Nieuws


28-12-2006 12:00


Vanaf 1 januari 2007 wordt de Erasmusbrug in Rotterdam paars verlicht als start van Rotterdam 2007 City of Architecture: een jaar lang tentoonstellingen en speciale evenementen rondom bijzondere plekken en gebouwen in dé architectuurstad van Nederland.

De Erasmusbrug is de eerste in een reeks van veertig bijzondere Rotterdamse gebouwen die als onderdeel van het programma ‘Sites & Stories’ in de schijnwerpers staan. Gedurende het jaar zullen steeds meer paarse gebouwen in de stad opduiken. De paarse uitlichting van de brug is tot en met 31 januari te bewonderen.

In Rotterdam is ruim 100 jaar moderne architectuur te zien op een paar vierkante kilometer. Veertig gebouwen in het centrum, die deze 100 jaar vertegenwoordigen, spelen de hoofdrol in het Sites & Stories-programma, dat bestaat uit een audiotour, aankleding van en een programmering in deze gebouwen.

Studio VollaersZwart maakte een spectaculair ontwerp voor de aankleding van de gebouwen, onder de naam ‘Cliffhangers’. Kenmerkende details van de gebouwen worden door middel van paarse kleurvlakken uitvergroot. Dat kan variëren van het torentje van het Witte Huis tot de hele Erasmusbrug. De audiotour is een stadszwerftocht vol levendige geluidsfragmenten, die vanaf april beschikbaar zal zijn. Bovendien zal in en rond de veertig panden aanvullende programmering worden verzorgd: van een rondleiding op plekken die normaal gesproken verboden terrein zijn tot toneel op locatie.

De Sites & Stories audiotour is vanaf april gratis te downloaden op www.rotterdam2007.nl of voor een kleine vergoeding af te halen bij het centrale informatiepunt van Rotterdam 2007 in de VVV Rotterdam Store, Coolsingel 5. Dan start ook de programmering in de diverse gebouwen.

Voor het volledige programma van Rotterdam 2007 City of Architecture, kijk op www.rotterdam2007.nl of in de programmabijlage bij het Algemeen Dagblad op 12 mei 2007.
21-12-2006 15:41
Philips introduceert een verlichtingsoplossing, die volgens het elektronicaconcern zeer veel energie kan besparen. Het gaat om halogeenlampen, waarin een gepatenteerde technologie is toegepast. Deze nieuwe technologie wordt toegepast bij de nieuwe serie compacte halogeenlampen ‘Master Classic’. In vergelijking met gewone gloeilampen besparen deze halogeenlampen 50 procent energie. Ze gaan ook drie zo lang mee als normale gloeilampen en zorgen voor sprankelend, hoogwaardig halogeenlicht. De nieuwe serie zal naar verwachting in het najaar van 2007 op de markt komen.
21-12-2006 15:41
De wereldtentoonstelling van 1889 in Parijs was met de verlichting van de Eiffeltoren de eerste manifestatie waar kunstlicht voor een groot publiek zichtbaar was in de architectuur. Niet veel later volgden in ons eigen land de Van Nelle Fabriek in Rotterdam en de Volharding in Den Haag. Deze en nog veel meer gebouwen komen aan bod tijdens de tentoonstelling Architectuur van de nacht – Schitterende gebouwen, die van 27 januari tot en met 6 mei wordt gehouden in het NAi in Rotterdam. De tentoonstelling laat zien hoe het gebruik van licht in de afgelopen 100 jaar de architectuur en onze beleving ervan heeft veranderd.
21-12-2006 15:40
In het Jaarboek Living Daylights 01Daglicht in de architectuur vinden architecten vuistregels waarmee ze snel de invloed van daglicht in binnenruimtes kunnen beoordelen. Het boek is uitgebracht door de Stichting Living Daylights en is te bestellen via www.aeneas.nl.
21-12-2006 15:38
De Nederlandse Stichting Voor Verlichtingskunde (NSVV) heeft een syllabus uitgebracht van het Nationale Lichtcongres, dat op 23 november is gehouden in Ede. Dit evenement trok bijna 260 bezoekers, afkomstig uit de verschillende vakdisciplines binnen de lichtwereld. Zij discussieerden met elkaar over diverse ontwikkelingen in hun sector. De syllabus is beschikbaar op CD en kan tegen een geringe vergoeding worden besteld bij de NSVV in Ede.
15-12-2006 10:12
VVD-coryfee Hans Wiegel heeft onlangs het nieuwe kantoor van Afas ERP Software in Leusden geopend. De sleutelwoorden voor het nieuwe kantoor zijn hightech, modern, glas en ruimte. Op de vier verdiepingen van in totaal 7.600 vierkante meter vinden de ruim tweehonderd medewerkers een ruime en lichte werkplek. Verwol Projectafbouw was samen met interieurontwerper Jacques van der Veldt verantwoordelijk voor de nieuwe huisvesting. Een opmerkelijk aspect hiervan is de glazen wand op de begane grond. De doorgang zou hier met een rechte glazen wand te smal zijn geweest en daarom is gekozen voor een gesegmenteerde glaswand. Om de maatvoering en de juiste graden te bepalen heeft Verwol de wand één op één uitgetekend. De positie van de boven- en onderbakken konden op deze manier ook goed worden bepaald. De glasblokken hebben geschulpte profielen.
12-12-2006 9:49
CHEOPS, de studievereniging van de faculteit Bouwkunde aan de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e), krijgt een nieuw onderkomen. Het interieur van de ruimte - de pas gerenoveerde loopbrug tussen de gebouwen Vertigo en De Zwarte Doos op het Eindhovense universiteitsterrein - werd ontworpen door de studenten Marloes Kursten (bouwtechniek) en Joris Hoogstede (architectuur).

Kursten en Hoogstede hebben een ontwerp gemaakt van een groene draad in de huiskleur van CHEOPS, die alle facetten van de vereniging in een ruimtelijk element combineert en verbindt. “De draad start in de entreehal van gebouw Vertigo en slingert vervolgens door de loopbrug naar De Zwarte Doos”, aldus een woordvoerder van CHEOPS. “De draad transformeert van een zuil in een bank, een commissietafel, een balie, een wandkast, plafondbaan en uiteindelijk in een mascottekast.” Het nieuwe CHEOPS-onderkomen wordt op dinsdagmiddag 12 december officieel geopend. (11-12-06)
08-12-2006 13:35


Philips heeft de verlichtingsindustrie, NGO’s, energieleveranciers en regeringen opgeroepen om de handen ineen te slaan en het bespreekbaar te maken om gloeilampen binnen tien jaar te vervangen door één van de vele energiezuinige lampen die nu al beschikbaar zijn. Een succesvolle omschakeling zou ook een belangrijke bijdrage leveren aan het probleem van klimaatverandering en het realiseren van de Kyoto-doelstellingen dichterbij brengen, zo redeneert de Eindhovense verlichtingfabrikant.

Cijfers tonen aan dat er in de EU jaarlijks ongeveer 2 miljard gloeilampen verkocht worden. Ongeveer driekwart hiervan wordt gekocht door consumenten; de rest wordt verkocht op de zakelijke markt. Volgens Philips is een realistische besparing op de energierekening van de Europese consument van EUR 5-8 miljard en een indirecte vermindering van de CO2-uitstoot van 20 miljoen ton te realiseren.
“Vandaag de dag is er al een breed gamma aan energiezuinige producten te koop” aldus Theo van Deursen, CEO van de divisie Licht van Philips op een conferentie over Energie-efficiëntie in Brussel. “Deze lampen besparen niet alleen energie, maar zijn ook veel goedkoper in het gebruik en zijn eenvoudigweg beter voor het milieu dan gloeilampen. Wij zijn van mening dat het tijd is om over te schakelen op energiezuinige lampen door actief de vervanging van gloeilampen te bevorderen."

Er zijn momenteel al de nodige alternatieven voor de gloeilamp op de markt. Onder andere een nieuwe generatie van hoogwaardige spaarlampen - veel kleiner, minder duur en met een betere lichtkwaliteit dan voorgaande generaties. Philips heeft onlangs ook een nieuwe generatie Halogeen-spaarlampen geïntroduceerd, die ten opzichte van de gloeilamp een energiebesparing van 50 procent opleveren. Een ander veelbelovend alternatief voor nog meer energiebesparing in de toekomst zijn de nieuwe LED-verlichtingstechnologieën.

“Het is gewoon niet realistisch om van producenten te verlangen om eenzijdig te besluiten te stoppen met de productie van gloeilampen,” zegt Theo van Deursen “Dit vraagt om een gezamenlijke aanpak en waarschijnlijk is er wetgeving nodig om minimale prestatienormen te stellen. Anders springen andere producten in het gat en los je het probleem nooit op”. Philips verwacht niet dat de omschakeling van vandaag op morgen gebeurt. “Het zal waarschijnlijk nog een aantal jaren duren voor de industrie kan overgaan op massaproductie van de alternatieven in de vereiste aantallen” zegt Theo van Deursen. “Maar wij zijn van mening dat de inhoudelijke discussie nu gevoerd moet worden”. (8-12-06)
08-12-2006 13:33
Het Nederlands Architectuurinstituut (NAi) heeft een opvolger gevonden voor de onlangs naar Amerika vertrokken Aaron Betsky. Met ingang van 1 april 2007 is Ole Bouman de nieuwe directeur van het Rotterdamse instituut. De architectuurhistoricus Bouman (1960) is sinds 1996 hoofdredacteur van Archis/Volume. Bouman begon zijn loopbaan in 1988 als columnist over architectuur voor de Groene Amsterdammer. In 1994 publiceerde hij, samen met Roemer van Toorn, het boek The Invisible in Architecture. Bouman beschikt naar verluidt over een uitgebreid netwerk in de hedendaagse architectuur. Bij verschillende projecten werkte hij samen met architecten als Ben van Berkel, Kas Oosterhuis en met het bureau van Rem Koolhaas. (8-12-06)

Terug

Combinatieaanbieding: 25% korting op abonnement vaktijdschriften Inside Information + Verlichting

U betaalt € 141,00, in plaats van € 188,00, voor totaal dertien nummers van Inside Information en Inside Information Verlichting.

Klik hier om een abonnement te nemen
 


Nieuwsarchief
Kantoor- en Projectmeubilair

Vloer, Wand & Plafond

Verlichting

Ontwerp/Architectuur

Overig nieuws

Archief voor oktober 2006


Naast nieuws en de hoofdnavigatie bovenaan onze site hebben wij nog meer rubrieken, namelijk:

- Agenda met beurzen en evenementen
- Vacatures
- Projecten uit de branche
- Geselecteerde filmpjes
  


- Aanmelden voor een abonnement
- Inschrijven op de e-mailnieuwsbrief

 


Agenda
Agenda-overzicht >