Nieuws


29-07-2007 19:18
 

De Kembo-Enia architectuurreis gaat dit jaar naar China. Deelnemers maken gebruik van een 11-daags programma samen waarbij de recente architectuur van Beijing en Shanghai bezocht wordt.

De Architectuurreis is een activiteit van Drs. Carolien Steenbruggen, architectuurhistorica en Peter vanDam, architect bij Van Dam & Partners Architecten, een multidisciplinair architectenbureau in Groningen. Al twintig jaar organiseren zij architectuurstudiereizen. Reizen voor architecten en interieurarchitecten naar de nieuwste (interieur)architectuur in een specifieke regio. In de loop van de tijd zijn ze op de belangrijkste plaatsen in Europa geweest. Reizen naar Japan en de USA staan regelmatig op het programma. Kantoor- en projectinrichter Kembo en vloerbedekkingproducent Enia sponsoren de reis.

Sinds enkele jaren staan de Chinese bouwactiviteiten volop in de belangstelling. In rap tempo wordt de gehele oostkust van China ontwikkeld. Voorbeelden hiervan hebt u sinds anderhalf jaar kunnen lezen in de bijdragen die architect-auteur Tony Vingerhoets regelmatig vanuit China voor Inside Information verzorgt. Er zijn veel buitenlandse architecten actief in China, maar er komt ook een groep jonge Chinese architecten naar voren die zich, anders dan de grote oude Chinese architectuurbedrijven, los maken van het oude stramien. Hoewel de nadruk ligt op

woningbouw is de diversiteit van de bouwopgaven groot. Het ontbreekt in de nieuwe steden aan alles: infrastructuur, winkels, scholen en kantoren. Sportaccommodaties, culturele centra en kinderdagverblijven. Aan nieuwbouwprojecten geen gebrek. De uitdaging voor de Chinese architecten ligt hem in de kwaliteit die nu door de snelheid waarmee gebouwd wordt vaak onder druk staat.

Veel van de te bezoeken projecten zijn geselecteerd vanwege hun kwaliteit binnen de Chinese ontwikkelingen. Op het programma staan projecten op het gebied van woningbouw, bijzondere musea, shopping malls en kantoren en verrassende

interieurs. Natuurlijk wordt er eveneens aandacht besteed aan de nieuwe accommodatie die voor de Olympische Spelen 2008 wordt gerealiseerd. Kortom Aziatische dynamiek.


De architectuurreizen naar China, die toegankelijk zijn voor architecten en interieurarchitecten, zullen in oktober en begin november worden uitgevoerd.

Reis 1 zal plaatsvinden van woensdag 10 oktober fof en met zaterdag 20 oktober . De tweede reis staat gepland van 24 oktober tot en met 3 november. De

reisleiding is in handen van drs. Carolien Steenbruggen, architectuurhistorica

en Peter van Dam, architect.

Voor informatie met betrekking tot de inhoud van de reis kunt u terecht bij Carolien Steenbruggen: dearchitectuurreis@home.nl

 

 

27-07-2007 14:28


Hoe ziet het huis van de toekomst eruit? Vitra legde deze vraag voor aan een zevental internationale topontwerpers. Het resultaat is de tentoonstelling 'My Home', die tot 16 september te zien is in het Vitra Design Museum in het Duitse Weil am Rhein.     

"Zeven ontwerpers en duo's hebben hun visie op interieurdesign in een dikwijls experimentele installatie vormgegeven", aldus Vitra over het project. "De tentoonstelling toont zeer uiteenlopende presentaties: van een woonlandschap voor een robotfamilie en een bouwwerk van gedroogd gras tot en met gegoten meubels uit bioplastic, gemaakt van aardappels."

Deelnemende ontwerpers zijn: Jurgen Bey, Ronan en Erwan Bouroullec, Fernando en Humberto Campana, Hella Jongerius, Greg Lynn, Jürgen Mayer H. en Jerszy Seymour. Zij waren allen ook betrokken bij Vitra Edition 2007, een designproject waarbij ontwerpers uitgedaagd werden experimentele meubels en interieurs te ontwerpen.  
27-07-2007 11:48


Een tweetal leden van de Beroepsvereniging Nederlandse Interieurarchitecten (BNI) heeft een eervolle vermelding gekregen in het kader van de projectprijsvraag 'Nieuwe toegangen voor de koppen van de Peperklip'. Het betreft Hanneke la Mark en Gerd Peters. 

Woningbouwvereniging Vestia Rotterdam Feijenoord, de uitschrijver van de prijsvraag, zocht een realistisch, uitvoerbaar ontwerp voor de verbetering van de 6 entrees van de hoogbouw van het Rotterdamse wooncomplex de Peperklip van architect Carel Weeber. Gerd Peters en Hanneke la Mark gaven hierop antwoord met het ontwerp onder het motto ‘de Peperklip ontluikt...’

peperklip1
De door 'ex-architect' Carlos (voorheen: Carel) Weeber ontworpen 'Peperklip'.

La Mark: “Een ontwerp met als speerpunt transparantie. In eerste instantie oogt de Peperklip als een gesloten complex midden in een levendige woonwijk. De openheid die verscholen zit in het ontwerp van het gebouw is nu dichtgestopt met functies bedoeld om de veiligheid te vergroten. Dit werkt echter averechts. Wij zijn juist van mening dat je door openheid en toegankelijkheid te suggereren, je de sociale controle en het gevoel van welbehagen vergroot. We hebben ernaar gestreefd de leefbaarheid van de portieken te vergroten door de pluspunten van het oorspronkelijke complex te benadrukken.”

peperklip
Het ontwerp van Hanneke la Mark en Gerd Peters.  

De projectprijsvraag werd gewonnen door Ilse Bakker met de inzending 'DCCXXXIX'. De tweede prijs was voor Ruud Kouwenberg en Bart Haazen met de inzending 'Ruba II', en de derde prijs werd in de wacht gesleept door Sebastiaan Veldhuizen, Job Nieman en Raul Wallaart voor 'Open Voeg'.
peperklip_2
Het winnende ontwerp van Ilse Bakker 

Dit jaar bestaat De Peperklip 25 jaar. Het gebouw ligt in het oude havengebied van Rotterdam Feijenoord en werd ontworpen door de architect Carlos (Carel) Weeber. Weeber maakte dan ook deel uit van de jury van de prijsvraag. Daarnaast bestond de jury uit Piet Vollaard (directeur ArchiNed), Helena Casanova (Casanova Hernández architecten) en Ergün Erkoçu (MEMAR•DUT©H architects).

27-07-2007 8:47


De deadline voor deelname aan de prestigieuze Leading European Architects Forum (LEAF) Awards 2007 is uitgesteld tot 31 augustus.

 

De LEAF Awards, die voor de vierde maal worden uitgereikt, vormen een grootschalige competitie, waaraan deelnemers uit verschillende architecturale werkvelden kunnen meedoen. Er zijn prijzen voor bouwkundigen en interieurontwerpers in verschillende disciplines.

 

Deelname staat open voor alle internationaal georiënteerde architecten over de hele wereld. De inzendingen worden beoordeeld door een panel van experts, onder voorzitterschap van Peter Murray van New London Architecture. De winnaars worden op 29 november bekend gemaakt tijdens een gala diner in the Royal Horticultural Halls in Londen.

 

De inzendtermijn is volgens LEAF-projectdirecteur Rita Hatton met 1 maand uitgesteld om nóg meer gegadigden de kans te geven mee te doen. Hatton prijst de kwaliteit van de inzendingen tot nog toe.

 

http://www.leaf-awards.com/

26-07-2007 8:20


Het historische amusementspaleis Aubette in het centrum van de stad in 2008 wordt opengesteld voor publiek. Dat heeft de burgemeester van Straatsburg (Frankrijk), Fabienne Keller, bekend gemaakt. In 1928 ontwierp de Nederlandse kunstenaar Theo van Doesburg (1883-1931) het interieur voor de Aubette. In 2006 werd de restauratie van het gebouw voltooid, maar het was tot op heden niet toegankelijk voor publiek. Om toch een indruk te geven van dit bijzondere interieur opende in juni de kleine tentoonstelling 'Icoon van het Modernisme - Van Doesburgs Aubette' in het Nederlands Architectuurinstituut.

"Het NAi is enorm blij met de openstelling van de Aubette," zegt Ole Bouman, directeur van het NAi. "Er zijn maar weinig projecten van Van Doesburg gerealiseerd, dus het is extra bijzonder dat iedereen in 2008 het interieur van de Aubette kan gaan bekijken." De Aubette wordt in eerste instantie vier dagen per week opengesteld. Vanaf september 2008 zal het voormalig amusementspaleis alle dagen van de week open zijn.

Omdat de Aubette ondanks de restauratie niet te bezoeken was, pleitte het NAi met een petitie voor openstelling van het gebouw. Bezoekers konden aan het eind van de tentoonstelling de petitie 'Aubette open voor publiek' tekenen. De petitie heeft 1234 handtekeningen opgeleverd. Nu de Aubette wordt opengesteld, wordt de petitie uit de tentoonstelling verwijderd.

De thematentoonstelling 'Icoon van het Modernisme - Van Doesburgs Aubette' toont bijzondere kleurentekeningen van het interieur van de Aubette. De tekeningen zijn aangevuld met historische zwart-wit foto's, hedendaagse kleurenfoto's en een grote maquette van de Salle des Fêtes. Tijdens de tentoonstelling doen bezoekers een indruk op van hoe het is de Aubette te bezoeken.
25-07-2007 9:28


Rem Koolhaas is onverminderd hot in de internationale architectuurwereld. Niet alleen in booming Zuid-Oost Azië, ook in Mexico stellen opdrachtgevers prijs op zijn diensten. Deze week werd bekend dat Koolhaas’ bureau OMA verantwoordelijk wordt voor het ontwerp van de Torre Bicentenario in Mexico-Stad. De Torre Bicentenario wordt de hoogste toren van Zuid-Amerika.

Het gebouw moet klaar zijn in 2010. In het ontwerp zal grofweg 198.000 vierkante meter kantoorruimte worden gecreëerd. Daarnaast zullen in het gebouw onder meer conferentieruimtes, een museum en sport- en winkelfaciliteiten worden ondergebracht. Tenslotte wordt onder de toren een garage met een parkeeroppervlakte van maar liefst 196.000 vierkante meter gerealiseerd.

koolhaas

Met de Mexicaanse toren gaat Koolhaas flink de lucht in. De hoogte van de de Torre Bicentenario zal 300 meter bedragen. De hemelbestormende Koolhaas-creatie moet het symbool worden van de 200ste verjaardag van Mexico’s onafhankelijkheid.
24-07-2007 11:51


Dat een smaakvol ontwerp niet altijd leidt tot tevreden gebruikers bewijst dezer dagen de raadzaal van het luidjubelde door Claus en Kaan ontworpen nieuwe 'Huis voor Cultuur en Bestuur' in NIjverdal. De door Claudy Jongstra verzorgde vilten wandbekleding in de plenaire vergaderruimte heeft bij een aantal raadsleden naar verluidt geleid tot allergische reacties. Hoe het probleem gaat worden opgelost is vooralsnog niet duidelijk. 
24-07-2007 9:29


De wereld is weer een internationale designprijs rijker. In juni 2008 zal de uitreiking plaatsvinden van de eerste Prix Émile Hermès. Deelname aan de driejaarlijkse prijs staat open voor architecten, kunstenaars, ontwerpers en studenten uit een beperkt aantal Europese landen. 

De winnaar van de Prix Émile Hermès gaat uiteindelijk met 50.000 euro aan de haal. Inschrijven is mogelijk voor deelnemers uit ‘het oude Europa’: Oostenrijk, Frankrijk, Groot-Brittannië, Nederland, België, Tsjechië, Duitsland, Denemarken, Griekenland, Ierland, Italië, Luxemburg, Portugal, Spanje, Zwitserland en Zweden.

De inschrijftermijn start op 15 september 2007. De inzendingen worden beoordeeld door een internationale jury bestaande uit onder meer Hella Jongerius, Ingo Maurer, Alfredo Haeberli en Ron Arad.
23-07-2007 11:09


Het is niet altijd koek en ei tussen de lichtgiganten Philips en Osram. Neem de kwestie omtrent de import van goedkope Chinese spaarlampen. Osram is voor de heffing, Philips is tegen.

De opstelling van de bedrijven is begrijpelijk: Osram ondervindt hinder van de goedkope Chinese producten terwijl Philips er juist van profiteert: de Eindhovense lichtgigant importeert de goedkope producten als aanvulling op haar eigen productprogramma.

Het is nog niet duidelijk welk lichtconcern uiteindelijk aan het langste eind gaat trekken: op een informele bijeenkomst over concurrentievermogen in Lissabon zal minister Maria van der Hoeven (Economische Zaken) pleiten voor afschaffing van de Europese antidumpingheffingen op spaarlampen uit China. Eurocommissaris Günter Verheugen van industrie is juist voor een verlenging van de antidumpingheffing van 66 procent.

De uiteindelijke beslissing zal in oktober genomen worden door Eurocommissaris Peter Mandelson. Mandelson lijkt te neigen naar het ‘kamp’ Van der Hoeven: Europa wil het gebruik van spaarlampen namelijk koste wat het kost bevorderen.
23-07-2007 10:02


Het gaat goed met het Delftse architectenbureau Mecanoo. Na de winst in de competitie in het kader van de vestiging van het Nationaal Historisch Museum, sleepte het bureau van Francine Houben ook de opdracht voor het nieuwe Stadskantoor en Station in Delft in de wacht.

tn_mecanoo_stadshal1

“Als uitgangspunt voor ons ontwerp is gekozen voor een actuele verweving van de toekomst en het verleden”, aldus een woordvoerder van Mecanoo. In het ontwerp zijn onder meer Delfts blauwe elementen opgenomen. Het gebouw is energiezuinig ontworpen. “Het energieverbruik ligt ruim onder de wettelijke EPN-norm. Het complex telt in totaal 34.500 vierkante meter; de bouwkosten bedragen naar verwachting 52 miljoen euro.” Het nieuwe Stadskantoor en Station moeten in 2014 gereed zijn.

mecanoo2

In de competitie voor de prestigieuze nieuwbouw versloeg Mecanoo bureaus als Uytenhaak, Soeters Van Eldonk en Kraaijvanger Urbis.
20-07-2007 16:18


Bezoekers aan de tentoonstelling 'De kunst van de architectuur' over de toparchitect Le Corbusier maken kans op een echte Le Corbusier. Exclusief onder de bezoekers van de succesvolle tentoonstelling verloot de BankGiro Loterij namelijk de meest bekende stoel van de hand van deze grootmeester: de 'chaise longue'. De succesvolle tentoonstelling is momenteel te zien in het Nederlands Architectuurinstituur in Rotterdam. Bezoekers kunnen er nog tot en met 2 september terecht.

18-07-2007 9:11


Het Haagse ontwerpbureau KOW opent het eerste onafhankelijke Nederlandse architectenbureau in China. Ze zitten in het centrum van Shanghai, onder de naam KOW Dutch Design Consultants.

De opening is verricht door de Nederlandse Minister voor Buitenlandse Handel, Frank Heemskerk. De doelstelling van KOW DDC is om integrale architectuur en stedenbouwkundige dienstverlening te bieden aan Nederlandse en Chinese ontwikkelaars van hoogwaardige projecten in China.

In China heeft KOW al veel bereikt. Samen met lokale partner HSA, Huasen Architecture Engineering Consultants realiseert het bureau momenteel een omvangrijk project in ChengDu, het Chengdu Electrical Power Centre en 5-Star Hotel.
Met de opening van het kantoor van KOW DDC in Shanghai, brengt KOW zijn kennis van duurzaam bouwen en stedelijke vernieuwing ook in China naar voren.

Nadere informatie: www.kow.nl
16-07-2007 9:23


Primair Projekt mag als eerste projectinrichter de producten van ontwerpcollectief Cowerk gaan voeren. Werk van onder anderen Martijn Hoogendijk, Peter Hopman, Guido Marsille, Jan Paul de Ridder, Eline Strijkers en Erik de Vrijer is nu al te bezichtigen in de showroom van Primair Projekt aan de Spoorhaven in Berkel en Rodenrijs.

"Cowerk (‘How you see it is what you get’) en Primair Projekt delen hun relativeringsvermogen ten aanzien van de ontwerpkunst", aldus een woordvoerder van Primair Projekt. "De kunstenaar en het design en kiezen beide primair voor het gebruik en de gebruiker. Cowerk-producten en Primair Projekt-showroom lijken dan ook voor elkaar gemaakt."

Cowerk is zowel een ontwerpcollectief als een producent van projectmeubilair. "De netwerkstructuur geeft Cowerk een bijzondere dynamiek", aldus de Primair-woordvoerder. "Vernieuwende no-nonsenseproducten met exclusieve eenvoud vormen de rode draad van waaruit kruisbestuiving ontstaat tussen de betrokken ontwerpers. De wisselende samenstelling levert een verfrissende relativering op."

12-07-2007 16:42


In samenwerking met Marres - Centrum voor Contemporaine Cultuur - en het tijdschrift Frame presenteert het NAi Maastricht van 16 tot en met 18 november de eerste editie van 'The Great Indoors'.

Naast een internationale conferentie en een aantal workshops op het gebied van interieurontwerp, zal een internationale vakjury onder voorzitterschap van Rolf Fehlbaum (Vitra) vijf prijzen toekennen in uiteenlopende categorieën.

De ambitie van deze prijs is tweeledig. Allereerst door middel van de prijs en de conferentie actuele ontwikkelingen en 'best practices' voor het voetlicht te brengen en te bediscussiëren. Ten tweede heeft de prijs tot doel om mede met behulp van de workshops en de masterclass nieuwe netwerken binnen de Euregio te bewerkstelligen en het idee van opdrachtgeverschap te stimuleren.

Partners zijn onder meer de Hogeschool Zuyd en de Academie voor Bouwkunst, beide in Maastricht, en Z33 in Hasselt.

www.the-great-indoors.com

 

 
12-07-2007 16:26
 

 

Aanpasbare producten, oftewel producten die worden gefabriceerd volgens de wensen van de klant, hebben de toekomst. Dat stelt Ronald Heikens, afgestudeerd op het onderwerp 'customized producten' aan de Universiteit van Amsterdam.

Klanten van de Postbank konden bijvoorbeeld hun eigen unieke Postbankpas ontwerpen en via internet kunnen producten van onder meer Dell en Nike worden aangepast.

Volgens Heikens zijn er zes succesfactoren voor een positief oordeel van de consument over een aanpasbaar product. ten eerste de perceptie van kwaliteit van het product, ten tweede de perceptie van kwaliteit van de gebruikte onlineproductconfigurator, ten derde de mate van een positieve houding tegenover het concept van aanpasbare producten, ten vierde de perceptie van risico en onzekerheid tijdens de aanschaf, ten vijfde de perceptie van moeite tijdens de aanschaf en ten zesde de transparantheid van product, prijs en aanbieder.

Uit Heikens onderzoek blijkt dat 94 procent van de respondenten reeds een online aanpasbaar product had gekocht en 86 procent vond het een goede ervaring. De prijs van het aanpasbare product had niet of nauwelijks invloed op de uiteindelijke perceptie van de consument. 50 Procent van de respondenten geeft aan bereid te zijn een meerprijs te betalen als een product tijdens de aankoopfase kan worden aangepast.

12-07-2007 15:49
 

 

Gisteren ging-ie officieel van start: de Dutch Design Estafette in de Museumshop op het Museumplein in Amsterdam. Elke 3 maanden zal een reeds gevestigd Nederlands ontwerper of aanstormend talent de gelegenheid krijgen om zich te presenteren in de Museumshop.

Er is een prominente plaats ingeruimd: direct bij de entree staan speciaal hiervoor ontworpen vitrines, waarin een selectie van het werk van de betreffende ontwerper is te zien. Ontwerper Richard Hutten bijt het spits af. Na zijn bijdragen zijn presentaties gepland van Hester van Eeghen (vanaf 7 oktober) en Hester Dekkers (vanaf 7 januari 2008).

Recentelijk is het gehele interieur van de Museumshop op het Museumplein vernieuwd. Het ontwerpbureau Day heeft de ruimte een nieuw aanzien gegeven, dat beter aansluit bij het assortiment van de winkel. De Museumshop is een plek waar producten van het Van Gogh Museum en het Rijksmuseum worden verkocht. De vernieuwing van de Museumshop is aanleiding geweest om extra aandacht te geven aan Nederlands ontwerptalent.

Richard Hutten is een bekende internationale ontwerper. Hij studeerde in 1991 af aan de Design Academy te Eindhoven. In zijn eigen studio maakt hij ontwerpen voor meubels, producten, interieur en tentoonstellingen. Hij is een belangrijke exponent van de stroming Droog Design, een collectief dat experimentele projecten initieert en spraakmakend werk van jonge ontwerpers presenteert. Zijn werk maakt deel uit van de vaste collectie van onder andere het Centraal Museum in Utrecht, het Stedelijk Museum in Amsterdam, het Vitra Design Museum in Weil am Rhein en het San Francisco Museum of Modern Art. Philippe Starck gebruikte enkele ontwerpen van Hutten voor het interieur van het Delano Hotel in Miami en het Mondrian Hotel in Los Angeles. Een overzicht van zijn werk is tot en met 7 oktober te zien in de Kunsthal in Rotterdam.

 

11-07-2007 14:08

 

Wanneer een keuze gemaakt moet worden tussen schoonheid en gebruikersgemak kiezen architecten vaak voor het eerste. Scholieren en docenten van het door Erick van Egeraat ontworpen Metzo College in Doetinchem kunnen erover meepraten: zij hebben op zonnige dagen naar verluidt te kampen met schier ondraaglijke warmte. Deze warmte is het gevolg van de ontwerpkeuze die gemaakt is: het pand is uitgevoerd met schuine gevels en veel glas.

 

Het Metzo College werd vorig jaar gelauwerd met de Scholenbouwprijs. Een jaar na de oplevering van het gebouw kan de vraag gesteld worden of de jury van deze prijs niet wat te snel was met haar lof. Het ontwerp van Van Egeraat mag het goed doen op de foto, maar voor gebruikers blijkt het gebouw vaak een hel. Bij zonnige dagen worden leraren en leerlingen aan de zonzijde van het gebouw gedwongen een goed heenkomen te zoeken omdat de temperaturen er snel oplopen.

 

In de aanvankelijke ontwerptekeningen was er sprake van zonwering, maar van deze maatregel is in het uiteindelijke ontwerp niets te bespeuren. De schoolleiding zag zich daarom gedwongen maatregelen te treffen; binnenkort zal in het gebouw onder meer een klimaatbeheersingsinstallatie worden geïmplementeerd. Ook zal voor de ramen een zonwerende folie worden geplakt. Wie voor de kosten van deze ingrepen gaat opdraaien is momenteel nog niet bekend. De schooleiding geeft aan hierover een hartig woordje te willen spreken met Van Egeraat en de verantwoordelijke aannemer.

11-07-2007 13:55

Een tweede opening van de tentoonstelling over Jean Prouvé? Een ongebruikelijk fenomeen, maar sinds gisteren, 11 juli, een feit bij het NAi Maastricht. De rijkheid en diversiteit van het oeuvre van Jean Prouvé maken dat de tentoonstelling in de Kolommenzaal is uitgebreid met een tweede deel in de Bogenzaal.

Jean Prouvé ontwikkelde zich tot één van de grootste ontwerpers van de 20e eeuw. Uit zijn verbeelding ontsproot een aantal van de meest toonaangevende gebouwen en meubelstukken. Het zijn stuk voor stuk krachtige iconen, die opvallen door hun eenvoud, soberheid en constructie. Bekende gebouwen van Jean Prouvé zijn het plaatmetalen luchthavengebouw van Rolland Garros (1936), het Palais Omnisports van Bercy nabij Parijs (1979-1984) en zijn eigen karakteristieke woonhuis in Nancy (1954).

De overzichtstentoonstelling is door Vitra Design Museum in Weil am Rhein in samenwerking met het Design Museum Akihabara in Tokio en het Deutsches Architektur Museum in Frankfurt ontwikkeld. Voor de presentatie in Maastricht heeft Christoph Seyferth (Keulen, 1966) een bijzonder tentoonstellingsmodel ontworpen, waarbij door het gebruik van aluminium staalplaat een fysieke en esthetische relatie is gelegd tussen de wijze van presentatie en het oeuvre van Prouvé. Het eindresultaat biedt een verleidelijke toegang tot het werk van Jean Prouvé.

Naast meubels, tekeningen en maquettes van Prouvé, waaronder een aantal bijzondere blikvangers als de karakteristieke metalen zonweringen en geperforeerde deurpanelen, wordt nu onder meer ook een model van zijn eigen karakteristieke woonhuis getoond.

NAi - Le Corbusier, De Kunst van Architectuur, 26 mei t/m 2 september 2007, http://www.nai.nl%20%20/

NAi Maastricht - Jean Prouvé, De poëzie van het technische object, 12 mei t/m 2 september 2007, http://www.nai.nl/maastricht

 

11-07-2007 9:13


De Bakema Fellowship 2007-2008 is geopend voor aanmelding. De Jaap Bakema Fellowship is een beurs voor speculatief en verkennend (ontwerpend) onderzoek op het snijvlak van architectuur, techniek en samenleving.

De beurs van 10.000 euro wordt verstrekt als bijdrage aan oorspronkelijk onderzoek dat betrekking heeft op deze terreinen die zo'n belangrijke rol speelden in het werk en denken van Jaap Bakema. De deadline voor inzending is 1 september.

J.B. Bakema (1914-1981) wordt beschouwd als een belangrijke naoorlogse Nederlandse architect. Hij heeft een grote rol gespeeld als ontwerper, theoreticus, docent en popularisator van zijn professie. Bakema is - door zijn brede interesse voor architectuur (van stoel tot stad), zijn overtuiging van de maatschappelijke betekenis van de architectuur en stedenbouw en zijn internationale oriëntatie - de inspiratiebron voor een fellowship. Het fellowship is bijvoorbeeld bestemd voor onderzoek dat nieuwe perspectieven kan openen op ontwerp, gebruik en perceptie van de gebouwde omgeving.

Het bestuur van de Jaap Bakema Foundation bestaat uit Ole Bouman (directeur van het Nederlands Architectuurinstituut, Rotterdam), Felix Claus (oprichter en naamgever van Claus en Kaan Architecten, Amsterdam), Hans Ibelings (uitgever/redacteur A10 new European architecture, Amsterdam), Ed Taverne (emeritus hoogleraar architectuurgeschiedenis, Groningen) en Frederieke Taylor (eigenaar van de Frederieke Taylor Gallery, New York).

Voorstellen voor onderzoeken en voordrachten door derden van kandidaten voor de fellowship worden beoordeeld door het bestuur van de Jaap Bakema Foundation, dat de fellowships toekent. Criteria voor de beoordeling van de aanvragen zijn de te verwachten betekenis van het onderzoek voor de ontwikkeling en het begrip van de hedendaagse architectuur en gebouwde omgeving.

Van de voorstellen wordt verder verwacht dat het te verrichten onderzoek dusdanig van omvang is dat het redelijkerwijs binnen een jaar kan worden gepresenteerd, ofwel dat het reeds lopend onderzoek betreft dat binnen die termijn een afgerond resultaat kan opleveren.

De eerste Bakema Fellowship is in oktober 2006 toegekend aan architect Tim de Boer (Den Haag 1979) voor onderzoek naar de ruimtelijke consequenties van terrorisme. Zijn onderzoek richt zich op de architectonische betekenis en de gevolgen van de beveiliging van gebouwen en evenementen die niet vanzelfsprekend afgesloten of beveiligd kunnen worden, zoals stations, festivals en de stedelijke openbare ruimte. Het onderzoek van De Boer werd uit 35 inzendingen geselecteerd.

Het aanmeldingsformulier kan gedownload worden via www.nai.nl/jfb . Aanmeldingen moeten uiterlijk 1 september ingediend zijn bij de Jaap Bakema Foundation: Postbus 237, 3000 AE Rotterdam, bakemafoundation@nai.nl. Uiterlijk 1 november wordt het fellowship bekend gemaakt.
11-07-2007 9:07


Infra Engineering organiseert binnenkort weer een aantal cursusdagen Licht & Beheer Openbare Verlichting. Straatverlichting staat volop in de belangstelling. Aan de beheerder de schone taak om milieubewust te verlichten, met behoud van veiligheid.

De cursus is een aanrader voor iedereen die te maken heeft met het ontwerpen en beheren van openbare verlichting. Bedoeld voor beginners, maar zeker ook nuttig als opfriscursus. De ééndaagse cursus wordt in drie dagdelen verzorgd van 9.30–19.30 uur. Cursusdata zijn 3, 4 en 31 oktober en 15 november.

Aan bod komen onderwerpen die rechtstreeks verband houden met het efficiënt en effectief verlichten en beheren van de openbare verlichting, zoals verlichtingsmiddelen; regelgeving en richtlijnen zoals de NPR13201-1;  kwaliteitscatalogi; Integraal Beheer Openbare Ruimte (IBOR); beleidsmethodieken die inspelen op het dualisme; Europese wetenswaardigheden rondom inkoop en aanbesteding en de Energiewet.

Aan de cursus kunnen maximaal twaalf personen deelnemen. Hierdoor kan er interactief en effectief gewerkt worden.

 

www.infra-engineering.nl .

09-07-2007 8:40

 

UN Studio is 'Architect van het Jaar'. Tijdens een bijeenkomst in het Nederlands Architectuurinstituut in Rotterdam vond afgelopen zaterdag 07-07-07 de feestelijke uitreiking plaats van deze nieuwe prijs.

architectvanhetjaar1

architectvanhetjaar2

Op bijgevoegde foto's van Rene van den Burg zijn Harm Wassink (partner) en Machteld Kors van UN Studio te zien, met Richard Meyer (sponsor Alcoa) en Kees van der Hoeven (initiatiefnemer ArchitectenWerk)

De prijs is ingesteld ter gelegenheid van het 10-jarig jubileum van ArchitectenWerk en heeft als doel om  - naast de reeds gekende hoge architectonische kwaliteit van hun gerealiseerde werk - ook de professionaliteit en innovatiekracht van Nederlandse architectenbureaus nader onder de aandacht te brengen van opdrachtgevers, pers en publiek.

De elf voor de prijs genomineerde architectenbureaus zijn door een professionele jury nader bevraagd aan de hand van een vijftal thema's, te weten bedrijfsvoering, duurzaamheid, innovatie, kennisontwikkeling en klantvriendelijkheid.

Het vanuit Amsterdam internationaal opererende architectenbureau UN Studio (met tachtig medewerkers en opgericht en geleid door Ben van Berkel en Caroline Bos) sleepte drie van de vijf themaprijzen in de wacht en werd zo met overmacht 'Architect van het Jaar 2007'. Aan de hoofdprijs was een geldbedrag van 2.500 euro verbonden, ter beschikking gesteld door hoofdsponsor Alcoa Architectuursystemen uit Harderwijk.

 

De vijf themaprijzen werden als volgt verdeeld:

Bedrijfsvoering: 1. UN Studio, Amsterdam - 2. De Zwarte Hond, Groningen, Rotterdam - 3. Heren 5 Architecten, Amsterdam.

Duurzaamheid: 1. Rudy Uytenhaak Architectenbureau, Amsterdam - 2. (ex acquo) Venhoeven CS, Amsterdam en De Twee Snoeken, 's-Hertogenbosch.

Innovatie: 1. UN Studio, Amsterdam - 2. Rudy Uytenhaak Architectenbureau, Amsterdam - 3. DP6 Architectuurstudio, Delft.

Kennisontwikkeling: 1. De Twee Snoeken, 's-Hertogenbosch. 2. Group A, Rotterdam - 3. Diederendirrix, Eindhoven

Klantvriendelijkheid: 1. UN Studio, Amsterdam - 2. Venhoeven CS, Amsterdam - 3. DP6 Architectuurstudio, Delft.

 

Einduitslag 'Architect van het Jaar 2007': 1. UN Studio, Amsterdam - 2. Rudy Uytenhaak Architectenbureau, Amsterdam - 3. Venhoeven CS, Amsterdam.

 

De genomineerde architectenbureaus zijn afkomstig uit de 10e ArchitectenWerk TOP4-2006: UN Studio (Amsterdam) - Rudy Uytenhaak Architectenbureau (Amsterdam) - De Zwarte Hond (Groningen en Rotterdam) - ONIX Architecten (Groningen en Helsingborg SE) - GROUP A (Rotterdam) - DP6 Architectuurstudio (Delft) - VenhoevenCS (Amsterdam) - diederendirrix (Eindhoven) - Heren 5 Architecten (Amsterdam) - De Twee Snoeken ('s-Hertogenbosch) - Architectenbureau Jaco D. de Visser (Vreeswijk)

 

De jury bestond uit: ir Dolf Dobbelaar, architect en adviseur (thema bedrijfsvoering) - dr Ir Anke van Hal, onderzoeker en adviseur (thema duurzaamheid) -  prof. dr ir Mick Eekhout, hoogleraar productontwikkeling TU Delft en fabrikant (thema innovatie) - ir Hans Beunderman, oud decaan faculteit Bouwkunde TU Delft (thema kennisontwikkeling) - ir Fer Felder, opdrachtgever en projectontwikkeling (thema klantvriendelijkheid)

 

Nadere informatie en het juryrapport is te vinden op www.architectvanhetjaar.nl/

 

 

09-07-2007 8:27

In Maastricht vindt van 16 tot en met 18 november de eerste editie plaats van 'The Great Indoors', een internationale tweejaarlijkse prijs op het gebied van interieurontwerp.

Naast een internationale conferentie en een aantal workshops op het gebied van interieurontwerp zal een internationale vakjury onder voorzitterschap van Rolf Fehlbaum (Vitra) vijf prijzen toekennen aan uitmuntende ontwerpen in de categorieën 'Show & Sell' (retail), 'Relax & Consume' (leisure), 'Concentrate & Collaborate' (work), 'Serve & Facilitate' (public) en aan de 'Interior Design Firm of the Year'. The Great Indoors is een initiatief van het NAi Maastricht, Marres, Centrum voor Contemporaine Cultuur in Maastricht en het tijdschrift Frame.

Interieurarchitectuur behoort tot de vitaalste terreinen binnen de vormgeving. Zowel vanuit de architectuur als vanuit de productvormgeving bestaat een groeiende interesse voor het interieur. Binnen dit veld komen verschillende disciplines zoals mode, (interieur)architectuur en productvormgeving bij elkaar. Interieurvormgeving lijkt zich hierdoor tot een nieuw type ontwerppraktijk te ontwikkelen, gevoed vanuit een veelheid aan invloedsferen. Niet alleen vraagstukken van formele, technologische of esthetische aard spelen een rol, maar ook sociaal-maatschappelijke aspecten. De invloed van het private interieur wordt bijvoorbeeld steeds groter op de inrichting van de openbare binnen- en buitenruimte.

The Great Indoors wil met zijn prijzen, conferentie en workshops een bijdrage leveren aan de discussie over het groeiende belang van het interieur, op zowel Europees als internationaal niveau. Door tweejaarlijks(e) ontwikkelingen te signaleren en best-practice cases te selecteren en te belonen wordt het interieurontwerp uit de eigen disciplinaire omgeving gehaald en onderdeel gemaakt van het openbare debat. Daarnaast beoogt het evenement, door middel van workshops en een masterclass en mede met behulp van genomineerden, een stimulerende werking uit te oefenen op het onderwijs, het opdrachtgeverschap en de rol van de ontwerper (en op meer specifieke beleidsvraagstukken als vitalisering van stedelijke gebieden). Betrokken zijn ondermeer de Academie Beelende Kunsten Maastricht, Academie van Bouwkunst Maastricht en Z33 in Hasselt.

The Great Indoors moet uitgroeien tot een tweejaarlijks evenement en heeft in 2007 een totaal aan prijzengeld van 50.000 euro, waarmee het zich tot de grote prijzen op dit gebied mag rekenen. Opdrachtgevers en ontwerpers kunnen meedingen naar een prijs van 10.000 euro in de vijf categorieën.

Uit de inzendingen draagt een nominatiecommissie per categorie vijf ontwerpen voor. De internationale vakjury selecteert uit deze shortlist vervolgens een winnaar binnen elke categorie, die tijdens een feestelijke uitreiking op 17 november zijn prijs in ontvangst mag nemen. Zowel genomineerden als prijswinnaars worden met hun voorgedragen interieurs en profiel van hun bureau opgenomen in een catalogus die begin 2008 door Frame wordt uitgegeven.

Voor meer informatie over het programma en de opzet van The Great Indoors en mogelijkheden voor inschrijving, zie; www.the-great-indoors.com/.

 

The Great Indoors wordt mede mogelijk gemaakt door Provincie Limburg, gemeente Maastricht en Frame.

06-07-2007 15:40

Vitra heeft gedurende de afgelopen periode ontwerpers van naam uitgedaagd hun fantasie de vrije loop te laten. In het kader van de expositie Vitra Edition vroeg het Zwitserse designbedrijf topontwerpers als Ron Arad, Jurgen Bey, Ronan & Erwan Bouroullec, Fernando & Humberto Campana, Frank Gehry, Konstantin Grcic, Zaha Hadid en Hella Jongerius om een ontwerp te maken naar eigen idee en inzicht. De resultaten van deze opmerkelijke ontwerpopdracht zijn momenteel (nog tot en met 22 juli) te zien in het Vitra design Museum in het Duitse Weil am Rhein. 
06-07-2007 15:35


Rotterdam is trots op haar hoogbouw: de stad met de bekendste skyline van Nederland viert dit van 20 tot en met 23 september met het zogfenoemde Wolkenkrabberweekend. 

De hoogbouw van Rotterdam staat vier dagen lang centraal in een gevarieerd programma van entertainment, kunst en cultuur, sport en (vak)inhoudelijke onderdelen. Het Wolkenkrabberweekend vindt dit jaar voor het eerst plaats en heeft de ambitie een tweejaarlijks evenement te worden. Met een open dag van bekende en minder bekende hoogbouw, voorstellingen, tentoonstellingen en diners in de gebouwen, een Wolkenkrabberfeest op zaterdagavond, expert meetings en een publicatie over de nieuwste ontwikkelingen in de stad, moet het weekend zowel liefhebbers van hoogbouw als professional aanspreken.

Een van de onderdelen van het weekend is het officiële Nederlands Kampioenschap traplopen. Dit jaar zullen de 515 traptreden van de Euromast bedwongen worden. Het kunst- en cultuurprogramma heeft als onderliggend thema 'NuTuur'. Hierbij wordt op uiteenlopende wijze gekeken naar de stad, haar hoogbouw en natuur in al haar facetten. Dat kan variëren van een rondleiding door een stadsbioloog tot performances en filosofische beschouwingen.

Voor de professionals presenteert de Nederlandse Stichting Hoogbouw de resultaten van een onderzoek naar hoogbouwbeleid. Hiermee wordt een stand van zaken gegeven van de wijze waarop en het kader waarbinnen hoogbouw in Nederland tot stand komt. Aansluitend vindt een debat plaats over dit onderwerp.

04-07-2007 10:47


Philips wil de bedrijfscultuur veranderen, opdat creativiteit en innovatie er beter kunnen gedijen. Professor Emile Aarts, wetenschappelijk directeur van Philips Research: "In Nederland zijn we nogal nuchter, we denken niet zo gauw aan schouderklopjes. Doe maar gewoon, dan doe je gek genoeg. Maar mensen vinden het juist heel leuk om een compliment te krijgen."

Zo`n bedankje heeft vele gedaanten bij Aarts. "We moeten veel vaker prijzen en andere trofeeën geven aan mensen." Meer verantwoordelijkheid voor werknemers, minder invloed van managers. Samen heldere doelstellingen formuleren. Niet bang zijn voor de 'buitenstaanders' in de groep. Harde 'natuurlijke' deadlines afspreken. Personeel gemotiveerd houden door ze te waarderen. Dat zijn de belangrijkste aanbevelingen die Aarts aan Philips doet.

03-07-2007 15:23


Het Rotterdamse architectuurbureau Goup A heeft de competitie voor het ontwerp van het nieuwe hoofdkantoor van Akzo Nobel aan de Amsterdamse Zuidas gewonnen. De nieuwbouw zal vanaf 2011 het wereldwijde hoofdkantoor huisvesten.

akzo-nobel-ontwerp-group-a

In afwachting daarvan verhuizen rond honderd medewerkers van Akzo Nobel in augustus aanstaande van Arnhem naar een tijdelijke locatie aan de Zuidas. 

 

Het winnende ontwerp zal in 2011 aan de Beethovenstraat naast de A10 worden opgeleverd. Het wordt het eerste markante gebouw van het Beethovenkwartier aan de Zuidas.

Zowel vanuit de stedenbouwkundige context als vanuit de opdrachtgever en gebruiker was de uitdaging een duurzaam gebouw te ontwerpen, die de levendigheid en kwaliteiten van zijn omgeving stimuleert en op duidelijke en transparante wijze het profiel van Akzo Nobel vertegenwoordigt.

Goup A is enthousiast om samen met Akzo Nobel en ING Real Estate haar ambities voor een uiterst duurzaam gebouw te mogen realiseren. 'Het winnend ontwerp vertaalt niet alleen de kernwaarden van Akzo Nobel in kwalitatief hoogwardige architectuur, maar zal tegelijkertijd de Zuidas in Amsterdam met een boeiend gebouw van een tijdloze schoonheid verrijken', aldus Goup A in een persbericht. 

www.groupa.nl

03-07-2007 15:19De rechtbank Middelburg heeft onlangs uitspraak gedaan in de beroepszaak op bezwaar van het project Maastoren in Rotterdam, aangespannen door de Vereniging Woon- en leefklimaat Kop van Zuid/ Noordereiland. OVG Projectontwikkeling meldde onlangs dat de vergunningverlener, de gemeente Rotterdam, in het gelijk is gesteld. Dit betekent dat het bouwplan van de Maasstoren niet in strijd is met het besluit luchtkwaliteit.

Na het afwijzen van voorlopige voorziening in september 2006 en het ongegrond verklaren van de bewaren in december 2006, heeft de rechtbank het beroep ongegrond verklaard. De bouwvergunning is dus terecht verleend.

De rechtbank heeft alle ruimtelijke ordeningsaspecten in overweging genomen. De hoogte van 165 meter is afdoende onderbouwd en de noodzaak van de bovengrondse parkeergarage is voldoende aangetoond. Daarbij is extra aandacht besteed aan de vormgeving van de gevel en de beleving op straatniveau.

De rechter vindt dat 'de Maastoren niet, zoals gesteld door de eisers, tot een onevenredig negatieve beïnvloeding van het woon- en leefklimaat leidt'. De bouw van de Maastoren is in volle gang en ligt op koers om half 2009 te worden opgeleverd en in gebruik te worden genomen door Deloitte, AKD Prinsen van Wijmen en Q-Park. De gigantische skyscraper telt 44 verdiepingen met in totaal 38.000 vierkante meter aan verhuurbaar vloeroppervlak en 637 parkeerplaatsen. De Maastoren zal met haar 165 meter hoogte het hoogste gebouw van Nederland worden.

'Relatie'
Belangrijk in het ontwerp is onder meer de relatie met de openbare ruimte. De begane grond en eerste verdieping hebben daarom een open en transparant karakter. Hier bevinden zich alle grote en gemeenschappelijke functies. Op de bovenste laag bevindt zich een grote 'sky lobby', die als boardroom gebruikt zal worden. De aluminium gevelbekleding van de hoogbouw wordt steeds lichter naar boven toe. Afhankelijk van de weersomstandigheden verandert het gebouw van kleur, zoals een kameleon zich aan haar omgeving aanpast. De glazen gevel van de 'sky lobby' loopt door boven het dak van het gebouw, waardoor de toren lijkt te versmelten met de lucht.

Dam & Partners Architecten is, in samenwerking met het Franse architectenbureau Odile Decq Benoit Cornette, verantwoordelijk voor het ontwerp van de Maastoren.

03-07-2007 15:06Het Royal Institute of British Architects heeft in Londen onlangs de RIBA European Award 2007 uitgereikt aan SintLucas en architect Sean Griffiths (bureau Fat). Deze award honoreert het werk van Britse architecten in Europa (buiten het Verenigd Koninkrijk). Eind maart bezocht de jury van RIBA het winnende project van Sean Griffiths in Boxtel.

Gedeeltes uit het lovende juryrapport? ‘This project is made up of a number of clever tricks which taken one by one could be seen as just a series of intriguing art installations, some more and some less permanent in nature...' 'This is a very mannerist piece of work...’

Drie jaar heeft SintLucas gebouwd aan dit ontwerp. Uitgangspunt was het creëren van een architectonisch concept waarin het versterken van de identiteit en de didactische vernieuwing hand in hand gaan. Het resultaat is een omgeving die creatief-technisch talent aantrekt en inspireert, vernieuwing en verbetering stimuleert, vakmanschap ontwikkelt. Voor de architect, de bouwers en SintLucas vormt deze award de kroon op een succesvolle samenwerking. Nadere informatie: www.sintlucas.nl .

03-07-2007 10:09

 

Ontwerper Jørg Kastholm is overleden. De architect, designer en professor stierf midden juni op 76-jarige leeftijd in zijn vaderland Denemarken.

Kastholm is onder meer bekend vanwege de 'FK Schalensessel', die hij in samenwerking met interieurarchitect Preben Fabricius voor Walter Knoll ontwierp. De FK werd in 1969 onderscheiden met de 'Gute Form'. Later ontwierp de Deense designer ook de 'FK-Lounge Chair' en de 'FK86' voor Walter Knoll.

Kastholms ontwerpen kenmerkten zich vooral door het functionele en ingetogen karakter.
fk_grodf
De 'FK Schaalfauteuil', die Kastholm voor Walter Knoll ontwierp.

 

 


Terug

Combinatieaanbieding: 25% korting op abonnement vaktijdschriften Inside Information + Verlichting

U betaalt € 141,00, in plaats van € 188,00, voor totaal dertien nummers van Inside Information en Inside Information Verlichting.

Klik hier om een abonnement te nemen
 


Nieuwsarchief
Kantoor- en Projectmeubilair

Vloer, Wand & Plafond

Verlichting

Ontwerp/Architectuur

Overig nieuws

Archief voor oktober 2006


Naast nieuws en de hoofdnavigatie bovenaan onze site hebben wij nog meer rubrieken, namelijk:

- Agenda met beurzen en evenementen
- Vacatures
- Projecten uit de branche
- Geselecteerde filmpjes
  


- Aanmelden voor een abonnement
- Inschrijven op de e-mailnieuwsbrief

 


Agenda
Agenda-overzicht >