Nieuws


29-05-2008 9:16


cover-verlichting_kleinInside Information Verlichting; het tijdschrift is net nieuw, maar weet zich nu al omarmd door de verlichtingsbranche en door gebouw- en interieurarchitecten. Dit blijkt uit het fros groeiend aantal abonnees en uit de waardering van branche-organisaties als onder meer de NSVV, waarmee Inside Information Verlichting een samenwerkingsverband heeft.

Ook in de derde editie van Inside Information Verlichting valt weer van alles te lezen. De redactie liep met veel ooooh's en aaaaah's over Light + Building in Frankfurt, maar behield ondanks deze bewondering toch een kritische blik, getuige ook de kop van het openingsartikel: 'Overweldigende lichtbeurs: veel LED's, weinig echt nieuws in Frankfurt'. In dit katern 'Actueel' verder heel veel nieuwtjes en info én een interview met architect Peter Gerssen, die pleit voor verlichting als warmtebron in gebouwen. Dat kun je met recht een 'tegendraads' geluid noemen in de huidige tijdgeest, waarin juist energiebesparing een centraal onderwerp is. Gerssen legt uit waarom volgens hem het één het ander alles behalve uitsluit.

In het katern 'Architectuur & Ontwerp' komen diverse projecten aan bod. Daaronder de opvallende transformatie van het bedrijfsrestaurant van Univé Rechtshulp in Assen. De bekroonde LED-lamp 'Line Z' van Nimbus komt voorbij en Egbert Keen geeft zijn visie op licht en beleving. Lichtconsulent Erik Huysmans praat bevlogen over 'zoet en grijpbaar licht', waarna in het daaropvolgende katern ('Binnenverlichting') een kritische beschouwing over het fenomeen 'LED' volgt. Senter Novem vertelt over de voordelen van 'schoon licht', waarna het de beurt is aan het interieurontwerpbureau van Edward van Vliet, dat in diverse hostels voor Stayokay invulling gaf en geeft aan het onderwerp 'jeugdig licht'. Eszet Lighting draagt munitie aan waarom LED-licht ongeschikt is voor industriehallen.

philips-daywave
Philips deed tijdens Light + Building een opmerkelijke aankondiging: in het 4e kwartaal komt een designarmatuur met functionele LED-verlichting voor in het kantoor op de markt: de ‘DayWave’.

Het katern 'Buitenverlichting' opent met een met fraaie foto's gelardeerd overzicht van Luminale, het 'buitenprogramma' van Light + Building. John Steegh, wethouder in Leiden, vertelt over hoe die stad omgaat met openbare verlichting en John Rooymans verhaalt over de controversiële 'groene straatverlichting'.

In het katern 'Licht & Gezondheid' neemt Henk-Jan Hoekjen het onderwerp biodynamische verlichting onder de loep. 'De zon een pepmiddel?', is de kop van het volgende artikel, dat de resultaten van een onderzoek naar het slaapgedrag van ouderen weergeeft.

Het katern 'Daglicht' omvat diverse projecten, waaronder de bijzondere terminal voor de luchthaven van het Indiase Kolkata. Het katern 'Productnieuws' sluit vervolgens het tijdschrift af, dat uiteraard ook deze keer weer talrijke vaste rubrieken en een reeks columns bevat.

Nieuwsgierig naar Inside Information Verlichting, vraag een gratis proefnummer aan via het e-mail adres onder de button 'Contact'.

peter_gerssen
Peter Gerssen: “Het is een utopie om te denken dat het verbieden van de gloeilamp tot een vermindering van het energieverbruik zal leiden.”

29-05-2008 8:08


Voor het vierde jaar zal de Beroepsvereniging Nederlandse Interieurarchitecten (BNI), in samenwerking met kantoorinrichter Samas, de BNI-prijs uitreiken.

De officiële uitreiking van de vakprijs voor pas afgestudeerde interieurarchitecten zal wederom plaatsvinden in The Village Office te Houten op 18 september. In de week voorafgaand aan de prijsuitreiking worden de genomineerde ontwerpen geëxposeerd in The Village Office van Samas.


www.samas.nl

www.bni.nl

28-05-2008 14:33


.”
28-05-2008 8:27


IOU architecture (in samenwerking met BASE Architecture, Hillen en Roosen en Lingotto Vastgoed) ontving zaterdag 24 mei de zogeheten 2e Vakprijs voor de inzending ‘strand west’ voor de prijsvraag 'Vasim'. Deze prijs werd uitgereikt door aanstaand rijksbouwmeester Liesbeth van der Pol.

De Vasim is een oude vliegasfabriek in Nijmegen-West. Het gebouw ligt aan de rand van het Waalfront. Dat wordt in de nabije toekomst een heel nieuw gebied langs de Waal om in te wonen, werken en recreëren. De Vasim ligt direct langs het tracé van de toekomstige Stadsbrug.
De gemeente Nijmegen, de eigenaar van het pand, was op zoek naar een nieuw leven, een nieuwe invulling en eigenaar voor de Vasim. Deze prijsvraaginzendingen neemt de gemeente mee in de volgende fase, als zij het markante gebouw in de markt zet. IOU en de andere bovengenoemde partijen zijn door de wethouder J. G. Kunst uitgenodigd om verder te praten over een eventueel vervolg. Voor meer informatie zie: www.I-O-U.nl en www.nijmegen.nl/VASIM.
28-05-2008 8:21


De boekenset 'The work of cepezed' is genomineerd voor de prestigieuze RIBA International Book Awards 2008. De RIBA Book Awards worden jaarlijks uitgereikt voor nieuwe architectuuruitgaven van uitmuntende kwaliteit. Het is een initiatief van het Royal Institute of British Architects.

 

De prijzen onderstrepen het belang van de bijdrage die architectuurboeken leveren aan de totstandkoming en transformatie van gebouwen en het hedendaagse landschap. 'The work of cepezed' bestaat uit een catalogus met een breed overzicht van cepezeds oeuvre en de monografie Prototypes met negen essays en uitgebreide projectbeschrijvingen die de filosofie en werkwijze van het Delftse architectenbureau uiteenzetten.

Deze duo-uitgave is genomineerd in de categorie Architectural Practice, waarin boeken worden onderscheiden die treffend laten zien hoe succesvol met de verschillende aspecten van de dagelijkse architectenpraktijk kan worden omgegaan. Belangrijk hierbij is een multidisciplinaire benadering, die een evenwicht vindt tussen de uiteenlopende eisen die aan projecten worden gesteld, zoals sociale, economische en duurzaamheidseisen.

Andere categorieën waarin prijzen worden uitgereikt zijn architectuur, constructie en interieurontwerp. De winnaars van de RIBA Book Awards 2008 worden vandaag (woensdag 28 mei) bekendgemaakt tijdens een bijeenkomst in Londen.
De jury voor de categorie Architectural Practice bestaat dit jaar uit Dikkie Scipio (Senior Partner bij Claus en Kaan Architecten), Paul Crosby (David Chipperfield Architects), Kathy Thurman (Chartered Architectural Technologist), John Halton (John Halton Design Ltd) en Adrian Williamson (partner of WM Design LLP). The work of cepezed is genomineerd samen met elf andere belangrijke architectuuruitgaven uit het afgelopen jaar als Foster 40 door David Jenkins, Sustainable Design door Daniel Williams en Strange Details door Michael Cadwell. 

Cepezed heeft de afgelopen decennia naar eigen zeggen naam gemaakt met 'een transparante, duurzame en technisch vooruitstrevende architectuur die opvallend bruikbaar en humaan is'. Een ongekunstelde vormgeving, een sobere, maar stijlvolle materialisatie en een zorgvuldige detaillering zijn in het oeuvre even kenmerkend als de integratie van ruimtelijke en bouwtechnische aspecten.

'The work of cepezed' wordt uitgegeven door Uitgeverij 010 en geleverd in een lichtmetalen cassette.

27-05-2008 8:23Maak een einde aan het prijsverschil tussen spaarlampen en gloeilampen, of maak het kleiner, door de btw op zuinige verlichting te verlagen of een heffing te leggen op energie-onzuinige verlichting. Dit staat in een rapport dat een werkgroep presenteerde aan milieuminister Jacqueline Cramer.

Zij toonde zich enthousiast en kondigde aan ermee aan de slag te gaan, samen met bedrijfsleven, gemeenten en provincies. Voor de zomer moeten er concrete uitvoeringsplannen op tafel liggen. De PvdA-bewindsvrouw stelde eind vorig jaar de werkgroep in, die met ideeën moest komen waarmee zuinige verlichting gemeengoed kan worden in Nederland. Voorzitter is burgemeester Hetty Hafkamp van Bergen. Bedrijven als Philips en NUON, installateurs, lagere overheden en Stichting Natuur en Milieu zitten er verder in. De consument is volgens de werkgroep bereid zuinige lampen aan te schaffen als de prijs niet te veel verschilt van die van gloeilampen.

Als eerste beveelt de werkgroep aan om de Europese importheffing op spaarlampen uit enkele Aziatische landen zoals China die kan oplopen tot 60 procent, af te schaffen. Afgelopen najaar is die heffing met een jaar verlengd tot oktober dit jaar. Nederland stemde vergeefs tegen het voorstel. In tweede instantie zou de btw op spaarlampen omlaag kunnen en zouden gloeilampen duurder kunnen worden gemaakt door een heffing op onzuinige verlichting in te stellen. De werkgroep wil consumenten zo ’verleiden’ om massaal te kiezen voor energiebesparende verlichting. Minister Cramer deed een jaar geleden, vlak na haar aantreden, nog de aloude gloeilamp in de ban. Zij zei toen dat zij in vier jaar tijd ervan af wilde, maar na kritiek van onder andere coalitiepartner CDA op zo'n verbod slikte zij die plannen in.

De werkgroep gaat ook niet verder dan pleiten voor het geleidelijk uit de markt halen van gloeilampen. Spaarlampen en led-verlichting verbruiken ongeveer 80 procent minder energie dan een gloeilamp. Als alleen al bestaande energiebesparende technieken massaal worden toegepast, kan het elektriciteitsverbruik al met de helft omlaag. Dat scheelt ongeveer de productie van een elektriciteitscentrale, aldus minister Cramer.

26-05-2008 8:05

De gemeente Culemborg wil de kwaliteit van de binnenstad verder verhogen met onder meer een nieuw lichtbeeld. Na een selectie bleven er vijf bureaus over die zichzelf en de voorgenomen aanpak presenteerden. De keus viel uiteindelijk op Berlux Lichtarchitectuur uit Zwolle. Dit bureau gaat het lichtontwerp verzorgen voor negentien objecten, waaronder kerken, pleinen, torens en een aantal andere bijzondere gebouwen.
26-05-2008 8:03


CASA houdt donderdag 19 juni een debat over Architectuur en Politiek in de Burgerzaal van het gemeentehuis in Arnhem. Moderator Indira van ‘t Klooster van Architectuur Lokaal zal het debat die avond in goede banen leiden.

 

Aanvang: 20.00 uur, zaal open: 19.30 uur.

Locatie: Burgerzaal van het gemeentehuis Arnhem, Koningstraat 38.

De entree bedraagt 5 euro

Leden van de CASA-sociëteit, vrienden van CASA en studenten krijgen gratis entree.

23-05-2008 9:09


De gemeente Spijkenisse heeft bekend gemaakt dat UNStudio is geselecteerd als architect van een nieuw theatercomplex in het stadshart van Spijkenisse. De raadsleden hebben hun waardering uitgesproken voor het plan dat werd ingediend door het Amsterdamse bureau van Ben van Berkel en Caroline Bos.

Een jury onder voorzitterschap van stedenbouwkundig supervisor Ashok Bhalotra, heeft UNStudio geselecteerd als prijswinnaar. Aan de competitie namen nog vier andere architectenbureaus deel: Architectenstudio Herman Hertzberger uit Amsterdam; BD architectuur en Adrzej Blonski architecten uit Arnhem/Londen UK; Bolles + Wilson uit Munster Duitsland; en Greiner Van Goor Huijten Architecten uit Amsterdam.

Het theater vormt de voltooiing van het nieuwe stedenbouwkundige plan uit 2004. Het ontwerp reageert op de unieke en historische locatie aan het water, met het uitzicht op de molen ‘Nooitgedacht’ en vormt zodoende een schakel tussen natuur en cultuur, traditie en moderniteit.

De glooiende hoofdvorm huisvest twee aparte toneelzalen onder een aerodynamisch vormgegeven dak dat als een sluier over de diverse volumes is gedrapeerd. De grote zaal (650 stoelen) met toneeltoren dient tevens als akoestische buffer om het verkeersgeruis van de Schenkelweg richting het water front en het stadsplein te blokkeren. De kleine zaal (200 stoelen) is gelegen in het lagere bouwdeel. De twee delen zijn met elkaar verbonden door een centrale foyer in het hart van het gebouw.

In de visie van UNStudio is de foyer misschien wel de belangrijkste theaterruimte, zoals ook tot uiting komt in de eerdere theaters van UN Studio: het Agora Theater in Lelystad en het op dit moment nog in aanbouw zijnde Muziektheater in Graz. In Spijkenisse vormt de foyer een extensie van het nieuwe stadsplein; de publieke ruimte wordt een podium voor de bezoekers om te flaneren en om gezien te worden. In de zomermaanden biedt dit derde podium plaats voor openluchtvoorstellingen.

De vloeiende overgang van het stadsplein wordt weerspiegeld door middel van gelaagde en transparante materiaalkeuzes en een geleidelijk verlopend kleurgebruik. De middelpuntvliedende krachten die worden opgewekt door de geometrie van het gebouw en versterkt door het kleurgebruik, culmineren in de foyer die fungeert als de spil in de gehele sociale werking van het theater.

Door de gekozen hoofdorganisatie zijn de twee toneelzalen akoestisch efficiënt van elkaar gescheiden en is een optimale logistieke inrichting van het theater inclusief publieke circulatie, expeditie, kleedruimtes, toneeltoren mogelijk gemaakt.
22-05-2008 8:50


De redactie ontving de afgelopen tijd twee persberichten over cursussen op lichtgebied. Berlux Lichtarchitectuur maakt melding van de cursus Lichtontwerp en Infra Engineering presenteert de cursus Licht & Beheer Openbare Verlichting.

'Lichtontwerp' wordt op 3 juni in Delft gegeven. Deelnemers zijn onder meer architecten, adviseurs, ambtenaren, detaillisten en projectverlichters. Het uitgebreide cursusrooster met meer dan veertig startdata is via de website te vinden. Naast deelname door open inschrijving verzorgt Berlux een reeks andere cursussen als maatwerk op iedere gewenste locatie.

'Licht & Beheer Openbare Verlichting' is volgens Infra Engineering een aanrader voor iedereen die te maken heeft met (beheer van) openbare verlichting. De ééndaagse cursus wordt in drie dagdelen verzorgd van 9.30-19.30 uur. Aan zo'n dag kunnen maximaal twaalf personen deelnemen, waardoor de cursus een interactief karakter behoudt.

www.infra-engineering.nl

www.berlux.nl

22-05-2008 8:33

Het Nederlandse bedrijf Lemnis Lighting en het Britse G24 hebben samen 200.000 dollar gewonnen in de competitie 'Lighting Africa' van de Wereldbank.

De bedrijven kregen de prijs voor hun duurzame LED-lamp op zonne-energie. G24 maakt een klein zonnecelmatje, Lemnis levert de LED-techniek. Het gewonnen geldbedrag, omgerekend zo'n 128.000 euro, wordt ingezet voor de verdere ontwikkeling en uitrol van de lamp in Rwanda.
21-05-2008 9:02


De gemeente Spijkenisse heeft onlangs bekend gemaakt dat UNStudio is geselecteerd als architect van een nieuw theatercomplex in het stadshart van Spijkenisse. Het theater vormt de voltooiing van het nieuwe stedenbouwkundige plan uit 2004. 

De gemeente sprak haar waardering uit voor het plan. De raad noemde het 'Een spraakmakend ontwerp dat recht doet aan de ambities van Spijkenisse en een herkenningspunt kan worden voor de nieuwe binnenstad'. Een jury onder voorzitterschap van stedenbouwkundig supervisor Ashok Bhalotra, heeft UNStudio geselecteerd als prijswinnaar. Aan de competitie namen nog vier andere architectenbureaus deel: Architectenstudio Herman Hertzberger uit Amsterdam; BD architectuur en Adrzej Blonski architecten uit Arnhem/Londen UK; Bolles + Wilson uit Munster Duitsland; en Greiner Van Goor Huijten Architecten uit Amsterdam.

 

Het ontwerp reageert op de unieke en historische locatie aan het water, met het uitzicht op de molen ‘Nooitgedacht’ en vormt zodoende een schakel tussen natuur en cultuur, traditie en moderniteit. De glooiende hoofdvorm huisvest twee aparte toneelzalen onder een aerodynamisch vormgegeven dak dat als een sluier over de diverse volumes is gedrapeerd.

De grote zaal (650 stoelen) met toneeltoren dient tevens als akoestische buffer om het verkeersgeruis van de Schenkelweg richting het water front en het stadsplein te blokkeren. De kleine zaal (200 stoelen) is gelegen in het lagere bouwdeel. De twee delen zijn met elkaar verbonden door een centrale foyer in het hart van het gebouw. In de visie van UNStudio is de foyer misschien wel de belangrijkste theaterruimte, zoals ook tot uiting komt in de eerdere theaters die UNStudio (opgericht door Ben van Berkel en Caroline Bos) ontwierp. Voorbeelden daarvan zijn het Agora Theater in Lelystad en het op dit moment nog in aanbouw zijnde Muziektheater in Graz.

 

In Spijkenisse vormt de foyer een extensie van het nieuwe stadsplein; de publieke ruimte wordt een podium voor de bezoekers om te flaneren en om gezien te worden. In de zomermaanden biedt dit derde podium plaats voor openluchtvoorstellingen. Deze vloeiende overgang van het stadsplein wordt weerspiegeld door middel van gelaagde en transparante materiaalkeuzes en een geleidelijk verlopend kleurgebruik.

De twee toneelzalen zijn akoestisch efficiënt van elkaar gescheiden. Verder is er een optimale logistieke inrichting van het theater inclusief publieke circulatie, expeditie, kleedruimtes, toneeltoren mogelijk gemaakt. 

 

UNStudio combineert de complexe techniek van het theater met de hoge acqoestische eisen. De bijzondere vormgeving vraagt om een geïntegreerde aanpak. 'Onze projecten kenmerken zich door het gebruik van nieuwe technieken, dit is bij de markt uiteindelijk als eerste bekend, daarbij moeten marktpartijen de garanties leveren', aldus UNStudio. Deze ontwerpbenadering wordt door UNStudio '“Reversed engineering' genoemd.

Nadere informatie: www.unstudio.com.

21-05-2008 8:53


De Passage van Den Haag heeft de 19-de NRW (Nederlandse Raad van Winkelcentra) Jaarprijs gewonnen. De jury bekroonde ontwikkelaar Provast en eigenaar Fortis Vastgoed voor het behoud van de historische waarde van het winkelcomplex.

 

'De Haagse Passage is een authentiek winkelmonument, dat door zijn historie, schoonheid en grandeur, internationale allure heeft. Het is een Grand Magasin, dat stamt uit de 19-de eeuwse Belle Epoque. Met het Plan du Passage is het oudste winkelcentrum van Nederland gered van de ondergang en in zeven jaar tijd in oude luister hersteld', zo staat te lezen in het juryrapport.

 

Vooral de samenwerking tussen de gemeente Den Haag, de ontwikkelaar en de eindbelegger maakte indruk. Ook wist de Passage zich te onderscheiden met een goede mix van verschillende winkels, kantoren, horeca en het hotel. Dat is na een leegstand van 30 jaar weer in oude glorie hersteld. Voor de NRW Jaarprijs 2008 kwamen zes andere kandidaten in aanmerking: Cruquius Plaza in Haarlemmermeer, Woensel XL in Eindhoven, Polderplein in Hoofddorp, Entre Deux in Maastricht, De Meent in Papendracht en Ravelijn in Zeewolde.

19-05-2008 10:28


Dat UN Studio veelvuldig buiten de landsgrenzen werkt is geen nieuws. Dat het Amsterdamse bureau nu ook in New York voet aan de grond heeft is dat wél. De afgelopen week presenteerde Ben van Berkel van UN Studio het project Five Franklin Place aan de pers.

Five Franklin Place is een 20 verdiepingen hoog appartementengebouw in de trendy buurt TriBeCa in hartje New York. Ben van Berkel: "Manhattan is een zeer robuuste, metropolitaanse stad met een alles overheersend grid. Maar het heeft ook charmante, bijna Europese trekjes. Deze combinatie tref je vooral in TriBeCa aan. Met het ontwerp van dit gebouw wilden wij zowel die robuustheid al een bepaalde gevoeligheid en intimiteit reflecteren. In de curves en de frames van de facades van Five Franklin Space kun je een spel zien met het grid dat uit zijn vorm wordt getrokken. Maar tegelijkertijd respecteren we deze context en maken een gebouw dat er een aanvulling op wordt."

Het gebouw, dat eind 2009 zal worden opgeleverd, wordt omwikkeld met hoogglanzende zwart stalen banden. Deze plooibare, in afmeting en uitstulping wisselende linten bepalen het beeld van de structuur in het stadsgezicht. Het appartementencomplex omvat 55 appartementen, waaronder duplex Loft appartementen, gelijkvloerse City appartementen en Penthouse appartementen, variërend van 112 vierkante meter tot 316 vierkante meter met één tot vier slaapkamers.

De interieurs van de appartementen worden vormgegeven door UN Studio vormgegeven. Ben van Berkel: "De metalen linten van de façade fungeren als omlijsting voor het uitzicht vanuit de appartementen. Ik stelde me voor hoe je in een van de hoeken van zo’n appartement zou zitten terwijl je koffie drinkt en de krant leest in het ochtend licht – dan zou het zijn alsof je middenin de stad zit."
19-05-2008 8:35


Het was een klein berichtje in de kranten dit weekend: 'Vaticaan gaat over op zonne-energie'. Paus Benedictus XVI laat ruim tweeduizend zonnepanelen op het dak van de audiëntiezaal Paulus VI in het Vaticaan plaatsen. Door het nieuwe energiebeleid wordt de uitstoot van ongeveer 315 ton CO2 voorkomen, meldt het Duitse bedrijf dat de installatie aanbrengt.

 

Niet bekend is welke rol de Duitse afkomst van Benedictus XVI heeft gespeeld bij de investeringsbeslissing. Feit is wel dat Duitsland één van de Europese koplopers is als het gaat om de toepassing van zonne-energie.

De panelen nemen de plaats in van de betonnen platen die nu de golvende dakbedekking vormen van de Nervi-zaal. Daardoor wordt het dak architectonisch zo aangepast dat het zijn karakteristieke vrom behoudt. De panelen moeten de pauselijke audiëntiezaal van energie voorzien. De zaal biedt plaats aan twaalfduizend bezoekers.

19-05-2008 8:30


Op gloeilampen zou een etiket moeten komen: 'Brengt het milieu ernstige schade toe', zo bepleit vice-premier André Antoine van de Belgische deelstaat Wallonië.

De waarschuwing, die lijkt op de waarschuwing op sigaretten, zou volgens hem ook moeten komen op producten die niet zuinig zijn. De politicus wil met dit soort ideeën vooruit lopen op Europese wetgeving, die gloeilampen geleidelijk zou moeten laten verdwijnen ten gunste van spaarlampen.
16-05-2008 8:19


marqt-lr-2
Het interieur moet straks een klassieke frisheid uitstralen, zodat het karakter van het monumentale gebouw ook binnen terugkomt.

Makers van RetailOmgevingen (mvRO) uit Zaltbommel verzorgt de afbouw van de tweede vestiging van Marqt, in Haarlem. Marqt is een 'marktplaats' waar de consument direct van de producent zijn dagelijkse boodschappen koopt. mvRO is verantwoordelijk voor de hele inrichting van de winkelomgeving. Naar verwachting is de winkel deze zomer gereed voor opening.

 

mvRO verzorgt de gehele inrichting van de winkel, van het plaatsen van de wanden tot het neerzetten van de koelinstallaties. Het interieur moet straks een klassieke frisheid uitstralen, zodat het karakter van het monumentale gebouw ook binnen terugkomt. Het pand heeft een aanzienlijke oppervlakte: zo'n 900 vierkante meter. In overleg met de architect begint mvRO zo snel mogelijk met de afbouw.

Marqt hecht waarde aan de eigenheid van gebouwen. Dus wordt de nieuwste winkel, net als de eerste vestiging in Amsterdam, een gebouw met uitstraling. Aan mvRO de taak om diezelfde uitstraling ook binnen, in de inrichting van de winkel, terug te laten komen. Daarnaast wil Marqt de inrichting benutten om de producten zoveel mogelijk in de schijnwerpers te zetten.

Marqt is geboren uit een idealistisch concept. Het wil zoveel mogelijk overbodige schakels tussen producent en consument wegnemen en zo zorgen voor lekker, gezond en duurzaam eten. Het contact met mvRO ontstond via de architect van Marqt, Mark van der Geest. Hij had eerder met mvRO samengewerkt en raadde ook nu aan met hen in zee te gaan. Het pand in Haarlem is een gebouw met allure. Marqt heeft namelijk een hekel aan de vervlakking van het Nederlandse straatbeeld: op iedere hoek van de straat dezelfde reclameborden, overal dezelfde gevels.

Het wordt een flinke klus voor mvRO. Medeoprichter Quirijn Bolle van Marqt heeft er alle vertrouwen in: "mvRO heeft een berg ervaring op dit vakgebied. Ik ben er van overtuigd dat ze samen met de architect een winkel maken die voldoet aan onze wensen; het gebouw en onze producten optimaal tot hun recht laten komen. Bovendien zijn wij als startende ondernemers erg blij met hun turn-key oplossingen: we geven de afbouw met een gerust hart uit handen!"

mvRO maakt retailomgevingen volgens de turn-keyformule. De opdrachtgever krijgt bij de oplevering een volledig afgewerkt pand terug. De winkel kan bij wijze van spreken de volgende dag geopend worden. Die resultaten zijn mogelijk dankzij een team van specialisten met een degelijke ervaring. Ook flexibiliteit speelt een belangrijke rol. Zo werkt mvRO samen met opdrachtgevers toe naar de opening van hun zaak.

marqt-lr-1
Makers van RetailOmgevingen (mvRO) uit Zaltbommel verzorgt de afbouw van de tweede vestiging van Marqt, in Haarlem.
15-05-2008 9:16

dot-it-classic-football
De DOT-it Classic Football in de spotlights.

Osram haakt in op het EK-gevoel met de 'DOT-it Classic Football', die volgens de lichtproducent 'zorgt voor de juiste stemming tot aan de finale'.

Wat is rond, zwart-wit en heeft genoeg energie voor 100 uur?, vraagt Osram, om vervolgens in één adem zelf het antwoord te geven: 'De DOT-it Classic Football heeft dezelfde vorm en hetzelfde uiterlijk als een echte voetbal, maar in tegenstelling tot het spel is het plezier na 90 minuten nog lang niet voorbij. De DOT-it Classic Football blijft met zijn zwart-witte honingraatpatroon ook na de finale een trouwe voetbalfan op elk Europees Kampioenschap voetbalfeest'.

 

Het Osram-persbericht vervolgt: 'Tijdens een uitzending in de buitenlucht, bij een live wedstrijd in het stadion of bij een EK barbecue in de tuin: de speciale EK-uitvoering van deze multitoepasbare lamp kan overal gebruikt worden om een gunstig licht op de wedstrijd te werpen. Zegen of nederlaag, een goed voetbalfeestje kan tot in de kleine uurtjes doorgaan. De twaalfde speler - de DOT-it Classic Football - houdt het op een set batterijen wel tot 100 uur vol en staat dus altijd klaar om een nieuwe volle fles in de kast of de volgende steak in de koelkast te vinden. Een enkele druk op de bovenkant doet nacht in dag veranderen en uw feest nog lang naduren. Mochten de batterijen toch een keer aan vervanging toe zijn, dan volstaat een eenvoudige draai voor het verwisselen waarna de DOT-it Classic Football weer klaar is voor gebruik'.

 

'Ook als aantrekkelijk decoratie element bij feestjes aan huis scoort de DOT-it Classic Football goed. Zelfs op voetbalspandoeken zorgt het lampje voor lichtaccenten en dankzij de LED-spots heerst er tijdens een wedstrijd tafelvoetbal het echte stadiumgevoel. Aanvaller, middenvelder of verdediger, de DOT-it Classic Football staat dankzij zijn zelfklevende sticker en velcrostrip op elke positie zijn mannetje'.

dot-it-classic-football-2

Om een spandoek op te lichten, als trouwe begeleider op de zoektocht naar het laatste biertje of als sfeermaker tijdens een wedstrijd tafelvoetbal - de DOT-it Classic Football staat zijn mannetje. 

15-05-2008 8:11

‘De grootste ramp die universitair Nederland ooit heeft getroffen. Zo noemde minister Ronald Plasterk van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur de brand bij de Faculteit Bouwkunde van de Universiteit Delft van afgelopen dinsdag. Een geluk bij een ongeluk: veel maquettes en historische stoelen lijken gered.

Dankzij het ingrijpen van de brandweer kon een serie bijzondere objecten uit een depotruimte in de laagbouw van het dertien etages tellende pand in veiligheid worden gebracht. De collectie, opgebouwd in de laatste 40 jaar, is eigendom van de faculteit. Plasterk noemde het ‘bizar' dat onder meer stoelen van Le Corbusier, Rietveld en Kramer in de openlucht stonden opgesteld.

 

14-05-2008 11:31

De brand gisteren in de TU Delft heeft ernstige schade berokkend aan een kostbare architectuurcollectie. De collectie, die vanaf morgen geëxposeerd zou worden, bestaat onder meer uit maquettes van wereldberoemde architecten als Le Corbusier en Frank Lloyd Wright. Tot de museumstukken behoren ook originele stoelen van Rietveld en Gispen, die op de eerste verdieping stonden. Aldus bericht het AD vanochtend.

 

Een groot deel van het dertien etages tellende pand stortte dinsdagmiddag in. In de vlammenzee gingen talloze ontwerptekeningen, maquettes en studiematerialen verloren. Het gaat om projecten waar wetenschappers soms jaren aan hebben gewerkt. Gevreesd wordt dat ook de specialistische bibliotheken met unieke naslagwerken in vlammen zijn opgegaan, meldt het AD.

 

De twee- tot driehonderd studenten en medewerkers werden tijdig geëvacueerd en bleven allen ongedeerd. De brandweer verliet het gebouw toen de hitte ondraaglijk werd en brokstukken naar beneden vielen.

Vanwege de zware rookontwikkeling werden zeshonderd bewoners uit de nabije omgeving van de TU geëvacueerd. Zij moeten de nacht van dinsdag op woensdag noodgedwongen elders doorbrengen. Wie niet bij familie of vrienden terechtkon, kreeg onderdak aangeboden van de gemeente, schrijft de krant.

De brandweer rukte met 180 manschappen en vijftig voertuigen uit. Het korps Haaglanden kreeg assistentie van Rotterdam-Rijnmond en Hollands- Midden. Ook werd gebruik gemaakt van een blusvoertuig van Rotterdam Airport. Rond half vijf stortten de vijf bovenste verdiepingen in. Oorzaak van de brand is waarschijnlijk een kortsluiting in een koffie-automaat als gevolg van een gesprongen waterleiding elders in het pand.

‘De faculteit bouwkunde opent haar schatkamer op 15 mei' ronkte vorige maand een persbericht van de Technische Universiteit. Maar na de brand is het de vraag wat van de architectonische schatten is overgebleven. Vermoedelijk zijn de honderden historische maquettes en stoelen verwoest of zwaar beschadigd.

De tentoonstelling Architecture Collections - Past, Present and Future zou morgen in het faculteitsgebouw van bouwkunde van start gaan. Topstukken zijn een aantal unieke maquettes van Le Corbusier en Frank Lloyd Wright.

Op de eerste verdieping staat ook een grote collectie stoelen, waaronder enkele originelen van Rietveld en Gispen. Deze collectie werd tot voor kort beheerd door Sander Woertman. Het Algemeen Dagblad citeert Woertman: "Het klinkt misschien gek, maar die stoelen waren mijn kinderen. Het voelde echt alsof ik een familielid was kwijtgeraakt. Dit is verschrikkelijk." De stoelencollectie heeft een geschatte waarde van ruim 1 miljoen euro.
Eén van de topstukken is de Aluminiumstoel van Rietveld, die ongeveer 100.000 euro waard is. Ook de bibliotheek die in Nederland de belangrijkste collectie boeken, tijdschriften en tekeningen op het gebied van architectuur herbergt, is waarschijnlijk in vlammen opgegaan. Op de planken stonden zo'n veertigduizend naslagwerken.

14-05-2008 8:31


Stefan Sagmeister geeft 23 mei van 16.30 tot 17.30 uur een publiekslezing in de aula van de Universiteit van Amsterdam. Deze grafisch vormgever werd wereldberoemd met zijn albumontwerpen voor artiesten als Lou Reed, de Rolling Stones en Aerosmith.

 

Sagmeister heeft, naar eigen zeggen, slechts een stuk of twintig dingen geleerd in zijn leven. Toch lukt het hem om deze levenslessen wereldkundig te maken op plekken waar je normaal gesproken advertenties ziet: in tijdschriften en modefolders, op billboards en lichtkranten en onlangs zelfs via enorme opblaasbare apen.

In de presentatie op 23 mei mengt Sagmeister zijn agenda, veel ontwerpen en wat kunst met een vleugje psychologie en een druppel geluk in een blender en mixen maar. De lezing ‘Things I have learned in my life so far’ is gebaseerd op Sagmeisters gelijknamige serie typografische werken die geïnspireerd zijn op werk van zijn grootvader.

 

Toen Sagmeister (Oostenrijk, 1962) zich aanmeldde voor de studie Toegepaste Vormgeving aan de Universiteit van Wenen, werd hij niet aangenomen. Na een privé-opleiding ging hij met een Fullbright-beurs studeren aan het Pratt Institute in New York. Momenteel woont en werkt Sagmeister in New York en is hij eigenaar van Sagmeister Inc, dat hij in 1993 oprichtte. Hij ontwerpt huisstijlen, graphics en verpakkingen voor diverse opdrachtgevers zoals de Rolling Stones, Home Box Office, het Guggenheim Museum en Time Warner.

 

Hij werkt ook al lange tijd samen met de muzikanten David Byrne en Lou Reed. Daarnaast geeft Sagmeister les aan de School of Visual Art in New York en bezet hij de Frank Stanton Chair in Graphic Design bij de Cooper Union School of Art in New York. Zijn werk is tentoongesteld in Zürich, Wenen, New York, Berlijn, Tokio, Osaka, Praag, Keulen en Seoel.

 

Kosten voor het bijwonen van de lezing bedragen 10 euro. Aanmelden kan per e-mail met vermelding van naam, adres en telefoonnummer en voor welke onderdelen (symposium en/of publiekslezing Stefan Sagmeister) receptie-otm@uva.nl of telefonisch: 020-5257300.

10-05-2008 20:41

Het Centrum Beeldende Kunst Arnhem heeft sinds kort een aparte ruimte beschikbaar voor de presentatie van design, de zogenaamde D-Cube. Het Centrum wil met het project ‘NEST' aandacht vragen voor duurzaam ontwerpen. In het CBKApeldoorn is tot en met 15 juni een overzichtstentoonstelling te zien, waaraan onder andere Bruno van Hooijdonk en Hary Koopman deelnemen. Onder hun gezamenlijke designlabel Interior Adventures for Real laten zij een tafel zien die bestaat uit verzaagde onderdelen van andere tafels, die Van Hooijdonk en Koopman via de website Marktplaats aankochten.

Koopman Van Hooijdonk kennen elkaar van de Arnhemse academie, waar ze beiden in 1998 met meubels afstudeerden aan de afdeling die destijds nog 3D Design heette en nu de naam Product Design draagt. In 2006 begonnen ze hun gezamenlijke designlabel en een jaar later presenteerden ze hun werk op de beurs in Milaan.

 

Hun tafel ‘Midiaeval Rosso', die in het CBKArnhem te zien is, blijkt eigenlijk te stammen uit de collectie van de in de jaren zeventig beroemde meubelfabriek Oisterwijk, die de Nederlandse interieurs voorzag van plompe, donkere, ‘massief eiken' tafels en bankstellen. De tafel die de twee onder handen hebben genomen, oogt echter verre van plomp. Het eiken is van een lichte kleur, decoraties zijn verwijderd en het blad en de brede poten werden voorzien van felrood laminaat. En daar staat ineens een heel ander meubel dat licht en zelfs frivool oogt.

 

In De D-Cube zijn behalve de tafel ook kasten en lampen te zien. Deze meubels zijn nog nergens in productie genomen en zijn dan ook meestal unica. Het bewerken van de markt is niet hun eerste prioriteit. Dat is geen bewuste keus, maar meer een gevolg van de manier waarop de twee het best functioneren. "Wij zijn liever in het atelier aan het werk dan dat we met een portfolio langs de deur gaan", zegt Koopman.

 

Werk van Interior Adventures for Real is tot 15 juni te zien in het CBKApeldoorn op de tentoonstelling NEST. Van 15 mei tot en met 29 juni is werk van het designlabel Interior Adventures for Real te zien in het CBKArnhem. Opening op 16 mei om 16 uur.

 

www.cbkgelderland.nl/apeldoorn

 10-05-2008 20:35


Klaaysen Design heeft een nieuwe website. "Het is een site geworden, die precies laat zien wie ik ben en hoe ik werk. Niet alleen door de heldere structuur, de duidelijke taal en de mooie vormgeving; het is ook een site in beweging, met aandacht voor - en een eigenwijze mening over - nieuwe ontwikkelingen binnen architectuur en vormgeving", aldus designer Bert Klaaysen over zijn nieuwe ‘webwapenfeiten'.

http://www.klaaysen-design.nl/
10-05-2008 18:42


De Van Nelle Ontwerpfabriek. Grote kans dat u er binnenkort even binnenwipt. Van 5 tot en met 7 juni wordt er immers de beurs 100 % Design gehouden. Naar deze week bekend werd heeft de bijzondere fabriek een Europsese prijs gewonnen.

De Europese Commissie heeft aan de Van Nelle Ontwerpfabriek een prijs toegekend in het kader van 'de bescherming van cultureel erfgoed ontvangen'. Met de prijs is tienduizend euro gemoeid. Dat meldde de Europese Federatie voor Erfgoed, Europa Nostra, afgelopen donderdag.

De Van Nelle Ontwerpfabriek is gevestigd in het pand van de voormalige koffie, thee- en tabakverwerker. Het pand werd in 1931 voltooid en is tegenwoordig een rijksmonument dat dienst doet als kantoorgebouw. In het pand houden onder (veel) meer kantoorinrichters als Brink en Wilkhahn Benelux domicile.

Europa Nostra prijst de beheerders van het gebouw om de 'voorbeeldige aanpak van de restauratie en het vinden van nieuwe gebruiksmogelijkheden voor een gebouw dat op wereldniveau een icoon is'.

De prijzen worden op 12 juni uitgedeeld in de kathedraal van Durham in het Verenigd Koninkrijk.
08-05-2008 8:25


Amsterdam vervangt de komende jaren op grote schaal energieslurpende straatlantaarns door zuinige led-lampen van Philips. De gemeente heeft een samenwerkingscontract getekend met het elektronicabedrijf. Dat schrijft het Parool.

Volgens wethouder Tjeerd Herrema van Verkeer gaat het om een 'wereldprimeur' waarbij Amsterdam 'als eerste stad ter wereld LED-verlichting gebruikt'. Hoewel Amsterdam nationaal gezien bij de koplopers behoort is de term 'wereldprimeur' niet op z'n plaats. In Canada en de Verenigde Staten zijn al diverse grootschalige pilots uitgevoerd met LED-verlichting in steden. En ook in Ede bijvoorbeeld staan al sinds 2005 Equinox-lichtmasten met LED-lampen van Philips op proef.

De gemeenteraad van Amsterdam besloot vorig jaar dat de stad vóór 2015 CO2-neutraal moet zijn. Dit houdt in dat de uitstoot van het broeikasgas koolstofdioxide sterk moet verminderen. Dit voorkomt dat er vanwege de vervuilde lucht geen nieuwe woningen en wegen meer mogen worden gebouwd. LED-lampen zijn minder schoon dan spaarlampen, maar zij verbruiken wel tot tien keer minder energie dan de huidige straatverlichting.

LED's (light emitting diodes) worden al jaren in woningen en auto's toegepast als spot-verlichting. Tegenwoordig zijn er high-power LED's die straten, voetgangersgebieden en parken voldoende kunnen aanlichten.

Amsterdam heeft in zijn energiebeheerplan vastgelegd dat vanaf 2007 alle straatverlichting die stuk gaat, vervangen wordt door energiezuinige alternatieven. In eerste instantie wordt het led-licht gericht ingeschakeld, bijvoorbeeld om onveilige voetgangersgebieden vele uren langer te verlichten.

Een voordeel van LED-lampen is dat zij gericht stralen en lichthinder voor omwonenden verminderen. LED-lichtmasten hebben een brandduur van 50.000 uur, wat neerkomt op 12,5 jaar onderhoudsvrije verlichting. Dit is bijna drie keer zolang als de huidige straatverlichting meegaat. Amsterdam financiert het project uit de lopende begroting.

Bron: Het Parool

08-05-2008 8:17


Het Facilitair Bedrijf van de gemeente Amsterdam heeft de GreenLight -plaquette uit handen van de voorzitter van Taskforce Verlichting ontvangen. Tijdens de beurs Light + Building werd het Facilitair Bedrijf uitgeroepen tot één van de meest toonaangevende GreenLight partners van 2008. Hiervoor kreeg zij op 10 april de GreenLight Award 2008 uitgereikt.

GreenLight is een programma waaraan bedrijven en overheden zich verbinden door het verbeteren van hun bestaande verlichting en het toepassen van installaties met energiezuinige verlichting. Het Facilitair Bedrijf van de gemeente Amsterdam werkte samen met ETAP en Koreman Lichtonderhoud verlichtingsoplossingen uit, waarmee ruim 45 procent energie werd bespaard. De Europese Commissie beloont organisaties die extra aandacht aan kwalitatief hoogwaardige en energiezuinige verlichting besteden met het GreenLight Partnerschap.

In het stadhuis (de Stopera) in Amsterdam werd, geheel in lijn met de klimaatvisie van het gemeentebestuur, de verlichting aan een onderzoek onderworpen. Dit heeft er toe geleid de verlichting in de kantoren, trappenhuizen en toiletten aan te pakken. Deze kon beduidend energiezuiniger worden uitgevoerd. Het Facilitair Bedrijf van de Gemeente Amsterdam besloot deze ruimten te voorzien van nieuwe armaturen en lampen. Hierdoor wordt 45 procent energie bespaard, is de hoeveelheid licht op de werkplekken toegenomen met 20 procent en is voortaan minder onderhoud nodig.

 

De feestelijke overhandiging van de GreenLight-plaquette aan de Amsterdamse wethouders Carolien Gehrels en Marijke Vos werd gedaan door de voorzitter van Taskforce Verlichting, drs. Hetty Hafkamp, Burgemeester van de gemeente Bergen.

 

Ieder jaar reikt de Europese Commissie de GreenLight Award uit aan partners die de beste invulling hebben gegeven aan het GreenLight-programma. Dit jaar vond de uitreiking plaats op 10 april tijdens de internationale beurs Light + Building te Frankfurt. Stadhuis Amsterdam kreeg de GreenLight Award 2008 overhandigd, omdat het is uitgeroepen tot één van de meest toonaangevende GreenLight partners van 2008.

 

 

07-05-2008 8:27


Verlichting is enorm belangrijk. Hoe combineert men functionaliteit met de juiste sfeer? Welke lampen passen het beste bij welke woonstijl? De mensen van Ohra begrijpen dat dit de nodige expertise vereist. Daarom worden dit jaar op zes verschillende data de zogeheten Ohra Lichtadviesdagen georganiseerd.

Enkele data daarvan zijn al geweest. In het Dutch Design Center te Utrecht geven lichtprofessionals van Eikelenboom op 6 juni en 27 juni vrijblijvend een persoonlijk lichtadvies. In de showroom van Eikelenboom te Amsterdam gebeurt dit op 23 mei en 13 juni. Geïnteresseerd? Vergeet dan niet om een plattegrond van de desbetreffende ruimte  mee te nemen. Nadere informatie via www.ohra.nl.

06-05-2008 8:52


U bent Pierre Paulin-liefhebber maar hebt de expositie bij Meubles et Fonction in Parijs gemist? Bezoek dan de tentoonstelling van zijn complete werk op het terrein van Le Grand Hornu in België.

Naast de meubelen die hij ontwierp voor Artifort omvat het oeuvre van Pierre Paulin ondermeer kleine huishoudelijke gebruiksvoorwerpen en de inrichting van de presidentiële residenties van Georges Pompidou en François Mitterand

 

Tot 22 juni 2008, Site du Grand-Hornu
Rue Sainte-Louise 82, B-7301 Hornu
www.mac-s.be

 

Hoezeer de ontwerper momenteel in de belangsetlling staat bleek ook uit de expositie, die van 14 tot 20 maart te zien was bij Meubles et Fonction in Parijs. Hier werden meubelen getoond die Paulin tussen 1960 en 1980 ontwierp voor Artifort.

 

www.meubelsetfonction.com

04-05-2008 19:01


Stel je de wereld voor als een computerspel waarin je kleren 3D-projecties zijn en het GPS-systeem je de positie van een object vertelt. Beeld jezelf in als avatar, vliegend door toekomstige steden en gesimuleerde landschappen. Plaats deze virtuele wereld in de echte wereld. Hoe zal het er dan uitzien? Platform21 = Checking Reality nodigt je uit om deze wereld in de echte wereld te verkennen. Check de kunstwerken in het Beatrixpark, films op het video screen CASZuidas en de nieuwste experimenten in Platform21.

Ons gebruik van digitale media heeft veel invloed op de manier waarop wij werkelijkheid ervaren, toetsen en tot stand brengen. Vaak zijn virtuele alternatieven zo overtuigend, dat zij de werkelijkheid niet alleen ondersteunen maar deze lijken te vervangen. Er is sprake van een soort eerst virtueel zien, dan geloven! Steeds meer kunstenaars, architecten en ontwerpers laten zich inspireren door de vele nieuwe virtuele mogelijkheden, wat vaak weer een vertaling vindt in analoog werk.

Platform21 is een initiatief van ING Vastgoed, Premsela / Dutch Platform for Design and Fashion en de Gemeente Amsterdam. Platform21 = Checking Reality is een programma dat hen die dit experiment aangaan een podium biedt. Tijdens workshops en Club Real-avonden met presentaties, voorstellingen en ontmoetingen, testen verschillende binnen- en buitenlandse artiesten samen met publiek de realiteit van virtualiteit. Zo presenteert modeontwerpersduo ...AndBeyond haar nieuwe collectie waarbij verschillende realiteiten binnen een kledingstuk bestaan. Na de modeshow voor genodigden zal hun werk opgenomen worden in de steeds groeiende setting binnen Platform21.

Andere kunstenaars kregen de opdracht nieuw werk te creëren voor het aan Platform21 grenzende Beatrixpark. Zo speelt Jeremy Wood, bekend van zijn GPS-tekeningen, in op het feit dat we een bijna blindelings vertrouwen hebben in ons navigatiesysteem, terwijl deze techniek ook onnauwkeurigheden bevat. Hij heeft dit geïllustreerd door op twee bestaande bankjes in het Beatrixpark een GPS-ontvanger te plaatsen. Satellietnavigatie-technologie bepaalde hun positie en zo ontstond een sculptuur volgens één minuut GPS-informatie, waarin elk bankje zeven verschillende versies van zichzelf heeft in verschillende posities. Ook geeft Wood een workshop, waarin deelnemers met een GPS-systeem in de hand tekeningen maken door figuren te lopen in het park.

Op het Contemporary Art Screen Zuidas (CasZ), een 40 vierkante meter groot LED-scherm op het Zuidplein aan het WTC, worden deze periode de beste films van gerenommeerde en jonge videokunstenaars aansluitend op het thema gepresenteerd.

Openingstijden: woensdag tot en met zondag, 14.00-21.00 uur, gratis entree.

Programma zondag 18 mei, vanaf 15.00 uur: Start van Platform21 = Checking Reality, met speciale performances van WiiJ Timski en PIPS:lab.

vrijdag 23 mei, vrijdag 6 juni, vrijdag 27 juni en vrijdag 11 juli, aanvang 20.00 uur: Speciale Club Real-avonden met presentaties van binnen- en buitenlandse artiesten, performances en ontmoetingen.

dinsdag 10 juni: Modeshow ...AndBeyond (voor genodigden).

Met de opening van Platform21 = Checking Reality wordt ook de nieuwe website gelanceerd. Met elke dag research nieuws op de homepage, veel verwijzingen naar originele bronnen en live programma's.

http://www.platform21.com/

02-05-2008 16:24


Tijdens de internationale beurs Light + Building, enige weken geleden gehouden in het Duitse Frankfurt am Main, werd bekend gemaakt dat de Koninklijke DSM N.V. is uitgeroepen tot een van de meest toonaangevende GreenLight partners van 2008 en dus één van de GreenLight Award winnaars van 2008 is. De verlichting bij het concern werd geinstalleerd in nauwe samenwerking met het belgische verlichtingsbedrijf Etap.

GreenLight is een programma waaraan bedrijven en overheden zich verbinden door het verbeteren van hun bestaande verlichting en het toepassen van installaties met energiezuinige verlichting. De verlichting van DSM voldoet volledig aan de criteria die de Europese Commissie aan het GreenLight project heeft gesteld. Op deze manier kan de multinational zich beter profileren als het bedrijf dat bewust met energie en milieu omgaat.

DSM werkte samen met ETAP verlichtingsoplossingen uit, waarmee 60 procent energie werd bespaard. Kantoren en laboratoria werden uitgerust met hoogfrequent verlichting met daglichtafhankelijke regeling. De noodverlichting bestaat uit armaturen met led’s. Deze noodverlichting heeft een verwachte levensduur van meer dan tien jaar, waardoor de onderhoudskosten drastisch teruggeschroefd kunnen worden.

Ieder jaar reikt de Europese Commissie de GreenLight Award uit aan partners die de beste invulling hebben gegeven aan het GreenLight programma.
02-05-2008 8:33

De door lichtfabrikant Zumtobel in samenwerking met Thomas & Gilles speciaal ontwikkelde software Vivaldi is vanaf nu verkrijgbaar als demo en in de volledige versie.

De interactieve toepassingsmogelijkheden van dit communicatie- en visualisatie-instrument geven planners en architecten de mogelijkheid om de verschillende lichtcomponenten van dynamische lichtoplossingen volledig volgens eigen voorstellingen in intensiteit en kleur te veranderen, scènes aan te maken en scenario's te programmeren.

Daarbij kan Vivaldi in talrijke toepassingsdomeinen worden ingezet. Precies afgestemde kleurscenario's, dynamische verlichting voor een betere concentratie of creatieve lichtstemmingen kunnen immers worden toegepast in kantoren, hotels, musea en warenhuizen.
02-05-2008 8:28


Voor wie tijd heeft in deze maand (die voor de meeste mensen begint met een serie vrije dagen): van 21 tot en met 25 mei vindt in Berlijn het DMY International Design Festival plaats. Op het festival is onder meer een keur aan Weense (!) ontwerpers te zien.

Dat heeft alles te maken met een deal tussen het Berlijnse festival en de Weense Vienna Design Week. Van 21 tot en met 25 mei is de Weense tentoonstelling met een ‘ambassade’ aanwezig op het Berlijnse festival, bij de Vienna design Week in oktober zijn de rollen vervolgens omgedraaid.

Terug

Combinatieaanbieding: 25% korting op abonnement vaktijdschriften Inside Information + Verlichting

U betaalt € 141,00, in plaats van € 188,00, voor totaal dertien nummers van Inside Information en Inside Information Verlichting.

Klik hier om een abonnement te nemen
 


Nieuwsarchief
Kantoor- en Projectmeubilair

Vloer, Wand & Plafond

Verlichting

Ontwerp/Architectuur

Overig nieuws

Archief voor oktober 2006


Naast nieuws en de hoofdnavigatie bovenaan onze site hebben wij nog meer rubrieken, namelijk:

- Agenda met beurzen en evenementen
- Vacatures
- Projecten uit de branche
- Geselecteerde filmpjes
  


- Aanmelden voor een abonnement
- Inschrijven op de e-mailnieuwsbrief

 


Agenda
Agenda-overzicht >