Nieuws


27-02-2007 9:39


Tijdens de Milano Design Week van 18 tot 23 april presenteert DuPont ‘40 Years / 40 Designers’. Deze tentoonstelling is een eerbetoon aan Corian, een niet-poreus, vlekbestendig oppervlaktemateriaal. Na Milaan reist de tentoonstelling naar andere locaties in Europa en de VS.

De tentoonstelling van objecten van ontwerpers uit de hele wereld, die plaatsvindt van 18 tot 23 april 2007. DuPont organiseert de ‘40 Years / 40 Designers’ tentoonstelling om de 40e verjaardag van de lancering van Corian te vieren - een exclusief DuPont product - en om de bijdrage van ontwerpers in de evolutie van het materiaal over die periode onder de aandacht te brengen. Elk van de veertig ontwerpers zal een authentiek functioneel object tonen zoals een tafel- of bureau-accessoire, dat volledig de ontwerpmogelijkheden van Corian demonstreert, zoals vormbaarheid, het uitgebreide kleurenpalet en de mogelijkheid het te schaven, graveren en bedrukken.

De tentoongestelde objecten zullen worden onthuld op 18 april in de Corian Design Store Milano (Via San Nicolao 4) in de binnenstad van Milaan. Na Milaan reist de tentoonstelling naar andere locaties in Europa en de VS. Een selectie van deze objecten zal in beperkte reeks worden geproduceerd en verkocht. Sinds de eerste lancering in Verenigde Staten in 1967, is Corian uitgegroeid tot een designmateriaal met een steeds grotere diversiteit aan vernieuwende toepassingsmogelijkheden in woningen, hotels, gezondheidszorg, voedingsindustrie en openbare ruimten. Ontwerpers zijn mede bepalend in deze evolutie door continu te experimenteren met het materiaal en door nieuwe manieren te vinden om de eigenschappen ervan te benutten. ‘40 Years / 40 Designers’ is een eerbetoon aan de inbreng die deze ontwerpers hebben gehad en ook in de toekomst nog zullen hebben met Corian. 

Corian (www.corian.com) is uitgevonden door de research & development-laboratoria van DuPont en wordt enkel geproduceerd door DuPont. Corian wordt gebruikt in een brede waaier van residentiële, commerciële, gespecialiseerde en meubilair-toepassingen. Het is een niet-poreus oppervlaktemateriaal dat vlekbestendig is, makkelijk schoon te maken, duurzaam, vernieuwbaar, repareerbaar en recycleerbaar. Corian, beschikbaar in ongeveer 100 standaardkleuren, kan worden gevormd in haast elke denkbare vorm. Krassen laten zich makkelijk verwijderen zonder de pracht en de eenheid van de kleur te schaden.
DuPont  is een wetenschapsbedrijf. De onderneming, die in 1802 is opgericht, benut de wetenschap om duurzame oplossingen te bedenken die het leven van de mens beter, veiliger en gezonder maken. Het bedrijf is actief in meer dan 70 landen en biedt zijn afzetmarkten een uitgebreid vooruitstrevend producten- en dienstenpakket, onder andere op het gebied van landbouw, voedingsmiddelen, elektronica, communicatie, veiligheid en bescherming, inrichting en bouw, transport en kleding. DuPont is een leverancier van op wetenschap gebaseerde materialen, producten en technologieën voor ontwerpers over de hele wereld. Ongeveer 75 procent van de meest gebruikte commerciële materialen op basis van polymeren werden door DuPont uitgevonden of zijn het resultaat van de research & development-activiteiten uitgevoerd door DuPont.

27-02-2007 9:27


De gloeilamp is opeens de grote boosdoener geworden. Vanaf 2010 doet Australië hem in de ban, de Belgische minister Tobback van Leefmilieu is dat van plan en ook in Nederland is de jacht al geopend. Een verbod zit er niet in, zeggen politici onder verwijzing naar Europese regelgeving. Maar de spaarlamp wordt misschien wel goedkoper en daarmee zou een belangrijk obstakel in de opmars worden weggenomen. Tot nog toe werkt het prijsverschil in het voordeel van de gloeilamp. Het klassieke peertje is aan de kassa gemiddeld genomen tien keer zo goedkoop en dat verschil is voor veel consumenten te groot om hun schuldgevoelens af te kopen. Het Hoofdbedrijfschap Detailhandel deed in 2005 onderzoek naar de aanschaf van verlichting. Iets minder dan een kwart werd verkocht als spaarlamp. Philips komt in zijn eigen marktaandeel zelfs uit op een schamele 10 procent. De consument is conservatief en gemakzuchtig, zegt Berry van Egten van Berlux, een firma in lichtarchitectuur. Maar de tijden veranderen. Projecten die hij begeleidt, variërend van kantoren tot kerken, worden alleen nog maar energiezuinig verlicht. De consument heeft wat meer tijd nodig en acties als die van Greenpeace maken de geesten heus wel rijp. ‘Daarvoor is echt geen dwang nodig.’ Spaarlampen kampen bovendien nog met hun primitieve imago. Bij de introductie eind jaren tachtig hadden ze het formaat van jampotten en het licht was vies. Van Egten: ‘De mooiste kleuren werden helemaal vaal.’ Nu doen de duurdere spaarlampen weinig onder voor gloeilampen. Sterker nog, de volgende stap in energiebesparing komt er aan. De zogenoemde led, nu nog te zien als lichtknopje in elektronische apparatuur, zal binnenkort met een fitting op de markt verschijnen en de spaarlamp al weer hopeloos ouderwets maken. En de gloeilamp? Van Egten: ‘In de Derde Wereld zijn ze nog maar net toe aan kunstmatige verlichting, dus de gloeilamp gaat heus nog wel even mee.’ (Bron: De Volkskrant)
26-02-2007 9:35


Paul Seuntjens is voor zichzelf begonnen onder de naam paul seuntjens interieur+architectuur bni bna. Het in een voormalige technische school in Amsterdam gevestigde bureau ontwerpt professionele ruimtelijke oplossingen voor particuliere en zakelijke opdrachtgevers.

Seuntjens heeft ruim 10 jaar ervaring als interieurarchitect en architect; de laatste jaren was hij partner bij architectuurcentrale Thijs Asselbergs in Haarlem. De kracht van zijn bureau ligt volgens Seuntjens in de verbinding van interieur en architectuur. “Ruimte en invulling worden altijd in samenhang benaderd. In de ontwerpen zijn liefde voor detail, materiaal, licht, eenvoud en elegantie zichtbaar.”

Seuntjes heeft het bureau opgericht samen met communicatiespecialist en interieurstylist Yolande Schuur.
23-02-2007 11:13


Stichting Living Daylights is gericht op het promoten van toepassing van daglicht in gebouwen. Hiertoe organiseert de stichting onder meer excursies. Op woensdag 14 maart is het weer zover; dan kunnen belangstellenden een bezoek brengen aan het Atlas-gebouw van Wageningen Universiteit en Researchcentrum (WUR).

Het gebouw is ontworpen door Rafael Vinoly Architects, in samenwerking met van den Oever Zaaijer & Partners architecten. Tijdens de excursie wordt onder meer een lezing verzorgd door één van de verantwoordelijke architecten, E. Plas. 

 

Deelname aan de excursie is kostenloos. Meer informatie is verkrijgbaar via de website www.livingdaylights.nl.

23-02-2007 9:33


'Verlichting is de drager van de architectuur'. Aldus luidt het motto van de commissie Licht en Architectuur van de Nederlandse Stichting voor Verlichtingskunde (NSVV). Om dit motto kracht bij te zetten organiseert de commissie een tweetal excursies naar Kampen. Op 21 maart en 18 april worden belangstellenden in staat gesteld zich te overtuigen van de voortvarende wijze waarop in Kampen wordt omgegaan met het aanlichten van architecturale objecten. 

Onder leiding van de Duitse lichtontwerper Norbert Wasserfurth worden tal van projecten bezocht. "Omdat Kampen zo mooi compact is kunnen we tijdens de excursies op korte afstand veel laten zien", aldus Geertje Hazenberg, bureaumanager bij de NSVV.

Belangstellenden voor de excursie kunnen zich aanmelden bij de NSVV, via www.nsvv.nl 
23-02-2007 9:33


'Verlichting is de drager van de architectuur'. Aldus luidt het motto van de commissie Licht en Architectuur van de Nederlandse Stichting voor Verlichtingskunde (NSVV). Om dit motto kracht bij te zetten organiseert de commissie een tweetal excursies naar Kampen. Op 21 maart en 18 april worden belangstellenden in staat gesteld zich te overtuigen van de voortvarende wijze waarop in Kampen wordt omgegaan met het aanlichten van architecturale objecten. 

Onder leiding van de Duitse lichtontwerper Norbert Wasserfurth worden tal van projecten bezocht. "Omdat Kampen zo mooi compact is kunnen we tijdens de excursies op korte afstand veel laten zien", aldus Geertje Hazenberg, bureaumanager bij de NSVV.

Belangstellenden voor de excursie kunnen zich aanmelden bij de NSVV, via www.nsvv.nl 
22-02-2007 9:17


In de wandelgangen hoorde je het al een paar jaar, maar nu volgt ook de praktijk: de gloeilamp staat ter discussie. Na de Amerikaanse staat Californië wil nu ook Australië de gloeilamp in de ban doen. En Nederland? Nederland discussieert voorlopig vrolijk verder.

Een spaarlamp is in Nederland circa tien maal duurder als een gloeilamp. Daar moet verandering in komen vindt de Tweede Kamer. Onder meer CDA, PvdA en D66 willen het 'peertje' duurder maken door een extra milieuheffing. Spaarlampen zouden met 'gesloten beurs' kunnen worden gekocht bij energiebedrijven. De kosten worden verrekend met de energierekening.

Een gloeilamp kost nu zo’n 70 cent, een spaarlamp gemiddeld 7 euro. Negentig procent van de energie die een gloeilamp verbruikt wordt omgezet in hitte. In het regeerakoord staat dat Nederland één van de meest energiezuinige landen van Europa moet worden. Het verbruik moet jaarlijks met twee procent omlaag. Een verbod op de ruim 125 jaar oude energievreter ten faveure van de zuinige spaarlamp zou aan deze doelstelling een belangrijke impuls kunnen geven.

Van de week werd bekend dat Australië de gloeilamp 'buiten de deur zet'. Vanaf 2010 zijn in Australië alleen nog maar spaarlampen te koop. Dat zei milieuminister Malcolm Turnbull. Australië zou daarmee het eerste land ter wereld worden dat de gloeilamp bant. Eerder maakte de Amerikaanse staat Californië bekend dat ook van plan te zijn. In Nederland heeft onder meer D66-Kamerlid Boris van der Ham geopperd om de gloeilamp te verbieden. Maar dat is volgens een meerderheid van de Tweede Kamer strijdig met de Europese regelgeving. Staatssecretaris Van Geel (Milieu) denkt dat een verbod bovendien niet te handhaven is. Wordt ongetwijfeld vervolgd.

 

 

21-02-2007 16:39


Philips Lumileds heeft nieuwe prestatierecords bekend gemaakt voor witte hoogvermogens-LED’s. De 1x1 vierkante millimeter mm op chips gebaseerde witte LED’s van Philips Lumileds, die werken op slechts 350 mA, leverden een lichtstroom van 136 lumen en een specifieke lichtstroom van 115 lumen per watt bij een gecorreleerde kleurtemperatuur (CCT) van 4685 K. Bij 2000 mA leverden de witte LED’s van Philips Lumileds 502 lumen met een daarmee overeenkomend rendement van 61 lumen per watt. Deze LED’s zijn daarmee de eerste hoogvermogens-LED’s die de grens van 100 lumen per watt doorbreken en de werkelijke potentie demonstreren van de solid-state verlichtingstechnologie, aldus Philips Lumileds in een persbericht.

Philips Lumileds, de uitvinder van de 350 mA hoogvermogens-LED, gaat verder met zijn innovaties in het ontwikkelen van krachtiger LED’s die een lange levensduur kunnen bieden op een voedingsstroom van 1000 – 2000 mA en meer. Deze innovatie verbetert zowel het lichtrendement als de lichtkwaliteit, en biedt tegelijk de lagere kosten die vereist zijn voor tal van toepassingen. Opmerkelijk in de prestatiecijfers is de CCT, die significant lager is dan wat typisch gerapporteerd werd. Deze resultaten tonen duidelijk aan dat Philips Lumileds vooruitgang boekt in zowel lichtopbrengst als lichtkwaliteit. Philips Lumileds bereikte de recordresultaten voor witte LED’s door het combineren van diverse nieuwe en innovatieve technologieën.

De eerste producten die gebruik maken van deze technologieën zullen nog dit kwartaal geïntroduceerd worden in een nieuwe generatie producten. Deze nieuwe technologieën zullen de komende 12 tot 18 maanden worden opgenomen in nieuwe en bestaande producten. De doorbraken van Philips Lumileds op het gebied van epitaxie, apparaatfysica, fosforen en verpakkingstechnologie zijn kritisch voor het leveren van de prestaties die van LED’s worden geëist naarmate ze verder doorgroeien naar de status van voorkeurslichtbron. De prestaties in lichtopbrengst die nu bekend zijn gemaakt en die in de nabije toekomst beschikbaar komen voor de industrie, zijn bij hetzelfde vermogen zeventien maal groter dan die welke bereikbaar waren toen Philips Lumileds in 1999 de eerste hoogvermogens-LED introduceerde. Terwijl de prestaties voor laagvermogens-LED’s, die werken met lage stroomsterkten zoals 20mA, almaar doorgaan met stijgen, wordt van hoogvermogens-LED’s
21-02-2007 8:59
 

Topontwerper Marcel Wanders, die recentelijk door de gemeente Amsterdam is geselecteerd als nieuwe eigenaar van het plaatselijke Westerhuis, is voor de ontwikkeling en exploitatie hiervan een samenwerkingsverband aangegaan met Aedes Vastgoed. De combinatie van de vastgoedexpertise van Aedes en de creatieve visie van Wanders geeft de nieuwe plannen voor het Westerhuis een gedegen basis. In het voormalig ROC-gebouw zal een cultureel verzamelgebouw worden gerealiseerd, waarin ook de studio van Marcel Wanders komt.

Vrijdag 16 februari is het pand officieel door de gemeente overgedragen aan de nieuwe eigenaren. Het Westerhuis, dat een oppervlakte heeft van circa 5.500 vierkante meter, zal het komende jaar uitgroeien tot een cultureel platform, met een mix van kunst- en cultuurvormen. Naast een ontmoetingsplek voor de creatieve industrie, wordt dit gebouw een plek van inspiratie. Deze inspirerende, open omgeving zal een grote toegevoegde waarde bieden aan de buurt en de stad Amsterdam, zo is de overtuiging van Wanders en Aedes. Dat er een duidelijke behoefte is aan een dergelijke locatie blijkt volgens hen uit het enorme animo voor de beschikbare ruimtes.

Paul Geertman, directeur Aedes Vastgoed, licht toe: “De gemeente wil met haar plannen voor Amsterdam Topstad de hoofdstad doen uitgroeien tot dé internationale creatieve kennisstad. Marcels plan past naar onze mening perfect in deze visie en geeft de stad een levendig centrum voor kunst en cultuur op het hoogste niveau”. Volgens Marcel Wanders wordt het Westerhuis een “vlaggenschip voor kunst en cultureel ondernemerschap” en is het een grote impuls voor de creatieve industrie in de binnenstad. “Het plan heeft een grote aantrekkingskracht op zowel nationale en internationale bezoekers als de directe omgeving. Het pand zal een open karakter hebben”. Daarom zal Marcel Wanders zelf met zijn ontwerpstudio het pand gaan betrekken. Het overgrote deel van de ruimtes zal worden verhuurd aan creatieve bedrijven. Daarnaast is een deel van het pand gereserveerd voor horeca-activiteiten. De komende periode is gericht op de concretisering van het plan en op de selectie van partijen die zich in het Westerhuis mogen vestigen. De verbouwing zal circa 1 jaar in beslag nemen.
19-02-2007 13:33


Eindhoven is een lichtstad. Afgelopen week vonden in de Brabantse stad dan ook weer verschillende lichtevenementen plaats. Naast het SOLG-nachtsympousium (waarover elders op de Inside Information-website te lezen is) vond op dinsdag 13 februari het zogenoemde LED Congres plaats, bedoeld om belangstellenden te informeren over de laatste stand van zaken met betrekking tot de laatste innovaties op het gebied van de veelbelovende Light Emitting Diodes.

Als dagvoorzitter bij het evenement fungeerde oud-minister/D66-coryfee Jan Terlouw. Hij pleite voor overheidsinspanningeng om de enorme potentie van LED-technologie aan een breed publiek bekend te maken. “Het is tijd voor een grote publiekscampagne over LED-verlichting”, aldus Terlouw tijdens het congres. 

Volgens ingewijden begint de LED-technologie steeds interessanter te worden voor consumenten. Zo neemt de lichtsterkte van LED’s voortdurend toe. De opmars van LED heeft tot een overnamegolf geleid in de lichtindustrie: gedurende de afgelopen maanden namen bedrijven als Philips, Zumtobel en Etap allen een in LED gespecialiseerd bedrijf over. Naar verwachting zal de LED in 2010 werkelijk voor een breed publiek toepasbaar zijn.
19-02-2007 10:23


In het Auditorium van de Technische Universiteit Eindhoven vond in de nacht van donderdag 15 op vrijdag 16 februari een nachtsymposium plaats onder de titel 'Nieuw licht op het leven en werken tijdens de nachtdienst'. Tijdens de door de Stichting Onderzoek Licht & Gezondheid (SOLG) georganiseerde bijeenkomst werden lezingen verzorgd door verschillende sprekers, gespecialiseerd op het gebied van licht, de biologische klok en slaap. Zo werd een lezing gegeven door Wout van Bommel van Philips Lighting, tevens president van de internationale lichtorganisatie CIE.

In zijn lezing deed Van Bommel de laatste stand van zaken op het gebied van het onderzoek naar het verband tussen licht en gezondheid uit de doeken. De CIE-president benadrukte dat niet alleen 'nachtwerkers' gebaat zijn bij een goede lichtsituatie. Ook voor 'gewone' kantoorwerkers is een goede lichtsituatie op de werkplek van groot belang. "Als je te weinig licht hebt op de werkplek, dan gaat de biologische klok afwijkingen vertonen. De biologische klok wordt namelijk dagelijks 'gelijkgezet' door een voldoende hoeveelheid daglicht. De 500 lux die op de meeste werkplekken gebruikelijk is, is niet voldoende om de biologische klok te resetten. Dat betekent dat tal van mensen last hebben van slaapproblemen. Er is eigenlijk maar één manier om deze slaapprobelen structureel op te lossen: licht, licht, licht."

Tal van andere sprekers besteedden in hun lezing aandacht aan het belang van een gezonde nachtrust. Bijvoorbeeld Sander van Eekelen van Timetools: "Aan elke primaire levensbehoefte komen we op de werkplek onmiddelijk tegemoet - honger, sanitaire behoeften, noem maar op - maar wanneer we moe zijn nemen we een kop kofiie, en daarna nóg één en daarna nóg één. Dit is een feite een erg slechte manier om met het probleem om te gaan. Een powernap van hoogstens 40 minuten bevordert de alertheid van een werknemer enorm." Van Eekelen benadrukte dat er tal van methoden zijn om het 'krachtdutje' op de werkplek sowieso overbodig te maken. "Het voorkomen van slaapproblemen kan onder meer middels een operationele stategie; het aanpassen van de werkplek."

Wanneer een werkplek niet wordt aangepast aan de behoeften van medewerkers, ligt verzuim op de loer. "De laatste jaren zien we een bovengemiddelde toename van verzuim in de nachtdienst", stelde de als 'verzuimgoeroe' aangekondigde Waldo Falke van Falke & Verbaan uit Eindhoven. Toch is het volgens Falke niet verstandig het verzuimpercentage zomaar te gebruiken als meetinstrument voor de kwaliteit van de werkplek. "De keuze om in geval van ziekte te verzuimen van het werk, wordt ingegeven door allerlei andere, veelal sociale factoren", aldus Falke.

De opmerkingen van de 'verzuimgoeroe' werden onderschreven door SOLG-directeur Toine Schoutens, de nachtvoorzitter van het evenement in Eindhoven: "In 2001 deed ik een verlichtingsproject bij Martinair met als insteek het verzuim terug te dringen. Na de aanslagen van 11 september ging het verzuimpercentage echter al drastisch omlaag: mensen waren hun baan in de luchtvaartsector plotseling niet meer zeker en als gevolg van deze onzekereheid besloten ze om, ook bij ziekte, toch maar op het werk te verschijnen."

Hoewel het onderwerp 'licht' niet in alle lezingen aan bod kwam, konden de ongeveer honderd symposium-bezoekers zich gedurende de nacht overtuigen van het grote belang van licht bij het op peil houden van de alertheid: in de pauzeruimte stonden enkele lichtschermen opgesteld waar congresgangers zo nu een dan een 'lichtbad' konden nemen. Wellicht mede dankzij deze lichtbaden wist het merendeel van de deelnemers het - soms met hangen en wurgen - tot het einde van het nachtsymposium vol te houden.
16-02-2007 16:12


Topontwerper Marcel Wanders, die recentelijk door de gemeente Amsterdam is geselecteerd als nieuwe eigenaar van het plaatselijke Westerhuis, is voor de ontwikkeling en exploitatie hiervan een samenwerkingsverband aangegaan met Aedes Vastgoed. De combinatie van de vastgoedexpertise van Aedes en de creatieve visie van Wanders geeft de nieuwe plannen voor het Westerhuis een gedegen basis. In het voormalig ROC-gebouw zal een cultureel verzamelgebouw worden gerealiseerd, waarin ook de studio van Marcel Wanders komt. Vrijdag is het pand officieel door de gemeente overgedragen aan de nieuwe eigenaren.

Het Westerhuis, dat een oppervlakte heeft van circa 5.500 vierkante meter, zal het komende jaar uitgroeien tot een cultureel platform, met een mix van kunst- en cultuurvormen. Naast een ontmoetingsplek voor de creatieve industrie, wordt dit gebouw een plek van inspiratie. Deze inspirerende, open omgeving zal een grote toegevoegde waarde bieden aan de buurt en de stad Amsterdam, zo is de overtuiging van Wanders en Aedes. Dat er een duidelijke behoefte is aan een dergelijke locatie blijkt volgens hen uit het enorme animo voor de beschikbare ruimtes.

Paul Geertman, directeur Aedes Vastgoed, licht toe: “De gemeente wil met haar plannen voor Amsterdam Topstad de hoofdstad doen uitgroeien tot dé internationale creatieve kennisstad. Marcels plan past naar onze mening perfect in deze visie en geeft de stad een levendig centrum voor kunst en cultuur op het hoogste niveau”. Volgens Marcel Wanders wordt het Westerhuis een “vlaggenschip voor kunst en cultureel ondernemerschap” en is het een grote impuls voor de creatieve industrie in de binnenstad. “Het plan heeft een grote aantrekkingskracht op zowel nationale en internationale bezoekers als de directe omgeving. Het pand zal een open karakter hebben”. Daarom zal Marcel Wanders zelf met zijn ontwerpstudio het pand gaan betrekken.

Het overgrote deel van de ruimtes zal worden verhuurd aan creatieve bedrijven. Daarnaast is een deel van het pand gereserveerd voor horeca-activiteiten. De komende periode is gericht op de concretisering van het plan en op de selectie van partijen die zich in het Westerhuis mogen vestigen. De verbouwing zal circa 1 jaar in beslag nemen.
16-02-2007 9:17


Tijdens de Milano Design Week zal DuPont Corian ‘40 Years / 40 Designers’ voorstellen. Dit is een tentoonstelling van objecten van ontwerpers uit de hele wereld, die plaatsvindt van 18 tot 23 april.

DuPont organiseert de tentoonstelling om de veertigste verjaardag van de lancering van Corian te vieren en om de bijdrage van ontwerpers in de evolutie van het materiaal over die periode onder de aandacht te brengen. Elk van de veertig ontwerpers zal een authentiek functioneel object tonen zoals een tafel- of bureau-accessoire, dat volledig de ontwerpmogelijkheden van Corian demonstreert, zoals vormbaarheid, het uitgebreide kleurenpalet en de mogelijkheid het te schaven, graveren en bedrukken. De tentoongestelde objecten zullen worden onthuld op 18 april in de Corian Design Store Milano in de binnenstad van Milaan.

Na Milaan reist de tentoonstelling naar andere locaties in Europa en de VS. Een selectie van deze objecten zal in beperkte reeks worden geproduceerd en verkocht. Sinds de eerste lancering in Verenigde Staten in 1967, is Corian uitgegroeid tot een designmateriaal met een steeds grotere diversiteit aan vernieuwende toepassingsmogelijkheden in woningen, hotels, gezondheidszorg, voedingsindustrie en openbare ruimten. Ontwerpers zijn mede bepalend in deze evolutie door continu te experimenteren met het materiaal en door nieuwe manieren te vinden om de eigenschappen ervan te benutten. '40 Years / 40 Designers' is een eerbetoon aan de inbreng die deze ontwerpers hebben gehad en ook in de toekomst nog zullen hebben met Corian. Corian is uitgevonden door de research & development-laboratoria van DuPont. Het materiaal wordt gebruikt in een brede waaier van residentiële, commerciële, gespecialiseerde en meubilair-toepassingen. Het is een niet-poreus oppervlaktemateriaal dat vlekbestendig is, makkelijk schoon te maken, duurzaam, vernieuwbaar, repareerbaar en recycleerbaar.
16-02-2007 9:09


De vakbeurs Light & Building in Frankfurt duurt volgend jaar geen 5 maar 6 dagen. Dat heeft organisator Messe Frankfurt besloten op verzoek van de Duitse brancheorganisatie Zentralverband Elektrotechnik- und Elektronikindustrie). Deze gaf aan dat veel exposanten behoefte hadden aan een extra dag om hun producten en diensten te presenteren. De verlichtingsbeurs wordt nu gehouden van 6 tot en met 11 april 2008. De beurs wordt eens in de 2 jaar gehouden en trok vorig jaar ongeveer 2.100 exposanten en 135.000 bezoekers. Eén op de drie bezoekers was afkomstig uit het buitenland.
14-02-2007 14:58


De 'Mies van der Rohe Award' wordt toegekend aan 'het beste project dat in de voorafgaande 2 jaar in Europa is gerealiseerd; een project dat uitblinkt door een innovatief karakter en een constructie van hoge kwaliteit'.

Vanuit 32 landen werden in totaal 273 projecten voorgedragen door onafhankelijke deskundigen en Europese architectenorganisaties. Hieruit koos de jury onder voorzitterschap van Ricky Burdett en verder bestaande uit Peter Cachola Schmal, Beth Galí, Bettina Götz, Luis Fernández Galiano, Ellen van Loon, Mohsen Mostafavi, Francis Rambert, Dietmar Steiner en Lluís Hortet, zeven finalisten:

* Pôle universitaire de sciences de gestion (School for Management), Bordeaux, Frankrijk. Architect: Anne Lacaton & Jean Philippe Vassal/Lacaton & Vassal Architectes.
* Centre Chorégraphique National (National Choreographic Centre), Aix-en-Provence, Frankrijk. (Rudy Ricciotti).

* Phaeno Science Centre, Wolfsburg, Duitsland. Architect: Zaha Hadid/Zaha Hadid Architects.

* Mercedes-Benz Museum, Stuttgart, Duitsland. Architect: Ben van Berkel/UN Studio.

* Centro de Artes de Sines (Sines Art Centre), Sines, Portugal. Architect: Manuel Aires Mateus, Francisco Aires Mateus/Aires Mateus e Associados.
* Edificio Veles e Vents (America’s Cup Building), Valencia, Spanje. Architect: David Chipperfield, Fermin Vásquez/David Chipperfield.
* Musac Museo de Arte Contemporáneo de Castilla y León (Musac Contemporary Art Museum of Castilla y León), León, Spanje. Architect: Luis M. Mansilla, Emilio Tuñón/Mansilla + Tuñón.

Half april wordt bekend wie de eer en het prijzengeld (50.000 euro) opstrijkt.

14-02-2007 14:51

 

In het Belgische radioprogramma Klara heeft Rem Koolhaas aangekondigd dat hij verhuizing met zijn bureau OMA naar Brussel overweegt. Aldus bericht de Belgische krant de Standaard.

"Een zinvol gebaar", zo noemt Rem Koolhaas het plan om zijn architectenbureau te verkassen. Hij signaleerde zijn voornemen tijdens een interview in het Klara-programma Ramblas. De Nederlandse architect kreeg vorige week een eredoctoraat van de KU Leuven omdat hij oog heeft voor "de ontwikkeling van de stad als een weerspiegeling van maatschappelijke veranderingen." 

 

Koolhaas' liefde voor Brussel is bekend. Hij maakte in 2000 een studie over wat een hoofdstad van Europa moet zijn. Daarbij stipte hij vooral het 'iconografisch deficit' van de Europese Unie aan.

Voor de microfoon van Klara noemde Koolhaas het voornemen om zijn bureau OMA naar Brussel te verhuizen 'relatief concreet'. "Het zou een zinvol gebaar zijn voor mijn engagement met Europa'", zo zei hij nog.

Volgens een woordvoerder van OMA is nog niets beslist. "Het huurcontract voor de kantoren in Rotterdam loopt ten einde. Er zijn twee pistes: in Rotterdam blijven of verhuizen naar Brussel."

Bron: Archined.nl

14-02-2007 14:28


In de snel veranderende bouwmarkt is het voor architecten essentieel zich veelzijdiger te ontwikkelen en klantgerichter te gaan werken. Eén van de middelen daartoe is het aanbieden van architectonische diensten in de vorm van een concept. Hopman Architecten en het Architectenconsort zijn hier de afgelopen jaren actief mee bezig geweest.

De afgelopen decennia hebben architecten hun marktaandeel in de particuliere woningbouw voor een groot deel verloren. Op dit moment kiest meer dan 80 procent van de opdrachtgevers met een vrije kavel voor een cataloguswoning, zonder daarbij een architect te raadplegen. Voornaamste reden voor de keus van een systeembouwer is de onduidelijkheid over prijs en kwaliteit in de traditionele aanbiedingsvorm van de architect.

Speciaal voor de opdrachtgever die financiële zekerheid en een exclusieve woning wil met een concurrerende prijs ten opzichte van een cataloguswoning, heeft Machiel Hopman in 2005 het Hopmanhuis-concept ontwikkeld. Het vooraf en via e-commerce inzicht geven in de procedure en kostenstructuur is inmiddels succesvol gebleken.

Het Architecenconsort is een groot architecten- en adviesbureau met een gevarieerd opdrachtenpakket. Het ruim 50 jaar bestaande bureau verenigt een drietal disciplines: architectonisch en stedenbouwkundig ontwerp, procesmanagement en bouwtechniek. De opgebouwde ervaring, gekoppeld aan een onderzoekende geest, heeft inmiddels geleid tot ontwikkeling van verschillende innovatieve concepten. Voorbeelden hiervan zijn het compacte kantoorgebouw, het hybride bedrijfsgebouw, de mini-lofts en een digitale quick-scan voor bedrijfshuisvesting.

 

Het Hopmanhuis-concept vormt voor het Architectenconsort een uitbreiding van het aanbod, met een nieuw uitdagend marktsegment. Machiel Hopman treedt toe tot de directie van het Architectenconsort. De directie bestaat verder uit de architecten Bert Beerman, Peter Couwenbergh en Hans Lucas. Bert Beerman zal zich op termijn terugtrekken als directielid. Binnen de directie zal architect Machiel Hopman de verantwoordelijkheid nemen voor de marketing en ontwikkeling van nieuwe en de uitbouw van reeds bestaande concepten.

 

Nadere informatie: www.hetconsort.nl www.hopmanarchitecten.nl

14-02-2007 14:06


Zestig bouwkundestudenten van de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) zijn vanaf woensdagmiddag 14 februari hard bezig met het ontwerp voor een cultuurcentrum aan de Neder-Rijn in Arnhem. In het kader van het 24-uursproject hebben zij opdracht gekregen om een nieuwe invulling te ontwerpen voor het verwaarloosde terrein vlakbij het centrum van Arnhem. De opdracht is tot stand gekomen in overleg met de gemeente Arnhem.

Jaarlijks wordt door studievereniging Cheops van de TU/e het 24-uursproject georganiseerd. In deze ontwerpwedstrijd krijgen bouwkundestudenten een etmaal (24 uur non-stop) om een bijzondere opdracht uit te werken, ditmaal een cultuurcentrum gelegen in de uiterwaarden aan de Neder-Rijn in Arnhem. Het betreft het gebied Stadsblokken-Meinerswijk, vlakbij het centrum van Arnhem, hiervan gescheiden door de Neder-Rijn.

De bouwkundestudenten maken verdeeld over vijftien teams een vernieuwend ontwerp voor een cultuurcentrum. De teams spelen in op de dynamiek van de rivier en houden rekening met de voorwaarden van de zogenaamde EMAB-status, waarbij EMAB staat voor Experimenteren Met Aangepast Bouwen.

De ontwerpteams komen met verrassende, nieuwe en vooral onbevangen ideeën voor dit project. De creatieve inbreng van de studenten kan voor de Arnhemse plannen waardevol zijn. Het gebied, nu nog een barrière, moet getransformeerd worden tot een essentiële verbinding tussen Noord- en Zuid-Arnhem. Plannen van de gemeente zijn hiervoor in de ontwikkelfase.

Bijzonder is dat Rijkswaterstaat het gebied heeft bestempeld met een EMAB-status. Dit houdt in dat het gebied als uiterwaarden dient, maar dat er wel gebouwd mag worden, mits het water voldoende ruimte krijgt. 

De opdracht en locatie bleven tot de start van het 24-uursproject geheim. De zestig studenten vertrokken woensdag 14 februari per bus vanuit Eindhoven naar Arnhem. Na lezingen en een lunch werd om klokslag 13.30 uur de opdracht verstrekt. Vandaag om 13.30 uur stopt de klok. Om 14.00 uur presenteren de teams de ontwerpen. Om 16.30 uur is de prijsuitreiking.

 

Lees de opdracht in detail of volg de studenten live via www.24up.nl

13-02-2007 14:08

DuPont en Designboom hebben de resultaten bekendgemaakt van de internationale on-line designcompetitie The Skin of Corian. Hieraan werd deelgenomen door 3006 ontwerpers uit 78 verschillende landen. De wedstrijd richtte zich op decoratie en bekledingstoepassingen van DuPont Corian. De designprijs omvatte twee categorieën: ‘reeds afgewerkte projecten’ en ‘concepten’.

De winnaar in ‘reeds afgewerkte concepten’ ontvangt 2500 euro. De winnaar in de categorie ‘concepten’ ontvangt 2500 euro (bij ex aequo wordt het bedrag in tweeën gedeeld). Eervolle vermeldingen voor andere bijzonder interessante projecten (buiten de winnaar in elk van de categorieën) werden toegekend.

De winnaar in Categorie A is de Medusa lamp, ontworpen door Hayley Stopford, Claudia Carrasco en Brian Duffy (Spanje). De lamp dankt haar naam aan haar elegante, met de zee verbonden vormen. Eervolle vermeldingen in deze categorie? Ghost Bed, de GS Tessuti showroom in Udine, het restaurant in Serono hoofdkwartier en de zogeheten Hamamlamp door Pinocchio Design.

De winnaars van Categorie B (concepten) waren de ‘Dimensional Doors’ van Scott Wilson uit Amerika en ‘Lucid Lining’ van Julia Maltry uit Duitsland. Lucid Lining is een verlichte wand met Corian ® bekleding die functioneert als achterwand tussen de bovenkasten en het werkblad. Eervolle vermeldingen in deze categorie? De concepten ‘Square CD’, ‘Free or Not’, ‘Tac-tile’, ‘Arsene’, ‘Playing Waiting Room’, ‘Snail Basin’ en ‘Leonardo’.
De leden van de jury waren de architecten Antonia Astori, Klein-Dytham, Gabellini Sheppard Associates, Eero Koivisto, Hadi Teherani, Massimo Fucci en Simon Langlois van DuPont Surfaces en Massimo Mini van designboom.

Nadere informatie via: www.corian.com en www.designboom.com.
13-02-2007 14:05


De Commissie Binnenverlichting van de NSVV heeft het praktijkdocument 'Verlichting in kantoorgebouwen' gepubliceerd. Hierin worden de specifieke eisen en het ontwerp van verlichting in dit soort omgevingen verduidelijkt. Met het document kunnen ontwerpers en installateurs nagaan hoe in de praktijk een goede verlichting kan worden gerealiseerd. Het document is bedoeld voor eigenaren en ontwerpers van gebouwen, (interieur)architecten, installateurs, bouw- en woningtoezichtorganisaties, projectontwikkelaars en adviesbureaus.

Sinds 2003 zijn de eisen die aan de verlichting op werkplekken worden gesteld, in heel Europa gelijk. Deze eisen zijn opgenomen in NEN-EN 12464-1. De norm legt uit hoe onder andere de verlichtingssterkte, luminantie en reflectie moeten worden bepaald en bevat een uitgebreide tabel met waarden voor werkplekken. Om comfortabel te kunnen werken is het belangrijk dat de verlichting op werkplekken aan bepaalde minimumeisen voldoet. NEN-EN 12464-1 geeft verlichtingseisen voor werkplekken binnen, die tegemoetkomen aan de behoeften aan visueel comfort en visuele prestatie. Alle gebruikelijke visuele taken zijn hierin meegenomen, ook het werken met beeldschermen. De norm is niet opgesteld binnen het toepassingsgebied van Artikel 137 van het EU-verdrag en specificeert niet de eisen die moeten worden gesteld aan de verlichting die nodig is voor de veiligheid en gezondheid van mensen op het werk. De verlichtingseisen zoals deze in deze norm zijn gespecificeerd, beantwoorden echter aan de veiligheidseisen.

De eisen in NEN-EN 12464-1 zijn niet zonder meer verplicht. Wel is het mogelijk dat de norm aan opdrachtgevers verplicht wordt gesteld, zodat architecten, aannemers en installateurs weten waar zij zich aan moeten houden. Ook in arbo-eisen kan worden verwezen naar NEN-EN 12464 en het NSVV-praktijkdocument 'Verlichting in kantoorgebouwen'.
Nadere informatie: www.nsvv.nl
12-02-2007 11:48


Ontwerper Maurice Mentjes blijft in de prijzen vallen met het door hem ontworpen interieur van de tassenwinkel Stash in Maastricht. Nadat hij in 2005 al beslag legde op de Nederlandse Designprijs, is zijn ontwerp nu onderscheiden met ‘Der Designpreis der Bundesrepublik Deutschland’. Dit is de hoogste officiële Duitse Designonderscheiding.

Alle genomineerden voor deze prijs hebben al een keer een nationale of internationale prijs met hun ontwerp gewonnen. Men kan niet inschrijven voor deze wedstrijd; kandidaten worden genomineerd door de minister van Economie en Technologie. Er waren dit jaar 950 genomineerden en 25 prijswinnaars in de verschillende ontwerpdisciplines.

In Stash worden moderne tassen verkocht. De meeste winkels bieden tassen staande op een plank aan. Maar tassen die gedragen worden stáán niet maar hangen; daarom wilde Maurice Mentjens de tassen in Stash hangend presenteren. Al snel ontstond het idee met magneten te werken waarmee de tassen tegen stalen platen kunnen worden ‘geplakt’. De klant kan elke tas van de wand pakken en weer ‘terugplakken’. Op deze manier kan het gehele wandoppervlak van de vrij beperkte ruimte maximaal voor presentatie worden gebruikt.

Midden in de zaak zijn twee van het plafond afhangende stalen koven gemaakt met daaronder sokkels voor de blikvangers. Hierdoor werd het presentatieoppervlak nog eens vergroot én werd een sterk architectonisch element toegevoegd. Zo ontstaan twee gangen met aan het eind een grote spiegelwand waardoor de zaak veel groter (dieper) lijkt. Deze koof en sokkel komen met een kleinere tussenruimte in de etalage terug. Dit is spannender, het onderscheidt de etalage van de winkel zelf én het beperkt de inkijk van buiten in de balie, die met de achterkant naar de etalage gericht staat. De rode coating voor wanden en plafond geeft de winkel een enorme aantrekkingskracht op voorbijgangers. Bovendien past deze kleur perfect bij de vaak felle kleuren van de hippe tassen bij Stash. De vloer, balie en sokkels lopen naadloos in elkaar over door de grijze PU coating. Door de ronde aansluitingen van plafonds op wanden en koven ziet het interieur eruit alsof het uit een extrusiemal geperst is. Tenslotte zijn boven de balie opslagkasten onzichtbaar weggewerkt achter de rode staalplaten.
12-02-2007 9:24


Op donderdag 1 februari is de Mekelweg in Delft officieel gesloten. Deze straat, die dwars door het hart van de TU-wijk loopt, maakt plaats voor het Mekelpark, een ontwerp van Mecanoo architecten in Delft.

De TU Delft krijgt een campus met glooiende grasvelden en kleurrijke bomen, een campus die uitnodigt om er te wandelen, te lezen, te mediteren, te debatteren, te eten en te drinken. Als een bliksemschicht verbindt de wandelpromenade de faculteitsgebouwen met elkaar. De komst van tramlijn 19, die Leidschendam via Delft Centraal Station met de Technische Universiteit verbindt, maakt het mogelijk de campus in te richten als autovrij gebied. Medio 2008 is het Mekelpark klaar. Het Mekelpark is 800 meter lang en 80 meter breed. Het is een park voor voetgangers, fietsers en skaters. Trams en de bussen brengen studenten, staf en bezoekers naar de drie aan de Esplanade gelegen haltes, die in dezelfde vormentaal als deze wandelpromenade zijn ontworpen.

De Esplanade verbindt de verschillende faculteitsgebouwen en haar karakteristieke voorpleinen met elkaar en symboliseert het interdisciplinaire karakter van de universiteit. De hardstenen rand van de Esplanade is ontworpen als een zitbank van maar liefst één kilometer lang. De bestrating van gemêleerde, doorgezaagde granietkeien geeft de promenade een chique uitstraling. De Esplanade wordt doorkruist door een speels grit van voetpaden, die doen denken aan mikadostokjes die toevallig op hun plaats zijn neergevallen. De bestaande bomen worden zoveel mogelijk behouden of verplaatst en vormen een lint die zich door het park heen slingert. De al bestaande hoogteverschillen in het park - de voormalige parkeerterreinen lagen verlaagd - zijn omgetoverd tot glooiende hellingen, die de bomenslinger versterken.

Ontmoetingsplek
Met het Mekelpark krijgt de TU Delft een universiteitscampus van internationale allure, een ontmoetingsplek voor studenten en staf en een ideale locatie voor TU-activiteiten zoals de Open Dagen en de Introductieweek. De toekomstige aanpassingen aan de faculteitsgebouwen zullen het campusgevoel versterken, doordat de faculteitsentrees, winkels, restaurants en de cafés met hun terrassen aan het Mekelpark komen te liggen.
12-02-2007 9:19


Technisch directeur Aart Fransen en architect Francesco Veenstra zijn per 1 januari partners geworden van Mecanoo architecten in Delft.
09-02-2007 10:49


Een opmerkelijke samenwerking in de lichtbranche: lichtgiganten Philips en Osram maakten deze week bekend hun lichtlicenties op het gebied van LED-verlichting te gaan uitwisselen. Volgens een woordvoerder van Philips is een vooruitgang op LED-gebied alleen mogelijk wanneer de essentiële technologieën van verschillende ondernemingen gecombineerd worden.

Als nummer één (Philips) en twee (Osram) in de internationale markt voor LED’s denken beide bedrijven dankzij de uitwisseling een vuist te kunnen maken op het gebied van de veelbelovende LED-technologie. Overigens is de samenwerking niet zo opmerkelijk als het op het eerste gezicht lijkt. De Philips-woordvoerder benadrukt dat het uitwisselen van licenties vrij normaal is in de elektronicabranche.
07-02-2007 16:57


Toegegeven; het is niet naast de deur, maar een bezoekje is desondanks zeker de moeite waard. We hebben het over de architectuurtentoonstelling in de Köln designer's gallery, die het werk van de internationaal gelauwerde ontwerpster Zaha Hadid centraal stelt. Deze tentoonstelling is geopend tot 25 maart.

 

07-02-2007 9:10
De Bond van Nederlandse Architecten houdt in 2007 opnieuw de verkiezing van het BNA Gebouw van het Jaar. Voor de verkiezing kunnen BNA leden projecten uit de vijf BNA-regio’s inzenden, waarvan zij (project)architect waren en die in het afgelopen jaar in gebruik zijn genomen.

Bij de beoordeling wordt gekeken naar interpretatie van de opgave, conceptuele kracht, materialisatie, uitwerking van de uitgangspunten en contextuele inpassing. Er is een voorronde waarin genomineerden en regionale winnaars worden gekozen. Alle genomineerden dingen mee naar de landelijke prijs. Deelnemers kunnen hun voorgedragen gebouw tot 19 februari inzenden. Prijzen? Een publicatie in het BNA-jaarboek, naamsbekendheid en een gevelplaquette.

Nadere informatie: www.gebouwvanhetjaar.nl.
07-02-2007 8:53


De Bond van Nederlandse Architecten houdt in 2007 opnieuw de verkiezing van het BNA Gebouw van het Jaar. Voor de verkiezing kunnen BNA leden projecten uit de vijf BNA-regio’s inzenden, waarvan zij (project)architect waren en die in het afgelopen jaar in gebruik zijn genomen.

Bij de beoordeling wordt gekeken naar interpretatie van de opgave, conceptuele kracht, materialisatie, uitwerking van de uitgangspunten en contextuele inpassing. Er is een voorronde waarin genomineerden en regionale winnaars worden gekozen. Alle genomineerden dingen mee naar de landelijke prijs. Deelnemers kunnen hun voorgedragen gebouw tot 19 februari inzenden. Prijzen? Een publicatie in het BNA-jaarboek, naamsbekendheid en een gevelplaquette.
Nadere informatie: www.gebouwvanhetjaar.nl.
07-02-2007 8:51

De verlichtingsfabrikant Dark viert haar vijfde verjaardag met expositie van volledige collectie. De tentoonstelling is te zien in Design Museum Gent. Dark (ook wel: 22 internationale design awards, 32 verlichtingsobjecten en 54 exportlanden) werkt met een platform van externe designers, die met veel emotie en buikgevoel lichtcreaties ontwerpen.

Selectie voor die nieuwe ontwerpen gebeurt vanuit de onafgebroken drang om anders te willen zijn, te willen verbazen, te creëren, te choqueren en vooral het absolute streven naar een wauw-effect. Hierbij geldt één duidelijke stelregel, aldus de firma: ‘fuck the copy cats’. De 32 lichtobjecten van Dark maken een ongeziene passie los. Dark heeft in vijf jaar tijd reeds twintig internationale design awards gewonnen. Tot 9 april is de expositie in Design Museum Gent te zien.
Nader informatie: www.dark.be.
02-02-2007 16:17


De Bond van Nederlandse Architecten (BNA) houdt in 2007 opnieuw de verkiezing van het BNA Gebouw van het jaar. Voor de verkiezing kunnen BNA leden projecten uit de vijf BNA-regio’s inzenden die in het afgelopen jaar in gebruik zijn genomen. Bij de beoordeling wordt onder meer gekeken naar de interpretatie van de opgave, de conceptuele kracht en de wijze waarop het gebouw past in de context.

Er is een voorronde waarin genomineerden en regionale winnaars worden gekozen. Alle genomineerden dingen mee naar de landelijke prijs. belangstellenden kunnen hun ontwerpen nog tot 19 februari inzenden.
02-02-2007 16:13

De Groninger interieur- en vrije vormgever Wout Wessemius heeft in het Friese dorp Rohel een bijzondere vakantiewoning gerealiseerd. De buitenkant van de woning is volledig van rubber gemaakt en is hierdoor uitstekend weer- en windbestendig. Door de speciale bevestigingswijze van het rubber lijkt het, zodra het waait, dat de woning omringd wordt door ‘opwaaiende zomerjurken’.

Wout Wessemius werkt al 25 jaar als vrije vormgever. Zijn materiaalgebruik is in de loop der tijd sterk veranderd. In eerste instantie ontwierp hij interieurobjecten van plexiglas. Vrij snel kwamen hier ruwe en natuurlijke materialen bij als koper, lood, rubber, beton, hout en staal. Vaak gaat het om restmaterialen, zoals oude loden waterleidingbuizen en rubberen binnenbanden. Tevens heeft hij een techniek om koper te patineren ontwikkeld zonder het gebruik van zuren.

Wessemius werkt ook regelmatig in opdracht. Zo heeft hij inrichtingen ontworpen en gebouwd van restaurants, hotels, winkels en café’s. Een aantal voorbeelden hiervan zijn Bodega Restaurant De Apedans en kledingzaak Project 43, beide in het centrum van Groningen. De werkplaats en woning van Wessemius staan eveneens in het centrum van Groningen. De woonruimte dient mede als expositieruimte en is geheel ingericht met objecten die door hem ontworpen en gemaakt zijn. De rubberen vakantiewoning in Friesland geeft hem de rust, ruimte en inspiratie voor zijn vrijere werk.
02-02-2007 16:09


In april 2007 zal de wereldbefaamde Franse architect Jean Nouvel op de meubelbeurs Salone del Mobile in Milaan zijn ‘Corian Nouvel Lumieres’ presenteren. De tentoonstelling omvat een grootschalige ‘multi-sensoriële’ loftinrichting met keuken, slaapkamer, badkamer en leefruimten, gemaakt in het materiaal Corian van aanbieder DuPont.

"De futuristische, met licht geanimeerde loft in Corian wordt een hoogtepunt van de belangrijkste ontwerpinnovaties van designer die de afgelopen tien jaar de grenzen van het materiaal aftastten en verlegden”, aldus DuPont. “Door deze mogelijkheden te demonstreren in een grote loft met keuken, slaapkamer, badkamer en leefruimten, tilt ‘Corian Nouvel Lumieres’ van Jean Nouvel de designmogelijkheden van Corian naar een nieuwe hoogte.”

untitled-1_copy

De door Jean Nouvel ontworpen omgeving toont op veel manieren hoe Corian licht kan laten spelen met een waaier van geavanceerde lichttechnieken, gekleurde backlighting en bewegend licht, om de unieke transparantie van het materiaal extra te laten uitkomen. Andere technische eigenschappen zoals verwarmingsmembranen, elektriciteit, communicatie-infrastructuur en ‘touch-control panelen’ zijn in het project geïntegreerd, wat bezoekers een zeer interactieve, multi-sensoriële ervaring laat beleven.

Het materiaal Corian is uitgevonden door de research & development-laboratoria van DuPont en wordt enkel geproduceerd door DuPont. Corian wordt gebruikt in een brede waaier van residentiële, commerciële, gespecialiseerde en meubilair-toepassingen. DuPont: “Het is een niet-poreus oppervlaktemateriaal dat vlekbestendig is, makkelijk schoon te maken, duurzaam, vernieuwbaar, repareerbaar en recyclebaar. Corian, beschikbaar in ongeveer 100 standaardkleuren, kan worden gevormd in haast elke denkbare vorm. Krassen laten zich makkelijk verwijderen zonder de pracht en de eenheid van de kleur te schaden.”

untitled-2_copy

De ‘Corian Nouvel Lumieres’- tentoonstelling wordt gesponsord door DuPont Corian en ingericht door Massimo Fucci voor DuPont Surfaces en is te zien in het Officine Stendhal (Via Stendhal 35, Milaan) van 17 tot 23 april 2007. Partners van DuPont Corian voor deze realisatie zijn Targetti (verlichting), de Legrand Group (elektriciteits- en communicatie-infrastructuur) en Ernestomeda (keuken). Voorts participeren Listone Giordano Contract (wandbekleding en vloeren) en Scholtès-Indesit Company (inbouwapplicaties).
02-02-2007 8:22

 

In de Amerikaanse staat Californië is de gloeilamp binnenkort waarschijnlijk verboden. Een voorstel met die strekking wordt in ieder geval binnenkort ingediend. Volgens de initiatiefnemers van het voorstel moet de energieverslindende lamp binnen vijf jaar geheel vervangen zijn door spaarlampen.

Spaarlampen verbruiken slechts een kwart van de energie in vergelijking met de ‘goede oude’ gloeilamp. Californië staat niet valleen in de strijd tegen de gloeilamp. Ook lichtgigant Philips pleit al enige tijd voor het vervangen van de gloeilamp door zuiniger varianten. Onlangs maakte het concern zelfs bekend te verwachten dat over een jaar of vijf de productie van de peertjes ten einde zal lopen. Tegen die tijd zal de veelbelovende LED-technologie waarschijnlijk een betaalbaar alternatief kunnen bieden voor de gloeilamp.

01-02-2007 16:22


Bouter en CNFKoetsier gaan nauw samenwerken. Dat hebben de directies van beide bedrijven recentelijk besloten. Beide ondernemingen hebben leidende posities op het gebied van professionele grootkeukeninrichting en kleinmateriaal met een duidelijke focus op de institutionele marktsectoren.

Bouter in Zoetermeer zal zich uitsluitend richten op de inrichting van grootkeukens en restauratieve voorzieningen. CNFKoetsier (vestigingen in Den Bosch en Haarlem) daarentegen op het adviseren en leveren van professionele kleinkeukenmaterialen. Als gevolg van deze samenwerking neemt CNFKoetsier de bestaande klantportfolio – op het gebied van kleinkeukenmaterialen – van Bouter in zijn geheel over. Beide ondernemingen willen zich de komende jaren verder ontwikkelen en positioneren als belangrijke spelers, met een duidelijke concentratie op de specifieke vakgebieden.

Terug

Combinatieaanbieding: 25% korting op abonnement vaktijdschriften Inside Information + Verlichting

U betaalt € 141,00, in plaats van € 188,00, voor totaal dertien nummers van Inside Information en Inside Information Verlichting.

Klik hier om een abonnement te nemen
 


Nieuwsarchief
Kantoor- en Projectmeubilair

Vloer, Wand & Plafond

Verlichting

Ontwerp/Architectuur

Overig nieuws

Archief voor oktober 2006


Naast nieuws en de hoofdnavigatie bovenaan onze site hebben wij nog meer rubrieken, namelijk:

- Agenda met beurzen en evenementen
- Vacatures
- Projecten uit de branche
- Geselecteerde filmpjes
  


- Aanmelden voor een abonnement
- Inschrijven op de e-mailnieuwsbrief

 


Agenda
Agenda-overzicht >