Nieuws


29-07-2008 9:55


Vakblad de Architect reikt in samenwerking met Lensvelt en Thonet twee aanmoedigingsprijzen uit om talent in Nederland en België op het gebied van interieurarchitectuur te stimuleren en te belonen. De Architect wil hiermee de positie van de interieurdiscipline en contacten tussen opdrachtgevers en interieur architecten versterken.

Architecten en ontwerpers kunnen zich tot 29 augustus inschrijven. De inzendingen worden door een onafhankelijke jury beoordeeld en de prijsuitreiking zal plaatsvinden op 27 november tijdens het LAi 2008 evenement. De genomineerde projecten worden gepubliceerd in de interieurspecial van de Architect, die speciaal voor LAi 2008 verschijnt.

De Architect reikt, samen met Lensvelt, voor de achtste maal de prestigieuze interieurprijs Lensvelt de Architect Interieurprijs uit voor het best gerealiseerde interieurproject in Nederland of België. Deze interieurprojecten moeten zijn opgeleverd tussen 1 augustus 2007 en 31 juli 2008 en moeten gelegen zijn in Nederland of België. De winnaar wordt bekend gemaakt tijdens het LAi 2008 evenement en ontvangt een bedrag van 12.000 euro. In 2007 heeft Merkx-Girod Architecten de prijs gewonnen met hun ontwerp voor de boekhandel Selexyz Dominicanen in Maastricht.

De Mart Stamprijs wordt dit jaar voor de tweede maal uitgereikt door vakblad de Architect, in samenwerking met Thonet. Deze prijs is een jaarlijkse aanmoedigingsprijs voor jonge ontwerpers, met als doel een vernieuwend stoelontwerp te realiseren voor gebruik op kantoor en in de woning. Vorig jaar won Wouter Scheublin de prijs met zijn Framestoel. Aan de prijs is een bedrag verbonden van 5.000 euro. Thonet wil door middel van deze prijs in aanraking komen met jong talent en stimuleert jonge ontwerpers om hun ontwerpen voor te leggen aan experts, educatieve feedback te krijgen en goede contacten te leggen.

Inlichtingen over de voorwaarden van deelname en wijze van inzenden kunnen worden ingewonnen op de speciale website http://www.lai2008.nl/.
24-07-2008 8:10

De Lighting Design Academy in Zwolle maakt melding van een vernieuwde website, met een aantal nieuwe lichtcursussen, waaronder zes verschillende visualisatiecursussen voor Relux en Dialux. Het volledige programma bestaat nu uit achttien verschillende cursussen die worden gegeven in Zwolle, Delft en Antwerpen. Ook het aantal startdata is uitgebreid naar 66.

Een opvallende nieuwkomer is de cursus schaduwontwerp die voor (licht)adviseur en (interieur)architecten de inzichten in het gebruik van schaduw en licht verder zal verdiepen. Bijzondere aandacht is er voor de modellerende werking van schaduw en de theatrale aspecten ervan in interieur- en exterieurprojecten. Op 28 oktober wordt deze cursus voor het eerst verzorgd.

 

Wie in deze zomerperiode zijn lichtontwerpvaardigheden wil vergroten, kan op 30 en 31 juli deelnemen aan de 'Summercourse'. In twee dagen tijd worden diverse aspecten behandeld. Onderwerpen zijn onder andere verlichtingskunde, scenografisch lichtontwerp, lichtarchitectuur, lichtsoftware en daglichtdesign.

Een andere nieuwe cursus, die de Lighting Design Academy op verzoek ontwikkelde, is de cursus daglichtontwerp. Naast de energetische aspecten, waaronder het reduceren van het te verbruiken vermogen voor de kunstverlichting, wordt er veel aandacht besteedt aan de esthetische en emotionele waarde van daglichttoetreding. Op 9 en 16 september wordt deze cursus als avondvariant (18.30-21.30 uur) aangeboden.

www.lightingdesignacademy.org

23-07-2008 8:43


De Beroepsvereniging Nederlandse Interieurarchitecten (BNI) gaat 18 september samen met kantoorinrichter Samas de BNI-prijs uitreiken. De uitreiking van deze vakprijs voor pas afgestudeerde interieurarchitecten vindt wederom plaatsvinden in The Village Office te Houten. De vakprijs die voor het vierde jaar wordt uitgereikt moet volgens de organisatoren 'jonge talentvolle interieurarchitecten stimuleren en motiveren'.

 

In de week voorafgaand aan de prijsuitreiking worden de genomineerde ontwerpen geëxposeerd. De afgelopen weken zijn de beste ontwerpen geselecteerd en is er per opleidingsinstituut één uitgekozen die meedingt naar het winnen van de BNI-prijs.

 

De vakjury bestaande uit: Marike Andeweg, Diederik Fokkema, André van Hamond, Hedwig Saam en Francesco Veenstra. Voorafgaand aan de uitreiking geeft een aantal internationale professionals een inspirerende presentatie: Johannes Foersom en Peter Hiort-Lorenzen (architecten), Diederik Fokkema (Fokkema Architecten) Timo de Rijk (professor Design History) en Wim Vos (International Design Manager Randstad).

De uitreiking wordt afgesloten met een spetterend live-optreden van de band Drup en Blauw. Grafische ontwerper en regisseur Jaap Drupsteen is al jarenlang geïnteresseerd in de combinatie van muziek en beeld. Muziek verandert hij in spannende beelden en weet daarbij clichématige associaties te vermijden.

 

De expositie is 15 tot en met 18 september 2008 van 10.00 tot 17.00 uur aan de Elzenkade 1 te Houten, te bezoeken. Nadere informatie: www.bni-prijs.nl.

22-07-2008 8:51


Toonkamer, center for interior design is de nieuwe naam voor het Dutch Design Center, al meer dan 25 jaar actief op het gebied van eigentijds topdesign. Met een vloeroppervlakte van 5.000 vierkante meter biedt Toonkamer een groot overzicht van gerenommeerd interieurdesign in Nederland. Bijna veertig nationale en internationale designmerken presenteren hier permanent hun nieuwste collecties.

Vanaf 15 september 2008 verandert het Dutch Design Center in Toonkamer, center for interior design. De naam is nieuw, maar onveranderd blijft het unieke concept: zitmeubels, kasten, lampen, vloeren, karpetten en talloze accessoires zijn hier te vinden uit de collecties van 38 interieurlabels. “De naam Dutch Design Center dekte de lading niet meer, ‘Dutch Design’ heeft door de jaren heen een andere betekenis gekregen en bovendien hebben we inmiddels meerdere buitenlandse merken in huis”, aldus Remco van der Voort, voorzitter van het bestuur van Toonkamer. "Zowel de bekende Nederlandse merken Pastoe en Arco als de internationale topmerken Walter Knoll en Kvadrat zijn vertegenwoordigd. Toonkamer is daarmee een goede plek in Nederland om je te laten informeren en adviseren over de inrichting van huis en/of kantoor."

De inbreng van deze merken blijft niet beperkt tot het presenteren van permanente collecties. Twee keer per jaar wordt het assortiment ge-update. Toonkamer lijkt dan ook meer op een permanente interieurbeurs dan op een showroom. Naast professioneel advies en informatie is dit vooral een plek om inspiratie op te doen. “Ik werk hier nu dertien jaar en vind het nog steeds geweldig mensen advies te geven over onze producten” , aldus Aby Scheltens, showroommedewerker van Toonkamer. Naast interieuradvies is Toonkamer ook een plek om te bladeren door de laatste woonmagazines en designboeken. Om te genieten van een hapje en een drankje. Of om de verrassende tentoonstellingen te bekijken, variërend van mode tot fotografie.

Betti van der IJssel, showroommedewerker van Toonkamer zegt: “Je verlaat het pand niet zonder nieuwe ideeën opgedaan te hebben!” Toonkamer is een ontmoetingsplek voor iedereen met interesse in interieurinrichting. Daarom worden er diverse evenementen georganiseerd. “Wij organiseren elke eerste zondag van de maand een consumentendag waarbij interieurspecialisten advies op maat geven. Daarnaast organiseren we presentaties en lezingen van bekende ontwerpers. Vanaf september hebben wij een nieuwe keuken en worden er workshops op het gebied van koken en design georganiseerd”, aldus Daniëlle Pieket Weeserik, manager van Toonkamer. Op de terugkerende themadagen kunnen naast consumenten ook professionals als ontwerpers, architecten en detaillisten zich met lezingen en workshops laten informeren op gebied van bijvoorbeeld verlichting of kleurgebruik. Ook worden regelmatig symposia en bijeenkomsten georganiseerd over vormgeving, architectuur en beeldende kunst.

Toonkamer is gevestigd in de oude Pastoefabriek in het centrum van Utrecht. Dit unieke industriële erfgoed draagt bij aan de bijzondere ambiance. Daarbij is Toonkamer centraal gelegen in Nederland. Toonkamer biedt de mogelijkheid om de diverse industriële ruimtes te huren voor presentaties, evenementen of vergaderingen. “Bedrijven maar ook culturele instellingen huren de sfeervolle ruimtes om eens uit de kantoorsfeer te raken in een creatieve omgeving te vergaderen, te brainstormen of zelfs te dineren.” www.toonkamer.nl
21-07-2008 9:07

03lr
Piet Boon en Patricia Ruizendaal slaan eerste paal 'Marina Kaap Hoorn'.

Piet Boon en Patricia Ruizendaal hebben onlangs de symbolische eerste paal geslagen van het project ‘Marina Kaap Hoorn'. Dit ‘Cannes van het IJsselmeer' is het eerste drijvende centrum van Nederland, dat een exclusieve jachthaven, een nautisch centrum en een commerciële boulevard in zich verenigt.
Marina Kaap Hoorn is een initiatief van Patricia Ruizendaal Investment Development en De Peyler Projectontwikkeling. Het ontwerp van het project in Hoorn - dat in 2010 zijn poorten opent - is van de hand van Piet Boon.

Marina Kaap Hoorn is het eerste grote project dat Patricia Ruizendaal onder haar eigen naam ontwikkeld. Het is een initiatief dat haar om meerdere redenen na aan het hart ligt. Patricia benadrukt: "Naast het feit dat het een uniek en innovatief project betreft, is er ook veel aandacht voor educatie en milieu. Het nautisch centrum biedt opleidingen voor de jeugd en door de aanleg van de ecodam geven we ook de natuur de ruimte." Ze vervolgt: "Bovendien draagt de samenwerking met Piet Boon bij aan de internationale, on-Nederlandse allure van de jachthaven." Gezien het bijzondere en uitgesproken concept en de uiterst exclusieve architectuur past dit project uitstekend in de gewenste portfolio van Patricia Ruizendaal Investment Development.

Een bijzondere component is dat zowel de steigers als de commerciële gebouwen rondom de haven geheel drijvend worden uitgevoerd, waardoor het innovatieve project in zijn totaliteit buitendijks kan worden gebouwd. Ook de omgeving draagt bij aan de exclusieve uitstraling van de nieuwe haven. Prachtige vergezichten over het Markermeer en ligging bij het middeleeuwse stadje Hoorn zorgen ervoor dat de jachthaven alles in zich heeft om uit te groeien tot een uitgestrekt en internationaal gewaardeerd watersportgebied.

De ruim opgezette haven, die in januari 2010 gereed is, beschikt over circa achthonderd ligplaatsen, veertien luxe boothuizen en biedt plaats aan schepen tot plusminus 50 voet. Daarnaast beschikt de haven over twee drijvende platformen waar ruim 2500 vierkante meter commerciële ruimtes beschikbaar komt. Deze bieden kansen voor nautische bedrijvigheid en zijn geschikt voor onder meer exclusieve horeca en lifestyle-ondernemers op het gebied van mode en beauty- spa- en wellnessvoorzieningen. Achter de haven zit een bijzondere, eveneens drijvende, jeugdzeilschool. De Marina wordt ontwikkeld in nauwe samenwerking met De Peyler Projectontwikkeling, dat onderdeel is van de Ooms Avenhorn Groep en toonaangevend is in het ‘bouwen op water'.

 

De werkzaamheden zijn inmiddels gestart, waardoor de contouren van de jachthaven langzaam maar zeker zichtbaar worden.

17-07-2008 8:38

De Apeldoornse lampengroothandel en -fabrikant Aldenkamp Verlichting is door topdesigner Marcel Wanders beschuldigd van plagiaat. Dat meldt dagblad De Stentor.

Aldenkamp heeft schaamteloos en doelbewust Wanders' topmodel ‘Big Shadow' gekopieerd en daar actief mee geadverteerd, zo betoogde diens raadsman Jan-Kees Govers dinsdag in een kort geding dat diende in Zutphen.

Wanders' bedrijf Wonders Holding voerde tot nu toe al acht procedures tegen illegale kopieerders. Zodra wordt geconstateerd dat iemand een ontwerp van Wanders namaakt, wordt hij gesommeerd om daar mee te stoppen. Als hij dat doet, de kosten vergoedt en de gemaakte winst overmaakt, is de zaak afgedaan, aldus schrijft De Stentor.

Eén partij (Loods 5) liet het op een rechtszaak aankomen maar ging daarin begin dit jaar hard onderuit. Dat overkwam ook Aldenkamp Verlichting. Weliswaar verwees rechter Vergunst beide partijen terug naar de onderhandelingstafel om te schikken, maar in heldere bewoordingen maakte hij duidelijk dat Aldenkamp zwaar over de schreef is gegaan.

Het intellectueel eigendom van de ontwerper is doelbewust geschonden. De advocaat van Aldenkamp had vergeefs het beeld proberen te scheppen dat het Apeldoornse bedrijf zich van de prins geen kwaad wist. Zo werd betoogd dat het omstreden model in de jaren zeventig en tachtig al bij Aldenkamp werd gemaakt, door lampenkapmaker Van Est. "In de beeldvorming van Aldenkamp zijn de lampen van Wanders helemaal niet bijzonder", zei hij zelfs.

De reactie van de tegenpartij was schamper. Govers: "Dan zou de firma Aldenkamp zich maar moeten nomineren voor de international designer of the year award." De rechter stelde vast dat Aldenkamp "ongelooflijk stom bezig" was geweest. "Je moet nu op de blaren gaan zitten. Schuiven."

Bron: De Stentor

16-07-2008 8:47


Alan Berger geeft 15 oktober een lezing in de reeks van 'Designers of the Future'. Dat is een initiatief van de faculteit Bouwkunde TU Delft en de Wouter Mikmak Foundation.

 

Alan Berger is Associate Professor Urban Design and Landscape Architecture aan het Massachusetts Institute of Technology (MIT). Hij is de oprichter van MITP-REX, het MIT Project for Reclamation Excellence. Dat is een multidisciplinair onderzoeksproject naar de inrichting en het hergebruik van gedeïndustrialiseerde gebieden wereldwijd.

Met behulp van luchtfotografie, kaarten en ander grafisch bewijsmateriaal maakt Berger ontwikkelingen van landschapsvervuiling zichtbaar, van verlaten mijnen die een gevaar voor de volksgezondheid vormen tot verlaten infrastructuur en gebieden die dun- of juist dichtbevolkt zijn. Berger doet onderzoek naar de manier waarop deze locaties worden gezuiverd en geherwaardeerd en hoe ze op plaatselijke en regionale schaal een aangepaste bestemming krijgen.

 

Het werk van Alan Berger richt zich op de relatie tussen de consumptie van natuurlijke grondstoffen en de uitputting en vernietiging van het landschap. Het stelt de vraag naar de wijze waarop we onze vervuilde locaties kunnen herinrichten voor een productiever en duurzamer gebruik in de toekomst. Bergers werk is uitgegeven en besproken in diverse publicaties.

De Wouter Mikmak Foundation is opgericht in september 2005 ter ere van Wouter Jorinus Mikmak. Na zijn overlijden opperde de weduwe Mikmak het idee om ter ere van haar man een initiatief te ontwikkelen voor jonge architecten. Zij zocht contact met de faculteit Bouwkunde van de TU Delft en met studievereniging D.B.S.G. Stylos om dit te bewerkstelligen. In september 2005 leidde deze samenwerking tot de vorming van de Wouter Mikmak Foundation.

 

Het hoofddoel van de Wouter Mikmak Foundation is om actief bij te dragen aan het architectuurdebat en aan de ontwikkeling van architectuurkennis in Nederland. De Wouter Mikmak Foundation houdt jaarlijks een lezing onder de titel ‘Designers of the Future’. Internationale architecten, stedenbouwkundigen en theoretici worden uitgenodigd om hun visie te geven op uitdagingen voor de toekomst. Na elke lezing verschijnt een publicatie, die wordt uitgegeven door de stichting in samenwerking met uitgeverij SUN. Het is de intentie van de Wouter Mikmak Foundation om op deze wijze een bijdrage te leveren aan de educatie van jonge architecten en de ontwikkeling van de Nederlandse architectuur.

Voor meer informatie en inschrijven kijk op www.designersofthefuture.nl.


11-07-2008 9:02


Eindhoven heeft als lichtstad de primeur wanneer het gaat om het energieneutraal aanlichten van het interieur en exterieur van een gebouw. Het historisch pand ‘het Spoelhuis’ in het centrum aan de Dommelstraat zal vanaf november ’s avonds geheel aangelicht worden met een speciale LED-verlichting.

Ook het interieur van het in het pand gevestigde Inkijkmuseum krijgt deze nieuwe LED-verlichting, die sterker gaat branden wanneer er iemand voorbij loopt. De voor het aanlichten benodigde electriciteit wordt met behulp van zonnepanelen opgewekt. De verlichting is mogelijk geworden door financiële ondersteuning van de Stichting Duurzaam Eindhoven, het Prins Bernhard Cultuurfonds en het Rabobank Coöperatiefonds.

De gemeente Eindhoven is in samenwerking met de Stichting Duurzaam Eindhoven van plan om meerdere panden in de stad op deze manier aan te lichten om zo energiekosten te besparen. Overdag wordt energie opgewekt, die ’s nachts voor het aanlichten wordt gebruikt. In de zomermaanden wordt meer energie opgewekt, die in de winter weer kan worden afgenomen. Zo blijft het geheel ook energieneutraal. 
09-07-2008 9:07


Het gebruik van verlichting in architectuur en design ontwikkelt zich momenteel in rap tempo. Het heeft daardoor een steeds grotere en belangrijkere impact op verschillende creatieve disciplines. Het boek 'Bright: Architectural Illumination and Light Installations' van Frame Publishers laat een rijke selectie van innovatieve projecten zien, die trendsettend zijn in het creatieve gebruik van licht.

 

Het boek moet volgens de auteurs 'een up to date referentiemiddel zijn voor professionals in de wereld van lichtdesign, architectuur en kunst'. Het laat de rol van verlichting zien als een veelzijdig en interactief designelement. Hiermee schijnt Bright naar eigen zeggen letterlijk nieuw licht op de toekomst van architectuur en design. De behandelde iinnovatieve projecten zijn zowel een commerciële als een wereldwijde culturele context geplaatst.

 

Licht is volgens de auteurs namelijk een magisch medium voor het creatief experimenteren. Ontwerpers gebruiken het dus ook om een breed scala aan spannend werk te produceren.


Nadere informatie is te vinden via de internetsite van Frame Publishers: www.framemag.com

 

 

 

07-07-2008 9:05

 

'Fifties & sixties design'. Dat is de naam van de expositie er van 11 juli tot 12 oktober in het Design museum Gent gehouden wordt. Design uit de eerste decennia na WO II is volop in de belangstelling.

 

De herinneringstentoonstellingen aan Expo 58 zijn legio. Design museum Gent had tot vóór 1975 geen collectie uit de naoorlogse periode. Het museum was overigens gesloten tussen 1958 en 1973. Door interessante verwervingen en talloze schenkingen kan het museum nu bogen op een waardevolle collectie design uit de jaren 50 en 60. Wegens gebrek aan expositieruimte is die verzameling voorlopig opgeborgen in de museumreserves. Voor deze tijdelijke tentoonstelling wordt de collectie nu bovengehaald.

Nadere informatie: www.design.museum.gent.be.

04-07-2008 12:27


Het Zaltbommelse mvRO (Makers van RetailOmgevingen) heeft een raamovereenkomst gesloten met Domino's Pizza Nederland. Daarin zijn afspraken vastgelegd over het verzorgen van de inrichting van de winkels van Domino's. Sinds begin vorig jaar past de pizzaketen stapsgewijs zijn hele huisstijl aan.

mvRO heeft inmiddels de eerste winkel opgeleverd volgens de nieuwe samenwerkingsovereenkomst: één van de Utrechtse vestigingen is in slechts vier dagen compleet omgebouwd tot 'Image 2020', de nieuwe look. Naar verwachting ondergaan de komende maanden nog vijf winkels een volledige gedaanteverwisseling.

De interieurbouwer uit Zaltbommel moet bij de verbouwingen snel en grondig te werk gaan. De winkels mogen maximaal vier dagen gesloten zijn. In die tijd moet er een nagenoeg volledige verbouwing plaatsvinden: nieuwe vloeren, andere wanden, bestickering op muren en ramen, een andere balie met een koof, een heel bijzondere deurmat en een volledig nieuw computersysteem met flatscreens.

Domino's, dat volgend jaar zijn twintigjarig bestaan in Nederland viert, is een internationale franchiseorganisatie met bijna 9.000 vestigingen wereldwijd. In Nederland was het concern op zoek naar een nieuwe partner voor het (om-)bouwen van winkels. Domino's zocht daarvoor een organisatie die schaalbaar in te zetten was. Om dit te bereiken heeft het bedrijf samen met mvRO verschillende pakketten samengesteld. Franchisenemers kunnen nu zelf kiezen tot hoe ver de dienstverlening van mvRO reikt. Van turn-keyoplevering tot een optie waarbij ze veel werk zelf kunnen (laten) uitvoeren. 

mvRO is gespecialiseerd in het maken van retailomgevingen volgens de turn-keyformule. "De opdrachtgever krijgt bij de oplevering een volledig afgewerkt pand terug", aldus een woordvoerder van het bedrijf. "De winkel kan bij wijze van spreken de volgende dag geopend worden. Die resultaten zijn mogelijk dankzij een team van specialisten met een degelijke ervaring."
04-07-2008 9:26


Uit de 22 afstudeerprojecten van Interieurarchitectuur aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten (KABK) in Den Haag sleepte de pas afgestudeerde Jan Willem Terlouw deze week twee prijzen in de wacht: de afdelingsprijs van de Interieurarchitectuur en Meubelontwerpen en de van Mourik Stimuleringsprijs 2008.

Aan deze laatste prijs is een bedrag van 3000 euro verbonden, alsmede een publicatie in het vakblad  ‘De Architect’. Twee eervolle vermeldingen gingen naar Lisa Antila en Casandra Piket. Zij ontvingen ieder een bedrag van 1000 euro.

De Afdelingsprijs Interieurarchitectuur en Meubelontwerpen van de KABK werd dit jaar voor de eerste keer uitgereikt. De prijs is bedoeld voor die kandidaten die met hun werk aantonen zelfbewuste ontwerpers te zijn, die gedreven door een onderzoekende instelling, een eigenzinnige inbreng in discipline en maatschappij hebben.

Wim Ros, hoofd van de afdeling, zei over Terlouws werk: "Uitgangspunt voor het werk van Jan Willem Terlouw is de wederkerigheid van (interieur)architectuur en multimedia. De digitale technieken worden integrerend zowel op factoren van conceptualisering, vormgeving, techniek, presentatie en visualisatie ingezet. Alle facetten van het ontwerp worden in dit gegeven meegenomen, tot en met de realiseerbaarheid. De opdrachten worden op werkelijk vernieuwende wijze benaderd. Jan Willem laat zien dat hij een ontwerper is met een professionele ‘drive’, hij stelt zijn eigen doelen en legt de lat hoog. Hij sluit met zijn werk zowel aan bij de actuele ontwikkelingen en geeft daar zelfs mee richting aan."

Terlouws werk is nog tot en met zondag 6 juli te zien tijdens de Eindexamenexpositie van de KABK aan de Prinsessegracht 4 in Den Haag.
04-07-2008 9:19

Afgelopen woensdag 2 juli is het definitieve ontwerp van het Paleis van Justitie op het Westerdokseiland te Amsterdam, naar een ontwerp van Claus en Kaan Architecten, gepresenteerd. "Binnen de door het bestemmingsplan WesterIJdock gegeven vorm van de gebouwen manifesteert zich het Paleis van Justitie als een abstract, licht en tegelijkertijd stevig en tijdloos complex", aldus een woordvoerder van Claus en Kaan.

Het gebouwe onderscheidt zich volgens het bureau door zijn uitgesproken identiteit maar is ook een deel van het geheel. "Er ontstaat een hechte verbintenis tussen de gebouwen en hun omgeving door de wijze waarop het uitzicht vanuit de gebouwen op het water en de stad is geënsceneerd, en andersom door de manier waarop de gebouwen zich aan het water presenteren."

Het Paleis van Justitie is een herkenbaar en autonoom complex. In horizontale gevelbanden zijn een vijftal hoogwaardige materialen aangebracht; verschillend van textuur maar allen van witte en lichtgrijze kleur: natuursteen, keramische elementen, gewitte beton, geglazuurde baksteen en gepoedercoate staalplaat.

De overgrote glasopeningen liggen vlak in de gevels en bieden uitzicht op het IJ en de stad. Op drie plaatsen zijn de buitengevels open getrokken om ruimte te maken voor buitenruimtes. De grootste ervan, de kloostertuin, is toegankelijk vanuit het personeelsrestaurant en de vergaderzalen en biedt via een groot raam uitzicht op de jachthaven.

Alle buitenruimtes zijn omgeven door groene gevels, hier groeien planten in het verticale vlak. De enorme overstekken boven het maaiveld en de entreegevels zijn voorzien van matglazen panelen welke van achteren worden verlicht. Als geheel heeft het Paleis van Justitie door de gekozen materialisering een vriendelijke, duurzame en tegelijkertijd representatieve uitstraling.
02-07-2008 8:27


Rijksbouwmeester Mels Crouwel wil dat er landelijke regels komen voor gebouwen die boven de 70 meter hoog zijn. Momenteel zijn de regels rond hoogbouw onduidelijk, waardoor iedereen zijn eigen interpretatie hanteert. Aldus het blad Cobouw.

 

Goed voorbeeld volgens de scheidend Rijksbouwmeester is de rel rond de Belle van Zuylentoren in Leidsche Rijn. Wat Crouwel betreft, gaat Het Rijk ook daar bepalen waar hoogbouw wel en niet is toegestaan. De Nota Ruimte bevat daar geen passages over, maar volgens Crouwel 'verdienen meer plaatsen dan alleen de Waddenzee bescherming'.

 

In stedelijke gebieden moet hoogbouw juist worden gestimuleerd, vindt hij. Crouwel is hoopvol gestemd over de nieuwe Architectuurnota en de nieuwe wet Ruimtelijke Ordening. Vooraan wordt eerst naar de mogelijkheid van herbestemming van terreinen en leegstaande gebouwen gekeken. In de nieuwe wet wordt tevens de kostenverdeling goed geregeld. Crouwel wordt 15 augustus opgevolgd door Liesbeth van der Pol. Crouwel gaat zich vanad die tijd wijden aan de renovatie van het Stedelijk Museum. Zijn eigen architectenbureau Benthem Crouwel heeft een mega-opdracht binnengehaald in het Duitse Koblenz. (bron: Cobouw)

01-07-2008 8:26


Is het verstandig om met een ontwerper in zee te gaan of kost het alleen maar handen vol geld? Dit vragen opdrachtgevers zich keer op keer af. Er heerst bij opdrachtgevers namelijk grote onduidelijkheid over wat het werken met ontwerpers hen oplevert. Ondanks het feit dat diverse internationale onderzoeken uitwijzen dat effectief design toegevoegde waarde biedt.

Onduidelijkheid over de economische betekenis van ‘mooi’ of de angst dat ‘mooi’ niet tot ‘aantoonbaar resultaat’ leidt, kan ertoe leiden dat ontwerphonoraria onder druk staan of dat de vraag uit de markt achterblijft (met name in ‘onzekere tijden’). Wanneer ook ontwerpers zelf niet goed kunnen aangeven wat de effectiviteit van hun dienstverlening is en hoe deze kan worden bepaald (of zelf niet geloven dat de effectiviteit van hun werk kan worden gemeten), belemmert dit hun groeikansen en succes.

Deelnemers moeten na de workshop ‘Design Effectiveness’ in staat zijn om vragen van opdrachtgevers op het terrein van designeffectiviteit te kunnen beantwoorden, of tenminste hierover een gesprekspartner kunnen zijn. Ze krijgen een aantal inzichten, handvatten en methoden aangereikt, waarmee ze de dialoog kunnen aangaan of opdrachtgevers kunnen voorlichten. Einddoel is uiteraard het versterken van de relatie met hun opdrachtgevers (adviesfunctie) en het beter uit de verf komen van hun projecten (meer toegevoegde waarde leveren).

De workshop wordt geleid door Gert Kootstra. Hij heeft veel ervaring met designprojecten, zowel aan bureauzijde als aan klantzijde. In de jaren ’90 werkte hij bij Tel Design als teamleider, adjunct-directeur en partner. Vanaf 2000 legt hij zich toe op de professionalisering van design in verschillende hoedanigheden en behaalde hij een Master of Brand Management-titel (Erasmus Universiteit).

 

De workshop wordt gehouden op 16 september (van 10.00 tot 17.00 uur) en op 30 september (van 10.00 tot 13.00 uur) in Design Vlaanderen, aan de Koloniënstraat 56 in Brussel. De kosten bedragen 150 euro. jewww.belgiandesignforum.bewww.designvlaanderen.be


Terug

Combinatieaanbieding: 25% korting op abonnement vaktijdschriften Inside Information + Verlichting

U betaalt € 141,00, in plaats van € 188,00, voor totaal dertien nummers van Inside Information en Inside Information Verlichting.

Klik hier om een abonnement te nemen
 


Nieuwsarchief
Kantoor- en Projectmeubilair

Vloer, Wand & Plafond

Verlichting

Ontwerp/Architectuur

Overig nieuws

Archief voor oktober 2006


Naast nieuws en de hoofdnavigatie bovenaan onze site hebben wij nog meer rubrieken, namelijk:

- Agenda met beurzen en evenementen
- Vacatures
- Projecten uit de branche
- Geselecteerde filmpjes
  


- Aanmelden voor een abonnement
- Inschrijven op de e-mailnieuwsbrief

 


Agenda
Agenda-overzicht >