Nieuws


30-01-2008 14:37

New Dutch Design Via Budapest introduceert befaamde Nederlandse ontwerpers bij het Hongaarse publiek en bevordert de interactie tussen Hongaarse en Nederlandse ontwerpers. Het driedaagse WAMP Nederlands-Hongaarse Design Festival, georganiseerd in het kader van het LOW Nederlands-Vlaamse Festival, presenteert deze tentoonstelling met een speciaal programma vol vormgevingsevenementen.

WAMP is uitgegroeid tot een leidend forum voor vormgeving in Boedapest en stelt nu Nederlands Ontwerp centraal voor de aftrap van haar internationale uitbreiding. New Dutch Design Via Boedapest zal de meestbesproken Nederlandse interieurproducten tentoonstellen, die gedurende de afgelopen 5 jaar werden gelanceerd tijdens de ‘Salone des Mobile', de toonaangevende internationale designbeurs in Milaan.

De meest indrukwekkende werken zijn geselecteerd en de diversiteit hiervan manifesteert duidelijk de brede omvang van het Nederlandse ontwerpveld. Namen als Gijs Bakker, Richard Hutten, Jurgen Bey, Ineke Hans, Tjeerd Veenhoven, Lambert Kamps, Joris Laarman, Miriam van der Lubbe, Sacha Lannoye en Tord Boontje dragen internationale faam en met hun werk, onder andere, wordt een sterk en representatief beeld neergezet van de hedendaagse ontwikkelingen op het gebied van meubilair, verlichting, algemene trends en gebruiksvoorwerpen. Een heldere demonstratie die het volledige vakgebied bestrijkt: van prototypes en unieke objecten tot massaproducten.

De Stichting Via Milano New Dutch Design is een initiatief van de Bond voor Nederlandse Ontwerpers (BNO) en HPR. Elk jaar organiseert de stichting de Via Milano tentoonstelling in Milaan en Amsterdam, waarbij een keur aan unieke interieurproducten wordt voorgesteld aan een breed publiek. De top hiervan reist nu voor het eerst af naar Budapest.

Het festivalprogramma:
21 februari (donderdag): opening van het festival en de New Dutch Design Via Budapest-tentoonstelling, alsmede de -Golden Age of Dutch Graphic Design-tentoonstelling (door Premsela)

 

22 februari (vrijdag-zaterdag-zondag):

WAMP designbeurs met deelname van twnitig Nederlandse en zestig Hongaarse ontwerpers. Lezingen/presentaties door Gijs Bakker, Ineke Hans, Richard Hutten, Tjeerd Veenhoven. Workshop door Thomas Castro. Thema: Generation Random

22 februari: WAMP Party

24 februari: modeshows van zes jonge getalenteerde Hongaarse modeontwerpers: USE, Dóra Konsánszky, Je suis belle, Nanushka, Luu Ahn Tuan en Artista.

Aanvullend is er een variëteit aan andere evenementen tijdens het festival, zoals dansvoorstellingen.

 

 

 

30-01-2008 10:23


Medio 2008 zal de huidige Rijksbouwmeester Mels Crouwel na 4 jaar zijn functie neerleggen. Naar gisteren bekend werd, zal hij worden opgevolgd door Liesbeth van der Pol. De architecte treedt in dienst op voordracht van minister Vogelaar van Wonen Wijken en Integratie (WWI). Haar aanstelling geldt voor de duur van drie jaar.

Evenals haar voorganger Mels Crouwel zal Liesbeth van der Pol haar functie als Rijksbouwmeester parttime vervullen. Daarnaast blijft zij verbonden aan Dok architecten te Amsterdam (voorheen Zeinstra Van der Pol).

Als Rijksbouwmeester is Liesbeth van der Pol de eerste adviseur van de directeur-generaal van de Rijksgebouwendienst (RGD) en de minister van WWI voor het Rijkshuisvestingsbeleid. De Rijksbouwmeester bevordert de architectonische kwaliteit en de stedenbouwkundige inpassing van rijksgebouwen zoals rechtbanken, gevangenissen, rijksmusea en ministeriegebouwen. Daarnaast is de Rijksbouwmeester voorzitter van het College van Rijksadviseurs die de regering adviseert op het terrein van architectuur, landschapsarchitectuur, infrastructuur en het cultureel erfgoed.
29-01-2008 8:42


Het bedrijf Wiesner-Hager houdt van 18 februari tot 31 mei de tentoonstelling 'Design meets Art Nout Muller: industrial stills'. De officiële opening vindt vrijdag 15 februari van 14.00 tot 18.00 uur plaats in Echt.

Nout Muller, geboren in Krommenie, studeerde Architectonische Vormgeving aan de Gerrit Rietveldacademie in Amsterdam. Na een aantal jaren groeide zijn belangstelling voor de fotografie en gooide hij het roer om. Tot 2002 werkte hij als freelance fotograaf voor diverse bedrijven, stichtingen en particulieren. Diverse bedrijven hebben werk van hem in hun bedrijfscollectie opgenomen. Industrieterreinen zijn de locaties waar Nout zijn stillevens maakt. Voorbeelden ervan? Chemieconcern Solvay, Staalbedrijf Sif, de ECI-centrale, Roermond en de Enci in Maastricht.

De begrippen tijd en vergankelijkheid spelen een belangrijke rol in zijn werk. De combinatie van door de tijd verkregen kleurenstructuur en de wijze van fotograferen levert werk op dat verwantschap met de schilderkunst vertoont. Door de negatieven te digitaliseren en op groot formaat op canvas te printen wordt dit effect nog eens versterkt.

Recent fotografeerde Nout Muller bij de aanleg van de nieuwe A73 en de tunnelbouw in de regio Roermond. Spiegelingen in waterplassen op beton en sporen in zand en over beton vormen de onderwerpen van deze serie. Details, waar gauw aan voorbijgegaan wordt geven hun schoonheid prijs in deze serie monochrome stillevens.

Openingstijden: 18 februari tot 31 mei van maandag tot donderdag, 09.00 tot 16.00 uur en vrijdag van 09.00 tot 12.00 uur. Wiesner-Hager is het weekend gesloten. Nadere informatie? Ruud Kunkels, Wiesner-Hager, telefoon: 0475-410222.
29-01-2008 8:28


Het juist toepassen van de mix van 'Licht, Lucht en Kleur' in een werkomgeving kan leiden tot significante verbeteringen in het welbevinden van de gebruikers en in het omzet- en prestatieniveau van de medewerkers. Het winkelinrichtingsbedrijf Lundiform uit Varsseveld houdt donderdag 13 maart voor de negende keer het zogeheten LundiPlatform. Dit keer heeft het symposium bovengenoemd thema.

De juiste mix licht, lucht en kleur in een werkomgeving. Drie experts met elk een specifiek vakgebied vertellen wat hun ervaringen zijn. Lundiform is als geen ander in staat deze informatie ook over te brengen.

Eerdere veelzeggende thematieken tijdens LundiPlatforms waren onder meer de invloed van verlichting, de betekenis van retail voor een merk, een hogere omzet door flexibiliteit in het interieur aan te brengen en het belang van innovatieve materialen. Lundiform geniet in de Benelux een hoge mate van bekendheid. Ze hebben opdrachtgevers van klein tot groot. Lundiform behandelt ze allen met precies dezelfde professionaliteit. Of het nu gaat om een kleinschalige opdracht of een turn-key project waar vele kanten aan zitten.

Het symposium is bedoeld voor retailers, (interieur)architecten, gebouweigenaren, gebouwbeheerders en bijvoorbeeld beslissers in de zorg en de utiliteit. Het symposium 'Licht, Lucht en Kleur' belooft een interessante middag te worden.

Het symposium vindt donderdag de 13-de maart plaats in een moderne showroom van WDS in Renswoude. WDS is tevens medesponsor van dit symposium. Het programma begint om 12.30 uur. Sprekers zijn Robert Jan Vos (Grontmij Technical Management), Atze Boerstra (directeur BBA Binnenmilieu), en Clara Froger (beeldend kunstenaar KleurMerk). Nadere informatie: www.lundiform.nl.
27-01-2008 8:07


Ontwerper Bruno Ninaber ontving gisteren de oeuvreprijs van het Fonds Beeldende Kunsten, Vormgeving en Bouwkunst. Ninaber is ontwerper van onder meer de 'Nederlandse kant' van de euromunt en vele andere gebruiksvoorwerpen.

Ninaber is in het huidige Dutch Design-geweld een atypische ontwerper. Anders dan andere Nederlandse topontwerpers is hij wars van de verpopsterring van zijn eigen persoon. Liever besteedt de 57-jarige ontwerper zijn tijd aan het vervolmaken van zijn producten. Ninaber is een functionalist in hart en nieren.
26-01-2008 10:42


De eerste editie van de beurs Licht & Architectuur is onverwacht succesvol verlopen. In totaal werd het evenement in het Rotterdamse Ahoy-complex bezocht door om en nabij de 8.000 belangstellenden. Ter vergelijking: de al sinds jaar en dag geprezen designbeurs 100% Design behaalde een dergelijk bezoekersaantal nog nooit.

"Ik heb het gevoel dat we aan het begin van een traditie staan die wel eens heel groot zou kunnen worden". Aldus verwoordt beursorganisator Richard Buter zijn blijdschap over het succesvolle verloop van Licht & Architectuur. "Natuurlijk zijn er verbeterpunten - de volgende keer zullen we vloerbedekking in de hal leggen - maar ik denk dat we met de combinatie Licht & Architectuur en de gelijktijdig gehouden beurs Geveltotaal een prachtige combinatie bieden die door architecten klaarblijkelijk gewaardeerd wordt."

Buters optimisme werd onderschreven door tal van exposanten. Zonder uitzondering meldden zij 'bijzonder tevreden' te zijn over de eigen beursdeelname. Daarmee is het nu al zeker dat de beurs over 2 jaar een groter aantal exposanten zal kunnen verwelkomen. "Er zijn contacten gelegd met de Italiaanse beurs Euroluce", zegt Richard Buter. : Ik hoop volgend jaar daarom naast de Nederlandse bedrijven ook meer Italiaanse fabrikanten te kunnen verwelkomen." 
25-01-2008 9:23


TIjdens de vakbeurs GEVELtotaal werden deze week een tweetal architectuurprijzen bekend gemaakt. Het betreft de 'Architectuurprijs' en de 'Innovatieprijs'. De eerstegenoemde prijs is in de wacht gesleept door Mei Architecten en Stedebouwers met de Schiecentrale in Rotterdam; de innovatieprijs is voor Kock en van Gelder Gevelplan voor het Slim Slide schuifraam.  

De Schiecentrale is een voormalige elektriciteitsfabriek en de vele grote schepen die hier vroeger lagen aangemeerd, zijn de reden geweest om dit gebouw in schaal en beeld groot en kloek uit te voeren. Het gevelmateriaal is geïnspireerd op putdeksels en mag roesten. Door een slim verholen gotensysteem komt er geen aflopend roestwater op de ramen of op de straat. De jury constateert dat de geschiedenis van de plek op een bijzondere wijze is weerspiegeld als een kunstwerk in de gevel. Dit maakt het gebouw tot een levendige toevoeging aan de omgeving. “Over de toepassing van (onbehandeld) staal is goed nagedacht, de detaillering is heel netjes”, aldus het juryoordeel.

Het Slim Slide schuifraam is een doordachte ontwikkeling en gecontroleerd fabricageproces. Het resultaat is een schuifkozijn, dat architectuur sprekend kan ‘vormgeven’. Voor de woningbouw van nu en straks, maar tevens in binnenstedelijke herontwikkelingsprojecten en utiliteitsbouw. De jury noemt het heel bijzonder dat er synergie is ontstaan tussen de productieprocessen van de onderdelen van het kozijn, zoals bijvoorbeeld de klemmen die tijdens de fabricage van de glaspanelen meteen worden toegevoegd. De juryvoorzitter constateert dat de problemen van de vorige generatie schuifkozijnen heel serieus zijn aangepakt.

De prijzen werden woensdag 23 januari in Rotterdam bekendgemaakt door juryvoorzitter prof. ir. Nico Hendriks, voormalig hoogleraar TU/Eindhoven en directeur BDA Geveladvies. Aan beide prijzen is een geldbedrag verbonden van 5000 euro.
25-01-2008 8:59


De Daylight Award 2008 is gewonnen door architectenbureau cepezed uit Delft voor het kantoorgebouw Westraven van Rijkswaterstaat te Utrecht. De Daylight Award is een tweejaarlijkse kwaliteitsprijs voor bouwprojecten in Nederland waarin een optimum bereikt is tussen daglichttoetreding, de toepassing van kunstlicht en het overige gebouwontwerp.

Volgens het oordeel van de jury heeft Westraven, door bewust gebruik te maken van daglicht en het focus op het uitzicht, een metamorfose ondergaan van een sick building tot een helder, transparant, state of the art kantorencomplex dat een voorbeeldfunctie vervult op elk gebied.

De bekendmaking van de winnaar en uitreiking van de prijs vond plaats op 24 januari op de ontmoetingsplaats GEVELtotaal 2008, georganiseerd door VNU in Ahoy Rotterdam. Tijdens de bijeenkomst werd onder meer een speciaal vervaardigde film vertoond waarin de vijf genomineerde projecten werden ‘belicht’. Naast het kantoorgebouw Westraven waren dit het Forumgebouw Wageningen Universiteit en Researchcentrum (Quist Wintermans Architekten), het Daylighthouse - Almere (Mirck Architects), Pastoraal Centrum De Ark, Hendrik-Ido-Ambacht (EGM architecten) en Drift 23 – Utrecht (Marx & Steketee architecten).

De genomineerde projecten voor de Daylight Award zijn daarnaast van 23 tot en met 25 januari te bezichtigen in het daglichtpaviljoen, stand B.056, op de beurs Licht & Architectuur. Tevens is hier een publicatie te verkrijgen van alle inzendingen van de Daylight Award 2008.

De jury voor de Daylight Award 2008 bestond uit: Mels Crouwel (Rijksbouwmeester – Benthem Crouwel Architecten), Martine Knoop (Technische Universiteit Eindhoven – Philips), Atto Harsta (Aldus bouwinnovatie, oprichter Stichting Living Daylights) en Henk van Laarhoven (Henket en partners Architecten). Naast een kunstwerk van Han de Kluijver is aan de Daylight Award een geldbedrag verbonden van 2.500 euro.

De Award is een initiatief van de Stichting Living Daylights en Reed Business en wordt financieel ondersteund door SenterNovem, Coulisse, VNU exhibitions, Saint Gobain, Etap verlichting en Luxlight.

23-01-2008 13:28


Vanmiddag begon in Ahoy Rotterdam de eerste dag van de driedaagse beurs Licht & Architectuur. Zo'n 40 aanbieders tonen er hun producten en diensten op het gebied van licht en architectuur. Voorlopig hoogtepunt van de beurs: de stand van de Italiaanse aanbieder Tre Ci Luci. De stand was bij aanvang van de beurs nog verre van af.

De Tre Ci Luce-bouwplaats interesseerde nogal wat beursbezoekers; iedereen wil blijkbaar de halfaffe stand met eigen ogen zien. "Het is net als wanneer er een ongeluk gebeurt op een snelweg", aldus een beursbezoeker. "Dan krijg je file aan de overkant. Zo is het hier ook: iedereen wil eens even goed bekijken wat er allemaal mis is bij die Italianen." 
22-01-2008 15:40


TNT heeft het initiatief genomen voor de bouw van duurzame gebouwen. In samenwerking met Triodos Real Estate en projectontwikkelaar OVG wordt de komende jaren geïnvesteerd in ‘Green Buildings’. Belangrijkste uitgangspunt is dat de panden CO2-emissievrij zijn. De opdracht voor het ontwerp van ‘Green Buildings’ is voor Architectenbureau Paul de Ruiter.

Het Financieele Dagblad berichtte onlangs over dit initiatief: 'Logistiekbedrijf TNT gaat de komende jaren duurzaam huren. Hiervoor heeft het concern een consortium van Triodos Groep en OVG Projectontwikkeling zo ver gekregen om 300 miljoen euro te investeren in de bouw van vijf duurzame kantoren', aldus het artikel.
Directeur Flip Verwaaijen van TNT Real Estate vertelt in het stuk: ‘Wij wilden de keten in het vastgoed nu eens omdraaien. Dus wij hebben zelf financiers en projectontwikkelaars samengebracht om voor ons duurzame gebouwen te ontwikkelen. Onze eisen waren CO2-emissievrij, een langetermijnrelatie met de beheerder en een huurprijs die niet boven de huidige huur ligt. En de nieuwe huur moest inclusief energieverbruik zijn. Dat is gelukt.’

Daarmee is ‘Green Buildings’, het derde onderdeel van het Planet Me-programma waarmee TNT zijn CO2- uitstoot terugbrengt, van start gegaan. De kantoren van het logistiekbedrijf zullen voldoen aan de hoogste duurzaamheidseisen. De opdracht voor het ontwerp van ‘Green Buildings’ maakt de vraag die Paul de Ruiter zich jaren geleden al stelde relevanter dan ooit. In een promotieonderzoek aan de TU Delft vroeg hij zich toen af 'of gebouwen in de nabije toekomst energieproducenten in plaats van energieconsumenten zouden kunnen zijn'. Met de huidige stand van de techniek is dat zeker realiseerbaar, aldus Paul de Ruiter. “De opgave is om tot een ontwerp te komen dat energie oplevert, zowel in technische als in menselijke zin.”
22-01-2008 8:56


Wat moet behouden worden om de monumentale waarde van een pand te respecteren en hoeveel ontwikkeling is nodig om een gebouw een nieuwe en levendige functie in het stadsbeeld te geven? Dat is de hamvraag bij een discussieavond genaamd ‘behoud door ontwikkeling'.

De organisatie van deze avond, die gepland staat op 5 februari, is in handen van Architectuurcentrum CASA. Deze avond vindt plaats in het onlangs verplaatste stationspostkantoor dat sinds kort in de wijk Klarendal staat. Het gebouw gaat na oplevering functioneren als woon-, werk- en ontmoetingsplek in het Arnhemse Modekwartier.

Een aantal architecten spreekt deze avond over recente en spraakmakende projecten. Edwin Verdurmen leidt de avond in en vertelt kort over het stationspostkantoor. Vervolgens komen aan het woord; Peter Groot (Hoogte Twee Architecten) - voormalige lagere school te Velp; Job Roos (architectenbureau Braaksma & Roos) - voormalige dansacademie aan de Weverstraat te Arnhem; Maarten Fritz (architectenbureau Fritz) - Luxortheater te Arnhem; Addy de Boer (Nexit Architecten) - winkel-/woonpanden aan de Rijnstraat te Arnhem; Pros ten Hove (ARCADIS Ontwerpateliers) - Arcadiskantoor aan de Beaulieustraat te Arnhem.

De entree bedraagt 5 euro. Leden van de CASA-sociëteit, vrienden van CASA en studenten krijgen gratis entree. Nadere informatie: www.casa-arnhem.nl
21-01-2008 9:05


Het is bijna zo ver: deze week vindt in Rotterdam de eerste editie plaats van de beurs Licht & Architectuur. Van 23 tot en met 25 januari tonen zo'n 40 gespecialiseerde aanbieders hun producten en diensten.

Behalve het 'normale' expositieprogramma wordt er in het Rotterdamse Ahoy-complex een congres gehouden over het onderwerp 'licht & architectuur'. Hier zal de eerste zogenoemde 'Daylight Award' worden uitgereikt.

 

Bezoekers kunnen voorts gebruik maken van de 'lichtbelevingsboxen', die zijn ontwikkeld door Filip van der Heijden van Licht vormgevers. Er zijn boxen met verschillende thema's, waaronder ''licht & interieur', 'licht & kleur' en 'licht & contrast'. 

21-01-2008 8:59


U hebt altijd al een keer een echte ontwerper willen ontmoeten? Dan is zondag 27 januari úw dag. Tijdens het Elle Wonen Event bij Lensvelt in Breda kunt u het crème de la crème van de Nederlandse ontwerpwereld tegen het lijf lopen.

Een greep uit de aanwezigen: Marcel Wanders. Richard Hutten, Roderick Vos, Joep van Lieshout, Gerard van den Berg en Ineke Hans.

Het 'event' vindt plaats van 11:00 tot en met 17:00 uur.

18-01-2008 17:58


Het NAi timmert flink aan de weg. Er gaat bijna geen week voorbij of er komt wel een persbericht binnen op de redactie over weer een symposium, tentoonstelling of andere activiteit. Dit keer luidde de kop van een 'ronkende aankondiging': 'Happening in het NAi'. Concerten, lounges, diners, performances; onder de titel ‘Happening' organiseert het Nederlands Architectuurinstituut twee maanden lang samen met clubs, concertpodia en filmhuizen als ConClub, de Doelen, Worm en Lantaren/Venster wekelijks van donderdag tot en met zondag happenings voor jong en oud.

 

'Happenings' loopt van zaterdag 1 maart tot en met zondag 4 mei 2008 in Zaal 1 van het NAi. De evenementen vinden plaats in en om een installatie die architect Wiel Arets speciaal voor het NAi heeft ontworpen. In dit architectonisch bouwwerk laten composities van licht, geluid en videoprojectie je ervaren welke invloed gebouwen, pleinen en straten hebben op je emotie en manier van waarnemen. De happenings maken je bewust van de rol die je zelf speelt in de beleving en verbeelding van de stad en de het verschil dat je als burger zelf kunt maken.

Zoals architectuur meer is dan alleen (het ontwerpen van) gebouwen, is een stad meer dan een verzameling gebouwen. Hoe je je een stad voorstelt en hoe je die stad ervaart, wordt niet alleen bepaald door de gebouwen die er staan, door de infrastructuur en de inrichting van de openbare ruimte, zoals pleinen en parken. Ook het gedrag van de mensen in een stad dat verbonden is aan hun identiteit en de groep waartoe ze behoren of zouden willen behoren, speelt een rol in je waarneming van die stad. En je hebt zelf invloed op je hoe jij en anderen de stad beleven: groet je de mensen op straat of juist niet, luister je naar de straatmuzikant of loop je door, zet je een tag op een kale muur of erger je je daar juist aan?

De Nederlandse architect Wiel Arets (Heerlen, 1955) ontwierp speciaal voor Zaal 1 van het NAi een ruimtelijke installatie. Arets verwierf internationale faam door zijn ontwerp van de Academie voor Beeldende Kunsten in Maastricht en de Universiteitsbibliotheek op de Uithof in Utrecht en mede door industrieel design in samenwerking met toonaangevende producenten als Alessi, Quinze & Milan en Lensvelt. Momenteel werkt hij aan de karakteristieke, 150 meter hoge A' Tower in Amsterdam.

Zowel door het gebruik van hypermodern glas, dat bij bepaalde lichtinval dan weer transparant dan weer ondoorzichtig is, als ook door de licht-, geluid- en videocomposities die elkaar elk kwartier afwisselen, ervaar je de ruimte als bezoeker steeds weer op een andere manier. De componist Bo Koek, één van de beste lichtontwerpers van Nederland, Uri Rapaport, en de designers van enterNI weten onder regie van Paul Koek, theaterdirecteur en oprichter van de Veenfabriek, op subtiele wijze de emoties van de bezoeker van de installatie te bespelen. Geen ruimte is wat die is, maar verandert voortdurend van sfeer.

Ole Bouman, directeur NAi: "We hopen dat bezoekers hierdoor geïnspireerd raken, en begrijpen dat ze ook hun eigen omgeving kunnen beïnvloeden. De positie van de schemerlamp en de gekozen cd veranderen de huiskamer van een discotheek in een romantische ruimte. De gelapte ramen of die schildering op de blinde muur aan de overkant geven de stad een heel ander aanzien."

Gedurende museumopeningstijden vormen de composities in en om de installatie het middelpunt van Zaal 1, maar in de avonduren gaan de licht- en geluidscomposities uit. Dan is de installatie het podium voor een discotheek, een klassiek concert of een debat waarin het publiek met mobiele telefoon en laptop de discussie kan beïnvloeden. Hoe het publiek de installatie dan ervaart, is aan het publiek. Als het aan Motel Mozaïque ligt, is de installatie een hotel, waar je een nachtje kunt blijven slapen; als MyTown het voor het zeggen heeft, is de installatie de straat en geven street dance artiesten het urbanity; als Valery Gergiev de scepter zwaait, speelt het Rotterdams Philharmonisch de sterren van de hemel boven het NAi.

Tijdens de Rotterdamse Museumnacht op zaterdag 1 maart wordt ‘Happening' voor het publiek geopend met een spetterend programma georganiseerd door ConClub.

 

17-01-2008 8:08


Karin Laglas, COO van OVG, en Ole Bouman, directeur van het Nederlands Architectuurinstituut (NAi), hebben gisteren een overeenkomst getekend voor een partnership met het instituut. OVG is hiermee sponsor geworden van het NAi te Rotterdam.

Een belangrijk onderwerp in het partnerschap is architectuur en duurzaamheid. OVG is als voorloper op het gebied van duurzame projectontwikkeling een natuurlijke partner voor het NAi. Het NAi heeft als één van de belangrijke pijlers voor de komende jaren gekozen voor duurzaamheid als integraal onderdeel van architectuur. "Door middel van het partnerschap geven OVG en het NAi uiting aan de gezamenlijke inspanning die ook geleverd moet worden door opdrachtgevers en architecten om de wereldwijde milieuproblematiek aan te pakken", zegt Ole Bouman over de samenwerking.

Karin Laglas: "Het NAi is bij uitstek de plek in Nederland voor architectonische vooruitgang. Ook zijn zij constant bezig met de trends van morgen op het gebied van de gebouwde omgeving, architectuur en duurzaamheid. Als innovatieve ontwikkelaar zien wij daarom het partnerschap met het NAi als vanzelfsprekend en elkaar versterken."

OVG Projectontwikkeling is in 1997 opgericht als zelfstandige projectontwikkelaar. Het bedrijf noemt zich koploper op het gebied van duurzame vastgoedontwikkeling en heeft zich ten doel gesteld om al zijn projecten op een groene manier te ontwikkelen. Met een team van ruim zestig medewerkers wordt een jaarlijkse omzet van 300 miljoen euro gerealiseerd.
16-01-2008 8:28


Eindhoven is niet alleen de lichtstad maar ook de designstad van ons land. Dit wordt weer eens bevestigd met een tentoonstelling in het Designhuis in Eindhoven. Van 13 januari tot 23 maart 2008 is er de expositie The Family of Form te zien. Dit is een overzichtstentoonstelling met werk van drie generaties afgestudeerden van Design Academy Eindhoven.

In 2007 werd de expositie met veel enthousiasme ontvangen op de Salone del Mobile in Milaan en in het Institut Néerlandais te Parijs. Nu is The Family of Form voor het eerst en in zijn meest uitgebreide vorm te bewonderen in Nederland. Aanleiding voor deze overzichtstentoonstelling is de viering van het 60-jarig bestaan van de internationaal gerenommeerde Design Academy te Eindhoven.

Aan de hand van elf subthema's maakt de bezoeker kennis met de veelzijdigheid en kwaliteit van het werk van Design Academy graduates. De presentatie omvat zowel ontwerpen van internationaal bekende designers als Richard Hutten, Hella Jongerius, Piet Hein Eek of Maarten Baas als werken van recent afgestudeerde talenten. In de uiteindelijke selectie staat het individuele standpunt, het ontwerpen van eigenheid van een product, centraal.

The Family of Form laat zien hoe vraagstelling kan leiden tot een gevarieerd maar toch samenhangend geheel van vormen. Ook staat de titel voor de verbondenheid van alle leden van de Design Academy familie (hoofden, docenten, staf, alumni en studenten), door een gezamenlijk streven naar innovatie en verdieping binnen het vakgebied.
16-01-2008 8:21


Ook dit jaar zal tijdens de begfaamde Salone del Mobile in Milaan weer volop werk van jonge Nederlandse ontwerpers te zien zijn. Het in 2004 opgerichte platform Tuttobene organiseert in opdracht van het ministerie van Economische Zaken een internationale handelsmissie en presentatie voor vormgevers tijdens de Salone Internazionale del Mobile in Milaan.

De handelsmissie bestaat uit een presentatie van duurzaam design en een Matchmaking programma. Daarmee brengt Tuttobene jonge talentvolle ontwerpers in direct contact met potentiële internationale zakenpartners. 
“Wij zijn er trots op dat de Nederlandse Overheid veel vertrouwen heeft in Tuttobene als internationaal platform voor duurzaam design", aldus Victor le Noble, oprichter van het platform. "De activiteiten van Tuttobene dragen bij aan het bevorderen van internationale handel van beginnende vormgevers. Dat is een belangrijke reden waarom de EVD voor Tuttobene heeft gekozen.”

Voor het eerst organiseert Tuttobene, naast de presentatie, een Matchmaking programma. Hiermee wil Tuttobene de deelnemende ontwerpers in contact brengen met potentiële zakenpartners. Dit gebeurt tijdens speciaal hiervoor georganiseerde bijeenkomsten. Het programma wordt uitgevoerd in samenwerking met twee matchmaking-bedrijven in Italië. 

Tuttobene wordt in toenemende mate benaderd door internationale partijen voor samenwerking. Zo heeft het Nhow Hotel, dat ligt in het hart van de hippe Zona Tortona in Milaan, gevraagd of Tuttobene tijdens de beurs een presentatie wil verzorgen in de lobby van het hotel. Daarnaast is Tuttobene in gesprek met O2, een wereldwijd netwerk voor duurzaam design, om gezamenlijk te presenteren in Milaan.

Tuttobene presenteert voor het vijfde jaar op een rij design van jonge talentvolle ontwerpers. Sinds de oprichting van het platform in 2004, hebben al meer dan 70 partijen (in totaal meer dan 130 individuele ontwerpers) hun ontwerpen bij Tuttobene gepresenteerd. Een groot aantal is daarna (inter)nationaal doorgebroken of bezig door te breken.
16-01-2008 8:12


Don't fuck with Marcel Wanders. De bekende ontwerper laat niets over zijn kant gaan. Dat merkte onlangs Loods 5. Het interieurbedrijf bracht een product op de markt dat wel heel sterk leek op de 'Big Shadow'. De rechter heeft daar nu een stokje voor gestoken.

Loods 5 moet met onmiddellijke ingang de handel in de imitatielampen staken, oordeelde de rechtbank in Haarlem. Ook moet het bedrijf de onrechtmatig genoten winst aan Wanders afdragen.
Wanders ontwierp de Big Shadow oorspronkelijk in 1988. Sinds 1998 wordt de lamp door het Italiaanse designlabel Cappellini op de markt gebracht. Het product is zo populair dat inmiddels talloze andere partijen er mee aan de haal zijn gegaan.

Alleen al in 2007 heeft Wanders met acht meubelzaken een schaderegeling getroffen omdat zij de bewuste lamp hadden nagemaakt. De bekende product- en interieurontwerper heeft momenteel nog vier andere partijen op het oog om aan te klagen omdat zij de lamp kopieerden. Het bedrijf van Marcel Wanders onderneemt actief stappen tegen iedereen die inbreuk op zijn ontwerpen maakt.
15-01-2008 14:14


Tuttobene organiseert tijdens de aanstaande Salone Internazionale del Mobile in Milaan (16-21 april) een internationale handelsmissie en presentatie voor vormgevers. De activiteiten van Tuttobene dragen bij aan het bevorderen van internationale handel van beginnende vormgevers.

Tuttobene doet dit in opdracht van de EVD, het agentschap van het ministerie van Economische Zaken. Deze handelsmissie bestaat uit een presentatie van duurzaam design en een Matchmaking-programma. Zo brengt Tuttobene jonge talentvolle ontwerpers in direct contact met potentiële internationale zakenpartners. Het programma wordt uitgevoerd in samenwerking met twee matchmaking-bedrijven in Italië.

Tuttobene wordt naar eigen zeggen vaker benaderd door internationale partijen voor samenwerking. Zo heeft het Nhow Hotel, dat ligt in het hart van de Zona Tortona, gevraagd of Tuttobene tijdens de beurs ook nog een presentatie wil verzorgen in de lobby van het hotel. Tuttobene presenteert voor het vijfde jaar op een rij design van jonge talentvolle ontwerpers. Sinds de oprichting van het platform in 2004, hebben al meer dan 70 partijen (in totaal meer dan 130 individuele ontwerpers) hun ontwerpen bij Tuttobene gepresenteerd.
Nadere informatie via www.tuttobene.nl.
15-01-2008 14:09

 
Meubelwinkel Loods5 moet per direct de verkoop van kopieën van de Big Shadow-lamp van ontwerper Marcel Wanders staken. Dat heeft de rechtbank in Haarlem bepaald. Ook moet Loods5 de 'onrechtmatig genoten winst' aan Wonders, het bedrijf van Wanders, afdragen en voorkomen dat er opnieuw kopieën opduiken.

De firma Loods5 zelf, weigerde verantwoordelijkheid te nemen voor de verkoop van de namaaklampen (onder de naam Rosan). De outlet zegt slechts ruimte aan derden te verhuren. De rechter gaf Wanders gelijk en wees de argumenten van Loods5 af omdat het wel naar buiten treedt als één bedrijf. Loods5 moet daarom per direct zijn verantwoordelijkheid nemen en de bovengenoemde maatregelen treffen. In 1988 ontwierp Marcel Wanders de Big Shadow die sinds 1998 door het Italiaanse designmerk Cappellini op de markt wordt gebracht. De populaire lamp is veelvuldig gekopieerd. Alleen al in 2007 heeft Wanders met acht meubelzaken een schaderegeling getroffen omdat zij de bewuste lamp hadden nagemaakt. Hij zou nog eens vier andere partijen willen aanklagen voor namaak.
Wanders’ woordvoerder meldt dat ‘de ontwerper erg blij is met de uitspraak en dat hij doorgaat met het aanklagen van copycats die inbreuk maken op zijn intellectuele eigendom’. (bron: zibb.nl)
15-01-2008 14:07


Ontwerper Ruud Oosterhout is met producten die hij voor zijn bedrijf ‘bruut’ ontwerpt, binnenkort ook weer te zien bij de Parijse beurs Maison & Objet. De ontwerper uit Veen stond al eerder op de designbeurs die van 25 tot 29 januari plaatsvindt in het beurscomplex Villepinte in het noorden van de Franse hoofdstad. Bruut staat in Hall 5B, stand I22.

De welbekende Spaanse ontwerpster Patricia Urquiola, architecte Zaha Hadid en de Franse meubelontwerper Pierre Paulin zijn overigens sprekers op de beurs. De Franse beurs Maison & Objet vindt dit jaar ook van 5 tot 9 september plaats.

15-01-2008 10:27


Tijdens de horecavakbeurs Horecava in de RAI te Amsterdam is de winnaar van de 'Satelliet Design Challenge' 2008 bekendgemaakt. Het winnende concept ‘Look' van Desiree Kerklaan is een flexibel koffiecafé voor de eigenzinnige klant. De prijsuitreiking vond plaats op de stand van Satelliet Meubelen, de initiator achter de jaarlijks terugkerende prijs.

Tijdens een receptie werden de winnaars voor de 1e, 2e en 3e prijs naar voren geroepen. Zij ontvingen uit handen van Eric Roest, commercieel directeur van Satelliet Meubelen, hun prijs. De inzending van Desiree Kerklaan valt op doordat Look een compact, origineel en sterk multifunctioneel concept is, waarbinnen beleving en ontmoeting centraal staan. De toepassing van de raampjes maakt het geheel extra charmant. Het concept is veelzijdig en gemakkelijk toe te passen binnen verschillende horecasegmenten. Bovendien behaalt Look op commerciële haalbaarheid en functionaliteit een goede score. Desiree Kerklaan studeert momenteel Interior Architecture aan de Willem de Kooning Academy in Rotterdam en gaat later dit jaar in het kader van een uitwisselingsprogramma naar China.

De tweede plaats ging naar het ontwerp ‘B.U.S' van Abram de Boer, die naar verwachting in februari van dit jaar afstudeert aan de TU in Delft. B.U.S. is een eenvoudig, maar duidelijk en goed uitgewerkt concept dat zeer praktisch is toe te passen binnen verschillende horecagelegenheden, maar juist ook in de evenementenbranche. Het concept is op zich vaker gezien, maar met een strakke uitvoering en de juiste materiaalkeuze, waarbij de jury denkt aan het gebruik van polyester en spuittechnieken, zal de waarde van het concept volledig tot zijn recht komen.

Gwendoline Pluim won met haar concept ‘Winkel-keuken-restaurant', waar alles draait om beleving, dit jaar de derde plaats. Het concept raakt alle zintuigen; het draait om zien, voelen, ruiken en proeven. Dit maakt het een heel smakelijk en eigentijds concept. Bovendien speelt het in op de trendmatige behoefte aan keuzevrijheid en het 'zelf doen': klanten willen tegenwoordig alles zelf kunnen kiezen en ervaren.

De jury vond dat van de twintig deelnemers zeven ontwerpen in aanmerking kwamen voor een nominatie. Tijdens de feestelijke receptie werden deze concepten gepresenteerd, waarbij de vakjury aanwezig was om hun beoordeling persoonlijk aan de ontwerpers toe te lichten.

De eindstemming was unaniem: Desiree Kerklaan is met haar ontwerp Look tot winnaar van de Satelliet Design Challenge 2008 uitgeroepen. De vakjury van de prijs bestond uit Bob Kip (van bureau BOB Architectuur in Arnhem), Manon Navarro (afgestudeerd aan de Design Academy Eindhoven. Ze houdt zich vooral bezig met de conceptuele kant van het ontwerpen), Jan den Teuling (bij Inbev verantwoordelijk voor horecaontwikkeling), Bart Hagevoort (interieurarchitect), Ricardo Sportslede (oprichter van Bartender Network) en Huib de Jong (architect bij Art Constructions). Zij beoordeelden de concepten op originaliteit, functionaliteit, innovativiteit, creativiteit en praktische uitvoerbaarheid.

"De ontwerpen waren wederom verfrissend, creatief en functioneel goed doordacht. De deelnemers hebben hun ziel en zaligheid in de concepten verwerkt en dat kwam ten goede aan de uitwerking. De presentatie speelt geen rol in de beoordeling, maar we waren zeer te spreken over de goede verzorging van de ontwerpen wat een rol speelt in de communicatie van het concept", aldus de jury.

De Satelliet Design Challenge 2008 is voor het vierde achtereenvolgende jaar uitgeschreven door Satelliet Meubelen en biedt studenten en net afgestudeerden van designgerelateerde opleidingen de kans om zich te presenteren aan vakmensen in de horeca en interieurarchitectuur. De opdracht van de designwedstrijd was om een 'vernieuwend interieurconcept te ontwerpen voor de drankverstrekkende horeca'. Jonge designers vanuit het hele land en van verschillende opleidingen hebben deelgenomen. De Satelliet Design Challenge heeft bewezen een goed platform te zijn voor studenten en net afgestudeerde ontwerpers. Volgend jaar kent de wedstrijd haar eerste jubileum met een extra feestelijk tintje. Vanaf 1 april 2008 in de inschrijving weer geopend.

Na 4 jaar als 'Bar.nl' gaat dit evenement in 2008 verder onder de naam Venuez Style & Hospitality Event. Tijdens dit evenement op 8 en 9 april kan het winnende concept Look, dat op ware grootte zal worden nagebouwd, bezocht worden in de Covention Factory in Amsterdam.  Bezoekers kunnen het gerealiseerde ontwerp zodoende zelf beleven en in het café een koffiecocktail kiezen. Look is de hele dag in beweging door de draaibare zitelementen. De klant bepaalt zelf het uitzicht en dat is nooit hetzelfde. Uiteraard worden ook de overige nominaties opnieuw tentoongesteld. Het nabouwen van het winnende concept biedt de jonge ontwerpers meteen de mogelijkheid ervaring op te doen in de realisering van hun eigen ontwerp.

http://www.satellietdesignchallenge.nl/ 

15-01-2008 10:21

Het Vitra Design Museum in Weil am Rhein presenteert van 23 februari tot en met 31 augustus de expositie 'Leven onder de Halve Maan', die een breed overzicht geeft van de fascinerende Arabische woonculturen. Deze oosterse architectuur werd bijvoorbeeld sterk bewonderd door Le Corbusier.

"In de kashba van Algiers is het allemaal aanwezig: alle elementen van een architectuur die de grootst mogelijke aandacht heeft voor  menselijke verlangens en behoeften." Met deze uitspraak gaf Le Corbusier uiting aan zijn grote enthousiasme voor de oosterse architectuur. Net als hij laten ook nu nog vele architecten en designers zich inspireren door de Arabische wereld. Maar wat weten we eigenlijk van deze landen? Als gevolg van de actuele politieke situatie staat het Midden-Oosten weliswaar in het middelpunt van de belangstelling, maar onze kennis blijft meestal beperkt tot het dagelijkse nieuws uit politiek en maatschappij. Mythe en realiteit van de Arabische wereld zijn het onderwerp van de expositie 'Leven onder de Halve Maan'.

De tentoonstelling laat zien hoe verschillend er in Marokko, Syrië en het Arabisch schiereiland wordt gewoond - van de nomadententen van de Toearegs en de bedoeïenen via de Marokkaanse kashba's, de prachtige paleizen in steden als Marrakesh, Damascus of Cairo tot de 20e-eeuwse gebouwen van architecten als Hassan Fathy, Elie Mouyal of Abdelwahed El-Wakil.  Talrijke modellen en ruimten waar de bezoeker doorheen kan wandelen geven een indruk van de verschillende bouwvormen, terwijl gebruiksvoorwerpen, zoals aardewerk, textiel, gereedschappen en architectuurelementen aanschouwelijk maken hoe er geleefd en gewoond wordt. De inrichting van de tentoonstelling geeft ook een beeld van de geraffineerde en zinnelijke aspecten van het wonen in de Arabische landen. Speciaal voor deze expositie werden vele foto's en films gemaakt van tot dusver nauwelijks bekende woonvormen.

Met de interieurs van particuliere woonhuizen maakt 'Leven onder de Halve Maan' de sfeer van de Arabische wereld toegankelijk - een sfeer die doorgaans voor vreemden wordt afgeschermd. Omdat niets zo veel over mensen zegt dan de dagelijkse woonomgeving, geeft deze tentoonstelling hiermee de bijzondere gelegenheid om een eigen beeld te vormen van het leven in de Arabische wereld en om deze woonomgevingen te vergelijken met die van onszelf. Het wordt duidelijk dat de vormgevingseisen van allerhande dagelijkse zaken altijd en overal dezelfde blijven: welke oplossingen bevorderen een goed verloop van ons dagelijks leven  - slapen, eten, wonen, huishoudelijke taken? Hoe verhouden decoratie, vorm en functie van gebouwen en voorwerpen zich tot elkaar? In hoeverre zijn ornamenten, symbolen en kleuren tegenwoordig nog de uitdrukking van culturele identiteit?

De rijke erfenis van de Arabische woonculturen geeft met betrekking tot deze vormgevingseisen blijk van een vaak verbluffende moderniteit; hetzij  in de gereduceerde grondvormen van vele objecten, in het multifunctionele gebruik van ruimtes en dingen of in systemen voor klimaatregeling en het beheersen van waterverbruik. Architecten, zoals de Egyptenaar Hassan Fathy en de Marokkaan Elie Mouyal , hebben veel van deze eeuwenoude oplossingen in hun gebouwen toegepast en verbonden met moderne architectuur. De invloed van het modernisme werd vooral gestimuleerd door architecten als Jean-François Zévaco, Edmond Brion, Wolfgang Ewerth, Michel Ecochard, Yona Friedman, Frei Otto en anderen. Voor hen waren de Arabische landen vanaf de jaren dertig van de 20ste eeuw een belangrijk proefterrein voor de verdere ontwikkeling van de internationale stijl. De villaprojecten op het Arabisch schiereiland van Arata Isozaki of Studio 65, maar ook het Parijse Institut du Monde Arabe van Jean Nouvel laten zien welke betekenis de Arabische wereld inmiddels voor de internationale architectuur heeft.

De tentoonstelling laat echter ook de schaduwzijde zien van de radicale modernisering van de Arabische architectuur, zoals de verpaupering van historische stadscentra, de trek naar de grote steden en het ontstaan van monotone slaapsteden. Veel van de traditionele woonvormen die op deze tentoonstelling te zien zijn, konden voor "Leven onder de Halve Maan" wellicht voor de laatste keer gedocumenteerd worden. Organisaties zoals de Aga Khan Trust for Culture zetten zich in om deze problematiek onder de aandacht van de hedendaagse architecten te brengen. Voor een zinvolle en duurzame modernisering van hun architectuur en woonvormen, beschikken de Arabische landen, zo toont deze expositie, over een breed repertoire aan oplossingen binnen hun eigen tradities.  En wat wij van de Oriënt nog kunnen leren, is dat gastvrijheid de grootste deugd van elk huishouden is en blijft.

 

Vitra Design Museum, Charles Eamesstrasse 1, D 79576 Weil am Rhein
http://www.design-museum.de/

Openingstijden
: maandag tot en met zondag 10.00 - 18.00 uur

Woensdag open tot 20.00 uur

Rondleidingen door de tentoonstelling: zaterdag en zondag om 11.00 uur

 

15-01-2008 10:11


De redactie van de Architect organiseert in samenwerking met VNU Exhibitions een bijzondere avond tijdens de beurzen GevelTotaal en Licht & Architectuur. De avond zal geleid worden door Prof. ir. Peter Luscuere, ervaringsdeskundige op het gebied van internationale industriële bouwprojecten, binnenmilieu, bouwfysica en installaties.

 

Naast de uitreiking van de Innovatie en Architectuurprijzen door de jury zal Michael Braungart, chemicus en directeur van PEA Internationale Umweltforschung, een lezing geven over 'Cradle to cradle'. Duurzaamheid wordt door Braungart opgevat als een ontwerpprobleem. Hij zal spreken over de schone taak die voor architecten is weggelegd om de conservatieve bouwindustrie te dwingen hun productie aan te passen.

Tijdens de bijeenkomst worden de winnaars bekendgemaakt van de GevelTotaal Architectuurprijs en Innovatieprijs. De Innovatieprijs kent drie nominaties, de Architectuurprijs vijf. De winnaars van beide prijsvragen ontvangen een cheque ter waarde van 5.000 euro, gesponsord door Nederlandse Bouwdocumentatie (NBD) en VNU Exhibitions.

Staan we hiermee aan het begin van een nieuwe industriële revolutie?  Een visie waarin de milieu-activist en de multionational zich kunnen vinden lijkt te mooi om waar te zijn. Michael Braungart spreekt tijdens de lezing uitgebreid met gasten uit de architectenwereld over: consumentisme, economische groei en een schoon milieu, kan dat samen gaan?, Cradle to Cradle in plaats van Cradle to Grave, wat zien multinationals erin en waarom bouwt China C2C-steden?, Nederlandse initiatieven: Venlo en de Floriade en welke rol speelt de architect in dit geheel?

Er is ook aandacht voor Cradle to Cradle op de stand van de Architect (standnummer 01.A070). De redactie van de Architect daagt beursbezoekers uit hun mening te geven op de stelling van Braungart: ‘Als architecten slechts hun opdrachtgevers dienen en geen verantwoordelijkheid nemen voor de gebruikers, moeten ze worden vervolgd voor misdaden tegen de mensheid'. Naast de redactionele aandacht in de Architect maakt men kans op een gesigneerde uitgave van het boek Cradle to cradle van Braungart en McDonough.

www.geveltotaal.com

 

14-01-2008 8:43

De KNX Association International heeft de inschrijving voor de KNX Award 2008 geopend. Deze KNX Award zal worden uitgereikt op 6 april tijdens de internationale vakbeurs Light & Building in Frankfurt.

Via deze Award wil de promotor van de wereldwijde domoticastandaard KNX de meest intelligente, efficiënte en vooruitstrevende projecten met woning- en gebouwautomatisering belonen. Alle installateurs en system integrators van over de hele wereld kunnen één of meerdere projecten indienen. De inschrijvingen zullen in zes categorieën worden verdeeld.

De internationale KNX Award is bedoeld als erkenning voor belangwekkende domoticaprojecten gebaseerd op KNX, die als voorbeeld voor de professionele wereld kunnen dienen. Elke 2 jaar, tijdens de vakbeurs Light & Building, maakt de KNX Association het resultaat van de verkiezing bekend. Tijdens de Awards van 2002 viel voor het laatst een Nederlandse inzender in de prijzen. Toen werd het domoticaproject van de Van Nelle Ontwerpfabriek in Rotterdam, ontworpen en aangelegd door Homij en EIB Nederland Consulting BV, onderscheiden.

Dit jaar kan men projecten insturen die in één van de zes gedefinieerde categorieën moet passen. Deze zes zijn: International Award; National Award; Publicity Award; Energy Efficiency Award; Young Award; Special Award. Naast de prestigieuze KNX Award ontvangt de winnaar in elke categorie tevens een geldprijs van 1.000 euro. De deadline voor de inzendingen ligt op 29 februari aanstaande. Op de website van KNX is een inschrijfformulier te downloaden.

Bij de beoordeling van de inzendingen voor de KNX Award 2008 hanteert een deskundige en onafhankelijke jury een aantal selectiecriteria. Grootte en omvang van het project spelen daarin een ondergeschikte rol. De belangrijkste criteria zijn: de verscheidenheid aan functies, de flexibiliteit en uitbreidingsmogelijkheden, de automatiseringsgraad en complexiteit, de gebruiksvriendelijkheid voor en de waardering door de gebruiker, de argumenten waarmee men de klant heeft kunnen overtuigen en het gebruik van producten van verschillende fabrikanten.

De KNX Association en de jury kunnen, ter beoordeling van de projecten, de deelnemers om aanvullende informatie verzoeken, als dat nodig zou blijken. In de loop van maart 2008 worden de ingediende projecten beoordeeld. Na de bijeenkomst van de jury brengt zij de inzenders van een project dat in de top 5 van elke categorie staat, per e-mail op de hoogte. De KNX Awards 2008 zullen worden uitgereikt op 6 april 2008 om 11.00 uur op de stand van de KNX Association, Hall 8.0, standnummer F98 van de vakbeurs Light + Building in Frankfurt.

 

11-01-2008 8:43


Het Rotterdamse MVRDV architectenbureau, bekend vanwege het controversiële ontwerp van de Villa VPRO, gaat huizen bouwen in New Orleans. Het bureau werd hiertoe benaderd door filmster Brad Pitt. De huurwoningen moeten onderdak bieden aan door orkaan Kathrina ontheemde bewoners.

In het kader van zijn project ‘Make it Right’ wil Pitt 150 huizen bouwen in de Lower 9th Ward. Dit is het gedeelte van New Orleans dat het meest verwoest is. Hiertoe benaderde hij een negental architectenbureaus met de vraag betaalbare, milieuvriendelijke reproduceerbare huizen te ontwerpen die bestand zijn tegen lokale omstandigheden.

MVRDV werd in juni 2007 benaderd door Pitt. Het Rotterdamse architectenbureau ontwierp pijpenla-achtige huizen met een oppervlak van 110 vierkante meter. Het meest opmerkelijke aan de ontwerpen van het altijd inventieve MVRDV is het feit dat de huizen op verschillende manieren boven het maaiveld zijn geplaatst. Zo is er een huis op een sokkel, en een huis dat leunt op de achterste punt.

Volgens architect Winy Maas is gekozen voor deze oplossingen om ervoor te zorgen dat bewoners bij een eventuele nieuwe dijkdoorbraak de voetjes droog houden.
08-01-2008 16:30

In de grote steden is een gebrek aan geschikte ruimte voor jongeren. Terwijl aan de andere kant veel schoolpleinen gesloten zijn voor publiek. Hoe maak je van een schoolplein een toegankelijke openbare ontmoetingsplek?

Premsela, SKOR (Stichting Kunst en Openbare Ruimte) en het NAi (Nederlands Architectuurinstituut) organiseren hier op donderdag 17 januari een debat over in NAi's auditorium.
Architect Marlies Rohmer en Ton Notten zijn de sprekers tijdens het debat. Wijnand Galema (AIR) is de gespreksleider.

Schoolhoofden staan over het algemeen sceptisch tegenover het idee om de schoolpleinen open te stellen voor het publiek. Als argument noemen ze de hoge kosten die daarmee gepaard gaan en de grote verantwoordelijkheid die er op de scholen rust. Deze bezwaren kunnen worden weggenomen door een juiste ontwerpvraag en een goed ontwerp. “We maken ons zorgen over ‘gatedness’ van onze samenleving,” zegt Roel Klaassen, programmamanager bij Premsela. “Als je begint om dit probleem kleinschalig op te lossen, kun je het later op grotere schaal gaan aanpakken.”

Het programma:
20.00 uur Aanvang en welkom
20.05 uur Rene Boomkens
20.25 uur Ahmed Aboutaleb
20.45 uur Marlies Rohmer
21.05 uur Debat o.l.v. Felix Rottenberg met genodigden op eerste rijen
21.35 uur Zaal gelegenheid tot mengen in debat
22.00 uur einde

Nadere informatie: www.premsela.org.
08-01-2008 10:23
 

VOLA heeft the Good Design Award ontvangen voor het ontwerp van de FS1, de vrijstaande badmengkraan met handdouche, die in september 2007 is geïntroduceerd. The Good Design Award wordt jaarlijks toegekend door The Chicago Athenaeum Museum of Design and Architecture.

Het Good Design programma is in 1950 in Chicago gestart. De initiatiefnemer was Edgar J. Kaufmann Jr., die samenwerkte met toonaangevende Amerikaanse ontwerpers als: Eero Saarinen, Charles en Ray Eames, Alexander Girard, George Nelson, Florence Knoll en de Deen Finn Juhl - om enkele pioniers van de moderne Amerikaanse vormgeving te noemen. Good Design is wereldwijd de oudste competitie op het gebied van vormgeving.

De uitverkoren badmengkraan is ontworpen door VOLA A/S in nauwe samenwerking met het ontwerpbureau van Aarhus Arkitekterne A/S. De FS1 wordt gemaakt van massief roestvrij staal, waarvan het oppervlak gelijkmatig is geborsteld. Het eerste prototype van de badmengkraan is gepresenteerd op de internationale vakbeurs ISH in Frankfurt.

Algemeen directeur Carsten Overgaard, is samen met zijn broer Poul Overgaard, eigenaar van VOLA A/S en geeft tevens leiding aan het ontwerpproces bij VOLA A/S. Overgaard ziet dat de FS1 met enthousiasme wordt ontvangen door zowel vaste als potentiële klanten. Net als alle andere bekende VOLA-producten is het ontwerp van deze nieuwe badmengkraan gebaseerd op tijdloze, geometrische vormgeving. In combinatie met de functionaliteit maakt dat de FS1 tot een design-icoon. Het ontwerp is geïnspireerd op de skyline van een wereldstad met zijn torenhoge kolommen, die ieder afzonderlijk even elegant, gezamenlijk het perfecte beeld vormen.

Ofschoon esthetica altijd één van de meest belangrijke aspecten vormt bij de creatie van de tijdloze VOLA-ontwerpen, heeft VOLA nu ook stappen ondernomen om ‘wellness' tot één van de basiskenmerken te maken bij de ontwikkeling van nieuwe producten. Het bad is altijd het symbool geweest van ontspanning en wellness. Los van de basisfunctie, wordt het bad ook als beeldend element in de badkamer gezien. Carsten Overgaard laat weten dat VOLA meer nieuwe ontwerpen in ontwikkeling heeft, die esthetica en wellness zullen toevoegen aan zowel de exclusieve privébadkamer als de badkamers in de luxueuzere hotels.

 

 

07-01-2008 10:13

De relatie tussen licht en architectuur staat centraal in de themabijeenkomst ‘Light on site', die wordt georganiseerd door Osram, in samenwerking met de Professional Lighting Designer's Association (PDLA). Light on site wil architecten en lichtontwerpers een forum bieden waar ze kennis kunnen nemen van de nieuwste trends en ideeën kunnen verzamelen voor toekomstige projecten. De bijeenkomst wordt gehouden op 14 en 15 februari in Kopenhagen.

 

Light on site wordt gehouden op drie bijzondere locaties: het New Opera House, de IT University en de Concert Hall Ørestad Nord.

De deelnamekosten bedragen 390 euro, inclusief maaltijden en overnachting. De reiskosten zijn niet in de prijs inbegrepen. Info en aanmelden kan via www.osram.com/light-on-site. De aanmeldingstermijn sloot overigens officieel op 19 december.

01-01-2008 21:52


De iF product design award 2008 kende bijna 21 procent (2.771 stuks) meer inzendingen dan in 2007. De winnaars komen uit alle interieursectoren.

Onder de winnaars bevinden zich onder meer Carpet Concept met ‘Isy', Pami met het bureau ‘B Long', Holzmedia met de videoconferentietafel ‘C4', Bene met het ruimtedelingsysteem ‘Bene RF Flurwand', Sedus met de statafel ‘Meet Table' en de conferentiestoel ‘Roxy', Wilkhahn met het tafelprogramma ‘Travis' en het klaptafelsysteem ‘Sleight ultralight', Brunner met de wachtruimtestoel ‘Fina', Nurus met de bureaustoel ‘Me Too', Interstuhl met de managementwerkplek ‘Silver Table' en Walter Knoll met de managementwerkplek ‘CEOO.
01-01-2008 21:46

Ruim 148.000 bezoekers wisten in 2007 de weg naar het Nederlands Architectuurinstituut te vinden, een record sinds het NAi zich in 1993 aan het Museumpark in Rotterdam vestigde. Dit is te danken aan de succesvolle overzichtstentoonstelling over Le Corbusier. Bovendien leidde Rotterdam 2007 - City of Architecture en de Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam tot veel extra bezoekers.

Ook de naast het NAi gelegen museumwoning Huis Sonneveld ontving dit jaar een recordaantal bezoekers: met 32.000 bezoekers steeg het bezoekersaantal met een derde ten opzichte van 2006. Het lezingen- en debattenprogramma werd dit jaar door 3.300 mensen bezocht, met als hoogtepunten onder meer de lezing door voormalig medewerker van Le Corbusier, José Oubrerie, de film Metropolis met live muziek van de Nederlands-Britse band MOSS en de presentatie van het boek Al Manakh door OMA/ Rem Koolhaas. De website, die in 2007 werd vernieuwd, trok het afgelopen jaar 420.000 'unieke' bezoekers.

De reizende tentoonstellingen van het NAi trokken in 2007 zo'n 80.000 bezoekers. Het NAi verzorgde op de zevende Architectuur Biënnale in Sao Paulo (Brazilië) wederom de Nederlandse inzending met de tentoonstelling 'Tangible Traces'. Het publiek was verrast door het Nederlandse ontwerp waarin vanuit materiaal en maakproces wordt ontworpen. De tentoonstelling laat zien dat dit uitgangspunt ook in mode, kunst en design wordt gebruikt. Ook op de Triënnale in Lissabon (Portugal) vertegenwoordigde het NAi Nederland met de tentoonstelling 'Horror Vacuï' over stedelijke uitbreiding door vergroting van de dichtheid. In totaal bezochten ruim 80.000 bezoekers de tentoonstellingen van het NAi in het buitenland.

Het NAi wil een actieve rol spelen binnen de ontwikkeling van de architectuur als vakmatige discipline, als cultuurdrager en als economische activiteit. Directeur Ole Bouman: "Het NAi moet een huis van de architectuur worden, waar iedereen die een rol speelt in de inrichting van Nederland - architecten, opdrachtgevers, bouwondernemers, constructeurs, projectontwikkelaars, beleidsambtenaren, vertegenwoordigers van maatschappelijke organisaties en het betrokken publiek - zich graag laat zien. Waar je met je collega's, vrienden of familie naartoe gaat, of waar je je concurrenten treft in het café, in de winkel of op het terras. Een NAi waar het niet alleen interessant is vanwege bijzondere tentoonstellingen, lezingen en activiteiten, maar waar het ook fijn is om te zijn."

De aftrap hiervoor wordt gegeven op zaterdag 1 maart, tijdens de Rotterdamse Museumnacht, met 'Happening', een serie evenementen over het leven in de stad. De evenementen, variërend van concerten, theatervoorstellingen en interactieve videoprojecties tot een restaurant, vinden plaats in en om een architectuurinstallatie, die door architect Wiel Arets speciaal voor het NAi is ontworpen.
Rond de Olympische Zomerspelen presenteert het NAi de tentoonstelling 'Olympische Odyssee' over hoe Nederland eruit ziet als het in 2028 de Olympische Spelen zou organiseren.


Terug

Combinatieaanbieding: 25% korting op abonnement vaktijdschriften Inside Information + Verlichting

U betaalt € 141,00, in plaats van € 188,00, voor totaal dertien nummers van Inside Information en Inside Information Verlichting.

Klik hier om een abonnement te nemen
 


Nieuwsarchief
Kantoor- en Projectmeubilair

Vloer, Wand & Plafond

Verlichting

Ontwerp/Architectuur

Overig nieuws

Archief voor oktober 2006


Naast nieuws en de hoofdnavigatie bovenaan onze site hebben wij nog meer rubrieken, namelijk:

- Agenda met beurzen en evenementen
- Vacatures
- Projecten uit de branche
- Geselecteerde filmpjes
  


- Aanmelden voor een abonnement
- Inschrijven op de e-mailnieuwsbrief

 


Agenda
Agenda-overzicht >