Nieuws


24-07-2018 8:30

Forbo Flooring gaat een dezer dagen bij klimaatonderhandelaar Diederik Samson aankloppen om meer aandacht te vragen voor het gebruik van duurzame en hernieuwbare materialen in de gebouwde omgeving. Alhoewel het Klimaatakkoord ook volgens Forbo een grote stap in de goede richting is, meent de vloerproducent dat er nog ruimte onbenut wordt gelaten op dit gebied.

Volgens Udo Weijkamp, Directeur Forbo in Nederland en zeer begaan met duurzaamheid, staan er hele goede zaken onder het kopje gebouwde omgeving zoals de isolatie van huizen en het halen van warmte uit de grond, maar blijft het gebruik van duurzame en hernieuwbare materialen - waar Forbo bijvoorbeeld vol op heeft ingezet met haar CO2-neutrale Marmoleum dat gemaakt is van hernieuwbare en natuurlijke grondstoffen - te vrijblijvend en teveel op de achtergrond. Jammer, volgens Weijkamp, want met strengere regels zouden architecten en andere huizenbouwers de mogelijkheid krijgen om eenvoudiger klimaatneutraal te bouwen.

Overigens onderschrijft Forbo - dat zichzelf verplicht heeft meer te doen dan het wettelijk voorgeschrevene op het gebied van duurzaamheid - de algemene uitgangspunten van het Klimaatakkoord volledig. Zo belooft het bedrijf haar CO2-uitstoot met minimaal 49 procent terug te dringen voor 2030. Forbo begon hier trouwens al jaren terug mee en meldde in 2016 dat het haar CO2-uitstoot met 37,7 procent had weten te reduceren ten opzichte van 2011.

Ook de eisen die het Klimaatakkoord stelt aan de industrie wil Forbo graag navolgen (of overtreffen). Op het gebied van efficiëntere processen behaalde Forbo naar eigen zeggen al veel voordeel. Door haar eigen bedrijfsproces tegen het licht te houden en veel energie te besparen in de Marmoleum droogkamers bijvoorbeeld, maar ook door een verduurzaming van de relaties met haar grondstofleveranciers, die volgens een woordvoerder werden aangespoord hun eigen bedrijfsprocessen te bekijken en verbeteren.

 

Daarnaast is Forbo inmiddels volledig overgeschakeld op groene stroom, heeft het zonnepanelen geplaats op haar nieuwe magazijnen en doet het heel veel op het gebied van het gebruik van duurzame en hernieuwbare grondstoffen. Neem bijvoorbeeld het nieuwe Marmoleum Cocoa waarin zelfs restproducten uit een andere industrie (cacao, red.) werden geupcyled.

Klimaatvoorzitter Ed Nijpels maakte onlangs de hoofdlijnen van het Klimaatakkoord bekend. In het klimaatakkoord zijn afspraken opgenomen waarop Nederland de CO2-uitstoot met 49 procent terugdringt in 2030. Dit komt neer op een besparing van 48,7 megaton, oftewel 48,7 miljard kilogram minder broeikasgassen, waarbij de nadruk op CO2 ligt. Nijpels benadrukte bij de presentatie dat het akkoord alleen kans van slagen heeft als we het met zijn allen doen. Om daaraan toe te voegen: "Daarbij presenteer ik geen definitief akkoord als de 49 procent niet door de planbureaus worden gegarandeerd."

In het akkoord staat ook een hoofdstuk over de gebouwde omgeving. Woningen en gebouwen worden wijk voor wijk verduurzaamd. Dat kan bijvoorbeeld met warmtenetten, helemaal elektrisch, met warmtepompen of met duurzaam gas. Dit wordt lokaal maatwerk. De gemeentes maken daar plannen voor en doen dit in overleg met bewoners. Met een verschuiving in de energiebelasting wordt het gebruik van aardgas ontmoedigd en het gebruik van schone stroom aangemoedigd. Met een nieuw soort lening, de gebouwgebonden financiering, wordt het voor huizenbezitters eenvoudiger om ook maatregelen te nemen. Isoleren moet zo’n 25 procent goedkoper worden. De woningbouwverenigingen krijgen een rol als startmotor. Zij bezitten veel huizen waardoor de verduurzaming grootschalig kan. Dan dalen de kosten en wordt het ook aantrekkelijk voor mensen met een koopwoning.

 

Daarnaast kent het akkoord een pijler genaamd industrie. Die moet inzetten op efficiëntere processen en efficiënt gebruik van warmte. Ook vervangt schone stroom op termijn fossiele brandstof als energiebron. Daarnaast worden grondstoffen hergebruikt of vervangen door duurzame grondstoffen. Zo wordt de industrie toekomstbestendig.

 

Ondergrondse opslag van CO2 is nodig om in 2030 genoeg CO2 uit de lucht te houden. Dat is meteen een opstap om later CO2 als grondstof te kunnen hergebruiken. De industrie investeert zelf in de ombouw, maar heeft ook een bijdrage van de overheid nodig. Daarmee kan de omschakeling op gang komen zonder dat de fabrieken zich internationaal uit de markt prijzen.

 

https://www.forbo.com/flooring/nl-nl/.


Deel op Social Media23-07-2018 8:00

De Belgische producent van hoogwaardige raamdecoratie Inside Blinds en de Nederlandse trendsetter op het gebied van exclusieve wandafwerking Pure & Original lanceren samen een unieke exclusieve stoffencollectie.

De stoffencollectie van Pure & Original sluit aan bij de huidige kleurencollectie, waarmee er een homogeen geheel ontstaat van wanden en ramen die perfect op elkaar aansluiten in kleur en sfeer. De stoffencollectie bestaat uit drie uniek ontwikkelde stoffen: Mezza - een dunne, grof geweven inbetween; Rozzo - een linnenlook; en Fuente - en een luxe, zware kwaliteit.
De collectie bestaat onder andere uit traditionele overgordijnen, houten jaloezieën en vouwgordijnen met de afmetingen tot wel 10 meter lang en meer.

De samenwerking van beide merken is een logische stap: interieurarchitecten en consumenten zijn steeds op zoek naar een perfecte match tussen de wand- en raambekleding. Ook voor de retailer wordt het makkelijker om Pure & Original als totaal interieurconcept aan te bieden. De sterke internationale aanwezigheid van beide merken biedt hun ook de mogelijkheid zich verder te ontplooien in Europa.

www.pure-original.nl


Deel op Social Media
17-07-2018 8:30

Forbo Flooring lanceert deze maand Marmoleum Onto the Wall, een speciale lijn van het  CO2-neutrale Marmoleum, geschikt om gangen en trapportalen in het onderwijs te beschermen tegen beschadiging en vervuiling door bijvoorbeeld schoenen en boekentassen.

Met het product hoopt Forbo niet alleen ergernis te voorkomen en de school netjes te houden, maar kunnen de onderhoudskosten ook omlaag omdat strepen op of gaten in de muur verleden tijd zijn.

"Marmoleum wandbekleding zorgt niet alleen voor bescherming van de muur, maar is ook decoratief en kleurrijk", meldt de woordvoerder. "Gangen, klaslokalen en aula’s krijgen een geheel eigen en unieke uitstraling met lambrisering die qua kleur en design perfect op de vloer kan worden afgestemd. Het robuuste linoleum is kras- en slijtvast, makkelijk schoon te houden en kan zowel als lambrisering als tot aan het plafond worden aangebracht."

Onto the Wall van Forbo is verder uitgebreid getest en voldoet aan alle (brandveiligheid)eisen. 

https://www.forbo.com/onto-the-wall.


Deel op Social Media13-07-2018 10:00

Ze hebben er veel hout, niet alleen in de vrije natuur, maar ook in de binnenruimte. Finland is een houtland bij uitstek. Wat je allemaal kunt doen met het natuurlijke matyeriaal werd weer eens op een mooie manier duidelijk in het nieuwe bezoekerscentrum van de Metsä Group in Äänekoski.

Het Pro Nemus-bezoekerscentrum is een inspiratiecentrum van Engineered Wood-producten. Het project is een goed voorbeeld van hoe snel gebouwd kan worden met hout. "Het gebouw van 1.000 vierkante meter laat zien hoe de Kerto LVL-producten van Metsä Wood een snelle, lichte en groene constructie mogelijk maken", aldus een woordvoerder van de houtleverancier. "Het gebouw combineert industrieel vervaardigde houten elementen en unieke architectonische oplossingen met zeer gedetailleerd timmerwerk."

De houten kolommen- en balkenstructuur en de geprefabriceerde wand-, vloer- en dakelementen zijn gemaakt van Kerto LVL (gelamineerd fineerhout). In het gebouw zijn de houten producten en vele constructieve details zichtbaar gebleven als onderdeel van de presentatie. De houtproducten van Metsä Wood zijn ook op verschillende manieren gebruikt in het interieurontwerp en de visuele oplossingen van het bezoekerscentrum.

De gehele houten structuur voor het Pro Nemus-bezoekerscentrum is  geleverd door het Finse bedrijf VVR Wood. "De Kerto LVL-producten van Metsä Wood zijn gebruikt voor de  draagconstructie en voor de herverlijmde kolommen en balken. Sweco Finland Oy was verantwoordelijk voor de constructieve berekeningen van het bezoekerscentrum. Alle gebruikte ontwerpmodellen die zijn toegepast voor het ontwerp van het centrum, werden eerder gebruikt in vorige appartementen- en hallenprojecten."

Pro Nemus in Äänekoski werd in slechts 7 maanden gebouwd. "Het strakke schema was de grootste uitdaging van het project, waarbij architectonische details met uitzonderlijke precisie moesten worden geïmplementeerd." Een goede planning en samenwerking tussen de verschillende partijen speelde een belangrijke rol bij de uitvoering van het project.
 

"Bouwen met houten elementen gaat snel en efficiënt, en projectmanagement is eenvoudiger wanneer structuren bestaande uit elementen steeds vaker worden voltooid in fabrieken", zegt Tero Vesanen, Managing Director van VVR. "De Kerto LVL-producten van Metsä Wood werden volgens onze specificatie op maat gemaakt en geleverd aan de houtskeletbouw fabriek, waardoor we later uiterst efficiënt konden monteren."

De wandelementen en de speciale CNC-bewerking van het hout  werden gemaakt door Punkaharjun Puutaito, een onderaannemer van VVR. Partnerschappen spelen een sleutelrol in bouwen met industrieel hout.
"Dit gebouw combineert een industriële houtconstructie met een hoog niveau van gedetailleerd timmerwerk. Dit is precies wat zo mooi is aan bouwen met hout: het materiaal zelf laat vele soorten verwerking toe, die bovendien eenvoudig te implementeren zijn", zegt Ulla Passoja van UKI Architects, de projectarchitect.
 

www.metsawood.nl

 

 


Deel op Social Media13-07-2018 10:00

Unifloor heeft een NSG-certificering verworven voor houten draagvloeren. Dat meldt het bedrijf op de eigen website.
 

Unifloor heeft als eerste ondervloeren producent in Nederland een NSG-certificering (Nederlandse Stichting Geluidshinder) behaald voor houten draagvloerconstructies. "De producten die dit label mogen hanteren zijn Renoboard en EcoPearls in combinatie met Jumpax Strong, Jumpax Nature en Redupax", aldus een woordvoerder.
 

Het NSG-keurmerk wordt uitgereikt aan producten in de ondervloerbranche die voldoen aan  de 10 decibel  contactgeluidreductie en de nieuwe minimale kwaliteitseisen zolas omschreven in de EPLF Norm (European Producers of Laminate Flooring).
 

Unifloor is ontzettend trots op dit resultaat. "Dit onderstreept het vooruitstrevende karakter van Unifloor om ondervloeroplossingen te bieden die aan de behoeften van de markt voldoen. Zowel de NSG als Unifloor krijgen dagelijks vragen over 10 dB oplossingen voor houten draagvloerconstructies. Tot voor kort was hier nog geen gecertificeerde oplossing voor." Dit was voor Unifloor de belangrijkste drijfveer om haar producten door te ontwikkelen.  


www.unifloor.be

Deel op Social Media
10-07-2018 8:30

Mommersteeg, vooral bekend als agent van vloerfabrikant Vorwerk, heeft tevens het agentschap voor Ruckstuhl verworven. Dat meldt het bedrijf uit Huizen in een persbericht. De verbintenis met de Zwitserse fabrikant is op 1 juli ingegaan.

Sinds 1951 verkoopt het bedrijf Mommersteeg BV in Huizen NL vloerbedekkingen in de projectmarkt en de vakhandel. Michiel Mommersteeg, eigenaar en algemeen directeur van het bedrijf, hebben veel vertrouwen in de merkstrategie en het gepresenteerde bedrijfsplan van Ruckstuhl AG voor de komende jaren. “Ruckstuhl AG is een perfecte aanvulling op ons productportfolio waarin we met Vorwerk flooring hoogwaardige synthetische vloerbedekking aanbieden en Ruckstuhl vloerbedekking van natuurlijke grondstoffen. Beide bedrijven hebben innovatie, design en kwaliteit als kernwaarden. “

Bij Rukstuhl hebben recentelijk de nodige veranderingen plaatsgevonden. Vanaf 1 juli jl wordt de Zwitserse tapijtfabrikant Ruckstuhl te Langenthal geleid door een nieuw vierkoppig management team onder leiding van Adrian Berchtold. Het team neemt het stokje over van Peter Ruckstuhl, die begin dit jaar met pensioen is gegaan. 

De nieuwe bedrijfstop van Ruckstuhl.

www.mommersteegbv.nl

 


 


Deel op Social Media
04-07-2018 10:00

Nieuws van Hunter Douglas. Het bedrijf verkoopt zijn Noord-Amerikaanse plafond-afdeling. Koper is CertainTeed, een onderdeel van Saint Gobain. Verdere financiële details over de transactie blijven geheim.


De plafondactiviteiten van Hunter Douglas waren vorig jaar goed voor een omzet van 36 miljoen dollar. Bij het onderdeel zijn ongeveer honderd medewerkers werkzaam. Als onderdeel van de transactie gaat Hunter Douglas een samenwerkingsverband aan met Saint Gobain. Doel is de raambekledingproducten bij een nog bredere doelgroep onder de aandacht te brengen.

Hunter Douglas afficheert zich als wereldmarktleider op het gebied van raambekleding. Het bedrijf heeft het hoofdkantoor in Rotterdam en beursnoteringen in Amsterdam en Frankfurt.

www.hunterdouglasarchitectural.eu
 


Deel op Social Media
03-07-2018 13:30

De Spa in Weesp, een kleinschalig wellness resort in de buurt van Amsterdam, is in de afgelopen maanden ingrijpend verbouwd. Het interieur ademt nu een mediterrane sfeer. met dank aan (onder meer)  vloerenbedrijf Forbo.

"Het interieur, het schilderwerk, nieuwe vloeren en tegels: alles ging op de schop", aldus een woordvoerder. "Inmiddels is de spamet sauna’s etc weer open en waan je je in mediterrane sferen met op de vloer in het restaurant en belendende ruimtes bijvoorbeeld een mooi Flotex Vision Heritage tapijt gecombineerd met rustige Allura grijs eiken planken, beide van Forbo Flooring."

De grote rustruimte beneden met bar, restaurant, comfortabele stoelen, banken en aangrenzende lichte serre stralen een aangename sfeer en rust uit. Dat komt onder andere door het kleurgebruik, de lichtinval en de nieuwe inrichting. "Zo worden de zintuigen bijvoorbeeld subtiel gestimuleerd met de unieke kleuren die je vindt rondom de Middellandse zee en elementen uit de Oosterse cultuur zoals fraai tegelwerk en aparte lampen."

www.forbo-flooring.nl

Deel op Social Media
Terug

Combinatieaanbieding: 25% korting op abonnement vaktijdschriften Inside Information + Verlichting

U betaalt € 141,00, in plaats van € 188,00, voor totaal dertien nummers van Inside Information en Inside Information Verlichting.

Klik hier om een abonnement te nemen
 


Nieuwsarchief
Kantoor- en Projectmeubilair

Vloer, Wand & Plafond

Verlichting

Ontwerp/Architectuur

Overig nieuws

Archief voor oktober 2006


Naast nieuws en de hoofdnavigatie bovenaan onze site hebben wij nog meer rubrieken, namelijk:

- Agenda met beurzen en evenementen
- Vacatures
- Projecten uit de branche
- Geselecteerde filmpjes
  


- Aanmelden voor een abonnement
- Inschrijven op de e-mailnieuwsbrief

 


Agenda
Agenda-overzicht >