Nieuws


28-03-2009 18:26


De sfeer op het superjacht van een miljonair proeven? De eersteklas hutten van de 'Titanic' bewonderen? Het kan op de tentoonstelling 'Glamour op de golven - luxe scheepsinterieurs' in het Maritiem Museum. Vergaap u aan het interieur van zes bijzondere schepen grotendeels van Hollandse makelij.

Nederland is namelijk al meer dan een eeuw toonaangevend als het gaat om de vormgeving en uitvoering van scheepsinterieurs. 'Glamour op de Golven' is te zien sinds zaterdag 28 maart. De Nederlandse luxe jachtbouw behoort tot de top-tien in de wereld en heeft een naam hoog te houden, van de allerbeste vaklieden tot de duurste materialen.

Zo is de Koninklijke Nederlandse Meubelfabriek H.P. Mutters & Zoon aangetrokken om als enige buitenlander mee te werken aan het interieur van de wereldbefaamde ‘Titanic', het eerste schip ooit met een zwembad, Turkse baden, squashbanen én een fitnessruimte aan boord. Een andere grootheid in de wereld van de custom-made privéjachten, zeker in Amerika, is Feadship - First Export Association of Dutch Shipbuilders. Verbluffende rijkdom, technische hoogstandjes of een knap staaltje vakmanschap.

Uiteenlopende aspecten van zes luxe scheepsinterieurs uit het heden en verleden zijn te bewonderen. Het luxe superjacht ‘Wedge Too', waarvan het interieur is ontworpen door Philippe Starck, blijkt maar liefst 32 verblijven te bevatten; de badkamers zijn ingericht met marmeren wanden en wastafels. Zelfs een achtpersoons whirlpool aan dek ontbreekt niet.
Op het privéjacht ‘Piet Hein', het huwelijksgeschenk van het Nederlands volk aan prinses Juliana en prins Bernhard, proeft de bezoeker de koninklijke luxe aan boord; esdoornhouten betimmeringen, mokkakleurige vloerbedekking en de beroemde stalen buismeubelen van de bekende Hollandse ontwerper ir. Sybold van Ravesteyn.

Aan de expositie wordt meegewerkt door bekende bedrijven uit de branche als De Klerk Binnenbouw en Oortgiese. De tentoonstelling duurt tot en met 7 maart 2010.

Zie ook:
Expositie  
28-03-2009 18:11


VNU Exhibitions Europe lanceert het nieuwe project Elektrotechniek België. De beurs vindt plaats van dinsdag 27 tot en met donderdag 29 april 2010 in Tour&Taxis Brussel. De eerste editie van deze Belgische vakbeurs richt zich op de industrie en installatiebranche.

"Begin vorig jaar lanceerde VNU Exhibitions Europe al VSK België. Deze nieuwe beurs is nu al uitverkocht", zegt Project Manager Irene Moon. "Tijdens Elektrotechniek 2007 in Jaarbeurs Utrecht bleek dat er veel interesse is vanuit de markt voor de Belgische bezoeker", zegt Moon. "Om de behoefte te toetsen is op basis hiervan onderzoek gedaan onder potentiële bezoekers, de industrie en de installateur."

Uit beide onderzoeken blijkt dat de een ruime meerderheid (70 procent) zich oriënteert via beurzen om op de hoogte te blijven van de nieuwste ontwikkelingen. De helft van de potentiële bezoekers werkzaam binnen de industrie (53 procent) geeft aan dat zij zeker de beurs zullen bezoeken indien Elektrotechniek in Brussel georganiseerd wordt. Bijna 60 procent van de installateurs staat positief tegenover een dergelijke vakbeurs. "Voor ons een duidelijk signaal om Elektrotechniek ook in België te organiseren", zegt Moon.

Critici vragen zich wellicht af of dit het juiste moment is voor nieuwe initiatieven. Directeur Beurzen & Cross Media John van der Valk zegt: "We verwachten dat exposanten de beurs steeds vaker als instrument gaan inzetten om juist in tijden van crisis nieuwe klanten te trekken. Ook kijken ze óver de crisis heen. Nu zaaien om op het moment dat de economie aantrekt direct te oogsten."

De eerste reacties van potentiële bezoekers zijn positief. Department Manager van Fabricom-GTI Van den Eynden zegt: "Een beurs zoals Elektrotechniek bestaat voor onze sector panelenbouw nog niet in België. Wij zullen de beurs absoluut bezoeken." Ook Hoogspanningsverantwoordelijke van Dupont de Nemours Mechelen, Van der Roost constateert: "De beurs Elektrotechniek in Nederland is een zeer complete en geslaagde beurs waar veel nieuwe ontwikkelingen worden getoond. In België is hier zeker vraag naar, omdat wij momenteel geen branchebrede beurzen hebben."

Op Elektrotechniek België worden alle noviteiten op het gebied van elektrotechnische aandrijvingen en apparatuur tentoongesteld. Ook zullen er bedrijven zijn die zich richten op industriële elektronica, meet-, regel- en bedieningsapparatuur, elektronische beveiligingssystemen, opwekking, transport, opslag en distributie van elektrische energie, gebouwbeheersystemen en domotica, installatiemateriaal, verlichting en componenten voor antenne-inrichtingen, telematica en netwerkinstallatie. "Naast een representatief aanbod van de branche, wordt er een inhoudelijk seminarprogramma voor de bezoekers samengesteld. Op die manier informeren we de bezoeker optimaal", aldus Moon.

Hoewel de bouw en installatiebranche wordt genoemd als één van de sectoren die het de komende maanden moeilijk gaat krijgen, was daarvan op de Internationale BouwBeurs, één van de beurzen van VNU Exhibitions Europe, niets te merken. Exposanten hebben uitstekend zaken gedaan. De Internationale BouwBeurs groeide in aantal bezoekers met 15 procent naar ruim 117.000. De exposantenwaardering was eveneens hoog met een 7,5.

Elektrotechniek België is een initiatief van VNU Exhibitions Europe. Deze beursorganisatie is in Nederland marktleider op het gebied van vakbeurzen. Het bedrijf is uitgegroeid tot de grootste beursorganisator van bouwgerelateerde vakbeurzen. Tot de toonaangevende titels behoren Elektrotechniek, de Internationale BouwBeurs, VSK, VSK België, Hout, Greenbuild, Gevel en Licht & Architectuur.

Openingstijden Elektrotechniek België:
Dinsdag 27 tot en met donderdag 29 april 2010

Dinsdag en woensdag van 10.00 tot 20.00 uur
Donderdag van 10.00 tot 17.00 uur

Locatie:
Tour & Taxis in Brussel
 

Zie ook:
Kostenbesparende oplossingen
Halcapaciteit verdubbeld
Meer rendement met HaloOptics
Uneto-VNI, Nedek en ISSO:
Prijs voor multifunctionele inbouwdoos
Awareness project start vandaag
Fagerhult haalt relaties in huis
Trendcenter voor bewustwording
25 Bedrijven 'innovator'
Organisatie rekent op 390 exposanten 

 

28-03-2009 11:40


In april 2009 verschijnt een nieuwe publicatie van de Beroepsorganisatie Nederlandse Ontwerpers (BNO): Vrije vormgeving. Mapping Conceptual Crafts / Nederlandse vrije vormgeving in kaart brengen.

Met beeld en tekst brengt het boek thema’s in kaart en visies op de huidige en mogelijke toekomstige ontwikkelingen van de vrije vormgeving in Nederland. Het boek is zowel een waardevol document voor het vakgebied als een interessante kennismaking voor een breed publiek.

Met ruim negentig full colour pagina’s wordt een brede selectie getoond van werk van vrije vormgevers, van de Chew your own brooch van Ted Noten en het verhalende Vaetwerk van Maaike Roozenburg tot de in Indonesië bewerkte sprookjestafel Godogan van Niels van Eijk & Miriam van der Lubbe.

Het thematische geordende beeld wordt afgewisseld met zes essays, waarin kwesties aan bod komen als de economische positie van vrije vormgevers en hun positie tussen beeldende kunst en industrieel ontwerp, het belang van sensitiviteit voor materiaal en ambacht, en de positie van vrije vormgeving gezien vanuit het buitenland.

Vrije vormgeving is een steeds bekendere term die staat voor conceptueel ontwerpen, meestal niet op opdracht, op het gebied van sieraden, mode, textiel, product en interieur. Liesbeth den Besten, een van de auteurs van de publicatie, schrijft over het vakgebied: “Vrije vormgeving stond aanvankelijk voor de praktijk van onafhankelijke kunstenaars en vormgevers die keramiek, sieraden, glas of textiel als medium hebben. Maar medium-gebondenheid is inmiddels veeleer de basis waaruit ideeën uitgevoerd worden, met gebruikmaking van wat voor materialen of technieken dan ook."

"Vrije vormgevers werken vanuit de vrijheid van hun eigen studio, maar ze werken ook samen met andere vakmensen, bedrijven en instituten. Ze richten zich op het maken van objecten, vaak unica of kleine series, maar ook op tijdelijke ruimte gerelateerde (site specific) projecten en projecten in de openbare ruimte. Het verlangen om tot de vrije kunst gerekend te worden is verflauwd, vrije vormgevers hebben de kracht van hun eigen kunnen ontdekt.”
27-03-2009 9:03


Winy Mas zal een lezing houden op het jaarlijkse Holland Festival. Op 7 juni zal hij in het Muziekgebouw aan 't IJ vertellen over zijn visie op architectuur.

 

"De uitstekend bezochte presentatie van architect Rem Koolhaas in het vorige festival toonde aan dat de Holland Festivalbezoeker een brede belangstelling heeft; reden genoeg om wederom een architect uit te nodigen", aldus een woordvoerder van het festival. "Winy Maas van MVRDV spreekt over de mogelijkheden van toekomstige steden en werelden."

Samen met Jacob van Rijs en Nathalie de Vries richtte Maas in 1991 MVRDV op. Met Villa VPRO in Hilversum, de Silodam en WoZoCo in Amsterdam en het Nederlands Paviljoen voor de Wereldtentoonstelling in Hannover (2000) trokken ze veel internationale aandacht. Ook de varkensflats (studie) en de waterwoningen voor New Orleans zijn niet onopgemerkt gebleven.

25-03-2009 22:45


De Belgische verlichtingsproducent DARK® heeft zes reddot design awards gewonnen. Deze prestigieuze prijzen, die het Design Zentrum van Nordrhein Westfalen jaarlijks uitreikt, worden door velen beschouwd als de Oscars van de designwereld.

Dit jaar ontvingen de organisatoren meer dan drieduizend inzendingen uit 49 landen. DARK® is toe aan een nieuwe trofeeënkast, want de teller bij het bedrijf staat intussen op 39 design awards.

DARK® is geen gewoon verlichtingsbedrijf. Het is een broeihaard van creatieve ideeën, die resulteren in originele lichtarmaturen, lampen, lusters, sculpturen en lichtconcepten waarmee je een bepaalde sfeer neerzet. De producten zijn geen muurbloempjes, maar eyecatchers, ze geven ruimtes nieuwe dimensies. DARK® werkt altijd met externe designers wat al een uitdaging op zich is. Het zijn niet altijd grote namen, wel designers waarmee het vooral moet klikken als mens. Creatieve duizendpoten die ook naast de platgetreden paden durven te lopen. Aan bezieler en oprichter Marnick Smessaert om aan te voelen of iets kan of niet, of iets zal werken. Hij volgt daarbij vooral zijn intuïtie.

DARK® is naar eigen zeggen niet grijs. 'You love it or you hate it!', aldus het bedrijf zelf. DARK® werd in 2000 opgericht door Marnick Smessaert. De producten van

DARK® worden intussen in 54 landen verdeeld. Het bedrijf telt zestien personeelsleden en werkt met tal van externe designers uit binnen- en buitenland. De denktank, burelen en productieruimtes bevinden zich in België. Sinds begin vorig jaar maakt DARK® samen met Wever & Ducré® en Limis® deel uit

van de verlichtingsgroep 2 B delighted®. De drie verlichtingsbedrijven behouden hun eigen identiteit, maar vormen tegelijk ook één sterk platform met een totaalpakket voor de klanten.

Zie ook:
24-Ste designprijs verlichtingsbedrijf
Uitreiking DME Awards
Dark = 5 jaar

25-03-2009 22:33


Voor de woonwinkels van het  Westlandse woningbouwbedrijf 'Arcade mensen en wonen' is een ruimtelijke corporate identity ontworpen. Dit is KOW gelukt met veel budgetneutrale duurzaamheidkenmerken.

De interieurontwerpers van het Haagse architectenbureau hebben het kenmerkende logo van Arcade vertaald naar een uitgesproken achterwand in de woonwinkels. Dit thema is herhaald op de etalageruiten waardoor het logo zowel binnen als buiten een hoge attentiewaarde krijgt. Verder zijn de zogenaamde 'mannetjes van Arcade' als verlichtingselementen verwerkt die met name ‘s avonds veel aandacht trekken.

Een huiselijke sfeer, die de laagdrempeligheid van Arcade voelbaar maakt, is gecreëerd door het gebruik van bamboevloeren en bamboemeubelen. Ook de speciaal voor Arcade ontworpen vloerbekleding en de toegepaste verlichting maken dit beeld af. Omdat alle meubelen bestaan uit dezelfde basisonderdelen, zijn ze eenvoudig te monteren, te vervoeren en daardoor geschikt voor hergebruik.

Onlangs is in 's-Gravenzande de eerste winkel met de nieuwe uitstraling geopend. In de winkel zijn onder andere een ontvangst- en wachtruimte, spreekkamers, een backoffice en vergaderruimten gerealiseerd.

Naar verwachting zullen de komende maanden ook de andere kantoren worden getransformeerd tot woonwinkels.

Zie ook:

Nieuw hoofd Stedenbouw
KOW doneert beeldschermen
Nieuwe architect-directeur
VKG Architectuurprijs 2007
KOW opent vestiging in Shanghai
Ontwerp van KOW Architecten
Aiplus Architectuur en Interieur overgenomen
Haags architectenbureau groeit
Seniorencomplex Monster opgeleverd

 

 

25-03-2009 8:59


Tijdens de geleidelijke afschaffing van gloeilampen binnen de Europese Unie, die op 1 september van dit jaar begint, zal Koninklijke Philips Electronics N.V. haar klanten een volledige reeks producten, systeemoplossingen en ondersteuning bieden zodat ze kunnen overschakelen op energiezuinige verlichting.

 

De geleidelijke afschaffing levert volgens Philips een belangrijke bijdrage aan de vermindering van het energieverbruik en de uitstoot van CO2. Philips heeft berekend dat bijvoorbeeld met de simpele overschakeling op energiezuinige verlichting in woningen in Europa een bedrag van 10 miljard euro per jaar kan worden bespaard op energiekosten. Dat komt overeen met 25 miljoen ton CO2.

 

Om professionele klanten in staat te stellen snel en efficiënt over te schakelen op energiebesparende technologieën conform de nieuwe wetgeving, heeft Philips onmiddellijk initiatieven gestart om klanten te helpen de overgang probleemloos te realiseren in de totale waardeketen. Philips zal de productiecapaciteit van de grote reeks alternatieve oplossingen verhogen om te kunnen voldoen aan de verlichtingsbehoeften van de klanten. Hierbij kan volgens de fabrikant tevens  worden geprofiteerd van alle energiebesparende voordelen van alternatieve verlichtingsoplossingen, zoals LED, halogeen en kwalitatief hoogwaardige compact fluorescentie (CFLi)-producten. “Als meest groene verlichtingsproducent ter wereld, zal Philips zich er extra voor inzetten dat de klanten aan de eis tot geleidelijke afschaffing van gloeilampen kunnen voldoen. Nog voordat de wetgeving officieel van kracht wordt,” aldus Frank van der Vloed, general manager van Philips Lighting Benelux. “We kunnen, vooruitlopend op de wetgeving, nu al alternatieven voor gloeilampen leveren.”

 

Philips is van mening dat de verlichtingsindustrie een uitstekende partner van bedrijven, de overheid, winkeliers, de horeca en consumenten kan zijn. Zu kunnen naar eigen zeggen helpen om kosten en CO2 uitstoot te verlagen met simpele en toch effectieve upgrading van hun verlichting. Een gemiddeld hotel zou bijvoorbeeld circa 40 euro per jaar per kamer kunnen besparen (het equivalent van 42.500 kilogram CO2 of 22.250 bomen) door zijn verlichting simpelweg op te waarderen met energiezuinige systemen.

 

Zie ook:

'Heroverweeg deze maatregel'

Energiezuinige LED-straatverlichting
International Green Lighting Event

Gloeilamp niet meer te koop in 2012

25-03-2009 8:37


Zeven verlichtingsfabrikanten hebben de handen ineen geslagen om een huisshow te organiseren. Deze zogeheten Lente Licht Dagen vinden 17, 18 en 19 mei plaats.

Hala, Ztahl, Lam, Donders Lichtagentuur, Spinlight en Aktuaverlichting presenteren zich in de showroom van Helderr te Heesch. Tijdens de Lente Licht Dagen worden geïnteresseerden van harte uitgenodigd om zelf ook een kijkje te komen nemen.

Op zondag 17 mei is de huisshow geopend van 11.00 tot 17.00 uur, op maandag 18 en dinsdag 19 mei van 10.00 tot 21.00 uur.
25-03-2009 8:26


Het Christusbeeld in Rio de Janeiro, de piramides van Gizeh, de Niagara watervallen, de Eiffeltoren en de ‘Strip’ in las Vegas: allemaal zijn ze op 28 maart tussen 20.30 en 21.30 uur niet verlicht. Deze actie van het Wereld Natuur Fonds (WNF) waaraan iedereen op de wereld kan meedoen noemt men zeer doeltreffend  Earth Hour.


Wereldwijd staat de teller nu op ruim tweeduizend deelnemende steden in 83 landen. In Nederland dooft het licht bij bekende gebouwen en bruggen in Amsterdam en Rotterdam. Amsterdam en Rotterdam doen niet alleen het licht uit op bekende plekken als de Westertoren en de Erasmusbrug, maar leveren ook een concrete bijdrage aan energiebesparing door deels over te schakelen op LED-verlichting. Amsterdam bijvoorbeeld, zal voor de zomer alle bruggen in de stad voorzien hebben van LED-lampen. Dat levert in die stad naar eigen zeggen een besparing op van 93 procent op de verlichting van de bruggen.

 

Er zijn ook veel particulieren die hun zorg willen uiten over klimaatverandering. Earth Hour is in Azië, Australië en Zuid-Amerika al een begrip: vorig jaar deden er 50 miljoen mensen mee. De verwachting is dat dat er dit jaar miljoenen meer zullen zijn. Overal op de wereld zal bij er beroemde en historische gebouwen het licht een uur lang uit gaan. Doel? Een signaal afgeven over het belang van energiebesparing om klimaatverandering tegen te gaan. Vanzelfsprekend tegen de achtergrond van de belangrijke klimaattop, eind dit jaar, in Kopenhagen.

 

Netbeheerder TenneT, verantwoordelijk voor de elektriciteitsvoorziening in ons land, is op 28 maart alert op mogelijke schommelingen in het stroomverbruik rond 20.30 en 21.30 uur. De onderneming heeft enkele maatregelen genomen. Zo houdt men intensiever contact met andere Europese netbeheerders en zijn er mogelijkheden voor het snel laten toe- of afnemen van energieproductie.

Voor die avond geeft TenneT het advies om uitgeschakelde apparaten en lampen gedurende langere tijd dan één uur uit te laten staan, zodat de actie daarmee gespreid kan worden over de gehele avond. Hierdoor kan Earth Hour een succes worden en blijft de leveringszekerheid beter gewaarborgd, aldus TenneT.

24-03-2009 8:57


Over een afstand van circa vier kilometer en op de twee kruisingen van de provinciale weg N234 en de N238 nabij Soest, is in december dynamische openbare verlichting opgeleverd. Het ontwerp en bestek werd uitgevoerd door Grontmij.

Dynamische verlichting is energiebesparend, draagt bij aan de verkeersveiligheid en gaat lichthinder tegen. De verlichting wordt aangestuurd door een managementsysteem dat wordt gevoed door een verkeersregelinstallatie en een weersinstallatie. De verlichtingssterkte wordt automatisch verhoogd bij slecht zicht of in het geval van een ongeval. Als er weinig verkeer op de weg is wordt het licht automatisch gedimd. Het beheer van het systeem is kostenbesparend doordat het vanuit de verkeerscentrale bij de provincie kan worden uitgevoerd. Op de fietspaden naast de weg is verlichting aangebracht die ‘s nachts alleen aan gaat op het moment dat een fietser detectielussen in de weg passeert. De verlichting waarborgt het gevoel van veiligheid van de fietser maar is veel energie zuiniger dan reguliere verlichting.

De openbare verlichting is geïntegreerd met de verkeerslichten waar Grontmij ook het ontwerp en bestek voor heeft uitgevoerd. Het vrachtwagenverkeer maakt nu gebruik van een groene golf, wat een positief effect heeft op de doorstroming en de luchtkwaliteit.
20-03-2009 15:19


Na een succesvolle comeback in 2008 worden ook dit jaar Goed Industrieel Ontwerp (GIO) Erkenningen toegekend aan producten die de commerciële kracht van design laten zien. Onlangs startte de inschrijving via www.gio.nl.

De GIO Erkenning is een gewilde onderscheiding voor het vakmanschap van ontwerper èn opdrachtgever. "Om voor dit keurmerk voor Goed Industrieel Ontwerp in aanmerking te komen, moet een product meer dan alleen mooi zijn", aldus de organisatie. "Functionaliteit, innovativiteit en materiaalkeuze zijn van even groot belang."

De GIO Erkenning, georganiseerd door Designlink, is te vergelijken met de Duitse Red Dot en if-Awards en de Amerikaanse Idea Awards. In 2008 werden meer dan 90 producten ingezonden waarvan er 60 werden erkend. Onder producenten en ontwerpers blijkt grote behoefte aan een erkenning die zich specifiek richt op industriële vormgeving.

"Vooral in markten waar een investering in design minder voor de hand ligt, biedt een GIO Erkenning een belangrijke toegevoegde waarde", zegt de woordvoerder van Designlink. "Een GIO Erkenning versterkt de geloofwaardigheid en bekendheid van het product en maakt het kansrijker op de markt."

De vakjury beoordeelt inzendingen in vijf categorieën. De categorieën zijn: Consumentenproducten, Omgevingsinrichting en Verkeer, Professionele Producten, Projectinrichting, Voeding en Retail. Daarnaast reikt de vakjury zes Special Awards uit. Hiervoor worden alle inzendingen beoordeeld op de aspecten respect, functionaliteit, ergonomie, vormgeving, originaliteit en materiaal. De meest onderscheidende inzendingen ontvangen een Special Award. 

De inschrijvingstermijn sluit op 1 juni, waarna de vakjury bekend maakt welke inzendingen een erkenning ontvangen en welke genomineerd zijn voor een Special Award. De uitreiking vindt dit jaar plaats op 1 oktober. Alle erkende producten worden tevens opgenomen in de GIO-catalogus.
20-03-2009 11:11


De Belgische verlichtingsproducent Wever& Ducré kaapt voor het eerst een reddot design award weg. "Een puike prestatie als je weet dat de reddots de Oscars van de designwereld zijn", zegt een woordvoerder van het verlichtingsbedrijf.

Wever & Ducré is gespecialiseerd in architecturale verlichting. De reddot design award werden gewonnen met de betonnen hanglamp Concrete Tube van de Belgische ontwerper Wall-y,

Het product Jalousie behaalde een derde plaats in de competitie‘Leuchte des Jahres 2009. Deze lamp, ontworpen door de Zweedse Lina Lundberg, past volgens de Belgische aanbieder in een stijlvol en trendy interieur. "De hoogglans lamellen zorgen voor beweging en een verrassend kleurspel. Door een eenvoudige rotatie van de lamellen verander je in een handomdraai het uitzicht van de lamp."
20-03-2009 11:05


Voor de woonwinkels van het Westlandse woningbouwbedrijf 'Arcade mensen en wonen' is een ruimtelijke corporate identity ontworpen. Dit is architectenbureau KOW naar eigen zeggen gelukt met veel 'budgetneutrale duurzaamheidkenmerken'.

De interieurontwerpers van het Haagse architectenbureau hebben het  logo van Arcade vertaald naar een uitgesproken achterwand in de woonwinkels. Dit thema is herhaald op de etalageruiten waardoor het logo zowel binnen als buiten een hoge attentiewaarde krijgt.

Verder zijn de zogenaamde 'mannetjes van Arcade' als verlichtingselementen verwerkt. "Een huiselijke sfeer, die de laagdrempeligheid van Arcade voelbaar maakt, is gecreëerd door het gebruik van bamboevloeren en bamboemeubelen", aldus een woordvoerder van KOW. "De speciaal voor Arcade ontworpen vloerbekleding en de toegepaste verlichting maken dit beeld af."


Omdat alle meubelen bestaan uit dezelfde basisonderdelen, zijn ze volgens KOW eenvoudig te monteren, te vervoeren en daardoor geschikt voor hergebruik. "Onlangs is in ’s-Gravenzande de eerste winkel met de nieuwe uitstraling geopend. In de winkel zijn onder andere een ontvangst- en wachtruimte, spreekkamers, een backoffice en vergaderruimten gerealiseerd.

Naar verwachting zullen de komende maanden ook de andere kantoren worden getransformeerd tot woonwinkels.

19-03-2009 9:16

Na een comeback in 2008 worden ook dit jaar GIO Erkenningen toegekend aan producten die de commerciële kracht van design laten zien. De inschrijving is gisteren (18 maart 2009) gestart via de website van GIO.

De GIO Erkenning is een onderscheiding voor het vakmanschap van ontwerper én opdrachtgever. Om voor dit keurmerk voor Goed Industrieel Ontwerp in aanmerking te komen, moet een product meer dan alleen mooi zijn. Functionaliteit, innovativiteit en materiaalkeuze zijn van even groot belang.

Voor de GIO Erkenning werden in 2008 meer dan negentig producten ingezonden, waarvan er zestig werden erkend. Onder producenten en ontwerpers blijkt behoefte aan een erkenning die zich specifiek richt op industriële vormgeving. Vooral in markten waar een investering in design minder voor de hand ligt, biedt een GIO Erkenning een toegevoegde waarde. Een GIO Erkenning versterkt de geloofwaardigheid en bekendheid van het product en maakt het kansrijker op de markt.

De vakjury beoordeelt inzendingen in vijf categorieën. De categorieën zijn: Consumentenproducten, Omgevingsinrichting en Verkeer, Professionele Producten, Projectinrichting en Voeding en Retail.
Naast het toekennen van erkenningen reikt de vakjury zes Special Awards uit. Hiervoor worden alle inzendingen beoordeeld op de aspecten respect, functionaliteit, ergonomie, vormgeving, originaliteit en materiaal. De meest onderscheidende inzendingen ontvangen een Special Award.

Op 1 juni sluit de inschrijvingstermijn, waarna de vakjury bekend maakt welke inzendingen een erkenning ontvangen en welke genomineerd zijn voor een Special Award. De uitreiking vindt dit jaar plaats op 1 oktober. Alle erkende producten worden tevens opgenomen in de GIO-catalogus.

De jaarlijkse toekenning van de GIO Erkenningen wordt georganiseerd door Designlink. Designlink is een onafhankelijke kentenorganisatie die vraag, aanbod, kennis en beleid op het gebied van productdesign bij elkaar brengt. Met als doel het bevorderen en promoten van de ontwikkeling en professionalisering van industrieel ontwerpen in Nederland.

Zie ook:
Special Award voor 'Touch'

18-03-2009 9:01

Minister Ronald Plasterk maakte 14 maart de prijswinnaars bekend van de internationale ideeënprijsvraag ‘Building for Bouwkunde’. De ideeën van de acht genomineerden vormen samen met de resultaten van een speciale denktank de basis voor concrete toekomstplannen. Alle inzendingen van de prijsvraag worden vanaf heden getoond in de gelijknamige tentoonstelling in het NAi te Rotterdam.

Hoe kan de Faculteit Bouwkunde van de TU Delft uit haar as herrijzen? Dat was de centrale vraag na het verlies van het oude gebouw op 13 mei 2008. Gekozen is onder meer voor een internationale ideeënprijsvraag om inspiratie op te doen voor een nieuw gebouw. De prijsvraag ‘Building for Bouwkunde’ werd september 2008 officieel gelanceerd tijdens de Internationale Architectuur Biënnale van Venetië. Het leverde 466 inzendingen uit vijftig landen op.
De opgave was tweeledig: ‘het Onderwijsgebouw van de Toekomst’ en ‘de relatie van het faculteitsgebouw tot de campus en de stad’. Architecten en studenten zijn uitgedaagd om hun faculteit opnieuw uit te vinden door reflectie en debat. De juryleden waren onder de indruk van de kwaliteit van de inzendingen en de hoeveelheid werk die er in de ontwerpen en de presentaties ervan is gestoken. De prijsvraag resulteerde daarmee in een schat aan ideeën, variërend van één gebouw tot een verzameling van gebouwen, ontworpen voor de oude locatie van Bouwkunde maar ook voor onverwachte nieuwe plekken binnen en buiten de campus en hergebruik van oude gebouwen. De ideeën kunnen een belangrijke discussie aanjagen over het architectuuronderwijs van de toekomst. Uit het juryrapport: ‘Het open karakter van de prijsvraag heeft tot grote creativiteit geleid, in een atmosfeer van positieve energie. Zonder aarzeling kan worden geconstateerd dat de overweldigende hoeveelheid inzendingen van jonge architecten en studenten, uit binnen- en buitenland, een nieuwe generatie talentvolle architecten laat zien. De ingezonden plannen bieden stof voor een interessante discussie.’ Na zorgvuldige afweging in meerdere rondes is de jury tot de volgende beslissing gekomen:

Eerste prijs (ex aequo): amalgam, Laura Alvarez (1977, architect), laura alvarez architecture, Amsterdam, Nederland Green-Housed Culture, Marc Bringer (1972, architect) & Ilham Laraqui, Marc Bringer Architecture, Parijs, Frankrijk A world without objects, Gijs Raggers (1973, architect), Gijs Raggers architect, Rotterdam, Nederland.
Tweede prijs (ex aequo): Learning and Creating, Olli Raila (1983, student), Heikki Muntola, Heikki Riitahuhta, Mikko Jakonen & Eetu Arponen, Department of Architecture, University of Oulu, Finland BK city, not a metaphor, Henk Engel (1949, architect), Erik van den Berg & Marius van der Meulen, De Nijl Architecten, Rotterdam, Nederland Vertical Forum, Elsbeth Ronner & Mick van Gemert, Faculteit Bouwkunde, TU Delft, Nederland.
Eervolle vermelding: Ego Eco-System, Marc Koehler (1977, architect), Martijn de Geus, Miriam Tocino, Stepan Havlik, Carlos Franco, Hans Smolenaers & Bart Popiela, Marc Koehler Architects bna, Amsterdam, Nederland; Consultants: Peter de Bois (TU Delft/Hogeschool van Amsterdam) & Matthijs Leendertse (TNO) Post Ignem, Tom Haelvoet (1984, architect) & Eveline Hanssens, Haelvoet-Hanssens Architecten, Wondelgem, België.

In de tentoonstelling worden alle inzendingen getoond, met een onderscheid tussen de winnaars, de longlist van bijzondere plannen en de overige 416 plannen. Er is ook aandacht besteed aan plannen met een aansprekende visie op bepaalde onderdelen. Naast de inzendingen zoomt de tentoonstelling in op de geschiedenis van het oude gebouw en het ontstaan van de opleiding Bouwkunde binnen de TU Delft.
De tentoonstelling ‘Building for Bouwkunde’ is tot zondag 7 juni in het NAi in Rotterdam te zien.

www.nai.nl
15-03-2009 11:51

Spectrus is verhuisd naar de Teugseweg 25 in Deventer. Op het nieuwe adres heeft Spectrus meer presentatie-, kantoor- en vooral meer magazijnruimte. In de lichtstudio zijn alle aspecten van moderne verlichting te zien. Hier wordt aandacht besteed aan verschillende manieren van verlichten, verschillende lichtbrontypen, verscheidene soorten armaturen, designverlichting, energiebesparing, (RGB) LED-technologie, domotica en nog veel meer.

Ondanks de huidige recessie is Spectrus van plan om net als voorgaande jaren te blijven groeien. Vandaar dat meer magazijnruimte voor onderhandenwerk, voor-montage en vooral voorraad een must zijn voor de bedrijfsvoering. Spectrus is naar eigen zeggen een groot voorvechter van duurzame-energiezuinige verlichting en besteedt hier dus veel aandacht aan. Een lopend project is Duurzaam Verlicht Deventer, een samenwerking met ondermeer MKB-Deventer. Samen met regionale installateurs wordt getracht meer energiezuinige verlichting toe te passen bij het Deventer bedrijfsleven.
15-03-2009 11:30

 

Voor de derde opeenvolgende editie ondersteunt het label [de belgen] de communicatie over Belgisch design tijdens de Design Week in Milaan. Dit jaar werken de drie regio's in België samen, via de instellingen die zich wijden aan de ondersteuning en promotie van hun design in het buitenland: Brussels Hoofdstedelijk Gewest (met Bruxelles Export en Designed in Brussels), Vlaanderen (met Flanders Investment & Trade en Design Vlaanderen) en Wallonië-Brussel (met Wallonie-Bruxelles Design/Mode).

De evenementen, voorgesteld door deze organisaties, zullen plaatsvinden op verschillende locaties in Milaan en benadrukken de multiculturele rijkdom van dit land. De promotietool, die zal worden verspreid tijdens de Design Week, bundelt de documentatie van alle acties in één enkel medium, om zodoende nogmaals de kracht van de diversiteit te onderstrepen, verenigd onder de vlag van creativiteit en innovatie van één enkel land.

 

13-03-2009 17:19


Advies- en ingenieursbureau DHV brengt bij de renovatie van haar eigen hoofdkantoor in Amersfoort het energielabel van G naar A. Dat is bijzonder voor een gebouw bijna 40 jaar oud. In januari 2011 zal de gehele duurzame renovatie afgerond zijn. Het levert DHV een jaarlijkse energiebesparing op van 100.000 euro.

Gebouwen met het energie A-label leveren energieprestaties vergelijkbaar met de huidige eisen voor nieuwbouw. Om een groot kantoorgebouw uit bouwjaar 1970 op dat niveau te brengen, zijn innovatieve oplossingen nodig. Nieuwe installaties zorgen ervoor dat de koeling en warmte efficiënter gebruik maken van energie. Daarnaast wordt restwarmte en vocht teruggewonnen voor hergebruik. Het gebouw krijgt een nieuwe uitstraling door een volledig transparante glazen gevel die betere daglichttoetreding combineert met zongestuurde lichtwering.
Renovatie van een ouder gebouw kan dus gelijktijdig comfortverhoging én een energiebesparing opleveren.

Het bijzondere kantoorpand van DHV was het eerste met een open karakter in de vorm van een grote kantoortuin. Het open karakter van het pand blijft geheel behouden. DHV is zelf verantwoordelijk voor het volledige ontwerp en het projectmanagement van deze renovatie.

Zie ook:

DHV-wanden in OMA-gebouw
Kantoorgigant zet in op MVO
Ex-minister naar vastgoedplatform
Lezingen in het kader van 'Gezonde gebouwen'
Niels Scholten 1 april opgevolgd
Confereren in Van Nelle Fabriek
In Top 10 energiezuinige gebouwen
Groen autoleasen
BouwRAI 2008
Energieprestatiecertificaat nog onbekend
Inzicht in energiegebruik van gebouw

13-03-2009 0:11

Gisteren (12 maart 2009) heeft Winy Maas MVRDV's visie voor Groot Parijs in 2030 aan het Franse adviesorgaan voor Economische en Sociale Zaken - het Conseil Economique et Social - gepresenteerd. Het project ‘Paris Plus Petit' van MVRDV is ontworpen in samenwerking met ACS en AAF en is één van de tien voorstellen van internationale ontwerpteams om een toekomstvisie te schetsen voor de Franse hoofdstad en de Parijse agglomeratie. De opdracht voor deze stedenbouwkundige uitdaging werd verstrekt door de Franse president Nicolas Sarkozy. MVRDV is het enige Nederlandse bureau dat voor deze opdracht werd uitgenodigd.

‘Paris Plus' staat voor meer: meer ambitie, meer optimisme, meer verdichting, meer efficiëntie, meer ecologie en meer compactheid. Groot Parijs vraagt om een sterke combinatie van verantwoordelijkheid en ambitie om zich verder te kunnen ontwikkelen, om samenhang en cohesie te creëren als basis voor een collectieve onderneming om de metropolitaanse problemen op te lossen.

De respons van MVRDV, ACS en AAF op president Sarkozy's stedenbouwkundige opdracht voor de regio Parijs bestaat uit vier onderdelen: ‘Synthese', ‘City Calculator', ‘Data' en ‘Observaties'.

‘Synthese' definieert de toekomstige ruimtelijke agenda voor de stad, gebaseerd op ambitieuze maar verantwoorde strategieën voor de Franse hoofdstad. Het is de kern van het voorstel en laat een zeventiental grootschalige interventies zien, gebaseerd op de analyse van het stedelijk weefsel van Parijs, de toekomstige programmatische behoefte en de reële ruimtelijke mogelijkheden.

De voorgestelde interventies zijn gebaseerd op de beschikbare ruimte en haalbaarheid, waaronder de ambitie om Parijs maximaal toegankelijk te maken. Dit kan onder andere door het creëren van een centraal station op de locatie van Les Halles, ondergrondse verdichting van de Périphérique- ringweg door toevoeging van een metrolijn en twee ondergrondse rondwegen, het creëren van een serie nieuwe Grand Axe's, en ondergrondse verbindingen langs de Seine. De ruimte die vrijgemaakt wordt door het ondergronds aanleggen van de infrastructuur kan worden hergebruikt voor woningbouw in een dan aangename en groene omgeving. Andere delen van de visie zijn investeringen op het gebied van transport, natuur, onderwijs, cultuur, sociale samenhang en het op grote schaal toepassen van groene energie. De som van al deze projecten kan verdere uitdijing van de voorsteden vermijden en Parijs radicaal veranderen in een van de meest verdichte, meest compacte en daardoor duurzaamste steden ter wereld: "Paris Plus Petit".

‘City Calculator' is een voorstel voor een demoversie van een software programma en webtool, die het verbruik en de prestatie van een stad kwantificeert en die het mogelijk maakt deze prestatie met andere steden te vergelijken. Het verbindt kwalitatieve aan kwantitatieve parameters en kan gebruikt worden als een openbaar instrument om duurzame planning te ondersteunen. ‘City Calculator' wordt in samenwerking door de Why Factory aan de TU Delft ontwikkeld.

‘Data' geeft een gedetailleerd overzicht van het onderzoek naar het functioneren en het presteren van de regio Parijs, wat de basis vormde voor de ruimtelijke voorstellen.
‘Observaties' bestaat uit een serie artikelen over de achtergrond, de geschiedenis, het potentieel en de problemen van de Franse metropool.

 

President Nicolas Sarkozy gaf in juni 2008 aan tien teams van architecten en stedenbouwkundigen de opdracht om een visie te maken voor een voorbeeldig Parijs, een duurzaam en daadkrachtig ontworpen hoofdstad. Het project werd aangekondigd als het meest ambitieuze voorstel sinds Haussmann in de 19e eeuw de stad transformeerde. De uitdaging voor de tien teams was het verbeelden van de Europese metropool in 2030 als een ‘post -Kyoto' metropool: een groen, stedelijk centrum dat in de toekomst ruimte kan bieden aan meer dan de huidige twee miljoen Parijzenaren, en hen een aantrekkelijke leefomgeving biedt.

De tien visies zullen tijdens tussen 29 april en 22 november 2009 te bezichtigen zijn in een grote tentoonstelling in 'Cité de l'Architecture' in Parijs.

http://www.citechaillot.fr/

Zie ook:
Gouden A.A.P.?
Winnaar AM NAi Prijs 2008:
Wie wint AM NAi-prijs?
Sky Village in Kopenhagen
Stockholm Furniture fair 2009
MVRDV-plan voor Logroño
Genomineerden AM NAi Prijs bekendgemaakt
Inschrijving AM NAi Prijs 2008 geopend
Brad Pitt gunt opdracht aan Winy Maas
Christel Verhoeven nr7-2007
Uitreiking Interieurprijs en Mart Stamprijs
Twee hoogleraren draagcostructies
De gevel leeft
Twee weken PowerLounge
PowerLounge kloppend hart van architectuurdebat
Rotterdam 2067
Traditionalist op koninklijke toer
Inside information nr 7-2006
Inside Information nr 2-2006

11-03-2009 22:31

Hofstad wordt Popstad. Het college van B&W kiest het ontwerp van Queeste architecten voor de realisatie van het Nationaal Popmuseum. De gemeente Den Haag heeft besloten om het Nationale Popmuseum te vestigen binnen haar stadsgrenzen. Op de Dr. Lelykade in de haven van Scheveningen verrijst een nieuw multimediaal museum dat 30.000 vierkante meter popgeschiedenis zal tonen. Het hedendaagse museum zal de naam ‘POP experience' krijgen.

Het Haagse college van B&W selecteerde uit vier projecten het ontwerp van Queeste architecten voor de realisatie van het Nationaal Popmuseum. De stichting Nationaal Popmuseum heeft voor de ontwikkeling van deze nieuwe attractie de Zoetermeerse projectontwikkelaar Volker Wessels Vastgoed aangetrokken. De ‘POP experience' wordt één van de grootste en modernste attracties ter wereld op het gebied van popmuziek. Met interactieve tentoonstellingen, een Rock & Art hotel, zalen voor concerten en congressen, restaurants, een HardRock café en muziekshops.

Als basis voor het museum dient de collectie van de stichting Rock & Art uit Hoek van Holland, waar de afgelopen 10 jaar meer dan vijftigduizend unieke objecten uit de vaderlandse popmuziek zijn gearchiveerd. Met haar keuze heeft de gemeente Den Haag kleur bekend als ‘Beatstad nummer 1' en haar waardering getoond voor de wijze waarop deze ambitie is vertaald in het gebouw, de stedenbouwkundige inpassing en stoere havenarchitectuur!
11-03-2009 22:21

De Nederlandse architect Rem Koolhaas en schoendesigner Galahad Clark hebben samen schoenen ontworpen voor het merk K-Swiss.

Beiden maakten een gelimiteerde collectie voor 'sportieve en stijlvolle vrouwen', zo maakte een woordvoerster van het schoenenmerk bekend. De lijn maakt deel uit van de voorjaarscollectie 2009 van K-Swiss.

Koolhaas heeft in 2003 de creatieve denktank United Nude opgericht, samen met Clark. Creatievelingen uit diverse disciplines kunnen er terecht. Het is voor het eerst dat een schoen als ontwerpobject is gekozen door United Nude.

Zie ook: 

Banen bij architectenbureaus op de tocht
Leerling steekt meester naar de kroon
Inside Information nr 3 - 2008
Toparchitect in Time-lijst
Koolhaas in Dubai
Nederlands tintje Londense architectuurprijzen
Congres Architectuur 2.0
'Het lot van de Nederlandse architectuur'
Eigenwijs karakter en vernieuwend vermogen
OMA bouwt in Mexico
Toparchitect ontwerpt serie voor Prada
Brit ontvangt hoge architectuurprijs
Filmster bij NAi
Rem Koolhaas overweegt verhuizing
‘Architectuur van de nacht' in Nai van start
Rotterdam 2007 City of Architecture
Inside information nr 7-2006

 

11-03-2009 9:22


Het Platform Interieur, een samenwerkingsverband tussen BNI (Beroepsvereniging Nederlandse Interieurarchitecten), de diverse opleidingen op het gebied van interieurarchitectuur, de HBO-raad en de Stichting Bureau Architectenregister, hebben gezamelijk een bedrijfsprofiel ontwikkeld. Verder zijn er eveneens competentieprofielen voor de nieuwe Masteropleidingen vastgesteld.

Het rapport Ruimte voor Verdieping waarin de nieuwe opleidingseisen zijn vastgesteld, wordt 1 april aangeboden aan Rijksbouwmeester Liesbeth van der Pol. Op basis van dit rapport zijn eind februari de formele aanvragen voor een Masteropleiding Interieurarchitectuur ingediend.
Na de bijhorende accreditiatieprocedure gaan de opleidingen in 2010 van start. Vanaf 2014 zullen de eerste inschrijvingen in het Architectenregister op grond van de Mastergraad gaan plaatsvinden. De instelling van deze Masteropleiding Interieurarchitectuur zal niet alleen een kwaliteitsslag bieden om aan de formele eiden te voldoen, maar wordt vooral gezien als bijdrage aan de verder ontwikkeling van de interieurarchitectuur.

Interieurarchitectuur is sterk in ontwikkeling. In 2004 besloot het Ministerie van VROM om de Wet op de Architectentitel tot een krachtiger instrument te maken. Onderdeel daarvan is het gelijkstellen van inschrijvingseisen en daaarmee het opleidingsniveau. Het kabinet streeft zo naar kwaliteitsbevordering van architectuur en daarbinnen een meer gelijkwaardige positie voor de interieurarchitectuur. Er is daarom een herziening van de Wet op de Architectentitel in voorbereiding, die in de loop van dit jaar aan de Tweede Kamer zal worden aangeboden.

Het inschrijvingen als interieurarchitect in het Architectenregister is in de toekomst dus alleen nog mogelijk voor afgestudeerden die een Mastergraad op het gebied van Interieurarchitectuur hebben behaald.

 

 

11-03-2009 8:51


Filosoof Henk Oosterling geeft tijdens de vijfde Premselalezing zijn visie op design. Het Koninklijk Instituut voor de Tropen in Amsterdam vormt woensdag 1 april het decor voor de lezing: Dasein als design – moet design de wereld redden?

Dat de tijden zijn veranderd, is inmiddels duidelijk, maar wat betekent dat nu eigenlijk voor de 21e eeuwse designer? Tien jaar geleden betoogde Oosterling al dat 'Dasein' - zoals Heidegger ons individuele web van relaties noemt - en design steeds meer met elkaar verweven raken. Sterker nog: design is meer en meer onze levens gaan bepalen. Design heeft ons de mogelijkheid gegeven om ons van elkaar te onderscheiden, maar het heeft ons ook verleid tot overmatige consumptie, aldus Oosterling.

Door de negatieve, mondiale effecten van deze 'hyperconsumptie' zijn we nu meer dan ooit genoodzaakt om na te denken over een andere designpraktijk, waarvoor Oosterling tijdens de vijfde Premselalezing de term 'relationeel ontwerpen' voorstelt. Henk Oosterling Filosoof, debater en gangmaker Henk Oosterling (1952) doceert sinds 1985 aan de Faculteit der Wijsbegeerte van de Erasmus Universiteit Rotterdam. Daarnaast is hij directeur van het Centrum voor Filosofie & Kunst en voorzitter van de Dutch Aesthetics Foundation. Voor zijn verdiensten voor de stad Rotterdam ontving hij in 2008 de Laurenspenning.

 

www.premsela.org

 

Zie ook:

Marlies Rohmer wint opnieuw
Syntens-tour in verre oosten

Ontwerpbijeenkomst in Eindhoven
Ahrend werkt samen met Cultuurfonds

Internationale designsector bijeen
Opening zondag 18 mei

100% Design Tokyo
Discussie over de toekomst van design

Publicatie van Premsela

10-03-2009 8:26


Op een van de mooiste locaties in Amsterdam Buitenveldert is het extreem luxe door Tangram Architekten ontworpen appartementencomplex ‘Crystal Court’ verrezen. Het markante gebouw heeft een soort boomstructuur, waarbij de vier blokken appartementen met een bescheiden basis naar boven toe naar elkaar toegroeien. Bij dit beeld past een gevel die de boomstructuur versterkt. Voor de gevelbekleding van dit sculpturale gebouw is daarom gekozen voor de veelzijdige en duurzame houtsoort western red cedar. De indrukwekkende gevels zijn zorgvuldig ontworpen, gedetailleerd en in het werk aangebracht. Western red cedar kent naast gevelbekleding echter nog veel meer toepassingsmogelijkheden, te denken valt aan zonweringen, luiken, vlonders of aan dakbedekking in de vorm van shingles.

Bovenstaande is voor Centrum Hout reden om op donderdag 26 maart 2009 van 13.30 uur tot ca. 17.00 uur een projectseminar te organiseren rondom het project ‘Crystal Court’ en de houtsoort western red cedar. Na een toelichting op het project door Tangram Architekten en Hillen & Roosen projectontwikkeling, volgt een informatieve lezing over de herkomst en ontwerp- en toepassingsmogelijkheden van western red cedar door de Western Red Cedar Export Association (WREA). Verder licht Centrum Hout de veelzijdigheid van houten gevelbekledingen toe, gevolgd met een presentatie door Stichting Hout Research over ‘afwerking en onderhoud van houten gevelbekledingssystemen’.

Ontvangst is vanaf 13.00 uur in de Holiday Inn, De Boelelaan 2 te Amsterdam. Deelname aan dit seminar en projectbezoek is gratis, maar het aantal plaatsen voor deelname is beperkt. Belangstellenden kunnen zich uiterlijk tot vrijdag 19 maart opgeven via het mailadres r.bodar@centrum-hout.nl Het volledige programmaoverzicht en een antwoordfax zijn te vinden op www.centrum-hout.nl
06-03-2009 23:18

Een belangrijke tentoonstelling over trends die ons leven bepalen. Archeologie van de toekomst, 20 jaar trend forecasting door Li Edelkoort. De eerste tentoonstelling die aan het fenomeen trendwatchen wordt gewijd en wel door de ogen van Li Edelkoort, een internationaal icoon op dit gebied.

De tentoonstelling toont aan dat trends geen vluchtige fenomenen zijn, maar diep verankerd zijn in de dagelijkse gang van ons bestaan. Li Edelkoort analyseert en bestudeert de verbanden tussen kunst, mode, design en de consumentencultuur en ontwikkelt vanuit haar observaties concepten, kleuren en materialen die de toekomst zullen gaan bepalen. Een brede selectie van design, mode, fotografie en veel materiaal uit de beeldarchieven van de Studio Edelkoort zullen in deze tentoonstelling vanaf 26 maart tot en met 31 mei in Eindhoven getoond worden.

Zie ook:
Themadag architectuur en lifestyle
Eén miljoen voor Design Academie Eindhoven
Internationale designsector bijeen
Trespa in New York
Discussie over de toekomst van design
Still in Milaan
Verfijning en geheimzinnigheid
Vormgevingscentrum in Eindhoven
Branded by Space
Samenwerking gemeente en DAE
Marlies Spaan / nr 5-2006
06-03-2009 8:31


De bouw van de Bussumse watertoren is gestart. Het project wordt door de betrokkenen in de markt gezet als 'het meest duurzame kantoorgebouw van Nederland'. Het project omvat de renovatie van de oude watertoren en daaraan gekoppeld een nieuw kantoorgebouw van in totaal 3000 vierkante meter. De oplevering is voorzien voor medio 2010.

De watertoren wordt ontwikkeld door het Bussums Watertoren Collectief. Het Collectief bestaat uit Michiel Haas van het NIBE en Bob Custers van Vocus architecten bna. Zij zijn in 2004 een samenwerking gestart om de Bussumse Watertoren te ontwikkelen tot het meest duurzame kantoorgebouw van Nederland.

Het belangrijkste gegeven is dat het een volledig CO2-neutraal gebouw is. Het gebruik van het gebouw draagt in het geheel niet bij aan het broeikaseffect, dat sterk beïnvloed wordt door de CO2-uitstoot. Het gebouw voorziet volledig in zijn eigen energiebehoefte, door het gebruik van windmolens, zonnecellen en een bio-warmtekrachtkoppeling.
Volgens de betrokkenen is het verder uniek dat voor het eerst in Europa een gebouw van deze omvang geen rioolaansluiting heeft, omdat het eigen afvalwater via een helofytenfilter gezuiverd wordt en weer hergebruikt wordt voor toiletspoeling. Een helofytenfilter - een vijver met speciale planten - zuivert al het afvalwater, inclusief dat van het toilet op biologische wijze. Het gezuiverde water wordt weer hergebruikt voor de toiletspoeling.

De uitdaging vormt de in verval geraakte watertoren uit 1897. De omkleding van het watervat met geribbeld aluminium werd ooit door van Kooten & De Bie aangeduid als het ‘horlogeknopje van Nederland'. Dat gaat verdwijnen. In de moderne interpretatie van de oorspronkelijke watertoren zal een glazen kop op de toren verrijzen, waarin enkele vergader- en kantoorruimten komen. Hieraan gekoppeld wordt een laag paviljoen gebouwd waarin  kantoren worden gerealiseerd. Na voltooiing is de Bussumse Watertoren weer in ere hersteld als landmark voor de directe omgeving.

De Bussumse watertoren haalt na de ingrijpende renovatie en nieuwbouw een Milieu-Index-Gebouw (MIG) van 640. De hoogste waarde tot op heden in Nederland gerealiseerd. Deze is ruim drie keer minder milieubelastend dan de norm die de Rijksoverheid voor duurzaam inkopen hanteert. De Rijksoverheid heeft vastgesteld dat als het gebouw een Milieu-Index-Gebouw heeft van 200 of hoger er sprake is van duurzaam inkopen. De duurzaamheid van een gebouw wordt uitgedrukt in een Milieu-Index-Gebouw. Deze milieu-index wordt objectief bepaald en uitgerekend met het programma GreenCalc+. De best scorende gerealiseerde gebouwen hebben een Milieu-Index-Gebouw van ca. 300. Dit zijn het Rijkswaterstaat kantoor in Terneuzen met een Milieu-Index-Gebouw van 323 en het bekende WNF kantoor te Zeist met een Milieu-Index-Gebouw van 269.

De organisaties die zich na oplevering vestigen in het watertorencomplex zijn: Accountantskantoor Meeuwsen Ten Hoopen, Grafisch Designbureau Brandnew Design, Adviesbureau Duurzaam Bouwen, Nederlands Instituut voor Bouwbiologie en Ecologie (NIBE).

 

Initiatief & ontwikkeling: BWC Sustainable Development BV (Haas-Custers)

Adviseur duurzaam bouwen: prof. dr. ir. Michiel Haas - NIBE                        

Architect: ir. Bob Custers - Vocus architecten bna

Adviseur vastgoed & ontwikkeling: mr. Maarten A. Smits MRE - Sixpence

Zie ook:
Terugname tapijt
Uitbreiding aanbod
Nieuwe beurs zet in op duurzaam bouwen
Tooenemende professionalisering in restauratie
Geluidsscherm bekroond
Nieuwe oude gebouwen
Cepezed voegt award toe aan prijzenkast
Loterij schenkt lampen
Slimme gebouwen gewenst
Marlies Rohmer wint opnieuw
Duurzaamheid comfortabel?
Investeren in duurzaamheid
Project na 9 februari ingericht
Aanmelden tot 1 april
Biomimicry-goeroe Janine Benyus
Duurzaam ondernemen
Expositie Eeuwig
De Heer wint ontwerpwedstrijd
Vernieuwd zakboek referentiedetails
Innovatie-Award
Michael Braungart wint terrein
Met creativiteit de crisis te lijf
Tijdens vakbeurs Facilitair 2009
Thema: bouwen in balans
Veilig leven met water
Energiezuinig symposium
Architect van het jaar
ICSE in Eindhoven
Hout gebruiken op verantwoorde wijze
Lezing Rodriguez in Jaarbeurs
Goede bedoelingen consument niet voldoende
C2C Architecten Parel voor C2C Partnership
Oplevering in 2012
Cradle to Cradle in Frankfurt
Confereren in Van Nelle Fabriek
Op initiatief van Philips
Kantoor van de toekomst
Nieuw op Nederlandse markt
NSVV-workshop in Amersfoort
Interieur 08 Kortrijk start vandaag
Designklassiekers en noviteiten

 

 

05-03-2009 8:36

E-Light Almelo BV kreeg onlangs het AEO-certificaat van de Douane uitgereikt. Dit certificaat komt voort uit de anti-terroristische maatregelen die de VS namen na '9-11'. De VS eist een veiligheidscontrole voor transporten uit de rest van de wereld. Het Europese antwoord was de AEO. Met dit AEO-certificaat geeft de Douane aan dat E-Light Almelo wordt gezien als een betrouwbare partner.

Een 'Authorised Economic Operator' (AEO) heeft de administratie zo transparant gemaakt dat, zonder een fysieke controle, toch veel benodigde informatie voorhanden is. Het AEO-certificaat wordt overal binnen de Europese Unie erkend. Met de status van AEO-partner kan E-Light Almelo profiteren van vereenvoudiging met betrekking tot douaneprocedures bij douanecontroles op het gebied van veiligheid. Enkel een AEO-gekwalificeerd bedrijf zal zich zonder veel veiligheids- en fiscale controles mogen inschakelen in logistieke ketens en handelsstromen. Door de AEO-status kan E-Light Almelo haar dienstverlening naar klanten dus verder optimaliseren.

Herma Hinnen woordvoerder namens E-Light Almelo BV: "Met deze certificiering, die wij als eerste onderneming in het MKB hebben ontvangen, is aangetoond dat we kunnen voldoen aan de strenge normen die de Belastingdienst hiervoor heeft neergelegd. Daarnaast laten wij zien dat we de ontwikkelingen in wet- en regelgeving op de voet volgen, waardoor wij een waardevolle bijdrage kunnen leveren aan de organisatie van in- en uitgaande goederenstromen."
04-03-2009 9:02

Aura, fabrikant van verlichting, start een samenwerking met Climate Care. Het doel is om Aura´s Long Life-producten klimaatneutraal te maken, de CO2-uitstoot zoveel mogelijk te reduceren en om zo bij te dragen aan een duurzame samenleving.

Aura levert lichtbronnen en energiebesparende verlichtingsoplossingen. Volgens de fabrikant gaan deze Long Life-lampen dire keer langer mee dan standaardproducten. Daarmee worden onderhoudskosten en de impact op het milieu teruggebracht tot een derde, aldus Aura.
Met bijvoorbeeld de onlangs geïntroduceerde Aura Eco Saver Long Life wordt bovendien direct energie bespaard, aldsu de verlichtingsfabrikant. En met de andere energiebesparende verlichtingsoplossingen kan het energieverbruik zelfs worden teruggebracht tot 50 procent zodat de kosten en de CO2-uitstoot wellicht nog verder dalen. Aura Light is daarom internationaal een samenwerking gestart met de milieuorganisatie Climate Care. Met ingang van dit jaar compenseert Aura via Climate Care-kooldioxide dat wordt gegenereerd met de productie en transport van Aura Long Life lichtbronnen. "Door onze bijdrage aan de duurzame energieprojecten van Climate Care neutraliseren we de kooldioxide die wij genereren. Op deze manier leveren wij samen met onze klanten die onze producten kopen een bijdrage aan de vermindering van het broeikaseffect", zegt Peter Ariëns, general manager van Aura Light.
Climate Care is een organisatie dat CO2-uitstoot compenseert. Namens bedrijven en particulieren houden zij zich bezig met klimaatverandering door projecten op te richten die broeikaseffecten zoals CO2 vermijden, verminderen of absorberen. De organisatie compenseert emissies via een groot aantal projecten zoals hernieuwbare energie, efficiënter energieverbruik en herbeplanting.
02-03-2009 8:53

Dat we inmiddels in een economische crisis terecht zijn gekomen, is inmiddels wel duidelijk. Het is echter nog niet duidelijk hoe we deze crisis gaan overwinnen. Volgens de Nederlandse bouwsector moet dit een gezamenlijke taak van de regering (33 procent) en de banken (24 procent) zijn.

Zij moeten er samen voor zorgen dat de bouwsector kan blijven doorgaan met bouwen: enerzijds door de juiste voorwaarden te creëren: kredietversoepeling en leningen verstrekken (28 procent); anderzijds door projectrealisatie: projecten naar voren halen, investeren en regelgeving versoepelen (32 procent). Tussen de verschillende partijen in de bouwsector zijn echter verschillen waar te nemen: architecten zien bijvoorbeeld een belangrijke rol weggelegd voor de gemeenten (20 procent). Dit blijkt uit onderzoek van USP Marketing Consultancy onder ruim 560 architecten, aannemers B&U, aannemers GWW, klusbedrijven, installateurs, afbouwers en handelaren.

Meer dan de helft wil dat het Rijk en de banken de bouwsector uit het slop trekken Ondanks het feit dat de crisis al een tijdje aan de gang is, zijn concrete acties om de bouw uit het slop te trekken, nog niet aan de orde van de dag. Uitzondering hierop vormt de provincie Noord Holland die bijna 1 miljard euro uittrekt om de bouwsector in haar provincie te helpen. Uit het onderzoek is gebleken dat de bouwsector het een taak van de regering (33 procent) en de banken (24 procent) vindt om hen in deze moeilijke tijden te ondersteunen. Zij moeten enerzijds de economische voorwaarden versoepelen (28 procent: kredieten makkelijker verstrekken en leningen goedkoper maken) en anderzijds de bouw een fysieke impuls geven (32 procent: projecten van de overheid naar voren halen, investeringen stimuleren en regelgeving rond bouwprocessen versoepelen/versnellen).

Dat de banken en de regering een belangrijke rol hebben moge duidelijk zijn, maar dat de gemeenten, volgens de architecten, ook een belangrijke rol moeten hebben is enigszins verrassend te noemen. Het komt hierbij volgens de architecten met name neer op het naar voren halen van reeds geplande projecten, investeren in nieuwe projecten en het sneller afhandelen/ versoepelen van de procedures omtrent bouwen. Dit laatste geldt bij de architecten niet alleen voor gemeenten, maar ook voor de provinciale en landelijke overheid (56 procent). Ook de aannemers GWW willen met name projectgerelateerde acties zien (45 procent) in plaats van financiële acties (20 procent). Dit komt nog eens extra tot uiting door het feit dat bij geen enkele andere marktpartij het verschil tussen regering en banken zo groot is als bij de aannemers GWW (24 procent). Deze gedachtegang bij de aannemers GWW is echter te verklaren doordat de aannemers GWW sterk leunen op opdrachten vanuit de overheid en dus graag zouden willen zien dat grote infrastructurele projecten naar voren worden gehaald.

Zoeken de architecten en de aannemers GWW de oplossingen met name in de projectensfeer, de aannemers B&U en de klusbedrijven zien liever financieel getinte oplossingen (respectievelijk 36 procent en 31 procent), zoals daar zijn het makkelijker verstrekken van kredieten en leningen. Verder valt op dat het verlagen van het BTW-tarief op onderhoudswerkzaamheden van 19 procent naar 6 procent met name genoemd wordt door aannemers B&U (11 procent) en de klusbedrijven (9 procent). Dat het juist deze marktpartijen zijn die dit spontaan noemen, komt omdat deze maatregel een positieve uitwerking heeft op hun activiteiten. Nu de nieuwbouwproductie achterblijft, richten meer en meer bedrijven zich op het onderhouds- en renovatiesegment. Door het verlagen van het BTW- tarief, wordt een impuls gegeven aan de consumenten en bedrijven om hun woning/ pand te verbouwen.

Dat het niet goed gaat, is iedereen zich wel bewust. Alleen is het nu zaak om concrete acties op touw te zetten om de bouwsector, en daarmee tegelijk de Nederlandse economie, een duw in de goede richting te geven. Er wordt druk aan plannen gewerkt door onder andere enkele grote gemeenten en een groep topambtenaren in Den Haag, maar tot op heden zijn nog niet veel plannen omgezet in actie. Het voorstel om het BTW tarief op onderhoudswerkzaamheden aan woningen en kantoren van 19 procent naar 6 procent te verlagen, is één van de maatregelen die aangedragen is door de topambtenaren. Hierover wordt echter pas in medio maart beslist. Tot die tijd moet de bouwsector overtuigd worden dat de plannen die gemaakt (zullen) worden ook daadwerkelijk omgezet gaan worden in acties. Door een signaal af te geven zoals in Noord Holland gebeurd is, wint men het vertrouwen van de bouwsector en de inwoners.

Voor het onderzoek van USP Marketing Consultancy zijn in februari 562 online en telefonische enquêtes afgenomen onder onder andere het USP BouwPanel: architecten (63), aannemers B&U (107), aannemers GWW (78), klusbedrijven (70), afbouwers (82), installateurs (97) en handel (65). De vraagstelling is als volgt geweest: 1. Wie moet volgens u het initiatief nemen om de bouwsector uit het slop te trekken? (1 antwoord mogelijk) 2. Op welke wijze moet ... antwoord vraag 1 ... de bouwsector gaan helpen deze moeilijke tijden door te komen? (open vraag).

Zie ook:
Kredietcrisis knijpt door
Architecten hebben positief imago
Bouw oordeelt positief
Bouwbarometer openbaar
Topjaar bouwsector
Grote kostenbesparingen mogelijk
Communicatie grootste veroorzaker faalkosten
Goede jaren voor MKB
Klusbedrijven hebben slechte uitstraling
Niels Scholten 1 april opgevolgd
Britse interesse voor Nederlands bouwen
Belgische bouw volgt positieve teneur projectwereld
Bouwkennis Jaarrapport
Stemming bouwsector uiterst optimistisch
Nieuwbouw Innovatieprijs voor ICOP


Terug

Combinatieaanbieding: 25% korting op abonnement vaktijdschriften Inside Information + Verlichting

U betaalt € 141,00, in plaats van € 188,00, voor totaal dertien nummers van Inside Information en Inside Information Verlichting.

Klik hier om een abonnement te nemen
 


Nieuwsarchief
Kantoor- en Projectmeubilair

Vloer, Wand & Plafond

Verlichting

Ontwerp/Architectuur

Overig nieuws

Archief voor oktober 2006


Naast nieuws en de hoofdnavigatie bovenaan onze site hebben wij nog meer rubrieken, namelijk:

- Agenda met beurzen en evenementen
- Vacatures
- Projecten uit de branche
- Geselecteerde filmpjes
  


- Aanmelden voor een abonnement
- Inschrijven op de e-mailnieuwsbrief

 


Agenda
Agenda-overzicht >