Nieuws


27-06-2008 14:52


Steeds meer bedrijven wedden op het 'design-paard'. Maar is dit ook werkelijk een effectieve strategie? Een Brusselse workshop wil ontwerpers de argumenten geven om opdrachtgevers te overtuigen van hun meerwaarde.

"Er heerst bij opdrachtgevers onduidelijkheid over wat het werken met ontwerpers hen oplevert", aldus de initiatiefnemers van de workshop. "Dit ondanks het feit dat diverse internationale onderzoeken uitwijzen dat effectief design toegevoegde waarde biedt."

"Onduidelijkheid over de economische betekenis van ‘mooi’ of de angst dat ‘mooi’ niet tot ‘aantoonbaar resultaat’ leidt, kan ertoe leiden dat ontwerphonoraria onder druk staan of dat de vraag uit de markt achterblijft. Wanneer ook ontwerpers zelf niet goed kunnen aangeven wat de effectiviteit van hun dienstverlening is en hoe deze kan worden bepaald, belemmert dit hun groeikansen en succes."

De workshop moet hierin verandering brengen. Deelnemers moeten na deze workshop in staat zijn om vragen van opdrachtgevers op het terrein van designeffectiviteit te kunnen beantwoorden, of tenminste hierover een gesprekspartner kunnen zijn. Ze krijgen een aantal inzichten, handvatten en methoden aangereikt, waarmee ze de dialoog kunnen aangaan of opdrachtgevers kunnen voorlichten. "Einddoel is uiteraard het versterken van de relatie met hun opdrachtgevers en het beter uit de verf komen van hun projecten (meer toegevoegde waarde leveren", aldus de initiatiefnemers.

De workshop ‘Design Effectiveness’ zal worden geleid door Gert Kootstra. Gert heeft veel ervaring met designprojecten, zowel aan bureauzijde als aan klantzijde. In de jaren ’90 werkte hij bij Tel Design als teamleider, adjunct-directeur en partner. Vanaf 2000 legt hij zich toe op de professionalisering van design in verschillende hoedanigheden en behaalde hij een Master of Brand Management-titel (Erasmus Universiteit). Als designmanagement-consultant verdeelt Gert zijn tijd tussen zijn eigen adviespraktijk Census, onderzoekswerk voor het CBRD/INHOLLAND en het kerndocentschap van de Master of Design Management (EURIB). Daarnaast is hij auteur van diverse boeken en artikelen over dit onderwerp.

De workshop wordt gehouden op 16 september in Design Vlaanderen in Brussel.
25-06-2008 9:26


Enige tijd geleden meldden we op deze pagina dat de verhuizing van de beroepsvereniging van interieurarchitecten BNI naar het nieuwe kantoor geen doorgang kon vinden. BNI-voorzitter Gerrit Schilder jr. laat echter weten dat de geplande verhuizing gewoon doorgaat. "Het kantoor van de Beroepsvereniging Nederlandse Interieurarchitecten verhuist zoals gepland per 01 Juli 2008 naar haar nieuwe huisvesting."
24-06-2008 8:57


Het Laboratorium voor Lichttechnologie van KaHo Sint-Lieven organiseert tweejaarlijks de specialisatiecursus verlichtingstechniek. De organisatie gebeurt in samenwerking met Groen Licht Vlaanderen en met de steun van IWT-Vlaanderen.

Deze opleiding biedt de mogelijkheid aan de houders van een master-diploma of aan bachelors met nuttige beroepservaring, om zich gedurende twintig sessies te verdiepen in lichttechnologie. Het programma bestaat uit drie modules, verdeeld over twee semesters, telkens op donderdagavond en start op donderdag 25 september om 18.00 uur. Module 1 (zeven sessies) behandelt basiskennis van verlichting; module 2 (zes sessies) gaat over lichtbronnen en armatuurontwerp terwijl module 3 (zeven sessies) verlichtingsontwerp als onderwerp heeft. De meeste colleges vinden plaats op de Technologiecampus Gent van KaHo Sint-Lieven.

De helft van de sessies wordt verzorgd door medewerkers van het Laboratorium voor Lichttechnologie (KaHo Sint-Lieven), de andere helft wordt gegeven door specialisten uit de verlichtingssector. Tevens zijn er vier bedrijfsbezoeken. Wie regelmatig de sessies (duur: 3,5 uur met pauze voor broodjeslunch) bijwoont, ontvangt na afloop van de opleiding een attest van deelname. Cursisten die achteraf succesvol het examen afleggen, ontvangen een getuigschrift ‘specialisatie verlichtingstechniek’. www.lichttechnologie.be
19-06-2008 10:03


Dijkstra Lampenfabriek verruilt het onderkomen aan de A. Hofmanweg in Haarlem per 1 juli voor een nieuwe locatie aan de Emrikweg 18, eveneens in Haarlem.

De verhuizing vindt plaats in de week van 23 tot en met 30 juni. In deze periode kan het bedrijf geen goederen in ontvangst nemen. Artikelen kunnen tot vrijdag 20 juni (12.00 uur) op het oude adres worden afgeleverd.

Postbus, telefoonnummers en faxnummer blijven ongewijzigd.

19-06-2008 8:37


De Nederlandse Stichting voor Verlichtingskunde (NSVV) heeft op 4 juni aan Infra Engineering het certificaat uitgereikt voor de cursus Licht & Beheer Openbare verlichting. Infra Engineering is hiermee de eerste branchegerichte opleiding die dit resultaat heeft behaald.

Con op den Kamp, voorzitter van de commissie opleidingen van de NSVV, overhandigde het certificaat aan Menno van Noort van Infra Engineering. Met het certificaat wordt aangetoond dat voldaan wordt aan het toetsingskader Opleidingen Verlichting van de NSVV.

 

De commissie opleidingen van de NSVV houdt zich onder meer bezig met de kwaliteit van de verlichtingsopleidingen in Nederland. "Wij vinden het belangrijk dat kennis over licht en verlichting op een kwalitatief hoog niveau wordt verspreid", aldus Op den Kamp.

Menno van Noort: "Wij zijn trots dat we nu over dit certificaat beschikken, zeker omdat we de eerste branchegerichte opleiding hebben die dit resultaat heeft bereikt. Het geeft ons tegelijkertijd een prikkel om de kwaliteit op hoog niveau te

houden."

Aan de hand van een uitgebreid toetsingskader worden cursussen beoordeeld. Zo wordt bijvoorbeeld gekeken of de inhoud van de cursus correct en actueel is en wordt gelet op de kwaliteit van de gebruikte studiematerialen. Hebben de docenten voldoende kennis en ervaring? Heeft de organisatie voorzien in een methode voor kwaliteitsborging? Naast een schriftelijke toetsing vindt een audit plaats. Als alles voldoende wordt beoordeeld wordt een certificaat afgegeven. Dit certificaat is geldig voor een periode van 6 jaar, met elke 2 jaar een tussenevaluatie.

www.nsvv.nl

www.infra-engineering.nl

19-06-2008 8:22


Tijdens het XXIII UIA Wereld Architectuur Congres in Turijn worden de inzendingen voor de International Velux Award 2008 geopenbaard. De inzendingen van 2.114 architectuurstudenten van 484 scholen uit 68 landen worden tijdens het congres (http://www.uia2008torino.org/) anoniem gepresenteerd.

Velux is door de International Union of Architects (UIA) uitgenodigd om het driejaarlijkse congres als podium voor de bekendmaking van de deelnemende scholieren te gebruiken.

 

De internationale jury van de International Velux Award is samengesteld uit zes internationaal hoog aangeschreven architecten, Hani Rashid (Verenigde Staten), Matthias Sauerbruch (Duitsland), Enrique Browne (Chili), Huat Lim (Maleisië), Eva Jiricna (Groot-Brittannië) en Francis Nordemann (Frankrijk). De juryleden zullen in Turijn in beslotenheid de winnaars en eervolle vermeldingen bepalen en de 30.000 euro prijzengeld aan de winnaars toekennen. Ook de docenten vallen hierbij in de prijzen. De bekendmaking van de winnaars van de Award zal overigens pas in november in Venetië plaatsvinden.

Het aantal inschrijvingen is weer hoger uitgevallen dan 2 jaar geleden. In 2006 schreven 2.037 architectuurstudenten uit 92 landen zich voor deze wedstrijd in. De jury selecteerde twintig winnaars uit twaalf landen. De winnaar van de Award was de 27-jarige architectuurstudente Louise Grønlunds. Zijn won de eerste prijs met haar project 'A Museum of Photography'.

De International Velux Award wordt georganiseerd in samenwerking met de International Union of Architects (UIA) en de European Association for Architectural Education (EAAE). Bezoekers van het XXIII UIA Wereld Architectuur Congres kunnen de inzendingen digitaal bekijken in een kleine tentoonstelling.

www.velux.nl
http://iva.velux.com 

19-06-2008 8:14

De allereerste overzichtstentoonstelling van de Spaanse excentrieke designer Jaime Hayon is weggelegd voor de bezoekers van Interieur 08, de internationale biënnale voor woon- en projectcreativiteit die van 17 tot 26 oktober plaatsvindt in Kortrijk. Wie de jonge Spaanse eregast een beetje kent, weet dat het allesbehalve een saaie retrospectieve wordt. Hayon ontwierp dan ook een eigen museum, waarin zijn werk letterlijk op een voetstuk wordt geplaatst.

Geen klassieke designer, de Spaanse eregast Jaime Hayon (34). Met zijn frivool design en tomeloze fantasie breekt hij met alles wat gangbaar is én past hij perfect binnen Interieur 08. Projectcoördinator Dieter Van Den Storm: "Ik bewonder hem voor de manier waarop hij de designgeschiedenis naar zijn hand zet, soms op een speelse en grappige manier, vaak ook extravagant. Jaime Hayon past helemaal in de nieuwe lichting creatieve renaissancemannen."

Het resultaat van zijn interdisciplinair werk - van badkamers en keramiek tot schoenen, meubels en interieurs - wordt nu voor het eerst gegroepeerd tijdens Interieur 08. Meteen ook de eerste keer dat Jaime Hayon in België exposeert. Van Den Storm: "De tentoonstelling omvat al zijn designwerk van 2000 tot 2008 - inclusief recente projecten voor Bisazza, Moooi, Established and Sons, Camper en Lladro, die in april werden voorgesteld op Salone del Mobile in Milaan. Bovendien heeft Jaime, in zijn eigen gekende stijl, een leuke museumopstelling bedacht. Zo zijn de verschillende objecten op sokkels geplaatst, hebben de muren een niet-alledaagse print meegekregen en is de cafetaria in theaterstijl uitgewerkt. Kortom, een totaalbeleving die de bezoekers van Interieur 08 ongetwijfeld zal verrassen."

Voor de derde keer heeft de Interieur Foundation, samen met de magazines Weekend Knack en Weekend Le Vif/L'Express, een Designer van het Jaar gekozen. Nadat Alain Berteau in 2006 en Nedda El-Asmar in 2007 met de prijs gingen lopen, valt dit jaar Stefan Schöning die eer te beurt. In oktober zal de bezoeker tijdens de biënnale kunnen kennismaken met zijn uiteenlopend portfolio.

 

De 40-jarige industriële ontwerper uit Antwerpen heeft sinds 1994 zijn eigen bureau. Hij ontwierp al de nieuwe huisstijl voor de NMBS, grillpannen voor Demeyere, domoticasystemen voor Intensia en sofa's, kapstokken en bijzettafels voor verscheidene Italiaanse fabrikanten.

Naast de vele andere nevenmanifestaties zorgen ook de masterlezingen ervoor dat een bezoek aan Interieur 08 de moeite waard is. Gedurende de tien dagen van het evenement kan het publiek lezingen meepikken van toonaangevende ontwerpers en theoretici zoals Jaime Hayon, de broers Ronan en Erwan Bouroullec, Michael Braungart en Fabio Novembre.

Het nieuwe initiatief van de Interieur Foundation, Design at Work, schiet uit de startblokken op de 21e biënnale. De Interieur Foundation ijvert al sinds haar oprichting in 1967 en de eerste editie van de biënnale  in 1968 voor de promotie van goede en creatieve vormgeving voor de woning. Alsmaar meer bedrijven uit diverse sectoren (kantoormeubelen en inrichting voor collectiviteiten, sport- en vrijetijdsgoederen, bagage, materialen, designelektronica enzovoort) dienen zich aan om deel te nemen aan Interieur. Om goed design over de sectoren heen te promoten en innovatieve productontwikkelingen te stimuleren, is Design at Work ontstaan. Dankzij de ‘Design at Work Awards 08', een tentoonstelling ‘Things to Come' en lezingen in het Forum, zal het publiek dit nieuwe initiatief kunnen ontdekken.

Naast de aanwezigheid van de internationale exposanten mogen ook de topdesigners van morgen niet ontbreken. De ‘Interieur 08 Design Competition' en ‘theyoungdesignersfair' zijn twee initiatieven die een platform vormen om nieuwe prototypes en baanbrekende ontwerpen van startende designers aan een groot publiek voor te stellen. Een internationale jury, onder wie designers Louise Campbell (DK) en Adam Goodrum (AU), Philips Senior Creative Director Oscar Peña (CO/NL) en captains of industry en zaakvoerders Marnick Smessaert (BE) en Alasdhair Willis (UK) zullen zich over de deelnames van de wedstrijd buigen en een kritisch oordeel vellen.

Interieur 08 opent op 17 oktober de deuren in Kortrijk Xpo. Tien dagen lang zullen meer dan driehonderd internationale exposanten, jonge ontwerpers en aanstormend talent hun allernieuwste creaties voorstellen op 40.000 vierkante meter tentoonstellingsoppervlakte.

www.interieur.be

18-06-2008 8:47


KOW Architectuur uit Eindhoven roept bedrijven op om afgeschreven beeldschermen te doneren aan scholen, zorgcentra of buurthuizen. "Weggooien is onnodig afval maken en deze instellingen zijn daar vaak dolblij mee", zeggen Michael Urlings en Roel Jansen van het architectenbureau.

 

"We denken dat apparaten uiteindelijk zo geproduceerd gaan worden dat zij geheel te hergebruiken zullen zijn. Dit is de zogenaamde Cradle-To-Cradle-gedachte. Tot die tijd willen we helpen de traditioneel geproduceerde apparaten een zo lang mogelijk leven te geven."

Het architectenbureau KOW Architectuur Eindhoven heeft negen grote beeldschermen gedoneerd aan de Montessori-basisschool ‘De Trinoom’ in het centrum van Eindhoven. "Wij gebruiken grote schermen voor het werken aan technische tekeningen", aldus Urlings. "Deze zijn inmiddels vervangen door flatscreens met nog hoger gebruiksconform, maar een school kan ze nog erg goed gebruiken in het onderwijs."

 

"We zien te vaak dat bedrijven de computers en schermen bij vervanging weggooien", vult Jansen aan."Wij doen nu een oproep aan de bedrijven voortaan even de moeite te nemen om contact te zoeken met instellingen die de systemen goed kunnen gebruiken. Dat kunnen scholen zijn, maar ook instellingen in de zorg, in het buurtwezen of gewoon sportclubs. Die zijn daar vaak heel blij mee. Ook is het zonde om van een apparaat dat voor een bedrijf afgeschreven is, direct afval te maken dat ons milieu erg belast. Ze kunnen eigenlijk nog jaren mee."

17-06-2008 8:34


Ondanks de vernietigende brand organiseerde de TU Delft samen met de VMRG en FAECF op 5 juni jongstleden een internationaal congres over de gevelbouw. Bert Lieverse, VMRG-directeur en General Secretary van de FAECF, presenteerde een strategisch concept voor de toekomstige ontwikkeling van de moderne gevelbouw onder de naam ‘the Living Façade’. Dit concept (‘de Levende Gevel’ in het Nederlands) is een overkoepelende visie van waaruit de gevelindustrie en de belangrijke collega professionele partners samen moderne geveloplossingen gaan ontwikkelen en realiseren.

Het concept is gefundeerd op twee marktconcepten: de opgaven van enerzijds de natuur (ons buitenmilieu) en anderzijds de binnennatuur (oftewel het comfort). Ook de gevelindustrie zal een bijdrage leveren aan het herstellen van het evenwicht in de natuur. Bijvoorbeeld door energiebeheer onderdeel te laten zijn van de prestaties van de gevel. Dit geldt uiteraard ook voor de opgaven om binnen een gezond en productief binnenmilieu tot stand te brengen. De gevelindustrie is als geen andere industrie in staat om beide in een enkel concept te verbinden. Daartoe is het noodzakelijk dat de ontwerpers, architecten en klimaatinstallateurs samen met de gevelindustrie hun capaciteiten bundelen om de Levende Gevel te realiseren. De gevelindustrie neemt het initiatief om de sector in zijn geheel op alle mogelijke terreinen en projecten te activeren vanuit deze sectorvisie. De Levende Gevel kan baat hebben bij de filosofie van Slimbouwen®, daartoe ook gestimuleerd door de innovatiemogelijkheden die het Ministerie van EZ de industrie biedt.

De Levende Gevel levert veel uitdagingen voor architecten met hun esthetische en functionele aspiraties. En ook voor de technologisch georiënteerde industrieën die betrokken worden bij het ontwerpen, vervaardigen en exploiteren van de gevels van de toekomst.
16-06-2008 8:40


Osram nodigt regelmatig kunstenaars uit op de hoofdvestiging in München. De kunstenaars krijgen de gelegenheid om hun interpretatie te geven van licht en verlichting. Ditmaal viel de keus op de Belgische kunstenaar Anouk de Clercq. Haar videowerk ‘Motion for Newton' behandelt via een wisselend spel van licht en schaduw de verhouding van bewegende vormen op hun omgeving.

 

De tentoonstelling met het videowerk van De Clercq is nog tot 9 november in München te bezichtigen.

16-06-2008 8:37


De afdeling Interieurarchitectuur van de Willem de Kooning Academie Hogeschool Rotterdam biedt de komende tijd een exclusieve presentatie in LP II.  Deze multifunctionele open ruimte in het verbouwde gebouw Las Palmas op de Kop van Zuid in Rotterdam biedt van zaterdag 28 juni tot en met zondag 6 juli plaats aan het werk van de afgestudeerden van de Academie.

Tentoonstelling open: zaterdag 28 juni tot en met zondag 6 juli 2008, 11.00-19.00 uur. Toegang gratis.

Autonome Beeldende Kunst, Vormgeving, Docent Beeldende Kunst en Vormgeving: LPII (gebouw Las Palmas), Wilhelminakade 326, Rotterdam

 

 

 

 

16-06-2008 8:29


De bouwwereld ziet voor het vierde achtereenvolgende jaar Rotterdam als meest toonaangevende stad van Nederland als het gaat om de architectuur, gevolgd door Amsterdam en Maastricht. Hoewel de afstand tussen Rotterdam en Amsterdam voor het eerst sinds jaren is gedaald, blijft de voorsprong van Rotterdam zeer groot. Tevens heeft Almere voor het eerst sinds 3 jaar de derde plek moeten afstaan aan Maastricht. Dit blijkt uit recent onderzoek van USP Marketing Consultancy.

Op aanzienlijke afstand van de overige steden wordt Rotterdam door de bouwwereld gekozen tot ‘architectuurhoofdstad' van Nederland. Rotterdam krijgt 28 procent van de stemmen; Amsterdam volgt met 14 procent en Maastricht heeft de derde plek overgenomen van Almere met 4 procent van de stemmen. Een vergelijking met eerdere jaren leert ons verder dat de voorsprong van Rotterdam op Amsterdam voor het eerst is afgenomen van 18 procent (2007) naar 14 procent (2008). In de top 10 valt verder op dat Maastricht Almere, Den Haag en Groningen is voorbijgestreefd en de derde plek heeft ingenomen. Tenslotte heeft Eindhoven zichzelf een plek in de top 10 verworven ten koste van Middelburg.

Alle partijen zijn unaniem in hun oordeel over Rotterdam en Amsterdam. Rotterdam en Amsterdam krijgen van alle vier de onderscheiden bouwpartijen respectievelijk een nummer 1 en 2 notering. Deze rangorde was ook al in 2007 te zien. De enige verandering in de top 3 onder de verschillende bouwpartijen is de stijging van Maastricht bij de aannemers. De voorkeur voor de architectuur van Rotterdam komt het sterkst naar voren bij de voorschrijvers: Rotterdam wordt door maar liefst 47 procent van de voorschrijvers tot architectonisch meest toonaangevende stad verkozen, gevolgd door Amsterdam met ‘slechts' 12 procent van de stemmen.

 

Meest toonaangevende stad naar bouwpartij

 

Voorschrijvers

Aannemers

Afbouwers

Installateurs

Positie 1

Rotterdam (1)

Rotterdam (1)

Rotterdam (1)

Rotterdam (1)

Positie 2

Amsterdam (2)

Amsterdam (2)

Amsterdam (2)

Amsterdam (2)

Positie 3

Almere (3)

Maastricht (6)

Almere (3)

Den Haag (3)

 

(tussen haakjes staat de positie uit 2007)

 

13-06-2008 9:15


Na een succesvolle eerste editie in 2006 wordt Architect@Work voor de tweede keer gehouden op 10 en 11 september in Ahoy Rotterdam. De eerste Nederlandse editie van het evenement werd positief onthaald bij de bezoekers.

Meer dan 1.620 vakbezoekers beoordeelden deze contactdagen met een tevredenheidscore van 8,1 op een schaal van 10. Van hen bevestigde 86 procent zijn bezoek aan een volgende editie en omschreef de beurs volgens de organisatie als 'eindelijk een goed gefocuste en conceptueel goed uitgedachte beurs voor ons beroep'.

Ook de tachtig exposanten spraken zich zeer bemoedigend uit over deze eerste editie. Zij quoteerden deze met een tevredenheidscore van 7,9 op 10. Op meer dan 3 maanden voor de beurs, bevestigden ruim 110 bedrijven hun deelname aan Architect@Work 2008.

Het beursconcept van Architect@Work onderscheidt zich van andere initiatieven in de bouwsector door het exclusieve karakter en door de specifieke focus op het aspect ‘innovatie'. Het succes van deze contactdagen op maat voor (interieur)architecten, ingenieursbureaus en andere voorschrijvers kan men volgens de organisatie toeschrijven aan diverse factoren:

- Architect@Work toont enkel noviteiten van fabrikanten en exclusieve verdelers. Om het exclusieve karakter van deze noviteiten te garanderen wordt elke kandidatuur voorgelegd aan een commissie van architecten en interieurarchitecten die het innovatieve karakter van elk tentoongesteld product beoordeelt.
- Enkel architecten, interieurarchitecten en andere voorschrijvers worden uitgenodigd via een op maat geschreven registratiesysteem. Andere bezoekersdoelgroepen (consumenten, aannemers, en dergelijke) worden niet toegelaten op de beursvloer.

- Architect@work is een totaalconcept, inclusief een seminarprogramma: tijdens korte seminars komen actuele onderwerpen aan bod of deelt een collega-architect zijn/haar ervaringen met de bezoekers.

- De beurslay-out waarbij de traditionele wandelgang wordt omgebouwd tot lounge en de architecten geleid worden door uniforme modules garandeert een optimaal contact tussen standhouder en voorschrijver. Dit unieke concept werd ontwerpen door Creative4.

Architect@Work 2008:

woensdag 10 en donderdag 11 september 2008 (13.00-20.00 uur) in Ahoy Rotterdam.

www.architectatwork.nl

 

13-06-2008 8:27


Op 27 juni gaat de eindexamententoonstelling van de mastersopleiding van Design Academy Eindhoven van start. De tentoonstelling toont werk van zo'n 26 studenten en gaat vooraf aan  Graduation Galleries in oktober waar het werk van de bachelor studenten getoond wordt.

De masteropleiding aan Design Academy Eindhoven wordt veelal gevolgd door buitenlandse studenten die in eigen land al een designopleiding gevolgd hebben en nu in Eindhoven nog de Nederlandse ontwerpmentaliteit willen aanleren. De focus bij de masters ligt vooral op onderzoek en analyse. De tentoonstelling is te zien van 27 tot en met 29 juni.

De masterafdeling van de academie bestaat uit twee richtingen. Hoofden van de afdeling IM zijn de grondleggers van Droog Design: Gijs Bakker en Renny Ramakers. Zij richten zich vooral op hun gedeelde visie van een conceptueel en contextuele benadering van design. Hoofd van de afdeling Man and Humanity Mr. Satyendra Pakhalé leidt de studenten op in de richting van humanitair design en duurzaamheid.

 

Locatie:

Design Academy Eindhoven

gebouw DeWitteDame

Emmasingel 14

Eindhoven

 

Openingstijden tentoonstelling: 27 tot en met 29 juni van 11.00 tot 18.00 uur.

 

13-06-2008 8:20


De Amsterdamprijs voor de Kunsten is dit jaar toegekend aan Marlies Rohmer. De architect ontvangt op 28 augustus in het Muziekgebouw aan 't IJ een bedrag van 35.000 euro uit handen van burgemeester Job Cohen. Rohmer wordt beloond voor haar bijzondere betekenis voor de kunst en cultuur in de hoofdstad.

De geboren Rotterdamse (1957) richtte in 1986 haar eigen bureau op in Amsterdam. In die stad heeft zij onder meer gewerkt aan het politiebureau en de stedelijke vernieuwing aan de Nieuwmarkt, woningbouw van de Baarsjes tot de Spaarndammerdijk, op het Borneo- en Java-eiland, IJburg en het Houtsma-terrein.

Zij ontwerpt nu een multifunctioneel centrum met gebedsruimten voor Turkse en Marokkaanse instellingen. Vanwege haar verdiensten voor Amsterdam, haar vakmanschap en haar invulling van het beroep van architect, verdient zij de Amsterdamprijs. Haar ontwerpen zijn volgens de jury ‘teder en met liefde gemaakt, intuïtief goed'.

De overige winnaars van de prijs zijn videokunstenaar Julika Rudelius en rapduo Pete Philly & Perquisite.

 

De uitreiking van de prijs is mede georganiseerd door Het Parool.

12-06-2008 8:41


Veel architectuurprijzen claimen 's werelds belangrijkste te zijn, maar de Pritzker Architecture Prize is dat volgens insiders écht. Worlds most important architecture award is dit jaar toegekend aan Jean Nouvel.

 

De Hyatt Foundation heeft de prijs en een geldbedrag van 100.000 dollar toegekend aan de 62-jarige architect en vorige week in Washington DC uitgereikt.

 

Op dit moment werkt Nouvels bureau onder andere aan een kantoortoren naast het Museum of Modern Art in New York.

12-06-2008 8:29


Hongkong investeert jaarlijks 25 miljoen dollar in design. Doel is de stad verder te ontwikkelen tot dé schakel tussen China en het Westen. Hong Kong heeft een bloeiende designsector. Gezien de snelle ontwikkelingen in de regio Hong Kong is het van belang dat er vanuit de Nederlandse designsector aansluiting wordt gezocht. Ideale gelegenheid is de Business of Design Week (BoDW), die elke december in Hong Kong plaatsvindt. Het is één van de grootste manifestaties in Azië rond vormgeving en architectuur, die het beste van de internationale designsector bijeenbrengt.

Als ‘partnerland' van de BoDW in 2008, die van 9 tot en met 13 december plaatsvindt, zal Nederland veel evenementen organiseren. Het Nederlandse activiteitenprogramma bevat onder andere lezingen, tentoonstellingen, een groot paviljoen op de beurs IDT EXPO en een matchmakingprogramma voor Nederlandse designers en ontwerpbureaus. Er komen diverse Nederlandse sprekers, zoals meubel- en interieurontwerper Marcel Wanders, lingerieontwerper Marlies Dekkers en trendwatcher Lidewij Edelkoort.

De BoDW omvat diverse beurzen, conferenties, educatieprogramma's en tentoonstellingen. In totaal komen ruim tienduizend bezoekers op de manifestatie af. Deelnemers zijn niet alleen designers, maar ook ondernemers, beleidsmakers, media, studenten en algemeen geïnteresseerd publiek. Nederland wil door middel van de BoDW de creatieve, economische en educatieve relatie met Hong Kong verbeteren. Nederland zal als hoogwaardig en uniek design-, mode- en architectuurland gepositioneerd worden.

De Nederlandse bijdrage aan BoDW is de eerste activiteit van het drie-jarige Open Minds-programma, dat de export en reputatie van Nederlandse creatieve producten en diensten in China zal bevorderen. Het programma wordt ontwikkeld door de sectorinstellingen NAI en Premsela; de brancheorganisaties BNO, BNI, BNA en Modint; en de TU Delft in samenwerking met de ministeries van Economische Zaken, Buitenlandse Zaken en Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

Ook deelnemen aan de Business of Design Week in Hong Kong? Inschrijven kan via de website van de EVD. Op 18 juni is er een informatiebijeenkomst over het Nederlandse programma in Hong Kong bij ING in Amsterdam. Inschrijvingen verlopen via de BNO, e-mail: bno@bno.nl.
11-06-2008 9:56


Demente bejaarden die langdurig in goed verlichte ruimten zitten, hebben minder last van depressieve buien en een slecht humeur. Veel licht remt ook de cognitieve achteruitgang. Dit blijkt uit onderzoek in twaalf Nederlandse verzorgingstehuizen. The Journal of the American Medical Association publiceert de resultaten ervan vandaag, woensdag 11 juni 2008.


Uit eerdere onderzoeken bleek het al en het onderzoek in twaalf Nederlandse verzorgingstehuizen bevestigt het beeld: bij mensen met dementie raakt de biologische klok geleidelijk van slag: ze slapen 's nachts slechter en gaan vaak dolen. Overdag halen ze het slaaptekort in. Onderzoekers van het Nederlandse Instituut voor Neurowetenschappen (NIN) in Amsterdam hebben geprobeerd met extra licht die afwijkende klok in het gareel te krijgen. Ze voerden het onderzoek uit in verzorgingstehuizen in Friesland en Noord-Holland, bericht Volkskrant-verslaggever Broer Scholtens vandaag in het landelijke dagblad.

Bijna tweehonderd demente bejaarden, vooral vrouwen, deden mee aan het onderzoek, aldus Scholtens. De gemiddelde leeftijd was 86 jaar. In een deel van de dagverblijven in de tehuizen hingen de onderzoekers extra veel tl-buizen op, tot een lichtsterkte van 1.000 lux. In een ander deel van de ruimten werd de verlichting op een laag pitje gehouden, tot 300 lux. De buizen brandden van negen uur 's morgens tot zes uur 's avonds.

Bejaarden en personeel wisten niet hoe bij hen de verlichting was geregeld. Aan de hand van vragenlijsten, zoals cognitie- en depressietesten, werden verschillen in kaart gebracht.

Overmatig licht remt de cognitieve achteruitgang (van het oriëntatievermogen en de geheugenfunctie) met zo'n 5 procent. Depressieverschijnselen namen met 19 procent af, terwijl de demente bejaarden 53 procent meer dingen zelf konden doen, zoals brood smeren.

De klinische relevantie is groot, vindt de verantwoordelijke onderzoeker Eus van Someren van het NIN. "Demente bejaarden krijgen nu medicijnen met allerlei bijwerkingen zoals misselijkheid, duizeligheid en maag-darmklachten. Met veel licht is hetzelfde te bereiken zonder die bijwerkingen."

 

Bron: de Volkskrant

10-06-2008 9:14

image002image003

De jury van de internationale prijs Dedalo Minosse heeft de Special Prize Eurotherm for Sustainability toegekend aan FiftyTwoDegrees in Nijmegen. De prestigieuze prijs werd uitgereikt in het Teatro Olimpico in Vicenza, Italië, aan initiatiefnemers Ron Lubbers van ICE Ontwikkeling en Jos van Oostrum van Ballast Nedam Bouw Speciale Projecten en aan architect Francine Houben van Mecanoo.

Het project is tevens te zien op de tentoonstelling in Palazzo Valmarana Praga, Vicenza, die tot en met 24 augustus te bezichtigen is. In het juryrapport wordt Business Innovation Center FiftyTwoDegrees geprezen vanwege het innovatieve concept en de aandacht voor duurzaamheid in het ontwerp. In FiftyTwoDegrees zijn technologie, wetenschap en cultuur samengebracht in een unieke omgeving, die uitnodigt tot ontmoeting en samenwerking.

FiftyTwoDegrees is ontworpen vanuit een humane en duurzame visie op de locatie, architectuur, materialisatie en gebruik, maar ook op beheer en exploitatie. De tweede fase van FiftyTwoDegrees gaat direct aansluiten op het Goffertpark en het NEC-stadion. Door het nieuwe lightrail-station de ‘Goffert’ is het gehele gebied verzekerd van een snelle verbinding met de stad en de regio. Hierdoor wordt de geïsoleerde ligging van de NXP-campus (voorheen Philips Semiconductors) opgeheven en ontstaan kansen om de kennisintensieve industrie, waar de regio rijk aan is, te laten groeien.

www.fiftytwodegrees.com

image004

10-06-2008 9:08


Voor de cursusdagen Licht & Beheer Openbare Verlichting van Infra Engineering op woensdag 18 juni en donderdag 19 juni is nog een beperkt aantal plaatsen beschikbaar.

De cursus is een aanrader voor iedereen die te maken heeft met (beheer van) openbare verlichting. De nog beschikbare plaatsen worden ingedeeld in volgorde van aanmelding. Indien er te veel aanmeldingen binnenkomen, dan is er een mogelijkheid om uit te wijken naar het najaar. www.infra-engineering.nl
09-06-2008 14:26


Zeventien ontwerpers uit Vlaanderen werden in 2007 erkend door Design Vlaanderen. De Design Vlaanderen Galerie wordt gedurende twee maanden hun platform.

 

Elk jaar houdt Design Vlaanderen twee erkenningsrondes, de Lente- en de Herfstselectie. Ontwerpers die willen opgenomen worden in de database van Design Vlaanderen kunnen op die momenten hun dossier insturen om het voor te leggen aan een jury van deskundigen en gelijken.

 

De werking van Design Vlaanderen vertrekt vanuit de ontwerpers. Erkende ontwerpers worden opgenomen in de verschillende activiteiten van Design Vlaanderen (tentoonstellingen, lay-out van affiches en drukwerk, beurzen, workshops, lezingen). Deze ontwerpers zijn ook de enigen die terug te vinden zijn op de website http://www.designvlaanderen.be/ en die worden doorgegeven aan bedrijven, pers en het geïnteresseerde publiek. Verder komen deze ontwerpers in aanmerking voor subsidies voor de promotie van hun werk, wordt over hen verhaald in het tijdschrift Kwintessens en houdt Design Vlaanderen ze wekelijks op de hoogte van activiteiten en beroepsmogelijkheden via een nieuwsbrief. Bovendien toont Design Vlaanderen ze het jaar na hun erkenning in de tentoonstelling 'De Nieuwe Oogst', die dit jaar voor de tiende keer wordt gehouden.

Deelnemende ontwerpers zijn:

Michael Bihain
http://www.bihain.com/        

Interieurobjecten

 

Evelien De Winter                  

Keramiek

 

Steven Dehollander               

http://www.pilipili.be/

Industriële vormgeving

Jean-François D'Or | Loudordesign     

www.loudordesign.be/ 

Meubel en interieurobjecten

Anthony Duffeleer     

www.frap.be/        

Meubel en interieurobjecten

Lodewijk Joye

www.lodewijkjoye.be/

Grafische Vormgeving

Lut Laleman   

Keramiek

Jurgen Maelfeyt                     

www.jurgenmaelfeyt.be/        

Grafische Vormgeving

Jorge Manilla Navarrete                     

Juwelen & zilversmeden

Dimitri Merlin            

www.cides.be/   

Industriële vormgeving

Lore Ongenae

www.lasirenapica.tripod.com/          

Textiel en papier

Céline Poncelet & Emilie Lecouturier  | Atelier BLINK

www.atelierblink.com/

Meubel en interieurobjecten

Jeff Rutten     

www.jeffrutten.be/    

Meubel en interieurobjecten

Ann Van Hoey             

Keramiek

Dries Verbruggen & Claire Warnier | Unfold

www.unfold.be/           

Meubel en interieurobjecten

De Nieuwe Oogst

13 juni - 17 augustus 2008

Design Vlaanderen Galerie

Kanselarijstraat 19, B-1000 Brussel (vlakbij de Sint-Michielskathedraal).

 

Open op: dinsdag tot vrijdag van 11.00 tot 18.00 uur; zaterdag en zondag van 13.00 tot 17.00 uur. Gesloten op maandag (op afspraak bezoek mogelijk) en officiële feestdagen (11 juli en 15 augustus 2008).

 

 

04-06-2008 9:48

Het cluster Design van de Academie voor Beeldende Kunsten houdt van 5 tot en met 9 juli een eindexamenexpositie.

De tentoonstelling wordt vrijdag 4 juli geopend en is dan alleen voor genodigden toegankelijk. De gezamenlijke presentatie van de verschillende afdelingen binnen de cluster Design vindt plaats in de ABK Maastricht en in een fabriekshal van de ENCI. De expositie toont het werk van circa veertig eindexamenkandidaten.

Het vaak autonome karakter van de individuele projecten laat nieuwe visies zien, waarbij de focus op bewustwording ten aanzien van gebruik en beleving duidelijk zichtbaar is. Ook laat de tentoonstelling de versmelting tussen ambacht en industrie zien, die extra versterkt wordt door de locatie.

Adres en Openingstijden

ABK Maastricht (afdeling S&P) / Hal Noord ENCI

Herdenkingsplein 12 / Lage kanaaldijk 115

6211 PW Maastricht / 6212 NA Maastricht

05.07.2008 11.00-19.00 uur

06.07.2008 11.00-19.00 uur

07.07.2008 11.00-19.00 uur

08.07.2008 11.00-19.00 uur

09.07.2008 11.00-19.00 uur

Tussen de twee locaties zal een shuttledienst rijden.

www.graduation2008maastricht.com

04-06-2008 9:07


Sigmund Freud beschouwde de droom als de ‘beschermer van de slaap'. De tentoonstelling ‘State Alpha, on the architecture of sleep' onderzoekt in welke mate hetzelfde gezegd kan worden over de architectuur. Vanaf zaterdag 28 juni presenteert het NAi Maastricht een tentoonstelling waarin de architectuur van de slaap op encyclopedische wijze wordt benaderd vanuit verschillende invalshoeken. De tentoonstelling wil de bezoeker aanzetten tot nadenken over de manier waarop de architectuur onze slaap organiseert.

In 2008 schetst het NAi Maastricht langere lijnen op het snijvlak van architectuur en vormgeving, waarbij de rode draad wordt gevormd door het interieur. Na een solotentoonstelling rond de monnik/architect Dom Van der Laan en de vraag naar een spirituele binnenwereld, wordt nu het onderwerp slaap als een meer psychologische binnenwereld verkend en wordt gekeken hoe de architectuur zich hiertoe verhoudt. Deze tentoonstelling benut ondermeer de film en de productvormgeving om deze relatie zichtbaar te maken.

In zes hoofdstukken worden verschillende aspecten van de slaap belicht. In Phenomenology of Sleep zal slaap, toch nog steeds een enigma, worden belicht door middel van filmfragmenten. Filmexpert Erik de Kuyper heeft een selectie fragmenten samengesteld, die het ritueel van slapen en opstaan laten zien binnen hun architectonische context. De term Architecture of Sleep wordt gebruikt door de medische wetenschap als beschrijving van de structuur van het slaapproces. In samenwerking met het slaaplaboratorium van de Charité Clinic in Berlijn toont dit hoofdstuk verschillende wijzen van observatie door onderzoekers. Het hoofdstuk Science of Sleep vergelijkt hoe andersoortige (pseudo-wetenschappelijke) expertises zoals feng-shui omgaan met slaap en het ruimtelijke effect daarvan op de indeling van onze slaapkamers.

Het hoofdstuk getiteld Dream-House geeft een beeld van hoe de markt het begrip droomhuis inzet als verleidingsmiddel. Dit gelijknamige hoofdstuk onderzoekt naast het droomhuis binnen de huizenmarkt ook het symbool van het huis binnen het onderbewustzijn. Binnen Economy of Sleep focust de tentoonstelling op de tegenstelling tussen slaap als gift en vitaliserende kracht en slaap als product, waaromheen een enorme markt is ontwikkeld. Denk hierbij aan bedden, geuren, maskers, crèmes, kruiden, maar ook aan therapieën en medicijnen. Het laatste hoofdstuk, Sleep without Architects, toont verschillende voorbeelden die ontsnappen aan de architectuur. Door onder meer de positie van daklozen te belichten, stelt dit hoofdstuk de rol van de architectuur ter discussie en de wijze waarop deze de slaap organiseert.

Het concept State Alpha, on the architecture of sleep is ontwikkeld door Liquid Frontiers, te weten Sabine Dreher en Christian Muhr, in samenwerking met Guus Beumer. Het tentoonstellingsontwerp is in handen van Herman Verkerk. De grafische vormgeving is van Experimental Jetset.

State Alpha, on the architecture of sleep is het eerste deel van een tweeluik. Het tweede deel, in samenwerking met de TU Delft en Vesteda, met als curator Dirk van de Heuvel, zal eind oktober opengaan onder de titel ‘Changing Ideals'.

 

 

 

04-06-2008 9:01


Minister Jacqueline Cramer van Ruimte en Milieu is blij met het eindrapport van de taskforce verlichting dat zij vorige week uit handen van de voorzitter, Hetty Hafkamp, ontving. Samen met marktpartijen, gemeenten en provincies zal Cramer de voorstellen uitvoeren. "Het rapport van de taskforce bevestigt dat energiebesparing bij verlichting loont en niet te verwaarlozen is", aldus de minister.

De taskforce verlichting is in december 2007 ingesteld met als opdracht voorstellen en ideeën te formuleren waarmee energiezuinige verlichting in Nederland gemeengoed kan worden. De aanbevelingen richten zich op huishoudelijke verlichting, utiliteitsbouw en op openbare verlichting.

Voor de huishoudelijke verlichting richten de voorstellen zich op het geleidelijk uit de markt halen van gloeilampen gekoppeld aan het goedkoper maken van de energiezuinige alternatieven ervan. Een structurele verlaging van de aanschafprijs van energiezuinige lampen moet, samen met een lage energierekening, de consument verleiden massaal te kiezen voor energiebesparende verlichting. Voor de utiliteitsbouw stelt de taskforce voor om via aanscherping en handhaving van regelgeving, energiezuinige verlichting verplicht te stellen. Voor de openbare verlichting is het advies tot afspraken te komen met provincies en gemeenten.

Minister Cramer wijst er op dat door massale toepassing van alleen al de bestaande energiebesparende technieken het huidige elektriciteitsverbruik met de helft naar beneden kan.

Voor een aantal punten lopen al acties. In samenwerking met VNG, SenterNovem en marktpartijen worden bijvoorbeeld bij zo'n dertig gemeenten proefprojecten opgezet met LED-verlichting.

De voorstellen van de taskforce worden de komende tijd uitgewerkt in concrete maatregelen, uitvoeringsadviezen in Europees verband en afspraken met de verschillende partijen, zoals verlichtingsproducenten, detailhandel en andere overheden. Voor het zomerreces ligt er een uitvoeringsprogramma.

 

Rapport Taskforce Verlichting

04-06-2008 8:32


Win Project Assistants verhuist van Laren naar Utrecht (Papendorp). Kantorenvilla Groenewoud biedt de oplossing voor de groei van het bedrijf. Daarnaast past de omgeving van de hoogwaardige kantorenwijk Papendorp uitstekend bij het werkterrein van Win. Capgemini, Atos Origin, Grontmij en KPN vestigden zich hier al eerder.

Win Project Assistants heette tot voorkort Zin Project Assistants.

 

Het bedrijf is in korte tijd uitgegroeid tot een stabiel groeiende speler op het gebied van project support. Door de centrale ligging, de goede bereikbaarheid en de uitstraling, voldeed Utrecht Papendorp aan alle vestigingseisen. De Prins Clausbrug verbindt het kantorenpark met de woonwijken en meubelboulevard aan de oostkant van het Amsterdam-Rijnkanaal. Zin Project Assistants heet nu Win Project Assistants.


Win Project Assistants zijn professionals op het gebied van project support. Zij fungeren als rechterhand van een projectmanager en/of vormen de spil van het project office. Tevens kunnen zij een bijdrage leveren aan het opzetten van een project office. Ze zijn goed opgeleid, capabel en doortastend en hebben de benodigde ervaring en kwalificaties (zoals bijbvoorbeeld Prince 2, IPMA, MS Project). Win stelt de project assistants uit het vaste interim-team beschikbaar voor het project, op detacheringbasis. Zij kunnen voor een lange of korte periode ingezet worden. Zij hebben ervaring in projecten met allerlei thema’s: IT, Change, HR, Finance, Legal en Infrastructuur.

De project assistants zijn in vaste dienst. Zij kiezen voor een ondersteunende rol binnen het projectteam, omdat ze dienstverlenend ingesteld zijn en/of om veel over projectorganisaties te kunnen leren. Win draagt zorg voor de benodigde begeleiding van de project assistant binnen de organisatie. De project assistant wordt aangestuurd door een fieldmanager. Verder zorgt Win voor coaching en relevante project management-trainingen.

www.projectassistants.nl


Terug

Combinatieaanbieding: 25% korting op abonnement vaktijdschriften Inside Information + Verlichting

U betaalt € 141,00, in plaats van € 188,00, voor totaal dertien nummers van Inside Information en Inside Information Verlichting.

Klik hier om een abonnement te nemen
 


Nieuwsarchief
Kantoor- en Projectmeubilair

Vloer, Wand & Plafond

Verlichting

Ontwerp/Architectuur

Overig nieuws

Archief voor oktober 2006


Naast nieuws en de hoofdnavigatie bovenaan onze site hebben wij nog meer rubrieken, namelijk:

- Agenda met beurzen en evenementen
- Vacatures
- Projecten uit de branche
- Geselecteerde filmpjes
  


- Aanmelden voor een abonnement
- Inschrijven op de e-mailnieuwsbrief

 


Agenda
Agenda-overzicht >