Nieuws


29-06-2007 16:21


De inschrijving voor De Nederlandse Designprijzen 2007 is gestart. De organisatie roept Nederlandse ontwerpers, vormgevers, architecten en productontwikkelaars op om hun beste ontwerpwerk van het afgelopen jaar in te sturen. Tot 15 augustus kunnen deelnemers zich aanmelden via de website www.nederlandsedesignprijzen.nl.

De winnaars van De Nederlandse Designprijzen 2007 worden op 20 oktober bekend gemaakt op de openingsdag van Dutch Design Week in Eindhoven. Er kan worden ingezonden in de vier categorieën Communicatie, Interactie, Product en Ruimte. Deze zijn onderverdeeld in de onderliggende disciplines Visuele identiteit, Verpakkingen, Grafisch Ontwerp, Illustratie en Animatie, Product Openbare Ruimte, Ontwerp Openbare Ruimte, Verkoopomgevingen, Exhibition & Experience, Interieur ontwerp, Interactieve Media, Games, Interactief Product, Professioneel Product, Consumentenproduct, Interieurproduct en Mode, Accessoires en Vrije Vormgeving.

Uit alle inzendingen kiezen de vakjury's welke ontwerpen worden toegelaten tot de 'Nederlandse Designselectie' en wie in aanmerking komt voor een Nominatie. Uiteindelijk beslist de Prijzenjury welke inzendingen een Nederlandse Designprijs krijgen uitgereikt. De Nederlandse Designselectie, de Nominaties en de Winnaars van 2007 worden geplaatst op de tentoonstelling die van 20 tot 28 oktober tijdens Dutch Design Week in Eindhoven wordt georganiseerd. Gilian Schrofer van ontwerpbureau / ontwerpopleiding Concern verzorgt dit jaar het ontwerp van de tentoonstelling en de uitreiking.
29-06-2007 10:30


Harm Scheltens, de voormalig directeur van meubelfabriek Pastoe, is benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau. Scheltens ontving de eremedaille onlangs uit handen van de burgemeester van Utrecht, Mw. Annie Brouwer-Korf, als beloning voor zijn inzet voor de Nederlandse vormgeving in relatie tot de maatschappij.

In haar toespraak prees de burgemeester Scheltens’ doorzettingsvermogen, tomeloze energie en inspirerende ideeën. Ze noemde Scheltens ‘cultureel vaandeldrager van de stad Utrecht’ en ‘een onmisbare schakel in de ontwikkeling van de Nederlandse designindustrie’. Harm Scheltens kreeg zijn onderscheiding dus niet alléén vanwege zijn verdiensten voor Pastoe of het Dutch Design Center. Andere initiatieven van zijn hand, die de maatschappelijke betekenis van design ter discussie stellen, zijn de Stichting Utrecht Design, het DDC-Initiative, de internationale vormgevingsbiënnale Utrecht Manifest en de Pastoe Fabriek, die een markante rol moet gaan spelen als multidisciplinair centrum voor de creatieve industrie in Utrecht.

harmschelten

De koninklijke eremedaille kwam voor Harm Scheltens als een complete verrassing. Hij had zich al wel verbaasd over de uitzonderlijk hoge opkomst bij het DDC-I seminar van die avond, met het toepasselijke thema ‘Transformatie’, maar nooit verwacht dat hij onder het toeziend oog van 250 genodigden tot Officier benoemd zou worden.
29-06-2007 9:51


Afgelopen week werd de prestigieuze BNA Gebouw van het jaar 2007-prijs uitgereikt. De prestigieuze porijs ging naar voormalig Rijksbouwmeester Jo Coenen, toch al volop in het nieuws vanwege de naderende opening (07-07-07) van de door hem ontworpen Openbare Bilbliotheek in Amsterdam. Coenen kreeg de BNA-prijs voor de Vesteda Toren in Eindhoven.

Volgens de jury getuigt het gebouw ‘in alle opzichten van excellent vakmanschap’. “De woontoren is een stedenbouwkundige precisieoperatie in een voormalig stedenbouwkundig niemandsland. Het gebouw is eigenzinnig in zijn schaamteloze flirt met traditionele, iconografische beelden, die in ieders geheugen zijn opgeslagen, terwijl het tegelijk een eigen, karakteristieke positie inneemt.”

De jury noemt de Vesteda Toren ‘exemplarisch voor het oeuvre van Coenen & Co’: “Bestond Eindhoven tot voort kort uit een verzameling losse dorpen en gebouwen, de Vesteda toren is zo zorgvuldig en nauwkeurig op zijn plek gezet, dat het de stad repareert en dat een nieuw stedenbouwkundig ensemble ontstaat.”
De slankheid van de Vesteda toren is verbijsterend, zo vervolgt de jury. “Het gebouw is elegant, sensueel en brengt spanning in een voormalig diffuus en oninteressant stukje stad.
28-06-2007 8:00


De derde editie van de vakbeurs Geveltotaal in Ahoy' Rotterdam wordt van 23 tot en met 25 januari 2008 gehouden. De beursvloer wordt verrijkt met vaktentoonstellingen, studentenexposities, presentaties, workshops en prijsvragen.

Voor de deelnemers aan de beurs is er de uitdaging om mee te dingen naar de Innovatieprijs 'Synergie in vormgeving', architecten kunnen meedingen naar de Architectuurprijs met het thema 'De gevel leeft!'. De derde prijsvraag is 'Academische Eyecatchers', die studenten aan de technische universiteiten van Eindhoven en Delft uitdaagt om met een 1 : 1 model voor een nieuw gevelconcept te komen.

Bij Geveltotaal 2008 ligt de focus wederom op de integrale architectonische kwaliteit van de gevel in combinatie met de belevingswaarde (esthetica), de toepassing van relevante technieken, de constructie en materiaalkeuze. De Geveltotaal Innovatieprijs en Architectuurprijs zijn in het leven geroepen om deze doelstellingen kracht bij te zetten. Genomineerde producten en projecten krijgen prominente (fysieke) attentiewaarde op de beursvloer. De winnaars van beide prijsvragen ontvangen tijdens de beurs een cheque ter waarde van 5.000 euro. Deze prijzen wordt mogelijk gemaakt door de Nederlandse Bouw Documentatie (NBD) en VNU Exhibitions Europe.

Het thema ‘Synergie in vormgeving' voor Geveltotaal Innovatieprijs 2008 benadrukt dat gevelproducten steeds vaker het resultaat zijn van een integraal ontwerpproces, waarbij ontwerper en producent intensief samenwerken. De prijsvraag staat open voor producten die in eigen huis worden geproduceerd, danwel door de inzender uniek voor de Nederlandse markt worden geleverd.

Met het thema ‘De gevel leeft!' voor de Geveltotaal Architectuurprijs 2008 wordt gesignaleerd dat de gevel steeds vaker multifunctioneel wordt ingezet en dat klimaattechnologie bij de ontwikkeling van systemen en producten voor de gevel een steeds grotere rol krijgt. De jury ziet voorbeelden van deze ontwikkeling graag tegemoet.

Inzendingen voor de prijsvragen moeten vóór 1 oktober 2007 ingeleverd zijn bij het secretariaat van de prijsvragen. Een onafhankelijke vakjury beoordeelt de ingezonden producten respectievelijk projecten voor de Innovatieprijs en de Architectuurprijs. De jury is samengesteld in overleg met de Stichting Booosting, Koplopers voor bouwinnovatie. Begin oktober 2007 zal de jury bijeenkomen, om op 11 oktober 2007 tijdens een bijeenkomst in Ahoy' Rotterdam de genomineerden bekend te maken. De winnaars worden bekendgemaakt op de eerste beursdag van Geveltotaal, woensdag 23 januari 2008.

De jury van de GEVELtotaal Architectuurprijs en Innovatieprijs 2008 bestaat uit:

prof. ir. Nico Hendriks (voorzitter), voormalig hoogleraar TU/Eindhoven, directeur BDA Geveladvies 

drs.ing. Berend Groeneveld, general manager Interdam Projects, Zwijndrecht

 ir. Ester Hebly, productontwikkelaar Oskomera, Deurne

dr.ir. Karel Vollers, architect en productontwikkelaar, TU Delft vakgroep Bouwtechnologie

iir. Chris de Weijer, architect en directeur DP6 Architectuurstudio, winnaar Geveltotaal Architectuurprijs 2006

 

De Studentenprijsvraag ‘Academische Eyecatchers' heeft een ander, meer besloten karakter. De inzendingen zullen het resultaat zijn van minimaal een semester studie, praktisch onderzoek en modelbouwen op de faculteiten Bouwkunde in Eindhoven en Delft. De modellen krijgen een prominente plek op de Synergie Boulevard tijdens Geveltotaal 2008 en zullen op de eerste beursdag worden beoordeeld door een jury met Jacob van Rijs (architectenbureau MVRDV, voorzitter jury), de gasthoofdredacteur van dax nr. 19 en de vaste redactie van dax magazine. De hoofdprijs is een gasthoofdredacteurschap van dax magazine voor een editie in het najaar van 2008

27-06-2007 11:51


Henk Döll timmert behoorlijk aan de weg. De voormalige Mecanoo-architect scoort met zijn eigen bureau Döll Atelier voor Bouwkunst interessante opdrachten in binnen- en buitenland. Eerder deze week werd bijvoorbeeld de opdracht voor de realisatie van het Masterplan Hochschulcampus in het Duitse Bielefeld binnengesleept.

Het ontwerp van Döll werd geselecteerd uit een vijftal inzendingen. De opgave voor de prijsvraag was het ontwerp van een stedenbouwkundig Masterplan voor een bijna 17 hectare groot gebied aan de rand van het Teutoburgerwoud. Het programma omvat ongeveer 150.000 vierkante meter ten behoeve van de nieuwbouw van de Fachhochschule Bielefeld en de uitbreiding van het bestaande gebouwencomplex van de Universität Bielefeld. Daarnaast biedt de Hochschulcampus plaats aan toekomstige universitaire en particuliere onderzoeksinstituten en startende kennisintensieve bedrijven.

Juryvoorzitter Prof. Carl Fingerhuth, emeritus hoogleraar aan de ETH Zürich, vat het juryrapport bondig samen: “Het ontwerp creëert uiterst zorgvuldig een nieuwe stad.”

Het winnen van deze prijsvraag betekent de vierde Duitse opdracht van Döll – Atelier voor Bouwkunst in zijn korte bestaan. Het ‘Holland Haus’ in Hamburg en de kantoren voor de Westdeutsche Zeitung en de Sparkasse Krefeld, beide het resultaat van een gewonnen prijsvraag, zijn op dit moment in uitvoering. In 2006 legde Döll samen met GTL beslag op de eerste prijs voor een stedenbouwkundig Masterplan van een voormalig industriegebied aan de Ruhr in Herdecke.
26-06-2007 9:54


Het Gasuniegebouw in Groningen is volgens lezers van Dagblad Trouw het mooiste pand van Nederland. Zo’n 12.000 lezers brachten hun stem uit en daarvan gingen er 1773 naar het gebouw dat werd ontworpen door de architecten Max van Huut en Ton Alberts. Het gebouw valt in de smaak vanwege de organische bouwstijl, waarbij de natuur het uitgangspunt is. De stijl valt op vanwege het ontbreken van rechte muren.

Op de tweede plek eindigde het Middeleeuws stadhuis in Middelburg. Het hoofdgebouw van ING in Amsterdam ( ontworpen door de architecten Meyer en van Schooten) eindigde op de derde plek.
25-06-2007 21:32


Van 20 tot en met 23 september kunnen projectinrichters deelnemen aan de beurs 100% Design in Londen. De Olympische Spelen 2012 in Londen bieden Nederlandse aanbieders van interieurproducten mogelijkheden. Dufex verzorgt in samenwerking met de EVD een Nederlandse inzending op deze beurs.

100% Design in Londen is dé beurs voor aanbieders van interieurproducten voor de projectenmarkt. Het vakbezoek bestaat voornamelijk uit ontwerpers en architecten. De bezoekersaantallen zijn prima en ook de kwaliteit van het bezoek is goed. Het is geen beurs om orders te schrijven, wel om contacten te leggen.

 

Tegen aantrekkelijke condities kunnen bedrijven deelnemen binnen een collectieve Nederlandse inzending. Er is 114 vierkate meter gereserveerd voor productpresentaties. Het collectief zal bestaan uit ongeveer tien bedrijven.

Dutch Furniture EXports organization (Dufex) organiseert de Nederlandse inzending en brengt deelnemers tevens in contact met verschillende interessante agenten. Voor nadere info en aanmeldingen kan men contact opnemen met Leendert Tamboer, telefoon: 023-5158850, www.dufex.nl 

 

 

25-06-2007 10:23


De tweede editie van 'interior outside' draagt de titel 'binnenste buiten'. Buiten komt binnen in de vorm van design en beeldende kunst. Voorwerpen die buiten horen; voorwerpen die binnen horen en geïnspireerd zijn op buiten; voorwerpen die binnenstebuiten zijn gekeerd.

In deze zomerse expositie worden voorwerpen niet alleen in de expositieruimtes van het Centrum Beeldende Kunst Arnhem getoond, maar onder andere ook buiten op het terras van Dudok en in de showroom van Gang. De tentoonstelling is representatief voor wat er op dit moment in de vormgeving in de breedte gaande is, van gedegen industrieel ontwerp, en op eigen initiatief ontwikkelde producten tot aan vrije vormgeving en meer autonome benaderingen. Deze tentoonstelling kan het publiek informeren en amuseren. Een deel van de objecten mag gebruikt worden, zodat de bezoeker de expositie kan beleven.

Er zijn veel opvallende en verrassende objecten te zien, zoals de bushalte met schommels van Breg Hanssen, de balkonkeuken van Reinder Bakker, de 'Stambank van Simon Barteling en Arnout Visser en het interactieve geluidskunstproject van William van Giessen.'Ook de ornamenten van Ferry Staverman, de zandbank van Christiane Högner en de observatieposten van Kees Willemsen zullen bijdragen aan de beleving van vormgeving binnenshuis of op straat. Gecombineerd met een aantal ontwerpen van bekende ontwerpers als Wieki Somers, Tjep en Chris Kabel levert deze tentoonstelling een gevarieerd op. Passanten zullen in het centrum van Arnhem op diverse plekken geconfronteerd worden met of op zoek gaan naar onderdelen van de tentoonstelling.

Interior outside, een initiatief van Willeke Evenhuis en Harriët Maat, is een project van het Centrum Beeldende Kunst Gelderland (CBK Gelderland) in samenwerking met Ontwerp Platform Arnhem (OPA) en Centrum voor Architectuur en Stedenbouw Arnhem (CASA). Deelnemende locaties zijn onder andere: CBK Arnhem, Café Brasserie Dudok Arnhem en de showroom van stichting Gang.

 

Deelnemende kunstenaars en vormgevers:  Joep Eerens, Monique Horstmann, Sylvia Evers, Chris Kabel, Christiane Högner, Henny van Nistelrooy, Vanessa Hannen, Janske Hombergen, Marly Huibregtse, Reinder Bakker, Simon Barteling en Arnout Visser, William van Giessen, Kiona Egging, Breg Hanssen, Kees Willemsen, Ferry Staverman, Anne ten Ham en Ruben Feenstra, Wieki Somers Tjep en Annet Neugebauer. Binnenstebuitenhuis - Peter Groot en Addy de Boer.

 

Opening: zondag 15 juli 15.00 uur bij Café Brasserie Dudok Arnhem, Koningstraat 40 Arnhem.

 

Open: CBK Arnhem do t/m zo 12.00 - 17.00 uur, Kortestraat 27 Arnhem.

G.A.N.G. doorlopend te zien vanaf Kleine Oord.

Café Brasserie Dudok Koningstraat 40.

 

http://www.interior-outside.nl/

 

22-06-2007 11:36


Philips heeft in 2006 de meeste patentaanvragen ingediend bij de European Patent Office (EPO). Dat heeft de organisatie die patentbescherming biedt in 27 Europese landen afgelopen maandag bekendgemaakt.

Het Nederlandse elektronicaconcern diende afgelopen jaar 4.425 aanvragen in. De top drie bestaat verder uit het Koreaanse Samsung en het Duitse Siemens met respectievelijk 2.355 en 2.319 aanvragen. Van de Europese landen stak Duitsland er opnieuw bovenuit met 24.900 verzoeken om een patent toe te kennen. Frankrijk (8.010) en Nederland (7.400) volgen op gepaste achterstand.

Hoewel in de meeste Europese landen sprake was van een stijging ten opzichte van het jaar ervoor, nam het aantal aanvragen in Nederland af met 472. Van de niet-Europese landen was de Verenigde Staten met 342.800 de grootste indiener van patentaanvragen. Uit Japan kwamen 22.140 verzoeken.

Het totaal aantal patentaanvragen steeg in 2006 met 5 procent naar een record van 207.300. Uiteindelijk heeft de EPO 62.780 patenten toegewezen, een stijging van 18 procent ten opzichte van 2005. De EPO verwacht dit jaar een verdere stijging van het aantal aanvragen met 5 procent tot meer dan 220.000.

 

 

 

 

 

 

 

21-06-2007 9:00

 

Tijdens de opening van de tentoonstelling ‘Paul Schuitema. De foto in de avant-gardetypografie' van Museum Meermanno in het Auditorium van de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten (KABK) op vrijdag 22 juni om 16.00 uur wordt ter ere van het 325-jarig bestaan van de KABK de nieuwe prijs bekend gemaakt: de Paul Schuitema-prijs.

De prijs zal op zaterdag 30 juni, tijdens de diploma-uitreiking, worden uitgereikt aan een opvallend maatschappelijk en politiek geëngageerd eindexamen in één van de ontwerpvakken. Een project dat zich bedient van een actuele, eigen beeldtaal, een nieuwe toepassing van techniek. De winnaar krijgt een geldbedrag.

Ruim 190 eindexamenstudenten (studenten Beeldende Kunst,  Beeld en Geluid / ArtScience, Fotografie, Grafisch Ontwerpen, Interieurarchitectuur, Post Graduate Course Industrial Design, Textiel en Mode en Type & Media) exposeren van zaterdag 30 juni tot en met zondag 8 juli  op verschillende plekken in de Academie zelf.

Tijden van de eindexamenexpositie: zaterdag 30 juni: 13.00-20.00 uur), zondag 1 juli: 12.00-16.00 uur, maandag 2 tot en met vrijdag 6 juli: 10.00-20.30 uur, zaterdag 7 juli: 10.00-17.00 uur en zondag 8 juli: 12.00-16.00 uur.

De eindexamenexpositie is gratis te bezichtigen. Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten, Prinsessegracht 4, 2514 AN Den Haag, www.kabk.nl


Tentoonstelling ‘Paul Schuitema. De foto in de avant-gardetypografie'. Vrijdagmiddag 22 juni opent Wim Crouwel de tentoonstelling ‘Paul Schuitema. De foto in de avant-gardetypografie'. Museum Meermanno toont deze zomer een overzicht van het (typo)grafische werk van Paul Schuitema (1897-1973). Paul Schuitema behoorde tijdens het interbellum tot de pioniers van de Nieuwe Typografie en de Nieuwe Fotografie. Naast boeken en reclame worden voor het eerst bijzondere proeven, originele werktekeningen van fotomontages, collages en filmmateriaal getoond. Schuitema manifesteerde zich ook als cineast en speelde van 1930 tot 1959 een belangrijke rol als medeoprichter en docent van de afdeling Reclame-ontwerpen aan de KABK.

Museum Meermanno, Prinsessegracht 30, 2514 AP Den Haag, telefoon: 070 3462700,
www.meermanno.nl

Openingstijden: dinsdag tot en met vrijdag: 11.00-17.00 uur; zaterdag en zondag: 12.00-17.00 uur.

Van 23 juni tot en met 23 september toont het Haags Gemeentemuseum meubels van onder andere Paul Schuitema in de tentoonstelling ‘Volmaakt verchroomd. D3 en het avant-gardemeubel'
www.gemeentemuseum.nl

 

20-06-2007 17:28
 


Sinds half mei kan men in Den Haag getuige zijn van een bijzonder verlichtingsproject, dat elke dag na zonsondergang voor feeërieke taferelen zorgt. Voortaan is de Hofvijver verlicht met onderwater LED's die van kleur kunnen wisselen.

Philips account manager Jeannette Veen levert hiermee pionierwerk. Vier LED-spotjes van samen 16 Watt komen in de plaats van één spot van 150 Watt. "De energiebesparing die dit oplevert, is gigantisch", verzekert Veen, "want we gaan voor de hele installatie van 870 naar amper 88 Watt." Ook qua levensduur en onderhoud blinkt dit project uit, want de LED's gaan volgens Philips 50.000 branduren mee.

Frank Hamelink, programmamanager bij de stad Den Haag, is opgetogen over het innovatieve aspect van het project: "De Hofvijver, met op de achtergrond de gebouwen van het parlement, is één van de mooiste plekken van Den Haag. In het kader van city marketing hebben we hier veel congressen en festivals. We kunnen dus nu aan de organisaties aanbieden om de fontein in een passende kleur te laten spuiten."

Voor Bert de Mos, projectmanager bij installateur Citytec, was er een hemelsbreed verschil tussen het gebruikelijke, zwaardere werk van driefasenaansluitingen in het openbare verlichtingsnet en de vele dunne draadjes en fijne elektronica in dit project. Hij moest vooral de juiste man op de juiste plaats zien te krijgen. En daar is hij volgens Frank Hamelink uitstekend in geslaagd. Hamelink: "Wat ik zelf erg waardeerde was het enthousiasme waarmee het team aan de slag bleef, ook 's avonds en tijdens de weekends. Dankzij hen was alles binnen de afgesproken tijd klaar."

20-06-2007 8:48De expositie 'interior outside' vindt 14 juli tot en met 2 september in Arnhem plaats. Deze tweede editie draagt de titel 'binnenste buiten'. In deze zomerse expositie worden voorwerpen niet alleen in de expositieruimtes van het Centrum Beeldende Kunst Arnhem getoond, maar onder andere ook buiten op het terras van Dudok en in de showroom van G.A.N.G.

Buiten komt binnen in de vorm van design en beeldende kunst. Voorwerpen die buiten horen; voorwerpen die binnen horen en geïnspireerd zijn op buiten; voorwerpen die binnenstebuiten zijn gekeerd. Het zijn zo wat kreten waaraan de tentoongestelde ontwerpen voldoen. Interior outside is representatief voor wat er op dit moment in de vormgeving in de breedte gaande is, van gedegen industrieel ontwerp, en op eigen initiatief ontwikkelde producten tot aan vrije vormgeving en meer autonome benaderingen.

Er zijn veel opvallende en verrassende objecten te zien, zoals de bushalte met schommels van Breg Hanssen, de balkonkeuken van Reinder Bakker, de Stambank van Simon Barteling en Arnout Visser en het interactieve geluidskunstproject van William van Giessen. Ook de ornamenten van Ferry Staverman, de zandbank van Christiane Högner en de observatieposten van Kees Willemsen zullen bijdragen aan de beleving van vormgeving binnenshuis of op straat. Gecombineerd met een aantal sterke ontwerpen van bekende ontwerpers als Wieki Somers, Tjep en Chris Kabel levert deze tentoonstelling een gevarieerd en inspirerend geheel op.

Interior outside, een initiatief van Willeke Evenhuis en Harriët Maat, is een project van het Centrum Beeldende Kunst Gelderland (CBKGelderland) in samenwerking met Ontwerp Platform Arnhem (OPA) en Centrum voor Architectuur en Stedenbouw Arnhem (CASA).

19-06-2007 9:17


Philips koopt het Amerikaanse lichtbedrijf Color Kinetics voor 592 miljoen euro. Dat heeft het elektronicaconcern zojuist bekendgemaakt. Met de overname wil Philips de positie in LED-verlichting versterken. Color Kinetics had in 2006 een omzet van ongeveer 65 miljoen dollar (48 miljoen euro).

 

 

19-06-2007 9:08


Het seminar 'Transformatie van gebouwen', dat op 21 juni (donderdag) wordt gehouden in het Dutch Design Center, gaat uitgebreid in op een actueel thema. Er kunnen verschillende redenen zijn waarom bouwwerken na een periode van intensief gebruik, en soms zelfs zonder ooit werkelijk te zijn gebruikt, niet meer voldoen aan de eisen van de tijd. Al te optimistische projectontwikkeling bijvoorbeeld, of problemen met de locatie. Maar ook: functies die razendsnel veranderen of smaken die verschillen.

De immense leegstand in de kantoorsector bijvoorbeeld, wordt deels veroorzaakt door het vertrek van vroegere gebruikers uit de binnensteden, maar ook door verkeerde inschattingen van de toekomstige behoefte. Het gebouw staat er, de functie is gedefinieerd, maar de gebruiker is inmiddels zoek. Afbreken? Of transformeren? En wat doe je met verlaten bedrijfsgebouwen, scholen, kerken of een leegstaand paleis in Soestdijk? Tegen de grond? Of is er een zinniger alternatief?

Bij het seminar spreken Hubert-Jan Henket en Theo van der Voort. Hubert-Jan Henket werkte sinds 1976 vanuit een eigen architectenbureau aan tal van museumprojecten (Teylers en Boijmans van Beuningen), restauraties van jonge monumenten zoals Sanatorium Zonnestraal (Hilversum) en de Academie voor Beeldende Kunst in Arnhem, en verschillende projecten waarin de functie van bestaande gebouwen door architectonische ingrepen werd getransformeerd, zoals de Verkadefabriek in Den Bosch. Henket is daarnaast erevoorzitter van Docomomo, een internationale werkgroep die zich toelegt op het documenteren en conserveren van het erfgoed van het Nieuwe Bouwen.

Theo van der Voordt is als onderzoeker werkzaam bij het Center for People and Buildings van de Technische Universiteit Delft. Als redacteur was hij onlangs verantwoordelijk voor het verschijnen van het boek Transformatie van Kantoorgebouwen (2007) dat door de uitgever wordt omschreven als ‘a manual (and a wake-up call) to transform office buildings into housing'.

Aanvang:
19:00 uur (deur open vanaf 18:00 uur, ontvangst met buffet)

Toegang:
Gratis na aanmelden via http://www.ddc-i.nl/

 

Het Dutch Design Center Initiative (DDC-i) biedt sinds 1996 een permanent forum voor discussie en uitwisseling van kennis op het gebied van de actuele architectuur en vormgeving. Elk jaar organiseert het DDC-i drie seminars voor een breed geschakeerd publiek. Architecten, interieurarchitecten, fabrikanten, ontwerpers, marketeers, projectontwikkelaars, studenten en docenten, beleidsmakers, journalisten, theoretici en andere geïnteresseerden hebben vrij toegang tot de avonden die in het Dutch Design Center aan het Utrechtse Rotsoord worden gehouden. Per jaar staat er één maatschappelijk thema centraal. In 2004 was dat de schaarste; het veronderstelde of werkelijke tekort aan ruimte, middelen en ideeën. Andere thema's waren onder meer Dutch Design, polariteit, multiculturaliteit, en authenticiteit. Door ontwerpen binnen deze maatschappelijke context te beschouwen, kan een zinvol debat worden gevoerd over de bijdrage die architectuur en vormgeving leveren aan vernieuwing van de samenleving, aan het behoud of de versterking van kwaliteit en aan de duurzaamheid van productie en consumptie.

De huidige praktijk van ontwerpen, produceren, bouwen en inrichten biedt het uitgangspunt voor de onderwerpkeuze van het DDC-i. Daarbij concentreren de initiatiefnemers zich op ontwikkelingen die kwalitatief of strategisch nieuwe wegen lijken te openen. Projecten waarin betekenisvolle alternatieven worden aandragen voor de klakkeloze herhaling of het simpelweg volgen van consumententrends waarmee veel ondernemingen in een tijdelijke behoefte proberen te voorzien. De seminars van het DDC-i belichten vernieuwende projecten. De rollen van opdrachtgevers, gebruikers, ontwerpers en beschouwers komen afwisselend aan de orde. Door zijn themakeuze wil het DDC-i bovendien de agenda van de vormgeving beïnvloeden. Het is immers van groot belang dat ontwerpers hun inzicht en vernuft aanwenden voor het oplossen van werkelijke kwesties. Tijdens de bijeenkomsten wordt juist de maatschappelijke betekenis van hun werk ter discussie gesteld.

 

 

18-06-2007 9:36

 

'Dubieus Design', de openluchtmarkt voor tweedehands design, vindt op 23 juni voor de tweede keer plaats in Antwerpen. Van 13.00 tot 18.00 uur kunnen geïnteresseerden terecht op het kruispunt Dambruggestraat/Offerandestraat in Antwerpen. Gelijktijdig worden in de hele buurt de grote jaarlijkse straatfeesten gehouden.

Standhouders kunnen gratis deelnemen op voorwaarde dat ze een kwalitatief aanbod designobjecten te bieden hebben van tussen 1950 tot nu. Ontwerpers zijn welkom met eigen collecties of prototypes, shophouders kunnen er terecht met overstock of eindereeksen.

Nadere informatie is te verkrijgen via het e-mailadres info@winkelhaak.be

 

15-06-2007 14:30


De Comissie Opleidingen van de Nederlandse Stichting Voor Verlichtingskunde (NSVV) heeft een methode ontwikkeld om de kwaliteit van lichtopleidingen te kunnen waarborgen. Dit is het NSVV toetsingskader opleidingen Verlichting.

Opleidingen die aan dit toetsingskader voldoen krijgen een certificaat van de NSVV. Dit certificaat is enkele jaren geldig. Het toetsingskader opleidingen verlichting bestaat uit: een beoordelingskader, beslisregels en een beschrijving van de werkwijze bij de toetsing van nieuwe opleidingen.

De kosten voor certificering bedragen 175 euro voor leden van de NSVV en 250 euro voor niet-leden.

Een proefaudit bij het ROC Midden-Nederland opleiding Middelbare Verlichtings Techniek (MVT) heeft geresulteerd in de completering van het Toetsingskader zoals het nu voorligt. Deze proefaudit krijgt vervolg in de vorm van een definitieve audit in het cursusjaar september/oktober 2007, waarmee het ROC Midden-Nederland de eerste opleiding zal zijn die in het bezit komt van het NSVV-certificaat. Dit certificaat zal worden uitgereikt op het jaarlijkse NSVV-Lichtcongres, dat op 8 november 2007 in het Evoluon te Eindhoven zal worden gehouden.

15-06-2007 14:06


De jaarlijkse publicatie The Architecture Annual is weer gereed. Op dinsdag 26 juni wordt op de faculteit Bouwkunde van de TU Delft het eerste exemplaar van de twaalfde editie van The Architecture Annual uitgereikt aan ir. Dirk Sijmons, rijksadviseur landschap en tevens directeur van H+N+S Landschapsarchitecten. Het boek zal worden uitgereikt door decaan Wytze Patijn.

The Architecture Annual is een jaarlijkse publicatie van de Faculteit Bouwkunde van de TU Delft. Het boek bevat een selectie van onderzoeksprojecten en afstudeerwerk, beschrijvingen van evenementen en afstudeerstudio’s uit het academische jaar 2005-2006 en biedt een overzicht van de activiteiten en het onderwijs- en onderzoeksprogramma.

The Architecture Annual omvat onderwerpen uit alle vier de specialisaties binnen de faculteit: Architecture, Building Technology, Urbanism en Real Estate & Housing. Zo is er in het boek onder andere aandacht voor de publieke ruimte, het meetbaar maken van ruimtelijke kwaliteit, architectuurtheorie en innovatieve technologieën. Daarnaast bevat de publicatie een interview met K. Michael Hays, gast professor bij de Delft School of Design.

De introductie van het boek wordt zoals elk jaar gevormd door een foto-essay, dit keer van mensen aan het werk op de faculteit, vanuit het perspectief van hun stoel en de houding die zij hierop aannemen. De complete serie wordt tijdens en na de uitreiking tentoongesteld.
15-06-2007 13:23


Wie in Dubai op vakantie gaat loopt binnenkort kans de tanden de poetsen boven een wastafel onbtworpen door de Nederlandse ontwerpster Marike Andeweg. Het is Marike en haar compagnon Boudewijn Roest namelijk gelukt om op het palmeiland voor de kust van Dubai alle penthouses van de Shoreline Apartments te voorzien van hun wastafels.

Deze megaorder, waaraan vanaf maart 2006 is gewerkt, kwam de beide jonge ondernemers niet zomaar aanwaaien. “We hebben veel zware gesprekken met de Arabische opdrachtgever moeten voeren om deze deal binnen te halen”, vertelt Roest. De uiteindelijk keuze voor de producten van Marike werd volgens Roest gemaakt vanwege de combinatie van hoge kwaliteit van het product, de grote leverbetrouwbaarheid en het serviceniveau van de onderneming.
De toegepaste wastafels in de penthouses komen uit de Solo collectie van Marike.

Marike Andeweg heeft al meerdere malen de aandacht op zich weten te vestigen. Begin dit jaar won zij de internationale iF Design Award voor twee van haar ontwerpen. Ook 'aan de overkant van de grote plas’ is het werk van Marike niet onopgemerkt gebleven. De Wall Street Journal noemde haar eens een ‘no-nonse designer’.
15-06-2007 9:17

Aan architectuurprijzen geen gebrek. Momenteel staat de internationale LEAF (Leading European Architects Forum) Award op stapel. Dit zwaar-gesponsorde evenement zal prijzen uitreiken in maar liefst elf categorieën. Inzendingen zijn welkom tot en met 31 juli.

Prijzen worden uitgereikt in de volgende categorieën: het nieuwe gebouw van het jaar, het nieuwe design van het jaar (gesponsord door Voque), het publieke gebouw van het jaar, het publieke design van het jaar (gesponsord door RAK Ceramics), het structurele design van het jaar, het internationale interieurontwerp van het jaar (gesponsord door Sikkens), het beste gebruik van technologie (gesponsord door HP), de beste materiaalleverancier, het beste duurzame project van het jaar (gesponsord door Electrolux), de jonge architect van het jaar (gesponsord door Hill McGlynn) en tenslotte het internationale gebouw van het jaar.

Volgens de organisatie stromen de aanmeldingen momenteel binnen. Deelname is mogelijhk voor iedereen die de architectentitel voert. Gebouwen mogen overal ter wereld gerealiseerd zijn. De inzendingen worden beoordeeld door een jury onder voorzitterschap van Peter Murray (New Londen Architecture). De prijsuitreiking zal plaatsvinden op 29 november in Londen.
14-06-2007 10:52viba_poster_groot

EVA Lanxmeer in Culemborg is de grootste ecologische wijk van Nederland. Van over de hele wereld komen belangstellenden er kijken. De jongeren uit de wijk zijn zo trots op hun wijk dat ze mensen uitnodigen om zelf te komen kijken: zij organiseren het C4Realfestival op zaterdag 16 juni in de wijk en op de stadsboerderij in Culemborg.

De VIBA, Vereniging voor Integrale Bio-Logische Architectuur, is een belangrijke inspiratiebron geweest voor de initiatiefneemster van deze wijk. De VIBA viert haar 30-jarige bestaan op het C4Realfestival. Het enthousiasme van de jongeren en de 30-jarige ervaring van de leden van de VIBA  komen hier samen.

Bezoekers kunnen op het festival ervaren wat 'duurzaam bouwen, wonen en samenleven' is, door bezoek aan de open huizen, ontmoetingen met bewoners en bouwers, workshops, demonstraties, presentaties, spellen, debatten, lekker eten en drinken.

www.vibavereniging.nl

www.c4real.nl/pers


14-06-2007 10:38


Acht exposanten van de vakbeurs Elektrotechniek zijn genomineerd voor de 'ETOP Innovation Award 2007'. De winnaar wordt bekendgemaakt op maandag 1 oktober. 25 Bedrijven (de genomineerden inbegrepen) hebben van de jury het predikaat ‘Innovator' gekregen. Alle Innovators dingen mee naar de Publieksprijs die op de laatste beursdag wordt uitgereikt. In totaal zijn 31 producten ter jurering aangeboden. Jurylid Hora Siccama roemde de kwaliteit van de inzendingen.

De nominaties werden bekendgemaakt op woensdag 13 juni in de Jaarbeurs in Utrecht tijdens de perspresentatie van de vakbeurs Elektrotechniek 2007. Genomineerd voor de ETOP Innovation Award 2007 zijn: ABB met een multifunctionele inbouwdoos 'MD4050'; Eaton Electric met de 'XanuraHome Control Box'; Klop Innovations met de 'SpeedyWire'; Megaman met een dimbare spaarlamp; Philips Lighting Benelux met de 'Beamer LED BCP725'; Pilz Nederland met de 'SafetyEYE'; de Twentsche Kabelfabriek met de 'RealEasy Box' en Weidmüller Benelux met de 'FielDpower'.

De inzendingen zijn beoordeeld op technische functionaliteit, economisch rendement, ergonomie en vormgeving, duurzaamheid, originaliteit en de wijze van presentatie van de inzending.

De Innovators, inclusief de acht nominaties zijn te zien in een speciaal ingerichte expositie in de corridor tussen de hallen 7 en 12. Beursbezoekers kunnen ze aan een kritische oordeel onderwerpen. Als ze hun stem uitbrengen op het in hun ogen beste product maken ze dagelijks kans op een iPod. Onder degenen die op de winnaar hebben gestemd wordt een TomTom verloot. De winnaar van de ETOP Innovation Publieksprijs wordt vrijdagmiddag 5 oktober bekendgemaakt.

De ETOP Innovation Award wordt maandag 1 oktober om 16.00 uur uitgereikt op het podium van het Installatiepaviljoen in Hal 12.

De vakbeurs Elektrotechniek 2007 wordt gehouden van maandag 1 tot en met vrijdag 5 oktober in de Jaarbeurs in Utrecht.

Zie ook: http://www.elektrotechniek-online.nl/

13-06-2007 11:35


De Rotterdamse beurs 100% Design is weer achter de rug. Met meer dan 7.000 bezoekers is er opnieuw sprake van een succesvol evenement. In de Van Nelle Ontwerpfabriek speelden een aantal fabrikanten zich in de kijker via de Best of the Best-competitie. Uiteindelijk ging de Belgische verlichtingsaanbieder Modular Lighting naar huis met de Best of the Best Award voor het product 'Traffic'.

De productlijn Traffic werd vooral gelauwerd vanwege de flexibiliteit die de Trafiic gebruikers biedt. Modular-medewerkster Patty Beuk: "Doordat de armaturen over een rail-profiel verschoven kunnen worden, is het mogelijk op elke gewenste plek in de binnenruimte een armatuur te plaatsen zonder allerlei ingewikkelde ingrepen te hoeven doen. Dat is niet alleen prettig in winkels, maar natuurlijk ook in de horeca of op kantoren, waar tegenwoordig veel flexibeler met de ruimte wordt omgegaan.”

traffic-project-internet
'Traffic' bestaat uit een rail met verschuifbare armaturen. Deze kunnen op elke gewenste plek worden geplaatst.

Traffic kan worden uitgevoerd met vier verschillende lichtbronnen: halogeen, gasontlading, fluorescentie en LED. “Daarmee bieden we architecten echt alle mogelijkheden om een smaakvol en flexibel systeem in hun projecten te installeren”, besluit Beuk.
13-06-2007 9:03


Relaties van Bruins Visscher Licht zijn uitgenodigd om vanavond (13 juni) een Fins Midzomernachtfeest bij te wonen. Het feest maakt onderdeel uit van de jubileumfestiviteiten van het Groningse bedrijf, dat het 75-jarig bestaan viert.

Het midzomernachtfeest staat traditiegetrouw in het teken van licht en dat is vanzelfsprekend ook nu het geval. Twee Finse leveranciers, Oy Lival en Nordic Aluminium, verzorgen een lezing met als thema 'Licht en energie'. Verder staat een rondleidig door de presentatieruimtes en het centrale magazijn op het programma. Om de werkdag af te sluiten zijn de relaties aansluitend uitgenodigd voor een Fins buffet.

Bruins Visscher Licht is opgericht op 1 december 1931. Vanaf 1 december vorig jaar wordt het 75-jarig bestaan een jaar lang gevierd met diverse festiviteiten. Het bedrijf uit Groningen is uitgegroeid tot één van de toonaangevende lichttechnische groothandels in Nederland. Vanuit de vestiging in Groningen wordt met 25 medewerkers de Nederlandse markt bewerkt.

Bruins Visscher Licht is vooral werkzaam in kleine en middelgrote utiliteitsprojecten en gespecialiseerd in winkelinterieurverlichting. De voornaamste klanten zijn elektrotechnische installateurs en zelfinstallerende bedrijven en instellingen. Verder levert Bruins Visscher Licht aan regionale en landelijke winkelketens, waaronder Blokker, Coop, Halfords, Hema, Leads & Jeans, Vomar, Scapino & Shoeby.

Het midzomernachtfeest begint op 13 juni om 14.30 uur. De afsluiting staat gepland tussen 19.00 en 19.30 uur.

Zie ook: www.bvlicht.nl

12-06-2007 8:52


Het thema voor het lichtcongres van de Nederlandse Stichting Voor Verlichtingskunde (NSVV) luidt dit jaar ‘Licht en Duurzaamheid’. Het evenement wordt op 8 november gehouden in het Evoluon in Eindhoven. Tijdens plenaire en parallelsessies zullen tal van onderwerpen de revue passeren. Het congres is bedoeld voor uiteenlopende partijen die in het dagelijks leven te maken hebben met licht, zoals, overheid, industrie, consultants, architecten, ontwerpers en installateurs.

De NSVV zoekt nog naar mensen die een voordracht willen houden tijdens het congres. De NSVV-Activiteiten-commissie heeft zich voorgenomen vooral jonge sprekers de gelegenheid te geven zich te presenteren aan het aanwezige vakpubliek. Het lezing-voorstel moet uiterlijk 25 juli binnen zijn bij de NSVV. Inzendingen kunnen worden gemaild naar info@nsvv.nl
09-06-2007 12:13

 

ArtEZ Academie van bouwkunst Arnhem en Focus Filmtheater Arnhem presenteren op vrijdag 22 juni om 19.00 uur Sketches of Frank Gehry, een documentaire van Sydney Pollack. Volgens de organisatie gaat het om een ‘nauwgezet en toegankelijk portret van architect Frank Gehry, gemaakt door zijn vriend Sydney Pollack'.

De film laat zien hoe deze grote architect vanuit rommelige schetsjes vol ronde vormen tot het ontwerp en de constructie van de meest opmerkelijke en wereldberoemde gebouwen komt. In dit documentairedebuut portretteert Sydney Pollack (They Shoot Horses, Don't They?, Out of Africa, Tootsie, The Firm) zijn goede vriend Frank Gehry. De aimabele ontmoeting tussen de grootmeesters levert een toegankelijke biografische schets op.

Pollack pretendeert niet veel van architectuur te weten. Zijn documentaire is bovenal een poging de bescheiden man achter beroemde gebouwen als het Guggenheim Museum in Bilbao en de Walt Disney Concert Hall in Los Angeles te doorgronden. Waar Gehry niet zelf het antwoord paraat heeft tijdens hun dialogen, bezoekt de regisseur vrienden, bekenden en zelfs Gehry's stokoude therapeut. Alleen enkele familieleden ontbreken.

Langzaam maar gestaag wordt duidelijk hoe Gehry's creaties, die zich in het grensgebied van kunst en architectuur bevinden, ontstaan uit zijn eerste schetsen op papier. Rommelige tekeningen gaan over in eenvoudige maquettes, die ten slotte leiden tot indrukwekkende gebouwen van wereldfaam. Pollack stelt zijn camera in dienst van zijn onderwerp. Met een combinatie van film en Mini DV verliest hij zich niet in trucjes, maar laat hij vooral een precieze observatie toe van een bijzondere man. (Bron: IFFR)

USA 2005; Regie: Sydney Pollack; 83 minuten, Engels gesproken/niet ondertiteld.

Reserveren voor de voorstelling kan vanaf 14 juni via de website http://www.focusarnhem.nl/ of telefonisch op werkdagen tijdens kantooruren via nummer 026 - 442 42 83. Een entreekaartje kost 8 euro.

 

 

 

09-06-2007 12:03

 

Minister van LNV, mevrouw G. Verburg, heeft vorige week het nieuwe state of the art quarantaine-laboratorium geopend.

Tijdens haar toespraak feliciteerde Minister Verburg de Plantenziektenkundige Dienst in Wageningen met haar nieuwe gebouw. "Een nieuw ‘state of the art' quarantaine-laboratorium. Nederland, als kraamkamer van de wereld voor heel veel cultuurgewassen, zat hierop te wachten". Dit laboratorium voldoet aan alle wet- en regelgeving rondom het werken met schadelijke organismen en risicodragend (plant)materiaal. Het beschikt over de nieuwste en veiligste laboratoriuminfrastructuur."

Geheel op poten zweeft dit compacte laboratorium boven het groene terrein van de Plantenziektenkundige Dienst in Wageningen. Kleurige nissen en subtiel doorschijnende gevelbekledingen maken de gevel spannend en terughoudend tegelijkertijd. De drie bouwdelen uit respectievelijk 1899,1999 en 2006 contrasteren, maar vormen via de sfeervolle buitenruimten toch een rustig ensemble.

In 2004 krijgt Broekbakema opdracht van de Rijksgebouwendienst een quarantaine-laboratorium te ontwerpen bij het eerder gerealiseerde en vernieuwde complex van de Plantenziektenkundige Dienst te Wageningen. Het complex ligt al meer dan100 jaar vlakbij het centrum van Wageningen. Het hoofdgebouw wordt omringd door een aantal specifieke bijgebouwen, kassen en onderzoekstuinen. Het nieuwe Q-lab maakt deel uit van deze gebouwen en is fysiek verbonden met het hoofdgebouw.

De architectuur van het Q-lab heeft een eigen signatuur en is eigenzinnig gepositioneerd ten opzichte van het hoofdgebouw en de overige gebouwen. Toch vormt het geheel een ensemble doordat er specifieke buitenruimtes gevormd worden, steeds wisselende perspectieven ontstaan. Door de keuze van het gevelmateriaal en ritmering is er aansluiting met zowel het hoofdgebouw als de overige bijgebouwen.

Uit logistieke en veiligheidsoverwegingen is gekozen het gebouw op poten te zetten. De minimale onderbouw is geheel gemaakt van transparant glas inclusief lichtschacht en traptreden. De keuze voor glas als gevelmateriaal is voortgekomen uit de behoefte een contrast te vormen met het hoofdgebouw, het technische karakter van de functie te benadrukken en een materiaalovereenkomst te verkrijgen met de achterliggende kassen. Twee soorten glas geven het gebouw een constante kleur- en karakterverandering door het steeds wisselende licht in combinatie met de afgeschuinde gebouwvorm.

07-06-2007 9:33


Iedereen kan gratis gebouwen bezoeken van architectonische allure tijdens de Dag van de Architectuur Utrecht op zaterdag 23 juni. Acht verschillende gebouwen zijn geopend voor publiek, waaronder de ‘Universiteitsbibliotheek', waarmee architect Wiel Arets in 2005 de Rietveldprijs won en de ‘Bisschoppen', het 60 meter hoge gebouw van de Stichting Studenten Huisvesting.

De dag staat in het teken van ‘Tijdelijk Verblijf', het landelijke thema van dit jaar. Vanaf 10.00 uur starten rondleidingen, verzorgd door de architecten zelf. Maar er is meer te doen en te bezichtigen: exposities, foto- en videopresentaties en een kijkje nemen in één van de studentenkamers.

De Uithof kenmerkt zich door ‘Tijdelijk Verblijf'. De Universiteitsbibliotheek, die eerst een oud pand was in het midden van de stad, is sinds 2004 een imposante verschijning op de Uithof. Deze ‘UB', zoals dit gebouw genoemd wordt door studenten, biedt duizend studieplaatsen.

Altijd al een kijkje willen nemen in een bewoonde felgekleurde container of een studentenwoning? Een aantal kamers van ‘la Capanna' en ‘Studentenhuisvesting de Uithof' is opengesteld door studenten. De ontwerper van deze spaceboxen, Mart de Jong, komt deze dag zelf een rondleiding geven. En ook de architecten van de Studentenhuisvesting de Uithof', hét kleine ‘Grande Arche' uit Parijs, verzorgen rondleidingen.

De architecten van Drost en van Veen uit Rotterdam vertellen deze dag hoe zij een afgebrande boerderij hebben omgevormd tot een vrolijk gebouw, het kinderdagverblijf ‘de Kleine Kikker'.

Casa Confetti, nu nog een bouwput, maar in 2008 een kleurrijk gebouw met glanzende panelen. Een gebouw dat woonruimte biedt aan driehonderd studenten en de mogelijkheid biedt tot vergaderen, studeren en ontspanning. Marlies Rohmer, de architect van Casa Confetti, is er om informatie te geven. En haar verhaal wordt aangevuld door een expositie bij deze bouwput.

Onder begeleiding van een gids is het A.A. Heijmans van den Bergh-gebouw te bezichtigen, een rechthoekige ‘doos' als studiecentrum voor geneeskundestudenten. In Grand Café ‘The Basket' dat als centraal informatiepunt van de Dag van de Architectuur Utrecht fungeert, is een film over dit gebouw en een expositie te bekijken.

De Dag van de Architectuur Utrecht is sinds 1986 een jaarlijks terugkerend evenement, met elk jaar een paar duizend bezoekers. De Uithof, waar dit evenement in 2007 plaatsvindt, is makkelijk te bereiken per auto, openbaar vervoer en fiets. Grand café 'The Basket' is deze dag het centrale  informatiepunt. Inschrijven voor rondleidingen kan hier.

Voor meer informatie kijk op http://www.dagvandearchitectuurutrecht.nl/.

 

De Dag van de Architectuur Utrecht is op zaterdag 23 juni van 10.00 - 17.00 uur (toegang gratis).

 

06-06-2007 12:32

 

Utrecht is de kleinste van de vier grote steden. Toch is de Domstad als logistiek, cultureel en wetenschappelijk knooppunt met zeven landelijk georiënteerde musea en haar meanderende grachten een plek met een uniek karakter. Het afgelopen jaar werd duidelijk dat te weinig mensen weten hoeveel Utrecht te bieden heeft.

Na uitvoerig beraad heeft de Stichting Museumkwartier, gesteund door de gemeente Utrecht, de in Den Haag geboren Amsterdamse 'kunstenaar' Martijn Engelbregt uitgenodigd om het Utrechtse stadspromotieproject van 2007, te ontwerpen. Het is de wens van de organisatie dat Engelbregt ‘iets met de zeven zonden' gaat doen.

Martijn Engelbregt ontwierp de SOA-kettingbrief, een wedstrijd 'Vunziest Homevideo's' en een Uitburgeringscursus voor burgermannetjes. Hij kreeg internationale aandacht met zijn illegalenformulier in Amsterdam en er werden Kamervragen gesteld over het kunstproject voor de Tweede Kamer en zijn Michiel de Ruyter herdenkingsmunt.

06-06-2007 12:24


Ruim tweehonderd organisaties uit 29 Europese landen en Turkije zijn genomineerd voor de ‘Designmanagement Europe Award' 2007 (DME Award). Met deze jaarlijkse designcompetitie vestigt de Europese Commissie aandacht op de toegevoegde waarde die design kan bieden voor bedrijfsleven en instellingen. De competitie wordt in 2007 voor de eerste keer georganiseerd. Aanstaande donderdag 7 juni wordt de DME Award officieel gelanceerd in Eindhoven.

Onder de genomineerden zijn negen Nederlandse organisaties die design aantoonbaar succesvol hebben toegepast in hun bedrijfsvoering. Het gaat om gemeente Amsterdam, Belastingdienst, Skil, Auping, Hema, Rituals, Royal VKB, Panalytical en Philips. Donderdag wordt de DME Award in het Evoluon in Eindhoven officieel gelanceerd door burgemeester Sakkers van Eindhoven en Pierre Vigier, plaatsvervangend hoofd van de eenheid ontwikkeling van innovatiebeleid binnen het Directoraat-generaal Ondernemingen & Industrie in de Europese Commissie.

Uit diverse onderzoeken blijkt dat bedrijven die investeren in design het goed doen. Design kan bij veel stadia in de ontwikkeling van een product of dienst waarde toevoegen: wanneer het wordt geproduceerd (product design), verpakt (verpakkingsontwerp), onder de aandacht gebracht (graphic design) en verkocht (retail design, corporate design). Bedrijven en organisaties die het geheel aan designinstrumenten succesvol in hun organisatie weten te implementeren, kunnen in aanmerking komen voor de DME Award.

De stad Eindhoven profileert zich met verschillende designprojecten als Europese designregio. Ieder jaar worden in Eindhoven De Nederlandse Designprijzen uitgereikt en wordt de Dutch Design Week georganiseerd.

Voorafgaand aan de lancering aanstaande donderdag vindt er een internationaal designmanagement congres plaats met sprekers op het vlak van designmanagement. Zo zullen Wally Olins (Safron Consultants), Mike Press (professor aan de Dundee Universiteit), Jesus Garcia (Calzados Boreal, Spanje), Grant Davidson (Philips Design) en Han Hendriks (Johnson Controls) presentaties houden. Op de bijeenkomst zijn zo'n vierhonderd internationale gasten uit de internationale ontwerpwereld, overheid en bedrijfsleven aanwezig.

De DME Award wordt georganiseerd door een consortium van achttien Europese designcentra. Gemeente Eindhoven en European Design Centre in Den Bosch hebben het initiatief genomen voor de prijs. De bekendmaking van de winnaars zal op 22 november 2007 plaatsvinden in Essen, Duitsland.

 

 

04-06-2007 9:05

De iF product design award is volgens insiders één van de drie wereldwijd belangrijkste designprijzen. De roots van de prijs voeren meer dan 50 jaar terug. Ondernemers en ontwerpers kunnen zich vanaf nu opgeven voor de 2008-editie van de prijs. Aanmelden kan tot 15 septemer van dit jaar. De prijs wordt uitgereikt tijdens de CeBIT op 4 maart 2008.

04-06-2007 8:58

 

Het stadhuis van Apeldoorn wordt op donderdag 7 juni in het licht gezet door energiezuinige LED-verlichting. Met dit initiatief wil Apeldoorn laten zien dat de gemeenteraad niet alleen met woorden, maar ook met daden werkt aan het verminderen van de CO²-uitstoot.

Om negen uur 's avonds wordt een presentatie gegeven over de mogelijkheden en onmogelijkheden van LED-verlichting, door Philips en de Technische Unie, die de technologie ter beschikking hebben gesteld. Het ontwerp voor de verlichting van het Apeldoorns stadhuis wordt toegelicht door de ontwerpster. Na de presentatie is er voor de pers gelegenheid tot het stellen van vragen. Tegelijkertijd zal de Apeldoornse gemeenteraad haar voorjaarsnota vaststellen.

Als deze vergadering is afgelopen is het tijd voor het hoogtepunt van de avond. Na een moment van donkerte wordt het Apeldoorns stadhuis volledig verlicht door de energiezuinige LED-lampen.

04-06-2007 8:26


De prijs voor het beste ontwerp van de masterclass 'Form and the City' is in de Kunsthal Rotterdam uitgereikt aan het studententeam van de Tsinghua Universiteit, Beijing, China. Zij ontvingen de eerste prijs voor hun ontwerp ‘New from Old' voor de Maashavensilo op Rotterdam Zuid.

De jury van de masterclass bestond uit voorzitter Vedran Mimica (Berlage Instituut), Christine de Baan (IABR), Mauro Parravicini (OMA), Michelle Provoost (WiMBY! / Crimson), Karin Schrederhof (Pact op Zuid), Oliver Thill (Kempe Thill Architects).

Het ontwerp van de studenten van Tsinghua Universiteit versterkt de historische en industriële uitstraling van de voormalige graansilo door er een krachtige nieuwe vorm aan toe te voegen. In hun voorstel maken zij een groot vierkant gat in het gebouw en steken daar een groot schuin vlak door. Dit vlak verbindt het metrostation Maashaven met de gelijknamige haven en mondt uit in een evenementenpodium op het water. Het opvallende schuine vlak vormt ook het dak van een gebouw dat een winkelplaza, galeries en een feestruimte bevat. De grootsheid van het ontwerp maakt het nieuwe stedelijke podium van veraf zichtbaar. De deelnemende studenten waren: Xia Guo Fan, Gu Jun, Tang Yang en Zhang Ye. Hun mentor was Brian Chang.

De tweede prijs was voor een team van het Berlage Instituut (Rotterdam). Zij maakten een ontwerp voor IJsselmonde onder de titel ‘Civic Interlock'. De derde prijs ging naar het project ‘Outline of the Core' voor locatie metrostation Slinge, van het team van de MIT (Cambridge/Boston, USA).

Ruim zestig studenten uit de hele wereld hebben tijdens de masterclass ontwerpen gemaakt voor in het oog springende gebouwen voor Rotterdam Zuid. De opdracht aan de studenten was een gebouw te ontwerpen met een zo krachtige vorm, dat het een verandering teweegbrengt in de omringende stad en samenleving. De ontwerpen van de studenten zullen dienen als inspiratiebron voor het 'Pact op Zuid', dat de masterclass ondersteunde.

Het Pact verbindt gemeente, deelgemeenten en woningcorporaties in een nieuw investeringsprogramma voor Rotterdam Zuid. Alle veertien ontwerpen zijn tot en met 30 juni te zien op de bovenste etage van het deelgemeentekantoor Feijenoord aan de Maashaven. De tentoonstelling is gratis toegankelijk. Het kantoor van deelgemeente Feijenoord is gevestigd aan de Maashaven, Rotterdam Zuid, schuin tegenover metrostation Maashaven. De ingang van de tentoonstelling bevindt zich aan de achterkant van het gebouw, Paul Krugerstraat 181. De openingstijden van de tentoonstelling zijn: dinsdag tot en met zaterdag van 10.00 uur tot 17.00 uur, zondag van 11.00 uur tot 17.00 uur. De tentoonstelling duurt tot en met 30 juni.

 

 

01-06-2007 10:57

Zondag 3 juni wordt een (zon)dagje gratis architectuur beleven in Rotterdam. Tijdens de Open Dag van de Architectuur Biënnale heeft iedereen tussen 11.00 en 17.00 uur gratis toegang tot de Kunsthal Rotterdam en het Nederlands Architectuurinstituut.

Bezoekers kunnen deelnemen aan gratis rondleidingen én fietstochten. Daarnaast brengt de biënnale de krachten van Rotterdam naar de Kunsthal met verschillende gastoptredens waaronder om 13.00 uur rapper U-niq en om 14.00 uur historicus prof. dr. Paul van de Laar.

De Open Dag wordt ondersteund door de Stichting ter Bevordering van de Volkskracht, Rotterdam Festivals en Rotterdam 2007, City of Architecture.
01-06-2007 10:28


Geïnteresseerd in experimentele architectuur? Dan is de tenstoonstelling Form & the City in Rotterdam wellicht iets voor u. De expositie is geopend vanaf 3 juni.

Ruim 60 studenten uit de hele wereld hebben zich beziggehouden met het ontwerpen van in het oog springende gebouwen voor Rotterdam Zuid. Zij nemen deel aan de masterclass van de derde Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam (IABR). De resultaten van hun werk zijn vanaf 3 juni een maand lang te zien op de bovenste etage van het deelgemeentekantoor Feijenoord aan de Maashaven.

De tentoonstelling Form & the City is gratis toegankelijk.
01-06-2007 10:17


Het implementeren van design (wat dat ook moge zijn) levert bedrijven veel op. Dat is althans de overtuiging van de Europese organisatie Design Management Europe, een samenwerkingsverband van onder meer de gemeente Eindhoven, de Beroepsorganisatie van Nederlandse Ontwerpers (BNO) alsmede tal van buitenlandse organisaties op het gebied van design. De organisatie looft dit jaar voor het eerst de zogenoemde Design Management Europe Award uit.

Design Management Europe (DME) vormt een belangrijk deel van het PRO-INNO Europe-initiatief. Het project wil bedrijven overtuigen van de commerciële voordelen van goed designmanagement. Achttien partners uit veertien Europese landen werken samen om de eerste Design Management Europe Award (DME Award) op te zetten. De award is gericht op Europese bedrijven die op succesvolle wijze design integreren in hun management en hun strategie. Met de DME Agenda wil men daarnaast regionale autoriteiten aansporen om design in te zetten in de promotie van innovatie.
"Design wordt onder succesvolle bedrijven en organisaties almaar meer erkend als een belangrijk element in de bedrijfsstrategie", aldus een woordvoerder van DME. Vele bedrijven zijn zich echter nog niet bewust van het potentieel dat deze aanpak hen kan bieden, noch hoe ze design moeten implementeren. DME wil deze tekortkoming adresseren, om zo innovatie en concurrentievermogen te verhogen."

"De DME Award is geen designwedstrijd; het erkent de vaardigheden en het leiderschap van het management om design te implementeren in hun bedrijfsstrategie, met het oog op commercieel succes. Bedrijven en organisaties worden aangespoord om deel te nemen aan de DME Award door aan te tonen hoe design geïntegreerd wordt in hun bedrijfsprocessen, -management en -strategie."

 


Bedrijven kunnen deelnemen in zes categorieën: microbedrijven ( tot tien werknemers en jaarlijkse omzet van maximaal twee miljoen euro), kleine bedrijven (tot vijftig werknemers en jaarlijkse omzet van maximaal tien miljoen euro), middelgrote bedrijven (tot tweehonderdvijftig werknemers en jaarlijkse omzet van maximaal vijftig miljoen euro), grote bedrijven (tot tweehonderdvijftig werknemers en jaarlijkse omzet van meer dan vijftig miljoen euro), overheids- en non-profitorganisaties en tenslotte 'nieuwkomers' (bedrijven die pas design gebruiken).

"Erkenning door de jury van de DME Award is een bewijs van leiderschap in innovatie en uitmuntendheid in management. Winnaars worden ook beloond door deelname aan de DME Exhibition, een reizende tentoonstelling op internationale schaal, bedoeld om de winnende bedrijven in de schijnwerpers te zetten." 

De officiële lancering van de DME Award vindt plaats op 7 juni in Eindhoven.


Terug

Combinatieaanbieding: 25% korting op abonnement vaktijdschriften Inside Information + Verlichting

U betaalt € 141,00, in plaats van € 188,00, voor totaal dertien nummers van Inside Information en Inside Information Verlichting.

Klik hier om een abonnement te nemen
 


Nieuwsarchief
Kantoor- en Projectmeubilair

Vloer, Wand & Plafond

Verlichting

Ontwerp/Architectuur

Overig nieuws

Archief voor oktober 2006


Naast nieuws en de hoofdnavigatie bovenaan onze site hebben wij nog meer rubrieken, namelijk:

- Agenda met beurzen en evenementen
- Vacatures
- Projecten uit de branche
- Geselecteerde filmpjes
  


- Aanmelden voor een abonnement
- Inschrijven op de e-mailnieuwsbrief

 


Agenda
Agenda-overzicht >