Nieuws


29-04-2008 8:48


Zumtobel heeft de grootste opdracht in de geschiedenis van het bedrijf binnengehaald. Het bedrijf mag de nieuwe ‘Skylink’ terminal van het vliegveld Wenen verlichten. Met de opdracht is een bedrag van circa 9 miljoen euro gemoeid.
Behalve de binnenverlichting van alle ruimten in de terminal omvat de opdracht ook alle verlichting van de doorgangen en verbindingswegen naar bijvoorbeeld de parkeergarages. Zumtobel is al begonnen met de omvangrijke klus, die aan het begin van de zomer moet zijn geklaard.

Even later zal dan de terminal ook in gebruik genomen worden. Het lichtplan is ontwikkeld door het bedrijf Kress & Adams, dat de opdracht meekreeg om een heldere en vriendelijke atmosfeer in de nieuwe terminal te realiseren. Daarbij dient de verlichting volledig te integreren in de architectuur. Zumtobel maakt een aantal speciale oplossingen voor dit specifieke project. De nieuwe terminal heeft een oppervlakte van zo’n 150.000 vierkante meter, goed voor een jaarlijkse capaciteit van 24 miljoen passagiers.

Nadere informatie: www.zumtobel.com.

b1-skyling_zumtobel
Zumtobel schrijft geschiedenis met de opdracht van het vliegveld Wenen om de verlichting te realiseren voor de nieuwe ‘Skylink’ terminal.

29-04-2008 8:42


Door de oprichting van MateriO Belgium heeft België (na Frankrijk, Nederland en Duitsland) nu ook een eigen materialenbibliotheek. MateriO Belgium is een samenwerkingsverband tussen Optimo, Designcenter De Winkelhaak en Leuven MRC. MateriO opent haar deuren vanaf 8 mei in Leuven.

Optimo is licentiehouder voor België van de virtuele en fysieke materialendatabanken van MatériO Paris en zal instaan voor de operationele werking van MateriO Belgium, De Winkelhaak treedt op als locatieverstrekker en Leuven MRC is wetenschappelijke partner.

Dus; bent u burgerlijk of industrieel ingenieur met specialisatie door opleiding of ervaring in materiaalkunde (burgerlijk materiaalkundig ingenieur, ingenieur-architect, master in de industriële wetenschappen in chemie…) of gelijkwaardig door ervaring?

Heeft u ervaring in de omgang met KMO's? En beschikt u over een goede technische kennis van materialen op het ogenblik van de aanwerving (kennis van de industriële doelgroep zal via opleiding door de werkgever worden overgebracht)? En heeft u naast Nederlands als moederstaal tevens een goede kennis van het Frans en het Engels? Dan is deze functie wellicht iets voor u. Nadere informatie via www.optimo.be
28-04-2008 8:42


In Arnhem wordt 17 juni de Design to Business Award (D2B) uitgereikt. Het evenement vindt plaats in het voormalige ABN-Amro gebouw aan het Willemsplein in Arnhem. Tijdens de avond worden vier genomineerde projecten gepresenteerd. In de presentatie worden visie van ontwerper en opdrachtgever, proces van samenwerking en het eindresultaat toegelicht. De avond begint om 20.00 uur.

Ontwerp Platform Arnhem (OPA) is de organisator. Doel van de D2B Award is een breed publiek laten zien hoe Arnhemse ontwerpers meerwaarde kunnen genereren. Basis van een succesvol product is vaak een opdrachtgever met visie die op basis van een groot vertrouwen in de kwaliteiten van ontwerpers tot een vruchtbare samenwerking komt. De D2B Award wordt daarom ook uitsluitend toegekend aan een duo van ontwerper en opdrachtgever.
Onder Arnhemse ontwerpers wordt verstaan, ontwerpers die een (ontwerp)opleiding hebben afgerond aan ArtEZ hogeschool voor de kunsten, Hogeschool Arnhem/Nijmegen of Hogeschool Larenstein, of professioneel werkzaam en/of woonachtig zijn in de provincie Gelderland. Het resultaat kan betrekking hebben op zowel het definitieve ontwerp als het gerealiseerde product. Het resultaat dient de afgelopen 12 maanden ontworpen of gerealiseerd te zijn.

De D2B Award bestaat uit een publieksprijs en een vakprijs. De vakprijs wordt door een vakjury toegekend aan een ontwerper/ontwerpbureau én opdrachtgever. Voor de vakprijs nomineert de jury maximaal vier genomineerden en kiest hieruit één winnaar. Voor de publieksprijs worden de vier door de vakjury genomineerden minimaal 10 dagen voorafgaand aan de prijsuitreiking gepresenteerd in de media.

Lezers kunnen hun stem digitaal uitbrengen op hun favoriete duo van ontwerper/opdrachtgever. De organisatie van het digitaal stemmen en bepalen van de winnaar ligt in handen van dagblad De Gelderlander. Op de website www.o-p-a.nl vinden geïnteresseerden alle informatie over de Award en het inschrijfformulier. Dit formulier dient samen met de gevraagde documentatie uiterlijk 9 mei vóór 17.00 uur binnen te zijn bij de Stichting Ontwerp Platform Arnhem.

23-04-2008 22:11


Syntens, Bizz en het Octrooicentrum Nederland presenteerden woensdag 23 april een ranglijst met honderd concrete innovaties die het Nederlandse midden- en kleinbedrijf het afgelopen jaar heeft gerealiseerd. Creative Constructions uit Lelystad behaalde de negende plaats met de slimme constructies voor beurzen en evenementen. De modeontwerpers uit Arnhem, Spijkers en Spijkers, veroverden de 99e plek.

Creative Constructions, eind 2006 opgericht door Blonk en industrieel ontwerper Rinze Wels, is bezig aan een gestage opmars in het evenementen wereldje. Aan de basis van dit succes ligt het 3D-Connect systeem, bestaande uit gepatenteerde koppelingen waarmee buizen (maximaal zes of acht per knooppunt) in de constructies onder elke mogelijke hoek verbonden kunnen worden. Dit zorgt voor complete vormvrijheid van de constructies. Daarnaast zorgt het 3D-Connect systeem voor duurzamere constructies. Bij de traditionele bouwmethodes worden onderdelen aan elkaar gelast en zijn na afloop onbruikbaar. De onderdelen van Creative Constructions zijn gemakkelijk los te koppelen om hergebruikt te worden. Daarnaast zijn de constructies dankzij het gebruik van composieten buizen vele malen lichter, dit scheelt in vervoerskosten en C02 uitstoot.

Het Arnhemse Spijkers en Spijkers van de tweelingzussen Riet en Truus Spijkers ontwerpt, produceert en verkoopt exclusieve dameskleding en accessoires voor het hoge segment. Tot nu toe lag de focus van de ondernemers voornamelijk op de vormgeving en kwaliteit van het product maar S&S gaat nu ook inzetten op marketing. Innovatief hieraan is dat er geen advertenties ingezet worden, maar een online buzz-campagne om in het conventionele  modenetwerk door te dringen. Buzzen via het net wordt binnen de branche niet of nauwelijks gedaan en is wellicht de (enige) manier om zonder grote marketing budgetten gecontroleerd de aandacht  van de wereldpers en detaillisten op het label te vestigen.

De La Roy Isolatie en Design uit Venray behaalde de 31e plaats met piepschuim in alle vormen. De 49e plek is voor Annet van Oosten van 't Hofje van Zuthem uit Zwolle met de tent als fietsaanhanger en de 50e plek voor Claudy Jongstra met haar vilten stoffen van eigen schapen. Blond Amsterdam behaalde de 87e plaats. Een deskundige jury riep NormTEQ uit Hengelo uit tot meest succesvolle en innovatieve ondernemer. Daarbij keek de jury naar de originaliteit, impact en omzetpotentie van de innovatie. Deze jury bestaat uit kamerlid Charlie Aptroot (VVD), Bart Stomphorst (CEO Sandd, het op een na grootste postbedrijf), Joris Craandijk (bedenker van de beertender) en Arjan Kors (hoofdredacteur Bizz). Secretaris Generaal Chris Buijink van het ministerie van Economische Zaken maakte de winnaar van de MKB Innovatie Top 100 bekend op het wildwaterbaancomplex Dutch Water Dreams in Zoetermeer. Hij was de vervanger van minister Maria van der Hoeven, die op het laatste moment voor overleg in de Tweede Kamer moest verschijnen.

Alle honderd genomineerde bedrijven hebben succesvolle innovaties doorgevoerd op het gebied van product, dienst, proces of organisatie. Met de realisatie van deze vernieuwingen hebben ondernemers hun omzet verhoogd, hun voortbestaan zeker gesteld of bestaande producten verbeterd.

De MKB Innovatie top 100 is tot stand gekomen na een voorselectie door Syntens, dat op jaarbasis 20.000 adviezen verstrekt aan het MKB over innovatie. Aan de MKB Innovatie Top 100 is bewust geen prijs verbonden. De kracht van het initiatief is te laten zien waartoe het MKB toe in staat is. De honderd bedrijven en hun innovaties zijn vanaf vandaag (24 april) te vinden op www.syntens.nl/innovatietoppers. Ook staan daar videoreportages over aansprekende innovaties uit de ranglijst.
23-04-2008 10:29

De Lighting Science Group Corporation (LSG), toonaangevend in de ontwikkeling en integratie van slimme energiebesparende LED verlichtingsoplossingen, kondigt de overname van verlichtingsproducent Lighting Partners BV (LPBV) aan. Het in Nederland gevestigde LPBV richt zich op innovatieve LED- en HID-verlichting voor woningen, bedrijven, projecten en winkels.

 

LSG heeft alle uitstaande aandelen van LPBV overgenomen. De verlichtingsspecialist betaalt de voormalige aandeelhouders 5 miljoen dollar ter compensatie en geeft 4.632 aandelen, 16 tot 13 procent van het totaal, opnieuw uit. LSG kent de vroegere aandeelhouders ook bepaalde rechten toe die hen in staat stelt deel te nemen aan de nieuwe uitgifte van aandelen. LSG neemt de kosten van de overname, ongeveer 1,2 miljoen dollar, voor zijn rekening. LPBV kende een winst van 23 miljoen dollar in 2007.

Ongeveer 70 procent van LPBV's verlichtingsproducten is gebaseerd op LED-technologie en kent een snelle groei, wat overeenkomt met de algemene trend in de markt. De distributie van EyeLEDs, een innovatief systeem voor binnen- en buitenverlichting in huizen en woningen, sluit aan bij deze trend. EyeLEDs wordt op dit moment in 35 landen gedistribueerd.

 

Naast de aankoop van LPBV verkocht LSG 2.083.333 aandelen van LED Holdings, de grootste aandeelhouder van de Lighting Science Group Corporation, voor 10 miljoen dollar. Dit betekent een korting van 5 procent op de beurswaarde van de aandelen tijdens de 30 dagen voorafgaand aan de verkoop. Dit komt overeen met een daling van 15 procent korting zoals aangekondigd in de investering gemoeid bij de acquisitie van LED Holdings' door LSG in oktober 2007.

 

"De overeenkomst creëert voor beide bedrijven wereldwijd een sterke aanwezigheid en draagt bij aan de realisatie van een leidende positie in de snelgroeiende LED markt," aldus Govi Rao, chief executive officer van de Lighting Science Group. "De bundeling van onze krachten, ook op het gebied van regionale markposities, garandeert een solide basis voor sterke, toekomstige groeimogelijkheden. We blijven innoveren om onze partners, klanten en het milieu voordelen te kunnen bieden. Onze samenwerking vergroot onze slagkracht richting onze OEM partners, doordat we ze flexibiliteit, betrouwbaarheid en schaalgrootte kunnen bieden."

 

"Met de combinatie van LSG's uitgebreide LED-integratiecapaciteit en LPBV's leidende ontwerpexpertise en toegang tot kwalitatief hoogwaardige productie, kunnen we de ontwikkeling van onze high performance verlichtingsoplossingen aanzienlijk versnellen," voegt de heer Rao toe. "De samenvoeging van LSG en LPBV creëert wereldwijd en van de meest innovatieve en gevarieerde LED verlichtingsbedrijven, met een uitgebreide bekwaamheid in de gehele, sterk opkomende, waardeketen van digitale verlichting. We zijn ervan overtuigd dat we met dit solide platform onze aandeelhouders toenemende waarde kunnen bieden."

 

"De verlichtingbranche bevindt zich op dit moment in roerige tijden. Deze samenwerking benadrukt onze gezamenlijke visie en doel om de ontwikkelingen in digitale verlichting verder vorm te geven," aldus Richard van de Vrie, managing director van Lighting Partners BV. "De samenvoeging van onze organisaties zorgt voor een verbreding en verdieping van onze portefeuilles en geeft ons de mogelijkheid klantenrelaties te verstevigen. Daarnaast kunnen we ons richten op de verkoop van onze producten in andere afzetmarkten. We voorzien aantrekkelijke groeimogelijkheden en kunnen met de samenwerking onze klanten wereldwijd betere producten en diensten bieden."

 

"We zien er naar uit de partners van LPBV bij de Lighting Science organisatie te kunnen verwelkomen en zijn verheugd over het vooruitzicht van een wereldwijde groei en innovatie," aldus Rao.

 

 

23-04-2008 8:32


Wiesner-Hager houdt zich sinds enkele jaren niet alleen bezig met industrieel design, maar ook met experimenteel design. De laptopwerkplek compod en het loungemeubel eva chair zijn twee duidelijke resultaten van deze laatste strategie. Die concepten zijn zo creatief en ongedwongen tot stand gekomen dat ze meubels hebben opgeleverd waar niemand omheen kan.

Wiesner-Hager heeft deze strategie om experimenteel vorm te geven nu een vervolg gegeven in de vorm van een open wedstrijd waarbij een 'sofa' moest worden ontworpen. Deze actie is gezien de 149 geldige inzendingen een groot succes.

Bezoekers van de site www.diePresse.com konden op hun favorieten stemmen. Daarvoor hadden ze van 25 maart tot en met 8 april 2008 de tijd. Inmiddels zijn de 16 inzendingen die de jury het beste en het creatiefste vond, bekend. Op de site is binnenkort meer over deze wedstrijd te lezen. Het winnende ontwerp is waarschijnlijk te zien tijdens de Orgatec in Köln, op de stand van Wiesner-Hager. De Orgatec vindt van 21 tot en met 25 oktober plaats.
22-04-2008 9:02


De eerste exemplaren van twee nieuwe SBR-publicaties op het gebied van prestatiegericht samenwerken (PGS) zijn overhandigd door Herman de Groot, namens WVB Vastgoed Onderhoudsbedrijven, aan Pablo van der Laan van woningcorporatie Ymere en lid van het Corpovenista-netwerk. De publicaties dragen de titels ‘Duurzaam onderhouden’ en ‘Meetbare financiële voordelen’.

“Anders werken loont”, zo betoogde Vincent van Oordt, directeur van Portaal Eemland. “Nu we enkele jaren ervaring opgedaan hebben, is duidelijk dat zowel de directe als de indirecte kosten omlaag zijn gegaan. Daarnaast is de kwaliteit zoals bewoners die ervaren omhoog gegaan.” De publicatie ‘Duurzaam onderhouden’ biedt handvatten voor het terugdringen van milieubelasting. Vooral het onderhoud van geveldoorbrekingen komt aan de orde. Met het oog op het sterk groeiende aantal vastgoedobjecten in Nederland en de aandacht voor duurzaam werken, is het van groot belang om bij onderhoud efficiënt en professioneel te werk te gaan. Naast kwaliteit- en efficiëntieverbetering kan prestatiegericht samenwerken ook leiden tot meetbare financiële voordelen.

De gemiddelde totale projectgebonden onderhoudskosten blijken bij prestatiegericht onderhoud 20 procent lager te liggen en de aanneemsom is ruim 18 procent lager. Deze conclusie is te lezen in de tweede nieuwe uitgave van SBR. Die volgt uit de resultaten van een onderzoek aan de hand van 22 cases. In alle gevallen zijn de voor- en nadelen van prestatiegericht samenwerken vergeleken met traditioneel aanbesteden.

De bovengenoemde publicaties maken deel uit van de reeks ‘Prestatiegericht samenwerken bij onderhoud’. Eerder zijn al vijf publicaties verschenen. Beide publicaties zijn te bestellen via internet: www.sbr.nl of bij de afdeling Verkoop van SBR, telefoon: 010-4114111, e-mail: verkoop@sbr.nl.
20-04-2008 15:47

Omdat nachtelijke verlichting dieren in de war brengt en duisternis voor hen 's nachts onontbeerlijk is om goed te kunnen functioneren, schakelde het dierenziekenhuis van het AMC in Utrecht IBG Optics in om een passende oplossing te vinden voor het aanlichten van de dierenverblijven.

Bewezen is dat groene verlichting door een dier niet als verlichting ervaren wordt. Met deze kennis in pacht heeft IBG Optics LED-armaturen geproduceerd waarin 24 warmwitte LED's en 24 groene power-LED's zijn geplaatst.

De armaturen zijn zo geprogrammeerd dat zij overdag wit licht schijnen en 's avonds en 's nachts groen licht. "Uiteindelijk zijn de dierenverblijven dus op effectieve wijze met ledverlichting aangelicht terwijl de dieren zelf hier geen enkele hinder van ondervinden", aldus een woordvoerder van IBG Optics.

 

20-04-2008 15:23


Het eerste verticale element van een nieuw futuristisch kantoorgebouw op het Flight Forum in Eindhoven is op vrijdag 11 april geplaatst. Het betreft het nieuwe kantoor van Valid Eindhoven dat naar ontwerp van architect Wiel Arets zal worden gebouwd. Dis Valcq verrichte als directeur van Valid de eerste handeling en markeerde daarmee formeel de start van de bouw.

Aan het einde van de bouwperiode zal er een nieuw gebouw op het Flight Forum verrijzen in de vorm van een toren. Deze toren zal 3500 vierkante meter hoogwaardige kantoorruimte bevatten, verdeeld over dertien bouwlagen. Directeur Valid Dis Valcq: "Dit gebouw maakt ons klaar voor de toekomst. De futuristische uitstraling van het nieuwe gebouw sluit goed aan bij het innovatieve karakter van Valid. Ik verheug me nu al op het moment dat het uiteindelijke resultaat te bewonderen zal zijn."

Valid zal met dit nieuwe gebouw alle ruimte krijgen om de centrale Servicedesk en het Network Operations Centre van de snelgroeiende Managed Services dienstverlening te huisvesten. Ook de in-house software development-activiteiten van Valid zullen hun onderdak gaan vinden in het nieuwe gebouw. Het kantoor zal daarnaast ook gaan dienen als regionale uitvalsbasis voor de professionals van Valid in de regio's Noord-Brabant en Noord-Limburg.

Rondom het nieuwe gebouw zijn onder andere ook ASML, PricewaterhouseCoopers en Eindhoven Airport te vinden. Het Flight Forum is voor Valid een optimale basis om klanten van dienst te kunnen zijn en nieuwe partnerships aan te gaan.

De oplevering van het nieuwe gebouw is gepland in april 2009. Valid voorziet in juni te gaan verhuizen.

Valid is een onafhankelijke dienstverlener in de Informatie & Communicatie Technologie. De ervaren professionals van Valid adviseren, realiseren en beheren oplossingen op het gebied van Tailor-made Software, Business Intelligence en Infrastructures. Valid telt op dit moment ruim 275 medewerkers en heeft kantoren in Eindhoven, Maastricht en Utrecht.
18-04-2008 9:12


De faculteit Bouwkunde TU Delft heeft in het verre en recente verleden spraakmakende tentoonstellingen gemaakt en interessante verzamelingen aangelegd. Deze schatten wil de faculteit graag opnieuw onder de aandacht brengen. De tentoonstelling ‘Architecture Collections - Past, Present & Future' toont bijzondere maquettes, die vanuit het onderwijs en onderzoek zijn vervaardigd, maar ook originele stoelen van verschillende architecten. Liesbeth van der Pol van DOK Architecten zal de tentoonstelling openen.

Architecture Collections is ontstaan door de behoefte van de faculteit om het erfgoed te beheren, maar ook te ontsluiten en aan te vullen. Vanuit de wens om relaties met andere universiteiten, musea en culturele instellingen te versterken, stelt Architecture Collections haar collectie beschikbaar voor bruikleen. Een groot deel van de collectie van de faculteit is ontsloten in een database die via de nieuwe website inzichtelijk wordt. Deze site http://www.ac.tudelft.nl/ zal tijdens de opening gelanceerd worden.

Begin jaren 80 werden de eerste tentoonstellingen gemaakt; deze werden niet alleen op de faculteit getoond, maar reisde de hele wereld over, onder andere naar de ‘Meet the Dutch Week' in Washington en de Biënnale in Sao Paulo. Een recent voorbeeld van internationale uitleen zijn de Jean Prouvé maquettes, die binnenkort worden opgenomen in de tentoonstelling in het The Museum of Modern Art in New York.

Tijdens de opening van Architecture Collections - past, present & future worden er tachtig maquettes gepresenteerd, die ontstaan zijn vanuit onderwijs en onderzoek. Tijdens de tentoonstelling zijn ondermeer vertegenwoordigd: zes maquettes van het in het Sovjet-Unie verguisde werk van de Russische avant-garde architect Melnikov, waarvan vier gebouwen nooit zijn gerealiseerd, maar ook maquettes van Jean Prouvé, Le Corbusier, Loos, Duiker en Frank Lloyd Wright. De faculteit bezit ook een bijzondere collectie van tachtig schaalmodellen van Gerrit Rietveld, deze collectie heeft voorgaande jaren rondgereisd en zal voor een deel in de tentoonstelling worden opgenomen. Naast schaalmodellen zijn er originele stoelen uit de stoelencollectie van de faculteit te zien, waaronder stoelen van J.J.P. Oud, Prouvé, Gispen en Rietveld.

 

In de tentoonstellingvitrines is een deel van de Collectie Sluyterman te zien. Karel Sluyterman (1863-1931) wist als Delftse hoogleraar decoratieve kunst een omvangrijke collectie antieke voorwerpen (Jugendstil, Art Nouveau, Gouden Eeuw, Oriëntaals et cetera) op te bouwen - zijn huis oogde als een museum. Jarenlang heeft deze collectie verborgen gelegen in de kelders, daarna opgeslagen in het centrale depot en zal nu tijdens de tentoonstelling getoond worden in de vitrines van de faculteit. De gehele collectie zal tijdens de tentoonstelling ondersteund worden door een visuele presentatie en diverse publicaties

 

 

 

18-04-2008 9:07


De uitnodigingen voor deelname aan de Henry van de Velde Labels 2008 en de OVAM Ecodesign Awards PRO '08 zijn de deur uit. Vijfduizend ontwerpers en bedrijven hebben zo'n uitnodiging de afgelopen week in hun bus ontvangen, samen met het reglement van de OVAM Ecodesign Award PRO '08.

Design Vlaanderen wil met het Henry van de Velde Label goed vormgegeven producten in de kijker plaatsen en huldigen door ze te bekronen met een internationaal en officieel erkend kwaliteitslabel te geven. Sinds de eerste uitreiking van het Henry van de Velde Label in 2006 is de uitstraling ervan flink toegenomen, zowel in binnen- als in buitenland. Het label staat garant voor vernieuwende, vormelijk goed ontwikkelde en technisch verfijnde producten en objecten die zich onderscheiden van andere producten op de markt.

Zowel ontwerpers als bedrijven kunnen meedingen naar het Henry van de Velde Label 2008. Een Vlaamse link is hierbij noodzakelijk. Ontwerper of bedrijf moeten in Vlaanderen gevestigd zijn. Een Vlaams ontwerper die een object ontwikkeld heeft voor een buitenlandse firma, een Vlaams ontwerper die in eigen beheer een product ontwikkeld heeft, een Vlaams ontwerper voor een Vlaams bedrijf of een Vlaams bedrijf die met een buitenlandse ontwerper samenwerkt, al deze combinaties zijn mogelijk.

Wat zijn de eisen? Het product moet op de markt gekomen zijn na 1 juni 2007. Het object is of ambachtelijk gemaakt, functioneel, uniek of in kleine serie of (semi)industrieel, functioneel en volledig op punt gesteld. Het object is hedendaags, vernieuwend in zijn concept en/of op vormelijk vlak en/of in de gebruikte materialen en technieken en/of door het niveau van creativiteit.

Deelnemen kan door het inschrijvingsformulier op de website http://www.designvlaanderen.be/henryvandeveldeprijzen/ in te vullen of aan te vragen bij Design Vlaanderen, info@designvlaanderen.be  of telefonisch: (+32) 02 - 2276060. In het bijhorende reglement staat de hele procedure, inclusief deadline en de twee selectierondes, uitgelegd.

De jury bestaat uit: Nicolas Block, journalist, Hilde Bouchez, designcritica en docent, Leen Creve, journalist, Colette Demil, hoofdredacteur, Klara De Smedt, directeur Designcentrum De Winkelhaak, Wouter Ulburghs, adviseur OVAM, Dieter Van den Storm, journalist en artistiek directeur Interieur 08, Guy Vermeirsch, zaakvoerder 't Huis van Oordeghem, en Veerle Wenes, organisator Sfeer. De jury wordt voorgezeten door Johan Valcke, directeur Design Vlaanderen. Het dossier moet op 2 juni 2008 binnen zijn bij de organisatie.

OVAM wil binnen het kader van de Henry van de Velde Awards & Labels haar steun geven aan ontwerpers of bedrijven die in hun ontwerp aandacht hebben voor ecodesign. Naast de OVAM Ecodesign Award voor ontwerpstudenten zal de OVAM Ecodesign Award PRO professionele ontwerpen nomineren.

De OVAM Ecodesign Award PRO 08 is eveneens bedoeld voor bedrijven en ontwerpers met een duidelijke Vlaamse link. Het gaat om producten die in zoveel mogelijk fases van de levenscyclus rekening houden met milieuaspecten. De producten mogen niet langer dan 3 jaar op de markt zijn. Ze moeten ontwikkeld zijn door professionele ontwerpers. Voor studenten is er een afzonderlijke wedstrijd, de OVAM Ecodesign Award 08.

Deelnemen kan door het inschrijvingsformulier op de website http://www.ovam.be/jahia/Jahia/pid/1152 in te vullen of ana te vragen bij OVAM, Dienst Preventie, telefoon: (+32) 015 - 284273 of ecodesign@ovam.be. In het bijhorende reglement staat de hele procedure, inclusief deadline en de procedure, uitgelegd. Het dossier moet op 5 september 2008 binnen zijn bij de organisatie. 

 

17-04-2008 8:41

Sinds dinsdag weet Milaan dat ook Den Haag meetelt op internationaal ontwerpgebied. Tijdens de druk bezochte opening op dinsdag 15 april, presenteerden jonge, eigenzinnige ontwerpers van de studierichting Meubelontwerpen en Textiel aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten (KABK) samen met het AR + RFID lab op geheel nieuwe wijze hun meubels en textiel.

Tot en met aanstaande maandag (21 april) kunnen bezoekers de tentoonstelling van ‘Royal Dutcheese' fuori salone (buiten de beurs) in een voormalige kaasfabriek aan Pietro Custodi 6, in de levendige wijk Tortona, bekijken.

Van de binnen- en buitenruimtes is optimaal gebruikt: de video-installatie '110 36 zuidvleugel' van Mateusz Herczka, afgestudeerd in 2005 in de studierichting Beeld en Geluid/ArtScience aan KABK, steekt goed af tegen de typisch Italiaanse binnenplaats, compleet met hangend wasgoed. Herczka visualiseerde het huidige landschap in de Zuidvleugel van de Randstad, dat ongeveer tussen Dordrecht, Den Haag, Leiden en Gouda ligt. Door middel van een video-installatie op verschillende snelheden geeft hij de bezoeker een subjectieve reiservaring door het landschap.

Bij binnenkomst kan de bezoeker via een Augmented Reality headset, ontwikkeld door het AR + RFID Lab, op innovatieve en virtuele wijze meubels en textiel in een echte omgeving waarnemen of deze volgen op één van de beeldschermen. Zo zijn de aluminium salontafel 'Dandy 13b' van Paul Timmer met de epoxyharstafel 'Resin Madness' van Melanie Luchtenveld in de verder lege ruimte geanimeerd. Ook ziet de bezoeker de kaarsvetcollectie van Rik ten Velden, bestaande uit een boekenkast, tafel en stoel. Daarnaast zijn de bijzondere textielstoffen van Neeltje Schoenmaker, geïnspireerd op de insectenwereld te zien. Zij is onlangs afgestudeerd als textielontwerpster aan de KABK en ontving vorig jaar Zuid-Hollandse vormgeverprijs in de categorie productontwerp. Naast Schoenmaker zijn er ook andere stoffen van studenten Textiel te zien.

 

Op de eerste etage van het karakteristieke pand kunnen bezoekers enkele meubels en textielstaalboeken in het echt bekijken en aanraken. Hier zijn onder andere te zien 'Cheveux Blondes', een handgemaakte, uit essenhout gebogen, stoel van Paul Timmer, '6mm' het kamerscherm van Barbara Kooij, 'Trans-form fiber chair', een stoel uit plaatmateriaal door Renate Nederpel en  'Wearable Carpet', het draagbare tapijt van Eva Malschaert.

De Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten (KABK) is ervan overtuigd dat kunst, nationaal en internationaal, één van de meest innovatieve energiebronnen voor de maatschappij is. Eigenzinnige kunstenaars en ontwerpers houden deze bronnen levend.

www.kabk.nl/

 

 

05-dutcheese
10-dutcheese
16-dutcheese
18-dutcheese
19-dutcheese
25-dutcheese
33-dutcheese
35-dutcheese
37-dutcheese


16-04-2008 16:45

Van 30 oktober t/m 3 november vindt de interieurvakbeurs 100% Design Tokyo weer plaats in Japan. Hier presenteren ontwerpers en labels hun collecties aan internationale producenten, distributeurs, journalisten en andere geïnteresseerden in design.
Voor Nederlandse designers en labels organiseert Premsela, in opdracht van de EVD, ook dit jaar weer een gezamenlijke beurspresentatie. Na twee succesvolle edities is dit het derde jaar dat we, in samenwerking met onze partners, een beurspresentatie organiseren onder de naam "Created in Holland". Op de beurs is er 100 vierkante meter beschikbaar voor de Nederlandse presentatie van 12 deelnemers. Ook is er een matchmakingprogramma en een PR-programma, bestaande uit een website, brochure en promotiecampagne.
De inschrijving is geopend vanaf 7 tot 28 mei op de website van de EVD.
> lees verder
16-04-2008 16:31

Wie nog naar Milaan wil, moet snel zijn. De Salone del Mobile, hét Europese evenement op designgebied, gaat alweer zijn derde dag in. Mecanoo architecten, onder leiding van Francine Houben, heeft een paviljoen ontworpen in het hof van de Università degli Studi in Milaan, een prachtig voormalig ziekenhuis uit de Renaissance.

Het paviljoen heeft als titel 'A Piece of Banyan' en is 20 meter lang en 3,5 meter breed. Het paviljoen verwijst naar het ontwerp van Mecanoo voor het National Performing Arts Center in Taiwan, dat geïnspireerd is op de tropische Banyanboom. Het paviljoen is afgelopen dinsdag geopend door de burgemeester van Milaan.

Mecanoo beschouwt het paviljoen als een laboratorium en heeft een fragment van het National Performing Arts Center 1:6 verschaald. Samen met de Italiaanse tegelfabrikant Iris Ceramica wilde Mecanoo onderzoeken of het mogelijk is de dubbelgebogen wanden, plafonds en vloeren met tegels in craquelé verband te bekleden. Door de enorme regenval in Milaan tijdens de opbouw is het paviljoen deels in tegels en deels in stuco uitgevoerd. Wanden en plafonds van het Mecanoo paviljoen veranderen 's avonds steeds van kleur.

Locatie: Università degli Studi, Via Festa del Perdono 7, Milaan

Ontwerp: Mecanoo architecten, Delft

Uitvoering: Iris Ceramica, Modena

Lichtadviseur: CWI Lighting Design, Taipei

www.mecanoo.nl


16-04-2008 16:21


Het is een hele mond vol, de nieuwe juridische naam van PLI: Philips Consumer Luminaires the Netherlands BV. De overname van PLI (met als onderdeel Massive Nederland BV) door Philips was een strategische zet voor Philips om de leidende positie in consumentenverlichting te bestendigen.

Binnen de groep is een aantal veranderingen doorgevoerd. Zo is onder meer de juridische naam veranderd in Philips Consumer Luminaires the Netherlands BV. Alle officiële documenten en facturen moeten worden gericht aan deze juridische naam en alle transacties zullen worden uitgevoerd onder deze nieuwe naam; alle overige gegevens zijn niet gewijzigd.

De Europese markt voor consumentenverlichting, die bestaat uit lichtbronnen, armaturen en componenten, is groot in omvang. Philips is marktleider in lichtbronnen en componenten en Massive is volgens Philips marktleider in armaturen voor in en om het huis.
15-04-2008 14:41


De minionderneming TOFsign heeft de zogeheten Design2win-prijs gewonnen. De eerste prijs van dit MBO-ontwerp ging naar het zaklampje TOFlight. Deze prijsuitreiking van deze jaarlijkse ontwerpwedstrijd van ROC Midden Nederland voor VMBO- en MBO-studenten vond onlangs plaats in het provinciehuis in Utrecht. 

Het starten van een eigen onderneming is onderdeel van het lespakket in het derde jaar van de opleiding Industrieel Design bij ROC Midden Nederland. Meike van Kuik, managementmedewerker van TOFsign, en Jelmer Koopman, marketingmedewerker van TOFsign, namen de prijs in ontvangst. Het TOFlight bestaat uit een plexiglas kapje met een ledlampje dat op een 9-volts batterij geklikt kan worden. “Onbreekbaar en zuinig in gebruik”, volgens de ontwerpers en “erg handig voor bijvoorbeeld rugzaktoeristen, maar ook een uitkomst in een handtas of een dashboardvakje”.

Hun eerste opdracht voor 3000 exemplaren heeft het bedrijf net binnen. Er zijn inmiddels zeventig exemplaren van al verkocht. Het niveau van de ontwerpen en presentaties op de ontwerpwedstrijd Design2win 2008 was, volgens de jury, dit jaar nog hoger dan voorgaande jaren. Veel goed uitgevoerde prototypes van originele ontwerpen maakten het de jury lastig om een keuze te maken.

De wedstrijd voor VMBO-cursisten en MBO-cursisten van de opleiding Industrieel Design wordt jaarlijks door ROC Midden Nederland uitgeschreven om VMBO-leerlingen enthousiast te maken voor de opleiding Industrieel Design.

De juryvoorzitter was Wouter Pijzel, directeur van de Nederlandse Orde van Uitvinders. Rein van de Velde, adjunct-directeur van Aluminium Centrum te Houten was dagvoorzitter. De jury bestond verder uit: Toon de Kruiff, coördinator arbeidsmarkt & beroepsonderwijs Koninklijke Metaalunie Nieuwegein; Bart de Groot en Bram Birckhoff, directeuren ontwerpbureau DGO Utrecht; en Hiske van der Meulen, beleidsmedewerker onderwijs/arbeidsmarkt van de provincie Utrecht. Meer weten over Design2Win, kijk dan op www.rocmn.nl .

13-04-2008 23:27

In het Parktheater te Eindhoven is op donderdag 10 april het project Pieter Vreedeplein/IJzerstraat van Jacq. de Brouwer (Bedaux de Brouwer Architecten) uitgeroepen tot BNA Gebouw van het Jaar 2008 Regio Zuid. De jury onder leiding van Mariet Schoenmakers (AM Vastgoedontwikkeling) selecteerde het uit 56 inzendingen en was vol bewondering voor dit werk: ‘Hier is een bovengemiddeld architect aan het werk geweest'.

Uit het juryrapport: ‘Het markant oprijzende appartementendeel met een machinale luikenpartij in een groot gevelvlak zal uitgroeien tot één van de herkenningsbeelden van Tilburg. De ambachtelijkheid van de architect straalt er van af. Er is sprake van een voortreffelijk materiaalgebruik en uitmuntende detaillering. Zoals de architect zelf zegt: er is gestreefd naar stedenbouwkundige sensibiliteit gecombineerd met architectonische eigenzinnigheid. Volgens de jury is hij daar volledig in geslaagd'.

Jacq. de Brouwer ontving uit handen van de juryvoorzitter de speciale BNA Gebouw van het Jaar plaquette: een aluminium gevelbord ontworpen door Bruno Ninaber van Eyben met typografie van Reynoud Homan. De plaquette sluit aan bij de reeks die een aantal jaar geleden is geïnitieerd door het Nederlands Architectuurinstituut met de bedoeling gebouwen een afzender te geven.

De jury bestaande uit Mariet Schoenmakers (juryvoorzitter), Jurjen van der Meer, Hugo de Clercq, Peter Groot en Ruud Brouwers wees naast de winnaar nog vijf genomineerden aan: Avans Hogeschool Tilburg van Joost Ector (Ector Hoogstad Architecten, Rotterdam); Bosscherhof Maastricht van Han Westelaken (Architecten aan de Maas, Maastricht); 32 Kwadrantwoningen Eindhoven van Hans de Mare en Joost Brouwer (Van den Pauwert architecten, Eindhoven); Niekée - Dynamische leerwereld Roermond van Erik Schotte (LIAG architekten en bouwadviseurs, Den Haag); Politiebureau Schijndel van Maarten Willems (De Twee Snoeken, 's-Hertogenbosch).

Alle zes de projecten dingen mee naar de nationale hoofdprijs BNA Gebouw van het Jaar 2008, die op 24 april in Hilversum wordt uitgereikt. Een overzicht van alle ingezonden projecten is te zien op http://www.bnagebouwvanhetjaar.nl/.
13-04-2008 23:22

Tijdens de Olympische Winterspelen in 2006 wees het International Council of Societies of Industrial Design (ICSID) de stad Turijn aan als World Design Capital 2008. De Italiaanse stad was de eerste met deze titel en ging daarmee de uitdaging aan om van dit pilotproject een succes te maken.

Inmiddels is het 2008 en is het programma in volle gang. Op de website Torino World Design Capital 2008 is alle informatie te vinden.

Het project World Design Capital is een tweejaarlijkse internationale competitie om de steden die design en de creatieve industrie vanuit sociaal, cultureel en economisch oogpunt op effectieve wijze voor de stad inzetten, ontwikkelen en onder de aandacht brengen, op de kaart te zetten en erkenning te geven. De competitie is een initiatief van ICSID in samenwerking met de International Council of Graphic Design Associations (Icograda) en is ondergebracht bij de International Design Alliance (IDA), het samenwerkingsverband van de beide overkoepelende designinstanties.

De World Design Capital 2010 is Seoul.
11-04-2008 14:37


Afgelopen donderdag (10 april) bereikte de bouw van het Bijlmer Parktheater zijn hoogste punt. In het najaar zal het gebouw opgeleverd worden en zijn deuren openen voor het publiek. Het theater is ontworpen door Architectenbureau Paul de Ruiter uit Amsterdam.

Met dit nieuwe cultuurcentrum krijgt Amsterdam Zuidoost zijn eerste theaterzaal. Het theater moet een impuls geven aan de sociaal-economische ontwikkelingen in de wijk. Het vormt tevens het beginpunt van een nieuwe culturele as, die de verschillende culturele voorzieningen van ArenAPoort met elkaar verbindt.
In het theater zullen Circus Elleboog Zuidoost, Krater Theater, de Jeugdtheaterschool en de Theaterwerkplaats hun intrek nemen. Het belooft daarmee een bruisende, multiculturele ontmoetingsplaats te worden.

Met zijn vorm en materiaalgebruik is het Bijlmer Parktheater een markant gebouw. De basisvorm is een ellips, waarbij de verdiepingen licht verspringen ten opzichte van de begane grond. De gevel bestaat uit een combinatie van houten lamellen en aluminium golfplaten, wat het gebouw een vloeiende en dynamische uitstraling geeft.

De glazen omloop rondom de grote zaal biedt een aangename, ruime lichtinval. De indeling van de ruimten is flexibel, zodat voorzien wordt in de verschillende behoeften van de gebruikers. In de grote zaal met 220 stoelen kan geschoven worden met coulissen en de in- en uitschuifbare tribunes kunnen in diverse circus- en theateropstellingen worden geplaatst.

Naast de grote zaal beschikt het theater over een ruime foyer, repetitieruimtes, studio’s, vergaderruimtes en flexibel indeelbare kantoren.
11-04-2008 9:42


De internationale interieurwereld staat weer in de startblokken om Milaan te veroveren. Aldaar vindt van 16 tot en met 21 april namelijk de befaamde Salone Internazionale del Mobile plaats. Deze beurs is sinds jaar en dag hét trefpunt voor de hippe meubelindustrie.

‘Wie niet op de Salone is, hoort er niet echt bij’. Aldus zou de communis opinio van de hippe designcommunity gerust getypeerd kunnen worden. De meubelbeurs in Milaan is al jaren een begrip in de interieurwereld, en de grote namen uit de ontwerpwereld zullen ook in 2008 dus weer allen acte de présence geven op het evenement. Ook vele vooraanstaande projectinrichters doen mee aan het evenement.

‘Milaan’ is overigens natuurlijk niet alleen een verzamelpunt voor de grote bedrijven en succesvolle design-arrivé’s, ook jong talent krijgt er volop de kans om zich te presenteren. Is het niet op de 220.000 vierkante meter van de Salone zelf, dan is het wel in op de prototype-tentoonstelling SaloneSatellite of in de ‘Zona Tortona’, de hipste wijk van Milaan, waar gedurende de beursdagen tal van manifestaties en exposities te bezoeken zijn.  

Op het kantoorfront zijn er belangrijke vernieuwingen te melden. Zo is de naam van de tweejaarlijkse kantoorbeurs EIMU veranderd in SaloneUfficio. Het evenement, dat evenals de EIMU ‘gewoon’ in de even jaren wordt gehouden, is gericht op het tonen van meubilair en accessoires voor kantoorwerkplekken in de meest uiteenlopende commerciële, publieke en thuissituaties. Speciale aandacht zal uitgaan naar ‘het moderne kantoor’, door de organisatie gedefinieerd als ‘trefpunt van creatieve activiteiten’. In dit kader kunnen beursbezoekers deelnemen aan de conventie Offices and Workplaces for Knowledge Workers of een bezoek brengen aan een speciaal aan het kantoor gewijde expositie, die is ingericht door de kunstenaar Michelangelo Pistoletto.
11-04-2008 9:29


Vandaag is de laatste dag van de internationale verlichtingbeurs Light + Building in het Duitse Frankfurt am Main. Belangrijkste conclusie na vijf beursdagen: LED, LED en nog eens LED. Maar of deze nieuwe verlichtingstechnologie ook al geschikt is voor de algemene verlichting in het kantoor blijft vooralsnog onduidelijk.

 

"In feite is er op deze beurs niet veel nieuws te zien", zegt verlichtingsexpert Rienk Visser na een aantal dagen struinen over de beursvloer. "Op het gebied van biodynamische verlichting [interieurverlichting die in de binnenruimte de spectrale cyclus van daglicht simuleert, red.] is er bijvoorbeeld niets nieuws te vinden."

 

Ook op het gebied van LED-technologie blijven werkelijke doorbraken uit. Dat wil zeggen: voor dit moment. Lichtgigant Philips kondigde in Frankfurt namelijk wel degelijk een revolutionaire vernieuwing aan. De onderneming uit Eindhoven maakte op een druk bezochte persconferentie bekend eind 2008 op de markt te komen met een functionele LED-verlichtingsoplossing voor in het kantoor: de 'DayWave'. Dit is een product dat volgens Philips in staat is het kantoor volgens de geldende normen te verlichten met LED's. Tot nog toe werd dit als een voorlopige onmogelijkheid beschouwd.

 

De reacties op de aankondiging van Philips zijn wisselend. Verschillende vertegenwoordigers van concurrerende bedrijven uiten (anoniem) hun twijfels over de aankondiging van Philips. "Als het waar is, is het een revolutie", zegt een vertegenwoordiger van een Duitse aanbieder van verlichtingsproducten. Anderen reageren in soortgelijke bewoordingen.
De woordvoerder van het Oostenrijkse Zumtobel reageert welwillender op het Philips-nieuws. "Natuurlijk is het mogelijk om het kantoor al functioneel te verlichten met LED's", zegt hij. "De vraag is alleen welke prijs je moet betalen voor de LED-installatie. Meer dan naar de functionele eigenschappen ben ik daarom benieuwd naar de prijs van het nieuwe Philips-product."  

 

De 'DayWave' van Philips wordt in het vierde kwartaal van 2008 op de markt gebracht.

09-04-2008 8:55


Architectuurcentrum CASA houdt op dinsdag 22 april een avond over het hergebruik van afval. Het Cradle to Cradle-principe is de laatste jaren een actueel onderwerp. Al voor de huidige hype waren in Nederland ontwerpers en architecten bewust bezig met het uitbannen van afval uit het productieproces.

Tijdens deze CASA-avond zullen vier sprekers, die in Nederland aan de wieg van deze ideologie hebben gestaan, hun visie delen: Jan Jongert van 2012 architecten, een architectenbureau uit Rotterdam dat ontwerpen maakt volgens hun eigen recyclicity principe; ex-elektrotechnisch ingenieur en ecologisch bewust zelfbouwer Jan Husslage, wiens net afgebouwde eco-woning in Steenwijk door de gemeente weer gesloopt wordt; ontwerper René Veenhuizen van ontwerpduo Remy&Veenhuizen, bekend van hun ladenkast van gebruikte en oude laden en van hun melkflessenlamp; Rinus van den Berg, architectural en industrial designer DSM Material Science Centre en tevens part-time docent aan de faculteit industrieel ontwerp van de TU Eindhoven.

Datum: Dinsdag 22 april - aanvang 20.00 uur, zaal open 19.30 uur.
Locatie: Bartokzaal aan de Kortestraat 13 Arnhem.
De entree bedraagt 5 euro. Leden van de CASA-sociëteit, vrienden van CASA en studenten krijgen gratis entree.

www.casa-arnhem.nl
09-04-2008 8:51


In de Happening-reeks van het NAi staat morgen (donderdag 10 april) het ‘Festival Motel Mozaique' op de agenda. Happening duurt nog tot 4 mei en bestaat uit een reeks concerten, theatervoorstellingen, debatten en films. De evenementen vinden plaats in en om een installatie die het bureau Wiel Arets Architects speciaal voor het NAi heeft ontworpen.

 

Slapen in een sanatorium of ziekenhuis, dansen tot je erbij neervalt en een sterfhuis bezoeken. Het kunstenfestival Motel Mozaique (www.motelmozaique.nl/2008) loopt van 10 tot en met 13 april onder de noemer ‘Clinique Mozaique' en omvat activiteiten waarbij kunst, architectuur, gastvrijheid en gezondheidszorg met elkaar in verband worden gebracht. Het Nederlands Architectuurinstituut (NAi) vormt het zenuwcentrum van het festival. De kick-off van het festival vindt donderdagavond om 20.00 uur plaats in het NAi en gaat gepaard met muzikale optredens, het tonen van beeldende kunst en performances.

 

Slapen in een sanatorium of ziekenhuis; het kan vrijdag- en zaterdagnacht 11 en 12 april, in Zaal 1 van het NAi. Daar kan men slapen in een kunstinstallatie van de kunstenaars van Observatorium: een sanatorium met een honderdpersoonsbed. De volgende ochtend wordt men gewerkt met een ontbijt en kan men zich de hele dag vermaken met gidsentochten naar het sterfhuis Hospice de Vier Vogels, gidsentochten naar de meest ongezonde plekken in Rotterdam, muzikale optredens, lezingen en discussies, onder andere door wethouder Kaya, voormalig bedrijfsarts en nu wethouder van Kunst & Participatie. Zaterdag 11 april wordt het geheel nog eens dunnetjes overgedaan, inclusief de overnachting in het honderdpersoonsbed.

 

www.happening.nai.nl

08-04-2008 8:54


Wooncomplex La Grande Cour in Amsterdam van Meyer en Van Schooten Architecten, Heren 5 architecten en de Architekten Cie. is uitgeroepen tot BNA Gebouw 2008 Regio Noordwest/Centrum. De jury onder leiding van de Belgische bouwmeester bOb van Reeth was unaniem in haar oordeel en spreekt van een juweel van een gebouw dat het vak vooruitbrengt door een negentiende-eeuwse typologie op even spectaculaire als beschaafde wijze nieuw leven in te blazen.

Uit het juryrapport: ‘La Grande Cour staat als een markant monument op een scharnierpunt in de stad en biedt van binnenuit een grootstedelijke belevenis die zijn weerga niet kent. Alsof de jury zich in het buitenland bevond, zulke fenomenale vergezichten biedt het prettig driedimensionale landschap van de binnenhoven. Openingen in de gevel halen de buitenwereld naar binnen. Bij een goed gebouw strekken vakmanschap en ontwerpaandacht zich uit tot aan het kleinste detail. Een winnaar schrijft geschiedenis.’

De winnaars ontvingen uit handen van de juryvoorzitter de speciale BNA Gebouw van het Jaar plaquette: een aluminium gevelbord ontworpen door Bruno Ninaber van Eyben met typografie van Reynoud Homan. De plaquette sluit aan bij de reeks die een aantal jaar geleden is geïnitieerd door het Nederlands Architectuurinstituut met de bedoeling gebouwen een afzender te geven. 

De Bond van Nederlandse Architecten organiseert sinds 2006 de prijs BNA Gebouw van het Jaar, om de aandacht vestigen op de kwaliteit van nieuw gebouwd werk van BNA-architecten en een overzicht te bieden van de nieuwste architectuur van Nederland.  De nationale hoofdprijs 'BNA Gebouw van het jaar 2008  wordt op 24 april in Hilversum uitegreikt Een overzicht van alle ingezonden projecten is te zien op www.bnagebouwvanhetjaar.nl.
07-04-2008 8:31


Design Vlaanderen brengt van 25 april tot en met 1 juni een solotentoonstelling over Frans Van Praet. Design Vlaanderen heeft een lange traditie in groepstentoonstellingen, ondermeer omdat het zoveel mogelijk goede vormgevers op een kwalitatieve wijze wil promoten. Binnen datzelfde promotie-idee heeft Design Vlaanderen een samenwerkingsovereenkomst met de groepen kunstwetenschappen van de Vlaamse universiteiten.

Als daar een eindverhandeling geschreven wordt over een nog levend Vlaams vormgever en die verhandeling behaalt onderscheiding, dan geeft Design Vlaanderen het werk als monografie uit, in samenwerking met Stichting Kunstboek.

In 2007 studeerde Sofie Mus af aan de Universiteit Gent met de titel 'Frans Van Praet. Tussen vormgeving en kunst'. Haar promotor was prof. dr. Anna Bergmans. Onder begeleiding van Johan Valcke (Design Vlaanderen) en Karel Puype (Stichting Kunstboek) heeft ze haar eindverhandeling nadien herwerkt naar de monografie 'Frans Van Praet. Architectuur, design en kunst'. Op de vernissage op 24 april wordt het boek voorgesteld aan het publiek.

Na zijn studies Binnenhuisarchitectuur aan het Sint-Lucas te Brussel richtte Frans Van Praet in 1965 een eigen studiebureau op, dat hij kort nadien uitbreidde met geïmporteerde meubels, vooral vanuit Italië en Duitsland. Het meubelprogramma 'Birds' voor de Duitse firma Pano betekende voor Frans Van Praet de echte start van zijn ontwerpcarrière.

In 1973 nam zijn carrière opnieuw een aanzienlijke wending: hij nam toen de stap naar de grote opdrachtgevers op het vlak van interieurconcepten, door ingeschakeld te worden in het vormgeven van enkele verblijfsvertrekken in de kerncentrale van Doel. Vanaf dan zou hij nooit meer een meubel als een werk op zich zien. Vanaf het begin van de jaren '80 ging de kunst een steeds prominentere rol spelen, toen hij intens bevriend geraakte met Adriaan Raemdonck (Galerie De Zwarte Panter) en Fred Bervoets.

Jaren van intensief bezig zijn kreeg zijn hoogtepunt in zijn opdracht voor de inrichting van het Belgisch paviljoen voor de wereldtentoonstelling van Sevilla, Spanje in 1992. Toen ontwierp hij het legendarische 'Sevilla-zitje' uit kristal, in samenwerking met Val-Saint-Lambert (nu te zien in Brussels International Airport). In 1998 ontwierp hij het Belgisch paviljoen voor de Expo 98 in Lissabon.

Frans Van Praet specialiseert hij zich in (her)inrichtingen en renovaties van particuliere woningen en bedrijfsgebouwen. Daarnaast blijft hij actief meubels ontwerpen. Hij wordt aangesproken voor langdurige projecten voor Doel, het Gemeentekrediet/Dexia, de stad Antwerpen, voor de stad Lommel, voor hotels en andere bedrijven. Hij is ook actief als ontwerper van tentoonstellingen (voor onder meer BIC Carpets en Interieur Kortrijk). In 2001 werkte hij samen met Jo Crépain aan het nieuw Administratief Centrum van de Stad Lommel en in 2002 de Pagaddertoren in Antwerpen.

Frans Van Praet is een polyvalent ontwerper. Daarom focust de tentoonstelling op de drie pijlers waarbinnen Frans Van Praet actief is: meubelontwerp, kunst en architectuur, met een grote nadruk op het  ambigue en fusionerende karakter van zijn werk. Ook het ‘cross-over' gehalte van zijn werk valt op. Geen enkel object blijkt te zijn wat het in eerste instantie lijkt. Telkens zitten er - vaak speelse - referenties aan tal van kunstenaars in zijn functionele werk vervat (objectmeubelen - hommagemeubelen). Deze unieke meubels uit particuliere interieurs komen vanzelfsprekend aan bod in de tentoonstelling.

Maar de tentoonstelling toont ook zijn meubels, verlichting en andere interieurobjecten die voor serieproductie bestemd zijn. Hij heeft ondermeer gewerkt voor Val Saint Lambert (industriële variant van de exclusieve Sevilla Crystal Chair), Belgo Chrom, Durlet, Unic Design, Delta Light, Meyvaert, Juventa, Mirodan Creation en Kern-Light te zien. Enkele van deze werken zullen te zien op de tentoonstelling.

 

Doorheen het hele oeuvre van Frans Van Praet loopt de Egyptische canon als een rode draad. Voor hem is dit canon een ware houvast tijdens het ontwerpen. De ideale vormen staan voor hem dan ook vast en blijven onveranderlijk. Ook kleur is voor hem van onmiskenbaar belang. Zijn missie? Scheppen van een omgeving waarin de mens zich goed kan voelen.

De tentoonstelling loopt van 25 april tot en met 1 juni 2008 in de Design Vlaanderen Galerie, Kanselarijstraat 19, B-1000 Brussel (vlakbij de Sint-Michielskathedraal).

Open op: dinsdag tot vrijdag van 11.00 tot 18.00 uur; zaterdag en zondag van 13.00 tot 17.00 uur. Gesloten op maandag (op afspraak bezoek mogelijk) en officiële feestdagen (1 en 2, 11 mei 2008).

Lezing en rondleiding door Frans Van Praet op zondag 1 juni om 14.00 uur (inschrijven noodzakelijk via inge.vranken@designvlaanderen.be, maximaal veertig personen). Plaats: Design Vlaanderen Galerie.

Boek: Frans Van Praet. Architectuur, design en kunst

Auteur: Sofie Mus

Uitgever: Stichting Kunstboek

Verkoopsprijs: 15,00 euro

30 x 24.5 centimeter, 80 pagina's, 75 illustraties
ISBN 978-90-5856-273-9


http://www.stichtingkunstboek.com/.

 

 

 

04-04-2008 8:39

Nederlandse bedrijven die design op een strategische manier inzetten in hun bedrijfsvoering maken ook dit jaar weer kans op de Design Management Europe Award, de DME Award 2008. Deze internationale competitie heeft tot doel Europese bedrijven bewust te maken van de kansen en toegevoegde waarde die designmanagement biedt.

Vorig jaar is de prestigieuze prijs gelanceerd door de stad Eindhoven. Dit initiatief krijgt steun van de Europese Commissie. De winnaars van de DME Award 2008 worden 13 oktober 2008 bekend gemaakt in Cardiff, Engeland.

Volgens Gert Kootstra, één van de Nederlandse partners in het DME-netwerk, alsook schrijver van een standaardwerk over designmanagement, neemt het belang van design als strategisch bedrijfsinstrument de komende jaren alleen maar toe. Kootstra: "In veel bedrijfstakken en voor veel producten, is design hét middel waarmee nog een duurzaam onderscheidend vermorgen kan worden gecreëerd. Design maakt steeds vaker het beslissende verschil. De succesvolle inzet ervan is dan ook geen kwestie van geluk, maar veel eerder het gevolg van doelbewuste managementinspanningen. De bedrijven en organisaties die hierin goed slagen, vormen bij uitstek dé kandidaten voor de DME Award 2008."

De DME Award wordt georganiseerd door een netwerk van negentien organisaties in 22 Europese landen. In 2007 hebben in totaal 227 bedrijven en organisaties deelgenomen aan de DME-competitie, waarvan slechts zeven uit Nederland. Dit jaar hoopt de organisatie op beduidend meer Nederlandse deelnemers. Uit alle Nederlandse aanmeldingen zal een de selectiecommissie - bestaande uit de Nederlandse designmanagement experts Vie Blonk (Vis-à-Vie Communicatieregie), Arthur van Schendel (gemeente Amsterdam) en Tim Selders (Park Design Management) - vijftien deelnemers nomineren. Vervolgens beslist een internationale jury op 19 juni wie de uiteindelijke winnaars zijn. Bedrijven en organisaties hebben tot 10 mei de tijd zich aan te melden via www.designmanagementeurope.com.

 

 

 

04-04-2008 8:37


Het is al beurzen wat de klok slaat op het moment. De redactie van Inside Information wordt - met graagte - overstelpt door uitnodigingen voor Light + Building en (vooral) de meubelbeurs in Milaan. Daartussen een opmerkelijk initiatief van Design Vlaanderen en en Flanders Investment & Trade (FIT): zestien Belgische designers en bedrijven brengen hun nieuwe collecties onder in één groots evenement, dat plaatsvindt in het hippe district, Zona Tortona.

ABC - Authentic Belgian Creativity maakt deel uit van het programma van de Fuorisalone, dat georganiseerd wordt door Interni, parallel met de Milanese Internationale Meubelbeurs. Deze tweede editie brengt een divers en origineel gamma aan producten. ABC-Authentic Belgian Creativity stelt designproducten van de hoogste kwaliteit tentoon. Het collectief heeft zijn oppervlakte verdubbeld vergeleken met de ruimte van vorig jaar.

De deelnemende Belgische designers en merken uit Vlaanderen zijn op verschillende velden actief op de lokale en internationale markt. Daardoor brengt ABC - Authentic Belgian Creativity producten gaande van binnen- en buitenmeubilair en mogelijkheden voor in huis (domotica, geluidssystemen, keuken- en badkamertoebehoren), innovatief textieldesign, glas- en tafelbenodigdheden tot juwelen, zilversmeedkunst en modeaccessoires. Zelfs muziek maakt deel uit van het collectief.

Het spreekt voor zich dat de producten van ABC passen in de beste designtradities, waarbij esthetiek, functionaliteit, ergonomie en gebruiksvriendelijkheid op een subtiele manier verweven worden. Tijdens de beurs wil ABC een weerspiegeling van de rijkdom, creativiteit en diversiteit van het Belgische design zijn. Daarom vergast ABC het publiek op een Belgische tentoonstelling die verder gaat dan design, door verschillende disciplines te verkennen zoals hedendaagse ambachten, projecties in huis of in de stad, experimenteel geluiddesign, nieuwe manieren om te eten en zich te gedragen in de samenleving thuis. Het laat grenzen vervagen tussen de klassieke velden in design en creëert emotie, schoonheid en menselijkheid.

http://www.designvlaanderen.be/ 

 

04-04-2008 8:22


Architectuur en ruimtelijk ontwerp in relatie tot het erfgoed, de inrichting van ons land en maatschappelijke opgaven: dat is waar het NAi zich de komende jaren sterk voor wil maken. Het sectorinstituut wil grote betrokkenheid kweken bij het scheppen van ruimtelijke kwaliteit en het koesteren daarvan. Het wil de plek zijn waar de culturele betekenis van architectuur zichtbaar, ervaarbaar en bediscussieerbaar wordt gemaakt en waar het publiek wordt geïnspireerd en gemotiveerd.

Om deze betekenis ook elders zichtbaar te maken, wil het NAi samenwerkingsverbanden blijven aangaan, zoals internationale projecten, convenanten, publicaties, gezamenlijke research en evenementen op locatie. Vergroten van publieksbereik en mediabereik, verhoging van de internationale presentie en versterking van de banden met de (inter)nationale vakgemeenschap zijn noodzakelijk om de schaalsprong te maken die nodig is om deze missie en ambities van het NAi te realiseren. Hiertoe zijn echter wel nieuwe investeringen in de capaciteit van het NAi vereist.

Deze voornemens en inzichten spreekt het NAi uit in zijn zojuist uitgebrachte beleidsplan 2009-2012 ‘Op het snijvlak van opgave en ontwerp', dat samen met een financiële onderbouwing is ingediend bij het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen.

Het NAi neemt zich voor als sectorinstituut door te groeien naar een verbindende en agenderende organisatie voor de hele sector, waarbij het wil inspelen op maatschappelijke, culturele en technologische ontwikkelingen. Directeur Ole Bouman: "De ambitie is te zorgen dat het beste uit de architectuur beter aansluit op het meest urgente in de samenleving. Maatschappelijke kwesties en sociale urgenties worden vertaald tot een ruimtelijke opgave die de architectuur in de meest brede zin niet alleen uiterst relevant maakt, maar deze ook maximaal inspireert en inhoud geeft."

 

Bouman zegt verder over de doelstelling: "Het NAi als sectorinstituut, als cultuurinstelling en als hoeder van de beste architectonische tradities van Nederland, is bij uitstek de plek om de brug te slaan tussen dat wat echt moet, en dat wat echt mogelijk is. Tussen topprioriteit en toptalent. En tussen een prachtig vak en een hooggeëerd publiek."

03-04-2008 8:23


Mecanoo architecten in Delft is geselecteerd voor de internationale competitie van de prestigieuze nieuwe Bibliotheek van Birmingham. Het 31.000 vierkante meter tellende gebouw moet de ‘beste openbare bibliotheek van de wereld worden'.

De huidige bibliotheek uit de jaren zeventig - de best bezochte bibliotheek van Groot-Brittannië - voldoet niet meer aan de eisen van de tijd en zal worden gesloopt. Het project is tevens een belangrijke stimulans voor de sociale en economische regeneratie van de stad. De bibliotheek zal worden aangesloten op het bestaande Birmingham Repertory Theatre, waardoor een internationaal centrum voor kennis, educatie en cultuur ontstaat. Met de nieuwe bibliotheek is een investering van 193 miljoen pond (244 miljoen euro) gemoeid.

Bij de bekendmaking van de shortlist verklaarde gemeenteraadslid Mike Whitby: "Zeven internationaal gerenommeerde architecten zijn gekozen uit honderd inzendingen wereldwijd. Hun reputatie voor het ontwerpen van vernieuwende, iconische gebouwen heeft geresulteerd in deze selectie. De bekendmaking van de shortlist is een belangrijke mijlpaal in het proces van de realisering van een bibliotheek van wereldklasse."

Naast Mecanoo architecten zijn Foster + Partners, Hopkins, OMA, Schmidt Hammer Lassen en Wilkinson Eyre geselecteerd. In augustus 2008 wordt de keuze van de architect bekend gemaakt. In maart 2013 moet de bibliotheek klaar zijn.


Terug

Combinatieaanbieding: 25% korting op abonnement vaktijdschriften Inside Information + Verlichting

U betaalt € 141,00, in plaats van € 188,00, voor totaal dertien nummers van Inside Information en Inside Information Verlichting.

Klik hier om een abonnement te nemen
 


Nieuwsarchief
Kantoor- en Projectmeubilair

Vloer, Wand & Plafond

Verlichting

Ontwerp/Architectuur

Overig nieuws

Archief voor oktober 2006


Naast nieuws en de hoofdnavigatie bovenaan onze site hebben wij nog meer rubrieken, namelijk:

- Agenda met beurzen en evenementen
- Vacatures
- Projecten uit de branche
- Geselecteerde filmpjes
  


- Aanmelden voor een abonnement
- Inschrijven op de e-mailnieuwsbrief

 


Agenda
Agenda-overzicht >