Philips in kunst
14-05-2009 8:15


Het nieuwe Woonzorgcomplex in Enkhuizen, ontworpen door Rijnboutt Van der Vossen Rijnboutt, komt binnen de serie 'Nederland bouwt' op RTL7 aan bod. De aflevering wordt uitgezonden op zondag 17 mei 2009 om 10.40 uur. De uitzending wordt in de week daarop enige malen herhaald en is later ook te zien via de website http://www.nederlandbouwt.nl/.

wozoco-internet
 

 
Het magazine brengt de Nederlandse bouwwereld in alle facetten voor een breed publiek in beeld, onder andere met een reeks items 'architect in beeld'.
Harry Draaisma, directeur van de Stichting Woondiensten Enkhuizen en één van de opdrachtgevers, zal over de voorgeschiedenis en de uitgangspunten van het project spreken. Bart van der Vossen licht het ontwerp en het proces toe.

 

Het Woonzorgcomplex aan de Meeuwenlaan is het nieuwe hart van de jaren '70 wijk Oude Gouw. Het project bestaat uit drie afzonderlijke bouwdelen. Het complex is op een ontspannen en kleinschalige manier ingepast in de bestaande ruime en groene buurt uit de jaren ‘70. Daarmee wordt bereikt dat de gebruikers en de bezoekers zich welkom voelen. De terughoudende architectuur is zorgvuldig gedetailleerd. De drie gebouwen zijn nadrukkelijk familie van elkaar en zorgen voor rust in de openbare ruimte. In materiaal en kleur sluiten de gebouwen aan op de bebouwing uit de omgeving.

De drie blokken voorzien in de volgende functies:

zuidblok - 28 seniorenwoningen met parkeerkelder

middenblok - (sociaal) eetcafé en wijkcentrum, kinderdagverblijf, bibliotheek, consultatiebureau, sportzaal en Gezondheidszorg Onder Een Dak

noordblok - apotheek en 36 eenheden voor begeleid wonen.

 

De uitzending wordt herhaald op RTLZ:

Maandag 18 mei om 10.20 uur

Dinsdag 19 mei om 12.20 uur

Woensdag 20 mei om 14.20 uur

Donderdag 21 mei om 16.20 uur

Vrijdag 22 mei om 9.20 uur

Zie ook:

Nieuwe naam wordt later bekendgemaakt

 

13-05-2009 8:47


Kubus architectural solutions presenteert in samenwerking met Graphisoft 'EcoDesigner'. Dit is een in het ontwerpproces geïntegreerd en gebruiksvriendelijk hulpmiddel voor architecten. Volgens de betrokkenenmoet het zorgen voor 'een nieuwe norm in duurzaam ontwerpen'. Met EcoDesigner krijgt de architect eenvoudig inzicht in het energieverbruik en de CO2 footprint van een ontwerp.

 

Veruit de meeste beslissingen die invloed hebben op het energieverbruik van een gebouw worden volgens Kubus en Graphisoft in de ontwerpfase (veelal impliciet) door de architect genomen. Tot op heden waren er geen hulpmiddelen voor eenvoudige analyses in juist díe fase, zo vinden die partijen. Het inschakelen van een specialist komt dus meestal pas later aan bod. Het begrijpen en beheersen van energiemetende software vereist vaak specifieke deskundigheid. "Maar met EcoDesigner krijgt de architect eenvoudig inzicht in het veelgevraagde energieverbruik van het gebouw. De meeste ontwerpbeslissingen die invloed hebben op het energieverbruik van het gebouw worden in de ontwerpfase door de architect genomen. In latere ontwerpfasen kunnen ingenieurs alleen aanpassingen doen door speciale bouwmaterialen en mechanische systemen toe te passen", aldus Miklos Szovenyi-Lux, Vice President van Graphisoft Product Management. "In latere ontwerpfasen kunnen ingenieurs alleen aanpassingen doen door speciale bouwmaterialen en mechanische systemen toe te passen. EcoDesigner voorziet architecten daarentegen van een uniek hulpmiddel in de huidige werkomgeving van ArchiCAD waarmee energiebewuste ontwerpbesluiten kunnen worden genomen, zelfs in het beginstadium van het ontwerp."

EcoDesigner is een add-on voor ArchiCAD 12. ArchiCAD is mede hierdoor de belangrijkste softwareoplossing voor eigentijdse architectuur. EcoDesigner is vanaf eind mei 2009 beschikbaar voor Windows XP, Windows Vista, MacOSX voor MacIntel 10.4 en hoger.

Zie ook:

CAD-marktleider werkt samen met TNO 
Sleutelrol voor TNO  

13-05-2009 8:35


Net als lege batterijen moeten kapotte spaarlampen in de toekomst gewoon kunnen worden ingeleverd bij de supermarkt. Stichting LightRec, verantwoordelijk voor de inzameling van oude spaarlampen en tl-buizen, is dit overeengekomen met de belangrijkste retailers van Nederland, waaronder Blokker, Hema en Gamma.

Er komt een aparte inzamelbox waarin de consument kapotte spaarlampen kan achterlaten zonder tussenkomst van het winkelpersoneel. LightRec inventariseert momenteel de functionele specificaties van het inzamelmiddel, dat geschikt moet zijn voor zowel food- als non-foodretailers en voor zowel kleine als grote winkeloppervlakten. Ze doen dat samen met de retailorganisaties.
LightRec verwacht voor het eind van dit jaar de eerste duizend inzamelboxen geplaatst te hebben. Aan het nieuwe inzamelsysteem gingen uitgebreide besprekingen met de grootwinkelbedrijven vooraf. Niet alleen vanwege de vrees voor extra handelingen, ook waren de retailers beducht dat inzameling in de winkel zou leiden tot onder meer glasbreuk en mogelijk besmettingsrisico voor de etenswaren.

Uit onderzoek van TNO in opdracht van LightRec bleek eind vorig jaar al dat dergelijke situaties zich niet voordoen als de inzameling op een normale manier plaatsvindt. Op basis van deze onderzoeksresultaten laat LightRec in overleg met de voornaamste retailpartijen in Nederland een aparte inzamelbox ontwerpen die mogelijke risico’s minimaliseert. Daarnaast introduceert de stichting een logistiek ‘before the counter’ systeem waar het winkelpersoneel nauwelijks omkijken naar heeft. Deze voorwaarden hebben inmiddels de retailers over de streep getrokken om mee te denken over het ontwerp van het inzamelmiddel.

LightRec-directeur Jeroen Bartels zegt daarover ‘zeer verheugd’ te zijn. “Kapotte spaarlampen horen niet bij het huisvuil. Maar voor de consument is het vaak een brug te ver om alleen voor een oude spaarlamp naar de milieustraat te rijden. En omdat veel mensen hun spaarlampen gewoon in de supermarkt kopen, ligt het voor de hand om daar ook de mogelijkheid te creëren je oude lamp in te leveren. De winkeliers zijn verplicht om die lampen in te nemen. Maar we willen wel zorgen dat dat veilig en gemakkelijk kan. Wat we voor batterijen heel gewoon vinden, moet voor spaarlampen ook gewoon worden”, aldus Bartels. Hoewel de inzamelingsresultaten van spaarlampen in Nederland voldoende zijn, is er met name onder consumenten nog veel terrein te winnen.
De keuze voor de leverancier van een nieuw inzamelmiddel is niet over een nacht ijs gegaan. Via een openbare tenderprocedure werd uiteindelijk het ontwerp van afvalverwerker Sita geselecteerd als meest veelbelovende. De stichting en de foodretailers stellen hoge eisen aan het ontwerp, mede op basis van de uitkomsten van het TNO onderzoek, maar ook met betrekking tot ‘look & feel’ en de functionele inzetbaarheid in alle soorten winkels. De ideale spaarlampinzamelbox is kind- en gebruiksvriendelijk, ergonomisch doordacht, eenvoudig te plaatsen en met een professionele uitstraling. Daarnaast moet het middel in zowel kleine als grote winkels te plaatsen zijn, zonder dat het een ‘sta-in-de-weg’ is. Om deze reden zoekt LightRec voor het ontwerp aansluiting bij de inmiddels door consumenten goedbezochte inzamelton voor lege batterijen. Het achterliggend logistiek inzamelsysteem moet bovendien zodanig zijn dat winkels niet hoeven te melden dat een box vol is en dat altijd inzamelcapaciteit gegarandeerd is. LightRec werkt inmiddels met Sita de details uit. Nog voor de zomer verwacht LightRec de eerste inzamelbox te presenteren aan retailers in Nederland. Doel is om de box rond de uitfasering van de gloeilamp komend najaar in zo’n duizend winkels te hebben staan. LightRec verwacht dat in de loop van 2010 de inzameling bij de consument meetbaar zal toenemen.

Zie ook:

Inzameling in 2007 hoger

11-05-2009 8:48

LED-verlichting blijft degemoederen bezighouden. Zijn de zogenoemde LED-lampen zuiniger dan spaarlampen en klopt de informatie over lichtsterkte op de verpakking? Onlangs bleek uit onderzoek van het Nederlands Metrologisch Instituut (VSL) dat dit lang niet altijd het geval is. Toch zijn er ook betrouwbare lampen te vinden, blijkt uit nieuw onderzoek dat donderdag is gepresenteerd.

Aangezien er in het eerdere onderzoek van VSL geen LED-lampen van Philips waren getest, heeft de fabrikant VSL gevraagd hier alsnog onderzoek naar te doen. De zogenoemde Master LED blijkt nu wat betreft zuinigheid en lichtsterkte wel aan de specificaties op de verpakking te voldoen. Dat was bij de vijf eerder geteste lampen niet het geval. "Wij hopen dat deze resultaten mensen de geruststelling bieden dat LED-lampen licht van een goede kwaliteit kunnen leveren'', zegt Frank van der Vloed, manager van Philips Lighting in de Benelux. Philips bracht de Master LED in april 2008 op de markt.

LED-lampen zouden tot 85 procent zuiniger moeten zijn dan een gloeilamp en 25 procent zuiniger dan een spaarlamp. Ook zou de lichtsterkte kunnen concurreren met die van een gloeilamp. Innovatiedeskundige Kevin Dowling van Philips in de Verenigde Staten geeft toe dat het voor consumenten soms lastig is om onderscheid te maken tussen de ene LED-lamp en de andere. "We moeten de consument samen met de overheid hierin bij de hand nemen. Hiervoor kunnen we bijvoorbeeld onafhankelijk energie-labels introduceren.''

De Amerikaanse regering is hier volgens hem wel mee bezig. In Nederland bestaat alleen een energielabel voor lampen van meer dan 4 Watt.

Zie ook:
Rechter legt rectificatieplicht op
Lemnis en Tiparo beschuldigd
Inside Information nr 1-2009
Lichtgigant op overnamepad
LED's met hoge kleurechtheid
And the Oscar goes to...
Design Award voor armatuur
Inside Information nr.1 - 2009 

Zesdaagse catwalk verlichtingsobjecten
Philips Turnhout schrapt 225 banen 
Na Dynalite nu ook Selecon overgenomen
Overschakelen naar energiezuinige varianten
'Heroverweeg deze maatregel'
LED's voor icoon in NY
Aldus FNV Bondgenoten
Energiezuinige LED-straatverlichting
International Green Lighting Event
Philips koopt 'Klein Duimpje'  

11-05-2009 8:42

M & M Verlichting is improteur geworden van het merk Proli, een merk dat gespecialiseerd is in downlighters, TL-armaturen, noodverlichting en pendelarmaturen. Proli richt zich met name op de industriële en projectmatige doelgroep. Op alle armaturen zit standaard 2 jaar garantie.

Het bedrijf schermt met korte levertijden doordat alles op voorraad ligt binnen Europa. Daarnaast zijn ook sneltransporten mogelijk. Er wordt gebruik gemaakt van Europese elektrische onderdelen, waaronder Philips, Osram en Vossloh.

M & M Verlichting is daarnaast importeur of aanbieder van de volgende bedrijven/merken: Lanzini, Senza, Delta Light, TAL, Prolight, Oligo, Kreon, Modula, Wever & Ducré, PSM Lighting, Brilum, SLV - Big White, Dark, Flos, Artimide, Luceplan.
08-05-2009 8:28


De nieuwe verlichtingstechnologie LED heeft de laatste tijd een slechte pers gehad. Philips, groot voorstander eén leverancier van LED-oplossingen, kiest de tegenaanval. Het bedrijf maakt bekend dat haar oplossingen in tegenstelling tot andere LED-producten op de markt wél betrouwbaar zijn en voldoen aan de eisen.

Philips presenteerde deze week de resultaten van een onafhankelijk onderzoek van het Nederlands Metrologisch Instituut (VSL) naar de kwaliteit van haar LED retrofit lamp, de Master LED. "De resultaten laten zien dat de Philips Master LED lampen makkelijk voldoen aan de verschillende testcriteria die zijn geformuleerd door de onafhankelijke, in Nederland gevestigde onderzoeks- en metrologisch instituut, en deze in sommige gevallen zelfs overtreffen."

In het onderzoek testte het Nederlands Metrologisch Instituut het Philips-product op diverse optische en elektrische criteria. De resultaten van deze testen illustreren dat de Philips MASTER LED specificaties van 240 lumen en een power factor (pf) van 0.68 behaalde. De testen wezen voorts uit dat de Philips-LED een hogere lumen-waardering had dan de op de verpakking aangegeven 240 lumen.

Philips schakelde het meetinstituut in naar aanleiding van de publicatie van een VSL-onderzoeksrapport waaruit naar voren kwam dat zogenoemde 'retrofit-LED's (= LED's die in 'gewone' armaturen gebruikt kunnen worden) niet altijd waarmaken wat op de verpakkingen van deze producten beloofd wordt. Aangezien er aanvankelijk in dit onderzoek geen LED-lampen van Philips getest werden, reageerde Philips snel met een vrijwillig aanbod om ook haar LED-lampen onafhankelijk te laten testen door VSL.

“Er is een snelle toename geweest van producenten die zich in de markt aanbieden als specialisten in LED renovatielampen", meldt de VSL-onderzoeker. "Zoals wij in ons eerder onderzoek hebben aangetoond was de informatie die producenten op hun verpakkingen vermelden niet conform aan onze testresultaten. De testen die wij hebben uitgevoerd op de Philips Master LED bevestigen dat de prestaties van de lamp overeenkomen met de claims die Philips maakt. Dit maakt het product momenteel een van de positieve uitzonderingen die beschikbaar zijn op de markt."

Philips benadrukt dat de 'power factor' van de Master LED is hoger dan de gemiddelde traditionele spaarlamp, die een power factor heeft van 0.50. "Deze resultaten geven aan dat de Philips LED lamp niet alleen van de hoogste kwaliteit is maar ook leidend in de LED markt."
Over het feit dat de lumen-output van de LED-lamp ten opzichte van de door Philips gewraakte gloeilamp nog ver achterblijft (240 tegenover 400 lumen), rept de Eindhovense firma overigens met geen woord.

“Bij Philips zijn we er trots op dat onze producten aan de hoogste kwaliteitseisen voldoen. Daarom zijn we verheugd dat het door VSL uitgevoerde onderzoek aantoont dat Philips LED renovatielampen niet alleen aanzienlijke energiebesparingen opleveren, maar ook de beleving van hoge-kwaliteit verlichting”, zegt Frank van der Vloed, General Manager Philips Lighting Benelux. “We hopen dat deze resultaten mensen de geruststelling bieden dat LED-lampen licht van een goede kwaliteit kunnen leveren."

Philips introduceerde haar eerste LED renovatieoplossing, de Master LED, in april 2008 op de Light + Building vakbeurs in Frankfurt, Duitsland. Sinds deze introductie heeft Philips deze productreeks uitgebreid tot een totale omvang van vijftien producten, inclusief een geheel dimbare versie, verschillende lage wattage versies en ook verschillende kleurtemperaturen. Verdere LED retrofit oplossingen zullen later in het jaar volgen.

Zie ook:

Zesdaagse catwalk verlichtingsobjecten
Philips Turnhout schrapt 225 banen 
Na Dynalite nu ook Selecon overgenomen
Overschakelen naar energiezuinige varianten
'Heroverweeg deze maatregel'
Lichtgigant op overnamepad
LED's met hoge kleurechtheid
LED's voor icoon in NY
Aldus FNV Bondgenoten
Energiezuinige LED-straatverlichting
International Green Lighting Event
Philips koopt 'Klein Duimpje'
07-05-2009 9:18


Feest bij VOLA. Op woensdag 13 mei 2009 bestaat het moederbedrijf VOLA A/S in Denemarken 40 jaar. VOLA Sanitair BV bestaat 10 jaar als Nederlandse dochteronderneming. Vanuit het kantoor in Amsterdam verzorgen VOLA Sanitair BV en VOLA bvba sinds 5 jaar de Benelux-verkoop. Ter gelegenheid van het feest worden in de collegezaal van Artis drie lezingen gegeven. Vervolgens wordt er onder leiding van gidsen een rondje door Artis gemaakt, onder meer langs de Kroonkraanvogels die door VOLA zijn geadopteerd.

In de nabij gelegen VOLA-showroom op de Valkenburgerstraat wordt inzicht gegeven in het bela­den verleden, het heden en de toekomst van deze karakteristieke Amsterdamse buurt, die nu bekend staat als Groot Waterloo. De hedendaagse bedrijvigheid is een andere dan die van destijds, vroeger waren het ambachten en bijbehorende handel die de buurt domineerden. Tegenwoordig gaat het om de verkoop van eveneens ambachtelijke, maar elders gefabriceerde meubels, kranen, stoffen en tegels. Maar net als in het verleden, wordt hier ook nu met hart en ziel gewerkt.

Natuurlijk is er volop gelegenheid om de nieuwe en bestaande VOLA-collectie kranen, douches en accessoires te bekijken en tekst en uitleg te krijgen. Aanmelden kan via de website van VOLA. Aangezien de collegezaal van Artis maximaal honderdtwintig personen kan herbergen, worden de aanmeldingen op volgorde van binnenkomst behandeld.
Het feestelijke programma begint om 15.30 uur. Verzamelen bij de hoofd entree van Artis.

Zie ook:

Interieur 08 Kortrijk start vandaag
Thonet participeert in DDC-Initiative
Voor 'n dubbeltje op de eerste rang
FS1 wint prijs

05-05-2009 9:22


Winy Maas heeft als één van negen internationale architecten het erelidmaatschap ontvangen van het prestigieuze College of Fellows van het American Institute of Architecs (AIA). Het erelidmaatschap werd officieel toegekend tijdens een ceremonie in de Grace-Kathedraal in San Francisco tijdens de nationale conventie van het AIA, 1 mei jl.

Het erelidmaatschap wordt jaarlijks toegekend aan internationale architecten die een uitzonderlijke bijdrage hebben geleverd aan de architectuurpraktijk in het algemeen. Het genootschap liet dit jaar 112 AIA leden toe, en gaf negen internationale architecten een erelidmaatschap. Het erelidmaatschap wordt toegekend aan architecten die geen Amerikaanse nationaliteit hebben, noch inwoners zijn van de Verenigde staten of architectuur beoefenen binnen het domein van het instituut zelf. Naast Winy Maas, ontvingen ook Jo Coenen van JCCA Architecten (Nederland), Smiljan Radic Clarke (Chili), Bruno Gabbiani van Studio Gabbiani Associati en Manfredi Nicoletti van Studio Nicoletti (Italië) een erelidmaatschap.

Winy Maas is een van de drie oprichters van het in Rotterdam gevestigde architectenbureau MVRDV. Momenteel werkt MVRDV in de Verenigde Staten aan een aantal overstromingsbestendige woningen voor de Lower Ninth Ward in New Orleans, een gebied dat augustus 2005 ernstig getroffen werd door orkaan Katrina. De woningen werden ontworpen in opdracht van de Make it Right Foundation, een initiatief van acteur Brad Pitt om de heropbouw van New Orleans te stimuleren. Dit jaar zal de eerste door MVRDV ontworpen woning worden gebouwd. Jaarlijks wordt een klein aantal AIA-ereleden gekozen door een Jury of Fellows en een aantal Amerikaanse architecten. Architecten die in voorgaande jaren een erelidmaatschap ontvingen waren onder andere David Adjaye (Groot Brittannië), David Chipperfield (Groot Brittannië) en Dominique Perrault (Frankrijk).

 

zie ook:

Architectuur in Muziekgebouw
Steun voor cradle to cradle
Toekomstvisie voor Parijs in 2030
Werken in duo's stimuleert innovatie
Gouden A.A.P.?
Toenemende professionalisering in restauratie
Lichttechniek
Nieuwe oude gebouwen
Thuiswerken of kantoortuinieren?
Horecaprijzen in tien categorieën
'Birth, een serious game'
Wie wint AM NAi-prijs?
Sky Village in Kopenhagen

 

03-05-2009 21:27


Architectuurcentrum CASA en Stichting Binnenstadsmanagement Arnhem (SBA) organiseren dit jaar de tweede editie van de Willem Diehlprijs. Deze tweejaarlijkse architectuurprijs voor het beste restauratie- of renovatieproject in de binnenstad is door SBA en CASA in het leven geroepen om een zorgvuldige omgang met het gebouwde erfgoed te stimuleren.

De eerste Willem Diehlprijs werd in november 2007 uitgereikt aan Café Florian op het Jansplein. Voor deze tweede editie is een achttal projecten genomineerd die een restauratie of renovatie hebben ondergaan in de jaren 2007 en 2008. De kanshebbers zijn Humanoid, Coming Soon, Art of Camouflage, Rijnstraat 56-59, Wonen boven Winkels aan de Roggestraat, het Gemeentehuis, de Rabobank aan het Willemsplein en Luxor Live.

In het theater van Willem Diehl himself wordt op 12 mei aanstaande de winnaar bekend gemaakt. Na de uitreiking kan men Luxor bezichtigen, genieten van een hapje en een drankje en de groove van DJ Miss Dada.     

Naast de vakjuryprijs is er dit jaar ook een publieksprijs. Voor meer informatie over de genomineerden: www.casa-arnhem.nl. Stemmen kan via diehl@casa-arnhem.nl.

Datum: dinsdag 12 mei 2009 - aanvang 20.00 uur, zaal open 19.30 uur.

Locatie: Luxor Live Willemsplein 10 Arnhem.

De entree bedraagt 5 euro. Leden van de CASA-sociëteit, genodigden van de SBA en vrienden van CASA krijgen gratis toegang.

Reserveren via info@luxorlive.nl.

Willem Diehl (Den Haag 1876 - Arnhem 1959), vestigde zich in 1902 in Arnhem en was hier tot 1939 actief als architect. Zijn ontwerpen in Art Nouveau, Jugenstil, cottagestijl en later Art Deco vormden een breuk met de architectuur in traditionele neostijlen die tot dan toe hier gebouwd werd. Diehl was verantwoordelijk voor het stedenbouwkundig ontwerp en het ontwerp van het merendeel van de voorname herenhuizen, villa's en winkelpanden van de woonwijk Transvaal in Arnhem.

03-05-2009 8:30

Het oogt als een normale lamp in de vorm van een cilinder, maar niets is minder waar. De Acusti-LED van Merford is een akoestische lamp voorzien van functionele en/of sfeervolle LED-verlichting. "Acusti-LED zorgt voor een esthetische, sfeervolle verbetering van het akoestisch klimaat in kantoren, winkels, openbare ruimten, entrees, vergaderruimten en horeca", aldus de aanbieder.

"Acusti-LED is een geheel nieuwe combinatie van geluidsabsorptie en verlichting. Het verbetert gelijktijdig het akoestisch en esthetisch klimaat van een ruimte."
Acusti-LED bestaat uit een akoestisch, cilindrisch schuim (baffle) met geïntegreerde LED-verlichting in wit of in kleur. De cilindrische baffle is afgewerkt met verchroomde designarmaturen. De diameter van de baffle is 150 milimeter, de lengte 450 of 600 milimeter. Het absorptiemateriaal is brandveilig (EN 13501-1 Brandklasse C), hittebestendig, lichtgewicht en duurzaam. 

Er zijn drie verschillende uitvoeringen van de Acusti-LED: diffus, functioneel en combi. "De diffuse verlichting is door middel van de bijgeleverde Traxon-DMX controller op twee manieren instelbaar: vastgezet op een kleur naar keuze en automatisch verkleurend op een ingestelde snelheid. De functionele verlichting is met een schakelaar aan of uit te schakelen."

Door haar vorm en mogelijkheden past de Acusti-LED volgens Merford uitstekend in elk interieur, van modern tot klassiek.  Het product wordt via een pendel aan het plafond gemonteerd.
Merford levert op verzoek ook andere combinaties van geluidsabsorptie met verlichting. Zo kunnen bijvoorbeeld Akuframe plafondpanelen, Akuart wandpanelen en Airrow baffles van voorzien worden van LED-verlichting.


Terug

Combinatieaanbieding: 25% korting op abonnement vaktijdschriften Inside Information + Verlichting

U betaalt € 141,00, in plaats van € 188,00, voor totaal dertien nummers van Inside Information en Inside Information Verlichting.

Klik hier om een abonnement te nemen
 


Nieuwsarchief
Kantoor- en Projectmeubilair

Vloer, Wand & Plafond

Verlichting

Ontwerp/Architectuur

Overig nieuws

Archief voor oktober 2006


Naast nieuws en de hoofdnavigatie bovenaan onze site hebben wij nog meer rubrieken, namelijk:

- Agenda met beurzen en evenementen
- Vacatures
- Projecten uit de branche
- Geselecteerde filmpjes
  


- Aanmelden voor een abonnement
- Inschrijven op de e-mailnieuwsbrief

 


Agenda
Agenda-overzicht >