Nieuws


30-03-2007 10:58


Op de Europese designbeurs ‘Interieur ’06’ in Kortrijk stelde Modular Lighting Instruments voor het eerst zijn collectie buitenverlichting voor onder de naam ‘Modular Green’. Wie de eerste kennismaking gemist heeft, kon vervolgens vorige week terecht op ‘Sfeer’ in Flanders Expo te Gent en kan binnenkort zijn hart ophalen tijdens de internationale verlichtingsbeurs ‘Euroluce’ (van 18 tot 23 april) in het Fiera Milano, Rho-Pero, Italië), waar drie nieuwe producten aan het gamma zullen worden toegevoegd: de ‘Filter’, ‘Duell Wall exterior’ en ‘Wicky LED’.


5

Modular Lighting Instruments profileert zich als trendsetter binnen de sector van de architecturale verlichting. Modular lanceerde als eerste verlichtingsbedrijf de laagspanning in België en introduceerde met de vierkanten inbouwarmatuur ‘Multiple’ een succesproduct voor de retailsector. Dankzij de jarenlange ervaring en het doorgedreven professionalisme op het vlak van service, productkwaliteit en lichtadvies, werd Modular een ‘begrip’ gemaakt voor veel architecten en interieurvormgevers wanneer het over verlichting gaat. Diezelfde (interieur)architecten gaan echter ook steeds meer de uitdaging aan om naast de binnenruimtes ook de buitenomgeving vorm te geven. Vaak sluiten beide ontwerpen ook nauw bij elkaar aan. Bijgevolg kwam de vraag van deze architecten om ook voor buiten een verlichtingsgamma te ontwikkelen.

Hierbij is een karaktervolle en sfeervolle beleving van de tuin, de oprijlaan of de gevel het uitgangspunt, zodat ook buitenverlichting de dimensie krijgt waar ze recht op heeft. Met meer aandacht dan voorheen buigt Modular Lighting Instruments zich over het vraagstuk van de buitenverlichting. Weercondities zijn immers meer bepalend voor de techniciteit van een toestel dan de ruimtelijke factoren van een kantoorgebouw of restaurant. Een factor waar tot dan enkel gespecialiseerde bedrijven een antwoord op leken te hebben. Voor een bedrijf als Modular Lighting Instruments dat er constant naar streeft de trends voor te zijn en vernieuwend uit de hoek te komen, werd dit een nieuwe uitdaging, waardoor een herdefinitie van de gebruikte technieken zich opdrong. Het antwoord werd gevonden in de gepatenteerde technologie van het 'DryLightSystem'.

Bij dit systeem is de lichtbron in een afgesloten en waterdichte behuizing verwerkt, waarrond vervolgens een armatuur wordt gebouwd. Concreet betekent dit dat een grote hoeveelheid stof en spatwater dat uit om het even welke richting komt, geen invloed kan uitoefenen op de werking van het toestel. Deze water- en stofbestendigheid is cruciaal bij het ontwikkelen van buitenverlichting. De verschillende DryLightmodules voldoen aan de strenge IP67-classificatie.

 

Aan het DryLightSystem ging een jaar van intensieve ontwikkeling vooraf. Om de elektronica binnenin te beschermen en de buitenverlichting aldus betrouwbaar te maken, heb je immers twee opties: de volledige behuizing waterdicht maken of enkel de elektrische apparatuur waterdicht afschermen. Door voor de laatste optie te kiezen, koos Modular voor de grootste uitdaging: de module moest niet alleen vochtvrij gemaakt worden, maar moest ook vochtvrij gehouden worden, én het glas van de glazen stolp rondom moest tegen een enorme hitte bestand zijn. Door de keuze van Modular om enkel de fitting en de lamp vochtdicht te maken, zijn er geen beperkingen voor de creativiteit van de ontwerpers. Aangezien de ontwerpers niet langer gebonden zijn aan de beperkingen van een waterdicht toestel, kunnen ze immers alle kanten uit op het vlak van design.

Het Modular Green-gamma kenmerkt zich door zijn flexibiliteit: bijna alle toestellen kunnen zowel op een harde als een zachte ondergrond geplaatst worden, en naast het veelvuldig teruggrijpen naar lamptypes die rechtstreeks op netspanning (230V) kunnen aangesloten worden, introduceert Modular ook high power LEDS in de buitenreeks, die een lange levensduur en een laag energieverbruik garanderen. Het gamma is bijgevolg toegankelijk voor zowel particulieren als projecten.

Een grote flexibiliteit uit zich uiteraard ook in een grote creativiteit voor ontwerpers en vormgevers. Verantwoordelijk voor deze creativiteit zijn onder andere Rotorgroep uit Roeselare (ontwierp de 'A(r)mor'), ontwerper Luc Vincent, die eerder al de 'Square Moon' voor Modular uittekende (verantwoordelijk voor de 'Square Moon Exterior' en de 'Square Moon Exterior backlit') en architect Marnix Verstraeten (ontwerper van de nieuwe 'Filter'). Het resultaat van deze creativiteit is een assortiment van buitenverlichting, dat vandaag uit twintig productfamilies bestaat.

Ook op het vlak van ‘kleur’ trekt Modular een vernieuwende kaart: geen aluminium of inox voor de Modular Green-producten, maar een keuze uit khaki-groene, witte, zwarte en zandkleurige ('Desert') toestellen. Met de lancering van drie nieuwe LED-producten in het Modular Green-tuinverlichtingsassortiment trekt Modular de kaart van de energiezuinige verlichting.

Sinds een aantal jaren voert Modular Lighting Instruments onderzoek naar de ontwikkeling van producten voor buitenverlichting die aan een aantal milievriendelijke karakteristieken tegemoet komen. Als resultaat hiervan, heeft Modular drie grote eisen in zijn 'ECOlabel' opgenomen: een lange levenstijd van de lichtbron, een hoge lumen-output per watt van de lichtbron en het integreren van het elektronisch toestel. Eerder werden op Interieur ’06 de eerste LED-varianten van de Modular Green-productfamilies 'A(r)mor', 'Juliette' en 'Skifv' aan het grote publiek voorgesteld. 'Filter', 'Duell Wall Exterior' en 'Wicky' zijn drie nieuwe LED-producten die vanaf april aan het Modular Green-assortiment worden toegevoegd.

De High Power LED garandeert een bijzonder laag energieverbruik en een hoge lichtopbrengst. Bovendien overklast ze qua levensduur de traditionele gloeilamp en andere lichtbronnen. Modular breidt eveneens het kleuraanbod van zijn LEDs uit door alle modellen met zowel warm witte (warm white LED, kleurtemperatuur van 3200K) als koud witte LEDs (ice white LED, kleurtemperatuur van 6000K) aan te bieden. De warm witte LED geeft een meer naturelle, warme uitstraling, terwijl een koud witte LED een ijzig blauw, koud licht geeft. Een warme kleur in een particuliere buitenomgeving spreekt bijvoorbeeld meer tot de verbeelding dan koude en kille kleurschakeringen. In meer uitgesproken architecturale en vormgeeflijke ontwerpen kan een neutraal witte LED dan weer voor de gepaste accenten op materialen en muren zorgen. Een combinatie van beide lichtkleuren kan dan weer zorgen voor een mooi schouwspel op gevels, tuinen en opritten.

LED is zonder twijfel de lichtbron van de toekomst. Maar Modular integreert in zijn buitenverlichting naast LED ook andere lamptypes, die rechtstreeks op 230V kunnen worden aangesloten. Het bedrijf kiest er ook bewust voor om High Power LED's te gebruiken voor oriëntatie en signalisatie, nog altijd één van de basisfuncties van buitenverlichting.

Modular stelt 115 mensen tewerk en beschikt over een uitgebreide R&D-afdeling, die instaat voor de volledige conceptontwikkeling van nieuwe lichtoplossingen. Modular maakt sedert november 2006 deel uit van Philips Lighting. De hoofdzetel van Modular is in Roeselare (België) gevestigd. Er zijn verkooppunten van Modular te vinden in meer dan zestig landen. In 2006 realiseerde Modular een omzet van 31 miljoen euro.

22

30-03-2007 9:37

 

Voormalig BNA-voorzitter Kees van der Hoeven is uiterst actief. Met zijn website Architectenwerk houdt hij het architectuurvuur in Nederland voortdurend brandend. Onlangs presenteerde Van der Hoeven een tweetal nieuwe initiatieven. Allereerst initieerde hij de nieuwe prijs 'de Architect van het Jaar'. Daarnaast maakt Van der Hoeven zich sterk voor de oprichting van een kenniscentrum voor de Nederlandse Architecten Praktijk (k+NAP).

 

"Vanwege het 10-jarig bestaan van www.architectenwerk.nl en de tiende uitgave van de jaarlijkse Architectenwerk Top 40 [dit keer 'gewonnen' door UN Studio, red.]hebben we een nieuwe prijs geinitieerd die jaarlijks een Nederlands architectenbureau in het zonnetje zet", aldus Van der Hoeven in een toelichting. "Voor het seizoen 2006-07 zijn elf architectenbureaus genomineerd. Voor de uiteindelijke keuze worden ze door een deskundige jury nader aan de tand gevoeld aan de hand van 5 thema's: bedrijfsvoering, duurzaamheid, kennisontwikkeling, innovatie en klantvriendelijkheid."

 

Voor het nieuwe kenniscentrum k+NAP zoekt Van der Hoeven partners. "Wij nemen het initiatief om diverse partijen die kennis genereren ten behoeve van architecten in een nieuw netwerk bij elkaar te brengen. Het uiteindelijke doel is architecten beter te ondersteunen bij hun dienstverlening." Voor de partners kl;even er volgens Van der Hoeven belangrijke voordelen aan deelname aan het initiatief: "Uw producten met de daaraan verbonden kennis en informatie prominent in beeld bij architecten, deelname in een door het ministerie van VROM/Atelier Rijksbouwneester gesteund kennisnetwerk, mogelijkheden voor onderzoek en enquetes onder architecten, met steun van de TU Delft."

Meer informatie is vanaf medio april te vinden op www.architectenpraktijk.nl

30-03-2007 9:08


De Britse architect Richard Rogers wordt gelauwerd met de Pritzker Architecture Prize, de belangrijkste internationale onderscheiding op het gebied van architectuur. Rogers is vooral bekend van het (in samenwerking met Renzo Piano ontworpen) Centre Pompidou in Parijs. Recentelijk baarde de Brit opzien met het nieuwe gerechtsgebouw in Antwerpen.


Richard Rogers krijgt de prijs (een bronzen beeld en 100.000 dollar) op 4 juni uitgereikt in Londen. Eerdere winnaars van de prestigieuze prijs zijn onder meer Norman Foster, Rem Koolhaas en Zaha Hadid. 

30-03-2007 9:00


De Amerikaanse filmster Brad Pitt zal de komende tijd veelvuldig te zien zijn in Rotterdam. De bekende filmster/aspirant architect heeft een aanstelling gekregen bij Rem Koolhaas' befaamde bureau OMA. Dat meldt de website Archined. De aanstelling heeft Pitt te danken aan filmster Uma Thurman, een gemeenschappelijke vriend van Pitt en Koolhaas.

Voor liefhebbers van Pitt is er aanstaande zondag al een mogelijk 'contactmoment': om 15:00 uur houdt de Amerikaanse ster een lezing in nhet Nederlands Architectuurinstituut (NAi) in Rotterdam. Er is nog een beperkt aantal kaarten beschikbaar. Deze worden vanaf 11.00 uur gratis uitgedeeld aan de kassa van het NAi.

29-03-2007 9:08


De derde Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam (IABR) speelt zich deze zomer niet alleen af in de Kunsthal Rotterdam, ook het Nederlands Architectuurinstituut (NAi) biedt onderdak aan programmaonderdelen van de biënnale.

De derde IABR gaat op 24 mei van start onder de titel 'Power – Producing the Contemporary City'. Het NAi presenteert vanaf die datum het werk van vijf ontwerpbureaus, die een verfrissende kijk hebben op stedenbouw en de (on)mogelijkheden voor burgers om daarin te participeren. Daarnaast organiseert het NAi lezingen en debatten die in het teken staan van het thema van de biënnale: 'de toekomst van de stad'. Hiermee wordt de onderlinge samenwerking van voorgaande edities voortgezet en zelfs versterkt.

In het NAi is van 24 mei tot en met 21 oktober 'A Better World – Another Power' te zien. Deze tentoonstelling gaat over ontwerpers die verder gaan waar ambtenaren, overheden, marktpartijen en andere groepen blijven staan. Ze zoeken ieder op een eigen manier de grenzen op tussen planologie, stedenbouw, kunst en sociaal werk. Zij proberen de rol van architectuur in ons leven opnieuw te bepalen en dragen op die manier bij aan de toekomst van de stad.

Betrokken zijn: FAST (Amsterdam), Torolab (Tijuana), Jeanne van Heeswijk en Dennis Kaspori (Rotterdam), Santiago Cirugeda (Sevilla) en het Center for Urban Pedagogy (New York).

In mei en juni organiseert het NAi verschillende debatten die ingaan op het thema van A Better World.

De biënnale geeft bezoekers stof tot nadenken over de stad van morgen. Het programma van de biënnale bestaat uit tentoonstellingen, publicaties, een internationale masterclass en een 'PowerLounge' met lezingen, debatten, films en ontmoetingen. Curator van de derde biënnale is het in Rotterdam gevestigde Berlage Instituut, het postdoctorale onderwijsinstituut voor architecten en stedenbouwkundigen. De IABR is een tweejaarlijks evenement, dat kennis en ervaring in de ontwerpende disciplines (architectuur, stedenbouw en landschapsarchitectuur) van over de hele wereld in Rotterdam samenbrengt en presenteert aan een groot publiek.

Meer informatie over de Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam: www.biennalerotterdam.nl

27-03-2007 12:54

mtv-max-2

Met de opening van de grootste MTV-studio ter wereld op 29 maart door burgemeester Job Cohen wordt de eerste stap gezet naar de totstandkoming van het droomcomplex Mediawharf voor nieuwe media.

MTV Networks Nederland is gehuisvest in de oude Timmerwerkplaats van de NDSM-werf die een metamorfose heeft ondergaan. Het resultaat is een versmelting van het laat negentiende-eeuwse industriële monument met een high-tech 21-ste eeuws productiehuis. Als volgende stap brengt Mediawharf eind 2009 een museum en theater onderdak in de oude Lasloods van de werf. Boven de loods komt een zwevend loftkantoor van 13.500 vierkante meter, waarin creatieve industrie wordt ondergebracht. Ook bij de Lasloods zullen Max van Aerschot Architecten uit Haarlem en QuA Associates uit Amsterdam betrokken zijn als ontwerpers.

Mediawharf zal de bundeling van industriële monumenten aan het IJ, de komende jaren één voor één transformeren in het nieuwe mediacentrum van Amsterdam. De metamorfose van de Timmerwerkplaats maakt duidelijk dat de NDSM-locatie mogelijkheden biedt die vergelijkbaar zijn met de allure van het Meatpacking District in New York. De Timmerwerkplaats is daarom als tijdsdocument bewaard gebleven, geprepareerd en gerestaureerd. Ze biedt onderdak aan een spectaculair atrium, een fantastische studio en controllrooms, die geplaatst zijn in een nieuwe 'doos', maar dan een zonder 'deksel' zodat het oude fabrieksdak voor sfeer zorgt. Dat alles is geaccentueerd met houten vloeren, dominante kleuren en een waterval van trappen.

mtv-max-1
mtv-max-3
27-03-2007 10:59


Nederland wordt zich steeds meer bewust van de mogelijkheden om duurzaamheid en energiezuinigheid te integreren in de gebouwde omgeving. We lopen echter nog steeds achter in de daadwerkelijke toepassing ervan. Dat zegt architect Paul de Ruiter, directeur van het gelijknamige Architectenbureau.

“In de huidige conceptuele ontwerpen worden weliswaar de nieuwste technieken en inzichten verwerkt, maar in de ontwikkeling van concept naar bouwbare architectuur zit de Nederlandse architectuur nog in het industriële tijdperk.”

Volgens Paul de Ruiter komt dat doordat er te weinig wordt gekeken naar de werkelijke behoeften van mens en natuur. “Niet de vorm moet de focus zijn van architectuur, maar de mens. Door goed na te denken over hoe mens en omgeving functioneren in en om een gebouw, kunnen onverwachte en grensverleggende oplossingen worden geboden, waarmee het bouwen evolueert. En dat is nodig, want terwijl de technologie in andere industrieën al decennia lang in chemische processen denkt en inmiddels overschakelt naar biologische processen, is de ‘state of the art’ in architectuur gebaseerd op mechanische principes.”

Alleen door te leren van de praktijk en ontwerpen daarop aan te passen kan een omgeving worden gecreëerd, die met een minimaal gebruik van energie de juiste condities biedt om optimaal te kunnen functioneren als mens, aldus Paul de Ruiter. Om goed te kunnen slapen, efficiënt te kunnen werken en gelukkig en gezond te kunnen leven. De integratie van nieuwe technologieën in het maakproces van architectuur kunnen vele duurzame en energiebesparende innovaties opleveren. Gebouwen en wijken kunnen dan volgens Paul de Ruiter duurzame energieproducenten worden in plaats van milieuonvriendelijke energieconsumenten.

Dat is een mogelijkheid die een nieuw perspectief werpt op het investeren in de gebouwde omgeving. Hoe hoger de investering, des te meer energie het gebouw levert, des te groter de besparing. Niet alleen in geld, maar juist ook van het milieu. ”We moeten de wereld beter gaan inrichten en architectonisch vernieuwende inzichten zijn daarvoor niet genoeg. Echte verbetering ontstaat pas als in alle opzichten rekening wordt gehouden met de werkelijke behoeften van mens en natuur. Alleen dan is het mogelijk om innovatieve oplossingen te bedenken die werken en daarmee van invloed zijn op de toekomstige wereld.”
26-03-2007 9:16


Maarten van Schaik is bekroond met de eerste prijs in het kader van de NAi/ Ballast Nedam Fotografieopdracht GebouwGezichten. Dieuwertje Komen en Niels Stomps volgden en ontvingen respectievelijk de tweede en derde prijs.

Elco Brinkman, voorzitter van Bouwend Nederland, reikte de prijzen van 5.000, 3.000 en 2.000 euro aan deze drie jonge, veelbelovende fotografen vrijdag uit in het Nederlands Architectuurinstituut in Rotterdam. De fotografieopdracht waarbij twaalf geselecteerde fotografen werden gevraagd hun visie te geven op hoe de mens verbonden is met zijn gebouwde omgeving, is een initiatief van het NAi en Ballast Nedam. De jury bestaande uit Marjoleine Boonstra (filmmaakster/fotografe), Felix Claus (Claus en Kaan architecten Amsterdam/Rotterdam), Patrick van Mil (directeur a.i NAi), en Manuel de Solà-Morales (architect Barcelona) kwam op maandag 19 maart 2007 samen in het NAi om het werk te beoordelen.

De jury ziet het belang van het initiatief in en prijst de samenwerking die tot deze bijzondere fotografieopdracht heeft geleid. "De opdracht biedt de fotografen een platform waardoor zij zichtbaar worden op een belangrijk moment in hun carrière. Ook de opzet van de opdracht is bijzonder door de professionele begeleiding", aldus de jury. Grote gemene deler van het werk is het ontbreken van mensen op vrijwel al het beeld. De mens is aanwezig in de blik van de fotograaf die een specifieke ervaring of relatie tot de gebouwde omgeving blootlegt. Vanwege de grote diversiteit van het werk was het voor de jury erg moeilijk een keuze te maken. Daarom werd aan twee fotografen, Christian van der Kooy en Eva-Fiore Kovacovsky, een eervolle vermelding meegegeven. De jury was het unaniem eens over de kwaliteit van het werk van Maarten van Schaik. Zijn serie is sterk, coherent en herkenbaar door de duidelijke signatuur. Hij toont het vermogen om het grotere geheel van de architectuur te begrijpen vanuit de kleine delen. Zijn beelden zijn gelaagd, poëtisch en laten de gebouwde omgeving zien vanuit een menselijk standpunt. Van Schaik bouwt in zijn foto's als het ware zijn eigen gebouw door middel van licht. Licht vormt zowel de basis voor de fotografie, maar is ook veel belangrijker voor het zien, begrijpen en interpreteren van architectuur.

De tentoonstelling GebouwGezichten, waarin al het werk van de twaalf fotografen te bewonderen is, is tot en met 13 mei te zien in Zaal 3 van het NAi.
26-03-2007 9:14


Op de Horecava in januari vond de officiële bekendmaking plaats van de winnaars van de Satelliet Design Challenge 2007, de designwedstrijd waarbij Satelliet Meubelen jong talent de kans biedt zich te presenteren aan vakmensen in de horeca- en interieurachitectuur.

Wederom was het dit jaar de uitdaging voor studenten en net afgestudeerden aan design-gerelateerde opleidingen om een vernieuwend interieurconcept te ontwerpen voor de drankverstrekkende horeca. Het winnende barconcept van de jonge architect Frank Zoeter is uitgeroepen tot het meest spraakmakende concept en zal tijdens het nationaal horeca-evenement Bar.nl 2007 in de Amsterdam Convention Factory op feestelijke wijze worden onthuld en gepresenteerd. Tevens wordt aandacht geschonken aan de tweede en derde prijs en de overige genomineerde ontwerpen.

De onthulling van Zoeters bar is op dinsdag 3 april op de stand van de Satelliet Design Challenge. Bar.nl wordt gehouden op 3 en 4 april. Zie hiervoor www.barshow.nl
26-03-2007 9:12

1

De opening van het nieuwe onderkomen voor de zeilsport zal plaatsvinden op zaterdag 31 maart. Met de komst van het Nautisch Centrum groeit de Scheveningse haven uit tot een landelijk centrum voor zeezeilers. Het Nautisch Centrum bevindt zich dichtbij het gezellige havencentrum en in de buurt van het strand en het centrum van Scheveningen-Bad. Door het 'omklappen' van de jachthaven zal er een aantrekkelijke kadefunctie ontstaan aan de havenzijde van het complex. Scheveningen zal zich hierdoor als Europese zeehaven kunnen profileren. De Locatie bevindt zich op Landhoofd C, aan de 2e binnenhaven van Scheveningen en kan worden gezien als het centrum van alle jachthavenactiviteiten.

2

De Jachtwerf, een KOW ontwerp in opdracht van Malherbe de Juvigny Vastgoed, Meeuwisse MBP Beheer en Fortis Vastgoed Ontwikkeling, is een maritiem bedrijfsverzamelgebouw bestaande uit watersport gerelateerde bedrijven en winkels. Het is de eerste fase uit een zeil- en leisure project dat in twee fases gerealiseerd wordt.
Het gebouw is L-vormig en omarmt als het ware het plateau waarop de schepen staan. Aan de Hellingweg zijn de showrooms gelegen. Hierdoor is de gevel aan deze zijde uitgevoerd met veel glas. Samen met het toekomstige Nautisch Centrum Fase 2 vormt ze de ingang naar het lager gelegen gebied aan de kade. De kop van het gebouw aan de havenzijde is een verwijzing naar de architectuur van de voormalige visafslag. Door de geleding van de kop met de glazen erker oogt het gebouw kleiner en vormt zo een overgang van de kleinschaligheid van de visclub naar de grootschaligheid van de bedrijfshallen erachter en andere gebouwen in de omgeving. Door het optillen van de kop wordt niet alleen het hoogteverschil opgelost tussen het hoger gelegen dijklichaam en de lager gelegen haven. Tevens is hierdoor in eerste instantie slechts een klein deel van het gebouw visueel aanwezig en schermt het zo de grote - erachter liggende - bedrijfshal af. De metselwerk plint van het gebouw verwijst naar het zware dijklichaam, terwijl de materialisering van het bovenste deel aansluiting vindt op de metalen bedrijfsgebouwen in de omgeving.

3
4
5
6
7
8
26-03-2007 9:07


Tijdens de vakbeurs Architect ’07, die op 28 en 29 maart in de Cruise Terminal Rotterdam wordt gehouden, zal bekend worden gemaakt wie de Gevelbouw Innovatieprijs 2007 in ontvangst mag nemen. De wedstrijd die hieraan vooraf is gegaan, wordt om het jaar uitgeschreven door de VMRG (Vereniging Metalen Ramen en Gevelbranche) en het KCG (Kenniscentrum Gevelbouw). De huidige wedstrijdcyclus heeft vier genomineerde ondernemingen opgeleverd.

De jury bepaalt op de eerste beursdag haar keuze en de winnaar wordt aan het einde van die dag bekendgemaakt. Om genomineerd te kunnen worden, moet aan strikte criteria worden voldaan. Deze criteria hebben betrekking op onder meer de noviteit en orginaliteit van de inzending, kennis en visie van de inzender en de technische uitwerking. De wedstrijd levert belangwekkende voorbeelden van innovatief werk op.

Dat geldt zeker ook voor de huidige wedstrijdcyclus, getuige de prestaties van de vier genomineerden:

Hurks Geveltechniek (Veldhoven): Een raamkozijn dat kan worden getransformeerd in een balkon;

Metaglas (Tiel): Het eerste achterzetraam met inbraakwerendheid klasse 3;

MHB (Herveld): Ultraslanke pui met enkele deur met bijna 2 uren brandwerendheid;

Oskomera (Deurne): Duurzaam veilige, verborgen glasbevestiging voor esthetische gevels.

Tijdens de vakbeurs worden bezoekers nader geïnformeerd over deze innovaties, onder meer via billboards. De jurering is dit keer in handen van prof. dr. ir. Jos Lichtenberg (TU Eindhoven), die tevens juryvoorzitter is, ir. Harm A.J. van Dartel (Kenniscentrum Gevelbouw) en Ton van der Veer (Control Media).
23-03-2007 16:47

Gaat de Zwarte Madonna, het illustere woongebouw in Den Haag dat werd ontworpen door ex-architect Carel Weeber, werkelijk tegen de vlakte? Hierover is weer twijfel gerezen. De CDA- fractie in de Tweede Kamer betwijfelt namelijk ernstig de noodzaak van nieuwbouw voor twee ministeries in de Haagse binnenstad.

CDA-Kamerlid Van Haersma Buma heeft minister Vogelaar (Wonen, Wijken en Integratie, PvdA) vragen gesteld over de plannen. Volgens het Tweede Kamerlid is het verstandig nog eens te kijken naar de mogelijkheid bestaande kantoorruimte in Den Haag te onderzoeken op geschiktheid. Wellicht kunnen de ministeries daarin worden ondergebracht, zo betoogt Van Haersma Buma.

De interventie van het CDA-fractielid betekent goed nieuws voor de al tijden protesterende bewoners van de Zwarte Madonna: het afblazen van de plannen voor de nieuwbouw van de twee ministeries zou betekenen dat de geplande sloop van het opmerkelijke woongebouw niet nodig is.
23-03-2007 16:41


De Premselalezing 2007 wordt uitgesproken door de Pool Josef Mrozek. Onder de titel 'A Tradition Imagined. Some Remarks on European Design' zal hij spreken over design in Europa. Mrozek doceert sinds 1976 aan verschillende internationale kunstacademies en universiteiten.

De Premselallezing 2007 vindt plaats op 12 april in het Koninklijk Instituut voor de Tropen in Amsterdam. 
23-03-2007 16:37


Binnenkort is in het Nederlands Architectuurinstituut (NAi) in Rotterdam een expositie te zien over het werk van de beroemde architect Le Corbusier. Tussen 26 mei en 2 september zijn in Rotterdam onder meer originele tekeningen, maquettes, schilderijen, meubels, foto's en interieurs te zien van de 'architect van de 20 e eeuw'. De titel van de expositie luidt: 'Le Corbusier - Kunst van de architectuur'.

23-03-2007 9:01


Willi Fehlbaum, de vader van de huidige Vitra-directeur Rolf Fehlbaum zag in 1953, tijdens een reis door de Verenigde Staten, voor het eerst een stoel van Charles en Ray Eames. Hij was er direct door geboeid en razend enthousiast.

De stoel, een model uit de Plywood Group, toonde een revolutionaire combinatie van technische precisie en organische vormgeving. Fehlbaum stelde alles in het werk om de rechten te verwerven en deze stoel in licentie te kunnen produceren.

Vier jaar later, in 1957, kwamen de eerste modellen uit productie in het Zwitserse Birsfelden. Dit eerste contact met Charles en Ray Eames en hun werk, leidde uiteindelijk tot de speciale band, die Vitra tot op de dag van vandaag kenmerkt. Deze samenwerking, die 50 jaar geleden begon en Charles Eames' honderdste geboortedag (1907-1978), zijn de aanleiding van een aantal bijzondere Vitra-activiteiten dit jaar.

Van 23 maart tot 26 augustus presenteert Vitra in het Zaha Hadid-gebouw op de Vitra campus in Weil am Rhein de tentoonstelling 'De meubels van Charles en Ray Eames - Producten, Processen, Prototypes'. Tevens verschijnt er een begeleidend boek over het werk van het echtpaar Eames en over hun relatie met Vitra.

Ter herdenking van de honderdste geboortedag van Charles Eames brengt Vitra bovendien een speciale (gelimiteerde en genummerde) editie uit van de 'Plywood Elephant' uit 1945. Dit object, hoewel één van de meest vertederende Eames-ontwerpen, werd nooit eerder in serie geproduceerd. De Plywood Elephant is vanaf heden te bestellen bij Vitra-dealers en bij Vitra (Nederland). Uitlevering begint op 17 juni. (Prijs: 1367 euro).

 

Zie ook www.vitra.nl

19-03-2007 9:20


CASA, Centrum voor (landschaps-) Architectuur en Stedenbouw Arnhem, houd op donderdag 29 maart de eerste avond in een reeks over ‘Het Arnhemse Kantoorgebouw’, rondom het centrale thema ‘behoud door ontwikkeling’. Tijdens deze avond staat De Grote Enk, het voormalig kantoorgebouw van de AKU, in de schijnwerpers.

In 1955 werd met de bouw van De Grote Enk begonnen. Het architectonische ontwerp voor dit kantoorgebouw is representatief voor het oeuvre van prof. Ir. H.T. Zwiers (1900-1992). Een halve eeuw later is het tijd om het pand een nieuwe bestemming te geven en start de bouw van 58 appartementen. Hiermee wordt De Grote Enk door ontwikkeling behouden. Tijdens de avond presenteert Luuk Murray van Klaassen Vastgoedontwikkeling de structuurvisie van Velperparc, het voormalige bedrijventerrein. Daarnaast zal hij ingaan op De Grote Enk. Vervolgens zal architect Marcia Mulder van het Bureau voor Harmonische Architectuur ingaan op de zin en noodzaak van het bouwhistorisch onderzoek en het ontwerp van de appartementen die in het kantoorgebouw zijn gerealiseerd. Frank Haans, directeur bouwhistorie en bouwkunde van het Monumenten Advies Bureau (MAB), bespreekt tenslotte het kleuronderzoek dat heeft plaatsgevonden. De bijeenkomst wordt gehouden op donderdag 29 maart in De Grote Enk aan de Velperweg 76 (ingang Tivolilaan) in Arnhem. De aanvang is 20.00 uur. De entree bedraagt 5 euro. Leden van de CASA-sociëteit, vrienden van CASA en studenten krijgen gratis entree. www.casa-arnhem.nl.
16-03-2007 16:02

Aan de TU Eindhoven wordt eind dit jaar een jubileum-evenement gehouden onder de titel 'Vitruvius en partnerships: Tectonics Making Meaning'. Het evenement bestaat uit een internationale ontwerpwedstrijd voor studenten en een driedaags congres op 10, 11 en 12 december.

Rijksbouwmeester Mels Crouwel heeft zich verbonden aan het evenement en neemt een deel van de opening van het congres voor zijn rekening. Het thema van het evenement is tektoniek. Tektoniek is binnen de bouwkunde een van de meest belangrijke parameters voor het vage begrip kwaliteit. In het kader van Tectonics Making Meaning staat het begrip centraal voor alle disciplines binnen de bouwkunde, waarbij met name aandacht voor samenwerking tussen de verschillende disciplines.

Het evenement wordt georganiseerd door studenten en docenten in het kader van het veertigjarig bestaan van de faculteit Bouwkunde van de TU/e. Docenten en studenten hebben het idee opgevat om een internationaal academisch evenement te organiseren waar de professional en student centraal staan. Het organisatiecomité wordt gesteund door CHEOPS, Studieverereniging Bouwkunde.

16-03-2007 15:56


In Wageningen verrijst momenteel een aantal opmerkelijke gebouwen op de universiteitslocatie de Born. Het meest in het oogspringende pand is zonder twijfel het Atlas-gebouw. De Stichting Living Daylights organiseerde een excursie naar het eigenzinnig ogende pand. Is er in het ontwerp rekening gehouden met de daglichtinval?

De Stichting Living Daylights heeft zich sinds de oprichting – een aantal jaren geleden – nadrukkelijk aan de anonimiteit ontworsteld. Met inhoudelijk interessante masterclasses en de onlangs verschenen publicatie Daglicht in de Architectuur, heeft de stichting de opmerkzaamheid gewekt van tal van architecten en andere belangstellenden uit de bouwkolom.

“We zijn gericht op het bevorderen van daglicht in gebouwen”, aldus Atto Harsta, initiatiefnemer van de Stichting Living Daylights, tijdens zijn inleiding. “We hebben een excursie naar het Atlas-gebouw georganiseerd omdat men in Wageningen heel goed op de hoogte is van de werking van licht. Men doet hier bijvoorbeeld veelvuldig onderzoek naar het effect van licht op de groeizaamheid van gewassen. Het gaat hier in Wageningen echt om ‘licht om te leven’.” De excursie - een tweetal lezingen en een rondleiding door het gebouw – was bedoeld om te onderzoeken in hoeverre deze insteek ook in het Atlas-gebouw is toegepast. 

Eén van de sprekers tijdens de Living Daylights-bijeenkomst in het Atlas-gebouw was E. Plas van architectenbureau Van den Oever Zaaijer & Partners. Volgens Plas was het uiterlijk van het gebouw een belangrijk aandachtspunt in het ontwerpproces. “Het Atlas-gebouw is één van de vier nieuwe gebouwen die gebouwd worden op locatie de Born”, legde Plas uit. “Het gebouw staat op een bijzondere plek: het is zichtbaar vanaf de rotonde die naar dit terrein leidt. Daarom moest dit pand fungeren als een visitekaartje voor dit universiteitsterrein.”

Niet alleen het exterieur, ook het interieur van het Atlas-gebouw is opmerkelijk: het grootste gedeelte van het bouwvolume (van de eerste tot en met de zesde verdieping) wordt in beslag genomen door een vide; de kantoren en laboratoria zijn in een nauwe schil rond de vide geplaatst. Boven deze vide bevindt zich een glazen dak, dat een voldoende daglichtinval in het gebouw moet garanderen. Dit lukt slechts ten dele: alleen op de hoogste verdiepingen van het Atlas-gebouw is sprake van een ‘verkwikkende’ daglichtsituatie. Hoe lager men in het gebouw komt, hoe donkerder de interieursituatie wordt. “Er zijn geen speciale maatregelen getroffen om het daglicht dieper in het gebouw te brengen”, moest Plas toegeven op een vraag van één van de deelnemers aan de discussie.

“Het bewezen positieve effect van natuurlijk licht is voor de Universiteit van Wageningen blijkbaar minder belangrijk wanneer het gaat om het functioneren van de eigen medewerkers dan wanneer het gaat om de groeizaamheid van gewassen”, concludeerde een lichtcynische Atto Harsta.
16-03-2007 9:51


Het Amsterdamse architectenbureau Heren 5 zoekt administratieve ondersteuning. De openstaande vacature wordt op een bijzondere manier gecommuniceerd: in NRC Handelsblad stond onlangs een personeelsadvertentie waarin wordt gevraagd om een 'MIEP'. In de definitie van Heren 5 is dit een 'multi inzetbaar effieciënt persoon'. Of de typemiep daadwerkelijk van vrouwelijke kunne moet zijn, staat in de advertentie niet te lezen.
15-03-2007 8:55


Op 28 en 29 maart staat de tweede editie van Architect ’07 op de agenda van bouwend Nederland. Architecten, opdrachtgevers, aannemers, adviseurs en producenten komen dan bij elkaar in de Rotterdamse Cruise Terminal voor deze volgens de organisatie 'uitgelezen kans om te netwerken op niveau'.

Architect ’07 is opgenomen in de PBO-agenda van de BNA en koppelt een exclusieve beurs, waar een selectief gezelschap aan bedrijven zich op zijn best presenteert, aan een tweedaags congres. Dit jaar zijn de congresthema’s 'Slimbouwen' en 'herbestemming van gebouwen'.

28 maart staat in het teken van 'BouwIQ2007', waar innovatief ontwerpen, bouwen, produceren en exploiteren centraal staat. De forumdiscussie over nieuwe bouwstrategieën (17.00 uur) is op de beursvloer en voor ieder toegankelijk. Dat geldt ook voor de lezing van de in New York werkzame architect Rijk Rietveld. Hij zal om 19.30 uur – na het buffet – een lezing houden over sustainable design en maakt een vergelijk tussen de ontwerppraktijk in Nederland en de Verenigde Staten.

29 maart staat in het teken van herbestemming van gebouwen. De problematiek: In Nederland staat zo’n 6,5 miljoen vierkante meter kantoorruimte leeg en daarvan is naar schatting een kwart geschikt voor herbestemming of transformatie. Zet daar tegenover een groeiend tekort aan woningen en we hebben in herbestemming een oplossing waar vraag en aanbod elkaar ontmoeten. Doordat woningen in bepaalde regio’s steeds meer opleveren, komen vastgoedbeleggers meer en meer zelf met plannen voor transformatie. Dit betekent in potentie een flinke bouwopgave en een boeiend en kansrijk werkterrein voor architecten en ontwikkelaars. Het congres behandelt de problematiek van herbestemmen, waarbij onder meer zal worden ingegaan op de ontwerpinstrumenten.

De forumdiscussie op de beursvloer brengt Jo Goossens, Wessel de Jonge en Hamit Karakus aan tafel, respectievelijk de voorzitter van de NVB (vereniging van ontwikkelende bouwbedrijven), architect van grote herbestemmingen (onder andere Van Nelle Fabrieken) en wethouder Wonen en Ruimtelijke Ordening van de gemeente Rotterdam.

Alle congresbezoekers maken kans op een reis voor twee personen naar een mooie, nog nader te bepalen bestemming. Daarnaast krijgen zij eind april het 'Jaarboek Architect ’07' toegezonden waarin de twee thema’s worden besproken en waarin uitgebreid verslag wordt gedaan van het evenement.

Voor meer informatie, het actuele programma en (gratis) inschrijving: www.architect07.nl.

Doelgroepen: architecten, interieurarchitecten, opdrachtgevers, projectontwikkelaars, bouwbedrijven, adviseurs, masterstudenten bouwkunde van universiteiten en hogescholen. Locatie: Cruise Terminal Rotterdam. Beursvloer open vanaf 12.00 uur.

 

 

15-03-2007 8:48


De Zollverein School in Essen wordt alom geprezen als een juweel van architectonische zuiverheid. Het architectenduo Kazujo Sejima en Ryue Nishizawa (bureau Sanaa) heeft de Japanse traditie van abstractie en minimalisme in een groot project als dit academiegebouw voor management- en design-opleidingen kunnen uitwerken. Op 28 maart zullen de projectarchitecten van Sanaa, te weten Nicole Berganski en Andreas Krawczyk, in een lezing bij TU-Eindhoven, faculteit Bouwkunde, het ontwerp en de uitvoering van het project toelichten en vragen beantwoorden die het gebouw oproept.

 

De monoliet betonnen kubus lijkt gewichtloos geworden door een veelvoud van schijnbaar willekeurig geplaatste raamopeningen. Hoe is dit mogelijk? Waar zijn de installaties gebleven? Een gevel in één materiaal?

De lezing past in de serie 'Concrete Design Lectures'. Deze lezingenserie is onderdeel van de 'Concrete Design Competition', een internationale studentencompetitie voor ontwerpen met beton. Thema van de editie 2005/06 was 'plastic-opacity'. De Zollverein School is een uitzonderlijk voorbeeld van plastic-opacity.

De lezing op 28 maart markeert ook de opening van een expositie van de winnende inzendingen uit de acht deelnemende landen. Deze expositie is tot 13 april te bezichtigen in het Plaza van faculteitsgebouw Vertigo.

De lezing vindt plaats in de trappenzaal van Vertigo en is vrij toegankelijk. Aanvang 15.00 uur. De organisatie is in handen van Cheops, Studievereniging Bouwkunde, in samenwerking met het Cement&BetonCentrum.

15-03-2007 8:33


Onder de noemer ‘Tales from Eindhoven’ presenteren acht ontwerpers en ontwerpbureaus uit Eindhoven zich tijdens het jaarlijkse internationale design-evenement in Milaan. De meubelbeurs (Salone del Mobile) en de presentaties buiten de hallen van de beurs (Fuori del Salone) vinden plaats van 18 tot en met 23 april.

‘Tales from Eindhoven’ is een initiatief van Yksi Ontwerpers en Design Connection Eindhoven region. Naar zeggen van de organisatie borrelt en bruist het in Eindhoven op het gebied van design. Dat blijkt ook tijdens de Salone del Mobile in Milaan. Op dit grootste designevenement ter wereld tonen elk jaar weer meer ontwerpers uit de regio Eindhoven hun nieuwste werk. Onder de titel ‘MADEindhoven’ gebeurde dat in 2006 voor het eerst in de vorm van een collectieve presentatie, ondersteund door Design Connection Eindhoven region. Deze projectorganisatie vormt een onderdeel van Brainport en wil de stad en haar omgeving internationaal nadrukkelijker op de kaart zetten als topdesign en technologie-regio.

Ook dit jaar brengt een groep ontwerpers gezamenlijk de designkracht van de regio Eindhoven onder de aandacht, met als thema ‘Tales from Eindhoven’. De presentaties als geheel krijgen een sprookjesachtige omlijsting.

- Yksi Ontwerpers toont een groot karpet met veertig vazen onder de titel ‘Alibaba en de 40 rovers’ en biedt daarnaast de primeur van de 'Yksit' lounge, uitgevoerd in rvs en kunstriet.

- In dezelfde ruimte laat Marko Macura zijn nieuwste ontwerp ‘Sulla-Luna’ zien, een sculpturaal meubel-object. Met daarnaast speciale edities van de fauteuil ‘Smile’ en de lamp ‘Spotnik’.
- Ontwerpbureau Drift (Lonneke Gordijn en Ralph Nauta), PeLiDesign (Alexander Pelikan) en Kocx Ontwerpen (Christian Kocx) presenteren gezamenlijk hun nieuwste ontwerpen onder de noemer ‘Ricoperto – the synthetic jungle'. Hun verhaal gaat over de zoektocht naar nieuwe producten en concepten in de industriële jungle. Met als uitkomst onder andere ‘Fragile Future’ van Lonneke Gordijn, een verlichting die als een klimplant zijn weg zoekt langs de muur , ‘Plastic Nature’ van Alexander Pelikan, ambachtelijke meubels waarin kunststof en hout met elkaar een onlosmakelijke verbinding ingaan, en ‘Non-woven’ van Christian Kocx, een serie meubels gemaakt van restanten van een kunststof-productie en een bank van Drift, Water Web Bench, waarin water en constructie met elkaar een verbinding aangaan.
- In een derde ruimte zijn producten en objecten te zien van Jeroen Wesselink, Jo Meesters en Lilian van Stekelenburg. Wesselink toont ‘My deer’, een rotatiegegoten krukje, dat ook als gestyleerde hertenkop aan de wand kan hangen, en het zitobject ‘Floco’, gemaakt van een getransformeerd expansievat. Meesters presenteert een gehaakt vloerkleed en enkele geknoopte poefs van zwarte wol. Van Stekelenburg laat textiel zien dat bestaat uit losse gezeefdrukte delen met afbeeldingen, die samen een geheel eigen dessin vormen dat tevens is doorgevoerd op kussens en keramiek.
- Daarnaast toont Design Connection Eindhoven region een digitale presentatie van design uit de regio Eindhoven in de volle breedte.

‘Tales from Eindhoven’ is te zien in een woonhuis aan de Via Voghera 11 in het hart van de Zona Tortona, de wijk die het centrum vormt van de presentaties buiten de meubelbeurs.
Cocktail party: 20 april 16.00-20.00 uur

Persdag 17 april: 16.00-20.00 uur.

Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door Design Connection Eindhoven region, Gemeente Eindhoven en de Mondriaan Stichting.

* Yksi Ontwerpers wordt gevormd door Leonne Cuppen (1967), Kees Heurkens (1961) en Eduard Sweep (1962). Allen gestudeerd aan de Akademie voor Industriële vormgeving Eindhoven en in 1990 direct gestart als zelfstandig ontwerpers. In 15 jaar samenwerking zijn de drie individuele ontwerpers langzaam tot een hechte eenheid gegroeid, die zich steeds nadrukkelijker als één ontwerpersgroep profileert. Hun werk is sober en ingetogen, zonder al te veel uitbundigheid en overdadige decoraties. Yksi ontwerpers begeeft zich op uiteenlopende terreinen van interieuropntwerp. (http://www.yksi.nl/)

* Marko Macura (1971) is geboren in Belgrado, Servië. Hij volgde designopleidingen in New York en in Zwitserland en verhuisde in 1994 naar Nederland. Na een aantal jaren werken bij Philips Design vestigde hij in 2002 zijn studio Marko Macura Design. De verhalende inspiratie uit de Balkan, Zwitserland, Nederland en het Middellandse Zee-gebied loopt als een rode draad door zijn filosofie. Culturele invloeden, subtiele humor en een functionele kijk vormen daarbij de uitgangspunten. Macura werkte onder andere voor BRF Italy, Sputnik/IDEE Japan, Philips Electronics, Chi Ha Paura...?, Droog Design, Reuge, EMR design and Felicerossi. (http://www.markomacura.com/)

*Drift is opgericht in de zomer van 2006 en het is de verzamelnaam voor de ontwerpen van Lonneke Gordijn en Ralph Nauta. Beide ontwerpers zijn in 2005 afgestudeerd aan Design Academy Eindhoven en direct gestart als zelfstandig ontwerper. Na ruim een jaar besloten de twee ontwerpers de krachten te bundelen onder de naam Drift. Het ontwerpbureau maakt in eerste instantie interieurproducten, zoals meubels en verlichting en daarnaast interieurinrichtingen, concepten voor bijzondere evenementen en ontwerpen voor de openbare ruimte. Drift streeft naar gepassioneerd en tijdloos design dat op een verantwoorde manier wordt geproduceerd en dat door verhaal en vormgeving een meerwaarde is in iemands leven. (http://www.designdrift.nl/)

*Alexander Pelikan is geboren in Duitsland en woont sinds 2001 in Eindhoven, waar hij zijn bachelor opleiding in 2006 aan Design Academy Eindhoven heeft afgerond. In hetzelfde jaar heeft Alexander zijn ontwerpstudio Pelidesign opgericht. Daarnaast werkt hij als freelancer bij Maarten Baas in Waalre. Alexander laat in zijn project ‘Plastic Nature’ een paradoxale samensmelting zien. De titel van zijn project onthult eigenlijk al de paradox: kunststof en natuur lijken niet samen te kunnen gaan. Maar in deze serie meubels ontstaat een ware symbiose: door de vernuftig ontworpen constructie van de combinatie van plastic en hout, vullen beide materialen elkaar aan en brengen het mooiste in elkaar naar boven. (http://www.pelidesign.com/)

*Christian Kocx werd in 1980 geboren in een klein dorpje in Nederland en werd al op elfjarige leeftijd geraakt door het designvak. In 2000 vervolgde hij zijn studie aan Design Academy Eindhoven waar hij les kreeg van bekende ontwerpers zoals Hella Jongerius, Dick van Hoff en Miriam van der Lubbe. Christian heeft in 2006 zijn eigen freelance ontwerpbureau opgericht (www.kocxontwerpen.nl) waar hij ontwerpt vanuit de nieuwsgierigheid voor materialen of productie-technieken. De eigenschappen en de verhalen die ze vertellen fascineren en inspireren hem. In het beste geval deelt hij die fascinatie en nieuwsgierigheid met de gebruiker van het product.

*Na de opleiding St. Lucas in Boxtel deed Jeroen Wesselink (1978) de Design Academy in Eindhoven, die hij in 2006 cum laude afrondde. Hij wil voortdurend goede en mooie dingen maken, functioneel maar toch inspelend op het gevoel, en ontwierp al tijdens zijn studie producten. Die drang leverde hem bij het afstuderen cum laude op, de Melkwegprijs voor meest authentiek onwerper en de kinderpublieks- prijs tijdens de Graduation Show. Een van die afstudeerprojecten, 'my deer', wordt binnenkort in productie genomen en is te zien in Milaan. (http://www.jeroenwesselink.nl/)

*Productvormgeving waarbij het combineren van technologie en ambacht een belangrijk aspect is. Aan de emotie appelerend, met een balans tussen schoonheid en innovatie. Dat is het handelsmerk van Jo Meesters (1974). Hij ontwikkelt concepten en producten met bezieling gebaseerd op historisch bewustzijn. Na zijn afstuderen aan de Design Academy werkte hij enige tijd samen met Marije Van der Park (Meesters & Van der Park) maar sinds kort gaan ze ieder hun eigen weg. (http://www.jomeesters.nl/)

*Lilian van Stekelenburg (1966) is een multidisciplinair ontwerper en kunstenaar. In de afgelopen 15 jaar heeft zij een herkenbare stijl ontwikkeld die zich kenmerkt door sterke grafische invloeden. Zij laat zich inspireren door een diversiteit aan culturen, door street en pop-art, en door verpakkingen, media, teksten, films, boeken, comics, musea, pin-ups en tatoeages. Hierbij integreert zij op een speelse manier de identiteit en symbolen van de consumptiemaatschappij in haar werk. Met haar kleurrijke beeldtaal reageert zij op directe en aansprekende manier op de globalisering en mondialisering van de wereld: kritisch maar optimistisch. (http://www.lily66.com/)

 

Voor meer informatie: www.talesfromeindhoven.com

14-03-2007 14:27


Stop de persen! Deze gevleugelde kreet wordt van oudsher gebruikt om aan te geven dat er een belangrijk bericht is binnengekomen. Zojuist ontvingen we zo'n 'stop-de-persen-persbericht'. Hieronder de samenvatting in hoofdlijnen, met daaropvolgend de feitelijke inhoud.

• SLI Sylvania and Havell’s India gaan samen en worden een wereldwijde gigant in Verlichting en Elektronische Componenten
• Toonaangevende wereldwijde ontwerper en leverancier van lichtapparatuur, SLI Sylvania, is overgenomen door de Indiase elektronische componenten specialist Havell’s voor 227,4 miljoen euro
• Aanvullend geografische gebied en productexpertise bieden enorme groeikansen
• Havell’s aanvullende product portfolio verbreedt het SLI Sylvania productassortiment en opent nieuwe segmenten
• Hoofdkantoor SLI Sylvania wereldwijd verhuist naar Frankfurt, Duitsland

Havell’s, een toonaangevende Indiase producent en leverancier van verlichtingsapparatuur en elektronische componenten voor huishoudelijk en industrieel gebruik, heeft op 14 maart een definitieve overeenkomst getekend om SLI Sylvania te kopen. De verkoopprijs van 227,5 miljoen euro zal worden gefinancierd door een international consortium geleid door Barclays Capital. De transactie betreft alle onderdelen van SLI Sylvania in Europa, Latijns Amerika en Zuid-Oost Azië en zal in april worden afgerond. SLI Sylvania en Havell’s zullen hun producten en markten gebruiken om de beste 'one stop shop' voor zowel verlichtingsapparatuur als elektronische componenten te worden. De twee bedrijven samen zouden een opbrengst gegenereerd hebben van ongeveer 750 miljoen euro in 2006.

SLI Sylvania heeft ook aangekondigd dat het wereldwijde hoofdkantoor zal verhuizen naar Frankfurt, Duitsland. Paul Griswold, CEO van SLI Holding International LLC, zegt over de transactie: “De combinatie van Havell’s en SLI Sylvania biedt enorme kansen voor beide bedrijven. Het bestaande management van SLI Sylvania zal aanblijven en de ontwikkeling van het nieuwe bedrijf leiden op het groeipad zodat onze wereldwijde klanten altijd de beste service en kwaliteit krijgen.”

De regionale focus van SLI Sylvania ligt in Europa en Latijns-Amerika met groeiende activiteiten in de opkomende economieën in Azië en het Midden-Oosten; terwijl de belangrijkste regio voor Havell’s, India is. Hierdoor, zal de nieuw gevormde groep een wereldwijd productie, technologie en commercial platform hebben welke een snel uitbreidende internationale positie zal ondersteunen in vooral de snel groeiende ontwikkelingsmarkten.

Qima Rai Gupta, voorzitter van Havell’s, zegt over de overeenkomst: “Havell’s heeft in SLI Sylvania de perfecte partner gevonden. Het gerenommeerde merk en het internationale sales netwerk van SLI Sylvania stellen ons in staat ons internationale proces te versnellen. Daarnaast biedt SLI Sylvania zeer aantrekkelijke verlichtingscomponenten, die zeker door de Indiase klanten in de snel groeiende markt zeer gewaardeerd zullen worden.”

SLI Sylvania is een toonaangevende wereldwijde ontwerper en leverancier van verlichtingsapparatuur met activiteiten over de gehele wereld. De groep is met name actief in Europa en Latijns-Amerika en heeft een focus op groei in Azië en het Midden-Oosten. Het bedrijf biedt een complete serie lampen en armaturen voor professionele en consumentenverlichting. SLI Sylvania richt haar middelen en technische kennis op innovatieve en klant georiënteerde verlichtingsoplossingen. Het doel van het bedrijf is klanten de beste producten, ondersteuning en service te bieden/geven van de gehele verlichtingsindustrie. SLI Sylvania zal haar hoofdkantoor krijgen in Frankfurt en genereerde een verkoop van 469 miljoen euro in 2006 (2005: 446 miljoen euro). Het bedrijf verkoopt producten onder de Sylvania naam over de gehele wereld behalve in de Verenigde Staten, Canada, Mexico, Nieuw Zeeland, Australië en Puerto Rico.

Havell’s is een belangrijke Indiase producent en leverancier van verlichtingsapparatuur en elektronische componenten voor huishoudelijk en industrieel gebruik. Het bedrijf is opgericht in 1958 en heeft zich ontwikkeld tot een belangrijke industriële kracht in India. Havell’s produceert beveiligingsapparatuur, industrieel en huishoudelijk schakelmateriaal, bekabeling en verlichtingsproducten. Het hoofdkantoor van Havell’s is gevestigd in Delhi, met lokale kantoren in India en een wereldwijd distributienetwerk. In de eerste negen maanden van het fiscale jaar 2006/2007 (april tot december 2006) groeiden de verkoopopbrengsten tot meer dan 208 miljoen euro, dit is een stijging van 53 procent ten opzichte van dezelfde periode in 2005/2006. De opbrengsten van het volledige jaar 2005/2006 bedroeg per 31 maart 2006 207,7 miljoen euro. Havell’s is genoteerd op de nationale beurs van India en de Bombay Stock Exchange; de totale marktwaarde bedraagt ongeveer 430 miljoen euro.

Zie ook www.sli-sylvania.com en www.havells.com

09-03-2007 10:12


Philips Lumileds beweert de patentzaak die het bedrijf in de Verenigde Staten heeft aangespannen tegen het Taiwanese bedrijf Epistar te hebben gewonnen. Alhoewel de United States International Trade Commission (ITS) pas op 8 mei officieel uitspraak zal doen in de zaak, zegt Lumileds in een persbericht voldoende indicaties te hebben dat de zaak in haar voordeel zal uitpakken. Daarmee zou het oordeel bekrachtigd worden van de Amerikaanse rechter Sydney Harris, die de claim van Lumileds eerder al rechtmatig achtte.  
09-03-2007 10:01


De Design Academy Eindhoven bestaat 60 jaar. Ter gelegenheid van dit jubileum pakt de opleiding uit met de tentoonstelling ‘The Family of Form’. Deze groepspresentatie van drie generaties afgestudeerden is van 18 tot en met 22 april te zien in Museo Luciano Minguzzi in Milaan. In de Noord-Italiaanse stad wordt op hetzelfde moment de presitieuze meubelbeurs Salone del Mobile gehouden.
09-03-2007 9:53


De 'traditionalist' Koen van Velsen is door Rijksbouwmeester Mels Crouwel voorgedragen als architect voor het nieuwe entreegebouw voor Paleis Het Loo Nationaal Museum. Van Velsen werd geselecteerd uit een vijftal naar de opdracht meedingende architecten: Wiel Arets Architects, MVRDV, Neutelings Riedijk Architecten bv en UNStudio.

 

Van Velsen werd onder meer gekozen op basis van de financiele haalbaarheid van zijn ontwerp. Ook was er veel bewondering voor de wijze waarop zijn entreegebouw het verleden respecteert. “De benadering voor de keuze van de positie van het entreegebouw is nuchter, aangenaam en zeer sterk. Het betrekken van het paleispark is hierbij een duidelijke meerwaarde. Het gebouw is helder van opzet en combineert functies op een slimme manier. De uiterlijke verschijningsvorm wordt bepaald door een nader vorm te geven geperforeerd materiaal, als een eigentijds hekwerk met een coulisse werking van licht en schaduw.”

 

De beoordelingscommissie bestaat uit ir. Mels Crouwel (Rijksbouwmeester en voorzitter), dr. H.O.C.R. Ruding, voorzitter Raad van Toezicht Paleis Het Loo, dr. J.R. ter Molen, directeur Paleis Het Loo, mr. G.J. de Graaf, burgemeester van Apeldoorn en prof. W.G. Quist, architect.

09-03-2007 9:32


Almere ontwikkelt zich steeds meer tot ‘architectuurstad’. Vanaf vandaag kan de poldermetropool beschikken over een eigen architectuurcentrum: CASLa. In het centrum is tot en met 10 juni de tentoonstelling Dutch Mountains tezien. De expositie gaat over het werk van Francine Houben van Mecanoo architecten. Zij was vier jaar lang stadsbouwmeester van Almere. Naast de tentoonstelling organiseert CASLa in het kader van Dutch Mountains ook lezingen, workshops en debatten.
09-03-2007 9:05


De komende periode staat het gebied rond het Centraal Station in Den Haag op de kop. Eerder deze week werd namelijk het startsein gegeven voor de sloop- en bouwwerkzaamheden van New Babylon. De komende jaren zal het kantoren- en winkelcomplex een ware metamorfose ondergaan en fors worden uitgebreid. Voor het ontwerp van New Babylon tekende Roberto Meyer van Meyer en Van Schooten Architecten uit Amsterdam.

De architectuur van New Babylon kenmerkt zich door een naar buitengericht, transparant ontwerp, met als bekroning twee markante kantoor- en woontorens van respectievelijk 100 en 140 meter hoog die de skyline van Den Haag mede zullen bepalen. In totaal komen er in New Babylon 335 appartementen, 55.000 vierkantemeter kantoren en 17.000 vierkante meter winkels en uitgaansgelegenheden. Daarnaast wordt het 9.000 vierkante meter tellende hotel geheel gerenoveerd. De garage onder New Babylon, met 300 parkeerplaatsen, wordt aangepast aan de wensen van deze tijd. De naastliggende garage onder het Anna van Buerenplein wordt met de garage van New Babylon verbonden en hier worden in totaal 960 parkeerplaatsen gerealiseerd.

Het project New Babylon wordt uitgevoerd in 3 bouwfasen. Na een aantal maanden van sloop zal medio dit jaar gestart worden met de eertse fase: de realisatie van 14.000 vierkante meter kantoorruimte en 130 appartementen. Dit deel wordt in 2009 opgeleverd. De laatste fase van New Babylon start medio 2008 en wordt in 2011 opgeleverd.

Ontwikkelaar van New Babylon is Babylon Den Haag BV, een joint venture van Maeyveld BV en SNS Property Finance BV.
08-03-2007 9:00


standard-american-room

Met een grootse verbouwing, gestart medio januari, heeft het Amsterdam American Hotel 101 riante kamers, waarvan dertien junior suites, volledig gerenoveerd.

De sfeer van de nieuwe kamers is strak en tegelijkertijd klassiek, passend bij de stijl van het uit 1900 daterende karakteristieke Art Nouveau-hotel. Op de kamers is de opvallende vloerbedekking – met de afbeelding van een dame uit die tijd – speciaal voor het hotel ontworpen. Eén van de twee nieuwe split level suites is ingericht met kleurrijke schilderijen van Ruud de Wild, die ook de rest van het interieur van ‘zijn’ suite ter hand heeft genomen.

De andere 73 kamers van het hotel zijn in 2001 al gerenoveerd, zodat ‘American’ met in totaal 175 hotelkamers nu helemaal up-to-date is. General Manager Claire van Campen is trots op de renovatie: "In tegenstelling tot andere hotels die op ‘hip en modern’ overstappen, behouden wij onze klassieke uitstraling in de kamers, een uitstraling die zo prachtig past bij de hele vorm van het hotel. Er is gewerkt met verschillende lichte tinten bruin, beige-zandkleurig en ijsblauw als tweede kleur. De kamers ademen warmte en ruimte uit. Ik kan me voorstellen dat hotelgasten het hier heerlijk vinden en dat is natuurlijk precies de bedoeling.”


De kamers hebben een bijzondere vloerbedekking gekregen. In het tapijt is een afbeelding van een dame in een Art Nouveau-stijl gedecoreerd gewaad verwerkt. Het Amsterdam American Hotel is gebouwd in 1900 en staat inmiddels officieel geregistreerd als historisch monument. Zowel in het hotel als in Café Americain zijn op vele plaatsen de kenmerken van de Art Nouveau-periode terug te vinden in de bouwstijl. De renovatie is op 20 maart helemaal afgerond.

Café Americain is al sinds mensenheugenis een ‘place to be’ aan de Leidsekade waar kunstenaars en schrijvers graag vertoeven. Het hotel bestaat uit zes verdiepingen met in totaal 175 hotelkamers. Het merendeel van de kamers heeft uitzicht op de grachten of het Leidseplein of beschikt over een balkon. Zowel rokers- als niet-rokers kamers zijn beschikbaar. Tevens heeft het hotel vier vergaderzalen en vijf meeting suites. Het Amsterdam American Hotel bevindt zich in het hart van Amsterdam: op de hoek van de Leidsekade en het Leidseplein, bekend om de vele restaurants, bars en theaters. Op een steenworp afstand liggen het Rijksmuseum, het Van Gogh Museum en het prachtige Vondelpark. In de buurt bevinden zich bovendien de bekende winkelstraten PC Hooftstraat en Leidsestraat.

Zie ook www.amsterdamamerican.com.

Met vijftien hotels in de binnensteden van onder meer Amsterdam, Rotterdam, Groningen, Leeuwarden, Enschede, Eindhoven en nu ook Den Haag is de Eden Hotel Group één van de grotere, onafhankelijke hotelondernemingen in Nederland. In totaal exploiteert de groep met vijfhonderd medewerkers meer dan 1.870 hotelkamers in het vier- en driesterren segment en verschillende restaurants, waaronder Café Americain en FLO Amsterdam. Het vastgoed van twaalf van de vijftien hotels is in eigendom van de Eden Hotel Group, een familieonderneming waarbij de leiding in handen is van twee generaties Dijkstra. Het bedrijf startte in 1977 met de aankoop van het Best Western Eden Hotel in Amsterdam. Meer informatie is te vinden op www.edenhotelgroup.com.

08-03-2007 8:51


Tijdens de Milanese beurs 'LivinLuce' is de LED-spot 'Coinlight-Ostar' van Osram bekroond met een innovatie- en designprijs. De spot overtuigde in de categorie 'Innovatie' als eerste ronde hoogvermogen LED-spot met temperatuurmanagement en plug and play-Montage.

07-03-2007 8:16


Kristian Koreman (29) en Elma van Boxtel (31) van het ontwerp- en onderzoeksbureau ZUS hebben de Rotterdam-Maaskantprijs voor Jonge Architecten gewonnen. Deze tweejaarlijks uit te reiken prijs bestaat uit een geldbedrag van 5000 euro en een publicatie ter waarde van 25000 euro. De twee medewerkers van het Rotterdamse bureau ZUS (Zones Urbaines Sensibles) zoeken volgens de jury immer 'het spanningsveld op tussen publiek en privaat. Dat zorgt voor een voortdurende verdieping buiten hun eigen disciplines'.


ZUS trok onder meer de aandacht van de jury door de herinrichting van een Brussels landgoed. Het werd tot leven gewekt met één miljoen bloembollen.


Eerdere winnaars van deze prijs waren onder meer Willem Jan Neutelings, Adriaan Geuze en Wiel Arets.

05-03-2007 8:51


De RET en de Hogeschool Rotterdam hebben in de nacht van vrijdag 2 op zaterdag 3 maart in het gerenoveerde metrostation Coolhaven een permanente ondergrondse fototentoonstelling geopend van gezichtsbepalende bouwwerken in Rotterdam en ver daarbuiten. De tentoonstelling heeft de naam ‘Perron van Eer’ gekregen, als eerbetoon aan alle briljante ontwerpers en bouwers die Rotterdam heeft voortgebracht en nog steeds voortbrengt.

In samenwerking met de architect Maarten Struijs en de Hogeschool Rotterdam is het metrostation verbouwd tot een permanente expositieruimte waar fotopanelen met afstudeerprojecten en gerealiseerd werk van studenten van de Bouw- en Bouwkunstopleidingen zijn tentoongesteld. Het Perron van Eer is daarmee een mooi voorbeeld van hoe de Hogeschool Rotterdam, als opleidings- en kennisinstituut, de relatie met de beroepspraktijk en de maatschappij wil vormgeven en hoe de Rotterdamse Bouw- en Bouwkunstopleidingen verbonden zijn met de Rotterdamse gebouwde omgeving. Bert Hooijer, directeur Bouw- en Bouwkunstopleidingen: “Daarnaast is het bijzondere aan dit project dat niet enkel de architecten achter de prachtige Rotterdamse gebouwen worden belicht, maar juist ook de vele andere beroepsbeoefenaren die deel uitmaken van bouwteams.” De RET is al een aantal jaren bezig de bestaande ondergrondse metrostations te renoveren. Metrostation Coolhaven heeft daarbij bijzondere aandacht gekregen. Pedro Peters, algemeen directeur RET: “Waren metrostations vroeger nog plekken waar reizigers alleen in- en uitstapten, tegenwoordig richten we onze stations steeds meer in als een plek waar reizigers zich prettig en comfortabel voelen.” Reizigers die regelmatig station Coolhaven aandoen, worden vanaf nu getrakteerd op extra veel kijkplezier. Naar aanleiding van dit project is ook het boek ‘Perron van Eer, Coolhaven’ verschenen met prachtige foto’s en achtergrondinformatie.
05-03-2007 8:44


De nieuwe kantoorinrichting van het telecommunicatie- en ICT-bedrijf Alcatel in een kantoorcomplex in hartje Antwerpen is bekroond met de eerste prijs tijdens de derde editie van de IFMA (International Facility Management Association) Awards in België. Het kantoor is geheel door Burodep-Gispen en zijn partners ingericht.

Jan de Kesel, directeur General Services van Alcatel Bell, werd samen met zijn team gelauwerd voor het plug & play concept waarbij de technische werkplekken geïntegreerd en afgestemd werden op de kantoorwerkomgeving. Door de conceptuele inbreng op ontwerpniveau en door de op maat gemaakte inrichting brachten Burodep-Gispen en Buroconcept het kantoor van Alcatel op een hoger plan. Deze totaalinrichting is volgens Burodep-Gispen een voorbeeld van de meerwaarde die het partnerschap van architect en leverancier kan opleveren. In het gebouw van dit wereldwijd opererende bedrijf spiegelen zich de sferen van de verschillende continenten in kleurstelling en aankleding. De 32 verdiepingen van het complex, verdeeld over vier gebouwen, zijn open landscapes afgewisseld met gesloten ruimtes. Daarin bedacht Burodep Gispen voor tweeduizend werkplekken een vernieuwend kantoorconcept en ontwierp verschillende nieuwe werkplektypes.
02-03-2007 16:23


Op maandag 12 maart houdt Cheops, Studievereniging Bouwkunde van de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e), een debatavond over architectuur en nationale identiteit. Aan de hand van ontwerpen van ambassades en expo’s wordt de vraag gesteld hoe landen zich representeren middels architectuur.

"De generieke classicistische jas wordt tegenwoordig ingeruild voor een ontwerp dat de cultuur en denkwijzen van het land uitdrukt en daarbij een relatie aangaat met de plek waar het gebouw staat", aldus een woordvoerder van Cheops. "Architectuur wordt ingezet om het land te promoten."

Het Cheops Qafé gaat in op de relatie tussen architectuur, representatie, identiteit, plek en commerciële belangen. Belangstellenden hebben gratis toegang tot deze debatavond, aanvang 20.00 uur in Temporary Art Centre, Vonderweg 1 in Eindhoven. Zij kunnen luisteren naar bijdragen van onder meer Pieter van Wesemael, Dick van Gameren en Duc Boorsma.

02-03-2007 16:08


Nieuws uit LED-land. Verschillende aanbieders melden nieuwe ontwikkelingen op LED-gebied. Philips-dochter Lumileds zegt het zogenaamde ‘droop’-probleem te hebben opgelost; Osram beweert de ‘1000 lumen-barrière’ te hebben doorbroken.

Het door Philips Lumileds opgeloste ‘droop-probleem’ behelst het volgende: tot voor kort nam bij wit LED-licht het aantal lumen per watt af bij een toename van het aan de lamp toegekende vermogen. Doordat het probleem is opgelost, kunnen hogere verlichtingssterktes worden bereikt met LED-verlichting. Lumileds denkt de doorbraak medio 2007 in haar producten verwerkt te kunnen hebben. Een woordvoerder van het bedrijf noemt de oplossing van het ‘droop-probleem’ essentieel voor de verdere ontwikkeling van functionele LED-toepassingen.

Omstreeks de zomer van 2007 is ook bij concurrent Osram een nieuw LED-product verkrijgbaar. Het betreft de nieuwste versie van ‘OSTAR Lighting’. Osram meldt trots dat het product een lichthoeveelheid van meer dan 1000 lumen kan genereren. “Dit betekent dat het Ostar witte LED-licht meer lichtopbrengst heeft dan een 50 Watt Halogeenlamp”, aldus een trotse woordvoerder van de lichtfabrikant.
02-03-2007 10:16


Architect Carel Weeber komt binnenkort even over uit Curacao. Hij zal zitting nemen in de jury voor de projectprijsvraag ‘Nieuwe toegangen voor de koppen van de Peperklip’ van de woningcorporatie Vestia Rotterdam Feijenoord. Doel van de prijsvraag is de zes entrees van de hoogbouw van het markante woongebouw van de hand van Carel Weeber ‘aan te pakken’ zodat het gevoel van veiligheid vergroot wordt. Hiervoor kunnen jonge architecten en interieurarchitecten een ontwerp indienen. Het winnende ontwerp wordt uitgevoerd. De aanmeldingstermijn sluit op 27 maart. De prijsuitreiking vindt plaats op 22 juni.
02-03-2007 10:06


Het Haagse bureau KOW heeft een nieuwe dochter: KOW Interieur. Deze staat onder leiding van architect Ingrid Koster (1967) en interieurarchitect Casper Witteman (1962). Koster en Witteman gaven tot voor kort leiding aan Aiplus Architectuur en Interieur in Den Haag, dat zich nu heeft aangesloten bij KOW.

Ingrid Koster vertelt over deze ontwikkeling: “Onze conceptuele aanpak leidt steeds meer tot verrassende ontwerpen die verder gaan dan alleen architectuur en interieur. Door deze brede werkwijze ontstond de behoefte aan uitbreiding van onze capaciteit. In KOW hebben wij een partner gevonden; de diverse disciplines van KOW (architectuur, stedenbouw, herstructurering en communicatie) vormen voor ons de ideale basis om onze activiteiten en acquisitiemogelijkheden uit te breiden. Zo zullen wij ons nog meer dan voorheen gaan richten op retail, kantoren, hotels, musea, zorg en revitaliseringsprojecten van winkel- en bedrijfslocaties in achterstandswijken.”

Koster en Witteman zijn toegetreden als partner van KOW, dat daarnaast met nog drie nieuwe partners is uitgebreid. René Marey (1969) is als senior architect verantwoordelijk voor het ontwikkelen van nieuwe producten, diensten en concepten. Eind 2006 is KOW Architectuur Den Bosch ontstaan onder leiding van Roel Jansen (1970) en Ron de Goeij (1967). Een vierkoppige directie en dertien partners geven bij KOW nu leiding aan een organisatie met ruim 175 mensen. Zij werken in Het Magazijn in Den Haag (het door KOW herontwikkelde en gerenoveerde erfgoedgebouw uit 1920), een vestiging in Den Bosch en een vestiging in Sjanghai.
01-03-2007 14:24


Het evenement 'Urban Design' wil fungeren als hét platform voor de openbare ruimte. Met honderdzestig exposanten is Urban Design 2007 30 procent groter dan de vorige editie. De groei is vooral te danken aan nieuwe initiatieven op de beursvloer.

Zo mag de 'U-zone', de ‘boulevard’ voor ontwerpbureaus, zich in een grote belangstelling verheugen. Nieuw is ook de komst van het vakevenement 'Young Urban', dat gelijktijdig plaatsvindt en zich nadrukkelijk richt op het aspect 'jongeren in de openbare ruimte'.

Tijdens Urban Design komen alle aspecten van de openbare ruimte aan de orde, zowel op de beursvloer als in het inhoudelijke programma. Daarmee richt het evenement zich op beleidsmakers, ontwerpers en beheerders, die op enige wijze betrokken zijn bij de invulling van de openbare ruimte. Urban Design en Young Urban vinden plaats van 24 tot en met 26 april in Amsterdam RAI.

Wie op zoek is naar inspiratie omtrent ontwerpen voor de openbare ruimte, kan zijn hart ophalen in de U-zone. Aan deze nieuwe presentatie doen 45 ontwerp- en adviesbureaus en kennisinstituten mee. Daarmee is de U-zone een duidelijk antwoord op de behoefte van bezoekers van de vorige editie naar meer aandacht voor ontwerp en innovaties. De brancheorganisaties BNO, BNSP en NVTL zijn nauw betrokken bij het ontwerp van de U-zone.

De brede boulevard, die het hart vormt van de beursvloer, kent voor het uitwisselen van kennis en ervaringen de 'Urban Bar' en het 'Urban Theater'. Het expositieprogramma van Urban Design bestaat uit producten en diensten op het gebied van straatmeubilair, verlichting, bestrating, groenvoorziening en buitenreclame.

Jongeren nemen een speciale positie in als het gaat om de openbare ruimte. Niet alleen zijn ze vaak kwetsbaarder dan de overige deelnemers, ook kan de openbare ruimte een belangrijke bijdrage leveren aan hun ontwikkeling. Daarom is het belangrijk dat alle partijen die betrokken zijn bij het ruimtelijk ordeningsbeleid de noodzaak van ruimte voor jongeren serieus nemen. Juist die maatschappelijke context vraagt om een aparte plek voor Young Urban op de beursvloer. Niet voor niets organiseert Amsterdam RAI Young Urban in samenwerking met Jantje Beton en de VNG binnen het netwerk 'Child Friendly Cities'.

In het Urban Theater komen actuele onderwerpen op het gebied van de openbare ruimte voorbij. Discussie, voorbeeldprojecten, nieuwe trends: het is er allemaal te vinden. Rode draad van de korte sessies is het motto ‘Het is tijd voor kwaliteit’. De sessies in het Urban Theater zijn gratis toegankelijk. Young Urban kent naast eigen presentaties in het Urban Theater ook een seminar-programma. Child Friendly Cities laat hier samen met Veilig Verkeer Nederland, BNSP, TNO en Movisie het geluid horen van de noodzaak van speel- en ontspanningsbelangen voor kinderen en jongeren in de openbare ruimte. Zes thema’s, variërend van het leefklimaat in wijken tot de brede school, komen aan bod. Inschrijven kan via de website van Young Urban.

Op de eerste beursdag reikt Jantje Beton voor het eerst de SPOT uit, de Stimuleringsimpuls voor Projecten in Openbare ruimte voor Tieners. SPOT is bedoeld voor voorbeeldprojecten die invulling geven aan fysieke voorzieningen voor 12- tot 14-jarigen in de openbare ruimte. Aandacht voor hen is hard nodig, want waar kunnen zij elkaar ontmoeten? Ze zijn immers te groot voor een speeltuin, maar nog te jong voor de hangplek. De verkozen projecten krijgen steun voor het project in de vorm van een financiële impuls of advies en begeleiding. De winnende projecten van de Stimuleringsimpuls zijn te zien op Young Urban.

De beurs richt zich op een ieder die betrokken is bij het ontwerp, de inrichting of het beheer van de openbare ruimte. Denk daarbij aan overheden, stedenbouwkundigen, architecten en adviesbureaus, projectontwikkelaars, woningcorporaties, aannemers van inrichtingsprojecten en toeleveranciers. Voor Young Urban geldt bovendien dat dit evenement zich ook richt op professionals die vanuit welzijn, onderwijs, volksgezond-heid en verkeersveiligheid invloed hebben op het lokale jeugd- en speelruimtebeleid.

Urban Design & Young Urban 2007 vinden plaats in de Parkhal (hal 8). Openingstijden zijn van dinsdag 24 tot en met donderdag 26 april 2007 van 10.00 tot 17.30 uur. De toegang bij voorregistratie via de website www.urban-design.nl of www.young-urban.nl is gratis; anders bedraagt de toegangsprijs 25 euro per persoon. Op de sites is eveneens het uitgebreide theater- en seminarprogramma te vinden.
01-03-2007 8:28


Het VIBA-café schenkt vanavond (donderdag 1 maart) ruimschoots aandacht aan kantoor de Kaardebol in Zutphen. Plaats van handeling is het Peter Schmid Auditorium Stichting VIBA-Expo in 's-Hertogenbosch (Bedrijvencentrum Brabant, Veemarktkade 8 gebouw B). De Kaardebol won vorig jaar de 'Best Practice Award Gezond Binnen 2006'.

 

De Kaardebol is in opdracht van de gemeente Zutphen gebouwd voor onder andere de afdeling natuur en milieueducatie. De uitstraling van het gebouw prikkelt de mensen na te denken over het milieu. Willem Grotenbreg, architect van het project, belicht het project vanuit zijn visie op de (bio)logica van architectuur.

Grotenbreg is gedurende 25 jaar lid van de werkgroep 'VIBA-bouwmaterialen', die later overging in de werkgroep 'VIBA-architectuur', die voortdurend op zoek is naar kennis over duurzaam en gezond bouwen.

Het milieu-educatie De Kaardebol in Zutphen is volgens de ontwerper een voorbeeld van Integrale Bio-Logische Architectuur. Het ontwerp kenmerkt zich door een reeks van doordachte oplossingen voor licht, lucht, geluid, verwarming en koeling. Door dit te combineren met een integrale benadering van de stedebouwkundige structuur, de vormgeving, de bouwtechniek en de materialenkeuze is er een bijzonder gebouw ontstaan met een weldadig binnenklimaat én een zeer laag energieverbruik.

Is de Kaardebol het resultaat dat we moeten nastreven? In zijn bijdrage wil Willem Grotenbreg de eerste aanzetten geven aan de discussie over de bio-logica van de architectuur.


Aanmelding wordt op prijs gesteld. Dat kan op de website van de vereniging www.vibavereniging.nl of per email: bestuur@vibavereniging.nl. VIBA-leden hebben (na aanmelding) gratis toegang. Niet-leden betalen 7 euro. Introducés (na aanmelding door VIBA-lid) hebben voor 3,50 euro toegang. Datzelfde tarief betalen studenten.

De VIBA-café's worden georganiseerd door: Vereniging Integrale Bio-Logische Architectuur P.a. Postbus 357, 5680 AJ Best. Inlichtingen over dit VIBA-café: Renz Pijnenborgh, e-mail: voorzitter@vibavereniging.nl, telefoon: 073 - 641 57 09, Clairette Gitz, e-mail: stimulus@vibavereniging.nl, telefoon: 073 - 642 24 06.

 

01-03-2007 8:15


De recessie ligt achter ons en er worden weer plannen voor de toekomst gemaakt. Het is dus van belang om te weten wat actuele trends zijn. Uit onderzoek blijkt dat innovatie rendeert. Dat is natuurlijk mooi, maar hoe kun je nú de faalfactoren elimineren en succeskansen verhogen? Dat vragen de organisatoren van BouwIQ2007 zich af. BouwIQ 2007 vormt de eerste dag van het tweedaagse evenement ‘Architect ’07’.

 

BouwIQ 2007 gaat over de laatste ontwikkelingen op het gebied van ontwerpen, bouwen, produceren en exploiteren. Specialisten uit het veld praten bezoekers bij over de belangrijkste trends, tools en technologieën in de architectuur en bouwtechniek.

 


BouwIQ 2007 is een initiatief van de Stichting Slimbouwen en het vakblad BouwIQ. Het evenement wordt georganiseerd door Control Media. Gedurende twee dagen ontmoeten architecten, toeleveranciers en opdrachtgevers elkaar onder het motto ‘Blikverruiming: kansen op groei’.

De eerste dag, 28 maart, heeft als thema 'Staaltje van Slim bouwen. De tweede dag, 29 maart, heeft als thema 'Hergebruik van gebouwen'. Bezoek aan het congres en de beurs is gratis.

Sprekers uit de praktijk presenteren hun ervaringen op het gebied van ‘Slim Exploiteren’ en ‘Energie & Comfort’. In de afsluitende discussie praten bezoekers met innovators op het gebied van nieuwe bouwconcepten. Drie toonaangevende vernieuwingsimpulsen staan daarbij centraal; 'Living Building Concept', 'Conceptueel Bouwen', alsmede 'Slim bouwen' worden gepresenteerd, bediscussieerd en beargumenteerd door respectievelijk prof. Hennes de Ridder, ir. Pieter Huijbregts en prof. Jos Lichtenberg. Op de expovloer geven bedrijven bezoekers demonstraties op het gebied van bouw, innovatie, slim ontwerpen en bouwen met milieurendement.

De centrale ontmoetingsplaats van BouwIQ 2007 wordt gevormd door de Cruise Terminal Rotterdam. Op deze locatie hebben bezoekers de gelegenheid om, tegen de achtergrond van de skyline van architectuurstad Rotterdam, te netwerken met opdrachtgevers, leveranciers, innovatieve toeleveranciers en collega’s.

Meer informatie: www.bouwiq2007.nl

 

 






Terug

Combinatieaanbieding: 25% korting op abonnement vaktijdschriften Inside Information + Verlichting

U betaalt € 141,00, in plaats van € 188,00, voor totaal dertien nummers van Inside Information en Inside Information Verlichting.

Klik hier om een abonnement te nemen
 


Nieuwsarchief
Kantoor- en Projectmeubilair

Vloer, Wand & Plafond

Verlichting

Ontwerp/Architectuur

Overig nieuws

Archief voor oktober 2006


Naast nieuws en de hoofdnavigatie bovenaan onze site hebben wij nog meer rubrieken, namelijk:

- Agenda met beurzen en evenementen
- Vacatures
- Projecten uit de branche
- Geselecteerde filmpjes
  


- Aanmelden voor een abonnement
- Inschrijven op de e-mailnieuwsbrief

 


Agenda
Agenda-overzicht >