Nieuws


30-05-2007 8:50


Binnenkort start Heijmans Beton- en Waterbouw met de verdere werkzaamheden van de Koepoortgarage in Delft. De bouw van deze ondergrondse garage nabij de Koepoortbrug heeft vanaf december stil gelegen vanwege technische problemen. Op uiterlijk 1 april zou de herstart plaatsvinden, maar door het faillissement van hoofdaannemer Nijssen Bouw heeft dit langer op zich laten wachten.

Naast het bouwen van de stempelvloer ligt er een intentie-overeenkomst voor het bouwen van de garage en de bovenliggende woningen. De gemeente heeft op 14 mei haar goedkeuring gegeven voor het plan van aanpak. Daarin zijn onder meer eisen gesteld aan een uitgebreid monitoringsplan in de fase van ontgraven.

Ook het Hoogheemraadschap van Delfland is akkoord gegaan met het plan en heeft de benodigde vergunning voor de inname van water, voor het gedeeltelijk onder water zetten van de bouwput, afgegeven.
In de komende periode worden achtereenvolgens de volgende werkzaamheden uitgevoerd: Over twee weken vinden de laswerkzaamheden en het grondwerk plaats. De week daarna (vanaf 18 juni) wordt de verankering gecontroleerd en overig voorbereidend werk. Aansluitend worden de overige werkzaamheden uit het plan van aanpak door projectontwikkelaars Ceres projecten uit Den Haag en Van Roey Projectontwikkeling uit Den Bosch uitgevoerd.

30-05-2007 8:36


In het Rotterdamse Groot Handelsgebouw vindt vanaf heden de tentoonstelling Brick plaats. In deze tentoonstelling worden de resultaten getoond van het project dat zich gedurende drie jaar heeft voltrokken in het Europees Keramisch Werkcentrum. Kantoorinrichter Samas geeft op 8 juni en 22 juni een tweetal lezingen in het architectuurcafé.

In dit café vinden inspirerende presentaties plaats voor architecten, ontwerpers, kunstenaars en andere geïnteresseerden. Samas verzorgt vrijdag 8 juni de lezing ‘The Village Office & office furniture’. De kantoorinrichter doet dat in samenwerking met Inbo Adviseurs Stedenbouwkundigen Architecten en d’Andrea & Evers Design. In de lezing komt de impact van technologische, economische en maatschappelijke ontwikkelingen op materialisering, productontwikkeling en nieuwe werkvormen aan bod. Zo komen onder meer de case van het Life meubelprogramma en The Village Office, het belevingskantoor van Samas dat een extreme make-over doormaakte in de lezing aan de orde.

Op vrijdag 22 juni houdt Samas (in samenwerking met Inbo en BAM-onderdeel Office Up) de lezing Kantoren in de toekomst. De kantorenmarkt verandert de van een groei- in een vervangingsmarkt. Ook komt er een concurrentieslag op kwaliteit. Door deze ontwikkelingen is het nodig om kantoren te revitaliseren of aan de voorraad te onttrekken. Maar wat te doen, revitaliseren of slopen? En welke rol speelt de nieuwste generatie kantoorbewoners?

In de tentoonstelling Brick zijn architecten, ontwerpers en beeldend kunstenaars uit binnen- en buitenland experimenten aangegaan met 'de baksteen' als uitgangspunt. De zestien deelnemers uit verschillende disciplines en culturele achtergronden hebben allen een nieuw type baksteen ontwikkeld.

 

De tenstoonstelling vindt tot 1 juli in het grootste kantoorgebouw van Nederland, het Groot Handelsgebouw aan de Conradstraat 40-48 in Rotterdam plaats. Meer informatie: www.ekwc.nl .

30-05-2007 8:25

 

Kristal projectontwikkeling geeft morgen vanaf 12.30 uur het symposium 'Beter een goede buurt dan een verre vriend'. De lezing wordt vanuit de PowerLounge van de Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam (IABR) in de Kunsthal Rotterdam gegeven.

Nederland heeft een rijke traditie op het gebied van stedenbouw en architectuur. Een traditie die het uiterlijk en de productie van de Nederlandse stad voor een belangrijk deel bepaald heeft. Kristal vindt echter dat de ontwikkeling van deze traditie stagneert in de nostalgie van het modernisme die niet aansluit bij verlangens van zelfbewuste mensen met toenemende keuzevrijheid.

Kristal gelooft erin dat zowel opdrachtgevers als ontwerpers een belangrijke verantwoordelijkheid hebben in het verder brengen van onze traditie, maar constateren ook dat zij elkaar steeds slechter verstaan. Bovendien zien ze dat ontwerpers wereldwijd werken en dat opdrachtgevers wereldwijd inkopen.

De centrale vragen tijdens het symposium? Is er een noodzaak voor meer lokale samenwerking? Zo ja, zou dat de sleutel zijn tot evolutie van de Nederlandse 'zo typische stedenbouw en architectuurtraditie' tot meer vrijheid en geluk?
Aan de hand van twee cases ('Eendrachtsparkbuurt' en 'Droombuurten en particulier mede-opdrachtgeverschap') wordt er met Joan Busquets (architect en stedenbouwkundige, professor in Town Planning op de TU van Barcelona en in Practice of Urban Planning and Design op de Graduate School of Design, Harvard University), andere deskundigen en het publiek gediscussieerd. Dit gebeurt onder leiding van Marijn de Koning.

Kristal ontwikkelt woningen voor én met zes woningcorporaties in de Randstad. Meer informatie over Kristal is te vinden op: www.kristal.org .

25-05-2007 9:19


Na de eerste beursdag van Architect@Work 2007 werd het al duidelijk: deze editie zou op een recordaantal bezoekers eindigen. Na 1.532 bezoekers tijdens de openingsdag van Architect@Work 2007 werd de vrijdagavond afgesloten met een bezoekerstotaal van 4.087, een stijging van 84 procent ten opzichte van de vorige editie.

De volgende Belgische editie van Architect@Work staat gepland op donderdag 14 en vrijdag 15 mei 2009. Volgend jaar is er ook een versie in Rotterdam van het tweedaagse vakevenement voor architecten, dat om en om in België en Nederland wordt gehouden.. Na drie edities van Architect@Work blijkt dat bezoekers en exposanten enthousiast zijn over het concept op maat van de voorschrijver én over de kwaliteit van zowel het exposantenaanbod als de bezoekersdoelgroep.

25-05-2007 9:05


Met het ontwerp voor het Hervormd Lyceum West in Amsterdam, heeft Tangram Architekten de prijs BNA Gebouw van het Jaar, regio Noordwest/Centrum gewonnen. Uit 25 inzendingen koos de jury het gebouw als winnaar.
 
Het Hervormd Lyceum West te Amsterdam is in 2006 grondig verbouwd en uitgebreid met een nieuwe vleugel, naar een ontwerp van Tangram Architekten. De nieuwe school is het resultaat van een symbiose tussen de opdrachtgevers en het schoolbestuur.

Volgens het juryrapport is de nieuw- en verbouw van de school zowel indrukwekkend als bescheiden. "Het heeft een rommelig gebouw uit de jaren '60 smoel gegeven. De architect heeft de juiste keuzes gemaakt, in samenspraak met een opdrachtgever die weet wat hij wil."
De jury prijst de sfeer in de school, die laat zien dat de architect de leerling begrijpt. "Scholieren zijn trots op hun school", aldus de jury. Maar ook naar buiten toe heeft het gebouw een uitstraling. "Met het uitroepen van deze winnaar wil de BNA een statement maken, dat het bij winnaars niet altijd om big gaat."

Het volledige juryrapport is te lezen op http://www.bnagebouwvanhetjaar.nl/

23-05-2007 22:48


In de Koepelkerk van het Renaissance Amsterdam Hotel is afgelopen maandagavond de tachtigste verjaardag van de wereldwijde hotelorganisatie Marriott International groots gevierd. Ruim 150 relaties werden getrakteerd op een swingend verjaardagsfeestje, dat geheel in teken stond van de jaren ‘20, waarin het voor de hotelgroep allemaal begonnen is. Ook konden de gasten als eerste een glimp opvangen van de ‘proefkamers' van het Renaissance Amsterdam Hotel, dat sinds maart is gestart met een complete restyling van de 381 tellende kamers.

De aftrap van het jubileum geschiedde eerder. De afgelopen weken werd wereldwijd met tal van gelegenheden stilgestaan bij het 80-jarig bestaan van de internationale hotelketen. Sinds de oprichting van de eerste 'Hot Shoppe' in 1927, is Marriott International anno 2007 uitgegroeid tot een sterke wereldwijde hotelorganisatie. Voor de tachtigste verjaardag pakte de hotelketen als blijk van waardering aan de community, dan ook flink uit met de organisatie van verschillende activiteiten. In het Renaissance Amsterdam Hotel vond de kick-off van de viering van het 80-jarig jubileum van de moederorganisatie plaats in het eigen Koepelcafé. Eenmalig werd in het weekend van 19 en 20 mei de populaire stamkroeg van het Renaissance Amsterdam Hotel omgetoverd tot een traditionele Hot Shoppe van de jaren '20 en kregen gasten van de Amsterdamse hotelier traditionele gerechten uit het eerste Marriott establishement geserveerd.

Op maandag 21 mei trakteerde de hotelier zijn trouwe relaties op een swingend feestje in de Koepelkerk. Naast dat er samen werd teruggeblikt op 80 jaar Marriott International werd er op swingende klanken van jazzy muziek vooral geproefd van traditionele Hot Shoppe-gerechten, zoals Chili con Carne, de befaamde Marriott-hamburgers en Sunday ice-creams.

Tijdens de feestelijke happening afgelopen maandag konden de relaties ook alvast sfeerproeven in de nieuwe ‘sample rooms' van het Renaissance Amsterdam Hotel. Momenteel ondergaan alle 381 kamers een complete metamorfose. De eerste tweehonderd gerenoveerde kamers worden binnenkort opgeleverd volgens de 'Uniquely Renaissance roomconcept stijl'.

Maya Schot, director of sales: "De Renaissance nieuwe stijl zal onze gasten vooral imponeren met nog meer comfort, de nieuwste technologie, warme kleuren, 'Renaissance New Bedding' en smaakvol nieuw meubilair. Kortom, het Renaissance Amsterdam Hotel gaat een veelbelovende toekomst tegemoet."

De festiviteiten zijn overigens niet de enige gebeurtenissen rond de 80e verjaardag. Zo zetten tijdens de ‘Spirit to Serve Our Community Day' collega's van zowel het Amsterdam Marriott Hotel als het Renaissance Amsterdam Hotel zich bijvoorbeeld twee dagen vol overgave in voor het Gastenverblijf VU ziekenhuis. Als blijk van waardering zette de internationale hotelgroep vorige week ten slotte maar liefst 151.000 medewerkers flink in het zonnetje tijdens de ‘Associate Appreciation Week', die bol stond van verrassende traktaties en spectaculaire happenings.

In januari 1993 is de Renaissance Hotelgroep, die voordien opereerde onder de naam Sonesta International Hotels Corporation, ontstaan. In 1997 werd deze door de Marriott International Corporation overgenomen. De Renaissance groep bestaat uit 135 hotels verdeeld over dertig landen. Marriott International, Inc. is een wereldwijde onderneming met 2800 hotels in de Verenigde Staten en in 67 andere landen. Marriott Lodging exploiteert hotels onder andere onder de volgende brands: Marriott, JW Marriott, The Ritz-Carlton, Renaissance, Residence Inn, Courtyard, Towne Place Suites, Fairfield Inn, SpringHill Suites and Bulgari.

23-05-2007 22:37

Vanaf april tot en met september 2007 loopt de expositie 'The Shapes of Space' in het toonaangevende Guggenheim-museum in New York, Verenigde Staten. Eén van de meest in het oog spirngende en beeldbepalende kunstwerken van deze expositie is de 'Dance Floor' door Piotr Uklanski, aangekocht voor de vaste collectie van het Guggenheim New York. Deze door LED-technologie verlichte glastegelvloer is gerealiseerd door industrieel ontwerpbureau Studio Maramoja in samenwerking met Traxon Technologies, de fabrikant van LED-armaturen en - componenten.

Naast Mondriaan en Kadinsky kan het publiek nu over 60 vierkante meter verlichte glasvloer lopen en deelgenoot worden van een hallucinerend kunstwerk. De tegels veranderen volgens diverse patronen van kleur en zorgen ervoor dat de bezoekers zich voor een moment in een andere wereld wanen.

Studio Maramoja is in 1995 opgericht door de designer Herman ter Hennepe, en heeft zich ontwikkeld tot een ontwerpstudio met een goedfunctionerend netwerk van productiefaciliteiten. Studio Maramoja levert designconcepten ter ondersteuning van merken, merkbeleving en merkopbouw.

"De mogelijkheden van LED-technologie en -besturing zijn eindeloos. Kleur, dynamiek, techniek en modulariteit geven ons een perfecte mix van designtools in deze dynamische en veeleisende markt. Zowel in onze corporate business als in ons non-corporate design hebben wij LED-technologie van Traxon Technologies geïntegreerd. Voor kleine series maken wij gebruik van standaard producten. Voor grotere projekten ontwikkelen wij specials in nauwe samenwerking met de engineers, software designers en programmeurs van Traxon", aldus Herman ter Hennepe.

Studio Maramoja en Traxon Technologies kennen elkaar reeds vele jaren, waarbij deze samenwerking geresulteerd heeft in een veelheid van LED-toepassingen voor onder andere diverse internationale drankenmerken. Voor het Guggenheim-project is een systeem ontwikkeld van modulaire aluminiumframes met daarop glastegels van gelaagd en gestraald glas voor een optimale lichttransmissie. Het glas is afgewerkt met een clearshield coating voor een makkelijk te onderhouden toplaag .De glastegels liggen niet direct op het aluminium maar op siliconen profielen. Tussen de glastegels zit een naad van maximaal 0,5 millimeter die opgevuld wordt met transparante vloeibare siliconen. In iedere module van 30 x 30 centimeter zit een 1 pixel board met 16 LED's. De aansturingmogelijkheden zijn onbeperkt.

Traxon Technologies is leverancier van op LED gebaseerde verlichtingsoplossingen, die innovatieve technologie combineert  met vooruitstrevende design concepten. Traxon Technologies levert een volledige suite van DMX hardware en software, en richt zich op de professionele markt voor high-end LED verlichtingsystemen. "Licht als middel om onze zintuigen te prikkelen, om onze gemoedstoestand positief te beïnvloeden, gaat een steeds grotere rol spelen in het dagelijks leven. Op de manier waarop we onze inkopen doen, op de manier waarop we ons ontspannen en op de manier waarop we onze omgeving willen ervaren", aldus Marc Steenbergen, general manager van Traxon Technologies Europe.

Traxon Technologies is het jaar 2007 begonnen met de introductie van de 'high brightness XB Luminaires'. In de komende maanden zal het bedrijf zijn nieuwe 'White Line' introduceren, met een range aan armaturen met diverse koude-witte en warm-witte lichttemperaturen alsook een 'dynamisch-wit' optie, aan te passen in lichtintensiteit en kleurtemperatuur. Andere uitbreidingen van het portfolio van Traxon Technologies zijn de 1 pixel en de 16 pixel boards en modules, ideaal geschikt voor het creëren van lichteffecten en -animaties, en de 'Marine Line' met een IP67 rating. Na de zomer van 2007 zal het bedrijf een 64 pixel outdoor panel introduceren, alsmede diverse uitbreidingen van de functionaliteit van zijn verlichting managementsysteem.

23-05-2007 21:57


Vanaf vandaag (24 mei) domineert een gigantische foto van de 3e Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam (IABR) de stationshal van Rotterdam Centraal. De foto is genomen in Caracas, Venezuela en laat een barrio zien, een wijk die wordt opgebouwd door mensen die van het platteland naar de stad zijn getrokken. In Caracas bouwt 90 procent van de bewoners zijn eigen huis zonder tussenkomst van architect of stedenbouwkundige.

Dit maakt Caracas een voorbeeld van een ‘informal city', één van de steden die centraal staan tijdens deze 3e biënnale. Het citaat naast de foto: ‘Dit is geen berg vol huizen, maar een huis zo groot als een berg' is van architect Hubert Klumper die in Caracas woont en werkt.

De 3e Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam gaat vandaag van start en heeft het thema 'Power - Producing the Contemporary City'. Dit jaar wonen op de wereld voor het eerst meer mensen in de stad dan op het platteland. Steden groeien razendsnel. Tijdens de biënnale tonen architecten hoe zij de steden van de toekomst zien aan de hand van tentoonstellingen, publicaties, een internationale masterclass en een PowerLounge met lezingen, debatten, films en ontmoetingen.

De Kunsthal Rotterdam is de hoofdlocatie van de 3e IABR, maar ook het Nederlands Architectuurinstituut (NAi) heeft een tentoonstelling in het kader van de IABR. De IABR is een tweejaarlijkse architectuurmanifestatie die architecten en stedenbouwkundigen van over de hele wereld in Rotterdam samenbrengt. Elke biënnale heeft een ander thema. Dit jaar draait alles om de vraag: Wat is de toekomst van onze steden en welke rol kunnen architecten hierin spelen?

Het doek blijft hangen tot eind juni, het moment dat het treinstation van Rotterdam definitief de deuren sluit en plaats zal maken voor een nieuw station. Op deze plaats - het oude Van Ravesteyn station - krijgt het thema van de biënnale; ‘het maken van de toekomstige stad' wel een heel actuele invulling.

Het fotodoek is een samenwerking van de Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam en de NS en is geproduceerd door GebroedersWitte Producties, Rotterdam.

23-05-2007 9:23


Aan de reeks van vakevenementen die zich richten op architecten is weer een nieuw evenement toegevoegd: de Architecten Vakdagen 2007. Plaats van handeling is de Evenementenhal Gorinchem. Datum: woensdag 7 en donderdag 8 november.

De organisatie motiveert het initiatief als volgt: ‘Architectuur in Nederland is volop in beweging. Men is voortdurend op zoek naar vernieuwende concepten, innovatieve materialen, nieuwe producten en diensten op het gebied van ontwerpen, bouwen en fabriceren. Maar bijvoorbeeld ook andere toepassingen van reeds bestaande materialen hebben de aandacht. Recente onderzoeken hebben aangetoond dat architecten/ontwerpers in 60 procent van de gevallen een beslissende stem hebben in het aankoopproces van materialen/producten. Hiervoor vindt ruim 50 procent van deze groep het bezoek aan een vakbeurs een belangrijke informatiebron. Vreemd als men bedenkt dat er in Nederland voor deze specifieke doelgroep nauwelijks beurzen werden georganiseerd. In 2007 gaat dit veranderen'.

Nauwelijks beurzen? Oeps: 100% Design, Architect@Work, Architect'07, Licht en Architectuur zijn ‘zomaar' een paar landelijke initiatieven en dan zijn er nog de talloze regionale evenementen. 'Wankele argumenten' dus van de beursorganisatie, waarmee niet is gezegd dat dit initiatief niet succesvol kan zijn.

De Architecten Vakdagen 2007 richt zich specifiek op, jawel, de architectenbranche. Gedurende twee dagen worden toeleveranciers en professionals uit de architectenbranche met elkaar in contact gebracht. Met als doel de samenwerking en innovatie binnen de branche te bevorderen. De Architecten Vakdagen 2007 worden georganiseerd volgens de full Service formule van de Evenementenhallen in Gorinchem, Rijswijk en Hardenberg. Bezoekers kunnen de beurs op uitnodiging kosteloos en geheel verzorgd bezoeken. Dus inclusief parkeren, entree, hapjes en drankjes.Bij deze formule nemen exposanten deel voor een vaste prijs en wordt hen veel werk uit handen genomen.

Voor meer informatie over beursdeelname: www.architectenvakdagen.nl

23-05-2007 8:47


Al zo'n 20 jaar verschijnen er in de bouw rapporten met als boodschap 'de bouw moet om'. Daarbij werd gewezen op de knelpunten aan de vraagzijde: oplossingen onvoldoende afgestemd op de behoefte, lange en weinig flexibele processen, veel rompslomp, tegenvallende kwaliteit, de almaar stijgende prijzen en vooral de onzekerheid. Maar ook de problemen aan de aanbodzijde bleven al die tijd hetzelfde: eenzijdige selectie op prijs, een slechte afstemming van ontwerp, bouw en beheer, hoge faalkosten met weinig leereffecten, matige arbeidsomstandigheden met een dreigend arbeidstekort, een steeds ongunstiger imago en vooral een beperkt rendement en groeimogelijkheden. Steeds werden deze studies gevolgd door initiatieven om de knelpunten aan te pakken. Maar ook bleek na verloop van tijd dat hun effecten beperkt waren en door hun schaduwzijden ook tijdelijk waren, zeker als de vraag naar bouwproductie weer toenam. Het is een bijzonder verschijnsel dat in een marktsituatie vraag én aanbodzijde langdurig ontevreden zijn.

Ervaring uit andere sectoren leert dat in zo'n situatie niet meer volstaan kan worden met het verbeteren van de bestaande manier van werken. Er is een breuk nodig met het bestaande denkkader. Die breuk blijkt inmiddels spontaan door zo'n 250 bedrijven (circa 1 procent van het bouwvolume) te zijn gemaakt. Zij bieden klanten keuze uit oplossingen, in plaats van capaciteit, om samen tot oplossingen te komen. Die oplossingen zijn in eerste instantie ontwikkeld voor een doelgroep, maar voldoende open of conceptueel om per klant tot maatwerk te komen. Die bedrijven zijn zeer succesvol, maar lopen ook tegen problemen aan die ze alleen met elkaar en met steun van maatschappelijke organisaties aan kunnen pakken. Daarom hebben ze besloten tot het oprichten van een netwerk: het Netwerk Conceptueel Bouwen.

Het Netwerk Conceptueel Bouwen is afgelopen maand gestart met circa vijftien leden en circa dertig aspirant-leden. Leden komen uit alle segmenten van de markt (zowel GWW als B&U) en uit alle delen van de bouwkolom: zowel ontwikkelaars/corporaties, architecten, bouwers als toeleverende industrie zijn lid.

Leden zijn onder meer Estrade projecten, de Bouwhulp Groep, BAM Woningbouw, Lafarge Dakproducten en BetonSon. Het netwerk krijgt warme steun van de Regieraad, PSIBouw en verschillende kennisinstellingen. De belangrijkste onderwerpen waar dit jaar aan wordt gewerkt, zijn het vermarkten en verkopen van concepten, het aanpassen van je organisatie aan het werken met concepten en het aanpakken van de onbekendheid van het fenomeen 'Conceptueel Bouwen'.

Gedurende drie bijeenkomsten dit jaar (14 juni, 20 september en 29 november) worden deze thema's aangepakt door praktijkervaringen met elkaar uit te wisselen en te verbinden met inzichten uit andere sectoren. Naast netwerkbijeenkomsten ligt het accent op een website die al het CB-aanbod in beeld brengt (http:www.conceptueelbouwen.nl/) en op pilots om CB te verbeteren. Ook staan er nieuwe wervingsbijeenkomsten gepland: de eerste is op 31 mei aanstaande.

Tegelijk met het ontstaan van de nieuwe praktijk is de afgelopen jaren ook gewerkt aan het nieuwe denkkader. Dit kader verklaart de knelpunten waar de sector nu al zo lang mee worstelt uit het marktmodel dat in de bouw als normaal geldt. In dit model wordt het initiatief tot een bouwwerk genomen door de ‘klant'. Er komt een project op gang waarin een unieke combinatie van partijen ontstaat die een unieke oplossing bedenken en maken. In de pre-industriële tijd was dit manier waarop de meeste producten tot stand kwamen. Door de enorme differentiatie die er is ontstaan in behoeften, oplossingsmogelijkheden en disciplines, is het vinden van de beste oplossing echter steeds complexer geworden. Onder meer door integratie van ontwerp, uitvoering en beheer, door inzet van managementsystemen, door andere contractvormen en door inzet van ICT wordt geprobeerd die complexiteit te beheersen.

Het nieuwe denkraam zoekt de oplossing in een ander marktmodel. Nieuwe gebieden en bouwwerken laten ontstaan door klanten te laten kiezen uit de hen meest wenselijk lijkende oplossingen. Door projectonafhankelijk oplossingen te bedenken krijgt men die kans die zeer goed uit te werken. Aanbieders  maken zelf vooraf keuzes waardoor de opgave eenvoudiger en makkelijker te beheersen wordt. Per project kan de aandacht zich richten op de gewenste afwijkingen: ‘maatwerk confectie'. Daarmee is tevens aangeven dat deze marktbenadering niet voor alle projecten geschikt is. Opdrachtgevers die exclusiviteit verlangen en daar ook het geld en de tijd voor hebben, ook als het wat tegenvalt, (‘haute couture') zijn beter uit in het klassiek marktmodel. Maar zeker 80 procent van wat er gemaakt wordt, valt niet in die categorie. En dat maakt duidelijk wat een grote markt er voor Conceptueel Bouwen open ligt.

Het aanbod van concepten is ontwikkeld op basis van kennis van de gekozen doelgroep. Om aan te sluiten bij de vraag is dus projectonafhankelijk door onderzoek bepaald wat de behoefte is. Ook de variatie daarbinnen is bekeken om consumentgericht tot maatwerk te kunnen komen. Het koopproces voor de klant verandert enorm. Het accent komt te liggen op het kiezen van het beste concept. Is dat gekozen, dan is het invullen van het maatwerk snel gebeurd en kan de productie starten. Snelheid (reductie van totale procestijd van 50 procent is mogelijk) en minder rompslomp voor de klant zijn dus belangrijke waarden.

Belangrijker waarden zijn echter meer zekerheid en een gunstiger prijs-kwaliteitverhouding. Doordat een groot deel van het project projectonafhankelijk is uitgewerkt en uitgetest, is er veel minder kans op fouten. Bovendien is ieder project weer een leerobject voor het volgende. Die projectonafhankelijke uitwerking gebeurt samen met alle bedrijven die bij een project betrokken zijn. Door hun duurzame samenwerking kan de klant op meerdere aspecten (budget, kwaliteit, tijd) garantie krijgen, aangeboden vanuit één ‘loket'. De rationalisatie die deze manier van werken oplevert, leidt tot kostenreducties die in de praktijk kunnen oplopen tot boven 20 procent.

Het Netwerk Conceptueel Bouwen wordt in haar werk gesteund door het Instituut Conceptueel Bouwen. Binnen dit instituut werkt Coficient samen met andere ondersteunende partijen zoals USP Marketing Consultancy, uitgeverij Aeneas, 2Result en TSM Business School.

Over het onderwerp Conceptueel Bouwen zijn bij SBR twee boekjes verschenen:
Innovatie in de bouw, de noodzaak van nieuwe strategieën en Conceptueel Bouwen, denken in doelgroepen. De boekjes kunnen zowel bij SBR als Coficient besteld worden.

 

 

23-05-2007 8:23

 

Dit jaar is een bijzonder jaar voor Artifort. Pierre Paulin, die mede gezichtsbepalend was en is voor Artifort, wordt 80. Al 60 jaar is deze Franse ontwerper actief, waarvan 50 jaar voor Artifort.

Dit unicom wordt groots gevierd door Artifort door oude, maar tijdloze en vooruitstrevende ontwerpen opnieuw in productie te nemen. Soms met een kleine aanpassing, zoals bij ‘Le Chat' (F 574) en de ‘ABCD'-bank (C 261).

Tijdens de beurs in Milaan was Paulin aanwezig op de Artifort-stand om zijn oeuvre-boek te signeren en de pers te woord te staan. De grote opkomst van pers en andere geïnteresseerden liet maar weer eens zien hoe belangerijk deze ontwerper nog steeds is. Ook ontwerper Karim Rachid stond in de rij om een gesigneerd exemplaar te bemachtigen.

22-05-2007 23:20

 

Waarom zou je de wereld precies namaken als je vrij bent je eígen wereld te creëren? Hoe kun je de wereld er zo ‘echt' mogelijk uit laten zien in ‘virtual reality', fotografie, film of modelbouw? Op donderdagavond 24 mei houden Platform 21 en Premsela ‘Zooming in on Reality', een forum over het nabootsen van de werkelijkheid onder leiding van filosoof Karim Bennamar. Het forum wordt georganiseerd rond de tentoonstelling ‘Travels Through Paradise', die nog tot en met 27 mei is te zien bij Platform 21.

Tijdens het forum wordt gedetailleerd ingegaan op de werkelijkheid: detail in realiteit en fantasie, echt en niet-echt. Alle gasten spelen op een bijzondere manier met de realiteit, elk met verschillende bedoelingen, media en gereedschap.

Patrick Faas studeerde architectuur in Londen. Na 10 jaar in het vak te hebben gezeten, raakte hij gefrustreerd met de werkelijkheid. Nu probeert hij de architectonische vernieuwing waar hij naar op zoek is, te realiseren in de virtuele wereld. Daar bouwt hij huizen die hij verkoopt aan 'avatars'. In het dagelijks leven werkt hij als schrijver en journalist, maar kan al bijna rondkomen van het geld dat hij in 'Second Life' verdient. "Ik heb allerlei soorten ruimtes gebouwd, maar hoe abstracter ze waren, hoe minder avatars er verkeren. Ze hebben referenties nodig. Het blijkt dat de eisen aan architectuur in Second Life eigenlijk hetzelfde zijn als die aan een avatar en de kleding die hij of zij aan heeft. Het moet een herkenbare identiteit hebben om te kunnen communiceren en het moet communiceren om bestaansrecht te hebben."

Pauline Kalker, afgestudeerd aan de Arnhemse Toneelschool, en Herman Helle, beeldend kunstenaar, maquettemaker en performer, maken deel uit van theatercollectief 'Hotel Modern'. Sinds 1997 versmelt Hotel Modern beeldende kunst, objecttheater, toneel, muziek, film, maquettekunst en performance in beeldende voorstellingen die experimenteel in vorm zijn en tegelijkertijd toegankelijk voor een breed publiek. "Ons werk beweegt zich tussen schijn en werkelijkheid, tussen documentair materiaal en fictie. We maken maquettes van onder andere karton, souvenirs en huishoudelijke apparatuur. Het publiek ziet waar onze miniatuurwerelden van zijn gemaakt en gaat tegelijkertijd op in de illusie die wij oproepen."

Karel Millenaar onderzoekt 'games' als Mphil-student aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht. Ook geeft hij hier les als game-ontwerper. Met drie andere ontwerpers vormt hij het collectief 'Fourcelabs' dat games ontwikkelt voor evenementen. Op dit moment legt hij de laatste hand aan een platformspel voor acht spelers, dat ervoor zorgt dat spelers zich niet alleen bewust zijn van elkaars virtuele aanwezigheid, maar ook van elkaars fysieke aanwezigheid. "Ik wil games maken die spelers niet isoleren van de wereld, maar die mensen juist nader bij elkaar brengen. Games die spelers in staat stellen meer initiatief te nemen in het werkelijke leven. Ik doe nu voornamelijk onderzoek naar processen van betekenisgeving in games en kijk wat games doen met hun spelers. Zo wil ik middelen ontwikkelen waarmee ontwerpers dit beter naar eigen hand kunnen zetten."

Diana Scherer brengt in haar foto's verschillende lagen werkelijkheid samen: menselijke modellen, fotofragmenten en modellen van keramiek, steeds in een kunstmatige of geplande omgeving. Ze doet dit zó dat de foto's een werkelijkheid tonen die op het eerste gezicht een eenheid lijkt, maar waar duidelijk aan gesleuteld is. Geen photoshop-illusies en geen klassieke fotografie, maar gelaagde, verhalende beelden van een geconstrueerde realiteit. "Mijn werk heeft niet meer veel te maken met het oorspronkelijke idee van fotografie. Het idee was om de wereld te tonen zoals zij eruit ziet. Ik construeer mijn eigen fictieve realiteit. Hierbij staan fragmenten uit de werkelijke wereld model. Ik ben geen fotograaf, maar gebruik fotografie als medium."19-05-2007 10:49


Van maandag 21 mei tot en met donderdag 24 mei krijgen architecten, lichtontwerpers, interieur- en landschapsarchitecten, eindgebruikers, groothandel, installateurs en Europese relaties de gelegenheid om de effecten van licht te komen bekijken in containers met nieuwe lichtexposities van acht toonaangevende architecten en lichtontwerpers. De spectaculaire openingsshow van de containers zal nog een extra elan krijgen door het optreden van Jules Deelder met saxofonist.

De in totaal dertien door Europa reizende containers staan specifiek voor deze doelgroepen opgesteld op het RDM-terrein in Rotterdam. Een levendig gebied, waarin bedrijven, onderwijs en cultuur hun eigen plaats krijgen. Stadshavens Rotterdam werkt plannen voor dit gebied uit in actieve samenwerking met bewoners, ondernemers, kunstenaars, onderwijsinstellingen, investeerders en woningbouwcorporatie. Kortom een exclusieve tentoonstelling in een dynamische omgeving, waarin het vervoer per watertaxi natuurlijk niet kan ontbreken.

In acht van deze containers tonen toongevende architecten en lichtontwerpers hun creaties, waarin licht het ruwe materiaal vormt van hun constructies. Vijf van deze containers tonen innovaties waarmee deze creaties mogelijk gemaakt zijn. Innovaties die gebaseerd zijn op nieuwe ontwikkelingen en trends in de verschillende segmenten in lichtmarkt en innovaties die vanaf vandaag of morgen toegepast kunnen worden.

De ontwerpen en installaties zijn gemaakt door:
- Henning Larsens Tegnestue - Kopenhagen, Denemarken
- Architecture Studio - Parijs, Frankrijk
- BDP - Londen, England
- Fabio Novembre - Milaan, Italie
- ONL - Rotterdam, Nederland
- Licht Kunst Licht - Berlijn, Duitsland
- Coop Himmelb(1)au - Vienna, Oostenrijk
- Mansilla + Tunón Arquitectos - Madrid, Spanje

Transitions programma 21 tot en met 24 mei 2007 - RDM terrein Rotterdam

Maandag 21 mei - Gemeente

Genodigden: openbare verlichting installateurs, gemeente (ontwerp/beheerder) & bestuur (politici)

Sprekers: Mai Elam - CMO Rotterdam, Rein Geurtsen - Stedebouwkundige, Steven Boerma - Marketing manager Philips Lighting Benelux


Dinsdag 22 mei - Groothandels, installateurs en adviseurs

Genodigden: regionale installateurs, handelsbureaus (LED's), groothandel (lichtspecialisten, hoofdkantoor en sales, adviseurs en installateurs

Sprekers: Nico Koreman Uneto - VNI, Frank van der Vloed - General manager Philips Lighting Benelux, Berhold Veldhuis - Europees Product Marketing manager LED's


Woensdag 23 mei - Persconferentie & City People Light (CPL)

Genodigden: (internationale) pers, Europese relaties en gemeentes & (landschaps) architecten

Sprekers: Martin Lupton - Architect, Theo van Deursen - CEO Philips Lighting.


Donderdag 24 mei - architecten en eindgebruikers

Genodigden: stedebouwkundige, landschaps- en interieurarchitecten, architecten, conceptbureaus, eindgebruikers shops, offices,  industrie, healthcare

Sprekers: Kas Oosterhuis - Architect, Wilbert Elissen - Salesmanager Utiliteit Philips Licht


23 mei City People Light 2007
Op woensdag 23 mei vindt het International City People Light congres plaats en wereldwijde workshops waarin ontwikkelingen over stedelijke ruimte gepresenteerd worden. Stadsverlichting is in de loop der jaren uitgegroeid tot meer dan een middel dat voor veiligheid en zichtbaarheid zorgt. Verlichting wordt nu gezien als een onmisbaar onderdeel in de stadsplanning dat een meerwaarde kan betekenen voor het aanwezige culturele en bouwkundige erfgoed en de nachtelijke identiteit, met respect voor het milieu.

Op donderdag 24 mei zal ook de opening zijn van de 3e Internationale Architectuur Biënnale, een presentatie Le Corbusier - De kunst van architectuur, organiseert het NAi een voorbezichtiging van de tentoonstelling A Better World - Another Power en is er een voorbezichtiging van de tentoonstelling Brick.

18-05-2007 14:26


Op 17 juni 2007 is het precies 100 jaar geleden dat, in de Amerikaanse staat Missouri, Charles Eames werd geboren. Een eeuw later behoort Eames tot de designtenoren van de 20e eeuw. Een hommage, weliswaar bescheiden, is dus best op zijn plaats. Het Design museum Gent put daarbij uit eigen collecties.

Charles Eames studeerde aanvankelijk architectuur (1925-1928). In 1930 opende hij dan ook een eigen architectenbureau. Ten gevolge van de economische crisis werd het echter geen succes. In 1938 kreeg Eames een beurs voor de Cranbrook Academy of Art, waar hij ontwerp en architectuur ging studeren, om er achtereenvolgens docent en hoofd van de afdeling industriële vormgeving te worden.

Charles Eames heeft internationale bekendheid verkregen door zijn experimenten met gebogen multiplex. Hierbij werkte hij samen met Ray Kaiser, zijn echtgenote. In 1948 wonnen Charles en Ray Eames de tweede prijs op de 'International Competition for low-cost Furniture Design' voor een serie stoelen in glasvezelversterkte kunststof. In de jaren '50 werden de eerste ontwerpen van Eames gecommercialiseerd door Zenith Plastics (USA) en Herman Miller (USA). Vitra (CH) werkt sedert 1957 samen met Eames en het Eames Office (http://www.eamesoffice.com/) en is voor Europa, het Midden-Oosten en Zuid-Afrika de enige licentiehouder voor de Eamesontwerpen: van lounge chair tot kapstokken, kussens en kindermeubilair.

Daarnaast worden ook Eames' architectuurprojecten, de vele korte films, tentoonstellingsontwerpen en hun multimediapresentaties enorm gewaardeerd. Tijdens de tentoonstelling is continue een aantal van de kortfilms te bekijken.
Charles Eames toonde hoe modern design kan en moet gebruikt worden om de kwaliteit van het leven te verbeteren.

Waar:            
Design museum Gent
Jan Breydelstraat 5 - 9000 Gent BELGIE 
 
Wanneer:
Van 17 juni 2007 tot en met 30 september 2007
 
Openingsuren:
elke dag doorlopend van 10.00 uur tot 18.00 uur.
gesloten op maandag. 
 
Toegangsprijzen:        
normaal tarief: 2,50 euro
reductietarief: 1,20 euro
kinderen onder de 12 jaar: gratis
 
Museumdirectie en secretariaat:       
Drabstraat 12 - 9000 Gent
tel: +32 (0)9 267 99 99      
http://www.designmuseumgent.be/               

17-05-2007 9:56


Op woensdag 23 mei wordt de eerste paal geslagen van het nieuwe Bijlmer Parktheater in Amsterdam Zuidoost. Dit multifunctionele gebouw, ontworpen door Architectenbureau Paul de Ruiter, gaat de huisvesting vormen voor Circus Elleboog, Krater Theater, de Jeugdtheaterschool en de Theaterwerkplaats.

Het Bijlmer Parktheater wordt daarmee een multiculturele ontmoetingsplaats voor talentontwikkeling, cultuur-educatie, productie en programmering.

Het Bijlmer Parktheater, dat met financiële steun van de Europese Unie is gerealiseerd, beschikt straks over een ruime foyer, een grote zaal, repetitieruimtes, studio’s, kleedkamers, atelierruimte, vergaderfaciliteiten en kantoren. Het kan de ene dag fungeren als school waar wordt gerepeteerd en getraind, terwijl het de andere dag een amateur-theater is of een plek voor lezingen en debat.

Al deze functies zijn verdeeld over drie verdiepingen. Om de specifieke wensen van alle gebruikers te achterhalen en te integreren in het ontwerp en om de gebruikers een goed beeld te geven van de architectonische mogelijkheden, heeft Architectenbureau Paul de Ruiter in de ontwerpfase diverse workshops gehouden. Tijdens die workshops is relatief gezien de meeste tijd besteed aan het beantwoorden van de vraag wat de gebruikers wilden met de grote zaal. Circus Elleboog had bijvoorbeeld een zaal nodig met een vrije hoogte van 7 meter voor acrobatiek, trapeze en jongleeroptredens, terwijl de andere partners de voorkeur gaven aan een theaterzaal. De oplossing werd gevonden in een langwerpige zaal met twee ‘oortjes’. Door in de plattegrond van de zaal aan beide lange zijden twee ronde vormen op te nemen en te werken met verschuifbare coulissen en tribunes, kan de zaal zowel in circusopstelling, als in diverse theateropstellingen worden opgesteld.


Het Bijlmer Parktheater heeft als basisvorm een ellips, waarbij de verdiepingen enigszins verschoven zijn ten opzichte van de begane grond. Daardoor ontstaat een overdekte entree, die op een logische plek in de routing van het stedenbouwkundige plan is geplaatst. Daarnaast is het theater flexibel ingedeeld en heeft het door een glazen omloop rondom de grote zaal een ruime lichtinval. Het geeft maximale ruimte aan vrijheid en creativiteit en straalt openheid uit. Het gebouw speelt dan ook een belangrijke rol om met name de jeugd hun talenten te laten ontplooien.

 

17-05-2007 9:47

 

De Nederlandse Designprijzen 2007 gaan weer van start. Na een periode van intensief overleg tussen initiatiefnemer Beroepsorganisatie Nederlandse Ontwerpers (BNO) en de gemeente Eindhoven is gekozen voor een andere organisatievorm. Dit jaar is het projectbureau bij de gemeente Eindhoven ondergebracht.

Eindhoven heeft extra budget vrijgemaakt om in 2007 de lang beoogde professionaliseringsslag te kunnen maken en de continuïteit voor een langere periode te waarborgen. BNO, Design Connection Eindhoven region (DCEr) en Premsela adviseren over de inhoudelijke lijn en een breed samengestelde adviescommissie draagt zorg voor de kwaliteitswaarborging.

 


De Nederlandse Designprijzen worden sinds 2003 georganiseerd. 'Nu is het tijd geworden om te groeien, te professionaliseren en de continuïteit te verzekeren', aldus de organisatie. In de nieuwe vorm kan het projectbureau gebruik maken van ondersteunende diensten van de gemeente Eindhoven en wordt de operationeel projectmanager Ysbrand Derksen bijgestaan door een stuurgroep, bestaande uit Ger Peeters (gemeente Eindhoven), Rob Huisman (BNO), Dingeman Kuilman (Premsela) en Robert Jan Marringa (DCEr).

 

Eind mei ontvangen alle BNO-leden en ontwerpend Nederland een oproep om werk in te zenden voor NDP 2007. Uit alle inzendingen kiezen de vakjury's welke ontwerpen worden toegelaten tot de 'Nederlandse Designselectie' en wie in aanmerking komt voor een Nominatie. Uiteindelijk beslist de Prijzenjury welke ontwerpers in iedere categorie een Nederlandse Designprijs krijgen uitgereikt. Daarnaast wordt de 'Design for all Award' uitgereikt. 'Design for All' houdt in: ‘Het ontwerpen van producten, die toegankelijk en bruikbaar zijn voor een zo breed mogelijke groep gebruikers'. De Design for All-jury kiest een winnaar uit de Nederlandse Designselectie.

 


Zowel de Nederlandse Designselectie, de Nominaties als de winnaars worden opgenomen in de catalogus en zijn te zien op de tentoonstelling tijdens 'Dutch Design Week 2007', die van 20 tot 28 oktober wordt gehouden in Eindhoven. De uitreiking van de Nederlandse Designprijzen op 20 oktober vormt het openingsevenement van Dutch Design Week.

 

Over professionalisering gesproken: starters en afstudeerders (tot 6 maanden na het afstuderen) betalen 100 euro per inschrijving en krijgen hiermee de kans hun werk te tonen aan een landelijk publiek. Deelnemers in de categorieën Vrije Vormgeving & Mode en Illustratie betalen 100 euro per inschrijving. Leden van brancheverenigingen betalen voor de eerste inzending 250 euro, voor de tweede inzending 200 euro en voor de derde inzending 150 euro. Voor ontwerpers die geen lid zijn van een branchevereniging bedraagt het inschrijfgeld voor de eerste inzending 275 euro voor de tweede inzending 225 euro en voor de derde inzending 175 euro.

 

Tot en met 15 augustus 2007 kan er werk worden aangemeld. Inschrijven is mogelijk op de website http://www.nederlandsedesignprijzen.nl/. De jurering vindt plaats van 3 september tot en met 8 september. De jurering en uitreiking van de Nederlandse Designprijzen geschiedt wederom in het Klokgebouw op Strijp-S.

 

16-05-2007 8:58


Open Box, het nieuwste armatuur van Fagerhult, heeft de onderscheiding, 'Best-of-the-best' in de categorie verlichting gekregen in de internationale Red Dot-design competitie. Fagerhults ambitie in het nastreven van technologische en esthetische excellentie in het design van verlichtingsarmaturen is daarmee beloond.

De Open Box behoort samen met Wall en Orosso tot Fagerhult's Art of Light concept, een serie armaturen waarbij vooruitstrevende (productie) technieken en materialen het uitgangspunt waren voor enkele bekende ontwerpers die van Fagerhult de vrije hand kregen. Orosso kreeg in 2006 al een Red Dot-onderscheiding.

16-05-2007 8:52


Transitions: Light on the move van Philips Lighting. Het heeft alles te maken met nieuwe vertrekpunten, nieuwe bestemmingen en nieuwe percepties. Van 21 tot en met 24 mei krijgen architecten, lichtontwerpers, interieur- en landschapsarchitecten, eindgebruikers, groothandel, installateurs en Europese relaties de unieke gelegenheid om in Rotterdam de effecten van licht te komen bekijken in containers met nieuwe lichtexposities van acht toonaangevende architecten en lichtontwerpers.

De spectaculaire openingsshow van de containers zal nog een extra elan krijgen door het optreden van Jules Deelder met saxofonist. De in totaal dertien door Europa reizende containers staan specifiek voor deze doelgroepen opgesteld op het RDM-terrein in Rotterdam. Een levendig gebied waarin bedrijven, onderwijs en cultuur hun eigen plaats krijgen. Stadshavens Rotterdam werkt plannen voor dit gebied uit in actieve samenwerking met bewoners, ondernemers, kunstenaars, onderwijsinstellingen, investeerders en woningbouwcorporatie. Kortom een exclusieve tentoonstelling in een unieke dynamische omgeving, waarin het vervoer per watertaxi natuurlijk niet kan ontbreken.

In acht van deze containers tonen toongevende architecten en lichtontwerpers hun creaties waarin licht het ruwe materiaal vormt van hun constructies. Vijf van deze containers tonen innovaties waarmee deze creaties mogelijk gemaakt zijn. Innovaties die gebaseerd zijn op nieuwe ontwikkelingen en trends in de verschillende segmenten in lichtmarkt en innovaties die vanaf vandaag of morgen toegepast kunnen worden. De ontwerpen en installaties zijn gemaakt door: - Henning Larsens Tegnestue – Kopenhagen, Denemarken - Architecture Studio – Parijs, Frankrijk - BDP – Londen, England - Fabio Novembre – Milaan, Italie - ONL – Rotterdam, Nederland - Licht Kunst Licht – Berlijn, Duitsland - Coop Himmelbau – Vienna, Oostenrijk - Mansilla + Tunón Arquitectos – Madrid, Spanje.

Nadere informatie: www.philips.nl .

16-05-2007 8:30

De PowerLounge is twee weken lang het spreekwoordelijke kloppend hart van het architectuurdebat. De internationale Architectuur Biënnale Rotterdam opent met lezingen, debatten en ontmoetingen. In de openingsweken van 24 mei tot 10 juni biedt de derde Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam ‘food for thought’.

In een speciaal ingerichte PowerLounge in de Kunsthal Rotterdam belicht een uitdagend en inspirerend lezingenprogramma het biënnalethema 'Power' van alle kanten. De derde biënnale stelt de vraag wie en wat de toekomst van onze steden bepalen. Gerenommeerde sprekers uit binnen- en buitenland gaan op zoek naar een antwoord op deze vraag. Naast de Kunsthal biedt ook het Nederlands Architectuurinstituut (NAi) onderdak aan debatten en lezingen die hetzelfde thema hebben.

De PowerLounge is elke werkdag, met uitzondering van de maandag, tussen 17.30 en 19.00 uur de locatie voor een PowerTalk. Onder andere Winy Maas (MVRDV architecten), Keller Easterling (architect, auteur en hoogleraar Yale University School of Architecture) en Arjun Appadurai (New School New York) geven hun visie op de krachten die de stad maken en gaan het debat aan over de toekomst. De invalshoek is steeds verschillend.

Naast de PowerTalks biedt de PowerLounge onderdak aan diverse conferenties en congressen. Op 25 en 26 mei vindt de openingsconferentie Visonary Power plaats. Architecten en theoretici debatteren over de stad van de toekomst en de rol die architecten daarin willen en kunnen spelen. Ook is de PowerLounge locatie voor debatten over de Nieuwe Nederlandse Stad en worden de resultaten van de Masterclass Form & the City gepresenteerd.

Daarnaast gebruiken partners van de biënnale, waaronder de BNA, ING/Kristal en Atelier Zuidvleugel, de PowerLounge als plek voor ontmoeting en debat met hun achterban.
Het NAi sluit aan op het thema van de biënnale met een lezingenprogramma over de biënnaletentoonstelling ‘A Better World’ en de eindmanifestatie van WiMBY!. Daarnaast pakt het NAi uit met een reeks activiteiten in het kader van hun overzichtstentoonstelling van Le Corbusier.
Voor een volledig overzicht zie: www.nai.nl . Voor een volledig programma van de PowerLounge en meer informatie over de biënnale zie: www.biennalerotterdam.nl .
14-05-2007 10:56


In de openingsweken van 24 mei tot 10 juni biedt de 3e Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam food for thought. In een speciaal ingerichte 'PowerLounge' in de Kunsthal Rotterdam belicht een lezingenprogramma het biënnale-thema 'Power' van alle kanten.

De 3e biënnale stelt de vraag wie en wat de toekomst van onze steden bepalen. Gerenommeerde sprekers uit binnen- en buitenland gaan op zoek naar een antwoord op deze vraag. Naast de Kunsthal biedt ook het Nederlands Architectuurinstituut (NAi) onderdak aan debatten en lezingen die 'Power' als thema hebben. 'Liefhebbers van architectuur en stedenbouw komen twee weken lang volledig aan hun trekken', belooft de organisatie.


De 'PowerLounge' is elke werkdag, met uitzondering van de maandag, tussen 17.30 en 19.00 uur de locatie voor een 'PowerTalk'. Onder andere Winy Maas (MVRDV architecten), Keller Easterling (architect, auteur en hoogleraar Yale University School of Architecture) en Arjun Appadurai (New School New York) geven hun visie op de krachten die de stad maken en gaan het debat aan over de toekomst. De invalshoek is steeds verschillend, bijvoorbeeld de invloed van de veranderende stad op de bewoners, de rol van migratie op de vormgeving van de stad of de gevolgen van de exploderende entertainment- en toeristenindustrie voor de stad.


Naast de PowerTalks biedt de PowerLounge onderdak aan diverse conferenties en congressen. Op 25 en 26 mei vindt de openingsconferentie 'Visonary Power' plaats. Architecten en theoretici debatteren over de stad van de toekomst en de rol die architecten daarin willen en kunnen spelen. Ook is de PowerLounge locatie voor debatten over 'de Nieuwe Nederlandse Stad' en worden de resultaten van de 'Masterclass Form & the City' gepresenteerd. Daarnaast gebruiken partners van de biënnale, waaronder de BNA, ING / Kristal en Atelier Zuidvleugel, de PowerLounge als plek voor ontmoeting en debat met hun achterban.


Het NAi sluit aan op het thema van de biënnale met een lezingenprogramma over de biënnaletentoonstelling ‘A Better World' en de eindmanifestatie van 'WiMBY!'. Daarnaast pakt het NAi uit met een reeks activiteiten in het kader van hun overzichtstentoonstelling van Le Corbusier.


Voor een volledig overzicht zie: www.nai.nl.
Voor een volledig programma van de PowerLounge en meer informatie over de biënnale zie: www.biennalerotterdam.nl

 

13-05-2007 19:02


Tangram Architekten uit Amsterdam heeft een nieuwe website. Via www.tangramarchitekten.nl kan men alles vinden over onder meer de laatste projecten van het bedrijf (verdeeld in woningbouw, utiliteit en stedenbouw). Door te klikken op de trefwoorden 'contrast', 'leegte', H2O' en 'dichtheid' leert de websurfende bezoeker bovendien meer over de filosofie van Tangram Architekten.

11-05-2007 11:04


Het milieu is hot. Tal van fabrikanten van interieurproducten willen de buitenwacht dezer dagen overtuigen van hun groene imago. Zo ook de Belgische verlichtingsfabrikant ETAP. Hiertoe houdt het bedrijf op 22 mei een persconferentie. Er zal onder meer gesproken worden over het project 'Greenlight' en aan het feit dat ETAP geïnvesteerd heeft in een nieuwe milieuvriendelijke productiehal.

Volgens ETAP valt in de verlichting van interieurs zeer veel besparing te realiseren: "In kantoren en scholen neemt de verlichting veelal meer dan 50 procent van het elektriciteitsverbruik voor haar rekening. met moderne verlichtingsarmaturen en lichtregelsystemen kan tot 80 procent worden bespaard op de kosten van verlichting."

10-05-2007 11:23


Is het nog mogelijk om met een origineel ontwerp voor een stoel te komen? Wel degelijk, is de stellige overtuiging van de Promosedia-organisatoren. Promosedia is het jaarlijkse vakevenement in Udine, dat de promotie en ontwikkeling van ‘industriële stoelen' centraal stelt.

Ook dit jaar zullen van 8 tot en met 11 september weer tal van architecten, ontwerpers en studenten van over de hele wereld naar het vakevenement in Udine komen. Voor het elfde jaar op rij vindt er een ineternationale competitie van jong ontwerptalent plaats. In 2006 ontving de organisatie ruim vierhonderd inzendingen. De wedstrijd staat open voor architecten, ontwerpers en studenten, die op 8 september nog geen 40 jaar zijn. Er is tevens een apart onderdeel binnen de wedstrijd, ‘By Invitation', dat wordt gecoördineerd door de architect Marco Romanelli.

De ontwerpwedstrijd staat in hoog internationaal aanzien. Zes jonge, veelbelovende designers ontvangen een nominatie. Zij worden uitverkoren door beroemde designers als de gebroeders Ronan and Erwan Bouroullec, Fabio Novembre en Marco Romanelli.

Wie nog mee wil doen, zal flink haast moeten maken. De sluitingstermijn is 11 mei.

Nadere informatie: www.promosedia.it

 

 

10-05-2007 10:54


De meubelontwerpen van de gerenommeerde Nederlandse beeldend organisator, ontwerper, fotograaf en cineast Paul Schuitema komen opnieuw in productie. Het label Dutch Originals heeft de exclusieve rechten van de modellen verworven.

Eerder al bracht Dutch Originals de stalen buismeubelen van W.H. Gispen, Wim Rietveld en Gebroeders de Wit opnieuw op de markt. Het Gemeentemuseum Den Haag organiseert vanaf 23 juni de tentoonstelling, 'Volmaakt Verchroomd, D3 en het avant-garde meubel'.

De buisontwerpen van Schuitema zijn de laatste jaren uitgegroeid tot ware collector's items. Dutch Originals gaat deze representanten van het functionalisme nu bij een groot publiek onder de aandacht brengen. Eind juni 2007 brengt het de vijf succesvolste stoelontwerpen van Schuitema op de markt. De stoelen zullen de originele modellen tot in het kleinste detail benaderen, en zelfs met ouderwetse spiraalveren worden uitgerust. Daarnaast worden ook twee bureau-ontwerpen van Schuitema opnieuw in productie genomen. 


Paul Schuitema (1897-1973) geldt als één van de meest vooraanstaande Nederlandse vertegenwoordigers van het modernisme. Hij geniet internationale faam als (grafisch) ontwerper, fotograaf en filmer. Veel van zijn ontwerpen zijn opgenomen in musea, zoals Boijmans van Beuningen in Rotterdam, het Gemeentemuseum Den Haag en het Stedelijk Museum in Amsterdam. Dankzij de opkomst van het Dutch design is de laatste jaren een sterke herwaardering voor zijn werk ontstaan.

Schuitema was in de jaren twintig van de vorige eeuw één van de belangrijkste vertegenwoordigers van de progressieve Rotterdamse kunstbeweging Opbouw. Samen met architecten als J.P. Oud en Mart Stam en ontwerpers als W.H. Gispen en Piet Zwart stond Schuitema aan de basis van het Nederlandse functionalisme.

In 1931 werd zijn interesse voor interieurontwerp gewekt. Als experiment maakte hij twee metalen buisstoelen. Dit beviel hem zo goed dat hij een jaar later mede-oprichter werd van meubelfabriek D3. In zijn ontwerpen voor D3 koppelde Schuitema eenvoud aan comfort.
Schuitema vond dat een kunstenaar in dienst moet staan van de maatschappij. Hij wilde dat een groot publiek van zijn meubels kon genieten. Om die reden werden zijn ontwerpen in serieproductie vervaardigd. Het stelde Schuitema tevens in staat zijn modellen te perfectioneren. Karakteristiek voor veel van Schuitema's modellen is verder de ronde, doorlopende armlegger. Deze zorgde voor comfort en extra stevigheid.


Onder de titel ‘Volmaakt verchroomd, D3 en het avant-garde meubel' wordt vanaf 23 juni een overzichtstentoonstelling gehouden, waar het werk van Paul Schuitema centraal staat. Hier zullen zowel zijn historische modellen als de nieuw geproduceerde buismeubelen te bewonderen zijn. Vanaf die datum zullen de stoelen en bureaus van Paul Schuitema bij een aantal geselecteerde interieurzaken van Nederland verkrijgbaar zijn.

 

Onder het label Dutch Originals brengt meubelfabriek Gebroeders van der Stroom uit Asperen de succesvolle meubelontwerpen uit de vorige eeuw opnieuw tot leven. In de afgelopen jaren werden met succes de stalen buismeubelen van ontwerpers als W.H. Gispen, Gebroeders de Wit,  Wim Rietveld, Rob Eckhardt en Jan des Bouvrie opnieuw in productie genomen. De ontwerpen hebben met elkaar gemeen dat ze representanten zijn van het functionalisme, de kunstvorm die opnieuw volop in de belangstelling staat door de wereldwijde opkomst van het Dutch Design.

 

 

 

10-05-2007 10:35


CASA, Centrum voor Architectuur en Stedenbouw Arnhem, houdt op 21 mei de tweede avond in een reeks over ‘het Arnhems kantoorgebouw', rondom het centrale thema ‘behoud door ontwikkeling'. Tijdens deze avond staat het behoud van het werk van de architect Willem Dudok centraal. In Arnhem heeft hij het kantoorgebouw ‘De Nederlanden van 1845' (1938) aan het Willemsplein ontworpen.


In dit kader zal architect prof. ir. Hans Ruijssenaars het project ‘Dudok Revisited' presenteren dat hij voor de Hilversumse wijk Liebergen ontwikkelde. Als supervisor is hij in deze wijk verantwoordelijk voor nieuwbouw in Dudok-stijl. Daarnaast zal Ruijssenaars uiteenzetten hoe hij zijn werk als stadsbouwmeester van Hilversum ziet.


In het tweede deel van de avond wordt ingegaan op het gebouw ‘De Nederlanden van 1845'. Dudok ontwierp de kantoorgebouwen voor deze maatschappij in Arnhem en Rotterdam. Begin juli gaat Rabobank hier haar deuren openen voor het publiek.

Het nieuwe interieurontwerp is van de hand van Ruud-Jan Kokke van Ruud-Jan Kokke Product & Design. Hij zal ingaan op het ontwerp en de visies die hij voor de inrichting heeft ontwikkeld in relatie tot de stad Arnhem en de architectuur van Dudok.


Datum: maandag 21 mei 2007

Locatie: Willemsplein 5-6, Arnhem

Aanvang: 20.00 uur. Zaal open vanaf 19.45 uur.

De entree bedraagt  5 euro. Leden van de CASA-sociëteit, vrienden van CASA en studenten hebben gratis entree.

www.casa-arnhem.nl

 

 

10-05-2007 9:50
 

Het winnen van twee gerenommeerde design prijzen in Londen en Hannover bevestigt de strategie van Hoffmeister om een brug te slaan tussen (licht)technische innovaties en topdesign.

Tijdens de 'Lighting Design Awards 2007' in Groot-Brittannië won de verlichtingsfabrikant uit het Duitse Lüdenscheid met zijn buitenverlichting armatuur 'Terreno hi.vertical' de 'External Luminaires Award'. Dit armatuur bevat een extreem efficiënt reflectorsysteem, waarin een asymmetrisch paraboolspiegel en twee extra reflectoren met elkaar worden gecombineerd. De Terreno hi.vertical is voorzien van een energiezuinige T16 fluorescentielamp of een halogeen metaaldamplamp en bereikt een gelijkmatige gevelverlichting tot 50 meter. De jury in Londen vond het systeem geraffineerd en de anti-verblindingsrasters buitengewoon effectief.

Hoffmeister was tevens succesvol tijdens de traditionele 'iF Award' in Hannover. De 'Bi.box', een railspot om snel en traploos van flood naar spot te focusseren, won een 'iF Product Design Award 2007'. Een nieuwe reflectortechniek zorgt voor een homogene lichtverdeling in het complete focusgebied, zonder storende ringen of kleurseparaties. Met duidelijk leesbare schaal kunnen wisselende lichtbundels makkelijk worden gereproduceerd. De straler is ontworpen door het bureau voor industrieel design Ottenwälder und Ottenwälder in het Duitse Schwäbisch Gmünd.

 

09-05-2007 15:24

De inrichting van een winkel heeft invloed op de omzet. Dat meldde Eric Klinkers, directeur van de 80 jaar oude in winkelinterieurs gespecialiseerde firma Klinkers onlangs in het vakblad Kantoor Business Magazine.

Gemiddeld kijken twee van de tien voorbijgangers een winkel binnen. Wanneer de zaak opnieuw is ingericht blijken zeven van de tien voorbijgangers naar binnen te kijken, zo komt naar voren uit verschillende onderzoeken. In het eerste jaar na een verbouwing kan de omzet zelfs wel tot wel een kwart stijgen.
Klinkers vindt dat winkeliers die deze kans op omzetverhoging laten liggen ‘niet zakelijk bezig zijn’. Ook bij het verkopen van de winkel levert een mooie inrichting veel meer geld op.

Met een team van ervaren binnenhuisarchitecten en gekwalificeerde professionals werkt Klinkers een totaalconcept voor de klant uit, zo vertelt hij in het blad. Op jaarbasis richt Klinkers tussen de dertig en vijfitg winkels opnieuw in. ‘Het concept is erop gericht om het vloeroppervlak optimaal in te delen, de kleurstelling te bepalen en het interieur integraal te vernieuwen.’ Vloerbedekking, verlichting, plafond, temperatuur en beveiliging spelen een prominente rol.

Ieder project wordt jaarlijks gecontroleerd en geëvalueerd.

08-05-2007 9:25


Op donderdagmiddag 10 mei vindt de prijsuitreiking plaats van BNA Gebouw van het Jaar 2007 Regio Oost. Dan wordt de uitslag bekendgemaakt van een van de vijf regionale voorrondes voor de verkiezing van het BNA Gebouw van het Jaar. Een jaarlijkse prijs waarmee de Bond van Nederlandse Architecten de architectonische kwaliteit van recente bouwprojecten van zijn leden uit het hele land wil laten zien en onderscheiden.

Kanshebbers in de strijd om deze regionale titel zijn alle BNA-architecten die hun beste project van het afgelopen jaar in Oost-Nederland hebben ingediend. Tijdens de feestelijke bijeenkomst op 10 mei in het ‘Spazio’, een gebouw van J.J. Konijnenburg uit 1968, beter bekend als Gemeentehuis van Arnhem, worden maximaal zeven gebouwen voor BNA Gebouw van het Jaar 2007 genomineerd. Eén daarvan wordt diezelfde middag uitgeroepen tot de winnaar van Regio Oost. Alle nominaties dingen mee naar de hoofdprijs in de landelijke finale op 22 juni 2007 in Rotterdam.

De prijsuitreiking wordt voorafgegaan door een symposium over het architectuurklimaat in Nederland aan de hand van regionale voorbeelden. Na een reeks van compacte interviewsessies met leden van het panel, bestaande uit een beleidsmaker, een opdrachtgever en een architect, volgt een gerichte discussie onder leiding van Paul Baeten, journalist en ervaren mediator van veelvoudige regionale architectuurdebatten en symposia. Deelnemers aan het panel zijn onder andere Medy van der Laan, directeur projectontwikkelaar TCN Property Projects van Rudy Stroink, oud-staatssecretaris OC&W van Cultuur en Media, Ruud van Heugten, Tweede Kamerlid en Jeroen van Schooten, Meyer en Van Schooten en voorzitter BNA.
08-05-2007 9:23De Nederlandse ambassade in Rome wordt 16 mei officieel heropend na een ingrijpende renovatie. De ingebruikname van het hernieuwde pand wordt luister bijgezet met de aftrap van een uitgebreid Nederlands cultureel festival. Onder de naam ‘Olandiamo?’ vinden in de weken na de opening door heel Rome activiteiten en tentoonstellingen plaats op het gebied van Nederlandse architectuur, literatuur, mode, fotografie en diverse soorten muziek en dans.

De ambassade was lange tijd gevestigd in een rijk gedecoreerde, in Renaissancestijl gebouwde stadsvilla uit 1929 geflankeerd door een vagelijk gelijkende, maar in detaillering stukken minder bijzondere aanbouw van enige decennia later. De panden bestrijken samen zo’n 1300 m2 en hadden in de loop der jaren al enige renovaties ondergaan, maar waren nu min of meer uitgewoond. Ze kenden onderhoud- en beheerproblemen en de installaties waren de economische levensduur voorbij. Omdat de gebouwen oorspronkelijk als woning fungeerden, hadden ze bovendien een slechte logistiek. Er waren allerlei kruip-door-sluip-door-gangetjes, trappetjes, vreemde kamerafmetingen op vreemde plekken in het gebouw et cetera, die de werkbaarheid en de onderlinge communicatie tussen het ambassadepersoneel bemoeilijkten. In eerste instantie is gezocht naar alternatieve huisvesting elders in Rome, maar de kosten voor de aanschaf en verbouwing van een ander pand bleken zich niet te verhouden tot de gewenste kwaliteitsverbetering. Uiteindelijk is besloten tot volledige renovatie en modernisering van de bestaande ambassade.

Het jaar 2005 is gebruikt om alle eisen en doelstellingen vast te leggen, het ontwerp te vervaardigen, de aanbestedingsstukken gereed te maken en een aannemer te selecteren. 2006 is het bouwjaar geworden. Tijdens de werkzaamheden was de ambassade tijdelijk op een andere locatie gevestigd. Vanzelfsprekend moest de renovatie oplossingen bieden voor de bovenbeschreven problemen. Mede omdat Italië bij uitstek een land van design en cultuur is, is daarnaast hoog ingezet op architectonische en kunstzinnige ambities. Het project is opgevat als een uitgelezen kans te laten zien wat Nederland op het gebied van vormgeving in huis heeft. Betreft architectuur is gezocht naar functionaliteit, zakelijkheid, transparantie en een moderne vormgeving.

Architect Jan Pesman van het Delftse cepezed heeft gezocht naar een zo groot mogelijk contrast tussen de twee onderscheiden bouwdelen. Omdat het hoofdgebouw veel oorspronkelijke details bevatte, wilde hij het aanzicht hiervan zoveel mogelijk in oude luister herstellen en zo goed mogelijk naar voren laten komen. Aan de buitenkant is de stadsvilla daarom geheel gerestaureerd. Rondom de alledaagse aanbouw ernaast is een schil aangebracht van cortenstaal, een koperhoudende staalsoort die na verloop van tijd een beschermend, roestkleurig oxidepatina krijgt dat goed aansluit bij de stamkleur van de parasoldennen in het omliggende gebied. Het staal loopt door bij de raamopeningen, maar is daar ten behoeve van uitzicht en daglichttoetreding geperforeerd en voorzien van luiken. De nieuwe schil doet de aanbouw eruit zien als een abstracte, neutrale en vrijwel detailloze aanwezigheid die een rustig decor vormt voor het Renaissancistische gebouw, dat nu volledig tot zijn recht komt.

Binnen kenden de panden geen bijzondere details. Intern zijn zij daarom tot op het betonskelet gestript en voorzien van een nieuwe, drastisch herziene organisatie gericht op licht, transparantie en een goede onderlinge communicatie. De twee bouwdelen zijn daarbij tot één geheel gesmeed, waardoor in het interieur nauwelijks nog verschil tussen de beide panden is op te merken. Ter bevordering van een herkenbare logistiek heeft iedere verdieping eenzelfde indeling gekregen. Op alle etages zijn de kantoren, werkplekken en vergaderzalen nu gegroepeerd rondom een centrale verkeers- en verblijfruimte met mogelijkheden tot het hebben van ontmoetingen. De binnenwanden tussen de kantoren en de centrale ruimten zijn uitgevoerd in translucent glas, wat een prettige lichte uitstraling geeft. Ook de trappen zijn grotendeels van translucent glas, terwijl de lift geheel transparant is uitgevoerd. De lift en trappen zijn overkapt met een transparant dak, waardoor daglicht doordringt tot op de begane grond.

In het interieur van de vernieuwde ambassade is veel moderne kunst van Nederlandse bodem opgenomen. De collectie huisvest onder meer werken van Jan Cremer, Jan Dibbets, Louis Copier, Carel Willink, Aline Thomassen, Fons Brasser, Charlotte Dumas en Hannes Wallrafen. Buiten wordt het pand ‘bewaakt’ door het kunstwerk met twee ceramische honden Cave canem (pas op voor de hond) uit 1993 van de kunstenaars Irene Fortuyn en Robert O’Brien.

cepezed is een architectenbureau dat zich sterk profileert met technisch innovatieve, functionele en inzichtelijke gebouwen met een sobere vormgeving, hoogwaardig materiaalgebruik en veel aandacht voor detaillering. cepezed-architectuur kenmerkt zich daarnaast door veel gebruik van glas en staal en de frequente toepassing van vides en atria voor een natuurlijke belichting en beluchting. Het bureau hanteert een integrale ontwerpmethodiek, waarbij adviseurs al in een vroeg stadium worden betrokken. Met meervoudig materiaalgebruik worden ruimtelijke vormgeving, constructie en installaties tot ondeelbaar geheel gesmeed. Eerder ontwierp cepezed onder meer de huisstijlarchitectuur voor het automerk Porsche, het Innovationszentrum für Informatik in Berlijn en de indoor karttrack Race Planet langs de A13 bij Delft. Tot de lopende opdrachten behoren onder meer het Rijkswaterstaat-complex Westraven in Utrecht en het hoofdkantoor van Microsoft Nederland op Schiphol.

Het programma van het culturele festival ‘Olandiamo?’ is te vinden op de website van de ambassade, http://www.mfa.nl/rom-nl/homepage

07-05-2007 14:31
 

Japan 2007 is een internationaal onderzoeksproject dat tussen mei 2007 en januari 2008 plaatsvindt. Centraal staat de kennisuitwisseling tussen Japan en Nederland: het thema van Japan 2007 is dan ook ‘Japan en Nederland, wat kunnen ze van elkaar leren?' Rond dit thema zijn vier onderzoeken geformuleerd die in Nederland én in Japan worden uitgevoerd door een groep van veertig Eindhovense bouwkundestudenten. De Japanweek is de start van het project en vindt plaats van 10 tot en met 16 mei op de faculteit Bouwkunde aan de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e).

 

Japan 2007 wordt ondersteund door het Universiteitsfonds Eindhoven en de gemeente Eindhoven in het kader van het thema Brainport. Het project is een initiatief van Cheops, studievereniging Bouwkunde aan de TU/e.

Japan 2007 is ontstaan uit de eens traditionele studiereis, maar is nu uitgegroeid tot een prestigieus internationaal onderzoeksproject. In samenwerking met docenten, de universiteit, diverse bedrijven uit de bouwwereld en de gemeente Eindhoven zijn vier interessante onderzoeken opgezet: brainport, creatief ruimtegebruik, duurzame technologie en lean bouwen. Deze thema's zijn gekozen omdat beide landen in ieder daarvan duidelijk een internationale bijzondere positie vertegenwoordigen. Na afloop van Japan 2007 worden de onderzoeksresultaten in samenwerking met het Nederlands Architectuurinstituut NAi tentoongesteld.

 


De Japanweek markeert de start van Japan 2007. Tijdens deze week zal de inschrijving van het project starten en zal de TU/e-campus gevuld worden met tal van leuke, interessante en serieuze activiteiten over het project en de Japanse cultuur. Een greep hieruit: sumoworstelen, masterclass Creatief Japan, filmavond, yoga, lezingen van Japanologen en bedrijven. De Japanweek wordt mede mogelijk gemaakt door Continu Engineering.

 

 

07-05-2007 8:21


Na Milaan nog niet moe van beursgangen vol (design)meubilair? Dan is Design Prima wellicht een aanrader. Design Prima is een kleine meubelbeurs die gehouden wordt in het gebouw OId Billingsgate aan de boorden van de Thames in het centrum van Londen. Deelnemende bedrijven aan het evenement zijn onder meer Bonar Floors, Dauphin, Interstuhl, RH Form, Sedus, Thonet en Wiesner Hager. De beurs vindt plaats van 15 tot en met 17 mei.
07-05-2007 8:15


De internationale masterclass van de 3e Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam buigt zich over een netwerk van culturele gemeenschapscentra op Zuid. ‘Ontwerp een gebouw waarin de ambitie van Rotterdam Zuid tot uitdrukking komt’. Met deze opdracht gaan vanaf 21 mei 60 studenten uit binnen- en buitenland aan de slag tijdens Form & The City, de masterclass van de 3e Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam (IABR).

De studenten ontwerpen voor zeven bestaande locaties in de deelgemeenten Feijenoord, Charlois en IJsselmonde. De ontwerpen worden vanaf 3 juni een maand lang tentoongesteld op de bovenste verdieping van het kantoor van de deelgemeente Feijenoord.

Het thema van de 3e IABR is de toekomst van de stad. Tijdens de masterclass gaat een jonge generatie architecten aan de slag met het ontwerpen van een netwerk van culturele gemeenschapscentra op Zuid. De locaties zijn in overleg met Pact op Zuid, de dienst Stedenbouw en Volkshuisvesting, (deel)gemeentebestuurders en sleutelfiguren uit de betrokken wijken vastgesteld. Voor elke locatie is al bepaald welke functies er een plek moeten krijgen.

De gekozen locaties zijn: Wielslag (Bloemhof), Maashaven (Charlois), Rijnhaven (Kop van Zuid), Persoonsdam (Feijenoord), Slagheklocatie (Hillesluis), Metrostation Slinge (tussen Pendrecht & Zuidwijk), ‘Quick Fit’ aan de Groene Tuin (IJsselmonde). 

De masterclass wordt georganiseerd door de IABR en het Berlage Instituut, in samenwerking met Columbia University, New York. De deelnemers zijn afkomstig van de volgende architectuur-opleidingen: Berlage Institute, Rotterdam, the Netherlands – TU Delft, the Netherlands - CEPT, Ahmedabad, India - Columbia University, New York, USA - Diego Portales University, Santiago, Chile - ETH Zürich, Switzerland - Kansai University Tokyo, Japan - MIT, Cambridge, USA - Tsinghua University, Beijing, China - UPC Barcelona, Spain. 

Op 1 juni worden de ontwerpen van de masterclass gepresenteerd in de PowerLounge in de Kunsthal Rotterdam.
04-05-2007 8:15

Human Inference, een bedrijf dat datasoftware levert, heeft een 10-jarige huurovereenkomst gesloten voor circa 1.711 vierkante meter kantoorruimte op kantorenpark ‘BusinessPark Arnhem’ aan de Utrechtseweg 310 in Arnhem. Het gehuurde kantoorgebouw is ooit ontworpen door Meijer en Van Schooten, de architecten die ook voor het befaamde ING hoofdkantoor op de Zuid-As hebben getekend. De verhuur en marketing van BusinessPark Arnhem ligt in handen van DTZ Zadelhoff en Strijbosch Thunnissen Makelaars Arnhem.
04-05-2007 8:10


De meubelontwerpen van de gerenommeerde Nederlandse beeldend organisator, ontwerper, fotograaf en cineast Paul Schuitema komen opnieuw in productie. Het label Dutch Originals heeft de exclusieve rechten van de modellen verworven. Eerder al bracht Dutch Originals de stalen buismeubelen van W.H. Gispen, Wim Rietveld en Gebroeders de Wit opnieuw op de markt.

De buisontwerpen van Schuitema zijn de laatste jaren uitgegroeid tot ware collector’s items. Dutch Originals gaat deze representanten van het functionalisme nu bij een groot publiek onder de aandacht brengen. Eind juni 2007 brengt het de vijf succesvolste stoelontwerpen van Schuitema op de markt. De stoelen zullen de originele modellen tot in het kleinste detail benaderen, en zelfs met ouderwetse spiraalveren worden uitgerust. Daarnaast worden ook twee bureau-ontwerpen van Schuitema opnieuw in productie genomen.

Paul Schuitema (1897 – 1973) geldt als een van de meest vooraanstaande Nederlandse vertegenwoordigers van het modernisme. Hij geniet internationale faam als (grafisch) ontwerper, fotograaf en filmer. Veel van zijn ontwerpen zijn opgenomen in musea, zoals Boijmans van Beuningen in Rotterdam, het Gemeentemuseum Den Haag en het Stedelijk Museum in Amsterdam. Dankzij de opkomst van het Dutch Design is de laatste jaren een sterke herwaardering voor zijn werk ontstaan.

Schuitema was in de jaren twintig van de vorige eeuw een van de belangrijkste vertegenwoordigers van de progressieve Rotterdamse kunstbeweging Opbouw. Samen met architecten als J.P. Oud en Mart Stam en ontwerpers als W.H. Gispen en Piet Zwart stond Schuitema aan de basis van het Nederlandse functionalisme. In 1931 werd zijn interesse voor interieurontwerp gewekt. Als experiment maakte hij twee metalen buisstoelen. Dit beviel hem zo goed dat hij een jaar later medeoprichter werd van meubelfabriek D3. In zijn ontwerpen voor D3 koppelde Schuitema eenvoud aan comfort.

Onder de titel ‘Volmaakt verchroomd, D3 en het avant-garde meubel’ wordt vanaf 23 juni in het Haagse Gemeentemuseum een overzichtstentoonstelling gehouden waar het werk van Paul Schuitema centraal staat. Hier zullen zowel zijn historische modellen als de nieuw geproduceerde buismeubelen te bewonderen zijn. Vanaf die datum zullen de stoelen en bureaus van Paul Schuitema bij de betere interieurzaken van Nederland verkrijgbaar zijn.
04-05-2007 8:02


De Nederlandse ambassade in Rome heeft een ingrijpende verbouwing ondergaan. De stadsvilla uit 1929 werd onder handen genomen door het Delftse bureau cepezed. De gerenoveerde ambassade wordt 16 mei officieel heropend. De ingebruikname van het hernieuwde pand wordt luister bijgezet met een uitgebreid Nederlands cultureel festival. Onder de naam ‘Olandiamo?’ vinden in de weken na de opening door heel Rome activiteiten en tentoonstellingen plaats op het gebied van Nederlandse architectuur, literatuur, mode, fotografie en diverse soorten muziek en dans.

De ambassade was lange tijd gevestigd in een rijk gedecoreerde, in Renaissancestijl gebouwde stadsvilla uit 1929 geflankeerd door een vagelijk gelijkende, maar in detaillering stukken minder bijzondere aanbouw van enige decennia later. Architect Jan Pesman van cepezed heeft gezocht naar een zo groot mogelijk contrast tussen de twee onderscheiden bouwdelen. Omdat het hoofdgebouw veel oorspronkelijke details bevatte, wilde hij het aanzicht hiervan zoveel mogelijk in oude luister herstellen en zo goed mogelijk naar voren laten komen. Aan de buitenkant is de stadsvilla daarom geheel gerestaureerd.

“Rondom de alledaagse aanbouw ernaast is een schil aangebracht van cortenstaal, een koperhoudende staalsoort die na verloop van tijd een beschermend, roestkleurig oxidepatina krijgt dat goed aansluit bij de stamkleur van de parasoldennen in het omliggende gebied”, aldus de architect. “Het staal loopt door bij de raamopeningen, maar is daar ten behoeve van uitzicht en daglichttoetreding geperforeerd en voorzien van luiken. De nieuwe schil doet de aanbouw eruit zien als een abstracte, neutrale en vrijwel detailloze aanwezigheid die een rustig decor vormt voor het Renaissancistische gebouw, dat nu volledig tot zijn recht komt.”

In het interieur kenden de beide panden geen bijzondere details. Intern zijn zij daarom tot op het betonskelet gestript en voorzien van een nieuwe, drastisch herziene organisatie gericht op licht, transparantie en een goede onderlinge communicatie. De twee bouwdelen zijn daarbij tot één geheel gesmeed, waardoor in het interieur nauwelijks nog verschil tussen de beide panden is op te merken. Ter bevordering van een herkenbare logistiek heeft iedere verdieping eenzelfde indeling gekregen. Op alle etages zijn de kantoren, werkplekken en vergaderzalen nu gegroepeerd rondom een centrale verkeers- en verblijfruimte met mogelijkheden tot het hebben van ontmoetingen. De binnenwanden tussen de kantoren en de centrale ruimten zijn uitgevoerd in translucent glas, wat een prettige lichte uitstraling geeft. Ook de trappen zijn grotendeels van translucent glas, terwijl de lift geheel transparant is uitgevoerd. De lift en trappen zijn overkapt met een transparant dak, waardoor daglicht doordringt tot op de begane grond.

In het interieur van de vernieuwde ambassade is veel moderne kunst van Nederlandse bodem opgenomen. De collectie huisvest onder meer werken van Jan Cremer, Jan Dibbets, Louis Copier, Carel Willink, Aline Thomassen, Fons Brasser, Charlotte Dumas en Hannes Wallrafen.
03-05-2007 9:43

Op maandagavond 14 mei verlicht 'Rotterdam 2007 City of Architecture' met meer dan honderd schijnwerpers de brandgrens in de binnenstad van Rotterdam. De brandgrens markeert het gebied dat als gevolg van het bombardement van 14 mei 1940 en de daaropvolgende branden verwoest werd.

Op deze lijn werpen vanaf 22.45 uur grote lichtbundels hun stralen de hemel in, waardoor de impact van deze ingrijpende gebeurtenis zichtbaar wordt in de hele stad. Het bombardement duurde ‘slechts’ 15 minuten, maar verwoestte vrijwel de gehele binnenstad van Rotterdam. Nog tijdens de oorlog werd besloten dat het nieuw te verrijzen Rotterdam geen reconstructie van de vooroorlogse stad zou worden maar een moderne, nieuwe stad.

De brandgrens markeert de scheiding tussen oud en nieuw, die op veel plaatsen zichtbaar is in de binnenstad, maar nooit als geheel wordt ervaren. Op 14 mei 2007 licht kunstproducent Mothership de bijna 12 kilometer lange brandgrens als geheel aan, waardoor deze historische gebeurtenis voor iedereen inzichtelijk wordt.

Voorafgaand aan het aanlichten van de brandgrens vindt een uitgebried omlijstend programma plaats, met onder meer theater en een concert.Na afloop hiervan volgt de onthulling van 'De Bloeiende Stad'. Landschapsarchitect Adriaan Geuze (West 8 urban design & landscape architecture) ontwierp voor het Schouwburgplein deze bijzondere sculptuur bestaande uit duizenden bloemen. De Bloeiende Stad verbeeldt tegelijkertijd de brandende stad en de bloei van Rotterdam na het bombardement.

Het aanlichten van de brandgrens start om 22.45 uur en is tot 2.00 uur te zien. De verlichte brandgrens is het beste zichtbaar vanaf een hoog punt. Speciaal voor deze avond is een aantal gebouwen van 21.00 tot 2.00 uur opengesteld voor publiek: Groot Handelsgebouw (dakterras van Café -restaurant Engels, Stationsplein 45), Euromast (Parkhaven 20, entree 5 euro) en het Witte Huis (Wijnhaven 3).

De verlichting van de Brandgrens wordt mede mogelijk gemaakt door Eneco Energie.

Zie ook www.rotterdam2007.nl
01-05-2007 10:23


Projectinrichter SV heeft een nieuwe referentiebrochure uitgebracht. In deze vierde editie van Oog in Oog zijn de meest recente projecten waarvoor SV het interieur mocht inrichten in beeld gebracht. Het betreft projecten bij onder meer Sabic, Ernst & Young en ADB Siemens.

Terug

Combinatieaanbieding: 25% korting op abonnement vaktijdschriften Inside Information + Verlichting

U betaalt € 141,00, in plaats van € 188,00, voor totaal dertien nummers van Inside Information en Inside Information Verlichting.

Klik hier om een abonnement te nemen
 


Nieuwsarchief
Kantoor- en Projectmeubilair

Vloer, Wand & Plafond

Verlichting

Ontwerp/Architectuur

Overig nieuws

Archief voor oktober 2006


Naast nieuws en de hoofdnavigatie bovenaan onze site hebben wij nog meer rubrieken, namelijk:

- Agenda met beurzen en evenementen
- Vacatures
- Projecten uit de branche
- Geselecteerde filmpjes
  


- Aanmelden voor een abonnement
- Inschrijven op de e-mailnieuwsbrief

 


Agenda
Agenda-overzicht >