Nieuws


30-01-2009 15:33

Dit jaar is Nederland partnerland op de Grüne Woche en kreeg als gastheer de gelegenheid een speciaal gebaar te maken. De Nederlandse minster van Landbouw mevrouw Verburg schonk de eerste, door Zuidkoop ontwikkelde ‘groene wand', aan haar Duitse collega op de Grüne Woche in Berlijn. Deze vernieuwing in plantentoepassingen voor werk- of openbare ruimtes werd enthousiast en met grote belangstelling ontvangen.

In opdracht van het InnovatieNetwerk hebben Zuidkoop en nog twee andere ontwerpbureaus binnen het concept ‘Bouwen met groen en glas' de opdracht gekregen een modulair en stapelbaar systeem te ontwerpen voor verticale plantenwanden in binnenruimten. Uiteindelijk is de keus gevallen op het ontwerp van Zuidkoop en is hier een prototype voor ontwikkeld dat op de Grüne Woche gepresenteerd is.

In de door Zuidkoop ontwikkelde ‘Green Wall' worden planten niet alleen gebruikt als decoratie, maar functioneren de planten vooral als producent van schone lucht. Schadelijke stoffen worden geneutraliseerd, wat bijdraagt aan een optimaal leefklimaat. Daarnaast hebben planten een positief effect op de gemoedstoestand.

Er is veel interesse van architecten voor groen in gebouwen. De keuze aan planttoepassingen is echter beperkt. Zuidkoop heeft met de ‘Green Wall' een multifunctionele scheidingswand ontwikkeld, die door architecten onbeperkt kan worden toegepast in het creëren van groene werk- en leefomgevingen.  

 

Het systeem is variabel in hoogte en breedte. Het kan geplaatst worden tegen bestaande wanden of vrijstaand als scheidingswand. Zuidkoop heeft een systeem toegepast wat de verzorging van planten zeer eenvoudig maakt. Er hoeft maar een keer in de 3 weken water te worden gegeven.

De beplantingsmogelijkheden van de ‘Green Wall' kunnen variëren en op maat aan de omgeving worden aangepast. Daarnaast zijn de planten in de ‘Green Wall' makkelijk uitwisselbaar waardoor het mogelijk is om bloeiende planten toe te passen.

Het prototype van de ‘Green Wall' is inmiddels bij het ministerie van Landbouw in Berlijn geplaatst.

30-01-2009 10:58

Om innovatiekracht in Nederland te blijven stimuleren, opent Rabobank vandaag, 2 februari 2009, de inschrijving voor de achtste Herman Wijffels Innovatieprijs. Vernuftige ondernemingsideeën met een duurzaam karakter zijn aan te melden tot 1 april 2009. Ervaren ondernemers, maar ook bedrijven 'in de dop', kunnen zich inschrijven tijdens deze twee maanden. "Juist in deze economisch turbulente tijden is de focus op innovatie van cruciaal belang. Daarom moedigen we bedrijven aan om mee te doen aan deze prestigieuze innovatieprijs", zegt Ruud Nijs, directeur MVO van Rabobank Nederland.

Rabobank organiseert de Herman Wijffels-innovatieprijs voor de achtste keer om (startende) ondernemers een extra stimulans te geven om hun innovatieve ideeën tot uitvoering te brengen. Bij de laatste verkiezing in 2008 schreven zich een recordaantal van ruim vierhonderd ondernemers in. De inzendingen zijn vaak verrassend, vooruitstrevend en helpen mens en milieu vooruit, zoals beoogd.

De jury beoordeelt op een viertal criteria: innovatief vermogen, maatschappelijk verantwoord ondernemen, klantfocus en rentabiliteitsverwachting. De nominaties worden in juli bekend gemaakt. De winnaar van de Herman Wijffels Innovatieprijs ontvangt 50.000 euro. Met dit bedrag kan de winnaar zijn of haar idee verwezenlijken of verder ontwikkelen. Naast de hoofdprijs zijn nog drie prijzen te winnen. De tweede prijs bedraagt 37.500 euro; de derde prijs levert 25.000 euro op. Ook is er een aanmoedigingsprijs van 10.000 euro. Iedereen, dus ook studenten, die bezig is met het ontwikkelen van een innovatief product of innovatieve dienst kan zich tot 1 april 2009 aanmelden.

In 1999 nam Herman Wijffels afscheid als voorzitter van de toenmalige hoofddirectie van Rabobank Nederland. Ter gelegenheid daarvan is het Herman Wijffels Fonds opgericht. Het doel van het fonds is 'het verlenen van financiële steun en eventueel andere vormen van ondersteuning aan initiatieven die het coöperatieve en maatschappelijk verantwoord ondernemerschap (MVO) bevorderen'. Sinds 2002 wordt de Herman Wijffels Innovatieprijs jaarlijks uitgereikt.

Meer informatie over de Herman Wijffels Innovatieprijs, de criteria, het wedstrijdreglement, de beoordelingsprocedure en de inschrijving is te raadplegen op www.rabobank.nl/innovatieprijs. Daar zijn ook webvideo's te bekijken van eerdere prijswinnaars en het juryrapport 2008 met interviews van Herman Wijffels en minister Maria van der Hoeven.

Zie ook:
Tentoonstelling opent vandaag
De Heer wint ontwerpwedstrijd
Innovatie-Award
Themadag architectuur en lifestyle
Vogels in groen licht
Architect van het jaar
Drukke domotica-dagen
Prijs Architectenwerk:
Logistieke Prijs voor Philips Lighting
Goede bedoelingen consument niet voldoende
Vijftien couveuse-suites
Creatieve professionals naar Utrecht
Kantoor van de toekomst
Howest de beste 
 
30-01-2009 10:24


Het Bloomframe balkon, ontworpen door Hofman Dujardin Architecten en ontwikkeld en geproduceerd door Hurks geveltechniek, is bekroond met de prestigieuze Wallpaper* Design Award 2009. Eerder al ontving het ontwerp de Audi Design Award 2008.

De Wallpaper* Design Award 2009 werd toegekend in the categorie Meest-levens-verbeterende product. Wallpaper* Magazine selecteerde voor de vijfde jaarlijkse design award een zeer gerenommeerde jury, bestaande uit hip hop-ster Kanye West, Pritzkerprijs-winnaar Jean Nouvel, mode-icoon Ines de la Fressange, de Australische topontwerper Marc Newson, de Britse productie-ontwerper Sir Ken Adam en Yves Saint Laurent-ontwerper Stefano Pilati. Zij wezen het innovatieve Bloomframe balkon als winnaar aan.

Uit het juryrapport: ‘Ben je ooit achtervolgt door het gevoel volledig ingekaderd te zijn, dan biedt het Nederlandse concept ‘Bloomframe' de oplossing. Het lijkt misschien in eerste instantie op een standaard zwart antraciet raamkozijn, maar met een druk op de knop, opent het raam zich als een bloem in de volle bloei, en transformeert het in een juweel van een balkon'.
De prijsuitreiking was op 22 januari 2009 in de Boucheron op de Place Vendôme in Parijs.

Het Bloomframe balkon won eerder al de Audi Design Award 2008. Deze publieksprijs van de Dutch Design Awards kende zevenhonderd inzendingen, waaruit een selectiecommissie onder leiding van schoenenontwerper Floris van Bommel zes ontwerpen selecteerde. Het publiek koos hieruit het Bloomframe balkon als winnaar.
De Audi Design Award is onderdeel van de Dutch Design Awards.

In maart 2009 zal het Bloomframe balkon op de Nederlandse markt worden geïntroduceerd. In 2007 werd het prototype van het Bloomframe balkon gepresenteerd op de Bouwbeurs in Utrecht. Hurks geveltechniek heeft de afgelopen 2 jaar nauw samengewerkt met diverse specialisten en ingenieurs om het prototype te transformeren naar een veilig en betaalbaar gevelelement.
Het balkon bestaat uit de drie componenten techniek, frames en elektronica. De Research & Development-afdeling van Hurks geveltechniek heeft de drie componenten op een subtiele wijze geïntegreerd in één product.
Architecten hebben een grote vrijheid bij het ontwerp van Bloomframe balkon. De afmeting, het materiaal en de kleur zijn flexibel en kunnen op verzoek worden aangepast. Het balkon kan als een integraal onderdeel van een gevel worden ontworpen. De maximale netto breedte van de buitenruimte bedraagt 300 x 105 centimeter.

30-01-2009 10:07

Design uit Oostenrijk - Innovatie & Technologie, de nieuwste tentoonstelling in de Design Vlaanderen Galerie, is een initiatief van designaustria. De tentoonstelling brengt een overzicht van het beste dat Oostenrijk momenteel heeft op het vlak van productdesign.

Enerzijds zijn er producten die gelauwerd werden met de Adolf Loos National Design Prize, de meest prestigieuze designwedstrijd in Oostenrijk, anderzijds zijn er actuele innovatieve designoplossingen te zien die de meest markante realisaties in de Oostenrijkse designscène illustreren. De tentoongestelde producten, een 50-tal in totaal, variëren van een sierlijk waterglas, solaire straatverlichting, tot een stapelbare stoel die vooral opvalt door haar baanbrekend koppel- en kliksysteem.

Opgericht in 1927 is designaustria één van de oudste en grootste beroepsverenigingen in Europa in de sector van de 'creatieve industrie'. Designaustria beschouwt zichzelf als een dienstverlenende organisatie die de belangen verdedigt van de ontwerpers, actief in verschillende domeinen, maar vooral in de grafische en productsector.

Eveneens vertegenwoordigt designaustria de ontwerpers, die in totaal ongeveer met een dertienhonderd zijn, in internationaal overkoepelende organisaties en in Europese designassociaties. Naast haar dienstverlenende en adviserende rol naar de ontwerpers, treedt designaustria ook op als intermediair tussen de creatieve beroepen en de economie, en als openbaar kenniscentrum.

Curator van deze tentoonstelling is Severin Filek, zakelijk directeur van designaustria.

De ontwerpers en ontwerpbureaus:

Aka Buna Design Consult | Buchegger, Denoth, Feichtner GmbH | Design Ballendat | Designlab | design by f maurer - Vienna | Design Storz GmbH | EOOS |  Formquadrat GmbH | Juan Sebastián Gómez | GP designpartners GmbH | Paul Grader | thomas hasenbichler produktdesign | Gerhard Heufler | ideenfabrik-a.h.g., Andreas H. Gratze | I.D. Pool Industrial Design | idukk - industrial design union kittler kurz partner | KAIA.Licht, Straka KEG | KISKA GmbH | Michael Kitzinger | Gerald Krenn, Neuson Baumaschinen GmbH | LUCY.D | mikimartinek - Martinek & Martinek Architektur und Möbeldesign | Martin Mostböck d. i. arch. | orange moon | Peschke Design OEG | Walter Pichler | Porsche Design GmbH | prausedesign | Florian Puschmann | Talia Elena Radford Cryns | Judith Rataitz | RDD design network | Robert Rüf Industrial Design | schaefer-design | Siddhartha Sailingyachts, Bruno Hamata | Soda Designers | Spirit Design Innovation & Branding | Studio Novo | Hermann Trebsche Industrial Design | Valentinitsch Design | WiGL Design Gangl / Urleb GesnbR | Zeug Design GmbH.

De tentoonstelling kadert in een uitwisselingsprogramma. De tentoonstelling Je suis dada | Between dream and reality wordt in september in Wenen getoond.

Design Vlaanderen Galerie:
Kanselarijstraat 19, 1000 Brussel

30 januari - 8 maart 2009

Open op: dinsdag tot en met vrijdag van 11.00 tot 18.00 uur; zaterdag en zondag van 13.00 tot 17.00 uur. Gesloten op maandag en officiële feestdagen.

 

28-01-2009 23:17


"Het wordt hoog tijd dat we de natuur als inspiratiebron en maatstaf gaan gebruiken voor de problemen en uitdagingen waar de Nederlandse geïndustrialiseerde samenleving mee kampt." Dit zegt Biomimicry-goeroe Janine Benyus, die volgende week (5 februari 2009) voor het eerst naar Nederland komt. De Nederlandse overheid, designers en architecten moeten volgens haar de natuur nemen als uitgangspunt bij het ontwerpen van nieuwe gebouwen, nieuwe producten en de keuze van materialen.

"De mens loopt nog maar 150.000 jaar rond op deze aardbol. Niet zo gek dus dat onze technologie ver achterloopt bij die van de natuur", zegt Benyus. "De natuur evolueert zichzelf voortdurend en dat doet zij al 3,8 miljard jaar. De tijd is rijp om de oplossingen die de natuur bedenkt te kopiëren. Dieren, planten en microben zijn de volmaakte ingenieurs. Zij hebben reeds gevonden wat werkt, wat geschikt is en wat hier op aarde kan voortbestaan. Deze pure kennis en inzichten kunnen designers, ingenieurs, architecten en productontwikkelaars helpen hun design en engineering uitdagingen duurzaam op te lossen."

'Janine Benyus is de grondlegger van de jonge en in populariteit toenemende wetenschap Biomimicry. Niet een tweede geitenwollensokken revolutie, maar een geloofwaardige methode om een groenere, bewustere en duurzamere wereld te creëren', aldus een persbericht. Biomimicry is de wetenschap die de natuur bestudeert en kopieert en biedt oplossingen voor problemen waar onze geïndustrialiseerde samenleving mee kampt. Benyus heeft inmiddels diverse prijzen en onderscheidingen ontvangen, waaronder de ‘Time International 2007 Hero of Environment'. Ook is Janine Benyus lid van de Club van Rome. Door Fortune werd zij onlangs bestempeld als 'one of the 10 new gurus you should know' in deze economisch turbulente tijden.

Benyus komt haar filosofie verkondigen op uitnodiging van het Materia Inspiration Centre te Enter. Dat doet ze op het congres ‘Nature has all the answers' op 5. Het congres vindt plaats in het Materia Inspiration Centre, Dock 36 te Enter.
28-01-2009 22:59

De Jahrhunderthalle in Frankfurt bieden van 24 tot en met 26 maart 2009 onderdak aan het International Green Lighting Event (GL09). Vier internationale congressen naast elkaar onder één dak: LED congres / Photonics congres, Opto Mechanics congres en Photovoltaics congres.

De markt voor Solid State Lighting, Optica en zonne-energie is booming. Nieuwe ontwikkelingen in applicaties en technologie gaan in een rap tempo. Zo rap dat de organisatie het goed lijkt om te kijken naar de nieuwe mogelijkheden, maar ook naar wat ons in de toekomst te wachten staat op het gebied van LEDs, Optica, Fotonica en Solar. De ontwikkelingen worden zeker niet alleen voortgestuwd door technische mogelijkheden, maar ook de discussie rondom het milieu drukt een grote stempel. Er wordt al gesproken over een vierde revolutie, namelijk de Groene Revolutie als opvolger van de industriële revolutie.

Het Green Lighting event is een verzamelevent waaronder vier internationale congressen vallen: LED, Photonics, Opto Mechanics en Photovoltaics. Het event richt zich op een Europees publiek en de programma's van de congressen bieden tracks die zijn gericht op de verschillende achtergronden van de bezoekers. Zo worden er wetenschappelijke sessies gehouden voor wetenschappers, technische sessies voor technisch management, masterclasses en workshops voor de experts, leveranciers-sessies en sessies waarin de eindgebruikers naar verschillende business cases kunnen kijken.

Kortom, een internationale ontmoetingsplaats voor de wetenschap, de industrie, de eindgebruikers en de lichtarchitecten. Het is niet alleen luisteren tijdens het evenement, maar ook zien, beleven en netwerken, belooft de organisatie. Naast de congresprogramma's wordt een demo-expo georganiseerd waar leveranciers, ontwikkelaars en ontwerpers van verlichtingssystemen, LED's, lasers, meetinstrumenten, solarsystemen, lichtapplicaties etcetera laten zien wat ze in huis hebben.

Locatie: het Green Lighting Event vindt plaats op 24, 25 en 26 maart in de Duitse Jahrhunderthalle in Frankfurt a/m. Kijk voor meer informatie op http://www.greenlighting-event.com/

Zie ook:

ING Real Estate geëerd
Vogels in groen licht
Energiezuinige verlichting is hot
Samenwerking met Philips
Energiezuinig symposium
Logistieke Prijs voor Philips Lighting
Zilver voor Riga, brons voor St Gallen
In Top 10 energiezuinige gebouwen
13. Ruim 140.000 vierkante meter producten
Energiezuinige verlichting loont
Opvallend onderzoek bouwbranche
Twin 2: opvolger van pendelserie Twin
Utiliteit energiezuiniger
Etap bezorgt chemieconcern een groene prijs
Serieuze vervangers van halogeenlamp
Inside Information nr 2-2008
Gezond Binnen

 

 

 

28-01-2009 8:47

 

Meldden we gisteren nog over de talloze ontslagen die er aangekondigd worden, tegelijkertijd koopt Philips ook nog steeds aan. Zo heeft de verlichtingsfabrikant voor een onbekend bedrag een belang van tien procent in Tendris overgenomen. Deze incubator uit Naarden richt zich vooral op duurzame ontwikkeling.

 

Twee achterkleinzonen (Frans Otten en Warner Philips) van één van de grootste gloeilampenmakers ter wereld besluiten een alternatief voor de oude gloeidraad te ontwikkelen. Krap vijf jaar later gaat dat oud-familiebedrijf door de knieën. Het overkomt Tendris dat met Lemnis Lightning een serieuze concurrent voor de (Philips)gloeilamp ontwikkeld heeft.

Met hun tienprocents belang in Tendris, krijgen de Eindhovenaren  medezeggenschap in Lemnis Lightning, de producent van de Pharox LED spaarlamp. Lemnis is tegenwoordig gevestigd in Den Bosch en San Francisco en is in 2005 opgericht. Woordvoerder Joon Knapen van Philips: "Tendris is een bedrijf dat zich heeft bewezen als een belangrijke speler in duurzame technologie. We willen gezamenlijk bekijken of we ideeën in die richting kunnen ontwikkelen. Philips richt zich met zijn lifestyle- en lichtproducten immers ook sterk op duurzaamheid."

 

De eerste gesprekken tussen Rudy Provoost van de lichtgroep van Philips en Tendris vonden rond maart 2008 plaats, zegt Friedwart Barfod, partner bij Tendris. "Wij zochten al langere tijd een partner om producten versneld in de markt te brengen." En ja, zegt Barfod, er is uiteraard ook gesproken over de gevoeligheid rond Lemnis. "Maar Philips investeert in Tendris, niet zozeer in Lemnis. Dat bedrijf blijft zijn eigen agenda voeren", aldus Barford. "We beseffen ons heel goed dat we een Klein Duimpje in ons midden hebben."

 

Philips vaardigt overigens een non executive board member af voor Tendris, en het Naardense bedrijf blijft vooral zijn eigen koers volgen. "Het is niet zo dat alles dat we ontwikkelen in het kader van de samenwerking van Philips komt te staan."

 

 

Zie ook:

International Green Lighting Event
Philips koopt 'Klein Duimpje'
Na grote volgen de kleinere bedrijven
Jules Noten volgt Marcus Billman op
Sponsoring van speelkoffers
Vogels in groen licht
Gloeilamp niet meer te koop in 2012
Lezing Rodriguez in Jaarbeurs
Logistieke Prijs voor Philips Lighting
Zilver voor Riga, brons voor St Gallen
Op initiatief van Philips
Interieur 08 Kortrijk start vandaag
Meer werk naar buitenland

27-01-2009 8:51

Op 29 januari 2009 tijdens de NOT presenteert de Staro de publicatie 'Een traditie van verandering - de architectuur van het hedendaagse schoolgebouw' (redactie Ton Verstegen). In het boek wordt de wisselwerking van onderwijs en architectuur in de periode 1990 - 2008 in kaart gebracht. Het resultaat is een fraai vormgegeven en rijk geïllustreerd boek, dat wordt gecompleteerd door een beeldessay van fotograaf Jannes Linders over het dagelijks leven in en om schoolgebouwen.

In vier essays, telkens gekoppeld aan tien schoolportretten worden verschillende thema's in de recente scholenbouw belicht. Leidraad was daarbij de vraag hoe het boek opdrachtgevers, ontwerpers en gebruikers kan inspireren bij toekomstige plannen. Architectuurhistoricus Dolf Broekhuizen behandelt de periode 1950-1990 en legt daarmee het fundament voor de andere essays die zich expliciet op de periode 1990-2008 richten. De architecten/publicisten Like Bijlsma en Eireen Schreurs analyseren de traditie van verandering aan de hand van een typologie van de ruimtelijke opzet van scholen. Socioloog/publicist Ton Verstegen beschrijft hoe het functioneren van scholen wordt beïnvloed door het binnenklimaat waarbij de harde en gevoelsmatige kanten de revue passeren. Architect/publicist Paul Groenendijk vraagt aandacht voor het fenomeen van de brede school en de inbedding daarvan in wijk.

De publicatie wordt gepresenteerd op 29 januari tijdens de NOT in het Media Plaza van de Jaarbeurs in Utrecht (13.30 tot 15.00 uur). Bij die gelegenheid lichten architecten aan de hand van concrete gebouwen in korte presentaties de meest actuele thema's in de hedendaagse onderwijsarchitectuur toe. Zie voor het programma www.staro-bna.nl. Aansluitend reikt staatssecretaris van Onderwijs Sharon Dijksma de Scholenbouwprijzen 2008 uit. Tijdens de NOT is de Staro te vinden in hal 7, stand E024.
25-01-2009 15:20


Het gerenommeerde architectenbureau van Erick van Egeraat is failliet. Het bureau met vestigingen in Rotterdam, Londen, Moskou, Boedapest en Praag ging ten onder aan de kredietcrisis. Dat meldt het dagblad Trouw gisteren, zaterdag 24 januari 2009.

Bij EEA (Erick van Egeraat associated architects) werken ruim honderdveertig mensen. Van Egeraat wordt gerekend tot de top tien van 's werelds belangrijkste architecten. Hij ontwierp meer dan honderd projecten in acht landen, waaronder kantoren, musea, theaters en onderwijsgebouwen. Het bureau maakte faam met onder meer de Stadsschouwburg Haarlem, het stadhuis van Alphen aan den Rijn, poppodium Mezz in Breda en de medische faculteit in Utrecht. De laatste jaren werkte Egeraat veel in Rusland. Van Egeraat was in 1983 een van de oprichters van Mecanoo, het bureau van zijn ex-vrouw Francine Houben. In 1995 besloot hij zelfstandig verder te gaan.
23-01-2009 8:17

Wilt u straks ook kunnen pronken met een award uit de prestigieuze 'prijzenregencompetitie'? Stuur uw nieuwe product/ontwerp dan in voor de Red Dot design competitie.

De reguliere sluitingsstermijn was 23 janauri 2009, maar laatkomers kunnen zich nog tot 4 februari laten inschrijven.

Aanmelden kan via deze link:
http://www.anmeldung.pd.red-dot.de/

Zie ook:
Ahrend wint prijs met jaarverslag
Also starring: AL

 

22-01-2009 16:43


Rijnboutt Van der Vossen Rijnboutt te Amsterdam en CH & Partners te Den Haag trekken sinds 1 januari 2009 op als een gezamenlijk bureau dat adviseert op het gebied van strategie, landschap, stedenbouw en architectuur.

 

CH & Partners heeft een uitgebreide ervaring op het gebied van stedenbouw, landschap en stadsontwerp. Rijnboutt Van der Vossen Rijnboutt werkt aan architectuur, stedenbouw en strategie.

Beide bureaus koesteren een omvangrijke positie binnen het vakgebied van architectuur en stedenbouw. Rijnboutt Van der Vossen Rijnboutt en CH & Partners zijn ervan overtuigd elkaar op inspirerende wijze aan te vullen en te versterken en gaan intensief samenwerken. De opdrachten gaan enerzijds over strategische processen bestaande uit participatie en supervisie, anderzijds over stedenbouw, gebiedsontwikkeling en architectuur op alle schaalniveaus.

 

De directie bestaat uit Kees Rijnboutt, Richard Koek, Bart van der Vossen, Mattijs Rijnboutt, Frederik Vermeesch en Renée Liefting (algemeen directeur).

 

Vanaf maart 2009 zullen alle werknemers werkzaam zijn vanuit de vestiging van Rijnboutt Van der Vossen Rijnboutt aan het Barentszplein 7 te Amsterdam. De nieuwe naam, website en huisstijl worden in een later stadium bekendgemaakt.

 

22-01-2009 8:03


Eind 2008 werden er door NSVV twee lichtopleidingen geauditeerd: een schriftelijke cursus Lichtdiploma XXL van Berlux uit Zwolle en de cursussen 'Basiscursus Verlichting/Lichttechniek' en 'Lichthinder volgens AmvB en NSVV richtlijnen' van Lichtconsult.nl uit Beesd. Deze beide bedrijven kregen op 19 januari 2009 op het kantoor van de NSVV officieel de certificaten uitgereikt.

Con op den Kamp, voorzitter van de commissie opleidingen van de NSVV, overhandigde op 19 januari het certificaat aan Berry van Egten van Berlux. Met het certificaat wordt aangetoond dat voldaan wordt aan het toetsingskader Opleidingen

Verlichting van de NSVV. De commissie opleidingen van de NSVV houdt zich onder meer bezig met de kwaliteit van de verlichtingsopleidingen in Nederland. "Wij vinden het belangrijk dat kennis over licht en verlichting op een kwalitatief hoog niveau wordt verspreid", aldus Op den Kamp.
Van Egten: "Wij zijn trots dat we nu over dit certificaat beschikken, zeker omdat we de eerste schriftelijke opleiding hebben die dit resultaat heeft bereikt. Het geeft ons tegelijkertijd een prikkel om de kwaliteit op hoog niveau te houden." Ook Johan G. Smits van Lichtconsult.nl uit Beesd ontving het certificaat uit handen van Op den Camp. Smits: "We kunnen nu voor twee opleidingen over dit certificaat beschikken."

Aan de hand van een uitgebreid toetsingskader worden cursussen beoordeeld. Zo wordt bijvoorbeeld gekeken of de inhoud van de cursus correct en actueel is en wordt gelet op de kwaliteit van de gebruikte studiematerialen. Hebben de docenten voldoende kennis en ervaring? Heeft de organisatie voorzien in een methode voor kwaliteitsborging? Naast een schriftelijke toetsing vindt een audit plaats. Als alles voldoende wordt beoordeeld wordt een certificaat afgegeven. Dit is geldig voor een periode van 6 jaar, met elke 2 jaar een tussenevaluatie.

Zie ook:

Interactieve lichtopleiding
Awareness project start vandaag
Certificering lichtopleidingen

 

21-01-2009 8:26

 

Leonie de Heer, studente Bouwkunde aan de Universiteit Eindhoven, heeft de ontwerpwedstrijd voor het sanitairgebouw op de camping in Het Nationale Park De Hoge Veluwe gewonnen. Vrijdagmiddag 16 januari is dat door S.E. Baron van Voorst tot Voorst, directeur van NP De Hoge Veluwe, bekendgemaakt.

 

Het ontwerp met de naam ‘Op maat gesneden’ wordt na het hoogseizoen 2009 gebouwd door Architect J. Schevers. Belangstellenden kunnen de ontwerpen van de overige studenten in het voorjaar in de filmzaal van het Bezoekerscentrum bewonderen. De jury was zeer onder de indruk van het plan van Leonie de Heer. “Het is een sterk concept, mooi in balans en met gevoel uitgewerkt” verwoordt men in het rapport. “Het gebouw maakt maximaal gebruik van de gekozen plek, het is georiënteerd op de zon en biedt hierdoor volop kansen voor duurzame innovatie. Het elegante en ruimtelijke ontwerp scoort op alle relevante onderdelen; architectonische uitstraling en landschappelijke inpassing, gebruiksvriendelijkheid, praktische uitvoerbaarheid en duurzaamheid. Kortom een zeer geslaagd plan."

 

de_heer

Leonie de Heer wint ontwerpwedstrijd voor sanitairgebouw
 

 

Het ontwerp 'Like a tree' van Antoine van Erp is op de tweede plaats beland. Nummer drie is Jeroen Groenen geworden die de naam ‘Verkeerd verbonden’ aan het ontwerp heeft gegeven.

Drie maanden hebben 11 studenten van de Universiteit Eindhoven de tijd gehad om het nieuwe sanitairgebouw voor de camping te ontwerpen. Afgelopen december zijn de ontwerpen gepresenteerd aan de jury die bestond uit ir. J. Barkhof (lid Raad van Toezicht), ir. H. Tilborg (H+N+S Landschapsarchitecten), prof. ir. J. Westra (professor verbonden aan de Universiteit Eindhoven) en ir. F. Wintermans (Quist Wintermans Architecten).

14-01-2009 8:49

 

Twaalf studenten van de universiteit Eindhoven hebben ieder een nieuw sanitairgebouw ontworpen voor de camping van het Nationale Park De Hoge Veluwe. Aanstaande vrijdag (16 januari) wordt daar bekend gemaakt hoe het nieuwe sanitairgebouw er uit komt te zien en wie de ontwerper is van dat gebouw.

 

Architect Jan Schevers van universiteit Eindhoven zal het winnende ontwerp na het hoogseizoen 2009 verder voltooien. Drie maanden hebben de twaalf studenten de tijd gehad om het nieuw sanitairgebouw voor de camping te ontwerpen. Afgelopen december zijn de ontwerpen gepresenteerd aan de jury die bestond uit Jan Barkhof (lid Raad van Toezicht), Hank van Tilborg (H+N+S Landschapsarchitecten), Jan Westra (professor verbonden aan de universiteit Eindhoven) en Frank Wintermans (Quist Wintermans Architecten).

De bijeenkomst begint om 15.00 uur in het kantoorgebouw De Hoge Veluwe aan de Apeldoornseweg 250 in Hoenderloo.

 

www.hogeveluwe.nl

14-01-2009 8:37

 

Verhuisorganisatie Mondial Movers uit Alblasserdam heeft onlangs nieuwe verlichting in hun kantoorruimte laten aanbrengen. De nieuwe lampen zorgen naar eigen zeggen voor een beter licht boven de werkplekken en minder CO²-uitstoot.

 

Met deze milieubesparende maatregel levert de verhuisorganisatie graag een bijdrage aan een schonere wereld. In alle ruimtes op het kantoor langs de A15 bij Alblasserdam zijn nieuwe lampen geplaatst. De belangrijkste aanpassingen hebben plaatsgevonden op de kantoorverdieping en de directiekamers. De nieuwe verlichting zorgt daar volgens het bedrijf voor verhoging van de werkomstandigheden en dus een beter welbevinden van het personeel. Andere plekken waar de verlichting is aangepast zijn de bestuurskamer, de entreehal en de vergaderruimte. Niet alleen het personeel heeft baat bij de nieuwe verlichting. Directeur Tom Stuij vertelt: “Net zo belangrijk is dat het lagere verbruik zorgt voor minder CO²-uitstoot. Mondial Movers neemt op dit vlak graag haar verantwoordelijkheid. We leveren op deze manier een bijdrage aan een schonere wereld.”

 

mondialMondial Movers heeft onlangs nieuwe kantoorverlichting gekregen: dat zorgt voor betere verlichting boven de werkplekken en een lagere CO²-uitstoot. (Foto: Mondial Movers)
 

De nieuwe kantoorverlichting is niet de eerste milieubesparende maatregel die Mondial Movers neemt. Sinds november 2008 staat de reclameverlichting tussen middernacht en ’s morgens 5 uur uit. Andere maatregelen als milieuvriendelijke verhuisauto’s en verhuisdozen van gerecycled zijn al enkele jaren onderdeel van het milieubeleid in het kader van maatschappelijk verantwoord ondernemen.

Mondial Movers, gevestigd aan de Kelvinring in Alblasserdam, is in 1990 opgericht. Dit landelijke netwerk van Erkende Verhuisbedrijven is op 36 plaatsen in het land te vinden. De bedrijven werken samen op het gebied van verkoop, inkoop, promotie en wisselen kennis uit. Mondial Movers is een specialist op het gebied van verhuizingen in de zorgsector (Unit De Zorg).

 

 www.mondial-movers.nl

13-01-2009 15:50


De Zweedse meubelketen Ikea haalt de lichttimer Tända uit haar winkels. Dat heeft het bedrijf dinsdag bekendgemaakt.

Ikea roept consumenten ook op om de timer niet meer te gebruiken en terug te brengen naar de winkel. De Tända voldoet niet aan Duitse veiligheidseisen, zo bleek na testen van de betrokken Duitse autoriteiten. Op de verpakking van het product staat dat de Tända een belasting van 3680 Watt aankan. In werkelijkheid is dat 1000 Watt. Er bestaat bij overbelasting de kans op oververhitting. Ikea verkoopt de Tända sinds april 2008.

Zie ook:

Ikea: beneden de radioactieve gevarengrens
Naamsverandering woongigant
Genomineerden 'menselijke prijs'
Prijsvraag Platform 21
Meubelgigant op straat gekopieerd
Ondernemer en kunst
Prijs voor Rivièra Maison

 
10-01-2009 19:03

Na de geslaagde derde editie in Kortrijk in 2007 wordt Architect@Work'part 4' enigszins anders ingevuld. Het concept vindt dan plaats op twee locaties: één in Kortrijk en één in Luik. De editie in Kortrijk wordt gehouden op 7 en 8 mei 2009 in het vertrouwde  Kortrijk Xpo. De editie in Luik vindt plaats op 4 en 5 juni 2009 in ‘La Foire Internationale de Liège (FIL)'.

De derde editie van het vakevenement kreeg hoge waarderingscijfers van zowel de 249 exposanten als de bezoekers. In totaal vonden 4.087 voorschrijvers de weg naar Architect@Work, goed voor een stijging van 84 procent in vergelijking met de editie van twee jaar daarvoor.

De organisatie hoopt dat het gebeuren dit jaar nog specialer wordt. Na de derde editie in Kortrijk Xpo bleek dat slechts 15 procent Franstaligen de beurs bezochten. Architect@Work profileert zich echter als een nationale (Belgische) beurs (hoewel er ook 'zusjes' zijn in Nederland en Frankrijk) en wil dat ook vertaald zien in zijn bezoekersaantallen. Daarom wordt het evenement in 2009 voortaan op twee locaties georganiseerd: in Kortrijk Xpo en in La Foire Internationale de Liège (FIL). Zo wil de organisatie Franstalige architecten de kans geven om het evenement voor architecten dicht bij huis te beleven.

Het beursconcept onderscheidt zich van andere initiatieven in de bouwsector, mede door het exclusieve karakter en de specifieke focus op ‘innovatie'. Het succes van dit concept op maat van de (interieur)architect en ingenieursbureaus kan aan diverse factoren toegeschreven worden:

- Architect@Work toont enkel noviteiten van fabrikanten en exclusieve verdelers. Om het exclusieve karakter van deze noviteiten te garanderen wordt elke kandidatuur voorgelegd aan een commissie van architecten en interieurarchitecten die het innovatieve karakter van elk tentoongesteld product beoordeelt. Het vormt dé garantie voor een interessant bezoek aan Architect@Work 2009.

- Enkel architecten, interieurarchitecten en andere voorschrijvers worden uitgenodigd via een op maat geschreven registratiesysteem. Andere bezoekersdoelgroepen (consumenten, aannemers, ...) worden niet toegelaten op de beursvloer. Dit jaar wordt de selectie nog strenger dan bij de afgelopen edities. Dat moet de kwaliteit van de beurs enkel ten goede komen.

- Architect@Work is een totaalconcept met een hoogstaand seminarprogramma: tijdens korte seminars komen actuele onderwerpen aan bod of deelt een collega-architect zijn/haar ervaringen met de bezoekers. Het thema ‘Metaal en Architectuur' wordt het centrale thema van Architect@Work.

- De beurslay-out is onmiddellijk herkenbaar. C4 (Creative F(o)ur) ontwierp dit concept, waarbij de traditionele wandelgang wordt omgebouwd tot lounge en de bezoekers worden geleid door uniforme modules. Dat leidt tot een optimaal contact tussen standhouder en voorschrijver.  

- Architect@Work wordt georganiseerd in samenwerking met NAV, BVA, KBKW, AINB en de Orde van Architecten.

Zie ook:
Bezoekersaantal ruim verdubbeld
Beurs scoort goed
bijzondere beurs in Rotterdam
Wand met verticale elementen
Architectuurfotografie in Ahoy
http://www.insideinformation.nl/index.php?option=com_content&task=view&id=2171&Itemid=34
Beurs in Frankrijk
http://www.insideinformation.nl/index.php?option=com_content&task=view&id=876&Itemid=34
Ruim 80 procent meer bezoekers
Krasbestendige hoogglans HPL bekroond
http://www.insideinformation.nl/index.php?option=com_content&task=view&id=5&Itemid=34

10-01-2009 18:15

Dit jaar reikt Design Vlaanderen voor de derde maal de Henry van de Velde Labels uit. De plechtige ceremonie waarin dit gebeurt vindt plaats op 13 januari 2009, wanneer ook de laureaten van de Henry van de Velde Awards (Loopbaan 2008, Jong Talent 2008, Bedrijf 2008 en Publiek 2007, samen met de OVAM Ecodesign Award PRO 08) bekend gemaakt worden in de zaal De Schelp van het Vlaams Parlement.

Het Henry van de Velde Label is een kwaliteitslabel dat door het product mag gedragen worden zolang het in productie is. Het label getuigt van de authenticiteit, drang naar vernieuwing, creativiteit, afwerking en meerwaarde van het product. Aan de labels is overigens geen geldprijs verbonden.

De Henry van de Velde Awards&Labels als geheel vieren dit jaar hun vijftiende verjaardag. Deze feestelijke gebeurtenis verdient een speciale locatie, namelijk de Lokettenzaal van het Vlaams Parlement. Het publiek kan ze komen bekijken van 14 januari tot en met 21 februari 2009. De vijftien winnende producten zullen getoond worden in een scenografie van Stefan Schöning.

Uit een stortvloed van inzendingen (155) gingen er 42 objecten door naar de tweede ronde. Tijdens de eerste ronde beoordeelt de jury op basis van de inschrijvingsformulieren, in de tweede ronde worden de objecten binnengebracht in de Design Vlaanderen Galerie, zodat de afwerking nauwgezet kan gecheckt worden, de functionaliteit en ergonomie getest kan worden en de volumes echt duidelijk zijn. Uiteindelijk besliste de jury om vijftien objecten het Henry van de Velde Label 2008 toe te kennen.

De vakjury bestond uit Nicolas Block, journalist Actief Wonen, Hilde Bouchez, designcritica en -theoretica, Leen Creve, journalist Weekend Knack, Colette Demil, hoofdredacteur Decors, Klara De Smedt, directeur Designcentrum De Winkelhaak,

Antwerpen, Wouter Ulburghs, adviseur OVAM, Dieter Van den Storm, freelance journalist en artistiek directeur Interieur 2008, Guy Vermeirsch, zaakvoerder 't Huis van Oordeghem, Oordegem en Veerle Wenes, organisator Sfeer, Cocoon en InWonen, Gent. Johan Valcke, directeur Design Vlaanderen was voorzitter van de jury.

 

De volgende producten krijgen het Henry van de Velde Label 2008:

1. Bake Porter Line, Bakvormen en dozen, door Enthoven Associates voor PrepCo - ExtronInt. LTD

2. Branch, Buitenverlichting door Rotor Group nv voor Modular Lighting Instruments

3. Brocante de salon, Tapijt, door Atelier Blink (Emilie Lecouturier & Céline Poncelet)

4. Etude Géometrique, 5 Schalen, door Ann Van Hoey

5. Flow, Zitmeubel in- & outdoor, door Xavier Lust voor Indera

6. Iris, Salontafel, door Michael Bihain voor Metal Concept

7. Neo Cookware, Kookpotten, door Frederik Aerts voor Berghoff Worldwide

8. Sentido, Schakelaar, door Sandra Maes & Klaas Arnout voor Basalte

9. Shower, Buitendouche, door Danny Venlet voor Viteo

10. Soft Seat, Straatmeubilair, door Roel Vandebeek, Beek Design voor Urbastyle

11. Spot Towel, Collectie keukenhanddoek en schort, door Roel Vandebeek, Beek Design voor Serax

12. Tectonic, Bijzettafeltje, door Alain Gilles voor Bonaldo

13. Torch Series, Verlichting, door Sylvain Willenz voor Estahblished & Sons

14. Tram Jeruzalem, Tram , door Enthoven Associates voor Alstom

15. Wilnest, Vogelhuisje, door GBO Design-Engineering(Eric Dumortier) voor Wildkamp.

Zie ook:
Tentoonstelling 'erkende ontwerpers'
Combinatie met OVAM Ecodesign Award PRO
Uitreiking op 15 januari
Designarmatuur Cone onderscheiden

 

 

 

 

10-01-2009 18:09

De gemeente Utrecht heeft ondoorzichtig en onrechtmatig gehandeld bij de keuze van architectenbureau VMX architects voor de bouw van de nieuwe bibliotheek in Utrecht. De opdracht mag derhalve niet aan dit bureau worden verleend. Tevens moet de gemeente de diverse inschrijvingen opnieuw beoordelen. Dat is de uitkomst van een kort geding, aangespannen door Rapp+Rapp architecten, waarin vrijdag 9 januari 2009 uitspraak werd gedaan door de voorzieningenrechter van de Utrechtse Rechtbank.

Het betreft de Europese aanbesteding van het ontwerp en architectuurdiensten voor de nieuwe centrale Utrechtse bibliotheek aan het Smakkelaarsveld. De nieuwe bibliotheek in Utrecht moet een groot cultuurhuis worden. Het plan omvat ook woningen en honderden parkeerplaatsen. Het gebouw moet gezichtsbepalend worden voor de Utrechtse binnenstad.

In de zomer van 2008 gunde de gemeente deze prestigieuze opdracht aan het Rotterdamse architectenbureau Rapp+Rapp, op grond van een advies van een vakjury onder leiding van Bob van Reeth.

Toen echter bleek dat de gemeente bij de beoordeling een rekenfout had gemaakt, werd de gunning teruggetrokken en overwoog de gemeente de opdracht aan een concurrerende inschrijver toe te wijzen, VMX architects. Die beslissing leidde tot onbegrip bij Rapp+Rapp, aangezien de door  VMX gepresenteerde visie op wezenlijke onderdelen niet voldeed aan de randvoorwaarden van de gemeente. Zo werd onder meer een ondergrondse parkeergarage aangeboden in plaats van een bovengrondse, hetgeen zou leiden tot een aanzienlijke overschrijding van het bouwbudget. Vervolgens heeft de gemeente in overleg met VMX getracht de visie alsnog aan de randvoorwaarden aan te passen, waarna Rapp+Rapp eind 2008 een kort geding aanspande tegen de gemeente Utrecht.

De voorzieningenrechter heeft de primaire vordering van Rapp+Rapp inmiddels toegewezen en de gemeente verboden de opdracht aan VMX te gunnen. Ook moet de gemeente de diverse inschrijvingen opnieuw beoordelen omdat in de ogen van de rechter de gemeente niet in staat is de geweest de vertaling van het juryoordeel in een puntenscore te motiveren. Daarbij werd verwezen naar een eerder onderzoek van de aanbestedingsprocedure door de interne gemeentelijke rekenkamer, naar aanleiding van de rekenfout. Ook dit onderzoek bevatte kritiek op de beoordeling van de inschrijvingen. Volgens de gemeente vormde deze kritiek destijds onvoldoende aanleiding om de beoordeling te herzien; ook door deze beslissing is dus met deze uitspraak een streep gehaald.

09-01-2009 9:46


De werelden van design, fashion, food & advice komen van 30 januari tot en met 1 februari 2009 op hoog niveau bij elkaar tijdens Dutch Design Experience bij Paleis Huis de Voorst te Eefde.

 

Dutch Design Experience is een event voor iedere ondernemer die in vormgeving in de breedste zin van het woord geïnteresseerd is. Door de koppeling tussen fabrikanten, leveranciers en ontwerpers hoopt de organiatie een breed en gemêleerd ondernemerspubliek aan te spreken.

Dutch Design Experience prikkelt alle zintuigen. 'Het zien, proeven, voelen, ruiken en horen van vernieuwende producten, waarbij het in alle opzichten draait om vormgeving, zal een even verrassende als unieke ervaring opleveren', belooft de organisatie.

Op een persoonlijke wijze zullen de exposanten zich in een stijlvolle ambiance presenteren aan hun genodigden. In de kamers van Huis de Voorst vinden onder meer presentaties, shows en optredens plaats.

 

09-01-2009 8:45


De vastgoedbranche heeft het zwaar, maar wat kunt u doen om te voorkomen dat ook u hierdoor getroffen wordt? De Themadag Well-dressed buildings op woensdag 14 januari te Rotterdam helpt u zich te onderscheiden en biedt inspiratie voor een succesvol nieuw jaar.

Centraal staat de vraag hoe ontwikkelingen op het gebied van lifestyle de architectuur beïnvloeden. Li Edelkoort, internationaal bekend trendforcaster, start de dag met het scheppen van een beeld van de relevante ontwikkelingen en mogelijkheden. Vervolgens laten professionele en vooruitstrevende opdrachtgevers en architecten zien wat de invloed is van innovatieve concepten op vormgeving en architectuur.

Zo vertellen onder andere Medy van der Laan (voormalig staatssecretaris Cultuur en Media) en Renée Hoogendoorn (directeur AM) over hun ervaringen en visie.

Tijdens de themadag kijken de deskundige sprekers verder dan het ontwerp. Ook de materialisatie van deze ontwikkelingen in werkelijke producten en veranderingen wordt besproken tijdens interactieve thematafels met jonge architecten en ontwerpers.

De themadag is bedoeld om opdrachtgevers, ontwerpers of leveranciers op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen. Meer informatie is te vinden op de website www.stedebouwarchitectuur.nl
09-01-2009 8:28


Modular Lighting Instruments, de Belgische producent van high-end architecturale verlichting, introduceert de designklassieker Nomad in een nieuwe kleur: wit

De matte witte kleur past volgens de aanbieder perfect bij witte gestuukte wanden en plafonds. De verlichting wordt hierdoor nog meer geïntegreerd in de ruimte waardoor een subtiel eindresultaat ontstaat.

nomad

Nomad, bekend door zijn minimalistische en architectonische vormgeving met zichtbare bedrading, werd reeds in 1996 geïntroduceerd en is nog steeds even geliefd bij architecten en designliefhebbers. "Na al deze jaren kan men terecht spreken van een designklassieker", aldus MOdular over het product.

De NOMAD-serie biedt uitgebreide verlichtingsoplossingen. Er zijn uitvoeringen met een gloeilamp, twee of vier halogeenspots, lange arm om lengtes te overbruggen of zonder arm om kort tegen plafond of wand te plaatsen. Dankzij ingebouwde transformatoren of hoogvolt lichtbronnen zijn diverse varianten direct aan te sluiten op het lichtnet en de meeste versies zijn dimbaar. 

De nieuwe afwerking betreft bijna alle armaturen uit de Nomad-serie. Daarnaast blijven de bestaande afwerkingen in zwart en alu in het programma bestaan.

 

Zie ook:

Golden Bridge Export Award 2008

Healing light van Modular
Modulars pand officieel geopend 
Nieuwe ontwerpen Modular 

 

08-01-2009 17:47


Wim Sliepenbeek, directeur ETAP Verlichting divisie Noord-Europa, reikte op 10 december 2008 de GreenLight-plaquette uit aan Henk van Vliet van ING Real Estate - Investment Management voor de gerealiseerde renovatieprojecten Vivaldi Offices I en II (voorheen Drentestaete I en II).

 

GreenLight is een programma waaraan bedrijven en overheden zich verbinden door het verbeteren van hun bestaande verlichting en het toepassen van installaties met energiezuinige verlichting. ING Real Estate werkte samen met ETAP verlichtingsoplossingen uit voor de renovatie en nieuwbouw van het kantorencomplex Vivaldi Offices I en II, waarmee ruim 70 procent energie wordt bespaard. De Europese Commissie erkent organisaties die extra aandacht aan kwalitatief hoogwaardige en energiezuinige verlichting besteden met het GreenLight Partnerschap.

 

ING Real Estate is de belegger van de in Amsterdam op de Zuid-as gesitueerde kantorencomplex ‘Vivaldi Offices I en II' alsmede van de nieuw gebouwde parkeergarage onder Vivaldi Office II.

De renovatie van de twee kantoren betreft een kwalitatieve verbeteringsslag. Voor deze projecten is een grondig onderzoek gedaan naar het verbeteren van de kwaliteit en het maximaal besparen van energie. Vervolgens is de upgrading in een relatief korte periode voorbereid en uitgevoerd dankzij een optimale samenwerking tussen adviseur Hiensch Engineering en Installatiebedrijf Steegman - Den Haag.

Aangepast werden de installaties, plafonds, wanden en sanitair. Op de begane grond werden de entreepartijen, passend bij de allure van de Zuid-as, onder handen genomen.

Zie ook:
Energiezuinige verlichting is hot
Etap bezorgt chemieconcern een groene prijs
Nieuwe 'groene' productiehal ETAP
08-01-2009 17:41

Gezond werken tijdens de nacht, over dit onderwerp buigen zich enkele honderden deelnemers aan het nachtsymposium in het Auditorium van de Technische Universiteit Eindhoven. Donderdagavond 12 maart 2009 om 23.00 uur wordt het nachtsymposium geopend en duurt tot de volgende ochtend 7.00 uur. De organisatie berust bij de Stichting Onderzoek Licht & Gezondheid (SOLG) en het OR Register Commissarissen & Toezichthouders.

Het nachtsymposium is in principe voor mensen die actief zijn in ondernemingsraden en andere medezeggenschapsorganen, als kaderleden van vakbonden. Ook mensen die 's-nachts werken, maar ook mensen uit beroepsorganisaties zoals bedrijfsartsen, personeelsfunctionarissen, arbo-deskundigen, lichtontwerpers en technici, evenals studenten zijn van harte welkom. De Nacht van de Medezeggenschap is bedoeld om medezeggenschappers uit de dagdienst en wisseldienst bij elkaar te brengen, voorlichting te geven, het nachtwerk te laten voelen en begrip over en weer te bevorderen. Het nachtsymposium moet een doorbraakmoment zijn.  Een opzet van een initiatiefvoorstel wordt tijdens het nachtsymposium gepresenteerd aan de medezeggenschappers als handvat om  binnen hun organisatie de nachtdienst op de agenda van de overlegvergadering te plaatsen.

 

De mens is een dagdier die zich door de steeds sneller ontwikkelende 24-uurs maatschappij verplicht heeft om ook tijdens de nacht wakker te zijn en te presteren. Zo werkt circa 15 procent van de Nederlandse beroepsbevolking op uren, die niet onder de negen-tot-vijf cultuur vallen. Tijdens het nachtsymposium worden resultaten van onderzoek en nieuwe technieken gepresenteerd. Aan de orde komt onder meer de invloed van licht bij het leveren van prestaties tijdens de nacht en ook voeding en beweging.

 

Bezoekers aan het nachtsymposium hoeven zich niet te vervelen. Naast lezingen en presentaties over de relatie arbeid en nacht krijgen de deelnemers een zeer uitgebreid programma met sport, entertainment en muziek aangeboden. Ook worden door studenten van de TU/e wetenschappelijke metingen verricht die laten zien hoe het is gesteld met de waakzaamheid en de stemming gedurende de nacht. Aan het einde van het symposium worden de resultaten van deze 'veldstudie' gepresenteerd. Tenslotte kan men ook het chronotype (ochtend- of avondmens) laten bepalen en lichttherapie ondergaan.

 

In Nederland werkt een aanzienlijk deel van de beroepsbevolking in ploegen- of nachtdienst. Nachtdienst komt men tegen op uiteenlopende plaatsen bijvoorbeeld in de industrie, in de horeca, bij nutsbedrijven, bij overheidsdiensten zoals politie en brandweer en in de agrarische sector. De gezondheidszorg bijvoorbeeld telt weinig reguliere werktijden. Deze gaan vaak vierentwintig uur per dag door en daarom draaien veel werknemers in de gezondheidszorg ook wel uitsluitend avond- of nachtdiensten. Dit werkritme heeft grote invloed op de mentale en fysieke prestaties. Er zijn verschillende manieren om deze problematiek te beperken. Voor mensen die in de nachtdienst werken, is het van belang overdag hun slaap veilig te stellen. Daarom is het verstandig de omgeving er regelmatig aan te herinneren dat men nachtdiensten draait en dat slapen overdag een prioriteit is. Mensen die nachtdiensten draaien, kunnen het gevoel hebben buitengesloten te zijn van hun sociale leven. De maatschappij is nu eenmaal op de dag gericht en het sociale leven ook. Zo kan het zijn dat men zich niet meer betrokken voelt bij het wel en wee van familie, vrienden en kennissen.

Mensen die met vaste regelmaat 's nachts werken lopen meer risico op hartfalen. Dit wordt veroorzaakt door chronische stress door het werkpatroon. Onderzoekers vergeleken werkenden in de nachtdienst met mensen die in de dagdienst werkten. De mensen in nachtdienst hadden een twee keer zo'n grote kans op een onregelmatige hartslag dan mensen in dagdienst. Dit kan een indicatie zijn dat mensen die in nachtdiensten werken meer kans hebben op het ontwikkelen van hartproblemen. Uit onderzoek blijkt ook dat mensen die nachtdiensten draaien een verhoogd risico op hartziekten hebben omdat het hart anders functioneert in het midden van de nacht en omdat het lichaam immers geprogrammeerd is om op die tijd rust te hebben. Bekend is dat vrouwen die werkzaam zijn in de nachtdienst, aanzienlijk meer kans hebben op het krijgen van borstkanker.

Te weinig slaap is op zichzelf niet dodelijk, de gevolgen die te weinig slaap met zich meebrengen, wel. Te weinig slaap beïnvloedt ons denk- en concentratievermogen, vooral op momenten dat de aandacht voortdurend moet worden vastgehouden. Onderzoeken van slaapdeskundigen wijzen uit dat bedrijfsongevallen nogal eens samenhangen met een gebrekkige alertheid van het personeel. Gebeurtenissen en dingen om ons heen dringen niet of nauwelijks tot ons door, waardoor we verstoken blijven van essentiële informatie. Met name het laatste verschijnsel kan ernstige gevolgen hebben. Verschillende rampen, zoals die in Tjernobyl, Harrisburg en Bhopal zijn in verband gebracht met knikkebollende medewerkers.

Nachtdienst is kostbaar door verminderde productiviteit, meer fouten, hogere kans op ongelukken en hogere loonkosten. Kortom, meer dan genoeg redenen om de nachtdienst zelf te ervaren en op te hoogte te worden gebracht van de meest actuele stand van zaken op het gebied van het werken in nachtdiensten.

07-01-2009 8:29

 

In het Antwerpse Designcenter De Winkelhaak aan de Lange Winkelhaakstraat 26 vindt volgende week een tweedehands designbeurs plaats. Op woensdag 14, donderdag 15 en vrijdag 16 januari kunnen geïnteresseerden alvast komen kijken naar de producten die aangeboden worden onder de beurstitel 'Dubieus Design'. En op zaterdag 17 januari mag er dan ook echt aangekocht gaan worden.

 

Dat aanbod is groot, zo meldt een persbericht van de organisatie. De standhouders uit België, Nederland, Duitsland en Frankrijk bieden een zeer divers scala meubels aan. Naast topproducten van onder andere Eames en Arne Jacobsen, wordt er eveneens werk getoond van Belgische kunstenaars zoals Joris Minne, René Smits en Roland Cassiman. 

De kijkdagen zijn gratis toegankelijk, op de daadwerkelijke koopdag betalen bezoekers 2,50 euro. De Winkelhaak is van 10.00 tot 18.00 uur geopend.

 

www.winkelhaak.be

05-01-2009 8:44

Rotterdam toont met een spectaculair ontwerp op de World Expo in Shanghai in 2010 hoe je veilig onder de zeespiegel kunt leven. Het Rotterdamse paviljoen bevat een heuse dijk, een waterplein, bolvormige verblijven en een zes meter hoge waterprinter waar in het neerstortende water tekstboodschappen verschijnen. Met een kunstmatige wolk worden extreme weersituaties nagebootst waarbij het vernuftige waterplein onderloopt en soelaas biedt.

 

De gemeente Rotterdam heeft gekozen voor het ontwerp van de Willem de Kooning Academie Hogeschool Rotterdam. Een afvaardiging van de ontwerpers is net teruggekeerd van een bezoek aan China. ‘Rotterdam Waterstad' is de Rotterdamse bijdrage aan Urban Best Practices Areas. Naast de landenpaviljoens toont een selectief gezelschap steden hier hoe ze vernieuwend en duurzaam omgaan met stadse problemen. De World Expo begint op 1 mei 2010 en er worden zeventig miljoen bezoekers verwacht.

In China presenteert Rotterdam zich als kenniscentrum voor watermanagement en als een aantrekkelijke woonstad die interessante investeringsmogelijkheden biedt. De deelname aan de World Expo maakt onderdeel uit van het programma Rotterdam Climate Proof (RCP) dat de stad in 2025 klimaatbestendig moet maken. RCP biedt extra kansen voor een aantrekkelijke stad om te wonen, te recreëren, te werken en te investeren. RCP werkt daarbij samen met diverse organisaties, zoals de waterschappen, kennisinstellingen en het bedrijfsleven.

Het stadsbestuur ziet water niet langer als een bedreiging maar als een economische kans. Het pakket klimaatmaatregelen stimuleert de innovatie bij bouwbedrijven, architecten en bedrijven die zich bezig houden met watermanagement.

Centraal in het ontwerp voor Shanghai staan water, klimaat, waterbescherming en innovatie. Zo zorgt het waterplein - een Rotterdamse vinding - bij hevige regenbuien voor de afvoer van water waardoor straten niet meer blank staan. In drogere tijden doet het plein dienst als speelplaats. Met de prominente plek voor een dijk straalt Rotterdam uit dat de stad een veilige plek is ondanks de lage ligging. De bezoeker krijgt de kans te ervaren wat wonen onder de zeespiegel betekent: er zijn lichtprojecties, geluidseffecten en theatereffecten om het zo realistisch mogelijk te maken. Een kunstmatige wolk, die afhankelijk van het gewenste weer van kleur verandert, laat het waterplein echt onderlopen. Met de realisatie van het ontwerp is een kleine 1,3 miljoen euro gemoeid.

RCP participeert in het Rotterdam Climate Initiative dat als doelstelling heeft de uitstoot van schadelijke broeikasgassen te halveren. Alle innovatieve maatregelen spelen in op de klimaatveranderingen en maken van Rotterdam een nog veiligere, bereikbare en prettige stad om in te wonen.

 

 

03-01-2009 15:49


Je hebt kerstkaarten en kerstkaarten. De redactie werd ermee overstelpt. Dank aan alle afzenders. Eén van de origineelste was van de Stichting Living Daylights, dat berekende dat de kortste dag in 2008 (21 december) goed was voor 7 uur en 45 minuten licht. 'Vanaf nu lengen de dagen', aldus Living Daylights, 'tot er op 21 juni 16 uur en 35 minuten daglicht is: een rijkdom die we gratis kunnen gebruiken'.

'Juist in deze koude en donkere tijd maakt een daglichtvriendelijke omgeving een groot verschil', beklemtoont de organisatie die zich beijvert voor een goede daglichttoepassing in gebouwen.

De eerstvolgende activiteit van Stichting Living Daylights is op 10 februari. Dan is er de themabijeenkomst 'Daglicht in Musea'.  
03-01-2009 15:37


Arup is verhuisd binnen Amsterdam. In het gebouw Beta Building vond de lichtspecialist een nieuwe locatie. De adresgegevens: Beta Building, Naritaweg 118, 1043 CA Amsterdam.

Terug

Combinatieaanbieding: 25% korting op abonnement vaktijdschriften Inside Information + Verlichting

U betaalt € 141,00, in plaats van € 188,00, voor totaal dertien nummers van Inside Information en Inside Information Verlichting.

Klik hier om een abonnement te nemen
 


Nieuwsarchief
Kantoor- en Projectmeubilair

Vloer, Wand & Plafond

Verlichting

Ontwerp/Architectuur

Overig nieuws

Archief voor oktober 2006


Naast nieuws en de hoofdnavigatie bovenaan onze site hebben wij nog meer rubrieken, namelijk:

- Agenda met beurzen en evenementen
- Vacatures
- Projecten uit de branche
- Geselecteerde filmpjes
  


- Aanmelden voor een abonnement
- Inschrijven op de e-mailnieuwsbrief

 


Agenda
Agenda-overzicht >